Fakta om flyktingskap Lärarens material

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fakta om flyktingskap Lärarens material"

Transkript

1 Fakta om flyktingskap Lärarens material Detta material är avsett att användas tillsammans med bildspelet Fakta om flyktingskap. Materialet innehåller information och anvisningar om hur frågorna som tas upp i bildspelet kan behandlas med eleverna. Bild 1: Varför är det bra att diskutera flyktingskap i skolan? Sedan det började anlända stora mängder asylsökande till Europa och Finland 2015 har det talats mycket om flyktingskap. Har eleverna och studerandena lagt märke till det? Diskutera tillsammans med hela klassen på vilket sätt temat har lyfts fram i medierna eller synts i vardagen och olika diskussioner. Fundera på om man i klassen under den senaste tiden (t.ex. under det senaste året) oftare än förut har diskuterat frågor som gäller flyktingskap. Om svaret är ja, är det bra att under lektionen gå igenom flyktingsfrågor så att diskussionen i fortsättningen baserar sig på fakta. Om svaret är nej, är det bra att under lektionen gå igenom flyktingsfrågor så att diskussionen om flyktingskap kan börja. Bild 2: Vem är en flykting? Ordet flykting används i två olika bemärkelser. Med flykting avses enligt den officiella definitionen en person som beviljats internationellt skydd och fått flyktingstatus enligt FN:s flyktingkonvention. FN:s flyktingkonvention ingicks efter det andra världskriget, år 1951 i Genève, och därför kallas den också Genèvekonventionen. Konventionen gäller flyktingars rättsliga ställning och utgör fortfarande basen för bland annat Europeiska unionens gemensamma asylpolitik. Definitionen på bilden är tagen ur konventionen, som finns i Finlex: finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1968/ / _2 I vardagsspråket används ordet flykting för en person som flytt från sitt hem oberoende om denna person beviljats internationellt skydd eller inte. Det engelska ordet för flykting är refugee och i vardagsspråket talas det om person of concern eller forcibly displaced person.

2 Bilderna 3-5: Vad betyder de olika begreppen? För att kunna diskutera vilken som helst fråga måste man veta innebörden av de olika begreppen som gäller ämnet. Diskutera de olika begreppen tillsammans med eleverna eller låt eleverna diskutera dessa frågor i par eller små grupper. Är begreppen bekanta? Vad är skillnaden t.ex. mellan en migrant och en flykting? Eller en flykting och en asylsökande? Gå igenom de olika begreppen: Migranter är personer som varaktigt flyttar till ett annat land. Både invandrare och utvandrare är migranter. Invandrare är personer som bosätter sig till exempel i Finland för ett år eller för en längre tid. Med invandrare avses därmed alla som flyttar till Finland från utlandet, såväl flyktingar som EU-medborgare. En flykting är en person som beviljats internationellt skydd utanför sitt hemland. Han eller hon har grundad anledning att frukta förföljelse på grund av sin ras, nationalitet, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sina politiska åsikter. Internflyktingar är personer som blivit tvungna att lämna sitt hem, men inte sitt hemland. En kvotflykting är en person som av FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) beviljats status som flykting och anländer till landet inom ramen för statens fastställda flyktingkvot. Asylsökande är en person som kommer till ett främmande land och söker skydd där. Bara en del av alla asylsökande beviljas asyl och flyktingstatus enligt flyktingkonventionen. Däremot kan en asylsökande beviljas uppehållstillstånd på basis av skyddsbehov (t.ex. på basis av att omänsklig behandling hotar i hemlandet). En papperslös (irregular / undocumented) person befinner sig i Finland utan laglig uppehållsrätt. Myndigheterna känner inte till hans eller hennes vistelse i Finland eller har inte gett tillstånd till det. Avsaknaden av pass eller andra identitetshandlingar i sig gör inte en människa papperslös. Asylsökande är inte papperslösa utan de har rätt att vistas i Finland under den tid deras asylansökningar behandlas.

3 Bild 6: Flyktingskap i världen Titta på bilden en stund. Vad föreställer den? Berätta för eleverna att bilden är infografik som visualiserar ökningen i antalet flyktingar i världen under de senaste sju åren. År 2010 var antalet flyktingar cirka 34 miljoner. På sju år har siffran nästan fördubblats till 65,3 miljoner. Bild 7: I världen finns uppskattningsvis 65,3 miljoner personer som flytt från sitt hem... Studera infografiken tillsammans. Största delen av dem som flytt från sitt hem är internflyktingar. Enligt UNHCR är antalet internationella flyktingar som flytt till ett annat land drygt 20 miljoner. De bor bland annat i flyktingläger. Antalet asylsökande i hela världen är inte mer än 3,2 miljoner. Bild 8: Varför flyr människor från sina hem? I världen finns 65,3 miljoner människor som har varit tvungna att fly från sitt hem. Ingen av dem har gjort det frivilligt utan av olika tvingande skäl. Det finns flera skäl till detta. Eleverna kan diskutera i par eller i grupper vilka orsaker det finns till flyktingskap. Frågan kan diskuteras ur flera olika synvinklar. Eleverna kan till exempel fundera på varför de själv skulle fly. Bild 9: Människor som flyr undan krig Militära konflikter är en av de största orsakerna till flyktingskap. Till exempel inbördeskriget i Colombia har pågått i över 50 år och lett till att nästa sju miljoner personer har flytt från sina hem. Under de senaste åren har miljoner människor flytt undan militära konflikter i Syrien, Afghanistan, Somalia, Irak, Sudan och Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Myanmar. Bild 10: Människor som utsätts för förföljelse Förföljelse är enligt Romstadgan ett brott mot mänskligheten och med begreppet avses uppsåtligt och allvarligt berövande av grundläggande rättigheter i strid med folkrätten på grund av en folkgrupps eller ett kollektivs identitet. En person kan bli utsatt för förföljelse i sitt hemland bland annat på grund av religion, sexuell läggning, etnisk bakgrund, nationalitet eller politiska åsikter.

4 Historiska exempel på förföljelse är bland annat senmedeltidens häxförföljelser och judeförföljelsen under andra världskriget. Än idag blir människor utsatta för rasism och diskriminering, som kan leda till hatbrott. Bild 11: Hot från miljön Klimatflyktingar är ett relativt nytt fenomen som inte har beaktats till exempel i FN:s flyktingkonvention. Problemet var inte känt då konventionen ingicks. Klimatförändringens eventuella konsekvenser och framtida problem. Enligt UNHCR:s rapport har cirka 26,4 miljoner människor varit tvungna att lämna sitt hem på grund av naturkatastrofer eller andra naturfenomen under åren I dag är sannolikheten för denna slags befolkningsrörelser dubbelt så stor som på 1970-talet. Under 2010-talet har till exempel översvämningar (Pakistan, Myanmar, Etiopien), jordbävningar (Nepal), torka (Somalia, Syrien), tyfoner (Filippinerna) och cykloner (Myanmar) varit orsaker till att människor har varit tvungna att lämna sina hem och behövt katastrofhjälp. Problemen som orsakas av klimatförändringen, såsom fattigdom och ekonomiska kriser, innebär en risk för militära och våldsamma konflikter, som i sin tur orsakar flyktingskap. Man har till exempel framfört att en av orsakerna bakom konflikten i Syrien är att människor på grund av torka har varit tvungna att flytta från landsbygden till städer, vilket har lett till missnöje och arbetslöshet, och därigenom bidragit till utvecklingen av den nuvarande situationen. Också länder som redan från förut drabbas av militära konflikter är utsatta för klimatförändringens skadliga effekter. Klimatförändringen och konflikter har ansetts gå hand i hand och accelerera varandra. Människor som varit tvungna att lämna sitt hem på grund av naturkatastrofer eller klimatförändringen kan inte ges flyktingstatus med stöd av Genèvekonventionen från år Fram till den 16 maj 2016 kunde man i Finland bevilja humanitärt skydd. Humanitärt skydd kunde beviljas bland annat på grund av att förhållandena i hemlandet försämrats på grund av en naturkatastrof.

5 Bild 12: Från och till vilka länder flyr människor? På bilden finns en karta som visar vilka länder man flyr från mest. Av kartan framgår att dessa länder ligger i Afrika, Mellanöstern och de västra delarna av Asien. Från dessa länder flyr människor undan militära konflikter och oroligheter. Innan ni tittar på följande bild kan ni diskutera till vilka länder människor från dessa länder flyr. Om du var tvungen att fly från Finland, vart skulle du ta vägen? Bild 13: Från och till vilka länder flyr människor? På bilden finns en karta som visar till vilka länder människor flyr från sina egna länder. Det är naturligtvis till grannländerna. De som flyr har oftast inte nödvändiga resedokument med sig och ibland görs den långa resan till fots. Bild 14: Från och till vilka länder flyr människor? Av flyktingsituationen år 2015 kan man ha fått den uppfattningen att asylsökandena söker sig just till Europa. Bilden visualiserar antalet flyktingar som kommit till Europa och Finland i förhållande till antalet flyktingar i hela världen. Den svarta cirkeln är 100 % av alla flyktingar i världen. Den rosa cirkeln är Europas andel, dvs. 6 %. Den lilla vita cirkeln är Finlands andel, dvs. 0,05 %. Bild 15: Ungefär 86 procent av alla flyktingar i världen bor i utvecklingsländer. Som den föregående bilden visade är antalet flyktingar i Europa och Finland litet jämfört med läget i andra delar av världen, eftersom människor oftast flyr till sina grannländer. Bilderna 16-17: Flyktingsituationen år 2015 År 2015 skedde det en betydande ökning i antalet flyktingar, och allt fler sökte skydd i Europa. År 2015 ökade antalet flyktingar i världen med cirka 5,8 miljoner, dvs. med mer än den totala folkmängden i Finland. Till EU:s medlemsstater kom totalt 1,2 asylsökande (UNHCR). År 2015 lämnades ett rekordantal asylansökningar, över två miljoner, varav 1,2 miljoner till EU-medlemsstater. Det största antalet

6 asylansökningar lämnades till Tyskland, totalt Näst mest asylansökningar, , lämnades till USA, dit människor flydde speciellt på grund av våldsamheterna i Centralamerika. Antalet asylansökningar ökade betydligt också i Sverige, , och i Ryssland, Till Finland kom asylsökande, varav var ensamresande barn (Migri). Totalt 51 procent av alla flyktingar i världen är barn. Antalet ensamresande barn är större än någonsin. Sammanlagt barn som flytt ensam från sitt land ansökte om asyl. I Finland ökade antalet asylsökande i så hög grad att man måste inrätta nästan 200 nya förläggningar för asylsökande. Under år 2016 har största delen av de nya förläggningarna stängts. Bild 18: Hur får man skydd? I Finland kan man få skydd på två sätt. På denna bild behandlas kvotflyktingar och på följande bild förfarandet när man söker asyl. Kvotflyktingar Riksdagen bestämmer flyktingskvotens storlek. Sedan år 2001 har den varit 750 personer. För åren 2014 och 2015 höjdes kvoten till personer på grund av konflikten i Syrien. FN:s flyktingkommissariat UNHCR föreslår att vissa personer som den anser vara flyktingar ska omplaceras till Finland, och på basis av detta bereder inrikesministeriet, utrikesministeriet och arbets- och näringsministeriet en framställning om den regionala fördelningen av kvoten. Det slutliga valet görs av de finska migrationsmyndigheterna på basis av personliga intervjuer som görs i flyktingarnas vistelseländer, ofta i flyktingläger. De utvalda människorna får flyktingstatus i Finland och beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som på ansökan kan fortsättas. En kvotflykting kan flytta till Finland när det har blivit klart vilken kommun som beviljat honom eller henne en kommunplats. Arbets- och näringsministeriet svarar för placeringen av flyktingarna i kommunerna. Under de senaste åren har det varit brist på kommunplatser och kvotflyktingarna har varit tvungna att stanna kvar i flyktinglägren länge i väntan på att bli placerade i en kommun.

7 Bild 20: Hur söker man asyl Alla som blivit utsatta för förföljelse har enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter rätt att söka internationellt skydd i ett annat land om det egna landet inte kan erbjuda skydd. Det är bra att beskriva processen vid sökande av asyl med hjälp av en exempelperson. Bilderna förklaras så att man följer texten på båda raderna från vänster till höger: 1. Exempelpersonen, t.ex. en man som heter Erik, känner sig otrygg i sitt hemland och har börjat frukta för sitt liv. 2. Med hemlandets pass kan Erik flyga till Finland. Han måste resa inom gränserna för det land, i vilket han vill söka asyl. 3. I Finland tar Erik sig till polisstationen och meddelar att han vill ansöka om asyl. 4. På polisstationen registreras Eriks uppgifter. Polisen tar också hans fingeravtryck och ett foto på honom. Hans bakgrund och reserutt utreds. Om Erik redan har registrerats i ett annat EU-land, skulle han i normala fall återsändas till detta land. Dublinförordningen förpliktar dock inte medlemsstaterna att återsända sökandena till andra länder, utan staterna kan alltid ta emot ansökningen för behandling. 5. Erik har inte registrerats i ett annat land så han placeras i en förläggning för asylsökande. Alla som kommer till landet tryggas ett övernattningsställe. Till alla som kommer görs också en hälsoundersökning och de får ekonomiskt stöd högst 314,91 euro i månaden utan förläggningens måltider och 92,30 euro med måltiderna. Summan som betalas till minderåriga är mindre. 6. Erik väntar i cirka en månad i förläggningen. 7. Sedan blir han kallad till migrationsverket för intervju. Intervjun används som stöd när beslut om asyl fattas. 8. Vid intervjun utreds Eriks bakgrund och orsaken till att söker asyl så noggrant som möjligt. Migrationsmyndigheten strävar efter att kontrollera Eriks uppgifter och gör bakgrundsarbete för att utreda om Eriks berättelse är enhetlig och sanningsenlig. 9. Efter detta ska Erik stanna kvar i förläggningen tills han får ett beslut.

8 Behandlingen av ansökningen tar i genomsnitt 150 dygn. Tiden kan bli lång, men medan Erik väntar på beslutet kan han till exempel börja studera finska och bekanta sig med den finska kulturen. 10. Erik får ett beslut där han beviljas asyl. 11. Erik får internationellt skydd och beviljas ett uppehållstillståndskort. Efter detta kan Erik ansöka om ett resedokument för flykting eller främlingspass. 12. Om Erik får ett beslut där han inte beviljas asyl, kan han överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen. Om beslutet inte heller efter detta ändras, ska polisen utvisa honom. En asylsökande kommer till Finland självständigt och söker asyl på grund av behov av internationellt skydd. Asylansökan kan inte lämnas till Finland om man befinner sig utanför Finlands gränser eller via de finska beskickningarna. För att komma till Finland från ett land som ligger utanför EU måste man vanligen ha pass och visum. Personer som antas söka asyl beviljas dock inte visum. Detta leder till att människor vänder sig till människosmugglare och använder förfalskade resedokument. Enligt Genèvekonventionen är en person som ansöker om asyl inte olagligt i landet oberoende av hur inresan har skett. När en asylsökande kommer till Finland lämnar han eller hon en asylansökan till polisen eller gränsbevakningsmyndigheterna. Medan ansökningen behandlas kan asylsökanden bo antingen i en förläggning eller självständigt och på egen bekostnad ordna någon annan inkvartering. Medan ansökningen behandlas har asylsökanden rätt till mottagningstjänster till vilka hör vid behov en mottagningspenning för levnadskostnader. Bestämmelser om tjänsterna som asylsökandena har rätt till finns i mottagningslagen. I Finland fattas beslut om beviljande av asyl av migrationsverket. Innan asylansökningen behandlas utreder migrationsverket om någon annan stat svarar för behandlingen av asylansökningen med stöd av Dublinförordningen. Detta betyder att om asylsökande redan har registrerats i något annat land återsänds han eller hon i normala fall till detta land. Dublinförordningen förpliktar dock inte medlemsstaterna att återsända sökandena till andra länder, utan staterna kan alltid ta emot ansökningen för behandling. I annat fall behandlas ansökningen, och grunderna för behovet av internationellt skydd utreds genom att intervjua sökanden. Samtidigt utreds det om sökanden kan beviljas uppehållstillstånd på någon annan grund, till exempel på grund av familjeband, arbete eller en individuell mänsklig orsak.

9 Asylsökanden kan beviljas antingen asyl eller uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd. Tidigare var det möjligt att bevilja uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd, men denna kategori av internationellt skydd i utlänningslagen slopades i maj I Finland utreds vart och ett fall skilt för sig och behandlingstiderna kan bli mycket långa. Om grunderna för beviljande av asyl eller uppehållstillstånd inte uppfylls, utvisas sökanden till ett ursprungs- eller genomgångsland som anses vara tryggt. Med stöd av internationella överenskommelser omfattas Finland av ett förbud mot återsändande, vilket betyder att ingen får avvisas eller utvisas till ett område där han eller hon kan bli utsatt för dödsstraff, tortyr, förföljelse eller annan behandling som kränker människovärdet. Bestämmelserna om beviljande av asyl eller uppehållstillstånd baserar sig på Genévekonventionen, Europeiska människorättskonventionen och FN:s konvention mot tortyr. Källa: Finlands Flyktinghjälp Bild 20: Problem I medierna talas det ofta om flyktingproblemet eller flyktingkrisen. Diskutera tillsammans i par eller i små grupper vilka problem som kan finnas i anslutning till flyktingsituationen. Ur vilka allas synvinkel är situationen problematisk? Vilka problem har situationen lett till? Några exempel Farliga rutter År 2015 kom människor till Europa över Medelhavet. På resan dog eller försvann människor. (UNHCR) EU har försökt hindra asylsökandenas inresor till Europa genom att skärpa gränsbevakningen. Detta leder till att människor att vänder sig till smugglare och använder farliga rutter, till exempel försöker ta sig över Medelhavet. Barn Var 200:e flykting är ett barn. Totalt 28 miljoner barn runt hela världen har blivit tvungna att fly undan konflikter och våld. Av dem är 10 miljoner flyktingar,

10 en miljon asylsökande och 17 miljoner interflyktingar. Omkring 20 miljoner barn har varit tvungna att lämna sitt hem av andra orsaker, t.ex. på grund av fattigdom, naturkatastrofer och ökande ojämlikhet. Eftersom deras rättsliga ställning är oklar, är de särskilt utsatta för människohandel eller tagande i förvar. Källa: Unicef Mänskliga rättigheter - förverkligas de? Till exempel i Finland får största delen av asylsökandena ett negativt beslut. Helsingin Sanomat utredde vad som hade hänt med några av dem som återsänts från Finland till Irak: HS tog reda på om ryktena som spreds i de sociala medierna om att asylsökandena som återsänts till Irak skulle ha dött stämde. HS skaffade dokument om fyra personer som återsänts till Irak, av vilka två sades ha dött. Enligt dokumenten är minst en av dessa män död. hs.fi/kotimaa/a Situationen i mottagarländerna Asylsökandena som kommer över Medelhavet hamnar mest sannolikt i Grekland eller Italien. Enligt Dublinförordningen är det land inom vilkets gränser asylsökanden först söker sig skyldig att behandla asylansökningen. Av detta följer att de som kommer över Medelhavet enligt förordningen är tvungna att stanna i Italien eller Grekland, om inte andra EU-länder samtycker till att ta emot dem. Bild 21: Lösningar Flyktingskap är ingen lätt fråga att lösa. Finlands Flyktinghjälp föreslår följande åtgärder för att förbättra situationen i Finland: Stödjande av familjeåterförening Stödjande av familjeåterförening i stället för att skärpa villkoren för denna process, är ett kontrollerat och tryggt invandringssätt. Då behöver familjemedlemmarna inte vända sig till människosmugglare och resa längs farliga rutter för att komma till sin familj i Finland.

11 För att trygga ett rättvist bemötande ska det ges tydliga anvisningar till dem som ansöker om familjeåterförening och råd i frågor som gäller familjeåterföreningsförfarandet. Mångdubblande av flyktingskvoten Antalet flyktingar i världen ökar ständigt och i dagens läge är det viktigare än någonsin att mångdubbla flyktingkvoten. Införande av ett visum på humanitära grunder Utfärdande av visum på humanitära grunder minskar behovet att anlita människosmugglare. Ett sådant visum kan ansökas hos Finlands ambassad i det land där flyktingen vistas och med det kan man resa tryggt till Finland. I Finland kan personen som beviljats visumet ansöka om internationellt skydd och ansökningen behandlas på samma sätt som alla andra asylansökningar. Införande av ett visum på humanitära grunder förutsätter inga lagändringar. Bestämmelser om ett sådant visum finns redan både i Finlands och i EU:s lagstiftning. Finland har alltså redan nu ett medel som kan användas för att minska antalet dödsoffer på Medelhavet. Ett visum som utfärdas på humanitära grunder garanterar en trygg inresa och minskar människosmuggling. Utvecklingssamarbete och stödjande av bräckliga länder Genom utvecklingssamarbete är det möjligt att förebygga orsakerna till flyktingskap. Genom att stärka det civila samhället i bräckliga länder kan man förebygga konflikter och skapa möjligheter till utkomst och därigenom minska flyktingskap. Bild 23: Vad kan jag göra? Alla dessa händelser och uppgifter kan få ungdomarna och eleverna att känna sig maktlösa. De kan få känslan att problemen är så stora att man inte kan göra något åt dem. Det är bra att diskutera detta med eleverna. Alla har möjlighet att påverka! Fundera tillsammans med eleverna på hur ungdomar kan hjälpa och påverka. Att ge pengar till välgörenhet är absolut inte det enda man kan göra! Nedan ges exempel på hur ungdomar kan påverka

12 VÄNKRETS Eget exempel: Genom eget exempel kan man påverka inom sin vänkrets. Visa att du bryr dig. En konstruktiv diskussion i god anda kan ge förvånansvärt goda resultat. Dela information: Fakta är det bästa vapnet! Du kan påverka andras åsikter genom att dela den information du fått. Var vän med alla: Invandrarna kan möta rasism och diskriminering varje dag. Det bästa sättet att hjälpa är att vara vänlig och låta alla vara med! SKOLAN Elevkårsverksamheten: Elevkåren kan ordna evenemang och ta initiativ i frågor som gäller skolans och elevernas ärenden och verksamhet. I vissa skolor har elevkårens företrädare rätt att närvara och yttra sig i skolans direktionsmöten. Alla elever är medlemmar i elevkåren. Styrelsemedlemmarna väljs demokratiskt i klasserna. Elevkåren är ett självständigt organ som inte kan upplösas av rektorn eller lärarkåren. Stödelev- och tutorverksamhet: Stödelever är grundskolans äldsta elever som hjälper de mindre eleverna i frågor som gäller skolans vardag. Stödeleverna underlättar de mindre elevernas integrering i skolvärlden. Vid universiteten kallas studerandenas handledare ofta tutorer. MEDIERNA Tidningar: Ungdomar kan uttrycka sina åsikter genom att skriva insändare till lokala tidningar eller varför inte t.ex. till Hufvudstadsbladet. Webbplatser och bloggar: Ungdomar kan börja en egen blogg eller skapa en webbplats för att dela sina åsikter. YouTube: Ungdomar kan publicera egna videofilmer som i bästa fall når miljoner människor. KOMMUNEN Ungdomsfullmäktige: Ungdomsfullmäktige är kommunens påverkansgrupp för unga och består i regel av ungdomar i åldern Ungdomsfullmäktige gör ungdomars röst hörd i kommunens beslutsfattande. I många kommuner har ungdomsfullmäktige rätt att närvara och yttra sig i kommunens viktigaste

13 nämnder och i vissa kommuner till och med i stadsfullmäktiges möten. Ungdomslokaler: Vissa ungdomslokaler har infört en modell för närpåverkan. Modellen betyder att ungdomar kan ta initiativ. Genom initiativet kan ungdomar lägga fram förslag som gäller ungdomslokalen, till exempel att något ska skaffas till lokalen eller att ett evenemang ska ordnas där. Invånarinitiativ: Kommuninvånarna har rätt att komma med invånarinitiativ i frågor som gäller kommunens verksamhet. Även de som är under 18 kan komma med invånarinitiativ. Politiska organisationer: Inom organisationsfältet finns det många organisationer som bevakar ungdomars intressen. Som medlem i organisationen kan man påverka. Partier och politiska ungdomsorganisationer De som har fyllt 15 kan bli medlemmar i en partipolitisk organisation. Välgörenhetsorganisationer: Vissa välgörenhetsorganisationer har verksamhet för under 18-åringar. Videomaterial Amnestys känslofulla videofilmer om en flyktingflickas liv. Videorna lämpar sig bäst för gymnasieelever. The Most Shocking Second a Day Video: youtu.be/rbq-iohfimq Still the Most Shocking Second a Day Video: youtu.be/nkdgfcojit8 Videofilm som kan visas i samband med diskussionen om flyktingsituationen youtu.be/rvonxh3nn9w

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Dagsverksinsamling 2016-2017 En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Just nu Det finns över 60 miljoner människor i världen som tvingats lämna sina hem för att söka skydd. Största

Läs mer

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERK 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANS OCH GYANS OCH DERAS MAMMAS HISTORIA Familjen hotades av ISIS i Syrien och av

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

Asylförfarandet vid Migrationsverket Tirsa Forssell Chef för resultatområdet

Asylförfarandet vid Migrationsverket Tirsa Forssell Chef för resultatområdet Asylförfarandet vid Migrationsverket 25.4.2016 Tirsa Forssell Chef för resultatområdet Asylenheten Resultatområdenas placeringsorter (~antalet anställda den 1 februari 2016) Enheten har totalt 529 anställda.

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees Innehållsförteckning Definition, antal och förekomsten av flyktingar i världen 1 Flyktingars rättsliga ställning och UNHCR:s arbete 2 Flera internationella

Läs mer

MIGRATIONSVERKET. Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs. www.migri.fi

MIGRATIONSVERKET. Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs. www.migri.fi MIGRATIONSVERKET Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs www.migri.fi Organisation Överdirektör Stöd för verkets ledning Substansenheter Immigration Asyl

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

Dagsverksinsamling 2015-16. Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter.

Dagsverksinsamling 2015-16. Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter. Dagsverksinsamling 2015-16 Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter. Vem är en flykting? En flykting är en person som beviljats asyl utanför sitt hemland. Personen har flytt undan krig, förföljelse

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 31 december ANTALET ANSTÄLLDA 873 VARAV 88 NYA ANSTÄLLDA UTGIFTER 353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 122 957 INLEDDA ÄRENDEN 124 770* BESLUT 85 623 BESVARADE KUNDSAMTAL ÖVER350 LANDINFORMATIONS- SVAR 5 UNDERSÖKNINGAR

Läs mer

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF)

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Utbildning i invandrar- och integrationsarbete för anställda inom den

Läs mer

INFORMATION TILL ASYLSÖKANDE

INFORMATION TILL ASYLSÖKANDE FAKTABLAD INFORMATION TILL ASYLSÖKANDE BÄSTA ASYLSÖKANDE ANSÖKAN OM ASYL Du har sökt internationellt skydd i Finland, vilket innebär asyl eller uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd. Du kan

Läs mer

Flykting- och migration

Flykting- och migration Flykting- och migration Sekretariatet madelaine.seidlitz@amnesty.se - ansvarig flykting/migration/folkrätt, EU/Europafrågor tilda.norsten@amnesty.se - handläggare enskilda ärenden, landinformation ida.lundborg@amnesty.se

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik Vänsterpartiet i EU För en human flyktingpolitik Fotograf: Olivier Hansen Miljoner människor befinner sig på flykt. Vänsterpartiet i Europaparlamentet driver en politik för ökad solidaritet och en human

Läs mer

Internationella avtal och den nationella flyktingpolitiken

Internationella avtal och den nationella flyktingpolitiken Internationella avtal och den nationella flyktingpolitiken Utbildning för integrationsexperter i kommunerna 26.4.2016 Migrationsdirektör Kristina Stenman Migrationen som ett globalt fenomen Den internationella

Läs mer

Fler lagliga vägar in i EU

Fler lagliga vägar in i EU Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1424 av Désirée Pethrus (KD) Fler lagliga vägar in i EU Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

RP 2/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen

RP 2/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att utlänningslagens bestämmelser om beviljande

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; TIDSBEGRÄNSAT UPPEHÅLLSTILLSTÅND AV KONTINUERLIG KARAKTÄR

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; TIDSBEGRÄNSAT UPPEHÅLLSTILLSTÅND AV KONTINUERLIG KARAKTÄR OLE_JATKO_A 1 *1269901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; TIDSBEGRÄNSAT UPPEHÅLLSTILLSTÅND AV KONTINUERLIG KARAKTÄR Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats kontinuerligt,

Läs mer

Utlänningsrätt 29 mars 2011

Utlänningsrätt 29 mars 2011 Utlänningsrätt 29 mars 2011 Rebecca Stern Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt Politiken och juridiken ligger nära varandra på utlänningsrättens område diskussion om

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får 2 (5) Yrkanden och grunder samt deras barn, och yrkar att de skall beviljas uppehållstillstånd, samt flyktingförklaring och resedokument. yrkar även att de skall beviljas arbetstillstånd. Till stöd för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 juni 2011 631/2011 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 10 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i utlänningslagen

Läs mer

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ?

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? ANTALET ASYLSÖKANDE VÄXER SNABBT I världen pågår den största flyktingkrisen efter andra världskriget. Det uppskattas att cirka 25 000 30 000 asylsökande

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Barnkonventionen

Läs mer

RP 166/2007 rd. omfattas av vedertagen tillämpningspraxis ska regleras i lag. Vidare föreslås det att utlänningslagens bestämmelse

RP 166/2007 rd. omfattas av vedertagen tillämpningspraxis ska regleras i lag. Vidare föreslås det att utlänningslagens bestämmelse Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och av vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Adress: född 9204 medborgare i Afghanistan Språk: persiska/dari Beslut Migrationsverket beslutar

Läs mer

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11.

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. INVANDRAR- OCH FLYKTINGFRÅGOR Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. Migrationsverket är Sveriges centrala

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. 2006:78 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3714-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet.

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet. 2 (7) Ansökan med mera Du reste enligt egen uppgift in i Sverige den 1 november 2006 och ansökte om asyl den 7 november 2006. I inlaga från det offentliga biträdet som inkom den 18 januari 2007 har du

Läs mer

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING Flyktingsiffrorna i världen Totalt finns det 27.8 miljoner flyktingar, internflyktingar

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND

INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND 2000 2015 +100% 2016 244 000 +86 000 2020 330 000 1/3 Den utländska befolkningen i Finland fördubblades nästan under 2000-talet.

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

Sammanfattning av proposition 1996/97:25

Sammanfattning av proposition 1996/97:25 Sammanfattning av proposition 1996/97:25 Svensk migrationspolitik i globalt perspektiv BAKGRUND Regeringens förslag grundar sig på betänkanden från bl.a. två parlamentariska kommittéer, Flyktingpolitiska

Läs mer

Fakta och myter om migration

Fakta och myter om migration Fakta och myter om migration Kring migration cirkulerar många myter och påståenden som är felaktiga. Det här materialet tar sin utgångspunkt i att avliva myter och att lägga fram fakta som stämmer överens

Läs mer

INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND

INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND INVANDRING OCH INTEGRATION I FINLAND 2000 2015 +100% 2015 229 000 +100 000 2020 330 000 1/3 Den utländska befolkningen i Finland fördubblades nästan under 2000-talet.

Läs mer

Gå gärna in på Migrationsverkets hemsida: www.migrationsverket.se/kvot för att hitta mer information om kvotflyktingar.

Gå gärna in på Migrationsverkets hemsida: www.migrationsverket.se/kvot för att hitta mer information om kvotflyktingar. Denna presentation har tagits fram av Migrationsverket inom projektet Vidarebosättning i ord, bilder och siffror som medfinansierats av Europeiska flyktingfonden (ERF). Använd den gärna för att sprida

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08 Inledning Just nu befinner sig miljontals människor på flykt runt omkring i världen. Orsakerna till att människor flyr ter sig olika; krig, etniska motsättningar, naturkatastrofer, diskriminering och förföljelse

Läs mer

11088/15 ADD 1 km/ee/ab 1 DPG

11088/15 ADD 1 km/ee/ab 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 22 september 2015 (OR. en) 11088/15 ADD 1 PV/CONS 42 JAI 587 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3405:e mötet i Europeiska unionens råd (RÄTTSLIGA OCH INRIKES FRÅGOR) i Bryssel

Läs mer

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Ytterligare uppgifter: Hannu Ahola Tfn +358 29 525

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

FÖRETRÄDARE I ASYLFÖRFARANDET

FÖRETRÄDARE I ASYLFÖRFARANDET FÖRETRÄDARE I ASYLFÖRFARANDET Guide till företrädare för minderåriga asylsökande ERF FÖRETRÄDARE I ASYLFÖRFARANDET Guide till företrädare för minderåriga asylsökande ERF Projektet har fått stöd av Europeiska

Läs mer

U 22/2009 rd. Migrations- och Europaminister Astrid Thors

U 22/2009 rd. Migrations- och Europaminister Astrid Thors U 22/2009 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om bestämmande av vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en ansökan om internationellt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 13 december 2013 872/2013 Inrikesministeriets förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer Utfärdad i Helsingfors den 11 december 2013

Läs mer

MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga

MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga Sida l (8) KAMMARRÄTTEN T^ /TIV /T JJUIVL ^ål m UM 5495 ~! 2011-06-13 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Imad Kassan Wenas, 630914-8796 Ovanbygränd 20 163 70 Spånga ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 Målnummer: UM3524-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-12-06 Rubrik: Lagrum: En utlänning kan inte få status som flykting, alternativt skyddsbehövande

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 362/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen, lagen om utlänningsregistret.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 362/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen, lagen om utlänningsregistret. RIKSDAGENS SVAR 362/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen, lagen om utlänningsregistret och hittegodslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1590-13 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid.

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV KONVENTIONEN OM TILLÄMPNING AV SCHENGENAVTALET OCH FÖRORDNINGEN (EG) NR 562/2006 NÄR DET GÄLLER VISERINGAR FÖR LÄNGRE VISTELSE (KOM 2009) 91 SLUTLIG)

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018

PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018 PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018 Plockning av vilda bär Sådan plockning av vilda bär som avses i denna anvisning lyder inte under den nya säsongsanställningslagen. Utlänningar från

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2016 COM(2016) 171 final 2016/0089 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av rådets beslut (EU) 2015/1601 av den 22 september 2015 om fastställande av provisoriska

Läs mer

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Till riksdagens talman I det syfte som anges i 27 i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2009:1549 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 17 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM DOM 2019-02-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (10) Mål nr UM 1349-18 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat Ombud: Biträdande jurist MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-14 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8090-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1., 79 2. 03 3. 05 Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 september 2013 668/2013 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 13 september 2013 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK LSU:S ASYLPOLITISKA STÅNDPUNKT LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer. Ungdomsorganisationer samlas i LSU för att gemensamt

Läs mer

Följande bilaga utgör inte del av ECRI:s analys och förslag beträffande situationen i Sverige

Följande bilaga utgör inte del av ECRI:s analys och förslag beträffande situationen i Sverige Följande bilaga utgör inte del av ECRI:s analys och förslag beträffande situationen i Sverige Andra rapporten om Sverige BILAGA ECRI vill framhålla att den analys som ingår i den andra rapporten om Sverige

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Lag. om ändring av utlänningslagen

Lag. om ändring av utlänningslagen RSv 297/1998 rd - RP 50/1998 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lag om ändring av utlänningslagen Till riksdagen har överlämnats regeringens proposition nr 50/1998 rd med förslag

Läs mer

32 % Året 2014 vid Migrationsverket. Antalet medborgarskapsansökningar ökade mest

32 % Året 2014 vid Migrationsverket. Antalet medborgarskapsansökningar ökade mest Året vid Migrationsverket Antalet inledda ärenden ökade med nästan 4 000 och steg till nästan 54 000. Antalet beslut var 5,6 procent större än antalet inledda ärenden.! År var medierna särskilt intresserade

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 Målnummer: UM1349-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-02-27 Rubrik: En asylsökandes skyddsbehov ska prövas även i sådana fall där personens identitet

Läs mer

A8-0024/3. Europaparlamentets resolution om situationen för kvinnliga flyktingar och asylsökande i EU

A8-0024/3. Europaparlamentets resolution om situationen för kvinnliga flyktingar och asylsökande i EU 2.3.2016 A8-0024/3 Ändringsförslag 3 Constance Le Grip, Barbara Matera, Monika Hohlmeier, Elissavet Vozemberg- Vrionidi, Michaela Šojdrová för PPE-gruppen Betänkande Mary Honeyball Situationen för kvinnliga

Läs mer

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring.

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Beviljade uppehålls

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att socialvårdslagen ändras. Till lagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 Målnummer: UM9681-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-06-11 Rubrik: Om det finns ett land som uppfyller kriterierna för ett s.k. säkert tredjeland

Läs mer

Guide till Migration i siffror

Guide till Migration i siffror Guide till Migration i siffror april 2015 Delmi tillhandahåller såväl svensk som global statistik om internationell migration på sin hemsida (www.delmi.se/migration-i-siffror). Syftet är att presentera

Läs mer

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015.

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX 592 Komm. dok.

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 Målnummer: UM8090-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-06-14 Rubrik: En kvinna och hennes barn har sökt asyl i Sverige. Deras ansökningar

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer