1(6) Datum Anna Björkesjö Klara Jakobsson. Nedskräpning i stadens centrala gatumiljö. - Nyköping Metod- och kvalitetsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(6) Datum 2011-10-03. Anna Björkesjö Klara Jakobsson. Nedskräpning i stadens centrala gatumiljö. - Nyköping 2011. Metod- och kvalitetsrapport"

Transkript

1 Datum (6) Anna Björkesjö Klara Jakobsson Nedskräpning i stadens centrala gatumiljö - Nyköping 2011 Metod- och kvalitetsrapport

2 2(6) Metoddokumentation Målpopulation Målpopulationen för en skräpmätning består av trottoarer, gågator och gångbanor som ligger intill en körbana i de mest centrala delarna av kommunens centralort. Kommunen avgränsar, i samråd med SCB, själv de områden som är aktuella för en skräpmätning. Ram Ramen för en skräpmätning avgränsas från Nationella vägdatabasen (NVDB), som är byggd i ett GIS-format. För att möjliggöra avgränsningen av ramen förser kommunen SCB med yttre gränser som representerar centrala staden i ett GIS-format. Kommunen förser även SCB med upp till fyra indelningar, strata, inom den yttre avgränsningen. Indelningarna kan vara stadsdelar eller någon annan uppdelning av centrala staden som är intressant för kommunen i nedskräpningssammanhang. SCB tar fram punkter med fem meters avstånd på linjeobjekten i NVDB. Punkterna avgränsar vägstycken som är fem meter långa, med en noggrannhet på cirka en decimeter. Dessa vägstycken är undersökningens (operationaliserade) ramobjekt och representeras av en koordinatpunkt i x- och y-led. Listan med dessa koordinatpunkter utgör ramen för undersökningen. Urvalsdesign Ramen för Nyköping var 3887 punkter, varav 200 valdes ut genom ett systematiskt urval i området som utgjordes av centrala staden. Detta har skett på följande sätt: inom det aktuella området grupperas sammanhängande vägar därefter skapas punkter var femte meter i länkens riktning. De 200 punkterna väljs genom ett systematiskt urval. Slutligen sker en randomisering av koordinatpunkterna. Det optimala sättet att genomföra mätningarna är att undersöka platserna i ordning, det vill säga punkt 1 undersöks först, därefter punkt 2, även om t.ex. punkt 34 ligger alldeles bredvid punkt 1. Orsaken till detta beskrivs under Yttre påverkan. Om möjligt undersöks alltid båda trottoarytorna (mätytorna) vid en vald koordinatpunkt. Detta ger mer information till en låg kostnad jämfört med om endast en trottoaryta undersöks. Den totala mängden mätytor kan följaktligen maximalt uppgå till 400.

3 3(6) Datainsamling, registrering och granskning Datainsamling och registrering gjordes av kommunens tillsatta arbetsgrupper. Möjligheter att kontakta SCB och Håll Sverige Rent under datainsamling och -registrering har funnits. Uppgifterna har outliergranskats (de största värdena för varje skräpsort har listats), men ingen outlier har undertryckts. Skattningar Skattningar per skräpslag har tagits fram av SCB med hjälp av ett skattningsprogram (CLAN). Alla skattade värden har ett skattat medelfel som redovisas i form av ett osäkerhetsmått beskrivet som bokstäver enligt nedan. Standard för bokstavsbeteckning av relativa osäkerhetsmarginaler Relativ osäkerhetsmarginal Bokstavsbeteckning Övre gränsen är uteslutande 0-2% A 2-5% B 5-10% C 10-20% D 20-50% E % F G Referensperiod Skräpmätningar ska generellt genomföras under en period av två till tre veckor under maj till september genomfördes skräpmätningen i Nyköping under veckorna 30 till 32. Kvalitetsbedömning Yttre påverkan Två faktorer som har stor påverkan på resultatet av mätningarna är väder och städning. Genom att undersökningen görs under ett antal veckor under en avgränsad tidsperiod kan man förvänta sig att den naturliga variationen i vädret för tidsperioden täcks in. Genom att arbetsgrupperna går till mätpunkterna i deras randomiserade ordning och inte beroende på geografisk närhet, reduceras risken att närliggande mätpunkter har samma påverkan av städningen.

4 4(6) Ramproblem Ett problem som uppstår med linjeobjekten är att deras längd inte är multipler av fem meter. Om linjeobjektet till exemel är 23 meter långt får man fyra vägstycken plus en rest på tre meter. Problemet löses delvis genom att man lägger samman linjeobjekt för en och samma väg eller gata, så att avgränsningen kan göras för större linjeobjekt. Därmed blir restlängderna mycket färre i förhållande till antalet linjeobjekt. Resten väljs med samma sannolikhet som övriga vägstycken, varvid den överrepresenteras något. Problemet bedöms dock vara marginellt. Tillförlitlighet Tillförlitligheten (noggrannheten) i resultaten från en statistisk undersökning påverkas av ett antal osäkerhetskällor (urval, täckning, mätning, bortfall och bearbetning): Urval På grund av att man inte totalundersöker populationen uppstår en viss osäkerhet i skattningarna. Som osäkerhetsmått redovisas den skattade relativa osäkerhetsmarginalen, som anger hur stor osäkerhet man i genomsnitt kan räkna med när man uttalar sig om populationen utifrån uppgifterna i urvalet. Skattningarna baseras på att totalt 176 punkter och sammanlagt 322 mätytor undersöktes. Dessa mätytor kan aldrig exakt återspegla hur det ser ut i hela populationen, men genom att göra ett sannolikhetsurval kan vi på ett kontrollerat sätt skatta den osäkerhet som uppstår på grund av att vi dragit ett urval. Täckning Undertäckning i undersökningen skulle kunna utgöras av trottoarer som inte är representerade i ramen. Detta kan t.ex. bero på att nytillkomna vägar ännu inte finns med i NVDB. I undersökningen användes NVDB från år 2006 som bedöms ha god relevans. Det finns dock en viss risk för undertäckning. Övertäckning skulle kunna förekomma om trottoarer är representerade i ramen inte längre existerar i verkligheten p.g.a. att de byggts över eller brutits upp. Om en arbetsgrupp kommer fram till en plats och upptäcker att det inte finns någon gata på mätpunkten (=övertäckning) så räknas den som inkommen, men alla uppgifter för den sätts till noll.

5 5(6) Mätning Mätfel uppstår främst på grund av att arbetsgruppen missar att räkna något skräp inom en mätyta eller att det rått oklarheter kring huruvida ett skräpföremål ska räknas med eller inte. Den första feltypen motverkas genom den initiala utbildningen av undersökare som hålls av Håll Sverige Rent. Den senare feltypen motverkas genom instruktioner som arbetsgruppen tilldelas som ska används när mätningarna genomförs. Det har inte framkommit till SCB att några oklarheter förekom vid mätningarna. Att mätning, räkning och registrering görs i grupp gör även det att risken för mätfel minskar. Bortfall Bortfallsfel uppstår på grund av att en mätyta inte kan undersökas. Detta skulle till exempel kunna bero på att någon typ av byggnadskonstruktion står i vägen och hindrar mätningen. Totalt var 24 koordinatpunkter inte möjliga att undersöka. Bearbetning Bearbetningsfel uppstår på grund av fel i dataregistrering, granskning/rättning och beräkningar. Kommunen uppmanas att organisera arbetsgrupper där man arbetar i par och samarbetar vad gäller mätning med måttband, räkning av skräpföremål samt registrering av skräpföremålen i ett protokoll. Regnskydd skall finnas så att uppgifter som noteras i t.ex. regn skall vara läsbara vid dataregistrering. Om arbetsgrupperna själva registrerar protokollen i dataregistreringsverktyget har de kännedom om materialet och kan granska innehållet. En detaljerad instruktion för dataregistrering har funnits tillgänglig. En viss logisk kontroll sker i dataregistreringsverktyget. Materialet har även granskats av SCB:s metodstatistiker i samband med skattningarna. Tillförlitlighet totalt Ett av de största problemen i en skräpmätning är den yttre påverkan som finns på nedskräpningen i en kommun. Vädret påverkar i stor utsträckning hur vi rör oss ute på gator och torg och därigenom den mängd skräp vi lämnar efter oss. Vind och regn kan även förflytta ett skräpföremål från den plats det ursprungligen slängdes. Den största osäkerheten i övrigt tros komma från urvalsfel och mätfel. Geografiska urval är komplicerade och metoden kan komma att behöva förfinas ytterligare i framtiden.

6 6(6) Jämförbarhet Jämförbarheten över tiden inom samma kommun är god, då samma undersökningsmetodik använts. Jämförelse av skräpnivå mellan olika kommuners centrala stadsdelar bör inte göras, om sådan jämförelse görs måste resultatet tolkas med försiktighet. Hur kommunen avgränsar sin centrala stad bör ha stor påverkan på resultatet. Om områden längre ut från stadskärnan tas med, där färre personer passerar på trottoarerna, bör detta ge färre skräpföremål i genomsnitt.

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Nedskräpning i stadens centrala gatumiljö 2013-07-05 Borås Inledning Enheten för Miljö- och turismstatistik vid Statistiska centralbyrån (SCB)

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande oc metoder Nedskräpning i stadens centrala gatumiljö 2012-09-03 Stockolm Inledning Eneten för Miljö- oc turismstatistik vid Statistiska centralbyrån (SCB)

Läs mer

Skräprapport 2012. Resultat av skräpmätningar i elva kommuner

Skräprapport 2012. Resultat av skräpmätningar i elva kommuner Skräprapport 2012 Resultat av skräpmätningar i elva kommuner Inledning Nedskräpning är ett problem, med negativa konsekvenser för såväl miljö, samhällsekonomi och individens känsla av trygghet i sin närmiljö.

Läs mer

Skräprapporten Resultat av skräpmätningar i tio kommuner

Skräprapporten Resultat av skräpmätningar i tio kommuner Skräprapporten 2011 Resultat av skräpmätningar i tio kommuner Övergripande resultat av skräpmätningen Här redovisas resultaten från skräpmätningar genomförda 2011 i tio kommuner. Vi visar här först en

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Stockholm

Nedskräpning i gatumiljö Stockholm Nedskräpning i gatumiljö 2013 Stockholm Kommentarer Om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur den centrala staden

Läs mer

Nedskräpning på trottoarer i centrala staden

Nedskräpning på trottoarer i centrala staden Enheten för miljö- och turismstatistik Datum Beteckning 2009-09-30 8566283 Ert datum Er beteckning 1(5) Nedskräpning på trottoarer i centrala staden Stockholm 2009 Metod- och kvalitetsrapport 2(5) Metoddokumentation

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Stockholm

Nedskräpning i gatumiljö Stockholm Nedskräpning i gatumiljö 2015 Kommentarer Om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala staden ska avgränsas

Läs mer

Stockholm. Kommentarer. Om undersökningen

Stockholm. Kommentarer. Om undersökningen Kommentarer Om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala staden ska avgränsas och samråd med SCB sker. Inom

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Borås

Nedskräpning i gatumiljö Borås Nedskräpning i gatumiljö Kommentarer Om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala staden ska avgränsas och

Läs mer

Stockholm. Kommentarer. Om undersökningen

Stockholm. Kommentarer. Om undersökningen Kommentarer Om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur den centrala staden ska avgränsas och samråd med SCB sker.

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Uppsala

Nedskräpning i gatumiljö Uppsala Nedskräpning i gatumiljö Kommentarer Om undersökningen Syftet med undersökningen är att ge en bild av skräpsituationen i de centrala delarna av tätorten. Det som en skräpmätning vill kunna uttala sig om

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Enkät till lärare Inledning vid Statistiska centralbyrån (SCB) har under mars juli 2005 genomfört en enkätundersökning till lärare på uppdrag av Göteborgs universitet. Undersökningen

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Gävle

Nedskräpning i gatumiljö Gävle Nedskräpning i gatumiljö Kommentarer Om undersökningen Syftet med undersökningen är att ge en bild av skräpsituationen i de centrala delarna av tätorten. Det som en skräpmätning vill kunna uttala sig om

Läs mer

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport Uppföljningsundersökning Lärare Teknisk rapport Inledning Enheten för statistik om utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden mars - juni 2011 en postenkät på uppdrag

Läs mer

Nedskräpning i gatumiljö Borås

Nedskräpning i gatumiljö Borås Nedskräpning i gatumiljö Kommentarer Om undersökningen Syftet med undersökningen är att ge en bild av skräpsituationen i de centrala delarna av tätorten. Det som en skräpmätning vill kunna uttala sig om

Läs mer

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Göteborg Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Göteborg Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Nedskräpning i gatumiljö Göteborg 2018 er om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala staden

Läs mer

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Borås Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Borås Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Nedskräpning i gatumiljö Borås 2018 Kommentarer om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala staden

Läs mer

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Uppsala Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Uppsala Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Nedskräpning i gatumiljö Uppsala 2018 Kommentarer om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala

Läs mer

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Kristianstad Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Nedskräpning i gatumiljö Kristianstad Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Nedskräpning i gatumiljö Kristianstad 2018 Kommentarer om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner ges samma instruktioner för hur centrala

Läs mer

Föreläsning 1: Introduktion. Vad är statistik?

Föreläsning 1: Introduktion. Vad är statistik? Föreläsning 1: Introduktion Vad är statistik? 1 Statistiska undersökningar Ett gemensamt syfte för alla undersökningar är att få ökad kunskap om ett visst problemområde Det kanske viktigaste sättet att

Läs mer

Arbetskraftsbarometern 2008 UF0505

Arbetskraftsbarometern 2008 UF0505 Befolkning och välfärd 2008-12-01 1(9) Arbetskraftsbarometern 2008 UF0505 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Statistikens betydelse och nytta för samhället

Statistikens betydelse och nytta för samhället Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB i Varför är SCB i Almedalen? Utveckla, framställa och sprida statlig statistik Förse våra användare med statistik som underlag för beslutsfattande, debatt

Läs mer

Utvärdering av salmonellabekämpning

Utvärdering av salmonellabekämpning Bilaga 11 Utvärdering av salmonellabekämpning Kvalitetsdeklaration 499 Bilaga 11 SOU 2010:106 Innehåll 0 INLEDNING...502 1 STATISTIKENS INNEHÅLL...502 1.1 Statistiska målstorheter...502 1.1.1 Undersökningsenhet

Läs mer

Hur går en statistisk undersökning till?

Hur går en statistisk undersökning till? Hur går en statistisk undersökning till? Gången i en statistisk undersökning framgår av bilden och är i stort sett densamma i en verklig undersökning, t ex folk- och bostadsräkningen, som i en miniundersökning.

Läs mer

F1 Introduktion. Statistisk undersökning. Vad är statistik? Vad är en statistisk undersökning? Klassificering efter mål eller syfte med undersökningen

F1 Introduktion. Statistisk undersökning. Vad är statistik? Vad är en statistisk undersökning? Klassificering efter mål eller syfte med undersökningen F1 Introduktion. Statistisk undersökning. Leif Ruckman och Christina Andersson Avdelningen för Nationalekonomi och Statistik Karlstads universitet Vad är statistik? 1. Statistiska uppgifter. T ex som underlag

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Attityder till skolan Föräldrar 2012-09-10 Inledning Enheten för Utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under våren

Läs mer

Statistiska centralbyråns författningssamling

Statistiska centralbyråns författningssamling SCB-FS 2016:17 Utkom från trycket den 28 september 2016 Statistiska centralbyråns föreskrifter om kvalitet för den officiella statistiken; beslutade den 14 juni 2016. Statistiska centralbyrån (SCB) föreskriver

Läs mer

Fakta om undersökningen

Fakta om undersökningen Medborgarnas attityder 2017 Fakta om undersökning Fakta om undersökningen Population och urval Populationen, d.v.s. de objekt som man vill kunna dra slutsatser om, utgjordes av samtliga invånare i åldern

Läs mer

A Allmänna uppgifter... 5

A Allmänna uppgifter... 5 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet samt hur den genomförs

Läs mer

Arbetskraftsbarometern September Augusti 2001

Arbetskraftsbarometern September Augusti 2001 Arbetskraftsbarometern September 2000 - Augusti 2001 UF0505 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Befolkningens utbildning A.3 Statistikprodukten ingår inte

Läs mer

Uppföljning av Ky- och Yh-utbildning 2011

Uppföljning av Ky- och Yh-utbildning 2011 Uppföljning av Ky- och Yh-utbildning 2011 Tenis rapport 2011-11-28 1(9) Inledning Enheten för statisti om utbildning och arbete vid Statistisa centralbyrån (SCB) genomförde under hösten 2011 en postenät

Läs mer

Slumpmässiga resp ickeslumpmässiga. urval. Olika feltyper i en undersökning. Förra gången (F6)

Slumpmässiga resp ickeslumpmässiga. urval. Olika feltyper i en undersökning. Förra gången (F6) F7 Slumpmässiga resp ickeslumpmässiga urval. Förra gången (F6) Standardiseringsmetoder När vi vill jämföra medelvärden i olika grupper/populationer och standardisera dessa utifrån kända faktorer Standardpopulationsmetoden

Läs mer

Kvalitet för den officiella statistiken

Kvalitet för den officiella statistiken Kvalitet för den officiella statistiken Surveyföreningens kvalitetsseminarium 2017 Joakim Malmdin, SCB facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Lagen om officiell statistik Har sedan 2013 ett större

Läs mer

SKRÄPFACIT. Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Höst. Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Höst. Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Höst Kommentarer om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner

Läs mer

SKRÄPFACIT. Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Vår. Kommentarer om undersökningen

SKRÄPFACIT. Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Vår. Kommentarer om undersökningen SKRÄPFACIT Parker, mindre tätorter och områdesmätningar Uppsala 2018 Stadsträdgården Vår Kommentarer om undersökningen Skräpmätningar genomförs i ett antal centrala stadsdelar i Sverige. Alla kommuner

Läs mer

Kommunalskatterna 2000

Kommunalskatterna 2000 Kommunalskatterna 2000 OE0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Kommunernas finanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Beställare

Läs mer

Att mäta skräp är inte bortkastad tid! - Ett seminarium om skräpmätning

Att mäta skräp är inte bortkastad tid! - Ett seminarium om skräpmätning Att mäta skräp är inte bortkastad tid! - Ett seminarium om skräpmätning Stefan Svanström, SCB Norrköping 6 september SCB på ksp:s årskonferens 2012 HSR och Metod Parker Resultat Skräpfacit totalt Cigarettfimp

Läs mer

Arbetskraftsbarometern 2010 UF0505

Arbetskraftsbarometern 2010 UF0505 BV/PI 2010-12-07 1(9) Arbetskraftsbarometern 2010 UF0505 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Nedskräpning i Tyresö

Nedskräpning i Tyresö Datum Beteckning 2007-10-15 Enheten för miljö- och turismstatistik 853245-9-3300 Ert datum Er beteckning Christine Uhrlander Lindbom 1(13) Nedskräpning i Tyresö Sammanställning av skräpmätning 2007 2(13)

Läs mer

Utvärdering av satsning på parkskötsel

Utvärdering av satsning på parkskötsel Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-03-05 SBN 2018.0073 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Martin Lindström Samhällsbyggnadsnämnden Utvärdering av satsning på parkskötsel Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013.

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Resultat Resultat Varje vår och höst sedan 2005 erbjuder Statistiska centralbyrån

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Ungar & Medier medievardagen för barn och unga 2013-04-12 Inledning Enkätenheten vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden

Läs mer

Skräprapporten 2010. En studie av skräpet i tio svenska kommuner

Skräprapporten 2010. En studie av skräpet i tio svenska kommuner Skräprapporten 2010 En studie av skräpet i tio svenska kommuner Stiftelsen Håll Sverige Rent November 2010 Sammanfattning Skräprapporten 2010 redogör för nedskräpningssituationen i tio svenska kommuner,

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (7) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Kommunernas och landstingens finansiella tillgångar och skulder (KTS/LTS) Ämnesområde Offentlig ekonomi Statistikområde Finanser för

Läs mer

Mark- och arrendepriser 2008 JO1002

Mark- och arrendepriser 2008 JO1002 Statistikenheten 20090910 1(7) Mark och arrendepriser 2008 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

SCB i Almedalen 2012. Statistikens betydelse för samhället

SCB i Almedalen 2012. Statistikens betydelse för samhället SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället Almedalen 5 juli 2012 SCB:s uppgifter Utveckla, framställa och sprida statlig statistik Samordna överlämnandet av statistiska uppgifter till internationella

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Utvärdering av läroplansförtydligande i fritidshem - rektorer 2018-07-20 010-479 40 00 www.scb.se Inledning Enheten för statistik om utbildning

Läs mer

Grunderna i epidemiologi Felkällor.

Grunderna i epidemiologi Felkällor. Grunderna i epidemiologi Felkällor karin.engstrom@ki.se Karin Engström, Kvant. metoder FHV T1 december 2011 1 Problemformulering /målsättning Undersökningsplan Urvalsram Mätinstrument Urval Mätning Databehandling

Läs mer

Hamnar och stuverier samt stödtjänster inom sjötransport

Hamnar och stuverier samt stödtjänster inom sjötransport Beskrivning av statistiken Hamnar och stuverier samt stödtjänster inom sjötransport avseende år 1997 TK0805 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Hamnar och stuverier samt stödtjänster

Läs mer

Mark- och arrendepriser 2006 JO1002

Mark- och arrendepriser 2006 JO1002 Statistikenheten 20070219 1(7) Mark och arrendepriser 2006 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Företagens utländska handelskrediter (HKU) 2016 NV0118

Företagens utländska handelskrediter (HKU) 2016 NV0118 ES/NS 2016-06-16 1(8) Företagens utländska handelskrediter (HKU) 2016 NV0118 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken

Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010 414 42 00 Fax: 010 414 42 10 E-post: trafikanalys@trafa.se Webbadress:

Läs mer

Kvalitetsstandarder inom statistikproduktionen. 2011-10-19 Lilli Japec, Dr Utvecklingschef SCB lilli.japec@scb.se

Kvalitetsstandarder inom statistikproduktionen. 2011-10-19 Lilli Japec, Dr Utvecklingschef SCB lilli.japec@scb.se Kvalitetsstandarder inom statistikproduktionen 2011-10-19 Lilli Japec, Dr Utvecklingschef SCB lilli.japec@scb.se 1 Inledning Vad är kvalitet? Vilka ramverk finns? Några exempel från SCB:s kvalitetsarbete

Läs mer

Kommunalskatterna 2009

Kommunalskatterna 2009 Kommunalskatterna 2009 OE0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Kommunernas finanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Beställare

Läs mer

Svenska utlandsskolor: elever, lärare och utbildningsresultat 2006/07 UF0115. Innehållsförteckning

Svenska utlandsskolor: elever, lärare och utbildningsresultat 2006/07 UF0115. Innehållsförteckning BV/UA 2007-02-13 1(9) Svenska utlandsskolor: elever, lärare och utbildningsresultat 2006/07 UF0115 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE.

A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE. Husdjur 2002 JO0103 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE. A.2 Statistikområde Jordbrukets struktur. A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja. A.4 Beställare

Läs mer

Population. Antal tänder. Urval

Population. Antal tänder. Urval Population ID Antal tänder 1 12 2 14 3 15 4 28 5 16 6 11 7 24 8 19 9 23 10 21 Urval ID Antal tänder 2 14 4 28 8 19 10 21 Urvalsmetoder Population Urval Urval Urvalsmetoder Definitioner: Populationen består

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Utvärdering av läroplansförtydligande i fritidshem - huvudman 2018-08-13 010-479 40 00 www.scb.se Inledning Enheten för statistik om utbildning

Läs mer

Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod

Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod STATISTISKA CENTRALBYRÅN PM 1(7) Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod Enhetens förslag. Enheten för prisstatistik föreslår att en ny beräkningsmetod införs för tomträttsindexet så snart

Läs mer

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori Föreläsning 4 Kapitel 5, sid 127-152 Stickprovsteori 2 Agenda Stickprovsteori Väntevärdesriktiga skattningar Samplingfördelningar Stora talens lag, Centrala gränsvärdessatsen 3 Statistisk inferens Population:

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (7) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Offentligt ägda företag Ämnesområde Offentlig ekonomi Statistikområde Finanser för den kommunala sektorn Produktkod OE0108 Referenstid

Läs mer

Höstsådda arealer 2000

Höstsådda arealer 2000 Höstsådda arealer 2000 JO0604 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Jord- och skogsbruk, fiske A.2 Statistikområde Skördestatistik A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Beställare

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05 2016-10-17 1(6) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2014 2016 Produktkod KU05 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110 Avdelningen för befolkning och välfärd 2012-03-29 1(8) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (7) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Konjunkturstatistik, löner för kommuner (KLK) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod AM0108

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 RM/ET 2010-0-28 1() Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105 NR/OEM-Ö 2016-10-27 1(7) Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Utvärdering av läroplansförtydligande i fritidshem - personal 2018-07-20 010-479 40 00 www.scb.se Inledning Enheten för statistik om utbildning

Läs mer

Enkätmetodik felkällor. Kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap, HT -11

Enkätmetodik felkällor. Kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap, HT -11 Enkätmetodik felkällor Kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap, HT -11 Problemformulering /målsättning Undersökningsplan Urvalsram Mätinstrument Urval Mätning Databehandling Statistisk analys Analys/ utvärdering

Läs mer

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson 12 mars 2011 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Bakgrund............................... 2 1.2 Syfte.................................. 2 1.3 Metod.................................

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag

Delredovisning av regeringsuppdrag Bilaga 1. Resultatet av genomförd enkätundersökning om arbetet inom verksamheten ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv med kvalitetsdeklaration Delredovisning av regeringsuppdrag Denna publikation

Läs mer

Energistatistik för småhus 1999

Energistatistik för småhus 1999 Energistatistik för småhus 1999 EN0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Tillförsel och användning av energi A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Statistik baserad på nationella vägdatabasen (NVDB) 2001, 2006 MI0816

Statistik baserad på nationella vägdatabasen (NVDB) 2001, 2006 MI0816 RM/MN 2010-11-30 1(6) Statistik baserad på nationella vägdatabasen (NVDB) 2001, 2006 MI0816 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

2017 Stadsträdgården Uppsala

2017 Stadsträdgården Uppsala Nedskräpning i parker, mindre tätorter och andra öppna ytor Stadsträdgården Uppsala Första mätningen Kommentarer Om undersökningen Syftet med undersökningen är att ge en bild av skräpsituationen på de

Läs mer

IT bland individer 2005

IT bland individer 2005 IT bland individer 2005 IT0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Informationsteknik A.2 Statistikområde Användning och tillgång av IT i företag och bland individer A.3 Statistikprodukten ingår ej i

Läs mer

2017:02 Stadsträdgården Uppsala

2017:02 Stadsträdgården Uppsala Nedskräpning i parker, mindre tätorter och andra öppna ytor 2017:02 Stadsträdgården Uppsala Andra mätningen Kommentarer Om undersökningen Syftet med undersökningen är att ge en bild av skräpsituationen

Läs mer

IT bland individer 2006

IT bland individer 2006 IT bland individer 2006 IT0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Informationsteknik A.2 Statistikområde Användning och tillgång av IT i företag och bland individer A.3 Statistikprodukten ingår ej i

Läs mer

Fordonsgas 2012-månadsstatistik EN0120

Fordonsgas 2012-månadsstatistik EN0120 RM/ET 20121217 1(7) Fordonsgas 2012månadsstatistik EN0120 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Utsläpp till luft av ammoniak i Sverige

Utsläpp till luft av ammoniak i Sverige Utsläpp till luft av ammoniak i Sverige 1999 MI0103 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Miljövård A.2 Statistikområde Utsläpp A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.3 Statistikprodukten

Läs mer

Forskarexaminerades arbetsmarknad 2003

Forskarexaminerades arbetsmarknad 2003 Forskarexaminerades arbetsmarknad 2003 UF0522 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Befolkningens utbildning A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 BV/UA 2016-03-04 1(6) Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder till trafiksäkerhet 2007 (VV27), Trafiksäkerhetsenkäten 2007

Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder till trafiksäkerhet 2007 (VV27), Trafiksäkerhetsenkäten 2007 Datum Beteckning 2007-07-04 850957-2/164835 853259-0/174775 Ert datum Er beteckning Enheten för transportstatistik TR80A 2007:6289 Ingemar Ekander RM/TRP Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder

Läs mer

A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE.

A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE. Djurräkningen 2001 JO0702 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE. A.2 Statistikområde Animalieproduktion. A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja. A.4

Läs mer

Arbetskraftsbarometern 2011 UF0505

Arbetskraftsbarometern 2011 UF0505 BV/PI 2011-12-05 1(10) Arbetskraftsbarometern 2011 UF0505 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

A.2 Statistikområde Arbetsmiljö A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Beställare. Arbetsmiljöverket (AV), SOLNA

A.2 Statistikområde Arbetsmiljö A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Beställare. Arbetsmiljöverket (AV), SOLNA Arbetsmiljön 1998 1998 AM0502 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Arbetsmarknad A.2 Statistikområde Arbetsmiljö A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Beställare A.5 Producent

Läs mer

Kommunalskatterna 2016 OE0101

Kommunalskatterna 2016 OE0101 NR/OEM 2015-12-17 1(8) Kommunalskatterna 2016 OE0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Dagersättning sjukförmåner

Dagersättning sjukförmåner Dagersättning sjukförmåner Referensår 2005 SF0201 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialförsäkring A.2 Statistikområde Stöd vid sjukdom och handikapp A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501 2014-11-10 1(7) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2012 2013 Produktkod KU0501 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Dränering av jordbruksmark 2013

Dränering av jordbruksmark 2013 Jordbruksverket BESKRIVNING AV STATISTIKEN Statistikenheten 2014-04-01 1(9) Dränering av jordbruksmark 2013 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105 NR/SIM-Ö 2010-11-17 1(7) Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Husdjur i juni A. Allmänna uppgifter JO0103

Husdjur i juni A. Allmänna uppgifter JO0103 Husdjur i juni 2004 JO0103 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde JORD- och SKOGSBRUK, FISKE. A.2 Statistikområde Jordbrukets struktur. A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Ansvarig

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000 Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000 MI1003 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Miljövård A.2 Statistikområde Gödselmedel och kalk A.3 Statistikprodukten ingår

Läs mer

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Statistik RAPPORT. AVDELNINGEN ENVIRONMENT FÖR AND MILJÖ- REGIONAL OCH STATISTICS REGIONALSTATISTIK Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Bodil Mortensson Lena

Läs mer

Skogsentreprenörer 2011 JO0504

Skogsentreprenörer 2011 JO0504 Enheten för Policy och Analys 2012-07-02 1(7) Skogsentreprenörer 2011 JO0504 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011.

Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011. 1 (18) Statistikenheten 20110808 Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011. Inledning Under våren/försommaren 2011 har Arbetsförmedlingens Statistikenhet,

Läs mer

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 Enheten för demokratistatistik 2009-12-16 1(7) Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Företag och företagare i jordbruket 2005 JO0106

Företag och företagare i jordbruket 2005 JO0106 Statistikenheten 20060831 1(8) Företag och företagare i jordbruket 2005 JO0106 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppgifternas tillförlitlighet Följande kvalitetsdeklaration redovisar först vissa statistiska aspekter på framställningen av statistiken, därefter följer i mer resonerande form redovisning av

Läs mer

Husdjur 2006 JO0103. Innehållsförteckning. Statens Jordbruksverk BESKRIVNING AV STATISTIKEN JO0103 Statistikenheten (8) Anders Grönvall

Husdjur 2006 JO0103. Innehållsförteckning. Statens Jordbruksverk BESKRIVNING AV STATISTIKEN JO0103 Statistikenheten (8) Anders Grönvall Statistikenheten 2006-10-30 1(8) Husdjur 2006 JO0103 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer