PROTOKOLL 1 (25) Sammanträdesdag Tid och plats Kl Omfattning Närvarande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (25) Sammanträdesdag Tid och plats Kl Omfattning Närvarande"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (25) Tid och plats Kl Omfattning Närvarande Ulrik Nilsson (M) ordförande Ulf Olsson (S) vice ordförande Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) kl , Lena Palmén (S) Yvonne Persson (S) kl , Petter Löberg (S) Micael Svensson (S) Lennart Andreasson (V) Mats Brandt (C) tjg för Kerstin Hermansson (C), Annette Persson (M) Rose-Marie Liljenby Andersson (S) tjg för Kerstin Koivisto (M) tjg för Yvonne Persson (S), Ersättare Olle Engström (M) Hamid Fard (FP) kl Sara Degerman-Carlsson (KD) kl Mats Brandt (C) Tom Andersson (MP) Rose-Marie Liljenby Andersson (S) Kjell Classon (S) Kent Hedberg (S) Sara Andersson (S) Ida Legnemark (V) Övriga Hans Alkmark Svante Stomberg Anders Glemfelt Christer Johansson kommunchef bitr kommunchef näringslivschef ekonomichef

2 PROTOKOLL 2 (25) Annica Magnusson Per Olsson Jonas Borglund Ingegerd Eriksson Roger Cardell Ulrica Fagerson Therése Hultén Åke Thor Anna Edman Daniel Wennerlund Robin Cederlund Lilit Hovanesian Bertil Ekwall Göran Björklund marknadsförings- och informationschef personalchef samhällsplaneringschef tf verksamhetssamordningschef finanssekreterare finanssekreterare vik blocksekreterare finanssekreterare fastighetsingenjör internationell näringslivssamordnare praktikant praktikant blocksekreterare sekreterare Ordföranden tillkännager följande: "Detta sammanträde direktsänds. Borås Stad har beslutat att i stället för utgivaren, var och en som framträder i programmet själv skall svara för yttrandefrihetsbrott som han/hon begår. Det meddelas härmed enligt SFS 1991:1559 att alla som medverkar här svarar själv för yttrandefrihetsbrott som han/hon begår". 254 Justering Att jämte ordföranden justera protokollet utses Ingegerd Nyborg (M) med Lennart Andreasson (V) som ersättare. 255 Föredragning och ajournering Efter föredragning i ett antal ärenden ajournerar Kommunstyrelsen sammanträdet under tiden kl för avtäckning av porträttmålning av Björn Bergquist och politisk beredning i partigrupperna mellan kl /KS Ansökan om förtur i tomtkön En person har ansökt om förtur i tomtkön. Av Kommunfullmäktiges regler för registrering och förmedling av tomt och småhus inom Borås Stad framgår att sökanden kan få förtur i tomtkön om sökanden av medicinska eller sociala skäl fordrar sådana boendeformer som endast kan beredas genom uppförande av eget enfamiljshus på en kommunalt förmedlad småhustomt. Kommundelsnämnden i Trandared har inget att tillägga i ärendet.

3 PROTOKOLL 3 (25) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): De av sökandena anförda skälen är sådana att det föreligger skäl för att medge förtur i tomtkön varför ansökan bifalles /KS Ansökan om förtur i tomtkön En person har ansökt om förtur i tomtkön. Av Kommunfullmäktiges regler för registrering och förmedling av tomt och småhus inom Borås Stad framgår att sökanden kan få förtur i tomtkön om sökanden av medicinska eller sociala skäl fordrar sådana boendeformer som endast kan beredas genom uppförande av eget enfamiljshus på en kommunalt förmedlad småhustomt. Kommundelsnämnden i Dalsjöfors har inget att erinra. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): De av sökandena anförda skälen är sådana att det föreligger skäl för att medge förtur i tomtkön varför ansökan bifalles /KS Ansökan om förtur i tomtkön En person har ansökt om förtur i tomtkön. Av Kommunfullmäktiges regler för registrering och förmedling av tomt och småhus inom Borås Stad framgår att sökanden kan få förtur i tomtkön om sökanden av medicinska eller sociala skäl fordrar sådana boendeformer som endast kan beredas genom uppförande av eget enfamiljshus på en kommunalt förmedlad småhustomt. Kommundelsnämnden i Göta har inget att erinra. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): De av sökandena anförda skälen är sådana att det föreligger skäl för att medge förtur i tomtkön varför ansökan bifalles.

4 PROTOKOLL 4 (25) /KS Synpunkter på kommunal medfinansiering av Rv 27 på sträckan Kråkered-Viared Västra Götalandsregionen har, inför den nya planen för infrastrukturutbyggnaden av vägar inom regionen, tagit fram ett förslag till en avsiktsförklaring (bilaga) mellan Västra Götalandsregionen, Vägverket och Borås kommun om medfinansiering av utbyggnad av Rv 27 Viared Kråkered. Regionens förslag till avsiktsförklaring (bilaga) innehåller att: 1. Borås kommun bidrar med 105 miljoner kronor baserat på alternativ markanvändning (kostnad för arbetsplan ca 15 miljoner räknas inte med) 2. Borås kommun är beredd att förskottera 305 miljoner kronor för att möjliggöra en tidigare byggstart av projektet. Dessutom framgår av avsiktsförklaringen att om objektet Rv 27 ingår i regional infrastrukturplan skall en överenskommelse mellan parterna träffas om medfinansiering före den 1 februari Enligt de av regionen framtagna vägåtgärder som är listade i dels en 100 % och dels 125 % tilldelning av statliga medel att 62 miljoner respektive 274 miljoner anslås under åren Detta innebär att vägutbyggnaden är klar tidigast Borås kommuns principiella inställning att investeringar av infrastruktur skall finansieras fullt ut av staten. När det gäller utbyggnaden av Rv 27 är det för stadens fortsatta tillväxt viktigt att vägen byggs snarast. Förutom att nya områden kan exploateras, innebär vägen också stora miljömässiga vinster genom att bl.a. tung trafik söderifrån inte behöver belasta Annelundsmotet. Vägen har också den bästa nettonuvärdekvoten av alla projekten i Västra Götaland och detta gör att vägen bör byggas ut betydligt tidigare än nuvarande utbyggnadsförslag. Borås kommun har tillsammans med Svenljunga och Tranemo kommuner finansierat en arbetsplan för sträckan som kommer att ställas ut efter sommaren. Kostnaden för planen uppgår till 12 miljoner. Detta gör att även planeringsläget medger en betydligt tidigare utbyggnad. När det gäller medfinansiering kommer Borås kommun att kontakta Svenljunga och Tranemo kommuner för att träffa överenskommelse om att dela medfinansieringen i likhet vad som gällde för arbetsplanen.

5 PROTOKOLL 5 (25) Sammanfattningsvis kan Borås kommun vara beredd att medfinansiera och förskottera i enlighet med Västra Götalandsregionens förslag till Avsiktsförklaring under förutsättning att byggstart sker Sker byggstart enligt nuvarande förslag till utbyggnad dvs. med start 2016 eller senare har Borås kommun inte för avsikt att varken delfinansiera eller förskottera medel. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) har föreslagit att Kommunstyrelsen beslutar: Svar avges enligt upprättad skrivelse. Kommunalrådet Ulf Olsson, Lennart Andreasson (V) och Morgan Hjalmarsson (FP) yrkar bifall till Ulrik Nilssons förslag. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Svar avges enligt upprättad skrivelse /KS Dokumenthanteringsplan för Borås Miljönämnd från Stadsarkivet Enligt arkivreglemente för Borås Stad får myndighet gallra arkivhandlingar enligt av myndigheten och Kommunstyrelsen gemensamt fastställd gallringsplan. I arkivreglementet anges även att det för varje myndighet ska upprättas en arkiveringsplan, en dokumenthanteringsplan. En dokumenthanteringsplan är en förteckning över de aktuella handlingstyper som finns på förvaltningen. Planen ligger till grund för om en handling ska bevaras eller gallras. Stadsarkivet har tillsammans med berörd personal utarbetat ett förslag till ny dokumenthanteringsplan för de olika avdelningarna inom Borås Miljönämnd. Planen har granskats av Borås stadsjurist och av tjänsteman på revisionskontoret och därefter godkänts av Borås Miljönämnd den 23 april Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Upprättat förslag till dokumenthanteringsplan angående bevarande och gallring i arkiv för avdelningar inom Borås Miljönämnd fastställs.

6 PROTOKOLL 6 (25) /KS Delegationsbeslut; tillstånd att bruka övervakningskameror Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 22 april 2009 (ärendenummer 7 8/2009) /KS m.fl. Kommunchefen, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Skrivelse till borgmästaren i staden Savannah med tack för vård och omsorg i samband med trafikolycka. (Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (M) har sänt en skrivelse till borgmästaren i staden Savannah med framförande av tack för den vård och omsorg som visats i samband med trafikolycka) (2009/KS ) b) Underrättelse om delningsplan. (Axelssons Bygg i Aplared, , avser att hos Bolagsverket ansöka om tillstånd att verkställa en delningsplan. Delningen av Axelssons Bygg i Aplared AB innebär att vissa tillgångar och skulder överförs till AX Fastigheter AB under bildande och att vissa tillgångar och skulder överförs till AX Bostäder AB under bildande. Delningsplanen har granskats av Axelssons Bygg i Aplared AB:s revisor som i sitt yttrande över delningsplanen inte funnit att delningen innebär någon fara för att borgenärerna i Axelssons Bygg i Aplared AB inte ska få sina fordringar betalda) (2009/KS ) c) Tillstånd att bruka övervakningskameror. (Centertaxi har ansökt om att få använda en övervakningskamera för övervakning i företagets taxibil. Ansökan har tillstyrkts i delegationsbeslut. Länsstyrelsen har i beslut den 27 mars 2009 medgett Centertaxi tillstånd att bedriva kameraövervakning. (Ärende 3/2009) (Hotell Utlanda AB har ansökt om att få använda ytterligare två övervakningskameror för övervakning av huvudentré och personalingång vid Grand Hotell i Borås. Ansökan har tillstyrkts i delegationsbeslut. Länsstyrelsen har i beslut den 17 april 2009 medgett Hotell Utlanda AB tillstånd att bedriva kameraövervakning. (Ärende 4/2009) (Swedbank Sjuhärad AB har ansökt om att få använda två övervakningskameror för övervakning av bankomat på Nya vägen 3 i Viskafors. Ansökan har tillstyrkts i delegationsbeslut. Länsstyrelsen har i beslut den 22 april 2009 medgett Swedbank Sjuhärad AB tillstånd att bedriva kameraövervakning. (Ärende 5/2009) (2009/KS )

7 PROTOKOLL 7 (25) d) Revisionsrapport om flyktingmottagandet i Borås Stad. (2009/KS ) e) Hemtjänstens kvalitet. (En kommunövergripande brukarundersökning inom hemtjänst har genomförts under hösten 2008 tillsammans med Revisionskontoret. En övergripande slutsats är att hemtjänsten i stort upplevs ha högre kvalitet 2008 än 2005 och Rapporten visar på de områden som behöver utvecklas vidare, vilket ger vägledning i det fortsatta kvalitetsarbetet inom hemtjänstens område i kommundelarna. Områden såsom social dokumentation med genomförandeplan i delaktighet, kontaktperson / socialt omsorgsansvarig och bemötande sammanfaller med de aktiviteter som särskilt lyfts fram inom ramen för Kompetensstegens arbete och kommer därmed att sammanfalla med den uppföljning som görs av det projektet. Resultatet kommer att redovisas särskilt för verksamhetschefer inom äldreomsorg av Revisionskontoret) (2009/KS ) /KS Remissyttrande över delbetänkandet Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor (SOU 2009:14) I anledning av remiss daterad den 27 februari 2009 avseende rubricerade betänkande inkommer kommunen med följande yttrande. Borås Stad har valt att endast yttra sig över efterforsknings- och repressalieförbuden (kapitel 7 i nämnda SOU). Sammanfattningen av innehållet i utredningen är att det skall bli brottsligt att ingripa med repressalier mot den som använder sig av sin meddelarfrihet även om ingripandet inte sker vid myndighetsutövning. Detta innebär en betydelsefull förstärkning av meddelarskyddet framför allt i kommuner och kommunala bolag. Borås Stad tillstyrker kommitténs förslag. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Remissyttrande avges enligt upprättad skrivelse.

8 PROTOKOLL 8 (25) /KS Anställning av stadsbyggnadschef Tjänsten som stadsbyggnadschef upprätthålls sedan den 7 juli 2008 av Tomas Rossing som tillförordnad chef. Han föreslås nu erbjudas tjänsten som förvaltningschef för Stadsbyggnadskontoret. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Tomas Rossing anställs som förvaltningschef för Stadsbyggnadskontoret /KS Olovlig tobaksförsäljning (SOU 2009:23) Borås Stad har fått möjlighet att yttra sig över rubricerat betänkande. Utredningens uppdrag har varit att göra en översyn av effektiviteten och efterlevnaden av bestämmelsen om åldersgräns för handel med tobaksvaror och därtill anknutna bestämmelser. Det övergripande syftet är enligt utredningens direktiv att så långt det är möjligt hindra tidiga tobaksdebuter och att minska tobakskonsumtionen för att därigenom förbättra folkhälsan. Det närmare syftet är att möjlig-göra en mer effektiv efterlevnad av tobakslagens förbud att i näringsverksamhet sälja eller på annat sätt lämna ut tobaksvaror till den som inte har fyllt 18 år. Utredningen har undersökt hur och varifrån ungdomar skaffar sig tobak, trots åldersgränsen, samt hur tobakslagens bestämmelser om tillsyn och sanktioner fungerar. Utredningens förslag syftar till att tobakslagens förbud att sälja tobaksvaror till den som är under 18 år ska respekteras bättre än i dag. Förslagen innebär bl.a. olika åtgärder för att effektivisera tillsynen enligt tobakslagen samt skärpta krav på näringsidkare som säljer tobak. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Borås Stad tillstyrker betänkandet Olovlig tobaksförsäljning (SOU 2009:23) med de kommentarer som följer: Borås Stad är positiv till utredningens förslag, vilka syftar till att minska tillgängligheten och hindra ungdomar från att få tag på tobak. Ur ett förebyggande perspektiv är tillgängligheten en viktig del i arbetet med att minska tobaksbruket i allmänhet och ungas tobaksbruk i synnerhet.

9 PROTOKOLL 9 (25) Utredningen saknar dock ett resonemang och ett förslag avseende dold försäljning, vilket innebär att tobaksvarorna inte förvaras synligt i butiken utan dolt och tas fram i samband med att kunden betalar för en tobaksvara. Dold försäljning är ett viktigt inslag i en ny lag som syftar till att hindra tidiga tobaksdebuter och minska tobakskonsumtionen och därigenom förbättra folkhälsan. Utredningens förslag om straffpåföljd för den som underlåter att göra anmälan om tobaksförsäljning till kommunen är positivt. I dagsläget är det svårt för kommunen att informera sig om vilka försäljningsställen som säljer tobak. Hot om straffpåföljd kan få en positiv effekt på benägenheten att anmäla försäljningen till kommunen. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Avge remissvar enligt upprättat förslag /KS Revisionsrapport: Grundskolelärarnas tidsanvändning Revisionskontoret har tillsammans med Kommunledningskansliets avdelning för verksamhetssamordning genomfört två tidsanvändningsstudier bland Borås Stads grundskolor. Rapporten har översänts till Kommunstyrelsen, Utbildningsnämnden samt Kommundelsnämnderna. Revisionen önskar svar från Kommunstyrelsen. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har i sin rapport Brukartid i Fokus 2007 redovisat en jämförelse av hur tiden används inom olika yrkesgrupper i kommunen. Den direkta brukartiden som redovisas för lärare i grundskolan är ca 50 % av den totala arbetstiden vilket är något högre än vad som redovisas för Borås Stads skolor (45 %) i Revisionens rapport. Ett förslag till yttrande till Kommunrevisionen har utarbetats. Kommunstyrelsen har tagit del av rapporten samt förvaltningarnas kommentarer och konstaterar att flertalet har påbörjat en diskussion om rapportens innehåll och möjliga åtgärder för att organisera arbetet i skolan så att en ökad måluppfyllelse kan uppnås. Sammanfattningsvis menar Kommunstyrelsen att det behöver vidtas åtgärder för att förbättra organisation och förutsättningar för ledning och styrning av grundskolans verksamhet i enlighet med de punkter som revisionen redovisar.

10 PROTOKOLL 10 (25) Kommundelnämnderna har ansvaret för att identifiera och genomföra de insatser som behöver ske på respektive skola, men det måste även finnas en samsyn över vilka övergripande åtgärder som ska ske för att förbättra och kvalitetssäkra verksamheten i Borås Stad som helhet. Utvecklingsenhetens ledningsgrupp har ansvaret för att identifiera, samordna och besluta om vilka övergripande utvecklingsinsatser som ska genomföras. Kommunstyrelsen förordar även att samverkan sker med revisionen för uppföljning av de åtgärder som genomförs. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Avge remissvar enligt upprättat förslag /KS Ansökan om stimulansmedel 2009 för insatser inom vård och omsorg för äldre Regeringen har även för 2009 beslutat om stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg för äldre års medel är i första hand avsedda att fortsätta eller fördjupa satsningar som redan är påbörjade med tidigare års stimulansmedel. Borås Stad beräknas erhålla ca. 11 miljoner kronor i stimulansmedel för Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Ansökan avges enligt upprättad ansökningshandling /KS m.fl. Verksamhetssamordning, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Skrivelse med synpunkter på äldreomsorgen i Borås( Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) har besvarat brevet) (2009/KS ) b) Statsbidrag till sommarskola. (2009/KS ) c) Socialkontoret, ändrad inriktning av särskilda boendeformer på Bodagatan 36C. (2009/KS )

11 PROTOKOLL 11 (25) d) Redovisning av stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre 2007 och (2007/KS ) e) Fritids- och turistnämnden: Välfärdsbokslut (2009/KS ) /KS Konjunkturanpassad budget Nämndbudgetar 3 samt nedjusterat resultatmål Kommunstyrelsen har att löpande följa den ekonomiska utvecklingen för att styra nämnder och verksamheter mot de mål som Kommunfullmäktige satt i budget eller i särskilda beslut. Ändras de ekonomiska förutsättningarna så att Kommunstyrelsen bedömer att budgetmålen inte kan nås utan genomgripande förändringar skall åtgärderna underställas Kommunfullmäktige. I detta syfte, och mot bakgrund av kraftigt försämrade skatteprognoser, föreslog Kommunstyrelsen i februari en konjunkturanpassad budget med reviderade resultatmål och sparmål för 2009/2010. Efter beslutet om en konjunkturanpassad budget, som togs i Kommunfullmäktige den 2 mars 2009, har Sveriges kommuner och Landsting (SKL) den 23 april 2009 levererat en ny prognos om en minskning av skatteintäkterna 2009 som innebär ett ytterligare tapp på kronor. April månad innebar för Borås Stads del en ytterligare nedskrivning av skatteintäkterna i SKL:s prognos med kronor, vilket gav en total sänkning på kronor i förhållande till budget. För 2010 beräknas i prognosen sänkning med kronor vilket betyder en minskning med kronor. Regeringens vårproposition tillförde inte kommunerna något utökat statsbidrag för 2009 men kronor för Borås Stad för Utan andra åtgärder beräknas nu resultatet för Borås Stad till kronor för 2009 och kronor för Kommunstyrelsen anser att den nya framräknade resultatnivån för 2009 på kronor inte är acceptabel, i vart fall inte i ett så tidigt skede på året. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) föreslå Kommunfullmäktige besluta: För att möta de kraftiga förändringar som nu beräknas av kommunens skatteintäkter utan att ställa ytterligare sparkrav på nämnderna godkänns det förslag som beskrivs ovan. För budget 2009 betyder detta en minskning av

12 PROTOKOLL 12 (25) kommunens resultat från senaste beslutade kronor till kronor. Kommunbidraget till Gatunämnden minskas med kronor p.g.a. lägre kapitalkostnader. Kommunbidraget till Fritids- och turistnämnden ökas med kronor motsvarande det beräknade underskottet för verksamheten i Folkets park. Kommunbidraget till Lokalförsörjningsnämnden minskas med kronor p.g.a. att den uttagna hyran för Folkets park blir självkostnadsbaserad. Kommunstyrelsen beslutar för egen del: De sparförslag som inlämnats av nämnderna i budget 3 godkänns. För att ytterligare säkra inkomna förslag uppdrages åt Ekonomistyrning att kontakta aktuella förvaltningar. Avsikten är att ge stöd, tex. genom controllerinsatser för att säkra beslutsunderlag m.m. I enlighet med bemyndigande från Kommunfullmäktige tilldelas kommundelsnämnderna Norrby och Brämhult vardera kronor i utökat kommunbidrag avseende tilläggsavtal mellan Borås Stad och Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad. I beslutet deltar inte Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S), se bilaga /KS Upphandling av bostad med särskild service LSS På Kommunfullmäktiges sammanträde den 13 mars 2008 beslutades att återremittera detta ärende till Socialnämnden. Nämnden har nu återkommit med en precisering av tidigare begäran om ett bemyndigande att upphandla en del av verksamheten bostad med särskild service enligt LSS. Eftersom Kommunfullmäktige den 18 december 2008 fastställde nya konkurrensregler för Borås Stad, utgår Socialnämndens skrivelse från dessa regler. De mål Socialnämnden anger för upphandlingen, ökad effektivitet i verksamheten och attraktivitet för personalen genom mångfald av producenter, stämmer väl med kommunens positiva inställning till alternativa driftsformer. Kommunstyrelsen anser också att det är bra att Socialnämnden tydligt anger att kvalitetsfaktorer skall ha en stor betydelse vid upphandlingen så att konkurrens inte enbart sker genom prissättningen.

13 PROTOKOLL 13 (25) Socialnämnden begär bemyndigande att upphandla högst en tredjedel av kommunens bostäder med särkskild service LSS. Totalvolymen är 51 enheter med 331 gruppbostäder/servicebostäder, varav 35 bostäder ej är fullvärdiga enligt LSS 9:9. Kommunstyrelsen anser att denna omfattning av upphandlingen kan vara rimlig, då det innebär att det fortfarande finns verksamhet kvar i kommunal regi för att säkerställa att kompetens inom området finns kvar i kommunen. Kommunen behöver också ha kvar liknande objekt som de som upphandlas för att möjliggöra jämförelse av bl.a. kvalitet i verksamheten. En mångfald av producenter inom en verksamhet innebär per definition att kommunen bör finnas med som utförare. Detta säkerställs också då två tredjedelar av verksamheten är kvar i kommunal regi. Kommunstyrelsen föreslår att Socialnämnden får ett bemyndigande att upphandla högst en tredjedel av bostäder med särskild service LSS då nämndens begäran uppfyller de krav som ställs för detta i Borås Stads konkurrensregler. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) har föreslagit att Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta: Socialnämnden får bemyndigande att upphandla högst en tredjedel av Bostäder med särskild service - LSS. Kommunalrådet Lena Palmén (S) och Lennart Andreasson (V) yrkar att Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta: Socialnämndens begäran att få bemyndigande att upphandla högst en tredjedel av Bostäder med särskild service LSS avslås, se bilaga. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Karl-Gustav Drotz förslag och dels till Lena Palméns och Lennart Andreassons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som vill bifalla Karl-Gustav Drotz förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Lena Palméns och Lennart Andreassons yrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Mats Brandt (C), Annette Persson (M), Lars Dahlén (M), Ingegerd Nyborg (M), Karl-Gustav Drotz (KD), Morgan Hjalmarsson (FP) och Ulrik Nilsson (M), samt nej av Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S).

14 PROTOKOLL 14 (25) Kommunstyrelsen beslutar med 7 röster mot 6 på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Socialnämnden får bemyndigande att upphandla högst en tredjedel av Bostäder med särskild service - LSS. Reservation Mot beslutet reserverar sig Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S) till förmån för Lena Palméns och Lennart Andreassons yrkande /KS Svar på motion av Ida Legnemark (V): Datoråteranvändning - Använd, lämna in och använd igen Ida Legnemark (v) har till Kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december 2008 inlämnat rubricerad motion. I motionen föreslås att möjligheten att införa återvinning av elektronik som en del i verksamheten Återbruk utreds. Socialnämnden har yttrat sig i frågan. De anser att det inom Återbruk finns utrymme att starta ytterligare en verksamhet för återvinning av datorer. Samtidigt erbjuds sysselsättning till ytterligare 10 personer, företrädesvis ungdomar, som har det svårt att ta sig in på ordinarie arbetsmarknad. Socialnämnden tillstyrker motionen under förutsättning att nämnden tillförs utökat kommunbidrag med kronor, vilket motsvarar beräknade kostnader för arbetsledare m.m. Kommunstyrelsen anser också att ett återvinningsprojekt för elektronik, och då kanske särskilt datorer, är en mycket god tanke. I ett kärvt ekonomiskt läge där fler och fler människor hamnar utanför den ordinarie arbetsmarknaden, måste kommunen erbjuda alternativ sysselsättning. Genom arbetsträning/utbildning undviks passivisering, som ofta kan bli följden vid arbetslöshet, och personerna blir mer attraktiva på den ordinarie arbetsmarknaden igen. Socialnämnden anger att det finns utrymme för att utvidga Återbruks verksamhet till att omfatta även återvinning av elektronik och datorer. Det som behöver förstärkas är arbetsledarfunktionen, där nämnden vill ha utökade resurser för att anställa ytterligare en person. Kommunstyrelsen anser dock inte att det, med det ekonomiska läge som råder just nu, är möjligt att tillskjuta mer resurser. Dock medför sysselsättning inom olika arbetsmarknadsprojekt ofta möjlighet till statliga bidrag till de enskilda deltagarna. På så sätt skulle kommunens kostnad för försörjningsstöd då minskas i motsvarande grad, och nettokostnaden inte bli så hög som angivits.

15 PROTOKOLL 15 (25) Socialnämnden borde därför se över om det inom befintliga resurser går att omfördela medel till den föreslagna verksamheten. Kommunstyrelsen menar att Socialnämnden hela tiden måste se över sin befintliga verksamhet och arbeta för att utnyttja sina resurser på bästa sätt. Om nämnden tror att ett sysselsättningsprojekt, som t ex det som beskrivs i motionen, har en positiv effekt för att få ut människor på den ordinarie arbetsmarknaden och minska kostnaderna för försörjningsstöd, hör det till nämndens uppgift att väga detta mot de alternativa insatser som annars får göras inom området. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Motionen bifalles /KS Uppförande av parkeringsgarage på Brodal Borås kommuns parkeringsbolag begär godkännande av Kommunfullmäktige att få uppföra ett parkeringsgarage på fastigheten Horngäddan 8 på Brodal. Investeringen beräknas till 33,0 miljoner kronor. I samband med antagandet av bolagets budget för 2009 förutsattes att investeringen i nytt P-garage skulle behandlas som ett särskilt ärende i Kommunfullmäktige. Den budgeterade utgiften beräknades då till 35,0 miljoner kronor. Behovet av nya parkeringsplatser beror på att företaget Gina Tricot kommer att etablera sitt nya huvudkontor på Brodal vilket innebär att merparten av de 156 befintliga markparkeringsplatserna försvinner i ett område där det föreligger ett långsiktigt behov av tillgängliga parkeringsplatser. Det nya parkeringsgaraget omfattar 110 p-platser och är förberett för att kunna utökas med lika många platser till. Då garaget kommer att vara sammanbyggt med Gina Tricots kontorsfastighet är en tredimensionell (3D) fastighetsbildning lämplig. Detta innebär att Parkeringsbolaget kommer att äga parkeringsgaraget och Gina Tricots fastighetsbolag, Fastighets AB Brodal, kontorshuset. En 3D fastighetsbildning möjliggör att kommunen genom sitt parkeringsbolag råder över sin egen investering och ägande vilket bl.a. innebär att upphandlingsreglerna fullt ut kan efterlevas. Tidsmässigt skall parkeringsgaraget vara så klart att Gina Tricot kan påbörja sin entreprenad senast den 30 oktober P-garaget planeras att vara fullt färdigt och tas i bruk i slutet av augusti 2010.

16 PROTOKOLL 16 (25) Bolagets driftkalkyl för P-garaget innebär ett årligt underskott på 1,3 miljoner kronor vid en räntesats på 3%. Vid dagens låga räntenivå kan underskottet landa på under 1,0 miljoner kronor givet alla andra förutsättningar oförändrade. Kommunstyrelsen bedömer att ett nytt P-garage på Brodalsområdet är angeläget då hela området avses att exploateras. Investeringen skall ses utifrån ett långsiktigt perspektiv med en tänkt Götalandsbana i dess omedelbara närhet. Driftmässigt beräknas garaget redovisa ett underskott. När det gäller parkeringsanläggningar får man räkna med att investeringstunga garage kan generera underskott medan enklare parkeringshus och markparkeringar oftast ger överskott i bra parkeringslägen. Kommunstyrelsen bedömer att bolagets ekonomi har ett utrymme att bära denna investerings konsekvenser utan några särskilda tillskott. Resultatet för 2008 på 3,5 miljoner kronor före lämnat koncernbidrag understryker detta. När det gäller ev. kommande anläggningar vid kvarteret Asplyckan och på Krokhallsområdet får nya ställningstagande göras. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) har föreslagit att Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta: Borås kommuns Parkerings ABs förslag till upprättande av nytt parkeringsgarage på fastigheten Horngäddan 8 godkänns. Beräknad investeringsutgift uppgår till kronor. Kommunalrådet Ulf Olsson (S) och Lennart Andreasson (V) yrkar att Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta: Med hänvisning till kostnaden avstyrks Borås kommuns Parkerings ABs förslag till upprättande av nytt parkeringsgarage på fastigheten Horngäddan 8. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till sitt eget förslag och dels till Ulf Olssons och Lennart Andreassons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som vill bifalla ordförandens förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Ulf Olssons och Lennart Andreassons yrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Mats Brandt (C), Annette Persson (M), Lars Dahlén (M), Ingegerd Nyborg (M), Karl-Gustav Drotz (KD), Morgan Hjalmarsson (FP) och Ulrik Nilsson (M) samt nej av Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S).

17 PROTOKOLL 17 (25) Kommunstyrelsen beslutar med 7 röster mot 6 på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Borås kommuns Parkerings ABs förslag till upprättande av nytt parkeringsgarage på fastigheten Horngäddan 8 godkänns. Beräknad investeringsutgift uppgår till kronor. Reservation Mot beslutet reserverar sig Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S) till förmån för Ulf Olssons och Lennart Andreassons yrkande /KS m.fl. Ekonomistyrning, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Kösituationen och lediga platser till särskilda boendeformer för äldre. (2009/KS ) b) Frågor om familjdaghem i privat regi. (2009/KS ) c) Skrivelse till Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (M) med synpunkter på nedskräpningen i Borås. (Skrivelsen har besvarats av Ulrik Nilsson (M). Ärendet har överlämnats till Gatunämnden för handläggning) (2009/KS ) d) Årlig uppföljning av kommundelarnas arbete med barn och ungdomskultur (2009/KS ) e) Förfrågan om lista på vilka boenden som läggs ut på entreprenad. (2009/KS ) f) Intern kontrollplan 2009 samt redovisning av intern kontroll (2009/KS ) g) 186 st Synpunkter på besparingar i skolan. (2009/KS ) (2009/KS ) (2009/KS )

18 PROTOKOLL 18 (25) /KS Ansökan om anslag för verksamhetsåret 2009 Stiftelsen Nyföretagarcentrum Sjuhärad ansöker om anslag för verksamhetsåret Som stöd för ansökan bifogas verksamhetsberättelse för 2008 och verksamhetsplan för Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Bidrag beviljas för Stiftelsen Nyföretagarcentrums verksamhet för 2009 med högst kronor. Medel tas ur Kommunledningskansliets enhet Näringsliv och Utrednings budget /KS Revidering av internationell policy I syfte att förbättra och lyfta fram det internationella arbetets möjligheter i Borås Stad genomförs en revidering av den internationella policyn som antogs Ambitionen har varit att bättre anpassa policyn efter hur möjligheterna på det internationella området har utvecklats det senaste åren. Den internationella policyn identifierar varför och i vilket syfte man bedriver internationellt arbete, vilka typer av aktiviteter som kan genomföras och vad dessa typer av aktiviteter kan tillföra Borås Stads olika verksamheter. I bilgan till policyn finns även organisationer som direkt och indirekt på olika sätt stödjer det internationella arbetet i regionen. Policyn understryker vikten av ett internationellt arbete som genomförs i linje med befintliga ramar och styrdokument för stadens som helhet och deras olika verksamheter. Det internationella arbete ska på lång sikt vara en naturlig del av alla verksamhetsområden och bidra till att skapa ett konkurrenskraftigt attraktivt Borås och en hållbar tillväxt för staden och dess näringsliv. Till grund för revidering av den internationella policyn finns bland annat en enkätundersökning som genomfördes i början på I den menar 60 % att det internationella arbetet inte har bidragit med verksamhetsutveckling och nästan lika många anser att det internationella arbetet inte är en integrerad del av verksamheten. Policyn syftar till att bemöta dessa problem genom att tydligt definiera vilka typer av aktiviteter som kan genomföras i ett internationellt perspektiv samtidigt som den definierar vad dessa aktiviteter ska bidra med. Genom en internationell samordnare på Kommunledningskansliet finns det möjligheter att få stöd i att hitta både finansieringsalternativ, nätverk och utländska samarbetspartners.

19 PROTOKOLL 19 (25) Remissinstanserna är eniga i att det internationella arbetet bedrivs i syfte att öka omvärldsbevakning och inflytande samtidigt som det ger möjligheter till utveckling för stadens olika verksamheter. Man instämmer också i att internationella aktiviteter ska bidra till ett konkurrenskraftigt Borås som är attraktivt för både medborgare och näringsliv. När det gäller det internationellt arbete som ett verktyg för profilering är det endast Kulturnämnden som lyfter fram detta. Man menar att arbetet med att marknadsföra Borås som en kulturstad ytterligare kan förstärkas genom deltagande i internationella projekt. Flera av de svar som lämnats på remissen ger exempel på egna områden och nätverk som man är aktiv inom eller vill öka sitt engagemang i. Man kan konstatera att det finns en bred internationell verksamhet i Borås och en vilja att engagera sig i internationellt arbete men också att man efterfrågar mer samordning och till viss del även utbildning för att till fullo dra nytta av möjligheterna. Några av remissvaren efterfrågar därför utbildningar och stöd i att hitta bidrag för internationellt samarbeten. Under hösten kommer det att arrangeras träffar i syfte att öka antalet kvalitativa samarbeten samt identifiera potentiella frågor för Borås Stads verksamheter på den internationella arenan. Av de lämnade remissvaren kan man dra slutsatsen att det idag saknas en tydlig bild av Borås Stads internationella kontakter och aktiviteter vilket innebär att möjligheterna till uppföljning av policyn är begränsade och därför bör det under hösten genomföras en inventering av verksamheten på området. Genom att göra denna information tillgänglig internt kan man dra nytta av varandras kompetenser och kontakter för att i förlängningen öka effektiviteten i stadens internationella arbete. Samtidigt är det viktigt att externt kommunicera den mångfald som finns i stadens internationella verksamhet. Genom att öka kunskapen och tillgängligheten om det internationella arbetet i staden så ökar man även möjligheter till samverkan över förvaltningsgränser. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Den Internationella policyn antas. Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra en inventering av den internationella verksamheten i Borås Stad.

20 PROTOKOLL 20 (25) /KS Yttrande över förslag till klimatstrategi för Västra Götaland Borås Stad har fått möjlighet att yttra sig över Västra Götalandsregionens förslag till klimatstrategi för Västra Götaland. Klimatstrategin beskriver övergripande hur arbetet med att minska den västsvenska ekonomins beroende av fossil energi till senast 2030 ska gå till. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Följande instanser i Borås Stad har fått möjlighet att yttra sig över ärendet; Borås Energi och Miljö AB, AB Bostäder, Fribo, Byggnadsnämnden, Fritids och turistnämnden, Gatunämnden, Miljönämnden och Lokalförsörjningsnämnden. Svar har inkommit från Byggnadsnämnden, Fritids- och turistnämnden, Gatunämnden, Lokalförsörjningsnämnden och Miljönämnden. Borås Stad anser att klimatstrategin är övergripande till sin natur och har en bred och ambitiös ansats. Klimatstrategins målsättning om att den västsvenska ekonomin år 2030 inte längre är beroende av fossil energi och att medborgarna och näringslivet har en trygg och långsiktig hållbar energiförsörjning stämmer väl överens med Borås Stads intentioner. De sex fokusområdena effektiv energianvändning i bostäder och lokaler, effektiva godstransporter, effektiva persontransporter, alternativa drivmedel och effektivare fordon, ökad produktion av energi från jord, skog, sol och vind samt livsstil, konsumentmakt och producentansvar involverar samhället på en bred front. Strategin är av övergripande karaktär och behöver, vilket också omnämns i strategin, konkretiseras med tydliga genomförandeplaner. Här är det viktigt att både nuläge, önskat läge och uppföljningsmöjligheter beskrivs. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Upprättat yttrande över förslag till klimatstrategi för Västra Götaland översänds till Västa Götalandsregionen /KS Stråkstudie av Älvsborgsbanan och Viskadalsbanan Västtrafik har i samverkan med berörda kommuner, Västra Götalandsregionen och Hallandstrafiken genomfört en utredning om hur tågtrafiken på Älvsborgsbanan och Viskadalsbanan kan utvecklas i framtiden. Primärt är utredningen ett underlag för beslut om trafikeringen från december 2010, då ett nytt trafikavtal

21 PROTOKOLL 21 (25) träder i kraft. Den beskriver därutöver alternativa inriktningar för trafiken på längre sikt samt vilka krav detta ställer på infrastrukturen. För att arbeta in ett preciserat förslag till trafikering från december 2010 krävs att Västtrafiks och Hallandstrafikens styrelser beslutar om en inriktning i december Borås Stad har fått möjlighet att yttra sig över studien. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Kartläggningen av nuvarande trafik och resande är mycket tydlig och lättillgänglig. Detsamma kan nämnas beträffande marknadsbedömningen och beskrivningen av infrastrukturen. Borås Stad har inget att erinra mot förslaget till trafikupplägg för När det gäller trafikupplägget för 2013 förordar Borås alternativ A. Borås tillstyrker förslagen till framtida krav på infrastrukturen och utblickarna mot Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Skrivelse avges enligt upprättat förslag /KS Yttrande över samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken, med anledning av Borås Elnät AB:s planer på en ny markförlagd 130 kv kraftledning mellan ställverket vid Kasernvägen och transformatorstationen i Älvsborgskullen i Borås Stad Den befintliga markförlagda 130 kv ledningen mellan ställverket vid Kasernvägen och transformatorstationen i Älvsborgskullen planeras att ersättas med en ny markförlagd kraftledning i en ny sträckning. Borås Elnät AB avser att ansöka om tillstånd (nätkoncession för linje) för den nya ledningen. En förprojektering har genomförts där tre alternativa ledningssträckningar har studerats. Inför koncessionsansökan genomförs nu samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken. Kommunstyrelsen har fått möjlighet att yttra sig över nybyggnationen av den aktuella ledningen.

22 PROTOKOLL 22 (25) Ett förslag till yttrande har utarbetats. Kraftledningen föreslås av Borås Elnät förläggas i enlighet med en sträckning som benämns som alternativ A: från ställverket via Kasernvägen, under Regementsgatan och Viskadalsbanan, via Majorsgatan till transformatorstationen vid Älvsborgskullen. Kommunstyrelsen förordar att kraftledningen markförläggs i enlighet med alternativ A, under förutsättning att hänsyn till framtida sträckning av Götlandsbanan och att erforderlig samverkan med Banverket sker. Alternativ A är förenlig med översiktsplanen för Borås Stad, ÖP06. Alternativ A stämmer även överens med lokaliseringsförslaget för Götalandsbanan i Borås Stads studie Staden och Järnvägen, dec Den föreslagna dragningen av kraftledningen korsar den av Borås Stad förordade sträckningen av Götalandsbanan, men ska enligt Borås Elnät AB vara anpassad för att ej hamna i konflikt med Götalandsbanans lokalisering. Den föreslagna ledningssträckningen bedöms vara förenlig med gällande detaljplaner och områdesbestämmelse. Hänsyn behöver dock tas till befintliga ledningar. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Kommunstyrelsen förordar alternativ A, under förutsättning att hänsyn till framtida sträckning av Götalandsbanan och att erforderlig samverkan med Banverket sker. Skrivelse lämnas enligt förslag /KS Yttrande över begäran om planändring för kvarteret Uranus 2, Borås Stad Fastighetsägaren och dess arkitekter har inkommit till Kommunstyrelsen med en begäran om planändring för kv Uranus 2. Begäran gäller att det i detaljplanen införs ändamålen utbildning för gymnasieskola och för kontor. Byggnaden innehåller idag bl a butiker, kontorshotell, utbildningslokaler, föreningslokaler, förråd och träningslokaler. I översiktsplanen framgår att kvarteret är en värdefull kulturmiljö. I gällande detaljplan från 1961 är ändamålet för kv Uranus 2 J industri. Byggnaden har idag ett tillfälligt bygglov på 5 år för gymnasium. Ett förslag till skrivelse till Byggnadsnämnden har utarbetats. Kommunstyrelsen ställer sig positiv till att Byggnadsnämnden prövar möjligheten att ändra detaljplan för kv Uranus 2 och att förfrågan studeras i ett detaljplanearbete. Byggnaden används redan idag för utbildning och Textilhögskolan är belägen i intilliggande byggnad.

23 PROTOKOLL 23 (25) Planarbetet ska genomföras med plankostnadsavtal och får prioriteras i planavdelningens verksamhetsplan för Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Kommunstyrelsen är positiv till att Byggnadsnämnden prövar möjligheten att ändra detaljplan för Uranus 2 i Borås Stad /KS Trafikförsörjningsplan 2010 Västtrafik AB har översänt preliminär TFP år 2010 avseende Västtrafik Affärsområde Sjuhärad. Som bilaga till planen för affärsområde Sjuhärad finns också en särskild plan för den regionala tågtrafiken, som planeringsmässigt hanteras av Västtrafiks affärsområde Region. Ett förslag till yttrande har utarbetats. Den 26 januari 2009 överlämnade Kommunstyrelsen sina önskemål beträffande kollektivtrafiken för trafikåret 2010 efter inhämtande av synpunkter från samtliga kommundelsnämnder i ett tidigare skede. Det nu framlagda förslaget ser vi, dels som en bearbetning av Borås Stads förslag, dels som en samordning med andra inlämnade önskemål och betraktar den som preliminär. Inför det slutligt beslut som väntas tas i juni 2009 av Västtrafiks styrelse förutsätter Borås att hänsyn tas till det som kommer fram under den fortsatta processen. Borås är inne i ett expansivt skede där både invånarantalet och antalet företag växer. Därmed har kapacitetsbristen blivit det stora problemet samtidigt som fullmäktiges mål för landsbygdens kollektivtrafik ännu inte är uppnådda. Det krävs med andra ord en utbyggnad av kollektivtrafiken både på landsbygden och i staden. En sammanräkning av de ekonomiska effekterna av denna preliminära plan ger en minskning av Borås ägartillskott med c:a 0,8 miljoner kronor oaktat införandet av enhetstaxa. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Skrivelse avges enligt upprättat förslag.

24 PROTOKOLL 24 (25) /KS Delegationsbeslut; yttrande över bygglov, tomtindelningar, lantmäteriförrättningar m.m. Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 29 april 2009 (ärendenummer 8 9/2009) /KS Delegationsbeslut; prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastigheter, där kommunen ej skall begära prövning hos hyresnämnden och förköpsärenden där kommunen inte skall utöva förköpsrätt Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 1 januari 6 maj 2009 (ärendenummer 1 90/2009) /KS Samhällsplaneringsavdelningen, anmälningsärende Följande ärende anmäls och läggs till handlingarna: a) Minnesanteckningar från Regionala ägarrådet (Enligt aktieägaravtalet om Västtrafik ska anteckningar från det regional ägarrådets möten delges länets kommuner. Den 5 mars 2009 hade regionala ägarrådet möte varvid följande behandlades: I Sjuhärad har frågan om ägarskap skötts av kommunalförbundet istället för ägarrådet. Sjuhärad är positiv till att processen har skötts i dialogform och man ser skatteväxling och inflytande som de två stora frågorna i fallet med en ägare. Skaraborg och Göteborg har ännu inte behandlat frågan. I Fyrbodal var det flera frågor kring skatteväxling och även en del kring ansvaret hos regionen om det blir en ägare. Meddelades att regionala ägarrådet mottagit en skrivelse från Göteborgs Stad som vill ha ökad tid för behandling av frågan. Göteborg vill även att ytterligare alternativ utvärderas och att frågan om kommunens inflytande över kollektivtrafikens framtida inriktning och organisation fördjupas. Ordförande informerade om att den 29 maj skall ägarrådet ta fram två alternativ: antingen ett nytt avtal med 50 ägare och en ny bilaga 13 eller en ägare och skatteväxling. Förslagen skall sedan skickas ut på remiss. Informerades om skatteväxlingsuppdraget. De viktigaste punkterna är att: - alla måste vara överens. - antingen skall landstinget eller kommunerna eller båda tillsammans vara länstrafikansvariga.

25 PROTOKOLL 25 (25) - om alla är överens om att lämna över ansvaret till Västra Götalandsregionen ska Västtrafik vara en förvaltning inom regionen. - Hela ansvaret för kollektivtrafiken ska ingå i en skatteväxling. Informerades om att i den Lundinska utredningen så diskuteras om även ansvaret för skolskjuts och färdtjänst skall ingå i ansvaret för den kollektivtrafikansvariga myndigheten. Uppdrag gavs till skatteväxlingsgruppen att ta fram beräkningar för alla dessa alternativ) (2009/KS /KS Delegationsbeslut; handkassor Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 5 februari 7 april 2009 (ärendenummer 2 6/2009). Vid protokollet Göran Björklund Justeras Ulrik Nilsson (M) Ingegerd Nyborg (M) Justeringen tillkännagiven på kommunens anslagstavla den 3 juni 2009 Göran Björklund

26 Bilaga till Kommunstyrelsens protokoll, 269 Protokollsanteckning E1 Konjunkturanpassad budget - Nämndbudgetar 3 samt nedjusterat resultatmål Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltar inte i beslutet; Konjunkturanpassad budget - Nämndbudgetar 3 samt nedjusterat resultatmål Vi hänvisar istället till vårt Alternativt förslag, Konjunkturanpassad budget 2009/2010 Kommunfullmäktige För den Socialdemokratiska gruppen i Kommunstyrelsen För Vänsterpartiet Ulf Olsson (S) Lennart Andreasson (V)

27 Bilaga till Kommunstyrelsens protokoll, 270 E 2 Alternativt förslag Upphandling av bostad med särskild service - LSS Socialdemokrater och Vänsterpartiet anser inte att verksamheten Bostad med särskild service LSS skall privatiseras. Vi ser ingen fördel med detta, utan menar att i stället för att lägga tid, kraft och pengar på ett upphandlingsförfarande skall dessa resurser användas till verksamheten. Det finns åtskilligt att göra för att höja kvaliteten utan att behöva jämföra sig med privata utförare. Det är bara att sätta sig ner och fundera på hur man vill att det skall fungera i verksamheten på olika områden. Utbildningsnivån är klart lägre än vad den t ex är inom särskilda boenden i äldreomsorgen, vilket har diskuterats en lång tid utan att kraftfulla åtgärder vidtagits. Att höja utbildningsnivån borde därför vara en insats som prioriteras även om man inte har privata jämförelseobjekt inom exakt samma verksamhetsområde. En översyn av personalens arbetsförhållanden kan också göras omgående utan att jämförelser med privata utförare behövs. T ex är antalet timanställda mycket högt inom LSS-verksamheten. Det gäller bara att börja arbeta utifrån de riktlinjer vi har i Borås Stad när det gäller dessa frågor. Personalinflytande och brukarinflytande är också två områden som kan ses över direkt. Det är förvisso bra att Socialnämnden tydligt anger att kvalitetsfaktorer skall ha en stor betydelse vid upphandlingen, så att konkurrens inte enbart sker genom prissättning. Detta förutsätter att en genomgång av vad som menas med kvalitet måste ha gjorts. Och om målet är att öka kvaliteten med en privatisering av ett antal boenden måste det innebära att kraven inte uppfylls idag. Är det då inte bättre att göra hemläxan först och se till att kraven uppfylls i den egna verksamheten först innan en upphandling görs. Och kommunen kan väl inte ställa högre krav på en privat utförare än vi gör på oss själva? Socialnämndens mål med att privatisera verksamheten, dvs. ökad effektivitet i verksamheten och attraktivitet för personalen, kan uppnås direkt utan att behöva gå omvägen över en entreprenad. Men troligen anses det lättare att sälja ut verksamheten än att behöva lösa de problem som finns i verksamheten idag

Kommunfullmäktiges handlingar

Kommunfullmäktiges handlingar Nr 62 Uppförande av parkeringsgarage på Brodal Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11 2009-05-25 2009/KS0407 1 (2) Kommunfullmäktige Uppförande av parkeringsgarage på Brodal Borås kommuns parkeringsbolag

Läs mer

Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11

Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11 Nr 61 Upphandling av bostad med särskild service - LSS Kommunfullmäktiges handlingar 2009-06-11 2009-05-25 2007/KS0795 1 (2) Kommunfullmäktige Upphandling av bostad med särskild service - LSS På Kommunfullmäktiges

Läs mer

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17 PROTOKOLL 1 (4) Tid och plats Kl 14.00 14.15 Omfattning 7-11 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02 PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Kl 14.00 15.00 Omfattning 494-506 Närvarande Annette Carlson (M) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Marie Fridén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12 PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1-15 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan

Läs mer

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (17) Tid och plats Kl 14.04 15.25 Omfattning Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan Hjalmarsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14 PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats Kl 14.00 14.05 Omfattning 11 16 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

2012-01-27. Göran Björklund

2012-01-27. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2012-01-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 6 februari 2012. Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats Kl 14.00 14.21 Omfattning 1 7 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Malin Carlsson (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 ( 6) 2012-10-12 OBS! dagen och tiden Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, onsdagen den 24 oktober 2012 kl 09.30.

Läs mer

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (37) Tid och plats Kl 14.00 16.40 Omfattning 184 228 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Kjell Classon (S) Per Carlsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2010-02-08. Tid och plats Kl 13.32 15.44. Omfattning 58 92. Närvarande

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2010-02-08. Tid och plats Kl 13.32 15.44. Omfattning 58 92. Närvarande PROTOKOLL 1 (21) Tid och plats Kl 13.32 15.44 Omfattning 58 92 Närvarande Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) Kerstin

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2013-10-04 kl. 13:30 Beslutande: Övriga närvarande: Åsa Herbst (M) Kjell Erixon (MP), tjg. ersättare för Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Ola Carlsson

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (20) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1 38 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

Direktionsprotokoll

Direktionsprotokoll Direktionsprotokoll 2015-05-08 Plats och tid Borås, kl. 09.30-11.30 Omfattning 33-42 Beslutande Ersättare Adjungerade Övriga Ulf Olsson (S) ordförande Margareta Lövgren (M) 1-e vice ordförande 33-36 (930-1040)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 18.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 87 100 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Anethe Tolfsson (S) 89-100 Ida Legnemark

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-04-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 april 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2012-01-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 januari 201 012,, kl 14.00. Ulf Olsson Göran

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2004-04-13 Ärendeförteckning Sid nr 80 Justering...3 81 Årsbudget 2005 med plan för 2006-2007 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommungemensamma verksamheter samt kommunstyrelsekontoret...4

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2016-08-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 5 september 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

2014-08-08. Göran Björklund

2014-08-08. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2014-08-08 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 18 augusti 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande PROTOKOLL 1 (21) Tid och plats Kl 13.30 15.20 Omfattning 40 78 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

marknadsförings- och informationschef

marknadsförings- och informationschef PROTOKOLL 1 (11) Tid och plats Kl 13.30 13.37 Omfattning 491 508 Närvarande Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) Kerstin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdag 2009-03-30. Tid och plats Kl 13.36 14.44. Omfattning 165 184. Närvarande

PROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdag 2009-03-30. Tid och plats Kl 13.36 14.44. Omfattning 165 184. Närvarande PROTOKOLL 1 (12) Tid och plats Kl 13.36 14.44 Omfattning 165 184 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-08.50 Beslutande Ledamöter Urban Widmark (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (C) vice ordförande Tommy Nilsson (S) Tjänstemän Utses att

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2017-06-02 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 12 juni 2017 kl 14.00 Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-11-11 1 (13) Plats och tid Kullingshemmet, Vårgårda, tisdagen den 11 november 2008, kl. 14.00-16.45 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KS 1 Preliminär verksamhetsplan 2004-2006 2 Regionalt renhållningssamarbete 3 Handlingsplan, trafiknätsanalys 4 Upphandling av IT-infrastruktur med bredbandskapacitet 5 Delegation

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Claes

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2008-09-24 76 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Sammanfattning Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2016-06-10 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 20 juni 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L)

Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L) 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 08:30 09:00 Beslutande Ledamöter Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

23 Svar på remiss på reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och den idéburna sektorn

23 Svar på remiss på reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och den idéburna sektorn Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet Sida 1 av 9 Ärendeförteckning 21 Rapport Förebyggande hembesök 22 Förlängning av avtal med Attendo Sverige AB 23 Svar på remiss på reviderad överenskommelse om

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Godkännande av dagordningen. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Godkännande av dagordningen. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-06-23 Godkännande av dagordningen Beslutsärenden KS 1 Nya motioner 2 Referensgrupp, nybyggnad av bostäder 3 Förslag till åtgärder för att få budget i balans år 2004 4 Kostnadsbesparingar/strukturrationaliseringar

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-08-14 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 08.30 10.30 Beslutande Leif Nilsson (S) ordf. Ingemar Hellström (S) Fredrik Rönning (S) Mi Abrahamsson (S) Kjell Midér (S) Hans Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl t1hjo SAMMANTRÄDES PROTOKOLL l Plats och tid Stadshuset, kl 16.00-17.20, ajournering kl 16.40-17.00 Beslulande Ledamöter Catrin HuImarker (M), ordförande Tore Nolberger (M) Ewa F Thorstenson (M) Britt-Marie

Läs mer

måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl

måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl KALLELSE 1 (6) 2013-04-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl 15.30. Ulf Olsson Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Sid Justering... 2 8 Information från Drakfastigheter... 3 9 Information om uppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2009-02-17 Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-9.45 ande ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Tommy Nilsson (S) Pär Palmgren (M) Tjänstemän Utses att justera Kommunchef

Läs mer

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1995-09-07 Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Kallelse: Kallelse har skett i behörig ordning Plats och tid: Kommunförvaltningen, sammanträdesrum 4073, den 25 april 2012, kl. 16:00-17:50 Beslutande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

2015-02-27. Göran Björklund

2015-02-27. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2015-02-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 9 mars 2015 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2006-04-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 19 april, 2006 klockan 19.00 19.45 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

Therese Weckström. Malin Eriksson. Kommunstyrelsen. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Beslutande organ

Therese Weckström. Malin Eriksson. Kommunstyrelsen. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 15.30 15.55 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande Sture Pettersson (S) Ledamot Therése Weckström (S) Ledamot

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Kl 14.00 15.13 Omfattning 41 54 Övriga Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Yvonne Persson (S) Per Carlsson (S) Morgan Hjalmarsson

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP)

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP) PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 17.30 18.25 Omfattning 114 127 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Heléne Vistbacka Roth (FP) Gunbritt Johansson (V) Ernad Suntic (S) Rauno

Läs mer

marknadsförings- och informationschef

marknadsförings- och informationschef PROTOKOLL 1 (12) Tid och plats Kl 13.30 14.30 Omfattning 509 530 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2017-05-05 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 15 maj 2017 Ulf Olsson Göran Björklund OBS! Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2016-01-15 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 25 januari 2016 Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15. 2010-04-06 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.00 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S) Christina

Läs mer

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU32 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen. Den lagändring

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande Protokoll 1 (6) Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen 2016-09-28 KS 2016/0481-900 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl 08.30 08.45 Ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

Tekniska kontoret, kl.19.00-20.15

Tekniska kontoret, kl.19.00-20.15 1(11) Plats och tid Tekniska kontoret, kl.19.00-20.15 Paragrafer 18-26 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Jörgen Elfving (C), 1:a vice ordförande Tommy Lindgren (FP), 2:a vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-06-16 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Eva A Johansson (C ) Åke Jansson (C ) Britt-Marie

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10)

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Plats och tid Tingshuset, onsdagen den 27 augusti 2008, kl. 16.30 18.40 Ajournering kl. 17.40-18.05 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp)

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 27 29 Datum 2019-02-26 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2019-02-26, kl 08.30 08.40 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Carl Johan Sonesson (M), ordförande

Läs mer

OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl

OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl KALLELSE 1 (7) 2015-10-16 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl 09.30. Ulf Olsson

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.00 16.15 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (FP) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon (C) Jens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 1/3 Sessionssalen, 2018-03-21 kl 08:00-08:10 65-66 Beslutande Anna-Karin Skatt (S) ordförande, Runo Johansson (L) vice ordförande, Christer Johansson (S), Bengt Karlsson (S), Hajrudin Abdihodzic (V), Ambjörn

Läs mer