överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden"

Transkript

1 e Regeringskansliet Bilaga till protokoll I 6, vid regeringssammanträdet den 15 juni 2017, dnr N2017/04297/FF Näringsdepartementet överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden Syfte Denna överenskommelse beskriver övergripande inriktning för en närmare samverkan mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för ett enklare företagande med digital förvaltning. Syftet med överenskommelsen är att göra det enklare att starta och driva företag genom att erbjuda digital information, guidning och tjänster som utgår från företagens förutsättningar och behov. Arbetet inriktas mot regeltunga branscher med omfattande myndighetskontakter. Arbetet inleddes med restaurangbranschen (dnr N2016/01182/FF) och utvecklas nu till att även inkludera företag i besöksnäringen. Arbetet fortsätter med ambitionen att framöver även omfatta ytterligare branscher där tillväxtviljan och sysselsättningspotentialen är stor. Vid en bred anslutning av kommuner till de nationella digitala lösningar som tas fram inom ramen för överenskommelsen kommer det att bli enklare att starta och driva företag inom restaurang- och besöksnäringen i stora delar av landet. Processerna för olika typer av ansökningar kommer att effektiviseras och harmoniseras mellan olika kommuner. Antalet begärda bilagor blir färre och felaktiga eller ofullständigt ifyllda ansökningar minskar jämfört med i dag. Det innebär också att handläggnings tiden minskar och att ansökningarna i större utsträckning kommer att kunna handläggas digitalt. Såväl effektiviteten som rättssäkerheten och likabehandlingen i kommunernas handläggning ökar därmed.

2 Bakgrund Näringspolitiken syftar till att stärka förutsättningarna för fler företag att skapas, växa och exportera. Regeringen anger i budgetpropositionen för 2017 att det är fortsatt prioriterat att göra det enklare för små och medelstora företag att utveckla och driva sin verksamhet. Regeringen gör bedömningen att digitala tjänster, så långt det är möjligt, och där det är relevant, ska vara förstahandsval i den offentliga sektorns kontakter med medborgare, organisationer och företag (prop. 2016/ 17:1 utg. omr. 22 och 24 avsnitt respektive 4.7.3). Konkurrens, kompetensförsörjning samt lagar och myndighetsregler upplevs av företagen som de största hindren för tillväxt. Enligt Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2014 ser 22 procent av de små och medelstora företagen lagar och myndighetsregler som ett stort hinder för tillväxt. Enligt samma undersökning finns den största tillväxtviljan inom branschkategorierna Hotell och restaurang samt Handel. En majoritet av företagarna inom Hotell och restaurang vill växa både vad gäller omsättning och antalet anställda samtidigt som mer än 30 procent av företagen ser lagar och myndighetsregler som ett stort hinder för företagens utveckling och tillväxt. Många företag har kontakt med statliga, regionala och kommunala myndigheter, men även flera olika kontakter inom samma myndighet för att sköta sin verksamhet. Förenklingspotentialen med nationella digitala tjänster bedöms vara stor för de företag som verkar i regeltunga branscher med omfattande myndighetskontakter. Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, blir myndighetskontakterna enklare för företag i alla delar av landet. En fullt ut digital ärendehantering gör det lättare för företag att göra rätt från början, att få en snabbare ärendehantering och att lättare få besked om ärendestatus. En hög grad av automatisering innebär att företagare kan lägga mindre tid på myndighetskontakter. Nationella digitala lösningar bidrar också till att den kommunala regeltillämpningen och tillståndsgivningen blir mer lika över landet. Digitalt uppgiftslämnande och en digital ärendehantering kan även öka kvaliteten och minska kostnaderna i förvaltningen. Erfarenheter från bland andra Skatteverket och Försäkringskassan visar att det finns stora 2 (7)

3 möjligheter till effektivisering i myndigheternas arbete genom att gå över till digitala tjänster och digital hantering på myndigheten. Det leder till väsentligt färre felaktiga uppgiftinlämningar, minskar behovet av att via telefon få hjälp och besked om ärendestatus samt kortar och automatiserar ärendehandläggningen. Därmed kan tid frigöras till andra arbetsuppgifter hos såväl företag som myndigheter. Tillväxtverket och Bolagsverket har inom ramen för sitt uppdrag att stödja regeringens tidigare överenskommelse tillsammans med SKL tagit fram en guide där restaurangföretagare kan skapa en checklista på verksamt.se där företag utifrån sina förutsättningar kan se vilka statliga och kommunala tillstånd som behövs för att kunna starta restaurang. Guiden och checklistan är utvecklad i nära dialog med kommuner. Företagaren ska senare kopplas vidare till e-tjänster hos respektive myndighet och kommun med förifyllda uppgifter om företaget från den sammansatta bastjänsten som förmedlar grundläggande uppgifter om företag från Bolagsverket, Skatteverket och Statistiska centralbyrån. Denna del utvecklas under 2017 och i mars 2017 var Karlskrona kommun den första kommunen som gav restaurangföretagare möjlighet att ansöka om serveringstillstånd via den nationella e-tjänsten för serveringstillstånd. Från det att guiden lanserades i maj till december 2016 har den haft besökare varav har skapat en checklista. Ytterligare förenkling och effektivisering kan uppnås om kommunerna på det sätt som är lämpligt kan hämta information från både den sammansatta bastjänsten och andra myndigheters digitala källor som rör företagare. Arbetet bör ske i samverkan med Bolagsverket och Tillväxtverket. Då kan företagarnas uppgiftsinlämning till kommunerna minskas samtidigt som handläggningen i kommunerna förenklas och effektiviseras. För att det ska bli möjligt kan det krävas förändringar i regelverken för hur kommuner digitalt kan få åtkomst till statliga register. Parternas åtaganden Målsättningen med överenskommelsen är dels att 2018 kunna erbjuda restaurangföretagare i Sverige digitala tjänster för att starta och driva sin verksamhet. En majoritet av restaurangföretagen som själva utför sina myndighetsärenden, ska använda tjänsterna och uppleva att dessa förenklar för dem i deras verksamhet. Överenskommelsen utvecklas till att även inkludera företag i besöksnäringen. Målsättningen är att även dessa under 2019 ska erbjudas digitala tjänster för att starta och driva sin verksamhet. 3 (7)

4 Tillståndsförfaranden, rapporteringen m.m. som av företagen upplevs som krångliga och komplicerade ska prioriteras i arbetet. Majoriteten av företagen som använder sig av de digitala tjänsterna ska uppleva att dessa förenklar för dem i deras verksamhet. SKL ska verka för att göra det möjligt för alla kommuner, oavsett storlek, att ansluta sig till de digitala tjänsterna. SKL ansvarar för utveckling och förvaltning av nationella kommunala tjänster som ansluts till infrastrukturen som finns för verksamt.se. Inledningsvis inriktas arbetet mot de kommunala tillståndskrav som företagare inom restaurangsektorn och besöksnäringen behöver för att kunna starta och driva sin verksamhet. Under perioden för överenskommelsen kommer SKL att verka för att fler kommuner ansluter sig. SKL ska presentera en plan för nyttorealisering hos kommunsektorn senast den 28 februari SKL avser att under det andra halvåret 2017 utarbeta en lämplig och effektiv ordning för att förvalta och fortsatt utveckla den information, guidning och tjänster som tas fram inom ramen för överenskommelsen somt.ex. e tjänster, uppgiftskrav och kommunal information till företagare. Ordningen ska tas fram i samverkan med Tillväxtverket och Bolagsverket samt i enlighet med de krav som ställs i det s.k. tjänstedirektivet 1. Överenskommelsen ska genomföras i samråd med Ekonomistyrningsverket och utifrån vägledningar eller andra instruktioner som har tagits fram av E delegationen eller som Ekonomistyrningsverket tar fram. Regeringen och SKL kommer gemensamt och tillsammans med Tillväxtverket att bjuda in berörda näringslivsorganisationer som omfattas av ett enklare företagande med digital förvaltning att medverka i arbetet. Finansiering och utbetalningsvillkor För denna överenskommelse beräknas regeringen avsätta 5 miljoner kronor årligen för perioden förutsatt att riksdagen fattar erforderliga beslut. För 2017 har SKL rekvirerat 5 miljoner kronor. 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG av den 12 december 2006 om tjänster på den inre marknaden. 4 (7)

5 Medlen utbetalas vid två tillfällen till SKL efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvireringen av medel ska ske senast den 1 oktober 2018 för kalenderåret 2018 respektive 1 oktober 2019 för kalenderåret Rätten till bidrag förfaller om rekvisitionen inte inkommit inom denna tid. Rapportering Genomförandet av överenskommelsen redovisas av SKL enligt Ekonomistyrningsverkets anvisningar och senast den 28 februari 2018 ska SKL till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) lämna in en redovisning avseende 2017 och senast den 28 februari 2019 avseende Resultatet av överenskommelsen ska slutredovisas av SKL senast den 28 februari 2020 till Regeringskansliet (Näringsdepartementet). Följande ska ingå i slutredovisningen avseende restaurangföretagare och företag inom besöksnäringen. Identifierade möjligheter till ökad samverkan samt potentiell nytta som det kan medföra. Vilka lösningar som tagits fram inom utvecklingsområdet, inklusive vilka nyttar som realiserats. Identifierade hinder för framgång inom utvecklingsområdet fortsättningsvis samt förslag på lösningar. Hur nyttorealiseringen hos företag och kommuner inom området utvecklats under tidsperioden. Hur arbetet bidragit till att uppnå regeringens mål inom förenklingsarbetet. Redovisning av ekonomiska medel och återbetalning En ekonomisk redovisning för kalenderåret som visar hur medlen har använts ska lämnas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 28 februari 2018 avseende 2017, den 28 februari 2019 avseende 2018 och 28 februari 2020 avseende Underskrift i original samt information om eventuella avvikelser och åtgärdsförslag ska finnas med i redovisningen. Om redovisningen inte inkommer i tid kan Regeringskansliet (Näringsdepartementet) återkräva medlen. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet på bankgiro med angivande av beslutets diarienummer senast den 31 mars 2018 för kalenderåret 2017, senast den 31 mars 2019 för kalenderåret 2018 och senast den 31 mars 2020 för kalenderåret (7)

6 Rekvisitionen, den ekonomiska redovisningen och rapporterna ska vara undertecknade i original av en behörig företrädare för SKL. Regeringskansliets diarienummer för överenskommelsen ska framgå av samtliga handlingar. Regeringskansliet (Näringsdepartementet) har rätt att begära in kopior av räkenskaper och övrigt underlag som rör medlens användning. Överenskommelsens giltighet Parterna är eniga om behovet av en nära samverkan och långsiktighet i arbetet med att göra det enklare för företagen med en digital förvaltning. För att skapa en önskad långsiktighet gäller denna överenskommelse från och med dagen för den sista underskriften till och med utgången av 2019, då behovet av en förnyad överenskommelse utvärderas. Parterna har också möjlighet att i samförstånd revidera överenskommelsen under innevarande period. Denna överenskommelse är upprättad i två (2) likalydande exemplar varav parterna tagit varsitt. För regeringen Ort, datum 6 (7)

7 För regeringen ~V l '-"'; L-o I{- Sbci.'1öWrJ Ort, datum För Sveriges Kommuner och Landsting Ort, datum 7 (7)

Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande

Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande 8 Regeringen Regerings beslut 2017-07-20 N2017/04844/FF 11 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande Regeringens beslut

Läs mer

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 13/2018 Vårt ärendenr: 18/03884 2018-09-14 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän Ärendenr: 18/03884

Läs mer

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF ~ @ Regeri ngsbesl ut 111 3 REGERINGEN 2016-02-18 N2016/01419/EF Näringsdepartementet Lantmäteriet Lantm;~jtcriet 801 82 Gävle lnk. 2016-02- 2 5 0/ 2o{(o B3l 1 D nr............ Uppdrag att verka för digitalt

Läs mer

Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se

Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se e Regeringen Regeringsbeslut 2018-02-01 N2018/00712/FF 14 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm m.fl. Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se Regeringens

Läs mer

Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter

Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter Protokoll II:5 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8812/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet 8 Regeringen Regerings beslut 2017-07-20 N2017 /04846/FF 13 Näringsdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter Regeringsbeslut I 2 REGERINGEN 2013-11-28 N2013/5553/ENT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona mil. i Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter Regeringens

Läs mer

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2014-08-14 N2014/3415/ITP N2013/3701/ITP Statens servicecenter FE15 801 71 Gävle Uppdrag att utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Regeringens

Läs mer

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN Våren 2012 fick jag av regeringen uppdraget att leda en utredning som skulle presentera ett förslag som innebär att uppgifter som lämnas från företagen till statliga

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

Uppdrag att följa de statliga myndighetemas användning av it och hur myndigheterna tar tillvara digitaliseringens möjligheter 1 bilaga

Uppdrag att följa de statliga myndighetemas användning av it och hur myndigheterna tar tillvara digitaliseringens möjligheter 1 bilaga Regeringsbeslut III 5 REGERINGEN 2016-02-25 N2016/01642/EF Näringsdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 104 30 Stockholm EKONOMiSTYRNINGSVERKEr Inkom Uppdrag att följa de statliga myndighetemas

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 2/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-01-26 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Läs mer

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning Bengt Svenson Avdelningen för digitalisering Sveriges Kommuner och Landsting 070-685 30 24 Bengt.svenson@skl.se Bakgrund: SKL

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslag 2:6 Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslag 2:6 Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse Regeringsbeslut III 8 2016-12-14 Fi2016/04554/EF Finansdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 10430 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslag 2:6 Gemensamma e-förvaltningsprojekt

Läs mer

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse.

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse. Utdrag Protokoll III 5 vid regeringssammanträde 2015-10-29 N2015/07455/EF Näringsdepartementet Godkännande och undertecknande av avsiktsförklaring mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för

Läs mer

Verksamt.se/kommun. Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare

Verksamt.se/kommun. Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare Verksamt.se/kommun Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare Vad är verksamt.se? Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Utgår från EUs tjänstedirektiv och

Läs mer

Uppdrag avseende Open Pan European Public Procurement On-Line samt roll som PEPPOL-myndighet

Uppdrag avseende Open Pan European Public Procurement On-Line samt roll som PEPPOL-myndighet Regeringsbeslut IV:1 2012-08-30 S2012/4580/RU (delvis) Socialdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 104 30 Stockholm Uppdrag avseende Open Pan European Public Procurement On-Line samt roll som

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02149/DF 1114 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringsbeslut III:5 2015-03-05 S2015/1659/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringens beslut

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 14 myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Kulturdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Skälen för en överenskommelse Mänskliga rättigheter är en förutsättning

Läs mer

Serverat Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Serverat på tre minuter! Länk till film om Serverat >> Många myndighetskontakter för en restaurang PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00713/FF 15 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag Regeringens

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens S Regeringen Regerings beslut 2019-06-27 12019/01963/0 1110 Infrastrukturdepartementet Universitetskanslersämbetet Box7703 103 95 Stockholm Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital

Läs mer

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering Introduktion till regeringsuppdraget automatiserad ärendehantering Innehåll 1. Inledning 1 Bakgrund 2 Syfte 3 2. Förberedelser 4 Intervjuer 5 Planera för processanalyser 6 Anlita seminarieledare 6 Rapportera

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Överenskommelse om myndighetssamverkan

Överenskommelse om myndighetssamverkan Överenskommelse om myndighetssamverkan för effektiv informationsförsörjning inom området för ekonomiskt bistånd 2 1. PARTER Denna överenskommelse om myndighetssamverkan har ingåtts mellan de uppgiftslämnande

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00714/IFK 16 Näringsdepartementet Verket för lnnovationssystem Mäster Samuelsgatan 56 101 58 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag Regeringens

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer

Enklare att starta företag. statliga insatser för en digital process. rir 2019:14

Enklare att starta företag. statliga insatser för en digital process. rir 2019:14 en granskningsrapport från riksrevisionen Enklare att starta företag statliga insatser för en digital process rir 2019:14 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 3-02-18 N/01415/SUN Näringsdepartementet Bolagsverket 85181 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen har beslutat om Bolagsverkets

Läs mer

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Kort film om Serverat Länk till filmen Många myndighetskontakter för en restaurang PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING HANDELSBOLAG

Läs mer

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster 2 PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING HANDELSBOLAG SKYLTLOV AKTIEBOLAG BOLAGSVERKET KOMMUN LIVSMEDEL BYGGFÖRVALTNING ENSKILD FIRMA

Läs mer

Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon

Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-08-14 Tekniska nämnden Samhällsbyggnadskontoret Remiss: Förordning om stöd till kommuner för kostnader avseende flyttning, uppställning och skrotning av vissa fordon Diarienummer:

Läs mer

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145)

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145) Läs informationsbroschyren om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket tillhanda senast den 1 augusti

Läs mer

Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter

Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter Regeringsbeslut IV:5 2013-05-02 S2013/3452/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 104 30 Stockholm Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter

Läs mer

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017.

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Kommittédirektiv En expertgrupp för digitala investeringar Dir. 2017:62 Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Sammanfattning En särskild expertgrupp i form av en kommitté ges i uppdrag att stödja

Läs mer

Uppdrag att främja små och medelstora företags förmåga att använda data som strategisk resurs

Uppdrag att främja små och medelstora företags förmåga att använda data som strategisk resurs 8 Regeringen Regeringsbeslut 2019-06-27 I2019/01966/D 1113 Infrastrukturdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att främja små och medelstora företags förmåga att använda data som

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande 2016-05-26 Överenskommelse med regeringen 2016-2017 Bakgrunden till projektet Företagarens utmaningar Kommun Bygglovkontor Miljökontor

Läs mer

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden Dessa generella villkor gäller tillsammans med de villkor som anges i Arvsfondsdelegationens beslut om projektstöd. Genom att rekvirera medel godtar

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital myndighetspost till din säkra e-brevlåda. Traditionell myndighetspost till din folkbokföringsadress. Anslutna myndigheter och kommuner

Läs mer

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter Regeringsbeslut 2 2017-03-09 Ku2017/00707 /DISK Ku2017/00255/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Dalarnas län 791 84 Falun Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Läs mer

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna Regeringsbeslut III 1 2017-07-06 N2017/04673/PBB Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm Regeringsbeslut 2012-05-24 I:4 S2012/3905/FS (delvis) Socialdepartementet 106 30 Stockholm Uppdrag om insatser inom området psykisk ohälsa Regeringens beslut Som ett led i regeringens satsning på insatser

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Ansökan om bidrag för kontroll av förekomst av vissa antibiotikaresistenta bakterier vid avelsimport

Ansökan om bidrag för kontroll av förekomst av vissa antibiotikaresistenta bakterier vid avelsimport e Regeringen Regerings beslut 2017-07-13 N2017/04435/DL IV 1 1 bilaga Närlngsdepartementet Svenska Köttföretagen AB Vasagatan 29 541 31 Skövde Ansökan om bidrag för kontroll av förekomst av vissa antibiotikaresistenta

Läs mer

VERKSAMT.SE/KOMMUN

VERKSAMT.SE/KOMMUN VERKSAMT.SE/KOMMUN 2015-02-04 Välkomna! Bakgrunden till projektet Vad är verksamt.se Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Utgångspunkt är företagens behov och processer.

Läs mer

Regeringen bemyndigar statsrådet Ullenhag eller den som han sätter i sitt ställe att ingå en överenskommelse i överensstämmelse med förslaget.

Regeringen bemyndigar statsrådet Ullenhag eller den som han sätter i sitt ställe att ingå en överenskommelse i överensstämmelse med förslaget. Protokoll II 1 vid regeringssammanträde 2014-06-12 A2014/2289/DISK A2011/4602/DISK Arbetsmarknadsdepartementet Bemyndigande att ingå en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting 1 bilaga Efter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola

Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola 1 (10) Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola 1 Parter Skolverket 106 20 Stockholm Telefon: 08-52

Läs mer

Bilaga 2. Erbjudande om fortsatt användning av nationell digital tjänst för ekonomiskt bistånd - SSBTEK

Bilaga 2. Erbjudande om fortsatt användning av nationell digital tjänst för ekonomiskt bistånd - SSBTEK Bilaga 2 Erbjudande om fortsatt användning av nationell digital tjänst för ekonomiskt bistånd - SSBTEK Syftet med nationell digital tjänst för ekonomiskt bistånd Effektivisera handläggarnas arbete med

Läs mer

Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013

Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013 Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013 Rutiner och datum för avrapportering och slututbetalning - Ange alltid projektets namn och NFHs diarienummer vid avrapportering eller frågor gällande

Läs mer

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner.

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner. Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Allmänna villkor för myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel Följande villkor gäller

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 4 2014-06-13 Vårt dnr 14/1994 Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Kommittédirektiv Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2018:50 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att undersöka

Läs mer

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Utveckling i staten genom systematiska jämförelser Dir. 2014:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda hur utveckling och effektivisering

Läs mer

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80)

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) YTTRANDE 2014-03-12 N Fi2009:01/2014/1 E-delegationen N Fi 2009:01 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) Sammanfattning: E-delegationen anser att

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt Hinder för tillväxt 1 Totala näringslivets företag, anställda, omsättning och förädlingsvärde 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 97% Företag Anställda Omsättning Förädlingsvärde 3% 0,5% 0,1% 0-9

Läs mer

Uppdrag att genomföra Jobbsprånget

Uppdrag att genomföra Jobbsprånget Regeringsbeslut I 4 2018-03-01 N2018/01431/FÖF Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att genomföra Jobbsprånget Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket att

Läs mer

Överenskommelse med Skolverket om insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Överenskommelse med Skolverket om insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever Datum: Diarienummer: 2019-05-06 UBN-2019-3751 Sida 1 (1) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Anders Pettersson Katarina Håkansson med Skolverket om insatser för att stärka utbildningens

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet Regeringsbeslut II:15 2016-12-20 S2016/07875/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 21006 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter

Läs mer

Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor

Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2015-10-22 nr II:5 Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor Överenskommelse för åren 2015 och 2016 mellan staten

Läs mer

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket Digitalt först För en smartare livsmedelskedja Offentliga rummet 2016-05-26 Tomas Nilsson, Jordbruksverket Innehållsdeklaration Smartare livsmedelskedja OR 2016-05- 2 Uppdraget Smartare livsmedelskedja

Läs mer

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Sida 1 (5) 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för svenska ideella föreningar och stiftelser som tecknar avtal om bidrag

Läs mer

Ank L. m.fl. Regeringsbeslut REGERINGEN Energimarknadsinspektionen Box Eskilstuna. Naringsdepartementet

Ank L. m.fl. Regeringsbeslut REGERINGEN Energimarknadsinspektionen Box Eskilstuna. Naringsdepartementet ~~~ 6Q~~0 Regeringsbeslut 2 REGERINGEN 2014-12-22 N2014/5377/ENT Naringsdepartementet ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Ank. 2015 01 0 L Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna m.fl. D/Dnr :; ~~~~

Läs mer

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga Regeringsbeslut IV xx Näringsdepartementet 2015-xx-xx N2014/xxxx/RT Ev ärenden att skriva av Se Bilaga 1 Regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Ina Berggård Tel 54447 Skåne läns landsting JA

Läs mer

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl.

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Pågående uppdrag 1 Hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft i företag. Uppdrag Lämnat Redovisas senast/ avslutas 1.1

Läs mer

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF AD 1492/2016 Uppdraget att utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF 1 (5) Sammanfattning Tillsammans med berörda

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

Uppdrag angående utlysning av medel för tillskapande av tillämpningar till det Personliga hälsokontot

Uppdrag angående utlysning av medel för tillskapande av tillämpningar till det Personliga hälsokontot Regeringsbeslut I:3 2013-05-02 S2013/3448/FS (delvis) Socialdepartementet Verket för innovationssystem Mäster Samuelsgatan 56 101 58 Stockholm Uppdrag angående utlysning av medel för tillskapande av tillämpningar

Läs mer

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter (N2013/5553/ENT)

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter (N2013/5553/ENT) Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter (N2013/5553/ENT) Diarienummer: 1.2.2-2013-5222 Ovanstående uppdrag ska rapporteras till Tillväxtverket senast den 1 april 2014.

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Helena Morgonsköld Oslo 1 december 2014 2014-12-04 En företagares vardag Företagen lägger mycket tid och pengar på onödig uppgiftsinlämning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2016:1023 Utkom från trycket den 29 november 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 5:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 5:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut II:10 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 5:2 Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Verksamt.se/Kommun. Introduktion till förstudien. Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson

Verksamt.se/Kommun. Introduktion till förstudien. Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson Verksamt.se/Kommun Introduktion till förstudien Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson Kommun Bygglovkontor Miljökontor Enheten för alkohol, tobak & spel Räddningstjänst VA-enhet Ansökan om bygglov,

Läs mer

E-delegationens arbete. Claes Thagemark

E-delegationens arbete. Claes Thagemark E-delegationens arbete Claes Thagemark claes.thagemark@enterprise.ministry.se Vad är e-fövaltning? Verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning som drar nytta av IT kombinerad med organisatoriska* förändringar

Läs mer

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Vad säger den om öppen programvara? s betänkande SOU 2009:86 Anders Olsson Lantmäteriet Definition av e-förvaltning E-förvaltning är verksamhetsutveckling

Läs mer

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till verksamhet som främjar

Läs mer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer samhällsskydd och beredskap 1 (6) Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer Anslag 2:4 Krisberedskap, budgetåret 2014 samhällsskydd och beredskap 2 (6) Villkor för

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

8 Regeringen. Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer. Regeringens beslut S2019/01521/FS (delvis)

8 Regeringen. Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer. Regeringens beslut S2019/01521/FS (delvis) 8 Regeringen Regerings beslut 2019-03-28 S2019/01521/FS (delvis) 1:8 Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Sankt Eriksgatan 117 113 43 Stockholm Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:4 2015-12-03 S2015/07800/FS Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 10315 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8 1bilaga Riksdagen har beslutat om anslaget

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Beslutsförslag 2015-11-12 Kanslienheten Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar 1 Anta remissvar En förvaltning som håller ihop och översända

Läs mer