Uppfuktning och mögelbildning vid lagring av hö till hästar försök

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppfuktning och mögelbildning vid lagring av hö till hästar försök 2005-2006"

Transkript

1 Delrapport november 00 Detta är en delrapport av ett projekt som JTI under utför med finansiering från Stiftelsen Svensk Hästforskning och Lantmännen Krafft AB. I delrapporten redovisas genomförande och resultat från det första försöksåret. En fullständig rapport kommer att sammanställas när hela projektet är slutfört. Uppfuktning och mögelbildning vid lagring av hö till hästar försök Martin Sundberg & Cecilia Lindahl, Bakgrund Det finns ett påtagligt ökat intresse för hästar, inte minst i Sverige där SCB nyligen har beräknat att antalet uppgår till nästan Ett bra grovfoder är basen i all utfodring av hästar. Traditionellt utgörs detta av hö, men på senare år har användningen av ensilage ökat i omfattning. Att man i vissa fall vill ersätta höet med ett fuktigare grovfoder, beror på problem med dammigt och mögligt hö som ofta leder till allergier och kroniska respiratoriska åkommor hos hästarna. Denna så kallade "hästhosta" förorsakar mycket lidande och sätter också ned hästens brukbarhet. Ett hygieniskt friskt hö av god kvalitet kommer emellertid alltid att vara efterfrågat inom hästsektorn. Hästar är mycket känsliga för foder med nedsatt hygienisk kvalitet. För att undvika mikrobiell tillväxt i höet bör vattenhalten inte någon gång under lagringen överstiga %. Tidigare studier tyder på att även väl nedtorkade höpartier riskerar att ta skada under lagringen på grund av uppfuktning i de övre skikten. Uppfuktningen kan orsakas av längre perioder med hög luftfuktighet eller kondensutfällning vid temperaturomslag. Speciellt under hösten och vintern kan fuktigheten i uteluften vara hög under långa perioder, vilket gör att vattenhalten i lagrets ytskikt kan stiga över det gränsvärde då mikroorganismerna börjar växa. Förutom ökade risker för djuren, äventyrar ett hö med nedsatt hygienisk kvalitet även hälsan för de personer som handskas med fodret i form av allergier och överkänslighet som kan orsaka svåra kroniska skador i luftvägarna. JTI har inom ramen för Stiftelsen Lantbruksforsknings (SLF) hästforskningsprogram beviljats medel under två år för ett projekt med titeln Uppfuktning och mögelbildning vid lagring av hö till hästar. Syftet med projektet är att kvantifiera och artbestämma de mögelsvampar som växer till i hö på grund av att det fuktas upp under lagringen. I projektet följs utvecklingen av höets hygieniska status under lagringen på tre gårdar från det att höet är färdigtorkat fram till och med maj månad året efter skörden.

2 Syfte Syftet med projektet är att följa hur fuktigheten i höet varierar under vinterlagringen och kartlägga vilka typer av mögelsvampar som då växer till. Utifrån detta görs en bedömning av vilka hälsorisker detta innebär för djur och människor. Genomförande Praktiska försök genomförs under två lagringssäsonger på tre gårdar i Uppland, i resultatdelen benämnda gård F, T respektive V. Under våren 00 valdes tre lämpliga gårdar ut för försöken. Gårdarna var belägna i en sektor sydost/ost om Enköping i Uppland. På samtliga gårdar fanns hötork och höet hanterades i form av småbalar. I början av augusti riggades försöket på gårdarna. Balarna märktes upp och placerades i två stackar, där de staplades på ett sätt som var anpassat för de kommande provtagningarna, bild. Givare för temperatur och luftfuktighet placerades på tre nivåer i vardera stack; i ytskiktet samt i ytan av de två underliggande balskikten. Alla givarna var via kabel anslutna till loggrar vilka programmerats att lagra mätdata varannan timme. En likadan givare monterades hängande ca 0 cm ovanför balstapeln för att mäta omgivningsklimatet i lagringsutrymmet. På en av gårdarna ställdes även en väderstation upp för att registrera temperatur och luftfuktighet i utomhusluften. Bild. Balstapel på en av försöksgårdarna. För att uppfuktningen endast ska ske från ytan, är ett lager buffertbalar placerade under och runtom de balar som ingår i försöket. På de andra två gårdarna är provbalarna inplacerade i befintligt hölager. Uttagning av prover för mikrobiell analys gjordes genom att med en provborr borra ut minst 00 gram hö från ytan (ca cm djup) ur tre balar per stack på samma nivåer som där temperatur och relativ luftfuktighet registrerades. Borren desinficerades genom avflamning med etanol innan provtagning av varje ny bal. Den första provtagningen gjordes i direkt anslutning till riggningen i augusti.

3 Avsikten med dessa prover var att kvantifiera vilken initial halt av mögelsvampar och fukt som fanns i höet. Med start i början av oktober 00 gjordes sedan ytterligare provtagningar med ca, månads intervall, vilket innebär att den sista provtagningen inföll i början på maj 00. Datum för de sju provtagningarna återfinns i tabell. Tabell. Datum för provtagningar det första försöksåret. Provtagning nr aug okt nov 0 jan feb 9 mar maj I höproverna bestämdes även vattenaktiviteten, som är ett mått på vattnets tillgänglighet för mikroorganismer i materialet. De mikrobiella analyserna omfattade bestämning av totalantal mögelsvampar samt haltbestämning av mögelsvampar av släktena Cladosporium spp, Fusarium spp, Aspergillus spp, A fumigatus, Penicillium spp, Eurotium spp och Wallemia sebi. Utöver detta gjordes direktutlägg (utan haltbestämning) för att även få en uppfattning om vilka andra släkten som förekom i låga halter. Både de mikrobiella analyserna och bestämningen av vattenaktivitet utfördes av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Resultat Luftfuktighet och temperatur i uteluft Hur uteluftens temperatur och relativa fuktighet varierat under lagringsperioden det första försöksåret illustreras i diagrammet, bild. Temperatur Luftfuktighet Temperatur, ºC 0 0 Rf, % aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj

4 Bild. Veckomedelvärden för uteluftens temperatur och relativa fuktighet (Rf) under det första försöksåret. En jämförelse mellan i försöket registrerade och normala månadsmedelvärden för temperatur och luftfuktighet, tabell, visar att luftfuktigheten understeg den normala med mer än två procentenheter i augusti och april. På motsvarande sätt var luftfuktigheten över den normala i september, december och januari. Tabell. Månadsmedelvärden på luftfuktighet och temperatur under försöksperioden augusti 00 april 00. Relativ luftfuktighet, % Temperatur, ºC Månad Försöksgård Normal a Försöksgård Normal a Augusti,,0, September,,, Oktober,,,9 November 9, 9,, December, 9 -,0 -, Januari, -, -, Februari, -, -, Mars, -, -, April,9 0,,9 a) Normalvärden för Uppsala Källa: Taesler, R. 9. Klimatdata för Sverige. K L Beckmans Tryckerier AB. ISBN Luftfuktighet och vattenaktivitet i hö Hur veckomedelvärden för luftfuktighet och vattenaktivitet i de tre ballagren varierade under lagringsperioden redovisas grafiskt i bilaga respektive bilaga. Luftfuktigheten i omgivningen steg stadigt under hösten och låg under en stor del av vintern på runt 90 %. På gård T var luftfuktigheten när försöket startade mycket likartad i de tre balarna på olika djup, medan en avsevärd variation fanns på de andra två gårdarna. Detta förklaras av att det funnits en variation i vattenhalt mellan balarna på de två sistnämnda gårdarna, vilket bekräftas av de initiala värdena på vattenaktivitet, där samma mönster går igen. I ytskiktet steg luftfuktigheten snabbt i början på hösten för att sedan fortsätta att öka i långsammare takt ända fram till början av mars då kurvorna planade ut. Även i de två underliggande nivåerna ökade luftfuktigheten sakta under hela lagringen. Luftfuktigheten i balarna låg på olika nivåer på gårdarna. Högsta värdena registrerades på gård T, där den i ytskiktet låg på över 0 % en stor del av lagringen. På de två andra gårdarna uppnåddes inte denna nivå någon gång, samtidigt som också luftfuktigheten i de två underliggande lagren var lägre än på gård T. Att lagringsbetingelserna varit fuktigare på gård T framgår även av uppmätta värden på vattenaktivitet, där förlopp och nivåer väl överensstämmer med registrerade luftfuktigheter på de olika nivåerna. I ytskiktet på gård T registrerades det högsta vattenaktivitetsvärdet (0,) redan i mitten av november, medan det på de andra gårdarna inte uppnåddes förrän vid provtagningen i mitten av februari. För att hämma en tillväxt av mögelsvampar bör vattenaktiviteten i höet helst ligga under värdet 0,.

5 Det finns således en samstämmighet mellan de uppmätta värdena på luftfuktighet och vattenaktivitet i höet, där gård T har de högsta värdena. Däremot finns ingen koppling mellan dessa fuktförhållanden i höet och fuktigheten som uppmätts i den omgivande luften, där gård T haft de lägsta värdena. Orsaken till detta är oklar, men kan bero på speciella förhållanden i lagringsutrymmet på just den plats där mätningen gjorts. Temperaturen i balarna på de tre nivåerna följde omgivningstemperaturen väl, med mycket små skillnader mellan de olika nivåerna. Mikroflora i hö Resultaten från bestämningarna av mängden mögelsvampar återfinns i diagramform i bilaga. De två första släktena i diagrammen, Cladosporium och Fusarium, tillhör den så kallade fältfloran, vilket innebär att de trivs under de förhållanden som råder i växtmaterialet på fält. I den miljö som finns i det torra höet när det ligger i lagret sker normalt ingen tillväxt av dessa mögelsvampar. I diagrammen framgår att både Cladosporium och Fusarium på alla gårdarna funnits med i växtmaterialet från början, men sedan har mängderna minskat eller legat kvar på samma nivå under lagringsperioden. De övriga fyra släktena av mögelsvampar tillhör lagringsfloran, och är sådana som, om förutsättningarna är de rätta, kan växa till under lagringen. Endast med ett undantag (Eurotium på gård V) har ingen av dessa släkten påvisats vid den första provtagningen i början av augusti. Någon nämnvärd tillväxt av mögelsvampar hade heller inte skett fram till provtagningen i oktober, där någon av lagringssvamparna bara påvisades i av de proverna. Vid provtagningen i slutet av november däremot, kunde en tillväxt av flera av de fyra släktena lagringssvampar påvisas i ytprovet från alla gårdar. Särskilt har Wallemia växt till, där halterna låg mellan, och, log CFU. En kraftig tillväxt av Wallemia har således skett på hösten. Halterna av denna låg sedan på samma nivå eller ökade ända fram till den sista provtagningen i maj. På gårdarna T och V påvisades även höga halter av Aspergillus i ytskiktet. Tillväxten av Aspergillus startade dock något senare än för Wallemia, men i likhet med denna fanns den kvar på samma nivå under hela lagringen. I ytskiktet kunde också en tillväxt av Penicillium konstateras, dock i måttlig omfattning. Detsamma gäller Eurotium på gårdarna T och V. Man kan se en tydlig skillnad i hur stor tillväxt av mögelsvampar som skett på de olika djupen i hölagret. I det andra ballagret har en viss tillväxt skett, men den är inte alls lika kraftig som i ytlagret. I det tredje ballagret har halterna minskat ytterligare. Man kan se ett samband mellan vattenaktivitet och hur omfattande mögeltillväxt som skett i ytskiktet. På gårdarna T och V, som hade generellt sett högre halter av mögelsvampar än gård F, uppmättes vattenaktiviteter över 0, från oktober ända fram till april. På gård F steg inte vattenaktiviteten märkbart över 0, förrän i februari.

6 Förekomsten av Aspergillus fumigatus, som är känd för att kunna orsaka luftvägslidanden hos både människor och djur, var överlag ringa i de insamlade proverna. Denna svamp gynnas av värme och växer oftast till i dåligt torkat hö där man fått varmgång efter inläggning. På gård V verkar dock förutsättningarna ha varit sådana att den haft möjlighet att växa till under senare delen av lagringsperioden. Vid de tre sista provtagningarna, från mitten av februari och framåt, påvisades där halter i ytlagret på ca 000 CFU/g. I balskikten och återfanns den också i knappt påvisbar mängd vid ett tillfälle. Resultaten från odlingarna med direktutlägg visar att A. fumigatus funnits närvarande på alla tre gårdarna på samtliga djup i höet.

7 Bilaga Luftfuktighet i omgivningsluft och balar på de tre gårdarna, Omgivning Yta cm 0 cm Gård F Rf, % aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj Omgivning Yta cm 0 cm Gård T Rf, % aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj Omgivning Yta cm 0 cm Gård V Rf, % aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj

8 Bilaga Vattenaktivitet (Aw) i balar på olika nivåer på de tre gårdarna, ,9 Yta cm 0 cm Gård F 0, 0, AW 0, 0, 0, 0-aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj 0,9 Yta cm 0 cm Gård T 0, 0, A W 0, 0, 0, 0-aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj 0,9 Yta cm 0 cm Gård V 0, 0, AW 0, 0, 0, 0-aug 0-sep 0-okt 0-nov 0-dec 0-jan 0-feb 0-mar 0-apr 0-maj

9 9 Bilaga Kvantifering av mögelsvampar i balar på olika djup. Gård F. Yta 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj 0 cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj

10 0 Bilaga Kvantifering av mögelsvampar i balar på olika djup. Gård T. Yta 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj 0 cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj

11 Bilaga Kvantifering av mögelsvampar i balar på olika djup. Gård V. Yta 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj 0 cm 0-aug 0-okt -nov 0-jan -feb 9-mar 0-maj

Mögeltillväxt i hö under vinterlagring

Mögeltillväxt i hö under vinterlagring JTI-rapport Lantbruk & Industri 363 Mögeltillväxt i hö under vinterlagring Martin Sundberg Cecilia Lindahl Karin Artursson Gunnar Lundin JTI-rapport Lantbruk & Industri 363 Mögeltillväxt i hö under vinterlagring

Läs mer

Salttillsats i hö vid slåtter

Salttillsats i hö vid slåtter JTI-rapport Lantbruk & Industri 366 Salttillsats i hö vid slåtter effekter på tillväxt av mögelsvampar under lagringen Martin Sundberg JTI-rapport Lantbruk & Industri 366 Salttillsats i hö vid slåtter

Läs mer

Skyddstäckning av hö för att undvika mögeltillväxt under vinterlagring

Skyddstäckning av hö för att undvika mögeltillväxt under vinterlagring Slutrapport för projekt H0847209 från Stiftelsen Hästforskning och projekt V11-0018SLO från Stiftelsen SLO-fonden, KSLA Skyddstäckning av hö för att undvika mögeltillväxt under vinterlagring Martin Sundberg,,

Läs mer

Skyddstäckning av hö med fiberduk

Skyddstäckning av hö med fiberduk JTI-rapport: Lantbruk & Industri / Agriculture & Industry, nr 408 Skyddstäckning av hö med fiberduk Protective covering of hay with nonwoven fabric Martin Sundberg och Karin Artursson En referens till

Läs mer

Torka och lagra bra kvalitet. Nils Jonsson och Gunnar Lundin, JTI

Torka och lagra bra kvalitet. Nils Jonsson och Gunnar Lundin, JTI Torka och lagra bra kvalitet Nils Jonsson och Gunnar Lundin, JTI Kursen Ekologisk växtodling produktion av kvalitetsspannmål Parc Inn Hotell, Uppsala 26 april 2016 Faktorer som påverkar spannmålens kvalitet

Läs mer

Förändringar av halmens hygieniska kvalitet under skördeperioden. Orienterande försök under 2013

Förändringar av halmens hygieniska kvalitet under skördeperioden. Orienterande försök under 2013 Slutrapport till SLO-fonden, KSLA projekt H112-0016-SLO 2014-04-26 Förändringar av halmens hygieniska kvalitet under skördeperioden. Orienterande försök under 2013 Gunnar Lundin och Martin Sundberg Innehåll

Läs mer

Aktiv dammreducering av hö och halm kompletterande studier

Aktiv dammreducering av hö och halm kompletterande studier Slutrapport till SLO-fonden, KSLA Projekt SLv215-16 Juni 216 Aktiv dammreducering av hö och halm kompletterande studier Martin Sundberg, Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 2 Sammanfattning av det

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Skrivet av: Anders Flodberg Galoppkurs

Skrivet av: Anders Flodberg Galoppkurs Skrivet av: Anders Flodberg Galoppkurs Ensileringen är en jäsningsprocess och ett annat sätt att konservera gräs på. Ensilage är konserverat gräs som skördats vid högre vattenhalt än hö. Ensilage med högre

Läs mer

Figur 1. Andelen Campylobacterpositiva slaktgrupper påvisade inom Campylobacterprogrammet hos kyckling

Figur 1. Andelen Campylobacterpositiva slaktgrupper påvisade inom Campylobacterprogrammet hos kyckling Årsrapport 216 Inledning Campylobacterprogrammet har pågått sedan 1991 med målsättningen att minska antalet campylobacter positiva kycklingar, i så väl primärproduktion som konsumentled. Antalet Campylobacter-positiva

Läs mer

Provsvar: Analys av DNA från mikroorganismer i rumsdamm

Provsvar: Analys av DNA från mikroorganismer i rumsdamm Provsvar: Analys av DNA från mikroorganismer i rumsdamm Prov från Ånässkolan uttaget av Olle Wedenmark Ergo-Tek Provplatsen var 401 och provet var märkt 401. Provnummer 08-260-016. Provet togs ut 2008-02-18

Läs mer

Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat. Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet

Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat. Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet Riskkonstruktioner i byggnader Vi når inte miljömålen! Exempel med siffror Fukt Exempel riskkonstruktioner

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 0,0 0,0 0,0 1 213,7 872,3 1 200,3 0,0 0,0 0,0 6 374,9 5 876,2 6 247,9 0,0 0,0 0,0 529,2 496,2 557,8 0,0 0,0 0,0 5,5 4,3 6,3 0,0 0,0

Läs mer

Aktiv dammreducering av hö och halm

Aktiv dammreducering av hö och halm Slutrapport till SLO-fonden, KSLA Projekt V132-9-SLO-1 Juni 214 Aktiv dammreducering av hö och halm Martin Sundberg, Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 2 Syfte... 3 Genomförande... 3 Konstruktion

Läs mer

Mögel i inplastat grovfoder med hög torrsubstanshalt

Mögel i inplastat grovfoder med hög torrsubstanshalt Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för husdjurens utfodring och vård Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi jessica.schenck@slu.se Mögel i inplastat grovfoder med hög torrsubstanshalt

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar och faktura till Sveriges Radio Fredrik Olsson Radiohuset 4C 105 10 STOCKHOLM SVERIGE RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Denna rapport med bilagor får endast återges i sin helhet

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2013

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2013 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 7 272,1 6 462,7 6 116,8 4 575,2 5 211,6 3 621,7 764,6 561,7 889,7 889,4 696,7 541,5 6 319,3 5 844,7 6 405,3 6 241,9 4 070,0 4 686,4 608,1 545,0 617,1 534,3

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport December 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport December 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december 18... 1 Vad mäter

Läs mer

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten Finansiär: MSB 213-215 (216) Livsmedelsverket Folkhälsomyndigheten Statens veterinärmedicinska anstalt FOI och Umeå Universitet Riskklassning

Läs mer

Värt att veta om mögel

Värt att veta om mögel Värt att veta om mögel Anna-Sara Claeson Institutionen för psykologi Umeå universitet Seminarium om inomhusmiljö och hälsa, Umeå 28 februari 2013 Allmänt om mikroorganismer Vad? Mögel, jäst, rötsvamp,

Läs mer

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009 2009:02 Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.se, 046-358269 1 (11) Befolkningsutveckling Enligt de preliminära befolkningsuppgifterna har Lunds befolkning ökat med 393 personer sedan

Läs mer

Sommarens torka och medias rapportering om böndernas situation har drivit upp oron för stigande

Sommarens torka och medias rapportering om böndernas situation har drivit upp oron för stigande Ekonomirapport från SKOP om 8 augusti - kommentar av SKOP:s docent Ör Hultåker - Starkt stigande inflationsförväntningar för matpriserna pga somtorkan - SKOP:s inflationsindex för matpriserna på högsta

Läs mer

PROVSVAR: ANALYS AV DNA FRÅN MIKROORGANISMER I RUMSDAMM

PROVSVAR: ANALYS AV DNA FRÅN MIKROORGANISMER I RUMSDAMM PROVSVAR: ANALYS AV DNA FRÅN MIKROORGANISMER I RUMSDAMM Objekt Provtagare Provplats Märkning Provnummer Provtagningsdatum Analysdatum Norra Sorgenfrids Gymnasium Tomas Abrahamson, Avonova Hälsa Syd L129,

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari Var mäter vi?... 1 Januari 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet januari 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Väder... 1 Luftföroreningar januari

Läs mer

Kväve-efterverkan i höstvete efter höstraps. Lena Engström Institutionen för Mark och Miljö Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara

Kväve-efterverkan i höstvete efter höstraps. Lena Engström Institutionen för Mark och Miljö Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara Kväve-efterverkan i höstvete efter höstraps Lena Engström Institutionen för Mark och Miljö Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara Introduktion Positiva effekter: ökad skördepotential och mer kväve tillgängligt

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Oktober 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Oktober 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober 18... 1 Vad mäter

Läs mer

Fanerfuktkvot och klimat i produktionslokaler vid Åberg & Söner AB Dick Sandberg Växjö University, School of Technology & Design

Fanerfuktkvot och klimat i produktionslokaler vid Åberg & Söner AB Dick Sandberg Växjö University, School of Technology & Design Fanerfuktkvot och klimat i produktionslokaler vid Åberg & Söner AB Dick Sandberg Växjö University, School of Technology & Design Working paper no. 6:17 Sammanfattning I den nu genomförda undersökningen

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Februari 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Februari 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Februari 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet februari 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Läsvecka Mål för veckan Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 31 aug 1 sep 2 sep 3 sep 4 sep 5 sep 6 sep

Läsvecka Mål för veckan Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 31 aug 1 sep 2 sep 3 sep 4 sep 5 sep 6 sep aug sep sep sep sep sep sep sep sep 9 sep 0 sep sep sep sep sep sep sep sep sep 9 sep 0 sep sep sep sep sep sep sep sep sep 9 sep 0 sep okt okt okt okt okt okt okt okt 9 okt 0 okt okt okt okt okt okt okt

Läs mer

Fjärrtransport och distanslagring av kyld spannmål. SLF H0940298

Fjärrtransport och distanslagring av kyld spannmål. SLF H0940298 Fjärrtransport och distanslagring av kyld spannmål. SLF H94298 Gunnar Lundin Innehåll Bakgrund Bakgrund... 1 Mål... 2 Material och metoder... 2 Resultat... 4 Diskussion... 8 Slutsatser... 1 Referenser...

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december Var mäter vi?... 1 December 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet december 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

MANUAL AVFUKTARE.

MANUAL AVFUKTARE. MANUAL AVFUKTARE www.drybox.se Innehållsförteckning Introduktion...... Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Hygienisk kvalitet i vallfoder för hästar hö och inplastat vallfoder

Hygienisk kvalitet i vallfoder för hästar hö och inplastat vallfoder Hygienisk kvalitet i vallfoder för hästar hö och inplastat vallfoder Docent Cecilia Müller, samverkanslektor Inst. för Husdjurens Utfodring och Vård Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala Hygienisk kvalitet

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar till Hifab AB Mikael Strandberg Smedjegatan 1 972 33 LULEÅ SVERIGE Faktura till Hifab AB FE 238 838 80 HACKÅS RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Denna rapport med bilagor får endast

Läs mer

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB Energieffektivt byggande i kallt klimat RONNY ÖSTIN CHRISTER JOHANSSON Esam AB UPPHANDLING SOM DRIVER PÅ UTVECKLINGEN.ELLER INTE? Det byggs allt fler lågenergihus. Alla nybyggda hus ska vara nollenergibyggnader

Läs mer

Realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening

Realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening Realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening Kenneth M Persson, Sydvatten & LTH Anders Rönnmark, Motala kommun Jing Li, Lunds universitet Sudhir Chowdhury,

Läs mer

Falltal och ergosterol Lidköping säsong Data från sortförsök. Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål

Falltal och ergosterol Lidköping säsong Data från sortförsök. Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål Ergosterol membrankomponent hos svampar som ger problem vid spannmålsodling/lagring. Indikator på förekomst av Fusariumtoxiner: Zearalenon

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj Var mäter vi? Luftföroreningar maj Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj Var mäter vi? Luftföroreningar maj Samlad bedömning... Maj 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet maj 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar maj 217...

Läs mer

Pressmeddelande från SKOP om Hushållens förväntningar om bostadsmarknaden 16 mars 2011 - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker

Pressmeddelande från SKOP om Hushållens förväntningar om bostadsmarknaden 16 mars 2011 - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker ! Pressmeddelande från SKOP om 16 mars 211 - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Stabila prisförväntningar för villor och bostadsrätter - Men i Stockholmsregionen stiger prisförväntningarna - Allt fler

Läs mer

BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH. Avd. Byggnadsmaterial Lunds Tekniska Högskola

BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH. Avd. Byggnadsmaterial Lunds Tekniska Högskola BBRs fuktkrav Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH Kan vi bygga (trä)hus? Varför denna fråga? BBR2006, kap 6.5! Helt nya krav; läser man slarvigt, ser det omöjligt ut att bygga med

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet

Luftkvalitet i Göteborgsområdet , Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport April 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet april 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning... Juni 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar juni 217...

Läs mer

2011-10-28. Hantering lagring. Sötåsen. Hantering - spridning. Lagring. NH 3 från urinbehållare (NH 3 -N förlust 37 % av total-n) Fastgödsel

2011-10-28. Hantering lagring. Sötåsen. Hantering - spridning. Lagring. NH 3 från urinbehållare (NH 3 -N förlust 37 % av total-n) Fastgödsel 211-1-28 Disposition Rötrestens värde, hanteringstekniker och miljö Lena Rodhe, forskare vid JTI lena.rodhe@jti.se Egenskaper stallgödsel kontra rötad stallgödsel Vad innebär förändringarna (fördelar/nackdelar)?

Läs mer

HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA?

HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA? Tomas Rondahl, Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå, E-post: Tomas.Rondahl@njv.slu.se HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA ÄRTANS PROTEINVÄRDE OCH MINSKA KVÄVEFÖRLUSTERNA? I EU:s kompletteringsförordning

Läs mer

Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle

Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle Nationell hampakonferens, Alnarp 2012-03-28 Disposition Användningsområden Hampa som biogassubstrat Hampa som fastbränsle Marknadssituation Användning av

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds 2 gånger i juli 2010. Övriga

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Mars 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Mars 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Mars 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet mars 18... 1 Vad mäter vi?...

Läs mer

Mögel och mögelgifter

Mögel och mögelgifter Mögel och mögelgifter i foder Förord Denna broschyr är framtagen på initiativ av Svensk Mjölk. Broschyren bygger på Lindberg, A. Berglund, G. (1986) Mögel och mögelgifter att se upp med, Svenska Mejeriernas

Läs mer

Bakteriell tillväxt i torv i jämförelse med halm och spån. Magnus Thelander. Enheten för miljö och fodersäkerhet Statens veterinärmedicinska anstalt

Bakteriell tillväxt i torv i jämförelse med halm och spån. Magnus Thelander. Enheten för miljö och fodersäkerhet Statens veterinärmedicinska anstalt Projektrapport NR 11 Bakteriell tillväxt i torv i jämförelse med halm och spån Enheten för miljö och fodersäkerhet Statens veterinärmedicinska anstalt Bakteriell tillväxt i torv i jämförelse med halm

Läs mer

SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016. Välkommen till våra utbildningstillfällen

SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016. Välkommen till våra utbildningstillfällen SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016 Välkommen till våra utbildningstillfällen Inbjudan Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA har nöjet att inbjuda dig till

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4 ARBETSMARKNADSRAPPORT 7 Kvartal 4 Bästa arbetsmarknaden för Jusekmedlemmar under -talet Andelen Jusekmedlemmar med ersättning från Akademikernas erkända a-kassa, AEA, har fortsatt sjunka under 7. Under

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Augusti 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Augusti 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Augusti 218 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet augusti 218... 1 Vad mäter

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Maj 216 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, maj 216... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridanden av miljökvalitetsnormer... 2 Sammanfattning

Läs mer

Arbetsmarknadsrapport 2009 Kvartal 4 2009

Arbetsmarknadsrapport 2009 Kvartal 4 2009 Kvartal 4 Arbetsmarknadsrapport Kvartal 4,5 Ersättningstagare december 8 december I december var,6 procent av Juseks medlemmar arbetssökande. Trenden mot en ökande arbetslöshet har därmed brutits och personalvetarna

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Mars 216 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 216... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi?... 1 Årets överskridanden av miljökvalitetsnormer... 2 Sammanfattning

Läs mer

Bambino Banker. Sida 1

Bambino Banker. Sida 1 Sida 1 Bambino Banker 02-1235 Bambina Guard Wall Street Banker hingst Mätning 03-10-01 150-153 Mätning 03-12-22 153-154 Mätning 04-04-01 156-156 Mätning 04-07-01 Grupp 31-12-03 C (3) Grupp 21-03-04 B (2)

Läs mer

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 Stark tillväxt i skapar många jobb åt arbetslösa I december 2016 var arbetslösheten för personer i åldern 16-64 i 5,9 procent, vilket var lägst bland storstadsregionerna.

Läs mer

5.9 Effekt av näringstillskott, halmtillskott och kompost på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris) i jord från 14 gårdsytor

5.9 Effekt av näringstillskott, halmtillskott och kompost på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris) i jord från 14 gårdsytor . Effekt av näringstillskott, halmtillskott och kompost på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris) i jord från 1 gårdsytor Hans Larsson och Olof Hellgren, SLU Introduktion I matjord från 1 olika gårdars

Läs mer

DEVELOPMENT OF A WEB BASED EDUCATION MATERIAL TO HORSE OWNERS CONCERNING FEED SAFETY AND HYGIENIC QUALITY IN HORSE FEEDS

DEVELOPMENT OF A WEB BASED EDUCATION MATERIAL TO HORSE OWNERS CONCERNING FEED SAFETY AND HYGIENIC QUALITY IN HORSE FEEDS Examensarbete 15 poäng VT 08 Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi Biomedicinska analytikerprogrammet DEVELOPMENT OF A WEB BASED EDUCATION MATERIAL TO HORSE OWNERS CONCERNING FEED SAFETY

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober Var mäter vi?... 1 Oktober 17 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet oktober 17... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar oktober

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september Var mäter vi?... 1 September 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet september 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 Stark tillväxt i skapar många jobb åt arbetslösa I december 2016 var arbetslösheten för personer i åldern 16-64 i 5,9 procent, vilket var lägst bland storstadsregionerna.

Läs mer

Sjöar. Mark. Avdunstning. Avdunstningen från en fri vattenyta (sjöar, hav, dammar mm.) kan således principiellt formuleras

Sjöar. Mark. Avdunstning. Avdunstningen från en fri vattenyta (sjöar, hav, dammar mm.) kan således principiellt formuleras Avdunstning Avdunstning Energi från solen tillförs en fri vattenyta och omvandlar vattnet till vattenånga. När avdunstningen ökar kommer luften till sist att mättas av vattenånga och kondensation börjar.

Läs mer

Mykotoxiner fysiologiska effekter Alnarp Ursula Nord Bjerselius, leg vet Avdelning för foder ,

Mykotoxiner fysiologiska effekter Alnarp Ursula Nord Bjerselius, leg vet Avdelning för foder , Mykotoxiner fysiologiska effekter Alnarp 2006-03-29 Ursula Nord Bjerselius, leg vet Avdelning för foder 018-674225, ursula.bjerselius@sva.se Foderrelaterade djurhälsostörningar Mykotoxikos Mykotoxiner

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november Var mäter vi?... 1

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november Var mäter vi?... 1 November 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet november 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar

Läs mer

Syfte: Förluster vid 1,5 och 4,5 månaders lagring Hanterbarhet hos duk Kostnad för täckt lagring Temperaturutveckling Kemiska/biologiska processer 4

Syfte: Förluster vid 1,5 och 4,5 månaders lagring Hanterbarhet hos duk Kostnad för täckt lagring Temperaturutveckling Kemiska/biologiska processer 4 Försöksuppställning Utansjö 4 st stackar ca 200 ton vardera, grotflis. Två täckta med TopTex, två utan. Ca 5,5 m höga från start Försöksstart: 1 nov -12 Stack no 2 och 3 bröts 11 dec -12 Stack no 1 och

Läs mer

TSL 2014:11 Ökat inflöde i oktober

TSL 2014:11 Ökat inflöde i oktober TSL 2014:11 Ökat inflöde i oktober TSL-rapport oktober 2014 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar till AK-Konsult Indoor Air AB Michael Nilsson Folke Bernadottes väg 445 256 57 RAMLÖSA SVERIGE Faktura till AK-Konsult Indoor Air AB Box 135 Stormbyvägen 2-4 163 29 SPÅNGA RESULTATREDOVISNING

Läs mer

Arbetsmarknadsrapport 2010 Kvartal

Arbetsmarknadsrapport 2010 Kvartal Kvartal Arbetsmarknadsrapport Kvartal,5 Ersättningstagare mars mars Arbetslösheten fortsätter att i långsam takt sjunka för Juseks medlemmar. I mars var,5 procent av Juseks medlemmar arbetssökande. Trendbrottet

Läs mer

Fuktkvotsvariation i fanerbuntar vid ändrad relativ luftfuktighet. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology &

Fuktkvotsvariation i fanerbuntar vid ändrad relativ luftfuktighet. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Fuktkvotsvariation i fanerbuntar vid ändrad relativ luftfuktighet Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Working paper no. 2006:13 Sammanfattning I denna undersökning har

Läs mer

Fuktmätning i betonggolv med pågjutningar

Fuktmätning i betonggolv med pågjutningar Fuktmätning i betonggolv med pågjutningar Bakgrund och syfte Fuktmätning i betonggolv med RF-metoden före mattläggning av fuktkänsliga golvbeläggningar är idag väletablerad. Metodiken togs fram i början

Läs mer

Fukttillskott Lars-Erik Harderup Lunds Universitet Byggnadsfysik

Fukttillskott Lars-Erik Harderup Lunds Universitet Byggnadsfysik --4 Fukttillskott Lars-Erik Harderup Lunds Universitet Byggnadsfysik Modell: Lars-Erik Harderup (inspiration från Fukthandbok) Finansieras av WoodBuild Preliminära resultat från preliminär modell Mätningar:

Läs mer

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2010

Grönsaksundersökning. Bly i sallat och grönkål. Landskrona 2010 Miljöförvaltningen Grönsaksundersökning Bly i sallat och grönkål Landskrona 2010 Martin Lindahl Rapport 2011:1 Utredare Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1981 har sallat och grönkål

Läs mer

Avkastning Premiepension Bas sedan starten

Avkastning Premiepension Bas sedan starten Avkastning Premiepension Bas sedan starten 2004-05-24 2009-04-30 1 Premiepension Bas Jämförelseindex 1 1 1 150 140 130 2004 2005 2006 20 20 Index:52% MSCI World Net, 20% SIX PRX, 10% MSCI Emerging Market,

Läs mer

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Referenstest av utvändig isolering på 1½-plans hus Bakgrund Monier har lång internationell erfarenhet av att arbeta med olika metoder för att isolera tak.

Läs mer

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Juli 2018

Luftkvalitet i Göteborgsområdet. Månadsrapport Juli 2018 Luftkvalitet i Göteborgsområdet Månadsrapport Juli 18 Innehållsförteckning Luftkvalitet i Göteborgsområdet... 1 Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juli 18... 1 Vad mäter vi?...

Läs mer

Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall

Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall Ensileringsstudie vid olika mängd förna beroende på skördesystem i vall Ola Hallin, Hushållningssällskapet Sjuhärad Delrapport i Ulricehamnsprojektet Sammanfattning Att skörda två vallskördar med bra näringskvalité

Läs mer

Vem tänder på flisstackar?

Vem tänder på flisstackar? Vem tänder på flisstackar? Björn Zethræus Professor, Bioenergy Technology Vem tänder på flisstackar? Silhuetten, av Idea go nedladdad från freedigitalphotos.net 2 Det är inte så romantiskt men visst har

Läs mer

Lagring av spannmål i utomhussilor

Lagring av spannmål i utomhussilor nr 108 Lagring av spannmål i utomhussilor åtgärder för att hindra återfuktning och mögelbildning Gunnar Lundin Nils Jonsson JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik forskar för bättre mat och miljö

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 stockholm.se Rengöringsprojekt med APT-mätare 2015 Juni 2015 Dnr: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Madelaine

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar till VBK Konsulterande ingenjörer AB Mohammed Jomaa Falkenbergsgatan 3 412 85 GÖTEBORG Faktura till VBK Konsulterande ingenjörer AB Faktura Falkenbergsgatan 3 412 85 GÖTEBORG RESULTATREDOVISNING

Läs mer

Partikelutsläpp och hälsa

Partikelutsläpp och hälsa Partikelutsläpp och hälsa Höga partikelhalter kan påverka hälsan Under perioden 1 oktober 2012 till 15 april 2013, sänker Trafikverket hastigheten på E18 genom Danderyd och Täby. Skälet är att höga partikelhalter

Läs mer

Foderkonservering i slang

Foderkonservering i slang nr 116 Foderkonservering i slang Martin Sundberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik forskar för bättre mat och miljö 2007 Foderkonservering i slang Intresset för att lagra foder i slang har

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3 Resultat

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar till Hifab AB Mikael Strandberg Smedjegatan 1 972 33 LULEÅ SVERIGE Faktura till Hifab AB FE 238 838 80 HACKÅS RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Denna rapport med bilagor får endast

Läs mer

Övervintring I höstvete, Hur kan vi förutse detta om vi råkar veta hur vädret blir?

Övervintring I höstvete, Hur kan vi förutse detta om vi råkar veta hur vädret blir? 215 4 22 Övervintring I höstvete, Hur kan vi förutse detta om vi råkar veta hur vädret blir? Henrik Eckersten Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala g m -2 år -1 7 6 5 Det är lätt, om vi

Läs mer

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Feb- 98 Utgåva 2 Monteringsanvisning för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Förberedelser. Läs igenom hela denna monteringsanvisning innan du börjar lägga golvet. Montera spånskivorna i

Läs mer

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp.

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. 49 Bevakning av bladsvampar 8 1 Del. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. BLAD- SVAMPAR Betorna växer nu för fullt och snart nog är det dags att börja kontrollera fälten för

Läs mer

trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga

trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga I ladugårdar, svinhus, hönshus och andra produktionsbyggnader finns det alltid litet damm i luften. Allt damm kan innebära hälsorisker och vissa typer av damm

Läs mer

Skörd, rostning och användning av proteingrödor. AgrD Fredrik Fogelberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala

Skörd, rostning och användning av proteingrödor. AgrD Fredrik Fogelberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala Skörd, rostning och användning av proteingrödor AgrD Fredrik Fogelberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala När skall man tröska? Åkerböna och soja är ofta mogna senare delen av september

Läs mer

Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning

Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning Tillsynsrapport från Enheten för Medicinteknik 2013-06-18 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Miljökontoret. Luften i Sundsvall 2017

Miljökontoret. Luften i Sundsvall 2017 Miljökontoret Luften i Sundsvall 2017 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 4 3 MÄTNINGAR AV LUFTFÖRORENINGAR I SUNDSVALL... 5 3.1 PARTIKLAR... 5 3.2 KVÄVEDIOXID...

Läs mer

5.5 Effekter av fröstorlek och pelletering av frö på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris).

5.5 Effekter av fröstorlek och pelletering av frö på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris). 5.5 Effekter av fröstorlek och pelletering av frö på tillväxt hos sockerbeta (Beta vulgaris). Olof Hellgren och Hans Larsson Introduktion I flera försök har påvisats att pelleterade fröer haft fördröjd

Läs mer

RF OK = RF KRIT - ΔRF OS

RF OK = RF KRIT - ΔRF OS BBR 2006, Boverkets Byggregler Nya Byggregler i Sverige 1 juli 2007 BBR06 kap. 6 Fukt Lars-Olof Nilsson, LTH, LTH moistenginst ab Gäller från 1 juli 2007 Ger samhällets minimikrav! Tvingande för byggherren!

Läs mer

Se på när färg torkar

Se på när färg torkar Kostnadsoptimering vid torkning av målarfärg Handledare: Lars Bäckström Sammanfattning Projektet syftar till att simulera färg som torkar. Torkningsförloppet kan påskyndas med hjälp av att luften värms

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer