Verksamhetsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2013 Dopingjouren Avd. Klinisk Farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset

2 Förord I oktober 2013 fyllde Dopingjouren 20 år! Vi kan summera 20 år av erfarenheter inom området missbruk av dopningspreparat i samhället. Mycket har hänt både i omvärlden och på Dopingjouren under de här åren. Det som började som en telefontjänst har nu utvecklats till en avancerad internetbaserad kommunikationstjänst. Under 2013 hade Dopingjourens hemsida över unika besökare! Medicinskt och vetenskapligt vet vi mycket mer idag än för 20 år sedan om bieffekterna av de anabola androgena steroiderna, både fysiskt och psykiskt. Forskningen kring beroende och steroider har också gått framåt. Dopningsmissbruket som medicinskt och samhälleligt problem har uppmärksammats i flera statliga utredningar och det finns idag en tydlig medvetenhet om problematiken från politiskt håll. Dopingjouren har också aktivt verkat för en spridning av det nationella vårdprogrammet för dopningsmissbruk inom sjukvården för att på så sätt både öka kunskapen om dopningsmissbruk som en möjlig diagnos och kunskapen om behandlingsalternativ. Parallellt med att internet har möjliggjort för Dopingjouren att nå ut med objektiv och medicinsk information till stora grupper i samhället har tyvärr möjligheterna till illegal distribution, försäljning och desinformation av/om dopningspreparat ökat och det finns många indikationer på att missbruket fortsätter att öka. På forskningssidan har 2013 varit ett synnerligen aktivt år för Dopingjouren, som i september stod värd för den fjärde nordiska konferensen om dopning, med stor uppslutning av talare och deltagare från alla de nordiska länderna. Vår medarbetare sedan många år, Nina Gårevik, försvarade framgångsrikt sin avhandling om exogena androgeners inverkan på blodfetter och endokrina funktioner under våren. Under höstterminen har medicine studerande Anders Hagelin skrivit sin examensuppsats om depressionsbesvär och hormonella förändringar hos dopningsmissbrukare. Dopingjouren har också medverkat i Läkartidningens temanummer om dopning. Ylva Böttiger Områdeschef, medicinskt ansvarig Klinisk Farmakologi Karolinska Universitetssjukhuset

3 Kort historik Dopingjourens (DJ) verksamhet har funnits sedan oktober 1993 och är en medicinsk rikstäckande verksamhet som arbetar med att förebygga, kartlägga och bedriva forskning om anabola androgena steroider (AAS) och andra hormonläkemedel som missbrukas i dopningssyfte utanför idrotten. Dopingjouren är en permanentad verksamhet sedan Mål - DJ arbetar för att den medicinska kunskapen om missbruk av AAS och andra hormonläkemedel skall förstärkas. - DJ arbetar för att belysa problematiken och skapa en vetenskaplig grund för nya metoder att diagnostisera och medicinskt behandla missbruket. - DJ ska bidra med att öka kunskapsnivån i samhället genom att vara en rådgivande, stödjande och medicinskt informerande kunskapskälla beträffande missbruk av AAS och nära relaterade substanser. Verksamhetens karaktär DJ har i uppdrag att bedriva forskning, utbildning och information rörande missbruk av hormonläkemedel och dess konsekvenser. DJ är ingen tillsynsmyndighet. Verksamheten bedrivs inom ramen för hälso- och sjukvårdsarbete och utövas under medicinskt ansvar som åligger anställda inom sjukvården. DJ tillhör organisatoriskt Avdelningen för Klinisk Farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset. Följande personer har under året arbetat vid DJ: Annica Börjesson (leg. sjuksköterska, projektledare), Joel Lundholm (leg.sjuksköterska), Nina Gårevik, leg ssk, PhD Milja Ranung (leg. sjuksköterska), Ylva Böttiger (överläkare, docent, områdeschef och medicinskt ansvarig) och Marja-Liisa Dahl (överläkare, professor, verksamhetschef Klinisk farmakologi). Dopingjouren DJ s medicinska telefonrådgivning bemannas av legitimerade sjuksköterskor. Till telefonrådgivningen ringer personer som berörs av missbruk av hormonläkemedel. Alla som ringer har möjlighet att vara anonyma. DJ erbjuder råd och stöd till personer med eget missbruk, anhöriga och närstående som berörs av missbruk. Samtalen i telefonrådgivningen registreras i en databas vars syfte är att kartlägga missbruksmönster, biverkningsprofiler med mera. DJ erbjuder medicinsk och saklig rådgivning till berörd hälso- och sjukvårdspersonal samt andra berörda yrkeskategorier (rättsväsende, socialtjänst, kriminalvård mm). DJ deltar i mässor och konferenser och ger föreläsningar för de yrkesgrupper i samhället som kommer i kontakt med dopningsmissbruk. DJ erbjuder riktade utbildningar för olika verksamheter inom landsting och kommuner, samt vårdutbildningar. Innehållet fokuserar på missbrukets karaktär, kännetecken, medicinska skador, åtgärder i samhället samt aktuell forskning.

4 DJ tillhandahåller informationsmaterial om dopning och sedan 2003 finns en interaktiv hemsida med fakta om AAS och nära relaterade substanser samt information om aktuell verksamhet. Forskning bedrivs. Samarbete med andra aktörer på området sker genom nätverk och samverkansgrupper, nationellt och inom Norden. Telefonrådgivningen vid DJ är öppen måndag till fredag med lunchstängt klockan Lokaler DJ har under året flyttat till andra lokaler på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge och finns nu på C2-78. Finansiering Verksamheten är finansierad av Riksidrottsförbundet/Kulturdepartementet och Socialdepartementet. Ekonomi. Redovisning sker i specifik ekonomisk årsredovisning. Telefonrådgivningen Sedan oktober 1993 har DJ besvarat över samtal. Under har ett arbete med att utveckla databasen pågått och där samtalen från personer med eget missbruk och dess anhöriga dokumenteras i databasen. Hälften av samtalen kommer från vardera parter och fokus ligger på: missbrukade substanser, mönster, sammissbruk av andra substanser, symptom på biverkningar och missbruksutveckling. De flesta samtal gäller biverkningar av AAS, där de mest rapporterade biverkningarna är av psykisk karaktär följt av hormonella störningar. De mest omfrågade och använda preparaten utgörs av AAS. Därefter kommer kosttillskottsprodukter, efedrin och narkotikaklassade preparat. Andra preparat som berörs är hormonläkemedel såsom tillväxthormon, insulin och andra läkemedel som tas i försök att motverka oönskade effekter av missbruket. Telefonrådgivningen kontaktas även av personer som söker information i sitt yrkesutövande och personer som söker allmän information om AAS eller är i behov av identifiering och ökad kunskap om preparat. Vidare önskas föreläsare eller information om dopingklassade substanser (idrottens regelverk). Flödet för telefonrådgivningen är som högst under mars-april och september-oktober för de samtal som rör eget missbruk. Ingen kommersiell marknadsföring har genomförts. Föreläsningsförfrågningar inkommer under hela året med undantag för sommarmånaderna. Konsultationer från övrig verksamhet inom hälso- och sjukvård samt andra samhälleliga instanser är jämnt fördelade över året.

5 Telefonrådgivningen erbjuder allmän medicinsk information, korrekt vidarehänvisning, samt fördjupade medicinska svar genom medicinska sökningar i samarbete med KAROLIC, (Karolinska Universitetssjukhusets Läkemedelsinformationscentral, Avd, Klinisk Farmakologi). Extern information Dopingjourens externa uppdrag: Efterfrågan på föreläsningar/utbildningar under året har varit stor, under hösten arrangerades två öppna föreläsningar i samarbete med ABF i Stockholm riktade till allmänheten och till yrkesgrupper som kommer i kontakt med dopningsproblematik. Ett föreläsningssamarbete inleddes med Gävle högskola i deras nystartade anti-doping distansutbildning med samhällsinriktning. Övriga nationella föreläsningsuppdrag har varit: Psykiatrin öppen- och slutenvården, Frivården, Länsstyrelsen, Polisen, Idrottsförbund, PRODIS, 100% Ren hårdträning. Arbetet med riktade utbildningsinsatser mot yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård har fortsatt, se nedan: Utbildning av blivande läkare/sjuksköterskor: Ett samarbete med ett antal högskolor i landet har inletts. DJ:s mål är att en grundläggande föreläsning om AAS och hormonläkemedelsmissbruk ska bli en återkommande del i grundutbildningen på läkar- och sjuksköterskeprogrammen. Läkarprogrammet har 7 utbildningsorter och vi föreläser nu på 43% av dessa, 28 % har visat intresse för utbildning och resterande har tackat nej. Sjuksköterskeprogrammet har 22 utbildningsorter och vi föreläser på 15% av dessa, 45% har visat intresse och resterande har ej inkommit med svar. Detta är ett långsiktigt arbete som väntas fortgå kommande år där vi regelbundet kommer ta kontakt med högskolorna. DJ mål är att hälften av utbildningarna ska ha tackat ja till utbildning under nästkommande år. Akutmottagningar Stockholms län: Ett projekt att utbilda samtliga akutkliniker i Stockholms län har fullföljts och avslutats. En planering har startats med att erbjuda utbildning för akutmottagningar på andra orter. Studenthälsan: Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att fortbilda Sveriges Studenthälsan vid Sveriges universitet och högskolor. Målet är att ge verktyg att bedriva ett långsiktigt ANDT-arbete för att förebygga skador till följd av användning av alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak bland studenter. Dopingjouren har varit föreläsare och delaktig i innehållet vid dessa utbildningsdagar under 2013 och arbetet fortsätter under Kriminalvården: Projektet att utbilda samtliga sjuksköterskor och läkare inom kriminalvården i Sverige avslutades under våren Vård- och behandling Skriften Nationellt vårdprogram Missbruk av Anabola Androgena Steroider(AAS) och andra hormonläkemedel sammanställdes 2012 med kliniska experter från andra resurscentra och har som syfte att vara en vägledning för sjukvårdspersonal. Kunskapsnivån inom primärvård, akutsjukvård, missbruksvård samt psykiatri är generellt sett låg.

6 Utbildningsinsatser, i kombination med vårdprogrammet ger ökad kompetens hos de som möter patienter med dopningsproblematik i sitt dagliga arbete. Under året har vårdprogrammet efterfrågats av Primärvården och deras medicinska och adminstrativa stöd kallat VISS och finns nu tillgänglig på deras webbplats. Vårdprogrammet har också under året översatts till engelska och spridits bland annat under den Nordiska konferensen om dopningsmissbruk och via DJ hemsida. Material: Påbörjandet av en utförligare skrift har startats och förväntas vara klar under kommande vår, en affisch med dopningens risker har framställts och ett nyhetsbrev skickas ut en gång per månad för intresserade. Nordisk konferens om dopningsmissbruk:. I september 2013 arrangerade Dopingjouren 4 th Nordic Conference on Abuse of Anabolic Androgenic Steroids and Anti-Doping Work I Stockholm. Under två intensive dagar, fyllda av kunskap, intressanta föreläsningar och debatter nätverkade 150 personer från de nordiska länderna samt USA. Tidigare konferenser har hållits i: Uppsala, Sverige 2007, Hamar, Norge 2009 samt Köpenhamn, Danmark Nästa Nordiska konferens arrangeras av Dopinglinkki i Helsingfors, Finland Eldsjälsgruppen: Under våren blev DJ kontaktade av flera personer med tidigare eget dopningsmissbruk. De visade alla ett intresse av att berätta om sina egna erfarenheter och en vilja att sprida sina upplevelser. DJ har under året inlett ett samarbete med tre personer som deltagit i media och som föreläsare under året. Ett arbete med en videointervju är påbörjat och ska läggas ut på hemsidan under våren Policy dopning - att förebygga och behandla missbruk och beroende Med anledning av proposition 2012/2013:77 God kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården som innebär att landsting och kommun ska ha gemensamma överenskommelser i fråga om personer som missbrukar bland annat dopningsmedel, så har våra erfarenheter efterfrågats av Kommunförbundet i Stockholms län(ksl). En arbetsgrupp har satts samman med representanter från kommunerna, landstinget, länsstyrelsen, kriminalvården och Dopingjouren. Då området dopning inte ingick som målområde i policyn, behövdes en översyn då den antagna policyn av Stockholms läns landsting samt länets 26 kommuner för att förebygga och behandla missbruk skulle förlängas. Media Under året har DJs verksamhet uppmärksammats i media ett flertal gånger. Intervjuer har genomförts och artiklar har publicerats i ett flertal tidningar. En längre intervju där frågor kunde ställas från allmänheten genomfördes i programmet Radio 1 i oktober med stort genomslag. En större efterfrågan på medialt framträdande föreligger vid varje samhällelig händelse med anknytning till AAS-problematik med nyhetsvärde.

7 Webbplatsen dopingjouren.se 2013: Syftet med hemsidan är att öka kunskaperna kring AAS och dopning. Webbplatsen ska fungera som en kunskapsbank för alla som vill veta mer om AAS och dopning. Webbplatsen redigeras och uppdateras kontinuerligt för att möta det behovet. Den ger även fördjupade kunskaper för de yrkesgrupper som kommer i kontakt med missbruk av dopningspreparat. AAS och dopning är ett relativt nytt forskningsområde och behöver utvecklas på flera plan med bl.a. långtidsstudier. Så långt som möjligt är all information och text på webbplatsen faktagranskad, evidensbaserad och lutar mot vetenskaplig grund. Under 2013 har forskningssidan på webbplatsen uppdaterats och förenklats för att fungera som en lättillgänglig databas över relevant nationell och internationell dopningsforskning. Nyheter Via företaget Meltwater har Dopingjouren en daglig mediebevakning där relevanta och granskade nyheter plockas ut för publicering på webbplatsens nyhetssida. Tillsammans med dagliga sökningar bland sociala medier och i medicinska forskningsdatabaser kan Dopingjouren erbjuda webbplatsbesökaren en unik service med aktuell forskning samt nyheter gällande AAS och dopning. Sedan mars 2013 skickar Dopingjouren ut ett nyhetsbrev en gång i månaden. Nyhetsbrevet samlar den senaste tidens viktigaste nationella som internationella nyheter tillsammans med uppdateringar kring Dopingjourens verksamhet. Prenumeranterna av nyhetsbrevet ökar och var i slutet av december 220 stycken. Sociala medier: DJ finns sedan september 2010 på Facebook (facebook.com/dopingjouren) och Twitter (twitter.com/dopingjouren). DJ arbetar dagligen med att uppdatera Facebook och Twitter med aktuella nyheter relaterat till det egna arbetet samt till andra ämnesrelaterade verksamheter. Sedan 2010 har antalet visningar, besök och registrerade följare ökat på både Twitter och Facebook. Frågor till Dopingjouren via webbplatsens frågor och svar (FAQ): På webbplatsen finns möjlighet att ställa frågor kring dopning. Frågorna kommer främst från personer med egna erfarenheter av dopningsmissbruk men även från t.ex. hälso- och sjukvården, polis och gympersonal. Frågorna besvaras normalt på vardagar inom ett dygn av sjuksköterska på Dopingjouren. Svaret är grundat på verksamhetens erfarenheter, från facklitteratur och från kunskap genom forskning och evidens. Frågeställaren kan vara anonym, sekretess gäller alltid som inom all hälso- och sjukvård. Under 2013 fick Dopingjouren 715 frågor via webbplatsen, en minskning med 25 % jämfört med Frågefrekvensen var betydligt lägre i juni och juli. Besök på webbplatsen: Under 2013 besöktes webbplatsen av unika besökare, en ökning med 13 % från Åren var motsvarande siffra ca var rekordet för besök under en dag 1593 unika personer (9 april). De mest besökta huvudsidorna på webbplatsen är Frågor och svar och Om dopning. Trafiken till webbplatsen kommer från hela landet med koncentration kring storstäderna. Demografiskt kommer besöken främst från Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro, Helsingborg, Umeå, Karlstad. Ca 5000 unika besök kom från våra skandinaviska grannländer Norge, Finland och Danmark.

8 Forskning Under 2013 disputerade Nina Gårevik med avhandlingen: Quantitative Influence of Exogenous Androgens on Serum Lipid Profile and Endocrine Functions. Avhandlingen består av fyra vetenskapliga studier, ett om missbruksmönster och AAS bland individer anhållna av polis för narkotikabrott i Stockholm och tre artiklar om biverkningar - blodfettsförändringar och endokrin reproduktiv påverkan av AAS. Eftersom användningen av höga doser av NSAID har observerats hos idrottare finns det en risk för en läkemedelsinteraktion som kan påverka dopningstest för AAS. En öppen randomiserad cross over studie visade att testosteron inte påverkas av användning av NSAID. Ytterligare en studie har startats upp i samarbete med Endokrinologiska kliniken där nandrolon och metabolism studeras samt blodfettsförändringar och endokrin påverkan. Under höstterminen har medicine studerande Anders Hagelin skrivit sin examensuppsats om depressionsbesvär och hormonella förändringar hos dopningsmissbrukare Dopingjouren har under 2013 publicerat en artikel i Läkartidningen som är en beskrivning av verksamheten och hur den har utvecklats, samt de medicinska behov dessa missbrukare har och som skulle behövas mötas upp inom hälso- och sjukvården. Dopingjouren är utöver detta delaktiga i studier som utvecklar dopingtest. Samverkan, Grupper och Nätverk som DJ är delaktiga i: Centrala Samverkansgruppen Myndigheter samlas en gång/år för att samarbeta kring dopningsmissbruk och utbyta information och dela med sig av sina erfarenheter. DJ har varit sammankallande under året och tagit initiativ till utvecklande av gruppen. Drogfokus Dopingjouren har en plats i arrangörsgruppen för konferensen Drogfokus som arrangeras vartannat år. Gränslandsproduktsgruppen DJ deltar i en grupp där kosttillskott och växter diskuteras. Erfarenhetsutbyte sker med Giftinformationscentralen, Konsumentverket, Livsmedelskontrollen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Statens kriminaltekniska laboratorium och Tullverkets laboratorium. Norden Ett samarbete finns med våra grannverksamheter i de Nordiska länderna. PRODIS I detta nätverk sker samverkan kring förebyggande arbete och insatser med aktörer över hela Sverige. Dopingjouren föreläser i de utbildningar som arrangeras.

9 Svenska nätverket mot AAS Ett nätverk i Sverige där personer med olika yrkesbakgrund möts för att utbyta erfarenhet och kunskap tillsammans för motverkandet av AAS-missbruk. Planering kommande år Utbildningsinsatser: Verka för utbildning av personal inom Kriminalvården, Socialtjänsten och öka antalet föreläsningar för hälso- och sjukvård. Utöka antalet föreläsningar på sjuksköterske- och läkarutbildningarna. Arrangera föreläsningar för allmänheten. Utbilda utbildare för PRODIS som ska kunna föreläsa om tecken och symtom på dopningsmissbruk. Deltagande/arrangör i konferensen Drogfokus 2014 Deltagande i Örebros projekt för kunskapsutveckling Fortsatt spridning av vård- och behandlingsprogrammet i olika forum. Material ska utformas under året, bland annat en skrift och en videointervju.

10 Dopingjouren Avd. klinisk Farmakologi Karolinska Universitetssjukhuset/Huddinge Stockholm Tfn: Annica Börjesson Ylva Böttiger Nina Gårevik Joel Lundholm Milja Ranung

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Dopingjouren Avd. Klinisk Farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset Förord Året 2012 har återigen varit ett händelserikt år för Dopingjouren. Vi har arbetat utifrån en

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2011 Dopingjouren Avd. Klinisk Farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset Förord Året 2011 har varit händelserikt och spännande på många sätt för Dopingjouren. Två stora, statliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Dopingjouren Avd. klinisk Farmakologi vid Karolinska universitetssjukhuset Planerade insatser 2011 Utbildning Fortsatt utbildning av Kriminalvårdens sjuksköterskor Erbjuda utbildning

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Dopingjouren

Verksamhetsberättelse. Dopingjouren Verksamhetsberättelse 2008 Dopingjouren Planerade insatser 2009 - Effektivisera informationsspridningen genom utveckling och uppdatering av Dopingjourens hemsida. - Spridning av information till allmänheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2007 D o p i n g j o u r e n. s e 020-546 987 Innehållsförteckning Sidan Verksamhetschefen har ordet Kort historik 1 Mål 1 Verksamhetens karaktär 1 Dopingjouren idag 2 Lokaler 2 Finansiering

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga Verksamhetsöversikt

Innehållsförteckning. Bilaga Verksamhetsöversikt Verksamhetsberättelse 2006 Innehållsförteckning Sidan Kort historik 1 Mål och visioner 1 Verksamhetens karaktär 1 Dopingjouren idag 2 Lokaler 2 Finansiering 2 Ekonomi 2 Intern verksamhet 2 Frågor från

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2009 Dopingjouren Avd. klinisk Farmakologi vid Karolinska universitetssjukhuset Planerade insatser 2010 Översyn av befintliga nätverk vad gäller dopning och kosttillskott Deltagande

Läs mer

Kartläggning 2012-06-19. Första delen av projektet. S.A.N.N Samverkan.Antidoping.Nätverk.Norrbotten

Kartläggning 2012-06-19. Första delen av projektet. S.A.N.N Samverkan.Antidoping.Nätverk.Norrbotten S.A.N.N Samverkan.Antidoping.Nätverk.Norrbotten S.A.N.N är ett samverkansprojekt med aktörer från samhället och idrotten, finansierat av Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Norrbottens läns landsting

Läs mer

Samverkan mellan olika aktörer för att förebygga och förhindra användningen av dopningspreparat

Samverkan mellan olika aktörer för att förebygga och förhindra användningen av dopningspreparat Samverkan mellan olika aktörer för att förebygga och förhindra användningen av dopningspreparat RFMA: NÄTDROGER & DOPNING Konferens 7 september 2017 Kamilla Nylund & Anders Eriksson Idag: Om STAD Stockholm

Läs mer

Prevention och lokal mobilisering. Charlotta Rehnman Wigstad, projektsamordnare PRODIS, projektledare STAD charlotta.rehnman-wigstad@sll.

Prevention och lokal mobilisering. Charlotta Rehnman Wigstad, projektsamordnare PRODIS, projektledare STAD charlotta.rehnman-wigstad@sll. Prevention och lokal mobilisering Charlotta Rehnman Wigstad, projektsamordnare PRODIS, projektledare STAD charlotta.rehnman-wigstad@sll.se PReventiOn av Dopning I Sverige www.prodis.se 100 % ren hårdträning

Läs mer

PRODIS PReventiOn av Dopning I Sverige

PRODIS PReventiOn av Dopning I Sverige PReventiOn av Dopning I Sverige Ett nationellt samverkansprojekt mot dopning 100 % ren hårdträning - STAD S.A.N.N - Samverkan Antidoping Nätverk Norrbotten 100 % Ren Träning Kronoberg/100 % Ren Träning

Läs mer

ingopingmissbruket minskar i samhället. - 2 -

ingopingmissbruket minskar i samhället. - 2 - - 1 - Dopingjouren är en telefonrådgivning dit alla i samhället kan vända sig med frågor om dopning. Man kan ringa anonymt. Dopingjourens öppettider har varit måndag och fredag kl. 10-16 och tisdag till

Läs mer

PReventiOn av Dopning I Sverige.

PReventiOn av Dopning I Sverige. PReventiOn av Dopning I Sverige www.prodis.se På G in i PRODIS: Hässleholm Kristianstad Höganäs Landskrona Lerum Vänersborg Dalarna Jämtlands län m.fl. Arbetet i PRODIS omfattar 69 kommuner! 100 % ren

Läs mer

Användning av dopningsmedel och kosttillskott på gym och träningsanläggningar i Hässleholms kommun. en kartläggning

Användning av dopningsmedel och kosttillskott på gym och träningsanläggningar i Hässleholms kommun. en kartläggning Användning av dopningsmedel och kosttillskott på gym och träningsanläggningar i Hässleholms kommun en kartläggning 1 Innehåll Bakgrund och syfte 3 Nationell statistik 3 Urval 4 Svarsfrekvens 4 Tillvägagångssätt

Läs mer

Anabola androgena steroider. Linköping, 16/5-2013 Milja Ranung, leg sjuksköterska

Anabola androgena steroider. Linköping, 16/5-2013 Milja Ranung, leg sjuksköterska Anabola androgena steroider Linköping, 16/5-2013 Milja Ranung, leg sjuksköterska Dopingjouren Telefonrådgivning 10-16 vardagar www.dopingjouren.se Forskning Utbildning Projekt Nätverk Önskade effekter

Läs mer

www.hundraprocent.com Arbetet finansieras av Statens folkhälsoinstitut

www.hundraprocent.com Arbetet finansieras av Statens folkhälsoinstitut www.hundraprocent.com Arbetet finansieras av Statens folkhälsoinstitut Alkohol, narkotika och tobak: Två typer av bestämningsfaktorer Normer och attityder Konsumtion Medicinska, sociala, ekon. konsekvenser

Läs mer

Anabola Androgena Steroider

Anabola Androgena Steroider Anabola Androgena Steroider PRODIS GBG 7 december 2012 Joel Lundholm Dopingjourens verksamhet Medicinsk rådgivning www.dopingjouren.se Forskning Utbildning Projektarbeten Nätverk Jag har en kur i bagaget

Läs mer

www.hundraprocent.com

www.hundraprocent.com www.hundraprocent.com Enkätstudie bland tränande på gym i Stockholms län Andelen män som använt aas någon gång, senaste månaden, senaste 30 dagarna och blivit erbjudna att köpa/prova aas uppdelat på olika

Läs mer

OCH DIPLOMERING AV ARbEtsMEtODEN som syftar till Att förebygga ANVäNDNING AV DOPNINGsPREPARAt

OCH DIPLOMERING AV ARbEtsMEtODEN som syftar till Att förebygga ANVäNDNING AV DOPNINGsPREPARAt OCH DIPLOMERING AV Arbetsmetoden som syftar till att förebygga användning av dopningspreparat Inledning Under de senaste 10-15 åren har dopning som fenomen fått allt större uppmärksamhet i samhället. Redan

Läs mer

PReventiOn av Dopning I Sverige.

PReventiOn av Dopning I Sverige. PReventiOn av Dopning I Sverige www.prodis.se Ett samverkansprojekt mot dopning 100 % ren hårdträning - STAD S.A.N.N - Samverkan Antidoping Nätverk Norrbotten 100 % Ren Träning Kronoberg/100 % Ren Träning

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn samt komplettering dopning

Förlängning av missbrukspolicyn samt komplettering dopning 2013-12-12 För kännedom: Socialnämnd eller motsvarande Förvaltningschef inom socialtjänsten eller motsvarande Kommunstyrelserna i Stockholms Län Förlängning av missbrukspolicyn samt komplettering dopning

Läs mer

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger LÄNSSTYRELSEN 2011-04-01 1(5) Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger 1. Skånesamverkan mot droger Under namnet Skånesamverkan mot droger, SMD samverkar Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

HÅRDA FAKTA OM DOPNING OCH KOSTTILLSKOTT

HÅRDA FAKTA OM DOPNING OCH KOSTTILLSKOTT HÅRDA FAKTA OM DOPNING OCH KOSTTILLSKOTT RISKER AAS För kvinnor är flera av biverkningarna bestående livet ut. SKÄGGVÄXT Ökad testosteronhalt vid dopning ökar kraftigt behåringen på kroppen och i ansiktet.

Läs mer

Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande

Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande En sammanställning av resultat från,,,,, och CHARLOTTA REHNMAN WIGSTAD, STAD, CENTRUM FÖR PSYKIATRIFORSKNING

Läs mer

Deltagande i det nationella antidopningsnätverket PRODIS - Prevention av dopning i Sverige

Deltagande i det nationella antidopningsnätverket PRODIS - Prevention av dopning i Sverige Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman,0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-04-05 Ks/2016:79 Sida 1(2) Deltagande i det nationella antidopningsnätverket PRODIS - Prevention

Läs mer

Förebyggande arbete mot dopning erfarenhete från nationellt och internationellt arbete. Presentation Drogfokus den 24/10-2012

Förebyggande arbete mot dopning erfarenhete från nationellt och internationellt arbete. Presentation Drogfokus den 24/10-2012 Förebyggande arbete mot dopning erfarenhete från nationellt och internationellt arbete. Presentation Drogfokus den 24/10-2012 STAD STAD funnits sedan 1995, en sektion inom Centrum för psykiatriforskning

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Version 1 2018-09-24 Innehållet i

Läs mer

Innehåll i olika delmoment i utbildningsdagen 100 % ren hårdträning för personal på träningsanläggningar

Innehåll i olika delmoment i utbildningsdagen 100 % ren hårdträning för personal på träningsanläggningar Innehåll i olika delmoment i utbildningsdagen 100 % ren hårdträning för personal på träningsanläggningar Delmoment: Inledning Tidsåtgång: 20-30 min Syfte med momentet: Att ge deltagarna förståelse för

Läs mer

Övergripande mål Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk Målet innebär - en nolltolerans mot narkotika

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Det övergripande målet för ANDTpolitiken ligger fast Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska

Läs mer

Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten

Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten 1 Ny nationellt samordnande myndighet för SMADIT (samverkan mot alkohol och droger) Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten Linda Brännström, ANDT-samordning Linda.brannstrom@folkhalsomyndigheten.se ANDT-strategin

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Förebyggande arbete med unga vuxna- gör vi rätt saker?

Förebyggande arbete med unga vuxna- gör vi rätt saker? Förebyggande arbete med unga vuxna- gör vi rätt saker? Charlotta Rehnman Wigstad, projektledare STAD och projektsamordnare för PRODIS charlotta.rehnman-wigstad@sll.se Kartläggning av användning av dopning,

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31 Lokalt program Alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksförebyggande arbete i Kungsörs kommun 2015-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-07, 12 Innehållsförteckning REGIONAL OCH LOKAL STRUKTUR... 2

Läs mer

Övergripande strategi för CAN:s verksamhet

Övergripande strategi för CAN:s verksamhet 1 2016-05-18 Övergripande strategi för CAN:s verksamhet 2016 2020 Denna strategi har tagits fram genom en enkätundersökning, diskussioner och interna processer under hösten 2015. Synpunkter inför utarbetandet

Läs mer

Guide till Janusinfo. Läkemedelscentrum

Guide till Janusinfo. Läkemedelscentrum Läkemedelscentrum Läkemedelscentrum i Stockholms läns landsting utvecklar och stödjer sjukvården med kunskap och tjänster som främjar medveten läkemedelsbehandling. Målet är största, möjliga nytta för

Läs mer

Missbruk av Anabola Androgena Steroider. Dopingjouren

Missbruk av Anabola Androgena Steroider. Dopingjouren Missbruk av Anabola Androgena Steroider 14 oktober 2014 Dopingjouren Annica Börjesson Doping-Idrotten Internationellt regelverk Fusk AAS Testosteron Tillväxthormon (GH) Alkohol, Narkotika, Läkemedel, Stimulantia

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Det övergripande målet för ANDTpolitiken ligger fast Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING SBU nationellt kunskapscentrum för hälso- och sjukvård och socialtjänst Gunilla Fahlström & Pernilla Östlund FoU Välfärds konferens 2016 FoU så in

Läs mer

Behovsinventering av information i Sveriges kommuner om missbruk av dopningsmedel (anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel)

Behovsinventering av information i Sveriges kommuner om missbruk av dopningsmedel (anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel) Behovsinventering av information i Sveriges kommuner om missbruk av dopningsmedel (anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel) Dopingjouren Rapport 2008 Innehåll 1 Förord 1 2 Inledning 2 3 Sammanfattning

Läs mer

Avsiktsförklaring DROGSAM

Avsiktsförklaring DROGSAM Avsiktsförklaring DROGSAM DROGSAM är en strategigrupp med representanter från myndigheter och organisationer som arbetar förebyggande med ANDT-frågor (Alkohol - Narkotika Dopning Tobak) i Sörmland. Den

Läs mer

Multisjuka äldre. Primärvårdssymposium. Säker diagnostisering och adekvata insatser. Stärk din geriatriska kompetens

Multisjuka äldre. Primärvårdssymposium. Säker diagnostisering och adekvata insatser. Stärk din geriatriska kompetens Lyssna till några av Sveriges främsta experter inom geriatrik Primärvårdssymposium Multisjuka äldre Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2012 VÅRA UTBILDARE Umeå Universitet Yngve Gustafson

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Hudiksvalls kommun 2009-2013 Förord Det drogförebyggande arbetet i Hudiksvalls kommun utgår från ett folkhälsoperspektiv och syftar till att främja alla medborgares rätt till en

Läs mer

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län Foto: Richard Ryan Danderyds kommun den 17 april 2013 Nationell

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET I Karlskrona vill vi att alla föreningar arbetar mot droganvändning Folkhälsa är ett uttryck för befolkningens hälsotillstånd och tar hänsyn

Läs mer

Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk. Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras?

Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk. Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras? Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras? Samhälle - Idrott Drogen Kroppen Prestationen Kick Banta Bygga

Läs mer

Dopingjouren. Nytt under året 2004:

Dopingjouren. Nytt under året 2004: 1 Dopingjouren För att tillgodose samhällets behov av saklig information om dopning i samhället startades i slutet av 1993 en telefonrådgivning, Dopingjouren. Den lokaliserades på Avdelningen för Klinisk

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

ALKOHOLLINJEN ÅRSRAPPORT

ALKOHOLLINJEN ÅRSRAPPORT ALKOHOLLINJEN ÅRSRAPPORT 2016 Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin Box 45436, 104 31 Stockholm ces@sll.se Alkohollinjen årsrapport 2016 Stockholm maj 2017 Årsrappporten kan laddas ned från Folkhälsoguiden

Läs mer

Läkemedelsverket, en introduktion

Läkemedelsverket, en introduktion Läkemedelsverket, en introduktion En statlig, i huvudsak avgiftsfinansierad, myndighet under Socialdepartementet Med uppdrag att främja folk- och djurhälsan Drygt 700 anställda, många farmacevter och läkare

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Remiss avseende Promemoria Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Remiss avseende Promemoria Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Söderbaum Monica 2015-11-19 SCN-2015-0333 Socialnämnden Remiss avseende Promemoria Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) Förslag till

Läs mer

15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05

15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05 15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05 Agneta Öjehagen Professor, leg.psykoterapeut, socionom Sakkunnig uppgradering

Läs mer

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete 100 % ren hårdträning Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete Förord Antidopningsprojektet 100 % ren hårdträning i Östergötland vänder sig till gymbranschen vilka

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Syftet med handlingsplanen är att konkretisera insatserna i kommunen

Läs mer

Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012

Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012 1 (6) Enheten för sociala frågor Kaisa Snidare 08-7854078 Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012 Förebyggande arbete

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Kartläggning av användning av dopning, kosttillskott och narkotika bland gymtränande

Kartläggning av användning av dopning, kosttillskott och narkotika bland gymtränande KUNGSBACKA MOT DOPNING OCH VÅLD Kartläggning av användning av dopning, kosttillskott och narkotika bland gymtränande En enkätundersökning genomförd på träningsanläggningar i Kungsbacka kommun våren uniform

Läs mer

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 International Child Development Programme Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 Verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Programmet Vägledande samspel/icdp ingår i ett internationellt nätverk som arbetar

Läs mer

En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se

En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se Disposition - Vad har Kunskap till praktik bidragit med för att utveckla missbruks-

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Handlingsplan för dopingfri klubb

Handlingsplan för dopingfri klubb 1 Handlingsplan för dopingfri klubb Med hjälp av den här handledningen kan föreningen analysera läget och upprätta en antidopingplan. Bäst är om styrelsen gör detta men man kan också vara en större grupp

Läs mer

Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen

Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens ANDT-samordning under 2014. Syftet med enkäten är att fånga upp länsstyrelsernas arbete på det här

Läs mer

Uppföljning av Sprututbytesverksamheten

Uppföljning av Sprututbytesverksamheten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-04 Handläggare Maria Saario Telefon: 08-508 25 403 Till Socialnämnden Uppföljning av Sprututbytesverksamheten

Läs mer

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Barn i familjer med missbruk Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Stöd till utsatta barn och ungdomar Förord av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson De flesta barnen i vårt land

Läs mer

Sprutbytet i Umeå. Gunilla Persson Infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare

Sprutbytet i Umeå. Gunilla Persson Infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare Sprutbytet i Umeå Gunilla Persson Infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare Öppnade 3e september 2018 Organisation Under infektionskliniken Sjuksköterskor från både infektion och beroendepsykiatrin Kurator

Läs mer

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik De nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Vad kostar missbruk? Kommunernas och landstingens direkta kostnader för vård av personer med missbruk eller beroende uppgår till c:a 17 miljarder

Läs mer

Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet

Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Presentation drogfokus 2018-10-18 Carola Bardage, Läkemedelsverket Eva Nyman, Socialstyrelsen Naloxon

Läs mer

ANDT området - vad gör GR?

ANDT området - vad gör GR? ANDT området - vad gör GR? IFO chefsnätverket, GR 2017-01-27 Yvonne Witzöe ANDT strategi Nationell ANDT-strategi "En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016-2020. Länsstyrelsen

Läs mer

Implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården

Implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Presentation på LAR-konferensen i Oslo 2012 10 19 gunborg.brannstrom@skl.se Överenskommelse mellan regeringen och SKL(2008)

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namns Kommunens namn: Region Gotland Alkohol 100% 1 Tobak 100% 1 Narkotika 100% 1 Dopning 0% 0 Ingen person var

Läs mer

100% REN HÅRDTRÄNING. prodis_mars_2014.indd 1 2014-03-26 13:57

100% REN HÅRDTRÄNING. prodis_mars_2014.indd 1 2014-03-26 13:57 100% REN HÅRDTRÄNING År 2007 startade STAD (STockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem, läs mer på stad.org) arbetet 100% ren hårdträning som är en samverkansmodell för att minska användningen av och

Läs mer

6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN

6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN 6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN 2019-0563 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0563 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk från upptäckt till behandling Pågående utvecklingsarbete Samarbete mellan Värmlands läns vårdförbund, Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland,

Läs mer

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH är samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området Nationell Samverkan

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-21 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förlängning av missbrukspolicyn

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat

Läs mer

Resultat från länsrapportens undersökning ingår i Folkhälsomyndighetens underlag till regeringen inför prioriteringar och beslut på ANDT-området.

Resultat från länsrapportens undersökning ingår i Folkhälsomyndighetens underlag till regeringen inför prioriteringar och beslut på ANDT-området. Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens ANDT-samordning under 2015. Syftet med undersökningen är att följa länsstyrelsernas och kommunernas arbete på ovan nämnda områden. De uppgifter som länsstyrelser

Läs mer

STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, är en sektion inom Centrum för psykiatriforskning, Stockholms läns landsting.

STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, är en sektion inom Centrum för psykiatriforskning, Stockholms läns landsting. STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, är en sektion inom Centrum för psykiatriforskning, Stockholms läns landsting. STAD bedriver ett långsiktigt utvecklingsarbete inom alkohol- och drogprevention

Läs mer

Primärvårdssymposium 2011 Endokrina sjukdomar

Primärvårdssymposium 2011 Endokrina sjukdomar Primärvårdssymposium 2011 Endokrina sjukdomar Inbjudan till konferens i Stockholm 13-14 juni 2011 LYSSNA TILL Mälarsjukhuset, Eskilstuna Jan Calissendorff Angelica Lindén Hirschberg Utredning, diagnostisering

Läs mer

Lågtröskelmottagningen i Norrbotten

Lågtröskelmottagningen i Norrbotten Lågtröskelmottagningen i Norrbotten Frida Jakobsson ST-läkare Infektionskliniken Innehåll Historik Sprututbyten i Sverige idag Syftet Norrbottens mottagning Utmaningar - framtiden Historik Första sprututbytet

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Rekommendation, tilläggsöverenskommelse om samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar VON/2018:112

Rekommendation, tilläggsöverenskommelse om samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar VON/2018:112 TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-30 Vård- och omsorgsnämnden Harri Luukko Nämndsekreterare/utredare Telefon 08-555 010 62 harri.luukko@nykvarn.se Rekommendation, tilläggsöverenskommelse om samverkan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016. Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND

VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016. Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016 Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND PUBLIKATIONSNUMMER 2016:10 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND 2016-04 Publ nr 2016:10 ISSN 0284-6845 Rapporten är sammanställd av Maude

Läs mer

Uppföljnings- och utvärderingsplan till Handlingsplan för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Jönköpings län 2009-2014

Uppföljnings- och utvärderingsplan till Handlingsplan för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Jönköpings län 2009-2014 Uppföljnings- och utvärderingsplan till Handlingsplan för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Jönköpings län 2009-2014 UPPFÖLJNINGS- OCH UTVÄRDERINGSPLAN Innehållsförteckning Inledning...3 Indikatorer...4

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Torsby kommun 2017 Lokala Förebyggande Rådet (LFR) 1 Medborgarlöften 2017 Polisen och Torsby kommun fortsätter sitt gemensamma arbete med att

Läs mer