Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto!"

Transkript

1 Järvsö Björn & Ingemar, maj Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto! Bäste stoägare Detta brev ska ses som en inspiration till dig som kallblodsvän och det står dig fritt att använda vilken hingst du önskar för det viktigaste för mig är att vi avlar på våra ston. Med din insats håller vi kallblodssporten vid liv. Spar detta brev och läs det en gång i veckan till den dag då handlingsplanen är klar Så avlar jag fram min Drömhäst!. Det känns angeläget för mig att dela ut några tankar och funderingar som fått betydelse i mitt liv med hästar. Det är med stor tacksamhet jag minns välvilliga hjälpsamma människor, nu levande och redan hädangångna. Järvsöfaks har givit mig möjlighet att bidra till kallblodshästens utveckling avkommor har snart sprungit in 200 miljoner kronor. Hans första årgång tävlar fortfarande, i år 15 år gamla, Nordiska mästaren Hallsta Lotus och V75-vinnaren Stamping är still going strong. Den slitstyrkan kan ge många nya miljoner till ägarna av yngre årgångar Järvsöfaksare. För den enskilde hästägaren är avelsstoet det viktigaste. Avelshingstarna påverkar aveln genom många avkommor. I dag går det att läsa sig till svar på de flesta frågor på Internet, förr tvingades hästkarlarna lära sig allt detta kunnande själva eller av kollegor och dyrköpta erfarenheter.

2 Jäntungens blod lever vidare skrev Lasse Fransson i Travrondens julnummer. Bilden från Bestpojken, Hallingjänta, Blankjänta, Steggjänta, Järvsöjänta, Järvsöpojken, Skarpjänta & Jäntungen. Viktiga frågor innan du börjar 1) Avlar du för att bevara en kär familjehäst? 2) Avlar du för att äga, träna och tävla själv? 3) Avlar du för att sälja? I så fall måste du välja en populär championhingst om du vill få bra betalt för fölet. Kallblodsavel är som längdskidåkning. Du kan köpa det allra bästa materialet som finns på marknaden för en förhållandevis rimlig penning. Att involvera flera medhjälpare och medfinansiärer kan vara en fruktbar idé. Med tillskott av kapital och arbetskraft blir din satsning uthållig. I de flesta fall behövs flera försök, även om du har rätt recept. Om du har tur lyckas du direkt. Fru Fortuna måste hitta till dig, så skylta rätta vägen och kratta uppfarten Gå in på gör en provparning med ditt sto och önskad avelshingst. Det kostar inget annat än tid så prova varje dag tills ett träd är planterat. Vattna och gödsla trädet och det växer till en hel skog. Låt fantasin flöda prova igen. Nya korsningar nya möjligheter. Många lotter ger fler vinstchanser. Ta hjälp av redan prövade korsningar och lär av utfallet försök samtidigt komma på något nytt. Tänk avel i flera generationer. Ta med i beräkningarna att stammen ska gå att avla vidare på. Försök att hitta nyckeln till ett turboladdat fartmonster.

3 Järvsö Björn vann Zornloppet på Rättvik V Ett gammalt sto gör du klokt i att betäcka med en ung hingst ill du satsa på nya avelsston är mitt råd, förbered dig noggrant det finns nedärvningssäkra stolinjer. Om dina utvalda ston är för dyra att köpa förhandla om leasing eller lån mot uppfödarpremier. I stamboken kan du finna syskonen till avelshingstar. En lätt genväg till vad uppfödare mödosamt byggt upp under många år. Ibland hoppar travanlagen över en generation eller två till uppfödarens förtret. Men är det nedärvningssäker stolinje är det ingen fara avelsgenerna finns, fast travet kan gömma sig ett varv emellanåt. Olyckliga omständigheter kan spela in. Flera topphästar har ostartade ston i flera led på moderssidan. Då är förklaringen oftast medveten avel på mycket unga ston för att snabba på generationsväxlingarna och därmed få fram verkligt snabba avkommor.! Har du ett ungt oprövat sto föreslår jag att du betäcker med en ned ärvningssäker championhingst. Då får du direkt ett kvitto på stoets avelsvärde. Om du har ett gammalt sto gör du klokt i att betäcka med en ung hingst med stark stam så vinner du mycket tid med snabba generationsväxlingar. Det har jag lärt av Björn Hagen, den norske avelsgurun, som på sitt stuteri Hjelset Gård betäckt över ston. Det var Björn som inspirerade mig att betäcka Järvsö Anna redan som tvååring. Resultatet blev Järvsölina/Faksinett/Monster Monsun & Järvsö Nettan. K öp boken Avelsgodkända kallblodiga travhingstar från Svensk Travsport. Läs och begrunda så har du egna kunskaper och slipper bli lurad av okunniga rykten. En god hjälp på traven är Professor Hans Erik Uhlins böcker Vår kallblodstravare från lanthäst till folkets häst och Vår kallblodstravare alla tiders häst. Läs också om avelsindex, bluptal som togs fram av Professor Thorvaldur Arnason. F ör avelsplanering med god hjälp av kunskap praktisera följande råd läs och lär allt vetenskapligt som finns skrivet om rörelsegenen; AA - CA - CC Hästkarlar har genom erfarenhet vetat hur detta har fungerat i praktiken innan det stod i bokstäver... CC-häst travar bäst i utförslöpan. CA-häst travar bäst på plan mark. AA-häst travar bäst i uppförsbacken.

4 Järvsöfaks & Ingemar, maj Absolut inte någon domedagsprofetia Att din häst har fått CC-resultat i SynchroGait-testet är ABSOLUT INTE någon domedagsprofetia det kan komma att ställa något högre krav på dig som tränare, men i avelsboxen är du bara en AA-hingst ifrån en CA-avkomma de som enligt statistiken tjänar mest pengar. CC-hästarna kan vara mycket starka, uthålliga och besitta både hjärta och lungor som gör dem till topphästar och mycket viktiga för kallblodsaveln. CA-hästar travar på fyra vanliga skor, kan tränas och köras av alla människor och är hållbara. De springer också in mest bland kallbloden. De två främsta genom tiderna, Järvsöfaks och Moe Odin, har båda visat sig vara CA-hästar. V iktig information! Kallblodstravarnas insprungna pengar i medeltal per startande avkomma efter topphingstarna: Järvsöfaks kr / avkomma Moe Odin kr / avkomma Lome Elden kr / avkomma Spikeld kr / avkomma H ar du ett Järvsöfakssto eller känner någon som har flera? Leta upp en medfinansiär och betäck Järvsöfaksston är en avelsresurs att tillvarata. I Norge finns tusentals hästar med Elding, Granvar, Vinvar i stamtavlorna. Därför är det så viktigt med svenska Järvsöfaks, Järvsö Anna, Lapp Nils, Junius, Junger, Elsass, Solo, Ceres, Eivin, Lans m.fl. för avelssamarbetet mellan länderna. När Jäntungen av sakkunnig expertis lovordas som linjebildande sto är det att bara att passa på om du får tillfälle att avla på ett sto som är bärare av Jäntungen och Järvsöfaks blod. Jäntungens mormor sänkte svenska rekordet för treåriga ston fem gånger redan Järvsöfaks är kallblodssportens räddning, sa Tor Wollebaek till mig. Lannem Silje Järvsöfaks är farfar. B.W.Modde Järvsöfaks är morfar. Hallsta Lotus Järvsöfaks är far. N orsk kallblodssport är dubbelt så stor som den svenska i antal hästar. Finland är som Sverige

5 Allt du verkligen vill är möjligt att förverkliga om du skaffar tillräckligt stark uppbackning. och Norge tillsammans men med lägre prispengar. Genom kallblodstravarens utveckling, Sleipners duktiga förhandlare, Järvsöfaks popularitet som folkets häst har kallblodstravaren stora prispengar sin väntar den som vågar satsa avla, träna och tävla. När vi pratar framtid vill jag också minnas vår historia och några viktiga milstolpar som fört kallblodssporten framåt. Birgitta Hyllsjö skapade Elitkampen på Solvalla 1986 där legendarerna Alm Svarten och Ulf Thoresen segrade i den första upplagan. Företagare i Voxnadalen sponsrade, Stefan Holmgren, Solvalla, beviljade travklubben Sleipner Bollnäs ansökan om att köra kallblodslopp under Elitloppshelgen. 1985: Allt du verkligen vill är möjligt att förverkliga om du skaffar tillräckligt stark uppbackning svarade Håkan Lillis Olsson på min fråga om möjligheten fanns att köra kallblodslopp på Elitloppsdagen. Detta visdomsord omsatt i praktiken gäller också avelsverksamhet. Märk väl turen vill hjälpa den skicklige Ingvar Hyllsjö segrade i Norges mest ärofyllda lopp Jacob Meyers Pokal 1984 som första svenske kusk med Pilmingutt. Han hävdade alltid att kallblodssportens framtid formas av entusiastiska män och kvinnor som avlar, tränar, tävlar och tar med sig fler människor in i sporten. När jag började med kallblodsaveln var det storslaget om en häst sprang in kr. Min målsättning var att alla skulle tjäna vilket på på tio försök skulle ge kr Men så fungerade det inte i praktiken. Resultatet var snarare att nio avkommor tjänade 0 kr medan den tionde tjänade 1 miljon ensam. Lek med tanken att någon orkar med 100 föl och 99 st hamnar på 0 kr insprunget då måste den enda sista chansen trava in 10 miljoner ensam. Vad blev facit av mitt avlande? Hälften så många föl 50 st, dubbelt så mycket pengar 20 miljoner. Tack vare Jäntungen och Järvsöfaks som lyfte en hel ras. Om du föder upp några föl av god härstammning kommer någon troligtvis trava in kronor under karriären, vilket ger dig som uppfödare kr med de nya uppfödarpremierna på 20%. Om du leasar ut tävlingsrätten till någon duktig tränare slipper du göra jobbet själv, se här vilken god idé det kan vara att leasa ut hästen: 70% till leasingtagaren: kr 30% till dig / ägare: kr 20% till dig / uppfödare: kr Vilken lysande affär för uppfödaren den slanten räcker till att föda upp många föl och få flera chanser. Uppfödaren äger fortfarande stoet och fölet stiger i värde. Kallblodens förtjänstmöjligheter är goda. På ett enda år delas det ut 70 miljoner i prispengar, premiepengar, uppfödarpremier och kvalificeringspremier. Med risk att själv bli ifrånsprungen på tävlingsbanorna framöver av dina uppfödningar önskar jag ändå ett STORT LYCKA TILL Ingemar Persson

Travklubben Sleipner. Åbo

Travklubben Sleipner. Åbo Travklubben Sleipner Åbo 160210 Information Marita Arvidsson, ordförande i Travklubben Sleipner sedan 2009 E post: marita.arvidsson@sleipner.org Hemsida: www.sleipner.org Facebook: Travklubben Sleipner

Läs mer

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus #

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus # 52 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl R På Kulltorps stuteri har det i många år fötts upp vackra och framgångsrika welshponnyer sektion B, som har hävdat

Läs mer

Offentligt omdöme för hingsten Dalelden NK-940225

Offentligt omdöme för hingsten Dalelden NK-940225 Dalelden NK-940225 Fredriksson Maja, Norbergl Overn Per, Norge Far: Elding var verksam i aveln mellan 1989 och 2008. Han har under senare år varit den helt dominerande fadershingsten i Norge. I en utmärkt

Läs mer

VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04

VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04 VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04 Bakgrund och Syfte Bakgrund Att uppdatera och fördjupa den tidigare utredningen och därmed belysa

Läs mer

Christina Olsson Agr, Avelschef. Svensk Travsport.

Christina Olsson Agr, Avelschef. Svensk Travsport. Christina Olsson Agr, Avelschef Svensk Travsport www.travsport.se Svensk travhästuppfödning är tillsammans med Frankrike Europaledande och bland de tre främsta i Världen Några siffror från travsporten:

Läs mer

Hingstar PYDIN d INGBEST BRO VIKING LOME DIAMANT NORHEIM FAKSEN MJÖLNER HERKULES

Hingstar PYDIN d INGBEST BRO VIKING LOME DIAMANT NORHEIM FAKSEN MJÖLNER HERKULES Hingstar 2019 PYDIN d LOME DIAMANT NORHEIM FAKSEN MJÖLNER HERKULES Monster Trav Stuteri Vi både skickar och tar emot sperma från både kallblods- och varmblodshingstar. Välkommen med ditt sto till oss under

Läs mer

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav TEXT OCH FOTO: Anne Adre-Isaksson 22 Det var fascinationen för stammar och avel som lockade Johan Arneng in i travet. Idag är han avelsansvarig på Stall Zet och har egen uppfödning tillsammans med hustrun

Läs mer

Din uppfödning. vad är målsättningen?

Din uppfödning. vad är målsättningen? Din uppfödning vad är målsättningen? Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75 Ett kommersiellt tänkande är viktigare än någonsin. Siktar du på eliten eller bredden, och ser du tillräckligt affärsmässigt på din

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

I mitten på mars genomförde vi en undersökning med Travpanelen. Det var sex olika områden som berördes:

I mitten på mars genomförde vi en undersökning med Travpanelen. Det var sex olika områden som berördes: Vill du läsa återkopplingen av resultatet via webblänk, klicka här Hej, Här kommer lite resultat från den senaste undersökningen med Travpanelen. I mitten på mars genomförde vi en undersökning med Travpanelen.

Läs mer

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare Distriktsveterinärerna tipsar Information till Stoägare Avelssäsongen Våren är här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över hela landet hos såväl ston som stoägare. Då det varje år

Läs mer

V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp

V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp Vecka 2-10 V75 avgörs på Bergsåker den här veckan. Två av banans största profiler genom tiderna hedras Gösta Bergengren, Norrlands Travsällskaps förste ordförande och

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR.

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. Text och bild: Matti Holmgren, Working Husky Kennel Superledarhund med mycket intressant stamtavla säljes. Mycket lovande valpar efter våra tävlingshundar säljes. Skall

Läs mer

Avel och uppfödningsenkät - ej företag

Avel och uppfödningsenkät - ej företag Avel och uppfödningsenkät - ej företag Bilaga 2a Syfte Hästavel och uppfödning med kvalitet Bakgrund Hästnäringens Avelskommitté bildades hösten 2007 genom beslut i styrelsen för Hästnäringens Nationella

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline...1 Att bli travhästägare...2 Privat eller i konsortier... 3 Motiv att köpa travhäst...4 Från föl

Läs mer

Spela V75 med liten insats

Spela V75 med liten insats Spela V75 med liten insats V75 är ett oerhört svårt spel. En normal omgång startar i genomsnitt elva hästar i varje lopp. Antalet olika kombinationer som kan utgöra den rätta raden är ca 20 000 000. En

Läs mer

PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320

PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320 PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320 Frågor ställda till nominerade personer 1. Har du tidigare erfarenhet från föreningsarbete 2. Om ja, hade du någon

Läs mer

TRAVHÄST- UPPFÖDNING

TRAVHÄST- UPPFÖDNING TRAVHÄST- UPPFÖDNING Foto: Claes Kärrstrand TRAVHÄSTUPPFÖDNING ROLIGT SPÄNNANDE OCH LÄRORIKT! För att nå framgång som uppfödare måste både avelsarbetet och själva uppfödningen lyckas. Man kan säga att

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1

Mentalitet och avel. www.viljashundskola.se sid 1 Mentalitet och avel Mentalitet uppfattas och beskrivs ofta som något som är ganska svårt att förutsäga och att förutsäga en enskild individs mentalitet är ganska svårt. För att styra mentala egenskaper

Läs mer

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler Vecka 7-2010 Tuffa damer på hemmaplan Hilda Zonett och Lundås Emelie har två saker gemensamt. De har båda två Bergsåker som hemmaadress och de har båda två tillskrivits titeln landets bästa sto. Det finns

Läs mer

Offentligt omdöme för hingsten B.W.Gulliver 06-0262

Offentligt omdöme för hingsten B.W.Gulliver 06-0262 B.W.Gulliver 06-0262 B W Montage AB, Älvsjö Wallström Birger, Älvsjö Far: Lome Kongen, 1.20,6ak/2.445.634 Nok, har hittills 31 segrar på 103 och vunnit flera storlopp, bl a STC:s avelslopp, Erik Graléns

Läs mer

Föl på väg. Gäller från 2013-01-01

Föl på väg. Gäller från 2013-01-01 Föl på väg Gäller från 2013-01-01 1 Försäkringar för avel och uppfödning I samarbete med ASVH, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, har Agria tagit fram försäkringar som är särskilt anpassade

Läs mer

LAGAR ANGÅENDE TRANSPORT AV HÄST

LAGAR ANGÅENDE TRANSPORT AV HÄST LAGAR ANGÅENDE TRANSPORT AV HÄST Av: Hanna Pettersson I dagens samhälle så transporteras våra hästar en hel del och framförallt då våra tävlingshästar. Jag tänkte fördjupa mig om vad de exakta reglerna

Läs mer

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Organisationsnummer 556606-9349 Årsredovisning 2003-01-01--2003-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Travkompaniet Stall Röd AB bedriver tävlingsverksamhet med travhästar. Bolaget

Läs mer

Hur föds svenska fullblod upp?

Hur föds svenska fullblod upp? Hur föds svenska fullblod upp? Ett fördjupningsarbete av Caroline Söderberg och Gabriella Carlsson, Steg 3 2011 1 Inledning Alla uppfödare vill föda upp hållbara, snabba och framgångsrika hästar. Alla

Läs mer

! " # $ $% /)0 / ! "# $%&$ ' # ( " (# '

!  # $ $% /)0 / ! # $%&$ ' # (  (# ' ! " # $ $% &# + # - #!#! "# $%&$ '"& #" ' # ( " (# ' '()* ',( + (& $.) /)0 / 12344244 ') * "++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, *- ) '+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++,,* ')++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.,*/

Läs mer

Poänglördag. Hästar i utländsk träning senast kl.09:00 vardag före startanmälan.

Poänglördag. Hästar i utländsk träning senast kl.09:00 vardag före startanmälan. BERGSÅKER Tisdag 2 oktober Startanmälan: senast onsdag 26 september kl. 09:00 Utländsk anmälan samt övrig tid (0046 60) 66 96 01. Häst som startar senast tisdag 25 september har företräde till start. Idag

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 2011

Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 2011 Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 20 Förord Från början hade vi massor av förslag på hur man skulle kunna arbeta med matematik och spel. Tillslut valde vi att fördjupa oss i travspelet, dels för

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Auktionskatalog. Lördag 9 augusti. Kallblodsauktion i Multihallen. Start kl 18:00

Auktionskatalog. Lördag 9 augusti. Kallblodsauktion i Multihallen. Start kl 18:00 Auktionskatalog Kallblodsauktion i Multihallen Lördag 9 augusti Start kl 18:00 Svenskt Kallblodskriterium, Kriteriestoet Svensk Travsports Guldtäcke & Ådalspriset Lördag 9 augusti Första start 12:45 2

Läs mer

PROPOSITIONER MARS 2015

PROPOSITIONER MARS 2015 PROPOSITIONER MARS 2015 FEBRUARI 20 fredag 21 lördag 22 söndag STARTANMÄLNINGAR 23 måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 27 fredag 28 lördag MARS 1 söndag 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag 5 torsdag 6 fredag

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Fransk-amerikansk blandning Något som också påverkade inriktningen

Fransk-amerikansk blandning Något som också påverkade inriktningen På senare år har vi sett ett ökat utbyte med fransk travsport. Därför ska vi i två artiklar ta en titt på hur den franska travaren har växt fram, samt hur detta avspeglar sig i stamtavlan för några av

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 -

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - Karlstad Stadslopp är ett arrangemang som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Jag har under åren haft flera tuffa duster runt de 10 000 metrarna. Så det finns minst

Läs mer

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Organisationsnummer 556606-9349 Årsredovisning 2002-05-01--2002-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Travkompaniet Stall Röd AB bedriver tävlingsverksamhet med travhästar. Bolaget

Läs mer

PROPOSITIONER JANUARI 2014

PROPOSITIONER JANUARI 2014 PROPOSITIONER JANUARI 2014 2 STARTANMÄLNINGAR DECEMBER 23 måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 27 fredag 28 lördag 29 söndag 30 måndag 31 tisdag JANUARI 1 onsdag 2 torsdag 3 fredag 4 lördag 5 söndag 6

Läs mer

ARBETSBLAD LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 28 APRIL 2017

ARBETSBLAD LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 28 APRIL 2017 ARBETSBLAD PRODUCENT: KRISTOFER CARLSSON PROJEKTLEDARE: MIA BISANDER BESTÄLLNINGSNUMMER: 104656TV3 LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 28 APRIL 2017 Lilla Aktuellt skola och Lilla Aktuellt teckenspråk är ett

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Upplevelser med hästar

Upplevelser med hästar Upplevelser med hästar Dokumentation av häst Det var som allmänreporter på några landsortstidningar på 60-talet, jag började skriva om trav och fotografera hästar i större skala. Förutom lokala nyheter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Mina framsteg och min framtid

Mina framsteg och min framtid Mina framsteg och min framtid När vi arbetar med oss själva och står mitt i en utvecklingsprocess är det vanligt att vi hamnar i ett läge där vi inte tycker att vi kommit någon vart och att vi inte utvecklats

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

UNGHÄSTUTSTÄLLNING 1: OCH 2:ÅRIGA KALLBLOD

UNGHÄSTUTSTÄLLNING 1: OCH 2:ÅRIGA KALLBLOD 1 Tekno Eld Kriteriet 2017 Best in Show 2016, Tekno Eld 14-0031 UNGHÄSTUTSTÄLLNING 1: OCH 2:ÅRIGA KALLBLOD Hagmyren Hudik Travet Söndag 3 september 2017 Sleipner Hudiksvall och Hudiksvalls Hästägareförening

Läs mer

TRAVKOMPANIET STALL BLÅ AB (publ) Årsredovisning

TRAVKOMPANIET STALL BLÅ AB (publ) Årsredovisning TRAVKOMPANIET STALL BLÅ AB (publ) Organisationsnummer 556606-9331 Årsredovisning 2002-01-01--2002-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Travkompaniet Stall Blå AB bedriver tävlingsverksamhet med travhästar. Bolaget

Läs mer

Nilton. Godkänd hingst Gislaved Mankhöjd: 148 cm. Bedömning: =40 p. Galopp: 8

Nilton. Godkänd hingst Gislaved Mankhöjd: 148 cm. Bedömning: =40 p. Galopp: 8 Nilton Godkänd hingst Gislaved 2003. Mankhöjd: 148 cm. Bedömning: 9-8-7-8-8 =40 p Galopp: 8 Tillhör grundstambok avd. 1. Nilton är en högrest hingst med utmärkta rörelser och ett mycket gott temperament.

Läs mer

SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se

SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se PROPOSITION SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 Till Svensk Uppfödningslöpning 2014 kan svenskfödda hästar födda

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

function get_style433 () { return "none"; } function end433_ () { document.getelementbyid('embattle433').style.display = get_style433(); }

function get_style433 () { return none; } function end433_ () { document.getelementbyid('embattle433').style.display = get_style433(); } function get_style433 () { return "none"; } function end433_ () { document.getelementbyid('embattle433').style.display = get_style433(); } Ännu en gång har ST levererat ett krispaket utan en ordentlig

Läs mer

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp?

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp? Några goda råd f Labradoren är en av våra mest populära hundraser och mycket omtyckt på grund av sitt vänliga sinnelag och sin stora dresserbarhet. Den är en jakthund - en apporterande fågelhund som arbetar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du?

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Camilla Holm, leg sjukgymnast, leg dietist 2006-1 Motionstyper -2 Från grottmänniska till kontoret Vår kropp är genetisk samma som på stenåldern, dvs.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Schlagerdrottningens satsning köper häst

Schlagerdrottningens satsning köper häst annons: «Start «Sport «Trav 365» Visa bildtext» Schlagerdrottningens satsning köper häst Ulrika Wällstedt. Foto: KANAL75 17 feb 2011 Hon är Sveriges stora schlagerdrottning. Nu ger sig Charlotte Perrelli,

Läs mer

HÄSTFÖRETAG vad krävs?

HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAGARFORUM 27 FEBRUARI 2014 NÄRINGSVERKSAMHET kan det vara när Det inte är uppfödningsverksamhet Ointresserad av hästar- hatar hästar Rider inte själv Ensamstående utan släkt

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8

Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 nytt_original_0914 06-09-14 11.30 Sida 3 Innehåll Att dokumentera och känna till sin egen historia 4 Komma i gång en introduktion 7 Intervjuteknik 8 Mitt liv min barndom 10 min ungdom 22 mitt vuxenliv

Läs mer

FÖR DIG SOM... Verkygslåda 2014-08-04

FÖR DIG SOM... Verkygslåda 2014-08-04 FÖR DIG SOM... Verkygslåda 2014-08-04 En bild säger mer än 1000 ord För dig som är med och enar Friskis&Svettis en verktygslåda För att visa upp en enhetlig bild av Friskis är det viktigt att bilderna

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Sleipner Ådalens Unghästvisning 2015

Sleipner Ådalens Unghästvisning 2015 Sleipner Ådalens Unghästvisning 2015 4 oktober 1 Bore 13-0047 hingst 2 år, svartbrun Ägare: Holmsten Stefan & Sjölander Elisabeth Uppfödare: Holmsten Stefan & Sjölander Elisabeth MEL ODIN MOE ODIN (NO)

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita HIDRA VI Sto f. 2005 e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre Fux, bläs, vvb, 170 cm Uppfödare: Valdevita Hidra är ett unikt PRE-sto ur flera aspekter. Först och främst är hennes härstamning intressant, hon har

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Conferatorloopen från idé till resultat

Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen bygger på the S. Haeckel & R. Nolan s Business Learning Loop vilken är en teoretisk modell för effektiv inlärning. Det tar fyra steg söka, reflektera,

Läs mer

Vägen till ett framgångsrikare liv. Framgång föder framgång

Vägen till ett framgångsrikare liv. Framgång föder framgång Framgång föder framgång I din strävan till ett framgångsrikare liv, finns det en fundamental ingrediens som de flesta människor missar. Nämligen att se till det de redan har, och göra detta med en tacksamhet.

Läs mer

PROPOSITIONER MARS 2014

PROPOSITIONER MARS 2014 PROPOSITIONER MARS 2014 2 STARTANMÄLNINGAR FEBRUARI 20 torsdag 21 fredag 22 lördag 23 söndag 24 måndag 25 tisdag 26 onsdag 27 torsdag 28 fredag MARS 1 lördag 2 söndag 3 måndag 4 tisdag 5 onsdag 6 torsdag

Läs mer

Personlig effektivitet i projekt och vardag

Personlig effektivitet i projekt och vardag Några viktiga steg: Personlig effektivitet i projekt och vardag Rune Olsson www.iei.liu.se/pie/olsson-rune Steg 1. Vad håller du på med? Bli medveten om vad du gör under din vardag. Steg 2. Vad vill du

Läs mer

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv.

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv. Inledning Att vara chef att vara ledare! Vad innebär det? Varför vill jag vara ledare? Och hur lär man sig att vara det? Viktiga frågor som inte alltid är så lätta att svara på. Delvis beroende på att

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

eller ryttare på ryggen. Vi brukar alltid välja en unghäst av den ras som är mest känd i landet.

eller ryttare på ryggen. Vi brukar alltid välja en unghäst av den ras som är mest känd i landet. Kära Hästägare, Tack för ditt visade intresse att anmäla din häst till kommande Monty Roberts Join-Up Demonstration Vi ber Er att noga läsa igenom följande information Uttagnings/Demohästkriterium. Om

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

PROPOSITIONER JANUARI 2015

PROPOSITIONER JANUARI 2015 PROPOSITIONER JANUARI 2015 STARTANMÄLNINGAR NOVEMBER 23 tisdag 24 onsdag 25 torsdag 26 fredag 27 lördag 28 söndag Bergsåker, Åby Solvalla Färjestad Jägersro, Umåker, Örebro DAGS ATT FÖRNYA LICENSEN Nästa

Läs mer

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Mellersta Norrlands Hästavelsförening 1 Domare: Kvalitets häst (SWB): Exteriör:

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

CHG Stuteri AB. Måndag.

CHG Stuteri AB. Måndag. Följ med på en resa i vår vardag med våra hästar Presentation: Vi som driver CHG stuteri heter Jessica och Henrik Håkansson. Vi startade vårt bolag på hösten 2013. Vi har valt att återberätta en vecka

Läs mer