Capellagården Skola för gestaltande arbete. Morgon dagens konsthant verkare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Capellagården Skola för gestaltande arbete. Morgon dagens konsthant verkare"

Transkript

1 Capellagården Skola för gestaltande arbete Morgon dagens konsthant verkare

2 Capellagården är en fristående, eftergymnasial skola, som erbjuder hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning i: Möbel- och inredningssnickeri Textil Keramik Ekologisk trädgårdsutbildning Samtliga utbildningar är berättigade till studiemedel enligt CSN Skolan erbjuder även Sommarkurser Capellagården Skola för gestaltande arbete Carl Malmsten bildade stiftelsen med visionen en skola för gestaltande arbete. Våra hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning har sin grund i kunskapen om materialet. Capellagården är i dag också en internationell mötesplats med studerande från många olika länder i världen. Våra huvudutbildningar har en längd av 1 3 år. Skolan erbjuder även varje sommar ett antal kurser av varierande längd och innehåll.

3 På Capellagården får du tillgång till: En egen väl utrustad arbetsplats. Ämnesövergripande projekt och utbyte med mer erfarna studerande. En fast lärarstab kompletterad med gästlärare inom utvalda kompetensområden. Lärarhandledning efter individuella behov. Att arbeta under kvällar och helger. Ett unikt nätverk av f d elever och lärare som kan vara dig till hjälp när du skall välja vidare utbildning eller etablera dig på arbetsmarknaden. Capellagårdens pedagogik Boendet och gemenskapen Capellagårdens pedagogik Arbetet vid skolan är till stor del hantverksmässigt och verkstadsbaserat, och ställer stora krav på den egna konstnärliga viljan och engagemanget. Ett förtroendefullt samspel mellan lärare och studerande är en bärande del av vår utbildningstradition i alla våra utbildningar och kurser. De studerandes individuella förutsättningar, kulturella bakgrund och erfarenhet tas tillvara och bästa möjliga individuella handledning för vars och ens utveckling ges. Det praktiska arbetet och materialet initierar egna problemställningar och experiment. Dessa följs upp av teoretiska resonemang och gemensamma studiebesök. Förutsättningen för denna pedagogik är en unik lärartäthet och ett begränsat elevantal i varje årskurs. Boendet, gemenskapen Skolan har egna elevbostäder och man äter tillsammans i skolans matsal. Skolans kök är KRAV-certifierat och följer skolans allmänna policy om hållbar utveckling. Förutom det dagliga arbetet i verkstäder och trädgård samarbetar alla inför skördedagar, julmarknad m m. Som studerande blir du en del av den helhet och gemenskap som är kännetecknande för Capellagårdens unika plats i utbildningsvärlden.

4 Capellagården Skola för gestaltande arbete Capellagården Morgondagens Konsthantverkare Möbel- och inredningssnickeri

5 Inför din ansökan bör du känna till att: Du, beroende på förkunskaper, kan söka antingen till Möbel och inredningsnickeri 1 år eller Möbel och inredningsnickeri påbyggnad 2 år. Du får en personlig handledning i en grupp om ca 18 studerande. Ca 80 % av tiden är verkstadsförlagd. Du som studerande får tillgång till Carl Malmstens ritningsarkiv på Capellagården. Du som studerande har möjlighet till internationellt utbyte med Redwood College i USA och Toyama Universitet i Japan. Möbel- och inredningssnickeri 1 år Möbel- och inredningssnickeri påbyggnad 2 år Utbildningen utgår från det svenska möbelhantverkets tradition. Från denna grund söker vi att vidareutveckla och anpassa material och funktion till de nya krav som dagens samhälle ställer. Skapandet av en personlig yrkesidentitet är central och innefattar både en utvecklad hantverksskicklighet och tilltro till den egna förmågan. Efter avslutad utbildning är du väl förberedd att gå ut i yrkeslivet och har fått en god grund för fortsatt utbildning inom formgivning och produktutveckling. Möbel- och inredningssnickeri, 1 år Utbildningen är inriktad på en hantverksmässig tillverkning av möbler. Du lär dig att använda handverktyg och arbetar med grundläggande konstruktioner och sammansättningar. Du får dina första insikter kring de olika träslagens struktur och egenskaper samt gestaltar produkter med ett personligt uttryck. I kursen ingår också teckning, målning, grafiska tekniker och konstorientering. Se under rubriken Bild och form. Möbel- och inredningssnickeri påbyggnad, 2 år Målet är att vidareutveckla din känsla för möblers fysiska uppbyggnad och estetiska värden samt att ställa dessa i relation till rumsliga miljöer. Första påbyggnadsåret präglas av ett kvalificerat möbelsnickeri med övningar i projektering, skissarbete, modell- och prototypbygge samt rit- och presentationsteknik. Kursen i teckning och målning har en starkare individuell prägel. Du får också en inblick i historisk och nutida möbelkonst. Andra påbyggnadsåret är starkt ämnesfördjupande och projektrelaterat och innehållet planläggs av dig i samverkan med dina lärare utifrån dina personliga mål. Ämnesfördjupning kan innebära något av följande: Praktik/studier vid något svenskt eller utländskt möbelföretag. Fördjupade formgivningsstudier. Produktuppdrag mot kund med ett samarbete kring ett möbeloch inredningsprojekt. Tillverkning av gesällstycke. Terminsstudier vid någon av våra samverkande utländska skolor i USA eller Japan. Projektåret dokumenteras kontinuerligt och avslutas med redovisning inför en extern opponentgrupp.

6 Capellagården Skola för gestaltande arbete Capellagården Morgondagens Konsthantverkare Textil

7 Inför din ansökan bör du känna till att: Du, beroende på förkunskaper, kan söka antingen till Textil 1 år eller Textil påbyggnad 1 år. Du får en personlig handledning i en grupp om ca 16 studerande. Ca 80 % av tiden är verkstadsförlagd. Du får en egen arbetsplats och tillgång till vävstolar och andra redskap. Du får tillgång till skolans färgkök och textiltryckslokaler. Textil 1 år Textil påbyggnad 1 år Utbildningen har sin grund i ett hantverksmässigt och konstnärligt förhållningssätt till det textila materialet. Det innebär att du arbetar hantverksmässigt, både traditionellt och experimentellt. Det praktiska arbetet kompletteras med teoretiska uppgifter för att utveckla färdigheter och kunskaper. Stor tyngd läggs vid färgoch formövningar som integreras i det textila arbetet. Efter avslutad utbildning får du en bred textil kompetens för att bli yrkesverksam inom området, och en god grund för fortsatta studier inom textilt hantverk, konst och konsthantverk. Textil, 1 år Utbildningen är inriktad på en hantverksmässig framställning av textil, i första hand vävning, kompletterad med textil formoch färglära. Detta innebär att du utvecklar en metod att sätta personlig prägel på dina arbeten genom att planera, skissa, beräkna och tillverka. Du kan arbeta med textil för rumslig gestaltning bruksföremål och konstnärliga objekt. Förutom grundläggande vävtekniker arbetar du med fritt broderi, färgning och textiltryck. I grundkursen Form och textiltryck får du utveckla ditt formspråk med fria tryckmetoder som stämpel och öppna ramar. Under varje termin ingår en period för eget fördjupningsarbete. Även teckning, målning, grafiska tekniker och konstorientering ingår i kursen. Se under rubriken Bild och form. Textil påbyggnad, 1 år Denna kurs är i större utsträckning projektinriktad och mera individualiserad. I kursen ingår vissa gemensamma moment i vävning, färg- och formlära samt textiltryck med tryck av rapporterade flerfärgsmönster. Du har större frihet och även större ansvar för ditt arbetsår. Du kan fördjupa dig i en speciell teknik, arbeta utifrån ett tema, utforska material, form- och gestaltningsproblem. Du planerar ditt arbetsår i samråd med dina lärare och för kontinuerligt en diskussion om form, gestaltning och material. Kursen i teckning/målning ges en starkare individuell prägel, och du får också inblick i historisk och nutida textil konst. Ämnesfördjupningen kan också innebära praktik/studier vid företag eller hos verksam konstnär. Målet är att du ska forma en egen textil identitet.

8 Capellagården Skola för gestaltande arbete Capellagården Morgondagens Konsthantverkare Keramik

9 Inför din ansökan bör du känna till att: Du, beroende på förkunskaper, kan söka antingen till Keramik 1 år eller Keramik påbyggnad 1 år. Du får en personlig handledning av en yrkesutövande lärare i en grupp om ca 18 studerande. Du får tillgång till lokaler och utrustning också på kvällstid och helger. Du får en egen arbetsplats med drejskiva, arbetsbänk och förvaringshyllor. Våra lokaler är ändamålsenliga och innehåller verkstäder, samlingsrum, glasyrberedningsrum med specialutrustning. Ugnsrum ute och inne med gas och el, utebrännplats under tak. Keramik 1 år Keramik påbyggnad 1 år Utbildningen har sin grund i ett konstnärligt och hantverksmässigt förhållningssätt till det keramiska materialet. Undervisningen är upplagd kring kortare teoretiska och praktiska övningar som sedan utvecklas till längre projekt. Du kan arbeta med flertalet keramiska material, alltifrån lergods och stengods till porslin. Vi lägger stor vikt vid samtalet mellan lärare och studerande om praktiska, konstnärliga och filosofiska frågeställningar som rör den keramiska konsten. Utbildningen fokuserar på personlig utveckling och för att du skall kunna tillgodogöra dig den på bästa sätt måste du ta ansvar och egna initiativ. Verkstaden är väl utrustad och varje student har en egen arbetsplats. Efter avslutad utbildning är du väl förberedd för en yrkesverksamhet som keramiker. Du har också fått en god grund för högskolestudier inom området. Keramik, 1 år Utbildningen innehåller en grundläggande träning i keramiska tekniker och material. Genom praktiskt arbete i verkstäder, glasyroch brännrum och i vår gipsstudio tillägnar du dig grunderna för ett eget keramiskt och konstnärligt uttryck. En viktig del är att utveckla egna idéer och att reflektera kring det egna skapandet. Teckning, målning, grafiska tekniker och konstorientering ingår. Se under rubriken Bild och form. Keramik påbyggnad, 1 år Kursen är till viss del projektinriktad och ger dig fördjupade kunskaper inom breda områden av keramiken. Material-, glasyr- och bränningstekniker vidareutvecklas och ger dig nya utgångspunkter för form och uttryck. Du arbetar självständigt med egna och personliga projekt och understöds av samtal och diskussioner med lärare och medstudenter. Stor tyngd läggs vid den konstnärliga analysen, argumentationen och ett kritiskt förhållningssätt. Kursen i teckning och målning ges en starkare individuell prägel och du får också en inblick i vår tids keramiska konst.

10 Capellagården Skola för gestaltande arbete Capellagården Morgondagens Konsthantverkare Ekologisk trädgårdsodling

11 Inför din ansökan bör du känna till att: Du får en personlig handledning i en grupp om ca 14 studerande. Utbildningen äger rum i en inspirerande miljö i en arbetsgemenskap med skolans övriga utbildningar. Ekologisk trädgårdsodling 40 veckor Utbildningen följer en växtsäsong från mars till december. Den teoretiska undervisningen anknyts till det för årstiden praktiska arbetet. Trädgården har alltsedan starten 1965 en ekologisk inriktning, vars grundläggande principer också omfattar skolan som helhet. Detta innebär att odlingarna är KRAV-certifierade. Kompostering, källsortering och återbruk kännetecknar skolans inre verksamhet. Kursen utgör en god grund för fortsatt utbildning och arbete inom trädgårdsområdet. Flera av våra tidigare studerande kombinerar denna utbildning med tidigare förvärvad yrkeskunskap och kan på sina nuvarande arbetsplatser förena kunskaperna inom trädgård med exempelvis pedagogik och rehabilitering. Ekologisk trädgårdsodling, 40 veckor Kursen ger dig teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i odlings- och skötselhantverk i en ekologisk trädgård. Arbetet i Capellagårdens variationsrika trädgård ger insikter om sambandet mellan jorden, växterna, djuren och den odlande människan i årscykeln. Huvudämnen i undervisningen är odling av köksväxter, frukt och bär. Andra ämnen är trädgårdsbotanik, mark- och växtnäringslära, ritteknik och gestaltning samt trädgårdsskötsel. En stor del av undervisningen sker utomhus i Capellagårdens trädgård. Arbetssättet kännetecknas dels av gemensamma föreläsningar, gruppövningar och praktiska arbetsuppgifter, dels av ett individualiserat projektarbete med fördjupade studier inom utvalda områden.

12 Inför din ansökan bör du känna till att: Undervisningen i Bild och form är förlagd till en separat ateljébyggnad på Capellagården. Allmän konstorientering med betoning på västerländsk konst förmedlas som en separat kurs för alla förstaårsstuderande på Möbel, Textil och Keramik. Bild och form Capellagårdens hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning innebär att samtliga huvudutbildningar utom den ekologiska trädgårdsutbildningen även har schemalagd tid för teckning, målning, grafiska tekniker samt kroki under kvalificerad konstnärlig ledning. Handens och ögats träning i verkstäderna kompletteras med färg-, form- och kompositionsövningar där hänsyn tas till individuella behov och förutsättningar. Undervisningen i Bild och form är schemalagd i fem veckolånga block fördelade över läsåret för att underlätta koncentration och kontinuitet. Periodvis förekommer även arbeten kring presentations- och utställningsteknik inför olika mässor och utställningar.

13 Inför din ansökan bör du känna till att: Du får en personlig handledning i en grupp om ca 14 studerande. Kursen äger rum i en inspirerande miljö i en arbetsgemenskap med skolans övriga sommarkurser. Våra sommarkurser Alltsedan starten 1957 har våra sommarkurser varit en viktig del av skolans verksamhet och ett andningshål för tusentals hantverksintresserade människor, både ungdomar och äldre. Capellagården har blivit ett begrepp, en mötesplats för hantverks-, design- och kulturintresserade människor från Sverige och världen. Vi försöker alltid variera och finna nya infallsvinklar på de materialoch ämnesområden som vi söker levandegöra. Våra sommarkurser syftar till att ge en vägledning i formandets grunder åt alla dem som längtar efter att få en fördjupning i sitt skapande. De förbereder också sökande till våra huvudutbildningar. Arbetsuppgifterna utformas så att de svarar mot vars och ens intressen och förutsättningar. Såväl nybörjare som mer avancerade är sålunda välkomna. Vi låter natur och tradition ge inspiration till form, dekor och färg. Vi prövar olika material och lär känna deras olika skönhetsvärden. Du får arbeta i olika tekniker och söka upplevelser i mötet mellan teknik och material och får erfara hur din egen personlighet söker sitt uttryck genom handen, ögat och tanken. Att vara kursdeltagare på Capellagården innebär att du kan ägna dig åt det som du kanske under lång tid drömt om att få göra. Du träffar likasinnade och upplever skapandet, naturen, den goda maten och gemenskapen. En sommarkurs på Capellagården kan bli en utmaning och ge livsavgörande inspiration för framtida vägval. Välkommen!

14 Capellagården Skola för gestaltande arbete Min vision var att skapa en skola för hand och ande, en mötesplats för ungdom från hela landet, besjälade av en önskan att inom sitt hantverk förena skönhet och funktion. Detta arbete ledde 1960 till bildandet av Stiftelsen Capellagården, en skola för gestaltande arbete. Carl Malmsten Capellagårdens bakgrund Elliotsgården i Vickleby på södra Öland inköptes 1957 av professor Carl Malmsten. Den gamla förfallna bondgården togs om hand och byggnaderna renoverades varsamt och kärleksfullt genomfördes de första sommarkurserna, och 1960 startade de första huvudutbildningarna. Att bo, arbeta och studera på Capellagården i dess unika integrerade bymiljö, ger insikt i Carl Malmstens filosofi hand och ande i skapande samverkan. Tryck Lenanders Grafiska Amerikavägen 6B Kalmar Grafisk form Volt Karlavägen Stockholm

15 Capellagården Vickleby Bygata Färjestaden Telefon Expedition Telefon Rektor Fax

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Keramik i arkitekturen, dekoration eller yta

Keramik i arkitekturen, dekoration eller yta Keramik i arkitekturen, dekoration eller yta Välkommen till Keramik i arkitekturen, dekoration eller yta Välkommen till fortbildning för arkitekter på Capella gården i kreativitetens tecken. Vi utforskar

Läs mer

Kreativitet och samspel. Keramik i arkitekturen, material och form

Kreativitet och samspel. Keramik i arkitekturen, material och form Kreativitet och samspel Keramik i arkitekturen, material och form Välkommen till workshopen Kreativitet och samspel Kreativa anställda behövs i alla företag. Särskilt viktig är kreativiteten då den är

Läs mer

Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: för slöjdlärare

Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: för slöjdlärare Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Konferens Seminarium för för slöjdlärare 17-18 augusti 2017 på Capellagården på södra Öland 14-15 16-17

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Kursens syfte är att ge en kulturorienterande allmänbildning, en omfattande kännedom om och förståelse för konstens, designens och kulturindustrins

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Ämnesfördjupning Kursens syfte är att förstärka och fördjupa den studerandes kunskaper om konstnärliga tekniker och den kreativa processen. Efter slutförd kurs ska den studerande: - förstå samspelet mellan

Läs mer

Konferens för slöjdlärare

Konferens för slöjdlärare Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Konferens för slöjdlärare 17-18 augusti 2017 på Capellagården på södra Öland Efter fjolårets succé! Välkomna till två inspirerande dagar med workshops,

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/600 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä, 180 högskolepoäng BFA Programme Programkod: K1MDT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Kreativitet och samspel. Keramik i arkitekturen, material och form

Kreativitet och samspel. Keramik i arkitekturen, material och form Kreativitet och samspel Keramik i arkitekturen, material och form Välkommen till Kreativitet och samspel Kreativa anställda behövs i alla företag. Särskilt viktig är kreativiteten då den är en del av kund

Läs mer

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga, design och rumsliga

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Slöjdlärare till konferens

Slöjdlärare till konferens och Mörbylånga kommun inbjuder: Slöjdlärare till konferens 18 19 augusti 2016 på på södra Öland Två inspirerande dagar med workshops, föreläsningar, diskussioner, teaterföreställning och erfarenhetsutbyten

Läs mer

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180 KONSTNÄRLIGA FAK KULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Möbelde esign inriktning trä Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MDT Curriculum BFA Programme in Wood-oriented Furniture Design

Läs mer

Konferens för slöjdlärare

Konferens för slöjdlärare Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Konferens för slöjdlärare 17-18 augusti 2017 på Capellagården på södra Öland 16-17 17-18 augusti 2018

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp Furniture Making and Building Crafts, 120 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMBHG Grundnivå MIUN

Läs mer

Kursmål och kostnader för respektive kurs

Kursmål och kostnader för respektive kurs Bilaga 4 Kursmål och kostnader för respektive kurs Mål för Allmän kurs Vårt mål är att oavsett din bakgrund, förutsättningar och intressen, skapa bästa möjliga villkor för studier och kunskapsutveckling.

Läs mer

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180 KONSTNÄRLIGA FAK KULTETEN Utbildningsplan Konstnärligtt kandidatprogram i Textil Kläder - Formgivning Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1TKF Curriculum BFA Programme inn Textile Garment - Design

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/266 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng MFA Programme in Programkod: K2TIK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1KTX Curriculum BFA Programme in Textile Art First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp KONSTFACK Instutitionen för Konsthantverk Kurskod: TXK 318 Nivå: Grund Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp Delkurs Matrialiserande och gestaltning inom kurs Ställningstagande och kritiska

Läs mer

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto C A R L M A L M S T E N H A N T V E R K S G Y M N A S I U M välkommen till skolan med carl malmstens pedagogik, där grundtanken är»hand och tanke

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY Curriculum BFA Programme in jewellery art First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1. Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från 2009-08-31. Fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de inledande

Läs mer

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Med inriktning: Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Industridesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 181017. Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Keramik och glas Fastställd av KU-nämnden 2007-07-01. Reviderad i UN 090908. Revidering fastställd av KUnämnden 2009-11-25. Gäller fr o m HT10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

2-årig grundutbildning. Västerås Konstskola

2-årig grundutbildning. Västerås Konstskola KONSTSKOLAN UTBILDNING Grundutbildning, konstlinje och kurser startade som en kvällskola 1963 och formades om till en dagskola 1967. Västerås Konstskola har under 50-års tid utbildat personer till konstnärliga-

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019

GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019 GALLERI TINNERTS AKVARELLKURSER 2019 26-27 januari Börja måla akvarell - Nybörjarkurs Galleri Tinnert Arontorp, Öland 23-24 februari Fortsätt måla akvarell - Måla staden Mössebergs kurort, Falköping 9-10

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Kursplan. 1. Beslut och riktlinjer Kursplanen är fastställd av prefekt Giltig fr o m ht 2011.

Kursplan. 1. Beslut och riktlinjer Kursplanen är fastställd av prefekt Giltig fr o m ht 2011. Kursplan Fördjupningsprojekt 2, 30 hp K2 Kurskod: TXK208 1. Beslut och riktlinjer Kursplanen är fastställd av prefekt 110407. Giltig fr o m ht 2011. Kursen är obligatorisk. Nivå: Grundläggande 2. Förkunskapskrav

Läs mer

Konstnärliga uttryck. Kurser i Vadstena sommaren 2007

Konstnärliga uttryck. Kurser i Vadstena sommaren 2007 Konstnärliga uttryck Kurser i Vadstena sommaren 2007 Bygga historisk utställning, 5 poäng Kursen vänder sig till både yrkesverksamma inom utställningsområdet och studenter på linjer som har utställningsmediet

Läs mer

HANTVERK. Ämnets syfte

HANTVERK. Ämnets syfte HANTVERK Ämnet hantverk behandlar hantverkstekniker och material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen

Läs mer

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga områden. Exempel på

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering.

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Remissversion av kursplan i slöjd i grundskolan Slöjd Syfte Människans förmåga att bearbeta material och tillverka föremål är väsentlig för både individens och samhällets utveckling. Att slöjda är ett

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Industridesign Reviderad och fastställd av KU-nämnden 2011-02-16 Gäller studenter antagna från och med HT 2011. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor RUNÖFOLKHÖGSKOLA Föreningen LOs folkhögskola Runö är en ideell förening utan vinstintresse som funnits sedan 1952. Våra huvudmän är: LO, LO:s medlemsförbund och ABF. EN STUDIEOAS I CITY På Runö Folkhögskola

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213 ÖJD 3.16 ÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2012-05-30, reviderad 2015-04-22.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2012-05-30, reviderad 2015-04-22. Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2012-05-30, reviderad 2015-04-22.

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst och formgivning, med specialisering i Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä eller Textil Kläder Formgivning

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen innehåller följande ämnen: Formlära, Konsthistoria, Krokiteckning,

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

SnickarAkademin Möbelsnickare 400 Yh poäng

SnickarAkademin Möbelsnickare 400 Yh poäng SnickarAkademin Möbelsnickare 400 Yh poäng utbildningsstart 15 aug 2011 ansökan 2 maj 2011 Ansökan Ansökningsblankett ansökan senast den 2 maj. Urval och antagning Utbildningen är riksrekryterande och

Läs mer

Verksamhets Förlagd. Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTILSLÖJD 2017 LINKÖPINGS UNIVERSITET

Verksamhets Förlagd. Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTILSLÖJD 2017 LINKÖPINGS UNIVERSITET Verksamhets Förlagd Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTILSLÖJD 2017 LINKÖPINGS UNIVERSITET Till dig som är handledare i textil Välkommen och stort tack för att du medverkar i Ämneslärarutbildningen

Läs mer

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FILOSOFI Filosofi är ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter Täby seniorcenter Aktuella aktiviteter taby.se/seniorcenter Välkommen till Täby seniorcenter Täby seniorcenter är en öppen kommunal verksamhet där du kan träffa andra seniorer, vara med på något av de

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Konstnärligt gestaltningsarbete A

Konstnärligt gestaltningsarbete A Konstnärligt gestaltningsarbete A Kursen utgår från den studerandes konstnärliga gestaltningsarbete. Kursen ger den studerande konstnärliga metoder för att under handledning undersöka konstnärliga processer

Läs mer

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Slöjd Ämnets syfte och roll i utbildningen Slöjdämnet bidrar till elevernas allsidiga utveckling genom att öva upp deras skapande, manuella och kommunikativa förmåga. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Golfbanemanagement 55-60 hp

Golfbanemanagement 55-60 hp 55-60 hp Varför denna utbildnings förändring? Golfsektor ställer högre krav på anläggningarna Som CM ska man kunna vara med och utveckla golfen vilket kräver bättre teoretiska kunskaper Myndigheterna ställer

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Individuella programmen GySär13

Individuella programmen GySär13 Individuella programmen De individuella programmen är till för de elever som behöver läsa ämnesområden istället för ämnen. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för att ett så självständigt och aktivt

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Kandidatprogrammet i slöjd, hantverk och formgivning

Kandidatprogrammet i slöjd, hantverk och formgivning DNR LIU-2013-00301 1(8) Kandidatprogrammet i slöjd, hantverk och formgivning 180 hp Bachelor s Programme in Handicrafts and Design (textile/wood/metal) F7KSL Gäller från: 2018 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

PROGRAMMET för SLÖJD, HANTVERK OCH FORMGIVNING

PROGRAMMET för SLÖJD, HANTVERK OCH FORMGIVNING Utbildningsplan PROGRAMMET för SLÖJD, HANTVERK OCH FORMGIVNING 180 högskolepoäng SYFTE Utbildningen syftar till att studenterna förvärvar den kunskap och kompetens som behövs för att arbeta med formgivning,

Läs mer