Bankkundernas möjligheter att välja rätt SILENTIUM AB COPYRIGHT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bankkundernas möjligheter att välja rätt SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE"

Transkript

1 Bankkundernas möjligheter att välja rätt

2 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat

3 FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

4 Undersökningen är gjord av Silentium under perioden till antal svenskar i varierande åldrar från hela Sverige har tillfrågats. I det system som Silentium använder sig av görs nationella representativa urval helt automatiskt. Ett nationellt representativt urval i Sverige, exempelvis avseende ålder, bygger på följande Fördelningskvoter (för kön och region finns motsvarande automatkvoter): Åldersfördelningen i undersökningen: procent procent procent procent Observera dock att det inom åldersgruppen kan variera, exempelvis så kan det finnas fler 51-åringar än 49-åringar. Könsfördelningen i undersökningen: Kvinnor 49 procent Män 51procent

5 Frågeställningar 1. Vilken tidshorisont har du när du planerar din ekonomi? 2. Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? 3. Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) 4. Du har sparat 1000 kr/månaden från och med att du är 25 år i en privat pensionsförsäkring. Den årliga avkastningen är 5 procent och du betalar 1,5 procent i förvaltningsavgift på försäkringen. Räkna med en avkastningsskatt på 0,4 procent varje år. Hur mycket har du ungefär betalt i avgifter och skatter när du fyller 65år? 5. Du har ett bolån på kr och din arbetsgivare sätter in kr/månad i en tjänstepensionsförsäkring som har 5 procent avkastning i snitt per år. Du behåller samma bolån (utan att du amorterar) och samma årliga premie för din tjänstepension i 40 år. Räkna med att du får göra avdrag för dina räntekostnader med 30 procent och att avkastningsskatten för tjänstepensionen är 0,4 procent varje år. Vilket av följande erbjudanden är mest lönsam? 6. Du har ett bankkort, internetbank och ett bankfack samt sparar kr/år i en privat pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringen har en förvaltningsavgift på 1,5 procent och en avkastningsskatt på 0,4 procent samt ger en årlig avkastning på 5 procent i snitt. Du betalar en årlig avgift på 250 kr för bankkortet, 140 kr för internetbanken och 400 kr för bankfacket. Du sparar samma årliga belopp i 40 år och under dessa år höjs avgifterna inte. Vilket är det mest lönsamma alternativet?

6 SAMMANFATTNING

7 Bankkundernas möjligheter att välja rätt Sju av tio bedömer att de har bättre räknekunskaper än andra och en majoritet att de har goda möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden. Männen tror i högre utsträckning än kvinnorna på sina räknekunskaper och på sina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden. Det ekonomiska självbedrägeriet tycks dock vara stort i alla grupper, endast två av tio väljer det mest lönsamma alternativet i två fiktiva räkneexempel. De tillfrågade underskattar också kraftigt vad det kan kosta att spara pengar i en pensionsförsäkring. - Kunderna bör fråga sin bank vad olika alternativ kostar i kronor och ören istället för att enbart få priset i procent. Framförallt är det viktigt när det gäller beslut som är långsiktiga som pensionsförsäkringar och bolån, men ett problem är att många kunder är alltför kortsiktiga, säger Johan Talenti, vd på Silentium AB. Hälften av de tillfrågade har en tidshorisont på mindre än ett år när de planerar sin ekonomi och mindre än en av tio planerar sin ekonomi med en horisont på mer än tio år. Kvinnorna har en kortare tidshorisont än vad männen har och de yngre är mer kortsiktiga än vad de äldre är. - Det kan tyckas paradoxalt att de yngre har en kortare planeringshorisont än vad de äldre har, det kan möjligtvis bero på att de anser att de har gott om tid på sig att ordna sin ekonomi eller kanske på att de upplever att det är svårare att jämföra bankernas olika erbjudanden, säger Johan Talenti. På frågan vad en 25-åring har betalat vid 65-årsdagen för att spara i en pensionsförsäkring som har en förvaltningsavgift på 1,5 procent tror 50 procent att de betalar betydligt mindre i avgifter och skatter än vad de faktiskt gör. 42 procent svarar vet ej och det är endast 8 procent som inser att kostnaden uppgår till nästan kr i exemplet. - Fyra av tio är medvetna om att de saknar kunskap om hur mycket de betalar medan övriga kraftigt underskattar kostnaderna. Om bankerna lockar kunderna med erbjudanden om att få rabatter på tex bankkortet eller bolånet mot en högre avgift på pensionsförsäkringen är risken uppenbar att kunden tar erbjudandet. Detta beror dels på att kunderna har svårt att räkna ut en kostnad som anges i procent, men också på att människor tenderar att söka efter belöningar i nutid framför att få den längre fram, avslutar Johan Talenti.

8 Vilken tidshorisont har du när du planerar din ekonomi? 49 procent av de tillfrågade har en tidshorisont på mindre än ett år när de planerar sin ekonomi. Endast 6 procent har en tidsh dshorisont på mer än 10 år när de planerar sin ekonomi och 8 procent planerar inte sin ekonomi. 53 procent av de tillfrågade kvinnorna och 45 procent av männen har en tidshorisont på mindre än ett år när de planerar sin ekonomi. 8 procent av männen och 5 procent av kvinnorna har en tidshorisont på mer än 10 år när de planerar sin ekonomi. Det är såväl 8 procent av männen som av kvinnorna som inte planerar sin ekonomi. 61 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år, 58 procent i åldersgruppen år, 44 procent i åldersgruppen år och 36 procent i åldersgruppen år har en tidshorisont på mindre än ett år. 2 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år, 6 procent i åldersgruppen år, 7 procent i åldersgruppen år och 9 procent i åldersgruppen år har en tidshorisont på mer än 10 år. Sammanfattningsvis kan sägas att de yngre har en kortare tidshorisont än de äldre och kvinnorna har en kortare tidshorisont än männen.

9 Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? 68 procent av de tillfrågade bedömer att de har bättre räknekunskaper än andra, 16 procent tror att de har sämre räknekunskaper er än andra och 16 procent svarar vet ej. 79 procent av de tillfrågade männen och 58 procent av de tillfrågade kvinnorna bedömer att de har bättre räknekunskaper än andra. Kvinnorna svarar vet ej i högre utsträckning än vad männen gör. De äldre är mer osäkra än vad de yngre är på hur deras räknekunskaper står sig i förhållande till andra. Det faktum att kvinnorna anser sig ha något sämre räknekunskaper än vad männen har kan sättas i relation till kvinnorna faktiskt i något mindre utsträckning anger rätt svar i de tre räkneexemplen.

10 Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) 63 procent av de tillfrågade bedömer att de har goda möjligheter och 28 procent anser sig ha dåliga möjligheter att jämföra olik o lika bankers erbjudanden 71 procent av de tillfrågade männen och 56 procent av de tillfrågade kvinnorna bedömer att de har goda möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden. 23 procent av de tillfrågade männen och 33 procent av de tillfrågade kvinnorna bedömer att de har dåliga möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden, kvinnorna är något mer osäkra än vad männen är. 47 procent av de tillfrågade i åldersgruppen år, 60 procent i åldersgruppen år, 70 procent i åldersgruppen år och 73 procent i åldersgruppen bedömer att de har goda möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden. Sammanfattningsvis kan sägas att de yngre anser sig ha sämre möjligheter än de äldre att jämföra olika bankers erbjudanden och kvinnorna anser sig ha sämre möjligheter än männen. Detta kan sättas i relation till att de yngre har en kortare planeringshorisont än de äldre och kvinnorna har en kortare tidshorisont än männen när de planerar sin ekonomi. Det finns anledning att vidare undersöka vad som är orsak och vad som är verkan, när det gäller detta förhållande. Om svårigheter att jämföra erbjudanden skapar sämre förutsättning ingar för konsumenterna att agera långsiktigt eller om de grupper som har en mer kortsiktig syn på sina bankaffärer är mindre intresserade av att jämföra och därigenom upplever det som svårt i högre utsträckning än andra.

11 Du har sparat 1000 kr/månaden från och med att du är 25 år i en privat pensionsförsäkring. Den årliga avkastningen är 5 procent och du betalar1,5 procent i förvaltningsavgift på försäkringen. Räkna med en avkastningsskatt på 0,4 procent varje år. Hur mycket har du ungefär betalt i avgifter och skatter när du fyller 65år? Rätt svar - - Vet ej Endast 7 procent av de tillfrågade anger rätt svar som är ungefär kr. Det kan jämföras med att 23 procent av de tillfrågade svarar kr och 14 procent svarar kr. 42 procent av de tillfrågade svarar vet ej. 9 procent av de tillfrågade männen och 4 procent av de tillfrågade kvinnorna anger kr som är rätt svar. 30 procent av de tillfrågade männen och 56 procent av de tillfrågade kvinnorna svarar vet ej. De yngre svarar vet ej i högre utsträckning än vad de äldre gör men kunskapen är låg i alla åldersgrupper. Sammanfattningsvis kan sägas att 50 procent tror att de betalar betydligt mindre i avgifter än vad de faktiskt gör och 42 procent svarar vet ej. I den senare gruppen är de tillfrågade med andra ord medvetna om att de saknar kunskap om hur mycket de betalar i avgifter i räkneexemplet medan kunskapen är lika låg i den första gruppen, men den viktiga skillnaden att medvetenheten om kunskapsbristen saknas i den första gruppen. De tillfrågade i åldersgruppen år tror i högst utsträckning att avgifterna är lägre än vad de faktiskt är. Tidigare undersökningar visar att det är i just denna åldersgrupp som intresset för pensionssparande är störst. Det är också i denna grup g rupp som minst andel av de tillfrågade svarar vet ej.

12 Du har ett bolån på kr och din arbetsgivare sätter in kr/månad i en tjänstepensionsförsäkring som har 5 procent avkastning i snitt per år. Du behåller samma bolån (utan att du amorterar) och samma årliga premie för din tjänstepension i 40 år. Räkna med att du får göra avdrag för dina räntekostnader med 30 procent och att avkastningsskatten för tjänstepensionen är 0,4 procent varje år. Vilket av följande erbjudanden är mest lönsam? - En bank som erbjuder att sänka räntorna på bolånet med 0,5 procentenheter med bibehållen förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen - En bank som erbjuder att sänka förvaltningsavgiften med 0,5 procentenheter med bibehållen bolåneränta - Rätt svar. - Båda alternativen är lika lönsamma 22 procent av de tillfrågade anger rätt svar som är en bank som erbjuder att sänka förvaltningsavgiften på tjänstepensionen med 0,5 procentenheter, 52 procent svarar vet ej. 31 procent av männen och 12 procent av kvinnorna anger rätt svar, 39 procent av a männen och 65 procent av kvinnorna svarar vet ej. Kunskapen är lägst i den yngsta åldersgruppen genom att 16 procent av de tillfrågade i gruppen anger rätt svar vilket kan jämföras med att 25 procent i åldersgruppen år gör detsamma. I åldersgrupperna år och svarar 59 procent vet ej vilket kan jämföras med att 45 procent i åldersgruppen år gör detsamma. Samtidigt som kunskapen är lägst i de yngsta grupperna är således medvetenheten om kunskapsbristen störst i de yngsta grupperna. Noterbart är också att det är betydligt fler i åldersgruppen år än i övriga grupper som tror att det mest lönsamma alternativet är en bank som erbjuder att sänka räntorna på bolånet med 0,5 procentenheter.

13 Du har ett bankkort, internetbank och ett bankfack samt sparar kr/år i en privat pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringen har en förvaltningsavgift på 1,5 procent och en avkastningsskatt på 0,4 procent samt ger en årlig avkastning på 5 procent i snitt. Du betalar en årlig avgift på 250 kr för bankkortet, 140 kr för internetbanken och 400 kr för bankfacket. Du sparar samma årliga belopp i 40 år och under dessa år höjs avgifterna inte. Vilket är det mest lönsamma alternativet? - En bank som erbjuder dig att ta bort avgifterna på bankkortet, internetbanken och bankfacket på sammanlagt 790 kr/år men bibehåller förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen på 1,5 procent - En bank som erbjuder dig att ta bort avgiften på bankkort och bankfack på sammanlagt 650 kr samt sänker förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 1 procent - En bank som erbjuder dig att sänka förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 0,5 procent Rätt svar 18 procent av de tillfrågade anger rätt svar som är en bank som erbjuder att sänka förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 0,5 procent, 54 procent svarar vet ej. 24 procent av männen och 12 procent av kvinnorna anger rätt svar, 43 procent av männen och 65 procent av kvinnorna svarar vet ej. 19 procent av de tillfrågade tror att det mest lönsamma alternativet är en bank som erbjuder dig att ta bort avgiften på bankkort och bankfack på sammanlagt 650 kr samt sänker förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 1 procent. 23 procent av männen och 14 procent av kvinnorna anger detta svar. Följaktligen är kvinnorna i högre utsträckning än männen medvetna om sin kunskapsbrist medan kunskapen i praktiken inte med säkerhet kan sägas vara större hos männen. De tillfrågade i de äldre åldersgrupperna anger i högre utsträckning rätt svar, exempelvis svarar 24 procent i åldersgruppen år rätt vilket kan sättas i jämförelse med att 9 procent i åldersgruppen år gör detsamma. Det är betydligt fler bland de yngre som svarar vet ej.

14 UNDERSÖKNINGSRESULTAT

15 Vilken tidshorisont har du när du planerar din ekonomi? 38% 35% 25% 24% 15% Total 11% 5% 7% 3% 3% 6% 8% 0-1 månad 2 månader 1 år 2-5 år 6-10 år år Mer än 20 år Vet ej Jag planerar inte min ekonomi

16 Vilken tidshorisont har du när du planerar din ekonomi? 45% 35% 36% 28% 25% 21% Man Kvinna 15% 13% 9% 8% 6% 8% 8% 8% 5% 0-1 månad 2 månader 1 år 4% 4% 3% 4% 2% 2-5 år 6-10 år år Mer än 20 år Vet ej Jag planerar inte min ekonomi

17 Vilken tidshorisont har du när du planerar din ekonomi? 5 45% 45% 45% 35% 25% 15% 5% 16% 13% 5% 34% 31% 19% 19% 26% 32% 5% 3% 9% 3% 6% 1% 1% 1% 5% 4% 3% 8% 7% 6% 6% 5% 4% 0-1 månad 2 månader 1 år 2-5 år 6-10 år år Mer än 20 år Vet ej Jag planerar inte min ekonomi

18 Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? 6 54% 5 Total 15% 13% 16% 3% Mycket bättre Bättre Sämre Mycket sämre Vet ej

19 Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? % 6 5 Total 16% 16% Bättre/ Mycket bättre Sämre/mycket sämre Vet ej

20 Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? % 5 5 Man Kvinna 21% 16% 22% 8% 9% 3% 2% Mycket bättre Bättre Sämre Mycket sämre Vet ej

21 Hur bedömer du att dina räknekunskaper är i förhållande till andra? % 6 57% 5 48% % 17% 15% 19% 14% 14% 15% 19% 18% 9% 7% 9% 2% 3% 3% 2% Mycket bättre Bättre Sämre Mycket sämre Vet ej

22 Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) % Total 14% 6% 9% Mycket goda Goda Dåliga Mycket dåliga Vet ej

23 Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) 7 63% % Total 9% Goda/Mycket goda Dåliga/ Mycket dåliga Vet ej

24 Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) % 48% 27% Man Kvinna 18% 11% 8% 5% 6% 6% Mycket goda Goda Dåliga Mycket dåliga Vet ej

25 Hur bedömer du dina möjligheter att jämföra olika bankers erbjudanden? (Bolån, pensionen, kreditkort, sparande mm.) 6 57% 5 49% 51% 29% 27% % 19% 17% 16% 18% % 11% 7% 6% 7% 5% 4% 6% 6% Mycket goda Goda Dåliga Mycket dåliga Vet ej

26 Du har sparat 1000 kr/månaden från och med att du är 25 år i en privat pensionsförsäkring. Den årliga avkastningen är 5 procent och du betalar 1,5 procent i förvaltningsavgift på försäkringen. Räkna med en avkastningsskatt på 0,4 procent varje år. Hur mycket har du ungefär betalt i avgifter och skatter när du fyller 65år? 45% 42% 35% 25% 23% Rätt svar Total 15% 14% 5% 8% 5% 7% kr kr kr kr kr Vet ej

27 Du har sparat 1000 kr/månaden från och med att du är 25 år i en privat pensionsförsäkring. Den årliga avkastningen är 5 procent och du betalar 1,5 procent i förvaltningsavgift på försäkringen. Räkna med en avkastningsskatt på 0,4 procent varje år. Hur mycket har du ungefär betalt i avgifter och skatter när du fyller 65år? 6 56% 5 27% Man Kvinna 17% 7% 8% 3% 9% 4% kr kr kr kr kr Vet ej

28 Du har sparat 1000 kr/månaden från och med att du är 25 år i en privat pensionsförsäkring. Den årliga avkastningen är 5 procent och du betalar 1,5 procent i förvaltningsavgift på försäkringen. Räkna med en avkastningsskatt på 0,4 procent varje år. Hur mycket har du ungefär betalt i avgifter och skatter när du fyller 65år? % 36% % 22% 18% 15% 12% 9% 9% 5% 7% 7% 5% 4% 9% 8% 5% 4% kr kr kr kr kr Vet ej

29 Du har ett bolån på kr och din arbetsgivare sätter in kr/månad i en tjänstepensionsförsäkring som har 5 procent avkastning i snitt per år. Du behåller samma bolån (utan att du amorterar) och samma årliga premie för din tjänstepension i 40 år. Räkna med att du får göra avdrag för dina räntekostnader med 30 procent och att avkastningsskatten för tjänstepensionen är 0,4 procent varje år. Vilket av följande erbjudanden är mest lönsamt? % Rätt svar 17% 22% Total 9% En bank som erbjuder att sänka dina räntor på bolånet med 0,5 procentenheter med bibehållen förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen En bank som erbjuder att sänka din förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen med 0,5 procentenheter med bibehållen bolåneränta Båda ovan alternativ är lika lönsamma Vet ej

30 Du har ett bolån på kr och din arbetsgivare sätter in kr/månad i en tjänstepensionsförsäkring som har 5 procent avkastning i snitt per år. Du behåller samma bolån (utan att du amorterar) och samma årliga premie för din tjänstepension i 40 år. Räkna med att du får göra avdrag för dina räntekostnader med 30 procent och att avkastningsskatten för tjänstepensionen är 0,4 procent varje år. Vilket av följande erbjudanden är mest lönsamt? 7 65% % 31% Man 14% 12% 9% 9% Kvinna En bank som erbjuder att sänka dina räntor på bolånet med 0,5 procentenheter med bibehållen förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen En bank som erbjuder att sänka din förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen med 0,5 procentenheter med bibehållen bolåneränta Båda ovan alternativ är lika lönsamma Vet ej

31 Du har ett bolån på kr och din arbetsgivare sätter in kr/månad i en tjänstepensionsförsäkring som har 5 procent avkastning i snitt per år. Du behåller samma bolån (utan att du amorterar) och samma årliga premie för din tjänstepension i 40 år. Räkna med att du får göra avdrag för dina räntekostnader med 30 procent och att avkastningsskatten för tjänstepensionen är 0,4 procent varje år. Vilket av följande erbjudanden är mest lönsamt? % 59% 5 45% 49% En bank som erbjuder att sänka dina räntor på bolånet med 0,5 procentenheter med bibehållen förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen 25% 24% En bank som erbjuder att sänka din förvaltningsavgift på tjänstepensionsförsäkringen med 0,5 procentenheter med bibehållen bolåneränta Båda ovan alternativ är lika lönsamma 15% 16% 14% 7% 21% 9% 16% 11% Vet ej

32 Du har ett bankkort, internetbank och ett bankfack samt sparar kr/år i en privat pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringen har en förvaltningsavgift på 1,5 procent och en avkastningsskatt på 0,4 procent samt ger en årlig avkastning på 5 procent i snitt. Du betalar en årlig avgift på 250 kr för bankkortet, 140 kr för internetbanken och 400 kr för bankfacket. Du sparar samma årliga belopp i 40 år och under dessa år höjs avgifterna inte. Vilket är det mest lönsamma alternativet? 6 54% 5 Rätt svar 19% 18% Total 9% En bank som erbjuder dig att ta bort avgifterna på bankkortet, internetbanken och bankfacket på sammanlagt 790 kr per år men bibehåller förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen på 1,5 procent. En bank som erbjuder dig att ta bort avgiften på bankkortet och bankfacket på sammanlagt 650 kr per år samt sänker förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 1,0 procent. En bank som erbjuder dig att sänka förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 0,5 procent men som inte ger några rabatter på varken bankkort, internetbank eller bankfack Vet ej

33 Du har ett bankkort, internetbank och ett bankfack samt sparar kr/år i en privat pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringen har en förvaltningsavgift på 1,5 procent och en avkastningsskatt på 0,4 procent samt ger en årlig avkastning på 5 procent i snitt. Du betalar en årlig avgift på 250 kr för bankkortet, 140 kr för internetbanken och 400 kr för bankfacket. Du sparar samma årliga belopp i 40 år och under dessa år höjs avgifterna inte. Vilket är det mest lönsamma alternativet? 7 65% % 8% 23% 14% 24% 12% Man Kvinna En bank som erbjuder dig att ta bort avgifterna på bankkortet, internetbanken och bankfacket på sammanlagt 790 kr per år men bibehåller förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen på 1,5 procent. En bank som erbjuder dig att ta bort avgiften på bankkortet och bankfacket på sammanlagt 650 kr per år samt sänker förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 1,0 procent. En bank som erbjuder dig att sänka förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 0,5 procent men som inte ger några rabatter på varken bankkort, internetbank eller bankfack Vet ej

34 Du har ett bankkort, internetbank och ett bankfack samt sparar kr/år i en privat pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringen har en förvaltningsavgift på 1,5 procent och en avkastningsskatt på 0,4 procent samt ger en årlig avkastning på 5 procent i snitt. Du betalar en årlig avgift på 250 kr för bankkortet, 140 kr för internetbanken och 400 kr för bankfacket. Du sparar samma årliga belopp i 40 år och under dessa år höjs avgifterna inte. Vilket är det mest lönsamma alternativet? 7 64% % 47% 49% En bank som erbjuder dig att ta bort avgifterna på bankkortet, internetbanken och bankfacket på sammanlagt 790 kr per år men bibehåller förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen på 1,5 procent. En bank som erbjuder dig att ta bort avgiften på bankkortet och bankfacket på sammanlagt 650 kr per år samt sänker förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 1,0 procent. 12% 19% 9% 6% 14% 15% 19% 24% 8% 21% 21% En bank som erbjuder dig att sänka förvaltningsavgiften på pensionsförsäkringen till 0,5 procent men som inte ger några rabatter på varken bankkort, internetbank eller bankfack Vet ej

35 Kontakt: Johan Talenti,

Hög avkastning viktigare än låg risk SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Hög avkastning viktigare än låg risk SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Hög avkastning viktigare än låg risk Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 2012-11-27

Läs mer

Hur sparsam är svensken? SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Hur sparsam är svensken? SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Hur sparsam är svensken? Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 18-24 augusti 2011.

Läs mer

Pensionsgapet störst bland kvinnorna SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Pensionsgapet störst bland kvinnorna SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Pensionsgapet störst bland kvinnorna Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 21-27

Läs mer

Pensionsgapet stort hos företagare SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

Pensionsgapet stort hos företagare SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE Pensionsgapet stort hos företagare Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Fakta om undersökningen Undersökningen är gjord av Silentium under perioden 2012-05-28

Läs mer

Alltmer tid ägnas åt teknik

Alltmer tid ägnas åt teknik Alltmer tid ägnas åt teknik och teknikgapet minskar mellan yngre och äldre. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord

Läs mer

De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja.

De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja. De anställdas prestationer påverkar lönen mest och borde göra det ännu mer än idag om svenskarna själva får välja. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Denna

Läs mer

Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling.

Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling. Arbetsförmedlingen och övriga aktörer på marknaden för arbetsförmedling. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat Fakta om undersökningen Denna undersökning är

Läs mer

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 1 7 mars

Läs mer

Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. SILENTIUM AB COPYRIGHT

Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. SILENTIUM AB COPYRIGHT Starkt stöd för RIT- avdraget en brygga för de yngre att hjälpa de äldre in i IT-samhället. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

Anställda i staten synen på pension och information

Anställda i staten synen på pension och information Anställda i staten synen på pension och information FÖRORD Pensioner är på flera sätt ett aktuellt ämne. Många funderar på när man skulle vilja pensionera sig och vad olika val kan betyda för privatekonomin.

Läs mer

Kundservice upplevs som långsam service

Kundservice upplevs som långsam service Kundservice upplevs som långsam service Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium i april 2011.

Läs mer

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN EN KVANTITATIV MÅLGRUPPSUDERSÖKNING DECEMBER 2007 Ullrica Belin Jonas Björngård Robert Andersson Scandinavian Research Attitydundersökning SAF LO-gruppen En kvantitativ

Läs mer

Unga och pension. Februari 2015. Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93

Unga och pension. Februari 2015. Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93 Unga och pension Februari 2015 Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, 070-311 74 93 Metod Undersökningen genomfördes i februari 2015 som en internetenkät i Norstats internetpanel. 1 005 personer besvarade

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Friplan Länsplan Basplan Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Privat Pension Pensionskonto LRF MedlemsPension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya

Läs mer

Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto

Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och på sitt spar- och lönekonto Oktober 2012 Inledning sid 1 Vet du vad du har för ränta på ditt bolån? sid 2 Vet du vad du har för

Läs mer

Splittrad marknad och lågt risktagande

Splittrad marknad och lågt risktagande Splittrad marknad och lågt risktagande Svenskarnas sparande och pension 2019 Inledning Vikten av privat sparande för att trygga sin egen framtid och sitt liv som pensionär ökar. Trots politiska initiativ

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Avtalspension Kompletterande pension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har

Läs mer

Finansiella kunskapsluckor

Finansiella kunskapsluckor Finansiella kunskapsluckor Finansförbundet och Finansinspektionen Enkätsammanställning Under våren 2011 utförde Finansinspektionen och Finansförbundet en undersökning med syftet att kartlägga hur den finansiella

Läs mer

Nordeas börsbarometer Januari 2015

Nordeas börsbarometer Januari 2015 Nordeas börsbarometer Januari 2015 Ingela Gabrielsson, privatekonom Fredrik Wilander, chefstrateg Andelen börsoptimister minskar Vad tror du om Stockholmsbörsen kommande 12 månader? Genomsnitt: +6,82%

Läs mer

96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta.

96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta. SVENSK PRIVATEKONOMISK BAROMETER UNDERSÖKNING 96 procent av svenskarna säger att de kommer att agera om bankerna tar ut en avgift för sparkontot eller inför minusränta. April 2015 1 Inledning sid 3 Vet

Läs mer

Privat pensionssparande

Privat pensionssparande Privat pensionssparande Spara själv? Ska det verkligen behövas? Vem kan behöva spara själv? Saknar tjänstepension Pluggat länge Jobbat deltid Eget företag Jobbat utomlands Låg inkomst Eller: Pensionen

Läs mer

Undersökning om privatanställda arbetares attityder

Undersökning om privatanställda arbetares attityder Undersökning om privatanställda arbetares attityder Kort beskrivning av målgruppen privatanställda arbetare (övergripande) Ålder 21-35 år 36-50 år 40% 39% 51-64 år 22% Man 66% Kön Kvinna 34% 0% 20% 40%

Läs mer

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef Sara, 32 år informatör Adam, 41 år undersköterska Louise, 52 år avdelningschef Fotograf: Mehrdad Modiri. Vi tackar Thomas och Annika (Adam, Louise) för medverkan på bild i arbetet med broschyren Om du

Läs mer

Så blir de gyllene åren om sparande, boende och ekonomisk planering

Så blir de gyllene åren om sparande, boende och ekonomisk planering Så blir de gyllene åren om sparande, boende och ekonomisk planering Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea 2014-11-20 Sammanfattning Närmare fyra av tio känner oro för att pensionen i framtiden inte ska

Läs mer

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Sammanfattning Kvinnor som är födda på 70-talet kan inte räkna med att få samma pension som sina manliga kollegor trots

Läs mer

Så sparar svenska folket

Så sparar svenska folket Så sparar svenska folket Undersökning om svenska folkets vanor och beteenden när de gäller sparande April 2011 SBAB Bank Box 27308 102 54 Stockholm Tel. 0771 45 30 00 www.sbab.se Inledning SBAB Bank har

Läs mer

Bundna bolån. Vad anser svenska folket

Bundna bolån. Vad anser svenska folket Bundna bolån Vad anser svenska folket Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750 01 00 010-750 02 50 info@villaagarna.se www.villaagarna.se

Läs mer

Pensioner! - En studie om!

Pensioner! - En studie om! Pensioner! - En studie om! Pensioner om undersökningen! Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av A7onbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Undersökningen

Läs mer

Kvinnor och män som fondsparare 2012

Kvinnor och män som fondsparare 2012 och män som fondsparare 2012 Fondbolagens förening Oktober 2012 Följande rapport grundar sig på en fondspararundersökning som på uppdrag av Fondbolagens förening har genomförts av TNS Sifo Prospera under

Läs mer

Till soliga, regniga och äldre dagar

Till soliga, regniga och äldre dagar RAPPORT Till soliga, regniga och äldre dagar en rapport om svenskarnas syn på eget sparande, privat pensionssparande och sparandet inom avtalspensionen Länsförsäkringar, juni 2010 Om undersökningen Undersökningen

Läs mer

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00 ÅRSBESKED 2014 Lennart Andersson 00064855_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra värdebesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

2009-04. Välj din pension själv

2009-04. Välj din pension själv 6 2009-04 Välj din pension själv Välj din pension själv När du så småningom går i pension kommer den ålderspension som betalas ut till dig att komma från två håll: Allmän pension och avtals-/tjänstepension.

Läs mer

Research International Sweden AB 2

Research International Sweden AB 2 Research International Sweden AB 2 Inställning till livbolagen AMF Pension 2004-06-09, 1512132 Fakta om undersökningen Metod: Research International/SIFOs telefonomnibus med riksrepresentativt urval Fältarbete:

Läs mer

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet Anställda i staten Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet FÖRORD SPV gör återkommande undersökningar om kundernas syn på frågor som

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet att ändra villkor till

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet Räntan som det garanterade värdet och framtida premieinbetalningar räknas upp med sänks till 1 procent före

Läs mer

Datum: 2008-09-17. Rubrik: Frågor och svar flytt av tjänstepensionen ITP del 2

Datum: 2008-09-17. Rubrik: Frågor och svar flytt av tjänstepensionen ITP del 2 ... 2 Så går flytten till...2 1. När kan jag flytta mitt intjänade pensionskapital?...2 2. Hur gör jag om jag vill flytta mitt kapital?...2 3. Jag vill inte göra flytten via e-legitimation på s hemsida.

Läs mer

Svårt att navigera i bolånedjungeln

Svårt att navigera i bolånedjungeln Svårt att navigera i bolånedjungeln En undersökning från SBAB kring listränta och snittränta, hur väl hushållen känner till dessa begrepp och hur relevanta de är för bolåntagarna 14 mars 2016 Sammanfattning

Läs mer

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Konjunkturläget oktober 2018 69 FÖRDJUPNING Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Ränteläget är för närvarande mycket lågt men väntas bli högre. Förändringar i ränteläget

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 26 november 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta

Läs mer

Valet för din tjänstepension KAP-KL

Valet för din tjänstepension KAP-KL Valet för din tjänstepension KAP-KL Tjänstepensionen en viktig del av din ekonomi i framtiden Du som är anställd i kommun eller landsting får tjänstepension från din arbetsgivare. Tjänstepensionen kommer

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension Yngre än 28 år utan prognos Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension

Läs mer

Roulette med spararnas pengar

Roulette med spararnas pengar Roulette med spararnas pengar Mattias Munter, 15 maj 2013 1 2013-05-14 Valfrihet inte alltid enkelt... Beslut om 1985 2012 Privat pensionssparande Ja Ja Förvaltningsform Nej Ja Val av allmän pension Nej

Läs mer

Erbjudande till dig som är anställd på Capio. danskebank.se

Erbjudande till dig som är anställd på Capio. danskebank.se Erbjudande till dig som är anställd på Capio danskebank.se Erbjudande till dig som är anställd på Capio Vi ger dig tillgång till rådgivning där det passar dig på kontoret, telefon eller hemifrån, via din

Läs mer

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt för sin bilförsäkring Maj 2013 Inledning sid 1 Vad är viktigast för dig när du väljer för din bilförsäkring? sid 2 Har du någon gång jämfört priset på din nuvarande

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Vi handlar för din framtid.

Vi handlar för din framtid. företagsplan Vi handlar för din framtid. Tjänstepensionsplanen som gör morgondagen tryggare Som företagare ska du givetvis ha minst samma trygghet som du skulle haft som anställd. Detsamma gäller dina

Läs mer

Fondspararundersökningen 2014

Fondspararundersökningen 2014 Fondspararundersökningen 2014 TNS Sifo Prospera har genomfört 1 500 telefonintervjuer, i ett slumpmässigt urval av svenskar i åldern 18-76 år med deklarerad inkomst, genomförda under perioden 9 januari

Läs mer

Fondspararundersökning 2012

Fondspararundersökning 2012 Fondspararundersökning 2012 Undersökningen 1 500 telefonintervjuer i ett slumpmässigt draget urval av svenskar i åldern 18-79 år med deklarerad inkomst, genomförda under perioden 6 februari tom 1 april

Läs mer

Pensionen. Privat pensionssparande ett minne blott Löneväxla och få mer för pengarna Återbäringen över tid avgör din pension

Pensionen. Privat pensionssparande ett minne blott Löneväxla och få mer för pengarna Återbäringen över tid avgör din pension Pensionen Privat pensionssparande ett minne blott Löneväxla och få mer för pengarna Återbäringen över tid avgör din pension BROOKLYN BRIDGE, NEW YORK CITY. FOTO: SHUTTERSTOCK. AI Pension, Arkitekter &

Läs mer

En av tre vill få bättre koll på privatekonomin. Undersökning från Länsförsäkringar december 2009

En av tre vill få bättre koll på privatekonomin. Undersökning från Länsförsäkringar december 2009 En av tre vill få bättre koll på privatekonomin Undersökning från Länsförsäkringar december 2009 Hur ofta ser du över din egen privatekonomi såsom sparande, lån, försäkringar och pensionssparande? Total

Läs mer

Kvinnor och män som fondsparare

Kvinnor och män som fondsparare och män som fondsparare Rapportförfattare: Fredrik Hård af Segerstad, Fondbolagens förening December 2010 Om undersökningen: Följande rapport grundar sig på en fondspararundersökning som på uppdrag av

Läs mer

Om bolån, räntor och amortering

Om bolån, räntor och amortering Sida 1 (16) Om bolån, räntor och amortering Om undersökningen Den här rapporten handlar om svenskarnas bolån, räntor och syn på amorteringar. Rapporten bygger på en undersökning genomförd med telefonintervjuer

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

Livbolagens prestation

Livbolagens prestation fm Försäkringsmatematik Livbolagens prestation Återbäringsräntornas utveckling 1986-2012 Meryem Savas 2012-02-10 Innehållsförteckning Indelning... 2 Avkastningsskatt... 2 Pensionsförsäkring... 3 Besparingsperiod:

Läs mer

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare Sverige har ett i grunden bra pensionssystem Det svenska pensionssystemet är utformat

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension, till skillnad mot en vanlig löntagare. I den

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning , och tecknad före november 2012 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension från sin arbetsgivare. Det

Läs mer

RFSU AB. Nordisk undersökning om sexleksaker. Mars 2008

RFSU AB. Nordisk undersökning om sexleksaker. Mars 2008 RFSU AB Nordisk undersökning om sexleksaker Mars 2008 Kort presentation - Zapera Zapera grundades år 2000 som det första nordiska undersökningsföretaget med fokus på att utveckla och använda effektiva

Läs mer

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar hur ingångslön och löneutveckling i olika yrken påverkar den framtida

Läs mer

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. Vi hjälper dig byta bank Det är enkelt att bli bankkund hos. Vi hjälper dig med allt det praktiska ser till att löneinsättningar,

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP och PA-KFS Gäller från 1 januari 2014 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera

FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010. TNS Sifo Prospera FONDSPARARUNDERSÖKNING 2010 1 400 intervjuer under mars-april med personer i åldern 18-74 år. TNS Sifo Prospera 2010 års fondundersökning om pensionsspararnas val och önskemål En majoritet av svenskarna

Läs mer

Allt färre drömmer om tidig pension

Allt färre drömmer om tidig pension Allt färre drömmer om tidig pension Undersökning från Länsförsäkringar våren 2010 Källa: Länsförsäkringar Sammanfattning Jämförelse mellan när man vill gå i pension och när man tror att man kommer göra

Läs mer

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 reflex livränta FÖRKÖPSINFORMATION Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 Så fungerar Reflex Livränta Reflex Livränta är en engångsbetald kapitalförsäkring som du kan komplettera med ett återbetalningsskydd.

Läs mer

Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg

Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg Avtalspension SAF-LO ett viktigt tillägg 2013 Din avtalspension ett viktigt tillägg När du så småningom går i pension kommer du att få pension från två håll: Allmän pension och avtalspension. Den allmänna

Läs mer

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00 ÅRSBESKED 2016 Lennart Andersson 00095793_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra årsbesked är att beskriva hur ditt sparande har utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 Vad blev det för pension 211? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 S1197 11-4 Sammanfattning Vad blev det för pension 211? är den tredje rapporten i Folksam rapportserie

Läs mer

Flexibel pension. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513

Flexibel pension. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513 Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen syftar bl a till att ta reda

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Erbjudande till dig som bor i Riksbyggen Bostadsrättsförening Grandalia. danskebank.se

Erbjudande till dig som bor i Riksbyggen Bostadsrättsförening Grandalia. danskebank.se Erbjudande till dig som bor i Riksbyggen Bostadsrättsförening Grandalia danskebank.se Dra nytta av dina förmåner i Danske Bank Tillsammans med din arbetsgivare erbjuder Danske Bank dig som anställd en

Läs mer

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Information till dig som har en pensionsförsäkring eller tjänstepensionsförsäkring i Livförsäkringsaktiebolaget SalusAnsvar Avvecklingen av Livförsäkringsaktiebolaget

Läs mer

Driftig men otrygg S11097 11-04

Driftig men otrygg S11097 11-04 Driftig men otrygg S11097 11-04 Sammanfattning Småföretagare kan inte räkna med samma trygghet som anställda tillförsäkras genom det statliga socialförsäkringssystemet och de kollektivavtalade försäkringarna.

Läs mer

Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar

Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar Ingela Gabrielsson, privatekonom 2013-08-28 Sammanfattning Bland unga vuxna i åldern 18-29 år bor 27 % kvar i föräldrahemmet. I åldern 22-25

Läs mer

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson Välkommen till informationsträff med KPA Pension Åke Andersson Om KPA Pension KPA Pension är ett serviceorgan för den kommunala sektorn i pensions- och försäkringsfrågor. Vi hjälper till att: räkna fram

Läs mer

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Välfärdstendens 2014 Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Inledning Folksam har sedan år 2007 publicerat en årlig uppdatering av rapporten Välfärdstendens. Syftet med Välfärdstendens är att beskriva

Läs mer

TV och/eller bredband via Comhem. Gruppanslutning

TV och/eller bredband via Comhem. Gruppanslutning TV och/eller bredband via Comhem Föreningen är idag kunder i Comhem genom ett grundavtal. Grundavtalet ger de fastigheter som idag ingår i Gemensamhetsanläggning 2 ca 17 fria kanaler men ingen bredbandsuppkoppling.

Läs mer

Så här ser din försäkringssammanställning ut. Läs gärna mer på följande sidor i mappen.

Så här ser din försäkringssammanställning ut. Läs gärna mer på följande sidor i mappen. Stockholm 2010-02-23 TEST EFLY UIG3 DUMMYGATAN 99 11388 STOCKHOLM Hej! Vi på AMF är glada över att få ta hand om dina pengar, och hoppas att du känner dig trygg och nöjd med oss. Pensioner och långsiktigt

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension 60+ (65 år) får prognos Inkomst över taket Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Bankerbjudande till medlemmar i Brf BoKlok Bangården. danskebank.se

Bankerbjudande till medlemmar i Brf BoKlok Bangården. danskebank.se Bankerbjudande till medlemmar i Brf BoKlok Bangården. danskebank.se Dra nytta av dina förmåner i Danske Bank Tillsammans med din bostadsrättsförening erbjuder Danske Bank dig som medlem en mängd förmåner.

Läs mer

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Fondspara. råd, tips & nyheter. www.fondspara.se

Fondspara. råd, tips & nyheter. www.fondspara.se Fondspara 2007 råd, tips & nyheter www.fondspara.se Välkommen till Fondspara 2007 Du håller i din hand en liten folder som innehåller det viktigaste att känna till om fondsparande. Fonder är en fantastisk

Läs mer

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension 6105 2010.01 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta p r e m i e b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n Alecta Optimal Pension Tjänstepensionen med hög förväntad avkastning

Läs mer

Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013

Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013 Utredning av premiepensionssystemet Stefan Engström 22,maj, 2013 Syfte Kapitalmarknaden och riskpremie Möjlighet att investera på kapitalmarknaden och därigenom tillgodogöra sig en riskpremie. Premiepensionssystemet

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Den totala pensionen minskar med cirka 100 kronor efter skatt i snitt nästa år för landets två miljoner pensionärer. Garantipensionen och tjänstepensionen

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO Kund: AMF Kontakt: Ulrika Sundbom Datum: 23 mars, 2014 Anna Ragnarsson Mobil: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Genomförande Bakgrund & Syfte Novus har på uppdrag av AMF

Läs mer

k Individuella Kollektivavtal Lagar

k Individuella Kollektivavtal Lagar Försäkringsskydd k Individuella Gruppförsäkringar Kollektivavtal Lagar 2012-03-06 2 Medlemmarnas försäkringsskydd k Försäkrad enligt lag Sjukförsäkring Arbetsskadeförsäkring Föräldraförsäkring Ålderspensioner

Läs mer

Småföretagare och pension

Småföretagare och pension Kontakt Danske Bank: Katarina Roslund Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 2018-05-16 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Danske Bank. Syftet med undersökningen

Läs mer

2015-02-20 Av Christer Wikström

2015-02-20 Av Christer Wikström 2015-02-20 Av Christer Wikström Det orangea kuvertet Förfäras ej du lilla hop, så lyder inledningen till en psalmtext bearbetad av Johan Olof Wallin. Det kan också vara inledningen till artikeln om det

Läs mer

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018:

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018: Förändring av inkomstpension 2018 Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018: Förändring av inkomstindex %... +1,5 Balanseringseffekt... +1,1 Förändring av inkomstindex/balansindex,

Läs mer