Motiveringspromemoria om förslag till ansvarsfördelning för ekonomiförvaltnings-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motiveringspromemoria om förslag till ansvarsfördelning för ekonomiförvaltnings-"

Transkript

1 Statskontoret Promemoria 1 (13) Motiveringspromemoria om förslag till ansvarsfördelning för ekonomiförvaltnings- och löneräkningsuppgifter 1 Bakgrund 1.1 Beredning av projektet Enligt bilaga 6 till regeringsprogrammet för statsminister Juha Sipiläs regering (s. 32) centraliseras upprättandet av bokföringsenheternas bokföring och bokslut i sin helhet så att de blir en lagstadgad uppgift för servicecentret. Den 22 december 2015 tillsatte finansministeriet, i syfte att genomföra regeringsprogrammet, ett projekt (VM138:00/2015) för att bereda centraliserandet av upprättandet av bokföringen och bokslut vid bokföringsenheter och statliga fonder utanför statsbudgeten och av vissa andra ekonomiförvaltningsuppgifter så att de i sin helhet blir en lagstadgad uppgift för Statens servicecenter för ekonomi- och personalförvaltning (Palkeet) (Kiti-projektet). Projektets mål är att stärka styrningen av statens ekonomiförvaltning, öka ekonomiförvaltningens produktivitet och minska utgifterna för att sköta statens ekonomiförvaltning. I projektet bereddes under början av 2016 förslag till fördelning av uppgifter och ansvar mellan ämbetsverk, inrättningar och statliga fonder utanför statsbudgeten samt servicecentret. Under perioden samt begärde man av alla bokföringsenheter och fonder ett omfattande förvaltningsområdesspecifikt utlåtande om förslagen. De ändringsförslag som lades fram i utlåtandena har till stora delar beaktats i samband med vidareberedningen av uppgifts- och ansvarsfördelningen. På grund av ändringsförslagen har man bland annat lagt till övergångstider för ansvarsfördelningen som gäller kontering av utgiftsverifikat och upprättande av memorialverifikat (se punkter och 4.3.3) samt preciserat vissa ansvar med anknytning till bokslutets bilagor. 2 Nuvarande avtalsbaserade ansvarsfördelning I dagsläget är det frivilligt för ämbetsverk, inrättningar och fonder att använda de ekonomiförvaltningstjänster som tillhandahålls av Palkeet. Om de tjänster som Palkeet tillhandahåller bokföringsenheterna avtalas i serviceavtal mellan Palkeet och bokföringsenheten i fråga. Fördelningen av ansvaret för de gemensamma bastjänsterna, som är avsedda för alla bokföringsenheter, mellan Palkeet och bokföringsenheten bygger enligt serviceavtalet på statens gemensamma processer för ekonomi- och personalförvaltning. Ansvarsfördelningstabellerna och processbeskrivningarna som beskriver dessa processer upprätthålls av Statskontoret. Även fördelningen av ansvar för de separat överenskomna gemensamma tilläggstjänsterna beskrivs numera i ansvarsfördelningstabellen som upprätthålls av Statskontoret.

2 Statskontoret Promemoria 2 (13) 3 Ekonomiförvaltningsuppgifter som enligt lag centraliseras till servicecentret: regleringens struktur 3.1 Lagen om ändring av lagen om statsbudgeten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsbudgeten (423/1988) accepterades och bekräftades Lagförändringen träder i kraft Enligt 12 b 1 moment i lagen om ändring av lagen om statsbudgeten (1053/2016) Statskontoret bestämmer om betalningsrörelse- och bokföringsuppgifter och om annan uppföljning enligt 16 i anknytning till dessa samt om uppgifter för upprättande av bokslut, som ska skötas centraliserat och för vilka det äm-betsverk eller den inrättning som sköter de centraliserade ekonomiförvaltningsuppgifterna ska ansvara. Enligt 12 b 2 moment i lagen om ändring av lagen om statsbudgeten (1053/2016) Statskontoret bestämmer de uppgifter i fråga om ämbetsverkens eller inrättningarnas löneräkning som sköts centraliserat och för vilka det ämbetsverk eller den inrättning som sköter de centraliserade ekonomiförvaltningsuppgifterna ansvarar. Statskontoret kan bestämma att det ämbetsverk eller den inrättning som sköter de centraliserade ekonomiförvaltningsuppgifterna ska ansvara för sådana gransk-ningsåtgärder i fråga om godkännande av de ersättningar på grund av resa som enligt ett tjänste- eller arbetskollektivavtal ska betalas till personer i anställning hos staten eller till någon annan person, vilka inte omfattar den prövningsrätt som hör till arbetsgivaren Statskontoret har i dag meddelat föreskriften Fördelning av ekonomiförvaltningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna (VK/18/ /2017) och föreskriften Fördelning av löneräkningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna (VK/1/ /2017). Enligt 12 b 3 moment i lagen om ändring av lagen om statsbudgeten kan avvikelser av något särskilt skäl i anknytning till verksamheten vid bokföringsenheten och med tillstånd av Statskontoret göras för högst fem år i sänder på ansökan av bokföringsenheten, om det krävs för att sköta uppgiften på ett ändamålsenligt sätt. För de uppgifter som specificerats i tillståndet ansvarar bokföringsenheten. Innan Statskontoret fattar beslut om tillståndet ska det höra servicecentret och vid behov det ministerium som styr bokföringsenheten samt finansministeriet. För att bedöma behovet av ett undantagstillstånd och för att på ett effektivt sätt fullgöra skyldigheten till hörande, är det motiverat att bokföringsenheten och servicecentret bereder undantagstillståndsärendet i samråd. Statskontorets beslut i fråga om ett undantagstillstånd är slutligt och kan inte överklagas. Statskontorets tillstånd får beviljas för högst fem år åt gången.

3 Statskontoret Promemoria 3 (13) 3.2 Uppgifter som centraliseras till Palkeet med stöd av lagen och Statskontorets föreskrift De uppgifter som på grundval av lagen och Statskontorets ansvarsfördelningsföreskrift som utfärdas med stöd av lagen centraliseras till servicecentret är uppgifter som gäller betalningsrörelse, bokföring, annan uppföljning i anknytning till denna samt bokslut, löneräkning och granskning av ersättningar för resekostnader, vilka beskrivs i Statskontorets föreskrift och i kapitel 4 i denna promemoria. Statskontoret får vid behov ändra de föreskrifter som det har utfärdat om uppgifts- och ansvarsfördelningen. Ändringarna i föreskrifterna ska göras i god tid innan de träder i kraft. Statskontoret ska vid behov höra bokföringsenheterna och fonderna innan föreskrifterna ändras. 3.3 Ekonomiförvaltningsuppgifter som faller utanför lagens tillämpningsområde De uppgifter som med stöd av lagen centraliseras till servicecentret omfattar inte till exempel uppgifter som gäller verksamhets- och ekonomiplaneringen (12 i lagen om statsbudgeten), tillämpning av budgeten, det vill säga fattande av utgiftsbeslut och ansvaret för att följa budgeten i anslutning till detta, sakgranskning och godkännande av budgetutgifter (38 2 och 3 mom. i förordningen om statsbudgeten (1243/1992)), kontroll av fullmakter (15 i lagen om statsbudgeten) samt redovisning av resultat och ledning (lagen om statsbudgeten 16 ). Statskontorets föreskrifter som utfärdats med stöd av 12 b 1 och 2 mom. i lagen om statsbudgeten tillämpas inte på grund av den allmänna naturen hos lagen om statsbudgeten, om annat föreskrivs om saken på en annan plats i lagen eller med stöd av lagen. Den föreslagna regleringen gäller således inte till exempel bokföring av skattemedel som föreskrivs i 5 i lagen om skatteuppbörd (609/2005), vilken enligt 1 mom. i nämnda paragraf sköts av skatteuppbördsmyndigheten. Enligt regeringens proposition (RP 165/2016) bestämmer Statskontoret om de bokföringsuppgifter som sköts centraliserat vid servicecentret. I propositionen avses med att sköta bokföringen bokföringsenhetens huvudbokföring, det vill säga upprättande av dag- och huvudbok. Förutom huvudbokföringen kan Statskontorets föreskrifter om fördelningen av uppgifter och ansvar mellan bokföringsenheterna och servicecentret även gälla delbokföringar som till sin natur gäller sådana saker som alla eller åtminstone de flesta ämbetsverk och inrättningar behöver i sin verksamhet. Dessa delbokföringar är i dag till exempel hanteringssystemet för memorialverifikat (i dag Rondo), orderhanteringssystemet (i dag Tilha) och hanteringssystemet för reseräkningar (i dag M2). Statskontoret kan inte föreskriva om uppgifts- och ansvarsfördelningar mellan ämbetsverken och inrättningarna samt servicecentret när det gäller delbokföringen för verksamheten vid andra än ovan nämnda instanser, det vill säga bland annat enskilda eller vissa ämbetsverk och inrättningar och statliga fonder utanför statsbudgeten.

4 Statskontoret Promemoria 4 (13) Lagändringen och Statskontorets föreskrift som utfärdas med stöd av den begränsar inte bokföringsenheternas och fondernas samt Palkeets möjlighet att komma överens om att de ekonomiförvaltningsuppgifter som inte omfattas av lagändringen även i framtiden sköts vid servicecentret enligt avtal. 4 Ändringar i ansvarsfördelningen 4.1 Kontering av utgiftsverifikat I kapitlen i denna promemoria beskrivs de mest betydande ändringarna i ansvarsfördelningen mellan bokföringsenheterna och fonderna samt Palkeet i jämförelse med den avtalsbaserade ansvarsfördelningen som tillämpas I kapitel 4.5 beskrivs de ämneshelheter som gäller de med stöd av lagen centraliserade uppgifter och för vilka inga ändringar i ansvarsfördelningen görs. Föreskrifterna om ansvarsfördelning inkluderar inte de uppgifter som ingår i den nuvarande avtalsbaserade ansvarsfördelningstabellen och som inte är en genom lagen eller med stöd av den centraliserad ekonomiförvaltningsuppgift. Av informativa skäl har man i tabellerna som beskriver ansvarsfördelningen inkluderat Palkeets avtalsbaserade tilläggstjänster. Den presenterade listan med avtalsbaserade tjänster är inte uttömmande. Bokföringsenheten eller fonden kan också avtala om tillhandahållande av andra uppgifter än de som nämns i listan vid Palkeet. Med utgiftsverifikat avses här såväl inköpsfakturor som andra utgiftsverifikat som förs in i bokföringen. Inom staten används det gemensamma Rondo-datahanteringssystemet eller Tilha-orderhanteringssystemet för att kontera, sakgranska och godkänna inköpsfakturor och andra utgiftsverifikat. Utgiftsverifikat som hanteras i bokföringsenheternas egna substanssystem och som i regel är utgifter inom överföringsekonomin faller utanför centraliseringsprojektets uppgifter (se närmare kapitel 3.3 i promemorian). Utgiftsverifikaten som hanteras i Rondo kan delas in i fyra olika grupper enligt deras hanteringssätt: fakturor som konteras manuellt fakturor med beställning (i dagsläget i Tilha-systemet) fakturor med avtalsinställning fakturor med konteringskod Arbetsfördelningen som gäller hantering av de tre sistnämnda utgiftsverifikat som omfattas av automatiska åtgärder beskrivs närmare i kapitel 5 Automatisering av behandlingen av utgiftsverifikat.

5 Statskontoret Promemoria 5 (13) Nuläge Ändring Ändringens verkningar Utgiftsverifikat konteras manuellt (punkt 1.2 i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltning) i regel vid bokföringsenheter. Bokföringsenheterna och Palkeet kan dock i serviceavtalet komma överens om att konteringen tillhandahålls som en tilläggstjänst vid servicecentret. I dagsläget köper 22 bokföringsenheter konteringstjänster från Palkeet. Konteringstjänstens omfattning varierar. För en del bokföringsenheter konteras endast en viss helhet (exempelvis hyror). Ansvarsfördelningen i fråga om kontering av utgiftsverifikat ändras så att servicecentret ansvarar för att kontera utgiftsverifikat enligt de uppgifter som bokföringsenheten lämnat in. Bokföringsenheten ansvarar för att skicka uppgifterna till servicecentret samt att de inlämnade uppgifterna är riktiga. Bokföringsenheten ska till Palkeet skicka uppgifter för kontering antingen via automatiska funktioner eller genom att skicka konteringsanvisningar till Palkeet. Med inlämnande av konteringsuppgifter via de automatiska funktionerna avses i Statskontorets föreskrift att konteringsuppgifterna sparas genom ett orderhanteringssystem, funktionen för inriktning av avtal eller funktionen för konteringskod. Om en bokföringsenhet eller en fond inte skickar konteringsuppgifterna till Palkeet via de automatiska funktionerna, är den skyldig att upprätta konteringsanvisningar för Palkeet. Servicecentret har en lagstadgad skyldighet att kontera enligt konteringsanvisningarna. Ansvaret för att använda de automatiska funktionerna och skicka konteringsuppgifter fördelas enligt punkterna 1.1 och 1.2 i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltningen. Statskontoret kan inte föreskriva om ansvarsfördelning i fråga om konteringar som genomförs i andra än statens gemensamma system (till exempel idag Rondo och Tilha). Statskontoret kan inte föreskriva om ansvarsfördelning i fråga om konteringar som genomförs i delbokföringssystem som används av enskilda eller vissa ämbetsverks och inrättningars fonder samt fonder utanför budgeten. I och med ändringen görs konteringar antingen 1) med hjälp av automatiska funktioner eller 2) i Palkeet enligt konteringsanvisningar som bokföringsenheten lämnar in.

6 Statskontoret Promemoria 6 (13) Centraliserandet av konteringen till Palkeet förbättrar produktiviteten särskilt vid små bokföringsenheter eller bokföringsenheter som i dag utför kontering decentraliserat. Därtill förbättras förutsättningarna för en enhetlig bokföring mellan olika bokföringsenheter då konteringen sker vid Palkeet. Vid de bokföringsenheter, där manuell kontering sköts centraliserat vid ekonomienheten och där kontering och sakgranskning har centraliserats till få personer, ligger fokus för utvecklingen främst på att öka automationsgraden genom att utnyttja de befintliga gemensamma datasystemen (Rondo och Tilha) och de som ersätter dessa i framtiden Övergångsperiod Ändringen har en övergångsperiod fram till slutet av Fram till den 31 december 2018 får bokföringsenheter eller fonder som en sista utväg kontera utgiftsverifikat manuellt i Rondo. Från och med den 1 januari 2019 ska bokföringsenheten eller fonden skicka konteringsuppgifter till Palkeet via de automatiska funktionerna eller som konteringsanvisningar. Om bokföringsenhetens Rondo-system ersätts med ett nytt system innan övergångsperioden tar slut, är det inte möjligt att manuellt kontera utgiftsverifikat i Rondo-systemet fram till slutet av övergångsperioden. 4.2 Bokslut Ansvar som gäller upprättande av bokslut (punkt 3.7 i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltning) fördelas i och med den nya ansvarsfördelningen så att bokföringsenheterna ansvarar för upprättande av bilagorna 1 principerna för upprättande av bokslutet samt bokslutets jämförbarhet, 12 statliga borgensförbindelser, statsgarantier och andra mångåriga ansvarsförbindelser, 16 maturitetsfördelning och duration när det gäller skulden och 17 övriga kompletterande uppgifter som är nödvändiga för lämnande av riktiga och tillräckliga uppgifter till bokföringen. Bokföringsenheten ansvarar dessutom för upprättandet av de bilagor som upprättas utifrån andra uppgifter än huvudbokföringen eller statens gemensamma delgenomföringar. Bokföringsenheten ansvarar även för sammanställandet av bokslut. Ansvaret för att upprätta andra bokslutskalkyler och bilagor ligger på Palkeet. Fonder utanför statsbudgeten ansvarar i fortsättningen för upprättandet av bilagorna 1 principerna för upprättande av bokslutet samt bokslutets jämförbarhet 10 statliga borgensförbindelser, statsgarantier och andra mångåriga ansvarsförbindelser, och 15 övriga kompletterande uppgifter som är nödvändiga för lämnande av riktiga och tillräckliga uppgifter till bokföringen. Fonden ansvarar dessutom för upprättandet av de bilagor som upprättas utifrån andra uppgifter än huvudbokföringen eller statens gemensamma delgenomföringar. Fonden ansvarar även för sammanställandet av bokslut. Ansvaret för att upprätta andra bokslutskalkyler och bilagor ligger på Palkeet.

7 Statskontoret Promemoria 7 (13) 4.3 Huvudbokföringens övriga uppgifter Nuläge Ändringar Övergångsperiod Ämbetsverket eller inrättningen ansvarar för att ge en rättvisande bild av resultaten av verksamheten, eftersom Statskontoret enligt regleringen inte kan förordna annat om ansvaren som gäller verksamhetsberättelsen. Ändringen av ansvar som gäller bokslutskalkyler och deras noter har beaktats även i bestämmelserna om bokföringsenhetens undertecknande av bokslutet i förordningen av statsbudgeten så att även servicecentret undertecknar bokslutskalkylerna när det gäller bokföringsenhetens bokslut. Befogenheterna att upprätta budgetens realiseringskalkyl ingår inte i de centraliserade uppgifterna och är således bokföringsenhetens ansvar. Numera gör servicecentret granskningar i enlighet med Statskontorets anvisning om granskningar av kontouppgifter samt avstämningar av balansuppgifter och balansspecifikationer. Bokföringsenheten avstämmer en del av balansuppgifterna. Memorialverifikat upprättas numera vid såväl Palkeet som bokföringsenheterna. I framtiden upprättar Palkeet memorialverifikat som görs direkt i Rondo (punkt i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltningen). I framtiden är det möjligt för bokföringsenheter att upprätta memorialverifikat genom att använda funktionen för inläsning av Excel-filer i Rondo. Vartefter riktighetskontrollerna av bokföringen och konteringen av utgiftsverifikat överförs till Palkeet är det naturligt att även upprättandet av memorialverifikat fokuseras till Palkeet. Ändringen minskar även risken för överlappande korrigeringar samt skapar bättre förutsättningar för en enhetlig bokföring. Bokföringsenheterna bör kunna meddela Palkeet om behov av memorialverifikat så enkelt som möjligt. Ändringen har en övergångsperiod fram till slutet av Fram till den 31 december 2018 kan bokföringsenheter eller fonder upprätta memorialverifikat direkt i Rondo-systemet. Från och med den 1 januari 2019 ansvarar Palkeet för memorialverifikat som upprättas direkt i systemet. Om bokföringsenhetens Rondo-system ersätts med ett nytt system innan övergångsperioden tar slut, går det inte att upprätta memorialverifikat i Rondo-systemet fram till slutet av övergångsperioden.

8 Statskontoret Promemoria 8 (13) 4.4 Hantering av reseräkningar och omkostnadsfakturor Nuläge Ändringar Reseräkningsgranskningens innehåll I dagsläget granskar servicecentret reseräkningar som en tilläggstjänst för en del bokföringsenheter. När det gäller granskningstjänstens kunder granskar Palkeet att de dagpenningar och andra ersättningar som ska betalas eller reseutgifterna överensstämmer med statens resereglemente (statens tjänsteoch arbetskollektivavtal om ersättning av resekostnader) ämbetsverkets resereglemente. I framtiden ansvarar Palkeet för att granska reseräkningar (punkt i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltningen). Ansvaret för att granska resans saklighet och godkänna den ligger fortfarande på bokföringsenheten. Resans saklighet granskas i samband med godkännandet av reseförordnandet (reseplan i M2-systemet). Överföringen av granskning av reseräkningar till Palkeet harmoniserar granskningsförfarandena och gör det möjligt att förbättra produktiviteten vid hantering av reseräkningar. Därtill överförs även övervakningen av inköpstransaktioner och övervakningen av cirkuleringen av reseräkningar och omkostnadsfakturor till Palkeet (punkt 4.3 i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltningen). Detta inkluderar övervakning både vid bokslutstidpunkten och regelbundet under året. Palkeet ansvarar i fortsättningen för granskning av reseräkningar (4.1.4). Palkeet granskar att de dagpenningar och andra ersättningar som ska betalas eller reseutgifterna överensstämmer med statens resereglemente (statens tjänste- och arbetskollektivavtal om ersättning av resekostnader) samt ämbetsverkets resereglemente. Om bokföringsenheten eller fonden har skickat anvisningar om kontering av reseräkningar till Palkeet, ansvarar Palkeet också för att kontrollera att fakturorna överensstämmer med konteringsanvisningarna. Det detaljerade innehållet i kontrollen gås igenom gemensamt av Palkeet och bokföringsenheten eller fonden. Detta är motiverat bland annat eftersom innehållet i resereglementena varierar mellan olika ämbetsverk. Arbetsgivaren kan använda sin prövningsrätt i antingen ämbetsverkets reseanvisning, resereglemente eller vissa fall senast när reseräkningen godkänns. Granskning av reseräkningar i förhållande till statens resereglemente Vid granskning av reseräkningar i förhållande till kraven i statens resereglemente granskar man att reseräkningen innehåller alla nödvändiga uppgifter (till exempel resans förklaring, kvitton samt de i statens resereglemente förutsatta motiveringarna till ersättning av kostnaderna). Granskning av reseräkningar i förhållande till ämbetsverkets resereglemente

9 Statskontoret Promemoria 9 (13) Statens resereglemente är ett bindande tjänste- och arbetskollektivavtal, men det är inte en uttömmande reglering av de statliga ämbetsverkens researrangemang eller styrning av reseförvaltningen. Enligt 5 i statens resereglemente ska en tjänsteresa företas på så kort tid och med så små totala kostnader som möjligt med beaktande av att tjänsteresan ska bli genomförd och de uppgifter som personen i fråga ålagts att sköta utförda på ett så ändamålsenligt och säkert sätt som möjligt. Arbetsgivarens prövningsrätt innebär bland annat prövning i samband med bedömning av de totala kostnaderna enligt 5 i statens resereglemente. Arbetsgivaren använder sin prövningsrätt bland annat i följande frågor: kombinerade semester- och tjänsteresor (3 i statens resereglemente), tjänsteresans slut på arbetsplatsen (4 i statens resereglemente), övriga kostnadsersättningar (7 i statens resereglemente) samt logioch hotellersättningar (15 i statens resereglemente). Arbetsgivaren använder sin prövningsrätt till exempel när man avgör om resekostnader ska ersättas i fall där resenären har upprättat en reseräkning senare än två månader efter resans slut. Om arbetsgivaren i ämbetsverkets resereglemente har bestämt till exempel att dagpenningar för reseräkningar som upprättats senare än två månader efter resans slut inte utbetalas, avskriver Palkeet i samband med granskning av reseräkningar dagpenningarna för reseräkningar som upprättats senare än två månader efter resans slut och meddelar reseräkningens godkännare och resenären om detta. Reseförordnande Enligt tillämpningsanvisningen för 3 i statens resereglemente behövs ett reseförordnande alltid, och det kan ges elektroniskt. Ett förordnande om tjänsteresa kan grunda sig på en särskild uppmaning av en chef, på en arbetsordning som ska iakttas, på en instruktion eller på en annan permanent bestämmelse eller, i fråga om anställda i arbetsavtalsförhållande, på avtal. En reseplan som godkänts i M2-systemet fungerar som ett reseförordnande som avses i statens resereglemente (statens tjänste- och arbetskollektivavtal om ersättning av resekostnader). M2-resehanteringssystemet jämför kostnaderna som godkänts i reseplanen med kostnaderna på reseräkningen och skillnaden som systemet räknar ut visas på reseräkningen. Begränsning av reseräkningar som omfattas av ändringen Reseräkningarna för resor både i Finland och utomlands granskas i fortsättningen vid Palkeet. Granskningen av reseräkningar av personer anställda vid ämbetsverken överförs inte till Palkeet. Bokföringsenheterna kan även i framtiden avtala om att Palkeet sköter granskningen av dessa personers reseräkningar som en tilläggstjänst. Dessutom föreskrivs det inte att Palkeet ska sköta granskningen av reseräkningar som gäller resor gjorda av personer som tillhör den politiska ledningen (till exempel republikens president, presidenterna, ministrarna, ministrarnas specialmedarbetare, politiska statssekreterare och de ovan nämndas delegationer). Palkeet går specifikt för varje bokföringsenhet igenom avgränsningsfrågor med anknytning till personer som tillhör den politiska ledningen. Bokföringsenheten kan avtala separat om att

10 Statskontoret Promemoria 10 (13) reseräkningarna ska granskas vid Palkeet även då det gäller reseräkningar för den ovan nämnda gruppen av personer. Målet på längre sikt är att även granskningen av reseräkningarna för resor gjorda av de ovan nämnda grupperna av personer ska överföras till Palkeet. 4.5 Ämneshelheter för vilka inga ändringar i ansvarsfördelningen görs Ansvarsfördelningsföreskriften och -tabellen för ekonomiförvaltningen. Ansvarsfördelningen av följande ämneshelheter mellan bokföringsenheterna och fonderna samt Palkeet berörs inte av ändringarna jämfört med den nuvarande avtalsbaserade ansvarsfördelningen (inom parentes en hänvisning till motsvarande punkt i ansvarsfördelningstabellen för ekonomiförvaltningen): övervaka cirkuleringen av utgiftsverifikat i Rondo (1.3), överföra utgiftsverifikat till inköpsreskontra och sköta inköpsreskontra (1.4), betalningar utanför inköpsreskontra (1.5), debitering (1.6), behandling av utgiftskontoutdrag (1.7), förvaltning av bankkonton (1.8), penningförsörjning för kontantkassor och kassasystem (1.9), arkivering av material som gäller utgiftshantering (1.10), hantering av inkomster (2) (med undantag av indrivning och kundtjänst för faktureringens slutkund), skicka (3.1) och underhålla uppföljningsobjekt och valideringsregler (3.2), behandling av inkommande bokföringsmaterial (3.3), bokföring av anläggningstillgångar (3.5), bokföring av lösöre (3.6), behandling av omkostnadsfakturor (4.2) samt debitering av reseräkningar (4.4).

11 Statskontoret Promemoria 11 (13) Ansvarsfördelningsföreskrift för löneräkningen Enligt 12 b 2 mom. första meningen i lagen om statsbudgeten (1053x/2016) bestämmer Statskontoret om de uppgifter som gäller ämbetsverkets eller inrättningens löneräkning som sköts centraliserat och för vilka det ämbetsverk eller den inrättning som sköter de centraliserade ekonomiförvaltningsuppgifterna ansvarar, det vill säga i praktiken servicecentret. Med löneräkning avses i bestämmelsen den tekniska löneräkning som arbetsgivarmyndigheten ansvarar för och som behövs för den utbetalning av löner som baserar sig på de arbetstids- och löneuppgifter och övriga uppgifter som ämbetsverket överlämnat samt uträkningen av olika avtalsbaserade ersättningar. Statskontoret bestämmer vilka löneräkningsuppgifter som centraliseras till servicecentret. Servicecentret ansvarar på grundval av Statskontorets förordnade för löneräkningens riktighet i förhållande till arbetsgivarämbetsverket. Detta betyder att servicecentret är skyldigt att ersätta arbetsgivarämbetsverket för direkta skador som orsakats av en felaktig löneräkning, såsom ränteutgifter för försenad lönefordran, om bokföringsenheten har skickat de riktiga uppgifter som krävs för löne- och arvodesräkningen i tid. Ändringen påverkar inte rättsförhållandet mellan arbetsgivarämbetsverket och en tjänsteman eller anställd hos ämbetsverket, utan för löneutbetalningen och ersättningen av resekostnader till personer anställda hos ämbetsverket ansvarar i framtiden alltid envar arbetsgivarämbetsverk i enlighet med 13 1 mom. i statstjänstemannalagen (750/1994) och arbetsavtalslagen (55/2001). På grund av lagförändringen har Statskontoret har meddelat föreskriften Fördelning av löneräkningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna. Ansvarsfördelningen för löneräkningen innehåller inga ändringar som skulle innebära en betydande förändring i jämförelse med den nuvarande avtalsbaserade ansvarsfördelningen mellan bokföringsenheten och servicecentret. Utkastet till ansvarsfördelningsföreskriften för löneräkning påverkar inte arbetsgivarämbetsverkets ansvar i förhållande till tjänstemän eller anställda och i framtiden är det fortfarande arbetsgivarämbetsverket som ansvarar för löneräkningen och dess grunder. Palkeet ansvarar i förhållande till arbetsgivarämbetsverket för den tekniska riktigheten av löneräkningen på samma sätt som i dagsläget. Palkeets ansvar för den tekniska riktigheten av löneräkningen bygger dock i framtiden på lagen och Statskontorets föreskrift som utfärdas med stöd av denna istället för ett avtal. I ansvarsfördelningsföreskriften för löneräkningen har innehållet i vissa löneräkningsuppgifter uppdaterats och de använda begreppen harmoniserats. I utkastet till föreskrift har man till exempel kompletterat verkningarna av ämbetsverkets styrmodell på uppgifterna och utmönstrat uppgiften som gäller skapandet av Rahakas-material vid lönekörningar, eftersom man har beslutat att inte genomföra anslutningen från Kieku till Rahakas. Dessutom har man i föreskriften beaktat löneförvaltningen och lönebetalningen för personer som har anställts lokalt utomlands. I motsats till tidigare ska registreringen av utbetald dagpenning godkännas vid servicecentret.

12 Statskontoret Promemoria 12 (13) 5 Automatisering av behandlingen av utgiftsverifikat 5.1 Nuläge 5.2 Måltillstånd För automatiseringen av behandlingen av utgiftsverifikat, det vill säga användningen av funktionen för inriktning av avtal, konteringskod och orderhanteringssystemet ansvarar bokföringsenheten. Bokföringsenheterna kan köpa en tilläggstjänst av Palkeet för att spara avtalsuppgifter i Rondo. Statskontoret följer regelbundet upp automatiseringsgraden av behandlingen av utgiftsverifikat. Enligt punkt ovan kan bokföringsenheten välja om den i framtiden skickar de för konteringen nödvändiga uppgifterna till servicecentret via de automatiska funktionerna eller som konteringsanvisningar. I sista hand kan bokföringsenheterna också själv kontera utgiftsverifikat i Rondo fram till den 31 december 2018 (se punkt 4.1.4). Behandlingen av utgiftsverifikat ska enligt strategin för statens ekonomiförvaltning 2020 i så stor utsträckning som möjligt bygga på automation. Behandlingen av utgiftsverifikat ska således i måltillståndet i så stor utsträckning som möjligt bygga på användningen av de automatiska funktionerna istället för konteringsanvisningar. På grund av detta är det ändamålsenligt att Palkeet intar en större roll vid bland annat utnyttjandet av funktionen för inriktning av avtal. När det till exempel gäller lokalitetsavtal kan Palkeet hämta avtalsuppgifterna direkt från allmänt använda system, såsom Optimaze. Palkeet kan också spara de för inriktning av avtal nödvändiga uppgifterna enligt de behandlade fakturorna. I Palkeets konsultativa verksamhet ingår att identifiera utgiftsverifikat som ska automatiseras, och den omfattas inte av föreskriften. I framtiden är det dock möjligt att vid behov förordna att verifikat som bygger på vissa avtalstyper (exempelvis utgiftsverifikat enligt avtal angående så kallat fortlöpande skuldförhållande såsom hyresavtal) automatiseras, om automatiseringen annars anses bli bristfällig. 6 Ikraftträdande och övergångsbestämmelser Lagförändringen och Statskontorets föreskrifter om ansvarsfördelning träder i kraft den 1 oktober Åtgärder som hänför sig till ikraftsättandet av lagen får vidtas innan lagen träder i kraft. Även de undantagstillstånd av Statskontoret som utfärdas med stöd av 12 b 3 mom. samt beslut med stöd av dem får utfärdas efter det att lagen har godkänts och blivit stadfäst. Föreskrifterna och undantagsbeslut i fråga om dem är dock giltiga tidigast den 1 oktober Statskontoret har gett ut en anvisning (VK/21/ /2017) om uppgörandet av dispensansökan gällande ansvarsfördelningen. På försvarsmakten tillämpas lagen från ingången av 2019.

13 Statskontoret Promemoria 13 (13) Ändringen av ansvarsfördelningen som gäller konteringen av utgiftsverifikat har en övergångsperiod fram till slutet av Fram till den 31 december 2018 får bokföringsenheter eller fonder som en sista utväg kontera utgiftsverifikat manuellt i Rondo. Från och med den 1 januari 2019 ska bokföringsenheten eller fonden skicka konteringsuppgifter till Palkeet via de automatiska funktionerna eller som konteringsanvisningar. Om bokföringsenhetens Rondo-system ersätts med ett nytt system innan övergångsperioden tar slut, är det inte möjligt att manuellt kontera utgiftsverifikat i Rondo-systemet fram till slutet av övergångsperioden. Ändringen av ansvarsfördelningen som gäller upprättande av utgiftsverifikat har en övergångsperiod fram till slutet av Fram till den 31 december 2018 kan bokföringsenheter eller fonder upprätta memorialverifikat direkt i Rondo-systemet. Från och med den 1 januari 2019 ansvarar Palkeet för memorialverifikat som upprättas direkt i systemet. Om bokföringsenhetens Rondo-system ersätts med ett nytt system innan övergångsperioden tar slut, går det inte att upprätta memorialverifikat i Rondo-systemet fram till slutet av övergångsperioden.

Fördelning av ekonomiförvaltningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna

Fördelning av ekonomiförvaltningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna Statskontoret Föreskrift 1 (14) 9.1.2017 VK/18/00.00.01.06.00/2017 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Fördelning av ekonomiförvaltningsuppgifter och -ansvar mellan servicecentret

Läs mer

RP 49/2017 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 oktober 2017.

RP 49/2017 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 oktober 2017. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i en lag om ändring av lagen om statsbudgeten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

RP 165/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsbudgeten

RP 165/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsbudgeten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsbudgeten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om statsbudgeten ändras så att

Läs mer

Justitiekanslersämbetets arbetsordning

Justitiekanslersämbetets arbetsordning Justitiekanslersämbetets arbetsordning Given i Helsingfors den 17 december 2007 Med stöd av 12 2 mom. lagen om justitiekanslern i statsrådet (193/2000) och 3 statsrådets förordning om justitiekanslersämbetet

Läs mer

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om statens pensioner och av 5 och 6 i lagen om statens pensionsfond PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Finansministeriets föreskrift

Finansministeriets föreskrift FINANSMINISTERIET Helsingfors 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Finansministeriets föreskrift om scheman för bokföringsenheternas bokslut och de uppgifter som ska ingå i bilagorna till bokslutet Finansministeriet

Läs mer

Finansministeriets föreskrift

Finansministeriets föreskrift FINANSMINISTERIET Helsingfors 19.1.2016 TM 1601 VM/2931/00.00.00/2015 Finansministeriets föreskrift om scheman för statsbokslutet och de uppgifter som ska ingå i bilagorna till statsbokslutet Finansministeriet

Läs mer

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt.

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt. RP 237/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 4 i lagen om statens televisions- och radiofond och 351 i informationssamhällsbalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

RP 174/1998 rd MOTIVERING

RP 174/1998 rd MOTIVERING RP 174/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med forslag till lag om ändring av statstjänstemannalagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att statstjänstemannalagen

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/ KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/2010 19.5.2010 KYRKANS SERVICECENTRAL FÖR PERSONAL- OCH EKONOMIFÖRVALTNING BLIR VERKLIGHET Kort beskrivning av servicecentret Servicecentrets uppgift är att centraliserat

Läs mer

Användning av statens betalkort

Användning av statens betalkort Statskontoret Föreskrift 1 (7) 13.2.2012 Dnr VK 46/03/2012 Bokföringsenheter och statliga fonder utanför budgeten Användning av statens betalkort Enligt 40 (1786/2009) i förordningen om statsbudgeten (1243/92)

Läs mer

3) ledning, utveckling, styrning och utförande av tillsyn och andra myndighetsåtgärder inom ansvarsområdet,

3) ledning, utveckling, styrning och utförande av tillsyn och andra myndighetsåtgärder inom ansvarsområdet, 371/2018 Helsingfors den 18 maj 2018 Lag om Livsmedelsverket 1 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Ansvarsområde 2 För främjande, övervakning och undersökning av säkerheten hos och kvaliteten

Läs mer

Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten

Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten Statskontoret Föreskrift 1 (8) 20.11.2014 Dnr VK/1077/00.01/2014 Bokföringsenheterna Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten Enligt 55 1 mom. i förordningen om

Läs mer

RP 6/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser om magistraternas behörighet

RP 6/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser om magistraternas behörighet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser om magistraternas behörighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

RP 66/2007 rd. som beror på att det i samband med riksdagen har inrättats ett forskningsinstitut för internationella

RP 66/2007 rd. som beror på att det i samband med riksdagen har inrättats ett forskningsinstitut för internationella Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 och i arkivlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att ur arkivlagen skall utgå en bestämmelse

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen, lag om upphävande av lagen om kyrkans centralfond och lag om skyldighet för medlemmar i

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 19 oktober 2012 554/2012 Lag om ändring av lagen om kommunala pensioner Utfärdad i Helsingfors den 19 oktober 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 124/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om registrering av fordon PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om registrering

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

Fördelning av löneräkningsuppgifter och ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna

Fördelning av löneräkningsuppgifter och ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna och fonderna Statskontoret Föreskrift 1 (18) 9.1.2017 VK/1/00.00.00.01/2017 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Fördelning av löneräkningsuppgifter och ansvar mellan servicecentret samt bokföringsenheterna

Läs mer

RP 135/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen

RP 135/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att självstyrelselagen

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 181/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av aravalagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att den gällande bestämmelsen i aravalagen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 66 och 69 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vägtrafiklagen att ändras genom revidering

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030 Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet 12.11.1999/1030 På föredragning av justitieministern föreskrivs med stöd av 18 och 36 lagen den 21 maj 1999 om offentlighet

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 123/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav47aoch47b lagenomspecialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 16/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 5 a lagen om organisering av konstens främjande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Forststyrelsens bokföring, bokslut, särskilda bokföring och särskilda bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 33 4 mom., 41 och 43 i lagen om Forststyrelsen

Läs mer

RP 89/2014 rd. längre ska meddela uppgifter om sina anställda i myndigheternas verksamhet och en

RP 89/2014 rd. längre ska meddela uppgifter om sina anställda i myndigheternas verksamhet och en Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om personregister för arbetarskyddet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det sådana riet i

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 117/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om avgift som för 2003 uppbärs hos olycksfalls- och trafikförsäkringsanstalterna PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

RP 126/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ersättningar inom utrikesrepresentationen

RP 126/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ersättningar inom utrikesrepresentationen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ersättningar inom utrikesrepresentationen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det i

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

RP 85/2011 rd. Lagen avses träda i kraft i början av och organisatoriska förändringar som

RP 85/2011 rd. Lagen avses träda i kraft i början av och organisatoriska förändringar som RP 85/2011 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om Centralen för turistfrämjande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om Centralen

Läs mer

RP 170/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009.

RP 170/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009. RP 170/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetslöshetskassor PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om arbetslöshetskassor

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 97/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av arbetsavtalslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att arbetsavtalslagen ändras. Lagen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 77/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I syfte att underlätta

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 162/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändringar som införandet av euron förutsätter i vissa lagar som gäller statsfinanserna PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

RP 164/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017.

RP 164/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om Nordiska projektexportfonden samt till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL År

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 september 2015 1142/2015 Lag om revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin Utfärdad i Helsingfors den 18 september 2015 I enlighet

Läs mer

RP 71/2008 rd. tillämpas på övriga tjänster inom försvarsmakten och inte bara på militära tjänster. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 71/2008 rd. tillämpas på övriga tjänster inom försvarsmakten och inte bara på militära tjänster. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. RP 71/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om försvarsmakten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att övergångsbestämmelsen

Läs mer

RP 179/2014 rd. gemensamma stödtjänster som Statskontoret för tillfället producerar för resten av statsförvaltningen.

RP 179/2014 rd. gemensamma stödtjänster som Statskontoret för tillfället producerar för resten av statsförvaltningen. RP 179/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om statskontoret PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om statskontoret ändras så

Läs mer

Ett ämbetsverk eller en inrättning som är räkenskapsverk skall för varje finansår göra upp räkenskapsverkets bokslut som består av

Ett ämbetsverk eller en inrättning som är räkenskapsverk skall för varje finansår göra upp räkenskapsverkets bokslut som består av 11 KAPITEL: UPPGÖRANDE AV RÄKENSKAPSVERKETS BOKSLUT I detta kapitel behandlas uppgörande av bokslut för räkenskapsverk. I kapitlet ges anvisningar för de bestående principer och förfaranden som följs vid

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 24 maj 2012 242/2012 Arbetsordning för statsrådets kansli Utfärdad i Helsingfors den 16 maj 2012 I enlighet med statsrådets kanslis beslut föreskrivs

Läs mer

STATSRÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV STATSRÅDETS FÖRORDNING OM BEFOLKNINGSDATASYSTEMET

STATSRÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV STATSRÅDETS FÖRORDNING OM BEFOLKNINGSDATASYSTEMET 128/2010 STATSRÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV STATSRÅDETS FÖRORDNING OM BEFOLKNINGSDATASYSTEMET 1. Huvudsakligt innehåll I statsrådets förordning om befolkningsdatasystemet (128/2010, nedan befolkningsdataförordningen)

Läs mer

RP 89/2006 rd. Lagen avses träda i kraft under Nuläge och föreslagna ändringar

RP 89/2006 rd. Lagen avses träda i kraft under Nuläge och föreslagna ändringar RP 89/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om teknologiska utvecklingscentralen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

2. Föreslagna ändringar

2. Föreslagna ändringar Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av hänvisningsbestämmelserna i vissa lagar som hör till jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde så att de hänvisar till förvaltningslagen

Läs mer

Lag. om ändring av bokföringslagen

Lag. om ändring av bokföringslagen Lag om ändring av bokföringslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bokföringslagen (1336/1997) 3 kap. 2, 2 a, 3, 4, 12 och 13, sådana de lyder, 2, 2 a, 3 och 4 i lag 1620/2015, 12 i lagarna 1208/2015

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 104/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 91 räddningslagen och 6 lagen om Räddningsinstitutet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2012 Nr 69 Nr 69 LANDSKAPSLAG om landskapets finansförvaltning Föredragen för Republikens President den 13 maj 2011 Utfärdad i Mariehamn den 29 november 2012 I enlighet med lagtingets

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 kap. 7 och 4 kap. lagen om offentlig arbetskraftsservice samt 8 kap. lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 107 1 (5) 10.12.2013 Värdkommunsmodellens inverkan på koncernbokslutet 1 Begäran om utlåtande Värdkommunen A, avtalskommunen B och samkommunen C har tillsammans

Läs mer

RP 160/2005 rd. 1. Nuläge

RP 160/2005 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i räddningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att räddningslagen ändras så att de tekniska administreringen

Läs mer

Introduktionsdag för nyanställda Ekonomi. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Introduktionsdag för nyanställda Ekonomi. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Introduktionsdag för nyanställda Ekonomi Ekonomiavdelningens sidor på personalportalen» Kontaktuppgifter Kontaktuppgifter till Hankens ekonomiavdelning. Hankens VAT-nr, FO-nr, bankkontonummer och faktureringsadress.»

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 lagen om mynt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att till lagen om mynt fogas en bestämmelse om

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 145/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av lagen om allmänna vägar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I

Läs mer

RP 156/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

RP 156/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING RP 156/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om avgift som för 2002 uppbärs hos olycksfallsoch trafikförsäkringsanstalterna PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen

Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen Statskontoret Föreskrift 1 (14) 18.8.2014 Dnr VK/687/00.01/2014 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen Enligt 41b (600/1997) i förordningen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1354/2014 Lag om ersättning som betalas av statens medel till producenter av skyddshemstjänster Utfärdad i Helsingfors den 30 december

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 37/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 20 lagen om statliga affärsverk PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att övergångsbestämmelsen

Läs mer

Anmälan om de högsta statstjänstemännens bindningar (Tjänster som avses i punkten i statstjänstemannalagen)

Anmälan om de högsta statstjänstemännens bindningar (Tjänster som avses i punkten i statstjänstemannalagen) Anmälan om de högsta statstjänstemännens bindningar (Tjänster som avses i 26 1 4 punkten i statstjänstemannalagen) Anmälan av bindningar med blanketten för bindningar Statens högsta tjänstemannalednings

Läs mer

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Folkpensionsanstalten

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 239/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav25a 1mom.och41d lagenomstudiestöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det i bestämmelserna

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 111/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om planering av och statsandel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att kostnadsfördelningen

Läs mer

RP 43/2008 rd. länderna när de besätts med nordiska medborgare ska dock ingå i avtalet. I propositionen ingår ett förslag till lag om

RP 43/2008 rd. länderna när de besätts med nordiska medborgare ska dock ingå i avtalet. I propositionen ingår ett förslag till lag om RP 43/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av avtalet mellan de nordiska länderna om ändring av avtalet om den rättsliga ställningen för samnordiska institutioner och deras anställda

Läs mer

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering RP 122/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa lagar om utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

RP 126/2012 rd. Det föreslås att lagen om statskontoret ändras. Propositionen hänför sig till budgetproposi-

RP 126/2012 rd. Det föreslås att lagen om statskontoret ändras. Propositionen hänför sig till budgetproposi- RP 126/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om statskontoret PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om statskontoret ändras så,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 16/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om statlig ersättning till vissa personer som utsattes för Sovjetunionens partisananfall PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I

Läs mer

RP 242/2010 rd. I denna proposition föreslås det att folkpensionslagen

RP 242/2010 rd. I denna proposition föreslås det att folkpensionslagen RP 242/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 98 och 103 i folkpensionslagen och 20 i lagen om Folkpensionsanstalten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 18 juni 2002 Nr 482 485 INNEHÅLL Nr Sidan 482 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare i kortvariga arbetsförhållanden... 3095 483

Läs mer

Register över lös egendom

Register över lös egendom Anvisning 1 (6) 15.8.2012 Dnr 232/03/2012 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Register över lös egendom Ikraftträdande Ytterligare information Enligt Statsrådets förordning om

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 statistiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring av statistiklagen. Enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd.

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd. Landskapslag (2006:9) om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet 2006:009 Landskapslag (2006:9) Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet LL (2006:9) om AMS 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

RP 157/2009 rd. 1. Nuläge

RP 157/2009 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen

Läs mer

RP 175/2006 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt efter det att de har antagits och blivit stadfästa.

RP 175/2006 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt efter det att de har antagits och blivit stadfästa. RP 175/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om vissa stipendier och understöd åt författare och översättare samt upphävande av 3 i lagen om vissa stipendier

Läs mer

RP 163/2000 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

RP 163/2000 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING RP 163/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med forslag till lag om ändring av lagen om revisorer inom den offentliga förvaltningen och ekonomin PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

l. Nuläge och föreslagna ändringar

l. Nuläge och föreslagna ändringar 1993 rd - RP 87 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetslöshetskassor PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om arbetslöshetskassor

Läs mer

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Datum: 2014-10-27 För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer 841 81 Ånge Torggatan

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om interventionsfonden för jordbruket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om interventionsfonden

Läs mer

RP 118/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske

RP 118/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om fiske förändras. Fiskevårdsavgiften

Läs mer

RP 92/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral

RP 92/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det ändringar i

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 28/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 och i lagen om bestridande av bevisningskostnader med statens medel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 150/2003 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 2 lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift och 5 lagen om storleken av den försäkrades

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att giltighetstiden

Läs mer

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

RP 30/2012 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 30/2012 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 30/2012 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 och 12 i lagen om bestridande av bevisningskostnader med statens medel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

RP 73/2011 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 73/2011 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om främjande av integration, 91 och 93 i utlänningslagen och 7 i lagen om mottagande av personer som söker internationellt

Läs mer

RP 144/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 144/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 144/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av sysselsättningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att sysselsättningslagen

Läs mer

om ändring av 98 och 140 i landskapslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i landskapslagen ( / ) 98 2 mom. och mom.

om ändring av 98 och 140 i landskapslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i landskapslagen ( / ) 98 2 mom. och mom. 1 förslag 1. om ändring av 98 och 140 i landskapslagen ändras i landskapslagen ( / ) 98 2 mom. och 140 2 mom. som följer: 98 Bokföring På landskapets bokföringsskyldighet, bokföring och bokslut tillämpas,

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT ANVISNING

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT ANVISNING FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 21.12.2015 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING avdelningen Statens arbetsmarknadsverk FM/2875/00.00.00/2015 Innehåll Yrkeskompetens Ekonomiskt understöd Utbildningsersättning

Läs mer

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016.

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skada,

Läs mer

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015.

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att till lagen om utkomstskydd

Läs mer