NATURRESERVATET KVINNSGRÖTA NVO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NATURRESERVATET KVINNSGRÖTA NVO"

Transkript

1 SKÖTSELPLA FÖR ATURRESERVATET KVISGRÖTA VO [ MÖRBYLÅGA KOMMU KALMAR LÄ ATURVÅRDSFÖRVALTARE: LÄSSTYRELSE

2 b'dmc\ -.ThE 1 e\j "\/) SclY0A-Cx C.A:k Lei VI \a (na cc-3tå 1. SKÖTSEL AV MARK 1.1 Huvudmål för skötseln. Målet för skötseln av naturvårdsområdet ska vara att bevara ett betespräglat alvarområde i välbetat skick. Särskild vikt skall läggas vid att bevara och återskapa mångfalden av miljöer med djur- och växtarter som är speciella för alvar - mark samt en öppen landskapsbild. 1. Riktlinjer som gäller för hela området. aturbetesmark Skötselmål: All naturlig gräsmark inom området ska ett normalår vid betessäsongens slut ha en väl avbetad grässvål. Även fuktiga partier med osmakligare växter (t.ex. starr) och tokbuskvegetation skall visa synbar betespåverkan. Djurslag: Lämpliga djurslag är nötdjur (dikorungdjur sinkor) och hästar gärna i sambete. Beläggning: Antalet betesdjur under ett år med normal årsmån bör sammanlagt inte understiga 35 nötdjur (eller motsvarande av andra djurslag). Om det efter utvärdering är uppenbart att den rekommenderade beläggningen inte går att förena med skötselmålet eller god djurhälsa ska beläggningen kunna ändras efter samråd mellan djurhållaren och förvaltaren. Antalet läggs fast i särskilda betesavtal. Betesperiod: ormalt betespåsläpp är första halvan av maj och hemtagning i oktober - november. En betessäsong bör motsvara minst 160 betesdagar. Vid betesbrist bör djuren tas från området ej stödutfodras på platsen. Röjning: Generellt bör vid röjning de senast igenvuxna partierna ges förtur. Röjningsavfall bör i första hand forslas bort i andra hand brännas eller samlas ihop på platsen dock inte på gräsbevuxna ytor i våtmarker eller på häll - mark. ärmare anvisningar ges under resp. skötselområde (1.3).

3 Bränning: Bränning som restaureringsåtgärd rekommenderas i tokbevuxna fuktmarker men bör undvikas på enbevuxen torrmark om inte mark- och väderförhållandena är sådana att skador på grässvålen med säkerhet kan undvikas. Bränning bör ske under vårvintern. Samråd ska alltid ske med länsstyrelsen och brandmyndighet i god tid innan bränning ska utföras. Hägnader fållindelning Området innehåller tre betesfållor varav två är mycket små. Hägnaderna består uteslutande av stenmurar. Vissa strägkor är i behov av underhåll och ev. komlettering med taggtråd. Vattningsstäl len Djuren har tillgång till vatten i samtliga fållor. Om skötselområde 3 delas in i två delfållor finns det vattenställen i båda två. Fornlämningar samband med röjningsarbeten gäller följande: alla träd och buskar tas bort från fornlämningarna och deras omedelbara närhet. Bränning får inte ske inom fornlämningsområde. Hettan kan orsaka sprickor i de stenar som anläggningarna ofta är uppbyggda ay. Fornlämningarna finns markerade på den ekonomiska kartan. Det är förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd rubba ta bort gräva ut täcka över eller skada fasta fornlämningar.

4 Jakt Jakträttsinnehavaren disponerar jakten utan inskränkningar. Fauna- och floravård Eventuella åtgärder för att gynna vissa djur- och växtarter ska inriktas på sådana arter som av tradition är knutna till öppna alvarmarker. Särskild fauna- eller floravård utöver vad som följer av skötselanvisningarna under punkt 1.3 är för närvarande inte aktuell. 1.3 Åtgärder i olika skötselområden. aturvårdsområdet är indelat i skötselområden (se karta på sidan 9.) Skötselområde 1 ( 41 ha) Beskrivning: Liten fålla längst i öster. Vegetationen är av frisk-fuktig karaktär. Friskängarna är något gödslingspåverkade och av lite marginell karaktär. I området finns flera fuktdråg i nord-sydlig riktning och i anslutning till dessa är marken ofta tuvig. Över kanalen finns en fin kalkstensbro. På våren växer här rikligt med nagelört. Andra vanliga betesgynnade växter är luddlosta mandelblomma tusensköna kattfot sandmaskros och vårförgätmigej. Mål: Öppen alvarmark med välbetad grässvål. Iståndsätningsåtgärd: Bortkörning av gamla maskiner och högar av jord- och stenmassor. Uppläggning av stenmurar och eventuell komplettering med en tråd. En grind sätts upp i det öppna grindhålet mot åkermarken i öster. Underhållsåtgärd: Årligt bete. Rekommenderat betestryck är 6 nötdjur(ne)/betessäsong. Underhåll av stenmurar. Skötselområde ( 10 ha) Beskrivning: Gamla inhysesplanen. Resterna av grunderna av den tidigare bebyggelsen är fortfarande skönjbara. Vegetationen är tydligt gödslingspåverkad vilket troligen härrör från tidigare uppodling och mycket gräsdominerad. Området har ett högt kulturhistoriskt värde. Mål: Öppen gräsmark med tät grässvål. Iståndsättningsåtgärder: Inga

5 Underhållsåtgärder: Årligt bete. Rekommenderat betestryck är nötdjur(ne)/betessäsong. Underhåll av stenmurar. Skötselområde 3 ( 18.5 ha) Beskrivning: Mycket stor och avlång alvarfålla. Den östra delen är särskilt variationsrik. Här löper fler höjdryggar i nord-sydlig riktning. På dessa växer mycket artrika torrängar Längs höjdryggarnas västra sidor finner man oftast fuktängar som ofta är bevuxna med toksnår. I en del fuktängsområden har även en del björk börjat få fäste. Mellan höjdryggarna är jorddjupet mycket tunt och huvuddelen består av grusalvar. Hela den västra delen av fållan är mer ensartad. Grusalvar är den vanligast förekommande alvartypen. Längs Överbäcken utbreder sig dock vidlyftiga fuktområden. Huvuddelen är bevuxet med tokbuskar och även en del björkar. Väster om ån återfinns främst grus- och hällmarksalvar. Exempel på vanliga betesgynnade växter är kattfot vårförgätmigej jordklöver sandmaskros vildlin majviva rosettjungfrulin och sumpgentiana. Mål: Öppen och välbetad alvarmark med enstaka enbuskar på höjdryggarna. Iståndsättningsåtgärd: Avverkning av björkgrupper ungtallar och övriga träd i områdets fuktområden. Bekämpning av tokbuskar genom bränning. Röjning av tätare enbuskage och friröjning av fornlämningsområdena. Översyn och uppläggning av stenmur främst längs den södra gränsen. Eventuellt behövs muren kompletteras med en tråd längs vissa sträckor. Ett enkelt och flyttbart elhägn bör uppföras längs "mittmuren". Östra delfållan är 54 hektar och den västra 76 hektar. Underhållsåtgärd: Årligt bete. Rekommenderat betestryck: 7 nötdjur(ne)/betessäsong varav 18 nötdjur i den östra delfållan och 9 nötdjur i den västra delfållan. Underhåll av stenmurar och ev andra hägnader. Underhållsröj - ning vid behov.. AVTAL ERSÄTTIG SAMRÅD m m Administrativ naturvårdsförvaltning Länsstyrelsen är administrativ naturvårdsförvaltare för området. I förvaltarens uppgifter ingår att:

6 * träffa avtal om skötsel och eventuella upplåtelser * söka och redovisa skötselmedel från naturvårdsverket och ev andra intressenter * ansvara för sammanställning och utvärdering av dokumentation * utföra ev revidering el komplettering av skötselplan * ansvara för att information om områdets bevarandevärden insamlas sammanställs och utvärderas * fortlöpande samråda om skötseln av området. Avtal och samråd om skötsel Betesdrift Skötseln av betesmarken regleras i ett särskilda avtal mellan djurhållaren och länsstyrelsen. I avtalet som minst bör vara 5-årigt preciseras frågor som rör djurhållningen. Ersättning utgår efter vissa nivåer som är fasta för varje 5-årsperiod. Ersättningen grundas på det faktiska betestrycket inom området dvs antal djur x ersättningsbelopp per dag för aktuellt djurslag x antal betesdagar inom området. Ersättningsbeloppet kan reduceras om betestycket inte har nått upp till överenskommen miniminivå och skötselmålet inte hur uppnåtts. Redan etablerad djurhållare ska ha företräde till bete och skötselavtal. Om nuvarande djurhållaren inte själv har möjlighet att upprättahålla det rekommenderade betestycket kan länsstyrelsen utnyttja möjligheten att efter upplåtelse låta någon annan som ägaren skäligen kan godkänna beta området. Frågan ska endast väckas om betestycket vid upprepade tillfällen väsentligt (0-30 %) underskrider den rekommenderade minimibeläggningen i skötselavtalet samtidigt som skötselmålet inte har nåtts. Röjning För röjning i busk- och trädbevuxen betesmark lämnar ägaren genom sitt godkännande av skötselplanen i princip samtycke till att röjning av buskar och avverkning av träd får ske i den omfattning som framgår under respektive skötselområde i denna skötselplan. Ägaren ska dock alltid underrättas om planerad röjning och avverkning. Överenskommelse ska träffas om hur eventuellt gagnvirke ska tas om hand. Avtal om särskilda röjningsinsatser för restaurering av igenvuxna områden kan träffas mellan länsstyrelsen och ägarna/brukaren/ entreprenör. Vid upphandling av röjningsarbeten ska länsstyrelsen ge förtur till ägare och brukare om inte annan entreprenör är uppenbart förmånligare.

7 Avtal om större röjningsinsatser bör vara skriftliga. Omfattningen av särskilda röjningsinsatser avgörs av tillgången på skötselmedel. Om någon annan än länsstyrelsen tar initiativ till röjningsinsatser bör detta i god tid anmälas till länsstyrelsen. Röjning utan avtal på brukarens eller ägarens initiativ och bekostnad och inom ramerna för skötselplanen kan ske utan föregående samråd med länsstyrelsen. Vid maskinell röjning eller röjning utöver vad som anges i skötselplanen ska samråd ske med länsstyrelsen. Bränning Samråd om planerad bränning ska alltid ske med länsstyrelsen och brandmyndigheten i god tid innan bränningen ska utföras. Arrenden Frågor som rör jordbruks- och betesarrenden regleras mellan ägarna och brukarna i normala arrendeavtal eller genom andra överenskommelser som är fristående från ovan nämnda skötselavtal. Kostnadsfördelning Riktlinjer Staten står för kostnader som rör: * avtal om betesdrift materiel till hägnader som är nödvändiga för områdets skötsel enligt denna skötselplan * anläggningar för allmänheten tillsyn och utmärkning av området samt eventuell informationstavla. särskilda röjningsinsatser enligt avtal (se ovan: Röjning) i mån av tillgång på skötselmedel. Markägare/brukare står för kostnader som rör * arbete med uppsättning och underhåll av hägnader * underhållsröjning enligt skötselavtal 3. AORDIGAR FOR ALLMÄHETE 3:1 Skötselmål Området ska vara tillgängligt för allmänheten. Tillgängligheten ska underlättas genom enkla anordningar om det inte medför störningar för fauna flora eller brukning.

8 3. Riktlinjer och åtgärder Tillgänglighet p-plats: Området kan nås från östra landsvägen och bygatan genom Kvinnsgröta. Strax utanför naturvårdsområdet finns parkeringsmöjligheter för ett mindre antal bilar. Åtgärder: Tills vidare ingen ändring av nuvarande förhållanden. Stigar stängselövergångar : En brukningsväg går från områdets östra del och en bit ut på alvaret. Övergångar saknas. Åtgärder: Tills vidare ingen ändring av nuvarande förhållanden. Renhållning: Anordningar för renhållning saknas. Åtgärd: Ingen ändring av nuvarande förhållanden. Information: Information om området jämte andra naturvårdsområden på Stora alvaret bör framställas i samlad form och finnas tillgänglig på ett begränsat antal strategiskt belägna platser runt alvaret. Åtgärd: Tills vidare ingen åtgärd. Ftågan bör utredas senast när det står klart vilken omfattning naturvårdsområdena kommer att få på Stora alvaret. 4. TILLSY Avtal om tillsyn av naturvårdsområdet bör tränas med markägare eller djurhållare. 5. DOKUMETATIO AV UTFÖRDA ÅTGÄRDER Djurhållarna svarar enligt skötselavtal för årlig dokumentationen av djurhållningen inom området jämte iakttagelser av beteseffekter stitage störningar in in. Förvaltaren svarar för dokumentation av övriga åtgärder. Dokumentationen ska utgöra underlag för en eventuell revidering av skötselplanen. 6. ÖVRIGA ÅTGÄRDER En basdokumentation av områdets naturvärden bör utföras

9 inom en 5-årsperiod. Dokumentationen bör innehålla en översiktlig vegetationsbeskrivning och uppgifter om särskilt hänsynskrävande djur- och växtarter. Skötselplanen bör fördjupas eller kompletteras om ovanstående inventeringar ger anledning till det.

10 eg rinsatonina:lo (e Skötselplanekarta Kvinnsgröta naturvårdsområde et Msnm 37. 5/ Gräns för naturvårdsområ Gräns för skötselområde Delområdesgräns Skötselområdesnummer E Parkeringsmöjlighet 01-1L.DC/111I /3 5 3 ta% 9; CC 1 i ` \ 13 CRASGARD ME L LSTABY 3 I.4% I \ 91 1/4 d i '' norr. Moror t " _ i 4 I i.. ' b ' I ' i- _ i -! I VISGRÖTA MELL$TA13 1/3 I Ij 51 r 63 /i 3 % -4 i. --' i ' i ' ' K. it.... Ah i ar e t -' K: 3 t4 --i ' 914. ' -.. '.. 31 ". il.::: / : :iiliti".. 39 I i... I I - 1 ' 'I '1? RÄSGA - t9 31 ;70. ti ;-'-'-'-i 63 lr ' -. F (t) / /14 rzṭ 04.44:4f It i'j s ir Ii ''' 0 : illit<3... / "- ' ti - - 3:/. t q 33 i i ( : I. ' : :? I :VI. i e 4:4744 : n ' I '- -._ i i / r. 3 ' eḷ. i i /. /1. / / j :7 J7/ J I / 1$ tz \. i I 1 57 i i i i I i a / 1 (61 j I i.s ' ' 31.. i i i i 1.3 / 53 / \ ' I ; 5 : ' i I.+ '! 11 i / i i 75 i 11 / /i 9'4' 1 / / 4._ 1 / `11> i ' f.'.''''. 1! 11 i -... a.13f. Psati1 F... S -'-'./ 'It) 1 I " S I.Å I I Id \ \ I I./ 1 l C 1il) f......_ 11 t K Ii ' C. i

11 11 Il I Il I Ill Eli' II Ill I E Ill I I v ; 4 A/VO '.. I I 45 ' 1 b I I. k ' i ` \ - I.. I ' \ - ' \ ' '\ \ \ \ / I 'X si / i i is / / 4 / / / / \ 75 II 11 /1 I/ ". \ I... ;..... `.... '. / 31. / \ i i. \ \ V - \ *k 4 3 _. '. :. - '.. \». izt-- s s ±\ s s 441 s '... s s.... s. s : 3 s. s s \ 3 0. _ _. Vt _ cri CO. C.31. ( ` ta \ Alvaret.. 0 g \ Länsstyrelsen i Kalmar :03 m Kvinnsgröta 16 4 I - A /r // Y/ II Öland Skala = 1: Garbeetsby ` 341 i - ' 3:1 i 43Å... k \ 33" C ellstaby. ' 3z3 81 ' 5 "-q

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Skedeås (tidigare namn Skedemosse), SE0330104, Mörbylånga kommun, Kalmar län Bild från områdets södra delområde som betas

Läs mer

Lustigkulle domänreservat

Lustigkulle domänreservat Lustigkulle domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR LUSTIGKULLE DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska göras senast om

Läs mer

Värnaby naturreservat Kalmar kommun, Kalmar län

Värnaby naturreservat Kalmar kommun, Kalmar län Skötselplan för Värnaby naturreservat Kalmar kommun, Kalmar län Naturvårdsförvaltare: Skogsvårdsstyrelsen i Kalmar län SKÖTSELPLANför Värnaby naturreservat Kalmar kommun, Kalmar län Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner 2006-02-27 Bilaga 3 Diarienummer 511-24159-2003 Sida 1(6) Naturvårdsenheten Jörel Holmberg 0501-60 53 95 Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde

Läs mer

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE Bilaga 2 2012-06-21 Sida 1(8) Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär i Natura 2000-området Hästholmen-Öppenskär, SE0410099 i Karlskrona kommun Postadress:

Läs mer

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun.

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. 2012-09-10 1 (6) Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Björnön- Dragsö.

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Länsstyrelsen i Kalmar län

Länsstyrelsen i Kalmar län Att röja på alvar Länsstyrelsen i Kalmar län Att röja på alvar Länsstyrelsen i Kalmar län, 2001 Kontaktperson: Telefon: 0480-820 00 Omslagsbild: Brita Fahlström Tryck: Arkitektkopia, Kalmar 2001 Upplaga:

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun.

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun. 2011-12-14 1 (5) Restaureringsplan för Kalvö i Natura 2000- området Sonekulla, Ronneby kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Kalvö. Postadress Besöksadress Telefon/Telefax

Läs mer

Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun

Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun Skötselplan Bilaga 3 2001-02-19 Diarienummer: Sid 1(9) Naturvård och Fiske Helena Gralén Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun Skötselplan Postadress: 542 85 MARIESTAD Besöksadress: Hamngatan 1

Läs mer

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Brösarps backar i Simrishamns kommun. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma kommun Data Områdets namn Alkärret i Haboljung Läge RT90 - E: 6176943, N: 1327233 Län Skåne län Kommun Lomma Församling/socken Lomma Berörda fastigheter

Läs mer

SKÖTSELPLAN NATUROMRÅDE LACKALÄNGARAVINEN

SKÖTSELPLAN NATUROMRÅDE LACKALÄNGARAVINEN SKÖTSELPLAN NATUROMRÅDE LACKALÄNGARAVINEN Kävlinge kommun, Skåne län Miljö & Teknik 2009 Innehållsförteckning 1. Syftet med naturområdet 3 2. Beskrivning av området 4 2.1 Administrativa data 4 2.2 Historisk

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun 1(8) Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Härön Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga 2 Historisk

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun 2012-12-20 1 (15) Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE0510058 i Kungsbacka kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Kungsbackafjorden. Bilaga 1 Tre kartor

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2211 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2013-10-07 435-122-13 1(2) Föreningen Gotlands Fornvänner (Gotlands Museum) Väte hembygdsförening Riksantikvarieämbetet Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen Konsekvensutredning

Läs mer

SKÖTSELPLAN Dnr

SKÖTSELPLAN Dnr 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för naturreservatet Alntorps storskog i Nora kommun Hällmarksskog vid Alntorps storskog. Foto: Kjell Store. Skötselplanen upprättad

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE0420077 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 3 INLEDNING Restaureringsplanen

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Ekhorva i Uppvidinge kommun 07FS 2014:12 Utkom från trycket Den 27 november 2014 beslutade

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun 1(11) Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Tjurpannan Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga

Läs mer

STYRESHOLM OCH PUKEBORG

STYRESHOLM OCH PUKEBORG Förslag till Skötse.lplan för STYRESHOLM OCH PUKEBORG 199408 18 av museiekolog Elisabeth Aberg e e e - STYRESHOLM OCH PUKEBORG N i r---- rasbrant _ H-l " ' ".>: '..' '. '. / N /1 /v V d c - gammal älvfåra

Läs mer

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun 2012-09-18 Sida 1(6) Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE0410098, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Järkö. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Ändringshistoria Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6519-2015 Datum Version Ändrad av Ändringar 2014 1 Anna Ingvarson Skapat dokument 2015-07-03 2 Mari Nilsson Beskrivning av objektet Syfte och mål Ny logga.

Läs mer

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2.

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Grönområdesplan utgåva 3 (2015-08) 1 (8) ALLMÄNT Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Vilka adresser som motsvarar angivna tomtnummer på karta och i text, finns på

Läs mer

Naturreservatet Pipmossens domänreservat

Naturreservatet Pipmossens domänreservat Naturreservatet Pipmossens domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR PIPMOSSENS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Drakamöllan och Kumlan. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Härmanö, SE i Orust kommun

Restaureringsplan för Natura området Härmanö, SE i Orust kommun 1(10) Restaureringsplan för Natura 2000- området Härmanö, SE0520020 i Orust kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Härmanö Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga 2 Historisk

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Klåverön, SE i Kungälvs kommun

Restaureringsplan för Natura området Klåverön, SE i Kungälvs kommun 2012-03-19 Version 2: 2013-08-14 Sida 1(14) Naturvårdsenheten Lisa Karnfält Restaureringsplan för Natura 2000- området Klåverön, SE0520036 i Kungälvs kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 19 december 2008 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Långhällskogens naturreservat Beslutade den 2008-12-15 Dnr 511-15804-03.

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Öråsens naturreservat Beslutade den 3 november 2005, dnr 511-3412-02, 84-221 Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 18 december 2009 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gönhammarens naturreservat Beslutade den 9 december 2009, dnr 511-1796-09

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun 2012-12-20 1 (11) Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Vendelsö. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 9 november 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Norrbergets naturreservat Beslutade den 5 november 2007. Länsstyrelsen

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Horsvik SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Horsvik SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-1506-2017 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2015-08-12 1 Mari Nilsson Skapat dokument Beskrivning av objektet Syfte och mål Div redigeringar Kartor Ny

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gulliksbergets naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, dnr 511-13889-02. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

Registrering av information i SkötselDOS

Registrering av information i SkötselDOS Registrering av information i SkötselDOS Ny uppdaterad version maj 2013 Målsättning: registrering av samtliga: Anordningar Skötselområden Åtgärder Deadline: (2014) / 2015 / (2016) Förvaltningsstöd / Återrapportering

Läs mer

SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET NORRA STENBOCKSVALLARNA

SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET NORRA STENBOCKSVALLARNA SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET NORRA STENBOCKSVALLARNA Kävlinge kommun, Skåne län Miljö & Teknik 2011 Innehållsförteckning 1. Syftet med naturområdet 3 2. Beskrivning av området 4 2.1 Administrativa

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Finnbrännans naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, diarienummer 511-13361-05. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Långbro. Arkeologisk utredning vid

Långbro. Arkeologisk utredning vid Arkeologisk utredning vid Långbro Särskild arkeologisk utredning inom del av fastigheten Långbro 1:1, Vårdinge socken, Södertälje kommun, Södermanland. Rapport 2010:52 Kjell Andersson Arkeologisk utredning

Läs mer

Beslut att förklara Tjöstelsrödsområdet i Uddevalla kommun som naturvårdsområde

Beslut att förklara Tjöstelsrödsområdet i Uddevalla kommun som naturvårdsområde LÄNSSTYRELSEN BESLUT Göteborgs och Bohus län Planeringsavdelningen 1988-11-21 11.126-4687-75 Miljövårdsenheten Uddevalla kommun Beslut att förklara Tjöstelsrödsområdet i Uddevalla kommun som naturvårdsområde

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6516-2015 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2014-03-14 1 Hans Sandberg Skapat dokument 2015-08-12 1.1 Mari Nilsson Div redigeringar Ny logga Kartor 2015-11-19

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2007:53 Utkom från trycket den 9 november 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Lomtjärns naturreservat Beslutade den 5 november 2007.

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Filjholmen, SE i Strömstads kommun

Restaureringsplan för Natura området Filjholmen, SE i Strömstads kommun 1(8) Restaureringsplan för Natura 2000- området Filjholmen, SE0520170 i Strömstads kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Filjholmen Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Postadress:

Läs mer

NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN

NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN Mariestads kommun Gatukontoret 1992-12-01 Per-Henrik Persson/MW FÖRSLAG TILL INRÄTTANDE AV Till tekniska nämnden NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN Namn: Gamla Ekudden. Kommun: Mariestad.

Läs mer

Syftet med naturreservatet

Syftet med naturreservatet 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för Arvaby naturreservat i Örebro kommun Kalkbarrskog. Foto: Tomas Gustavsson Skötselplanen upprättad 2016 av Åsa Forsberg. Fastställd

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2007:59 Utkom från trycket den 7 december 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Svedjebodvallens naturreservat Beslutade den 3 december

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gulåsens naturreservat Beslutade den 2 februari 2009, dnr 511-10296-06. Utkom från trycket den 6 februari

Läs mer

Sveriges sydligaste fasta älgstam finns i området, bilden på älgkvigan är tagen i Hagestad-Järarnas NR.

Sveriges sydligaste fasta älgstam finns i området, bilden på älgkvigan är tagen i Hagestad-Järarnas NR. Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområde Hagestad Järarna inom Natura 2000-området Sandhammaren, SE0 SE 0430088, Och Sandhammaren Kåseberga, SE 0430093, i Ystads kommun Sveriges

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Bodåsens naturreservat Beslutade den 2003-08-04, diarienummer 511-4796-00. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås.

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås. Ledningarna ska byggas. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2018-05-14 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg

Läs mer

NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN

NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN Reservatets namn: Kommun: Socken: Läge: Kartor: Areal: Fastighet: Markägare: Förvaltare: Gröna Mad Falköping Falköping och Marka Reservatet ligger i de östliga

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Karta till restaureringsplan Hällsö

Karta till restaureringsplan Hällsö Delområde B Delområde A Karta till restaureringsplan Hällsö j Delområde F Delområde C Delområde D Restaureringsytor Delområde E Delområde H Stängsel! Fornminnen punkt 1:10 000 Delområde G 0 50100 Delområde

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Förvaltningen för samhällsplanering Alvesta kommun 342 80 Alvesta Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Ett program för planering av bebyggelse på vissa delar av Horgenäs 1:6

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun 1 Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen beskriver vad som ska göras i Natura

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2011:18 Utkom från trycket den 9 december 2011 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Erik-Olssvedens naturreservat Beslutade den 5 december

Läs mer

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar 1 (7) SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET LUOBBALHEDEN Detta dokument är en bilaga till länsstyrelsens beslut om Naturreservatet Luobbalheden i Piteå kommun revidering av gräns och föreskrifter. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gammelsälls naturreservat Beslutade den 12 september 2005, dnr 511-2757-02, 80-232. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet

Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet Ersättning lämnas för skötsel av åkermarkens värdefulla lämningar och miljöer (landskapselement) som vittnar om den äldre

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Brännans naturreservat Beslutade den 15 december 2006, 511-10970-05 Utkom från trycket den 22 december

Läs mer

Skötselplan för naturreservatet Lindenäs

Skötselplan för naturreservatet Lindenäs Skötselplan för naturreservatet Lindenäs SKÖTSELPLAN FÖR LINDENÄS NATURRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn bör göras senast inom 10 år för att bedöma behovet av revidering. Skötselplanen

Läs mer

Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun

Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun BESLUT 2001-02-19 Sid 1(6) Rek+mb Naturvård och Fiske Helena Gralén Till Enligt sändlista Naturreservatet Healedet i Falköpings kommun Beslut om naturreservat enligt 7 kap 4 miljöbalken Innehåll Beslut

Läs mer

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun sid 1 (5) Naturvårdsenheten Claes-Erik Svaton Stämma 1 595 91 Mjölby Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun Länsstyrelsen beslutar att undanta det område i anslutning till bebyggelsen

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Bollebergets naturreservat 21FS 2006:53 Utkom från trycket den 14 juli 2006 Beslutade den 11 juli

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN Skaraborgs län Landskansliet IIIR Skaraborgs läns Naturskyddsförening

LÄNSSTYRELSEN Skaraborgs län Landskansliet IIIR Skaraborgs läns Naturskyddsförening LÄNSSTYRELSEN Skaraborgs län Landskansliet BESLUT 22.12.1969 IIIR11 5 69 Skaraborgs läns Naturskyddsförening Naturreservat i Dala socken På ansökan av Skaraborgs läns Naturskyddsförening förklarar länsstyrelsen,

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT 2009-10-08 BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar Falu Kommun det område som framgår av bifogad beslutskarta, bilaga

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Risnosens naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, diarienummer 511-1067-01. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Kyrköns naturreservat Beslutade den 8 april 2008, diarienummer 511-4226-06. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Magnarps Intresseförening

Magnarps Intresseförening Magnarps Intresseförening Aktuell Information Augusti 2017 Sommaren lider mot sitt slut och vi kan väl konstatera att det inte har varit den soligaste upplevelsen! Mycket växlande väder med ömsom sol,

Läs mer

Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun

Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun Sida 1/5 Ellen Nystedt Naturskydd och tillsyn Naturavdelningen 010-22-363 46 Förslag till bildande av naturminnet tallen i Knutagård, Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap.

Läs mer

Version GRÖNOMRÅDESPLAN HAGABY-HÖGBY SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Version GRÖNOMRÅDESPLAN HAGABY-HÖGBY SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Version 2014-10-25 GRÖNOMRÅDESPLAN HAGABY-HÖGBY SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Grönområdesplan 1.Inledning Grönområden och dess skötsel är ett av huvudansvaren för föreningen. I gällande stadgar definieras detta

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson Arkeologisk inventering Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr. 431-4354-13 Rapport Arendus 2014:2 Omslagsbild. Den södra delen av inventeringsområdet, sedd från söder. Foto Fältinventering

Läs mer

SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET SÖDRA STENBOCKSVALLARNA

SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET SÖDRA STENBOCKSVALLARNA SKÖTSELPLAN FÖR BETESMARKER INOM NATUROMRÅDET SÖDRA STENBOCKSVALLARNA Kävlinge kommun, Skåne län Miljö & Teknik 2012 Innehållsförteckning 1. Syftet med naturområdet 3 2. Beskrivning av området 4 2.1 Administrativa

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

BETESDJUR PÅ NATURRESERVAT

BETESDJUR PÅ NATURRESERVAT BETESDJUR PÅ NATURRESERVAT Betande ungnöt på strandängarna på Prästgårdsnäset i Finström Miljöbyrån 2003 Allmänt Betande djur är en omistlig del av den åländska landskapsbilden och en bidragande orsak

Läs mer

Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68

Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(10) Skötselplan inom detaljplanen Del av Brunnsvik 1:68 Uppdragsgivare: Annas Skaef, Plansektionen Uppdragsgivare: Annas Skaef, Plansektionen

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE0330119, Borgholms kommun, Kalmar län Äldre vindpinade tallar som står som torrakor vid Byrums sandfält

Läs mer

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Sandnejlika är en hotad växt som i Norden endast finns i Skåne och där de flesta lokalerna finns i östra Skåne. Genom att

Läs mer

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18)

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18) 11 (18) C. Föreskrifter med stöd av miljöbalken 7 kap. 30 om rätten att färdas och vistas inom naturreservatet. Utöver vad som gäller i lagar, förordningar och lokala föreskrifter, föreligger förbud enligt

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 3 februari 2006 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Blacksås naturreservat Beslutade den 31 januari 2006, diarienr 511-13160-02.

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN I SKARABORGS LÄN 1989-01-25 231-21-88 rek + mb. Naturvårdsområdet Parkudden i Rackeby socken, Lidköpings kommun

LÄNSSTYRELSEN I SKARABORGS LÄN 1989-01-25 231-21-88 rek + mb. Naturvårdsområdet Parkudden i Rackeby socken, Lidköpings kommun LÄNSSTYRELSEN I SKARABORGS LÄN BESLUT 1989-01-25 231-21-88 rek + mb Lidköpings kommun 531 88 LIDKÖPING Naturvårdsområdet Parkudden i Rackeby socken, Lidköpings kommun BESKRIVNING AV NATURVÅRDSOMRÅDET Naturvårdsområdets

Läs mer