- Voltigen ger mycket, särskilt för de lite äldre killarna som gärna vill ha lite fart, säger Nadia.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Voltigen ger mycket, särskilt för de lite äldre killarna som gärna vill ha lite fart, säger Nadia."

Transkript

1 Exempel som inspirerar För den som kommer ny till ett land är idrottsföreningar en bra väg in i det nya samhället och en möjlighet att skapa sociala nätverk. Våra ridklubbar har en unik möjlighet att erbjuda genom att öppna upp anläggningarna som mötesplatser med hästen i centrum. Det finns möjligheter att erbjuda så mycket mer än bara uppsutten verksamhet. Här kan ni läsa om olika ridklubbars integrationsarbete. Hässleholms Ridklubb Hässleholms Ridklubb är med i projektet HUR KUL -som helst. HUR KUL som helst är ett samarbetsprojekt mellan Länsförsäkringar Göinge- Kristianstad, Agria samt 8 ridklubbar från denna del av Skåne. Projektet syftar till att lyfta fram kvinnligt utvecklande ledarskap och hållbarhetsperspektivet inom ridsporten. De fokuserar på hästen, sporten och ryttaren. I deras forum diskuterar de trygghet, ledarskap, skadeförebyggande arbete, stallkultur och självförtroende. De har ordnat olika clinics och föreläsningar på dessa teman. Renee Carlsson från Länsförsäkringar Göinge- Kristianstad berättar att det hela startade med att man började prata om hållbarhet och kom in på unga kvinnors roll och skadeförebyggande arbete för häst och ryttare och Agria var intresserade av att lyfta frågan. Nätverket som bildades träffas 4-5 gånger per år och bestämmer agendan tillsammans. - Vi har också många ungdomar med i gruppen som är med och bestämmer inriktningen för arbetet, viket känns väldigt bra, säger Renee Carlsson på Länsförsäkringar Göinge - Kristianstad. I hållbarhetsarbetet är just den sociala hållbarheten en fråga som de arbetar mycket med. I arbetet blir det också satsningar tillsammans med olika ridklubbar där t.ex. Kristianstads ridklubb vill fokusera på näthat. Ordförande Ulrika Olsson berättar att projektet också ledde fram till integrationsprojektet HURIS (Hållbar Utvecklande Ridsport och Integration i Samhället) som startade upp i våras. HURIS är ett samarbete mellan Hässleholms Ridklubb, Hässleholms kommun och Länsförsäkringar Göinge - Kristianstad. En eftermiddag i veckan kommer ensamkommande ungdomar från ett antal boenden

2 till stallet för att pröva på ridning. Ridklubben kan ta emot upp till 10 ungdomar och boendena kommunicerar med varandra för att veta hur många som har möjlighet att komma inför varje tillfälle. De har ett gemensamt kalendarium där de lägger in olika aktiviteter. Finansiering av verksamheten sker dels genom att kommunen står för transport och personal som följer med ungdomarna och Länsförsäkringar Göinge- Kristianstad står för ridklubbens lönekostnader. Hässleholms Ridklubb står för övriga kostnader som de sökte medel för genom Skåneidrotten. Tanken är att det ska var ett långsiktigt hållbart arbete. Det handlar inte bara om att nyanlända ska få prova på ridsport utan att om ett intresse väcks ska de kunna stödja dem framledes också. - Det handlar dels om att stötta finansiellt dels ett engagemang från ridklubben att välkomna och göra ungdomarna delaktiga och kanske hjälpa till med transport till ridskolan, menar Renee Carlsson från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Denna fredag eftermiddag är det 6 unga killar som kommer från två olika boenden. Ett par stycken har tagit sig dit på egen hand och andra kom tillsammans med personal från boendet. För några är det första gången i stallet och första gången på en häst. Idag är det voltige på schemat. En av killarna som varit där tidigare blir lite besviken över att inte få en egen häst. Killarna lyssnar noga till Maria Bornhov som är ridskolechef och Nadia Svensson som arbetar på ridskolan. Nadia har hållit på en del med att linföra till voltige vilket kommer väl till nytta nu. Hjälmar provas ut och sedan hämtas utrustningen till Generalen som är utbildad voltigehäst. Flera av killarna tycker att han är väldigt stor. Även Kalle görs i ordning för att vara med under passet. - Voltigen ger mycket, särskilt för de lite äldre killarna som gärna vill ha lite fart, säger Nadia.

3 Nadia sätter med enkla kommandon i gång Generalen och visar de olika gångarterna och berättar vad de kallas på svenska. Killarna upprepar orden. De delas upp i två grupper utifrån vilka språk de talar så att de också kan hjälpa varandra med översättning. Några börjar med Kalle där de får sitta upp och i skritt rida slalom mellan koner och några börjar med voltige på Generalen. Det är härligt att se de leenden som spricker upp när en efter en känner att de behärskar att sitta kvar på Generalen både i skritt, trav och galopp. När de är klara ställer sig flera på kö och vill prova voltigen igen. Besvikelsen över att inte få ha en egen häst är som bortblåst, voltige var ett mycket lyckat inslag. Att ställa sig på knä och släppa taget var till en början inte självklart, men alla klarade det galant!

4 Malmö Civila Ryttareförening Klockan är två och det är måndag på Malmö Civila Ryttareförening (MCR). Klubbrummet fylls av barn och föräldrar som kommit för att vara med på Spontan i stan! Barnen berättar ivrigt om sina favorithästar, byter om och försvinner ut i stallet för att pyssla med hästarna och göra dem klara inför ridningen. Två dagar i veckan under tre timmar har MCR öppen fritidsklubb för åldrarna 7-16 år. Vid varje tillfälle kommer ca barn och ungdomar och det är tre ledare som tar hand om barnen och ungdomarna. Fritidsklubben är öppen för alla. Skulle det vara så att det blir fullt har den som inte fick plats förtur till nästa gång. Vid varje tillfälle rider barnen och de turas om att rida och leda varandra, de pysslar med hästen och får lära sig grundläggande hästkunskap och alla regler och rutiner som krävs för samvaron med hästen. I klubbrummet finns också möjlighet att se film och spela spel. Två dagar i veckan i 1 ½ timme finns det också möjlighet till spontanridning för åldersgruppen år. Sedan 1 ½ år tillbaka har MCR haft ett samarbete med Malmö Stad kring den öppna fritidsklubben och spontanridningen inom ramen för kommunens satsning Spontan i Stan! Den bakomliggande tanken är att inte alla barn och unga väljer en idrott utan vill gärna göra olika saker och genom Spontan i Stan! kan barn och unga kostnadsfritt vara med på olika aktiviteter. MCR har lyckats nå ut till en bred målgrupp och till grupper från andra kulturer genom att information om Spontan i Stan! sprids genom skolorna. MCR ligger centralt i Malmö och med en busshållplats precis utanför dörren vilket gör det lätt för barn och unga att ta sig till ridskolan. Redo för att gå ut i ridhuset med en av favoriterna.

5 Föräldrarna får också en möjlighet att träffa varandra vid dessa tillfällen vilket också skapar möjligheter till integration. - Jag tror det är viktigt att inse att vi behöver följa med i samhällsutvecklingen som ridskola och fundera på hur vi kan möta de behov som finns för att kunna ha en verksamhet som är öppen för alla, säger Kris Kringstad som är ridskolechef på MCR. Med stöd från Skåneidrotten har MCR också haft ett samarbete med Tjejer i förening för att bidra till ökad integration för nyanlända tjejer. Tjejer i Förening (TiF) ABF Malmö har sedan april 2010 bedrivit det som har kallats engagemangsguideverksamhet. Tjejer i Förening har då fungerat som guider ut till föreningslivet eller egenskapade fritidsaktiviteter riktade till tjejer och unga kvinnor bosatta i Rosengård. Projektet startade för att öka tjejer och unga kvinnors engagemang och delaktighet inom civilsamhällets olika organisationer. Tillsammans med tjejer i förening erbjöd MCR prova-på ridning under våren Ett samarbete som de nu fortsätter med under hösten Tjejerna kommer att komma till MCR fem gånger under hösten för att prova ridning och lära sig hur hästen fungerar och lära känna klubben. Ett boende för ensamkommande barn och ungdomar hörde av sig och har varit och provat på en gång. MCR kommer att söka medel från Skåneidrotten för verksamheten. MCR har också drop-in varje lördag för alla barn under 7 år som kostar 50 kronor. Det finns också möjlighet till kortare rid- och stallkurser där man träffas vid fyra tillfällen. Ytterligare en favorit som är redo inför dagens ridpass!

6 Lunds Civila Ryttarförening Lunds Civila Ryttarförening ville göra något för att bidra till ökad integration och fick strax innan sommaren 2016 kontakt med föreningen Tamam i Lund. Tamam är en ideell organisation som arbetar med barn, unga och vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas samhällsengagemang och har kontakt med många barn, unga och vuxna. Vi träffades tillsammans för att diskutera hur ett projekt skulle kunna läggas upp. LCR tyckte att det kändes bra att börja med en gång i veckan och en inte alltför stor grupp. Att BUS (Barn- och Ungdomssektionen) och LARS (Lunds Akademiska Ryttarsällskap - Lunds studentryttarförening) skulle vara med kändes också helt rätt. Nästa träff var tillsammans med Tamam där de erbjöd att ta kontakt med barnen och höra om de var intresserade och sedan också hjälpa till med att ta barnen till ridskolan. Ett datum för start bestämdes. LCR ska söka medel från både Skåneidrotten och andra fonder för att finansiera verksamheten. Varje måndag samlas ca 10 barn under en timme för att till en början lära sig om hästen och hur det går till i stallet. T.ex. så fick de lära sig om hästens hovar och sedan gå ned till stallet för att pröva att kratsa hovarna. En del barn tyckte det var lite läskigt medans andra direkt ville hålla hoven och försöka att kratsa. De längtar förstås till att få sitta på hästen vilket de också kommer att få göra lite längre fram. - Spännande att få lära sig om hästens hovar. Äppelskruttarna från fruktstunden ska barnen mata hästarna med när de går ned i stallet för att kratsa hovarna. - Det var så roligt att träffa alla barnen och första gången var så många föräldrar och syskon med. Liv och rörelse och glädje! Vi skulle vilja ha det så här varje dag, säger Linn Albertsson som är ansvarig för satsningen på LCR. Målsättningen med projektet är att skapa intresse för sporten och att barnen ska lära känna klubben samt att introducera barnen till fritidsverksamheten som LCR bedriver i den ordinarie verksamheten.

7 Fritidsverksamheten är en mix av hästaktiviteter, som t ex hästskötsel, och vanlig fritidsverksamhet med allt som det innebär. De har en egen, mysig lokal där man kan spela spel, göra läxor, leka, pyssla, läsa och rita mm. Stallet ligger i princip vägg i vägg med fritidsklubben, och många av fritidsbarnen har en egen sköthäst som de tar hand om några dagar i veckan. Det finns 20 platser och verksamheten vänder sig till de som är 9-12 år gamla, d v s åk 3-6. Man kan få börja redan i åk 2, och fortsätta på fritids i åk 7 om det finns lediga platser på fritids. På fritidsklubben förenas barnen i det gemensamma intresset för hästen. Eftersom de byter miljö efter skolan, och träffar barn från andra skolor breddar de sina sociala kontaktytor och nätverk. Här är alla välkomna och åldrarna blandas på ett naturligt och otvunget sätt. Fritids är öppet vardagar kl och lov- och studiedagar kl Fritidsklubbens termin följer den kommunala skolans. På röda dagar, jullov och sommarlov håller fritids stängt. Maxtaxan tillämpas och föräldraavgiften faktureras från LCR. LCR erbjuder också kortare intensivkurser under aktivitetsveckor och lov och det finns möjlighet till drop-inridning på lektion eller som privatlektion, mer information på Hovarna IRL är spännande!

8 Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarförening kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som stallet kan erbjuda är så bra, hästen har sitt eget språk och det är en tydlig och säker miljö, säger Emma Öqvist som är verksamhetsansvarig för Salaortens Ryttarförening. De hade hört att Idrottsförbundet hade fått medel av regeringen för integrationsverksamhet och hörde av sig till SISU-konsulenten om hur de kunde söka medel. För att komma i kontakt med barnen och ungdomarna kontaktade de kommunen och hade ett möte med kommunen och ett boende. De hörde efter om boendet trodde att det fanns ett intresse och vad de trodde var möjligt. Ridklubben berättade vad de kunde erbjuda, bl.a. att prova att rida, köra och voltige. Därefter skrev de ner hur det hela skulle kunna genomföras och ansökte om medel. Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Från boendet kom 16 killar som delades upp i två grupper som kom vid olika tillfällen en gång i veckan i 6 veckor. Utöver att pröva på att rida, voltige och körning hade de olika samarbetsövningar och så bakade de tillsammans. Ett mål var att lära känna varandra så att man även kunde heja om man sågs på stan. Ett annat att Ungdomssektionen skulle växa i sin ledarroll. -Tjejerna växte otroligt i sin ledarroll, berättar Emma. Projektet utvärderades och ledde till en fortsättning med ett nytt boende, men istället varannan vecka då det blev lite mycket för Ungdomssektionen med två tillfällen i veckan. Nu ska de precis börja med ett tredje boende. Ofta funderar många över försäkringsfrågan om barnen och ungdomarna inte har ett medlemskap i klubben. Salaortens Ryttarförening har även en försäkring för grupper upp till 12 personer som ett komplement till medlemsförsäkringen. Emma berättar också att det fanns motstånd och att en del blev rädda. -Därför är det viktigt med information till alla medlemmar, säger Emma. Det blev också lite av en kulturkrock. Killarna höjde på ögonbrynen över att hon som 27-årig tjej var verksamhetschef, något de inte hade förväntat sig eller var vana vid. Det fanns en kille i Ungdomssektionen som killarna sökte sig till i början och det var en bra och naturlig övergång. Utöver detta så har de också bjudit in vuxna och barn till sina tävlingar, till pyssel såsom att måla hinder inför tävling. Emma berättar också att de haft ett samarbete med orienteringsklubben där de hade inomhusorientering tillsamman i stallet.

9 Lurbo Ridklubb Lurbo Ridklubb har sedan våren 2016 erbjudit ridning, häst- och stallskötsel till asylsökande och nyanlända barn och ungdomar. Det hela började med en kontakt med ett boende där stallchefens mamma arbetade. Barnen och ungdomarna har kunnat anmäla sig från gång till annan varje lördag mellan kl De börjar med stallskötsel och att göra i ordning hästarna. Sedan har 2-3 ungdomar fått dela på en häst och pröva på att rida. Ungdomssektionen har varit aktiva i arbetet och bl.a. varit ledare vid ridlektionerna. Varje gång har de avslutat med fika och suttit och pratat inte bara häst utan om allt annat också. I Lurbo har de främst haft fokus på flickor då flickorna ofta saknat aktiviteter. De flesta har varit i åldern år. Det som varit en utmaning är språket men det har oftast löst sig på något sätt. En del ungdomar kan lite mer svenska och har då kunnat hjälpa till att förklara. Agnes Widenfalk som var med i uppstarten av projektet konstaterar att det hade varit bra med ett färdigt material på olika språk. När initiativet fick uppmärksamhet i media var det fler boenden som hörde av sig och även gode män. Att nå ut med information om vad klubben kunde erbjuda var också en utmaning. Det hade varit bra med en samordnad information om fritidsaktiviteter i kommunen, vår information kanske försvann bland alla andras, säger Agnes. De tjejer som deltog uppskattade även att få träffa andra tjejer i samma situation då det på deras boenden inte fanns så många tjejer. Att ha en flexibel grupp var på många sätt bra för att känna att man inte måste komma varje lördag, samtidigt så var det kanske svårt för dem som kom varje gång och ville framåt att få börja om varje gång. Men Agnes tror att det går att lösa på något sätt. Lurbo Ridklubbs Ungdomssektion.

10 Så här beskriver Sofia Nilsson, 15 år, från Ungdomssektionen erfarenheterna från arbetet. Integrationsprojektet har varit en unik upplevelse för dem som har varit med på det, deltagare som ledare. Det är ett projekt som skapat massor av glädje bland alla inblandade och vi är glada att ha kunnat välkomna dem till vår verksamhet. Att dessutom vara i samma ålder som flickorna som var med har gjort det möjligt att lära känna dem bra och bli vän med dem. Ungdomarna som kom var till en början väldigt tystlåtna och lite osäkra. Men efter bara ett litet tag kunde man se hur de lyste upp när de var i stallet. De var pratglada och självsäkra efter att ha varit med hästarna, och blev fyllda med energi av projektet. De sa att de var glada att de fick chansen att göra detta, projektet hade låtit dem träffa personer från sitt land som delar liknande historier, vilket de inte gör mycket annars. De sa även att de älskade att vara med hästarna så mycket eftersom det inte spelar någon roll vem man är när man är med dem. Vi är väldigt glada över att få ha varit en del av projektet och kunnat vara med dessa tjejer. När man såg deras glädje i stallet kunde man komma ihåg varför man själv blev så kär i sporten och allt runt omkring det. Vi tror att projektet hjälpt dem att känna sig välkomna och känna sig trygga, vilket är otroligt viktiga saker. Det är ett projekt som borde finnas på många ställen för att inspirera alla människor runt omkring en! Hela projektet finansierades av Uppland idrottsförbund.

11 Kungsörs Ridklubb Under hösten 2015 kom det många till Sverige som var på flykt från sina hemländer och många ensamkommande barn och unga. Det var strax före jul som Stina Holgersson och Kungsörs Ridklubb kände att de ville hjälpa till på något sätt. Sagt och gjort så ringde de kommunen och frågade hur de kunde hjälpa till. Av en händelse så hade regeringen precis fördelat medel till idrotten för att främja integration. Ridklubben sökte och beviljades medel. -Rent flyt, säger Stina som är ridskolechef på Kungsörs Ridklubb. Eftersom de hade hört talas om att Salaortens Ryttarförening arbetat på ett bra sätt tog de samma idé och körde igång. I projektet ville även ungdomssektionen (USEK) vara delaktiga. Varje lördag bjöds barn och ungdomar från boenden in kl Alla som ville fick komma under totalt 10 tillfällen våren Det kunde röra sig om 3-9 ungdomar vid varje tillfälle. Ungdomarna hade varsin fadder och passen började med stallpyssel och hästskötsel för att sedan rida. Gymkhana på 4-dagarskollot. Våren avslutades med ett 4-dagars kollo där även andra medlemmar deltog. Kollot fylldes av mycket mer än bara ridning. Gymkhana, uteritter, samtal om kamratskap och gemenskap. De valde även att lägga in kostlära och måbrakunskap samt en fystränare som körde träningspass. Sedan lagade de mat och fikade tillsammans. Och övade svenska förstås, lägger Stina till. Projektet har varit väldigt lyckat, det var uppskattat av både de barn och unga som kom nya till klubben och övriga medlemmar. USEK vill nu starta ett Gymkhanalag tillsammans med ungdomarna från boendet.

Föräldrarna får också en möjlighet att träffa varandra vid dessa tillfällen vilket också skapar möjligheter till integration.

Föräldrarna får också en möjlighet att träffa varandra vid dessa tillfällen vilket också skapar möjligheter till integration. Exempel som inspirerar För den som kommer ny till ett land är idrottsföreningar en bra väg in i det nya samhället och en möjlighet att skapa sociala nätverk. Våra ridklubbar har en unik möjlighet att erbjuda

Läs mer

Fabian blir borstad innan sadling.

Fabian blir borstad innan sadling. Exempel som inspirerar För den som kommer ny till ett land är idrottsföreningar en bra väg in i det nya samhället och en möjlighet att skapa sociala nätverk. Våra ridklubbar har en unik möjlighet att erbjuda

Läs mer

Vårstart för LCR:s Stallgrupp

Vårstart för LCR:s Stallgrupp Exempel som inspirerar För den som kommer ny till ett land är idrottsföreningar en bra väg in i det nya samhället och en möjlighet att skapa sociala nätverk. Våra ridklubbar har en unik möjlighet att erbjuda

Läs mer

Vårstart för LCR:s Stallgrupp

Vårstart för LCR:s Stallgrupp Exempel som inspirerar För den som kommer ny till ett land är idrottsföreningar en bra väg in i det nya samhället och en möjlighet att skapa sociala nätverk. Våra ridklubbar har en unik möjlighet att erbjuda

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1 Österlens Ridklubb har genomfört projektet Hästkraft utan gränser i Österlen. Projektet syftade till att välkomna nyanlända barn och ungdomar, i första hand tjejer, till klubbens verksamhet. Målet var

Läs mer

2017 på Karlstads Ridklubb 1

2017 på Karlstads Ridklubb 1 2017 på Karlstads Ridklubb 1 Dagridläger På ponny Lördag 17/6 kl. 09.00-16.00 Här är en aktivitet för den unga ryttaren som vill lära sig mer om hästar och ridning. Kursen vänder sig till ponnyryttare

Läs mer

Sommarlovsaktiviteter 2017

Sommarlovsaktiviteter 2017 Sommarlovsaktiviteter 2017 Här hittar du våra sommarlovs aktiviteter. Följande allmänna regler gäller för alla kurser: Anmälan sker till kontoret, 0765-55 92 72 eller på mail: kungsors.ridklubb@live.se

Läs mer

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul JULLOVSAKTIVITETER 23/12 Julklappshoppning 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul 27/12 Hyr din favorithäst 28/12 Hoppkurs 29/12 Hoppkurs 30/12 Söndag Uteritt 31/12

Läs mer

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap?

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap? Ledstjärnorna är en satsning som genomförs här på Varbergs Ridskola. Målet är att ge barn och ungdomar möjligheten att utveckla sina ledaregenskaper, vilket kommer till nytta både i och utanför stallet.

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

Påsklov!

Påsklov! Påsklov! www.ronneby.se/ung Påsklovskatalogen Hej! Du håller just nu 2014 års påsklovskatalog i din hand. Hoppas du hittar något roligt att göra Med vänliga hälsningar Fritidsledarna i Ronneby kommun Lisbeth

Läs mer

NYHETSBREV LUND JANUARI 2016

NYHETSBREV LUND JANUARI 2016 I detta nyhetsbrev: Ny termin, nya verksamheter! Julmys med ungdomar på ett boende för ensamkommande Välkommen till terminens praktikant Årsmöte Adress Rädda Barnens lokalförening i Lund Magle Lilla Kyrkogata

Läs mer

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr.

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr. VÄLKOMMEN TILL SOMMARLOVET OCH RIDLÄGER - BOLLNÄS RIDSÄLLSKAP! LÄGER 1 TRÄNINGSLÄGER MED TÄVLINGSINRIKTNING VECKA 25, 17-20/6 2019, 09.00-16.00, KARIN FREDRIKSSON/MICHAELA HELLSTRÖM Ett träningsläger i

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 2016-11-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/146 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

JULENS AKTIVITETER 2014

JULENS AKTIVITETER 2014 JULENS AKTIVITETER 2014 BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Välkommen till stallet VARJE DAG!! On 24 Juliga dagar i stallet! To 25 Fr 26 Lö 27 2 5 2 5 Barnkurs de små Julkurs för de små!! Ridning och pyssel

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 2014-11-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/ Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Ridläger Vigelsjö Ridskolas ANMÄLAN. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till.

Ridläger Vigelsjö Ridskolas ANMÄLAN. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till Vigelsjö Ridskolas Ridläger 2017 ANMÄLAN Anmälan sker på hemsidan under Kurser & Anmälan och scrolla ner till Ridläger Ridklubben Norrtälje

Läs mer

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie är 21 år och sitter som ordförande i DUS Värmland för året 2012. Hon har varit aktiv i DUS sedan 2007 där hon tidigare suttit

Läs mer

Presentation. Sofi Andersson Tele Skåneidrotten. Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne

Presentation. Sofi Andersson Tele Skåneidrotten. Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne Presentation Sofi Andersson Sofi.Andersson@skaneidrotten.se Tele. 010-476 56 67 Skåneidrotten Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne Arbetar från Ystad, men har Skåne som arbetsfält. Skåneidrotten

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

Fritids- och föreningslivet en arena för integration och hälsa

Fritids- och föreningslivet en arena för integration och hälsa Fritids- och föreningslivet en arena för integration och hälsa Hur ökar vi deltagandet hos nyanlända flyktingar? Projektledare: Anton Olofsson anton.olofsson@olif.se Fritids- och föreningslivet en arena

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

Översikt kurser och läger 2016

Översikt kurser och läger 2016 Översikt kurser och läger 2016 I anslutning till vårterminen: 18/6-21/6 1. Ponnyläger med övernattning, 4 dagar, nivå från Märke 3. 18-19/6 2. Dressyrkurs på häst för både lektions- och privatryttare.

Läs mer

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN VILL DU VARA EN DEL AV PROJEKTET SKÖTARE TILL TOPP? Vad är ett projekt? Älvkarleby ridklubb har under 2009 ansökt om pengar från Idrottslyftet för att starta ett

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

RIDLÄGER Anmäl dig idag! Tämta Ridklubb inbjuder till

RIDLÄGER Anmäl dig idag! Tämta Ridklubb inbjuder till Tämta Ridklubb inbjuder till RIDLÄGER 2016 Anmäl dig idag! Fantastisk upplevelse! Ridning i underbar natur! Träna hoppning och dressyr! Träffa nya hästar och kompisar! Rid och bada i sjön! Ridlägerveckor

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

Bli en samarbetspartner!

Bli en samarbetspartner! Bli en samarbetspartner! Klagshamns Ryttarförening har bedrivit ridskola i den vackra naturen på Klagshamns udde i Malmö i snart 30 år. I dag är KRF en av Skånes största ridklubbar och vår ambition är

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Fritidsklubben Grottan. Fagersjöskolan Höst och vårterminen 2017/2018. Roligare att leka tillsammans! Eller hur?

Fritidsklubben Grottan. Fagersjöskolan Höst och vårterminen 2017/2018. Roligare att leka tillsammans! Eller hur? Fritidsklubben Grottan Fagersjöskolan Höst och vårterminen 2017/2018 Roligare att leka tillsammans! Eller hur? E-post: Information om Fritidsklubben Grottan för årskurs 4 6 Grottan är Fagersjöskolans mellanstadieklubb.

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 Föreningen har möjlighet att söka stöd både till fria satsningar och färdiga paket. Nedan följer exempel på projekt som faller inom ramen för Idrottslyftet 2016 som förhoppningsvis

Läs mer

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Tillsammans genom kultur Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Att göra eller inte göra... Att fånga upp och bjuda in människor från andra länder till Sverige genom kulturverksamhet

Läs mer

SOMMAREN 2015 PÅ SOLÄNGENS RIDSKOLA

SOMMAREN 2015 PÅ SOLÄNGENS RIDSKOLA LÄGER 1 - Pannkakslägret HELDAGSLÄGER i 5 dagar TID Måndag Fredag (22-26/6) kl. 8.30-16.00 RIDNING 2 pass per dag i delad grupp. Dressyr, hoppning, barbacka, uteritt mm. Ridningen anpassas efter nivå så

Läs mer

AFFÄRSPLAN

AFFÄRSPLAN UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING SVERIGES BÄSTA RIDSKOLA EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2016-2021 1 1 VISION 3 1.1 Visions slogan 3 1.2 Fullständig vision 3 2 MISSION 3 3 VÄRDEGRUND 3 4 VERKSAMHETSBESKRIVING

Läs mer

Intern ledarutbildning på Ridklubben!

Intern ledarutbildning på Ridklubben! VÄSTMANLANDS RIDSPORTFÖRBUND Intern ledarutbildning på Ridklubben! Utbildningssystem för barn & ungdomar på Ridklubben! Datum: 2002-02-27 Bilder tagna på Hallsta Ridklubb Rubriker Vad, varför, hur? Innehåll

Läs mer

Idrott och social hållbarhet

Idrott och social hållbarhet Idrott och social hållbarhet Malmö 27 maj 2015 Janne Carlstedt, Riksidrottsförbundet Jenny Hellberg, Skåneidrotten Idrott och social hållbarhet (A6 och B6) Idrotten engagerar många människor i vårt samhälle

Läs mer

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni stötta och synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren

Läs mer

Linköpings Fältrittklubb

Linköpings Fältrittklubb Linköpings Fältrittklubb Grundades år 1900 med namnet Småland-Östergötlands Fältrittklubb under ledning av ryttmästaren friherre Gustav Lehusen. 1950 skedde en sammanslagning mellan Linköpings ridklubb

Läs mer

Teorivecka. V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet

Teorivecka. V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet Teorivecka V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet Här nedan ser ni utbudet på höstens teorivecka. Alla ridande elever är varmt välkomna att delta på hur många aktiviteter ni

Läs mer

HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB. Värdegrund Vision Policy

HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB. Värdegrund Vision Policy HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB Värdegrund Vision Policy Dåtid - Historia Hässleholms Ridklubb (f.d. Röinge Ridskola) grundades 1972. Verksamheten bedrevs vid anläggningen belägen vid korsningen av väg 21/23 ute

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Växjö Ridklubb NYHETSBREV

Växjö Ridklubb NYHETSBREV Växjö Ridklubb NYHETSBREV Till alla våra medlemmar nyheter från klubben november 2016 Med framtiden på dagordningen Mycket görs i vår förening för att ta hand om alla dagliga bestyr men också för att rikta

Läs mer

Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK

Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK Nummer 4 2008 INNEHÅLL.................. Sidan Rapport från ridskolan............ 2 Vikarie i vår.................. 2 Hyra häst i jul..................

Läs mer

JUNI. 1. Må 16/6 - Ti 17/6 2 dag läger NybBARN 1 450 kr ponny kurs för EG Nivå: Från nybörjarnivå ca 2 års ridvana. Ålder ca 5 ca 9 år

JUNI. 1. Må 16/6 - Ti 17/6 2 dag läger NybBARN 1 450 kr ponny kurs för EG Nivå: Från nybörjarnivå ca 2 års ridvana. Ålder ca 5 ca 9 år JUNI PONNY 1. Må 16/6 - Ti 17/6 2 dag läger NybBARN 1 450 kr ponny kurs för EG Nivå: Från nybörjarnivå ca 2 års ridvana. Ålder ca 5 ca 9 år 2. On 18/6 T0 19/6 2 dag läger NybBARN 1 450 kr ponny kurs för

Läs mer

Sommarlov i Ale 2013

Sommarlov i Ale 2013 Sommarlov i Ale 2013 Utomhusbad i Ale Vi finns på plats för märkestagning >>Hultasjön v 28,32 och 33 >>Vimmersjön v. 33 Personalen i Skepplanda simhall hälsar alla barn välkomna till årets märkestagning.

Läs mer

Projektbidrag hösten 2018

Projektbidrag hösten 2018 2018-12-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2018/131 Fritidsnämnden Projektbidrag hösten 2018 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att bevilja 5 000 kronor för projektet Käpphästpyssel riktat till

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012. Värmlands Ridsportförbunds Ungdomssektion

Verksamhetsberättelse 2012. Värmlands Ridsportförbunds Ungdomssektion Verksamhetsberättelse 2012 Värmlands Ridsportförbunds Ungdomssektion 2012 har varit ett händelserikt år med några nyförvärv i DUS styrelse, många aktiviteter och inspirerande träffar/utbyten. Nedan följer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 VÄRMLANDS UNGDOMSSEKTIONSSTYRELSE VÄRMLANDS UNGDOMSSEKTIONSSTYRELSE Styrelsen har år 2015 bestått av nio personer från olika klubbar i Värmland: Ordförande: Elin Fridlund Vice ordförande: Lisa Värnefors

Läs mer

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga)

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb Fakta- insamling en hemläxa för varje ridklubb Lathund #3 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare. I materialet

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

"Vår budget har varit för tuff"

Vår budget har varit för tuff Page 1 of 5 LUDVIKA Publicerad 2015-08-07, 08:20 "Vår budget har varit för tuff" Page 2 of 5 Page 3 of 5 Tongångarna är positiva på Ludvika ridklubb efter kultur- och fritidsnämndens förslag att utöka

Läs mer

Inledning. Idrott. Vi är glada över att under 2018 så har vi lyckats engagera 65 personer varje vecka i vår idrottsverksamhet i åldrarna 7-28 år.

Inledning. Idrott. Vi är glada över att under 2018 så har vi lyckats engagera 65 personer varje vecka i vår idrottsverksamhet i åldrarna 7-28 år. 1 Inledning I Seveds Förening möts ungdomar och framtidens visionärer där vi arbetar för ungas utveckling. Seveds Förening är en ideell förening som vill ge ungdomar möjligheten att driva egna projekt,

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

JULENS AKTIVITETER PÅ STERK 2016

JULENS AKTIVITETER PÅ STERK 2016 JULENS AKTIVITETER PÅ STERK 2016 JULENS AKTIVITETER 2016 BLANDAT PONNY HÄST Välkommen till stallet VARJE DAG!! PRIVATLEKTION Cicki 072 5664849 Carro 073 0592281 Hanna 070 8477467 Evelina 070 8806300 Kati

Läs mer

Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november. Täby Ryttarsällskap

Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november. Täby Ryttarsällskap Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november Täby Ryttarsällskap Välkomna till lag-sm i ponnydressyr 2017! Varmt välkommen till Täby Ryttarsällskap och årets lag-sm i dressyr för ponny den 2-5 november. Vi ser

Läs mer

Inspirationsdagen november

Inspirationsdagen november Inspirationsdagen 2010 12-13 november Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund hälsar dig hjärtligt välkommen till årets Inspirationsdag för ridsport- ledare i Västmanland & Södermanland. Här har

Läs mer

Barnridning. Söndag 29 oktober kl Max 8 deltagare

Barnridning. Söndag 29 oktober kl Max 8 deltagare Barnridning Söndag 29 oktober kl. 13.15-13.45 Max 8 deltagare 30 minuter ridning inklusive uppsittning. För barn i alla åldrar som vill prova på ridning. Du behöver ha stövlar/skor med en liten klack.

Läs mer

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops Inspiration för Integration 19 november 2016 Dokumentation Från workshops MEDLEMSAVGIFTER Ge idéer på hur man ska kunna ha lägre medlems- och träningsavgifter - Bidrag via SISU/ VIF/ Kommun - Söka fondmedel

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Det som står näst på tur för klubben är så klart årsmötet.

Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Det som står näst på tur för klubben är så klart årsmötet. --Medlemsblad 1, Januari 2019-- Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Medlemsbladet har gått ut var tredje månad under ett års tid och jag hoppas det är något ni uppskattat. För mig blir

Läs mer

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten.

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ridsporten är ung. Mer än hälften av medlemmarna i landets ridklubbar är under 26 år. Genom vår unika struktur kan unga påverka verksamheten.

Läs mer

Höstlovsaktiviteter vecka 44

Höstlovsaktiviteter vecka 44 Höstlovsaktiviteter vecka 44 Vi har höstlovet fullt med roliga kurser och aktiviteter för alla 31/10 MÅNDAG: Tvådagars ponnyhoppkurs 8st kl 08.00-11.30 Pris: 750kr 2 dagar Galoppera-mera-kurs kl 09.30-11.30

Läs mer

Välkommen från Malin Ohlin Ordförande VIF/SISU

Välkommen från Malin Ohlin Ordförande VIF/SISU Välkommen! Välkommen från Malin Ohlin Ordförande VIF/SISU Programmet Feb 2016-Juli 2016 Uppsökande verksamhet, IF Kommunala nätverk Fokus utmaningar Mer kunskap Juni 2015-Jan 2016 Kaos Kartläggning Lyhörd,

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 45 min och består av en hälft ridning med vuxen som ledare och en hälft teori. GRUND2KURS Här

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LURBO RIDKLUBBS LIKABEHANDLINGSPLAN Datum 20161103 1 (9) Ledstjärnorna för LRKs värdegrund Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LRK

Läs mer

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund 2018 2019 d a n l l i k a s g r n å ö m G bbelt så u d r fö Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis finns till för alla barn! Grunden är

Läs mer

Södertörns högskola Stockholm

Södertörns högskola Stockholm Södertörns högskola Stockholm Schack som kommunikationsmedel bland elever som inte behärskar svenska språket Skapa kompisrelationer Av: Reza Hajializad Examinatorer: Jesper Hall Lars Holmstrand Inledning:

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun

Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun Åtta enkla, konkreta och varsamma verktyg som bygger broar mellan människor i och utan funktionssvårigheter Det ska vara lätt att leva i Lund för alla

Läs mer

JUNI PONNY 1. Må 13/6 On 15/6 3 dag läger Ponnyläger 2200 kr Ridl Hanna Nivå: Små ponnyryttare med liten ridvana

JUNI PONNY 1. Må 13/6 On 15/6 3 dag läger Ponnyläger 2200 kr Ridl Hanna Nivå: Små ponnyryttare med liten ridvana JUNI PONNY 1. Må 13/6 On 15/6 3 dag läger Ponnyläger 2200 kr Ridl Hanna Nivå: Små ponnyryttare med liten ridvana 2. To 16/6 Fr 17/6 3 dag läger Ponnyläger 1450 kr Ridl Paris Nivå: Små ponnyryttare med

Läs mer

Punkt i Deleg.best. Delegat Riitta Hovinen

Punkt i Deleg.best. Delegat Riitta Hovinen Delegat Riitta Hovinen Ärende nr Datum Punkt i Deleg.best. Ärendetyp Beslut 6 2016-06-30 2016-06-07 42 16KFN44 Soo Shim Taekwondo Klubb Piteå Integration 16 Med ökat antal intresseförfrågningar behöver

Läs mer

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Kunskapsdagar kring hästar och ridsport 14-16 november 2014 Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, hälsar dig

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar.

Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar. Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar. Vi hoppas att ni och ert företag vill vara med och sponsra

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ENKÄT 2018

SAMMANSTÄLLNING ENKÄT 2018 1 SAMMANSTÄLLNING ENKÄT 2018 HUR VILL DU ATT RIDSKOLAN SKALL UTVECKLAS I FRAMTIDEN? Antal enkäter som lämnats in: 12 st ålder 7 11 år 4 st ålder 19 23 år 3 st ålder 40 + 2 st (1 förälder) ålder N/A (ej

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte 11 december, Matfors ryttarförening

Protokoll från styrelsemöte 11 december, Matfors ryttarförening Protokoll från styrelsemöte 11 december, Matfors ryttarförening Datum: söndagen den 11 december 2016 Tid: klockan 15.00-17.30 Plats: hemma hos Annabell Andersson Närvarande: Fredrik Knutsson Patricia Knutsson

Läs mer

BLANDAT PONNY HÄST. Julaftonsritt med julklappsbyte! Ridl. Elin

BLANDAT PONNY HÄST. Julaftonsritt med julklappsbyte! Ridl. Elin JULENS AKTIVITETER PÅ STERK BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Bokas direkt Michan070 7945622 Cicki 072 5664849 Erica 070 7822927 Hanna 070 2000996 Elin 070 3765586 Kati 073 0390114 Må 24 Ti 25 Välkommen

Läs mer

Teorivecka. v. 44. Tema: Ridsportens Discipliner

Teorivecka. v. 44. Tema: Ridsportens Discipliner Teorivecka v. 44 Tema: Ridsportens Discipliner Här nedan ser ni utbudet på höstens teorivecka. Alla ridande elever är varmt välkomna att delta på hur många aktiviteter ni vill! Anslag med mer info om vardera

Läs mer

Sommaraktiviteter 2010

Sommaraktiviteter 2010 Sommaraktiviteter 2010 Bodens Ridklubb Bodens Ridkubb anordnar följande aktiviteter under sommaren 2010 1.) Träningsläger dagtid 21-24 juni 2.) Extralektion häst och ponny (kvällstid) 21-24 juni 3.) Helpensionsläger

Läs mer

en helt ovanlig kokbok

en helt ovanlig kokbok en helt ovanlig kokbok - och matnyttig information från Perstorps Kör & Ryttarförening en helt ovanlig kokbok Perstorps Kör & Ryttarförening Denna bok tillhör hejsan! Hejsan! Att äta ordentligt är en del

Läs mer