Arbetsordning För kongressperioden Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 11:e augusti.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsordning För kongressperioden Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 11:e augusti."

Transkript

1 Arbetsordning För kongressperioden Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 11:e augusti. Inledning Arbetsordningen syftar till att klargöra hur vi valt att arbeta inom UNF. Den ska tydliggöra ansvarsfördelning, mandat och roller mellan och inom förbundsstyrelsen samt personalorganisationen och gentemot andra. Dokumentet fastställs av förbundsstyrelsen. Förbundsorganisation Kongressen Kongressen är UNF:s högst beslutande organ. Kongressen regleras av stadgarna 2:2 2:6 och sätter ramar för allt arbete på förbundsnivå. Förbundsstyrelsen (FS) Mellan kongresserna är förbundsstyrelsen det högst beslutande organet och de som leder och förvaltar UNF som organisation. Förbundsstyrelsen fattar beslut på en strategisk nivå och delegerar taktiskt samt operativt ansvar och arbete till grupper/individer och personalorganisation. Förbundsstyrelsens uppgift är: Att strategiskt och ideologiskt leda UNF som organisation. Att prioritera resurser och delegera operativt arbete. Att ha kontinuerlig uppföljning av det som händer i UNF.

2 Att företräda organisationen internt och externt. Att utvärdera förbundets arbete och initiera utveckling av organisationen. Ramarna för förbundsstyrelsens arbete regleras i stadgarna 2:7-2:8. Alla i förbundsstyrelsen har ett kollektivt ansvar för de beslut som fattas. Det innebär bland annat att styrelseledamöter förväntas stå bakom de beslut som fattas i styrelsen, såvida de inte reserverat sig mot dem. Styrelsen har det yttersta ansvaret för UNF:s ekonomi, verksamhet samt har till uppgift att förvalta och utveckla detta på bästa sätt i enlighet med kongressens beslut. Styrelsens ledamöter Styrelseledamöternas uppgift är att ansvara för UNF som organisation. De förväntas se till UNF som helhet och engagera sig i alla beslut på den strategiska nivån. Ledamöterna engagerar sig även i det taktiska och operativa arbetet genom faddersystem eller specifika åtaganden. Styrelseledamöterna har ansvar att: Aktivt delta i styrelsens arbete. Inom grupper och andra uppdrag leda och ta ansvar för att UNF utvecklas. Representera UNF och vår verksamhet framförallt internt men även externt. Utveckla UNF som organisation på förenings- och distriktsnivå genom till exempel fadderskap. Sitta i kompetensgrupp eller ha motsvarande operativt ansvar som regleras i arbetsordningen. Några enskilda ledamöter har utöver det klädda poster med vissa specifika uppgifter; Ordföringarna De två förbundsordföringarna har en generell samordnande roll och planerar, bereder och följer upp styrelsens arbete. De är UNF:s ledare internt och representanter externt. De fungerar också som en länk mellan den professionella och ideella organisationen. Förbundsordföringarna har delvis överlappande och delvis uppdelade ansvarsområden: Ordföranden Max Johansson ansvarar för att: Utveckla förbundsorganisationens interna organisation. Arbetsleda generalsekreteraren och delta i anställningsprocesser kring personalorganisationen. Vara huvudansvarig för distriktsstödet och stöd till landet. Vara faddercoach inom förbundsstyrelsen. Ansvara för samarbeten med övriga förbund i IOGT-NTO-rörelsen. Ordförande Isabelle Benfalk ansvarar för att: Leda strategi utvecklingsarbetet. Arbeta med press/media och vara UNF:s politiska talesperson. Vara kontakten med civilsamhället, representera UNF på olika event/arrangemang. Samordna utvecklingen av förbundsstyrelsen som grupp.

3 Ha övergripande samordnande ansvar för förbundsstyrelsens arbete. Gemensamt ansvarar förbundsordföringarna för att: Leda förbundsstyrelsemöten. Planera och kalla till förbundsstyrelsemöten. Kontaktperson för ordföringarna är: Olle Åkesson är kontaktperson för förbundsordföringarna för att stötta dem i deras roll, löpande arbete och utveckling. Kassören ansvarar för att: Ta ett övergripande ansvar för UNF:s ekonomi och dess utveckling. Ansvarar för beredning och uppföljning av budget. Bereda ekonomiska frågor. Sekreteraren ansvarar för att: Samordna dokumentationen som ska utgöra underlag för verksamhetsberättelsen. Ansvara för att förbundsprotokoll skrivs, sammanställs och görs tillgängliga för medlemmar. Sammanställa beslut som fattas av förbundsstyrelsen för framtida uppföljning. Ansvara för att jämlikhetsbokslutet sammanställs och görs tillgängligt för medlemmar. Bildningsledaren ansvarar för att: Bereda strategiska frågor till förbundsstyrelsen kopplat till UNF:s bildningsarbete. Se till att bildningssystemet är tillgängligt och genomförs. Stötta distrikt i att göra bildningsinsatser inom bildningssystemet. Professionell organisation Generalsekreteraren Generalsekreteraren är den professionella organisationens högsta chef och står direkt under förbundsstyrelsen, samt arbetsleds av Max Johansson. Generalsekreteraren är den tjänsteman som deltar på förbundsstyrelsens möten och ser till att verksamhetsorienterade beslut verkställs. Förbundsstyrelsen sätter ekonomiska ramar och mål för personalorganisationens arbete och generalsekreteraren organiserar och leder personalorganisationen utifrån det. Personalorganisation Personalorganisationen utgör förbundets professionella sida och leds av generalsekreteraren. Personalorganisationen agerar som ett stöd för den ideella sidan i sitt utförande av arbetsplan och utvecklande av organisationen. Förbundsstyrelsen fattar beslut om vilka uppdrag som tilldelas personalorganisationen genom sin verksamhetsplaneringsprocess eller övriga beslut på förbundsstyrelsemöten. När personalorganisationen tilldelas ett uppdrag med en utvecklingskaraktär tillsätts en ideell

4 kontaktperson. Den ideella kontaktpersonens uppdrag blir att stämma av arbetet, vara bollplank, göra taktiska avvägningar och vara en ideologisk kompass. Förslag till uppdrag kan lyftas av förbundsstyrelseledamöter såväl som av generalsekreteraren. Uppdrag som beviljas fördelas genom generalsekreterarens arbetsledning och följs upp på varje förbundsstyrelsemöte. Förbundsstyrelsen har delegerat all arbetsledning av personal till generalsekreteraren och ledamöterna är uppdragsgivare och inte arbetsledare över personalorganisationen. Om det uppstår oklarheter eller problem ska en vända sig till generalsekreteraren eller förbundsordföringarna. Generalsekreteraren har i uppdrag till varje förbundsstyrelsemöte rapportera om aktuella processer kopplat till personalorganisationens uppdrag. Utskott och grupper Arbetsgrupper-samt verksamhetsansvariga Att bara låta förbundsstyrelse och personalorganisation genomföra verksamhet skulle begränsa hur mycket som blir gjort. Därför är det viktigt att förbundsstyrelsen engagerar andra ideella medlemmar som ansvariga för hela projekt eller enskilda aktiviteter. Den person eller grupp som delegerar ansvaret till en medlem är däremot fortfarande ansvarig i förbundsstyrelsens ögon och bör följa upp och stötta personen eller gruppen som den delegerat till. Viktigt att tänka på när en delegerar ut ansvar till andra arbetsgrupper än ledamöter är att det sätts tydliga mål och uppgifter till den som det delegeras till. Kompetensgrupper Det finns också kompetensgrupper som sköter operativa insatser, dessa är: Kommunikation Event Arbetsutskottet (AU) Det finns även ett arbetsutskott(au) för att fatta beslut av mindre karaktär. Arbetsutskottet består av fyra ordinarie ledamöter med 4 ersättare enligt en inbördes ordning. De sammanträder efter behov men minst en gång mellan varje förbundsstyrelsemöte och hanterar frågor i enlighet med delegationsordningen. Arbetsgrupper och enskilda ansvariga tillsätts löpande under mandatperioden för enskilda projekt med ett givet och tydligt mandat från förbundsstyrelsen. Ärendehantering Förbundsstyrelsens möten kretsar kring att behandla olika frågor som uppstått eller initierats av styrelsen själva. Utgångspunkten för frågor på förbundsstyrelsens möten är underlag i oftast skriftlig form. Olika frågor kan följa olika mönster men det finns i princip tre typer av ärenden.

5 Diskussionsärenden Syftet med dessa är att samla in styrelsens tankar och perspektiv för att skicka med dem i det fortsatta arbetet med en fråga. Målet är inte konsensus utan att få en heltäckande bild med alla relevanta synpunkter. Den som skrivit underlaget bereder diskussionen genom att ge en bakgrund och föreslå relevanta perspektiv och frågor samt förbereda metoder för själva diskussionen. Beslutsärenden Här har ärendet kommit så långt att styrelsen ska gå in och avgöra frågan genom ett beslut. Underlaget ska beskriva saker som bakgrund, beslutsprocessen, beslutsalternativ och annat som är relevant för beslutet. I dessa ärenden ska diskussionerna kretsa kring att nå ett beslut och därför är fokus på eventuella konkreta ändringsförslag snarare än allmänna synpunkter. Rapportärenden Här rapporteras vad som hänt, händer och ska hända i en fråga som styrelsen delegerat. Rapporten ska vara så heltäckande att den självständigt ger en bra bild av läget. Rapportärenden ska beslutsmässigt enbart läggas till handlingarna och bifogas i protokollet men kan också vara ett tillfälle för eventuella frågor och mindre medskick. Alla ledamöter, samt personalorganisationen genom generalsekreterarna, kan lyfta en fråga genom att skriva ett underlag. Det första underlaget i en fråga är oftast en diskussionsbilaga som senare leder till en beslutsbilaga och till sist en rapportbilaga. Andra frågor börjar med ett beslut om att till exempel tillsätta en grupp med ett visst uppdrag som sedan kan få i uppdrag att bereda en diskussionsbilaga till ett senare möte. Till mötena ansvarar den ansvarige för det specifika mötet att se över inkomna bilagor och bedöma dess prioritet och relevans. Bilagor som bedöms sakna prioritet och relevans hanteras utanför mötena. Den ansvarige har också som ansvar att bereda ett kreativt processupplägg som möjliggör för öppna och skapande diskussioner kring de punkter som bedöms mest prioriterade på mötet. Årlig verksamhetsplanering Strategidiskussion - Augusti På förbundsstyrelsens möte i augusti har förbundsstyrelsen en inledande strategisk diskussion för att prioritera och välja inriktningar för kommande verksamhetsår genom att enas kring inriktningar. Processen är uppbyggd i följande steg: 1. Förbundsstyrelsen beslutar om ett gemensamt syfte med UNF. 2. Förbundsstyrelsen beslutar om en målbild för UNF om fem år. 3. Förbundsstyrelsen beslutar om prioriteringar och inriktningar kopplade till arbetsplanen. 4. Förbundsstyrelsen tillsätter arbetsplansgrupper, distriktsstödgrupp och andra grupper som får i uppdrag att skriva projekt till förbundsstyrelsemötet i oktober. I samband med att denna process avslutas får generalsekreteraren i uppdrag att koppla in personalorganisationen som är med i utformandet av projekt och projektbeskrivningar.

6 Till varje grupp tillsätts en samordnare vars uppdrag är att projektbeskrivningar inkommer till förbundsstyrelsens möte i oktober. Projektbeskrivningar ska innehålla: Syfte vad är projektets syfte Inriktningskoppling vilket arbetsplansmål ska projektet uppnå och hur uppfyller projektet det arbetsplansmålet Metod - kort skriva hur en ska genomföra projektet, samt vilka ideella, personella eller andra former av resurser som kan tänkas behövas för genomförandet. Budget inklusive en äskad summa pengar Tid när under året passar det bäst att projektet genomförs och under hur lång tid ska projektet löpa Verksamhetsplanering - oktober På förbundsstyrelsens möte i oktober beslutar styrelsen om projekt och insatser som kommer ske under det kommande verksamhetsområdet. Förbundsstyrelsen behandlar projektbeskrivningar i tre olika områden: Blocken Den samordnande tillsammans med tilldelade förbundsstyrelseledamöter lämnar in projektbeskrivningar på projekt inom deras block som syftar till att uppnå deras tilldelade arbetsplansmål. Blocken är riktade satsningar som har ett fokus på att mobilisera UNF-landet. Distriktsstöd Den samordnande tillsammans med tilldelade förbundsstyrelseledamöter lämnar in projektbeskrivningar eller insatser som syftar till att stärka UNF:s distrikt. I distriktsstödet ingår delar av bildningssystemet, distriktsbidrag, årsmöten och annat som löper parallellt med blocken. Interna utvecklingsprocesser Den här punkten är sånt som inte passar in i varken blocken eller distriktsstödet, men som det ändå finns ett behov av att arbeta med. Interna utvecklingsprocesser är i större utsträckning saker som behöver integreras i verksamhet eller sker vid sidan av den verksamhet som sker idag. Här kan alla ledamöter skicka in projektbeskrivningar på eget initiativ till på utvecklingsprocesser de anser att förbundsstyrelsen behöver göra. Underlaget till blocken ska innehålla: Övergripande sammanfattning - Varje block ska innehålla en övergripande sammanfattning av blocket där följande ska innehålla; blockets syfte, tilldelade arbetsplansmål/indikatorer och vilka projekt som uppfyller vilka mål, samt önskemål om äskade pengar Måluppfyllelse Vilket arbetsplansmål ska projektet uppnå och hur uppfyller projektet det arbetsplansmålet Metod - beskrivning av hur projektet ska genomföras, eventuell implementering, samt vilka ideella, personella eller andra former av resurser som kan tänkas behövas för genomförandet. Budget inklusive en äskad summa pengar Ansvarig förbundsstyrelseledamot - Varje projekt ska ha en ensam förbundsstyrelseledamot som högsta ansvariga person.

7 Under förbundsstyrelsens möte görs medskick till projektbeskrivningarna och eventuella ändringar gör på projekten, samt fördelar pengar till projekten utifrån budgetposten Verksamhetsområdesprojekt. Om behov finns kommer även omfördelning av ansvar över block och projekt ses över. Förbundsstyrelsens ledamöter och personalorganisation fördelas över block, distriktsstöd och andra interna utvecklingsprocesser. Varje block har en samordnare vars uppgift är att: att projekten inom blocket är i fas och genomförs att ansvara för att en utvärdering görs av blocket med mål- och budgetuppföljning, vad som gick bra, vad som gick mindre bra, vad som kan göras bättre osv. I de fall som en tjänsteperson har tilldelats ett huvudansvar för ett projekt eller block, tillsätts en ideell kontaktperson. Den ideella kontaktpersonens uppdrag blir att stämma av arbetet, vara bollplank, göra taktiska avvägningar och vara en ideologisk kompass. Planeringen kan efter behov, vid senare FS-möten, revideras, utökas och/eller ersättas i enlighet med andemeningen i arbetsordningen som beskrivs ovan. Distriktsfaddring Syfte Vara en pushande kraft i distriktens utveckling Skapa gemensam riktning i landet. Mål Distrikt, distriktsstyrelse, distriktsordföringar, distriktskassörer stärks och utvecklas som individer, grupp och organisation. Förbundsstyrelsen har en djupare kontakt med delar av landet för att hålla koll på läget och utvecklingen i förhållande till de mål kongressen satt upp. Konflikter förebyggs och hanteras genom en länk mellan distrikten och förbundet på professionell och ideell basis. Uppgift Ha kontakt med ideell utsedd kontaktperson i distriktet enligt överenskommelse. Stötta, stärka och utveckla. Kontinuerligt hålla koll på vilka behov som finns i distriktet. Tillsammans med distriktet utveckla distriktet och hitta lösningar på eventuella problem som finns. Vara förbundsstyrelsens kanal ut i landet och följa upp information från förbundet. Bidra med egen erfarenhet och förmedla kontakter. Kontakt Inom en 20 dagars period ha kontakt med ideell utsedd person i distriktet. Kontakten anpassas efter distriktens önskemål och behov.

8 Faddergruppen sätter upp ramar för hur kontakt mellan fadder och distrikt skall genomföras. Faddercoach En förbundsordförande är coach för faddergruppen. Coachens uppgift är: o Samordna, driva och följa upp faddergruppens arbete o Stötta faddrar i sin roll och backa upp när de behöver hjälp o Förmedla information till faddrar som är kopplade till deras fadderdistrikt och annan information som är relevant för distrikten om vad som händer på förbundsnivå. o Sammanställa en rapport om läget i distrikten till förbundsstyrelsens möten" Faddergrupp Fadderuppdelningen görs av faddergruppen, med hänsyn till personlig lämplighet. Tillsättande av faddergrupp Förbundsstyrelsen är ansvarig för att tillsätta faddergruppen.

Kongressen Kongressen är UNF:s högst beslutande organ. Kongressen regleras av stadgarna 2:2 2:6 och sätter ramar för allt arbete på förbundsnivå.

Kongressen Kongressen är UNF:s högst beslutande organ. Kongressen regleras av stadgarna 2:2 2:6 och sätter ramar för allt arbete på förbundsnivå. Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016 samt på förbundsstyrelsemötet den 20-22 maj

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

13:3 Lägesrunda Lägesrundan bestod av att förbundsstyrelsen fick svara på hur de mår just nu.

13:3 Lägesrunda Lägesrundan bestod av att förbundsstyrelsen fick svara på hur de mår just nu. PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 30e januari 2017 sida 1 av 3 Plats: Digitalt i etern Datum: 2017-01-30 Närvarande ledamöter: Anneli Bylund Maria Emilsson

Läs mer

10:1 Mötets öppnande Isabelle Benfalk hälsade alla välkomna och öppnade mötet klockan 20:06 den

10:1 Mötets öppnande Isabelle Benfalk hälsade alla välkomna och öppnade mötet klockan 20:06 den PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 24 april 2018 sida 1 av 14 Plats: Digitalt i etern Datum: den 24 april 2018 Närvarande ledamöter: Isabelle Benfalk Olle

Läs mer

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 11:e augusti

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 11:e augusti Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 11:e augusti Föredragningslista (punkt 2, bilaga 2:1)... 2 Diskussionsärende Förväntningar på sig själv inom UNF:s FS (punkt 7, bilaga

Läs mer

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014

Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Förbundet Vi Ungas arbetsbeskrivningar 2014 Inledning 2 Övergripande utgångspunkter 2-3 Delegationsordning 4-5 Förbundsstyrelsen 6 Arbetsutskottet 7 Förbundsordförande 8 Vice förbundsordförande 9 Arbetsgrupper

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Scandic Kungens Kurva, Stockholm

Scandic Kungens Kurva, Stockholm sida 1 av 44 Plats: Scandic Kungens Kurva, Stockholm Datum: Närvarande ledamöter: Isabelle Benfalk (ej närvarande arvoderingsdelen av 2:8 b) Max Johansson (ej närvarande arvoderingsdelen av 2:8 b) Olle

Läs mer

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM Antagna av ordinarie årsmöte 2002-03-21 samt bekräftade av extra årsmöte 2002-10-10. 1 Namn och verksamhetsområde Mom 3 Föreningens namn är Epilepsiföreningen

Läs mer

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 1 1. Inledning 1.1 Varför finns delegationsordningen och hur används den? Delegationsordningen är några av organisationens

Läs mer

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS 1 Inledning 1.1 Styrelsen är organiserad i enlighet med stadgarna och är förutom Föreningsstämman det högsta beslutande organet i TBSS samt har det

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Utvecklingsstöd till distrikten 2014

Utvecklingsstöd till distrikten 2014 STOCKHOLM 2013-09-24 Utvecklingsstöd till distrikten 2014 Vi går nu in i tredje året för den modell på utvecklingsstöd till distriktet som fastslogs av kongressen i Åre 2011, men där nivån höjdes i på

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Träff 1 Inledning Kongressen är UNF:s högsta beslutade organ, den sker vartannat år och av tradition så sker den under en vecka tillsammans med resten av IOGT-NTO

Läs mer

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Antagna vid årsmöte 110427 samt 110526 Godkända av förbundsstyrelsen 110831 Innehållsförteckning: 1 LR Malmö stads distrikt 2. LR Malmö

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Mercure Hotel Stockholm South, Västertorp, Stockholm. Nathalie Carlryd

Mercure Hotel Stockholm South, Västertorp, Stockholm. Nathalie Carlryd PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 5-9 augusti 2015 sida 1 av 13 Plats: Datum: den 5-9 augusti 2015 Närvarande ledamöter: Närvarande tjänstemän: Paragrafer:

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Delegationsordning för Birka scoutdistrikt Antagen av Birka scoutdistrikts distriktsstyrelse

Delegationsordning för Birka scoutdistrikt Antagen av Birka scoutdistrikts distriktsstyrelse Delegationsordning för Birka scoutdistrikt ntagen av Birka scoutdistrikts distriktsstyrelse 2013-03-10 Syfte Syftet med delegationsordningen är att fastställa ansvars- och mandatfördelning inom distriktet.

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Stockholm Delegations- och arbetsordning

Stockholm Delegations- och arbetsordning Stockholm 20180603 Delegations- och arbetsordning Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1. GENERELLA PRINCIPER FÖR DELEGERING OCH BESLUTSFATTANDE

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund 2011-07-02, Åre

Protokoll fört vid sammanträde med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund 2011-07-02, Åre Protokoll fört vid sammanträde med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund, Åre Närvarande ledamöter: Linda Engström (ej 1:6 d) Vidar Aronsson (ej 1:6 d) Linda Adolfsson Lina Boberg Malin Thorsson

Läs mer

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 1 Angående distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta om genomförande av testverksamhet med tre

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Distriktet är ett regionalt organ för Riksförbundet Unga Musikanter. Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte

Läs mer

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm PROGRAMFÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring Föreningar Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2014 i Kungälv Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för Folkdansringen i Örebro län

Stadgar för Folkdansringen i Örebro län Stadgar för Folkdansringen i Örebro län 1 ÄNDAMÅL Uppdaterad senast 25/11 2010 Folkdansringen i Örebro län, i fortsättningen kallad Distriktet, är en distriktsorganisation för alla åldrar, vars ändamål

Läs mer

Svenska E-Sportföreningen

Svenska E-Sportföreningen Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164 1 KAP Konstituella stadgar 1 Förningens namn Föreningens namn är Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164, förkortat SESF. 2 Föreningens säte SESF:s styrelse har sitt

Läs mer

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420 BRIS Barnens Rätt I Samhället Org.nr: 80 20 13 3420 Kodrapport 2009 (gråmarkerade fält avser punkter där inget krav på dokumentation finns eller att dokumentationen ska finnas tillgänglig rnt) 1. Övergripande

Läs mer

Stadgar för LR Göteborgs stad

Stadgar för LR Göteborgs stad 2015-12-10 Stadgar för LR Göteborgs stad 1 LR Göteborgs stad Göteborgs distrikts/kommunförening, kallad LR Göteborgs stad, består av alla LRmedlemmar som har sin arbetsplats inom Göteborgs stad, de som

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 14-02

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 14-02 1 (6) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 14-02 Tid Lördagen 2014-01-25 kl. 11:45 Plats Teamspeak Närvarande Alexandra,, Berörda Förbundsstyrelsen, Verkställande utskott, Daniel Madhani, David Andersson, Tove Verner

Läs mer

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund Förbund, distrikt och föreningar Antagna av förbundsstämman den 26 mars 2010 Reviderade av förbundsstämman den 12-13 oktober 2013 Sidan 1 av 14 Gemensamma stadgar

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21

DELEGATIONSORDNING. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21 DELEGATIONSORDNING för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21 Inledning Bakgrund Detta är delegationsordningen för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Stadgar Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Dessa stadgar gäller från och med den 1 januari 2016 2 Stadgar för Förbundet Sveriges

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper Ändamål 1 MediUm har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vi Umeå universitet. 2 Föreningen fungerar som kårförening inom Humanistiska

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma Stadgar Ledarna inom Energi & Teknik 2015 Verksamhetsområde, uppgift och organisation 1 Verksamhetsområde Ledarna inom Energi & Teknik en branschförening inom Ledarna som organiserar chefer, inom energi-,

Läs mer

Stadgar för Stockholms Simförbund

Stadgar för Stockholms Simförbund 1 Uppgift Stockholms Simförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Simförbundets stadgar, såsom Svenska Simförbundets regionala förbund arbeta i enlighet med detta förbunds ändamål. 2 Sammansättning

Läs mer

STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING

STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING Dessa stadgar har blivit initialt antagna vid föreningsmöte den 28 mars 1996. Revidering har beslutats och införts vid årsmöte: I. Den 9 mars 2008. II. Den 11 mars

Läs mer

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare.

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare. 2015-02-02 Kongress vartannat år? Bakgrund Vid kongress 2014-05-17 2014-05-18 behandlades två motioner gällande kongress vartannat år, en från Västra distriktet samt en från Skånes distrikt tillsammans

Läs mer

Stadgar för Hallands traktorpullingklubb

Stadgar för Hallands traktorpullingklubb Organisationsnummer 8024186622, nedan kallad Föreningen Föredragna på årsmötet den 23 januari 2016 Fastställda av extra årsmöte den 13 februari 2016 1 Namn och inriktning Föreningen Hallands är en ideell

Läs mer

Organisation och struktur

Organisation och struktur Organisation och struktur 1 Inledning Avsikten med detta dokument är att det skall beskriva de olika uppgifterna som utförs i föreningen och framförallt med inriktning mot: Allmän beskrivning Arbetsuppgifter

Läs mer

STADGAR för Brännöföreningen, org.nr

STADGAR för Brännöföreningen, org.nr Förslag till revidering av stadgar inför årsmötet 2016-03-06 Revideringsförslaget innehåller en översyn av samtliga stadgar och syftar till att förtydliga och förändra delar av stadgarna så att de på ett

Läs mer

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning

FBI TULLINGE. Styrning och beslutsordning FBI TULLINGE Styrning och beslutsordning Förord Målsättningen med detta dokument är att skapa tydlighet gällande föreningens styrning och beslutsordning för att därmed underlätta beslutsfattandet i den

Läs mer

Stadgar för föreningen Öfolket

Stadgar för föreningen Öfolket Stadgar för föreningen Öfolket Syfte 1 Öfolket är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Öfolkets verksamhetsområde är Storön 1:1, att renovera och upprusta, bevara och vårda öns

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

BARNverkets stadgar. (antagna i Göteborg , befästa I Stockholm 2011, ändrade i Stockholm 2013 och befästa 2014)

BARNverkets stadgar. (antagna i Göteborg , befästa I Stockholm 2011, ändrade i Stockholm 2013 och befästa 2014) BARNverkets stadgar (antagna i Göteborg 2010-10-02, befästa I Stockholm 2011, ändrade i Stockholm 2013 och befästa 2014) 1. BARNverkets syfte BARNverket är en rikstäckande partipolitiskt och religiöst

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

tudentjuristernas Stadga

tudentjuristernas Stadga 1. Grunderna 1.1 Firma Föreningens firma är Studentjuristerna (stiliserat tudentjuristerna). Studentjuristernas firma tecknas av ordförande och/eller ledamot som därtill utses av styrelsen enhälligt. Ordföranden

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet 2016-01-26 Ladyfest Göteborg är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Ladyfest Göteborg arbetar för

Läs mer

Delegeringsordning PKLC

Delegeringsordning PKLC Versions historia Delegeringsordning PKLC Version Ändringar/Kommentarer Gjort av Datum 1.0 Nytt dokument fastställt vid HS ordinarie möte den 21 augusti 2013. Jonny Hedberg/Robert Dirksen 2013.08.21 1.1

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Efter stadgarna för riksförbundet (sid. 1-4) följer stadgarna för förening (sid. 4-6) inom detta riksförbund. STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Antagna vid årsmöte i Riksförbundet Cystisk Fibros

Läs mer

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015.

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Stadgar Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Innehåll I. Allmänna bestämmelser för UNF... 2 II. Bestämmelser för UNF som riksorganisation...5 III. Bestämmelser för UNF-distrikt...

Läs mer

UNF:s kansli, Stora Essingen, Stockholm Datum: den 6-8 oktober 2017

UNF:s kansli, Stora Essingen, Stockholm Datum: den 6-8 oktober 2017 PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 6-8 oktober 2017 sida 1 av 24 Plats: UNF:s kansli, Stora Essingen, Stockholm Datum: den 6-8 oktober 2017 Närvarande ledamöter:

Läs mer

STADGAR TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB

STADGAR TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB MED HEMORT I TIERPS KOMMUN. Bakgrund Tierp Ashihara Karate Klubb bildades 2005-02-06 som en förening till Aktiv Ungdom. Föreningen har därefter

Läs mer

PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 16e september 2016 till den 18e september 2016 sida 1 av 18

PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 16e september 2016 till den 18e september 2016 sida 1 av 18 PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 16e september 2016 till den 18e september 2016 sida 1 av 18 Plats: IOGT-NTO-Lokalen Skövde, Skövde, Sverige Datum: 2016-09-16

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN SHIF/SPK FS-sammanträde Nr 8_2013 Ärende Beslut Arbetsordning Förbundsstyrelsen samt Instruktion för arbetsfördelning Datum 2013-08-16--17 Beredning Anna-Stina Nordmark Nilsson Föredragande Anna-Stina

Läs mer

Stadga för Teknologernas Centralorganisation

Stadga för Teknologernas Centralorganisation Stadga för Teknologernas Centralorganisation 1 Syfte 1.1 Teknologernas Centralorganisations syfte är att stödja studiesociala och/eller kontaktskapande aktiviteter för medlemsföreningarnas studenter. 2

Läs mer