DOM Meddelad i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOM 2009-06-12 Meddelad i Stockholm"

Transkript

1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 3 Enhet 32 DOM Meddelad i Stockholm Mål nr T Sid 1 (11) PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen, Box Stockholm Ställföreträdare : Ställföreträdare: Ombud: Marie Nordström Carin Lundin DO Box Stockholm Svarande Stureplans Nattklubb Aktiebolag, Box Stockholm Ställföreträdare: Stureplans Nattklubb Aktiebolag Box Stockholm Ombud: Advokat Pia Wiséen Wernblom Jupitervägen 10 A Lidingö Dok.Id Postadress Box Stockholm Besöksadress Fleminggatan 14 Telefon E-post: Telefax stockholms.tingsratt.avdelning3@dom.se Expeditionstid måndag fredag 09:00-12:00 13:00-15:00

2 Sid 2 DOMSLUT 1. Stureplans Nattklubb Aktiebolag ska till var en av betala kr jämte ränta enligt 6 räntelagen från den 19 mars 2007 till dess betalning sker. 2. Stureplans Nattklubb Aktiebolag ska ersätta Diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader i målet med kr 50 öre jämte ränta enligt 6 räntelagen från denna dag till dess betalning sker.

3 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 3 YRKANDE M.M. DOM Sid 3 T Diskrimineringsombudsmannen (DO), som i enlighet med regleringen i övergångsbestämmelserna till diskrimineringslagen (2008:567) övertagit Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggnings (HomO) talan har yrkat att Stureplans Nattklubb Aktiebolag (Bolaget) som skadestånd till var en av ska betala kr jämte ränta enligt 6 räntelagen från den 19 mars 2007 till dess betalning sker. Inställning Bolaget har bestritt käromålet. Parterna har begärt ersättning för sina rättegångskostnader. GRUNDER DO har vid ett besök på nattklubben The Spy Bar (Spy Bar) blivit tillsagda att upphöra med att pussa varandra. Tillsägelsen gjordes av en av Bolaget anlitad ordningsvakt alternativt en av Bolagets anställda eller någon annan person som haft Bolagets uppdrag att upprätthålla ordningsregler som gäller för Spy Bars gäster. har genom tillsägelsen missgynnats, genom att ha behandlats sämre än vad ett heterosexuellt par som visat varandra samma ömhetsbetygelser som gjorde, skulle ha blivit behandlade. Missgynnandet har haft samband med sexuell läggning. respektive har härigenom utsatts för diskriminering i strid med 3 p 1 jämfört med 9 lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering (DFL).

4 Sid 4 Diskrimineringen är skadeståndsgrundande. Bolaget ansvarar för nattklubbverksamhet vid Spy Bar. Bolaget ansvarar i skadeståndsrättsligt hänseende för den kränkning som diskrimineringen inneburit i enlighet med 16 DFL. Bolaget Bolaget har i första hand gjort gällande att det inte är visat att någon ordningsvakt eller någon företrädare för Bolaget fällt det påstådda yttrandet. Det kan inte heller uteslutas att en gäst fällt det påstådda yttrandet. För det fall tingsrätten skulle finna att yttrande av det slag som DO påstått har fällts görs i andra hand gällande att det har skett under iakttagande av normalt hänsynsfullt uppträdande som krävs av en ordningsvakt. Tillsägelsen har då skett för att Bolaget ska uppfylla sina skyldigheter enligt för verksamheten gällande lagstiftning för ordningshållning servering. Yttrandet har inte skett i syfte att diskriminera utan för att säkerställa ordningen. Det har inte skett något missgynnande. Under alla förhållanden har ett eventuellt missgynnande inte haft samband med sexuella läggning. För det fall tingsrätten finner att ordningsvakterna agerat felaktigt har detta skett inom ramen för deras förordnande som ordningsvakt för vilket Bolaget inte kan göras ansvarigt. UTVECKLING AV TALAN DO Natten mellan den 24 den 25 februari 2005 omkring klockan besökte i sällskap av en vän, Spy Bar.

5 Sid 5 Vid ett tillfälle under deras besök på nattklubben, som varade i ca 30 minuter, satte sig i knä varvid de pussade varandra. En ordningsvakt gick fram till uppmanade de att upphöra att pussas samt tillade så säger vi till killarna också. I nära anslutning till halvlåg ett heterosexuellt par hånglade med varandra utan att få någon tillrättavisning. kände sig kränkta av det inträffade lämnade nattklubben efter händelsen. Vakthållningen på Spy Bar sköttes vid tillfället av ett utomstående vaktbolag, vilket sedermera försattes i konkurs. Bolaget är ansvarigt för den diskriminering som förekommit inom Bolagets verksamhet. Bolaget Bolaget bestrider att någon ordningsvakt eller någon företrädare för Bolaget fällt det påstådda yttrandet. Av DO:s uppgifter framgår det inte om det överhuvudtaget var en ordningsvakt som fällde det påstådda yttrandet. Besöket ägde rum under nattetid i en nöjeslokal med musik samt dansande människor som trängdes vid baren rörde sig mellan nattklubbens olika avdelningar. Miljön var svår att överblicka bedömningar av hur personer uppträder måste ske snabbt utan någon längre tids observation. Vakterna gör under en kväll vid sina ronder inne i lokalerna många påpekanden uppmanar gäster att skärpa sitt beteende. Det är den typen av tillsägelse som kan ha råkat ut för, men det kan inte uteslutas att yttrandet fällts av en annan gäst. Om yttrandet skett har det inte fällts i avsikt att diskriminera någon. Inte heller har det funnits någon insikt om att tillsägelsen kunde uppfattas som diskriminerande. Tillsägelsen, om den fällts, har varit berättigad med hänsyn till omständigheterna då den skedde. Det har inte skett något missgynnande.

6 Sid 6 Ordningsvakters uppdrag regleras dels i ordningslagen dels i alkohollagen. Det åligger en ordningsvakt att efter en självständig bedömning av uppkomna situationer besluta om hur de ska agera för att upprätthålla ordning på serveringsställen. En viktig del i deras arbete är att förebygga störningar, vilket bl.a. sker genom att de går runt i lokalerna gör påpekanden till de personer som uppvisar ett beteende som kan uppfattas som störande av ordningen eller innebära risk för störning. En ordningsvakt har god kännedom om diskrimineringslagstiftningen. Om en tillsägelse skett har det skett för att ordningsvakten ska leva upp till de krav som lagstiftaren ställer. Ordningsvakten har därmed agerat inom ramen för sina av myndigheterna givna befogenheter. Bolaget har i dessa avseenden inget inflytande över hur uppdraget ska fullgöras. Det är ordningsvakten själv eller det bevakningsföretag som Bolaget anlitat som svarar för följderna av en eventuell överträdelse av diskrimineringslagstiftningen. BEVISNING DO har som muntlig bevisning åberopat förhör under sanningsförsäkran med samt vittnesförhör med Bolaget har som muntlig bevisning åberopat partsförhör med vittnesförhör med Bolaget har som skriftlig bevisning åberopat tillståndshandlingar från Stockholms stad anteckningar från möte den 31 mars 2006 i HomO:s lokaler. DOMSKÄL Tingsrätten noterar inledningsvis att en ny diskrimineringslag (2008:567) trätt i kraft den 1 januari 2009, men att prövningen i detta mål, enligt övergångsbestämmelserna till den nya lagen, ska ske enligt den tidigare diskrimineringslagen (2003:307), som fortfarande gäller i fråga om diskriminering som ägt rum före den nya lagens ikraftträdande.

7 Sid 7 Enligt 9 DFL är diskriminering som har samband med, såvitt nu är av intresse, sexuell läggning förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av tjänster. DO har gjort gällande att utsatts för direkt diskriminering. Enligt 3 1 DFL avses med direkt diskriminering att en enskild person missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med sexuell läggning. Av 16 DFL framgår det att den som diskriminerar någon på ett sätt som är förbjudet enligt DFL ska betala skadestånd för den kränkning som diskrimineringen innebär. I samma paragraf föreskrivs att om en arbetstagare diskriminerar någon ska skadeståndet betalas av den som har arbetstagaren i sin tjänst. Tvisten rör till en början frågan om sådan tillrättavisning åtföljd av påstått yttrande som DO gjort gällande har uttalats av en ordningsvakt alternativt en av Bolagets anställda eller någon annan person som haft Bolagets uppdrag att upprätthålla ordningsregler på Spy Bar. Om tingsrätten finner att så är fallet ska rätten ta ställning till om yttrandet har haft samband med sexuella läggning i DFL:s mening. Om det skulle visa sig att sådant samband är för handen ska rätten slutligen bedöma om Bolaget kan hållas ansvarigt för agerandet. Har yttrandet fällts? DO har gjort gällande att vid besöket på nattklubben Spy Bar av en ordningsvakt blivit tillsagda att sluta pussas varvid ordningsvakten tillagt så säger vi till killarna också. Bolaget har bestritt att sådant yttrande har fällts av någon ordningsvakt eller annan av deras anställda. berättelser om sin vistelse på Spy Bar hur de blev uppmanade att sluta pussas är klara rediga med inbördes sammanhängande uppgifter präglad av detaljer känslor av det slag som gör att uppgifterna framstår som självupplevda. De har också berättat att den person som tillrättavisade dem även tillade så säger vi till killarna också. Därutöver har de samstämmigt uppgett att

8 Sid 8 samtidigt som de blev tillrättavisade befann sig i samma rum mittemot dem ett heterosexuellt par som i halvliggande ställning hånglade med varandra utan att bli tillsagda. Den person som tillrättavisade dem var, enligt att döma av klädsel, attityd det sätt han talade på en ordningsvakt. uppgifter stöds av vittnesmål. Även har berättat att utifrån mannens klädsel, uppförande auktoritära stämma framstod det som klart för henne att det rörde sig om en ordningsvakt som tillrättavisade Deras uppgifter har framstått som trovärdiga uppriktiga. Vad som i övrigt framkommit i målet motsäger inte på något sätt uppgifter. Sammanfattningsvis är det visat att blev uppmanade att sluta pussas av en ordningsvakt som även fällde ett yttrande i stil med så säger vi till killarna också. Det är vidare utrett att tillrättavisningen yttrandet ägde rum samtidigt som ett heterosexuellt par visade varandra ömhetsbetygelser utan att bli tillsagda av ordningsvakten som inte kan ha undgått lägga märke till paret. Har diskriminering förekommit? DO har gjort gällande att ordningsvaktens agerande yttrande inneburit att diskriminerats. Bolaget har bestritt att diskriminering skett under invändningarna att yttrandet inte skett i syfte att diskriminera någon utan endast för att säkerställa ordningen att ett eventuellt missgynnande inte haft samband med sexuella läggning. I 21 DFL finns en särskild bestämmelse om bevisbördan i mål om diskriminering. Av bestämmelsen framgår att om den som anser sig ha blivit diskriminerad visar omständigheter som ger anledning att anta att han eller hon blivit diskriminerad, är det svaranden som ska visa att diskriminering inte förekommit. Bestämmelsen är ett undantag från huvudregeln om att den som påstår sig ha blivit utsatt för en skadeståndsgrundande handling har att styrka detta den ska tolkas som en

9 Sid 9 presumtionsregel. Vilka omständigheter som är presumerande får bestämmas vid rättstillämpning i det enskilda fallet (NJA 2006 s. 170). Det är allmänt känt att personer som gästar nattklubbar där visar varandra ömhetsbetygelser i form av pussar kramar normalt inte blir tillsagda att upphöra med det. Tingsrätten har funnit att vilka visade varandra ömhetsbetygelser i form av en puss, av en ordningsvakt blev tillsagda att upphöra med det samtidigt som ett heterosexuellt par som också pussades i samma rum inte blev tillrättavisade. DO får mot den bakgrunden anses ha visat sådana omständigheter som ger anledning att anta att blivit utsatta för diskriminering på grund av sin sexuella läggning. Vid sådant förhållande är det Bolaget som ska visa att diskriminering inte förekommit utan att anledningen till att tillrättavisades var en annan än deras sexuella läggning. Bolaget har inte presenterat någon bevisning som på något sätt visar att diskriminering inte förekommit. Bolaget har däremot invänt att ett eventuellt missgynnande inte haft samband med sexuella läggning. Härvidlag gör tingsrätten följande bedömning. Med direkt diskriminering, vilken är den diskrimineringsgrund som DO gjort gällande i målet, avses enligt 3 1 DFL att en person missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med bl.a. sexuell läggning. Det som typiskt sett innebär ett obehag eller liknande för den enskilde anses som ett missgynnande. Diskrimineringsbegreppet förutsätter inte en avsikt att diskriminera. Även en oavsiktlig diskriminering är förbjuden det krävs inte heller att vårdslöshet kan påvisas. Begreppet direkt diskriminering är uppbyggt kring uttrycken missgynnande, jämförelse orsakssamband, vilka alla är nödvändiga för att en direkt

10 Sid 10 diskriminering ska vara för handen. Som det framgår förutsätter direkt diskriminering ett orsakssamband mellan missgynnandet diskrimineringsgrunden. Sambandet kan vara starkt eller svagt. Sambandet är starkast om det finns en avsikt att missgynna en viss person på grund av t.ex. sexuell läggning, men en diskriminerande avsikt är inte nödvändig. Om t.ex. den sexuella läggningen är en av flera orsaker till handlandet är det tillräckligt i DFL:s mening. Den aktuella diskrimineringsgrunden behöver alltså inte vara det enda eller det avgörande skälet för beslutet. Orsakssamband föreligger även när diskrimineringsgrunden är en av flera faktorer som utgör orsaken till den missgynnande behandlingen. Det nämnda innebär att den missgynnande måste ha insett eller antagit att de missgynnade hade en annan sexuell läggning för att direkt diskriminering ska anses ha skett. I detta fall kan det inte ha undgått ordningsvakten att hade en icke heterosexuell läggning. I målet är ostridigt att det är tillåtet att kramas pussas på Spy Bar utan att gästerna blir tillrättavisade. Det är också visat att blev tillsagda att sluta pussas utan att det heterosexuella par som också pussades befann sig i deras närhet blev tillrättavisade. Tingsrätten finner således att genom ordningsvaktens tillrättavisning blev missgynnande på grund av sin sexuella läggning. En diskriminering i DFL:s mening föreligger. Kan Bolaget hållas ansvarigt för diskrimineringen? I 16 DFL stadgas att den som diskriminerar någon på ett sätt som är förbjudet enligt lagen ska betala skadestånd för den kränkning som diskrimineringen innebär. Om en arbetstagare diskriminerar någon ska skadeståndet betalas av den som har arbetstagaren i sin tjänst. Den juridiska eller enskilda person som driver en verksamhet som tillhandahåller en tjänst, exempelvis driver en restaurang eller nattklubb, är ansvarig för alla medhjälpare som anlitas i verksamheten. Om en vakt diskriminerar någon är således restaurang

11 Sid 11 eller nattklubbsägaren ansvarig oavsett om vakten är anställd av ägaren eller av ett separat vaktbolag. Bolaget ska därför hållas ansvarigt för den diskriminering som utsatts för. Storleken på skadeståndet Ersättningens storlek måste bestämmas utifrån kränkningens art omfattning samt andra omständigheter i det enskilda fallet. I detta fall har de diskriminerande åtgärder som utsatts för begränsats till att de fått en tillsägelse att sluta pussas. Åtgärderna har inte medfört några bestående praktiska effekter. Med hänsyn till omständigheterna i målet är kr till var en av en skälig ersättning för den kränkning som diskrimineringen inneburit. Rättegångskostnader Part som tappar målet ska ersätta motpartens rättegångskostnader. Bolaget är tappande part i målet ska således ersätta DO:s kostnader i målet med begärd ersättning. Om yrkat belopp råder inte någon tvist. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se domsbilaga (DV 401) Överklagande ställt till Svea hovrätt, inges till tingsrätten senast den 3 juli Prövningstillstånd krävs. Karin Moberg Hans Cederberg Kian Moazzez

DOM 2009-06-02 Stockholm

DOM 2009-06-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0714 DOM 2009-06-02 Stockholm Mål nr T 7752-08 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2008-09-15 i mål T 27302-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Stockholm. SAKEN Skadestånd enligt lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering. a) förpliktas SSRS Plaza Aktiebolag att till var och en av

Stockholm. SAKEN Skadestånd enligt lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering. a) förpliktas SSRS Plaza Aktiebolag att till var och en av 1 SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr T 836-08 Rotel 0111 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom den 11 december 2007 i mål T 18908-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 mars 2006 T 2100-05 KLAGANDE OCH MOTPART 1. Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning Box 3327 103 66 Stockholm Ombud:

Läs mer

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping 1 NYKÖPINGS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Nyköping Mål nr PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Anna Rosenmüller Nordlander och Johanna Nilsson Samma adress

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 10 Rotel 1008 DOM 2009-11-05 Stockholm Mål nr T 9187-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 22 oktober 2008 i mål T 499-08, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Landstinget

Läs mer

DOM 2009-04-21 Stockholm

DOM 2009-04-21 Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 03 Rotel 0301 DOM 2009-04-21 Stockholm Mål nr T 256-08 Sid 1 (9) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2007-12-10 i mål nr T 25365-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

DOM 2011-02-28 Stockholm

DOM 2011-02-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0110 DOM Stockholm Mål nr T 3073-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2010-03-16 i mål nr T 1419-09, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm

Läs mer

Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM

Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM 2012-06-14 Ärende ANM 2010/2154 Handling Södertälje tingsrätt Box 348 151 24 Södertälje Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM Ombud: Jur. kand.

Läs mer

DOM Malmö

DOM Malmö 1 HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE Rotel 13 DOM 2016-04-14 Malmö Mål nr T 1157-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hässleholms tingsrätts dom 2015-04-08 i mål T 1370-13, se bilaga A KLAGANDE POLOP Aktiebolag, 556382-8283

Läs mer

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT 2009-10-12 Meddelad i Stockholm Mål nr T 13975-06 T 9595-06 PARTER KÄRANDE Sikander Khan, 490217-3451 c/o Skatteverket, Säkerhetsfunktionen 106 61 Stockholm Ombud: Advokat Anders

Läs mer

DOM 2010-10-05 Jönköping

DOM 2010-10-05 Jönköping 1 GÖTA HOVRÄTT Rotel 17 DOM Jönköping Mål nr T 3330-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Örebro tingsrätts dom den 18 november 2009 i mål T 4710-08, se bilaga A KLAGANDE Skinnmäster i Örebro AB, 556317-8721, Saluvägen

Läs mer

DOM 2009-11-05 Stockholm

DOM 2009-11-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 10 Rotel 1008 DOM 2009-11-05 Stockholm Mål nr T 9187-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 22 oktober 2008 i mål T 499-08, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Landstinget

Läs mer

DOM 2010-03-16 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-03-16 Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 3 DOM 2010-03-16 Meddelad i Stockholm Mål nr T 1419-09 PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Jur. kand. Marie Nordström Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

DOM 2009-01-15 Göteborg

DOM 2009-01-15 Göteborg HOVRÄTTEN FÖR Rotel 44 DOM 2009-01-15 Göteborg Mål nr T 3501-08 Sid 1 (7) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Borås tingsrätts dom 2008-06-19 i mål T 1450-07, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2004 T 261-03 KLAGANDE PB Ombud: advokaten JL MOTPART Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, 802002-8711, Box 17563, 118 91 STOCKHOLM

Läs mer

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER KÄRANDE Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Jonas Öjelid c/o Law & Solution Sweden AB Box 111

Läs mer

DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad

DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad 1 YSTADS TINGSRÄTT DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad Mål nr T 1402-13 PARTER KÄRANDE AB Grönsta:s konkursbo, 556624-5600 c/o Mario Komac Advokatfirman Komac AB Kalendergatan 18 211 35 Malmö Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2006 T 279-04 KLAGANDE AZ Ombud: Advokat ME MOTPART RK Ombud: Advokat KL SAKEN Fordran ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Göta hovrätts dom

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 mars 2010 T 227-08 KLAGANDE ME Ombud: Advokaterna PB och KH MOTPART Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Ombud: Advokat AG SAKEN Fastställelsetalan

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se 103 11 STOCKHOLM

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

DOM 2010-09-30 Stockholm

DOM 2010-09-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 6 Rotel 0605 DOM 2010-09-30 Stockholm Mål nr T 9430-09 ÖVERKLAGADE AVGÖRANDEN Stockholms tingsrätts dom 2009-11-03, i mål nr T 15410-07, T 10702-07, T 10671-07 och T 10670-07,

Läs mer

MÅNADSRAPPORT FEBRUARI februarirapporten innehåller följande dom

MÅNADSRAPPORT FEBRUARI februarirapporten innehåller följande dom MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2017 februarirapporten innehåller följande dom, som handlar om uppsägning p.g.a. arbetsbrist och diskriminering av föräldraledig, s 1 De Bästa Hälsningar Tommy Iseskog Domar från

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 november 2012 T 153-11 KLAGANDE BP Ombud: Advokat KH MOTPART OS Ombud: Advokat JL SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts dom

Läs mer

Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning

Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning Beslut 2017-02-08 Sida 1 (5) Ärende GRA 2016/240 handling 11 Handläggare Cecilia Asklöf Krogen Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning Diskrimineringsombudsmannen (DO) har

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 januari 2008 Ö 5203-06 KLAGANDE AK Ombud: Advokat CA MOTPART DS Ombud: Advokat GB SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGADE

Läs mer

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLENS DOM BESLUT 2009:20 2008: Datum 2009-07-06 Dnr C 5/09 ÖVERKLAGAT BESLUT KLAGANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 04 Rotel 0409 DOM 2014-04-11 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Attunda tingsrätts dom 2013-04-24 i mål nr T 5508-12, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Sigtuna kommun 195 85

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:3 2008: Datum 2009-02-17 Dnr B 5/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Abitur AB, Box 2071, 429 12 SÄRÖ SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lagens ändamål och tillämpningsområde /Träder i kraft I:2006-04-01/ 1 Denna lag har till ändamål att främja

Läs mer

DOM 2010-03-09 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-03-09 Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 3 DOM 2010-03-09 Meddelad i Stockholm Mål nr T 14513-08 PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Jur. kand. Anders Wilhelmsson Adress

Läs mer

DOM 2010-02-25 Jönköping

DOM 2010-02-25 Jönköping 1 GÖTA HOVRÄTT Avdelning 1 Rotel 13 DOM 2010-02-25 Jönköping Mål nr T 1666-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Örebro tingsrätts dom 2009-05-19 i mål T 1867-08, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen, Box

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM 1 Aktbilaga 23 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 juni 2014 T 5507-12 KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Jur.kand. Anna Rosenmüller Nordlander Samma

Läs mer

DOM 2010-10-05 Meddelad i Malmö

DOM 2010-10-05 Meddelad i Malmö 1 MALMÖ TINGSRÄTT DOM Meddelad i Malmö Mål nr T 3169-08 PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: jur. kand.ulrika Dietersson Samma adress SVARANDE Gymnastik-O Atletklubben

Läs mer

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:3 2008: Datum 2011-02-09 Dnr C 6/09 KÄRANDE Swemedia AB, Carl Gustafs väg 46, 214 21 Malmö Ombud: advokaten E. T., Advokatbyrån S. & Co AB, Anna Lindhs plats 4, 211 19 Malmö

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 oktober 2003 T 1477-02 KLAGANDE Hotell du Nord Aktiebolag, 556251-9032, Box 62, 581 02 LINKÖPING Ställföreträdare: O. S. MOTPART Svenska

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 februari 2009 T 4474-07 KLAGANDE AA Ombud: Advokat NH MOTPART AKJ Ombud: Advokat BK SAKEN Fordran ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts

Läs mer

DOM 2009-11-06 Meddelad i Umeå

DOM 2009-11-06 Meddelad i Umeå Meddelad i Umeå Mål nr Sid 1 (10) PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Jur.kand. Laine Strömgren c/o Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm SVARANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Sociala resursnämnden i Göteborgs stad Tillståndsenheten Box 5282 402 25 Göteborg MOTPART Fortress Restaurang AB,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

DOM 2007-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2007-11-26 Meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Stockholm Mål nr Sid 1 (7) PARTER KÄRANDE Aktiebolaget Zelda, 556057-3056 Box 2084 182 02 Danderyd Ombud: advokaten Michael Nordstrand, jur. kand. Konstantin Sabo Advokatfirman

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering i dess lydelse den 1 april 2006 Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 30 PARTER Kärande Kungliga biblioteket Box 5039 102 41 STOCKHOLM DOM 2006-10-20 Meddelad i Stockholm Ombud: verksjuristen Susanna Broms, adress som ovan Sid 1 (5) Mål nr

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering; SFS 2003:307 Utkom från trycket den 16 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens ändamål

Läs mer

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn Mål nr meddelad i Falun 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Niclas Eltenius Åklagarkammaren i Falun Målsägande Målsägande, se domsbilaga 1 Målsägandebiträde: Advokat Veronica Viklund

Läs mer

DOM Meddelad i Uppsala

DOM Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER Kärande Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Sofia Wockatz Law & Solution Sweden AB Box 111 04

Läs mer

DOM 2008-03-03 Meddelad i Jönköping

DOM 2008-03-03 Meddelad i Jönköping JÖNKÖPINGS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Jönköping Mål nr Sid 1 (5) PARTER KÄRANDE Yellow Register On Line AB, 556447-0119 Yrkesregistret Box 1272 501 12 Borås Ombud: Monika Vulin c/o Law & Solution Sweden

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Ändring införd: till och med SFS Lag (2006:69). Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk läggning eller

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 december 2006 Ö 151-04 KLAGANDE BE MOTPARTER 1. Andelsbanken för Åland, 0145021-8 Köpmansgatan 2 FI-221 00 Mariehamn Finland 2. CA

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 juli 2015 Ö 5099-13 KLAGANDE Hallskär Stockholm AB, 556764-3589 Ombud: Advokat L B MOTPARTER 1. Stockholms Ridhus AB, 556753-1636 Ombud:

Läs mer

Begångna brott Dataintrång

Begångna brott Dataintrång BLEKINGE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1316-11 2011-08-31 meddelad i KARLSKRONA 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Sigrid Stengel Åklagarkammaren i Karlskrona Målsägande Patrik Rydén Långgatan

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping LINKÖPINGS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Linköping Mål nr Sid 1 (8) PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna Ombud: processförarna Julia DeMarinis Giddings och Josefina Yalo Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

DOM 2009-12-10 i Stockholm

DOM 2009-12-10 i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 3 Enhet 32 DOM 2009-12-10 i Stockholm Mål nr T 16183-06 PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Jur. kand. Ulrika Dietersson och jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T 3445-15 KLAGANDE YÜ Ombud: Advokat IA MOTPART Gripenhus i Sverige AB, 556854-4471 Ombud: Advokat RS SAKEN Pris för konsumenttjänst

Läs mer

2011-06-15 meddelad i Gävle

2011-06-15 meddelad i Gävle DOM Mål nr B 2305-10 2011-06-15 meddelad i Gävle 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Birgitta Fernlund Åklagarkammaren i Gävle 1. Målsägande 804 28 Gävle Målsägandebiträde: Advokat Bengt

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 T 2955-08 KLAGANDE 1. ALL 2. HL 3. EL 4. ML Ombud för 1-4: Advokat BS MOTPART Nora kommun, 212000-2007 Tingshuset 713 80 Nora

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 april 2013 T 1238-11 KLAGANDE Dödsboet efter Carl af Ekenstam Ombud: Advokat TT MOTPART Dödsboet efter Anita Swartling Ombud: Professor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. CC och jur.kand. ARH. SAKEN Preskription av diskrimineringsersättning

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. CC och jur.kand. ARH. SAKEN Preskription av diskrimineringsersättning Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juli 2014 T 3806-13 KLAGANDE MP Ombud: Jur.kand. CC och jur.kand. ARH MOTPART Rikspolisstyrelsen Rättsenheten Box 12256 102 26 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 februari 2006 T 1447-02 KLAGANDE Förvaltning AB Spinetten Ombud: Advokat AM MOTPART MJ Ombud: Advokat OK SAKEN Fordran ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 KÄRANDE Taxibil i Östergötland Aktiebolag, 556542-5666 Box 154, 581 02 Linköping Ombud: advokaten H. S. och jur. kand. A. B., Avenir Advokater, Drottninggatan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 juni 2005 Ö 1204-04 SÖKANDE TS MOTPART VF Finans Aktiebolag, 556454-8237, Box 16184, 103 24 STOCKHOLM Ombud: advokaten JL SAKEN Resning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 november 2016 T 3638-15 KLAGANDE Skatteverket Ombud: MZ Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART Gölab Handels AB i likvidation, 556672-8282

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 juni 2012 T 3322-11 KLAGANDE TJ Ombud: Advokat AO MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: GL-C SAKEN Ersättning enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Box 2018 103 11 Stockholm Besöksadress Stora Nygatan 2 A och B Telefon 08-617

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2013 T 1555-12 KLAGANDE X Målsägandebiträde: Advokat UK Ombud: Jur.kand. AW MOTPARTER 1. JB Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PARTER DOM 2016-11-03 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 10733-16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, 202100-2064 Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE Prospect Marketing Sweden Handelsbolag,

Läs mer

Kärande Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning Box 3327 103 66 Stockholm

Kärande Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning Box 3327 103 66 Stockholm NACKA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Nacka Mål nr T 439-05 Sida 1 (15) PARTER Kärande Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning Box 3327 103 66 Stockholm Ställföreträdare: ombudsmannen Hans

Läs mer

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr 14272-11 Enhet 16 1 KLAGANDE Patrik Pettersson Lännaplan 1 C Lgh 1101 621 45 Visby MOTPART Region Gotland 621 81 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Regionfullmäktiges i

Läs mer

DOM 2010-12-01 Stockholm

DOM 2010-12-01 Stockholm 1 Avdelning 6 Rotel 0613 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 2 juni 2010 i mål nr B 203-10, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagare Leif

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (13) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 oktober 2008 T 2224-07 KLAGANDE OCH MOTPART 1. Escape Bar & Restaurang AB, 556520-8773 Baltzarsgatan 25 211 36 Malmö Ombud: Advokat TN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 3891-03 KLAGANDE Carina Ahlström Förvaltning AB i konkurs Ställföreträdare: TA MOTPART FöreningsSparbanken AB Ombud: bankjuristen

Läs mer

DOM Meddelad i Kristianstad

DOM Meddelad i Kristianstad Meddelad i Kristianstad Mål nr Sid 1 (3) PARTER Kärande Samres Aktiebolag, 556433-7417 Kyrkogatan 19 222 22 Lund Ombud: Advokat Tomas Eliasson Advokatfirman Delphi i Malmö AB Stora Nygatan 64, 211 37 Malmö

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 45/13 Mål nr B 109/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 45/13 Mål nr B 109/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 45/13 Mål nr B 109/12 En revisor som var anställd hos ett bolag var också delägare i bolagets moderbolag. Arbetstagaren sade upp sig från sin anställning. Därefter, under uppsägningstiden,

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 Fråga om ett bolag gjort sig skyldigt till förhandlingsvägran och därvid om det av 10 medbestämmandelagen följer en skyldighet att förhandla om att teckna kollektivavtal

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT DOM 2015-10-29 meddelad i Vänersborg 1 Mål nr F 2749-15 KÄRANDE Stein Rukin Svingvägen 32 452 90 Strömstad SVARANDE Kebals vägförening c/o Per Thorsell Knektvägen 12 B 196 30 Kungsängen

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 35 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Kristoffer Sparring Advokatfirman Fylgia Box 55555 102 04 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 mars 2006 T 4088-03 KLAGANDE CR Ombud: Advokat PA MOTPART EM-Plan Aktiebolags konkursbo, 556304-5185 c/o konkursförvaltaren advokat LN

Läs mer

DOM 2014-02-27 Meddelad i Malmö

DOM 2014-02-27 Meddelad i Malmö Meddelad i Malmö Mål nr Sid 1 (6) PARTER KÄRANDE F Ombud: Advokat Ulf Bjermer Advokatfirman Bjermer Stortorget 17 211 22 Malmö SVARANDE 1. B1 2. B2 Ställföreträdare för båda: M God man för båda: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2018 T 4684-17 PARTER Klagande 1. Frånvarande minoritetsaktieägare i VLT AB (publ), 556032-9467 Adress hos den gode mannen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 maj 2019 T 3536-18 PARTER Klagande Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik, 556013-0683 Lindhagensgatan 100 105 73 Stockholm Ombud: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 september 2006 Ö 808-04 KLAGANDE J D Stenqvist Aktiebolag, 556029-7862 Box 31 260 60 Kvidinge Ombud: Advokat TJ MOTPART RNC Ombud:

Läs mer

DOM 2014-03-05 Stockholm

DOM 2014-03-05 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0602 DOM 2014-03-05 Stockholm Mål nr P 11564-13 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-22 i mål nr P 6544-13,

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2009 T 2597-08 KLAGANDE OCH MOTPART Länsförsäkringar Norrbotten, 597000-3884 Box 937 971 28 Luleå Ombud: U.L. KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer