Guide till ett bättre wifi på kontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide till ett bättre wifi på kontoret"

Transkript

1 Guide till ett bättre wifi på kontoret De trådlösa routerna och accesspunkterna är centralt för det moderna trådlösa kontoret. De förser datorer, mobiler, surfplattor och skrivare med trådlös access så att medarbetarna kan arbeta obehindrat och effektivt. Många medarbetare är vana med snabbt wifi från hemmet och förväntar sig samma prestanda på kontoret. Därför behövs det i många fall ökad kapacitet för att ditt företag ska ha effektiva och nöjda medarbetare som kan använda dagens bandbreddskrävande tjänster. Ett trådlöst nätverk utsätts ibland av störningar från omgivningen som gör att signalerna försämras vilket resulterar i en sämre räckvidd och prestanda. Men det finns olika knep för att optimera ett trådlöst nätverk och minska störningar och hinder.

2 ac är senaste standarden Välj rätt trådlös standard Första steget är att kontrollera vilken trådlös standard företagets accespunkter har. För att använda den senaste tekniken och komma upp i snabba trådlösa hastigheter är det ac-standarden som gäller. 11g är den äldsta wifi-standarden och går mycket långsamt. Har man sådan utrustning och enheter i sitt nät så kan de dra ner prestandan totalt sett. 11n är den standarden som har gällt fram till nu n har tre hastigheter: upp till 150 Mbit/s, upp till 300 Mbit/s och upp till 450 Mbit/s. Vissa accesspunkter kan ha hastigheter på upp till 600Mbit/s. Tänk på att 300 Mbit/s DualBand (det som vi tillverkare benämner N600) är begränsat till 300 Mbit/s per band och således inte ger mer än den teoretiska hastigheten på 300 Mbit/s ac är den senaste standarden som om man vill ha det absolut snabbaste och mest framtidssäkra trådlösa nätverket. Den nya standarden är bakåtkompatibel och fungerar således med äldre wifi-enheter. 11ac hanterar hastigheter upp till 1300 Mbit/s på 5GHz-bandet. De första 11ac-accesspunkterna för företag släpptes på marknaden förra året, men det är först nu som mobiltelefoner och datorer med inbyggd 11ac kommer ut på marknaden. Om företagets bärbara datorer inte har 11ac inbyggt går det enkelt att komplettera funktionen med en dongel som till exempel D-Links DWA-182 eller DWA-171 för att uppnå 11ac-hastighet.

3 2 Välj rätt accesspunkt Se till att ha en accesspunkt som kan hantera 5Ghz-bandet Om ditt kontor är placerat där det finns många trådlösa nätverk i närheten eller andra trådlösa störningskällor som till exempel DECT-telefoner eller ett larm, så bör man ha en DualBand accesspunkt. Den klarar av att sända både på 2,4GHz och och på 5GHz-bandet, vilket ger färre störningskällor och möjlight att välja fler kanaler. Alla trådlösa enheter som säljs idag har stöd för det vanliga 2.4GHz-bandet. De nyaste modellerna har även stöd för 5GHz-bandet, vilket är särskilt lämpat för streaming av bild och ljud, filöverföringar och backup.

4 3 Placering av accesspunkterna Undersök kontorsritningarna & placera accesspunkten så bra som möjligt När rätt accesspunkt är införskaffad så är nästa steg att studera lokalen och dess ritningar. Ett trådlöst nätverk består av radiovågor som måste forcera olika hinder. Material som sten och betong är svårare för radiovågorna att ta sig igenom än till exempel trä och gips. Även om den nya trådlösa standarden ac har längre räckvidd än den gamla så har trådlösa accesspunkter en begränsad räckvidd. Därför är det viktigt att den är centralt placerad. Ett kontorslandskap underlättar med sin öppna planlösning och minskat antal hinder. Varje hinder som till exempel en vägg gör att signalen tappar kraft. Placera accesspunkten en bit upp på en vägg med fri sikt, höjden en och halv meter (1,5-2 m) är idealiskt. Undvik att ha metall i närheten av accesspunkten. Rätt riktade antenner ökar prestandan. Installerar man accesspunkten mot en vägg ska antennerna riktas uppåt och monteras enheten i tak ska antennerna riktas ned mot golvet. Det är viktigt att prova vad som fungerar bäst i just er miljö. På vissa modeller går det även att byta ut den rundstrålande antennen mot en riktad variant för till exempel en smalare passage som en korridor.

5 4 Modern utrustning minskar flaskhalsar Leta efter flaskhalsar Finns det en fiberkoppling till kontoret så koncentrera insatsen för att reducera flaskhalsarna. Försäkra er om att ni har en gigabit-accesspunkt som minst kan hantera n och N600. Detta krävs för att hantera den höga fiberhastigheten. Väljer ni ac med gigabit så ökar hastigheten ytterligare samt att företaget är framtidssäkrad gällande den trådlösa standarden. Om företaget har ADSL 24Mbit/s så finns flaskhalsen i själva internet-accessen. Det kan ändå vara en god idé med en snabbare accesspunkt, inte minst för att maximera kapaciteten i ditt interna nätverk. En ny accesspunkt är bättre än en gammal på att prioritera datatrafikflödet och ser till att video, musik, ljud och skypesamtal inte hackar genom bland annat funktionen QoS (Quality of Service). Vidare är det bra att kontrollera företagets nätverksutrustning i form av switchar, routers, servrar, datorer och kablar är utrustade med gigabit och/eller ac (alternativt n Dualband). För att vara framtidssäkrad, se till att all utrustning har gigabit- hastighet samt att nätverkskablarna är av modell kategori 6-kabel (förkortat CAT6). När det gäller själva switchen bör man välja en så kallad Smart Switch. Dessa switchar har samma nätverksfunktioner som de mer avancerade och dyrare switcharna, men är lättare att installera och kostar mindre. Smart Switcharna ger även det mindre företaget de viktiga funktionerna som behövs för att skapa ett trådlöst nätverk med hög prestanda och tillförlitlighet. Speciellt viktigt att kontrollera är att switchen kan hantera följande funktionerna för att den trådlösa trafiken ska flyta på bra i nätverket: Auto Surveillance VLAN, Auto Voice VLAN och Loop-back detection.

6 5 Förläng det trådlösa nätverket Utnyttja en brygga eller range extender Har företaget en stor kontorsyta att täcka eller ytterligare en våning dit signalen inte når eller behöver forcera en tjock betongvägg? Då behöver man bygga ett nät av accesspunkter. Tänk på att ta höjd för att överlappa de olika accesspunkternas täckning med cirka 30 procent för att minimera risken för att accesspunktena stör varandra. Funktionen roaming mellan olika accesspunkter gör att medarbetarna kan gå mellan olika byggnader och rum med en surfplatta eller dator utan att tappa sin internetaccess. En annan viktig funktion är lastbalansering som optimerar den trådlösa datatrafiken vid höga trafikvolymer samt skapar redundans mellan företagets accesspunkter. Dessa går sedan att administrera centralt via D-Links management-programvara. En trådlös brygga är en enkel lösning till att förlänga och utöka ert trådlösa nätverk. Tänk på att räckviddsförlängaren normalt levererar hälften av den hastighet som den förlänger. Har företaget flera byggnader och behöver skicka signalen trådlöst till annan byggnad? Det går att lösa genom att installera accesspunkter som är anpassade för utomhusbruk.

7 6 Minska störningskällor Säkerhet är viktigt Använd alltid kryptering av nätverkstrafiken. Förslagsvis WPA2 eller WPA2 Enterprise som har högst säkerhet. Nyckeln, ert lösenord, ska ha minst åtta tecken. En riktigt säker nyckel har minst 14 tecken. Blanda gärna in siffror och tecken i lösenordet och håll dig borta från vanliga ord som finns i en ordlista. Då blir det svårare att knäcka nyckeln. Se till att alltid använda hårdvarubrandväggen på er router. Det är också bra att aktivera mjukvaruhårdväggen på alla klientdatorer som komplement. Kom även ihåg att uppdatera den inbyggda programvara (firmware) i all er utrustning till den senaste versionen. Kom ihåg att all nätverksutrustning som routrar, brandväggar, switchar och accesspunkter bör stödja VLAN (virtuell LAN) och möjlighet att hantera flera SSID för ökad sekretess och säkerhet. SSID skapar en unik nyckel som används för att identifiera ett trådlöst nätverk. Nyckeln förhindrar att någon annan trådlös utrustning än den avsiktliga får åtkomst till ditt trådlösa nätverk. Med möjligheten att skapa flera SSID kan man skilja på ett admin-nätverk från ett gästnätverk; gästerna får tillgång till internet, men inte tillgång till admin-nätet.

8 7 Välj rätt kanal Trimma nätverket med ett analysprogram Med hjälp av programmet in SSIDer eller Tamograph Site Survey för PC kan man trimma sitt trådlösa nätverk. För Mac finns programmen istumbler och WiFi Explorer. Programmen letar efter störningskällor och ser vilka nätverk och kanaler som de närliggande kontoren använder. Företagets kanalval kan då anpassas så att det inte krockar med omgivningen. På samma sätt som att hastigheten minskar på vägar med mycket trafik. Byt till en kanal som inte används av någon annan så får företaget optimal hastighet. På så sätt kommer ditt wifi-nät prestera ännu bättre. Lycka till! Läs mer om våra produkter för trådlösa nätverk på: dlink.com/se/sv/business-solutions/wireless D-Link Sweden Box Bromma, Sverige

Tips och råd om trådlöst

Tips och råd om trådlöst Tips och råd om trådlöst Vad gör jag om min uppkoppling är långsam? Får du dåliga värden på Bredbandskollen ska du göra följande: Se till att datorn är direkt ansluten till modemet. Om du har ett eget

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration Förutom trådbundna nätverk så finns det tekniker som möjliggör trådlös kommunikation Trådlös kommunikation

Läs mer

GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK

GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK Innehållsförteckning Allmänt... 2 Rekommendation allmänt... 2 Säkerhet... 3 Rekommendation säkerhet... 3 Kanalband 2.4GHz... 4 Kanalbredd 2.4GHz... 4 Rekommendation 2.4GHz...

Läs mer

Så surfar du snabbare

Så surfar du snabbare Så surfar du snabbare med en trimmad router 7 Bästa gratistipsen 7 Snabbt och enkelt 7 Smarta lösningar för Windows, Mac, Android och Iphone. Bästa gratistipsen för snabbare surf Känns ditt trådlösa internet

Läs mer

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Tjänsteleverantörerna (Telia/Boxer) levererar 100 Mbit/s till ert hus. Detta innebär dock inte att ni har möjlighet att använda

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Konfigurera TP-link CPE210

Konfigurera TP-link CPE210 Konfigurera TP-link CPE210 Steg 1. Ladda ned senaste firmware Vi förbereder konfigurationen genom att ladda ned den senaste mjukvaran (firmware) till CPE210 från TP-links webbsida (kjll.cm/cpe210firmware).

Läs mer

Agenda. Annat trådlöst. WLAN ger. Användningsområden för WLAN Mer bandbredd. WLAN - dagsformen och framtidens formkurva. Förbättrad säkerhet

Agenda. Annat trådlöst. WLAN ger. Användningsområden för WLAN Mer bandbredd. WLAN - dagsformen och framtidens formkurva. Förbättrad säkerhet Agenda WLAN - dagsformen och framtidens formkurva Håkan Lindberg på Internetdagarna 00 hakan@twoviews.se Användningsområden för WLAN Mer bandbredd Nya tekniker: a och g Förbättrad säkerhet WPA, 80.x, Task

Läs mer

Wilhelm Käll. Rapport Trådlösa nätverk 2014-05-21

Wilhelm Käll. Rapport Trådlösa nätverk 2014-05-21 Rapport Trådlösa nätverk Wilhelm Käll 2014-05-21 Innehåll Introduktion... 1 Site survey... 2 Kabelhantering... 8 Säkerhet och felsökning... 9 Reflektioner... 10 Appendix... 18 Appendix A D204... Appendix

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Här kommer en beskrivning av hur trådlös anslutning fungerar (Wifi/Wlan).

Här kommer en beskrivning av hur trådlös anslutning fungerar (Wifi/Wlan). Här kommer en beskrivning av hur trådlös anslutning fungerar (Wifi/Wlan). Härjeåns levererar, i vissa fall, en DRG som har inbyggd Wifi modul. Denna modul går det inte att göra ändringar i. Om ni har många

Läs mer

AC750 dual band Wireless AC-åtkomstpunkt router och repeater väggkontakt

AC750 dual band Wireless AC-åtkomstpunkt router och repeater väggkontakt AC750 dual band Wireless AC-åtkomstpunkt router och repeater väggkontakt Product ID: WFRAP433ACD Denna trådlösa åtkomstpunkt med dual-band, router och repeater gör det enkelt att skapa ett trådlöst nätverk

Läs mer

Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar!

Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar! BREDBAND PÅ FÅRÖ Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar! Bakgrund Sedan några år har GEAB erbjudit radiolänkar som bredbandsanslutning på Fårö.

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e 1 Introduktion Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur det ska se ut när du har

Läs mer

Manual Trådlös router

Manual Trådlös router Manual Trådlös router (Ping RGW208EN+) www.bahnhof.se kundservice@bahnhof.se 08-555 771 50 Det här innehåller lådan: A.1 st Pingrouter (dosan) B. 2 st antenner C. 2 Internetkablar (ethernetkablar rj 45)

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Bolmsö Fiber ekonomisk förening

Bolmsö Fiber ekonomisk förening Bolmsö Dec 2016 Att bygga ett nätverk hemma Nu när vi har fått fiber till Bolmsö kan det vara medlemmar som funderar hur de skall kopla ihop sina olika delar i sitt hem. Upplev friheten med trådlöst nätverk

Läs mer

Rekommendation på Router: Budget. Namn: Zyxel NBG418N. Pris 199 kr

Rekommendation på Router: Budget. Namn: Zyxel NBG418N. Pris 199 kr Rekommendation på Router: Budget Namn: Zyxel NBG418N Pris 199 kr Better Wireless Connection at Home! The ZyXEL NBG- 418N Wireless N Home Router provides more stable and reliable wireless connections for

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Med kraftfullt WiFi! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 HEM 4393 Technicolor TG389ac GUIDE_1507_195x195mm.indd 1 2015-07-16

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 2,4G 5G DINA PERSONLIGA INLOGGNINGSUPPGIFTER COM HEM WI-FI HUB C1 Ditt trådlösa nätverk (Wi-Fi-namn) Wi-Fi-namn (2,4 GHz): COMHEM_xxxxxx Wi-Fi-namn (5 GHz): COMHEM_xxxxxx-5G

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 HEM 4954 Installationsguide HUB C1 BB189_187x245_1608.indd 1 2016-08-04 17:04 2,4G 5G DINA PERSONLIGA INLOGGNINGSUPPGIFTER COM HEM WI-FI HUB C1 Ditt trådlösa nätverk

Läs mer

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

Att planera tekniken. Stöddokument för. Version: 20130211 Ersätter : Tidigare dokument på orientering.se.

Att planera tekniken. Stöddokument för. Version: 20130211 Ersätter : Tidigare dokument på orientering.se. Stöddokument för Att planera tekniken Version: 20130211 Ersätter : Tidigare dokument på orientering.se. Här följer några frågor att fundera igenom på tekniksidan: Hur ser det ut med hårdvaruresurser och

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1 INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1 INTRODUKTION Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur kablarna ska vara kopp lade när du har installerat klart. Följ bara de olika stegen i den här

Läs mer

Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera?

Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera? Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera? Internet Vilken hastighet ska jag välja? Om du ska använda internet för att surfa, betala räkningar, streama musik och titta på Youtube-filmer

Läs mer

Wilhelm Käll. Rapport Trådlösa nätverk 2014-05-21

Wilhelm Käll. Rapport Trådlösa nätverk 2014-05-21 Rapport Trådlösa nätverk Wilhelm Käll 2014-05-21 Innehåll Introduktion... 1 Site survey... 2 Kabelhantering... 10 Säkerhet och felsökning... 11 Reflektioner... 12 Appendix... 13 Appendix A D204 Appendix

Läs mer

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät 2 Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät Trådlösa nät för uppkoppling mot Internet är vanliga både

Läs mer

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar SeniorNet Huddinge 2018-04-26 Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar Olika sätt att koppla upp sig trådlöst WIFI eller Bluetooth Bluetooth används vid uppkoppling på korta avstånd. Strömsnålt. Går ej att

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TRÅDLÖSA NÄTVERK Trådlösa nätverk blir allt vanligare i hemmen.

Läs mer

Få ut mer av fibernätet med en av våra paketlösningar

Få ut mer av fibernätet med en av våra paketlösningar Få ut mer av fibernätet med en av våra paketlösningar Vi har tagit fram tre olika paketlösningar till ditt nya fibernät. Paketen innehåller allt från en enkel hemmalösning till ett mer avancerat nät där

Läs mer

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är:

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är: Frågor och svar om installation av höghastighetsnät i BRF STÄMJÄRNET Vi i styrelsen hoppas att du genom att läsa nedan frågor och svar, ska få den information du behöver om höghastighetsinstallationen

Läs mer

Kom i gång med trådlösa

Kom i gång med trådlösa 1 Kom i gång med trådlösa nätverk Lite historia För ganska många år sedan började man att koppla samman datorer i ett nätverk med kablar. Detta gör man fortfarande, och kommer även att göra i framtiden.

Läs mer

Med kraftfullt WiFi! Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1

Med kraftfullt WiFi! Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Med kraftfullt WiFi! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Power Wireless GHz Wireless Ghz Förpackningen innehåller WiFi-router

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Instruktion: Trådlöst BYOD-nätverk Sida 2 av 24 2017-05-17 1.4 Instruktion - orebro-byod.pdf Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Så ansluter

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband!

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Netgear C7000B HEM 4162 Installationsguide NETGEAR BB174-1411.indd 1 2014-11-04 11:16 Tips! Spara och sätt upp

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! TRIPLEPLAY SKÅLLERUDS FIBER 300 KR/MÅNAD Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box INTERNET

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender

Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender Easy, Reliable & Secure Installationshandbok Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender Komma igång WiFi Range Extender utökar det trådlösa nätverket så att det inkluderar området utanför din

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA GER EXEMPEL HUR DE OLIKA KOMPONENTERNA

Läs mer

Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system

Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system Manual Uppdaterad 2018-10-25 Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system Axema Access Control AB Box 90215 120 23 Stockholm, Sweden 08-722 34 40 info@axema.se www.axema.se Ubiquiti M5-16 Introduktion

Läs mer

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824.

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Trådlös radio är inte startad på dessa router vid köp (fabriksinställning). Anledningen till detta är för att undvika att man installerar om

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

WiFi-experimentet Com Hem Testrapport

WiFi-experimentet Com Hem Testrapport WiFi-experimentet Com Hem Testrapport Com Hem Wifi-exprimentet Bakgrund Bakgrund Många bredbandskunder upplever att den hastighet de får ut av sitt WiFi inte motsvarar den hastighet de abonnerar på från

Läs mer

RemoteRig RRC-1258 alla modeller..

RemoteRig RRC-1258 alla modeller.. RemoteRig RRC-1258 alla modeller.. Vad är detta? RRC (Radio-Remote-Control?) är en produkt från Norrländska Microbit 2.0 AB som gör att man kan fjärrstyra sin radio via kabel (standard-nätverkskabel) eller

Läs mer

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen 120419 50094 Fick-router MP-01 Accesspunkt/Utökning Förlänger nätverket, som Accesspunkt via trådbundet och utökar via trådlös överföring. Trådlös router Tar emot bredbandssignal och skickar ut trådlöst

Läs mer

Manual Router INDD [VE ] PDF [VE ] VERSION [ ]

Manual Router INDD [VE ] PDF [VE ] VERSION [ ] Manual Router INDD [VE00-4-109156] PDF [VE00-4-109157] VERSION [2016-05-19] 1 Inledning i Användning av router Men en router kan du enkelt fördela din internetanslutning till flera enheter via kabel eller

Läs mer

Whitepaper Professionellt WLAN. Utrullning av trådlöst nätverk i en växande företagsmiljö Centraliserad lösning, eller fristående accesspunkter?

Whitepaper Professionellt WLAN. Utrullning av trådlöst nätverk i en växande företagsmiljö Centraliserad lösning, eller fristående accesspunkter? Whitepaper Professionellt WLAN Utrullning av trådlöst nätverk i en växande företagsmiljö Centraliserad lösning, eller fristående accesspunkter? 1 Innehåll Trådlösa nätverk sid 3 Utmaningar vid utrullning

Läs mer

Grattis! Du skall få fiber en framtidssäkrad lösning!

Grattis! Du skall få fiber en framtidssäkrad lösning! Grattis! Du skall få fiber en framtidssäkrad lösning! Ert kollektiva utbud Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster + 3 norska kanaler NRK1, NRK2 och TV2 Trådlös router

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET C4 Energi Fibernät C4 Energi leverar fiberkabel till de som vill ha ett snabbt, framtidssäkrat och öppet nät. Nätet växer kontinuerligt och allt fler ges

Läs mer

Lär dig sälja framtidens trådlösa. idag

Lär dig sälja framtidens trådlösa. idag Lär dig sälja framtidens trådlösa. idag Customer presentation 1 Agenda Förändringar Ny standard Vad kan vi göra Hur går vi vidare 2 Hur vi kopplar upp oss är under förändring. Antalet switchportar som

Läs mer

Lilla salen blev datasal

Lilla salen blev datasal Lilla salen blev datasal Nu då väggarna är målade i lilla salen i gamla folkskolan så kan man installera datanätet där. I dag satte jag in en ny trådlös router av litet bättre sort (AC1750). Det är en

Läs mer

Datanätverket på Lingheden

Datanätverket på Lingheden Datanätverket på Lingheden Klubbhuset på Lingheden har numera ett datanätverk med tillhörande bredbandsuppkoppling. Nätverket gör det möjligt för anställda, medlemmar och även gäster att få Internet-åtkomst

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA ENDAST GER EXEMPEL HUR DE OLIKA

Läs mer

Snabbguide Höghastighetsbredband

Snabbguide Höghastighetsbredband Snabbguide Höghastighetsbredband Compal CH7284e Allt du behöver veta för att komma igång med ditt bredband! Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda

Läs mer

Montering och installation av utrustning

Montering och installation av utrustning 1 Montering och installation av utrustning Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Anslutningsbox/Fiberuttag... 3 3. Fiberpatchkabel... 3 4. Montering av fiberpatchkabeln i fiberuttaget...

Läs mer

Installationsguide router. Technicolor TG799 vac Xtream

Installationsguide router. Technicolor TG799 vac Xtream Installationsguide router Technicolor TG799 vac Xtream Startboxen innehåller 1 2 3 4 5 6 7 8 Installationsguide router Technicolor TG799 vac Xtream 9 Router Nätverkskabel med röda kontakter Nätverkskabel

Läs mer

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? http://www.omwlan.se/artiklar/sakerhet.aspx 2010 07 30 En av de första artiklarna jag skrev på omwlan.se för ett antal år sedan handlade om säkerheten. Säkerheten

Läs mer

Installationshandbok

Installationshandbok Installationshandbok för Observit RSS Version 5.1 Observera Manualen används vid nyinstallation. Medföljande Axis kamerapaket innehåller ett produktblad som skall användas. Vid frågor kontakta support,

Läs mer

Att välja abonnemang

Att välja abonnemang Att välja abonnemang 1. Internetabonnemang (bredband) Fast anslutning o Telefonnätet (Telias gamla koppartråd) o Kabel-TV (t.ex. Comhem) o Fiber (t.ex. Stadsnät) Mobilt bredband Jag har av praktiska skäl

Läs mer

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket.

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. DATORTEKNIK 1A Router med WiFi Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi Namn: Datum: Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer,

Läs mer

Snabbguide Höghastighetsmodem

Snabbguide Höghastighetsmodem Snabbguide Netgear CG3700 Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! USB Functionality Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! ERT KOLLEKTIVA UTBUD Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box ERT KOLLEKTIVA UTBUD BREDBAND

Läs mer

Landskrona Stadsnät. kom igång guide. landskrona.net

Landskrona Stadsnät. kom igång guide. landskrona.net Landskrona Stadsnät kom igång guide landskrona.net Landskrona Stadsnät Landskrona Stadsnät rankas i undersökningar som ett av de bästa och mest välutbyggda i Sverige. Nätet är helt fiberbaserat vilket

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! ERT KOLLEKTIVA UTBUD Bredband 100/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box 389 KR PRIS PÅ ZMARKET 847

Läs mer

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Bilaga 11: Maxinkoppling av BredbandsTV, dubbla teleabonnemang och router Andra telefonnummret Mini-switch Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Första telefonnummret Halmstad 2009-06-08 ver 1

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Checklista, så planerar du ditt WiFi

Checklista, så planerar du ditt WiFi Checklista, så planerar du ditt WiFi Utnyttja kraften i en professionell WiFilösning Med en professionell och rätt konfigurerad WiFi-lösning kan du göra mer än du tror. Läs mer om vad du bör tänka på på

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! ERT KOLLEKTIVA UTBUD Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster 1 st Trådlös router 1 st Tv-box (Erbjudandet har

Läs mer

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI. Adress Postnummer Ort. Information om nya bredbandstjänster. Beställning och aktivering

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI. Adress Postnummer Ort. Information om nya bredbandstjänster. Beställning och aktivering INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI Datum yyyy-mm-dd Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Information om nya bredbandstjänster Inom kort kommer Ownit Broadband AB att ansluta din bostad med fiberanslutning

Läs mer

Handbok. Installation av Dovado Tiny

Handbok. Installation av Dovado Tiny Handbok Installation av Dovado Tiny Dela med dig av ditt 4G-modem Med din trådlösa 4G-router Dovado Tiny och ett usb-modem för mobilt bredband, kan du dela din 4G-uppkoppling med flera andra användare

Läs mer

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen Gree+ 1804 v.2 BRUKSANVISNING För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för att du valde denna klimatanläggning. Läs noga igenom bruksanvisningen

Läs mer

Hur du får kontakt med Internet

Hur du får kontakt med Internet Hur du får kontakt med Internet In i huset kommer en optsk kabel som går in i en omvandlare, som det står Inteno på. Den kan se ut på två olika säu, beroende på hur den är inkopplad, men principen är densamma

Läs mer

Com Hems nya höghastighetsrouter Compal CH7486E

Com Hems nya höghastighetsrouter Compal CH7486E Com Hems nya höghastighetsrouter Testad av 1 Bakgrund Många bredbandskunder tycker att den hastighet de får ut av sitt WiFi inte motsvarar den hastighet de abonnerar på från sin operatör och de upplever

Läs mer

Installera itach WF2xx på nätverket.

Installera itach WF2xx på nätverket. Installera itach WF2xx på nätverket. Sydia Teknik AB Allmänt Denna guide hjälper Dig att sätta upp och ansluta Din itach WiFi enhet till Ditt nätverk. Information om Ditt nätverk. För att Din itach skall

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Compal CH7486e

INSTALLATIONSGUIDE Compal CH7486e INSTALLATIONSGUIDE Compal CH7486e 1 INTRODUKTION Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur kablarna ska vara kopplade när du har installerat klart. Följ bara de olika stegen i den här guiden,

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Inteno FG500 installation

Inteno FG500 installation Anteckningar Kundnummer Inteno FG500 installation Supportnummer 0771-40 44 00 Här kan man klistra in WPA nyckel lappen. 15 Inkoppling av TV Den här installationsguiden hjälper dig att installera Inteno

Läs mer

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET Installation av hemmaswitch Vi har/kommer att installera en hemmaswitch hos dig, den ser ut som på bilden här intill. När omkopplingen till Open Universe

Läs mer

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv SPLITVISION BORÅS STADSNÄT internet telefoni tv TIPS! VÄLKOMMEN! SplitVision är Borås stadsnät. Vi erbjuder ett högkvalitativt och öppet fibernät, med ett stort utbud av tjänster för internet, telefoni

Läs mer

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling GUIDE Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling Inom de flesta branscher utvecklas idag nya och innovativa applikationer och tjänster för att bättre kunna monitorera, analysera och styra

Läs mer

10G Ethernet-nätverkskort med 1 port - PCI Express - Intel X550-AT-chip

10G Ethernet-nätverkskort med 1 port - PCI Express - Intel X550-AT-chip 10G Ethernet-nätverkskort med 1 port - PCI Express - Intel X550-AT-chip Product ID: ST10000SPEXI Här är en kraftfull och kostnadseffektiv lösning för att uppgradera din server eller arbetsstation till

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

ELMIA WLAN (INTERNET)

ELMIA WLAN (INTERNET) ELMIA WLAN (INTERNET) Elmia WLAN är trådlös High Speed Internet Access på Elmias mässanläggning som drivs av Elmia AB. Elmia AB, Box 6066, SE-550 06 JÖNKÖPING, Sverige VILLKOR OCH REKOMMENDATIONER Som

Läs mer

Kom-igång med WiFi-bryggan. Technicolor TG234

Kom-igång med WiFi-bryggan. Technicolor TG234 Kom-igång med WiFi-bryggan Technicolor TG234 Detta paket innehåller Grattis till din WiFi-brygga! Denna WiFi-brygga kan användas till två saker. Den kan överföra trådlös tv-signal till din tv-box samt

Läs mer

Fibern är installerad Hur gör jag nu?

Fibern är installerad Hur gör jag nu? Fibern är installerad Hur gör jag nu? Jan Sivertsson Solhems Villaägareförening TV sidan 17 Är fibern installerad? Arbetet pågår med högsta prioritet 50 man arbetar i området Ligger efter ursprunglig tidplan

Läs mer

WebbSMS från datorn. Innehållsförteckning

WebbSMS från datorn. Innehållsförteckning WebbSMS från datorn Innehållsförteckning 2012-01-02 Nyheter i WebbSMS 120102... 2 ip.1 gör SMS från datorn smartare med WebbSMS... 2 Flera användare med samma information.... 2 Tips och trix... 2 Valfri

Läs mer

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE Landskrona Energi Stadsnät Landskrona Energi Stadsnät rankas i undersökningar som ett av de bästa och mest välutbyggda i Sverige. Nätet är helt fiberbaserat vilket

Läs mer

Installationshandbok för Universal WiFi Range Extender WN3000RP. Utökad trådlös räckvidd Routerns räckvidd

Installationshandbok för Universal WiFi Range Extender WN3000RP. Utökad trådlös räckvidd Routerns räckvidd Installationshandbok för Universal WiFi Range Extender WN3000RP Utökad trådlös räckvidd Routerns räckvidd 2011 NETGEAR, Inc. Med ensamrätt. Ingen del av denna publikation får reproduceras, överföras, transkriberas,

Läs mer

Internet Telefoni TV

Internet Telefoni TV Internet Telefoni TV I öppna Stadsnätet är konkurrensen fri Vi erbjuder valfrihet Valfrihet ger dig låga priser Ett öppet nät med full konkurrens på lika villkor. Ett nät som inte ägs av en tjänsteleverantör

Läs mer

Utseende Dovado Tiny:

Utseende Dovado Tiny: Manual Dovado Tiny Välkommen! Med några enkla steg gör du ditt mobila bredband till hela hemmets bredband. Sedan är det bara koppla upp sig mot Internet: skicka e-post, chatta, surfa, spela online, ladda

Läs mer

Snabbguide mini-router.

Snabbguide mini-router. TM TP_0_06-0 Med reservation för tryckfel. Funderar du över något? Läs mer på tele.se eller kontakta oss på: Kundservice Privat: 077-5 5 5 Kundservice Företag: 000- är ett varumärke som tillhör ETSI. Snabbguide

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Technicolor TG389ac

INSTALLATIONSGUIDE Technicolor TG389ac INSTALLATIONSGUIDE Technicolor TG389ac Power INTRODUKTION Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur kablarna ska vara kopp lade när du har installerat klart. Följ bara de olika stegen i den

Läs mer

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning VANLIGA FRÅGOR 1 NÄTVERKSINSTÄLLNINGAR, WINDOWS 2000/XP 2 Hastighet/duplex-inställningar för nätverkskort 3 Inställningar

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande:

Denna genomgång behandlar följande: itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Olika typer av nätverk Översikt av nätverkskomponenter Många viktiga begrepp gällande nätverk och datorkommunikation Ett nätverk består av enheter som kan

Läs mer

Internetanslutningar Fiber, SIM- kort, WiFi Vad ska jag välja?

Internetanslutningar Fiber, SIM- kort, WiFi Vad ska jag välja? Internetanslutningar Fiber, SIM- kort, WiFi Vad ska jag välja? Tematräff SeniorNet Kungsholmen Gunilla Brattberg Bredbandskällor På följande sätt kan du förses med bredband. Telefonledning (ADSL) Kabel-TV

Läs mer