BESLUT. Anvisningar för disputationsprocessen för doktorander antagna vid Fakulteten för kultur och samhälle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT. Anvisningar för disputationsprocessen för doktorander antagna vid Fakulteten för kultur och samhälle"

Transkript

1 Malmö högskola / Fakulteten för kultur och samhälle Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Fredrik Lindström Forskningskoordinator 1(8) BESLUT Fastställt i forsknings- och forskarutbildningsnämnden Reviderat genom beslut av ordförande i forsknings- och forskarutbildningsnämnden Dnr /1516 Anvisningar för disputationsprocessen för doktorander antagna vid Fakulteten för kultur och samhälle 1. Slutgranskning 2. Anmälan av disputation 3. Tid och plats 4. Spikning 5. Avhandlingens utformning 6. Tryckning 7. Distribution av avhandling och pliktexemplar 8. Pressinformation 9. Opponent och ordförande 10. Betygsnämnd 11. Disputationsakt 12. Kostnadsramar 13. Examen 14. Doktorspromovering 15. Tidsplan 16. Ansvarsfördelning 1. Slutgranskning Innan anhållan om disputation skickas ska en slutgranskning göras, där avhandlingen gås igenom i sin helhet. Granskaren bör i normalfallet vara minst docent, inte ha varit handledare och bör inte vara opponent vid disputationen. Tidpunkt, form och rutiner för slutgranskning bestäms av forskarutbildningsämnet eller -området (handledarkollegium). Efter slutgranskningen diskuterar handledarna och granskaren vilka ändringar som behövs. Därefter kommer handledarna och doktoranden överens om vilka korrigeringar som ska göras innan avhandlingen kan skickas till tryck.

2 2(8) 2. Anmälan av disputation Anmälan görs på särskild blankett och ska innehålla följande information: - Doktorandens personuppgifter - Antagningsuppgifter (ämne, institution och datum för antagning) - Avhandlingens titel - Handledarnas namn - Förslag på tid och plats för disputationen - Förslag på tid för spikning - Förslag på tillfrågad opponent med adress, akademisk titel och ämnestillhörighet - Förslag på tillfrågade betygsnämndsledamöter och ersättare med adresser, akademisk titel och ämnestillhörighet - Förslag på ordförande vid disputationen - Huvudhandledares underskrift - Intygande från handledarkollegiet om att granskning av avhandlingen har skett samt att tryckning godkänns Huvudhandledaren fyller i och undertecknar blanketten med förslag på ordförande för disputationsakten, opponent, betygsnämnd, disputationsdag och lokal. Blanketten ska sedan lämnas till handledarkollegiet som skriver under och vidarebefordrar till ordförande i forsknings- och forskarutbildningsnämnden senast två månader före planerad disputation. 3. Tid och plats Normalt gäller att disputationen måste äga rum under terminstid och att spikningstiden också måste vara under terminstid. Endast en disputation får äga rum per dag inom fakulteten. Tid och plats för disputationen ska tillkännages i MUEP och på högskolans hemsida under minst tre veckor före disputation. 4. Spikning Tre veckor före disputationen ska avhandlingen spikas, vilket innebär att man offentliggör att disputation äger rum. Högskolan ska i samband med detta tillhandahålla avhandlingen så att den som önskar får möjlighet att läsa den och kan komma med kritik under disputationen. I anslutning till spikningen ska avhandlingen också distribueras, vilket utförs av tryckeriet. Ordföranden för forsknings- och forskarutbildningsnämnden fastställer spikningstid genom beslutet om att godkänna anmälan av disputation. Fakulteten för kultur och samhälle tillämpar elektronisk spikning. Doktoranden fyller själv i det elektroniska spikningsbladet i MUEP. Detta bör göras i god tid före spikningsdagen, då denna registrering i MUEP även sätter igång tryckningsprocessen. Avhandlingen tillhandahålls sedan i elektronisk form (PDF) i MUEP på eller strax före spikningsdagen. Detta samt tillkännagivande av tid och plats för disputationen på högskolans hemsida, samt leverans av föreskrivet antal exemplar av avhandlingen till högskolans bibliotek utgör tillsammans den formella spikningen. Distributionen till högskolans bibliotek av den fysiska avhandlingen, samt av PDF-filen för publicering i MUEP sköts i regel av tryckeriet, men doktoranden är ytterst ansvarig.

3 3(8) Vissa forskarutbildningar inom Fakulteten för kultur och samhälle har även en fysisk spikning (på Luthers vis), vilken då äger rum på själva spikningsdagen. 5. Avhandlingens utformning En doktorsavhandling kan utformas som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk, monografiavhandling, eller som en s.k. sammanläggningsavhandling, d v s en avhandling bestående av publicerade och/eller antagna artiklar plus en s k kappa. Avhandlingen skrivs i normalfallet på svenskaeller engelska, men även danska eller norska godtas. Avhandlingen ska innehålla en kortare sammanfattning av syfte, frågeställning, metod, och huvudsakliga resultat. Sammanfattningen ska skrivas på såväl svenska som engelska. Följande regler gäller för avhandlingar inom området Kultur och samhälle som publiceras av Malmö högskola: 0av%20policy%20f%c3%b6r%20grafisk%20profil% pdf 6. Tryckning Inför disputationen ska doktoranden i god tid kontakta studierektor för forskarutbildningen för att få ett godkännande om att gå vidare med offertförfrågan inför tryckning av avhandlingen. I samband med tryckning ska avhandlingen publiceras i MUEP. Biblioteket kan informera om regler för copyright och andra rättigheter såvitt avhandlingen inte publiceras på förlag. Biblioteket ger avhandlingen ett ISBNnummer på förfrågan från doktoranden. Holmbergs AB är högskolans upphandlade tryckeri och sköter tryckning och distribution av avhandlingar. De kan även bistå med tilläggstjänster som t.ex. bildhantering och grafisk formgivning med upp till 250 sidor. 7. Distribution av avhandling och pliktexemplar Tre veckor innan disputation ska avhandlingen distribueras. Tryckeriet ordnar utskick av avhandlingen till högskoleledningen och till bibliotek vid svenska lärosäten. Om doktoranden tillhandahåller en sändlista kan tryckeriet till självkostnadspris utföra ytterligare utskick. Alla som framställer tryckt material som ska spridas i Sverige är skyldiga att leverera så kallade pliktexemplar till Kungliga Biblioteket och till sex universitetsbibliotek. Skyldigheten att leverera pliktexemplar är inskriven i lag, Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument. Leveransen av pliktexemplar utförs av tryckeriet. Avhandlingen ska distribueras enligt följande: - Pliktexemplar Kungliga Biblioteket 7 ex - KS 7 ex (arkivex, studierektor för forskarutbildningen, prefekt, dekan) - BIT 7 ex - Betygsnämnd och ersättare 5-7 ex

4 4(8) - GF 3 ex (rektor, forskningskoordinator, visningsexemplar) - Opponent 1 ex - Ordförande för disputationen 1 ex - Handledare 1 ex per handledare Det är upp till doktoranden och institutionen att fylla på denna lista. 8. Pressinformation En av högskolans uppgifter är att informera allmänheten om den forskning som bedrivs Fakultetens informationsavdelning ansvarar för att pressinformation går ut till massmedia om kommande disputation. Doktoranden ska boka tid med fakultetens kommunikationsavdelning senast en månad innan disputationen för intervju och utformande av pressmeddelande. 9. Opponent och ordförande Opponenten, som utses av ordföranden i forsknings- och forskarutbildningsnämnden, ska i normalfallet vara minst docent och vara specialist på det område avhandlingen berör. Om opponenten finner allvarliga brister i avhandlingen och anser att den kan komma att underkännas ska han eller hon i förväg meddela dekan och ordförande för disputationen detta. Till ordförande vid disputationsakten utses huvudhandledaren eller annan lärare vid institutionen. 10. Betygsnämnd Forsknings- och forskarutbildningsnämnden utser betygsnämndens ledamöter och ersättare. Betygsnämnden består av tre eller fem ledamöter, som i normalfallet ska vara minst docentkompetenta. Jämställdhetsaspekten ska beaktas vid val av ledamöter. Betygsnämnden utser ordförande inom sig. Den som varit handledare får inte ingå i nämnden. Det ska finnas ersättare till nämndens ledamöter för det fall att någon skulle få förhinder. Om en ledamot vid genomläsning finner allvarliga brister i avhandlingen och bedömer att den kan komma att underkännas ska han eller hon i förväg meddela dekan och ordförande för disputationen detta. 11. Disputationsakt Ordföranden leder disputationen. Hela betygsnämnden ska vara närvarande. Förloppet ser ut så här: 1. Respondenten ges möjlighet att meddela korrigeringar och ändringar. 2. Opponenten presenterar kortfattat avhandlingen och stämmer av med respondenten att innehållet har uppfattats korrekt. 3. Opponenten framför sin kritik och respondenten besvarar kritiken. 4. Opponenten sammanfattar sin bedömning.

5 5(8) 5. Betygsnämnd och åhörare får möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter på avhandlingen. Ordföranden bestämmer ordningen och respondenten ska besvara frågorna. 6. Betygsnämnden sammanträder. Ordförande utses inom nämnden. Samtliga ledamöter måste närvara för att nämnden ska vara beslutsför. Opponent, huvudhandledare och biträdande handledare har rätt att närvara vid sammanträdet och delta i överläggningarna men har inte rätt att delta i beslutet. 7. Protokoll från betygsnämndens sammanträde fylls i av betygsnämndens ordförande och undertecknas av samtliga ledamöter. Betyget är Godkänd eller Underkänd och grundas på avhandlingen och försvaret av den. Om avhandlingen blir godkänd krävs ingen motivering men reservation kan redovisas. Om betyget blir U ska skälen redovisas i protokollet eller annan handling. 8. Betyget meddelas till respondenten. 9. Ordföranden i betygsnämnden lämnar protokollet till fakultetskansliet. Alternativt förlopp: Om respondenten och handledaren är överens om detta kan Punkt 2 ovan bytas ut mot följande: 2. Respondenten presenterar under minuter avhandlingen och redogör därvid för metod, teori, material och de viktigaste resultaten. Om detta förlopp väljs är det viktigt att opponenten informeras på ett tidigt stadium. 12. Kostnadsramar Alla kostnader i samband med produktion av avhandling och disputation (språkgranskning, tryckning, distribution av avhandling, lokalbokning, resor, mat och logi till betygsnämndsledamöter och opponent samt arvodering av opponent, förfriskningar vid disputationsakten osv.) belastar den aktuella institutionen. Ett extra anslag om SEK tilldelas institutionen från fakultetsanslaget för varje disputation. Institutionen ansvarar för att ha rutiner och ansvarsfördelning för genomförandet av disputationsakten. Kostnadsramar Följande ramar är lämpliga att utgå från för institutionen: Språkgranskning Tryckning av avhandling sidor, 200 ex Arvode till opponent Granskare Resor opponent och betygsnämnd Logi opponent och betygsnämnd Representation, förfriskningar, blommor etc

6 6(8) 13. Examen Bevis om doktorsexamen eller licentiatexamen utfärdas av examensavdelningen. Ansökan om examensbevis görs av den studerande efter godkänd disputation eller godkänt licentiatseminarium. Utbildningens kursdel ska vara avslutad. Ansökan lämnas till examensavdelningen. Rektor har fastställt följande examensbeteckningar för Fakulteten för kultur och samhälle: - Filosofie licentiat - Licentiate of Philosophy - Filosofie doktor - Doctor of Philosophy (PhD) För forskarstuderande med relevant grundutbildning kan även nedanstående examina utfärdas efter särskild anhållan hos, och prövning av, dekanus: - Teknologie licentiat - Licentiate of Philosophy - Teknologie doktor - Doctor of Philosophy (PhD) 14. Doktorspromovering Alla som avlagt doktorsexamen under föregående läsår inbjuds att delta i promotionshögtiden (Malmö högskolas årshögtid) som vanligen anordnas under hösten. Då överlämnas diplom och doktorsinsignierna doktorsring och lagerkrans eller doktorshatt, det vill säga de yttre tecknen på doktorsvärdigheten. Lagerkrans eller doktorshatt är obligatorisk vid promotionsceremonin. Fakulteten tillhandahåller lagerkrans. Man kan antingen köpa en egen doktorshatt eller låna en. Det är inget krav att bära ring. En sådan överlämnas endast symboliskt vid promotionsceremonin. Däremot brukar de doktorer som tänkt köpa en ring passa på att beställa en sådan i samband med att promotion anordnas. Diplomet trycks genom Malmö högskolas försorg och överlämnas vid promotionen. 15. Tidsplan 6-12 månader före disputation: - Ett år före planerad disputation är det en god idé att doktorand, handledare och studierektor för forskarutbildningen samt prefekt och dekan ser över tidsplanen och den ekonomiska planen för tryckning av avhandling och disputation. Man bör också diskutera vem som ska vara opponent och vilka som ska ingå i betygsnämnden. - Om doktoranden vill ge ut avhandlingen på förlag bör han eller hon ta kontakt med förlaget minst ett år före disputationen. 2 månader före disputation: - Anmälan om disputation ska granskas och godkännas av handledarkollegium och därefter lämnas in till forsknings- och forskarutbildningsnämnden. Anmälan fastställs genom beslut av ordföranden i forsknings- och forskarutbildningsnämnden. Efter beslutet betalas fakultetsbidraget om kr. ut till institutionen. - Offert ska begäras in från tryckeriet och godkännas av studierektor för forskarutbildningen. - Doktoranden fyller i det elektroniska spikningsformuläret i MUEP (i och med vilket tryckningsprocessen startas).

7 7(8) 4 veckor före disputation: - Doktoranden tar kontakt med informationsavdelningen för intervju och utformning av pressmeddelande 3 veckor före disputation: - Avhandlingen spikas (se ovan under 4.). - Avhandlingen ska distribueras. Detta görs av tryckeriet men doktoranden är ytterst ansvarig. - Tillkännagivande av tid och plats för disputationen ska anslås på fakultetens anslagstavla under minst tre veckor innan disputation. - Fakultetens informationsavdelning lämnar information till massmedia om kommande disputation. 16. Ansvarsfördelning Doktorand: bokar lokal för disputationsakten. Kontaktar studierektor för godkännande om att gå vidare med offertförfrågan inför tryckning av avhandlingen. Skickar efter godkännande offertförfrågan till tryckeriet. Fyller i det elektroniska spikningsformuläret i MUEP. Sköter kontakten med tryckeri/förlag och ansvarar för att lämna in manuskriptet utformat i enlighet med högskolans/fakultetens grafiska policy och högskolans/fakultetens avhandlingsmall. Ansvarar för att avhandlingen tillhandahålls i elektronisk form i MUEP samt att biblioteket får föreskrivet antal exemplar av avhandlingen senast tre veckor före disputationen. (Detta brukar skötas av tryckeriet, men doktoranden är ytterst ansvarig.) Biblioteket kan ge råd om publicering i MUEP av sammanläggningsavhandling, där vissa av artiklarna är publicerade i tidskrifter (kontakt med förlag behövs ofta för deponering i MUEP av dessa). I vissa fall deponeras endast kappan och någon/några av artiklarna i MUEP. Om doktoranden vill ge ut avhandlingen på förlag bör han eller hon ta kontakt med förlaget minst ett år före disputationen. Doktoranden ska ta kontakt med informationsavdelningen 4 veckor före planerad disputation för intervju och utformning av pressmeddelande. Efter disputationen ansöker doktoranden hos högskolans examenavdelning om utfärdande av examensbevis. Huvudhandledare: fyller i och undertecknar blanketten för anmälan av disputation med (motiverat) förslag på ordförande för disputationsakten, opponent, betygsnämnd, disputationsdag och lokal samt lämnar den till handledarkollegium. Huvudhandledare är också ofta ordförande vid disputationen. Skriver under rapport från LADOK om att kurskraven för doktorsexamen är uppfyllda och lämnar till forskningsadministratör. Handledarkollegium: anordnar granskning av avhandlingen och godkänner anmälan av disputation samt sänder sedan blanketten vidare till ordförande i forsknings- och forskarutbildningsnämnden senast två månader före planerad disputation. Ordföranden i forsknings- och forskarutbildningsnämnd: efter beredning av huvudhandledare och handledarkollegium godkänner ordföranden i forsknings- och forskarutbildningsnämnden disputationen och utser ordförande, opponent, betygsnämndens ledamöter och ersättare. Fastställer spikningstid. Studierektor för forskarutbildningen: ger godkännande om att gå vidare med offertförfrågan inför tryckning av avhandlingen. Prefekt: Ansvarar för budgeten för disputationen. Ansvarar för att det finns rutiner och ansvarfördelning för genomförandet av disputationsakten.

8 8(8) Fakultetens kommunikationsavdelning: lämnar information till massmedia om kommande disputation. Intervjuar doktoranden och utformar pressmeddelande i samråd med densamme. Anslår tillkännagivande av tid och plats för disputationen på fakultetens hemsida (i kalendern) minst tre veckor innan disputation. Biblioteket: bistår med hjälp av tolkning av regler för copyright och andra rättigheter. Bistår med stöd gällande MUEP. Lämnar ISBN-nummer till avhandlingen på förfrågan från doktoranden. Forskningsadministratör: sköter inrapportering av betygsnämndsprotokoll samt rapport om fullgörandet av kursdelen i LADOK. Tryckeriet: distribuerar avhandlingen. Granskar den grafiska utformningen av avhandlingen så att den överensstämmer med Malmö högskolas grafiska policy samt andra regler för avhandlingens utformning.

Anvisningar för disputationsprocessen vid Fakulteten för kultur och samhälle

Anvisningar för disputationsprocessen vid Fakulteten för kultur och samhälle Malmö universitet / Fakulteten för kultur och samhälle 1(6) Anvisningar för disputationsprocessen vid Fakulteten för kultur och samhälle 1. Slutgranskning 2. Anmälan av disputation 3. Tid och plats 4.

Läs mer

Anvisningar för disputation och doktorsexamen

Anvisningar för disputation och doktorsexamen 1 (av 9) Anvisningar för disputation och doktorsexamen (Utdrag ur studiehandboken) Granskning av doktorsavhandling Alla avhandlingar vid Fakulteten för teknik och samhälle ska granskas innan beslut om

Läs mer

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen 1 (av 6) Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen (Utdrag ur studiehandboken) Granskning av licentiatuppsats Alla licentiatavhandlingar/uppsatser vid fakulteten för Teknik och samhälle ska förhandsgranskas

Läs mer

Anvisningar för disputation och doktorsexamen

Anvisningar för disputation och doktorsexamen 1 (av 10) Anvisningar för disputation och doktorsexamen (Utdrag ur studiehandboken) Granskning av doktorsavhandling Alla avhandlingar vid Fakulteten för teknik och samhälle ska granskas innan beslut om

Läs mer

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen 1 (av 8) Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen (Utdrag ur studiehandboken) Granskning av licentiatavhandlingen/uppsatsen Alla licentiatavhandlingar/uppsatser vid fakulteten för Teknik och samhälle

Läs mer

Regler för doktorsavhandling och disputation

Regler för doktorsavhandling och disputation GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Beslut 1999-10-26 (J 6 0000/99) Regler för doktorsavhandling och disputation 1 Avhandlingens form 1.1 Doktorsavhandling skall utformas antingen

Läs mer

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131 Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden 2015-09-29, dnr L 2015/131 Med examination avses här examinering av alla moment på forskarnivå,

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor FÖRESKRIFTER 2013-09-03 Dnr HS 2012/553-111 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel.

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12, 2017-02-16, 2019-03-07 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller

Läs mer

Regler för doktorsavhandling och disputation

Regler för doktorsavhandling och disputation BESLUT 2008-04-25 J 6 2218/08 Regler för doktorsavhandling och disputation 1 Avhandlingens form 1.1 Doktorsavhandling skall utformas antingen som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk (monografiavhandling)

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden

STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT Humanistiska fakultetsnämnden 2011-03-15 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN (antagna av Humanistiska fakultetsnämnden 2003-11-11, ändrade 2005-01-25,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (5) BESLUT 2014-05-06 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10 och reviderade

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (6) BESLUT 2014-09-02 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (5) BESLUT 2013-12-10 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN (fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2003-11-11, reviderade

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller fr.o.m. 2013-03-12

Läs mer

Ändringar gjorda i dokumentet Regler vid disputation från föregående version.

Ändringar gjorda i dokumentet Regler vid disputation från föregående version. Ändringar gjorda i dokumentet Regler vid disputation från föregående version. Beslut föregående version: 2014-04-17, D049/14 Beslut nuvarande version: 2015-10-02, D103/15 Föregående version av dokumentet

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2017-10-23 Dnr HS 2017/548 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel. För att

Läs mer

Anvisningar för framtagande av licentiatuppsatser och doktorsavhandlingar

Anvisningar för framtagande av licentiatuppsatser och doktorsavhandlingar UTBVET 2015/19 Anvisningar för framtagande av licentiatuppsatser och doktorsavhandlingar Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Innehållsförteckning 1. Ventileringar och slutseminarium

Läs mer

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola 2019-03-12 Diarienummer U 2019/70 Ersätter: U 2016/572 Internationella avdelningen Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola Utöver föreskrifterna i högskoleförordningen

Läs mer

Förfarande vid framläggande av doktorsavhandling vid psykologiska institutionen

Förfarande vid framläggande av doktorsavhandling vid psykologiska institutionen 2012-10-11 Förfarande vid framläggande av doktorsavhandling vid psykologiska institutionen Innan disputationsprovet skall ett antal praktiska frågor hanteras. Detta dokument är till för att informera doktorander

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2016-10-04 Dnr HS 2016/728 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel. För att

Läs mer

Information om avhandling och disputation/lic-seminarium vid SLU

Information om avhandling och disputation/lic-seminarium vid SLU Rådet för utbildning på forskarnivå, FUR 2019-05-23 Information om avhandling och disputation/lic-seminarium vid SLU Disputation/licentiatseminarium ska genomföras mellan 15 augusti och den 15 juni. Disputationen

Läs mer

Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning av licentiatuppsatser vid Lunds Tekniska Högskola

Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning av licentiatuppsatser vid Lunds Tekniska Högskola FÖRESKRIFTER 2015-04-07 1(4) Diarienummer: STYR 2015/321 Ersätter LTH 2012/1671 LTHs kansli Camilla Hedberg Chef, utbildningsavdelningen Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXAMINATION INOM UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

RIKTLINJER FÖR EXAMINATION INOM UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Utbildnings- och forskningsavdelningen BESLUT 1(6) 2018-02-09 Diarienummer GIH 2018/91 Beslutat av Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Beslutsdatum 2018-02-21 Ersätter Ö 2014/148 RIKTLINJER FÖR EXAMINATION

Läs mer

Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier

Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier Regler och rutiner kring forskarutbildningen vid Södertörns högskola finner ni på intranätet under Dokument/Handböcker/Forskarutbildning

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi med filosofihistorisk inriktning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi med filosofihistorisk inriktning Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi med filosofihistorisk inriktning Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2008-06-10 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen skall,

Läs mer

Beslut Fastställt i forskningsoch

Beslut Fastställt i forskningsoch Malmö högskola / Fakulteten för kultur och samhälle Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Fredrik Lindström Forskningskoordinator 1(6) Beslut Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2011-08-30

Läs mer

LATHUND FÖR DISPUTATION OCH LIC

LATHUND FÖR DISPUTATION OCH LIC MATEMATISKA INSTITUTIONEN 2006-02-22 STOCKHOLMS UNIVERSITET Senast ändrad 2014-10-21 LATHUND FÖR DISPUTATION OCH LIC Disputation Allmänt Mycket om regler och rutiner finns på http://www.science.su.se/forskarutbildning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXAMINATION INOM UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

RIKTLINJER FÖR EXAMINATION INOM UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Utbildnings- och forskningsavdelningen Forskningshandläggare Camilla Norrbin BESLUT 1(6) 2014-05-16 Diarienummer Ö 2014/148 Beslutat av Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Beslutsdatum 2011-05-26

Läs mer

BESLUT. 2. Mål för utbildningen. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Medie- och kommunikationsvetenskap Media and Communication Studies

BESLUT. 2. Mål för utbildningen. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Medie- och kommunikationsvetenskap Media and Communication Studies Malmö universitet / Fakulteten för kultur och samhälle 1(6) BESLUT Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2010-12-21 Konsekvensändrad 2012-10-08; 2016-09-06; 2017-06-27; 2018-08-08 Ändrad

Läs mer

HANDLEDARKOLLEGIET. Processen - antagning av doktorander till disputation

HANDLEDARKOLLEGIET. Processen - antagning av doktorander till disputation HANDLEDARKOLLEGIET Processen - antagning av doktorander till disputation Forskarutbildning på OD 47 doktorander (27 män, 20 kvinnor) 6 licentiander (1 man, 5 kvinnor) 13 med grundutbildning utanför Sverige

Läs mer

Regler för doktorsavhandling och disputation

Regler för doktorsavhandling och disputation BESLUT 2008-04-25 J 6 2218/08 Regler för doktorsavhandling och disputation 1 Avhandlingens form 1.1 Doktorsavhandling skall utformas antingen som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk (monografiavhandling)

Läs mer

Fastställd av fakultetsnämnden 17/

Fastställd av fakultetsnämnden 17/ Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom ämnet Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid fakulteten Lärarutbildningen, Malmö högskola Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Instruktioner för utbildning på forskarnivå i organisk kemi

Instruktioner för utbildning på forskarnivå i organisk kemi 1(6) Instruktioner för utbildning på forskarnivå i organisk kemi Utbildning för doktorsexamen 1. Utbildningens uppläggning 1.1 Allmänt Utbildningen för doktorsexamen består av fyra års heltidsstudier.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

BESLUT. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i interaktionsdesign Interaction Design

BESLUT. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i interaktionsdesign Interaction Design Malmö högskola / Fakulteten för kultur och samhälle Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Susanne Lundborg Handläggare 1(6) BESLUT Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2010-12-21 Konsekvensändrad

Läs mer

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2014-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-0138-14 Rikard Skårfors Utbildningsledare Planeringsavdelningen Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet Detta beslut gäller från och

Läs mer

FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER

FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER 1 Allmänt 1.1 Forskarutbildningen vid Sahlgrenska akademin syftar till att inom det hälsovetenskapliga området utbilda forskare för samhällets

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå

Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå Dnr: V 2014/451 Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå Dessa regler utgör fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå, utöver regler för studier på forskarnivå vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2007-03-27 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen skall, enligt examensordningen, doktoranden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i musikvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i musikvetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i musikvetenskap Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2007-05-07 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen skall, enligt examensordningen,

Läs mer

RIKTLINJER ANTAGNING AV DOCENT

RIKTLINJER ANTAGNING AV DOCENT 1(5) Beslut av Forsknings- och forskarutbildningsnämnden 2013-02-25 Dnr 2013/229 A 21 ANTAGNING AV DOCENT Allmänt Genom att anta docenter stärks forsknings- och utbildningskvalitén vid Högskolan Väst.

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet 1 Dnr G 213 980/10 Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2010-03-18.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2018-11-20 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor, tjänster och kommunikation

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Malmö högskola/fakulteten för teknik och samhälle Fakultetsstyrelsen 2016-12-02 dnr FO 4.1 2016/323 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Computer Science 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

Allmän studieplan i filosofi

Allmän studieplan i filosofi Allmän studieplan i filosofi Fastställd av 2016-06-09 Innehållsförteckning 1. Mål för utbildningen 3 2. Behörighet och förkunskapskrav 3 2.1 Grundläggande behörighet 4 2.2. Särskild behörighet 4 3. Antagning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i konstvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i konstvetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i konstvetenskap Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2007-05-07 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen skall, enligt examensordningen,

Läs mer

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning,

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning, STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STATISTIK VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 070531. 1. Mål för utbildningen Den nya examensordningens krav för doktorsexamen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i finskugriska

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i finskugriska SPRÅKFAK 2011/61 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i finskugriska språk Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-06-16 Innehållsförteckning Allmän studieplan för utbildning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informationssystem

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informationssystem SAMFAK 2012/12 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informationssystem Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2010-04-22 Uppdaterad 2012-05-31 Innehållsförteckning Allmän studieplan

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Humanistiska fakultetsnämnden www.humfak.umu.se Allmän studieplan 2014-03-27 Dnr 511-4286-08 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Curriculum for PhD-candidate program in

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I NORDISKA SPRÅK VID UPPSALA UNIVERSITET

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I NORDISKA SPRÅK VID UPPSALA UNIVERSITET STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNING I NORDISKA SPRÅK VID UPPSALA UNIVERSITET 1 Beslut Studieplanen är fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2003-12-11 att gälla fr.o.m. 2004-01-01. Forskarutbildningen

Läs mer

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan Fakultetsnämnd Lärande Studieplan Studieplan för forskarutbildning i biologi, fysik och kemi med inriktning mot didaktik (Graduate Studies in Biology, Physics and Chemistry directed towards didactics.)

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Denna policy är fastställd vid prefektens beslutsmöte 2018-01-18. Policyn är ämnad att komplettera och förtydliga Riktlinjer för utbildning

Läs mer

Information och tips inför disputation vid socialantropologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Information och tips inför disputation vid socialantropologiska institutionen, Göteborgs universitet. Information och tips inför disputation vid socialantropologiska institutionen, Göteborgs universitet. Anmälan Det första formella steget inför själva disputationen är att ansöka om tillstånd för disputation

Läs mer

Allmän studieplan i egyptologi

Allmän studieplan i egyptologi Allmän studieplan i egyptologi Fastställd av 2016-06-09 Innehållsförteckning 1. Mål för utbildningen 3 2. Behörighet och förkunskapskrav 3 2.1 Grundläggande behörighet 4 2.2. Särskild behörighet 4 3. Antagning

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakultetsstyrelsen Dnr LiU -2008/ ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics)

LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakultetsstyrelsen Dnr LiU -2008/ ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics) Fastställd av filosofiska fakultetsstyrelsen 2008-02-07. Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film Humanistisk fakultetsnämnd Dnr 511-4286-05 ALLMÄN STUDIEPLAN Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film Curriculum for PhD-candidate program in drama-theatre-film Fastställande:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i genusvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i genusvetenskap Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i genusvetenskap Syllabus for the PhD program in Gender Studies Omfattning: 240 högskolepoäng/120 högskolepoäng Examen: Filosofie doktorsexamen/filosofie

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi HISTFILFAK 2015/6 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Filosofi Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2015-02-03 Innehåll: 1. Mål för utbildningen 2. Behörighet och förkunskapskrav

Läs mer

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Reviderad av fakultetsnämnden 2010-05-11, 6 1 Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Inledning Regelverket och rutinerna för utbildning på forskarnivå beskrivs i ett antal styrdokument

Läs mer

LATHUND FÖR DOKTORANDER I

LATHUND FÖR DOKTORANDER I Historiska institutionen Uppsala universitet LATHUND FÖR DOKTORANDER I SLUTSKRIVNINGSFASEN Sammanställd juni 2009 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Anmälan av disputation och bokning av lokal 3 3 Tryckningsbidrag

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2013-05-16 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013 Dnr 1-408/2013 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi UMEÅ UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-04 Dnr 514-4409-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi För erhållande av teknologie eller filosofie

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetik Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2013-01-22 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen skall, enligt examensordningen, doktoranden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-11 Dnr 512-1913-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

Checklista för ansökan om disputation eller licentiatseminarium

Checklista för ansökan om disputation eller licentiatseminarium 2017-01-25 1 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU Checklista för ansökan om disputation eller licentiatseminarium Det är den sökande som ansvarar för att ansökan är korrekt och fullständig.

Läs mer

Allmän studieplan i biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan i biblioteks- och informationsvetenskap Allmän studieplan i biblioteks- och informationsvetenskap Fastställd av 2016-06-09 Innehållsförteckning 1. Mål för utbildningen 3 2. Behörighet och förkunskapskrav 4 2.1 Grundläggande behörighet 4 2.2.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola,

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola, Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola, 2014-04-11 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2014-04-11 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

Plan för forskarutbildning i statistik vid Umeå universitet

Plan för forskarutbildning i statistik vid Umeå universitet Plan för forskarutbildning i statistik vid Umeå universitet 6 juni 2002 Filosofie doktorsexamen 160 poäng Filosofie licentiatexamen 80 poäng Studieplanen för forskarutbildningen i statistik vid Umeå universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Sid 1 (7) för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Syllabus for the PhD programme in Comparative Literature at third-cycle level Fastställande: Fastställd i 2008-12-01, reviderad. Ikraftträdande:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arkeologi Fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-02-02 1. Mål för utbildningen För doktorsexamen ska, enligt examensordningen, doktoranden

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi

Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi 1 (8) 2003-06-05 SAMFAK 2003/73 Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi 1. Mål för utbildningen Målet för forskarutbildningen är att doktoranden tillägnar

Läs mer

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5)

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5) Samhällsvetenskapligafakulteten Umeåuniversitet,90187Umeå Allmänstudieplan Dnr502297812 Sid1(5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Genusvetenskap Syllabus for the PhD program in Gender Studies

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakulteten Institutionen för kultur och kommunikation Dnr LiU-2010-00865 Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) Studieplanen är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Syllabus for the PhD programme in Ethnology at third-cycle level Fastställande: 2018-02-08, reviderad Ikraftträdande: 1 Mål för utbildningen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Beslut 1(6) Fastställt i forskningsoch

Beslut 1(6) Fastställt i forskningsoch Malmö universitet / Fakulteten för kultur och samhälle Forsknings- och forskarutbildningsnämnden 1(6) Beslut Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2012-09-04 Konsekvensändrad 2012-10-08;

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap Sid 20/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i odontologisk vetenskap U 2015/139 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson,

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson, Institutionen för kemi - BMC 2016-10-12 Lathund för doktorander Studiedokumentation Eva Ohlsson, eva.ohlsson@kemi.uu.se 1. Resultat Resultat från forskarutbildningskurs på UU (kurser inom ämnet, introduktionskurs

Läs mer

Allmän studieplan i genusvetenskap

Allmän studieplan i genusvetenskap Allmän studieplan i genusvetenskap Fastställd av 2016-04-12 Innehållsförteckning 1. Mål för utbildningen 3 2. Behörighet och förkunskapskrav 4 2.1 Grundläggande behörighet 4 2.2. Särskild behörighet 4

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/155 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1980-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1545-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Syllabus for the PhD program

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration)

Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration) Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration) Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten 2008-02-07. Reviderad 2010-03-11: punkt 2.3. Reviderad

Läs mer

Allmän studieplan i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan i idé- och lärdomshistoria Allmän studieplan i idé- och lärdomshistoria Fastställd av 2016-06-09 Innehållsförteckning 1. Mål för utbildningen 3 2. Behörighet och förkunskapskrav 3 2.1 Grundläggande behörighet 4 2.2. Särskild behörighet

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer