Kemikaliekontroll enligt Miljöbalken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kemikaliekontroll enligt Miljöbalken"

Transkript

1 LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Landskapsvård i Skåne 1998 LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Rapportserien Skåne i utveckling Kemikaliekontroll enligt Miljöbalken Miljönämndens tillsynsansvar Rapport nr 2000:24 Miljöenheten ISSN

2 1. INLEDNING ARBETES AVGRÄNSNING MILJÖNÄMNDENS TILLSYNSANSVAR ENLIGT 14 KAP MILJÖBALKEN Allmänt Nya tillsynsområden REGLER SOM RÖR KEMIKALIEHANTERINGEN I MILJÖBALKEN HUR HÄNSYNSREGLERNA KAN TILLÄMPAS I OLIKA HANTERINGSLED Tillverkare Leverantörer (grossister och detaljister) Konsumenter (yrkesmässiga och övriga) TILLSTÅNDSKRAV ENLIGT KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN KORTFATTAD INFORMATION OM SEVESO II-LAGEN Allmänt Tillsyn SÖKREGISTER Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser i miljöbalkens 14 kap, förordningen samt föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer (med undantag för bestämmelser om gasapparater, GMO, bekämpningsmedel, kosmetiska- och hygieniska produkter) Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser om bekämpningsmedel och biotekniska organismer Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser om kosmetiska och hygieniska produkter MILJÖSANKTIONSAVGIFTER BROTTSRUBRIKER ENLIGT 29 KAP MILJÖBALKEN INFORMATIONSKÄLLOR (24)

3 1. INLEDNING Inom ramen för samordnad kemikalietillsyn i Skåne län bildades en arbetsgrupp för tillsyn enligt miljöbalken inom kemikalieområdet. Gruppens arbete har inriktats på att utreda och klargöra miljönämndernas ansvar för tillsyn enligt miljöbalken inom kemikalieområdet. Målet är att rapporten skall kunna användas som vägledning vid miljönämndernas arbete med kemikalietillsyn. Arbetsgruppen har bestått av Jolanta Green, Miljökontoret i Helsingborg Yvonne Nilsson, Länsstyrelsens miljöenhet, Annika Skoog, Miljöförvaltningen i Lund och Anna-Karin Åkesson, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Kristianstad. Materialet om kosmetiska och hygieniska produkter har utarbetats av Ann Wulf, Miljökontoret i Helsingborg. 2. ARBETES AVGRÄNSNING Denna rapport kommenterar endast de områden där miljönämnderna skall utöva tillsyn. Kapitel 13 i miljöbalken om genetik och genetiskt modifierade organismer tas därför inte upp i rapporten. För att materialet inte skulle bli allt för omfattande har den delen av kemikalietillsynen som avser tillsyn över köldmedieanvändningen inte bearbetats här. För mer information hänvisas till rapporten Tips för tillsyn över ozonnedbrytande ämnen utarbetad av arbetsgruppen för ozonnedbrytande ämnen, samordnad kemikalietillsyn i Skåne län, februari I kapitlet Regler som rör kemikaliehanteringen i miljöbalken i den här rapporten finns dock hänvisningar till lagstiftning inom detta område. 3. MILJÖNÄMNDENS TILLSYNSANSVAR ENLIGT 14 KAP MILJÖBALKEN 3.1 Allmänt Målet för kemikaliekontrollen är att förhindra skador på människa och miljö. För att målet skall kunna nås måste skadliga ämnen och produkter så långt möjligt ersättas med sådana som är mindre farliga eller helt ofarliga. Den myndigheten som skall ansvara för balkens efterlevnad bör både genom förebyggande och kontrollerande åtgärder verka för att balkens regler följs. Myndigheterna måste också ha tillräckliga resurser så att de kan använda sig av de möjligheter som balken ger. Tillsynsmyndigheterna har inte bara rätt, utan även skyldighet att bedriva kontrollerande tillsyn genom myndighetsutövning med de verktyg som står till buds genom miljöbalkens regler. Enligt regeringens bedömningar bör kommunerna ta ett större ansvar för kemikaliekontrollen. Regeringen anser att kommunerna som grundprincip bör utöva all tillsyn över återförsäljare och yrkesmässiga användare. Länsstyrelsen bör inte ha något generellt ansvar för kemikalietillsynen. För de tillståndspliktiga verksamheter som länsstyrelsen har ansvar för enligt miljöbalkens regler om miljöfarlig verksamhet bör emellertid kemikalietillsynen och miljöskyddstillsynen följas åt. Länsstyrelsens roll inom kemikalietillsynen bör inriktas mot 2(24)

4 regional samordning och uppföljning av tillsynen. (Prop. 1997/98:45 Miljöbalken om kemikalietillsyn) Varje kommun ansvarar för tillsynen inom kommunen enligt 14 kap. miljöbalken. Undantag är, enligt tillsynsförordningens bilaga (D), där kommunen tillsammans med olika statliga myndigheter har ansvaret för den operativa tillsynen. Vad avser tillståndspliktiga verksamheter enligt 9 kap. där länsstyrelsen utövar tillsynen är det länsstyrelsen som har tillsyn enligt 14 kap. (26 kap. 3 miljöbalken) En myndighet som har tilldelats operativa tillsynsuppgifter skall för tillsynsarbetet avsätta resurser som i tillräcklig grad svarar mot behovet av tillsyn samt ha personal med tillräcklig kompetens för tillsynsarbetet. (Förordning om tillsyn enligt miljöbalken) 3.2 Nya tillsynsområden För miljönämnderna tillkom, i samband med miljöbalken, två nya tillsynsområden kosmetiska och hygieniska produkter samt biotekniska organismer. Kosmetiska och hygieniska produkter För kosmetiska och hygieniska produkter är Läkemedelsverket central tillsynsmyndighet och utövar tillsyn över tillverkare och andra primärleverantörer av kosmetiska och hygieniska produkter. Miljönämnderna är lokal tillsynsmyndighet och kan utöva tillsyn över alla hanteringsled. Läkemedelsverket kommer under våren 2000 att gå ut med information till alla landets kommuner om vilka regler som gäller inom området. Information kommer i första hand att finnas tillgänglig på Läkemedelsverkets hemsida, Inom området finns förordningen om kosmetiska och hygieniska produkter (SFS 1993:1283) samt ett antal föreskrifter. Biotekniska organismer Biotekniska organismer regleras i miljöbalkens 14 kap. om kemiska produkter och biotekniska organismer. Med bioteknisk organism avses, enligt definitionen i 3, en sådan produkt som har framställts särskilt i bekämpningssyfte eller något annat tekniskt syfte och som helt eller delvis består av eller innehåller levande mikroorganismer, däribland virus, eller nematoder, insekter eller spindeldjur. En bioteknisk organism kan vara en genmanipulerad organism (GMO). Tillsyn över tillverkare och andra primärleverantörer, som släpper ut biotekniska organismer på marknaden utövas av Kemikalieinspektionen och Miljönämnden enligt bilaga till Förordning om tillsyn enligt miljöbalken (SFS 1998:900). 3(24)

5 4. REGLER SOM RÖR KEMIKALIEHANTERINGEN I MILJÖBALKEN Nedanstående bild visar hur miljöbalken tar hand om riskerna med kemikalier. (efter Info från KemI 3/98). Hänsynsreglerna Kap 2 Leverantörsledet Kap 14 Användarledet Kap 9, 12, 16 Avfallsledet Kap 15 Bestämmelserna i miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö (1 kap 1 ). De nationella miljömålen som antogs av riksdagen den 28 april 1999 ska ge ledning till vad en hållbar utveckling är. Ett av miljömålen är Giftfri miljö. Arbete pågår med att ta fram regionala miljömål med utgångspunkt från de nationella målen. Nedan följer en uppräkning av de regler som rör kemikaliehanteringen. 1. Hänsynsreglerna. I 2 kap. finns de så kallade hänsynsreglerna som är övergripande bestämmelser som skall tillämpas av alla som bedriver, avser bedriva eller har bedrivit verksamhet samt alla som vidtar, avser att vidta eller har vidtagit en åtgärd som inte är av försumbar betydelse för miljöbalkens mål. Bland hänsynsreglerna finns försiktighetsprincipen, kunskapskravet och produktvalsprincipen. 2. Kapitel 5 behandlar miljökvalitetsnormer. Idag finns inga miljökvalitetsnormer avseende högsta eller lägsta förekomst av kemiska produkter eller biotekniska organismer i markyt- och grundvatten, luft eller miljön i övrigt. Om sådana miljökvalitetsnormer fastställs skall myndigheter och kommuner säkerställa att de uppfylls vid exempelvis prövning, tillsyn och planering. Det finns krav finns på att verksamheter skall bedrivas så att miljökvalitetsnormer inte överträds. 3. Kapitel 7 rör skydd av områden, bland annat vattenskyddsområden. När ett området avsatts som vattenskyddsområde kan länsstyrelsen eller kommunen meddela särskilda skyddsföreskrifter för området. Det kan till exempel vara förbud mot hantering av petroleumprodukter och kemikalier. 4. Kapitel 9 beskriver miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. I samband med prövning av och tillsyn över miljöfarlig verksamhet kan krav ställas på användning, lagring och hantering av kemiska ämnen och biotekniska organismer. 5. Kapitel 14 rör kemiska produkter och biotekniska organismer. Kapitlet, som framförallt innehåller övergripande bestämmelser, vänder sig i första hand till tillverkare och 4(24)

6 leverantörer. I kapitlet finns även bestämmelser om bekämpningsmedel och då särskilt bestämmelser om godkännande. 6. Kapitel 15 innehåller bestämmelser som rör avfall, farligt avfall och producentansvar. Kapitlet innehåller bestämmelser om hur kemiska produkter skall hanteras i avfallsledet. Kapitlet vänder sig i första hand till tillverkare och slutliga användare. 7. Kapitel 26 handlar om tillsyn och beskriver bland annat miljönämndernas tillsynsansvar. Se vidare avsnitt 3 i denna rapport. 8. Kapitel 29 behandlar straffbestämmelser. Vidare information finns i avsnitt 10 i denna rapport. 9. Kapitel 30 rör miljösanktionsavgifter. Mer information finns i avsnitt 9 i denna rapport. 10. Kapitel 32 behandlar skadestånd som kan bli aktuellt till exempel vid förorening av vattenområden eller grundvatten. 11. Kapitel 33, miljöbalkens sista kapitel, innehåller bestämmelser om miljöskadeförsäkring och saneringsförsäkring som den som bedriver miljöfarlig verksamhet under vissa förutsättningar är skyldig att betala. 12. Lag (1998:811) om införande av miljöbalken innehåller övergångsbestämmelser. 13. Förordning om verksamhetsutövarens egenkontroll (1998:901) (OBS! gäller den som yrkesmässigt bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt 9 eller kap. miljöbalken). Omfattar bl. a. krav på riskbedömning, organisatoriskt ansvar och förteckning av kemiska produkter. 14. Förordning om tillsyn enligt miljöbalken (1998:900). 15. Förordning om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:940). 16. Förordning om miljösanktionsavgifter (1998:950). 17. Förordningar som rör kemikaliehantering. Fo om kemiska produkter och biotekniska organismer (1998:941). Fo om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter (1998:944). Fo om bekämpningsmedel (1998:947). Fo om HFC (1995:555). Fo om ämnen som bryter ned ozonskiktet (1995:636). Fo om PCB m.m. (1985:837). Fo om batterier (1997:645). Fo om kosmetiska och hygieniska produkter (1993:1283). Fo om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel m.m. (1977:994). Fo om motorbensin (1985:838). Fo om svavelhaltigt bränsle (1998:946). Fo om luftföroreningar genom ozon (1997:693). Fo om anmälningsskyldighet beträffande asbest i ventilationsanläggningar (1985:997). Fo om förbud mot asbesthaltiga friktionsbelägg i fordon (1986:683). 5(24)

7 18. Föreskrifter från Kemikalieinspektionen KIFS 1994:12 Kemikalieinspektionens föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter. KIFS 1998:8 Kemikalieinspektionens föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer. Dessa föreskrifter innehåller mycket av det som tidigare fanns i 25 olika föreskrifter från Kemikalieinspektionen. 19. Föreskrifter från Naturvårdsverket SNFS 1997:2 Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel. SNFS 1997:3 Statens naturvårdsverks föreskrifter om kyl- och värmepumpanläggningar innehållande CFC, övriga CFC, haloner, HCFC och HFC ( köldmediekungörelsen ); SNFS(1992:16). SNFS 1998:8 Naturvårdsverkets föreskrifter om betalning av miljösanktionsavgifter. 20. Föreskrifter från Jordbruksverket SJVFS 1991:94 Statens jordbruksverks föreskrifter om skyldighet att föra anteckningar vid användning av bekämpningsmedel som är särskilt skadliga för pollinerande insekter. SJVFS 1991:95 Statens jordbruksverks föreskrifter om emballage för betat utsäde. SJVFS 1993:59 Statens jordbruksverks föreskrifter om kunskapskrav och tillstånd för att få använda vissa bekämpningsmedel. 21. Förordningar och föreskrifter om kosmetiska och hygieniska produkter SFS 1993:1283 Förordning om kosmetiska och hygieniska produkter. SFS 1998:941 Förordning om kemiska produkter och biotekniska organismer. LVFS 1996:7 Föreskrifter om ändring i Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 1995:22)om kontroll av kosmetiska och hygieniska produkter. LVFS 1996:14 Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1993:2) om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetika eller hygieniska produkter. LVFS 1996:18 Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1995:22) om kontroll av kosmetiska och hygieniska produkter. LVFS 1997:18 Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1993:2) om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetiska eller hygieniska produkter. LVFS 1997:20 Läkemedelverkets föreskrifter om avgifter för kontrollen av kosmetiska och hygieniska produkter. LVFS 1998:1 Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1993:2) om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetiska och hygieniska produkter. LVFS 1998:9 Föreskrifter om ändring i föreskrifter (LVFS 1993:2) om förbud och begränsningar för vissa ämnen att ingå i kosmetiska eller hygieniska produkter. 22. Kemikalieinspektionens allmänna råd (14 st). 6(24)

8 5. HUR HÄNSYNSREGLERNA KAN TILLÄMPAS I OLIKA HANTERINGSLED Följande text utgör arbetsgruppens tolkning av hur vissa hänsynsregler i miljöbalken kan hanteras i tillverkar-, leverantörs- och konsumentledet. 4.1 Tillverkare Kunskapskrav Tillverkare skall ha den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet om de ämnen som hanteras och tillverkas. Det som kan krävas av en industriell tillverkare torde vara såväl erfarenhet som relevant kunskap som finns att tillgå om ämnet eller produkten. Om sådan kunskap saknas bör egna utredningar och undersökningar finnas om det finns skäl att anta att verksamheten inte saknar betydelse ur miljösynpunkt. Jfr 26 kap 19, sid 14 prop. 1997/98:45, del 2. Försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik Med stöd av försiktighetsprincipen bör man kunna ställa krav på tekniska åtgärder, metodval, begränsningar av verksamheten, råvaru- och bränsleval och lämnande av information som medför så liten miljöpåverkan eller risk för skada som möjligt. Med stöd av denna princip bör man även kunna ställa krav på t. ex. hur lagring av kemikalier ska ske och krav på att transporter skall vara så lite miljöbelastande som möjligt. Hushållningsprincipen/kretsloppsprincipen Med hushållningsprincipen och kretsloppsprincipen bör krav kunna ställas på val av råvaror och förpackningar både avseende återanvändbarhet, resurssnålhet och energieffektivitet. Produktvalsprincipen Produktvalsprincipen innebär att krav på att utbyte av kemikalier mot mindre farliga kemikalier skall ske. Detta bör gälla såväl de råvaror som används i produktionen som de produkter som tillverkaren framställer. Produktvalsprincipen gäller inte bara första gången ett val skall göras, det är en fortlöpande process. När nya erfarenheter gjorts som innebär att det finns lämpligare produkter skall utbyte ske. Bevisbörderegeln och skälighetsregeln Bevisbörderegeln innebär att det är verksamhetsutövaren som har bevisbördan. Vid tillämpning av hänsynsreglerna gäller i samtliga fall skälighetsregeln, som innebär att krav kan ställas i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. 4.2 Leverantörer (grossister och detaljister) Kunskapskrav Den som säljer en produkt måste ha kunskap och information om varans miljöpåverkan, dels för att själv kunna hantera den rätt, dels för att kunna ge korrekt information till köparen. Informationen kan vara varuinformationsblad, men ofta bör det kombineras med utbildning eller erfarenhet. Försiktighetsprincipen För leverantörer kan försiktighetsprincipen innebära att krav kan ställas på lagring och annan hantering av kemikalier. Man bör även kunna ställa krav på att transporter av kemikalierna skall vara så lite miljöbelastande som möjligt. 7(24)

9 Produktvalsprincipen Eftersom det ofta är lättare för den som saluhåller en produkt än för köparen att avgöra om det finns mindre farliga alternativ har grossisten och detaljisten en stor möjlighet att påverka. Förutsättningen är att försäljaren vet eller kan förutse hur köparen avser att använda varan. Genom att ge kunderna information om produktvalsprincipen kombinerat med information om olika ämnens bruks- och miljöegenskaper kan säljaren aktivt påverka produktvalet till miljöns fördel. Även genom att exponera mindre skadliga produkter på ett bra sätt kan man påverka kunderna till ett mer miljöanpassat val. Bevisbörderegeln och skälighetsregeln Bevisbörderegeln innebär att det är verksamhetsutövaren som har bevisbördan. Vid tillämpning av hänsynsreglerna gäller i samtliga fall skälighetsregeln, som innebär att krav kan ställas i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. 4.3 Konsumenter (yrkesmässiga och övriga) Kunskapskrav För yrkesmässiga användare kan kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljö mot skada eller olägenhet betyda tillgång till information om produkten och viss utbildning om kemikalierna. Information kan fås genom varuinformationsblad, som leverantören alltid skall överlämna vid försäljning till yrkesmässiga användare. Det finns inget krav på att varuinformationsblad skall lämnas till övriga konsumenter, men det kan ändå vara bästa sättet att få information om en vara. Information bör också kunna fås genom säljaren. Kunskapen gäller inte bara vid själva användningen av produkten utan bör också omfatta kännedom om hur man hanterar eventuellt avfall som uppkommer på grund av kemikaliehanteringen. Försiktighetsprincipen Försiktighetsprincipen kan tillämpas inom många områden. Exempel på områden där krav kan ställas enligt försiktighetsprincipen är att hantering och lagring av produkterna sker på ett sådant sätt att riskerna minimeras och att produkter inte bör användas om kunskapen om dem inte är tillräcklig. Krav bör även kunna ställas på val av minst miljöbelastande metod eller process, till exempel jämförelse mellan mekanisk ogräsborttagning med kemiska bekämpningsmedel. Produktvalsprincipen Både yrkesmässiga användare och övriga konsumenter (privatpersoner) är ansvariga för att tillämpa produktvalsprincipen. Det innebär exempelvis att vid val av rengöringsmedel är man skyldig att använda det rengöringsmedel med önskad effekt som är minst skadligt för hälsa och miljö. Bevisbörderegeln och skälighetsregeln Bevisbörderegeln innebär att det är verksamhetsutövaren som har bevisbördan. Vid tillämpning av hänsynsreglerna gäller i samtliga fall skälighetsregeln, som innebär att krav kan ställas i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. 8(24)

10 6. TILLSTÅNDSKRAV ENLIGT KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN För viss hantering av kemiska produkter finns krav på tillstånd. Nedan följer en översikt över bestämmelser om tillståndskrav enligt förordning (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer samt Kemikalieinspektionens föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer, KIFS 1998:8, 8 kapitlet. Begreppet särskilt farliga kemiska produkter som finns i miljöbalken 14 kapitel 12 delas i SFS 1998:941 in i livsfarliga och mycket farliga produkter. I KIFS 1998:8, kapitel 8 definieras begreppen livsfarliga och mycket farliga produkter. Som livsfarliga produkter skall anses sådana produkter som tillhör faroklassen Mycket giftig och som skall märkas med farosymbolen Dödskalle och farobeteckningen Mycket giftig. Som mycket farliga produkter skall anses sådana som tillhör någon av faroklasserna Giftig, Cancerframkallande, Mutagen eller Reproduktionstoxisk och som skall märkas med farosymbolen Dödskalle och farobeteckningen Giftig, dels sådan som tillhör faroklassen Frätande och som skall märkas med farosymbolen Frätsymbol, farobeteckningen Frätande och riskfrasen Starkt frätande. Verksamhetstyp Livsfarliga produkter Mycket farliga produkter 1 Mycket giftiga (T+) Giftiga (T) Frätande (C) TILLSTÅNDSKRAV 2 Yrkesmässig Import JA, från länder som inte är medlemmar i EU NEJ NEJ Yrkesmässig Överlåtelse JA JA Undantag; Kromater, stenkolstjära, explosiva varor, flussmedel, färger i pastaform, dieselbrännoljor, eldningsoljor eller ammoniakgas avsedd som kylmedel i kylsystem för fritidsbåtar JA Undantag; Natriumhydroxid, Kaliumhydroxid, Privat import JA, från länder som inte är medlemmar i EU JA, från länder som inte är medlemmar i EU JA, från länder som inte är medlemmar i EU Yrkesmässig NEJ NEJ NEJ Hantering 3 Privat hantering JA JA Undantag; Metanol, kromater, stenkolstjära, explosiva varor, flussmedel, färger i pastaform, dieselbrännoljor, eldningsoljor eller ammoniakgas avsedd som kylmedel i kyl-ystem för fritidsbåtar JA Undantag; Natriumhydroxid, Kaliumhydroxid, 1 Särskilda regler gäller för apotek, läkemedelsföretag, forskningsinstitutioner m.m se i förordningen (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer. 2 Gäller inte för kemiska produkter och biotekniska organismer som omfattas av livsmedelslagen (1971:511), läkemedelslagen (1992:859) eller lagen (1985:295) om foder. 3 För användning av bekämpningsmedel gäller särskilda tillståndskrav. 9(24)

11 7. KORTFATTAD INFORMATION OM SEVESO II-LAGEN 7.1 Allmänt Den 1 juli 1999 trädde en ny lag i kraft - lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Lagen med tillhörande förordning (1999:382) och Räddningsverkets föreskrifter (SRVFS 1999:5) genomför det sk. Seveso IIdirektivet och konventionen om gränsöverskridande effekter av industriolyckor i svensk lagstiftning. Av den nya lagen framgår att verksamhetsutövaren ska förebygga riskerna för allvarliga kemikalieolyckor. I de fall en allvarlig kemikalieolycka inträffar är verksamhetsutövaren skyldig att begränsa följderna för människors hälsa och miljön. Lagen tillämpas på verksamheter där farliga ämnen förekommer i mängder som motsvarar eller överstiger de mängder som anges i förordningens bilaga. Lagens tillämpning indelas i en lägre och en högre kravnivå. Vid en lägre kravnivå måste en skriftlig anmälan göras till tillsynsmyndigheten samt ett handlingsprogram utarbetas. Vid en högre kravnivå måste en fördjupad säkerhetsprövning ske, samordnat med tillståndsprövning enligt miljöbalkens bestämmelser. A- anläggningar prövas av miljödomstol. B, C och U -anläggningar prövas av länsstyrelsen. Vid en högre kravnivå ska verksamhetsutövaren: utarbeta handlingsprogram, inlämna säkerhetsrapport (i samråd med kommunen), samt upprätta en intern plan för räddningsinsatser. Vid en högre kravnivå ska kommunen: informera allmänheten (bekostas av verksamhetsutövaren), samt upprätta en plan för räddningsinsatser (förnyas minst vart 3:e år). 7.2 Tillsyn Enligt lagen är räddningsverket central tillsynsmyndighet. För den operativa tillsynen ansvarar länsstyrelserna. Tillsynsansvaret för de tillståndspliktiga verksamheterna kan efter ansökan delegeras till kommunen. För operativ tillsyn av verksamheter som inte är tillståndspliktiga enligt miljöbalken svarar också länsstyrelsen. Även detta tillsynsansvar kan efter begäran delegeras till kommunen. Tillsynsmyndigheterna ska bl. a. ta fram ett tillsynsprogram för samtliga verksamheter som omfattas av lagen. Räddningsverket kommer att utarbeta en vägledning för utformningen av dessa. Typ av verksamheten enligt MB A + B Operativ tillsyn Högre kravnivå - Länsstyrelsen Lägre kravnivå - Länsstyrelsen (kan delegeras) C + U Högre kravnivå Länsstyrelsen Lägre kravnivå - Länsstyrelsen (kan delegeras) Mera information se: under översikt, våra tjänster, riskhantering / seveso eller: www. environ se under lagar och rättesnören, regler om kemikalieolyckor. 10(24)

12 8. SÖKREGISTER Nedanstående samanställning av sökord och sökområde inom kemikalietillsynen har tagits fram i syfte att underlätta identifiering av de lagrum som kan vara aktuella i samband med handläggningen av kemikalieärenden. 8.1 Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser i miljöbalkens 14 kap, förordningen samt föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer (med undantag för bestämmelser om gasapparater, GMO, bekämpningsmedel, kosmetiska- och hygieniska produkter). Förkortningar: MB - Miljöbalken, SFS 1998:808 FK o B - Förordning om kemiska produkter och biotekniska organismer, SFS 1998:941 FK - Förordning om kemikalieavgifter, SFS 1998:942 FFK - Förordning om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter, SFS 1998:944 KIFS - Kemikalieinspektionens föreskrifter, KIFS 1994:12 och 1998:8 Sökord eller sökområde Lagrum Ev. kommentar Avloppsslam, metallhalter för FFK 20 Bränslen - föreskrifter 14 kap. MB 21 - bensin 14 kap. MB 22 Formaldehyd i träbaserade skivor KIFS 1998:8, 9 kap Förbud FFK, KIFS 1998:8, - 1,1,1,2-tetrakloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p.5-1,1,1-trikloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 8-1,1,2,2-tetrakloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p.4-1,1,2-trikloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 3-1,1-dikloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 7-1,4-diklorbensen KIFS 1998:8, 9 kap naftylamin KIFS 1998:8, 10 kap. 7 p. 1-4-aminobifenyl KIFS 1998:8, 10 kap. 7 p. 4-4-nitrobifenyl KIFS 1998:8, 10 kap. 7 p. 3 - arsenikföreningar för träskydd KIFS 1998:8, 10 kap asbestfiber innehållande vissa ämnen KIFS 1998:8, 10 kap. 22 p barnleksaker FFK 16, p.3 Som kan befaras medföra skada på människor - bensen KIFS 1998:8, 10 kap. 5 - benzidin KIFS 1998:8, 10 kap. 7 p. 2 - bilvårdsmedel, innehåll. Metanol FFK 15, p.3 - blykarbonater (vissa) KIFS 1998:8, 10 kap. 13 p.1 - blysulfater (vissa) KIFS 1998:8, 10 kap. 13 p. 2 - DBB KIFS 1998:8, 10 kap DBBT KIFS 1998:8, 10 kap. 21 p. 3 - formaldehyd i träbaserade skivor KIFS 1998:8, 9 kap hexakloretan KIFS 1998:8, 10 kap hushållsgods FFK 16, p.4 Som kan befaras medföra skada på människor 11(24)

13 Sökord eller sökområde Lagrum Ev. kommentar - kadmiumämnen FFK 2-4, KIFS 1998:8, 9 kap. 1,5 - kadmiumämnen, undantag KIFS 1998:8, 9 kap. 2-4 Jämför NSF 1999:2 - klorerade lösningsmedel FFK klorerade lösningsmedel, undantag KIFS 1998:8, 9 kap kloreten (vinylklorid) KIFS 1998:8, 10 kap. 2 - kloroform KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 1 - klädesplagg och material till sådana FFK 16, p.2 Som kan befaras medföra skada på människor - koltetraklorid KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 2 - kreosotprodukter (vissa) KIFS 1998:8, 10 kap. 17, 2:a st. Till behandling av trä - krysolit (asbestfibern) KIFS 1998:8, 10 kap. 8 I vissa varor - kvicksilver FFK kvicksilver, undantag KIFS 1998:8, 9 kap metanol FFK 15, p.3, KIFS 1998:8, 3 kap. 3 p.3 >20% krav på tillstånd för försäljning - nickel KIFS 1998:8, 10 kap I vissa varor - pentakloretan KIFS 1998:8, 10 kap. 19 p. 6 - pentaklorfenol KIFS 1998:8, 10 kap. 7 p. 5 - polybromerade bifenyler (PBB) KIFS 1998:8, 10 kap. 4 - sjukvårds- och sanitetsartiklar FFK 16, p.1 Som kan befaras medföra skada på människor - tungmetaler i förpackningar FFK tändstickor (vissa) FFK 15, p.1 - varor för rensning av avlopp FFK 15, p.2 - skämtartiklar, innehåll. vissa ämnen KIFS 1998:8, 10 kap. 6 - träskyddsbehandlat virke KIFS 1998:8, 9 kap Ugilec 21, 121, 141 KIFS 1998:8, 10 kap. 21 p ämnen med R45,R46,R49,R60,R 61 KIFS 1998:8, 10 kap. 15 Se även krav på märkning samt undantag Förhandsanmälan av nya ämnen 14 kap. MB 11, KIFS 1998:8, 6 kap. 4 - anmälans innehåll KIFS 1998:8, 6 kap. 6 - begränsad anmälan (<1ton/år/företag) KIFS 1998:8, 6 kap definitioner KIFS 1998:8, 6 kap. 3 - krav på kompletterande testning KIFS 1998:8, 6 kap. 7 - polymerer KIFS 1998:8, 6 kap redan anmälda ämnen KIFS 1998:8, 6 kap (10-årsregeln) - testning och bedömning KIFS 1998:8, 6 kap. 5 - tillämpningsområde KIFS 1998:8, 6 kap undantag KIFS 1998:8, 6 kap uppföljning KIFS 1998:8, 6 kap Förpackningar KIFS 1998:8, 3 kap. 2 Avser yrkesmässig överlåtelse - barnskyddande förslutningar KIFS 1998:8, 3 kap. 3 - förvaring KIFS 1998:8, 3 kap kännbar varningsmärkning KIFS 1998:8, 3 kap. 4 Försiktighetsmått 2 kap. MB 3 Förtullning FKoB 19 12(24)

14 Sökord eller sökområde Lagrum Ev. kommentar Kemikalieavgifter FK 2-5 Klassificering och märkning av kemiska prod. KIFS 1994:12 - definitioner KIFS 1994:12, 5 - informationsskyldighet KIFS 1994:12, klassificering KIFS 1994:12, märkning KIFS 1994:12, märkningens utformning KIFS 1994:12, särskilda märkningsregler KIFS 1994:12, tillämpning KIFS 1994:12, övriga bestämmelser KIFS 1994:12, samt bilagor 1-6 Kunskapskrav 2 kap. MB 2 Krom i cement KIFS 1998:8, 9 kap Miljö- och hälsoutredning 14 kap. MB 7 Produktinformation 14 kap. MB 8 Produktregister, anmälan till 14 kap. MB 10, FKoB 10, KIFS 1998:8, 7 kap. - agentmedgivande KIFS 1998:8, 7 kap anstånd KIFS 1998:8, 7 kap. 9 - innehåll KIFS 1998:8, 7 kap tillämpning KIFS 1998:8, 7 kap.1-3 Produktval 2 kap. MB 6 Skadliga verkningar, skyld. att underrätta 14 kap. MB 23 Särskilda farliga kemiska produkter, FKoB 2 indelning i Tillståndskrav - import, överlåtelse 14 kap. MB 12, FKoB KIFS 1998:8, 8 kap. - anteckningsskyldighet KIFS 1998:8, 8 kap tillämpning, definitioner KIFS 1998:8, 8 kap. 1 - undantag KIFS 1998:8, 8 kap. 2 Se även bilaga till Allmänna Råd 1990:1 Träskyddsbehandlat virke KIFS 1998:8, 9 kap. - begränsningar i hanteringen KIFS 1998:8, 9 kap Inkl. förbud - fixering, krav på KIFS 1998:8, 9 kap informationskrav KIFS 1998:8, 9 kap tillämpning KIFS 1998:8, 9 kap. 28 Tvätt- och rengöringsmedel KIFS 1998:8, 11 kap. 1-4 Krav på tensider, märkning m m Uppgiftskyldighet 14 kap. MB 9 Utredningsöversikt KIFS 1998:8, 5 kap. - tillämpningsområde KIFS 1998:8, 5 kap. 1-2 Varuinformationsblad: KIFS 1998:8, 4 kap. - i fråga om brandfarliga varor KIFS 1998:8, 4 kap.7 - skyldighet att lämna KIFS 1998:8, 4 kap tillämpningsområde KIFS 1998:8, 4 kap. 1 - uppdatering KIFS 1998:8, 4 kap. 6 - utformning och innehåll KIFS 1998:8, 4 kap (24)

15 8.2 Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser om bekämpningsmedel och biotekniska organismer Förkortningar: MB - Miljöbalken, SFS 1998:808 FK o B - Förordning om kemiska produkter och biotekniska organismer, SFS 1998:941 Fo om bekm - Förordning om bekämpningsmedel, SFS 1998:947 FK - Förordning om kemikalieavgifter, SFS 1998:942 SNV - Statens Naturvårdsverk Sökord eller sökområde Lagrum Definition kemiska bekämpningsmedel Definition biologiska bekämpningsmedel Godkännande 14 kap 5 MB 14 kap 6 MB Godkännande 14 kap 14 MB, 3 Fo om bekm Import 14 kap, 13 MB Ansökan om godkännande 14 kap, 15 MB, 5 Fo om bekm, 15 kap 1 KIFS 1998:8 Disp./undantag från godkännande 14 kap 16 MB, 14 kap 2-6 KIFS 1998:8 Utvidgning av användningsområde 4 Fo om bekm Ständiga kommittén för växtskydd 6 Fo om bekm När bekämpningsmedel inte får 7 Fo om bekm godkännas/vilseledande benämning Handläggning av ärenden om godkännanden 8,9 Fo om bekm Verksamma ämnen 15 kap, 2-4 KIFS 1998:8 Prövning av godkännande av växtskyddsmedel 10 Fo om bekm Utvidgat tillämpningsområde(ämnen som står 2 Fo om bekm, 14 kap, 1 KIFS 1998:8 bekämpningsmedel nära) Anv. av ej godkända bekämpningsmedel 14 kap, 17 MB Medel som inte längre är godkända/gammal märkning 15 kap 5-6 KIFS 1998:8 (överlåtelse, saluhållande) Bekämpningsmedelsklassificering, kunskapskrav, tillstånd, tillfälligt förbud mm Klassning av bekämpningsmedel 11 Fo om bekm Kunskapskrav och ålder 12 Fo om bekm, 16 kap, 1, 3-4 KIFS 1998:8 Utbildning 13 Fo om bekm Tillstånd klass 1-medel 14 Fo om bekm Föreskrifter om tillstånd för klass 1-m 15 Fo om bekm Begr/förbud om risk för hälsa eller miljö 16 Fo om bekm Beteckningar för tillståndsmyndigheter 16 kap 2 KIFS 1998:8 Spridning Villkor för spridning 14 kap, 18 MB SNV meddela föreskrifter om spridning. 21 Fo om bekm, SNVs föreskrifter 1997:2! Spridning enligt god växtskyddssed 17 Fo om bekm Förbud spridning insektspollination 18 Fo om bekm Spridning från luftfartyg 14 kap, 18 MB Dispens från 14 kap 18 MB el motsv. 20 Fo om bekm Lövsly, trädstammar 14 kap, 19 MB Disp. Mek röjning av skogsmark 14 kap, 20 MB Disp 14 kap 20 MB (Skogsvårdsstyrelsen) 23 Fo om bekm Meddela allmänna råd 14 kap Fo om bekm 14(24)

16 Sökord eller sökområde Lagrum Medel för tillväxtreglering Dispens tillväxtreglering Varor som behandlats med bekämpningsmedel Betat utsäde Barrträdsplantor Meddela föreskrifter etc KemI ytterligare föreskrifter Avgifter 19 Fo om bekm 22 Fo om bekm 25 Fo om bekm 26 Fo om bekm 27 Fo om bekm Avgift för kemiska bekämpningsmedel 7 FK Avgift för biologiska bekämpningsmedel 8 FK Avgift för ämne bilaga 1 rådets direktiv 9 FK Betalande av årsavgift 10 FK Kostnader för undersökning 11 FK Förpackning och märkning av godkända bekämpningsmedel Originalförpackning 17 kap, 1 KIFS 1998:8 Vem skall märka 17 kap, 2 KIFS 1998:8 När märkning skall finnas 17 kap, 3 KIFS 1998:8 Märkningens innehåll 17 kap, 4-5 KIFS 1998:8 Märkningens utformning 17 kap, 6-13 KIFS 1998:8 Dispens 17 kap, 14 KIFS 1998:8 Mängduppgifter för godkända bekämpningsmedel Innehavare av godkännande för bekämpningsmedel 18 kap1 KIFS 1998:8 skall redovisa uppgifter Hur redovisning ska ske 18 kap 2 KIFS 1998:8 När uppgifterna ska lämnas 18 kap 3 KIFS 1998:8 Dispens 18 kap, 4 KIFS 1998:8 Krav på organ som utför effektivitetstester på växtskyddsmedel Krav på organ som utför effektivitetstester på 19 kap KIFS 1998:8 växtskyddsmedel 8.3 Kemikalietillsyn i enlighet med bestämmelser om kosmetiska och hygieniska produkter Förkortningar: LVFS - Läkemedelsverkets författningssamling Sökord eller sökområde Lagrum Anmälan till Läkemedelsverket LVFS 1996:7, 5-10 Avgifter för kontroll LVFS 1997:20 Begränsningar och villkor för användning av vissa LVFS 1996:14 bilaga 2 ämnen Färgämnen, Tillåtna LVFS 1996:14, bilaga 3 15(24)

17 Förbjudna ämnen LVFS 1996:14 bilaga 1 Förbjudna ämnen, ändringar LVFS 1997:18 Förbjudna ämnen, ändringar LVFS 1998:1 Konserveringsmedel, provisoriskt tillåtna LVFS 1996:14, bilaga 4, del 2 Märkning LVFS 1996:7, Produktinformation LVFS 1996: UV-filter, tillåtna LVFS 1996:14, bilaga 5 del 1 UV-filter, provisoriskt tillåtna LVFS 1996:14, bilaga 5, del 2 Övergångsbestämmelser LVFS 1996:18 9. MILJÖSANKTIONSAVGIFTER Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter (UTDRAG). Observera att förordningen uppdateras ofta, kontrollera därför den senaste uppdateringen. 1. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1.6 Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse Avgiftsbelopp Verksamhet som har beteckningen A eller B i bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd åsidosätter kraven att förteckna följande uppgifter om kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- och miljösynpunkt: 1. produktens eller organismens namn, 2. Omfattningen och användningen av produkten eller organismen, 3. information om produktens och organismens hälso- och miljöskadlighet, samt 4. produktens eller organismens klassificering med avseende på hälsoeller miljöfarlighet (7 ). Förordning (1999:1190) A-verksamhet kr B-verksamhet kr 16(24)

18 5. Kemiska produkter och biotekniska organismer 5.1 Förordningen (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse Avgiftsbelopp - tillverkar eller inför kemiska produkter och biotekniska organismer utan att göra föreskriven produktanmälan till Kemikalieinspektionens produktregister (10 ) < 5 produkter kr 5-50 produkter kr > 50 produkter kr - utan tillstånd överlåter kemiska produkter som enligt föreskrifter meddelade av Kemikalieinspektionen anses som särskilt farliga (14 ) Förordning (1998:1588) kr 5.2 Förordningen (1998:947) om bekämpningsmedel Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse - använder bekämpningsmedel i klass 1 utan att föreskrivna särskilda kunskapskrav för användning av medel i klass 1 är uppfyllda (13 ) - använder bekämpningsmedel i klass 2 utan att föreskrivna särskilda kunskapskrav för användning av medel i klass 2 är uppfyllda (13 ) Avgiftsbelopp kr kr 17(24)

19 5.3 Förordningen (1995:636) om ämnen som bryter ned ozonskiktet Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse Avgiftsbelopp - använder CFC eller övriga CFC för CFC och övriga CFC påfyllning av befintliga kyl-, värme kr kr/kg eller andra klimatanläggningar (2 ) otillåtet använt ämne - efter den 31 december 1999 använder CFC eller övriga CFC som arbetsmedium i en befintlig kyl-, värme- eller annan klimatanläggning (2 och 9 1och 2) -"- - efter den 31 december 2004 använder CFC eller övriga CFC som arbetsmedium i en befintlig kyl-, värme- eller annan klimatanläggning av typ enhets- aggregat med en köldmediemängd av 900 gram eller mindre (2 och 9 3) -"- - använder HCFC som arbetsmedium vid nyproduktion eller nyinstallation av kyl-, värme- eller andra klimatanläggningar (2 ) - efter den 31 december 2001 använder HCFC för påfyllning av befintliga kyl-, värme- eller andra klimatanläggningar (2 och10 2 p) -"- HCFC kr kr/kg otillåtet använt ämne - använder halon i eller vid installation av brandsläckningsanordning (2 och 6 ) Förordning (1999:777). halon kr kr/kg otillåtet använt ämne 5.4 Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 1998:8) om kemiska produkter och biotekniska organismer Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse Avgiftsbelopp - saluhåller kemiska produkter i konsumenttillgängliga förpackningar som saknar föreskriven barnskyddande 18(24)

20 förslutning (3 kap. 3 ) - saluhåller kemiska produkter i konsumenttillgängliga förpackningar som saknar föreskriven kännbar varningsmärkning (3 kap. 4 ) - släpper ut en kemisk produkt utan att lämna föreskrivet varuinformationsblad på svenska (4 kap. 2 ) - påbörjar tillverkning eller införsel av kemiska produkter utan att göra verksamhetsanmälan till Kemikalieinspektionens produktregister, och inte samtidigt har åsidosatt sin skyldighet att göra produktanmälan (7 kap. 1 ) - har gjort produktanmälan men inte lämnar kompletterande uppgifter om de mängder som har tillverkats eller förts in till Sverige under föregående kalenderår (7 kap. 8 ) - överlåter buntat träskyddsbehandlat virke utan att föreskriven information finns på buntarna (9 kap. 36 och 37 ) kr kr kr kr kr kr - överlåter träskyddsbehandlat virke som inte är buntat utan att det på anslag vid virket finns information om de begränsningar i användningen som enligt särskilda föreskrifter gäller för virket (9 kap. 36 och 38 ) kr Förordning (1998:1588). 5.5 Statens naturvårdsverks kungörelse (SNFS 1991:1) med föreskrifter om återföringssystem för bensingaser vid tankställen för motorfordon Miljösanktionsavgift skall betalas av slutförsäljare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse - överlåter motorbensin trots att det av kontrollintyg framgår att återföringssystem saknas eller inte fungerar, att brister i underhåll har upptäckts eller att utrustningen för steg 2 inte omfattas av typgodkännande (25 ) Avgiftsbelopp Bensinstation där nedanstående volym motorbränslen hanteras per år om överlåtelse sker trots 19(24)

21 att återföringssystem saknas: Förordning (1998:1588). <1 000 m 3 : kr m 3 : kr > m 3 : kr Övriga överträdelser: kr 5.6 Statens naturvårdsverks kungörelse (SNFS 1992:16) med föreskrifter om kyl- och värmepumpanläggningar innehållande CFC, HCFC och HFC (''köldmediekungörelsen'') Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse Avgiftsbelopp - åsidosätter krav på ackreditering /certifiering vid installation och andra åtgärder som förutsätter ingrepp i köldmediesystem (4 och 14 ) kr - underlåter att genomföra föreskriven återkommande kontroll (11 ) kr - underlåter att fullgöra föreskriven rapporteringsskyldighet från den återkommande kontrollen (16 ) kr Förordning (1998:1588). 5.7 Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 1994:12) om klassificering och märkning av kemiska produkter Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse - överlåter hälso- eller miljöfarliga kemiska produkter utan att förpackningen är märkt på svenska med föreskriven risk- och skyddsinformation (9 ) Förordning (1998:1588). Avgiftsbelopp kr 20(24)

22 5.8 Statens naturvårdsverks föreskrifter (SNFS 1997:2) om spridning av kemiska bekämpningsmedel Miljösanktionsavgift skall betalas av näringsidkare som vid bedrivande av näringsverksamhet Överträdelse - underlåter att skriftligen göra föreskriven anmälan till kommunal nämnd som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet om spridning av bekämpningsmedel (11 ) Förordning (1998:1588). Avgiftsbelopp kr 10. BROTTSRUBRIKER ENLIGT 29 KAP MILJÖBALKEN Beskrivning över koppling mellan miljöbalkens straffbestämmelser i 29 kap och de föreskrifter och lagar som berörs. Enligt brottsbalkens 35 kap 1 gäller att preskriptionstid är 2 år för brott som maximalt kan ge fängelse 1 år, 5 år för brott som ger fängelse i 2 år och 10 år för brott ger fängelse i mer än 2 år men mindre än 8 år. Vid användning av tabellen nedan gör alltid en kontroll av att de bakomliggande reglerna är tillämpliga och att det berör det som gäller i det aktuella fallet. De bakomliggande reglerna är framtagna av Gustaf Eriksson på Kemikalieinspektionen Paragraf Benämning Reglen kan beröra Bakomliggande regler 1 Miljöbrott Förorening av mark etc, risk för miljöskador eller hälsorisker vid förvaring vid uppsåt Maxstraff Fängelse högst 2 år Om grovt högst 6 år 2 Vållande till miljöstörning Gärning enl 1 av oaktsamhet Fängelse högst 2 år 3 Miljöfarlig kemikaliehantering Miljö- och hälsoutredning Försiktighetsmått vid bekämpning MB 2 kap 2,3 och 6, 14 kap. 7 MB14 kap 17 Fängelse högst 2 år 4 Otillåten miljöverksamhet Godkännandekrav bekämpningsmedel Tillståndskrav GMO Tillståndskrav särskilt farliga kem prod. Villkor vid tillstånd, godkännande eller dispens MB14 kap.13 MB 13 kap.12 SFS 1998:941, 4 Fängelse högst 2 år 5 Försvårande av miljökontroll Lämna uppgift om nya skadeverkningar Förhandsanmälan av nya ämnen Produktanmälan till produktregistret MB 14 kap 23 MB 14 kap 11, 6 kap. KIFS 98:8 11 SFS 98:941, 7 kap KIFS 98:8 Fängelse högst 2 år 21(24)

23 Paragraf Benämning Reglen kan beröra Bakomliggande regler 6 Bristfällig miljöinformation Uppgifter till produktregister Mängduppgifter bekämpningsmedel Märkning kemiska produkter, biotekn.org. Märkning hälso- och miljöfarliga varor Märkning kemiska produkter Träskyddsbehandlat virke och Reduktionsmedel i cement Olika märkningar Märkning bekämpningsmedel 7 kap KIFS 98:8 18 kap KIFS 98:8 MB 14 kap 8 SFS 1998:941, 3 KIFS 1994:12 9 kap KIFS 1998:8 10 kap KIFS 1998:8 17 kap KIFS 1998:8 Maxstraff Fängelse högst 1 år 8 p 1-21 Blankettstraff Bryter mot föreskrifter om bl a Flygbesprutning Bekämpning av lövsly Bränslen Motorbensin Svavelhaltigt bränsle Muffar för bensinånga MB 14 kap 18 MB 14 kap 19 MB 14 kap 21 SFS 1985:838 SFS 1998:946 SNFS 1991:1 Fängelse högst 2 år 8 p 22 Blankettstraff Kunskapskrav Kunskapskrav för användning av vissa bekämpningsmedel Försiktighetsmått Förpackning och förvaring Reduktionsmedel cement, anteckningsskyldighet för kvicksilvervaror, formaldehyd i träbaserade skivor, träskyddsbehandlat virke Förpackning av bekämpningsmedel Gasapparater Produktval Miljö- och hälsoutredning Utredningsöversikt Produktinformation Varuinformationsblad Försiktighetsmått vid bekämpning Spridning av bekämpningsmedel Underrättelse om skadliga verkningar. Saluförbud träbaserade skivor MB 2 kap kap. KIFS 98:8 MB 2 kap. 3 3 kap. KIFS 98:8 9 kap. KIFS 98:8 17 kap. KIFS 98:8 12 kap. KIFS 98:8 MB 2 kap. 6 MB 14 kap 7 5 kap KIFS 1998:8 MB 14 kap 8 4 kap KIFS 1998:8 MB 14 kap 17 MB 14 kap 18, SNFS 1997:2 MB 14 kap 23 9 kap KIFS 1998:8 Fängelse högst 2 år 8 p 23 In- och utförselförbud och hantering Kadmium, klorerade lösningsmedel, kvicksilver, tungmetaller i förpackningsmaterial, tändstickor med gul fosfor, flytande avloppsrensningsmedel, bilvårdsmedel med metanol, metallhaltigt avloppsslam, skadliga sjukvårdsartiklar, klädesplagg, le ksaker och hushållsgods SFS 1998:944 Fängelse högst 2 år Fängelse högst 2 år 22(24)

24 Paragraf Benämning Reglen kan beröra Bakomliggande regler 8 p 25 PIC, existerande ämnen Artikel 4 i (EEG) nr 2455/92, artiklarna 3, 4, 7, 9 och 12 i 793/93 Maxstraff 11. INFORMATIONSKÄLLOR Böcker och broschyrer Vägvisare till information om kemikalier. Källor till information för Dig som köper in, använder eller hanterar kemikalier och för dig som arbetar med miljöfrågor eller kemikaliekontroll. Kemikalieinspektionen, september 1999 Kemikalieinspektionens publikationer Aktuella föreskrifter, allmänna råd, rapporter mm. Aktuell förteckning finns på deras hemsida (se nedan). Kemikalieinspektionens Regelbok. En sammanställning av lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd på Kemikalieområdet. Kemikalieinspektionen, februari Produktinformation. Hjälp till dig som arbetar med klassificering, märkning och varuinformationsblad. Kemikalieinspektionen, februari 1999 Tillsyn med stöd av LKP. Lagen(1985:426) om kemiska produkter. Kemikalieinspektionen Kemikalietillsyn i leverantörsledet. Rapport från KemI 4/94 Råd och Tips från Kemikalieinspektionen Båtbottenfärger mot påväxt, 1999 Varuinformationsblad, 1999 Träskyddsbehandlat virke, 1999 Försäljningstillstånd, 1997 Färghandel, 1996 Försäljning av bekämpningsmedel, 1994 Detaljhandel, 1993 Klorerade lösningsmedel, 1993 Handbok i kemikaliehantering. Ett samarbete i Östergötland mellan kommunerna, landstinget, länsstyrelsen och yrkesinspektionen. Beställes från Länsstyrelsens miljövårdsenhet tel Bra kemval för tvätt och rengöring. Denna handbok är framtagen till dig som för yrkesmässigt bruk köper in tvätt- och rengöringsmedel. Boken är sammanställd av experter vid vatten- och avloppsverk samt miljöförvaltningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Version 2, (24)

25 Vägvisare och Lathund för miljö- och hälsoskydd; Lasse Lind. Förbundet för allmänt hälsoskydd (FAH), mars Rapporter Samordnad kemikalietillsyn i Skåne län Kemikalielagring, förslag till skyddsåtgärder, april Tips för tillsyn över ozonnedbrytandeämnen, köldmedier och halon, februari Färghandelsprojektet, delrapport mars Miljöförvaltning i Malmö Laboratorieinventering i Malmö och Burlövs kommuner, rapport nr 8/99. Inventering av växthusanläggningar inom Malmö och Burlövs kommuner, rapport nr 18/99. Miljökontoret i Helsingborg Kemikaliehantering i skolor, juni Kemikalietillsyn i Helsingborgs stad, 1998 Kemikalietillsyn i Helsingborgs stad, 1999 Hemsidor Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket (NV). Miljöbalksutbildningen, (denna sida kommer att överföras till Naturvårdsverkets hemsida) Rättsnätet, 24(24)

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljösanktionsavgifter; SFS 1998:950 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Miljösanktionsavgift enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter; SFS 2006:1300 Utkom från trycket den 8 december 2006 utfärdad den 30 november 2006. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter; SFS 2010:964 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver att

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljösanktionsavgifter; SFS 2012:259 Utkom från trycket den 23 maj 2012 utfärdad den 10 maj 2012. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänt om miljösanktionsavgifter

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:742 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 14 kap. 2, 3, 10, 17 och 20,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Svensk författningssamling 2012:259

Svensk författningssamling 2012:259 Sida 1 av 12 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter Svensk författningssamling 2012:259 Det kan förekomma fel i författningstexterna,

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn Allmän miljölagstiftning Högskolelag (1992:1434) (1 kap. 5 ) Miljöbalk (1998:808) Sveriges nationella miljökvalitetsmål Uppsala läns regionala miljömål Avfall Avfallsförordning (2001:1063) Föreskrifter

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen Örnsköldsviks kommun januari 2017 Kemikaliehantering Syftet med det här bladet är att övergripande informera företag om kemikalieregelverket samt om hur man ska hantera kemikalier i sin verksamhet för

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter SFS nr: 1998:950 Departement/ myndighet: Miljödepartementet Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter Utfärdad: 1998-06-25 Ändring införd: t.o.m. SFS 2008:842 1 Miljösanktionsavgift enligt

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Miljöbalken och EU:s kemikalielagstiftning. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Miljöbalken och EU:s kemikalielagstiftning. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Miljöbalken och EU:s kemikalielagstiftning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 mars 2015 Åsa Romson Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 22 juli 2003 utfärdad den 10 juli 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels att 19 kap. 5,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att 14 kap. 3,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 26 augusti 2013. KIFS 2013:3 Utkom

Läs mer

Lagar och föreskrifter

Lagar och föreskrifter Lagar och föreskrifter Det finns många lagar och författningar som syftar till att skydda miljön. För den yttre miljön är de viktigaste lagarna samlade i miljöbalken. I vissa fall anges detaljerade krav,

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2008:240 Utkom från trycket den 20 maj 2008 utfärdad den 8 maj 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga miljöbalken dels att 14 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2010:3 Utkom från trycket den 26 januari 2010 utfärdad den 14 januari

Läs mer

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300 Vad skall anmälas? Tillsynsmyndigheten skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2011:734 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Miljötillsynsförordning (2011:13)

Miljötillsynsförordning (2011:13) Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Allmänt om miljötillsynen 1 [4181] Denna förordning är meddelad 1. med stöd av 26 kap. 5 miljöbalken i fråga om 1 kap. 4, 2. med stöd av 26

Läs mer

DELRAPPORT FÖREKOMST AV ALLERGI- OCH CANCERFRAMKALLANDE ÄMNEN I KOSMETISKA OCH HYGIENISKA PRODUKTER

DELRAPPORT FÖREKOMST AV ALLERGI- OCH CANCERFRAMKALLANDE ÄMNEN I KOSMETISKA OCH HYGIENISKA PRODUKTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-01-29\dagordning\tjänsteutlåtande\7.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2008-12-09 MHN 2009-01-29 p. 7 Susanna Karlsson Miljö-

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Lagar och förordningar SFS 1977:994 Förordning om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel m.m...55 SFS

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Omarbetade miljöbalksbestämmelser med anledning av EU:s kemikalielagstiftning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Omarbetade miljöbalksbestämmelser med anledning av EU:s kemikalielagstiftning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Omarbetade miljöbalksbestämmelser med anledning av EU:s kemikalielagstiftning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 mars 2016 Åsa Romson Egon Abresparr (Miljö-

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till

Läs mer

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projekt omfattande information och tillsyn vad avser märkning av hälso eller miljöfarliga produkter, barnskyddande förslutningar, kännbar varningsmärkning

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning!

Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning! Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning! Anna Kejler, Projektledare E-post: anna.kejler@fa21.se Tel: 0730-60 44 77 www.fa21.se Rena Västmanland Förbundet Agenda 21 Ideell förening som arbetar för

Läs mer

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Tillsyn av bekämpningsmedel Jenny Karlsson & Susanna Karlsson Innehåll Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Bekämpningsmedel = Produkter vars syfte är

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle Miljölagstiftning 2012 Gudrun Bremle Miljöproblemens ändrade karaktär Komplexitet Globalt Regionalt Lokalt 1950 1970 1990 Planetens gränser Prof. Johan Rockström Stockholms universitet Hållbar utveckling

Läs mer

Regelverk rörande båtbottenfärger

Regelverk rörande båtbottenfärger Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd PM Sida 1 (5) 2017-05-10 Användning av båtbottenfärger som innehåller biocider regleras både genom miljöbalken och EU:s biocidförordning. Dessa lagstiftningar

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER Stockholm 21 maj 2019 Emil Jansson 1 Program för dagen 10:00 10:40 Naturvårdsverket introduktion, vägledning om miljöbalkens allmänna hänsynsregler

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:160

Regeringens proposition 2015/16:160 Regeringens proposition 2015/16:160 Miljöbalken och EU:s kemikalielagstiftning Prop. 2015/16:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 april 2016 Stefan Löfven Åsa Romson

Läs mer

Miljöbalkshäfte 1 sid16 (5 kap. nya paragrafer enligt ändring i lag 2004:224.) Denna lag 2004:224 träder i kraft den 1 juli 2004)

Miljöbalkshäfte 1 sid16 (5 kap. nya paragrafer enligt ändring i lag 2004:224.) Denna lag 2004:224 träder i kraft den 1 juli 2004) Miljöbalkshäfte 1 sid16 (5 kap. nya paragrafer 10-11 enligt ändring i lag 2004:224.) Denna lag 2004:224 träder i kraft den 1 juli 2004) Förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Vattenmyndighet Förvaltning

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Allmän miljölagstiftning

Allmän miljölagstiftning Laglista miljö 1(16) Karolina Kjellberg Karolina Kjellberg Allmän miljölagstiftning Länk Sveriges nationella miljökvalitetsmål Länk Uppsala läns regionala miljömål SFS 1992:1434 Högskolelag (1992:1434)

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Taxebilaga 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 och 2 är: 1 240 kronor

Läs mer

FRÅGA REGLER och KOMMENTAR ANTECKNINGAR F2-1. Förteckning över kemiska

FRÅGA REGLER och KOMMENTAR ANTECKNINGAR F2-1. Förteckning över kemiska Fördjupningslista 2 Kemikaliefrågor Det som bör kontrolleras avseende kemikalier vid verkstadsindustri är Vad som hanteras, hur det förvaras och hur förpackningar och behållare är märkta. FÖRVARING: Använd

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter; SFS 1998:944 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni

Läs mer

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna!

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/ Hantering Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/Hantering Vilka är vi?: Magnus Sandström, kursansvarig, Jordbruksverket Thomas Wildt-Persson, rådgivningsexpert, Hushållningssällskapet

Läs mer

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter 1 [4264] Denna förordning innehåller

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift.

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. 1(6) Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 14-03-26 56 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. Med h avses gällande timavgift. ALLMÄNNA

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer; beslutade den 2 april

Läs mer

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den 1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den Miljöbalken och författningar med stöd av miljöbalken uppdaterad Kapitel i Miljöbalken Förordning/Paragraf Hur uppfyller vi

Läs mer

Remiss från Kemikalieinspektionen, dnr H

Remiss från Kemikalieinspektionen, dnr H Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-03-01 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14, p. 22 Ändring av Kemikalieinspektionens

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:80. Miljöbalken och EG-förordningen om kemikalieregistrering

Regeringens proposition 2007/08:80. Miljöbalken och EG-förordningen om kemikalieregistrering Regeringens proposition 2007/08:80 Miljöbalken och EG-förordningen om kemikalieregistrering Regeringens proposition 2007/08:80 Miljöbalken och EG-förordningen om kemikalieregistrering Prop. 2007/08:80

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 204-09-5 Dnr 204.2775.2 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-078-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35 E-post: kemi@cm.se Beställningsnummer:

Läs mer

Miljösanktionsavgifter

Miljösanktionsavgifter Miljösanktionsavgifter Förslag till nya belopp Redovisning av ett regeringsuppdrag (M2003/1489/R) etapp 1 Rapport 5331 oktober 2003 Miljösanktionsavgifter Förslag till nya belopp NATURVÅRDSVERKET BESTÄLLNINGAR

Läs mer

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd avseende: 1.

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

Handledning för egenkontroll

Handledning för egenkontroll Handledning för egenkontroll Laborativ Enheten för miljö, arbetsmiljö och intendentur, Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Introduktion 3 Lagstiftning 3 Grundläggande egenkontroll 3 Fördjupad egenkontroll

Läs mer

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN Taxebilaga 1 Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken AXEBILAGA 1 1 (5) Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken a = timtaxa (timavgift) = timtaxa x nedlagd tid i ärendet ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER MM. (2 KAP illsyn i övrigt illsyn

Läs mer