Handlingar. Förbundsmöte KFUK-KFUMs Scoutförbund Nässjö, april

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar. Förbundsmöte KFUK-KFUMs Scoutförbund Nässjö, april"

Transkript

1 Handlingar Förbundsmöte 2015 KFUKKFUMs Scoutförbund Nässjö, 2526 april

2 KFUKKFUMs scoutförbund Tidschema Preliminärt tidschema Lördag Incheckning öppnar Förhandlingarna börjar Lunch Diskussionsforum Mingel på Hotell Högland Middag på Hotell Högland Söndag Lokalen öppnar Förhandlingar återupptas Avslutning Lunch För och eftermiddagsfika serveras vid lämpliga tillfällen både lördag och söndag. Sida 1 (1)

3 KFUKKFUMs scoutförbund Förslag till Förhandlingsordning Förslag till Förhandlingsordning Förhandlingar och beslut på Förbundsmötet 2015 regleras i scoutförbundets stadgar, samt i på Förbundsmötet fastställd förhandlingsordning. I händelse av konflikt gäller vad som står i stadgarna. Innehåll som regleras i stadgarna är markerade med hänvisning till paragraf. Närvarorätt, yttranderätt, förslagsrätt och rösträtt ( 20) Röstberättigade vid förbundsmötet är scoutkårernas och scoutdistriktens ombud. Varje ombud har endast en röst och ska vara medlem i scoutkåren. Ombud, scoutstyrelsen, valberedning, revisorer, samt enskild medlem i scoutförbundet har närvarorätt, yttranderätt och förslagsrätt. Rätt att närvara med yttranderätt tillkommer av scoutstyrelsen inbjudna personer. Förhandlingar Förhandlingar på förbundsmötet förs i plenum storforum med alla närvarande. Plenaförhandlingar leds av mötesordförande och protokollförs av mötessekreterare. Alla beslut på förbundsmötet fattas i plenum. Motioner samt styrelsens förslag är huvudförslag vid förhandlingarna. Till huvudförslagen kan läggas förslag om bifall, avslag eller ändringar. Förlag på ändringar ska läggas fram skriftligt till mötespresidiet och skall vara undertecknat. Det ska av underskriften framgå vem som lägger förslaget och om förslagsställaren är ombud, ledamot av Scoutstyrelsen eller annan deltagare. Beslutsordning Beslut fattas som regel genom omröstning genom att utsedda ombud räcker upp röstkort för att bifalla det förslag man stöder. Om det inte är tydligt vilket förslag som vunnit majoritet kan mötesordföranden besluta om votering där rösträknarna räknar antalet röster för respektive förslag. Votering ska genomföras om något ombud så begär. Mötesordföranden kan besluta om att tillämpa acklamation där ombuden genom jarop uttalar sitt stöd för det förslag man ämnar stödja. Val avgörs med sluten omröstning, såvida inte förbundsmötet enhälligt beslutar annat ( 24). Sluten omröstning tillämpas inte i andra beslutsfrågor än personval. Mötesordföranden ansvarar för att fastställa propositionsordning. Varje beslut ska i slutet av propositionsordningen ställas mot avslag. Beslut vid förbundsmötet fattas med enkel majoritet, med undantag av ärenden nämnda i scoutförbundets stadgar, 37 Stadgeändring och 38 Upplösning. Vid lika röstetal avgörs valfrågor genom lottning och övriga frågor genom mötesordförandes utslagsröst. ( 24) I samtliga omröstningar definieras majoritet utifrån antalet avgivna röster. ( 24) Enhälligt beslut är sådant som stöds av samtliga avlagda röster Sida 1 (2)

4 KFUKKFUMs scoutförbund Förslag till Förhandlingsordning Personval Vid Förbundsmötet håller valberedningen valmöte. Valmötets uppgift är att presentera valberedningens arbete, vilka poster som finns att besätta vid val samt vilka kandidater valberedningen funnit. Utöver valberedningens förslag kan andra personer föreslås till val. Vid valmötet skall kandidaterna presenteras för förbundsmötet. Kandidaterna skall beredas möjlighet att presentera sig själva om de så önskar. Förbundsmötet skall beredas möjlighet att ställa frågor till kandidaterna. Det är valberedningen som ansvarar för att planera presentation och utfrågning av kandidaterna. Giltig röstsedel ska innehålla maximalt så många namn som antalet valbara platser. Oläsliga röstsedlar eller röstsedlar med fler namn än antalet valbara platser är ogiltiga. Efter avslutad rösträkning meddelar mötesordföranden resultatet av omröstningen. Reservationer Ombud som har starka invändningar mot ett fattat beslut har möjlighet att reservera sig mot sådant beslut. Reservation ska skriftligen avläggas till mötesordföranden innan årsmötet avslutats och ska protokollföras. Sida 2 (2)

5 KFUKKFUMs scoutförbund Förslag till föredragningslista Förslag till föredragningslista 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a. Mötesordförande b. Vice mötesordförande c. Två stycken protokollssekreterare d. Två stycken justeringsmän e. Två stycken suppleanter till justeringsmännen f. Två stycken fullmaktsgranskare g. Två stycken rösträknare 3. Fråga om mötets behöriga utlysande 4. Fastställande av förhandlingsordning 5. Fastställande av föredragningslista 6. Remittering av 7 till fullmaktsgranskarna 7. Fastställande av röstlängd 8. Godkännande av verksamhetsberättelse 9. Verksamhetsrevisorernas rapport 10. Fastställande av resultaträkning för 2014 års förvaltning 11. Fastställande av balansräkning per samt beslut om resultatdisposition 12. Föredragande av revisionsberättelse avseende 2014 års förvaltning 13. Fråga om styrelsens ansvarsfrihet för 2014 års förvaltning 14. Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning 15. Proposition gällande uppgående i KFUM Sverige 16. Proposition gällande ändamålsbestämda medel Dackekåren 17. Motion gällande ändamålsbestämda medel för roverscoutverksamhet 18. Motion gällande återinförande av ALMAmärke 19. Motion gällande Scouternas Almanacka 20. Fastställande av verksamhetsplan för Fastställande av medlemsavgift för Fastställande av slutlig budget för Fastställande av preliminär budget för Valfrågor a. Val av förbundsordförande för 1 år b. Val av vice förbundsordförande för 1 år c. Val av styrelseledamöter för 1 år d. Bekräftande av auktoriserad revisor e. Bekräftande av suppleant för auktoriserad revisor f. Val av lekmannarevisor för 1 år g. Val av två suppleanter för lekmannarevisor, tillika verksamhetsrevisorer för 1 år h. Val av valberedning I. Fastställande av antal ledamöter i valberedningen II. Val av valberedning III. Val av sammankallande i valberedningen 25. Mötets avslutande Sida 1 (1)

6 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Uppföljning Struktur Genomförda aktiviteter Under ett par år har Scoutförbundets styrelse arbetat med att omorganisera KFUMrörelsen i Sverige. I april fattade Förbundsmötet ett första upplösningsbeslut till förmån för ett uppgående i KFUM Sverige och en gemensam rörelse. Styrelsen har efter beslutet fortsatt arbeta med en sammanlagning av verksamheten med KFUM Sveriges verksamhet. Detta har bland annat inneburit ett fortsatt arbete med att förbereda kansliets verksamhet för en överflyttning till KFUM Sverige. Dialoger har under året pågått med både kansliets personal och KFUM Sverige för att få en överflyttning där alla parter känner sig nöjda. Scoutförbundet har under året arbetat för att ett samverkansavtal upprättas mellan Scouterna och KFUM Sverige, samt tagit del av processen för ett framtagande. Under året har Scoutförbundet i samband med Dialogprojektet träffat flertalet medlemmar och kårer, och i samband med detta informerat om vilket mervärde KFUMrörelsen har idag. Utöver detta har arbete kring mervärde bedrivits på styrelsenivå, där frågeställningar om vad vi vill att KFUMrörelsen ska stå för har diskuteras. I Scouternas strategiarbete har styrelsen kommit med input i de frågor där Scouterna har önskat. I övrigt har inget aktivt arbete bedrivits kring frågan. Måluppfyllelse Mål: Anpassa kansliets arbete för en uppgång i KFUM Sverige. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Mål: Att på ett ansvarsfullt sätt förbereda för överflyttning av kansliverksamhet till KFUM Sverige. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Mål: Tillse att samverkansavtal mellan KFUM Sverige och Scouterna upprättas. Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Mål: Att tillsammans med KFUM Sverige visa och utveckla det mervärde kårerna får genom att vara en del av KFUMrörelsen. Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Mål: Ta aktiv del i Scouternas strategiarbete. Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Sida 1 (7)

7 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Uppföljning Utbildning/Ledarskap/Program Genomförda aktiviteter: Gällande Djurhajkerna har diskussion förts med både Scouternas arrangemangsgrupp och KFUM Sverige. I dessa diskussioner har både representanter från Scoutstyrelsen och Djurhajksteamet varit med. Både KFUM Sverige och Scouternas arrangemangsgrupp ställde sig positiva till att driva Djurhajkerna vidare. De ledare som under de senaste åren genomfört Djurhajkerna (Djurhajksteamet) har framfört att de endast är intresserade av att driva det vidare inom Scouterna. Scoutstyrelsen ser inget hinder för att Djurhajkerna existerar inom både Scouterna och KFUM Sverige då Djurhajkerna inte är något skyddat koncept. Det finns därför ingenting som hindrar varken KFUM Sverige eller Scouterna att anamma konceptet och bedriva djurhajker/friluftsutbildningar. Gällande att ta fram ett ramverk om hur olika utbildningar Scoutförbundets medlemmar har tillgång till kompletterar varandra så har har frågan undersökts. Eftersom det har varit svårt att dels få fram information om målen i vissa av utbildningarna och andra har förändrats under året vilket gjort att det varit svårt att skapa det efterfrågade ramverket. Måluppfyllelse Mål: Skapa en karta/ramverk som visar hur Helheten, LSU och Scouternas utbildningar kan komplettera varandra. Måluppfyllelse: Målet ej uppfyllt. Mål: Att Djurhajkerna inkluderas i Scouternas eller KFUMs arrangemangsutbud från och med 2015 utan att tappa den tydliga KFUKKFUMprofil som genomsyrar hajkerna idag. Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt. Uppföljning ALMA Genomförda aktiviteter Scoutförbundet har även i år producerat, marknadsfört, lagerhållt, distribuerat och försålt KFUM Scouternas almanacka. I år har det även genomförts en marknadsundersökning där det framkom att återförsäljare önskar mer stöd för försäljningen. Därför har mer material lagts upp på i syfte att främja försäljningen. Under året har diskussioner förts med KFUM Sverige och Scouterna och dessa diskussioner har resulterat i enighet kring att ett samarbete skall påbörjas. Ett förslag på avtal dem emellan finns framtaget. Sida 2 (7)

8 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Måluppfyllelse Mål: Att fortsätta utveckla Almanackan som ett ekonomiskt fundament i framtiden. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Mål: Att uppmärksamma och högtidlighålla almanackans 70årsjubileum. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Mål: Att säkerställa framtiden för Almanackan inom den nya organisationen. Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Projekt Dialogprojektet Scouting i KFUM Genomförda aktiviteter Dialogprojektet påbörjades under hösten 2014 med en kommunikationskampanj via telefon, e post och sociala medier. Kampanjens huvudsyfte var att boka in möten med scoutkårerna, att informera om organisationsprocessen, och att skapa en bild av kårernas behov och önskemål. Samtliga kårer kontaktades i det här stadiet via mail, en majoritet av kårerna via både mail och telefon. Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle merparten av projektets huvudfas med kårbesök vara avklarad vid årsskiftet, och projektet skulle vara avslutat och avrapporterat i februari Tidsplanen justerades under hösten, då det visade sig svårare än väntat att boka in möten med scoutkårerna. Projektet beräknas vara avslutat i april 2015, och en rapport med slutsatser kommer att presenteras på FM. När projektet avslutas beräknas 2540 kårbesök vara genomförda. Vid årsskiftet hade det genomförts 10 kårbesök. Måluppfyllelse Mål: Att träffa kårer för att informera om och diskutera möjligheter och konsekvenser som ett resultat av Scoutförbundets uppgående i KFUM Sverige Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Mål: Att informera om hur utmanar och roverscoutverksamheten kan komma att fortgå i den nya organisationen Måluppfyllelse: Målet delvis uppfyllt Mål: Att koordinera detta projekt med undersökningen gällande KFUMs Mervärde som scoutförbundet har för avsikt att genomföra tillsammans med KFUM Sverige. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Mål: Att undersöka möjligheten att inkludera träffar med scoutdistrikten och KFUMregionerna inom dialogprojektet. Måluppfyllelse: Målet uppfyllt Sida 3 (7)

9 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Övriga aktiviteter I samband med styrelsemötet i augusti besökte styrelsen förbundets materialförråd som Hans Gerlach med scoutkollegor förvaltar. Detta som ett led i arbetet med att tillsammans med Hans Gerlach tillse att förbundets material och dokumentation arkiveras på ett betryggande sätt. Styrelsemöten Styrelsen har under året haft 13 möten. 16 januari, telefonmöte 89 februari, Stockholm 3 mars, telefonmöte 1516 mars, Göteborg 9 april, telefonmöte 6 maj, telefonmöte 68 juni, Lund 23 juni, telefonmöte 22 juli, telefonmöte 3031 augusti, Värmland 25 september, telefonmöte 1112 oktober, Kalmar 11 december, telefonmöte Förtroendevalda, anställda och arbetsgrupper: Scoutstyrelsen Hanna Nilsson, Förbundskåren, ordförande Henric Axeheim, Nässjö Scoutkår, vice ordförande Albin Askman Junhede, Täby Kyrkby Scoutkår, kassaförvaltare Carin Stegen, Örby Scoutkår, ledamot Sandra Dauksz, KFUM i Uddevalla, ledamot Erika Wernbro, Husie Scoutkår, ledamot Johan Manner, Örby Scoutkår, ledamot Scoutförbundets presidie har under året bestått av ordförande, vice ordförande och kassaförvaltare. Sida 4 (7)

10 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Auktoriserad revisor LarsErik Engberg, Allegretto Lekmannarevisor Johan Stureson, Tölö Scoutkår Verksamhetsrevisorer Lena Manner, Tölö Scoutkår Pia Wihlborg, Partille Scoutkår ROKO: Hélen Toftered, ordförande Emil Nilsson, ordförande Rasmus Björklund, ekonomiansvarig Linnéa Hård af Segerstad, ledamot Alma Karlsson, ledamot Erik Ekholm, ledamot Wilhelm Wijkander, ledamot Valberedning: Gustaf Haag, sammankallande (t.o.m ) Richard Trum Ulf Klingnäs Sandra Påsse Anna Benckert Djurhajksteam: Gustaf Haag Magnus Friman Richard Trum Almagrupp: Henric Axeheim Albin Askman Junhede Richard Trum Gustaf Haag (t.o.m ) Anställda: Ingrid Greiby Caroline Daly (medfinansiär av tjänst i samverkan med KFUM Sverige som huvudman ) Sida 5 (7)

11 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Medlemsstatistik Scoutkår Antal Scoutkår Antal Alunda sc.kår Granen 2 Malvan KM, Vankiva 45 Ankarkåren 18 Mölndal KM 54 Annestorpsdalen KM 130 NorrtäljeMalsta scoutkår 55 Ansgars scoutkår Gällstad 104 Nässjö KM 27 Arkelstorp KM 28 Nätra KM, Bjästa 5 Bara 19 Obbola 6 Bodafors KM 23 Olofström scoutkår 11 Borås KM 35 Onsala 12 Byängskåren KM, Täby 28 Osby 51 Bäckhammar KM 19 Partille KM 70 Dala KM, Borgunda 56 Pålsboda KM 55 Drotten, Lund 71 PöhjalatütredKalevipoeg 17 Ekebyholms scoutkår 35 S:t Mikaels scoutkår 25 Eken, Malmö 8 Scouterna Hässleholm 78 Everöd KM 36 Scoutk. Bromma KM 1 Fristad KM 69 Selånger KM 26 Frivilligkåren KFUM 73 Sjöbo KM 49 Frodekåren, Fjärås 70 Skillinge scoutkår 20 Förbundskåren KM 57 Skivarp KM 38 Genarp 28 Staffanstorp KM 77 Gunnarsbyn scoutkår 25 Sten Sture Blåband 7 Hagfors KM 15 Sundsvall KM 30 Hakarp 9 Sunne KM 5 Hammarbyhöjden 7 Södra KM 27 Hindås 57 Sölvesborg KM 41 Hofterup KM 49 Timrå KFUKKFUM scoutkår 13 Hunneberg KFUM 92 Tommarp KM 57 Husie KM, Malmö 44 Tornugglan 73 Hvitfeldt, Göteborg 52 Trekungakåren 50 Härnösand KM 82 Trolle Ljungby scoutkår 17 Hässleholm KM 1 Täby kyrkby 118 Jägarna, Göteborg 60 Täby Västra KM 15 KFUM i Uddevalla 23 Tölö, Kungsbacka 59 KFUM Norrköping scout 60 Uppsala Riddark 7 KFUM Scout Ljungskile 11 Uppåkra KM, Hjärup 63 KMs sjöscoutkår Malmö 31 Vinsta Scout KFUKKFUM 29 Kustkyrkans scoutkår Jävre 23 Västerås KM 26 Kvidinge KFUKKFUM 38 Ystad KM 35 Köping KFUM 4 Åsa scoutkår 75 Landskrona KM 66 Örby 101 Lerum KM 197 Örkened KM, Lönsboda 20 Lohärads scoutkår 35 Örtofta 15 Länghems scoutkår 37 Östersund KM 10 Löftadalen 25 Österåker 25 Madesjö 5 Östra Ljungby 47 Totalt 3644 Sida 6 (7)

12 KFUKKFUMs scoutförbund Verksamhetsberättelse Förtjänstmärken KFUKKFUMs scoutförbunds förtjänstmärke i guld Ulf Klingnäs, guld Hans Gerlach, guld Anders Ågren, guld Representation Samrådsmöten Scouterna: Hanna Nilsson, Albin Askman Junhede Organisationsgrupp KFUM: Carin Stegen, Henric Axeheim, Sandra Dauksz Kulting (Roverscouternas riksting), Stockholm, 31 januari2 februari: Albin Askman Junhede, Sandra Dauksz Sensus extra årsmöte 24 maj: Johan Manner Ung i Norden, Oslo, 25 oktober: Linnéa Hård af Segerstad, Emil Nilsson The Academy, Belgrad, 49 november: Johan Manner, Erika Wernbro Arbetshelg med KFUMrörelsen 1516 november: Hanna Nilsson, Henric Axeheim, Sandra Dauksz, Erika Wernbro, Linnéa Hård af Segerstad Demokratijamboree, Kristianstad, 2223 november: Hanna Nilsson, Henric Axeheim, Sandra Dauksz, Carin Stegen, Johan Manner, Erika Wernbro, Alma Karlsson, Wilhelm Wijkander Sida 7 (7)

13 Revisionsberättelse gällande verksamheten 2014 för KFUKKFUMs Scoutförbund Verksamhetsrevision: Styrelsen för verksamhetsåret 2014 var i stort sett samma för föregående verksamhetsår och man har fortsatt att arbeta med de områden man påbörjade redan året innan. Vi som verksamhetsrevisorer har haft ett gemensamt möte under året i syfte att vara informerade och underrättade. Efter vårt möte skickades mejl till styrelsen för frågor vilka besvarade tydligt och klart. Vi hade dessutom ett avstämningsmöte under hösten där Hanna redogjorde för styrelsens arbeta så långt. Det rörde framförallt samverkansprocessen, Almanackan, personalfrågor etc. Därefter har vi haft ytterligare ett möte för att påbörja själva revisionen där vi gemensamt gått igenom protokoll och andra PM för att få inblick i den totala verksamheten under året. Efter denna genomgång har vi gått vidare till styrelsen för ytterligare klarläggande. Efter de gemensamma träffarna, mejlkonversation med styrelsen samt granskning av protokoll och beslut från FM och målen i verksamhetsplanen har vi valt att belysa de viktigaste punkterna enligt nedan: Dialogprojektet under året har man gjort ett projekt för informationsutbyte med förbundets kårer angående deras fortsatta medlemskap i KFUM Sverige vilket vi anser är mycket bra för att inte riskera att respektive kår inte får den information som dom behöver för att kunna ta ett aktivt beslut. Viktigt nu är att detta arbete slutförs och rapporteras så att kårernas synpunkter tas tillvara och kommer till KFUM respektive Scouterna. Likaså att informationen till kårerna blir tydlig om vad som händer efter Scoutförbundets likvidation. Beslut om ALMAs framtid och eventuell övergång till Scout har styrelsen arbetat aktivt med och räknar här med att ha ett avtal klart den 25 mars i samband med att FM handlingarna skall gå ut. Processen gällande påbörjande av en framtida likvidation där man varit förutseende med att benchmarka med andra organisationer som gjort liknande för att skapa kunskap. Man planerar att vara klar med likvidationen senast 31 december 2015 och har en tydlig plan för tillvägagångssätt och datum. Samverkansavtal mellan Scouterna och KFUM Sverige är under bearbetning och räknas med att vara klart den 25 mars i samband med att FM handlingarna skall vara klara att gå ut. Ingen Djurhajk arrangerades under 2014 men på FM fick styrelsen i uppdrag att verka för en framtid för att dessa genomförs i framtiden i Scouternas eller KFUMs regi. Styrelsen har arbetat aktivt med frågan mot KFUM och Scouterna. Förda protokoll är tydliga och lätta att följa, likaså beslutsloggen. Styrelsens framtagning av arbetsordning är mycket bra och borgar för att man kommer att lyckas i sitt arbete. Styrelsen har haft regelbundna möten som är välstrukturerade i protokoll. Med anledning av genomgångna protokoll ställt till verksamhetsplanen och uppnådda mål anser vi att styrelsen på ett föredömligt sätt har klarat av sin uppgift. Datum: Lena Manner Verksamhetsrevisor Pia Wihlborg Verksamhetsrevisor

14 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Ekonomisk redovisning Allmänt om ekonomiarbetet under året... 2 Likviditet... 2 Finansiell placering av kapital... 2 Budgetuppföljning... 3 Budget Ekonomiskt utfall för räkenskapsåret 2014 Projektnivå... 4 Budgetuppföljning för räkenskapsåret 2014 Projektnivå... 5 Budgetuppföljning för räkenskapsåret 2014 Kostnadsställenivå... 6 Kommentar till budgetuppföljning... 7 Specifikation av KFUM Scouternas Almanacka Balansräkning per Förslag till resultatdisposition Sida 1 (11)

15 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Slutrapport ekonomin 2014 Allmänt om ekonomiarbetet under året Under året 2014 har förbundets ekonomi legat på en stabil nivå och styrelsen har genomfört en regelbunden uppföljning. Styrelsen har under året tagit beslut om några större kostnader som inte var budgeterade. Dessa kostnader framkommer i kommentarerna till budgetuppföljningen. Likviditet Likviditeten utgör scoutförbundets förmåga att betala räkningar och skulder på kort sikt, det vill säga att kunna betala de löpande utgifterna för exempelvis personal och lokaler. Under året har förbundets likvida situation analyserats löpande och alltid legat på en stabil nivå. Finansiell placering av kapital Förbundets finansiella placeringar har utvecklats i positiv riktning, värdet har ökat med cirka 4 %. Sida 2 (11)

16 Budgetuppföljning Budget 2014 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Kostnadsställe Kostnadsställe/Projekt Beskrivning Projekt Intäker Budget 10 Förbundet Övergripande/Allmänt Arkivering 20 Alma Kostnader Budget Budgetdifferens Alma övrigt Kommunikation Övergripande KST 3600 Marknadsföring 3260 Webb Projekt & arrangemang Övergripande KST 4151 Årsmöte Roverscouternas Riksting Riksroverscoutkommitténs Höstkurs Dialogprojektet scouting i KFUM Utbildning Övergripande KST 5330 Djurhajkerna Järvhajk 5346 Warghajk 5349 Bäverhajk 5355 Lohajk Ledning Övergripande KST 6100 Styrelse 6130 Valberedning 6600 Riksroverscoutkommité Kansli Övergripande KST 7100 Kanslidrift 7110 Ekonomi 7120 IT Medlemsservice Övergripande KST Förvaltningar och anläggningar 9000 Övergripande KST Resultat Sida 3 (11)

17 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Ekonomiskt utfall för räkenskapsåret 2014 Projektnivå Kostnadsställe: Projekt: Intäkt Kostnad Resultat Kommentar 10 Förbundskostnader Övergripande/Allmänt Arkivering Alma Alma övrigt kr = kredit TMG/Graphera Alma Kommunikation Kommunikation Övrigt 3600 Marknadsföring Webb Projekt & arrangemang Projekt & Arrangemang Övr Årsmöte Roverscouternas Riksting ROKO Höstkurs Dialogprojektet Utbildning 5000 Övergripande KST 5330 Djurhajkerna 5340 Järvhajk 5346 Warghajk 5349 Bäverhajk 5355 Lohajk 60 Ledning Ledning Övrigt Styrelse Valberedning 6600 Riksroverscoutkommité Kansli Kansli Övrigt Kanslidrift Ekonomi IT 80 Medlemsservice Övergripande KST Förvaltningar och anläggningar 9000 Övergripande KST Resultat Sida 4 (11)

18 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Budgetuppföljning för räkenskapsåret 2014 Projektnivå Kostnadsställe Kostnadsställe/Projekt Beskrivning Projekt Intäker Budget Intäkter Utfall Kostnader Budget Kostnader Utfall Budgetresultat Utfallsresultat 10 Förbundet Övergripande/Allmänt Arkivering Alma Alma övrigt Kommunikation Övergripande KST 3600 Marknadsföring Webb Projekt & arrangemang Övergripande KST Årsmöte Roverscouternas Riksting Riksroverscoutkommitténs Höstkurs Dialogprojektet scouting i KFUM Utbildning Övergripande KST 5330 Djurhajkerna Järvhajk 5346 Warghajk 5349 Bäverhajk 5355 Lohajk 60 Ledning Övergripande KST Styrelse Valberedning Riksroverscoutkommité Kansli Övergripande KST Kanslidrift Ekonomi IT Medlemsservice Övergripande KST Förvaltningar och anläggningar 9000 Övergripande KST Resultat Sida 5 (11)

19 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Budgetuppföljning för räkenskapsåret 2014 Kostnadsställenivå Intäkter Kostnadsställe Kostnadsställe Intäkter Budget Intäkter Utfall % av budget 10 Förbundet % 20 Alma % 30 Kommunikation 40 Projekt & arrangemang % 50 Utbildning % 60 Ledning Kansli 80 Medlemsservice % 90 Förvaltningar och anläggningar Resultat % Kostnader Kostnadsställe Kostnadsställe Kostnader Budget Kostnader Utfall % av budget 10 Förbundet % 20 Alma Kommunikation % 40 Projekt & arrangemang % 50 Utbildning % 60 Ledning % 70 Kansli % 80 Medlemsservice % 90 Förvaltningar och anläggningar Resultat % Resultat Kostnadsställe Kostnadsställe Budgetresultat Utfallsresultat % av budget 10 Förbundet % 20 Alma % 30 Kommunikation % 40 Projekt & arrangemang % 50 Utbildning % 60 Ledning % 70 Kansli % 80 Medlemsservice % 90 Förvaltningar och anläggningar Resultat % Sida 6 (11)

20 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Sammanställning Kostnadsställe Kostnadsställe Intäkter Budget Inäkter Utfall Kostnader Budget Kostnader Utfall Budgetresultat Utfallsresultat 10 Förbundet Alma Kommunikation Projekt & arrangemang Utbildning Ledning Kansli Medlemsservice Förvaltningar och anläggningar Resultat kr Kommentar till budgetuppföljning På projektnummer 7200 så finns en kredit som vi har fått från TMG för almahanteringen Den redovisas här som en intäkt. I bokföringen hanteras den inte som en intäkt utan minskning av kostnader. Den är dock placerad som en intäkt i budgetuppföljningen för att synliggöra den. Förbundet KST 10 Utdelningen från Swedbank Robur Humanfond gav något högre utdelning än budgeterat. På denna post budgeterades även bankavgifter som har debiterats andra kostnadsställen. Dessa två händelser förbättrade resultatet. Alma KST 20 Det bättre resultatet inom detta område bygger på att Alma 2014 gav ett bättre utfall än budgeterat samt att förbundet fick ersättning för felaktigt utförda tjänster för Alma Se separat Almaredovisning för mer information. Kommunikation KST 30 Inga större avvikelser budget gentemot utfall. Projekt & Arrangemang KST 40 Under året har det uppdagats att förbundets kostnader för FM 2011 inte hade betalats som det skulle utav förbundet. Detta utreddes av förbundets presidium och därefter beslutade styrelsen att Västgöta Scoutdistrikt, som arrangerade FM 2011, ska få ersättning för de kostnader de har haft för FM Detta handlade om cirka kr. (Syns på projektnummer 4000) Dialogprojektet (projektnummer 4300) har endast haft kostnader om cirka kr jämfört med budgeterade kr. Detta beror på att tidsplanen för Dialogprojektet har förskjutits efter att budgeten klubbades. De resterande kostnader kommer istället infalla under Generellt har alla arrangemang haft lägre intäkter än budgeterat vilket har berott på lägre deltagarantal än planerat. Därav har även kostnaderna blivit lägre. Utbildning KST 50 Ingen Djurhajk har hållits därav finns det inget utfall på detta område. Ledning KST 60 På projektnummer 6000 ingår kostnader om drygt 40 tkr för den tjänst på KFUM Sverige som förbundet var med och finansierade i samband med organisationsförändringen under hösten Sida 7 (11)

21 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Riksroverscoutkommittén har överstigit sin budget. Detta kommer efter att styrelsen under 2014 beslutade att utöka ROKOs budget för att kunna arbeta djupare med sin roll i samband med organisationsförändringen. Dessutom har ROKO fått möjlighet att delta på en nordisk konferens som var obudgeterad där styrelsen gav klartecken för att finansiera en del utav den, samtidigt som Scouterna finansierade den andra delen. Valberedningen har gjort sitt arbete utan kostnader och därav inte tagit del av sina budgeterade resurser. Styrelsens kostnader har blivit något lägre än budgeterat detta då styrelsen medvetet har försökt hålla igen samt att via underposter i budgeten inte har behövts utnyttjat. Styrelsen beslutade även att skicka två styrelseledamöter till The Academy som anordnades WOSM Europe och WAGGS Europé. Detta var inte planerat och budgeterat för men styrelsen ansåg att det skulle ge bidragande kunskap och nätverksmöjligheter som skulle organisationsförändringen i KFUM. Kansli KST 70 ITkostnader om har fördelats ut på 7110 och 7000 istället. Efter initiativ från KFUM Sverige tog styrelsen beslut att medfinansiera en tjänst på KFUM Sverige under halvåret Denna tjänst jobbade med att stödja organisationsförändringen och bildandet av en ny gemensam verksamhet i KFUM. Denna tjänst finansierades tillsammans med KFUM Sverige och fd Triangelförbundet. Denna kostnad uppgick till kr. Medlemsservice KST 80 Västgöta scoutdistrikt kontaktade scoutförbundet under året och meddelade att de inte hade mottagit några medlemsavgifter för sina medlemmar under åren 2010, 2012 och De bad då om att få dessa utbetalda. Efter en utredning av presidiet kunde det konstateras att 2013 hanterade Scouterna medlemsavgifterna och scoutförbundet hade inget med de att göra då. Vad gäller 2010 och 2012 kunde utredningen konstatera att de med stor sannolikhet inte hade utbetalats och en proportionerlig summa utifrån tillgänglig statistik. Summan uppgick till Intäkterna från medlemsavgifterna blev något mindre än budgeterat. Dessutom blev kostnaden för internationella medlemsavgifter till KFUM Sverige lägre än budgeterat. Förvaltningar och anläggningar KST 90 Förbundet har inga förvaltningar och anläggningar kvar i sin ägo. Specifikation av KFUM Scouternas Almanacka 2014 Intäkter Kostnader Resultat Alma kr kr kr Till almanackan finns en även långfristig skuld (i balansräkningen) som bildades när livstidsalman startades, den uppgår till ,68 kr. Tanken var att denna skulle skrivas av allteftersom under åren. Detta har inte gjorts de senaste 56 åren och det håller nu på att utredas hur denna skuld ska hanteras på bokföringstekniskt rätt sätt. I samband med årsbokslutet för 2015 kommer denna skuld regleras enligt gällande regler. Sida 8 (11)

22 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Balansräkning per Benämning Utgående balans Komme nta r TILLGÅNGAR ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR Maskiner och inventarier 0 OMSÄTTNINGSTILLGÅNGAR Kundfordringar Kundfordringar ALMA Skattekonto 942 Vidarefakturering 0 Förutbet kostn/upplupna i Övr förutb kostn o uppl i Penningmarknadsfond Garantum konto 706 Carnegie Corp Bond Safe Play Fond Merrant Alpha Select Plusgiro Postgiro RSTing Postgiro ALMA SEB Payson SUMMA OMSÄTTNINGSTILLGÅNGAR SUMMA TILLGÅNGAR Sida 9 (11)

23 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning EGET KAPITAL OCH SKULDER EGET KAPITAL Eget kapital Årets resultat Enligt resultaträkning. SUMMA EGET KAPITAL OBESKATTADE RESERVER Ändamålsbestämda medel Ro Räntebärande kapital Fonderade medel fr Dackek SUMMA OBESKATTADE RESERVER AVSÄTTNINGAR LÅNGFRISTIGA SKULDER Livstidsalma Alma pren kår SUMMA LÅNGFRISTIGA SKULDER KORTFRISTIGA SKULDER Leverantörsskulder Personalens källskatt Lagstadg soc avg o särsk Interimsskulder Förutbetalda Intäkter ALM Upplupna semesterlöner Upplupna lagstad sociala Beräknad upplupen särkild SUMMA KORTFRISTIGA SKULDER SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL Sida 10 (11)

24 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk redovisning Förslag till resultatdisposition Styrelsen föreslår Förbundsmötet att balansera årets resultat mot eget kapital. Sida 11 (11)

25 KFUKKFUMs scoutförbund Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning Inledning Inför förbundsmötet 2014 identifierade styrelsen fem viktiga delar av scoutförbundets verksamhet. Dessa fem olika delar behövde en lösning innan ett andra upplösningsbeslut kan tas under förbundsmötet Dessa fem delar är: Upprättande av samverkansavtal mellan KFUM Sverige och Scouterna Almanackans framtid Personal Riksroverscoutkommittén (ROKO) Djurhajkerna Styrelsen har under året arbetat med att finna tillfredsställande lösningar till dessa delar, men det finns idag ingen helt färdig lösning för någon av delarna. Styrelsen finner dock att samtliga punkter är tillräckligt nära en lösning och att lösningarna kommer vara på plats innan hösten när förbundet planeras att försättas i likvidation. I denna rapport redovisas styrelsen arbete för att finna lämpligast lösning, samt den lösning som styrelsen har funnit den bästa. Samverkansavtal KFUM Sverige Scouterna Bakgrund 2012 tecknades ett samverkansavtal mellan KFUKKFUMs scoutförbund och den nybildade medlemsorganisationen Scouterna. I detta avtal regleras bland annat rätten att bedriva scoutverksamhet inom KFUKKFUMs scoutförbund, en rätt som i Sverige ägs av Scouterna. För att scoutverksamhet ska kunna bedrivas inom KFUMrörelsen i Sverige även sedan scoutförbundet har upplösts krävs att ett liknande avtal upprättas mellan KFUM Sverige och Scouterna. Processen Sedan sommaren 2014 har Scouterna och KFUM Sverige haft en dialog kring ett samverkansavtal. Scoutförbundets styrelse har haft insyn i processen, haft möjlighet att under processen kommentera och bidra med erfarenheter från det egna samverkansavtalet, tecknat i april Aktiva scouter inom KFUKKFUMs scoutförbund har också inbjudits i att ta del av processen och vara referenser i arbetet med framtagande av ett nytt avtal. Arbetet med ett framtagande av ett samverkansavtal mellan KFUM Sverige och Scouterna är i sitt slutskede, men inte klart vid utskick av FMhandlingarna. Framtiden för KFUM Scouternas Almanacka Bakgrund KFUM Scouternas Almanacka startades 1945 inom KFUKs scoutförbund. Den har sedan dess varit ett ekonomiskt fundament i KFUKs scoutförbunds, och därefter KFUKKFUMs Sida 1 (4)

26 KFUKKFUMs scoutförbund Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning scoutförbunds, verksamhet. Almanackan är i dag en produkt, som ger scoutförbundet omkring en miljon kronor till verksamhet samt ytterligare tusentals kronor till lokal verksamhet i scoutkårer och andra föreningar som säljer KFUM Scouternas almanacka. Processen Redan våren 2014 inledde scoutförbundet en dialog med de två parter, KFUM Sverige och Scouterna, då vi trodde hade intresse i att driva Almanackan vidare. Detta har resulterat i en överenskommelse om att driva Almanackan gemensamt, och avtal gällande detta är på väg att tas fram. Scoutförbundet har hela tiden varit en del i processen kring hur samarbetet ska ske. Arbetet med ett framtagande av avtal mellan Scouterna och KFUM Sverige gällande almanackan är i sitt slutskede. men inte klart vid utskick av FMhandlingarna. Personal och kanslidrift Under hösten 2014 inleddes diskussioner om sammanslagning av kansliverksamhet och överflyttning av personal. Både KFUM Sverige och scoutförbundets kanslipersonal är positiva till den föreslagna sammanslagningen och båda parter har tankar kring hur scoutförbundets personal kan komma att arbeta inom KFUM Sverige. Vidare arbete kommer att utföras under våren/sommaren 2015 inför överflyttning av personal, vilken kommer att ske enligt gällande arbetslagstiftning för sammanslagning av verksamheter. ROKO Bakgrund Riksroverscoutkommittén (ROKO) har under många år arbetat som ett utskott under scoutstyrelsen med fokus på scouter i åldern 16 år och uppåt. ROKOs styrelse har valts av förbundets medlemmar i denna åldersgrupp, i dess demokratiska forum Rikstinget. Denna mötesplats har inte bara gett många unga en förståelse för demokratiska processer, utan också gjort att nätverk av unga har skapats. Processen ROKO har under året tillsammans med Scoutförbundets styrelse arbetat för att en liknande ungdomsstruktur skapas inom KFUM Sverige samt Scouterna. Bemötandet för ungas engagemang i KFUMrörelsen har varit positivt. Representanter från ROKO har närvarat vid verksamhetsträffar för KFUM Sverige med specialförbund under det gångna året. Styrelsen och ROKO kommer tillsammans att fortsätta arbetet i enlighet med de önskemål ROKO på uppdrag av Rikstinget har föreslagit i sin motion till Förbundsmötet. Djurhajkerna Bakgrund Djurhajkerna är scoutförbundets ledarskapsutbildningar som framförallt fokuserar på den personliga utvecklingen och individuella ledaregenskaper i friluftsmiljö. Genom åren har utbudet av djurhajker ändrats, några som frekvent återkommit är Varghajken och Bäverhajken. Sida 2 (4)

27 KFUKKFUMs scoutförbund Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning Gemensamt för Djurhajkerna är att de olika hajkerna bär namn från ett djur som lever i den miljö där hajken genomförs. Exempel på tidigare djurhajker och teman: Varghajk Lågfjällsvandring Bäverhajk Kanotpaddling Riphajk Vinterfjäll Järvhajk Högfjällsvandring Sälhajk Kajakpaddling, skärgård Björnhajk Skogsvandring Under senare år är det endast Varghajken och Bäverhajken som varit aktiva, Varghajken har hållits i området kring Idre/Särna och Bäverhajken hållits i närheten av Hagfors. Under 2013 och 2014 hölls inga Djurhajker alls framförallt på grund av lågt intresse. Förutsättningar Scouterna har redan ett välutvecklat stödsystem för arrangemang, innehållande bland annat arrangemangsledarutbildningar, hjälp med marknadsföring och försäkringar. En nackdel med detta är att det kommer att innebära att Djurhajkerna måste höja priset på sina arrangemang, eftersom att Scouterna tar ut en avgift på ca 15 % för att man ska få ta del utav detta. Något som tidigare legat som hinder för implementerade av Djurhajkerna hos Scouterna har varit denna avgift, eftersom det medför en kostnadsökning. Det risktillägg som ingår i dessa procent har tidigare gått, om detta inte använts, in i Scouternas allmänna budget men Scouterna kommer nu att använda en del av risktillägget för att utveckla arrangemang istället. KFUM Sverige har inte ett lika omfattande stödsystem för arrangemang och utbildningar eftersom KFUM Sverige inte har någon tradition som medlemsorganisation. Detta kan ses som både positivt och negativt. Det kan ses som ett bra tillfälle att vara med och utveckla stödet som KFUM erbjuder och anpassa det efter våra behov, men negativt eftersom det kan vara svårare att redan i år få till en Djurhajk, något som Djurhajksteamet uttryckt en önskan om att få göra. Processen Diskussion har förts med både Scouternas arrangemangsgrupp och KFUM Sveriges utbildningsutskott, i dessa diskussioner har både representanter från Scoutstyrelsen och Djurhajksteamet varit representerade. Både KFUM Sverige och Scouterna har ställt sig positiva till att driva Djurhajkerna vidare. De ledare som under de senaste åren genomfört Djurhajkerna (Djurhajksteamet) har framfört att de endast är intresserade av att driva hajkerna vidare inom Scouterna. Scoutstyrelsen ser inget hinder för att KFUM Sverige själva i framtiden anammar konceptet och bedriver någon form av djurhajk/friluftsutbildning då Djurhajkerna inte är något skyddat koncept. Slutsatser Vi har för 2015 budgeterat för att Djurhajker skall kunna genomföras i vår regi. Dock har djurhajksteamet i dagsläget inte utkommit med någon information kring planerade hajker för i år. Scoutstyrelsen kommer att vara behjälpliga i att ta tillvara det engagemang som finns i att starta upp Djurhajker genom Scouternas arrangemangsgrupp i samarbete med vårt nuvarande Sida 3 (4)

28 KFUKKFUMs scoutförbund Uppföljningsrapport på viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning djurhajksteam. Dessutom kan Scoutstyrelsen vara behjälpliga i att även KFUM Sveriges utbildningsgrupp anammar konceptet och att vi lyckas engagera medlemmar till att genomdriva KFUMutbildning/ar i friluftsmiljö. Sida 4 (4)

29 KFUKKFUMs scoutförbund Proposition Uppgående KFUM Sverige Proposition gällande uppgående i KFUM Sverige Allmänt På Förbundsmötet 2014 togs ett första upplösningsbeslut där vi definierade att vi skall uppgå i KFUM Sverige, med anledning av detta är det nu dags för att ta det andra och slutliga upplösningsbeslutet. I det första upplösningsbeslutet framhölls fem viktiga områden som var tvungna att hanteras och presenteras en lösning inför uppgåendet i KFUM Sverige. Dessa är: Samverkansavtal mellan KFUM och Scouterna Scoutförbundets personal Framtida ägandeskap av Almanackan ROKOs verksamhet Djurhajkerna Dessa områden har Styrelsen aktivt arbetat med under året och har funnit tillfredsställande lösningar vilka presenteras i Uppföljningsrapporten kring viktiga punkter från FM 2014 inför upplösning Utdrag ur KFUKKFUMs Scoutförbunds stadga: 33 Upplösning Scoutförbundets upplösning, med eller utan att samtidigt uppgå i annan organisation, kan ske endast genom beslut med mer än två tredjedels majoritet av två på varandra följande förbundsmöten. Dessa förbundsmöten skall hållas med minst 6 månaders mellanrum och minst ett skall vara ordinarie. Vid scoutförbundets upplösning skall, efter likvidation, dess tillgångar tillfalla KFUKKFUM Sverige, såvida ej annat beslut fattas av förbundsmötet. Om förbundsmötet inte sammanträtt under två på varandra följande år, upplöses KFUKKFUMs scoutförbund och dess tillgångar tillfaller KFUKKFUM Sverige. Upplösningen skall godkännas av KFUKKFUM Sverige i enlighet med dess stadgar, innan den verkställs. Scoutstyrelsen föreslår Förbundsmötet att besluta: 1. att upplösa KFUKKFUMs scoutförbund och uppgå i KFUKKFUM Sverige enligt följande: a. Upplösningen skall ske genom likvidation vid den tidpunkt under 2015 som styrelsen beslutar. b. Styrelsen ska, i samband med beslut om den tidpunkt då föreningen skall träda i likvidation, utse likvidatorer. Till likvidatorer skall utses tre personer, varav två likvidatorer skall vara styrelseledamöter och en likvidator skall ha för ändamålet tillräcklig juridisk kompetens. Dessa skall under likvidationen vidta alla åtgärder som krävs för att KFUKKFUMs Scoutförbunds verksamhet skall kunna avvecklas, tillgångar realiseras, skulder betalas och medel utskiftas i enlighet med detta beslut. Sida 1 (2)

30 KFUKKFUMs scoutförbund Proposition Uppgående KFUM Sverige c. KFUKKFUM Sverige uppmuntras att i deras budget avsätta medel för genomförande av ungdomsdemokratiska forum i samråd med ROKO. d. De tillgångar som kvarstår efter att KFUKKFUMs Scoutförbunds skulder blivit betalda skall utskiftas enligt följande: i. Ändamålsbestämda medel för räntebärande kapital (2000fonden) upplöses och överförs till KFUKKFUM Sveriges Triangelfond. ii. Samtliga övriga tillgångar skall, efter att samtliga skulder betalats, utskiftas till KFUKKFUM Sverige. För det fall likvidatorerna anser det lämpligt kan tillgångar utskiftas direkt utan att de först omsättas i pengar. e. Beslut under likvidationen fattas enhälligt av likvidatorerna. KFUKKFUMs Scoutförbunds firma tecknas under likvidationen av två av likvidatorerna i förening. f. När likvidatorerna har fullgjort sitt uppdrag, skall de så snart det kan ske avge en slutredovisning för sin förvaltning genom en förvaltningsberättelse som avser likvidationen i dess helhet. Berättelsen skall även innehålla en redogörelse för skiftet. Till berättelsen skall fogas redovisningshandlingar för hela likvidationstiden. Berättelsen och redovisningshandlingarna skall avlämnas till revisorerna. Dessa skall därefter avge en revisionsberättelse över slutredovisningen och förvaltningen under likvidationen. g. Efter det att revisionsberättelsen har avlämnats till likvidatorerna skall dessa genast kalla KFUKKFUMs Scoutförbunds medlemmar till ett förbundsmöte för fastställande av slutredovisningen. h. När förbundsmötet fattat beslut om att godkänna slutredovisningen skall föreningen anses upplöst. Sida 2 (2)

31 KFUKKFUMs scoutförbund Proposition ändamålsbestämda medel Dackekåren Proposition om ändamålsbestämda medel Dackekåren Utdrag ur ekonomihandboken: 18.3 Dackekåren När Dackekåren lade ner sin verksamhet så beslutade kåren att de pengar som då fanns skulle lämnas till scoutförbundet för att användas till scouting i Malawi. Det fick gärna gynna kåren i Lilongwe lite extra eftersom var den som Dackekåren haft som partner i mikrolånprojektet. Pengarna har använts sparsamt sedan 2009 tack vare annan finansiering för de projekt som har genomförts. Denna fondering fylls inte på utan tanken är att pengarna ska ta slut under 2014 i projektarbetet. De som ansvarar för detta arbete är främst Sassa Orebring, och även Ingrid Greiby har mer information. Det är Sassa Orebring, i egenskap av projektansvarig som fördelar hur dessa pengar ska användas. Proposition Dessa pengar lämnades till förbundet för att förmedlas till scouting i Malawi, i dagsläget finns det kr kvar av denna summa. Ända sedan pengarna inkom till förbundet har Örby Scoutkår drivit och lett projekten med scouterna i Malawi och innehar stor kunskap om de lokala förhållandena. De senaste 12 åren har arbetet varit vilande men nu börjar det bli aktuellt med ett nytt projekt. Då detta projekt varken kommer hinna startas eller avslutas innan förbundet inleder sin likvidation så behövs en ny förvaltare. Som utdraget från ekonomihandboken visar var det planerat att projekt skulle genomföras under 2014 och förbruka de sista pengarna men så blev inte fallet av flera olika anledningar. Efter att ha utvärderat olika alternativ för att finna en lämplig förvaltare för dessa pengar i samband med förbundets upplösning har den bästa lösningen funnits i att uppdra åt Örby Scoutkår att förvalta dem. För vidare presentationen av förslaget och föreslaget projekt se bilaga 1 och 2. Styrelsen föreslår förbundsmötet: att ändamålsbestämda medel Dackekåren överförs till Örby KFUKKFUM Scoutkår ( ) enligt bilaga 1 och 2 med bibehållna föreskrifter: användas till scouting i Malawi. Det fick gärna gynna kåren i Lilongwe lite extra eftersom var den som Dackekåren haft som partner i mikrolånprojektet. att om projektmedlen inte utnyttjats enligt föreskrifterna inom 5 år räknat från den dag då de utbetalats skall kvarvarande medel istället tillfalla KFUKKFUM Sveriges internationella arbete. Sida 1 (3)

32 KFUKKFUMs scoutförbund Proposition ändamålsbestämda medel Dackekåren Bilaga 1 Proposition om ändamålsbestämda Dackekåren Sassa Orebring Annika Ovander Örby scoutkår Till KFUKKFUMs scoutförbund Med anledning av de fonderade medlen till scoutverksamhet i Malawi och den förstående avvecklingen av KFUKKFUMs scoutförbund. Undertecknande har sedan 1997 arbetat med att veckla scoutverksamheten i Malawi. Detta har skett i ett samarbete mellan EFS/Salt Scout och KFUKKFUMs scoutförbund samt enskilda scoutkårer, då främst Dackekåren i Södra Småland och Örby scoutkår i Stockholm. Vi har båda två bott och arbetet i Malawi under kortare och längre tid och känner oss väl insatta i Malawi som land och scoutorganisationen i Malawi. I samband med Dackekårens nedläggning överlämnades pengar till scoutförbundet för att genom dessa fortsättningsvis stötta scoutarbetet i Malawi och Dackekårens vänkår i Lillongwe. Sedan dess har ett antal insatser gjorts i form av ledarutbildningar, patrulledarutbildningar och medverkan på scoutläger. Flera av dessa insatser har gjorts i samverkan med Gustav Vs 90års fond, vilket har gjort att det trots dessa insatser fortfarande finns runt kr fonderade hos scoutförbundet. Som motpart i samarbetet med Gustav Vs 90årsfond har Örby scoutkår klivit in för att inte belasta scoutförbundet med rapportskrivning eller revisionskostnader. Undertecknande har efter kontakt med scoutvänner i Malawi börjat fundera på att det är dags för en ny insats i Malawi. De törstar efter praktiskt stöd, kunskap/pedagogik och ekonomiska möjligheter till att återigen genomföra några ledarkurser. Upplägget från tidigare har varit en grundkurs för 2025 deltagare och en fortsättningskurs för ett tiotal ledare. Något som har fungerat bra. Alternativet är inte att skicka ner ekonomiska medel direkt till scouterna i Malawi. De är inte mogna att hantera det och risk finns att därmed blir intet. Planeringsmöjligheterna slog stopp i samband med de översvämningar som nu drabbat Malawi, vilket gett dem mer akuta problem att lösa såsom att rädda hem och odlingar. Vi tror därför på ett möjligt scenario för genomförande är jullovet 2015/2016 eller påsklov Vårt förslag till scoutförbundet blir därför följande: att KFUKKFUMs scoutförbund utbetalar de kvarvarande medlen för genomförande enligt bifogade ekonomiska kalkyl. att utbetalningen görs till Örby scoutkår innan det att scoutförbundet avvecklas. att undertecknande i samarbete med Örby scoutkår och dess ledare genomför en ledarutbildning enligt önskemål från scouterna i Malawi att rapport lämnas till KFUM Sverige efter genomförd utbildning, samt till de ledare från Dackekåren som var med och tog det inledande beslutet. Sida 2 (3)

33 KFUKKFUMs scoutförbund Proposition ändamålsbestämda medel Dackekåren Detta skulle förenkla hanteringen av fonderingen och också ge en synergieffekt hos Örby scoutkår, där aktiviteter på ett naturligt sätt kan involvera scoutverksamheten i Malawi. Sedan flera år tillbaka genomför Örby scoutkår aktiviteter Örby scoutkår är en scoutkår med solid ekonomi varför vi känner att detta är lösning där inga ekonomiska risker tas. Ett konto för detta kommer inrättas som självklart kommer revideras och inkluderas i Örbys årsredovisning. Vi hoppas scoutstyrelsen kan se detta som en möjlig hantering av Malawifonden. Kontakta Sassa Orebring för fortsatt, kompletterande samtal, eller sassa.orebring@scouterna.se. Önskar ni kontakt med Örby scoutkår, kontakta Ingrid Greiby, eller ingrid.greiby@gmail.com. Stockholm /Sassa Orebring/ /Annika Ovander/ Bilaga 2 Proposition om ändamålsbestämda Dackekåren Sida 3 (3)

34 Motion angående Roverfondens framtid Från Roverscouternas Riksting Roverfondens framtid Ändamålsbestämda medel för roververksamhet har i dagligt tal kallats Roverfonden, men är just ingen fond utan pengar som styrs av KFUKKFUMs Scoutförbunds finansutskott. Dessa används i nuläget i första hand att balansera resultaten för Utmanar och Roverscouternas Riksting. Till följd av scoutförbundets förväntade upplösning beslutade Roverscouternas Riksting i linje med Riksroverscoutkommittén att skicka en motion till FM angående Roverfonden och dess framtid. Vi ser gärna att dessa medel följer med verksamheten in i den nya världsordningen. Vi vill alltså se att pengarna som tidigare har funnits i Roverfondens skall användas till scout och eller KFUMverksamhet i demokratiskt stärkande syfte. Roverscouternas Riksting föreslår att förbundsmötet beslutar: Att roverfonden efter nedläggning av förbundet förvaltas av KFUM Sverige Att roverfondens medel finns att tillgå för at kunna genomföra aktiviteter som främjar ungdomsdemokrati inom KFUM och/eller Scouterna Att ROKO tillsammans med KFUKKFUMs scoutförbund ser över riktlinjerna för roverfonden och anpassar den för att främja den typ av verksamhet som kommer att bedrivas efter ROKOs nedläggning Sida 1 (1)

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Scoutstyrelsen, 12 mars 2015 3 Sammanträdesplats Antal bilagor Telefonkonferens 5 Närvarande med rösträtt Hanna Nilsson Henric Axeheim Erika Wernbro Albin Askman Junhede

Läs mer

Ekonomisk Rapport år 2013

Ekonomisk Rapport år 2013 KFUKKFUMs scoutförbund Ekonomisk Rapport år 2013 Allmänt om ekonomiarbetet under året... 1 Likviditet... 1 Resultat... 2 Budget 2013... 2 Resultat 2013... 2 Kommentarer Resultatet år 2013... 3 Försäkringar...

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Scoutstyrelsen, 15-16 Augusti 2015 4 Sammanträdesplats Antal bilagor Färjestaden, Öland 1 Närvarande med rösträtt Hanna Nilsson Albin Askman Junhede Sandra Dauksz Hanna-Maria

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Scoutstyrelsen, 10 februari 2015 3 Sammanträdesplats Antal bilagor Skype 1 Närvarande med rösträtt Nilsson Mötesordförande Henric Axeheim Sandra

Läs mer

Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund

Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund Beslutade på förbundsmötet 2007, 21-22 april 2007 Justerade på förbundsmötet 2008, 19-20 april 2008 Justerade på förbundsmötet 2009, 25-26 april 2009 Justerade på förbundsmötet

Läs mer

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Örjanshus 12-09-24 1 Allmänt S:t Örjans Scoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Scoutverksamheten bedrivs

Läs mer

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Stadgar för Sollentuna Norra Scoutkår Organisationsnummer: 814800-3513 Antagna av Kårstämman den 2012-10-10 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår Stadgar för Landvetter scoutkår Organisationsnummer: 852000-3446 Antagna av Kårstämman den 2012-11-08 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva scoutverksamhet

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

Exempelstadga för scoutkår

Exempelstadga för scoutkår Exempelstadga för scoutkår Stadgar för scoutkåren, organisationsnummer [xxxxxx-xxxx] Antagna av kårstämman den [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Allmänt Scoutkåren [Namn] är en sammanslutning av enskilda personer och har

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

XFM KFUK-KFUMs scoutförbund. 13 oktober 2012, Ungdomens Hus, Jönköping. 1. Mötets öppnande

XFM KFUK-KFUMs scoutförbund. 13 oktober 2012, Ungdomens Hus, Jönköping. 1. Mötets öppnande Extra Förbundsmöte 01 5 XFM 01 13 oktober 01,, Jönköping 1. Mötets öppnande Gustaf Haag, tillförordnad ordförande i Scoutstyrelsen, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Mötets gäster hälsades

Läs mer

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Stadgar för S:t Olofs Scoutkår US:T OLOFS SCO TKÅR VÄSTERÅS Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Not: När begreppet Scoutkåren används i dessa stadgar avser detta S:t Olofs

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Stadgar för Kallhälls scoutkår

Stadgar för Kallhälls scoutkår Sid 1(7) Stadgar för Kallhälls scoutkår Organisationsnummer: 813200-5128 Antagna av kårstämman den 2014-10-05 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Scoutstyrelsen, 21 april 2015 5 Sammanträdesplats Antal bilagor Skypemöte 3 Närvarande med rösträtt Nilsson Henric Axeheim Carin Stegen Sandra Dauksz Johan Manner Erika

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer 802468-2471 Antagna av kårstämman 2012-1 1-06 1 Allmänt Scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Riksroverscoutkommittén, 2014-05-14 3 Sammanträdesplats Antal bilagor Skype 2 Närvarande med rösträtt Helén Toftered Ordförande Emil Nilsson Ordförande

Läs mer

Stadgar. From One To Another

Stadgar. From One To Another Stadgar för den ideella föreningen From One To Another 1 Föreningens namn Föreningens namn och firma är From One To Another. 2 Föreningens syfte, strategi, verksamhet och uppföljning Föreningen är en ideell,

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride.

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Kallelse till årsmöte för föreningen Svenska Pride. Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Datum: 29 mars kl 18.00 Var: Internet via appen "Go-to-meeting" Det kommer även

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Campus Helsingborgs vänner. Stadga

Campus Helsingborgs vänner. Stadga Campus Helsingborgs vänner Stadga 1 Innehåll Kapitel 1 Föreningen... 1 1.1 Namn... 1 1.2 Säte... 1 1.3 Föreningsform och verksamhetsår... 1 1.4 Ändamål och verksamhet... 1 Kapitel 2 Medlemmar... 2 2.1

Läs mer

Maktsalongens stadga

Maktsalongens stadga Maktsalongens stadga Grundläggande bestämmelser 1 Namn och syfte Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. Maktsalongens mål är att skapa ett jämställt ungt

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Scouterna Stadgar för Engelbrekt scoutkår, organisationsnummer 875001-8676 Antagna av kårstämman den 2012-03-01 med tillägg vid stämma 2013-03-07 1 Allmänt Engelbrekt scoutkår

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening STADGAR Stadgarna antagna vid bildandemöte den 2012 02-19 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen skall verka för historiska värden angående Wisingsborgs Grevskap och Grevarna Brahes påverkan och betydelse

Läs mer

Ludvigsborgs Byförening Org nr

Ludvigsborgs Byförening Org nr STADGAR för den ideella föreningen Ludvigsborgs Byförening (LBF) med hemort i Ludvigsborg, Hörby kommun. LBF bildades 1975. Stadgarna ändrade av årsmöte den 20 mars 2011. Organisationsnummer: 842000-6325

Läs mer

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR TAGNA VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2014 VISSA JUSTERINGAR VID EXTRA STÄMMA 28-30 NOV 2014 SLUTGILTIGT BESLUT TAGET VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2015. ERSÄTTER 2011 ÅRS

Läs mer

Stadgar för Systema Uppsala

Stadgar för Systema Uppsala Stadgar för Systema Uppsala Organisations nr: 802508-9049 med hemort i Uppsala Bildad 2016 Systema Uppsalas verksamhetsidé: Föreningens verksamhetsidé är att bedriva självförsvars utbildningar och kurser.

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Stadgar för föreningen Niejda

Stadgar för föreningen Niejda Stadgar för föreningen Niejda Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Syftet med Niejda är att erbjuda samiska tjejer och kvinnor forum där de kan känna gemenskap, ha roligt med andra och utvecklas utifrån sina

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. 1. Ändamål. Föreningens målsättning är att erbjuda människor i alla åldrar möjlighet till ett varierat dansutbud inom scenisk dans av god kvalitet till en rimlig kostnad. En meningsfull fritid, där även

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Intresseförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen

STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen 1 Verksamhetsområde och medlemmar. KFUK-KFUM västsvenska regionen, fortsättningsvis kallad Regionen, är ett regionalt förbund inom KFUK-KFUM Sverige, fortsättningsvis

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet 2015-04-17 Stadgar för den ideella föreningen CENTRAL SWEDEN med säte i Falun. Föreningen har bildats och stadgarna antagits vid konstituerande

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018 STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK Bildad 2018 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva ideell verksamhet relaterad till utveckling av kunskap och forskning kring mjölk,

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för Linköpings fäktklubb

Stadgar för Linköpings fäktklubb 1(6) Stadgar för Linköpings fäktklubb Syfte 1 Föreningens namn är Linköpings fäktklubb, i förkortad form LFK. Föreningens syfte är att bedriva fäktning i Linköping. Föreningen skall vara organiserad enligt

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening.

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Antagna vid årsmöte den..org. Nr: 802473-9081 1 Föreningens namn. Föreningens namn är Miljöpartister i Svenska

Läs mer

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1. ALLMÄNT... 4 1.1 Namn... 4 1.2 Ändamål och syfte... 4 KAPITEL

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10.

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10. Edsvallaskolan Ekonomisk Förening Version B Stadgar Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 B 2015-04-23 Revidering och komplettering 6. och 10. vid styrelsemöte

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

Stadgar. för. Trollhättans Arkivförening

Stadgar. för. Trollhättans Arkivförening Stadgar för Trollhättans Arkivförening Förslag inför beslut om antagande vid årsmöte den 20 mars 2018 1 2 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Trollhättans Arkivförening är en ideell förening som har till uppgift

Läs mer

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM Antagna av ordinarie årsmöte 2002-03-21 samt bekräftade av extra årsmöte 2002-10-10. 1 Namn och verksamhetsområde Mom 3 Föreningens namn är Epilepsiföreningen

Läs mer

Senast reviderad 2010-05-19

Senast reviderad 2010-05-19 STUDENTFIKET CAMPUS NORRKÖPING Studentfiket Campus Norrköping Senast reviderad 2010-05-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT... 4 1.1. SYFTE... 4 1.2. FIRMA... 4 1.3. SÄTESORT... 4 1.4. VERKSAMHETSÅR... 4

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS. 1 1 Föreningens firma och organisation

STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS. 1 1 Föreningens firma och organisation 1.1 Föreningens firma är Convictus. STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS 1 1 Föreningens firma och organisation 1.2 Convictus är en ideell stödförening för hemlösa och för människor på väg ur hemlöshet, drogberoende

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28.

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. Sid 1 Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Forum Östersjön - allmännyttig ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningens

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

Ideella intresseföreningen DELA FLERA

Ideella intresseföreningen DELA FLERA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att aktivt arbeta för att sprida samhällsinformation om, samt uppmuntra till, delningsekonomi genom olika produkter och tjänster. Föreningen skall

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Ändamål Föreningen, vars namn är Vallda Toråsskolans Föräldraförening (VTFF) har till uppgift inom Toråsskolan och dess förskolor stödja hemmen och skolan

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 STADGAR För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 1. Ändamål Föreningen har till ändamål att utveckla Rydboholm till ett trivsamt och attraktivt samhälle

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken

Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken Välkommen alla medlemmar till Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken 1 Mötet öppnas 2 Val av ordförande,

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge.

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Förening Bildades 2011-03-21 Stadgar antogs av konstituerande årsmötet 2011-03-21 Allmänna bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt Följebrev Hej Dessa handlingar är skickade i pappersform till postmottagarna i respektive kår. Årsmötet kommer äga rum söndagen den 13 mars med början klockan 15.00 i Uppåkra scoutkårs lokal i Hjärup.

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå STADGAR för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/12 2011. Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla

Läs mer

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Behandlade för första gången vid mötet 20.11.2009 och antagna vid årsmötet 24.4.2010. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Hem för Finländska

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer