AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008"

Transkript

1

2 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008 Förord Efter nyvalet i september och konstituering i oktober har den nya psykiatriberedningen fortsatt att utveckla beredningens arbetssätt i enlighet med fastlagda rutiner och ambitioner i beredningens verksamhetsplan. Genom den här promemorian gör beredningen en avrapportering till hälsooch sjukvårdsnämnden av det arbete som har genomförts under hösten Från och med årsskiftet 2008/2009 övergår beredningen till att vara en beredning under landstingsstyrelsen. LANDSTINGET SÖRMLAND För psykiatriberedningen Anita Neuhuas Ordförande Kristina Fransson Vice ordförande Inledning Fram till årsskiftet 2008/2009 har psykiatriberedningen varit ett beredande organ till landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd med uppgift att utvärdera och analysera den psykiatriska vårdens utveckling i länet. I detta uppdrag ska beredningen särskilt följa avvägningen mellan sluten vård, öppen vård och primärvård, användningen av mobila team, samarbetsformerna med socialpsykiatrin, utnyttjandet av erfarenheterna från Miltonprojekten samt samarbetet med och nyttjandet av Karsuddens resurser. Beredningen ska också följa upp och utvärdera beroendevårdens struktur och innehåll samt utveckla formerna för brukarmedverkan. Nedan följer en presentation och avrapportering av beredningens arbete under hösten 2008 vad gäller ärenden och aktiviteter. Från och med 2009 övergår beredningen till att vara en beredning under landstingsstyrelsen Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se SID 1(6)

3 Sammansättning Beredningen har bestått av följande elva ledamöter. Anita Neuhaus (S), ordförande Björn Blid (S) Therese Huru (S) Ann-sofie Soleby Eriksson (S) Richard Karlsson (FP) Lena Ilhag (MP) Angelique Carlsson (MP) Kristina Fransson (M), vice ordf Christina Lindström (M) Håkan Ingårda (C ) Åke Wejéus (KD) Beredningens ordförande och vice ordförande har varit adjungerade till hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott. Sammanträdena Under hösten 2008 har beredningen haft tre ordinarie heldagssammanträden. På det konstituerande sammanträdet i början av oktober inledde beredningen samtal med Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete och träffade bl a verksamhetscheferna för BUP Sörmland. Vid detta möte beslutade beredningen även att avge en rapport över genomförandet av beslutade förändringar inom psykiatrin i västra länsdelen. På det andra sammanträdet i oktober gjorde beredningen en uppföljning av Miltonprojekten ett år efter avslutningen av desamma. Beredningen avslutade sedan sin verksamhet under hösten 2008 med att vid sitt sammanträde i december följa upp arbetet på länets tre beroendecentra. Vid detta tillfälle deltog även Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete. Dagen efter var beredningen sedan inbjuden att delta i socialberedningens sammanträde. Under hösten har beredningen medverkat i framtagningen av ett nytt reglemente för beredningens nya roll som en beredning under landstingsstyrelsen. Vid sitt sammanträde i december ställde sig landstingsstyrelsen bakom detta förslag. SID 2(6)

4 Beredningen har följt upp genomförandet av psykiatribeslutet i västra länsdelen Efter inbjudan från kommunpolitiker i Katrineholm har presidiet haft uppföljande samtal om hur psykiatrin fungerade under sommaren 2008 och hur läget var när det gäller genomförandet av psykiatribeslutet i västra länsdelen. Detta resulterade i att beredningen avgav en rapport till hälsooch sjukvårdsnämnden med krav på åtgärder. Beredningen har följt upp Miltonprojekten ett år efter avslutningen I enlighet med beredningens arbetsplan har beredningen genomfört en uppföljning av Miltonprojekten ett år efter avslutningen: Vad har projekten satt för spår effekter för brukare respektive anhöriga och effekter för verksamheten? Denna uppföljning resulterade i att beredningen lämnade en rapport om Miltonsatsningen till hälso- och sjukvårdsnämnden. Denna rapport kommer att behandlas på hälso- och sjukvårdsnämnden i januari Beredningen har följt upp beroendevårdens struktur och innehåll I enlighet med beredningens arbetsplan har beredningen följt upp arbetet på länets tre beroendecentra och hur arbetet fungerar med problem och möjligheter samt hur samarbetet sker mellan landstinget och kommunerna. Presidiet har diskuterat frågan om slutenvård för barn och ungdom Presidiet har inlett samtal med företrädare för kommunerna om hur landstinget och kommunerna samarbetar kring barn och ungdomar som far illa och hur samarbetet fungerar mellan respektive kommun och BUP respektive den slutenvård som landstinget köper av Uppsala BUP. I detta arbete följer också presidiet avtalet med Uppsala BUP bl.a. med anledning av en inträffad incident i behandlingen av en patient. Detta arbete kommer presidiet och beredningen att fortsätta att fördjupa sig i under 2009 och därvid även följa upp samarbetet med BUP. Beredningen har rapporterat till nämndens AU Beredningen har kontinuerligt rapporterat om sitt arbete på nämndens arbetsutskott, där både ordförande och vice ordförande från beredningen har ingått. På AU:s dagordning har det funnits en stående punkt där beredningens ordförande rapporterat från beredningens fortgående arbete. SID 3(6)

5 Beredningarna har påbörjat ett samråd Enligt reglementena för hälso- och sjukvårdsnämndens tre samverkansberedningar ska dessa beredningar inför och efter sina samtal med kommunerna samråda med psykiatriberedningen kring frågor som rör psykiatrin. Under hösten har detta samråd hittills inte hittat sina former. Beredningen har fördjupat sig i följande frågor Under hösten har beredningen skaffat sig ökad kunskap och fördjupat diskussionen omkring följande frågor: - Psykosocial kompetens i primärvården - Förutsättningar för barns och ungdomars psykiska hälsa - Barn- och ungdomspsykiatrin i Landstinget Sörmland - Behovsinventering i södra länsdelen av personer med psykiskt funktionshinder Beredningen har lagt grund för en brukarmedverkan Enligt beredningens reglemente och i enlighet med beredningens intentioner som finns fastlagda i verksamhetsplanen för 2008 ska beredningen utveckla former för brukarmedverkan och brukarinflytande. Efter ett inledande sammanträde med representanter från både Socialstyrelsen, Inflytandeguiden, NSPH, Eskilstuna psykiatriska klinik, Eskilstuna kommuns sociala beredning, Eskilstuna kommuns vuxenförvaltning och arbetsmarknads- och familjeförvaltning i början av året har presidiet fortsatt att fördjupa sig i frågan. Under hösten har beredningen bjudit in representanter för brukaroch anhörigorganisationer till årets sista sammanträde då beredningen följde upp arbetet i beroendevården. Under 2009 kommer beredningen att ta initiativ till att stödja en uppbyggnad av ett nätverk för ett lokalt NSPH. Beredningen har deltagit på konferenser Under hösten har representanter från beredningen deltagit och medverkat på bland annat följande konferenser och seminarier: - Öppen psykiatrisk tvångsvård öppen rättspsykiatrisk vård - Socialstyrelsen - Inspirationsdag för äldre på temat ensamhet Vem kan segla förutan vind Läkemedelskommittén och FoU äldre - Presentation av ett nytt utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa UPP - Länsstyrelsen - Psykiatrins dag Mälardalens högskola SID 4(6)

6 Planerna för år 2009 Utifrån sin nya roll som beredning under landstingsstyrelsen kommer beredningen att även under 2009 aktivt följa psykiatrins utveckling och lyfta fram goda exempel för att skapa relevanta underlag för att styrelsen ska ha förutsättningar att göra sina beställningar av hälso- och sjukvård för länets invånare. Beredningen har bl.a. planerat att följa upp kommunernas behov av utredningsresurser för barn och ungdomar, ta initiativ till ett första möte med ett nätverk för ett Sörmländskt NSPH, arrangera en temadag om äldres psykiska hälsa, arrangera öppna föreläsningar, göra ett studiebesök i Örebro läns landstings psykiatri samt arrangera en temadag om beroendevården. Beredningens referenser I sitt arbete hittills har beredningen följande referenser som underlag 96 tankar om Psykiatri Psykiatriberedningens slutrapport, juni 2002 Utredning om den psykiatriska vården i Sörmland, Ledningsbolaget, maj 2004 Översyn av den vuxenpsykiatriska vården i Sörmland, mars 2005 Satsning på psykiatri och socialtjänst , Socialstyrelsen 2007 Innehållet i den rättspsykiatriska vården Delrapport till Nationell psykiatrisamordning, Socialstyrelsen 2007 Brukarråd och brukarrevisioner, Socialstyrelsen 2001 Brukarinflytande i praktiken, En rapport från inflytandeprojektet 2006 Om lika värde och rätt, En rapport från inflytandeprojektet 2006 För dialog och förändring, En rapport från inflytandeprojektet 2006 Hitta rätt!, Vägledning till brukarinflytande i psykiatrin och socialtjänsten, Inflytandeprojektet 2007 Södertäljemodellen samverkan som startade med psykiatrireformen, Södertälje kommun februari 2006 Lysekilsmodellen, samarbetsavtal mellan Lysekils kommun, Psykiatriska teamet och primärvården, Lysekil 2004 Presentation av Nyköpingskliniken Presentation av Eskilstuna kliniken Socionomen nr 4, 2008 NSPH Organisatorisk plattform NSPH Verksamheten i NSPH i Jönköpings län med projektplan och verksamhetsberättelse Patienter som konsulter i vården, Rapport 2007, Norra Stockholms Psykiatri Coachingprojektet, Rapport 2007, Stockholms Norra psykiatri Balans, Jubileumstidning från Föreningen Balans år 2007 Uppdragsbeskrivning för coacher i Katrineholms kommun Verksamheter för korttidsvistelse för personer med psykiska funktionshinder, Boendeprojekt, Urban Markström, Växjö Universitet Gemensam kunskapsbas grundutbildning med inriktning mot evidensbaserad praktik, Eskilstuna kommun, Strängnäs kommun och Landstinget Sörmland SID 5(6)

7 Program för gemensamma insatser till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner, Närvård i Sörmland PUFF psykiatrins utveckling för framtiden, Örebroläns landsting Jordmån för psykisk hälsa, Liv och hälsa 2004, rapport nr 2, 2006, CDUST Förstärkt arbete kring psykisk hälsa, Presentation, 2008, Heidi Leppäniemi För barnets bästa från utbildning till mötesplats, En översyn av föräldrautbildningen i Landstinget Sörmland, Landstinget Sörmland. I övrigt hänvisas till psykiatriberedningens protokoll. Avstämning av arbetsplanen När det gäller beredningens uppdrag har den påbörjat arbetet beträffande följande uppdrag Påbörja utvärderingen och analysen av tidigare fattade beslut om den psykiatriska vården i länet Inlett samtal med kommunpolitiker om bl.a. psykiatrin i västra länsdelen, kring barn och ungdomar och kring beroendevård Följt upp genomförandet av psykiatribeslutet i västra länsdelen Följt upp Miltonprojekten och för att ta vara på erfarenheterna av dessa Utveckla former för en dialog mellan brukare, deras organisationer, anhöriga och företrädare för verksamheten Under hösten 2008 har beredningen fortsatt sitt arbete med att skaffa sig en kunskapsbild av den psykiatriska vården i länet för att kunna fullgöra sitt uppdrag. SID 6(6)

8

9

10

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

Beredningen har bestått av följande elva ledamöter.

Beredningen har bestått av följande elva ledamöter. Sammansättning Beredningen har bestått av följande elva ledamöter. Kristina Fransson (m), ordförande Börje Löfgren (m) Richard Karlsson (fp) Mattias Claesson (c ) t.o.m. 08.06.11 Håkan Ingårda (c ) fr.o.m.

Läs mer

Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete:

Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete: Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-12-02 HN-HOS08-021 PROTOKOLL Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning Datum: 2008-12-02 Plats: Ledamöter: Anmält

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-01-11 HN-HOS08-004 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN Inledning Västra samverkansberedningen är ett beredande

Läs mer

A. Sammanträdet öppnas. 9 Inledning. 10 Val av justerare

A. Sammanträdet öppnas. 9 Inledning. 10 Val av justerare Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2008-04-02 HN-HOS08-021 PROTOKOLL Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning Datum: 2008-04-02 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Ej anmält

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2007

Verksamhets- berättelse 2007 Verksamhets- berättelse 2007 Hälso- och sjukvårdsnämndens Utskott för privata vårdgivare Februari 2008 Verksamhetsberättelse Utskottet för privata vårdgivare Verksamhetsberättelse 2007 Utskottet för privata

Läs mer

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2005-06-07 LKD04342 38 Motionssvar Gemensam nämnd för att bedriva psykiatrisk vård mellan kommun och landsting Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2005-05-17 54 (se bilagda

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-167 86 Dags att utveckla vården av alkoholmissbrukare ytterligare! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning. Till Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning. Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens Psykiatriberedning DATUM DIARIENR 2010-08-16 HN-HOS10-280 Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Tvångsvård i psykiatrisk öppenvård i landstinget Sörmland psykiatriberedningen rapporterar

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-02 HN-HOS10-280 59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport. 2. ger hälso-

Läs mer

Torshälla stads förvaltning

Torshälla stads förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2008-04-08 HN-HOS08-003 PROTOKOLL Sammanträde med norra samverkansberedningen och presidiet för Torshälla stads nämnd den 8 april 2008 Datum: 2008-04-08 Plats:

Läs mer

Bidragsansökan till verksamhet i NSPH Sörmland för år 2011

Bidragsansökan till verksamhet i NSPH Sörmland för år 2011 Bidragsansökan till verksamhet i NSPH Sörmland för år 2011 (reviderad) Landstinget Sörmland Länssjukvårdsnämnden Sekr Ann Marie Båvner 611 88 Nyköping NSPH Sörmland bildades i december 2009 och består

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55)

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL HN-HOS05-124 DATUM 2005-06-17 DIARIENR 47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L)

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L) 1 (10) Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 09.00-10.30 Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45 Ledamöter (L) (M) (M) (KD) (S) (S) (S) (V) Jessica Ericsson

Läs mer

Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning. Kullbergska sjukhuset, Katrineholm. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas.

Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning. Kullbergska sjukhuset, Katrineholm. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas. PROTOKOLL Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning Datum: 2007-04-25 Plats: Ledamöter: Sekreterare: Medverkande: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm Karin Wahlgren (m), ordförande Sven Eric Huss

Läs mer

Hans Liljeberg /cf 2016-12-16 Lokal Hälso- och sjukvårdsberedning för Falun Mötesplan 2017 Sammanträde Lokal Onsdag 22 februari Kullan, plan 2 Onsdag 31 maj Kullan, plan 2 Tisdag 19 september Kullan, plan

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm LS-LED10-009 sammanträde med s Västra samverkans beredning Datum: Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: 12 oktober 2010 Kullbergska sjukhuset, Katrineholm Kjell Rosén (MP), ordförande

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

95 Fastställande av skattesats för Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

95 Fastställande av skattesats för Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-10-28 LS-LED08-581 95 Fastställande av skattesats för 2009 Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden Jörgen Danielsson

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-10-30 Elin Gottfridsson Närvårdsstrateg Tfn 018-611 30 15 E-post elin.gottfridsson@lul.se Beredningen för äldre och funktionsnedsatta Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 02636 78 Motion Försök med ökad samverkan mellan apotek och sjukhus Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 114 (se bilagda handlingar) behandlas.

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN08-001

Protokoll D.nr DU-KAN08-001 2008-09-26 D.nr DU-KAN08-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DU-nämnden Datum: 2008-09-26 Tid:

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas PROTOKOLL Gemensamt sammanträde mellan Västra samverkansberedning och presidierna i Flens socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd Datum: 2007-08-30 Plats: Ledamöter: Vårdcentralen, Flen Karin Wahlgren

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 7 december 2011 kl. 12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni.

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni. PROTOKOLL 2005-05-31 Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän den 30 maj 2005 kl 09.00-17.00 och den 31 maj 2005 kl 08.30-12.00 på Konferensanläggningen Skottarn, Gullholmen 58-70 NÄRVARANDE

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Fredag den 13 december 2013 kl 10.00-14.00 i Landstingshuset, rum 3 Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Dan Ankarholm (NS) Närvarande

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-11-30 LKD04193 75 Motion Förbättrat stöd för barn och ungdomar som upplevt våld i familjen Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2004-11-15 117 (se bilagda handlingar)

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman Vård- och Omsorgsnämnden 2004-06-24 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 08.15 10.15 Beslutande Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s)

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet

Reglemente för folkhälsorådet Reglemente för folkhälsorådet Upprättat: 2014-05-14 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-06-02, 69 Giltig från: 2015-01-01 Kontaktperson: André Enarsson Utöver vad som framkommer i reglemente

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Jessica Ericsson (L)

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Jessica Ericsson (L) 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 14:00-16:15 Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (L) (MP) (KD) (C) (V) Jessica Ericsson Cecilia

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) Eva Lundemo (C) Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S)

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala Beredningen för barn och unga 2015-11-09 1 (13) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-11-09, kl. 09.00 10.00 Beslutande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande (tjänstgörande ordförande) Jenny

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-313 68 DU-nämndens förslag om bildande av kommunalförbund Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen avslår den av DU-nämnden föreslagna

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-09-17 1 (16) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-09-17, kl. 14.00 16.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande Jenny

Läs mer

Voteringen utfaller med 35 ja-röster:

Voteringen utfaller med 35 ja-röster: PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-03-02 LKD 04126 7 Ändring i reglemente avseende hälso- och sjukvårdsnämndernas lokala utskott Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2004-02-23 18 (se bilagda handlingar)

Läs mer

Åsa Folkhögskola, Sköldinge

Åsa Folkhögskola, Sköldinge Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-12-06 HN-HOS07-004 PROTOKOLL Gemensamt sammanträde mellan västra samverkansberedningen och berörda presidier i Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-08-27 LS-LED07-311 108 Arvoden för förtroendevalda. Revidering. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar, (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Agneta Jansmyr, regiondirektör

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (6) Landstingets kansli 2014-10-20 Kansliavdelningen, Justerat 2014-11-03 SB 6/2014 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 9-11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL LKD Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" Bakgrund

PROTOKOLL LKD Motionssvar. En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag Bakgrund PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2002-10-29 LKD 01602 83 Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" (Lf) Bakgrund Gustaf Wachtmeister och Benny Gezelius (m) har lämnat in en motion

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten

LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten HANDLAGGARE Göran Gustavsson DATUM 2006-01 -1 8 DIARIENR HN-HOS06-004 PROTOKOLL Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning Datum: 2006-0 1-18 Plats: Ledamöter:

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Falkenbergsnämnden 26-36

Falkenbergsnämnden 26-36 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-04-25 Falkenbergsnämnden Falkenbergsnämnden 26-36 Tid: Onsdagen 25 april 2007, kl 13:00-17:00 Plats: Vårdcentralsområdet Falkenberg, sammanträdesrummet Utsikten Ledamöter

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Halmstadsnämnden 10-18

Halmstadsnämnden 10-18 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-02-20 Halmstadsnämnden 10-18 Tid: Onsdagen den 20:e februari 2008, kl. 10:00-15:55 Plats: Borgsalen, Landstingskontoret, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina Nillius

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-04-20 LS-LED09-696 48 Dags för gratis HPV vaccin även till länets pojkar! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Läs mer

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 03603 86 Framtidens diabetesvård i Sörmland Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 121 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkande Ingrid Nyhlén

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-08-24 1 (14) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-08-24, kl. 14.00 16.00 Beslutande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 19 Utvärdering av den kommunaliserade hemsjukvården, redovisning

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Bakgrund Regeringen fattade den 24 april 2008 beslut om en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

49/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-0678-3 49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer:

Läs mer

A. Sammanträdet öppnas. 1 Inledning. 2 Val av justerare

A. Sammanträdet öppnas. 1 Inledning. 2 Val av justerare Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2008-01-29 HN-HOS08-021 PROTOKOLL Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning Datum: 2008-01-29 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Ej anmält

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-06-01 LS-LED10-400 139 Överenskommelse mellan Landstinget i Västmanland och Landstinget Sörmland om samverkan inom barn- och ungdomspsykiatrisk vård (BUP)

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106)

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (8) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (8) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Gunilla Carlson Kjell Utvecklingsenheten +46155247272 2015-09-22 LS-LED15-0830-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T

Läs mer

Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010

Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010 Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010 Medlemsmöten 7 st. Årsmöte 3 februari på restaurang Korfu med en subventionerad middag. 22 april med Anders Milton o Ing Marie Wieselgren de talade om Miltonutredningen,

Läs mer

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-12-14 HN-HOS06-255 56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Beslut Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 23 april kl. 9.00 10.30 Plats Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (8) Landstingets kansli 2012-08-28 LSAU 6/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-09-04 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 09.00 12.00 Plats

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Beslut Nämnden beslutade utse Gunnar Schoberg att jämte ordföranden justera protokollet.

Protokoll Sammanträdesdatum Beslut Nämnden beslutade utse Gunnar Schoberg att jämte ordföranden justera protokollet. Protokoll Sammanträdesdatum 2007-04-24 Hyltenämnden Hyltenämnden 26-34 Tid: Tisdagen 24 april 2007, kl 13:00-16:00 Plats: Spenshults reumatikersjukhus Ledamöter Ingegerd Torhall (fp) Kristina Johansson

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 Revisionens formella reglering återfinns i lagstiftningen och i det av landstingsfullmäktige beslutade revisionsreglementet. Enligt god revisionssed i

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå 2006-03-17 Samordningsförbundet Umeå, med Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Landstinget och Umeå kommun som huvudmän bildades 2005-05-01 i enlighet

Läs mer

Marlene Haara Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Marlene Haara Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare 17/27 Plats Beslutande Övriga deltagare Sunderby kurs och konferens, Södra Sunderbyn Helena Öhlund, (s), Älvsbyn Margareta Bladfors Eriksson, (s), Luleå Marlene Haara, (s), Haparanda Ayse Duyar, (mp),

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-515 89 Ändring i bolagsordningen för Länstrafiken Sörmland AB Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 27 november 2015 kl 10.00-15.00, Landstingshuset, styrelserummet Landstinget Maria Stenberg (S), ordförande Anders Öberg

Läs mer

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-08-31 Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Tid: Onsdagen den 31 augusti 2011, kl 09:00-16:00 Plats: Konferensrum hjälpmedelscentralen, Kistingevägen 2, Halmstad Ledamöter

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson

Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson sten.eklund@ltblekinge.se rosmarie.nilsson@ltblekinge.se 1 Nationella riktlinjer Socialstyrelsens

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Uppdrag via den första överenskommelsen om samverkan mellan psykiatrin, socialtjänsten och NSPH Handlingsplan för ökad patient-/ brukarmedverkan inom vård

Läs mer

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30 TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 VILMERGRUPPEN 1 ( Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari

Läs mer