BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien"

Transkript

1 1(6) BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien Målsättningen med detta faktablad är att ge en översikt av de metoder som idag används i populationsövervakningen av brunbjörn i Skandinavien. Populationsövervakning av björn genomförs för att ge förvaltningen tillräcklig information för att kunna förvalta populationen utifrån gällande målsättningar. Populationsövervakningens mål är att uppnå bästa möjliga uppskattningar av populationens storlek och fånga upp eventuella ändringar i populationens storlek och sammansättning över tid. Tidigare har många olika metoder använts för detta syfta, från synobservationer och spårtecken efter björn på vårsnö till uppskattning via användning av radiomärkta björnar. Sedan 2001 i Sverige och 2006 i Norge har insamling av genetiskt material utgjort en allt större del av populationsövervakningen. Genomförande Övervakningen av björn sker i huvudsak genom följande metoder: Insamling av björnspillning (och hår) Information från påfunna döda björnar Observationer av björn Skadedokumentation Insamling av björnspillning Målsättningen med spillningsinsamlingen är först och främst identifiering av olika individer. I Sverige används dessa data för att beräkna populationsstorlek, i Norge ger de ett minimumtal på antal björnindivider som därefter används till att uppskatta antalet årliga reproduktioner. Detta gäller i huvudsak insamling av prover från spillning och några prover från hår från björn som påfunnits i naturen. Från dessa prover utvinns DNA som därefter analyseras. DNA används till att identifiera om proverna härstammar från björn, vilket kön björnen har och vilken individ det är baserat på deras unika genetiska profil. Spillningsinsamlingen baseras på allmänhetens deltagande och insamling från jägare, renägare och andra som färdas i områden där det finns björn. I Norge samlas spillning i hela landet varje år utifrån Stortingets målsättning om årliga beståndsmål samt att den norska björnstammen är på sådan nivå att en sådan insamling är genomförbar både i praktiken och ekonomiskt. I Sverige, som har en större björnstam, genomförs spillningsinsamlingen i olika områden inom björnens utbredningsområde där ett område inventeras varje år, vilket resulterar i en rullande insamling. Merparten av materialet insamlas från augusti till oktober. Det är då som chansen att finna björnspillning är störst eftersom björnen äter mycket bär under denna tid för att bygga fettreserver innan den går i ide. Det är även mer folk ute i de aktuella områdena på hösten, som t.ex. bärplockare eller jägare.

2 2(6) Områdesindelning i Sverige Exempel på DNA analyskostnader länsvis i Sverige (baserat på populationsuppskattningarna från 2008) I vilken ordning och i vilka områden inventeringarna ska genomföras kan komma förändras utifrån behov och kapacitet hos analyserande labb År Område Beräknad björnpopulation Antal prover Kostnad 1 Norrbotten Västerbotten Jämtland/Västernorrland Dalarna/Gävleborg/(Värmland) Analys och utvärderingsår Analyskostnader per år (5-års cykel) *) Kostnaderna är grovt beräknade på nuvarande tillgänglig information. Inrättandet av en nationell koordinator för administration och planering av inventeringsarbetet, med särskild fokus på spillningsinventeringen innebär kostnad för en tjänst, om man väljer att tillsätta en ny person snarare än att sprida ut rollen inom en existerande organisation. Utöver den nationella koordinatorn kan det även finnas ett behov för extra administrativ personal för provregistrering, utskick av material m.m. Många av arbetsuppgifterna för ovanstående tjänster är däremot sådana som annars tillkommer för ordinarie länsstyrelsepersonal för vilket man ansöker om extra medel från Naturvårdsverket. Den reella kostnaden kan därför bli lägre och det finns i tillägg stora samordningsvinster med att inrätta en nationell koordinator. Vissa områden i väglöst land kan komma att kräva ytterligare insatser för att öka täckningsgraden, i synnerhet för berörda samebyar inom det svenska renskötselområdet, vilket kan medföra ökade kostnader som bör äskas av Sametinget. Vidare kommer kostnaderna att påverkas av björnstammens storlek. Data från döda björnar Genetisk provtagning ger möjligheten att identifiera individer, men viss typ av information måste säkras från andra informationskällor. För en omfattande övervakning av populationer krävs kunskap om åldersstruktur, reproduktion, dödlighet och rörelsemönster. Prover från döda björnar som insamlas via jägare, skyddsjakt eller andra dödsorsaker, utgör en viktig informationskälla (för t.ex. ålder, hälsotillstånd, reproduktiv status, dödsorsak) och utgör ett komplement till de genetiska övervakningsdata (se faktabladet BRUNBJÖRN: Hantering av döda björnar). Till exempel kan det via DNA-analys av alla döda björnar vara möjligt att se om en individ har fångats upp under tidigare spillningsinsamlingar.

3 3(6) Exempel på kostnad* (SEK) av vävnadsprovanalys samt åldersbestämning av döda björnar i Sverige Källa Antal prover Kostnad Vävnadsprover backlog Vävnadsprover nya årligen Åldersbestämning backlog Åldersbestämning årligen Årlig kostnad *) Kostnaderna är grovt beräknade på nuvarande tillgänglig information. 1) Årlig kostnad inkluderar inte backlog-analyser utan enbart förväntade framtida årliga kostnader. Observationer av björn Enstaka rapporter Rapporter om observation av björn som registreras i Skandobs ( eller eller direkt till fältpersonal vid Statens Naturoppsyn (SNO)/Länsstyrelsen är i huvudsak ett redskap som ger viktig information om utbredning av björn i Norge, samt i expansionszonerna i Sverige. I Norge kan denna information i enskilda fall användas som utgångspunkt för insamling av DNA. Björnobsen Observationerna registreras av jägare under första delen av älgjakten och genomförs i hela Sverige, även i län som inte (ännu) har en björnstam. Björnobsen baseras på totalt ca 4,5 miljoner observationstimmar årligen, varav ca 2,5 miljoner inom björnlänen (d.v.s. de län som har fast förekomst av björn). Jägarna genomför Björnobsen under de första sju dagarna av älgjakten i den första jaktmånaden (september i norra Sverige och oktober i södra Sverige). Målet för metoden är att följa ändringar i björnstammen över flera år och ger också möjlighet att se trender under åren mellan spillningsinsamlingarna. Skadedokumentation Skadedokumentation (besiktning) när tamdjur har angripits av björn (och andra stora rovdjur) genomförs i både Sverige (Länsstyrelsens besiktningspersonal) och Norge (SNO) och utgör ett underlag för ersättning till djurägaren (med undantag för ren i Sverige). I Norge samlas det in genetiskt material (hår, spillning) för DNA analys i samband med skadedokumentationen. Dokumentation av björndödade tamdjur är också en dokumenterad observation av björn och ger därmed även information om utbredning.

4 4(6) Inventeringsarbetets organisation Miljödirektoratet i Norge och Naturvårdsverket i Sverige är respektive lands uppdragsgivare i arbetet med inventeringen av de stora rovdjuren. Det praktiska inventeringsarbetet utförs i Norge av SNO och i Sverige av Länsstyrelsen, samt av bl.a. Svenska Jägareförbundets medlemmar (Rovdjursobsen (Björnobsen) och spillningsinsamling). Både Norge och Sverige har organisationer/myndigheter som verkar som nationella koordinatorer i inventeringsarbetet (Rovdata, respektive XXX) genom att samordna det praktiska inventeringsarbetet i respektive land, samt även mellan länderna för att säkerställa samstämmighet i inventeringsarbetet över landsgränserna. En nationell koordinator är av särskild vikt i Sverige, där det rullande schemat i spillningsinventeringsarbetet försvårar upprätthållande av kompetens och erfarenhet på regional nivå (exempelvis personalomsättningar m.m.). Vissa arbetsuppgifter som tidigare innehavts av respektive länsstyrelse överförs därför till den nationella koordinatorn i Sverige. Den svenska nationella koordinatorns roll Den nationella koordinatorns huvudsakliga arbetsuppgift är att koordinera de DNA-baserade inventeringarna, samt att vara fullkomligt uppdaterad i övriga komponenter i övervakningsprogrammet, genom aktiv kommunikation med ansvariga för övriga komponenter (SVA, NV, LST, SJF m.m.). Koordinatorn samverkar även med motsvarande part i Norge, dvs Rovdata, angående administrationen runt inventeringarna, samt lämnar inspel till Naturvårdsverket (som ansvarar för upphandling av materiel och labbtjänster i samverkan med Miljödirektoratet). Koordinatorn planerar spillningsinventeringen i samråd med berörda länsstyrelser och relevanta organisationer, inklusive utskick av information, provinsamlingsmateriel m.m. Koordinatorn ansvarar för att organisera insamlingen så att man kan begränsa i områden med många inlämnade prover och höja i områden med få prover en styrning av arbetsinsatsen. Detta görs via löpande registrering av prover och i samråd med länsstyrelsen(erna) för berört område. I de fall behovet finns samordnar koordinatorn även ev insatser med norska aktörer i områden som angränsar mot Norge. Koordinatorn ska även utvärdera och följa upp länens och ländernas inventeringar med syfte att se till att inventeringsarbetet blir kalibrerat och inventeringarna likriktade inom och över nationsgränserna. I detta ligger framtagandet av faktablad och instruktioner för användning i inventeringsarbetet. Koordinatorn ska slutligen sammanställa DNA-inventeringsresultatet och producera nationella och, i samarbete med Rovdata, Skandinaviska rapporter som även inkluderar informationen från Rovdjursobsen och allmänhetens observationer inlagda i Skandobs.

5 5(6) Nyttan av komponenterna i ett övervakningsprogram Övervakningsprogrammets komponenter ger information om björnpopulationens utbredning, sammansättning och utveckling i Skandinavien, vilket är en förutsättning för förvaltningsarbetet. Den ideella grunden i informationsinsamlingen, i synnerhet i samband med en effektiv återkoppling till de deltagande, ger en ökad delaktighet och därför förtroende för resultatet. Den huvudsakliga informationen kommer från genetiska data, som kan användas för att få minimumtal på antal björner inom ett givet område per år, samt ger en uppskattning av populationen inom större områden. När insamlingen genomförs över flera år kan man genom vidare analyser och fångst-återfångstanalyser beräkna storleken på hela beståndet med större precision. Genom DNA analyser kan man också få information om spridning och procentuellt uttag i beståndet. Antal honbjörnar som återfinns via DNA kan tillsammans med känt data från forskning på reproduktionsparametrar och hemområdesstorlekar ge en beräkning av antal reproducerande honor inom ett givet område per år. DNA data tillsammans med data för ålder och reproduktiv status från döda björnar kan användas till mer omfattande modelleringar av andra populationsparametrar, som t.ex. åldersstrukturen i populationen. Björnobsen fungerar som en viktig trendövervakning av björnpopulationen, i synnerhet i Sverige där spillningsinsamlingen sker i intervaller. Allmänhetens observationer ger i huvudsak information om populationens spridning in i nya områden, eftersom rapporteringsfrekvensen tenderar att gå ner i områden där björnar har varit etablerade en längre tid. I Norge används observationsrapporter, och skadedokumentationer, som ett tillfälle att insamla DNA prover att ingå i den genetiska delen av övervakningsprogrammet. Begränsningar och utvecklingsområden Svagheten i en populationsövervakning som baseras på insamling av biologiskt material är att den är beroende av att det samlas in tillräckligt med material över ett stort område, och i tillägg är själva analysen av materialet komplicerat och förhållandevis kostsamt. I områden där det vistas få människor kan det bli svårt att få in nog material och detta måste därför följas upp noga för att motverkas med riktade insatser eller alternativa metoder. Spillningsinsamling och Björnobsern är beroende av att allmänhetens, och i synnerhet jägarkårens, villighet att deltaga i beståndsövervakningens verksamhet. Kommunikation Alla insamlade spillnings- och hårprover och prover från döda björnar registreras löpande i Rovbasen (rovbase.no/rovbase.se). När proverna är analyserade kan den som har skickat in provet mottaga ett sms med en unik identitet så att det är möjligt att återfinna sitt inlämnade prov i Rovbasen. Information som registreras i Skandobs är också öppet tillgängligt för alla. Resultat från populationsuppskattningerna, som baseras på den mest aktuella informationen från övervakningsprogrammets samtliga komponenter, redovisas i årliga, nationella och

6 6(6) gemensamma skandinaviska rapporter. Dessa görs tillgängliga på hemsidorna till respektive lands myndigheter. Sammanlagd årlig kostnad Exempel på ungefärliga årliga kostnader* av björnövervakningsprogrammet i Skandinavien Årlig kostnad Sverige (SEK) Norge (NOK) Spillningsinventering Nationell koordinator 1) ) Döda björnar Björnobs Total årlig kostnad *) Kostnaderna är grovt beräknade på nuvarande tillgänglig information, samt inkluderar inte personalkostnader för eventuell administration, riktade insatser eller samebyarnas eventuella inventeringskostnader. 1) Kostnader på svensk sida förutsätter kostnaden för en helt ny tjänst och tar inte hänsyn till minskade kostnader hos länsstyrelserna i samband med inrättande av koordinatortjänsten. 2) Kostnaden ingår som en av Rovdatas arbetsuppgifter. Nuvarande tidsanvändning är i storleksordningen 1-2 månadsverk.

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD BJÖRN INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien Detta faktablad BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen

FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen 1(5) FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen Målsättning Syftet med detta faktablad är att ge en översikt av den genetiska provtagningen som tillämpas vid rovdjursinventeringen i Sverige

Läs mer

BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN

BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN Sammanfattning Arbetsgruppen påbörjade sitt arbete vid ett upptaktsmöte i mitten av april 2013 och genomförde arbetet under en rad möten

Läs mer

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur 1(5) FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur Detta faktablad Allmänhetens observationer av stora rovdjur inom Naturvårdsverkets metodik för inventering av stora rovdjur i Sverige (www.naturvardsverket.se)

Läs mer

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Rapport 2017-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010

Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010 Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010 Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2011:6 www.bearproject.info Bakgrund Ingen inventering baserad på björnspillning

Läs mer

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Rapport 2017-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av en björnstam är det

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK ROVDJUR: Allmänhetens medverkan i inventeringen Detta faktablad Varg: Allmänhetens medverkan i inventeringen inom Nasjonalt

Läs mer

Björnstammens storlek i Västerbotten 2014

Björnstammens storlek i Västerbotten 2014 Björnstammens storlek i Västerbotten 2014 Rapport 2015-6 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info English summary: The bear scat survey in Västerbotten

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK ROVDJUR: Genetisk övervakning Detta dokument ROVDJUR: Genetisk övervakning inom Nasjonalt overvåkningsprogram for rovvilt

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR: Inventering i samebyarna INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Inventering i samebyarna inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject.

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject. Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 213:2 www.bearproject.info Uppdrag Skandinaviska björnprojektet har fått en förfrågan

Läs mer

Björnstammens storlek i Sverige 2017

Björnstammens storlek i Sverige 2017 Björnstammens storlek i Sverige 2017 Rapport 2018-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Introduktion De senaste skattningarna av björnstammens storlek

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR:Övervakning i Sverige, en översikt INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Hantering av döda rovdjur inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring)

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) 1(7) VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) Detta dokument Varg: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par

Läs mer

Spillningsinventering av björn i Norrbottens län 2016

Spillningsinventering av björn i Norrbottens län 2016 Spillningsinventering av björn i Norrbottens län 2016 RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2017-8 SPILLNINGSINVENTERING AV BJÖRN I NORRBOTTENS LÄN 2016 Rapport från Viltskadecenter, SLU 2017-8 Författare:

Läs mer

Björnstammens storlek i Sverige 2008 länsvisa uppskattningar och trender Rapport 2009 2 från det Skandinaviska björnprojektet

Björnstammens storlek i Sverige 2008 länsvisa uppskattningar och trender Rapport 2009 2 från det Skandinaviska björnprojektet Björnstammens storlek i Sverige 2008 länsvisa uppskattningar och trender Rapport 2009 2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg, Jon E. Swenson och Göran Ericsson Introduktion Björnen tillhör

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten Rapport från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson

Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten Rapport från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten 2009 Rapport 2010-4 från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson English summary: The bear scat survey in Västerbotten County

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK DECEMBER 2018 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Instruktion för att fastställa antal föryngringar (familjegrupper) Detta dokument Lodjur: Instruktion för att

Läs mer

Björnstammens storlek i Sverige 2013 länsvisa skattningar och trender

Björnstammens storlek i Sverige 2013 länsvisa skattningar och trender Björnstammens storlek i Sverige 213 länsvisa skattningar och trender Rapport 214-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Introduktion Den senaste

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m.

PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m. 1(12) PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m. Inledning De stora rovdjuren björn, varg, lo och järv har

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Instruktion för fastställande av familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring Detta dokument VARG: Instruktion

Läs mer

Spillningsinventering av björn i Jämtlands och Västernorrlands län 2015

Spillningsinventering av björn i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Spillningsinventering av björn i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2017-6 SPILLNINGSINVENTERING AV BJÖRN I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN 2015 Rapport från Viltskadecenter,

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Lodjur: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Spillningsinventering av björn i Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län 2017

Spillningsinventering av björn i Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län 2017 Spillningsinventering av björn i Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län 2017 RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2018 2 SPILLNINGSINVENTERING AV BJÖRN I DALARNAS, GÄVLEBORGS OCH VÄRMLANDS LÄN 2017 Rapport

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 5 /2012 Törstig varg. Foto: Martin Fransson Kontakter Spårare och besiktningmän Jimmy Carlsson B,S 070-513

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER JÄRV INVENTERINGSMETODIK DECEMBER 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK JÄRV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Järv: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:4 www.bearproject.info Sammanfattning Den spillningsinventering

Läs mer

FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring

FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring FAKTABLAD FJÄLLRÄV INVENTERINGSMETODIK NOVEMBER 2018 FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Fjällräv: instruktion för fastställande av föryngring inom Overvåkingsprogrammet

Läs mer

Aktuell forskning om björn

Aktuell forskning om björn Aktuell forskning om björn Jonas Kindberg Skandinaviska Björnprojektet Startade 1984 Mer än 24 vetenskapliga artiklar Behov i förvaltningen? Utvecklad övervakning Avskjutnings- och populationsmodeller

Läs mer

DNA-analys av spillning NRM

DNA-analys av spillning NRM DNA-analys av spillning NRM 22. November 2017 Jonas Kindberg Rovdata ROVDATA Det nasjonale overvåkingsprogrammet (2000) for rovvilt skal sikre at kartlegging og overvåking av rovvilt blir utført på best

Läs mer

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 Utgivningsdatum:

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Områdesinventering Detta faktablad Lodjur: Områdesinventering inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-7 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-8 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Älghemområden, förvaltningsområden och inventering

Älghemområden, förvaltningsområden och inventering Älghemområden, förvaltningsområden och inventering Johan Månsson SLU i samarbete med Henrik Andrén & Göran Ericsson Inst. För Vilt, Fisk & Miljö Hur stora är Älgskötselområdena idag? 49 000 ha (93) Norrland

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Version 1.2 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...5 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. HUR MÅNGA LODJUR

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...4 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013

Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013 Institutionen för ekologi Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av järv RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER,

Läs mer

Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 2004

Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 2004 Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 24 En rapport till Naturvårdsverket från Skandinaviska Björnprojektet 31 maj 24 Jonas Kindberg Jon Swenson Sven Brunberg

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 Ola.Larsson @naturvardsverket.se BESLUT 2011-05-12 Ärendenummer: NV-04919-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser BJÖRNSPILLNING - insamling till DNA-analyser Innehåll Inventering av björn 3 DNA-analys 4 Insamling av björnspillning och hår 5 Spårtecken av björn 6 Björnhår 7 Säsongsvariation av björnspillning 8 Köttspillningar

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 2 Version 2.0 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation... 5 3. Resultat...5 4. Hur många lodjur finns

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 2018:10 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdavdelning

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Naturvårdsverket Naturresursavdelningen Blekholmsterassen 36 S STOCKHOLM

Naturvårdsverket Naturresursavdelningen Blekholmsterassen 36 S STOCKHOLM Naturvårdsverket Naturresursavdelningen Blekholmsterassen 36 S-106 48 STOCKHOLM Remiss ang. Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter till viltskadeförord-ningen (2001:724) avseende undersökning för

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT T...5 4. LITTERATUR...11 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2011/2012 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

Läs mer

BJÖRNSPILLNINGS- INVENTERING

BJÖRNSPILLNINGS- INVENTERING BJÖRNSPILLNINGS- INVENTERING 21 AUGUSTI 1 OKTOBER 2017 Garpenberg Älgskötelområde Åke Berglund FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR JAKT PÅ BJÖRN Fakta - för att kunna ta välgrundade beslut om jakt krävs ett gediget faktaunderlag.

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2007:10) om inventering av björn, varg, järv, lodjur

Läs mer

ROVBASE. Manual Gruppera i Rovbase. Version

ROVBASE. Manual Gruppera i Rovbase. Version ROVBASE Manual Gruppera i Rovbase Version 1.0 2013-01-31 Innehåll Förord 3 Kort om att sammanställa (gruppera) i Rovbase 4 Steg 1: Logga in 5 Steg 2: Gå igenom grundmaterialet 6 Steg 3: Starta registrering

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Version 1.1 Innehåll VERSIONER...2 1. INLEDNING...3 2. METOD...3 2.1. ORGANISATION...3 2.2. ROVDJURSFORUM...4 3. RESULTAT...4 Versioner Detta är version

Läs mer

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2012/2013 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

Läs mer

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande.

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande. Sametingets författningssamling Sametinget Adolf Hedinsvägen 58 981 33 Kiruna Tfn 0980 780 30 Fax 0980 780 31 ISSN 1654 0549 Föreskrifter om bidrag och ersättning för rovdjursförekomst i samebyar STFS

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Versioner

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2014-2015 löpande uppdatering Preliminära data 13 mars 2015 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN

Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN Remissversion 31 augusti 2008 Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN Giltighetstid Planen skall revideras senast under 2012. SAMMANFATTNING Björnen är en del av den svenska faunan. Genom en aktiv

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (2007:10) om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn; beslutade den xx 2014 NFS 201 Utkom

Läs mer

BJÖRNSPILLNING. insamling till DNA-analyser

BJÖRNSPILLNING. insamling till DNA-analyser BJÖRNSPILLNING insamling till DNA-analyser Innehåll Inventering av björn s. DNA björnens fingeravtryck 3 s. 4 Insamling av björnspillning och hår s. 5 Spårtecken av björn s. 6 Björnhår s. 7 Säsongsvariation

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum:

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Avståndskriterier Detta faktablad Lodjur: Avståndskriterier inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn; Konsoliderad version, ändringsföreskrift NFS

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan. 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Klas Allander Tel: 08-698 85 39 klas.allander @naturvardsverket.se BESLUT 2009-07-02 Dnr 411-4828-09 Sirges sameby Bertil Kielatis Västergatan 24 962 33 JOKKMOKK

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället.

Läs mer

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm (gnaturvardsverket.se REMISS 2014-04-17 Ärendenr: NV-00648-13 Sändlista Remiss av förslag om ändringar

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-2

Läs mer

Rovbase. Manual till dokumentation av järvinventeringen Version 5.0. Sidan 1 av 18

Rovbase. Manual till dokumentation av järvinventeringen Version 5.0. Sidan 1 av 18 Rovbase Manual till dokumentation av järvinventeringen Version 5.0 Sidan 1 av 18 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER JÄRV INVENTERINGSMETODIK JANUARI 2019 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK JÄRV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Järv: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Nationell sammanställning av länsstyrelsens inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-6 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventering av järv INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-1 Innehåll Inledning...

Läs mer

Resultat från inventering av lodjur i

Resultat från inventering av lodjur i Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2009/10 Preliminär nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-3

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Foto: Måns Hjernquist 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för varg

Nationell förvaltningsplan för varg Nationell förvaltningsplan för varg Förvaltningsperioden 2014 2019 December 2014 NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM Gruppen

Läs mer

Skattning av älg via spillningsräkning i Norn

Skattning av älg via spillningsräkning i Norn Skattning av älg via spillningsräkning i Norn Foto: Jonas Lemel September 2006 Arbetet är beställt av: Bergvik Skog Svenska Jägareförbundet Rapport 16-2006 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hanna Dittrich Söderman Tel: 010-698 15 17 hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2016-09-29 Ärendenr: NV-06586-16 Samtliga länsstyrelser Delegering

Läs mer

Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur

Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur Remissversion 31 augusti 2008 Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur Giltighetstid Planen skall revideras senast under 2011. SAMMANFATTNING Lodjuret är en del av den svenska faunan. Genom en

Läs mer

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2014: 15 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 Foto framsida: cc.flickr.com/isfugl Länsstyrelsen

Läs mer

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2009/10

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2009/10 Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2009/10 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-3

Läs mer

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011 Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-11

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2014-2015 PUBLIKATIONSNUMMER 2015:27 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2015:27 ISSN 0284-6845 Foto framsida: Järv fångad av övervakningskamera i norra Värmland.

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2013-2014 PUBLIKATIONSNUMMER 2014:28 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2014:28 ISSN 0284-6845 Foton: Länsstyrelsen Rapporten är sammanställd av Maria Falkevik Länsstyrelsen

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för björn

Nationell förvaltningsplan för björn Nationell förvaltningsplan för björn Förvaltningsperioden 2014 2019 NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM Gruppen AB, Box 110

Läs mer