Så här färdigställer ni er strategi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här färdigställer ni er strategi"

Transkript

1 Bilaga 1 Sida 1 av Så här färdigställer ni er strategi Nu har ni fått veta vilka fonder som ni får finansiering ifrån. Först ska ni plocka bort den eller de fonder som ni har sökt, men inte fick godkända. Sedan kompletterar ni med de återstående avsnitten enligt Mallen med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier. För att ni ska beviljas startbeslut ska ni ta fram en engelsk version av sammanfattningen på strategin konkretisera de horisontella målen (avsnitt 7.1) konkretisera era mål med konkreta siffror (avsnitt 7.5) ange urvalskriterier som kommer ligga till grund för bedömning och prioritering av projektansökningar (avsnitt 7.5) fylla i finansieringsplanen (avsnitt 8) göra en kommunikationsplan (avsnitt 11.1) beskriva hur ni ska följa upp er strategi (avsnitt 12). Har inte alla fonder godkänts? Plocka bort de fonder som ni inte fick godkända i strategin. Detta berör framför allt tabellerna i avsnitt 7. En fond som ni inte får några pengar ifrån ska ni inte redovisa och det ska inte uppges några mål och indikatorer för just denna fond. Givetvis kan ni se om dessa mål och indikatorer kan läggas till hos andra fonder istället. Men tänk på att ni har begränsat med pengar och att allt som varit planerat från början kanske inte kan göras. Det kan även vara nödvändigt att plocka bort fondspecifika beskrivningar ur strategin om de inte längre är relevanta och justera utformningen av området då städer kanske måste plockas bort. Kom ihåg att landsbygdsprogrammet bara kan finansiera projekt i tätorter upp till invånare. Har social-, regional- eller havs- och fiskerifonden plockats bort från er strategi måste eventuella stadsområden ligga utanför leaderområdet. Oberoende om ni har fått alla fonder godkända eller inte ska vissa avsnitt kompletteras enligt strategimallen.

2 Bilaga 1 Sida 2 av 8 Så här kompletterar ni strategin Nedan finns beskrivningar hur ni kompletterar er strategi. Rubrikerna är hämtade från strategimallen ( Mallen med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier, version 2, ) och visar de avsnitt som ni behöver komplettera. Sammanfattning av strategin Skriv en mycket kort version av sammanfattningen på engelska. Den engelska sammanfattningen gör att er strategi och ert arbete kan synliggöras i europeiska sammanhang och öppnar upp för internationella samarbeten. 7.1 Horisontella mål I strategin har ni angett övergripande horisontella mål. Nu behöver ni konkretisera hur ni vill mäta att dessa mål är uppnådda. 7.5 Mål och urvalskriterier Målvärde Nu ska ni i strategin: definiera era indikatorer beskriva hur mätningar kommer att göras beskriva hur uppgifternas riktighet kommer att kontrolleras Använd mallen Definitioner av egna indikatorer som ingår i utvecklingsstrategin som finns i slutet av detta dokument. Indikatorer knutna till nationella och fondspecifika mål, EU:s gemensamma indikatorer och Jordbruksverks gemensamma indikatorer är definierade i tidigare utsänt hjälpunderlag Lista med indikatorer. När alla definitioner är på plats ska ni ta fram konkreta mål i enlighet med indelning och indikatoruppsättning i er strategin. En given utgångspunkt är att målen ska kunna karaktäriseras som smarta mål, det vill säga ett mål ska vara: specifikt det ska klart anges vad strategin ska uppnå och på vilket sätt mätbart det ska finnas något som går att mäta och ett mätbart mål, oavsett om detta uttrycks kvantitativt eller kvalitativt accepterat det ska vara tekniskt möjligt att uppnå detta med den föreslagna strategin realistiskt det ska kunna genomföras med de resurser och den tid man har till sitt förfogande, målgruppernas storlek osv. tidsbestämt det ska finnas en tidsplan och ett datum då målet ska vara uppnått Nu när ni vet storleken på hur mycket pengar ni kommer att kunna disponera för verksamheten under respektive fond ska ni ta fram målvärden, hur mycket ni vill och kan uppnå. Som ett hjälpmedel kan ni bedöma hur många projekt, vilken typ av projekt och hur stora projekt som ni förväntar er, samt vilka och hur många aktiviteter och resultat med mera. För samtliga indikatorer ska målvärdena kunna uppnås 2023.

3 Bilaga 1 Sida 3 av 8 Produktionsindikatorer, som mäter verksamheten och aktiviteter under den tid varje projekt pågår, är beroende av antaganden om genomförande och verksamhetsinnehåll i de kommande projekten. Mål för dessa motsvarar förväntade antal relevanta verksamheter/aktiviteter i enlighet med respektive indikator vid en summering Ett exempel på det är antalet mötesplatser eller utbildningstillfällen. För resultatindikatorer ska målvärdena avse det som ska vara uppnått 2023 och också inkludera resultat som uppnås efter slutredovisningarna för de projekt som blir klara innan Exempel på det är antal personer med ökad kunskap eller antalet nystartade företag. Målvärden ska bestämmas för alla indikatorer som ingår i strategin. När ni bestämmer strategiernas mål behöver ni ta hänsyn till de totala tilldelade budgetbeloppen och till de nationella och fondspecifika målen. Dessa uppgifter finns i tabellen på sidan 4. Eftersom strategierna har olika målsättningar kommer även målvärden att se olika ut för respektive strategi. Exempelvis om ett område tilldelats 40 miljoner kronor från landsbygdsfonden kan ca 40 nyskapade arbetstillfällen vara ett referensvärde när strategins målvärde ska bestämmas. Detta eftersom budget och målvärde för landsbygdsfonden har förhållandet 1:1 (målvärde nyskapade arbetstillfällen för en budget på miljoner kronor).

4 Bilaga 1 Sida 4 av 8 Fond Indikator Nationellt mål Totalt budgetbelopp, miljoner kronor, Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Antal nyskapade arbetstillfällen (årsarbetskrafter) Havs- och Antal nyskapade arbetstillfällen 8 fiskerifonden (årsarbetskrafter) Antal bevarade arbetstillfällen 25 (årsarbetskrafter) Antal skapade företag 5 Antal miljöprojekt - Antal diversifieringsprojekt - Regionala Antal nyskapade arbetstillfällen 150 utvecklingsfonden (årsarbetskrafter) Antal företag som får stöd 600 Antal organisationer som får stöd 200 Socialfonden Antal deltagare Antal företag som får stöd 200 Antal organisationer som får stöd Urvalskriterier Enligt strategimallen ska ni definiera urvalskriterier för bedömning och prioritering av projektansökningar och bifoga som en Excel-bilaga. Urvalskriterierna ska säkerställa att de projekt som prioriteras bidrar till att nå målen i strategin. Det ska finnas urvalskriterier för varje insatsområde i er strategi. Dessa urvalskriterier bör sammanställas i en tabell som redogör för valda urvalskriterier, deras poängsättning och varje kriteriums viktning. Jordbruksverket kommer att utforma en mall som kan användas som stöd och verktyg för er när ni skapar era urvalskriterier. Det vill säga, hur ni bör strukturera upp arbetet och hur ni ska tänka när det gäller poängsättning och viktning. Mallen kommer att presenteras vid utbildningstillfället i maj. 8. Finansieringsplan Nu när ni vet hur mycket pengar ni får i respektive fond ska ni dela upp dessa på de olika åtgärderna (drift, samarbete och genomförande) i finansieringsplanen som är strategins budget. Denna budget ligger till grund för Jordbruksverkets handläggning och kommer att återfinnas i datasystemen. Att flytta pengar mellan de olika åtgärderna kräver ett godkännande av Jordbruksverket och en uppdatering i våra datasystem. I budgeten ska fonderna alltid hanteras var för sig. Att göra omflyttningar mellan fonderna är inte möjligt.

5 Bilaga 1 Sida 5 av 8 1. Avsätt maximalt 25 procent för drift, räknat på de sammanlagda offentliga utgifterna. 1 Räkna utifrån den sammanlagda offentliga budgeten som ni har fått reserverad för ert leaderområde (inklusive svensk offentlig medfinansiering från kommuner, regionen, landstinget, länsstyrelsen eller andra offentliga organisationer). I de flesta fallen är landsbygdsfonden (EJFLU) den största fonden som finansierar er strategi. Då är det också landsbygdsfonden som står för hela driftsbudgeten. Observera att regleringen i EU-förordningen (se fotnot) gör att ni under de kommande åren måste budgetera med försiktighet fram till halvårsskiftet Först när alla projekt är slututbetalda vet ni hur mycket pengar som era projekt har omsatt och därmed hur mycket pengar som ni högst får använda för driften. Vi rekommenderar därför starkt att budgetera i förväg för en mindre summa än vad ni egentligen har tillgång till. Vi kommer att följa upp hur det går med användningen av driften under programperioden. 2. Avsätt budget för samarbetsprojekt i raden Samarbeten för varje fond för sig. Detta är budgeten för samarbetsprojekt. Det kan vara gemensamma projekt där ni samverkar med andra leaderområden eller leaderliknande partnerskap i Sverige och utomlands. Möjliga samarbeten eller mål och inriktningen på samarbeten ska vara beskrivna i er strategi. När ni driver samarbetsprojekt spelar det ingen roll vilka fonder som respektive leaderområde finansierar sin del av samarbetsprojektet med. Det är också möjligt att andra än LAG är stödmottagare för samarbetsprojekt. Du kan fördela budgeten med hjälp av en procentuell fördelning, räknat på den totala offentliga budgeten för strategin. Men ni behöver inte ha en budget för samarbeten, totalt eller för enskilda fonder, om ni inte har angett detta i strategin. Då skriver ni Resten är till för att genomföra projekt, uppdelat på respektive fond Kommunikationsplan Komplettera kommunikationsplanen enligt den mall som finns i tabellen under avsnitt Ni kan lägga den som bilaga istället eftersom den bör vara ett levande dokument. Men innan områdets uppstart borde de första kommunikationsaktiviteterna vara inplanerade. 12. Uppföljning och revidering Ni ska i strategin beskriva hur övervakning och utvärdering kommer att genomföras och er kapacitet att genomföra strategin. Upprätta en tidplan som redovisar de insatser som planeras och när de ska genomföras. Typexempel på en sådan tidplan finns i Tidsplan för LAG:s uppföljning och utvärdering som finns i slutet av detta dokument. Övre delen gäller insatser som följer av EU-regler och EU:s krav på rapportering. Undre delen är inriktad på LAG:s egna uppföljnings- och utvärderingsaktiviteter och där den egna utvecklingsstrategin är i centrum. 1 Observera att ordet utgifter betyder faktiskt utbetalade pengar, enligt artikel 31d i fondgemensamma förordningen (1303/2013). Detta innebär att om strategins insatser för projekt bara utnyttjas till exempelvis 75 %, kan driftsbudgeten bara utnyttjas till 75 %.

6 Bilaga 1 Sida 6 av 8 Årsrapport till Jordbruksverket Ni ska i början av varje år skicka in uppgifter till årsrapport till Jordbruksverket. Uppgifterna lämnar Jordbruksverket sedan vidare till EU. Uppgifter som ska rapporteras är dels sådana som kommer att framgå av EU-dokument, dels sådana som Jordbruksverket behöver för att beskriva olika typer av projekt, utvecklingstendenser med mera i årsrapporterna till EU. Hur rapporteringen ska gå till är beroende av vilket IT-stöd som kommer att finnas. I avvaktan på IT-stöd ska ni utgå ifrån att det underlag som ska lämnas för rapporteringen skapas i Excel-filer och att dessa filer eller sammanställningar från dessa sänds till Jordbruksverket. Anvisningar med närmare preciseringar kommer att sändas ut inför rapporttillfällena. Uppföljning Ni ska göra årliga uppföljningar av strategin. Över tiden motiverar det att olika slag av insatser inklusive självutvärdering genomförs. I detta ingår att beskriva hur uppföljning och utvärdering styrs och organiseras. Metodval, säkerställande av data, kontrollstationer, eventuellt anlitande av externa aktörer, resursplanering med mera ska följas upp. Det kan vara motiverat att utvärdera särskilda ämnen eller frågor som följer av strategin. Ni ska skapa förutsättningar för att tidigt upptäcka svagheter och att dra lärdomar av den fortlöpande uppföljningen och utvärderingen. Ta också ställning till hur ni ska kommunicera uppföljningsresultaten och utvärderingsaktiviteterna. Utveckla och beskriv vad ni planerar att göra och hur ni säkrar kapacitet och resurser för genomförandet. Beskrivningen ska knyta an till tidsplanen och det innehåll ni markerar i denna. Ange också när det är fråga om insatser som är generella för alla aktuella fonder och när det handlar om sådant som är specifikt för någon särskild fond. Se förslag i bifogad tidsplan. Bilagor sist i detta dokument Bilaga A Definitioner av egna indikatorer som ingår i utvecklingsstrategin Bilaga B Typexempel Tidplan för LAG:s uppföljning och utvärdering

7 Bilaga 1 Sida 7 av 8 Definitioner av egna indikatorer, som ingår i utvecklingsstrategin Bilaga A Indikator (namn, benämning) Definition Beskrivning av hur mätning kommer att göras inkl. hur uppgifterna kommer att kontrolleras/styrkas

8 Bilaga 1 Sida 8 av 8 Typexempel - Tidplan för LAG:s uppföljning och utvärdering EU-rapporter, som Jordbruksverket ska leverera LAG ska bidra med underlag/uppgifter Förberedelser Aktiviteter på LAG/strateginivån Förberedelse och koordinering av aktiviteter (del i att klara ovanstående databehov) Bilaga B Årsrapport Årsrapport Årsrapport Årsrapport Årsrapport Årsrapport Årsrapport Årsrapport Slututvärdering (grundversion) (utökad (grundversion) (utökad (grundversion) (grundversion) (grundversion) (grund-version) version) version) Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Identifiera behov av information/uppgifter Gå igenom och bestäm datakällor Planera insamlingen av uppgifter och skapa riktlinjer riktade till projekten Bestäm utvärderingsämnen (specifika för LAG/strategin) Bestäm ev. LAGspecifika frågor (specifika för LAG/strategin) tillgången på data tillgången på data tillgången på data Komplettera Komplettera Komplettera insamlingen av data insamling av data Fortlöpande koordinering av uppföljning och utvärdering och bidrag till årsrapporter uppföljning uppföljning av uppföljning av av strategin uppföljning av uppföljning av strategin strategin strategin strategin Inledande uppföljning av genomförande Genomgång utifrån tillgängliga uppgifter Styrning Upprätta styrgrupp Direktiv för översyn/granskning av uppstart Utvärdering/självutvärderi ng (externa parter) Överenskommelse om verksamhets- /ansvarsområde Resursplanering Fortsatt uppföljning av genomförande Direktiv för översyn/granskning av genomförande och ev. revidering av strategin uppföljning av strategin Riktlinjer till projekten inför slutredovisning och slututvärdering uppföljning av strategin Resultatanalys Resultatanalys Uppdatering av resultat Komplettera Genomgång av utvärderingsbehov Direktiv för översyn/granskning av strategin Komplettera Direktiv för uppdatering av strategins resultat uppföljning av strategin Effektanalyser Direktiv för utvärdering av strategins effekter Kontrakt/avtal Kontrakt/avtal Kontrakt/avtal Kontrakt/ avtal utvärdering och ev. översyn utvärdering och ev. översyn utvärdering och ev. översyn utvärdering utvärdering

Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015

Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015 Utbildning i lokalt ledd utveckling 12-13 maj 2015 Kompletteringar av strategier Avsnitten: Målvärden (under 7.5) Uppföljning och utvärdering (12.) Börje Karlsson, Landsbygdsanalysenheten SMARTa mål Specifikt

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier

Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier 1(21) UPPDATERAD VERSION 2 2014-10-06 Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier Detta dokument består av både anvisningar, färdigskriven text och av luckor där LAG infogar sin egen text.

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Lokalt ledd utveckling

Lokalt ledd utveckling Lokalt ledd utveckling Komplettering av strategin Annelie Ström annelie.strom@jordbruksverket.se 12 och 13 maj 2015 2015-05-20 Indikatorer för de horisontella målen 2015-05-20 - Hur vill ni mäta målen?

Läs mer

Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier

Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier 1(19) VERSION 1 2014-04-04 Mall med skrivanvisningar för lokala utvecklingsstrategier Detta dokument består av både anvisningar och färdigskriven text och av luckor där LAG infogar sin egen text. En komplett

Läs mer

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A Bedömningsgrunderna är till för att förtydliga vad som krävs för respektive poäng. Urvalskriterium nr 1 är anpassat till varje insatsområde och fond.

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Sida 1 av 7 2015-06-01 Enheten för lokalt ledd utveckling Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Dessa riktlinjer visar hur ni kan ta fram urvalskriterier för att prioritera mellan inkomna

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

BESLUT din ansökan om projektstöd

BESLUT din ansökan om projektstöd Returadress Länsstyrelsen Östergötland 581 86 [Eventuell Linköping Leader-logga] Regionalekonomiska enheten Jonas Jernberg Tfn: 010-2235294 E-postadress: jonas.jernberg@lansstyrelsen.se Motala kommun Box

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om företagsstöd

Läs mer

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2!

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Välkommen till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Kursledare: Ola Svensson, Tobias Kreuzpointner, Börje Karlsson och Beata Allen Stockholm den 8 och 9 oktober 2014 http://enrd.ec.europa.eu/enrd-static/leader/leader/leader-tool-kit/en/index_en.html

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014-2020 Möjligheternas landsbygd Tranås, 8 oktober 2015 johan.magnusson@jordbruksverket.se Leadermetoden Boende och verksamma driver och påverkar

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Utvärdering och uppföljning av LLU

Utvärdering och uppföljning av LLU Utvärderingssekretariatets verksamhet syftar till att utvärdera de EU-fondsfinansierade program för vilka Jordbruksverket är förvaltande myndighet. Programmen finansieras av de fyra ESI-fonderna i Sverige

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Mall för genomgång av urvalskriterier

Mall för genomgång av urvalskriterier Mall för genomgång av urvalskriterier Generella urvalskriterier som gäller för hela strategin och samtliga fonder. Strategiskt område L 1 Strategiskt användning av fond/fonder Generella urvalskriterier

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Denna åtgärd kom in sent i processen och texter finns därför inte ännu Innehållsförteckning Artikel 21, Investeringar

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan

Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan 1(30) INFORMATION 2014-01-28 Dnr 3.2.17-2297 13 Mall med skrivanvisningar för regional handlingsplan Dokumentet i sin helhet består av både anvisningar, färdigskriven text och luckor där ni på länsstyrelserna

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX BILAGA till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om särskilda bestämmelser

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1 (6) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum: Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

LEADER Innehåll LEADER...1

LEADER Innehåll LEADER...1 LEADER Innehåll LEADER...1 Beskrivning av delåtgärd 19.1, Kostnader för förberedande stöd... 7 Beskrivning av delåtgärd 19.2, Genomförande av insatser inom den lokala utvecklingsstrategin... 10 Beskrivning

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 1 Förutsättningar just nu Lokalt ledd utveckling i Landsbygdsfond och Havs- och fiskerifond Gemensamma strategier där det är möjligt

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt att säkerställa att de projekt som får stöd av lokalt ledd utveckling genom

Läs mer

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden ESI-fonderna Fondöverskridande samverkan 2014-2020

Läs mer

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap.

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap. Leader Sjuhärad LLU Vårt uppdrag enligt EU är att bidra till EUs 2020-mål om en smart, hållbar, inkluderande tillväxt. Det innebär att alla ansökningar skall prövas ur ett hållbarhetsperspektiv och att

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 2 Genomförandeprojekt 2016-10-31 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt ledd

Läs mer

2015-12-18. 15 oktober 2015

2015-12-18. 15 oktober 2015 15 oktober 2015 Information om Operativt program för lokalt ledd utveckling med stöd från Regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Socialfonden (ESF) 2014-2020 Uppdraget och bakgrund Samordning med andra

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Årsrapport Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling. Årsrapport 2015 Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Bakgrund Det svenska regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling har en budget på sammanlagt 282,7 miljoner

Läs mer

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland Stadgar för föreningen Växtlust Värmland 1 Föreningens namn (firma) Föreningen Växtlust Värmland. 2 Föreningens vision Med gemensamma krafter formar vi Växtlustområdet med ekonomisk, social och ekologisk

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 3 Uppdatering:Genomförandeprojekt 2018-01-01 Version 3 publicerad 2018-04-26 Ändring Tillägg av projektstöd genomförandeprojekt,

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Projektplan för här skriver ni projektnamn

Projektplan för här skriver ni projektnamn Projektplan för här skriver ni projektnamn Projektplansmall för projektstödsansökan till leaderområdet Lundaland För att underlätta för sökande har vi tagit fram detta dokument som ställer de frågor ni

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Leader Bohuskust och gränsbygd

Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd Leader Bohuskust och gränsbygd - samverkan för hållbar framtid i hav, skärgård och inland Fond Beslutad offentligt stöd till projekt eller utfall efter avslutning Tilldelad

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Projektplan för här skriver du in projektnamnet

Projektplan för här skriver du in projektnamnet Projektplan för här skriver du in projektnamnet Projektplansmall för projektansökan till Leader Lundaland ideell förening För att underlätta för sökande har vi tagit fram detta dokument som ställer de

Läs mer

Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014

Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se PM 2014-01-07 Att ansöka om bidrag för informationsinsatser ur Batterifonden 2014 Bakgrund

Läs mer

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Inledning Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är lokalt ledd utveckling genom leadermetoden?

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet 1 Figur 2 Organisationsstruktur, lokalt ledd utveckling Figur 3 Centrala aktörer i uppföljnings- och utvärderingsverksamheten 2 Tabell 1. Övergripande

Läs mer

Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut

Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut $ t 1 Y, frø n/nrartebnar{dw Särskild beslutsbilaga gällande förutsättningar för beslut Diarienumm er 2015/00735 Agila Angelholm Uppgifter om vilka omständigheter som varit avgörande för utgången att projektet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Innehållsförteckning Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket...

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Från den dag vi har din kompletta ansökan vill vi ge dig besked inom tre månader om vi kan bevilja dig medel. Som sökande

Läs mer

Riktlinjer för styrkortens hantering

Riktlinjer för styrkortens hantering Riktlinjer för styrkortens hantering KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Styrkortet... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Vision... 3 1.3 Strategier... 3 1.4 Framgångsfaktorer... 4 1.5

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder... 1 Beskrivning av delåtgärd 1.1, Stöd till yrkesutbildnings- och

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Utbildning i lokalt ledd utveckling december 2015

Utbildning i lokalt ledd utveckling december 2015 Utbildning i lokalt ledd utveckling 15-16 december 2015 Sammanställa och rapportera resultat m.m. inom lokalt ledd utveckling Börje Karlsson, Landsbygdsanalysenheten IT-stöd baseras på s.k. insatsmatris

Läs mer

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling 2014-2020 2016-01-19 1 Bakgrund Den här kommunikationsstrategin beskriver hur vi ska prioritera och ger vägledning om hur vi ska kommunicera lokalt ledd

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

VILLKOR & URVALSKRITERIER

VILLKOR & URVALSKRITERIER VILLKOR & URVALSKRITERIER VERSION 2.0 Godkänd av LAG 2017-11-30 Godkänd av Jordbruksverket 2017-12-12 LEADER Sydöstra Skånes villkor och är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar

Läs mer

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets ansökningssystem

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets ansökningssystem Guide till projektansökan i Jordbruksverkets ansökningssystem Följande uppgifter är hämtade från e-ansökan under Jordbruksverkets Mina sidor. Ändringar och/eller förtydliganden är skrivet i kursiv stil.

Läs mer

Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU

Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU 1(6) 2010-06-18 Landsbygdsavdelningen Roland Sten Landsbygdsprogram i 10 länder inom EU Varje land har minst ett landsbygdsprogram Varje medlemsland i EU har ett eller flera program för utveckling av landsbygden.

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst 1 Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst Följande uppgifter är hämtade från e-ansökan under Jordbruksverkets Mina sidor. Ändringar och/eller förtydliganden är skrivet i kursiv stil. Fullmakt

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Ekonomisk hantering på leaderkontoren

Ekonomisk hantering på leaderkontoren Ekonomisk hantering på leaderkontoren Vi kommer bland annat att prata om: driftstöd till löpande kostnader och ledning förskott likviditet LAG-pott bokföring attestering och kontrasignering tillsyn av

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Ärendeprocess och rutiner

Ärendeprocess och rutiner Ärendeprocess och rutiner Vi kommer att prata om olika IT-system processen från ansökan om stöd till ansökan om slututbetalning handläggningsrutiner hur projekten ska följas upp och hur resultatet samlas

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer