Gemensamberedning med

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2010-04-18 Gemensamberedning med"

Transkript

1 Ståndpunkt i EU-fråga Utkast/Arbetsutgåva Näringsdepartementet Gemensamberedning med Trafik Ståndpunkt i frågan om införandet av Infrastrukturregister enligt art 35 i Driftskompatibilitetsdirektivet 2008/57/EG Sammanfattning Sverige anser att: 1. RINF ska vara ett enkelt webbverktyg för information om infrastrukturens driftkompatibilitet inom EU 2. RINF ska inte vara ett operativt register som ersätter infrastrukturförvaltarnas register 3. ERA ska ta ansvar för funktionskravspecifikationen samt vara sammanhållande enhet för RINF och använda samma tekniska koncept som för NVR 4. RINF ska först utvecklas och implementeras med kritiska funktioner och få egenskaper för att sedan utökas med övriga fastlagda egenskaper Rättslig grund och beslutsförfarande Infrastrukturregistrets (RINF) formella specifikation finns i en pågående rapport från Europeiska järnvägsbyrån (ERA) IU-RINF xx. Den rättsliga grunden utgörs av artikel 35 i direktiv 2008/57/ EG om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom gemenskapen. ERA har uppdraget att utarbeta ett förslag till specifikationer för detta register när det gäller dess uppställning och format, dess uppdateringsintervall och användningsinstruktioner, med beaktande av en lämplig övergångstid för den infrastruktur som tagits i bruk före ikraftträdandet av direktivet. Kommissionen ska anta specifikationerna i enlighet med det föreskrivande förfarande. Det är varje medlemsstat ansvar att se till att RINF utvecklas, driftsätts, offentliggörs och uppdateras på grundval av de uppdateringsintervall som bestäms i den formella specifikationen. RINF ska, för varje delsystem eller del av delsystem som berörs, innehålla uppgifter om de viktigaste egenskaperna (till exempel grundparametrarna)och deras överensstämmelse

2 med de egenskaper som föreskrivs i gällande TSD:er. I varje TSD ska därför noggrant anges vilka egenskaper som ska föras in i registret. Funktionskravspecifikationen ska innehålla grundläggande krav gällande utformning, format och uppdatering av RINF samt instruktioner för dess användning. Beslut om att anta eller förkasta ett av den Europeiska järnvägsbyrån (ERA) framlagda förslag rörande RINF fattas av kommissionen efter hörande av driftskompatibilitets- och säkerhetskommittén (DKS-kommittén), i vilken Sverige är representerad. Kommissionen får besluta att anta förslagen endast om kommittén, i enlighet med bestämmelserna i artikel 205 (f.d ) i EG-fördraget, med kvalificerad majoritet ställer sig bakom detta. I Ståndpunkter 1. Svensk ståndpunkt Utifrån den preliminära specifikationen är identifierade syften med RINF att: underlätta, förbättra och utveckla internationella transporttjänster på järnväg inom EU bidra till driftskompatibilitet inom EU Utgångspunkten för det svenska agerandet är att RINF ska vara ett stöd för övergripande transportplanering och inte ett operativt register. Registret ska endast visa infrastrukturens tekniska egenskaper och inte innehålla tillfälliga operativa restriktioner. Härigenom undviks omfattande uppdateringar som är kostsamma och tidskrävande. Kraven på datainsamling ska avgränsas till vad som behövs för övergripande transportplanering. Förvaltningen av RINF bör i hög grad underlättas och effektiviseras genom e-förvaltning. Sverige ska verka för visionen att RINF är ett gränsöverskridande register, dvs. att det ska vara möjligt att ta ut en sträckning mellan exempelvis två städer i olika länder och kontrollera om den är kompatibel med fordonet. Detta ska kunna göras i ett enkelt webbgränssnitt med karta där en användare markerar en aktuell sträckning, och med hjälp av en sökmotor tas data fram och presenteras ur de aktuella länders RINF-applikationer. Användaren ska uppfatta att registret är gemensamt för EU även om det i bakgrunden söker i olika EU-länders register. Förslaget som finns gäller att kunna, via länkar komma in i olika EU-länders register och söka på egen hand vid gränser, vilket gör arbetet komplicerat. Om ett av målen med RINF att underlätta, förbättra och utveckla internationella transporttjänster inom EU så är ett gemensamt kartgränssnitt ett måste. RINF ska endast vara ett verktyg för att i ett första läge söka information om driftskompatibiliteten, det är därefter järnvägsföretagets ansvar att kontakta de infrastrukturförvaltare som denne passerar på väg till/från sitt mål för att få operativa instruktioner. RINF kan aldrig ersätta detta. Det är viktigt att hålla infrastrukturförvaltarnas egna operativa system åtskilda från RINF eftersom syftet med de olika systemen skiljer sig åt. 2

3 3 RINF bör innehålla de tekniska egenskaper som godkännanden grundar sig på. Förvaltning Sveriges ståndpunkt ska vara att förorda att registret sköts av en utpekad enhet. Det ska vara medlemsstaten som bestämmer vem denne är. I järnvägslagen finns idag inskrivet att det är tillsynsmyndigheten som ska ta ansvar för och ge offentlighet åt register över järnvägsinfrastruktur, så är inte fallet i övriga EU-länder men vi ser klara fördelar med att ha det så, argumenten är att: det finns många infrastrukturförvaltare i Sverige (ca 400), om t ex den största infrastrukturförvaltaren innehar registret så kan det ur konkurrenssynpunkt och öppenhet, bli vissa svårigheter NSA (JV) är neutral i förhållande till infrastrukturförvaltare och järnvägsföretag NSA har mandat att föreskriva om inlämnade av data till RINF NSA tar idag redan in viss data i godkännandeprocessen NSA har själva användning av systemet t ex för godkännande av tekniska delsystem och för tillståndsprövning Implementering I det arbetsmaterial som finns för RINF finns förslag på hur implementeringen av RINF ska genomföras. Där finns tre olika förslag: 1. starta med linjer som är verifierade mot TSD:er (helt eller delvis) och uppdatera enligt RINF. För att sedan fortsätta med HS TEN linjer, CR TEN linjer och avsluta med icke TEN linjer 2. starta med icke TEN linjer, fortsätta med CR TEN linjer och sedan avsluta med HS TEN linjer 3. starta med korridorer i nätverk (tex ERTMS godskorridor) och avsluta med övriga linjer. Sveriges ståndpunkt är att EU inte bör använda någon av ovanstående alternativ utan utgå från driftskompatibilitet och börja med grundläggande egenskaper i befintliga system på samtliga linjer inom EU. På så sätt blir registren driftdugliga tidigare och processen blir enklare och snabbare på plats. Ett frågeformulär har distribuerats till samtliga EU-länder där ERA efterfrågar vilka egenskaper som finns idag och utifrån detta borde de kunna bestämma vilka egenskaper som är tillgängliga och lämpliga att börja med. När nätverket fungerar kompletteras RINF med övriga bestämda egenskaper. Tidigare arbete Sverige anser även att det är viktigt att kunna nyttja det arbete som redan gjorts beträffande sammankoppling av register inom ERA:s ansvarsområde och då främst det arbete som gjorts i samband med skapandet av NVR. NVR är det nationella fordonsregistret som finns i varje medlemsland och som använder en central sökmotor (EC-VVR) för att kunna söka data ur ländernas egna register. Sverige anser att samma lösning kan användas vad gäller RINF även om sökförfarandet måste modifieras och att det tillkommer kartmaterial.

4 4 Sammanhållande enhet För att kunna nyttja lösningen krävs att ERA är den sammanhållande enheten vilket vi anser är den svenska ståndpunkten och den rätta för RINF. Argumenten för detta är: NVR (EC-VVR), ERA har redan en lösning för att sammankoppla fordonsregister och har redan kontakter med NSA och erfarenhet med att använda en central sökmotor ERA kommer även att i framtiden vara ansvarig för ett fordonstypregister (ERATV) och om man i framtiden vill göra automatiska jämförelser av driftskompatibiliteten så underlättar det om funktionskravspecifikationerna och sökmotorerna förvaltas av ERA 4. Övriga medlemsstaters ståndpunkter Vet inte ännu. 5. Institutionernas ståndpunkter 6. Synpunkter från remissbehandling eller samråd med berörda aktörer Detta utkast utgör underlag för samråd i Transportstyrelsens branschråd. II Förslaget 1. Innehåll ERA ska enligt tidplan lämna rekommendation till Kommissionen senast den 6-7 juni 2010 om RINF. Arbetet är dock komplicerat och är försenat vilket kommer att resultera i att ERA begär ytterligare tid för att slutföra arbetet. 2. Analys - Gällande svenska regler Enligt järnvägsförordningen (2008:1287) så får Transportstyrelsen meddela ytterligare föreskrifter om registret. Detta krävs då infrastrukturförvaltarna måste anmäla data till registret. - Budgetära konsekvenser Transportstyrelsen bedömer att de budgetära konsekvenser för införande av RINF är förknippade med kostnader för föreskriftsarbete, utveckling och uppbyggnad av register, datainsamling, registerhållning samt kostnader för gränssnitt mot en eventuell sökmotor. Detta innebär också ett förvaltningsåtagande på lång sikt. I dagsläget är Transportstyrelsens verksamhet finansierad genom statligt anslag. Godkännandeprövning och tillståndsprövning kan komma att finansieras genom avgiftsuttag, vilket skulle medföra att myndighetens kostnader för RINF finansieras genom avgifter.

5 5 - Konsekvenser för stat, kommun, företag och enskilda Infrastrukturförvaltarna kommer att behöva lämna data om sin infrastruktur till Transportstyrelsen. Det innebär att de kommer att behöva uppdatera sina egna register med de egenskaper som bestäms i specifikationen för RINF. I förekommande fall där en egenskap inte är t ex inmätt kan detta bli ett arbete som ska utföras. Det förekommer diskussioner om att göra undantag för små infrastrukturförvaltare från järnvägslagen vilket skulle kunna medföra att dessa inte behöver lämna data till RINF. De skulle då på frivillig basis kunna erbjudas plats i registret även om de inte berörs av lagen. Staten berörs mest eftersom den största infrastrukturförvaltaren är Trafikverket. De kommuner som har järnvägsinfrastruktur berörs. Järnvägsföretagen får tillgång till information om driftskompatibilitet. Den enskilde berörs endast indirekt. Det övergripande målet för transportpolitiken är enligt riksdagens beslut 2004 att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Målet förtydligas i fem delmål som berör spårtrafiken med bedömd konsekvens av införandet av RINF ett tillgängligt transportsystem stor påverkan hög transportkvalitet högre transportkvalitet kan uppnås om nyttjare av järnvägsinfrastrukturen får information om hur den är utformad. säker trafik och vidmakthållen god miljö marginell påverkan regional utveckling positiv påverkan - Kommissionens konsekvensanalys III Övrigt 1. Fortsatt behandling av ärendet - Transportstyrelsen driver och bevakar den svenska ståndpunkten i egenskap av deltagare i arbetsgrupper organiserade av ERA i enlighet med Europaparlamentet och Rådets förordning (EG) nr 1335/2008 av den 16 december 2008 om ändring av förordning (EG) nr 881/2004 om inrättande av en europeisk järnvägsbyrå (järnvägsbyråförordningen) - Trafikverket - kan även driva den svenska ståndpunkten genom sitt medlemskap i EIM 2. Fackuttryck/termer RINF- Register of Infrastructure, namn på registret ERA - Europeiska Järnvägsbyrån i Lille/Valenciennes NVR - National Vehicle Register, nationellt fordonsregister EC-VVR - European Centralised Virtual Vehicle Register, sökmotor EIM European Infrastructure Managers

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 3/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/6 av den 5 januari 2017 om den europeiska genomförandeplanen för det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i järnvägslagen (2004:519); SFS 2011:1118 Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Carina E Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för datainsamling och systemstöd Sektion förvaltning och systemstöd Konsekvensutredning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i järnvägsförordningen (2004:526); Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Regeringen föreskriver 1 i fråga om järnvägsförordningen

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fredrik Montell Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om

Läs mer

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/936 av den 29 juni 2018 om bemyndigande för medlemsstaterna att anta vissa undantag i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i järnvägsförordningen (2004:526); SFS 2015:361 Utkom från trycket den 12 juni 2015 utfärdad den 4 juni 2015. Regeringen föreskriver 1 i fråga om järnvägsförordningen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 8.4.2019 L 97/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2019/554 av den 5 april 2019 om ändring av bilaga VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG om behörighetsprövning

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 22 juli 2003 (OR. en) 2001/0277 (COD) LEX 460 ENV 383 CODEC 955 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2003/65/EG OM ÄNDRING AV RÅDETS DIREKTIV 86/609/EEG

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2018 C(2018) 6929 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.10.2018 om specifikationer för de fordonsregister som avses i artikel 47 i Europaparlamentets

Läs mer

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare)

Under utveckling Röstad i RISC juli 2017, inväntar KOM antagande i mars 2018 (ev tidigare) Beskrivning StatusRättsakt Tidplan Framtagande av genomförandeakt för överklagningsinstans - Board of Appeal. Koppling fjärde järnvägspaketet - ERA:s nya roll Omröstning i RISC i januari 2018, antagande

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-06-14 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober RISC-möte 19 20 oktober Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober TSD Drift konv. ändring Oslo Sundsvall TSD Drift bilaga P regler för märkning av fordon. Stängning av

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 185/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1136 av den 13 juli 2015 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg Näringsdepartementet 2017-07-05 Dokumentbeteckning KOM(2017) 282 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 8/17

Europeiska unionens officiella tidning L 8/17 13.1.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 8/17 KOMMISSIONENS BESLUT av den 29 oktober 2009 om antagandet av grundläggande föreskrifter för register över lokförarbevis och kompletterande intyg

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-03-30 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde Enligt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, regeringsrådet Marianne Eliason, justitierådet Severin Blomstrand. Riksdagens finansutskott

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:160

Regeringens proposition 2010/11:160 Regeringens proposition 2010/11:160 Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Prop. 2010/11:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 30 juni 2011 Jan Björklund

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen Konsekvensutredning Datum Dnr/Beteckning 2018-11-16 TSF 2018-32 Handläggare Tomas Sonesson Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga

Läs mer

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 31 maj 2011 Hillevi Engström Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling EUROPAPARLAMENTET 2004 Sammanträdeshandling 2009 C6-0129/2008 2006/0272(COD) 13/03/2008 Gemensam ståndpunkt Gemensam ståndpunkt antagen av rådet den 3 mars 2008 inför antagandet av Europaparlamentets och

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) TSJ 2012-188 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) 1. Vad är problemet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Robert Bylander Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Efter externremiss (2018-09-10) har vissa justeringar gjorts

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet JÄRNVÄG Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 Allmänt

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om arbetsmarknadsstatistik Finansdepartementet 2013-04-26 Dokumentbeteckning KOM (2013) 155 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EESkommittén avseende

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran;

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 5 och 10 järnvägsförordningen (2004:526).

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (11)

Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Anders Sjöberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk specifikation

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Process för godkännande - Tekniska krav Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19)

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) TSG 2011-615 N2011-07-13 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) Transportstyrelsen har anmodats att yttra sig över rubricerat

Läs mer

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning 6.4.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/545 av den 4 april 2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC Lokförarkörkortet COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC COMMISSION DECISION on the recognition of

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 320/8 Europeiska unionens officiella tidning 17.11.2012 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1078/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för övervakning som ska tillämpas av järnvägsföretag

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet BESLUT AV GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHETS FÖRVALTNINGSRÅD av den 25 mars 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001

Läs mer

Driftskompatibilitet och enheter som ansvarar för underhåll inom EU:s järnvägssystem

Driftskompatibilitet och enheter som ansvarar för underhåll inom EU:s järnvägssystem Driftskompatibilitet och enheter som ansvarar för underhåll inom EU:s järnvägssystem Delbetänkande av Utredningen om driftskompatibilitet och järnvägssäkerhet Stockholm 2010 SOU 2010:61 SOU och Ds kan

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2018 C(2018) 1866 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 4.4.2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

Införandet av SERA-direktivet 2012/34/EU i svensk rätt

Införandet av SERA-direktivet 2012/34/EU i svensk rätt Införandet av SERA-direktivet 2012/34/EU i svensk rätt Information på Branschrådet 2014-10-08 Sofie Mååg Allmänt om SERA-direktivet Syfte med direktivet Ytterligare marknadsöppning fler ska omfattas av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria MRV CO2 tunga fordon Miljö- och energidepartementet 2017-06-29 Dokumentbeteckning KOM (2017) 279 EP och rådets förordning om övervakning och rapportering av CO2-utsläpp

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Dataskyddsförordning för EU:s institutioner Justitiedepartementet 2017-02-13 Dokumentbeteckning KOM(2017) 8 Proposal for a regulation of the European Parliament and of

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 1 kap. 2 samt 2 kap. 14 b, 15 och 16 järnvägsförordningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet;

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet; Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 förordningen (1990:1165) om säkerhet vid tunnelbana och

Läs mer

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen

Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas. Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Införande av NJDB nationell järnvägsdatabas Ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Transportstyrelsen Varför nationell järnvägsdatabas? Transportstyrelsen och Trafikverket har liknande instruktioner

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter 2018-2022 Kulturdepartementet 2016-08-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 442 Förslag till rådets beslut om inrättande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1990:717) om undersökning av olyckor; SFS 2011:551 Utkom från trycket den 31 maj 2011 utfärdad den 23 maj 2011. Regeringen föreskriver 1

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

Remissvar - Förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338)

Remissvar - Förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338) Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-09-05 S2012/5994/PBB Kopia till Trafikverket 781 87 Borlänge Socialdepartementet registrator@social.ministry.se s.pbb@social.ministry.se

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.8.2016 COM(2016) 541 final 2016/0258 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i expertgruppen för Förenta nationernas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Järnvägsförordning; utfärdad den 3 juni 2004. Utkom från trycket den 16 juni 2004 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser Förordningens tillämpningsområde

Läs mer

RISC möten. 5 6 november och juni 2014

RISC möten. 5 6 november och juni 2014 RISC möten 5 6 november och 11 12 juni 2014 Beslut godkända i RISC i juni Ändrad TSD Trafikstyrning - Baseline 3 uppdaterade specifikationer, speciellt test-specar - Krav på tid mellan fel (MTBF) Öppen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM51. Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till rådets förordning om upprättandet av ett gemensamt företag för en europeisk superdator Utbildningsdepartementet 2018-02-15 Dokumentbeteckning KOM (2018) 8

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 19. 12. 98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 345/3 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2743/98 av den 14 december 1998 om ändring av förordning (EG)

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 2008/0142(COD) 18.12.2008 ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53 Förslag till yttrande Harald Ettl (PE416.293v01-00) Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM2. Direktiv om att avskaffa tidsomställningar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM2. Direktiv om att avskaffa tidsomställningar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om att avskaffa tidsomställningar Näringsdepartementet 2018-10-05 Dokumentbeteckning KOM (2018) 639 Förslag till Europarlamentets och rådets direktiv om avskaffande

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 70/36 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/429 av den 13 mars 2015 om fastställande av de förfaranden som ska följas vid tillämpningen av avgiftsuttag för kostnaden för bullereffekter (Text

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 19.7.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 253/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPEISKA KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 18 juli 2018 om

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring i alkoholskattedirektivet Finansdepartementet 2018-06-13 Dokumentbeteckning COM(2018) 334 Förslag till rådets direktiv om ändring i direktiv 92/83/EEG om harmonisering

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Behörighet för lokförare

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/57/EG av den 17 juni 2008 om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom gemenskapen (omarbetning)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/57/EG av den 17 juni 2008 om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom gemenskapen (omarbetning) 2008L0057 SV 01.01.2015 005.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/57/EG av den

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.5.2019 C(2019) 3582 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.5.2019 om fastställande av detaljerade bestämmelser om certifiering av enheter som

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring

Läs mer

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det vissa preciseringar och ändringar

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Förslag till nationell genomförandeplan

Förslag till nationell genomförandeplan Förslag till nationell genomförandeplan för kommissionens förordning (EU) nr 1300/2014 Tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende tillgängligheten till Europeiska unionens järnvägssystem

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM62. Handlingsplan mot skattebedrägeri och skatteundandragande. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM62. Handlingsplan mot skattebedrägeri och skatteundandragande. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan mot skattebedrägeri och skatteundandragande Finansdepartementet 2013-02-15 Dokumentbeteckning KOM (2012) 722 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Regeringskansliet Faktapromemoria En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Justitiedepartementet 2016-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2016) 216 Rekommendation

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES)

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES) L 129/16 25.5.2018 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/761 av den 16 februari 2018 om fastställande av gemensamma säkerhetsmetoder för de nationella säkerhetsmyndigheternas tillsyn

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:46

Regeringens proposition 1998/99:46 Regeringens proposition 1998/99:46 Vissa frågor som rör val till Europaparlamentet Prop. 1998/99:46 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 14 januari 1999 Göran Persson Britta

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 Infrastrukturförvaltare

Läs mer

11296/3/14 REV 3 ADD 1 /gw 1 DGE 2 A

11296/3/14 REV 3 ADD 1 /gw 1 DGE 2 A Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2014 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0105 (COD) 11296/3/14 REV 3 ADD 1 TRANS 345 CODEC 1531 PARLNAT 271 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende:

Läs mer

Inledning. driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik.

Inledning. driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik. 1(9) - Transportstyrelsens föreskrifter om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet (TSD) för delsystemet Rullande materiel - buller i järnvägssystemet för konventionella tåg Inledning Kommissions

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Minister Johannes Koskinen

Minister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen om fyra förslag av Europeiska gemenskapernas kommission (tredje järnvägspaketet) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen Europeiska gemenskapernas

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.2.26 KOM(25) 539 slutlig 25/215 (CNB) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 2494/95 avseende de tidsperioder

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 129/68 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/764 av den 2 maj 2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren för deras betalning (Text av betydelse för

Läs mer