Vägledning för spelare och tjänstemän på Regel 14-1b

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning för spelare och tjänstemän på Regel 14-1b"

Transkript

1 Vägledning för spelare och tjänstemän på Regel 14-1b 14-1b Förankring av klubban Vid golfslag får spelaren inte förankra klubban, vare sig "direkt" eller genom att använda en "ankringspunkt." Not 1: Klubban är förankrad "direkt" när spelaren avsiktligt har klubban eller en greppande hand i kontakt med någon del av sin kropp, förutom att spelaren kan hålla klubban eller en greppande hand mot en hand eller underarm. Not 2: En "ankringspunkt" existerar när spelaren avsiktligt håller en underarm i kontakt med någon del av kroppen för att använda den greppande handen som en stödpunkt kring vilken den andra handen kan svinga klubban. Förklaring # 1 Grunderna för förbudet mot direkt förankring av klubban Q. Regel 14-1b innebär att när man gör ett slag får spelaren inte direkt förankra klubban. Vad är grunden för detta förbud? A. Ett slag är en grundläggande komponent i golfspelet och innebär att spelaren fritt svingar hela klubban mot bollen. Förankring av klubban hindrar spelaren från att göra en fri sving genom att begränsa den fria rörligheten för klubban som om den var fysiskt ansluten till spelarens kropp och därigenom ge extra stöd och stabilitet för slaget. Förklaring # 2 - Begreppet ankringspunkt Q. Regel 14-1b anger att en spelare inte får förankra klubban under ett slag genom att använda en "ankringspunkt." I Not 2, som definierar "ankringspunkt, " vad betyder det att hålla en underarm i kontakt med någon del av kroppen för att ge en greppande hand en stabil punkt kring vilken den andra handen kan svinga klubban? " A. Syftet med förbudet mot att utnyttja ankringspunkten är att förhindra spelaren från att använda en underarm som ett indirekt sätt att skapa samma effekt som om klubban eller den greppande handen hålls mot kroppen. Att med hjälp av en underarm "upprätta ett grepp som en stödpunkt kring vilken den andra handen kan svinga klubban" betyder att den greppande handen kan arbeta oberoende av den andra och för ett annat syfte. Den övre greppande handen tas bort från svingen och stabiliseras av sin underarm som hålls mot kroppen, och förankrar effektivt klubban som om den är ansluten till kroppen och då skapar en stödpunkt. Genom att bara använda sin andra hand, kan spelaren göra ett slag genom att flytta den nedre delen av klubban runt denna stödpunkt. Den praktiska effekten av ett sådant slag med hjälp av en ankringspunkt är densamma som ett slag med klubban, eller en greppande hand, direkt förankrad.

2 För att illustrera: Nedanstående sätt att greppa puttern innebär användning av en "ankringspunkt" och strider därför sådana grepp mot Regel 14-1b: En spelare med en bröstputter håller avsiktligt en underarm mot sin sida eller bröstet så att den greppande handen hålls i ett stabilt läge framför bröstet. Hans andra hand hålls längre ned på skaftet, vilket innebär att den lägre handen används för att svinga klubban runt stödjepunkten som uppnås med den övre greppande handen (ovan). En spelare med en kortare putter håller avsiktligt en underarm mot sitt lår så att den greppande handen hålls i ett stabilt läge framför hans midja. Hans andra hand håller längre ned på skaftet, vilket innebär att den lägre handen svingar klubban runt stödjepunkten som uppnås med den övre greppande handen (ovan). Förklaring nr 3 - Riktlinjer för identifiering av ankringspunkt Q. Regel 14-1b förbjuder inte alla slag som görs med en underarm som hålls mot kroppen, bara sådana där en ankringspunkt är etablerad. När en spelare avsiktligt håller en underarm

3 mot sin kropp under ett slag, hur ska det prövas om en ankringspunkt har eller inte har skapats? A. En ankringspunkt föreligger när (i) den övre greppande handen tjänar som en stödjepunkt för att säkerställa klubbans placering snarare än att svinga den och (ii) det nedre greppande handen hålls längre ned på skaftet och används för att svinga klubban runt den stödjepunkten. Följande två riktlinjer bidrar till denna bedömning: 1. Om handen som är knuten till spelarens underarm håller klubben med ett omvänt grepp, anses en förankring föreligga. Ett omvänt grepp innebär något annat än det traditionella sättet med vilken den greppande handen hänger nedanför spelarens handled. En typ av omvänt grepp som vanligen används med längre putters är där handen hålls med tummen uppåt och lillfingret nedåt, som visas i båda fotografierna i Förklaring nr 2. När en spelares övre hand håller klubban på ett sådant omvänt sätt, är det tydligt att handen används som en ankringspunkt snarare än för att svinga klubban. 2. Om spelaren inte använder en omvänd greppande övre hand och hans greppande händer vidrör varandra, anses det att en ankringspunkt inte existerar. Om händerna är i kontakt med varandra, kan de arbeta tillsammans i samverkan för att svinga klubban. Det finns ingen ankringspunkt enligt definitionen i Not 2 i regel 14-1b, eftersom en hand inte avsiktligt används som en separat stödpunkt som är fäst till kroppen medan den andra handen används enbart för att svinga klubban. För att illustrera: Nedanstående grepp innebär inte en ankringspunkt och bryter därför inte mot regel 14-1b. Spelaren griper klubben med händerna vidrörande varandra, medan underarmarna avsiktligt vilar på en eller båda hans sidor (ovan).

4 Om en spelare som avsiktligt håller sin underarm mot sin kropp och stabiliserar den övre greppande handen men inte använder en omvänt övre greppande hand och griper klubban med händerna separerade snarare än att de rör varandra, kommer ett beslut att krävas om han har använt topphanden som en stödpunkt kring vilken den andra handen kan svinga klubban. Om spelarens händer är mycket nära varandra men inte rör varandra, kan det vara möjligt att dra slutsatsen att en ankringspunkt inte existerar. Om hans greppande händer är väsentligen åtskilda, är det nästan säkert att en ankringspunkt existerar. För att undvika alla tvivel och eventuella straff, bör den spelare som väljer att hålla en underarm mot sin kropp och stabiliserar den övre greppande handen hålla kontakt mellan sina händer, och den spelare som väljer att hålla klubben med händerna åtskilda bör undvika att hålla en underarm mot sin kropp för att stabilisera den övre greppande handen. Förklaring nr 4 - Ingen effekt på slag som gjorts utan ankring Q. Om inte klubban, greppande hand eller underarm avsiktligt hålls mot spelarens kropp, får han göra ett slag då han håller klubban med en omvänt övre greppande hand och/eller greppande klubban med händerna separerat och med avsikt att behålla topphanden som en stabil punkt kring vilken han kan svinga klubben? Svar: Ja. Regel 14-1b gäller endast slag gjorda med klubban förankrad, antingen direkt eller genom användning av en underarm för att skapa en ankringspunkt. När det inte finns någon sådan förankring används kroppen inte för att ge extra stöd för slaget och spelaren har möjlighet att fritt svinga och kontrollera hela klubban. Regel 14-1b påverkar inte eventuella slag där ankring inte föreligger. För att illustrera: Nedanstående grepp innebär, inte direkt eller indirekt, att klubban förankras och därför om ett slag görs med detta grepp är det inte i strid med Regel 14-1b: Spelaren har en bröstlång putter utan att klubban, greppande hand eller underarm hålls mot sin kropp (nedan).

5 Förklaring # 5 - Grundläggande för att tillåta kontakt mellan klubb, hand och underarm Q. Varför tillåter Regel 14-1b spelaren att "hålla klubban eller en greppande hand mot en hand eller underarm?" A. Klubban berör nödvändigtvis spelarens händer när den greppas. I olika greppstilar, kan klubban också komma i kontakt med spelarens handled eller annan del av sin underarm under slaget, såsom när spelaren håller klubban längre ned på skaftet. Det är också ganska vanligt att en greppande hand kommer i kontakt med spelarens handled eller någon annan del av hans underarm under slaget, till exempel när händerna är omvända (t.ex. vänstra nedanför den högra för en högerhänt spelare) och åtskilda. Sådan kontakt är endast en följd av greppmetoden och det hindrar inte spelaren från att fritt svinga hela klubban. Not 1 i den föreslagna regel 14-1b anger därför att spelaren kan avsiktligt hålla klubban i kontakt med händerna och/eller underarmar, oavsett sättet att göra det. För att illustrera: Nedanstående grepp är tillåtna enligt Not 1 och står därför inte i strid med Regel 14-1b: De högerhänta spelarna greppar klubban i en "vänster hand under höger och den övre greppande handen rör handleden vid underarmen fäst vid sin nedre greppande hand (nedan).

6 Spelaren har en längre putter med händerna längre ned på klubban och med en del av klubban mot sin underarm (nedan). Spelaren har en längre putter som han håller med ena handen medan den andra handen håller klubban mot en underarm genom att greppa om armen (nedan).

7 Men om klubban eller den greppande handen avsiktligt hålls mot spelarens överarm (ovanför armbågen) eller någon annan del av sin kropp, anses klubban förankrad och slag på det sättet skulle vara i strid med Regel 14-1b. Obs! För klarläggande i regel 14-1b, "underarm" bedöms vara under armbågen och omfattar handleden. Förklaring # 6: Andel av förankrat slag Q. En spelare förankrar klubban direkt eller som en greppande hand, eller förankrar en underarm för att upprätta en ankringspunkt, under någon del av slaget. Är den spelaren i strid med regel 14-1b? Svar: Ja. Regeln kräver inte att klubban, handen eller ankringspunkten att förbli helt orörlig eller fast på ett ställe under slaget. Om spelaren avsiktligt har klubban eller en greppande hand mot sin kropp under någon del av slaget, eller upprättar en ankringspunkt under någon del av slaget, är det i strid med regeln. R & HK Nils Bergkvist Peter Norberg

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Modifierad Regel 1 För spelare som är blinda... 4 Modifierad

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Övning 3 A. Sittande rodd med gummiband/bakåtförande av axel och skulderblad

Övning 3 A. Sittande rodd med gummiband/bakåtförande av axel och skulderblad 1 Styrketräningsprogram för axlarna i tre steg Basprogram I Övning 1. Hållningsträning/Axlar Ta ett djupt andetag och höj axlarna. Andas ut, sucka ut luften och sänk samtidigt axlarna. Övning 2. Hållningsträning/Skulderblad

Läs mer

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten Regelboken 2008 Viktiga ändringar Ändringar som förbättrar tydligheten Ändringar som minskar plikten i vissa fall för att se till att den står i proportion till förseelsen. Definitioner Råd. Upplysning

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips Copyright 2006 Exercise Organizer 1 onsdag 29. november 2006 Exercise Organizer Instruktör: Leg. Kiropraktor Kim Eriksson Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar 1 Armsving Stå med det ena benet

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Förslag på nya enklare golfregler 2019

Förslag på nya enklare golfregler 2019 Stor modernisering av golfreglerna väntar Förslag på nya enklare golfregler 2019 Förslaget ska göra spelet enklare för alla Sid 1 Mars 2016 Vårmötet 2016 JHGDF Stor modernisering av golfreglerna väntar

Läs mer

Veckans regelnöt nr 30 2015

Veckans regelnöt nr 30 2015 Veckans regelnöt nr 30 2015 The Open Rules Quiz 2015 Del I Hål 1-6 Kevin and Shona spelar en slagtävling över 18 hål på the Old Course. Du är deras domare och ska som sådan besvara frågorna korrekt och

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

KyIF F99/00 Stabilitet

KyIF F99/00 Stabilitet Baklänges utfall med partner Stå med sidan mot en stol eller annat som du stöttar dig mot. Stå på ett ben med lite böjt knä. Lyft tårna upp från golvet så att du har den mesta av vikten på hälen. Be en

Läs mer

Nya golfreglerna spikade

Nya golfreglerna spikade Nya golfreglerna spikade De sista korrigeringarna är gjorda. Här är golfreglerna som gäller från och med 1 januari 2019. USGA och R&A meddelade för ett år sedan att golfreglerna ska ändras 2019. De tog

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

Välkomna till Regler 2019

Välkomna till Regler 2019 Välkomna till Regler 2019 Nya reglerna - Mer lättillgängliga - Förenklat, mer konsekventa regler - Förbättrat presentation, språk, grafik, mm - Snabba upp spelet Reglerna och app (på svenska) - https://www.randa.org/sv-se/rog/2019/pages/the-rules-of-golf

Läs mer

VG Golf Academy Newsletter

VG Golf Academy Newsletter VG Golf Academy Newsletter Tiden går snabbt, juli månad är snart här, det börjar bli varmt och banorna är i kanonskick, vad mera kan man önska sig. Om ni vill förkovra er i lektioner eller gå någon av

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE

MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE BLINDA GOLFSPELARE. DEFINITION AV COACH Coachens status och vilka tjänster som han får bistå med bör vara klart definierade. Utan detta klargörande skulle

Läs mer

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner Klubblängd Tidigare vilken klubba som helst. Nu är det den längsta klubban spelaren har i bagen förutom puttern. Pliktområden Tidigare Gult alt Rött Vattenhinder.

Läs mer

Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011

Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011 Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011 INLEDNING Omfattningen av de ändringar som introduceras inför den kommande fyraårsperioden är begränsad. I huvudsak är det ändringar som (i) (ii)

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med gummiband 1 RG 2005 Axelproblem hos rullstolsbrukare är vanligt. Bästa botemedlet är förebyggande styrketräning. Men vad gör man när man har långt till ett gym eller när motivationen tryter?

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips Information från Danderyds sjukhus Till dig som har brutit handleden och behandlas med gips I underarmen finns två ben radius (strålbenet) och ulna (armbågsbenet). Radiusfrakturer är en av de vanligast

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med stång 1 RG 2005 Inledning om stång (pumping) Övningarna med stång är ett alternativ till hantlar. Personligen tycker jag pumping lämpar sig bäst i form av gruppträning, då man kör i ett tempo

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand o rto p e d i s k a k l i n i k e n h ä s s l e h o l m - k r i st i a n sta d - ysta d Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand Det är viktigt att du följer dessa råd om vad du ska göra och hur

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 Golf-In-Sync Ett fantastiskt träningshjälpmedel för närspel. Går att använda vid träning av alla typer av närspelsslag putt, chip, pitch, lobb och bunker. Syncen tar bort

Läs mer

Regler för golfspel En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna

Regler för golfspel En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna Regler för golfspel 2019 En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna Nya reglerna andas speltempo T ex: Leta boll, tidigare 5 min blir 3 min Putta med flaggan i Fler röda pliktområden Caddie

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

BANAN (vit markering)

BANAN (vit markering) BANAN (vit markering) Banan är hela området där spel är tillåtet. En boll är på banan när någon del av den är innanför banans gräns. Markeringarna i sig, står utanför banan. Boll 1 och 2 är på banan. Boll

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB Pendelstav Pendel puttningsstaven kopplar ihop din putter och axeln runt vilken rörelsen roterar. De flesta känner redan efter första putten med pendelstaven att detta

Läs mer

For more information please visit www.rollermouse.com

For more information please visit www.rollermouse.com For more information please visit www.rollermouse.com Contour Design, Inc. 10 Industrial Drive Windham New Hampshire, 03087, USA Phone: 800-462-6678 E-mail: ergoinfo@contourdesign.com Contour Design Europe

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Nya regler för golfspel 2019. Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Tillgängligt material Regelboken på svenska i mobilapp (Regler för golfspel 2019), webb (golf.se/regler) och tryckt version(golfbokhandeln)

Läs mer

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF 2017 Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Starta med 5 7 min allmän uppvärmning Specifik uppvärmning för bröst- och ländrygg samt baksida lår Sitt på

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

1. De första två övre huggen med hillebarden från vänster sida

1. De första två övre huggen med hillebarden från vänster sida Mairs Hillebard kapitel 1. De första två övre huggen med hillebarden från vänster sida I följande stycke gör du så här: ställ dig med vänster fot fram, och håll hillebarden över huvudet, kliv sedan fram

Läs mer

Handträningsprogram. Övningar för ledrörlighet och styrka. Information från din arbetsterapeut

Handträningsprogram. Övningar för ledrörlighet och styrka. Information från din arbetsterapeut Handträningsprogram Övningar för ledrörlighet och styrka Information från din arbetsterapeut Här följer några handövningar för led-rörlighet och styrka. Övningarna kan du göra när som helst och var som

Läs mer

Regel 24. Hindrande föremål.

Regel 24. Hindrande föremål. Regel 24 Hindrande föremål. Hindrande föremål är alla konstgjorda föremål utom - föremål som markerar out of bounds och - något oflyttbart tillverkat som befinner sig out of bounds är ett flyttbart hindrande

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Fotboll. Träningsprogram

Fotboll. Träningsprogram Fotboll Viktigt att träna upp styrkan i ben, rygg, bröst och nacke för att förebygga skador. Fotbollsspelare har ofta för strama muskler ffa på lårens insida/baksida - stretcha noga! Glöm inte att värma

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen.

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna 1 Knäböj med axelpress. Tränar ben och axlar. Använd mycket fart och

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 1 - Basketbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med denna drill är att lära ut grunderna i hur man tekniskt slår en bra pass. Arbeta

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD. Till dig som brutit handleden och behandlas med gips

O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD. Till dig som brutit handleden och behandlas med gips O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD Till dig som brutit handleden och behandlas med gips Handledsfraktur Fraktur (benbrott) vid handleden är en mycket vanlig skada. Ibland

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20 Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20-1 Lyfta och markera bollen Beskrivning av regeln Bollens läge måste markeras när den lyfts om den sedan ska återplaceras annars får

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Träna med Träningslera

Träna med Träningslera Träna med Träningslera Butik & showroom Södergatan 38, 195 47 MÄRSTA Tel: 08-591 292 50 Fax: 08-591 297 84 info@euforia.se www.euforia.se Träna med Träningslera Alla leror kan blandas med varandra. Dom

Läs mer

Mairs skärsköld på svenska. Översättare: Per Magnus Haaland

Mairs skärsköld på svenska. Översättare: Per Magnus Haaland Mairs skärsköld på svenska Översättare: Per Magnus Haaland En stöt mot en parad I detta stycke går du fram med vänster fot, och håller spjutet och skölden tillsammans i vänsterhanden och svärdet i din

Läs mer

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Protokoll för BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Namn:... Föd. datum... Diagnos:... Paretisk sida:... Dominant sida:... Ink. datum:... IP = Icke paretisk sida; P = paretisk

Läs mer

Information till dig som skadat axeln

Information till dig som skadat axeln Information till dig som skadat axeln Arbetsterapi och Fysioterapi Viktigt att tänka på: Minska svullnad i hand och arm Lägg armen och handen i högläge när du vilar Knyt handen kraftigt och sträck sedan

Läs mer

SHIF/SPK:s Allmänna tävlingsbestämmelser, Representationsbestämmelser samt Licensbestämmelser gäller oavsett hänvisning till andra förbunds regler.

SHIF/SPK:s Allmänna tävlingsbestämmelser, Representationsbestämmelser samt Licensbestämmelser gäller oavsett hänvisning till andra förbunds regler. SPORTSKYTTE Tävlingssäsong 1/7-30/6 SHIF/SPK:s Allmänna tävlingsbestämmelser, Representationsbestämmelser samt Licensbestämmelser gäller oavsett hänvisning till andra förbunds regler. Översikt Klassificering

Läs mer

1. Två slag ovanifrån med slagan

1. Två slag ovanifrån med slagan Mairs slagkapitel 1. Två slag ovanifrån med slagan Så här gör du i detta stycket: ställ dig med vänster fot fram och fatta tag med vänsterhanden på nederdelen av handvalen1 och med högerhanden på övre

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Påklädning Tröja och kofta i rullstol

Påklädning Tröja och kofta i rullstol Påklädning Tröja och kofta i rullstol På-och avklädning av överkropp innehåller många moment som påverkas av personens resurser både vad gäller mental förmåga, muskelstyrka, balans i sittande och ledrörlighet.

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Svar på regelpromenadens frågor!

Svar på regelpromenadens frågor! Svar på regelpromenadens frågor! 2013-07-10 SVAR HÅL 1 1. Tee, boll faller av peggen Definition på Slag = den framåtriktade rörelsen med klubban som görs i avsikt att slå mot bollen och förflytta den.

Läs mer

1. De första två bindningarna med pik med svagan och starkan

1. De första två bindningarna med pik med svagan och starkan 1. De första två bindningarna med pik med svagan och starkan Så här utför du detta stycket med pik på ett kampkonstmannamässigt sätt: håll piken till vänster om dig, och stå med vänster fot fram, sträck

Läs mer

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green.

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25 Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25-1 Onormala markförhållanden. Onormala markförhållanden Är varje tillfälligt vatten, mark under arbete eller hål, hög eller gång på

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Veckans regelnöt nr 12:1 2016

Veckans regelnöt nr 12:1 2016 Regeltest på nivå 1 (Uppgifter från SGF:s Grönt kort-material) Besvara frågorna med a () eller ej () Försök hitta rätt moment i Regler för Golfspel (regel eller definition) Komplettera gärna svaren med

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Dags för ett nytt grepp på skrivbordet.

Dags för ett nytt grepp på skrivbordet. Dags för ett nytt grepp på skrivbordet. Styr din dator > De flesta av oss styr våra datorer med en mus. Det blir många fingerklickningar och armrörelser varje dag. Därför presenterar vi en helt ny sorts

Läs mer

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Norfolkterrier med överblommad päls, redo för trimning Mycket bekvämare och tillfreds med sig själv. PÄLSVÅRD Handtrimning av Norfolkterrierns päls Norfolkterrierns

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

REGLER MATCHSPEL 2008-2011

REGLER MATCHSPEL 2008-2011 REGLER MATCHSPEL 2008-2011 I häftet REGLER FÖR GOLFSPEL 2008-2011 regleras matchspel i REGEL nr 2. 2-1. Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, såvida inte tävlingsledningen

Läs mer

Regler och tolkningar Giltiga fr.o.m 1 juli 2014

Regler och tolkningar Giltiga fr.o.m 1 juli 2014 Regler och tolkningar Giltiga fr.o.m 1 juli 2014 Regeländringar Aktuella tolkningar Regelförtydliganden Regeländring 2014 302.1 Spelarbyten En spelare som blöder får inte delta i spelet förrän blödningen

Läs mer

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för datorarbetsplatsen 2011-12-05 Riskbedömningen kan användas som en egenkontroll för arbete vid bildskärm. Den kan även användas vid skyddsronder där man går

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande

Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande 8:1 Det är tillåtet: a) att med en öppen hand spela bollen ur handen på en annan spelare; b) att använda böjda armar för att skapa kroppskontakt

Läs mer

till dig som har en Överarmsfraktur

till dig som har en Överarmsfraktur till dig som har en Överarmsfraktur Överarmsfraktur Fraktur (benbrott) på överarmen. Behandlingsmetod bestäms utifrån frakturens läge och utseende. Behandlingsmetod Armen i mitella eller slynga. Axellås

Läs mer

VOLLEYBOLL 2001 Reviderad enligt FIVB-Regelboken 2001-02-16 (r7cf) KLAS HEJDENBERG

VOLLEYBOLL 2001 Reviderad enligt FIVB-Regelboken 2001-02-16 (r7cf) KLAS HEJDENBERG VOLLEYBOLL 2001 Reviderad enligt FIVB-Regelboken 2001-02-16 (r7cf) KLAS HEJDENBERG DOMARBOKEN i volleyboll 2001 Klas Hejdenberg Kapitel 9 UPPSTÄLLNINGAR Reglernas krav vid grunduppställningen Djupledsförhållande

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Allsidiga uppvärmningsprogram

Allsidiga uppvärmningsprogram 2016/17 Allsidiga uppvärmningsprogram BARN & UNGDOM SANDÅKERNS SK, UMEDALENS IF, IBK DALEN (Översatt av Andreas Ågren) Översatt från: Syfte Genom att barn och ungdomar deltar i dessa uppvärmningsprogram

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Metoden för kropp och medvetande

Metoden för kropp och medvetande Metoden för kropp och medvetande Inledningen 1. Vänd handflatorna bakåt och nedåt 2. För händerna lite fram och tillbaka - 3 gånger 3. Vänd handflatorna mot varandra och lyft händerna till i höjd med Duqi

Läs mer

Teknik- & balansövningar på vattnet

Teknik- & balansövningar på vattnet SKF Resursteam presenterar Övningar från Lekande Kanot Teknik- & balansövningar på vattnet Resetta Bryta sitt eget paddelmönster för att öka möjligheten att pröva nytt. Öka förmågan att ta ut svängarna

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL Någonting som alla får göra som barn är att gå till doktorn. Vi har tagit fram ett teckenmaterial där de vanligaste orden man använder hos doktorn finns representerade.

Läs mer

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator NU-ambulansen Ambulansinstruktion Förenklad användarmanual till: LUCAS 2 Bröstkompressionssystem - PÅ/AV Manöverpanel: - JUSTERA - PAUS (låst) - AKTIV (kontinuerligt) LUCAS ger kontinuerliga kompressioner.

Läs mer

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Godkänd av: Datum: Sida: 195 LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Följande instruktion gäller främst för 2. Vid användning av gamla får pausas om patienten ej är intuberad vid ventilation, se riktlinje kap

Läs mer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer Komplex rörlighet Tänk på at hålla en stabil ryggposition under knäböjen och spänn magmusklerna för at skydda ländryggen. Denna övning är bra för att bygga upp rörligheten i ländrygg, bröstrygg, höftböjar,

Läs mer

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 av Katarina Forsberg sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 INNEHÅLL: Sittställning - sätets placering - fötternas placering - handgreppet - ryggens vinkel

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEY FÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SVENSKA ISHOCKEY FÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEY FÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation Dessa föreskrifter syftar till att främja teknisk ishockey där de spelskickligaste lagen

Läs mer