Kommunens fortsatta arbete med fiberutbyggnaden på landsbygden?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunens fortsatta arbete med fiberutbyggnaden på landsbygden?"

Transkript

1 Kommunens fortsatta arbete med fiberutbyggnaden på landsbygden? Detta är en sammanfattning av hur jag skulle ha fortsatt arbetet med fiberutbyggnaden på landsbygden om jag hade fortsatt att jobba med detta. Nu är det inte längre mitt bord men jag hoppas att den kan vara till hjälp för de som ska fortsätta arbetet. Målsättningen bör vara att så många som möjligt på landsbygden ska få ett bra och framtidssäkert bredband och detta till en för brukarna och även skattebetalarna så låg kostnad som möjligt. Det bästa sättet att göra detta är genom en föreningsdriven fiberutbyggnad. Det enda andra alternativet idag är att utbyggnaden görs med kommunala skattemedel vilket jag tror blir både sämre och betydligt dyrare. Bäst resultat och även bäst ekonomi uppnås om kommunen tar en aktiv roll i att stötta och hjälpa föreningarna från start till mål. Om kommunen tar en alltför aktiv roll i det praktiska arbetet finns risken att det ideella engagemanget dör och då är inte dessa fiberprojekt genomförbara med bara statliga bidragspengar utan även stora summor kommunala skattemedel måste till. De arbetsuppgifter som i första hand bör åligga kommunen är: Skapa fiberområden. Detta bör göras av kommunen för att undvika vita fläckar med ytterområden där inga föreningar bildas. Bildande av föreningar. Med hjälp av redan befintligt föreningsliv ordna stormöten med syfte att få till en interimstyrelse och engagera de boende på orten. Hjälpa föreningen att skaffa fler medlemmar i första hand genom fler stormöten. Hjälpa föreningen att i ett tidigt skede upphandla projektör/systemleverantör. När föreningen har upphandlat en bra och trygg systemleverantör behöver kommunens roll inte vara lika aktiv. En bra systemleverantör med vana att jobba med liknande fiberprojekt på landsbygden kan det fortsatta arbetet mycket bättre än vad någon på kommunen kan. Ansökan av bidrag. Systemleverantören ska kunna detta bättre än kommunen men kommunen kan vara behjälplig vid kontakter med länsstyrelsen. Kommunen bör ha en bättre kontakt med Länsstyrelsen än både föreningarna och systemleverantören och kan här vara till stor hjälp. Kommunen bör hjälpa och stötta föreningarna i sina kontakter med alla myndigheter såsom länsstyrelse, jordbruksverk men även sina egna myndigheter. Här har kommunen betydligt mer pondus och makt än föreningarna. Ekonomiskt stötta de föreningar som får dyrast anslutning på grund av att området är väldigt glest befolkat. Detta bör i första hand ske genom att kommunen tar kostnaden för stamnät när det saknas på långa sträckor. Kommunen bör jobba för att länsstyrelsen avsätter bidragspengar till detta som kommunen kan söka alternativt hitta andra bidrag att utnyttja. Billigast för kommunen och bäst för föreningarna blir det sedan om kommunen upplåter åt föreningarna att mot betalning bygga dessa stamnät.

2 Erbjuda kassörshjälp till de föreningar som önskar. Många föreningar har haft svårt att hitta någon som på ideell tid vill vara kassör i projekt på ibland mer än 10 miljoner. Eventuellt ge ekonomiskt stöd till projektledare i de 7 redan bildade föreningarna. I de framtida föreningarna bör man kanske jobba för att kostnad för intern projektledare tas med i bidragsansökan. Ta kontakt med omkringliggande kommuner för att se om samarbete kan vara aktuellt. Se till att alla kommunala anläggningar och anläggningar som ägs av kommunala bolag ansluts. Driva frågan om förenkling och bättre tydlighet vid upphandling mot berörda myndigheter. Tillsammans med föreningarna jobba för ett godkännande av Skanovaavtalet hos länsstyrelsen. Detta är vad föreningarna vill. Hjälpa föreningarna vid ett bildande av en paraplyförening om de önskar detta.

3 Speciella frågeställningar Upphandling De 6 nybildade föreningarna skall ha en projektör/systemleverantör till hjälp för att kunna börja jobba på allvar och för att inte bryta mot dagens bidragsregler så måste de upphandla denna tjänst. När det gäller den nya programperioden så vet vi ännu inte vilka regler som kommer att gälla. Om föreningarna ska vänta tills det kommer nya regler där inga frågetecken finns tror jag de kan få vänta i flera år om det någonsin kommer. Om de i dag över 1000 fiberföreningar som finns i Sverige hade valt att vänta tills att jordbruksverket och länsstyrelserna hade kommit med helt solklara regler hade det inte funnits några fiberföreningar i Sverige idag. Protesterna mot upphandling enligt principerna om LOU har varit massiva från föreningar i hela Sverige och alla signaler jag fått från PTS, Västra Götalandsregionen och även jordbruksverket är att det troligtvis kommer vissa lättnader i regelverket. Vilka ändringar det blir och när de kommer kan vi dock bara spekulera om. Den mall som nu finns har det jobbats med i över ett år av Västra Götalands regionen, Länsstyrelserna i samverkan och PTS. Ett antal LOU kunniga personer och jurister från PTS har deltagit i arbetet. Den har skickats ut till alla större systemleverantörer i Sverige för synpunkter och ett antal möten har hållits med jordbruksverket och dess jurister. Den version som finns nu är 1.2 men version 1.3 beräknas komma nu i februari. Den används av alla föreningar i Västra Götalandsregionen där 50% av alla Sveriges fiberföreningar finns. Min rekommendation till de nya föreningarna är att de upphandlar projektör/systemleverantör så snart som möjligt och då gör detta så säkert som möjligt genom att använda den nu befintliga upphandlingsmallen och lägga ut denna på Visma Opic Att som de 7 första föreningarna lägga ut upphandlingen på kommunens e-avrop var inte så lyckat. Det har av vissa anbudsgivare uppfattas som att det var kommunen som upphandlade. Genom att upphandla innan bidragsansökan lämnas in och innan grovprojekteringen görs får alla anbudsgivare samma förutsättningar och klagomålet från länsstyrelsen om att någon anbudsgivare skulle ha en fördel undviks. Jag har förhandlat fram ett pris på 6000:- exkl. moms/förening mot normala 9000:- för Visma Opic. Då ingår fritt antal upphandlingar under ett år. 6000:- är småpengar med tanke på projektens storlek men för en nybildad förening kan det vara ganska mycket varför jag föreslår att kommunen kan ta den kostnaden. Att kommunen på kort varsel skulle kunna ta fram en bättre upphandlingsmall anser jag som omöjligt. Det är också så att de företag som har problem med den befintliga mallen är företag som inte vill jobba på det sätt som föreningarna vill och därmed ointressanta för föreningarna.

4 Projektering Mitt förslag är att föreningarna upphandlar projektör och systemleverantör i samma upphandling. Det andra alternativet som har framkommit att kommunen står för projekteringen anser jag vara sämre både för kommun och förening. Fördelarna med att projektör och systemleverantör är samma företag är många: Det säkerställer att den som lämnar bud inte bara kan leverera material billigt utan kan hela processen med att bygga byanät från projektering till färdigt nät. Från att bidragsansökan och den första projekteringen är gjord kommer det kontinuerligt att ske stora förändringar i projekteringen ända tills grävningen är klar. Detta gör det betydligt enklare om projektör och systemleverantör är samma företag. Det finns väldigt få om ens några helt fristående projektörer i denna bransch, särskilt med kunskap om byanät. De som kan projektering bäst är systemleverantörerna. I praktiken kommer alla seriösa systemleverantörer att göra en egen projektering även om det finns en projektering utlagd vid upphandlingen. Detta beror på flera saker som exempelvis vilka priser man har på sjökabel. De flesta använder nästan aldrig sjökabel eftersom att deras priser på sjökabel är för höga medan andra lägger mycket sjökabel eftersom att de har bra priser på sjökabel. En annan sak som är avgörande för projekteringen är om föreningen vill fortsätta äga nätet själva eller vill göra ett hyravtal med option om försäljning. För att kunna göra den bedömningen behöver föreningen hjälp av en oberoende systemleverantör dvs en leverantör som inte själv är nätägare och därför kan få tillgång till information om vilken infrastruktur som redan finns i området. Projekteringen är en bidragsberättigad kostnad för föreningen. Om kommunen står för projekteringen så kan de troligtvis inte söka bidrag för detta vilket i praktiken innebär att om kommunen investerar 1 miljon i projektering så blir det bara :- billigare för förening dvs en nedväxling av investerade pengar. Eftersom att varje systemleverantör hur som helst kommer att göra en egen projektering och sedan stå för alla ändringar under hela processen så får föreningen ändå betala för en projektering och besparingen för föreningen av kommunens investerade miljon blir 0:-.

5 Skanovaavtal Skanovaavtalet innebär att Skanova hyr nätet av föreningen i 7 år och för detta betalar Skanova 8400:- /anslutning i förskott. Denna betalning sker när nätet är upptänt och fungerar. Skanova har sedan en option att köpa nätet för 1 kr efter 7 år. Fördelar När anslutningen blir 8400:- billigare kommer betydligt fler att ansluta sig. När fler ansluter sig blir det fler som delar på kostnaden och varje anslutning blir ännu billigare. I realiteten blir troligtvis varje anslutning :- billigare. För en del föreningar är detta en nödvändighet för att projektet överhuvudtaget ska vara genomförbart. Utan Skanovaavtal kommer dessa projekt att läggas ner om inte kommunen går in med skattepengar. Skanova har ganska mycket befintlig infrastruktur i kommunen och i det område som omfattar de 7 föreningar som redan är beviljade bidrag är det endast Skanova som har någon infrastruktur att tala om. I och med ett Skanova avtal kan föreningarna utnyttja all infrastruktur som Skanova har i området och tillsammans gör de en besparing i byggfasen på minst 5 miljoner. Skanova tar hand om drift och underhåll från dag 1. Behovet av ideellt arbete blir väldigt lågt. Det blir lättare att få fler mobilmaster i områdena eftersom att de flesta (alla) mobiloperatörer vägrar gå i föreningars nät. De vill samarbeta med en professionell aktör. Troligtvis kommer kraven på driftsäkerhet i dessa nät att öka i framtiden vilket också talar för en professionell aktör. Nackdelar Högre priser? Skanova är som enda nätägare i Sverige reglerade och styrda av Svensk lag. De priser som de får ta ut bestäms av PTS. Alla andra nätägare i Sverige får sätta precis vilka priser de vill. Om föreningen genom ideellt arbete och bra upphandling skulle lyckas göra nätägandet 50:- billigare/månad än med Skanova som ägare så ger det 600:-/anslutning/år. Delar man de :- som det troligtvis blir billigare vid en anslutning med Skanovaavtal med den teoretiskt möjliga besparingen 600:-/år så tar det drygt 16 år innan det blir vinst. Under de första 5 åren när föreningen har en kollektiv anslutning är månadskostnaden densamma oavsett Skanovaavtal eller inte. Detta gör att det tar minst 21 år innan hushållen börjar tjäna pengar på att själv äga näten. Kommer Skanova att i framtiden lägga ner delar av näten som de inte anser lönsamma? I Bräcke har man löst detta genom att i avtalet skriva in att om Skanova vill lägga ner en del av nätet så har föreningen option att få tillbaka hela nätet gratis. Föreningen har inget att säga till om när det gäller nya anslutningar i framtiden. Troligtvis blir det dyrare för nya anslutningar i framtiden med Skanova som ägare än med föreningen som ägare.

6 För att Skanova ska vara intresserade så vill man att minst en majoritet av föreningarna gör avtal. Att bara ta de dyraste föreningarna är av förståliga skäl inget Skanova är intresserade av. Normalt så är kommunen eld och lågor när ett företag vill investera mångmiljonbelopp i kommunen men i detta fall vet jag att det finns starka krafter inom kommunen som inte gillar Skanovaavtalet. Dessa krafter tror jag aldrig hade funnits om det inte var för att kommunen har ett energibolag. 6 av de 7 föreningar som fått bidrag vill ha ett Skanovaavtal. Personligen var jag till en början inne på att föreningarna borde äga näten själva men desto mer jag lärt mig om byanätsbyggande desto mer har jag svängt mot att det bästa för föreningen långsiktigt är att sälja nätet till någon professionell aktör. På grund av argumenten ovan och det faktum att föreningarna vill ha ett Skanovaavtal så tycker jag att kommunen bör hjälpa föreningarna att driva denna fråga mot bl.a länsstyrelsen. Detta är en fråga av många som jag velat träffa länsstyrelsen och diskutera i snart ett halvår men bollen att ordna möte med länsstyrelsen har legat hos IT strategerna på kommunen och ännu är inget möte i sikte. Framtidssäkra nät, redundans, svartfiber, VLAN mm? Detta är ord som de flesta inte har en aning om vad de betyder men de dyker upp ganska ofta från IT kunniga personer på kommunen som väldigt tydligt tycker att mitt sätt att jobba är helt fel. De anser antagligen att IT infrastruktur bör vara en kommunal angelägenhet så att kommunen får full koll. Detta är naturligvis ett alternativ bara man politiskt bestämmer sig för att satsa några hundra miljoner. Alla som är ideellt engagerade i en fiberförening skulle naturligtvis hellre gå hem och ta ett glas vin eller åka och fiska bara kommunen eller staten ordnade fiber åt dem. Naturligtvis vill inte föreningen stå för kostnaden av att staten vill ha redundans och att kommunens IT ansvariga vill ha svartfiber och eget VLAN. Vill kommunen ha speciella lösningar är det bara att tala om för föreningarna vad man vill ha och betala så ordnar föreningarna detta. Föreningarna har förtroende att bygga Skanovas framtida infrastruktur så jag är helt övertygad om att föreningen klarar av att leverera allt kommunen kan tänkas önska sig bara de är villiga att betala.

7 Planering närmaste året Nedan följer en grov planering av det närmaste året som jag hade lagt upp det. Omgående Möte med Länsstyrelsen. Visma Opic till alla föreningar. Hjälpt de 6 nya föreningarna att upphandla så att de kan börja jobba. Hjälpa de 6 nya föreningarna med fler stormöten om de önskar. Fortsätta att annonsera om vad som händer i projektet ibland annat BLT-bladet, Anundsjö aktuellt och Grundsundabladet mm. Se till att alla kommunala fastigheter och kommunala bolags fastigheter ansluts. Om kommunen har speciella önskemål så bör man meddela föreningarna detta. Lobba för ett godkännande av Skanovaavtalet mot länsstyrelsen. Hitta lösningar för att kunna stötta föreningarna med kostnaden för stamnät där det behövs. Lobba för enklare och tydligare regler vid föreningarnas upphandling. Under våren Hösten Hitta en lösning för hur kommunen skulle kunna sköta kassörsrollen åt föreningarna om de så önskar. Hitta en lösning för hur kommunen skulle kunna stötta med kostnaden för projektledare. Alternativt meddela föreningarna att kommunen inte hjälper till med detta. Ett tydligt nej är bättre än inget svar alls. Hjälpa de 6 nya föreningarna med bidragsansökan. Planera för bildandet av fler föreningar i augusti/september. Bilda fler föreningar. Hur mycket pengar länsstyrelsen får till bredbandsutbyggnad är till stor del beroende av hur stort söktrycket är. Det finns alltså en poäng i att ha fler föreningar i pipeline än vad det finns pengar till. Planering på längre sikt I teorin skulle hela Örnsköldsviks landsbygd kunna vara utbyggd inom 4 år. I praktiken tror jag att 6-7 är mer realistiskt. Den begränsande faktorn är framförallt mängden bidragspengar men även kommunens engagemang och stöd till föreningarna är viktigt. Med förhoppning om en bra fortsättning av fiberutbyggnaden! Klas Strandberg Dryckeskonsult

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Ulricehamns kommun 18 Februari 2013 Monica Ek-Remmerth Länsstyrelsen & Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Version 1.0 Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen

Läs mer

Kallelse till extrastämma med Harö Bredband Ekonomisk Förening

Kallelse till extrastämma med Harö Bredband Ekonomisk Förening Kallelse till extrastämma med Harö Bredband Ekonomisk Förening Tid: Lördagen 26/11 2016 kl. 12.30 Plats: Harö skola (då går det att åka ut över dagen mellan två båtar) Bakgrunden till mötet är det beslut

Läs mer

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 Byanät för bredband i världsklass Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 1 Erfarenheter (1) Behovet av en samlad information och stöd är stort hos de boende på landsbygden.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI 264 hushåll i Diö säger Ja till fiber! - För oss är valet enkelt vi längtar efter att få in uppkoppling via fiber. Att försöka spå om framtiden

Läs mer

Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men

Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men Upphandlingsmallar Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men De kan hjälpa er att undvika de vanligaste felen De är skrivna av erfarna experter inom flera områden De har

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen om offentlig

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Orust 21 maj 2015 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 Fiberföreningsläget i VG län Fiberföreningars

Läs mer

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät 2015-11-25 1. Bakgrund och syfte Bakgrund Det finns många Byanät som redan är klara och befinner sig i en förvaltningsfas

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Mariestad/Töreboda 21 maj 2015 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 Fiberföreningsläget i VG län Fiberföreningars

Läs mer

Innehåll. Rapport från. Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014

Innehåll. Rapport från. Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014 Rapport från Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014 Innehåll Program...2 Inledning...3 Lägesraport...3 Nya bredbandsmedel till Stockholms län...3 Utbetalningsprocessen...3

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Mariestad/Töreboda 21 maj 2015 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 70,00% Tillgång till 100 Mbit/s

Läs mer

Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län. 19 oktober 2012. Page 1

Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län. 19 oktober 2012. Page 1 Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län 19 oktober 2012 Page 1 Fiberföreningsstatus per kommunstatus 2012-10-12 Aktiva föreningar Bredbandsintresse på kommunalt håll i Västra Götaland

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

Månadsbrev oktober 2014

Månadsbrev oktober 2014 Månadsbrev oktober 2014 I nya Landsbygdsprogrammet finns det 3,25 miljarder kronor för stöd till bredbandsutbyggnad varav svenska staten står för 59%, resten kommer från EU. Jordbruksverket har fördelat

Läs mer

Projektet Fiber från Ornö via Nämdö, Runmarö och vidare till Harö. Presentation vid regionala skärgårdsrådet

Projektet Fiber från Ornö via Nämdö, Runmarö och vidare till Harö. Presentation vid regionala skärgårdsrådet Projektet Fiber från Ornö via Nämdö, Runmarö och vidare till Harö Presentation vid regionala skärgårdsrådet 2017-05-04 Bakgrund Åren 2013 2015 byggde fiberföreningar på öarna Ornö, Nämdö och Runmarö var

Läs mer

Information om bredband och fiber

Information om bredband och fiber Information om bredband och fiber Medverkande Marks kommun Bengt-Allan Frost, VD Marks Kraftvärme AB/Marknet Axel Berg, Nättekniker vid Marknet Rano Eliasson, Projektledare vid Marknet Thomas Hellberg,

Läs mer

Förvaltningsplan. Page 1

Förvaltningsplan. Page 1 Förvaltningsplan Förening som får bredbandsstöd för perioden 2014-2020, ska lämna in en förvaltningsplan i samband med slutredovisningen Statens Jordbruksverks checklista för förvaltningsplan i bredbandsprojekt

Läs mer

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon!

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vilka är vi? En grupp människor som sedan ett par år tillbaka arbetat för en levande landsbygd i Segmon. En landsbygd som klarar framtidens krav Består av 4 olika

Läs mer

BIDRAGSREGLER 2014-2020

BIDRAGSREGLER 2014-2020 BIDRAGSREGLER 2014-2020 Villkor för att kunna få bidrag Fem grundläggande villkor Du ska genomföra projektet på landsbygden (Tätort med upp till 3000 innevånare). Du ska genomföra projektet i ett område

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Kinna 4 juni 2014 Tore Johnsson Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar

Läs mer

Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15

Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15 FEMSJÖ FÄRGARYDS FIBERFÖRENING Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15 Mikael Nykvist, Johnny Andersson, Ulrik Bertilsson Nuvarande status Femsjö Färgaryds Fiberförening Ekonomisk förening

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Agenda Teleservice Önskemål och förslag Bra och dåligt om stöd Förslag Hur har

Läs mer

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Ks/2014:119 1(2) Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje för bredband MÅLSÄTTNING, SYFTE OCH DEFINITIONER Målsättning I bredbandsstrategi för Sverige formuleras målet om

Läs mer

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten Byalagsfiber med Skanova Så här får byalaget fiber utanför tätorten Med oss som samarbetspartner får ni ett högklassigt fibernät Nu kan vi dra fiber för bredband, tv och telefoni åt dig som bor på landsbygden!

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Varför bredband på landsbygden?

Varför bredband på landsbygden? BREDBAND I RAMSBERG M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

UBit arbetsmöte Anteckningar

UBit arbetsmöte Anteckningar UBit arbetsmöte Anteckningar 26 augusti 2014 HiQ Göteborg, rum Turkos UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 27 maj 2014, sammanfattning Bordet runt GIS, Per Torphammar Jordbruksverket,

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet)

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Ann-Sofie Fahlgren Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013

Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013 Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013 Lägger ni ned slang, stoppar i fiber för att ev. kunna ta med mer medlemmar När de som inte ville vara med från början ångrar sig. Det rekommenderas att

Läs mer

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se Viktig information från: Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening kallas Helgesta Fiber Den här informationen riktar sig till alla som har en fastighet belägen i det område där Norra Båven Rockelstad

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd.

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd. Proposition till årsstämma 2019 Kvarnhagens Samfällighet Förslag från fibergruppen om fiberanslutning. Kostnad per hushåll för installation och anslutning till vald operatör: - 150-180 kr per månad under

Läs mer

FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN

FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN NU startar vi arbetet för att ordna bredband via fiber, fibernät. Frågorna om fibernätet har varit många. Den vanligaste frågan har varit vad det kostar, en fråga som det inte

Läs mer

SAM MANTRÄDESPROTOKOLL LEDN l NGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-09-30

SAM MANTRÄDESPROTOKOLL LEDN l NGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-09-30 l SALA KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL LEDN l NGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2014-09-30 13 (36) 177 Dnr 2014/987 INLEDNING i Sala kommun redogör för kommunstyrelsens strategi och handlingsplan för bredbandsfrågor.

Läs mer

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden Rejlers Fiberprocess En lysande tråd till framtiden Det avgörande är oftast inte det som syns, utan det som ligger dolt under ytan UTREDA Utreda är den viktigaste produkten i hela fiberprocessen. Gör man

Läs mer

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning.

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning. Sida 1 av 1 Scenarier för byanät Inledning Detta scenario avser att beskriva förutsättningarna för de exempel på avtal som har tagits fram för att stödja ekonomiska föreningar vid realisering av lokala

Läs mer

Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar

Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar Quadracom ned alla sina ADSL-noder Fakta Ammeråns-Gesundens

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun Datum 2014-09-18 Mottagare: KS Bredbandsstrategi för Filipstads kommun FILIPSTADS KOMMUN Tel vx: 0590 611 00 Org.nr: 212000-1876 Box 303 Fax: 0590 615 99 Internet: www.filipstad.se 682 27 FILIPSTAD E-post:

Läs mer

Mallarna är bara rekommendationer, men

Mallarna är bara rekommendationer, men Upphandlingsmallar Mallarna är bara rekommendationer, men De kan hjälpa er att undvika de vanligaste felen De är skrivna av erfarna experter inom flera områden De har varit på remiss hos myndigheter, operatörer

Läs mer

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Erik Evestam, LRF Västra Sverige Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Fler, mer, oftare... 89% hade tillgång till internet hemma 83% har tillgång

Läs mer

Sammanfattning infomöte

Sammanfattning infomöte Sammanfattning infomöte Den 9 juni kl 19.00 var alla vikabor inbjudna av Vika Byaråd till informationsmöte i Vika bygdegård om förutsättningarna för Vikaborna att bli uppkopplade med fiber. Efter genomgång

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr KS/2012:285 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband SÄFFLE KOMMUN 15 500 invånare Tätort 4 900 hush Landsbygd 2 500 hush Näringsliv 1372 företag 400 landsbygd 25 kommunala verks/fast Storlek 1220 kvkm 13 invånare

Läs mer

Agenda. Varför Fiber? Varför NU? Vad kostar det?

Agenda. Varför Fiber? Varför NU? Vad kostar det? Agenda Varför Fiber? Varför NU? Vad kostar det? Varför Fiber? Varför arbetar Regeringen och Regionerna med bredbandsutveckling? q Regionerna och kommunerna är övertygade om att; q Näringslivet får bättre

Läs mer

Bidragsregler projektstöd 2014

Bidragsregler projektstöd 2014 Bidragsregler projektstöd 2014 Villkoren i stödet kommer att se ut på det sätt som vi beskriver i informationen här. Eftersom programmet och därmed inte heller de formella regelverken är klara kan det

Läs mer

Följ oss på nätet eller i appen!! Det händer mycket, varje dag!! Fiber i Brunskog @fiberibrunskog www.fiberibrunskog.se Allt under #fiberibrunskog Välkomna till informationsmöte 28 april 2016 Det finns

Läs mer

Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län. Göteborg 26 juni 2012. Page 1

Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län. Göteborg 26 juni 2012. Page 1 Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län Göteborg 26 juni 2012 Page 1 Statliga nya bredbandsstöd Stöd tillgängliga för fiberföreningar i Västra Götalands län inom våra

Läs mer

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Fiber för bredband Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet. Ludvika framtidens, tillväxtens

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Marks kommun 29 Januari 2013 Monica Ek-Remmerth Länsstyrelsen & Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1

Läs mer

Befolkning med tillgång till fiber

Befolkning med tillgång till fiber Bredband Vision och Beslut Målet är att uppfylla Regeringens vision om 90% av befolkningen bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast 2020 dvs fiber... -> 2020, statliga pengar 3.25 miljarder, 113 (!)

Läs mer

Sista ansökningsdag: 30 juni 2015. Vill du bli medlem? Läs mer på din föreningssida.

Sista ansökningsdag: 30 juni 2015. Vill du bli medlem? Läs mer på din föreningssida. Sista ansökningsdag: 30 juni 2015 Vill du bli medlem? Läs mer på din föreningssida. Medlemsskapet betyder INTE att du maste tacka JA till fiber, bara att du kommer att fa ett forslag att ta stallning till.

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård.

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Program: 1. Information om fiberprojektet, vad har hänt sedan vi träffades senast (17 mars).

Läs mer

Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND. Mellan parterna. (1) I avtalet kallat Föreningen:

Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND. Mellan parterna. (1) I avtalet kallat Föreningen: Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: och Bro Fibernät Ekonomisk förening, 769619-5440, SÄFFLE

Läs mer

Frågor kring Bredbandet

Frågor kring Bredbandet Frågor kring Bredbandet Bredband åt alla..hur länge ska man behöva vänta..? Det ska väl inte kosta mer än 200 kr? Sysslar kommunen med bredbandoch hur ska det gå till? Kommunen ordnar visst ADSL Hur kan

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Kinna 2 december 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar Fiber

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr 131/2011 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling

Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling En information från Björkviks Fiber Ekonomisk Förening (BFEKF) som planerar för utbyggnad av Bredband i Fibernät Intresseanmälan

Läs mer

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp FiberBestorp Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp Agenda Fördel Fiber! Hur går det till? Affärsmodell Förening och medlemskap Tidplan Frågor Fördel Fiber Fördel Fiber Telia lägger ner telestationer

Läs mer

SLUTRAPPORT. Datum: Diarienummer: Journalnr: 2010-5574. 1. Allmänna uppgifter a) projektets namn: Förprojektering av fiberutbyggnad på landsbygd

SLUTRAPPORT. Datum: Diarienummer: Journalnr: 2010-5574. 1. Allmänna uppgifter a) projektets namn: Förprojektering av fiberutbyggnad på landsbygd Datum: 2012-06-21 Diarienummer: SLUTRAPPORT Journalnr: 2010-5574 När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och

Läs mer

HLM-Fiber i Lund 2013-12-23. Frågor och Svar rörande optiskfiberdragning på vårt område!

HLM-Fiber i Lund 2013-12-23. Frågor och Svar rörande optiskfiberdragning på vårt område! 1 S i d a Version 3 http://www.bruce.se/hlmfiber HLM-Fiber i Lund 2013-12-23 Frågor och Svar rörande optiskfiberdragning på vårt område! Datum: 2013-12-23 Varför är optisk fiberlösning bra för mig? Eftersom

Läs mer

~ SALA u ila~a KS 20 14/ 17 2 / l

~ SALA u ila~a KS 20 14/ 17 2 / l ~ SALA u ila~a KS 20 14/ 17 2 / l ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Silvana Enelo-Jansson 1 (1) 2014-09-24 DIARIENR: 2014/ 987 MISSIV SALA KOMMUN s förvaltning Ink. 2014-09- 2 4 Oiarienr 2 0 J4 JOJfJ"J_

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017

Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017 Koncernkontoret, Kollektivtrafik och Infrastruktur Västra Götalandsregionen 2018-05-21 Handlingsplan kopplad till kontrollstation av regional bredbandsstrategi 2017 Inledning Kontrollstationen av den regionala

Läs mer

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 1.Kommunalt vatten och avlopp? 2.Mobilt bredband, affärsmodell och kostnader 3.Anslutningar och teknik 4.Handlingsplan Kommunalt vatten och avlopp? JESSICA RYTTER

Läs mer

Information från Värmskog Fibernät

Information från Värmskog Fibernät Information från Värmskog Fibernät Vi är en ekonomisk förening som verkar för att hålla landsbygden vid liv samt att ge oss som bor, lever och verkar utanför tätorten lika villkor. Den digitala infrastrukturen

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass!

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 49%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Information om bredbandsutbyggnad i Bråta med omnejd

Information om bredbandsutbyggnad i Bråta med omnejd Information om bredbandsutbyggnad i Bråta med omnejd Arbetet med att planera för vårt fibernät i Bråta med omnejd har under hösten intensifierats och både mark- och systementreprenör samt kommunikations-

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Varför bör nätet säljas? Idag finns ett bristande engagemang och endast ett fåtal personer gör sig tillgängliga för

Läs mer

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Länghem Landsbygd Fiber - Information om projektet - Agenda Presentation Bredband via fiber, hur fungerar det Tätorten Kostar det något? Tjänster,

Läs mer

Fiber på landsbygden. Handbok för byalag

Fiber på landsbygden. Handbok för byalag Fiber på landsbygden Handbok för byalag 1 Innehåll Inledning 3 Byalag 4 Byalagsprocessen steg 1 Information & intresse 5 Byalagsprocessen steg 2 Affärsform & föreningsbildande 5 Att bilda ekonomisk förening

Läs mer

Rubrik, Georgia 46 pt. Lagom lång

Rubrik, Georgia 46 pt. Lagom lång Rubrik, Georgia 46 pt. Lagom lång Rubrik, Georgia 46 pt. Lagom lång Rubrik, Styrelse Georgia 46 pt. Lagom lång Ordförande Första nivån Anna Sundström Vice ordförande Andra nivån Bengt Lindberg Kassör Helena

Läs mer

Välkomna. Fibernät i Hackvad

Välkomna. Fibernät i Hackvad Välkomna till informationen Fibernät i Hackvad Vi berättar om det pågående projektet för att kunna erbjuda alla fastigheter i Hackvad med omnejd med fibernät och om villkoren för anslutning. Fibernät behövs

Läs mer

Välkomna. Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se

Välkomna. Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se Välkomna till stämma i Hyssna Fiber ekonomisk förening Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se Hyssna Fiber ek. för. Ordinarie

Läs mer

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredbandsbåten 2012 Regeringens bredbandsmål 90% skall ha 100 Mbit/s år 2020 Anna-Karin Hatt, IT- och

Läs mer

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP www.bolmso.se Bolmsö fibergrupp Februari 2014 startades en studiecirkel för att utreda möjligheten till bredband, telefon och TV via fiber på Bolmsö Gruppen har samlat in fakta för att kunna ge en aktuell

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar

Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar September 2010 Page 1 Innehåll fiberföreningskväll Välkomna till detta informationsmöte Bredbandsläget i området Finansieringsmöjligheter Fördelar/erfarenheter

Läs mer