Katastrofriskreducering Hälsa, vatten och sanitet (WatSan) Ökade Försörjningsmöjligheter Kapacitetsutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katastrofriskreducering Hälsa, vatten och sanitet (WatSan) Ökade Försörjningsmöjligheter Kapacitetsutveckling"

Transkript

1

2 2 Återkommande naturkatastrofer som översvämningar, jordskred och torka, kombinerat med strukturella utvecklingsutmaningar bidrar till ökade sårbarheter bland befolkningen i Etiopien. Framförallt torka utgör det största naturliga hotet som påverkar ett stort antal samhällen i Etiopien vilket får långvariga negativa konsekvenser så som att människors tillgångar förstörs, motståndskraften försämras och de kan inte längre klara sig på sina tidigare försörjningsmöjligheter. Människor riskerar att hamna i extrem fattigdom och har inte tillräckligt med mat och rent vatten till sig själva och sina familjer. Det är vanligt att människor tvingas lämna sina hem för att söka nya försörjningsmöjligheter någon annanstans. Etiopiska Röda Korset implementerar med stöd från Svenska Röda Korset ett tre-års resiliensprogram, , i Tigray- och Somaliregionerna av Etiopien. Målet med programmet är att öka samhällens kapacitet att hantera och minska effekterna av naturkatastrofer och öka livsmedelstryggheten. Detta görs genom att diversifiera människors inkomstkällor, informera om risker i människors omgivning och hur de kan minimera effekterna samt öka samhällenas tillgång till rent vatten. Under 2015 nåddes totalt 21,277 personer genom programmet. Under 2015, implementerades de flesta aktiviteter enligt plan. Dock kunde vissa aktiviteter inte implementeras som planerat på grund av El Niño som resulterade i en väldigt förstärkt torka, speciellt i de norra och nordöstra delarna av Etiopien. Afar- och Somaliregionerna var och är bland de mest drabbade regionerna. Personal och finansiella resurser som stöds av Svenska Röda Korset allokerades om till att stödja initiala aktiveter för att bemöta effekterna torkan. I Harshin och Ararso i Somali regionen gavs över 370 hushåll med undernärda barn matpaket inkluderande olja. I Tigray regionen i Enderta distriktet stöddes 262 hushåll med djurfoder åt sina mjölkkor. Under 2016 kommer resiliensprogrammet att fortsätta stödja samhällena i Tigray- och Somaliregionerna för att konsolidera de framsteg som gjorts Syftet med detta är att bygga en hållbar grund som möjliggör för fortsatta framsteg även när programmet avslutas För att ytterligare förstärka samhällenas motståndskraft kommer Svenska Röda Korset 2016 fortsätta att arbeta inom de fyra fokusområdena: i. Katastrofriskreducering; förbättrad kapacitet bland lokalsamhällen att bedöma, bevaka och hantera risker. ii. Hälsa, vatten och sanitet (WatSan); lokalsamhällens sårbarhet för hälso- och WatSanrelaterade risker minskas. iii. Ökade Försörjningsmöjligheter; förbättrad tillgång till mat genom diversifierade inkomstkällor. iv. Kapacitetsutveckling; ökad kapacitet bland kretsar i Tigray- och Somaliregionerna för att kunna implementera resiliensprogrammet. För att stärka medvetenheten om katastrofer för bättre planering och på så sätt minska effekterna tränades 30 deltagare från olika distrikt i Somaliregionen i katastrofriskreducering. 2 tidiga

3 3 varningssystem-kommittéer etablerades, tränades och utrustade med tidiga varningssystem vilket inkluderade 4 förstärkare (2 per kommitté), 6 megafoner (3 per kommitté), 6 mobila solcellsdrivna laddare (3 per kommitté) och 12 askar med batterier (6 per kommitté). För att diversifiera inkomstkällorna tränades 80 personer i relevanta teman och erbjöds lån för att starta upp inkomstgenererande aktiviteter, till exempel uppgödning av nötkreatur, uppfödning av mjölkkor, biodling samt får, höns- och getuppfödning. 40 kvinnor i Somali regionen tränades i mikroföretag och organiserade sig som grupp för att kunna ta lån där varje kvinna fick motsvarande SEK 2,000. För att ytterligare stärka inkomstgenererande aktiviteter deltog i Adigrat distriktet 30 personer i diskussionsgrupper för att utbyta erfarenheter sinsemellan kring att starta upp och driva mikroföretag. Att kunna dela erfarenheter har hjälp till att öka framgången för mikroföretagen. Genom programmet hjälptes även deltagarna att bli legalt registrerades av lokala kooperativ. Återbetalning av lån har ökat markant från 2014 tack vare att Etiopiska Röda Korset och kooperativavdelningen på distriktsnivå nära följer upp och handleder återbetalning av lån och återutdelning till andra mottagare. Bild 1Biodlare Debre Kabea i Tigray. Foto Michael Tsegaye, Mars 2015 Degradering av betesland för djuren är en av de största utmaningarna i Somaliregionen. Alltför intensivt utnyttjande av betesmark på grund av ökat antal betesdjur är den största anledningen vilken ytterligare förstärks av återkommande perioder av torka. 50 deltagare fick genom programmet träning i rehabilitering av betesland och markskötsel. För att ytterligare stärka kapaciteten bland samhällena tränades 90 representanter för vattendelare samt 9 utvecklingsagenter i jord- och vattenförbättring. Efter träningarna kunde personerna själva identifiera områden för att implementera förbättringsaktiviteter, såsom grävande av diken, terrasskonstruktion för odling, anläggning av dammar samt mikrouppsamlingshål för vatten på ett område som täckte över 150 hektar. Över 1250 hushåll bidrog till arbetet 50,000 fröplantor för frukt producerades och delades även ut för plantering.

4 4 För att öka tillgången till rent vatten konstruerades 2 birkas (underjordiska betongvattentankar) med kapacitet att förvara 100,000m3 vatten. Dessa 2 birkas gav 200 hushåll tillgång till rent vatten. Även 2 äldre birkas med en kapacitet att förvara 80,000m3 vatten rehabiliterades vilket gav ytterligare 200 hushåll tillgång till rent vatten. För att trygga att vattentankarna sköts om framöver etablerades 4 vattenkommittéer (28 medlemmar) vilka fick träning i underhåll vilket är en viktig aspekt för att öka samhällenas ägarskap för att skapa en hållbar hantering av vattentankarna. För att bygga kapaciteten hos Etiopiska Röda Korset tränades 12 projektpersonal från båda regionerna i projektledning i samarbete med Ethiopian Management Institute. De tränades även i katastrofhantering och klimatförändringar i samarbete med African Centre for Disaster Risk Management. Träningarna har medfört att aktiviteterna inom programmet bättre har kunnat implementeras. Målgruppen för programmet är bland de mest utsatta i Somali- och Tigrayregionerna, speciellt hushåll med kvinnor som ansvarstagare och hushåll utan tillgång till mark eller djur. Genom programmet har människor fått större möjlighet att hantera oväntade händelser. Människor har fått ökad kunskap om katastrofriskreducering, förbättrad hälsa och välmående och har mer stabila och diversifierade inkomstkällor och försörjningsmöjligheter. Komponenten av kapacitetsutveckling hos Etiopiska Röda Korset har gjort att människor fått ökat stöd att förbereda sig inför och hantera katastrofer, som exempelvis den rådande torkan. Nedan är exempel på detta: Enligt katastrofplanen i Harshin- och Ararsodistrikten i Somaliregionen sparades 1 vattentank till att användas under torkan. Effekterna av den rådande torkan blev därför mindre förödande än jämfört med andra distrikt. Invånarna har kunnat bo kvar och bruka sin mark medan många andra har tvingats från sina hem för att söka efter vatten, mat och bete för sina djur. Invånarna i Harshin och Ararso hade utvecklat bättre mekanismer att hantera torkan genom vattentankarna, flera olika inkomstmöjligheter samt inkomster från kontanter för jobb med jord- och vattenförbättring. I Tigray hade människor möjlighet att producera koncentrerat djurfoder för att stödja 262 hushåll under torkan i ett halvår. Prisexempel Nödmat familj (6-7 personer) kr per halvår Röda Korset ger akut matstöd till familjer för att förhindra svält. Maten är en näringsberikad blandning av majs och soja. Varje familj får 40kg vilket beräknas hjälpa familjen i ett halvår. Bikupa 3 st bikupor per hushåll ca 5500 kr Bikupor är en bra inkomstkälla i Etiopien och hjälper människor att försörja sig och hantera effekterna av torkan. Pris per bikupa är 5000 ETB. Djurfoder 100 kg per hushåll 189 kr Varje hushåll får 100 kg djurfoder, kostnad 500 ETB.

5 5 Bild 2, Kasa Alemseged i Tigray har erhållit mikrolån och investerat i höns. Foto Michael Tsegaye Mars Jag kan ge mina tre barn mat varje dag och skicka dem till skolan, säger Kasa Alemseged, i Tigray i norra Etiopien. Varje dag säljer hon sju ägg för 10 kronor. Hon har också köpt en tupp så att hon kan föda upp egna kycklingar. Genom att stödja globalprojekten bidrar man till att stärka Svenska Röda Korsets långsiktiga utvecklingssamarbeten och våra möjligheter att självständigt kunna göra mer. Att engagera sig i våra globalprojekt är ett konkret sätt att fånga upp medlemmars och allmänhetens intresse för internationella frågor. Kretsar och frivilliggrupper kan informera om och skapa engagemang för globalprojekten. Bidrag till detta projekt kan sättas in på bankgiro eller plusgiro (använd helst bankgiro, om möjligt). Märk talongen med Etiopien: För kretsar: ange kretsnummer, kretsnamn och kod För företag: företagets namn och kod För annan sammanslutning t.ex. en skolklass: sammanslutningens namn och kod För privatperson: namn och adress och kod Sista inbetalningsdag för 2016 års insamling är den 28 december. För mer information om globalprojekten kontakta Joanna Gough, joanna.gough@redcross.se.

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403)

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) Stöd till föräldralösa barn i Malawi, vars föräldrar drabbats av hiv och aids. Foto: Malin Barnö/Röda Korset Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) 2 Bakgrund Projektet

Läs mer

Vatten- och sanitet i Nordkorea (14410)

Vatten- och sanitet i Nordkorea (14410) Ri Man Son, 80 år, har fått rinnande vatten med hjälp av Röda Korset. Tidigare fick hon och hennes familj på 6 personer hämta vatten med hink, i snitt 24 gånger om dagen. Foto: Nina Paulsen/Röda Korset

Läs mer

Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417)

Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417) Hälsoupplysning i Myanmar. Foto: Michael Coyet/Röda Korset Mödra- och barnhälsovård i Myanmar (12417) 2 Svenska Röda Korsets partnerskap med Myanmars Röda Kors SRK var Myanmars Röda Kors (officiellt namn)

Läs mer

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Moçambique Landinfo 2017 Om Moçambique Moçambique är ett land på Afrikas södra östkust. Landet var tidigare en portugisisk koloni och genomled ett frihetskrig och ett blodigt inbördeskrig

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Sårbara platser. Sårbara platser

Sårbara platser. Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser är platser som är känsliga och utsatta för risker. Det kan vara till exempel: torka översvämningar jordbävningar vulkaner stormar Rika länder har mer resurser

Läs mer

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV Ukraina Kiev Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

Jämlikhet och utveckling genom vatten och sanitet i Konso, Etiopien

Jämlikhet och utveckling genom vatten och sanitet i Konso, Etiopien Jämlikhet och utveckling genom vatten och sanitet i Konso, Etiopien Var: Gelabo och Doha Kebeles i distriktet Konso, Etiopien När: juli 2013 juni 2015 Introduktion Under två års tid har WaterAid med stöd

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Integration Rydaholm Journalnummer: 201-3006

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv Indien Khajuri Kalan Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barnen i Khajuri Kalan SOS Barnbyar har arbetat i Khajuri Kalan sedan 2004. I barnbyn bor 88 barn med särskilda

Läs mer

Din kopp vårt ansvar

Din kopp vårt ansvar Din kopp vårt ansvar Nestlé tillhandahåller specialiserade agronomer som hjälper kaffebönderna att utveckla en effektivare kaffeodling. Partnerskap sedan 25 år Nestlé är världens största köpare av kaffe

Läs mer

Mat eller Motor. - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013

Mat eller Motor. - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013 Mat eller Motor - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1. Vi kan producera mat till 10 miljarder

Läs mer

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Vatten Området lider av extrem svår torka periodvis. Brist på vatten förorsakar stort lidande. Regnvatten lagras för användning under torrperioderna. Därför byggs många vattentankar.

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT Miljö- och klimatbiståndet syftar till bättre miljö, hållbart nyttjande av naturresurser, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljö- och klimatförändringar.

Läs mer

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond Rädda liv och skydda rättigheter ActionAid Sveriges Katastroffond Nödsituationer och naturkatastrofer kräver humanitära insatser Antalet människor som drabbas av naturkatastrofer och konflikter ökar Politiska

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv SOS barnby Bouar. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Centralafrikanska republiken en bättre framtid SOS barnby Bouar ligger i västra

Läs mer

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Cecilia Chatterjee-Martinsen Generalsekreterare WaterAid Sverige @C_Martinsen @WaterAidSverige cecilia@wateraid.se Claudine, 10 år,

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Handlingsplanen för Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, är vägledande för vilka frågor vi ska

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

Jordens Vänners paket

Jordens Vänners paket Foto: Shutteerstock.com Jordens Vänners paket VI ERBJUDER WORKSHOPS med utgångspunkten klimaträttvisa för gymnasieskolor, folkhögskolor och organisationer. Vår workshop-form har under åren utvecklats till

Läs mer

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 PRESS INFO En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 För varje köpt LED-lampa i IKEA varuhusen världen över under februari och mars 2015, skänker IKEA Foundation 1 euro till UNHCR. Pengarna bidrar till

Läs mer

Filippinerna Manila. Återrapport 1/2018 ÅTERRAPPORT 1/2018 FILIPPINERNA MANILA

Filippinerna Manila. Återrapport 1/2018 ÅTERRAPPORT 1/2018 FILIPPINERNA MANILA Filippinerna Manila Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Manila en bättre framtid! I SOS barnby Manila bor idag sammanlagt 58 barn i barnbyns sju SOS-familjer. Barnbyn har varit

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2022 För ytterligare 100 år! Välkommen till verksamhetsplanen för riksförbundet Sveriges 4H. Verksamhetsplanen är den speciella satsning som Sveriges 4H ska arbeta med under verksamhetsåren

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2022 För ytterligare 100 år! Välkommen till verksamhetsplanen för riksförbundet Sveriges 4H. Verksamhetsplanen är den speciella satsning som Sveriges 4H ska arbeta med under verksamhetsåren

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Mopeia i Moçambique ett område utsatt för naturkatastrofer

Mopeia i Moçambique ett område utsatt för naturkatastrofer Högstadium> Geografi > Översvämningar David Chancellor Minória Manuel står på en åker som var översvämmad för ett par veckor sedan. Nu har vattennivån sjunkit, men ställvis är vattnet fortfarande knähögt

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN Indien Khajuri Kalan Återrapport 2/2017 Augustifirande i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för att ni ger barn i Khajuri Kalan en bättre framtid! Barn med funktionsvariationer drabbas oftare än andra

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015

UPPSALA RÖDAKORSKRETS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015 VISION INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. UPPDRAG VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. HUVUDMÅLGRUPPER* ÄLDRE OCH MIGRANTER. ÖVERGRIPANDE MÅL VI ÄR EN RESURSSTARK OCH ENAD

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014 HUNGERPROJEKTET Jula Resultat 2014 Inledning Varmt tack till Jula AB - ledningen och medarbetarna - som under det som under det gångna året har investerat i en framtid fri från hunger och fattigdom i Bangladesh.

Läs mer

Lokal ekonomi räddar elefanter

Lokal ekonomi räddar elefanter 24 grus & guld 2/2016 Mums! Elefanterna i Wasgamuwa Nationalpark går gärna in och äter i närliggande odlingar. Lokal ekonomi räddar elefanter Hur kan människor och vilda djur samsas om marken? I Sri Lanka

Läs mer

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA

Senegal Tambacounda. Återrapport november Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT NOVEMBER 2018 SENEGAL TAMBACOUNDA Senegal Tambacounda Återrapport november 2018 Varmt tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! Även om Senegal har upplevt en relativt lång period av politisk stabilitet är arbetslösheten fortsatt

Läs mer

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 27 september 2016 (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

Verksamhetsplan Älvsborgs läns 4H

Verksamhetsplan Älvsborgs läns 4H Verksamhetsplan 2019-2022 Älvsborgs läns 4H Verksamhetsplan 2019-2022 För ytterligare 100 år! Välkommen till verksamhetsplanen för Älvsborgs 4H. Detta dokument är baserat på verksamhetsplanen för riksförbundet

Läs mer

Nu ser man ljuset i tunneln!

Nu ser man ljuset i tunneln! Nu ser man ljuset i tunneln! För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Vår mission är att bekämpa fattigdomen genom utbildning

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

Omvandlingen av. Kannankudi

Omvandlingen av. Kannankudi Omvandlingen av Kannankudi STOLTASTE SPONSORERNA Nu är vi igång! Vi är så glada och stolta att kunna hjälpa de fattigaste av de fattiga, inte bara genom att donera pengar utan faktiskt få människor i en

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Ett av klassrummen i en skola i Atakpamé. Foto: Peter Kaeser Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! SOS Barnbyars projekt i Atakpamé fortskrider

Läs mer

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET Mikrofinansprogram RAPPORT 2013 Inledning Ett stort tack till alla de företag och individer som under 2013 valde att rikta sina investeringar till Hungerprojektets mikrofinansprogram. I

Läs mer

Vattenbrist. life. and. means. health. Audrey Hepburn. Vattenbrist 103

Vattenbrist. life. and. means. health. Audrey Hepburn. Vattenbrist 103 Water is life Vattenbrist and clean water means health. Audrey Hepburn Vattenbrist 103 Petra Wadström Vatten är en mänsklig nödvändighet och helt nödvändigt för vår överlevnad. Petra Wadström är uppfinnare

Läs mer

Nu ser man ljuset i tunneln!

Nu ser man ljuset i tunneln! Nu ser man ljuset i tunneln! För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Vår mission är att bekämpa fattigdomen genom utbildning

Läs mer

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv Ghana Tamale Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv En mamma och hennes barn i SOS barnby Tamale. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till SOS barnby Tamale I SOS barnby Tamale bor för närvarande 105 barn i

Läs mer

Indien Alibaug Ungdomsboende

Indien Alibaug Ungdomsboende Indien Alibaug Ungdomsboende Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till ungdomar i Alibaug SOS Barnbyar har arbetat i Alibaug sedan 2010. I barnbyn bor för närvarande 117 barn i 14 familjer.

Läs mer

Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna?

Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna? Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna? KSLA, 10:e december 2015 Nina Weitz, Research Associate Stockholm Environment Institute (SEI) SEI:s ARBETE MED MÅLEN Syfte? Att främja en

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram

Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Miljonärer går till banken. Filantroper går till historien. UNICEF Sveriges filantropiprogram Nioåriga Alladin samlar tomhylsor vid frontlinjen som han sedan säljer på metallmarknaden. Foto: Niclas Hammarström.

Läs mer

Klimatrollspel. Pressmeddelanden

Klimatrollspel. Pressmeddelanden Pressmeddelanden Under pågående förhandlingar kan delegationerna utsättas för särskilda utmaningar genom att de via ett pressmeddelande får ta del av ett krisscenario som till exempel en svår livsmedelskris.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Om FIAN FIAN Sverige är den svenska sektionen av den internationella människorättsorganisationen FIAN (FoodFirst Information & Action Network). FIAN grundades 1986 i Heidelberg

Läs mer

Ghana, Zuozugu. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA, 100 CHILDREN GO TO SCHOOL. Foto: SOS Arkiv

Ghana, Zuozugu. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA, 100 CHILDREN GO TO SCHOOL. Foto: SOS Arkiv Ghana, Zuozugu Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till Zuozugu Projektet "Zuozugu 100 Children Go to School" startade 2011 med stöd från Bengt och Barbro Oldmark. Projektet befinner sig

Läs mer

Verksamhetsberättelse WAiK 2012

Verksamhetsberättelse WAiK 2012 Verksamhetsberättelse WAiK 2012 1. Fakta om året som gått Antal medlemmar vid årets slut: 114 stycken Medlemsavgift: För privatpersoner 40 kr per år. För företag, andra föreningar och organisationer 200

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 2/2018 Nyrenoverat familjehem i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och unga i Khajuri Kalan! Den ekonomiska situationen i Indien

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform 1. Processen... 2 2. Målformuleringar i plattformen... 2 2.1 Övergripande mål... 2 2.2 Delmål 2: Förbättrade möjligheter för människor

Läs mer

för människor av människor medmänniskor

för människor av människor medmänniskor för människor av människor medmänniskor Eskilstuna stadsmission finns till för personer som befinner sig i en utsatt livssituation. För oss är olika former av utsatthet inte mer eller mindre värda i relation

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Ungdomar spela bordtennis utanför det nybyggda biblioteket i Siem Reap. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid

Läs mer

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS Vision Vår vision är ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering där mänskliga rättigheter respekteras och alla lever i värdighet, med

Läs mer

Rapport i maj 2011 från projektet Demonstrationsgård la Candela

Rapport i maj 2011 från projektet Demonstrationsgård la Candela Rapport i maj 2011 från projektet Demonstrationsgård la Candela Agroekologi och samverkan mellan småbrukare som småföretagare i Colombia Vid årsskiftet 2010/2011 tecknades ett arrendekontrakt mellan projektet

Läs mer

Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten

Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten Vilken betydelse har fysisk aktivitet på hälsan? Cecilia Edström Folkhälsoenheten Region Västerbotten Rekommendation för vuxna fysisk aktivitet 150 aktivitetsminuter/vecka med måttlig intensitet eller

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

Ett brev från barsha. Lärarhandledning och övningar om naturkatastrofer & barns rättigheter För Elever i årskurs 9 och på gymnasiet

Ett brev från barsha. Lärarhandledning och övningar om naturkatastrofer & barns rättigheter För Elever i årskurs 9 och på gymnasiet Ett brev från barsha Lärarhandledning och övningar om naturkatastrofer & barns rättigheter För Elever i årskurs 9 och på gymnasiet Lärarhandledning Målgrupp: Elever i gymnasiet och årskurs 9. Syfte: Att

Läs mer

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande 1(8) Bilaga 1 Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande Syfte 1 Syftet med denna förordning är att reglera användningen av avloppsfraktioner på ett sådant sätt att skadliga

Läs mer

för jämställdhet elevmaterial

för jämställdhet elevmaterial för jämställdhet elevmaterial INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN. 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET... 5 FÖRDJUPA ER INOM PROJEKET FLICKA... 6 INFORMATION VID INSAMLING... 6 MATERIAL...

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 En familj i SOS barnby Abobo Gare. Tack för att ni ger barn och unga i Abobo Gare en bättre framtid I SOS barnby Abobo Gare bor för närvarande 82 barn i 14

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER

DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER Rådgivning Revision Skatt Företagsservice RAPPORT NR 2 DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER 2 Följ utvecklingen i Annamputhur! Som partnerföretag till Hand in Hand finansierar vi ett av deras byprogram i Indien

Läs mer

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla!

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla! FAKTABLAD Så här får vi maten att räcka till alla! Så här får vi maten att räcka till alla! sida 2 Så här får vi maten att räcka till alla! Jorden är en blå planet. Endast en knapp tredjedel av jordens

Läs mer

9383/17 hg/ub 1 DG C 1

9383/17 hg/ub 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 19 maj 2017 (OR. en) 9383/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 19 maj 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9417/17 Ärende: DEVGEN 104 ACP 51

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya 2016-2020 1. Inriktning Svenskt utvecklingssamarbete med Kenya inom ramen för denna strategi ska bidra till en förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan

Läs mer

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid SOS Barnbyar driver en integrerad barnby, förskoleverksamhet och ett

Läs mer

Bakgrund. Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo.

Bakgrund. Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo. EFFEKTRAPPORT 2015 Bakgrund Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo. Orangutangen finns idag på IUCN:s röda lista

Läs mer

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG Kina Nanchang Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till Nanchang! SOS barnby Nanchang har varit verksam i 25 år, och idag bor 63 barn i de 12 familjerna i barnbyn. I anslutning

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Hur äter vi hållbart?

Hur äter vi hållbart? Hur äter vi hållbart? Elin Röös, Postdok, Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion Framtidens lantbruk SLU, Uppsala Radikala minskningar av utsläppen måste till

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN

BILAGA. till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2016 COM(2016) 385 final ANNEX 3 BILAGA till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN om en

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Suget efter sparris torrlägger hela samhällen i Peru

Suget efter sparris torrlägger hela samhällen i Peru Suget efter sparris torrlägger hela samhällen i Peru PUBLICERAD DN 2018-11-12 Bild 1 av 3 Grönsaksodlingarna i Ica-dalen. Foto: MalenaWåhlin Bild 2 av 3 Foto: Malena Wåhlin 1 Dela på Facebook Dela på Twitter

Läs mer

Naturfolk lever av vad naturen ger. Något annat slags folk finns inte

Naturfolk lever av vad naturen ger. Något annat slags folk finns inte Naturfolk lever av vad naturen ger Något annat slags folk finns inte Problem 1. Underpresterande ekosystem 2. Resursslöseri Klimatförändringar är ett symptom 100 Regenerativt Lantbruk definition

Läs mer

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID Projektrapport 2018-2019 Kenya I samarbete med Nores och PLAN International 800 FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN 21 200 BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID 9 600 KUBIKMETER RENT OCH VARMT VATTEN 1 600 UTDELADE

Läs mer

Därför ska du leta efter grodan på kaffe

Därför ska du leta efter grodan på kaffe Därför ska du leta efter grodan på kaffe Skogsskövling, klimat och fattigdom Varje år försvinner 13 miljoner hektar regnskog. Jordbruk är den starkaste drivkraften bakom avskogningen och står för 20 25

Läs mer

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad Foto: Éric St-Pierre När jag säljer mer Fairtrade-kakao får jag råd med sjukvård och utbildning till mina barn och kan försörja min familj

Läs mer

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra!

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra! Entreprenörskap som utvecklar Afrika Nu kan jag försörja mig själv och andra! Ungt entreprenörskap en väg ut ur fattigdom NavPartners engagerar sig i utveckling av företag och företagare i Afrika. Uppgiften

Läs mer