Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013"

Transkript

1 Minnesnoteringar från Rångedala 20:e februari 2013 Lägger ni ned slang, stoppar i fiber för att ev. kunna ta med mer medlemmar När de som inte ville vara med från början ångrar sig. Det rekommenderas att tänka till och lägga ner fiber så at det räcker till alla i området, även tänka på de som inte är med i första omgången, sommarstugor, samlingsplatser, master mm. Vad har ni för policy är någon vill komma med efter att t.ex. grävskopan har passerat Slang är nedgrävd? Hur sent kan de ångra sig. Vikigt att visa vad man tjänar i kronor och ören, på ett enkelt vis. JC visade exempel på enkel ekonomisk kalkyl för att visa vad man tjänar Vad säger ni till de som inte går med från början att de får betala den dag de vill vara med? Detta är något som varje förening hanterar i sina stadgar. De flesta har anslutningsavgiften +framgrävningsavgift (självkostnadspris), efter grävskopan har passerat. Förekom även 5 000: - extra i avgift. De har även tagit bort medlemsavgiften/årsavgiften för att slippa det administrativa arbetet med den. Tänka på att årsavgiften är skattefri. En utesluten medlem har inte rätt att få tillbaka insatsen enligt Föreningslagen? se lagen men se även över stadgarna. Hur har ni gjort med dagsverken? Om någon inte vill eller ej kan hjälpa till. Kan de köpa sig fria från dagsverken? Hanteras av varje förening. Vissa har noga listat timmar som utförts, alla insatser som hjälper föreningen, upp till sin verk. En förening har 3 dagsverk, 24 tim a 300:-. Vissa har inte lagt ner tid på att lista vilka som gjort sina timmar. Tänka på föreningar och ungdomar de utföra tjänsterna åt de som inte vill/kan utföra sina timmar. Hur lång tid tar det att bygga nätet? Beror på hur lång sträcka, hur terrängen ser ut. Årstid och väderlek. Roasjö grävs mil på ett år. Kalv 20 mil på lika lång tid. Tänka på att söka alla tillstånd och skriva avtal innan grävningen börjas. Det går oftast inte snabbare och billigare att samförlägga med te x Vattenfall men underlättar vissa tillstånds och avtalsbitar. Det är oftast lika dyrt att samförlägga med tex Vattenfall, Fortum och det går inte fortare men man vinner arbete på att åka med på deras tillstånd, avtal osv.

2 Vem kontaktar jag om fiberbredbandet inte fungerar? Om det uppstår ett fel på det fysiska nätet, vem ringer du då? Beror på vem som har ansvaret. Vem har ansvaret för drift och underhåll? Ägaren av nätet om inte tjänsten köpts in. Vad finns det för lämpliga partner på underhåll för fristående föreningar och finns det vinst i samarbete över gränserna kanske hela sjuhärad. Vid frågan om detta skulle vara av intresse, så var det många händer som sträcktes upp. Bilda förening? Bilda AB? Vem för frågan vidare? Finns det något viktigt o tänka på med kontakt med Länsstyrelsen o bidragen? Ansökan om projektstöd finns på Länsstyrelsens hemsida, under Näringsliv och föreningar, sedan Bredband. Helt ok att söka som privatperson/annan förening (skrivs en överlåtelseblankett när fiberföreningen är bildad) Det är kontaktuppgifterna i detta läge som är viktiga. Viktigt att skicka in ansökan så snart som möjligt, den sökande får då en plats i kön, samtidigt som länsstyrelsen ser att det finns ett behov, speciellt vid omfördelningar av medel. Ansökan ska sedan kompletteras med en marknadsanalys, uppskattat antal hushåll, vad finns i området nu mm. Just nu ca 140 ansökningar i Västra Götalands län. Ansökan skickas till Länsstyrelsen i Skara - Monica Ek-Remmerth. Finns det frågor, kontakta Monica på VGR har tillsammans med Länsstyrelsen tagit fram en guider, mallar, checklistor, underlag och upphandlingsmodeller denna släpps troligen om 3-4 veckor på Vad räknas som tätort? Tätort enligt definitionen som gäller är gjord av SCB 200 hushåll, 200 meter emellan =tätort. Finns tätortskarta där du kan se vilka gator, hus som tillhör tätort eller inte. Vad har ni för gräns för att kunna bli medlem? Geografisk gräns hus som ligger i utkanten Eller t.o.m kanske i grannsocken, kommunen. En fördel om alla har möjligheten att ansluta sig, vita fläckar är inte att rekommendera. Kommunerna söker stöd för stamnätet hos VGR, stödet som betalas ut här tillåter inte att någon del utesluts. Med sunt förnuft och ett givande och tagande kommer inte föreningarnas eller kommunernas gränser vara något hinder. Hinder kan finnas emellan olika län, då de inte arbetar på samma sätt.

3 Är det nödvändigt att föreningar kopplar ihop sig? Det rekommenderas att bygga ihop näten för att kunna göra bra upphandlingar och få större utbud, ökar även säkerheten med. Företagskunder behöver svartfiber hur många fiber? I dagsläget endast ett fiberpar de delar ofta på dom. Gäller även master. Telemaster vad behöver dessa och vilka krav på Service? Kan vara bra att ha masterna i åtanken vid projekteringen, även dra fram extra fiber. Masterna är inget som någon förening blir rik på, uppskattningsvis ca 1 000:-/mån inkomst. Men samtidigt får området bättre mobiltäckning. Tänka på att det krävs en kassa i föreningen för att kunna ge service till masterna. Enligt Skanova ska en avgrävning repareras på inom två timmar, oftast vite efter om det går över 8 timmar. Se över avtal om det blir aktuellt. Om masterna får bättre kapacitet? Ja, även bättre uppkopplingen till mobilerna. Hur mycket fiber behövs i reserv? Se tidigare fråga Vad har nätet för värde? Se tidigare svar. På hur många år ekonomiskt skriver man av fibernätet? Detta påverkar mycket driftskalkylen och resultaträkningen. Nätet ses som inventarier och kan då skrivas av på en 5-års period. Annat förslag var Skriver av går förlust drar ner insatsen. Hur ser framtidsvisionen för fiber ut? o Bohuslän bygger ihop sina nät, Redundans (att ha en annan väg in) är en säkerhet. Kommunerna bör verka för att de byggs ihop. o Alla överens om att 100 Mbit inte kommer att räcka om några år. o Hur många gig man får ut av en fiber avgörs av vad om är monterat i ändarna. Frågan är inte enbart hur många Mbit som behövs, utan även kvalitén på en jämn stråle. o Det som kom troligen kommer att ta på kapaciteten framöver är spel över nätet. Tv- tittande där du själv väljer när och var du ska titta, kanske även vilken spelare du vill se matchen ifrån och då mobilt, mm. o Öka färgerna i fibern ta ut mer, som ett grenuttag till fler fiber Visst vill även statsnät äga dessa nät viktigt att tänka på att det byggts tekniskt riktigt. Den som anlägger nätet äger det, därifrån olika val: - Sälja nätet efter en avtalsperiod troligen blir det dyrare avgift/månad för de köpta tjänsterna

4 - Äga det själv välja KO (kommunikationsoperatör) - Köpa in hela konceptet - Bilda AB? Förening? Sjuhärad? Hur länge lever ett fibernät? o Fysiskt är kabel den absolut största delen av ett nät och väldigt viktigt för driftssäkerheten att man väljer rätt. Thomas Björkståhl, produktionschef, Nexans delar med sig av sin kompetens: Skanova och Borås stadsnät säger att de inte har några problem och den fiber de lagt ner sedan slutet av 90talet (Borås). Skanova har fiber i backen som fungerat sedan slutet av 80talet. De har valt rätt kablar, kablar som är byggda för den miljö och det klimat som finns i Sverige. Som kunder har de väldigt höga krav på oss som producenter. Föreningarna kan lätt påverka livslängden på nätet. Välj kabel för den miljö som kabeln skall ligga i : inomhus, utomhus i eget rör, utomhus i rör tillsammans med andra kablar, utomhus direkt i mark, utomhus i stolplinjer eller i sjöar och vattendrag. Välj kabel som är anpassad för vårt temperaturfönster -40 grader till plus 60 grader och att det finns dokumenterade tester från tillverkaren. Det finns en global standard som alla kabeltillverkare använder och alla kablar är testade mot. Kabel som ligger i backen blir inte utsatta för dessa temperaturer säger vissa, det är sant. Men i alla brunnar (som ofta är fulla med vatten) och i alla kopplingsskåp där det inte finns något lager med jord som isolerar, det är också i dessa punkter som service sker i framtiden. En skarv som måste bytas i minus 30 grader, då måste resten av kablarna tåla att man tar i dem utan att teknikern riskerar samtliga kundanslutningar i den kopplingspunkten. Vem skall i framtiden äga stamnätet? 1900-talet fanns kopparnätet, det var 437 olika telefonnät detta levde år sen blev det monopol =Televerket. Strukturen kan bli den samma med fibern Vad kan vi vänta oss för mer för tjänster i fibern? o Underlätta för vård & omsorg, landstinget, vård i hemmet, höjd levnadsstandard, Coompanion Sjuhärad, Anders Lindauer, kan hjälpa till med rådgivning om samarbete, val av företagsform och finansiering kostnadsfritt, även stadgar, anslutningsavtal, markägaravtal och kontaktuppgifter till andra. Ekonomisk förening kan inte neka någon att gå med i föreningen, om stadgarna tillåter det. I stadgarna styrs även återbetalning för eventuellt utträde i föreningen.

5 Ofta vill nätägare bestämma vad det är för kablar, material osv om de ska ta över nätet/äga det. Svartfiber är en icke upplyst fiber, vilande (passivt). Varför är tex bygdegården dyrare att ha ansluten än en vanlig byggnad? - En samlingslokal kan subventioneras, regleras i avtal. Glöm inte dokumentationen i föreningen den är viktig. Vad består intäkterna av för en nätägare? - nätavgiften - enligt PTS 384: - till en fiberanslutning för ett hushåll/kvartal exkl tjänster. Vid pennan Ingela, Christina och Marie, som gjort allt för att få rätt uppgifter nedtecknade. Observera att det är minnesanteckningar.

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se Viktig information från: Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening kallas Helgesta Fiber Den här informationen riktar sig till alla som har en fastighet belägen i det område där Norra Båven Rockelstad

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Ulricehamns kommun 18 Februari 2013 Monica Ek-Remmerth Länsstyrelsen & Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Vårgårda kommun 25-26 februari 2013 Monica Ek-Remmerth Länsstyrelsen & Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass!

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 49%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten Byalagsfiber med Skanova Så här får byalaget fiber utanför tätorten Med oss som samarbetspartner får ni ett högklassigt fibernät Nu kan vi dra fiber för bredband, tv och telefoni åt dig som bor på landsbygden!

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Kinna 4 juni 2014 Tore Johnsson Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar

Läs mer

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 1.Kommunalt vatten och avlopp? 2.Mobilt bredband, affärsmodell och kostnader 3.Anslutningar och teknik 4.Handlingsplan Kommunalt vatten och avlopp? JESSICA RYTTER

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling

Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling Björkviks Fiber Ekonomisk Förening Välkommen att delta i vår bygds utveckling En information från Björkviks Fiber Ekonomisk Förening (BFEKF) som planerar för utbyggnad av Bredband i Fibernät Intresseanmälan

Läs mer

Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län. 19 oktober 2012. Page 1

Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län. 19 oktober 2012. Page 1 Fiberföreningsstatus, Bredbandsstöd, i Västra Götalands län 19 oktober 2012 Page 1 Fiberföreningsstatus per kommunstatus 2012-10-12 Aktiva föreningar Bredbandsintresse på kommunalt håll i Västra Götaland

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 49%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar

Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar Förutsättningarna för bredband i kommunen ändras drastiskt för merparten av oss som bor utanför tätorterna Från och med Januari 2014 Då plockar Quadracom ned alla sina ADSL-noder Fakta Ammeråns-Gesundens

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband SÄFFLE KOMMUN 15 500 invånare Tätort 4 900 hush Landsbygd 2 500 hush Näringsliv 1372 företag 400 landsbygd 25 kommunala verks/fast Storlek 1220 kvkm 13 invånare

Läs mer

Välkomna. Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se

Välkomna. Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se Välkomna till stämma i Hyssna Fiber ekonomisk förening Nu är vi 445 medlemmar Tillsammans bygger vi ett fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se Hyssna Fiber ek. för. Ordinarie

Läs mer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer 1(5) PFEF_Avtal_FA_150604. Rev:0 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal är upprättat mellan (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person (i fortsättningen kallad

Läs mer

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon!

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vilka är vi? En grupp människor som sedan ett par år tillbaka arbetat för en levande landsbygd i Segmon. En landsbygd som klarar framtidens krav Består av 4 olika

Läs mer

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät!

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Regeringsbeslut 2009: 90% av hushållen ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband år 2020 Kommunerna följer upp med IT-infrastrukturplaner

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Marks kommun 29 Januari 2013 Monica Ek-Remmerth Länsstyrelsen & Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Sjuhärad 29 september 2014 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar Fiber

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Presentation av hur grävning av Näs fibernät kommer att organiseras

Presentation av hur grävning av Näs fibernät kommer att organiseras Presentation av hur grävning av Näs fibernät kommer att organiseras Bygdegården i Havdhem den 10 juli 2014 Bygdegården i Näs 20 juli 2014 Finns på Näs socken hemsida från vecka 30 www.nas.nu/fiber/fiber.htm

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2018 Jens Ingman BAKGRUND Om kartläggningen En

Läs mer

Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län. Göteborg 26 juni 2012. Page 1

Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län. Göteborg 26 juni 2012. Page 1 Bredbandsstöd, Bredbandsbristområden och upphandling i Västra Götalands län Göteborg 26 juni 2012 Page 1 Statliga nya bredbandsstöd Stöd tillgängliga för fiberföreningar i Västra Götalands län inom våra

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Agenda. Information från Rackens fiberförening. Information från Arvika Kommun. Frågor. Anders Johansson. Ola Nilsson

Agenda. Information från Rackens fiberförening. Information från Arvika Kommun. Frågor. Anders Johansson. Ola Nilsson Agenda Information från Rackens fiberförening Anders Johansson Information från Arvika Kommun Ola Nilsson Frågor Rackens fiberförening Interimsstyrelse bildad 9 april Anders Johansson, Rackstad Lennart

Läs mer

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför?

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber Ekonomisk Förening Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Bli medlem i Torestorps Fiber Ekonomisk Förening idag och visa därmed ditt

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

Fiber till Landsbygden Informationsmöte. Välkomna!

Fiber till Landsbygden Informationsmöte. Välkomna! Fiber till Landsbygden Informationsmöte Välkomna! Agenda Inledning Bredbandsmålet Fiberorganisationen Varför fiber? Processen Prissättning och olika alternativ Bidrag Övriga frågor VMEABs affärsområden

Läs mer

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber

ETT HELHETSKONCEPT. Experten på fiber ETT HELHETSKONCEPT Experten på fiber 1 1. Vad är fiber? 2. Vilka är Fibergruppen? 3. Vad gör Fibergruppen? 4. Kalkyl 5. Fiber till Gärdala 6. Vad ska byalaget hjälpa till med? 7. Referenser 8. Information

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2016 Jens Ingman Om kartläggningen Ett årligt

Läs mer

Erbjudande från Greby Götlunda Fiberförening, om delägande i fibernät för TV, telefon och internet

Erbjudande från Greby Götlunda Fiberförening, om delägande i fibernät för TV, telefon och internet Erbjudande från Greby Götlunda Fiberförening, om delägande i fibernät för TV, telefon och internet Nu går tåget. Projektering pågår för anläggande av fibernät i Greby-Götlunda-Torpomad området. Vi vill

Läs mer

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät!

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Om bynet En systemleverantör till fiberföreningar Projekterar, levererar material, bygger fibernätet Unik affärsmodell, anpassad till fiberföreningar

Läs mer

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp FiberBestorp Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp Agenda Fördel Fiber! Hur går det till? Affärsmodell Förening och medlemskap Tidplan Frågor Fördel Fiber Fördel Fiber Telia lägger ner telestationer

Läs mer

Presentationsmaterial. Sammanställt av Cecilia Sjödén 2013-03-13

Presentationsmaterial. Sammanställt av Cecilia Sjödén 2013-03-13 Presentationsmaterial Sammanställt av Cecilia Sjödén 2013-03-13 Torsby kommuns bredbandsstrategi Regeringens mål för år 2020 är att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst

Läs mer

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning.

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning. Sida 1 av 1 Scenarier för byanät Inledning Detta scenario avser att beskriva förutsättningarna för de exempel på avtal som har tagits fram för att stödja ekonomiska föreningar vid realisering av lokala

Läs mer

Förvaltningsplan. Page 1

Förvaltningsplan. Page 1 Förvaltningsplan Förening som får bredbandsstöd för perioden 2014-2020, ska lämna in en förvaltningsplan i samband med slutredovisningen Statens Jordbruksverks checklista för förvaltningsplan i bredbandsprojekt

Läs mer

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd.

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd. Proposition till årsstämma 2019 Kvarnhagens Samfällighet Förslag från fibergruppen om fiberanslutning. Kostnad per hushåll för installation och anslutning till vald operatör: - 150-180 kr per månad under

Läs mer

Strategi för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 (RUP)

Strategi för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 (RUP) Strategi för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 (RUP) Länets nya bredbandstrategi 2.0 bör vara ett underdokument till den regionala planen Strategi för tillväxt och utveckling i Västra

Läs mer

FÖRSÖK. Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar

FÖRSÖK. Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar FÖRSÖK Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar Inget förändrat läge! Ca 70 fastigheter har blivit medlemmar! Osäkert när det gäller bidrag! Paketet kostar fortfarande 20 000

Läs mer

Informationsmöte om. Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen. måndag den 1 juni 2009

Informationsmöte om. Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen. måndag den 1 juni 2009 Informationsmöte om Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen måndag den 1 juni 2009 Vad kommer det att kosta? Behöver jag bestämma mig nu eller kan jag vänta? Vad behöver jag göra själv? När är det hela

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Tillsammans med Hamburgsunds Köpmannaförening och Hamburgsunds Samhällsförening Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Dator Gateway/ Router TV Telefon Dagens

Läs mer

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Torsby kommuns bredbandsstrategi Regeringens mål för år 2020 är att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Kommunfullmäktige

Läs mer

Jonas Lind Fastbit AB

Jonas Lind Fastbit AB Jonas Lind Fastbit AB Vad är Fastbit? Ett marknad och tjänstebolag. Ägare: Skara Energi AB, Lidköpings kommun och VänerEnergi AB Stadsnäten i Skara, Lidköping, Mariestad, Götene, Skövde, Vara, Falköping,

Läs mer

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI 264 hushåll i Diö säger Ja till fiber! - För oss är valet enkelt vi längtar efter att få in uppkoppling via fiber. Att försöka spå om framtiden

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Mariestad/Töreboda 21 maj 2015 Tore Johnsson UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 70,00% Tillgång till 100 Mbit/s

Läs mer

Skaftö fiber 2015-07-05 Ekonomisk Förening org nr 769625-4106

Skaftö fiber 2015-07-05 Ekonomisk Förening org nr 769625-4106 Till våra medlemmar i Skaftö Fiber Skaftö Fiber har glädjen att informera om att vi tillsammans med Empower ämnar börjar gräva för fiberkabel inom en snar framtid.. För de medlemmar som inte var med på

Läs mer

Fiber i Svartå. Bengt Larsson, Länsstyrelsen Örebro Län Thomas Berggren, Telia Operator Business Niklas Källström, Fibergruppen

Fiber i Svartå. Bengt Larsson, Länsstyrelsen Örebro Län Thomas Berggren, Telia Operator Business Niklas Källström, Fibergruppen Fiber i Svartå Bengt Larsson, Länsstyrelsen Örebro Län Thomas Berggren, Telia Operator Business Niklas Källström, Fibergruppen 2 2012-11-26 TeliaSonera som kommunikationsoperatör Regeringens bredbandsmål

Läs mer

Länghem Landsbygd Fiber. - Informa5onsmöte Tema Tätorten -

Länghem Landsbygd Fiber. - Informa5onsmöte Tema Tätorten - Länghem Landsbygd Fiber - Informa5onsmöte Tema Tätorten - Agenda Länghem Landsbygd Fiber, vilka är vi Bredband via fiber, hur fungerar det Hur fungerar arbetet med en fiberförening Arbetsgrupp Tätorten,

Läs mer

Fiber till landsbygden Informationsmöte. Välkomna!

Fiber till landsbygden Informationsmöte. Välkomna! Fiber till landsbygden Informationsmöte Välkomna! Agenda Inledning Bredbandsmålet Fiberorganisationen Varför fiber? Processen Prissättning och olika alternativ Bidrag Övriga frågor VMEABs affärsområden

Läs mer

Kramnet Networks & ICT

Kramnet Networks & ICT Kramnet Networks & ICT Hur ser samarbetet ut mellan ITC och Kramnet Networks? I dagsläget har ICT ett väl utbyggt fiber nät som sträcker sig runt om i Sverige. Kramnet Networks har en komplett portfölj

Läs mer

Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar

Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar Kraftfullt bredband genom skapande av fiberföreningar September 2010 Page 1 Innehåll fiberföreningskväll Välkomna till detta informationsmöte Bredbandsläget i området Finansieringsmöjligheter Fördelar/erfarenheter

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

Bredband via fiber i byn. framtiden är här

Bredband via fiber i byn. framtiden är här Bredband via fiber i byn framtiden är här 1 När fibern kom till byn... Ett modernt landsbygdsboende, att ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Kontrollstation för regional bredbandsstrategi Presentation på fiberföreningsmässa 17 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling

Läs mer

Sammanfattning infomöte

Sammanfattning infomöte Sammanfattning infomöte Den 9 juni kl 19.00 var alla vikabor inbjudna av Vika Byaråd till informationsmöte i Vika bygdegård om förutsättningarna för Vikaborna att bli uppkopplade med fiber. Efter genomgång

Läs mer

Välkomna *ll informa*onsmöte om fiberop*skt bredband i Kinnared

Välkomna *ll informa*onsmöte om fiberop*skt bredband i Kinnared Välkomna *ll informa*onsmöte om fiberop*skt bredband i Kinnared Extra välkommen till! Åke Jansson från! TKF Fiberförening Ekonomisk Förening! 1 Varför fiberop*skt bredband? Hög kapacitet Stor dricssäkerhet

Läs mer

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredbandsbåten 2012 Regeringens bredbandsmål 90% skall ha 100 Mbit/s år 2020 Anna-Karin Hatt, IT- och

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte med Bergs fiberförening 16 november 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation

Läs mer

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se Fibergruppen En helhetslösning Fiber till Gärdala Vilka är Fibergruppen? Fibergruppen är en partner till Telia och Skanova Access. Vi hjälper till med hela fiberprocessen, från administration och ekonomi

Läs mer

Fiber till Landsbygden Informationsmöte. Välkomna!

Fiber till Landsbygden Informationsmöte. Välkomna! Fiber till Landsbygden Informationsmöte Välkomna! Agenda Inledning Bredbandsmålet Fiberorganisationen Varför fiber? Processen Prissättning och olika alternativ Bidrag Övriga frågor VMEABs affärsområden

Läs mer

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje för bredband MÅLSÄTTNING, SYFTE OCH DEFINITIONER Målsättning I bredbandsstrategi för Sverige formuleras målet om

Läs mer

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber.

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer.

Läs mer

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut?

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? S: Nej. Vi har beviljats bidrag för att bygga fibernät åt de som redan har kontakt med oss och det går inte

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

2 Har föreningen något samarbete med andra aktörer för att få ner kostnaden?

2 Har föreningen något samarbete med andra aktörer för att få ner kostnaden? Fråga Svar 1 Kommer RFEF att starta etapp 2? JA. RFEF styrelse har nu funnit den billigaste fiberlösningen för våra medlemmar när det gäller månadskostnaden för de kommande 5 åren. Därefter kommer vi att

Läs mer

Bredareds Fiber i siffror

Bredareds Fiber i siffror Norra delen Södra delen Bredareds Fiber i siffror 12100 meter grävning 226400 meter Slang/dukt 176300 meter Fiber 105 st skåp 456 st installationer 11 st Kvarvarande installationer 3 st Tillkommande installationer

Läs mer

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks 2017-06-12 Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks Vi förstår att det finns en del osäkerhet kring om och varför man skulle vilja ha en fiberanslutning. Därför har vi försökt att

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun 2015-2020 mot en konkurrenskraftig och framtidssäker kommunikationsplattform Version 1.0 Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-23, 22 Innehåll Bakgrund

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men

Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men Upphandlingsmallar Mallarna är bara rekommendationer och inte obligatoriska att använda, men De kan hjälpa er att undvika de vanligaste felen De är skrivna av erfarna experter inom flera områden De har

Läs mer

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät 2015-11-25 1. Bakgrund och syfte Bakgrund Det finns många Byanät som redan är klara och befinner sig i en förvaltningsfas

Läs mer

Anslut till Jönköping stadsnät

Anslut till Jönköping stadsnät Anslut till Jönköping stadsnät Ödestugu Landsbygsområde Älgabäcksryd 28 maj Mats Lagervall & Anna Söderberg Varför fiber Hur fiber Använda fiber Varför ska jag ha Fiber? Hur får jag Fiber? Hur använder

Läs mer

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Framtidens nät, öppet för alla Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Äntligen en Öppen Fiber-anslutning för villan! När du väljer att skaffa Öppen Fiber från

Läs mer

ÖPPET. STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden

ÖPPET. STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden ÖPPET STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden En sak kan vi vara helt säkra på det kommer aldrig att gå långsammare! Nä, snabbare och snabbare det är tidens melodi. Idag är du glad för 100 Mbit/s men snart

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte FyrBoDal 8 oktober 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar Fiber

Läs mer

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Länghem Landsbygd Fiber - Information om projektet - Agenda Presentation Bredband via fiber, hur fungerar det Tätorten Kostar det något? Tjänster,

Läs mer

Mallarna är bara rekommendationer, men

Mallarna är bara rekommendationer, men Upphandlingsmallar Mallarna är bara rekommendationer, men De kan hjälpa er att undvika de vanligaste felen De är skrivna av erfarna experter inom flera områden De har varit på remiss hos myndigheter, operatörer

Läs mer

Information om bredband och fiber

Information om bredband och fiber Information om bredband och fiber Medverkande Marks kommun Bengt-Allan Frost, VD Marks Kraftvärme AB/Marknet Axel Berg, Nättekniker vid Marknet Rano Eliasson, Projektledare vid Marknet Thomas Hellberg,

Läs mer

Älmhults Kommun bygger stamnät för fiber som byanät får ansluta sig till. Eftersom ADSL kommer att monteras ner så fort fibernätet är draget i

Älmhults Kommun bygger stamnät för fiber som byanät får ansluta sig till. Eftersom ADSL kommer att monteras ner så fort fibernätet är draget i Älmhults Kommun bygger stamnät för fiber som byanät får ansluta sig till. Eftersom ADSL kommer att monteras ner så fort fibernätet är draget i Eneryda behöver du hålla dig uppdaterad om vad som händer

Läs mer

ÖPPET. STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden

ÖPPET. STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden ÖPPET STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden SPELA ONLINE med Öppet Stadsnät En sak kan vi vara helt säkra på det kommer aldrig att gå långsammare! Nä, snabbare och snabbare det är tidens melodi. Idag

Läs mer

UBit arbetsmöte Anteckningar

UBit arbetsmöte Anteckningar UBit arbetsmöte Anteckningar 26 augusti 2014 HiQ Göteborg, rum Turkos UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 27 maj 2014, sammanfattning Bordet runt GIS, Per Torphammar Jordbruksverket,

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland PTS utbildningsdag för kommunala bredbandssamordnare 5 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan

Läs mer

Skulle det bli billigare än vad vi har tänkt oss så går det att återbetala upp till 5 000kr av insatsen.

Skulle det bli billigare än vad vi har tänkt oss så går det att återbetala upp till 5 000kr av insatsen. F: När försvinner det fasta telefonnätet? Telia har beslutat att det vanliga telefonnätet på landsbygden ska vara avvecklat senast 2020 men troligen kommer många ledningar plockas ner långt innan dess.

Läs mer

Skene, den 23 maj Hej,

Skene, den 23 maj Hej, Skene, den 23 maj 2017 Hej, Vi har varit i kontakt med två privata/kommersiella leverantörer av hela 'projektet'. Det innebär att de står för allt arbete och material ända in i huset. De tillfrågade är

Läs mer

Välkomna. Nu är vi 570 medlemmar med 590 fastigheter. Tillsammans bygger vi vårt fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet

Välkomna. Nu är vi 570 medlemmar med 590 fastigheter. Tillsammans bygger vi vårt fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet Välkomna till informationsmöte Nu är vi 570 medlemmar med 590 fastigheter Tillsammans bygger vi vårt fibernät Tillsamman skall vi äga och driva nätet www.hyssnafiber.se Information om Byggnationen av vårt

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte Kinna 2 december 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar Fiber

Läs mer

Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte

Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte Ornö Fiber Ekonomisk förening 2014-12-04 Ornö Fiber Ekonomisk förening 1 Dagens agenda Dagsläget i nätbygget Etapp 1:1 snart klar Ekonomi Övergång från

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16 www.bolmsofiber.se Styrelse Claes Gauffin Henry Tidstrand Marie Wallén Björn Larsson Jan Starck Områdesansvariga: Bengt Johansson Lars Andersson

Läs mer

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Kvällens möte ServaNet Varför fiber? Tjänster i vårt nät Hur går det till? Affärsmodellen Vad kostar det? Frågor ServaNet startade 1998 100 % kommunägt

Läs mer

När fibern kom till byn

När fibern kom till byn När fibern kom till byn 1 Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet samt en nödvändighet

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer