Presentationens hållpunkter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presentationens hållpunkter"

Transkript

1 Maria Eklund

2 Presentationens hållpunkter SVU projekt Regnpengen Resultat studie av 180 kommuners va taxa Hållbar dagvattenhantering genom piskan eller moroten? Två exempel på kommuner som har morötter i va taxan (Härryda och Växjö) SVU projektets förslag på taxa för hållbar dagvattenhantering Sammanfattning

3 SVU projekt Regnpengen Projektets mål En enkel och rättvis taxa med dagvattenavgift som stödjer (fungerar som styrmedel för) hållbar dagvattenhantering Fokus dagvattentjänster Resultatet kunna användas av Svenskt Vatten som underlag för framtida branschrekommendationer och råd till medlemmarna Konstruktiva råd för framtiden

4 SVU projekt Regnpengen Projektgrupp Vatten & Miljöbyrån AB Maria Eklund (projektledare) Kjell Lundqvist Magnus Bäckström (numera Bodens kommun) Rita Lord, Rita Lords Advokatbyrå AB Gunnar Mellström, pensionär, VASS analysgrupp Därutöver har en referensgrupp varit knuten till projektet, med repr. för LTU, två väghållare och sex VA huvudmän.

5 SVU projekt Regnpengen Generella erfarenheter av att införa och ha VA taxa med dagvattenavgift Om dagvattentjänster tidigare varit inbakade i brukningsavgift för avlopp krävs omfattande arbetsinsatser i utredningsskedet innan taxan införs för att dela upp avloppstjänst mellan spillvattentjänst och dagvattentjänster. Medför även visst ökat administrativt arbete senare för att ajourhålla kundregistret. Den arbetspuckeln måste man dock ta sig igenom för att ha en taxa som fördelar avgifterna rättvist mellan alla som har nytta av dagvattentjänst och där kunder som inte har nytta / behov av sådan tjänst slipper betala för den. Måste göras! Kunden ska bara betala för tjänst som verkligen tillhandahålls.

6 SVU projekt Regnpengen Några resultat 180 kommuners va taxa har studerats 140 kommuner anger i taxan att man har avgiftsskyldighet för dagvatten fastighet (Df) vad gäller brukningsavgift. 76 kommuner har taxa med specificerad brukningsavgift för dagvattentjänster för både fastighetsägare och APH (allmän platshållare, de som underhåller allmän platsmark) 13 kommuner har taxa med reduktion av avgiften för fastighetsägare (Df) eller APH om denne vidtagit åtgärder inom fastigheten/vägområdet som minskar belastningen på den allmänna anläggningen, t.ex. renar dagvattnet el. fördröjer och kapar flödestoppar.

7 SVU projekt Regnpengen Generella erfarenheter: Dagvattenavgift med reduceringsregel (styrmedel) Taxa med reduktion av avgiften för fastighetsägare och APH som vidtagit åtgärder inom fastigheten/vägområdet som minskar belastningen på den allmänna anläggningen, kräver ytterligare arbetsinsatser, både i utredningsskedet inför införandet och senare för att ajourhålla kundregistret. Reduktionsregel enbart gällande anläggningsavgiften ska undvikas. Svårt att hålla koll på att fastighet som fått reduktion en gång i tiden inte ändrar markanvändningen så att den inte längre är berättigad till reducerad avgift (t.ex. efter ägarbyte) och att kunden sköter om sin anläggning.

8 Hållbar dagvattenhantering genom piskan eller moroten? Piskan: Ställa krav på fastighetsägare och väghållare Moroten: Reducerad va avgift Vårt förslag: Både och! Piskan = kravställning vid ny och ombyggnation Moroten för alla, även befintlig bebyggelse och gator, åtminstone i brukningsavgiften, genom t.ex. reducerad dagvattenavgift för den fastighetsägare eller väghållare som gjort anpassningsåtgärder som minskar dess belastning och nyttjande av den allmänna va anläggningen

9 Exempel VA taxa Härryda Brukningsavgift dagvatten, med lägre avgift för LOD (Lokalt Omhändertagande av Dagvatten) inom egna fastigheten

10 Erfarenheter Härryda Först utreddes vilka kunder som har dagvattenavlopp. Servisdiameter var i de flesta fall känd, annars tog man reda på det för större fastigheter, för villor schablon 110mm. Man skapade och la in de nya taxekoderna i kundregistret under 2008, med priset 0 kr för alla. Avgift skarpt läge Kontroll i samband med fakturautskick i mitten av 2008, det stod dagvattenavgift 0 kr för alla som man kommit fram till skulle ha dagvattenavlopp + kunderna fick information och ombads höra av sig om de inte trodde att de hade dagvattenavlopp eller ansåg att de skulle ha lägre avgift. Det var ett antal fastighetsägare som hörde av sig men inte fler än att det var hanterbart.

11 Erfarenheter Härryda En entreprenör åkte ut och kontrollerade anslutning med TV inspektion och genom att spola färgat vatten hos de som hörde av sig, de fann på så vis en hel del felkopplat dagvatten som gick till spill. Härryda kommun införde redan 2001 ett bidrag på kr (dock max 75% av verifierad kostnad) för fastighetsägare som kopplar om felkopplat dagvatten, vilket varit mycket lyckat. Helhetsbedömningen är att man är väldigt nöjda med upplägget på dagvattenavgiften och arbetet för att ta fram den.

12 Exempel VA taxa Växjö 14.1 För bebyggd fastighet skall erläggas brukningsavgift (Full avgift) Brukningsavgift för den som nyttjar tjänsten fullt ut, kr/år utan och med moms

13 Exempel VA taxa Växjö Regler om reduktion av brukningsavgiften för dagvatten Df Upptill sex avgiftsnivåer (0, 25, 50, 75, 90 och 100% reduktion) Avgift enligt 14.1 c) reduceras med 100 % om fastigheten saknar förbindelsepunkt för dagvatten eller annan av huvudmannen anordnad avledning och eventuellt dräneringsvatten tas omhand inom fastigheten. Förutsättningar för sådan reduktion framgår av bilaga 1 till denna taxa.

14 Exempel VA taxa Växjö Regler om reduktion av brukningsavgiften Avgift enligt 14.1 c) reduceras med 90 % för fastighet med upprättad förbindelsepunkt för Df, om fastighetsägare ordnar avrinning och avledning av dagvatten och dräneringsvatten inom den egna tomten utan att belasta det allmänna avloppssystemet. Anläggningen ska godkännas av huvudmannen. Ansökan om reduktion ska skriftligen göras till huvudmannen. Förutsättningar för sådan reduktion framgår av bilaga 1 till denna taxa. Husgrundsdränering får vara ansluten till dagvattenservis.

15 Exempel VA taxa Växjö Regler om reduktion av brukningsavgiften För andra fastigheter än småhusfastigheter gäller att avgift enligt 14.1 c) kan reduceras med 25, 50 eller 75 % om fastighetsägare inom sin fastighet vidtagit anpassningsåtgärd som minskar belastningen på den allmänna avloppsanläggningen och som godkänts av huvudmannen. Ansökan om reduktion ska skriftligen göras till huvudmannen. Förutsättningar för sådan reduktion framgår av bilaga 1 till denna taxa. Om fastighetsägare till sådan fastighet som inte utgör småhusfastighet kan visa att mer än 20 % av den hårdgjorda ytan infiltreras inom fastigheten utan att vid dimensionerande regn (390 l/s Ha), på något vis belasta det allmänna dagvattensystemet, kan huvudmannen efter skriftlig ansökan avtala om att reducera den avgiftsgrundande ytan i motsvarande grad. Dock gäller enligt ovan att fastighet med upprättad förbindelsepunkt för dagvatten inte i något fall kan få större reduktion av avgiften än 90 %.

16 Exempel VA taxa Växjö Bilaga 1 Specificerade regler om reduktion av brukningsavgiften Bilaga 1 förklarar närmare i vilka fall man kan få 100%, 90%, 75%, 50% och 25% reduktion av brukningsavgiften för dagvatten. Se Ett exempel, för att få 75% reduktion ska en ägare av övrig fastighet (icke småhusfastighet) med tomtyta mellan 2001 och 4000 m2 gjort något av följande: LOD åtgärder utförda inom fastigheten, på av huvudmannen godkänt sätt, och maximalt 15 % av tomtytan är hårdgjord och har avrinning till dagvattenservis eller annan förbindelse punkt för dagvatten eller till gatumark, som avvattnas via allmän dagvattenanläggning. Eventuell husgrundsdränering får vara ansluten till dagvattenservis. Dagvatten som infiltreras inom fastigheten (t.ex. takvatten från stuprör) ska avledas i tät skålad vattenavledare eller rör minst 3 meter från fastighetens dräneringsledningar. eller Dag och dräneringsvattenflödet infiltreras eller utjämnas/fördröjs i magasin eller dylikt inom fastigheten och dagvattenservisen eller annan förbindelsepunkt för dagvatten stryps, på av huvudmannen godkänt sätt, så att maxflödet begränsas till 10 l/s och ingen del av hårdgjord yta har avrinning till gatumark, som avvattnas via dagvattenledning. Vid dämning av fastighetens dräneringsledning tillåts pumpning av fastighetens dräneringsvatten.

17 Exempel VA taxa Växjö 15 Brukningsavgift för den som underhåller allmän plats Har den som ansvarar för allmän platsmark vidtagit anpassningsåtgärd som minskar belastningen på den allmänna avloppsanläggningen och som godkänts av huvudmannen erhålls reduktion av avgiften efter avtal med huvudmannen enligt principerna i (d.v.s. reglerna för fastighetsägare)

18 Erfarenheter Växjö Erfarenhet brukningsavgift som styrmedel mot hållbar dagvattenhantering Dagvattenbrukningsavgift och möjligheten att få reduktion av den infördes fr.o.m Innebar stor avgiftshöjning för fastighetsägare som har stora hårdgjorda ytor. Dagvattenavgiften fasades in under tre år, med 1/3 första året, 2/3 andra året och full verkan fr.o.m. tredje året. Arbetet riktat mot fastighetsägarna har delats upp så att det riktades mot de största fastigheterna första året och mot en mellanstorlek andra året. Alla fick information om möjligheten att ansöka om reducerad avgift, men relativt få ansökte första året. Omkring 200 villaägare och ett 60 tal övriga fastighetsägare har vidtagit åtgärder och fått reducerad brukningsavgift.

19 Avgiftsnivå SVU projekt Regnpengen Förslag brukningsavgift 3 nivåer som styr kunderna mot hållbar dagvattenhantering 1. Snabb avledning via hårda ytor, brunnar och rör direkt till den allmänna anläggningen: Full Df respektive APH avgift. 2. Trög avledning genom att fastighetsägaren eller APH fördröjer och hanterar lokalt de första 15 mm av varje regntillfälle: Reducerad avgift, förslagsvis 15% av full avgift för motsvarande yta, för Df resp. APH. 3. Fastighetsägaren resp. väghållaren tar om hand allt dagoch dränvatten inom sin fastighet resp. vägområdet: Ingen avgift för Df resp. APH.

20 SVU projekt Regnpengen Förslag brukningsavgift 3 nivåer som styr kunderna mot hållbar dagvattenhantering Avgiftsnivå 1 & 3 samma som förra bilden. 2a) Fastighetsägaren tar om hand allt dagvatten inom sin fastighet men nyttjar allmän dagvatten tjänst för bräddvatten från sin lokala dagvattenhanteringsanläggning och/eller dränvatten från t.ex. husgrund: Reducerad avgift, förslagsvis 15% av full avgift för Df. 2b) Trög avledning från väg genom ordinärt vägdike eller annan anordning som fördröjer och begränsar utflödet till den allmänna anläggningen i motsvarande grad: Reducerad avgift, förslagsvis 15% av full avgift för motsvarande yta för APH.

21 Sammanfattning Snart kommer det att publiceras en SVU rapport med alla resultat från studien hur kommunerna gör idag, tips och förslag hur man göra för att införa en enkel och rättvis taxa med dagvattenavgift, samt även (om kommunen vill) utveckla den så att den styr kunderna mot hållbar dagvattenhantering.

22 Tack för mig! Maria Eklund Vatten & Miljöbyrån AB

Dagvatten för övriga fastigheter

Dagvatten för övriga fastigheter Dagvatten för övriga fastigheter Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Övriga fastigheter (fastigheter som inte är småhus) betalar för hur många

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2016

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2016 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2016 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2014

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2014 Styrande dokument Senast ändrad 2013-11-26 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2014 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Taxa för Växjö

Läs mer

Drift och skötsel av befintliga dagvattenanläggningar Malin Engström

Drift och skötsel av befintliga dagvattenanläggningar Malin Engström Drift och skötsel av befintliga dagvattenanläggningar Malin Engström Växjö kommun malin.engstrom@vaxjo.se Exempel på anläggningar Drifterfarenheter av dessa Provtagning och utvärdering Dagvattentaxa +

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2018

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2018 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2018 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2018 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco Dagvattentaxa Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet Annika Åström Sweco 08-695 62 99 0734-12 62 99 1 Upplägg Exempel på olika konstruktioner av dagvattentaxa Fördelar och nackdelar med konstruktionerna

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2019 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2018 Fastställd/Upprättad

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Omdränering. Information om VA-lösningar för husgrundsdränering

Omdränering. Information om VA-lösningar för husgrundsdränering Omdränering Information om VA-lösningar för husgrundsdränering Information till fastighetsägare Du gör precis rätt i att kontakta UMEVA när du ska ändra VA-förhållandet på huset! Vi ger råd och anvisningar

Läs mer

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 31 Den omständigheten att endast en del av takvattnet och dränvatten direkt avleddes till kommunens dagvattennät har inte påverkat vaavgiftens storlek. LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Lokalt omhändertagande av dagvatten I den här broschyren vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde.

Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde. Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Norrköping Vatten AB:s verksamhetsområde. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-15 att gälla från och med 2009-02-01 Förord Lagen om allmänna vattentjänster

Läs mer

Markavvattning ur ett VAperspektiv

Markavvattning ur ett VAperspektiv Markavvattning ur ett VAperspektiv Älvsjö 2016 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Utmaningar i samband med klimatförändringar Intensivare regn Förtätningar Hårdgjorda ytor Förnyelse av ledningssystem Separerade

Läs mer

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Viktigt med rätt vatten till rätt ledning Lidingö stad inventerar kontinuerligt stadens avloppssystem. Det gör vi bland

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE O UTE Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Nu gäller nya riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09. Reviderad 2010-12-14, beslutad att gälla från 2011-01-01. 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Information till fastighetsägare Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) Riktlinjer för bättre miljö inne och ute Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet Frågor Taxa 2015 Färgade rader är nya frågor i årets undersökning Kategori Kod Beskrivning Definition Enhet Obligatorisk Anläggningsavgifter Aa1 Servisavgift Sammanlagd servisavgift för dricksvatten, spillvatten

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

UMEVAs uppbyggnad av en dagvattentaxa

UMEVAs uppbyggnad av en dagvattentaxa UMEVAs uppbyggnad av en dagvattentaxa - 5 år efter införandet i UMEÅ - Conny Persson conny.persson@umeva.se 090-16 13 99, 070-517 13 99 Varför dagvattentaxa? Vattentjänstlagen (LAV) medger inte att kostnader

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Vatten

PRISER FRÅN OCH MED Vatten PRISER FRÅN OCH MED 180101 Vatten 2018 www.malarenergi.se 1 år 2018 VA-taxa 2018 För Västerås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-taxans konstruktion antagen av kommunfullmäktige den 21

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Under hösten 2018 påbörjade på uppdrag av Tekniska nämnden ett arbete för att se över taxan för vatten- och avloppstjänster i Danderyds kommun. Taxan reviderades

Läs mer

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2013

Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2013 Styrande dokument Senast ändrad 2013-03-19 Taxa för Växjö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning år 2013 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Taxa för Växjö

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Laholms kommun 2016 Taxa för Laholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 Taxa Vatten och avlopp Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 VA-taxa för Mariestads kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Mariestads kommuns allmänna

Läs mer

VA-taxa för Göteborgs Stad 2019

VA-taxa för Göteborgs Stad 2019 VA-taxa för Göteborgs Stad 2019 BRUKNINGSAVGIFTER Avgifterna gäller från och med 2019-01-01. Fast avgift för dricksvatten och spillvatten För småhusfastighet erläggs fast avgift enligt Småhus i tabell

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Innehåll Inledning... 1 Dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten... 2 Fastighetsägarens roll i dagvattenhanteringen... 2 Lokalt omhändertagande

Läs mer

Om dag- och dräneringsvatten

Om dag- och dräneringsvatten Om dag- och dräneringsvatten Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare BEGREPPSFÖRKLARING Avloppsvatten Förorenat vatten som avleds i avloppsledningsnätet. Kan bestå av spillvatten,

Läs mer

Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen VA-Taxa Anläggnings- och brukningsavgifter för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen 2010-01-01 Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (4) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto

Kommunstyrelsen 1 (4) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto Kommunstyrelsen 2019-05-08 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag om differentierat verksamhetsområde för de allmänna vattentjänster

Läs mer

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Har du tänkt byta dina yttre VA-ledningar, eller göra om trädgården? Läs detta först! I den här foldern vill vi informera dig som är fastighetsägare

Läs mer

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from 2016-01-01 revidering from 2018-06-01 Datum 2018-01-01 Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun

Läs mer

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 kl. 18:00 20:00 Allmän information om VA-utbyggnaden Information förbindelsepunkter Frågor Kungsörs Kommunteknik Ab - Projektledare Magnus Ribbing 0227-600140

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun.

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Taxa, förenklad version fr o m 2016-01-01 för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2015, 178 och gäller från och med 1 januari 2016. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BILAGA 3 Underlagsmaterial, antaganden och metodik för dagvatten

BILAGA 3 Underlagsmaterial, antaganden och metodik för dagvatten Uppdragsnr: 10165917 1 (5) BILAGA 3 Underlagsmaterial, antaganden och metodik för dagvatten APH 1. Anläggningsavgifter Vårt förslag bygger på att en allmän platsmarkhållare (APH) ska betala lika mycket

Läs mer

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Kommunfullmäktige 2014-11-10 Att gälla från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-10, gällande från och med 2015-01-01.

Läs mer

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning.

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. www.sevab.com eem.se Information om dag- och dräneringsvatten Mer än

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Taxa för Sollentuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-26, 55/2014. Huvudman Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sollentuna Energi

Läs mer

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 VA-TAXA 2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156 Kalmar Vatten AB Box 822, 391 28 Kalmar Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se Bolag Huvudman

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Dessa taxeföreskrifter är antagna av kommunfullmäktige 2009-08-27 och trädde i kraft 1 januari 2010. Taxenivåerna ses i regel över årligen.

Läs mer

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. TAXA 2015 för Borlänge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt särtaxa gällande anläggningsavgifter för verksamhetsområde Uvberget, delplan 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-18. Huvudman

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

VA-TAXA. för Uddevalla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. att gälla från och med 2016-04-01

VA-TAXA. för Uddevalla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. att gälla från och med 2016-04-01 Antagen av kommunfullmäktige den 9 mars 2016, 59 VA-TAXA för Uddevalla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla från och med 2016-04-01 Innehåll ANLÄGGNINGSAVGIFTER ( 5-13)... 3 BRUKNINGSAVGIFTER

Läs mer

LS yrkade att Va-nämnden ska fastställa att han inte ska vara avgiftsskyldig för dagvatten fastighet. Bolaget bestred yrkandet.

LS yrkade att Va-nämnden ska fastställa att han inte ska vara avgiftsskyldig för dagvatten fastighet. Bolaget bestred yrkandet. Fastighetsägare ansågs inte vara avgiftsskyldig för brukningsavgift för dagvatten fastighet sedan huvudmannen inte lyckats visa att avgiftsskyldighet inträtt enligt 1955 års valag, 1970 års va-lag eller

Läs mer

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm Stockholm Vatten AB 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm, 2004 UPPTAGNINGSOMRÅDE Verksamhetsområde 206 km 2 Upptagningsområde för Henriksdal Bromma Loudden Himmerfjärden Anslutna

Läs mer

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 1 VA-TAXA fr o m 2015-01 - 01 För Hallstahammars kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-taxan är antagen av tekniska nämnden 2014-11-17. Huvudman för den

Läs mer

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Datum 2014-01-01 Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Brukningsavgifter att gälla from 2015-01-01 enligt

Läs mer

Projekt Orrvik / Vansvik

Projekt Orrvik / Vansvik Projekt Orrvik / Vansvik Kenneth Marberg Annmarie Erlandsson Projektledare Kundnära tjänster Ulf Mulenbock Projektör Aquacanale Agenda Historia Projektering / Entreprenad / Tidsplan Verksamhetsområde Lag

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev KROKOMS KOMMUN PM angående ÖVERSYN AV VA-TAXA Rev. 2008-12-05 1 Innehåll 1. Bakgrund och beslut 2. Allmänt om ny va-taxa 3. Anläggningstaxan ny konstruktion 4. Brukningstaxan ny konstruktion 5. Förslag

Läs mer

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik.

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik. VA-utbyggnad Orrvik / Vansvik Urban Vikingsson Aqvatech Ajka Velic Projekt/byggledare VA-admin, anslutning, taxa Robert Pettersson Platschef, Markbygg 0739 17 17 34 Magnus Blad Arbetsledare, Markbygg 0739

Läs mer

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare VÄLKOMNA Informationsmöte 2019-02-06 VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp Etapp 4 Mikael Fellman Projektledare Presentation Maria Luciasson, VA-planering, anslutning och taxa Carolina Daniel, VA-planering,

Läs mer

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet 26 Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet BJ äger fastigheten Västraby 5:18 som är bebyggd med en bostadsbyggnad

Läs mer

TAXA. Vatten & avlopp 2016

TAXA. Vatten & avlopp 2016 TAXA Vatten & avlopp 2016 Taxa för Sigtuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2015, 199 att gälla från och med den 1 januari 2016. Huvudman Huvudman

Läs mer

TAXA. Vatten & avlopp 2013

TAXA. Vatten & avlopp 2013 TAXA Vatten & avlopp 2013 VA-TAXA för Sigtuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 22 november att gälla från och med den 1 januari 2013. Vad som i denna taxa

Läs mer

VA-taxa Umeå. Taxa för Umeå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30. Träder i kraft 2016-01-01.

VA-taxa Umeå. Taxa för Umeå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30. Träder i kraft 2016-01-01. VA-taxa Umeå Taxa för Umeå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30. Innehållsförteckning I denna taxa hänvisas till vattentjänstlagen och då avses Lagen

Läs mer

Information om dagoch dräneringsvatten

Information om dagoch dräneringsvatten Information om dagoch dräneringsvatten I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador på fastighet.

Läs mer

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20 VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN Tillämpning 1-4 Anläggningsavgifter 5-12 Brukningsavgifter 13-19 Taxans införande 20 1 Tillämpning Taxa för Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning i enlighet

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 87 2013-11-08 Va 441/12, Stockholm Va 462/12, Va 604/12

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 87 2013-11-08 Va 441/12, Stockholm Va 462/12, Va 604/12 Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 87 2013-11-08 Va 441/12, Stockholm Va 462/12, Va 604/12 SÖKANDE 1. A och A B (Va 441/12) Ombud för A B: A B 2. L G (Va 462/12) 3. M och H G (Va 604/12) Ombud

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 16 2013-03-20 Va 331/11 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 16 2013-03-20 Va 331/11 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 16 2013-03-20 Va 331/11 Stockholm SÖKANDE A K och A L MOTPART Halmstads kommun 301 05 Halmstad Ombud: Va-chefen L L adress som ovan SAKEN Anläggningsavgift

Läs mer

DS och CS yrkade att Va-nämnden ska fastställa att de inte ska förpliktas betala anläggningsavgift för dagvatten. Kommunen bestred yrkandet.

DS och CS yrkade att Va-nämnden ska fastställa att de inte ska förpliktas betala anläggningsavgift för dagvatten. Kommunen bestred yrkandet. Sedan huvudman beslutat att fastighetens dränvatten skulle anslutas till dagvattennätet i stället för till spillvattennätet ansågs fastighetsägare inte vara skyldig att betala anläggningsavgift för denna

Läs mer

Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01

Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01 Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-26, 92 Förvaltningen av den allmänna

Läs mer

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b Uppdragsnr: 10204727 1 (4) PM Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Livered AB att inför detaljplansändring utreda dagvattenhantering inom fastigheten

Läs mer

Information om anslutning till kommunalt vatten och avlopp

Information om anslutning till kommunalt vatten och avlopp Information om anslutning till kommunalt vatten och avlopp Anmälan om anslutning Varje gång du bygger nytt, bygger om, bygger till, eller vid flytt av befintlig mätare och detta berör vatten och avlopp

Läs mer

Bilaga. Dag- och dränvattenhantering vid nybyggnation. Sweco, Växjö, oktober 2016 Amanda Berggren, Anton Kjellén, Göran Lundgren

Bilaga. Dag- och dränvattenhantering vid nybyggnation. Sweco, Växjö, oktober 2016 Amanda Berggren, Anton Kjellén, Göran Lundgren Bilaga Dag- och dränvattenhantering vid nybyggnation. Sweco, Växjö, oktober 2016 Amanda Berggren, Anton Kjellén, Göran Lundgren Inledning Skriften redovisar de krav Alvesta kommun ställer vid nybyggnation

Läs mer

Information för nyanslutning

Information för nyanslutning Information för nyanslutning Hej Här får ni information som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Servisanmälan Servisanmälan, som bifogas informationspaketet,

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Föreskrifter för VA-taxa

Föreskrifter för VA-taxa Kretslopp och vatten Föreskrifter för VA-taxa för att ansluta till och bruka den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Göteborgs Stad www.goteborg.se Gäller från och med 1 januari 2019. Fastställdes

Läs mer

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA 2013 TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige den 2012-11-19 141. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Tranemo kommun.

Läs mer

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sotenäs kommun. Avgifter enligt denna taxeföreskrift ska betalas till huvudmannen.

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sotenäs kommun. Avgifter enligt denna taxeföreskrift ska betalas till huvudmannen. 1 1(13) TAXEFÖRESKRIFTER FÖR SOTENÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING GÄLLER FRÅN 2016 Lagen om allmänna vattentjänster (Vattentjänstlagen SFS 2006:412) reglerar förhållandet mellan huvudman

Läs mer

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Aneby Miljö & Vatten AB. Avgifter

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Taxa för den allmänna vattenoch avloppsanläggningen

Taxa för den allmänna vattenoch avloppsanläggningen Taxa för den allmänna vattenoch avloppsanläggningen inom Norrköpings kommuns verksamhetsområde Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28 Att gälla från och med 2017-01-01 TAXA för Norrköping kommuns allmänna

Läs mer

TAXA 2015. För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning

TAXA 2015. För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning 1(14) TAXA 2015 För Mullsjö kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Antagen av Mullsjö kommunfullmäktige( 56Dnr 2010/1017, 2010-05-25) att gälla fr.o.m. 2010-07-01 Avgifter i Taxan är justerade i

Läs mer

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 VA-taxa För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 Innehållsförteckning Inledning ( 1-4).2 Anläggningsavgifter

Läs mer

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun.

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun. Författning 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Reviderad av kommunfullmäktige 72/15 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2015 Huvudman

Läs mer

Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse. Bild: Mathias de Maré

Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse. Bild: Mathias de Maré Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse VA-verket Malmö Januari 1999 1 Förord Miljömedvetandet i samhället har under senare år ökat kraftigt. Tidigare var miljöfrågor något som främst myndigheter

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Halmstads kommun 2016 Taxa för Halmstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om.

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Vatten, avlopp och avfall i Varbergs och Falkenbergs kommuner - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Ska du bygga nytt eller bygga om? För att fastighetens vatten och avlopp ska få anslutas

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

TAXA/PRISLISTA 2014 FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXA/PRISLISTA 2014 FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXA/PRISLISTA 2014 FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Taxan/Prislistan är baserad på ramar och beräkningsgrunder i taxeföreskrifter som antogs av Linköpings Kommunfullmäktige

Läs mer

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ ALHANSA FASTIGHETER AB Regementsparken Växjö UPPDRAGSNUMMER 1291904000 FÖR DETALJPLAN INOM REGEMENTSPARKEN, VÄXJÖ SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ MATTIAS VON PORATH/JONAS BACKÖ Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp

Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

2 Avgiftstyper Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

2 Avgiftstyper Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. Reviderad Kf 2009-09-28. Gällande from 2010-01-01 Reviderad Kf 2010-06-21. Gällande from 2010-08-01 Reviderad Kf 2011-09-26. Gällande from 2012-01-01 Reviderad Kf 2012-12-17. Gällande from 2013-01-01 Reviderad

Läs mer

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Gäller från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-16

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Gäller från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-16 TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Gäller från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-16 TAXA för Karlskoga Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer