VÄSTRA REGIONEN ////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄSTRA REGIONEN ////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING"

Transkript

1 VÄSTRA REGIONEN ////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING s. 2-3 Bakgrund S. 3-4 Den fria teaterkonsten i Västra Götaland 2015 S. 5-9 Offentliga arrangemang S Förmedling S Kompetensutveckling S. 12 Kulturpolitik S Nätverk S. 15 Övrigt S. 15 Ekonomi

2 2 BAKGRUND Övergripande syfte Teatercentrum som nationell organisation har ett antal mål som finns i stadgarna och i verksamhetsplanen. Dessa genomsyrar all Teatercentrums verksamhet, såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt. Teatercentrum är medlemmarnas samarbets- intresse- och informationsorganisation. Teatercentrum ska verka för den fria teaterkonstens oberoende, kontinuitet och dess konstnärliga integritet samt arbeta för jämställdhet, demokrati och yttrandefrihet. Vid kongressen 2014 antogs följande verksamhetsplan för Teatercentrum för mandatperioden : Teatercentrum ska lyfta den fria teaterkonsten och våra medlemmar genom att: Förmedla, marknadsföra och synliggöra Teatercentrums medlemmar Verka för att de ekonomiska förutsättningarna för teatercentrums medlemmar förbättras samt driva andra kulturpolitiska frågor Teckna kollektivavtal med Teaterförbundet och arbeta med avtals- och arbetsgivarfrågor Främja möten för utveckling av den fria teaterkonsten Verka för kompetensutveckling Teatercentrum, västra regionen Teatercentrums västra kansli inrättades på försök år På kort tid visade sig det regionala arbetet mycket framgångsrikt. En tydlig indikation på detta var den medlemstillströmning som inleddes efter inrättandet. År 2001 fanns det sju fria teatrar i Västsverige som var medlemmar i Teatercentrum. Idag har siffran stigit till 27. Den kraftiga tillströmningen av medlemmar har resulterat i en motsvarande expansion vad gäller verksamheten. Från början inriktade sig kansliet i Västra Götaland framför allt på att regionalt marknadsföra de fria teatrarna. Idag är Teatercentrum Västra en bred resurs som innefattar förmedling, marknadsföring, kompetensutveckling, nätverkande och kulturpolitisk påverkan. Teatercentrum har med tiden fått representation i många av de viktigaste regionala nätverken på scenkonstens område. Regionalt uppdrag Teatercentrum Västra hade från starten 2001 fram till 2009 en rad kulturpolitiskt motiverade uppdrag från Västra Götalandsregionen. Från och med 2010 ersattes dessa av treåriga kulturstrategiska uppdrag, varav det första löpte under perioden 2010 till Detta uppdrag slutredovisades i februari Ett nytt kulturstrategiskt uppdrag gäller för perioden 2013 till För Teatercentrums del innebär uppdraget ett grundstöd på kronor för att fungera som en regional part kring tre uppsatta mål: Sysselsättningen för medlemmarna ska öka.

3 3 Regionala kontaktytor och samarbeten ska öka. Närvaron i sociala medier ska öka. Därutöver har Teatercentrum kronor till ett särskilt projekt. Varje år under perioden ska TRETE (som tidigare heter Teaterfestival för unga) arrangeras i samverkan med Trollhättans Stad. Under 2015 beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen att bevilja Teatercentrum verksamhetsstöd från och med DEN FRIA TEATERKONSTEN I VÄSTRA GÖTALAND 2015 Teatercentrum för alla i Västra Götaland Teatercentrums medlemsteatrar har under 2015 haft spelningar i Västra Götaland. Det är en minskning med 266 föreställningar jämfört med 2014, men på ungefär samma nivå som Förutom föreställningar för barn och unga återfinns här även föreställningarna för den vuxna publiken, samt engagemang inom ramen för den statliga satsningen Skapande skola. Medlemmarnas spridning i regionen minskade kraftigt mellan 2014 och De spelade fler föreställningar utanför Göteborgsregionen än 2013, men på grund av olika faktorer så nådde de inte lika många kommuner. Det beror dels på att några av de mindre teatrarna som tidigare år spelat i fler olika kommuner inte har haft så stor verksamhet under Många kommuner har dessutom bokat endast ett väldigt litet antal föreställningar 2013 och 2014, som 2015 inte blev några alls. Tidigare år har vi även inkluderat siffror från Teatercentrums medlemsteatrar från hela Sverige, men eftersom svarsfrekvensen har varierat kraftigt så ger det en rättvisare bild att endast redovisa de medlemsteatrar som har sin bas i västra Sverige. De föreställningarna fördelar sig på kommunalförbunden enligt följande: Fyrbodal: 59 st. Göteborgsregionen: st. (varav i Göteborgs Stad) Sjuhärad: 65 st. Skaraborg: 68 st. Teatercentrums medlemsteatrar spelade under 2015 i 32 av regionens 49 kommuner. Uppdelade på kommunalförbund: Fyrbodal: 8 av 14 kommuner (ej Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Sotenäs, Vänersborg, Åmål). Göteborgsregionen: 11 av 12 kommuner (ej Lilla Edet) Sjuhärad: 6 av 8 kommuner (ej Tranemo, Ulricehamn)

4 4 Skaraborg: 7 av 15 kommuner (ej Essunga, Falköping, Grästorp, Hjo, Skara, Tibro, Tidaholm, Töreboda). Teatercentrum Västra har under 2015 själva eller tillsammans med andra arrangerat tre publika aktiviteter i Västra Götaland, varav två i Göteborg och en i Trollhättan/Fyrbodal. Dessa är: Dans & Teatertältet den 11 augusti på Millenieplatsen, Göteborg (tillsammans med Danscentrum Väst och Riksteatern Väst). TRETE, barn- och ungdomsteaterfestival den 5-6 november i Trollhättan (tillsammans med en annan aktör). Frisläpp den 6 september på Stora Teatern, Göteborg (tillsammans med Kulturpunkten) För barn och unga i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen redovisar statistik som avser sålda teaterföreställningar som omfattas av regionens arrangörsstöd för barn och unga. Denna statistik, som fångar in de fria teatrarnas spelningar för barn och unga, visar på en minskning under Publikantalet inom kategorin teater minskade med besök till totalt Teater är ändå den i särklass med bokade konstformen inom ramen för arrangörsstödet och de fria teatrarna spelar fortfarande för ungefär dubbelt så många barn och unga än vad någon av de stora regionala institutionerna gör. 1 Notera också att föreställningar som betalats med Skapande skola-medel liksom tidigare inte är inräknade, och att det idag inte finns någon övergripande syn på hur många barn och unga som nås, oavsett vilken betalningsmetod eller subvention arrangören/beställaren använder. För barn och unga i Göteborg Vad gäller de fria aktörerna pekar siffrorna från Göteborgs Stad i samma riktning. Kulturförvaltningens statistik över barn och ungas teaterbesök inom ramen för den så kallade biljettsubventionen, visar för de fria teatrarna på en minskning med 14 procent. Totalt hade fri scenkonst (som i statistiken även inkluderar dans- och musikteaterföreställningar) besök 2. 1 Borås Stadsteater: 4 300, Folkteatern: 3 100, GöteborgsOperan: , Göteborgs Stadsteater: , Regionteater Väst: I denna siffra finns inte de ytterligare teaterbesök som omfattas av det regionala arrangörsstödet.

5 5 OFFENTLIGA ARRANGEMANG TRETE TRETE ägde rum den 5-6 november 2015 i kulturhuset N3 i Trollhättan. 19 hela föreställningar från 10 olika teatrar visades. Därtill arrangerades 4 seminarier för de besökande arrangörerna (varav ett blev inställt på grund av sjukdom) samt 4 workshops för barn och unga (varav 2 blev inställda). Seminariet med Niklas Hald arrangerades i samarbete med Kultur i Väst. Eftersom Ika Nord var tvungen att avboka så fyllda Anna Berg den tiden med ett en extrainsatt workshop om scenkonstanalys. Föreställningar Dödsängel Teater Jaguar Hamlet Teater Jaguar I Herthas ateljé Pantomimteatern Kaninkraschen Teater 23 Kentaur Göteborg Dramatiska Teater Lana 24/7 Teateri Love Bombing Regionteater väst Muskler, magi och magkänsla Teater Kurage Typ tjej typ kille typ Totalteatern Victors vidunderliga värld Nordcirkus Zun zun det låter Teater Sagohuset Seminarier/workshops Clowner utan gränser En kropp säger mer än tusen ord Hur en föreställning blir till Men vad betyder det då Vad gör du här Pelle Haneus Ika Nord (inställd) Teater 23 (inställda) Anna Berg Niklas Hald Publiken I och med samarbetet med Kultur i Väst kring Niklas Halds seminarium var en del regionala samordnare särskilt inbjudna till den 5 november. Även Göteborgs Stad hade gått ut med ett erbjudande till sina samordnare som även det gällde den 5 november. Det betydde att festivalens första dag var nära på överfull medan den andra dagen hade mer utrymme bland publikplatserna. I år återinförde vi avgifter för besökarna, vilket inte hade någon negativ effekt på publiksiffrorna. Siffror 1104 besuttna stolar (2014: 1065) 824 besökare varav: (2014: 903) 44 samordnare, arrangörer från 17 olika kommuner (2014: 35 från 10) 694 barn och unga (2014: 788) 86 lärare (2014: 80)

6 6 Vissa föreställningar var endast öppna för skolbokningar, vilket gav samordnare och arrangörer totalt 14 föreställningar och 3 seminarier att anmäla sig till. Det gav i genomsnitt cirka 20 vuxna per visning var den siffran 25. Utvärdering Vi skickade ut en enkät till de som besökte festivalen med följande frågor: 1. Vad anser du om programmets kvalitet? (förställningar, seminarier) 2. Vad anser du om festivalens organisation (information, bokning, bemötande m.m.)? 3. Vilket är ditt samlade intryck av TRETE? Sammanlagt svarade 20 personer av 44, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 45 %. 100 % av de svarande ansåg att kvaliteten på programmet var mycket eller ganska hög. 100 % ansåg att festivalens organisation var mycket eller ganska bra. Det samlade intrycket hos 100 % av de tillfrågade var mycket eller ganska bra. Kommentarerna visar överlag på att besökarna är nöjda. Några har önskat fler föreställningar för en viss målgrupp, som är aktuell för just dem. Det är helt förståeligt då många bara kan komma en av dagarna och vi försöker möta dessa önskemål så långt som möjligt genom att ha ett blandat program. Andra tyckte att vi borde vara bättre på att marknadsföra TRETE till övriga delar av branschen. Det är sant att vi inte har gått ut till många olika kretsar och det beror på att antalet platser för de som inte är barn och unga är mycket begränsade och vi vill i första hand erbjuda dem till arrangörer och samordnare i regionen. Framtid TRETE 2016 kommer äga rum 9-11 november. Vi utökar alltså med en halv dag. Våra mål inför 2016 års TRETE är sprungna ur två perspektiv. Arrangörernas, ombudens och samordnarnas: Vi skall arrangera en festival som de ser som ett viktigt, roligt och självklart event att besöka, med ett rikt utbud av barn- och ungdomsteater Teatercentrums medlemmars: Vi skall arrangera en festival där så många som möjligt av Teatercentrums medlemmar får spela sina föreställningar, umgås med kollegor och förmedlas på bästa sätt till så många som möjligt. Vi vill också verka för att medlemmar även utanför regionen får möjlighet att delta. För att nå de här målen kommer vi arbeta för att hitta en bra balans mellan de inbjudna besökarnas önskemål om möjligheten att ta del av många olika föreställningar, de medverkande teatrarnas önskemål om fler arrangörer, ombud och samordnare i publiken samt samtliga av Teatercentrums medlemmars önskemål om att medverka på festivalen. Samverkan med Kultur i Väst kommer åter att eftersökas.

7 7 Arbete med att arrangera ett internationellt gästspel är redan i gång och vi är i kontakt med teatern Childsplay från Arizone i USA som N3 Kulturbyrå tidigare haft samarbeten med. Samtal om scenkonstanalys för barn och unga med Anna Berg i samband med en föreställning var uppskattat och något vi troligen kommer arrangeras även Ekonomi TRETE arrangeras av Teatercentrum och N3 Kulturbyrå/Trollhättans stad. Arrangörerna bekostar olika delar av festivalen. Kostnader för Teatercentrum: Seminarium kr Hotell kr Resor kr Marknadsföring 399 kr Fest kr Lunch för besökarna kr Festivalfika kr Övrigt kr Personal kr SUMMA kr Kostnader för N3 Kulturbyrå: Föreställningar m.m kr Personal kr Lokal kr Övrigt kr TOTALT kr Kostnader för Teatercentrum täcks av: Teatercentrum kr Västra Götalandsregionen kr Biljettintäkter kr TOTALT kr Kostnader för N3 Kulturbyrå täcks av: Trollhättans stad kr VG-regionen (arr. stöd) kr TOTALT kr

8 8 Frisläpp Med syfte att marknadsföra de fria teatrarna inleddes planer på att göra ett gemensamt programsläpp inför hösten som skulle rikta sig främst till allmänheten och på så sätt skilja sig från olika utbudsdagar. Stora Teatern framstod snabbt som en självklar samarbetspart i och med deras uppdrag från kulturförvaltningen i Göteborg att tillhandahålla information om och ett gemensamt biljettsystem för de fria scenerna, det som kallas Kulturpunkten. Teatercentrum och de medverkande teatrarna upplever att Frisläpp blev ett lyckat arrangemang med en publik som blev större än förväntat. Vi tror också att det kan bli ännu bättre och få ännu större publiktillströmning nästa år. Förhoppningen är att evenemanget ska bli vida känt och årligen återkommande. I samtal med Stora Teaterns producent och marknadschef har de också uttryckt att de var nöjda med arrangemanget och är intresserade av att fortsätta samarbetet. Programmet 2015 Frisläpp ägde rum den 6 september på Stora Teatern i Göteborg. Bitar ur 17 föreställningar från 13 olika teatrar visades; Ett för barn och familjer på tidig eftermiddag och ett för vuxna och ungdomar på sen eftermiddag. Som konferencier anlitades återigen Frida Sundström från Improverket och 2Lång. Inträdet var kostnadsfritt och förbokning krävdes inte. För barn och familjer: Big Wind Axplock ur flera föreställningar, New Opera co Sånglösa, Masthuggsteatern Hem och Hemulen som älskade tystnad, Pelikanteatern God morgon Gudrun, Teater UNO Slingerbulten För unga och vuxna: ADAS musikaliska teater De utsatta och grymheten, Gothenburg English Studio Theatre Yen, Göteborgs Dramatiska Teater Kentaur, Masthuggsteatern Schaktet, Teater Aftonstjärnan Vad som än händer, älskade syster, Teater Jaguar Dödsängel, Teater Kurage Shop til you drop, Teater Tamauer MENS, Teater Trixter Expressions, Teater UNO Redogörelse och Stalins mamma Reslutat Till Frisläpp kom det totalt 232 personer, varav 77 till barn & familjer och 155 till unga & vuxna. Trots att vi i år fick mer uppmärksamhet i pressen landade publiksiffran något lägre än fjolårets 298 personer, och det går endast att spekulera i vad det beror på. Till exempel så var den söndagen den första varma och soliga dagen på ett par veckor vilket kanske fick familjerna att tänka till en extra gång. Men det övergripande målet att synliggöra de fria teatrarna kan inte endast mätas i publiksiffror. Marknadsföringen resulterade i ett reportage i Göteborgs Fria dagen innan samt i Direktpress Centrum samma dag: Några dagar efter publicerades en artikel av GPs kulturchef, Ingrid Norrman, som hade besökt Frisläpp:

9 9 Dans & teatertältet Under Göteborgs Kulturkalas har Teatercentrum och Danscentrum Väst sedan flera år tillbaka samarbetat för att visa upp Göteborgs fria scenkonst och verksamheterna i ett gemensamt tält, det så kallade Dans Teatertältet. I år medverkade även Riksteatern Väst. Besökarna fick uppleva scenkonst den 11 augusti mellan klockan och i tältet som återigen stod på Millenieplatsen bredvid Stora Teatern Dans & Teatertältet 2015 omfattade totalt 8 olika programpunkter. Medverkande medlemmar från Teatercentrum var Teater Nu (Scenkonstguiden siar om framtiden) och Teater Trixter (utdrag ur Expressions). Dessutom framförde Danscentrum Västs medlemmar totalt 4 dansföreställningar och Kulturlabbet en performance. Vi arrangerade även ett scenkonstquiz med presentkort på Kulturpunkten som vinst. Utöver aktiviteterna i tältet hade vi även i samråd med Göteborg & co bokat in ADAS musikaliska teater med Lasse Dahlquist samt Teater Tamauer med Mens på stora scenen i Bältesspännarparken varav Teatercentrum bekostade Mens. Utöver dessa akter var tältet alltid bemannat och fyllt med publikmaterial om våra respektive verksamheter, med syfte att informera om det fria scenkonstlivet i Göteborg. Totalt besöktes vi av ca 600 personer. FÖRMEDLING Utbudsdagar Av stor betydelse är även de så kallade utbudsdagar, där teatrarna har möjlighet att visa upp sin repertoar för potentiella köpare. Under 2015 har det arrangerats 3 utbudsdagar där Teatercentrum och dess medlemmar medverkat i varierande grad. Teatercentrum har regelbundna samtal med berörda parter på regional och kommunal nivå för att utveckla utbudsdagarna. Scenkonstdagarna 2015, 27 februari 28 februari Antal besökare: ca 150 arrangörer och samordnare Riksteatern Väst är huvudarrangörer av dessa dagar där regionens utbud av turnerande dans, teater och musik presenteras för teaterföreningar samt andra arrangörer. Teatercentrum var representerade i referensgruppen för att påverka planeringen av utbudsdagarna som i år ägde rum i Vara Konserthus. Tillsammans med Musikcentrum Väst var vi konferencierer på en av scenerna. Vi fick även ett utrymme på mässan där vi kunde förmedla våra medlemmars utbud. Medverkande medlemmar: Teateri, Teater Nu, ADAS musikaliska teater, Göteborgs Dramatiska Teater och Jag är här nu!

10 10 Scenkonstdagarna för barn och unga, 10 mars 11 mars Antal besökare: Ca 170 arrangörer, samordnare och ombud Under Scenkonstdagarna för barn på Regionteater Väst i Uddevalla som arrangeras av Kultur i väst och Regionteater Väst medverkade Teatercentrum med material om medlemmarnas utbud för barn och unga. Vi fick även möjlighet att på en av scenerna presentera vår verksamhet för de tillresta. Medverkande medlemmar: Teater Barbara, Teater Kurage, Mittiprickteatern, Dockteater Tittut, Big Wind, Totalteatern, Teater Uno, Teater Tamauer. En Scen Kväll, 30 september 1 oktober Antal besökare: 158 samordnare och ombud En Scen Kväll arrangeras av Göteborgs kulturförvaltning i samarbete med stadsdelarnas barnkultursamordnare och representanter från centrumbildningarna och ägde i år rum på Högskolan för Scen och Musik Göteborg. Teatercentrum ingår i den arbetsgrupp som planerar och genomför En scen kväll. Under kvällarna i år agerade Teatercentrum även konferencier tillsammans med Danscentrum Väst. Medverkande medlemmar: Big Wind - Armen och tarmen, Det var en gång, Arietty; Pelikanteatern - Godmorgon Gudrun; Teater Jaguar Dödsängel; GDT Kentaur; Teater Tamauer Mens; Teater Kurage - Muskler Magi och magkänsla; Masthuggsteatern Hem; GEST Yen; Teater Sesam - Don Quijote Värmlands utbudsdagar 3-4 mars, Bibliotekshuset i Karlstad Antal besökare: Ca 150 kulturombud och arrangörer, varav en stor andel elevkulturombud. Utbudsdagar för barn och unga arrangerat av Riksteatern Värmland. Teatercentrum var där som besökare för att ta del av utbudet, träffa de medlemmar som har sin hemvist i Värmland samt samtala med Riksteatern Värmland om hur man kan lyfta de fria teatrarna där. Medverkande medlemmar: Figurteaterkompaniet, Totalteatern, Göteborgs Dramatiska Teater, Teater Jaguar, 4:e teatern, Teater Fredag, Teater De Vill, Teater Martin Mutter, Teater Barbara, Tage Granit, Moliereensemblen. Hemsida och sociala medier Teatercentrum samordnar en övergripande marknadsföring av medlemsteatrarna. På nationell nivå finns den gemensamma hemsidan där vi lägger upp premiärer och trailers från medlemsteatrarna. De kan också exponeras på nyhetsplats, exempelvis i samband med utmärkelser. Därtill synliggör vi vår och våra medlemmars aktiviteter på Teatercentrums Facebook och Twitter. Sedan 2015 har vi stängt ned våra regionala sidor på sociala medier, dels för att tydliggöra att Teatercentrum är en organisation, men även eftersom regionala aktiviteter många gånger är en angelägenhet för en nationell målgrupp. På regional nivå har vi länge haft regionala Facebooksidor utöver den nationella sidan. Under 2015 kommer vi att gemensamt satsa på den nationella Facebooksidan och fasa ut de regionala för att skapa en tydligare bild av vår och medlemmarnas samlade

11 11 verksamhet, som kan vara av intresse utanför de egna regionerna. Det betyder att vad som görs i Västra Götaland kommer spridas på nationell nivå till betydligt fler aktörer. I slutet av 2015 gillade över personer Teatercentrums Facebook-sida och över 500 följer Teatercentrum på Twitter. Teaterstråket De små scenerna är av stor betydelse för Göteborg och bidrar enormt till det rika kulturliv som staden är känt för, men de får tyvärr inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar. Det ville vi ändra på genom att lansera Teaterstråket. Inte bara för att lyfta de enskilda scenerna som befinner sig på stråket, utan även för att synliggöra scenkonsten i stort i samarbete med Kulturpunkten. Genom finansiering från Göteborgs Stad - Pronto samt från Näringslivsgruppen, Göteborg & co. kunde Teaterstråket med mycket uppmärksamhet från pressen invigas 21 mars Permanenta teatermasker och skyltar som informerade om de närliggande teatrarna hade då monterats vid spårvagnshållplatserna mellan Chapmans Torg och Hagakyrkan. Även en hemsida med teatrarnas aktuella utbud lanserades Under 2015 har en teater, Atalante, tillkommit till Teaterstråket och det totala antalet scener på stråket är nu 13. Därför trycktes nya broschyrer och affischer upp och informationen på hemsidan kompletterades. Stulna masker och förstörda skyltar har ersatts. Den 7 november publiceras en artikel om Teaterstråket i GPs helgbilaga Två dagar : KOMPETENSUTVECKLING Teatercentrum ansvarar för att regelbunden kompetensutveckling erbjuds alla medlemmar genom kurser, workshops och seminarier, samt även via erfarenhetsutbyten medlemmar emellan. Kompetensutveckling är en viktig del i verksamheten för att skapa möjligheter till konstnärlig och yrkesmässig utveckling och förbättra medlemmarnas förutsättningar att leva av sin profession. Samverkan med andra inom branschen eftersträvas. Kulturakademin trappan Teatercentrums västra region har sedan starten 2004 varit aktiv i Trappan Kompetensutveckling, en regional resurs för professionellt yrkesverksamma inom scen, ton, film och TV som numera går under namnet Kulturakademin Trappan. Huvudman för Kulturakademin Trappan är Svensk Teaterunion och Teatercentrum Västra sitter med i verksamhetens ledningsgrupp samt även dess arbetsutskott. Teatercentrum är även med och utformar de kurser som kan vara av särskilt intresse för de fria teatrarna. Under 2015 arrangerade Kulturakademin Trappan 39 kurser/aktiviteter för totalt 674 deltagare.

12 12 Teatercentrums utvecklingsdag Årets utvecklingsdag ägde rum den 15 dec på Gothenburg English Studio Theatre i Göteborg. Under utvecklingsdagen är alla medlemmar som bor i Västsverige välkomna att prata om året som gått och utbyta tankar med kollegerna. Utvecklingsdagen är också en möjlighet att initiera nya samarbeten. Under årets utvecklingsdag medverkade 23 personer från 10 teatrar samt personal från Teatercentrum. Kultur i skolan 13 april bjöd Teatercentrum in medlemsteatrarna till ett möte om Skapande skola, generellt men även specifikt ur ett stadsdelsperspektiv. Inbjudna talare var Ida Kaivola och Anna Berg från Göteborgs Kulturförvaltning. 11 medlemsteatrar deltog KULTURPOLITIK Kulturpolitikens utformning i såväl Västra Götalandsregionen som Göteborg påverkar både Teatercentrum och dess medlemmar. Därför är det viktigt att vara med i det kulturpolitiska samtalet i regionen. Under 2015 har Teatercentrum varit en aktiv dialogpart i såväl debatter som kulturpolitiska utredningar. Regional kulturplan Till Västra Götalandsregionens arbete med den nya kulturplanen för fick Teatercentrum i uppdrag att samla in målbilder från de fria teatrarna. För att på bästa sätt fånga upp tankar och önskemål från en stor grupp arrangerades en workshop den 9 februari på Teater Sesam där 7 medlemsteatrar arbetade i en variant av Open Space. Målbilderna som togs fram där kompletterades med andra icke närvarande medlemsteatrars och sammanfattades av Teatercentrum till VGR. Kulturpunkten Göteborgs Stads initiativ till en gemensam biljettcentral för det fria kulturlivet, förlagd på Stora Teatern, har varit framgångsrikt men dessvärre underfinansierat. Det som tidigare varit ett ickemonetärt stöd för det fria kulturlivet, kostnadsfritt för användarna, kommer nu att kräva avgifter som en del i finansieringen. Teatercentrum bjöd därför in Göteborgs Kulturnämnd för ett samtal om Kulturpunktens betydelse och framföra de fria teatrarnas synpunkter på denna förändring. Övrigt Den 18 maj deltog Teatercentrum i ett möte med KLYS, Teaterförbundet och andra centrumbildningar för att diskutera hur kulturskaparna kan få en starkare röst i kulturpolitiken

13 13 NÄTVERK Teatercentrum ingår i en rad regionala kulturnätverk. Här sker viktiga utbyten av information, men även gemensamma arrangemang kan förekomma. Riksteatern Väst Vi samarbetar vi kring en rad olika projekt, bland annat kring arrangemanget av Scenkonstdagarna. Sedan i år samarrangerar vi även Dans & Teatertältet skall vi även göra en gemensam projektansökan till regionen om en förstudie inför ett projekt för att öka möjligheterna att turnera med offentlig scenkonst i Västra Götalandsregionen. Kultur i Väst Teatercentrum Västra samarbetar främst med konsulent teater barn och unga på Kultur i Väst. Då kan det röra sig om att de förlägger seminarier på TRETE eller att Teatercentrum medverkar på Scenkonstdagarna för barn och unga. Teatercentrum sitter även med i det nätverk för turnerande barnteater i regionen som sammankallas av konsulenten teater barn och unga, där vi diskuterar dess förutsättningar. Med där är även Regionteatern Väst, Backa Teater, Riksteatern, Angereds Teater och GöteborgsOperan. Teatercentrum är även en samtalspart kring frågor som passerar Kultur i Väst såsom Regionteater Västs kommunavtal, arrangörsstödet/kulturkatalogen, konstartsutveckling m.m. Göteborgs Kulturförvaltning Tillsammans arrangerar vi En Scen Kväll. Teatercentrum sitter med i den så kallade barnoch ungdomskulturgruppen som nämns nedan. Teatercentrum är även en samtalspart när det kommer till frågor såsom Kulturpasset, Kulturpunkten m.m. Göteborgs Stad stöttar flera projekt som Teatercentrum genomför (Frisläpp, Teaterstråket, Dans & Teatertältet). Barnteaterakademin Teatercentrum Västra sitter med i styrgruppen för Barnteaterakademin, som bland annat har som uppdrag att stimulera tillkomsten av ny dramatik för barn och unga. Under året har Barnteaterakademin beställt ett grovmanus av en oprövad talang som är subventionerat för de teatrar som önskar beställa det färdiga verket. Den 28 oktober firade Barnteaterakademin 10 år där det bjöds på föreläsningar med Kairos Future om ungas attityder till framtiden och med Karim Jebari (husfilosof på Kunglig Operan) om att driva teser och argument inom. Därtill reading med Masthuggsteatern av Anna Nygrens grovmanus. Totalt närvarade ca 80 personer från Göteborgs scenkonstliv. Barn- och ungdomskulturgruppen Teatercentrum Västra sitter med i Göteborgs barn- och ungdomskulturgrupp, ett nätverk för aktörer i Göteborg med barn och unga som målgrupp där barnkulturens förutsättningar att verka i Göteborg diskuteras. Inom denna grupp har vi under året utrett Kulturpasset. Kulturakademin trappan

14 14 Teatercentrums Västra har sedan starten 2004 varit aktiv i Trappan Kompetensutveckling, en regional resurs för professionellt yrkesverksamma inom scen, ton, film och TV som numera går under namnet Kulturakademin Trappan. Teatercentrum Västra sitter med i verksamhetens ledningsgrupp tillsammans med bland andra Folkteatern, GöteborgOperan, SVT, Film Väst, Arbetsförmedlingen Kultur Media, Teaterförbundet, Högskolan för scen och musik m.fl. Arbetsförmedlingen Kultur Media Teatercentrum Västra har varje år, tillsammans med andra regionala centrumbildningar, ett möte på Arbetsförmedlingen Kultur för att stämma av vad de olika aktörerna gör och vilka tendenser som finns på kulturarbetsmarknadsområdet. Årets möte ägde rum 20 maj. Medlemsforum Teatercentrum Västra har under 2015 kallat till 7 regionala medlemsforum, där medlemmarna i Västsverige haft möjlighet att mötas för att diskutera gemensamma angelägenheter. Till vissa möten har särskilda gäster varit inbjudna, som varit av betydelse för våra medlemmars verksamhet. Årets möten ägde rum: 14 jan, 25 feb, 2 mars (marknadsföringstema), 13 april (om Skapande skola), 3 juni, 21 sep, 27 okt Centrumbildningar Genom åren har centrumbildningarna i väst samarbetat kring en rad olika föreläsningar och Skapande skola-projekt med syfte att lyfta fram de fria konstnärerna inom olika konstarter. Teatercentrum Västra har på sistone återupplivat detta samarbete genom ett första möte den 12 november. Nationella resurser Utöver verksamheten i våra fyra regioner har Teatercentrum också övergripande resurser på nationell och internationell nivå. Dessa kommer alla medlemmar till del. Således kan medlemmarna i Västsverige komma i åtnjutande av kostnadsfria eller subventionerade arrangemang via vårt nationella kansli. Västsvenska medlemmar har även glädje av den information och marknadsföring som sker på nationell nivå, exempelvis via hemsida och nyhetsbrev. Teatercentrum har på en nationell och internationell nivå arrangemang och samarbeten med en rad olika aktörer som på ett direkt eller indirekt plan förmedlar och stärker den fria scenkonsten. Däribland kan nämnas att vi: Tecknar kollektivavtal för fria teatrar Äger scenkonstbiennalen bibu.se tillsammans med Assitej Ingår i IETM - international network for contemporary performing arts Ingår i EON - European OFF Network for independent theatre makers Kulturen och hälsan att mötas och växa i allvar och lek. Teatercentrum närvarade den 6 oktober på denna konferens arrangerad av VGR, med syfte att lyfta fram konstens, kulturens och lekens livsnödvändighet i alla åldrar. Flera olika talare som berättade om pågående forskningsuppsatser och genomförda kulturarrangemang inom äldrevården.

15 15 ÖVRIGT Personal Marcus Lilliecrona tillträdde som ny regional verksamhetsledare efter Johan Franzon. Under första halvårt 2015 var Marcus föräldraledig på 20 % EKONOMI Arbetet i västra regionen har under 2015 i första hand finansierats av Teatercentrum (genom medlemsavgifter) Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. Dans & Teatertältet har stöttats av Göteborg & Co och Göteborgs Stad. Teaterstråket har stöttats av Göteborg & Co Näringslivsgruppen. Frisläpp har stöttats av Göteborgs Stad. Årets överskott beror på inställda seminarier och förväntade kostnader som uteblev. Överskottet kommer i sin helhet att balanseras in i Teatercentrums verksamhet för Intäkter Medlemsavgifter Erhållna statliga anslag Erhållna regionala anslag Erhållna kommunala anslag Övrigt TOTALT kr kr kr kr kr kr Kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Förbrukningsmaterial Resor, kost och logi Telefon, porto, internet Förställningar, seminarier Marknadsföring Externa tjänster Övrigt TOTALT kr kr kr kr kr kr kr kr 525 kr kr Marcus Lilliecrona Regional verksamhetsledare Teatercentrum, västra

VÄSTRA REGIONEN ////////////////// ÅRSREDOVISNING 2014

VÄSTRA REGIONEN ////////////////// ÅRSREDOVISNING 2014 VÄSTRA REGIONEN ////////////////// ÅRSREDOVISNING 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING s. 2 BAKGRUND s. 3-4 DEN FRIA TEATERKONSTEN I VÄSTRA GÖTALAND 2014 s. 5-9 OFFENTLIGA ARRANGEMANG s. 10-11 FÖRMEDLING s. 11-12

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 ///////////////////

VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 /////////////////// VÄSTRA REGIONEN VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 /////////////////// Organisation 1 Teatercentrum nationellt och internationellt Teatercentrum västra regionen 2 Teatercentrums regionala verksamhet

Läs mer

VÄSTRA REGIONEN ///////////////// VERKSAMHETSPLAN 2010-2012

VÄSTRA REGIONEN ///////////////// VERKSAMHETSPLAN 2010-2012 1 VÄSTRA REGIONEN ///////////////// VERKSAMHETSPLAN 2010-2012 2009-04-08 1.1 Teatercentrums betydelse för kulturlivet i Västra Götaland Teatercentrum/västra regionen företräder den fria teaterkonsten i

Läs mer

Teatercentrum/Södra regionen Bergsgatan 29 214 22 Malmö +46 (0)40 12 56 06 sodra@teatercentrum.se

Teatercentrum/Södra regionen Bergsgatan 29 214 22 Malmö +46 (0)40 12 56 06 sodra@teatercentrum.se 1 VÄSTRA REGIONEN ///////////////// ÅRSREDOVISNING 2013 2014-03- 01 Bakgrund s västra kansli inrättades på försök år 2001. På kort tid visade sig det regionala arbetet mycket framgångsrikt. En tydlig indikation

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2016 VÄSTRA REGIONEN. 4. SYNLIGGÖRANDE 7 Turnéprojekt Utbudsdagar Festivaler Övriga synliggörande aktiviteter

ÅRSBERÄTTELSE 2016 VÄSTRA REGIONEN. 4. SYNLIGGÖRANDE 7 Turnéprojekt Utbudsdagar Festivaler Övriga synliggörande aktiviteter ÅRSBERÄTTELSE 2016 VÄSTRA REGIONEN 1. INLEDNING 2 Organisation Teatercentrum nationellt 2. REGIONALT UPPDRAG 3 Regionalt uppdrag Mål 1: Centrumbildningarnas regionala roll för att vidga deltagandet i kulturlivet

Läs mer

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Till Västra Götalandsregionens kulturnämnd Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Syfte Ansökan

Läs mer

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN 2016-2018 VERKSAMHETSANSLAG Nya former för finansiering bör prövas i framtiden. 1 Teatercentrum har under de senaste åren väckt frågan om

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Skolbiorapport 2017 2 Varje år skickar Kultur i Väst ut en enkät till Västra Götalandsregionens 49 kommuner för att följa upp skolbioverksamheten. Enkäten

Läs mer

NYHETSBREV. brett och engagerat smörgåsbord att välja på.

NYHETSBREV. brett och engagerat smörgåsbord att välja på. 1 2 Oktober, 2013 NYHETSBREV Hej bästa arrangör! brett och engagerat smörgåsbord att välja på. Nu är ni i full gång att ta emot publiken på alla de förställningar som ni arrangerar runtomkring i vår stora

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

RAPPORT STATISTIK 2013

RAPPORT STATISTIK 2013 RAPPORT STATISTIK 2013 Teatercentrum samlar varje år in uppgifter från medlemmarna rörande bl.a. publik, föreställningar, turné och personal. Svaren gällande 2013 är nu sammanställda. Vi kan se att de

Läs mer

RAPPORT STATISTIK 2013

RAPPORT STATISTIK 2013 RAPPORT STATISTIK 2013 Teatercentrum samlar varje år in uppgifter från medlemmarna rörande bl.a. publik, föreställningar, turné och personal. Svaren gällande 2013 är nu sammanställda. Vi kan se att de

Läs mer

Regionalt dansnätverk

Regionalt dansnätverk Projektbeskrivning Regionalt dansnätverk Projektstart respektive projektslut: 2015.07.01 2016.12.31 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syfte och mål 4. Genomförande 5. Tidsplan 6. Målgrupper 7. Projektets

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Fördubbla anslagen Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 1 (11) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats:

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport augusti 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, augusti 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Augusti 640

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud. Den samspelar

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

2015 ORDFÖRANDE FÖRORD

2015 ORDFÖRANDE FÖRORD //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2015 //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// 2015 ORDFÖRANDE FÖRORD Det har varit

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Organisationsnummer: 883201-3513 Vision Riksteatern Dalarna vågad viktig kulturkraft Övergripande mål Att främja och stödja aktuell och professionell scenkonst för alla och överallt

Läs mer

Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Västra Götalandsregionens kulturnämnd Västra Götalandsregionens kulturnämnd Västra Götalandsregionen Övergripande uppdrag: att bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland VGR - 53 000 anställda Tillväxt och hållbar utveckling:

Läs mer

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport oktober 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, oktober 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter oktober 420

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport juni 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, juni 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Juni 555 576 +16%

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Det svenska samhället står idag inför stora utmaningar. Konsten och kulturen erbjuder en arena för dialog och fördjupade samtal som kan bidra

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport mars 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, mars 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Mars 375 076 +5%

Läs mer

Gästnattsrapport december Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport december Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport december 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, december 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter: december

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2016 //////////////////////// //////////////////////// ////////////////////////

ÅRSBERÄTTELSE 2016 //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2016 //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// 2016 ORDFÖRANDE FÖRORD Det gör mig

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Gästnattsrapport september Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport september Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport september 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, september 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter September

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik maj 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport februari 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, februari 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Februari

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

STATISTIK OCH EKONOMI

STATISTIK OCH EKONOMI Genomlysning Dans & Teater Bilaga 2 Statistik och ekonomi sid 1 Genomlysning Dans & Teater 2001 Bilaga 2 STATISTIK OCH EKONOMI Genomlysning Dans & Teater Bilaga 2 Statistik och ekonomi sid 2 PUBLIKSTATISTIK...3

Läs mer

Projektbeskrivning av Projekt Trappan

Projektbeskrivning av Projekt Trappan Bilaga till Ansökan till Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Diarienummer: KUN-9856 Ansökan avser tiden 070701-071231. Projektbeskrivning av Projekt Trappan Bakgrund Under 2003 genomfördes en förstudie

Läs mer

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport april 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, april 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter April 399 211 +8%

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Gästnattsrapport november Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport november Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport november 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, november 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter november

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Gästnattsrapport juli Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport juli Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport juli 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, juli 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Juli 912 461 +4%

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Riksteatern hade 2017 i länet elva riksteaterföreningar och en ansluten organisation.

Riksteatern hade 2017 i länet elva riksteaterföreningar och en ansluten organisation. Verksamhet i Jönköpings län 2017 Vi är Riksteatern Vi är mötesplatser. Vi är upplevelser. Vi är teater, dans och musik i hela landet. Riksteatern hade 2017 i länet elva riksteaterföreningar och en ansluten

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2011

Inkvarteringsstatistik februari 2011 Inkvarteringsstatistik februari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005

Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005 Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Medlem Årsavgift Antal röster. Kungliga Operan AB GöteborgsOperan AB Malmö Opera och Musikteater AB

Medlem Årsavgift Antal röster. Kungliga Operan AB GöteborgsOperan AB Malmö Opera och Musikteater AB CS 2018-04-18 Bilaga 1 Röstlängd Vid Svensk Scenkonsts stämma i Stockholm den 2 maj 2018 Medlem Årsavgift Antal röster Kungliga Operan AB 2 140 870 12 GöteborgsOperan AB 1 922 660 12 Stockholms Stadsteater

Läs mer

NYHETER FRÅN RIKSTEATERN VÄST

NYHETER FRÅN RIKSTEATERN VÄST NYHETER FRÅN RIKSTEATERN VÄST Bästa arrangör! Några viktiga händelser framöver Snart kan vi summera 2013, ett år som har gått rasande fort. Det var inte längesedan vi alla träffades i för säsongsupptakt

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling.

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Vi samverkar regionalt, nationellt och internationellt. Våra 19 medlemsteatrar

Läs mer

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet.

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet. 1. Revidering av detaljbudget 2. Budget strategiområden 2015 Kulturnämnden beslutar: 1. Kulturnämnden reviderar detaljbudgeten för 2015 enligt bifogade förslag Budgetförändringar avseende statliga medel

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Handläggare Mia Björklund Telefon:

Handläggare Mia Björklund Telefon: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2012-01-31 Diarienummer 0184/12 Handläggare Mia Björklund Telefon: 031-36 832 56 Redovisning av barns och ungas nyttjande av museilektioner, scenkonstföreställningar och skolbiovisningar

Läs mer

Sammanfattning från Framtidsforum

Sammanfattning från Framtidsforum Sammanfattning från Framtidsforum Riksteatern och framtiden - vad är viktigt? Trollhättan 6 mars 2010 Följande ämnen kom upp på schemaväggen och blev prioriterade (antalet pluppar inom parentes) Hur samarbeta,

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik april 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Vid Svensk Scenkonsts stämma i Stockholm den 8 maj 2019

Vid Svensk Scenkonsts stämma i Stockholm den 8 maj 2019 CS 209-04-24 Bilaga Röstlängd Vid Svensk Scenkonsts stämma i Stockholm den 8 maj 209 Kungliga Operan AB 2 72 28 kr 2 GöteborgsOperan AB 2 025 002 kr 2 Stockholms Stadsteater AB 628 336 kr Malmö Opera och

Läs mer

Inkvarteringsstatistik maj 2010

Inkvarteringsstatistik maj 2010 Inkvarteringsstatistik maj 2010 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götaland 49 kommuner 1,6 miljoner invånare Västra Götalands län Landskap: Västergötland, Bohuslän och Dalsland Största stad: Göteborg Minsta kommun: Dals Ed Regionhuvudstad: Vänersborg 29 611 öar,

Läs mer

1.1 Verksamhetens mål Inriktningen på danskonsulentverksamheten är dans för barn och ungdomar.

1.1 Verksamhetens mål Inriktningen på danskonsulentverksamheten är dans för barn och ungdomar. Bilaga 4B avtal Enheten för kultur- och föreningsstöd DANS I STOCKHOLMS STAD OCH LÄN, DIS Verksamhetsplan för danskonsulenten 2010 1.1 Verksamhetens mål Inriktningen på danskonsulentverksamheten är dans

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Stockholm 2011 01 07 VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Loco Motion har arbetat och utvecklat Mässprojektet sedan 2008. Under två omgångar, 2009 och 2010, har projektet genomförts, utvärderats och utvecklats.

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige oktober 2017 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige oktober 2017 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige oktober 217 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011

Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011 Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige februari 2016 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige februari 2016 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige februari 216 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige januari 2016 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige januari 2016 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige januari 2016 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011

Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011 Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige juni 2016 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige juni 2016 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige juni 216 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

//////////////////// //////////////////// //////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2013 //////////////////// //////////////////// ////////////////////

//////////////////// //////////////////// //////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2013 //////////////////// //////////////////// //////////////////// //////////////////// //////////////////// //////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2013 //////////////////// //////////////////// //////////////////// 2013 ORDFÖRANDE SAMMANFATTAR Under våren 2013 genomförde

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2017 //////////////////////// //////////////////////// ////////////////////////

ÅRSBERÄTTELSE 2017 //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// ÅRSBERÄTTELSE 2017 //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// TEATERCENTRUM ÅRSBERÄTTELSE 2017

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige april 2016 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige april 2016 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige april 216 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige mars 2016 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige mars 2016 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige mars 216 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 16 augusti 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011 Läget

Läs mer

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk PROJEKTBESKRIVNING DcV kommer i denna ansökan för projektutveckling från Västra Götalandsregionen (VGR),, att fokusera på marknaden för dansutövarna, nämligen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-04 138 KS 338/17 Ansökan om medfinansiering från Reväst för verksamhetsåret 2018 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 september 2013 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2013: 65 899 (8,2%) 35 886

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer