Faktan är tagen från (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män."

Transkript

1 Faktan är tagen från (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Läs igenom texten och skriv en sammanfattning av varje preventivmedel. Du ska ha med följande i din sammanfattning: Preventivmedlets namn Hur det fungerar Någon fördel Någon nackdel Öva på det du skrivit. Läs upp vad du skrivit, förutom preventivmedlets namn, för en klasskamrat. Hen ska sedan försöka gissa vilket preventivmedel du menar. Sedan byter ni roller.

2 P-piller P-piller innehåller oftast två hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Typen av östrogen och gestagen varierar beroende på p-pillersort. Ett p-piller som innehåller två hormon brukar man kalla för ett kombinerat p-piller. Hur funkar kombinerade p-piller? P-piller skyddar mot graviditet på tre sätt: Förhindrar ägglossning. Sekretet (slemmet) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna. Slemhinnan i livmodern blir tunn och kan inte ta emot ett ägg. Du tar en tablett varje dag under cirka tre veckor och gör därefter ett uppehåll i max en vecka (alternativt tar verkningslösa piller, sockerpiller, som inte innehåller något hormon). Om du tar tabletterna som du ska är du skyddad mot graviditet även under den tablettfria (hormonfria) perioden. Är du noggrann är skyddet mot graviditet högt, men glömmer du minskar skyddet. I samband med tablettuppehållet får de allra flesta mens. Din mens kan bli mindre kraftig och mindre smärtsam. Med vissa p-pillersorter är det vanligt att mensen uteblir helt. Du kan skjuta på mensen. Att tänka på med kombinerade p-piller Tabletterna måste tas regelbundet annars minskar skyddet mot graviditet. Glömskemarginalen är 12 timmar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Dina möjligheter att bli gravid senare i livet påverkas inte. En del kvinnor kan uppleva biverkningar som exempelvis bröstspänningar, illamående, småblödningar, akne, viktökning, magsmärta, huvudvärk, humörförändringar, minskad sexlust och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer. Det finns också en liten ökad risk för att få blodpropp med kombinerade p-piller, framför allt om du har andra riskfaktorer för blodpropp. Du ska inte använda kombinerade p-piller om du ammar. Hur skaffar jag kombinerade p-piller? P-piller är ett läkemedel som skrivs ut på recept av en barnmorska eller gynekolog. Myt: Det är svårare att bli gravid senare i livet om man ätit p-piller. Sanning: Nej, det stämmer inte. Däremot kan p-piller i vissa fall skydda fertiliteten. Anledningen är att p-piller har en skyddande effekt mot en del sjukdomar som kan leda till att man får svårt att få barn.

3 Minipiller Minipiller innehåller till skillnad från kombinerade p-piller bara en sorts hormon, gestagen (gulkroppshormon). Gestagendosen i minipiller är låg. De ger ett sämre skydd mot graviditet än andra p-piller och glömskemarginalen är kort, högst tre timmar rekommenderas. Hur funkar minipiller? Minipillret skyddar mot graviditet på två sätt: Sekretet (slemmet) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna. Minipillren försämrar miljön i livmodern för befruktade ägg. Du tar en tablett regelbundet varje dag, helst på timmen, utan att göra något uppehåll. Den låga hormondosen i minipiller gör att glömskemarginalen blir mycket kortare jämfört med andra p-piller. Det beror på att ägglossningen inte förhindras av minipiller. Är du noggrann är skyddet mot graviditet högt, men glömmer du minskar skyddet. Olika kvinnor reagerar väldigt olika på minipiller. En del kan få mens oftare och under längre tid, andra kan få mindre eller ingen mens alls. Blödningarna kan bli oregelbundna och oförutsägbara. Att tänka på med minipiller Tabletterna måste tas regelbundet, helst på timmen, annars minskar skyddet mot graviditet. Glömskemarginalen är max 3 timmar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Dina möjligheter att bli gravid senare i livet påverkas inte. En del kvinnor kan uppleva biverkningar som exempelvis förändrade mensblödningar, småblödningar, akne, viktökning, huvudvärk, humörförändringar. Du kan använda minipiller om du ammar, då de inte påverkar bröstmjölkens mängd eller kvalitet. Hur skaffar jag minipiller? Minipiller är ett läkemedel som skrivs ut på recept av en barnmorska eller gynekolog. Läs alltid instruktionerna i förpackningen noga innan du börjar ta dina minipiller. Rådgör med din barnmorska eller gynekolog om vad som kan passa dig bäst. Du kan alltid byta sort eller preventivmetod om du inte är nöjd.

4 P-plåster P-plåster är en preventivmetod som innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Hur funkar p-plåster? Ett P-plåster skyddar mot graviditet på tre sätt: Förhindrar ägglossning. Sekretet (slemmet) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna. Slemhinnan i livmodern blir tunn och kan inte ta emot ett ägg. P-plåster är ett tunt plåster som placeras på magen, skinkan eller armen för att undvika skav från åtsittande kläder. Plåstret ska bytas en gång i veckan och efter tre plåsterveckor gör man ett uppehåll den fjärde veckan. Den klibbiga delen av plåstret innehåller samma sorts hormoner som kombinerade p-piller men de tas upp genom huden. Om du använder p-plåstret enligt anvisning är du skyddad mot graviditet även under den plåsterfria (hormonfria) perioden. I samband med det plåsterfria uppehållet får de allra flesta mens. Du kan skjuta på mensen. Skyddet kvarstår även vid magsjuka och diarré. Att tänka på när det gäller p-plåster P-plåstret skall placeras på ren, torr, hårlös, hel frisk hud, på ett ställe där det inte kan gnidas bort av tättsittande kläder. Du måste vara noga med att se till att plåstret inte lossnar. Den plåsterfria (hormonfria) perioden får inte vara längre än en vecka. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Dina möjligheter att bli gravid senare i livet påverkas inte. En del kvinnor kan uppleva biverkningar som exempelvis bröstspänningar, illamående, småblödningar, akne, viktökning, magsmärta, huvudvärk, humörförändringar, minskad sexlust och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer. Det finns också en liten ökad risk för att få blodpropp, framför allt om du har andra riskfaktorer för blodpropp. Du ska inte använda p-plåster om du ammar. Använda p-plåster ska du för miljöns skull lämna in på apoteket. Om du med säkerhet vet att hushållssoporna går till förbränning kan du slänga dem där. Hur skaffar jag p-plåster? P-plåster är ett läkemedel som skrivs ut på recept av en barnmorska eller gynekolog.

5 Pessar Pessar är en kåpa av gummi eller silikon som inte innehåller några hormoner. Hur funkar pessar? Pessaret hindrar spermier från att nå fram till ägget. Pessaren smörjs in med pessargel eller ett spermiedödande medel. Sen sätter du själv in pessaret genom att trycka ihop det och föra in det i slidan ungefär som en tampong. Du måste besöka en barnmorska för att prova ut pessaret eftersom det finns i olika storlekar (vaginalpessar). Det finns också cervixpessar som sätts runt livmodertappen. Du ska sätta in pessaret före samlaget och det ska sitta kvar i slidan minst sex timmar efteråt. Pessar är inte ett engångsskydd, utan kan tvättas och användas i flera år. Pessar tillsammans med pessargel eller spermiedödande medel ger ett skydd mot graviditet när det används konsekvent och på rätt sätt. När pessaret sitter på plats känns det inte. Att tänka på med pessar Pessar är inte en lika säker preventivmetod som hormonella metoder (p-piller, p-ring, p-plåster, p-stav, p-spruta, hormonspiral) eller kopparspiral. Pessargel eller spermiedödande medel bör används som komplement till pessar för att höja säkerheten. Gelen verkar under ett samlag, sen måste man fylla på med mer gel om man ska ha flera samlag. Pessaret skall lämnas på plats minst sex timmar efteråt. För att man inte ska få en infektion är det viktigt att pessaret inte sitter inne längre än 24 timmar om man har ett vaginalpessar. Ett cervixpessar kan sitta i slidan i högst 48 timmar. Det finns inga biverkningar, och silikonpessar kan du använda även om du är allergisk. Hur skaffar jag pessar? Ett pessar beställer man själv på nätet, men man bör först prova ut det hos en barnmorska eller gynekolog på till exempel en ungdomsmottagning. På mottagningen visar de även var på nätet man kan beställa pessar och pessargel.

6 P-stav P-stav är ett implantat och innehåller till skillnad från kombinerade preventivmetoder (ppiller, p-ring och p-plåster) bara en sorts hormon, gestagen (gulkroppshormon). Hur funkar en p-stav? P-stav skyddar mot graviditet på tre sätt: Förhindrar ägglossning. Sekretet (slemmet) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna. Slemhinnan i livmodern blir tunn och kan inte ta emot ett ägg. En specialutbildad barnmorska eller gynekolog sätter in en liten mjuk stav under huden på överarmens insida. Staven syns inte men kan kännas under huden. P-stav ger ett skydd mot graviditet i 3 år. Du måste göra ett läkar- eller barnmorskebesök för att sätta in och ta ut staven. Olika kvinnor reagerar väldigt olika på att ha en p-stav i armen. En del kan få mens oftare och under längre tid, andra kan få mindre eller ingen mens alls. Blödningarna kan bli oregelbundna och oförutsägbara. Skyddet mot graviditet är högt eftersom du inte behöver komma ihåg ditt preventivmedel varje dag. Skyddet kvarstår även vid magsjuka och diarré. Att tänka på när det gäller p-stav Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Dina möjligheter att bli gravid senare i livet påverkas inte. En del kvinnor kan uppleva biverkningar som exempelvis förändrade mensblödningar, bröstspänningar, illamående, småblödningar, akne, viktökning, magsmärta, huvudvärk, humörförändringar, minskad sexlust. Du kan använda p-stav om du ammar, då p-staven inte påverkar bröstmjölkens mängd eller kvalitet. Hur skaffar jag p-stav? P-stav är ett läkemedel som skrivs ut på recept av en barnmorska eller gynekolog.

7 Kondom Kondom är det enda preventivmedlet för killar och det enda som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara infektioner. Hur funkar en kondom? Kondomen hindrar spermierna att komma in i slidan. Öppna kondomförpackningen. Rulla upp kondomen en bit så att det syns åt vilket håll den ska rullas på. Penis ska vara hård när kondomen rullas på. Om man har förhud ska den dras tillbaka. Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på behållaren samtidigt som kondomen rullas ner för att ingen luft ska komma mellan penisen och kondomen. När kondomen rullats ända ner, hasa då upp kondomen lite och dra ned den tills det inte finns något mer att rulla ut. Dra ut den innan ståndet har lagt sig. Håll runt kondomen nere vid penisroten, när penis dras ut, så att kondomen inte åker av. Kondomer finns i olika storlekar, färger och lukter. Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar och därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som man gillar. Kondomen skyddar mot sexuellt överförbara infektioner och graviditet om den används konsekvent och på rätt sätt. Använd alltid kondom om du har nya eller tillfälliga sexuella kontakter eller i början på en relation. Kondom kan också vara till nytta för män som har problem med för tidig utlösning, eftersom kondomen minskar ollonets känslighet. Att tänka på med kondom Kondom är inte en lika säker preventivmetod som hormonella metoder (p-piller, p- ring, p-plåster, p-stav, p-spruta, hormonspiral) eller kopparspiral. Kondomen kan gå sönder om den är gammal eller skrapas med naglar eller andra vassa föremål. För att kondomen ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den är på under hela samlaget. Finns inga biverkningar. Man kan vara allergisk mot gummi men det är ovanligt. I så fall finns även latexfria kondomer. Spola inte ner kondomen i toaletten utan släng den i soporna. Använd inget annat som glidmedel än sådana som är specialgjorda för ändamålet. Hudkräm och olika oljor förstör gummit. Om man rakar sig runt könsorganen kan hårstubben sticka hål på kondomen. Hur skaffar jag kondom? Kondomer kan köpas på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på många andra ställen. De flesta ungdomsmottagningar delar ut kondomer gratis eller säljer dem till ett reducerat pris.

8 Myt: Det är bättre att använda kondom än p-piller eftersom kondomen också skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Sanning: Kondomen är bra för att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar men är inte ett särskilt effektivt preventivmedel. Cirka 21 av 100* par blir gravida inom ett år om de bara använder kondom som enda preventivmedel. Gör man det kan det vara bra att ha ett akut-ppiller i reserv, men det är fortfarande inte lika effektivt som p-piller. Det är säkrare att använda en effektiv hormonell metod som exempelvis p-piller, p-ring eller p-plåster eller spiral för att undvika att bli gravid. För att skydda sig mot infektioner kan man gärna komplettera med kondom *2 av 100 kvinnor blir gravida enligt rfsu, siffran 21 är en ovanligt hög siffra. Akutmetoder Akut-p-piller och andra akuta preventivmedel när något gått fel Akut-p-piller - eller dagen efter piller - är ett receptfritt läkemedel som kan vara ett alternativ om du haft oskyddat sex. Du tar en tablett så fort som möjligt efter det att du haft oskyddat sex, men inte senare än 72 timmar (tre dagar). Det finns även ett receptbelagt akut-p-piller som din barnmorska kan skriva ut. Det kan tas upp till fem dagar efter det oskyddade samlaget. Akut-spiral sätts in av en barnmorska eller läkare inom fem dygn efter oskyddat sex. Det förhindrar i genomsnitt 85 procent av graviditeterna. Använd inte akuta preventivmedel i stället för vanliga preventivmedel, risken att bli gravid trots akuta preventivmedel är högre än med p-piller, cirka 1 till 3 procent. Dessutom kan du bara använda akuta preventivmedel en gång per menscykel om inte effekten ska minska. Kan användas av Om du får ett akut behov av preventivmedel, till exempel om du glömt dina p-piller och har haft oskyddat sex eller om kondomen gått sönder. Det kan förhindra att du måste göra en abort. Akut-p-piller påverkar kroppen och ska inte användas mer än en gång per månad (menscykel). De skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Biverkningar Vanliga: Magsmärtor, illamående, kräkningar, matthet, yrsel, bröstspänningar och blödningar. Det finns flera att välja på och du kan få råd och ytterligare information om biverkningar av din barnmorska eller gynekolog.

Har du rätt preventivmedel?

Har du rätt preventivmedel? Ger dig koll på alla metoder! Har du rätt preventivmedel? Många olika alternativ! Varar i flera år? p-ring? p-stav? p-piller? spiral? Varje dag? minipiller? Passar preventivmedlet din livsstil? En gång

Läs mer

SEXUALKUNSKAP. Preventivmedel

SEXUALKUNSKAP. Preventivmedel SEXUALKUNSKAP Preventivmedel KONDOM Kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som sätts på penis eller sexleksaker Fungerar som skydd mot könssjukdomar vid slidsamlag, analsamlag samt om man har

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER Så funkar det Blir man steril av p-piller? Är jag för ung för p-piller? Vad passar mej?? Om jag glömmer? Måste man göra uppehåll? Blir

Läs mer

P- medel så funkar det

P- medel så funkar det P- medel så funkar det Allt du vill veta om olika p-medel Vad passar mig? Om jag glömmer? Måste jag göra uppehåll? Får jag akne? Blir jag tjock? Är jag för ung för p-piller? Blir jag steril av p-piller?

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden Nightingale_NU05_juni 2009 Till dig som skall börja med NuvaRing etonogestrel/etinylestradiol Lägre och jämnare hormondos än kombinerade p-piller 1 Regelbundet blödningsmönster 2,3 Lätt att komma ihåg!

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson Janssen-Cilag AB Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00. Fax. 08-626 51 00. www.janssen-cilag.se JC-030159 avger 20 µg etinylöstradiol/150

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h P-piller har funnits i cirka 40 år, men det var först i och med lanseringen av Evra som det blev

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h Information om p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00, www.janssen-cilag.se Tänk på vår miljö släng aldrig p-plåstret

Läs mer

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637 P-piller ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot oönskad graviditet, förutsatt att du använder dem på rätt

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Praktisk guide om Janssen-Cilags p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Innehållsförteckning Denna skrift är en praktisk guide över samtliga Janssen-Cilags

Läs mer

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com Bayer Schering Pharma är världsmarknadsledare inom området preventivmedel för kvinnor. Mer än 50 miljoner kvinnor runtom i världen använder idag våra preventivmedel. Preventivmedlen är ett resultat av

Läs mer

NORLEVO Akut-p-piller. Patientinformation

NORLEVO Akut-p-piller. Patientinformation NORLEVO Akut-p-piller Patientinformation NORLEVO ett effektivt akut-p-piller Vad är NORLEVO? NORLEVO är ett så kallat akut-p-piller som kan förhindra att graviditet uppstår efter oskyddat samlag. samlag.

Läs mer

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg P-piller levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg Du har fått förskrivet Levesia, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och

Läs mer

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg P-piller dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg Du har fått förskrivet Dienorette, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och gestagen

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar?

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar? P-piller Denna information handlar om ditt nya p-piller Estron, Estrelen eller Rosal 28. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer finns att läsa i bipacksedeln

Läs mer

Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet

Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet Sammanfattning Risken för att bli gravid vid ett oskyddat samlag varierar under menstruationscykeln. Allra störst är risken vid

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) INFORMATION OM PREVENTIVMEDEL Toctino (alitretinoin) Graviditetetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-E Innehållsförteckning 1. Myter och fakta 3 2. Förebyggande av graviditet och Toctino 4 3. Graviditetstest

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring Ornibel p-ring En månads graviditetsskydd med en ring 3 Denna produktinformation innehåller användbar och viktig information

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Detta är Prionelle/Prionelle 28 Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt

Läs mer

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasminelle. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer information

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Innehåll Sid Fördelarna med kombinerade p-piller 4 Skydd mot sjukdomar 4 Har Trionetta några biverkningar? 6 Något om hormonerna som styr din mens

Läs mer

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol)

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Till dig som använder Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Amorest 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Amorest 28 är ett så kallat

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel P-piller - ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

SKYDD MOT GRAVIDITET. FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com

SKYDD MOT GRAVIDITET. FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com SKYDD MOT GRAVIDITET FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com 1 ATT SKYDDA SIG MOT GRAVIDITET ÄR EN VIKTIG DEL AV KVINNANS LIV Kvinnan blir normalt könsmogen i åldern 12 13 år och mannen ungefär ett år

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

SKYDD MOT GRAVIDITET. FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com

SKYDD MOT GRAVIDITET. FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com SKYDD MOT GRAVIDITET FAKTA OM PREVENTIVMETODER www.ehkaisy.com 1 ATT SKYDDA SIG MOT GRAVIDITET ÄR EN VIKTIG DEL AV KVINNANS LIV Kvinnan blir normalt könsmogen i åldern 12 13 år och mannen ungefär ett år

Läs mer

naturligt för de flesta

naturligt för de flesta Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se naturligt för de flesta Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 P-piller har använts av mer än 150

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats alltmer. Pfizer satsar mer resurser på forskning och utveckling

Läs mer

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Trinovum Bra balans säkert skydd Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna. Tel 08 626 50 00. Fax 08 626 51 02. www.janssen-cilag.se Trinovum

Läs mer

Information till dig som fått Vagiprev förskrivet

Information till dig som fått Vagiprev förskrivet Information till dig som fått Vagiprev förskrivet Den här informationsskriften är framtagen till dig som använder Vagiprev vaginalring. Läs alltid även bipacksedeln noggrant och spara den. Innehåll Vagiprev

Läs mer

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Trinovum Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Janssen-Cilag AB Trinovum

Läs mer

Vad sker under menstruationscykeln?

Vad sker under menstruationscykeln? Sex och samlevnad Menstruationscykeln Under en kvinnas fertila period (fruktsamma=kan få barn), puberteten klimakteriet (ca 45-55 års ålder) frigörs en mogen äggcell ca var 28 dygn. Menstruationen styrs

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. MIN20130213PSE09 TILL DIG SOM TILLANVÄNDER DIG SOM MINI-PE, DET ÖSTROGENFRIA ANVÄNDER MINI-PE. P-PILLRET.. PATIENTINFORMATION 91493_Mini-Pe_patientinformation.indd 1 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa

Läs mer

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim W at Information can expect rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim Levosert ingår i högkostnadsskyddet W at s Levosert och kan därmed delbetalas. and ow does t ork? Innehåll Om Levosert... 4 Så får du

Läs mer

Faktablad Preventivmetoder

Faktablad Preventivmetoder Faktablad Preventivmetoder Visste du att? ungefär 85 av 100 sexuellt aktiva kvinnor som inte använder något preventivmedel blir gravida inom ett år. 1 globalt är det mer än 25 procent av alla kvinnor som

Läs mer

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira.

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Information om östradiolvalerat och dienogest Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Qlaira ger ett effektivt graviditetsskydd och minskar dessutom rikliga mensblödningar. Det är viktigt

Läs mer

GUIDE OM SKYDD MOT GRAVIDITET

GUIDE OM SKYDD MOT GRAVIDITET GUIDE OM SKYDD MOT GRAVIDITET INFORMATION OM PREVENTIVMETODER www.parempaaelamaa.fi www.parempaaelamaa.fi 1 ATT SKYDDA SIG MOT GRAVIDITET ÄR EN VIKTIG DEL AV KVINNANS LIV Kvinnan blir vanligtvis könsmogen

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Frivelle 1,5 mg tabletter levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett Levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. NorLevo

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid detta läkemedel

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Evra - världens första p-plåster

Evra - världens första p-plåster Evra - världens första p-plåster Evra är ett preventivmedel, avsett för kvinnor, i plåsterform. Det är världens första p-plåster. Evra har blivit godkänt av läkemedelsmyndigheterna i USA, Kanada och Europa.

Läs mer

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz Anti-konception 22 maj 2018 Lisa Arnetz GnRH l Gonadotropin releasing hormone GnRH Gonadotropiner: l Luteiniserande hormon (LH) l Follikelstimulerande hormon (FSH) = gulkroppshormon l Båda frisätts när

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare valt Mirena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan rädsla för oönskad

Läs mer

Information om. P-piller ett klokt val

Information om. P-piller ett klokt val Information om Denna information handlar om ditt nya p-piller Yaz. Det r viktigt att du lser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer om Yaz finns att lsa i bipacksedeln som medföljer förpackningen.

Läs mer

Patientvägledningtvägledning

Patientvägledningtvägledning Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledningtvägledning (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig information,

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Postinor 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv.

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Hiv är ett virus

Läs mer

Antikonception. Olika Preventivmetoder. Ewa Andersson Kompletterat av Lisbeth Johnels

Antikonception. Olika Preventivmetoder. Ewa Andersson Kompletterat av Lisbeth Johnels Antikonception Olika Preventivmetoder Ewa Andersson Kompletterat av Lisbeth Johnels Graviditets risk Graviditets risk Den totala graviditetsrisken vid ett oskyddat samlag beräknas till 6-7%.Risken är

Läs mer

Upp till 120 dagar utan blödningar

Upp till 120 dagar utan blödningar etinylestradiol 0,02 mg / drospirenon 3 mg to bleed or not to bleed Upp till 120 dagar utan blödningar Vad är Diza? Du har fått förskrivet Diza, som är ett kombinerat p-piller med verksamma ämnen östrogen

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Exlutena 0,5 mg tabletter lynestrenol

Bipacksedel: Information till användaren. Exlutena 0,5 mg tabletter lynestrenol Bipacksedel: Information till användaren Exlutena 0,5 mg tabletter lynestrenol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. -

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare eller sjukskötare valt Kyleena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan

Läs mer

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG.

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG. En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG www.ballerine.se LÅNGTIDSVERKANDE - EFFEKTIV I UPP TILL FEM ÅR Läs gärna patientinformationsbladet för mer information. Din vårdgivare har rekommenderat IUB

Läs mer

Evra - världens första p-plåster

Evra - världens första p-plåster Evra - världens första p-plåster Evra är ett preventivmedel i plåsterform som är avsett för kvinnor. Det är världens första p-plåster som har blivit godkänt av läkemedelsmyndigheterna i USA, Kanada och

Läs mer

GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT

GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT För att ha möjlighet att bestämma över sin reproduktion behöver man kunskap om sin kropp. Detta kapitel handlar om kroppen med utgångspunkt i reproduktion: de inre

Läs mer

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledning Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Förebyggande av graviditet och exponering av foster 03/2018/ Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) PATIENTINFORMATIONSBROSCHYR Toctino (alitretinoin) Graviditetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-D Om denna broschyr Denna broschyr innehåller viktig information rörande din behandling med Toctino

Läs mer

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department GynObstetrik Antikonception Health Department Innehållsförteckning 1 Antikonception......2 Naturliga antikonceptionsmetoder........2 Barriärmetoder..........2 Hormonella metoder........3 Bieffekter av

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron

Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. -

Läs mer

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Kopplingar till läroplanen samt inläsningshjälp Ur läroplanens centrala innehåll i biologi: Människans sexualitet och reproduktion

Läs mer

An#-koncep#on. Fristående farmakologikursen 18 maj 2016 Lisa Arnetz

An#-koncep#on. Fristående farmakologikursen 18 maj 2016 Lisa Arnetz An#-koncep#on Fristående farmakologikursen 18 maj 2016 Lisa Arnetz LHRH = GnRH l Gonadotropin releasing hormone Gonadotropiner: l Luteiniserande hormon (LH) l Follikelstimulerande hormon (FSH) = gulkroppshormon

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Billingsmetoden ett alternativ för kvinnor i Sverige?

Billingsmetoden ett alternativ för kvinnor i Sverige? Billingsmetoden ett alternativ för kvinnor i Sverige? Hur skyddar sig kvinnor vid samlag som inte använder p-piller/spiral eller kondom/pessar och skulle Billingsmetoden kunna vara ett alternativ för dem?

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK Här får du svar på frågor som: Vad händer i kroppen och varför får man mens?

Läs mer

Antikonception behandlingsrekommendation. Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket

Antikonception behandlingsrekommendation. Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket Antikonception behandlingsrekommendation Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket Varför nya rekommendationer? Läkemedelsverket har publicerat rekommendationer

Läs mer

Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114

Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114 Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114 Preventivmedel Är det viktigt? Läkemedel eller lyxvara? Bör det ingå i läkemedelsförmånen? Kan preventivmedel rädda liv? Vad bör man kunna som läkare

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension förfylld spruta medroxiprogesteronacetat Läs noga igenom

Läs mer

SEXUALITET OCH RYGGMÄRGSBRÅCK

SEXUALITET OCH RYGGMÄRGSBRÅCK SEXUALITET OCH RYGGMÄRGSBRÅCK Dorthe Forsell Sexualrådgivare/sjuksköterska SU/Sahlgrenska Blå Stråket 5 413 45 Göteborg Tel 031 342 87 32 dorthe.forsell@vgregion.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING VAD ÄR SEX? sidan

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Desogestrel STADA 75 mikrogram tabletter desogestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Desogestrel STADA 75 mikrogram tabletter desogestrel Bipacksedel: Information till användaren Desogestrel STADA 75 mikrogram tabletter desogestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Gestrina 75 mikrogram filmdragerade tabletter. desogestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Gestrina 75 mikrogram filmdragerade tabletter. desogestrel Bipacksedel: Information till användaren Gestrina 75 mikrogram filmdragerade tabletter desogestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort.

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset - Viktig information

Läs mer

etinylestradiol 0,02 mg / drospirenon 3 mg Frihet att välja själv upp till 120 dagar utan blödningar

etinylestradiol 0,02 mg / drospirenon 3 mg Frihet att välja själv upp till 120 dagar utan blödningar etinylestradiol 0,02 mg / drospirenon 3 mg upp till 120 dagar utan blödningar Vad är Diza? Diza är ett kombinerat p-piller (receptbelagt) som innehåller östrogen (etinylestradiol) och gestagen (drospirenon).

Läs mer