Lätta material och lättviktskonstruktioner. Informationsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lätta material och lättviktskonstruktioner. Informationsmöte"

Transkript

1 Lätta material och lättviktskonstruktioner Informationsmöte

2 Program Bakgrund till programmet Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner Urvalsprocessen Ansökningsprocessen Bedömning av ansökningar Några fakta Praktiska tips Kaffe och bensträckare Frågor

3 Bakgrund till programmet

4 Vad menar VINNOVA med Hållbar tillväxt? Långsiktig ekonomisk tillväxt som samtidigt är hållbar socialt och ekologiskt.

5 Idén bakom Temasatsningen Funktioner som lätthet och vikteffektivitet innebär potential för hållbar tillväxt => motiv för området Hur ska programmet bidra till att realisera potentialen? EFFEKTIVA TEKNIKPLATTFORMAR

6 Teknikplattformar i sektoriellt innovationssystem gemensam metodik- och kunskapsbas Omvärldstryck Sektoriellt innovationssystem Marknadssegment Sektoriellt produktionssystem infrastruktur produktframtagningsprocess Teknikplattformar finansiellt system Kompetensförsörjningssystem Ram villkor

7 Aktörer kopplade till en teknikplattform Teknikplattform = gemensam metodikoch kunskapsbas Figur: IVF

8 Nivåer i en teknikplattform för Lätta material och lättviktskonstruktioner Nivå med fokus på: Industriell användning Tema Delprojekt Delprojekt Delprojekt Delprojekt Tema Delprojekt Delprojekt Delprojekt Delprojekt Industriell funktion Lätta material och lättviktskonstruktioner Basteknologi Material Konstruktionsteknik Produktionsteknik

9 Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner

10 1 Utlysningens syfte VINNOVAs övergripande syfte med programmet (och denna utlysning) är att stärka konkurrenskraften hos de delar av svensk industri där vikteffektiva produkter är en avgörande framgångsfaktor på marknaden.

11 Programmets strategi Samverkan i Teman (större projekt) kring mätbara (helst kvantitativa), produktnära, offensiva, viktrelaterade, nåbara mål som ska uppnås genom användning av mer högpresterande material som i sig eller i kombination med nya konstruktions- och tillverkningskoncept leder till mer vikteffektiva produkter.

12 Definition av ett Tema Teman är större samverkansprojekt som i konsortieform arbetar mot industriella behov av funktionen vikteffektivitet. Utifrån behoven formuleras mål vilka styr kunskapsframtagningens inriktning, bredd och djup samt projektets strategi, arbetssätt och innehåll i övrigt.

13 3.1 Effektmål för Teman 1. Att bidra till att göra Temadeltagarnas produkter (och eventuella relaterade tjänster) mer konkurrenskraftiga genom produktrelaterad forskning och teknikutveckling i anslutning till angelägna industriella behov av vikteffektivitet. Genomförandet skall höja kunskaps- och kompetensnivån hos såväl deltagande forskningsorganisationer som företag.

14 3.1 Effektmål för Teman 2. Att bygga upp/förstärka en sammanhållen och lättillgänglig teknikplattform som på ett ändamålsenligt sätt adresserar behov och lösningar inom området lätta material och lättviktskonstruktioner.

15 Exempel på indikatorer Ekonomisk tillväxt i deltagande företag som ett resultat av ökad vikteffektivitet i industriella produkter Ökad total kompetens i industriella värdekedjor och värdenätverk Ökad kapacitet hos plattformens aktörer att gemensamt hantera industriella behov som kräver multidisciplinära insatser

16 Eftersträvansvärda resultat av Teman För samtliga Teman eftersträvas följande direkta resultat: 1. Uppfyllande av ett egendefinierat mål för ökad vikteffektivitet hos produktnära målobjekt. 2. Ökad vikteffektivitet (realiserad eller planerad) hos de deltagande företagens produkter. 3. En del av teknikplattformen har optimerats med avseende på såväl kunskap som samverkansstrukturer för att kunna adressera kategori(er) av behov/lösning(ar). I detta ingår även att teknikplattformen blivit känd bland de aktörer som har nytta av den. 4. Bildandet av en kärna av aktörer med en uttalad ambition att fortsätta driva uppbyggnad och förbättring av teknikplattformen.

17 Temats fokusering på ett mål innebär Att den tekniska och organisatoriska strategin bestäms av målet => för uppfyllandet av målet ändamålsenlig sammansättning av kompetenser och resurser krävs => (troligen) nya samverkansstrukturer Att FoU-aktiviteternas inriktning bredd och djup avgränsas av de behov som definieras av målet Ett minskat behov av formstyrning => frihet att välja arbetsformer som effektivt leder till att målet uppnås

18 Ett lyckat Tema kräver två genomtänkta delar IDÉ OCH BEHOV (VAD OCH VARFÖR) Potential för hållbar tillväxt Mål formulerat utifrån industriellt behov av vikteffektivitet Teknisk strategi Realiserbarhet av tillväxtpotential Förstärkning av teknikplattformen GENOMFÖRANDE (HUR OCH AV VILKA) Organisatorisk strategi Projektledning Balans mellan delprojekt Industriell medverkan Finansieringsbild helhet och delprojekt Realiseringsgrad Implementering/spridning

19 Urvalsprocessen

20 Processen för initiering av ett Tema Tvåstegsutlysning med Steg 1; ansökan om planeringsbidrag/anmälan till programmet Steg 2; fullständig ansökan Endast de som ansökt i steg 1 kan ansöka i steg 2. Både de som fått och inte fått planeringsbidrag kan söka i steg 2.

21 Steg i urvalsprocessen Utlysning steg 1 (öppnade den 4 juli 2005, stänger den 4 oktober 2005) Upp till 15 st planeringsbidrag på högst kronor beviljas efter rekommendation från programrådet (besked senast den 7 november 2005). Utlysning steg 2 (öppnar den 7 november2005, stänger den 7 februari 2006) Tjänstemannaberedning hos VINNOVA

22 Steg i urvalsprocessen (Första bedömning i externt programråd => rekommendation om vilka som skall kallas till intervju) Intervjuer med utvalda konsortier (ev. kallas samtliga konsortier), preliminärt v Andra bedömning i programråd => rekommendation om vilka Teman som bör beviljas stöd VINNOVAs villkorade besked om stöd (preliminärt senast 31 mars 2006) VINNOVAs formella beslut om stöd

23 Externt programråd Madelene Sandström, FOI (ordf.) Heikki Kleemola, f d VTT ( v ordf. ) Johnny K Larsson, Volvo Car Corp. Göran Lindell, Vetlanda Kommun Elisabeth Sagström, IVF Jan-Olof Sperle, f d SSAB Tunnplåt Mona Öqvist, Scania CV

24 Ansökningsprocessen

25 Ansökningsprocessen vilka kan söka? I steg 1 välkomnas ansökningar från företag/företagsgrupper, organisationer (t ex universitet, högskolor, forskningsinstitut, aktörer inom offentlig verksamhet), nätverk/ samarbetskoalitioner som dels har en Tema-idé med potential för hållbar tillväxt som överensstämmer med beskrivningen i denna utlysning, dels anser sig kunna mobilisera de resurser och det samarbete med andra aktörer som krävs för att både uppnå det viktrelaterade målet och bygga upp teknikplattformen.

26 Ansökningsprocessen vilka kan söka? Steg 2 kommer endast att vara öppet för dem som sökt i steg 1. Även sökande som inte beviljas planeringsbidrag kommer att kunna söka i steg 2.

27 Krav på ansökningar steg Sökande skall vara en juridisk person Ansökan skall beskriva ett produktnära kvantitativt mål för ökad vikteffektivitet. Målet skall vara rimligt konkret även om målobjekt och storlek på vikteffektiviseringen kanske inte kan specificeras i detalj förrän i steg 2.

28 Krav på ansökningar steg Det skall beskrivas vilken/vilka kategori(er) av behov/lösning(ar) som teknikplatt-formen för lätta material och lättviktskonstruktioner optimeras för att kunna adressera. Optimering av förmågan att adressera kategori(er) av behov/lösning(ar) medför krav på en viss generisk bredd hos de frågeställningar som adresseras i Temat.

29 Krav på ansökningar steg Det föreslagna innehållet i Temat skall omfatta ett helhetsgrepp på de relevanta frågställningarna i anslutning till målet och teknikplattformen (även om kompetensen skulle behöva sökas utanför redan etablerade nätverk).

30 Krav på ansökningar steg Ansökan skall beskriva förslagets positionering i förhållande till situationen på marknaden avseende de industriella behov som Temat adresserar samt till teknisk state-of-the-art Föreslagna Teman skall gälla samverkansprojekt avsedda att genomföras av ett konsortium Tilltänkta samarbetspartners skall anges inklusive deras respektive funktion i Temat samt uppgift om huruvida de är vidtalade.

31 Krav på ansökningar steg Konkreta kvantitativa mål för vikteffektivitet skall ha identifierats. Det krävs en tydligt beskriven matchning mellan den beskrivna delen av teknikplattformen och målet som visar att målet (målen) är representativt för den/de kategori(er) av behov/lösningar som teknikplattformen adresserar. Förutom att bidra till ett konkret industriellt engagemang skall målet även avgränsa kunskapsframtagningens innehåll, bredd och djup i Temat.

32 Krav på ansökningar steg Avsiktsförklaringar gällande deltagande i Temat från alla samarbetspartners Beskrivning av samarbetspartners roller Verksamhetsplan innehållande organisationsplan med namn på preliminärt ansvariga för olika aktiviteter, tidplan och milstolpar för Temat som helhet, preliminära tids- och kostnadssatta aktivitetsbudgetar (inklusive uppgifter om vilka som skall delta i respektive aktivitet), redovisning av beräkningsgrunder för deltagarnas kostnader samt kommunikationsplan.

33 Krav på ansökningar steg Beskrivning av hur projektresultaten skall nyttiggöras kommersiellt hos deltagande partners Strategi för hur teknikplattformen skall tillgängliggöras för aktörer med behov av mer vikteffektiva produkter inom områden som Temat adresserar ( erbjudandets utformning).

34 Ansökans innehåll steg 1 Projektbeskrivning; max fem A4-sidor Personalbilaga

35 Ansökans innehåll projektbeskrivningen Preliminär titel (svensk och engelsk) Det föreslagna Temat ( i utlysningstexten) Temats relevans för, och potential att bidra till, utlysningens (programmets) effektmål Kvalitet Genomförande

36 Ansökans innehåll personalbilagan Relevanta CV för projektledaren och övriga nyckelpersoner

37 Bedömning av ansökningar

38 Bedömningsgrunder Det föreslagna Temats relevans för, och potential att bidra till, utlysningens effektmål Hur förslaget adresserar programmets syfte och mål (se avsnitten 1 samt 3.1 i utlysningstexten). Hur väl Temats innehåll adresserar industriella behov. Hur stora och angelägna industriella behov som finns av en effektiv teknikplattform med den föreslagna inriktningen. I vilken utsträckning de förväntade resultaten bidrar till mer konkurrenskraftiga produkter samt höjd kunskaps- och kompetensnivå hos de deltagande företagen. Temats bidrag till en effektiv teknikplattform för lätta material och lättviktskonstruktioner.

39 Bedömningsgrunder Kvaliteten hos förslaget Förslagets positionering i förhållande till state-ofthe-art inom området. Hur väl målet/målen matchar den beskrivna delen av teknikplattformen. Bidraget till den teknisk-vetenskapliga utvecklingen inom området. Hur både mäns och kvinnors engagemang och kompetens tillvaratas.

40 Bedömningsgrunder Genomförbarhet Steg 1: Sannolikheten för att Temat kommer att uppnå angivna målen och resultaten inom de tids- och budgetmässiga ramarna för ett Tema Steg 2: Bedömning görs bland annat av förutsättningarna för konsortiet att driva ett Tema inom lätta material och lättviktskonstruktioner, exempelvis tillgången till teknisk och vetenskaplig kompetens samt finansiella och personella resurser. Även mjukare faktorer kommer att bedömas, exempelvis den operativa ledningens vilja och förmåga att skapa ett samarbetsklimat som ger förutsättningar för största möjliga utbyte av ett Tema.

41 Bedömningsgrunder Exploaterings- och implementeringsmöjligheter Realiseringsgrad, d v s avståndet mellan det produktrelaterade resultatet av Temat och kommersiell produkt. Teknikplattformens potentiella nytta för att tillfredsställa kommande behov inom området lätta material och lättviktskonstruktioner. Temats möjlighet att, i förekommande fall, stärka deltagande företags position inom området lätta material och lättviktskonstruktioner i sina respektive koncerner.

42 Några fakta

43 Tidplan Öppnar Sista ansökningsdag Besked om beslut Steg 1 4 juli oktober november 2005 Steg 2 7 november februari mars 2006

44 Finansiering Steg 1: upp till 15 st planeringsbidrag på högst kronor Steg 2: typiskt 1-4 miljoner kronor per år från VINNOVA i 2-4 år med motsvarande insats från konsortiet i form av främst kontanta medel och eget arbete. Temat som helhet ska till minst 50 procent finansieras av andra än VINNOVA. Finansieringen ska vara klar innan VINNOVA fattar beslut om bidrag.

45 Finansiering Egenfinansieringen får endast i undantagsfall utgöras av redan pågående projekt. I varje sådant fall måste en utförlig motivering lämnas. Det aktiva arbetet i genomförandefasen ska kunna påbörjas den 1 april VINNOVA förbehåller sig rätten att efter förhandling utse annan bidragsmottagare inom konsortiet än den som formellt står som sökande om detta bedöms medföra en mer kostnadseffektiv användning av beviljade medel.

46 Exempel på vad VINNOVAS stöd kan finansiera Kostnader för FoU-insatser som genomförs utanför företag. Verksamhetsledning, analyser och uppföljningar. Tidsbegränsad finansiering av samverkansstrukturer för en mer effektiv teknikplattform. Delfinansiering av kostnaden för deltagande i EUprojekt med direkt koppling till Temat (kräver särskild överenskommelse med VINNOVA).

47 Praktiska tips

48 Grundläggande förutsättningar för planeringsbidrag Ansökan ska beskriva ett Temamässigt förslag, vilket innebär att förslaget har ett viktrelaterat mål med tydlig materialanknytning förutsättningar för att kunna driva arbetet i konsortieform en idé om tänkbara aktörer eller kompetenser som skulle kunna ingå en planeringsgrupp knuten till sig fokus på vikteffektivitet hos produkter och inte hos material/materialkoncept

49 Exempel på frågor som programrådet och VINNOVA kan komma att ställa sig Finns tidigare satsningar? Framgår det i så fall tydligt vad förslaget tillför dessa? Avviker det viktrelaterade målet från den normala utvecklingen för närliggande applikationsområde? Innebär förslaget ett mervärde jämfört med utvecklingsarbetet inom enskilda företag? Verkar målet formulerat för att möta industriella behov av vikteffektivitet?

50 Exempel på frågor som programrådet och VINNOVA kan komma att ställa sig Kan redan i steg 1 skönjas plattformsstärkande inslag, exempelvis deltagande från aktörer verksamma inom andra sektorer än den/de som berörs av Temat? Finns ansatser till att tänka i termer av värdenätverk?

51 Exempel på frågor som programrådet och VINNOVA kan komma att ställa sig Kan målet nås inom programmets tids- och budgetmässiga ramar? Är nödvändiga grundläggande forskningsinsatser genomförda? Finns kunskaperna tillgängliga? Kommer den tekniska strategin att resultera i lösningar som industrin kan använda?

52 Exempel på frågor som programrådet och VINNOVA kan komma att ställa sig Finns industriell anknytning? Ingår flera aktörsgrupper eller åtminstone flera aktörer inom samma grupp? Har personerna i gruppen känd erfarenhet av att driva konsortieprojekt? Har i så fall tidigare projekt genomförts på ett förtroendeingivande sätt?

53 Exempel på frågor som programrådet och VINNOVA kan komma att ställa sig Finns numerär balans mellan könen enligt 40/60-principen där så är rimligt? Verkar det överhuvudtaget finnas ett förhållningssätt till frågan om könsmässig balans?

54 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Det visade sig svårt att beskriva det perfekta förslaget i en ansökan på fem A4-sidor i steg 1 med en logisk och trovärdig beskrivning av idé, behov och tillväxtpotential, övertygande teknisk och organisatorisk strategi samt en planeringsgrupp som styrker nyss nämnda. Men ingen av de ansökningar som inte redan i steg 1 i någon mån antydde ovanstående kvaliteter gick vidare.

55 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Det fanns mycket att arbeta vidare på även för de som fått planeringsbidrag, när det gällde att stärka förslagens Temamässighet => ansökan om planeringsbidrag bör inte betraktas som ett kontrakt som avgränsar arbetet under planeringsfasen => allt som kan förbättra det föreslagna Temat uppmuntras så länge det ligger inom de yttre ramarna för ansökan i steg 1!

56 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Många ansökningar i steg 1 behövde formuleras om och kompletteras avsevärt i steg 2 för att ha en chans att överleva till Teman. Särskilt gällde detta beskrivningen av det föreslagna Temat utifrån nyckeldefinitionen att det ska vara uppbyggt kring ett produktnära, viktrelaterat, offensivt och nåbart mål samt ett logiskt och trovärdigt resonemang kring Temats tillväxtpotential och realiserbarhet

57 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Synergier mellan inlämnade idéskisser var en väsentlig framgångsfaktor. Även de som fick planeringsbidrag hade svårt att åstadkomma en tillräckligt konkurrenskraftig slutlig ansökan genom att enbart detaljplanera utifrån idéskissen som yttre ram.

58 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Engagera företag för att utifrån sina behov formulera mål, motivera Teman med avseende på potentialen för hållbar tillväxt samt beskriva hur denna potential ska kunna realiseras genom Tema-arbetet. Undvik överlappande/närliggande förslag på Teman. Sök istället synergier och skicka in ett förslag.

59 2003 års utlysning några erfarenheter/reflektioner/råd Utgå inte ifrån ett alltför komplext mål. Det är viktigare att kunna ta ett helhetsgrepp utifrån målet än att ha ett i sig mycket brett mål. Tänk på teknikplattformens funktion ur ett perspektiv av värdenätverk, d v s var hänger de direkt berörda värdekedjorna ihop med värdekedjor inom andra (del)sektorer. Rådgör med och ta hjälp av VINNOVA

60 Fika och bensträckare + frågor

Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005

Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005 Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005 Utlysning inom VINNOVAs program Lätta material och lättviktskonstruktioner STEG 1 Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed representanter för näringsliv

Läs mer

Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005

Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005 Teman inom Lätta material och lättviktskonstruktioner 2005 Utlysning inom VINNOVAs program Lätta material och lättviktskonstruktioner STEG 2 Inbjudan VINNOVA välkomnar härmed fullt genomarbetade förslag

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Innovationer för framtidens hälsa 2014

Innovationer för framtidens hälsa 2014 Innovationer för framtidens hälsa 2014 Margareta Danielsson margareta.danielsson@vinnova.se Peter Lindberg peter.lindberg@vinnova.se Sofia Norberg sofia.norberg@vinnova.se Gunnar Sandberg gunnar.sandberg@vinnova.se

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Materialteknik för termiska energiprocesser. Genom att lägga ner omsorg och tid

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 2015-09-15 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2007-06-18 Utlysning Tillämpad genusforskning inom starka forsknings- och innovationsmiljöer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030

Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030 Sida 1 (7) 2017-07- 01 Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030 Detta dokument är avsett som stöd till dig som avser lämna in en ansökan till forskningsprogrammet Biodrivmedel för Sverige

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller.

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller. PiiA Bakgrund till PiiA På G Vad händer Strategisk förnyelse digitalisering Teknik Processer den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar.! Affärsmodeller Kompetens Teknikutveckling - Utveckling

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen

Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen Ansökan ska innehålla Ett tydligt formulerat syfte. En beskrivning hur väl det sökta projekt svarar mot utlysningens inriktning och mål. Mätbara mål som

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-27 2016-00068 Reviderad Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM -

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder. Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder. Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 2016-05-31 Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen

Läs mer

Instruktion för sökande till E2B2

Instruktion för sökande till E2B2 2015-01-27, Utlysning 3 Instruktion för sökande till E2B2 Den här instruktionen är ett stöd till dig som ska lämna in en projektansökan till E2B2 programmet för forskning och innovation för energieffektivt

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2008-03-03 Utlysning Tillämpad genusforskning för starka forsknings- och innovationsmiljöer Steg 2 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Informationsmöte 22:a november

Informationsmöte 22:a november Informationsmöte 22:a november Utlysningen Bidra till att skapa ett Transporteffektivt samhälle Catharina Norberg och Adam Mickiewicz 1 Introduktion Agenda Aktuell utlysning Anvisningar till ansökan E-kanalen

Läs mer

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband 2007-05-28 Reviderad 2007-08-15 Mobilitet, mobil kommunikation och bredband Utlysning som främjar forskning inom Framväxt av tjänster i nät och terminaler och Speciella insatser för att samverka med, komplettera

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens ansökningsverktyg

Läs mer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Andréa Råsberg och Judit Wefer Team Social innovation 20 juni 2018 Vinnova 3,1miljarder investerade Vinnova i forskning och innovation

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (14) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (14) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (höst) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen av din ansökan och en anvisning när du skriver ansökan till programmet Industrins energianvändning

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI UTLYSNING 1 (11) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI Förstudiebidrag inför gemensamma forsknings- och innovationsprojekt inom området bioekonomi En utlysning

Läs mer

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation Forska&Väx Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder små och medelstora företag (SMF) att komma in med ansökan om ekonomiskt stöd

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Järn- och stålindustrins energianvändning forskning och utveckling. Genom att lägga ner

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Innovationsprojekt i små och medelstora företag Utlysning hösten 2019

Innovationsprojekt i små och medelstora företag Utlysning hösten 2019 Innovationsprojekt i små och medelstora företag Utlysning hösten 2019 ANNA CHIARA BRUNETTI 2019-10-15 www.vinnova.se/ipf innovationsprojekt@vinnova.se HÅLLBAR TILLVÄXT The next decade will NOT be business

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg, 2

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg,   2 SMF Flyg-programmet Syftet med denna utlysning i SMF Flyg-programmet Föreliggande, sker inom ramen för Innovair 1 och det Nationella flygforskningsprogrammet (NFFP). SMF-satsningen är kopplad till NRIA

Läs mer

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2016-10-14 2016-04157 Reviderad Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion Vinnovas satsning, Innovate Passion 1, är ett nytt koncept för att utveckla

Läs mer

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Nyttan och glädjen att dra åt samma håll Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Uppdrag: Inspiration från program eller strategi till tydliga nåbara mål som är utvecklande för bygden

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 1 2007-06-25 Reviderad 2007-09-03 Utlysning Banbrytande informations- och kommunikationsteknik 2007 Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 2 1. Inbjudan

Läs mer

Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft

Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft Fredrik Brändström, Linn Sjöström, Andreas Gustafsson Utlysningsperiod: 2018-12-05 2019-03-06 Innehåll Bakgrund om forsknings- och innovationsprogrammet

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

finansieringsmöjligheter

finansieringsmöjligheter LIGHTers andra utlysning 2014 Övriga nationella och internationella finansieringsmöjligheter Cecilia Ramberg, Swerea Boel Wadman, Swerea Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen av din ansökan och en anvisning när du skriver ansökan till programmet

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Kompetenscentrum 2017- Steg 1

Kompetenscentrum 2017- Steg 1 UTLYSNING 1 (14) Kompetenscentrum 2017- Steg 1 Skiss 1 Inledning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. VINNOVAs vision är

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM4000, v5.0, 2016-09-01 2017-01-11 1 (5) Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker ekonomiskt stöd inom forsknings- och innovationsprogrammet El från solen. Det är viktigt

Läs mer

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office KK höstlansering 2015 Grants and Innovation Office Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft KK-stiftelsens medel syftar till att bygga ihop forskningsuppbyggnad och kompetensutvecklingsprogram för att sträva

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets

Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets utlysning 2014-1 Projektets potential bedöms enbart utifrån den information som finns i ansökan. Komplettering begärs endast i undantagsfall. För att se till

Läs mer

Utlysning 2004 i VINNOVAs kunskapsplattform. Effektiv Produktframtagning. Steg 1

Utlysning 2004 i VINNOVAs kunskapsplattform. Effektiv Produktframtagning. Steg 1 Utlysning 2004 i VINNOVAs kunskapsplattform Effektiv Produktframtagning Steg 1 1 Effektiv produktframtagning Inbjudan: VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt genom utveckling av effektiva innovationssystem

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2019.2.5.1-1122 Sakområde: Personal samt Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP UTLYSNING 1 (10) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP Bidrag inför gemensamma forskningsoch innovationsprojekt En utlysning inom programmet för Globala

Läs mer

1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet

1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet 1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet För att underlätta för projektledare och andra deltagare i MERA-projekt finns här en slutrapporteringsinstruktion med mallar för olika delar av slutrapporteringen.

Läs mer

Strategiska forskningsoch innovationsagendor

Strategiska forskningsoch innovationsagendor 1 2012-04-27 Strategiska forskningsoch innovationsagendor Utlysning av bidrag för att ta fram strategiska forsknings- och innovationsagendor 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Bedömningsprotokoll XX-programmet

Bedömningsprotokoll XX-programmet Utgåva 1.1 Datum 2013-03-25 Bedömningsprotokoll XX-programmet Principer för kvalitetsgranskning Kvalitet Programrelevans Genomförbarhet Nyttiggörande Projekttitel Diarienummer Projekttid Sökande organisation

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Den smarta digitala fabriken

Den smarta digitala fabriken UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-07-06 2016-03240 Reviderad 2016-07-06 Den smarta digitala fabriken Finansiering av innovationsprojekt som stöttar Sveriges nyindustrialisering VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel

Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (13) Proteinforskning och Processutveckling för Biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel Utlysningen sker i samverkan med Vetenskapsrådet UTLYSNING 2 (13) Innehåll

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 2 Samverkansprojekt 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10)

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10) 1 (10) SIP BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. BioInnovation är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning

Läs mer