KS 1 Klimp-ansökan 2 Handlingsplan för förorenade områden i kommunen 3 Slutrapport, Kungskapslyftet 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KS 1 Klimp-ansökan 2 Handlingsplan för förorenade områden i kommunen 3 Slutrapport, Kungskapslyftet 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden"

Transkript

1 KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KS 1 Klimp-ansökan 2 Handlingsplan för förorenade områden i kommunen 3 Slutrapport, Kungskapslyftet 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden KF 6 Administrativt pålägg, försäljning av tågbiljetter 7 Svar på motion, barnpassning till arbetslösa och föräldralediga 8 Svar på motion, familjecentral i Vårgårda 9 Svar på motion, fri motionsrätt till kommunfullmäktige 10 Svar på motion, uppvärmd vänthall vid stationsområdet 11 Datakommunikation till fyra skolor 12 Ändring av barnomsorgstaxa Beredning/Information 1. Måldiskussion, kultur- och fritidsnämnden 2. Information, socialnämnden 3. Studiebesök Sampac 4. Information, Center of Innovation

2 Kommunstyrelsen (22) Plats och tid Kommunkontoret, Vårgårda, onsdag kl Beslutande Stig-Olov Tingbratt (c), ordförande1 Christer Forsmark (s)1 Aina Andersson (s) 1 Anneli Hermansson (c) 1 Leif Carlsson (c)1 Olof Rydler (fp)1 Arne Olsson (kd)1 Inga-Lena Tellström (kd)1 Mattias Olsson (m), Bengt Nyberg (mp) Olof Johansson (m) Kjell Karlsson, kommunchef Berth Ottosson 71 Sven-Åke Mökander 71 Övriga deltagande Agneta Janson 721 Bengt Sernland 721 Bengt Andreasson 731 Anders Heleander 74 Rolf Järund 74 Ulf Lofterud 74 Gunilla Richardsson, sekreterare Utses att justera Aina Andersson1 Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Vårgårda, måndag kl Underskrifter 1 Sekreterare Gunilla Richardsson1 Paragrafer Ordförande Justerande Stig-Olov Tingbratt Aina Andersson Organ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret, Vårgårda1 Underskrift Gunilla Richardsson

3 Kommunstyrelsen Kjell Karlsson Ks 59 Dnr KS03/ Klimp-ansökan Ärendebeskrivning Vårgårda kommun lämnade 2001 in en ansökan om bidrag till ett lokalt investeringsprogram (LIP). Bidraget gavs till åtgärder för att förbättra miljön. LIP är ett statligt bidrag som hanteras av Naturvårdsverket. Kommunens ansökan prövades inte eftersom det var så många kommuner som skickade in ansökan så att de statliga medlen som var avsatta tog slut. I stället för LIP så utformades ett nytt program för statliga investeringsbidrag - Klimp. I detta program ska i princip endast åtgärder som syftar till att uppnå miljökvalitetsmålet begränsad klimatpåverkan ingå. I kommunens LIP-ansökan ingick ett flertal åtgärder som passar in på kraven i Klimp. Enligt förslag till beslut ska därför kommunen sammanställa en Klimpansökan enligt de åtgärder som beskrivs i bilaga. Naturvårdsverket ska ha ansökan senast den 1 maj 2003 och besked om huruvida ansökan beviljas eller avslås beräknas komma i slutet av Kommunen förbinder sig inte att genomföra de åtgärder som är med i Klimp även om ansökan beviljas. Beredningsförslag Kommunstyrelsen godkänner att en Klimp-ansökan görs enligt åtgärderna i bilaga. Ansökan skickas till Naturvårdsverket före den 1 maj I kommunstyrelsen Mattias Olsson (m) och Christer Forsmark (s) tillstyrker ansökan.

4 Kommunstyrelsen forts. Ks 59 Kommunstyrelsens beslut Godkänner att en Klimp-ansökan görs enligt åtgärderna i bilaga. Ansökan skickas till Naturvårdsverket före den 1 maj 2003.

5 Kommunstyrelsen Miljönämnden Ks 60 Dnr KS03/ Handlingsplan för förorenade områden Ärendebeskrivning Sveriges riksdag har antagit 15 miljömål, varav ett syftar till att skapa en giftfri miljö i Sverige. Inom detta mål finns ett delmål som speciellt rör förorenade områden. Den slutgiltiga målsättningen är att samtliga förorenade områden med hög risk för miljö och människors hälsa skall vara åtgärdade inom en generation (20-30 år). Länsstyrelsen har bland annat ansvar för samordningen av detta arbete, medan kommunerna har ett stor ansvar för att det praktiska arbetet blir utfört. Länsstyrelsen har därför begärt att samtliga kommuner i länet skall upprätta handlingsplaner för förorenade områden. Miljönämnden har godkänt ett förslag till handlingsplan Beredningsförslag Antaga handlingsplan för förorenade områden. Kommunstyrelsens beslut Enligt beredningsförslaget.

6 Kommunstyrelsen Christer Lundqvist Ks 61 Dnr KS03/ Slutrapport, kunskapslyftet Ärendebeskrivning Kunskapslyftet är en femårig satsning på vuxenutbildning som beslutats av Sveriges riksdag i enlighet med regeringens sysselsättningsproposition 1995/96:222. Kommunen har ansökt om statliga medel och där presenterat sin plan för utveckling av vuxenutbildningen. I samband med ansökan har kommunen redovisat de kvantitativa målen för utbildningen av i första hand arbetslösa utan motsvarande treårig gymnasieutbildning. Kunskapslyftet har pågått från 1 juli 1997 till 31 december Föreliggande rapport avser att ge en bild av den utveckling som kunskapslyftet initierat och att presentera resultatet av vuxenutbildningssatsningen. Slutrapporten har sammanställts av Christer Lundqvist och skickas i sin helhet till kommunstyrelsen ordinarie ledamöter. Beredningsförslag Kommunstyrelsen godkänner slutrapporten. Kommunstyrelsens beslut Enligt beredningsförslaget.

7 Kommunstyrelsen Ks 62 Delegationsärenden Anmäles delegationsbeslut enligt nedan: Förköp nr Kommunala tjänstepensioner under tiden Beslut om lönesättning Anställningar inom kommunstyrelseförvaltningen perioden Färdtjänst nr 3 Anmäles och lägges till handlingarna.

8 Kommunstyrelsen Ks 63 Meddelanden Vårgårda Teaterförenings verksamhetsberättelse Dnr KS03/7 002 Länsstyrelsens tillstånd att använda övervakningskameror. Dnr KS Migrationsverkets uppsägning av hyresavtal på Tånga Hed. Meddelas och lägges till handlingarna.

9 Kommunstyrelsen Ks 64 Dnr KS03/ Administrativt pålägg, försäljning av tågbiljetter Ärendebeskrivning SJ har inte placerat en biljettautomat för försäljning av tågbiljetter i Vårgårda. För att ge tågresenärerna en bra service ändå har Medborgarkontoret börjat sälja tågbiljetter till vissa sträckor. Medborgarkontoret anskaffar tågbiljetter via återförsäljare till ett lägre pris än vad resenären skulle betala på tåget. Medborgarkontoret anser att ett pålägg på 2 kr per biljett vore rimligt för denna service. Beredningsförslag Administrativt pålägg med 2 kr/biljett att gälla fr o m I kommunstyrelsen Inga-Lena Tellström (kd) och Arne Olsson (kd) yrkar avslag på förslaget. Christer Forsmark (s) tillstyrker beredningsförslaget. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på dels beredningsförslaget dels Inga-Lena Tellströms m fl förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt beredningsförslaget. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Administrativt pålägg med 2 kr/biljett att gälla fr o m

10 Kommunstyrelsen Ks 65 Dnr KS03/ Svar på motion, möjlighet till barnpassning för arbetslösa och föräldralediga Ärendebeskrivning Bengt Hilmersson (c) har till kommunfullmäktige inlämnat en motion ang. möjlighet till barnpassning för arbetslösa och föräldralediga. Motionen har remitterats till utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden har antagit utbildningschef Annelie Fischers svar enligt följande: Barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga har rätt till förskoleverksamhet. Förskoleverksamheten skall omfatta minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. I barnomsorgstaxans tillämpningsföreskrifter står Kommunen förebehåller sig rätten att styra placeringstiden så att maximalt resursutnyttjande uppnås. De flesta kommunala förskolor har valt att förlägga tiden till förmiddagen. Anledningen till detta är att kunna erbjuda barnen en god kvalitativ pedagogisk verksamhet. Vår personal har gjort den professionella bedömningen att det är den tiden som är lämpligast. När det gäller barnomsorg för kommunala uppdrag så är ett kommunalt uppdrag att jämställa med arbete. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg skall tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete. Beredningsförslag Avslag på inlämnad motion med hänvisning till de regler som finns idag. Motionen anses därmed besvarad.

11 Kommunstyrelsen forts. Ks 65 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt beredningsförslaget.

12 Kommunstyrelsen Ks 66 Dnr KS02/ Svar på motion, familjecentral i Vårgårda Ärendebeskrivning Kristdemokraterna och folkpartiet i Vårgårda kommun har inlämnat motion till kommunfullmäktige ang. familjecentral en integrerad verksamhet där familjen står i centrum. Motionärerna föreslår att fullmäktige beslutar påbörja samverkan för att hitta lösningar som bygger på familjecentralstanken. Den inventering av vad som görs idag som genomförts av tillsatt utredningsgrupp visar att det hos regionen, kommunen och kyrkorna finns en mängd resurser att tillgå i arbetet för utsatta barnfamiljer. Däremot sker arbetet kanske alltför mycket i stuprör och samordningen måste bli bättre. När det gäller uppbyggnad av en familjecentral där regionens, kommunens och kyrkornas service och insatser samlas under ett tak, anser utredningsgruppen att detta behov inte finns f n. Däremot finns ett stort behov av bättre samordning och inte minst regionens representanter påtalar värdet av den samordningsgrupp som fanns tidigare. Förslaget är därför att det fortsatta arbetet inriktas på en bättre samordning av resurser och service till utsatta barnfamiljer och att detta prövas innan ytterligare resurser tillskapas. Därför måste en utvärdering av verksamheten och hur den samordnats ske efter förslagsvis ett år.

13 Kommunstyrelsen forts. Ks 66 Beredningsförslag Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Bevilja motionen med att påbörja samverkan av regionens, kommunens och kyrkornas resurser och service till utsatta barnfamiljer. Uppdraga åt socialnämnden att starta upp och vara sammankallande i en samverkansgrupp för arbetet med barnfamiljer. I gruppen skall berörda parter hos regionen, kommunen och kyrkorna vara representerade. Samverkansgruppens arbete för samordnade resurser och service till barnfamiljer skall utvärderas efter ett år. Motionen anses därmed besvarad. I kommunstyrelsen Olof Rydler (fp) och Mattias Olsson (m) tillstyrker motionssvaret. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Bevilja motionen med att påbörja samverkan av regionens, kommunens och kyrkornas resurser och service till utsatta barnfamiljer. Uppdraga åt socialnämnden att starta upp och vara sammankallande i en samverkansgrupp för arbetet med barnfamiljer. I gruppen skall berörda parter hos regionen, kommunen och kyrkorna vara representerade. Samverkansgruppens arbete för samordnade resurser och service till barnfamiljer skall utvärderas efter ett år. Motionen anses därmed besvarad.

14 Kommunstyrelsen Ks 67 Dnr KS02/ Svar på motion om fri motionsrätt till kommunfullmäktige Ärendebeskrivning Stig-Olov Tingbratt (c)har till kommunfullmäktige inlämnat motion där centerpartiet föreslår att möjligheterna att införa fri motionsrätt till kommunfullmäktige för kommuninvånarna undersökes. Motiven är framförallt att en sådan fri motionsrätt skulle kunna bidraga till att öka det demokratiska inflytandet samt stimulera till ökat politiskt engagemang och underlätta rekryteringen av nya medlemmar till partierna. Från den 1 juli 2002 har i Kommunallagens 5 kap. 23 p 5 införts en ny bestämmelse om medborgarförslag (proposition 2001/02:80). Den som är folkbokförd i en kommun får väcka ärende i fullmäktige om fullmäktige har beslutat det. Fullmäktiges arbetsordning skall i sådant fall kompletteras med bestämmelser om hur medborgarförslagen skall handläggas. Ändring av fullmäktiges arbetsordning Förslag till ny 29 a i kommunfullmäktiges arbetsordningen: Den som är folkbokförd i kommunen får väcka ärende i fullmäktige (medborgarförslag). Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknat av en eller flera personer. Namnförtydligande, adress och telefonnummer ska anges. Ett medborgarförslag kan bara sakbehandlas av fullmäktige om det ligger inom fullmäktiges befogenhetsområde. Ämnen av olika slag får inte tas upp i samma medborgarförslag.

15 Kommunstyrelsen forts. Ks 67 Medborgarförslag väcks genom att det lämnas in till antingen kansliavdelningen eller direkt till fullmäktiges presidium på fullmäktiges sammanträde. Medborgarförslag ska beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att förslaget väcktes. När förslaget överlämnats av kommunfullmäktige för beredning tas det upp vid nästa kommunstyrelses sammanträde för att där avgöra vidare beredning. När ett medborgarförslag beretts färdigt och beslut ska fattas, ska förslagsställaren underrättas. Den som har väckt ett medborgarförslag ska ha rätt att yttra sig i fullmäktige när förslaget behandlas. Kommunstyrelsen ska två gånger om året redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt. Redovisningen skall göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i april och oktober. Beredningsförslag Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar 1. Bevilja motionen och införa en rätt för kommunmedlemmar i Vårgårda kommun att väcka s k medborgarförslag. 2. Införandet av medborgarförslag skall utvärderas efter ett år d v s sommaren Godkänna tillägg till fullmäktiges arbetsordning, 29 a med anledning av att rätten till medborgarförslag införes. 4. Motionen om fri motionsrätt anses därmed besvarad. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt beredningsförslaget.

16 Kommunstyrelsen Ks 68 Dnr KS01/ Svar på motion om uppvärmd vänthall vid stationsområdet Ärendebeskrivning Folkpartiets fullmäktigegrupp har i motion föreslagit att en utredning görs om möjligheten att få en uppvärmd vänthall vid stationsområdet. Möjlighet finns för kommunen att ansöka om bidrag från Västtrafik för iordningställande av vänthall. Kommunen måste dock själv ta minst halva investeringskostnaden. Någon kostnadsberäkning av investeringsbehovet har inte gjorts. Kommunchef Kjell Karlssons motionssvar dat Beredningsförslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar Uppdraga åt kommunstyrelsekontoret att undersöka möjligheterna att iordningställa vänthall i stationshuset. Ärendet överlämnas till budgetberedningen för ställningstagande. Motionen anses därmed besvarad. I kommunstyrelsen Mattias Olsson (m) yrkar avslag på motionen och inte utreda frågan vidare i nuläget.

17 Kommunstyrelsen forts. Ks 68 Olof Johansson (m) och Christer Forsmark (s) bifaller till Mattias Olssons förslag. Inga-Lena Tellström (kd) och Arne Olsson (kd) tillstyrker beredningsförslaget. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på dels beredningsförslag dels Mattias Olssons m fl förslag och finner att kommunstyrelsen bifaller beredningsförslaget. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Uppdraga åt kommunstyrelsekontoret att undersöka möjligheterna att iordningställa vänthall i stationshuset. Ärendet överlämnas till budgetberedningen för ställningstagande. Motionen anses därmed besvarad.

18 Kommunstyrelsen Ks 69 Dnr KS03/ Datakommunikation till fyra skolor Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige återremitterade ärendet , för att utbildningsnämnden skall yttra sig. Avskrivningstiden för investeringskostnaderna skall utredas och undersöka möjligheterna till samordning av mastutnyttjandet samt samverkan med företag och privatpersoner. Utbildningsnämnden har behandlat ärendet och anser att det är av största vikt att datakommunikation, likvärdig med tätortsskolornas, ordnas inom rimlig tid för de fyra landsbygdsskolorna. De bedömer att den extra kostnaden kan klars inom budget IT-chef Göte Olsson har i skrivelse svarat på avskrivningstiderna och samutnyttjande av master. Beredningsförslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige Tillsvidare avstå från utbyggnad av datakommunikation till ytterskolorna för att avvakta pågående upphandling av bredband till företag och privatpersoner. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt beredningsförslaget.

19 Kommunstyrelsen Ks 70 Dnr KS03/ Ändring av barnomsorgstaxa Ärendebeskrivning Ett riksdagsbeslut gav kommunerna möjlighet att införa s k maxtaxa inom barnomsorgen fr o m Samtliga kommuner har infört maxtaxa, vilket inneburit att minskade barnomsorgsavgifter kompenserats med statsbidrag. Kommunerna har även erhållit ett statsbidrag för kvalitetsförstärkning i barnomsorgen. Maxtaxans bestämmelser medger att avgift kan uttags samtliga tolv månader under året. I Vårgårda uttages avgift elva månader per år. Utbildningsnämnden har behandlat ärendet Beredningsförslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige ändra barnomsorgstaxan att uttag av barnomsorgsavgift för barn i förskola, familjedaghem och skolbarnomsorg även sker under juli månad fr o m Intäktsökningen ska användas till kvalitetsförbättring inom förskoleverksamheten. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ändra barnomsorgstaxan att uttag av barnomsorgsavgift för barn i förskola, familjedaghem och skolbarnomsorg även sker under juli månad fr o m Intäktsökningen ska användas till kvalitetsförbättring inom förskoleverksamheten.

20 Kommunstyrelsen Ks 71 Måldiskussion, kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen träffar nämnderna en gång per år för måldiskussion. Vid dagens sammanträde var kultur- och fritidsnämndens ordförande Berth Ottosson och förvaltningschef Sven-Åke Mökander närvarande.

21 Kommunstyrelsen Ks 72 Dnr KS03/ Information, socialnämnden Socialnämndens ordförande Agneta Janson och socialchef Bengt Sernland informerar om socialnämndens prognosticerade underskott för år Kommunstyrelsen önskar ny uppföljning i maj för att ta del av socialnämndens åtgärder för att minska underskottet.

22 Kommunstyrelsen Ks 73 Studiebesök, Sampac Kommunstyrelsen besöker Sampac Hoberg och arbetsmarknadschef Bengt Andreasson informerar om verksamheten.

23 Kommunstyrelsen Ks 74 Information Center of Innovation Representanter från Center of Innovation, Rolf Järund, Anders Heleander och Ulf Lofterud informerar om hur de arbetar inom Center of Innovation.

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2003-05-07 1. Meddelande 2. Administrativt pålägg, försäljning av tågbiljetter 3. Svar på motion, barnpassning till arbetslösa och föräldralediga 4. Svar på motion, familjecentral i Vårgårda

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-01-21 Beslutsärenden KS 1 Internbudget 2004 2 Optionsavtal, Trivselhus AB 3 Markanvändning, Grindvaktaren 8 och 9 4 Riktlinjer för anställda i Vårgårda kommun vid hantering av IT-system

Läs mer

KF 8 Föreningsbidrag för kultur- och fritidsnämnden 9 Kvalitetsredovisning 2003, utbildningsnämnden

KF 8 Föreningsbidrag för kultur- och fritidsnämnden 9 Kvalitetsredovisning 2003, utbildningsnämnden KOMMUNSTYRELSEN 2004-04-21 Godkännande av dagordningen Beslutsärenden KS 1 Projekt Utväg Södra Älvsborg 2 Kommunens arbete med övergripande risk- och sårbarhetsanalys 3 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KS 1 Preliminär verksamhetsplan 2004-2006 2 Regionalt renhållningssamarbete 3 Handlingsplan, trafiknätsanalys 4 Upphandling av IT-infrastruktur med bredbandskapacitet 5 Delegation

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2002-12-18. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2002-12-18. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2002-12-18 Beslutsärenden KS 1 Yttrande, buller- och vibrationsutredning för järnvägsnära bostäder 2 Tillsvidareanställning, utbildningschef 3 Arrendekontrakt skidbacke m m 4 Remissvar

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Godkännande av dagordningen. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Godkännande av dagordningen. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-06-23 Godkännande av dagordningen Beslutsärenden KS 1 Nya motioner 2 Referensgrupp, nybyggnad av bostäder 3 Förslag till åtgärder för att få budget i balans år 2004 4 Kostnadsbesparingar/strukturrationaliseringar

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2003-11-05

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2003-11-05 KOMMUNFULLMÄKTIGE 2003--05 Undertecknande av handlingar 2 Alkohol- och drogpolitiskt program 3 Riktlinjer för att uppnå en ansvarsfull alkoholhantering vid serveringstillstånd 4 Förvärv, Vårgården 5 Sammanträdesplan

Läs mer

KF 7 Svar på motion ang. åtgärder för att göra vägkorsningen i Ljurhalla säkrare

KF 7 Svar på motion ang. åtgärder för att göra vägkorsningen i Ljurhalla säkrare KOMMUNSTYRELSEN 2002-06-19 Beslutsärenden KS 1 Yttrande, garnisonsplan Skövde-Kvarn 2 Mall för kommunal ledningsplats 3 Budgetprocessen hösten 2002 4 Svar på skrivelse ang. staket i Lagmansholm 5 Delegationsärenden

Läs mer

KS 1 Ny motion 2 Tjänstegarantier 3 Informationsplats, Degrabo 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden

KS 1 Ny motion 2 Tjänstegarantier 3 Informationsplats, Degrabo 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden KOMMUNSTYRELSEN 2003-10-22 Beslutsärenden KS 1 Ny motion 2 Tjänstegarantier 3 Informationsplats, Degrabo 4 Delegationsärenden 5 Meddelanden KF 6 Undertecknande av handlingar 7 Alkohol- och drogpolitiskt

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2003-02-19 Beslutsärenden KS 1 Europeiska handikappåret 2003 2 Yttrande, verksamhetsplan, Västtrafik 3 Delegationsärenden 4 Meddelanden 5 Bärighetsplan år 2004-2015 Beredning/Information

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2003-08-20. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2003-08-20. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2003-08-20 Beslutsärenden KS 1 Medborgarförslag 2 Yttrande, förslag till skolplan 3 Projekt Utväg samverkan för kvinnofrid 4 Vänortssamarbete Pölva 5 Åtgärder kommunal ledningsplats 6 Bostadsbyggnation

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-06-20

KOMMUNSTYRELSEN 2001-06-20 KOMMUNSTYRELSEN 2001-06-20 1 Budget 2002, kommunstyrelsen 2 Försäkringsupphandling 3 Yttrande över strategisk plan för Borås 4 Internationell strategi för Vårgårda kommun 5 Yttrande, skyddsplan samt skyddsområdesföreskifter

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (12)

Kultur- och fritidsnämnden (12) Kultur- och fritidsnämnden 2002-04-16 1(12) Plats och tid Biografen Rialto, tisdag 2002-04-16, kl. 17.30-20.301 Beslutande Jan Hellnevi (fp) ordförande1 Per Johansson (s)1 Klas-Göran Olsson (s) 1 Jan Smok

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kultur och fritidsnämnden 2002-10-15 1(9)

Kultur och fritidsnämnden 2002-10-15 1(9) Kultur och fritidsnämnden 2002-10-15 1(9) Plats och tid Fritidsgården, Gullhögskolan, tisdag 2002-10-15, kl. 17.30-20.301 Beslutande Jan Hellnevi (fp) ordförande1 Per Johansson (s)1 Klas-Göran Olsson (s)

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54)

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.55 1 (12) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

Sven-Åke Mökander, förvaltningeschef1 Åsa-Britt Ekman, sekreterare1 1. Klas-Göran Olsson1. Klas-Göran Olsson. Kultur- och fritidsnämnden1

Sven-Åke Mökander, förvaltningeschef1 Åsa-Britt Ekman, sekreterare1 1. Klas-Göran Olsson1. Klas-Göran Olsson. Kultur- och fritidsnämnden1 Kultur- och fritidsnämnden 2001-12-11 1(9) Plats och tid Vårgårda IK:s klubbstuga, tisdag 2001-12-11, kl. 17.30-19.00.1 Beslutande Jan Hellnevi (fp) ordförande1 Klas-Göran Olsson (s)1 Per Johansson (s)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 14:

Kommunkontoret Djurås , kl. 14: Kommunstyrelsen 2018-11-08 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-13:30 Beslutande Ledamöter Fredrik Jarl (C), ordförande Kerstin Stenquist (C) Erik Warg (C) Irene Homman (S) Tomas Fredén

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-03-22, kl 0900-1035 ande Åke Johdet, S Markus Forsberg, V Björn Sohlberg, M Övriga deltagande Ingegerd Mäki, tf. kultur-

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.30 Beslutande Leif Andersson, ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran Thulin, ledamot Martin Nilsson,

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-15 1 (2) Kommunstyrelsen Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Förslag till beslut 1 Det upprättade förslaget till regler för handläggning

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 5 december 2017 kl. 08:30-12.10 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Barn- och utbildningskontoret onsdagen den 7 september 2005 kl. 13.00-14.50. Beslutande Irma Folkesson (c), ordförande 24-30 Ann Ludwigsson

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25

KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25 KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25 KS 1 Yttrande, detaljplan Västra Degrabo 2 Yttrande, detaljplan kv Hantverkaren 3 Yttrande, detaljplan del av V Tångahed Hägrunga 10:1 4 Uppdrag att revidera lednings- och informationsplan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-12-07 1 (11)

Barn- och utbildningsnämnden 2009-12-07 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2009-12-07 1 (11) Tid och plats Måndagen den 7 december 2009 klockan 15.00 16.40, Hällsnäs konferens, Mölnlycke Ajournering kl.15.50-16.10 Beslutande Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223 Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 16.30 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s) ers Annica Blomgren (s) Ove Torpman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats 2011-02-17 1 (7) Plats Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön Tid Torsdagen den 17 februari 2011, kl 08,30-16.00. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens 2013-01-15 arbetsutskott

Kultur- och utbildningsnämndens 2013-01-15 arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2013-01-15, kl 1300-1615 ande Åke Johdet, S Perarne Sanglert, S Britta Tervaniemi, V Roger Tuomas, M, insynsplats Övriga

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Tjänstemän

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2001-06-12 1(11)

Kultur- och fritidsnämnden 2001-06-12 1(11) Kultur- och fritidsnämnden 2001-06-12 1(11) Plats och tid Lektionslokalen, Tånga hed, tisdag 2001-06-12, kl. 17.30-20.301 Beslutande Jan Hellnevi (fp) ordförande1 Klas-Göran Olsson (s)1 Per Johansson (s)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, torsdag den 25 oktober 2012 kl. 14.00-15.30 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (M), ordförande Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren(S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden 1(10) Sammanträdesprotokoll Tid och plats Beslutande Övriga deltagande 2013-10-03 - i Skånes Fagerhultsrummet kl 13.30-15.55 Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 17.25

Kommunkontoret kl 14.00 17.25 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 17.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (C) ledamot Marianne Zackrisson,

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Datum Sida 2017-09-15 1 (7) Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Antagna av kommunfullmäktige 2017-11-06, 127 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och

Läs mer

Gunilla Frithiof (S)

Gunilla Frithiof (S) 1/14 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:00-18:30 Paragrafer 23-31 Beslutande Se deltagarlista på sida 3 Närvarande ersättare Se deltagarlista på sida 3 Övriga deltagande Se deltagarlista

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Sida (10)

Sida (10) 2008-06-04 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Egon Carlsson (sjvp) Pia Ingvarsson (s) Övriga närvarande Hanna-Karin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-12-19 135 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.30 Beslutande Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie Nyberg

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset kl

Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset kl 86 Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset kl 18.30 21.00 Beslutande Sture Carlsson (FP) ordförande Stig Carlsson (S) vice ordförande Fredrik Åhberg (M) Åke Eriksson (C) Peggy Johansson (S) Maria Gustavsson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-05 55 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-10-05, kl 13.15-16.30 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Irene Gustavsson (S) Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 oktober 2009. Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 oktober 2009. Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida *, 131... 2 Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Almdalen, Apotekshuset, Krokom Tisdagen den 27 oktober 2009, kl 08.00 08.50 Beslutande: Övriga deltagande:

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 18 juni 2012, klockan 08:00 09:00. Beslutande Britta Flinkfeldt Jansson (S), ordförande Mari-Teres Ögren (S),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-03-04 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 10.40-11.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) Christin Löfstrand (V) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.30 Beslutande Lars Ottosson, (pf) ordförande Lina Löfberg, (m) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (s) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Marianne

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 15.00-17.15 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Eva Hallberg, Vänsterpartiet

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-28

Socialnämnden 2014-11-28 Socialnämnden 2014-11-28 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.00, 10.30-11.00 ande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef Christer Eklund, sekreterare

Läs mer

Kommunkontoret, måndag , kl

Kommunkontoret, måndag , kl KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2007-03-12 1(9) Plats och tid Kommunkontoret rum Yxnås, måndag 2007-03-12. kl. 17.30-20.30 Beslutande Leif Gunnarsson (fp) Marielle Palm (s) Marianne Andersson (c) Anneli Stridh

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Anders Björklund (ÅÅ)

Anders Björklund (ÅÅ) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-05-04 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 2:a våningen 16.30 17.45 Beslutande Ewa Wemby (M) Heléne Fritzon

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-06-11 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-06-11 Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid och plats 2015-06-11 - i Kommunhuset klockan 13.00-15.30 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Kenny Lärkevie (C) - 1:e vice ordförande Leif Svensson (S) - 2:e vice ordförande Gunilla Edman (S)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28 Innehållsförteckning 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. 54 Natur- och kulturvårdsinsatser längs Nossan i Nossebro. 55 Finansiering konstgräsplan i Nossebro.

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-05-30

KOMMUNSTYRELSEN 2001-05-30 KOMMUNSTYRELSEN 2001-05-30 1 Avskrivning av skuld 2 Hemställan om övertagande av lån 3 Revisionsrapport, intern kontroll 4 Inköp av vattentankar 5 Överklagan färdtjänstbeslut 6 Verksamhetsuppföljning per

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kommunhuset i Gislaved, måndagen den 21 september kl 18.

GISLAVEDS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kommunhuset i Gislaved, måndagen den 21 september kl 18. GISLAVEDS KOMMUN Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-21 Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Gislaved, måndagen den 21 september kl 18.30 - Enligt särskild förteckning 18.55 Ovriga deltagande

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Protokoll 1 (17) Se nästa sida. Maria Christensen, Bibliotekschef Louise Persson, Bibliotekarie. Martin Kalén. Göran Pettersson (MP)

Protokoll 1 (17) Se nästa sida. Maria Christensen, Bibliotekschef Louise Persson, Bibliotekarie. Martin Kalén. Göran Pettersson (MP) Protokoll 1 (17) Plats och tid Biblioteket i Rydsgård, 2015-02-10, kl. 17.30 19.20 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Maria Christensen, Bibliotekschef Louise Persson, Bibliotekarie Justerade

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-09-18 Sida 1 (12) nämnden

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-09-18 Sida 1 (12) nämnden Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-09-18 Sida 1 (12) nämnden Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 20:15 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Anita Ljung(m)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

PROTOKOLL. Barn- och utbildningsförvaltningen, torsdag Hanna Nicander. Ordförande Tommy Cedervall. Justerare Roland Åkesson

PROTOKOLL. Barn- och utbildningsförvaltningen, torsdag Hanna Nicander. Ordförande Tommy Cedervall. Justerare Roland Åkesson 1 (16) Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-22.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (FP), ordförande Ingrid Fredriksson (M), tjg istället för Marianne

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan Nr 09 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-10-24 1(14) Tid och plats Dalslandsrummet Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan 08.30 12.00, i Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Helena Hultman-Karlsson

Läs mer