BLOD OCH ELD Av Ada Berger och Liv Strömquist, med musik av Erik Hjärpe.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLOD OCH ELD Av Ada Berger och Liv Strömquist, med musik av Erik Hjärpe."

Transkript

1 BLOD OCH ELD Av Ada Berger och Liv Strömquist, med musik av Erik Hjärpe. Urpremiär på Intiman 12 mars 2016 Text: Ada Berger och Liv Strömquist Regi: Ada Berger Scenografi och kostym: Erika Magnusson Musik: Erik Hjärpe Ljus: Elisabeth Kjeldahl Nilsson Mask: Anna Stålfelt Medverkande: Anders Andersson, Sissela Benn, Sven Boräng, Mari Götesdotter, Susanne Karlsson, Mattias Linderoth, Katarina Lundgren-Hugg, Maria Naidu, Erik Olsson, Sandra Stojiljkovic, samt Erik Hjärpe på piano. OM BLOD OCH ELD Blod och eld är ett nyskrivet, tragikomiskt körverk för tio skådespelare. Det handlar om att åldras. Varför måste Snövit dödas av sin elaka styvmor? Varför fick tidernas största sexsymbol, Marilyn Monroe, aldrig själv orgasm? Och varför vet vi så lite om klimakteriet? Vi rör oss mellan tidlösa och eviga teman, från moderskap och sexualitet till vår tids jakt på evig ungdom. Sjungande, talande, skanderande och stönande framförs texter om det marginaliserade kvinnliga underlivets historia, om anpassningen och sorgen, och om lusten och befrielsen. Avslutningsvis firar vi med en mäktig klimakteriemässa! Blod och eld spinner vidare på Liv Strömquists succébok Kunskapens frukt (2014) som handlar om det kvinnliga könets kulturhistoria. LIV STRÖMQUIST Serieskapare, författare, programledare Liv Strömquist är en av Sveriges mest hyllade och etablerade serieskapare, och även programledare i radio och TV. Liv Strömquist slog igenom med succédebuten Hundra procent fett (2006) och följde upp denna med med Drift (2007) kom nästa album, Einsteins fru års Liv Strömquist-kalender, Tolv tröttsamma typer, blev en stor försäljningsframgång. Kalendern för 2010 hette Månadens manshora kom också hennes album Prins Charles känsla, som blev en stor succé både bland läsare och kritiker.

2 Serieboken Ja till Liv, utkom i september 2011, och är en ABC-bok kom serieboken Kunskapens frukt, som handlar om det kvinnliga könets kulturhistoria. Liv Strömquist kan också höras i P3:s Tankesmedjan och hon har bl a medverkat i Aftonbladet, Galago, Ordfront Magasin, Handelsnytt, Bang och DN På stan. Våren 2016 medverkar hon tillsammans med Horace Engdahl i TV-programmet Liv och Horace i Europa. Hon har bl a tilldelats Region Skånes kulturpris, Sydsvenskans kulturpris och Dagens Nyheters kulturpris. Malmö Stadsteater iscensatte för några år sedan hennes seriebok Prins Charles känsla (2011) på Intiman. Liv Strömquist och Ada Berger har tidigare jobbat ihop på Dramaten med uppsättningen Liv Strömquist tänker på dig! (2014). ADA BERGER Regissör och dramatiker Ada Berger är sedan hösten 2014 konstnärliga ledare för Unga Teatern på Malmö Stadsteater. Hon studerade på Dramatiska Institutets Teaterregiutbildning och tog sin examen i slutet av Under utbildningstiden bl a skrev och regisserade hon Filippa Bark och Döden (Uppsala Stadsteater), regisserade Varanteatern i föreställningen Svensk Tenn (Södra Teatern och Inkonst) samt arbetade på Radioteatern i Stockholm. Ada har också iscensatt den hyllade förställningen Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne (2011). Hon har regisserat föreställningarna Marilynpassionen, Loranga, Masarin och Dartanjang samt Unga Teaterns Lilla döden hälsar på på Malmö Stadsteater. Hon står för dramatisering och regi till succéuppsättningen Liv Strömquist tänker på dig på Unga Dramaten. Ada har sedan tidigare en examen i litteraturvetenskap. Hon har också gått på Fridhems folkhögskolas teaterlinje, teaterskolan SET och arbetat på Sveriges Radio P3 i bl a Hej domstol! och Söndag hela veckan. ERIKA MAGNUSSON Scenograf och kostymdesigner Erika Magnusson är frilansande scenograf och kostymdesigner. År 2000 utexaminerades hon i fri konst på Konstfack. Sista terminen gjorde hon ett utbyte för professor Franz Ackermann i Karlsruhe, Tyskland, och i slutet av 2000 flyttade hon till Berlin. Under fem år arbetade Erika i Berlin bland annat som co-curator, litteraturrecensent, översättare och scenografassistent. Därefter började hon studera på Dramatiska Institutets scenografiutbildning i Stockholm och tog sin examen Under 2010/2011 studerade Erika på Kungliga Konsthögskolans projektutbildning i digitala medier för yrkesverksamma.

3 Erika har genom åren arbetat på många teatrar både i Sverige och Norge, bland annat på Rogaland Teater, Turteatern, Hålogaland Teater, Ung Scen Öst, Nationaltheatret i Oslo, Galeasen och Dramaten. Under 2014 gjorde hon scenografi och kostym till Unga Teaterns första produktion Lilla Döden hälsar, och våren 2015 scenografi och kostym till Kojan. Hon har nyligen också arbetat med Variation på Galeasen, Pojkslemmot på Teater Brunnsgatan, Unga Dramaten och Palladium Malmö, samt med Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på Stockholms stadsteater. ERIK HJÄRPE Kompositör Erik Hjärpe är keyboardist i Damn! sen 90-talet och turnerar med Timbuktu sedan 12 år tillbaka. Med Damn! har han varit med och komponerat och producerat skivorna Youth Style och Let s Zoom In. För Full Ära med Timbuktu fick vi en Grammis för bästa hiphop-album. Han har skrivit mängder av musik till TV-serier. Senast till Bokstavslandet (CD:n sålde guldskiva), Mattelandet och Fosterland (Kristallenpris för bästa Fakta). Erik har också skrivit musik till serierna Cleo, Vintergatan, och Starke Man. Tillsammans med kollegor från Damn! har han producerat musikvideos till humorserien Gabba Gabba. Erik är körledare för Klubbkören i Malmö. En kör som har samarbetat med bl a Emil Jensen, Looptroop Rockers och Rikard Skizz Bizzi. Erik tycker att dans är det bästa sättet att förklara musik. Med Timbuktu har han dansat för skolbarn i Svalbard, för pensionärer i Harlem, för bybor i Malawi och för stadsbor i Visby. Och dans förmedlar funk lika bra överallt. Erik hoppar dessutom in som skådespelare emellanåt, bl a som kantorn i Halvvägs Till Himlen, jazzflöjtist i Starke Man, gympalärare i Mina Pinsamma Föräldrar och en massa karaktärer i Gabba Gabba. Han har jobbat med att kompa improvisationsteater i många år på Månteatern i Lund. Under namnet Voz Vibrante gör Erik beats och remixer. ELISABETH KJELDAHL NILSSON Ljusdesigner Elisabeth Kjeldahl Nilssons är ljusdesigner och visuell designer. Hon har frilansat som som ljusdesigner och visuell designer för scenkonst, konserter och andra liveevenemang sedan Hon är utbildad på Ljus- och scenutbildningen, Nordiska institutet för Scen och Studio / NISS i Oslo, och på utbildningen Ljusdesign för teater vid Dramatiska Institutet i Stockholm.

4 ENSEMBLE Anders Andersson Anders Andersson har ett förflutet i humorkollektivet Varanteatern som hade sin verksamhet i Lund under 1990-talet och början av 2000-talet. Till vardags är Anders dramapedagog vid Unga Teatern på Malmö Stadsteater där han också skriver, regisserar och spelar teater. Sissela Benn Sissela Benn gick på Fridhems folkhögskolas teaterlinje och Cirkusskolan Allan i Köpenhamn under Hon blev Filippa Bark med svenska folket i SVT:s Robins. Efter det har man kunnat se Sissela Benn som den besserwissrande 14-åringen i Melodifestivalen, TV4:s Hjälp!, SVT:s Centralskolan samt i Riksteaterns Just another summer 2007, där Sissela turnerade tillsammans med Salem al Fakir, Moneybrother och Säkert. Sissela gjorde stor succé med Filippa Bark och döden på Uppsala stadsteater 2007 en föreställning som även filmades och visades på SVT Under 2008 medverkade hon även i Riksteaterns Jam All Stars, och syntes i nya humorprogram på TV, bl a Lilla Landet Lagom och Sverige pussas och kramas på Kanal 5. På Malmö Stadsteater har Sissela tidigare spelat Marilyn Monroe i Ada Bergers pjäs Marilynpassionen (2009), våren 2014 medverkade hon i komedin SITCOM en TV-fri kväll på Intiman och hösten 2014 medverkade hon i Unga Teaterns första uppsättning Lilla döden hälsar på. På senare år har hon ofta synts i TV, bl a i SVTs dramakomedi I Anneli, som hon själv skrev manus till, i humorserien Kontoret på TV4, den svenska versionen av succén The Office, samt i julkalendern 2013 Barna Hedenhös uppfinner julen. Hon har gjort flera bejublade framträdanden som Filippa Bark, bl a i Melodifestivalen och på Guldbaggegalan. Sven Boräng Sven Boräng är utbildad på Wendelsbergs folkhögskola (musikdramatik/musikal) och Teaterhögskolan i Malmö , med praktik på Folkteatern i Göteborg i föreställningarna Teaterspöket och det försvunna hjärtat och Skalv. Från 2011 har han varit verksam vid Malmö Stadsteater med roller i barnföreställningar som Momo eller kampen om tiden, Den elektriska flickan och Gusten Grodslukare samt i Erik Gedeons sångspel Ingvar! en musikalisk möbelsaga och Min vän fascisten. Sven har också medverkat i två uppsättningar av den experimentella tyska regissören Anna Bergmann, som Helmer i Elfriede Jelineks Nora 2013 och Lysander i Shakespeares En midsommarnattsdröm Under säsongen 2014/2015 spelade Sven en av huvudrollerna i Malmö The True Storyprojektet Vilja väl, samt medverkade i vårt stora samarbete med Cirkus Cirkör Borders.

5 Senast syntes han i Tolvskillingsoperan och En ny revy, båda på Hipp. På SVT har Sven medverkat i TV-serier som Andra Avenyn (2007) och Molanders (2012), och gjorde huvudrollen som Robin i långfilmen Från djupet av mitt hjärta (2014). Han har även spelat i flera radioteaterproduktioner på Sveriges Radio i programserien Världshistorien. Mari Götesdotter Mari Götesdotter kommer ursprungligen från Linköping. Hon utbildades vid Teaterhögskolan i Malmö mellan , och har sedan dess kunnat ses i både teater och sångsammanhang på flera av landets teatrar och scener, däribland Riksteatern, Uppsala stadsteater och Malmö Stadsteater. På Malmö Stadsteater har hon tidigare medverkat i produktioner som 27, Min vän fascisten, Ingvar, Elektriska flickan, Sandvargen, Inget växer utom Stig och Molly, Kvinnan från havet, samt Drömmarnas tredje rike och Hårda bud. Mari har även kunnat ses och höras i konsertsammanhang på Malmö Opera. Våren 2015 medverkade Mari i vårt stora samarbete med Cirkus Cirkör Borders. Senast syntes hon i Tolvskillingsoperan och En ny revy på Hipp hösten Mari blev den första skådespelaren att tilldelas Lars Passgårds stipendium. Susanne Karlsson Susanne Karlsson utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö Samma år som hon tog sin examen var hon med och startade upp den fria gruppen Teater Terrier. Där var hon en av de tongivande skådespelarna mellan 2000 och Under 2005 gästade hon Regionteatern Blekinge-Kronoberg och spelade med i Pojke med resväska i regi av Johan Bernander. På Malmö Stadsteater har Susanne haft bärande roller i bl a VD (2003), China (2008), Massakerguden (2009), Loranga, Masarin och Dartanjang (2010), Medealand (2011), Prins Charles känsla (2011), 27 En teaterkonsert (2013), Misantropen (2013) och i Cabaret (2014). Under hösten 2014 arbetade Susanne med nystartade Unga Teatern och medverkade i Lilla döden hälsar på. Dn här säsongen har Susanne medverkat i Direktören för det hela på Intiman, och En ny revy på Hipp Hösten 2013 stod hon för regin till Kärleksbrev som spelades på Studion. Mattias Linderoth Mattias Linderoth är Helsingborgaren som blev skådespelare och Malmöbo. Han gick ut Teaterhögskolan 2003 och har sedan dess varit ständigt återkommande på Malmö Stadsteater. Mattias har jobbat på Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Norrbottensteatern. Hösten

6 2004 jobbade han på Borås stadsteater i Natten är dagens mor. Under sommaren 2008 spelade Mattias huvudrollen i Romateaterns uppsättning av Revisorn på Gotland. 2010/2011 spelade han Prins Herbert i Monty Pythonmusikalen Spamalot på Nöjesteatern i Malmö och på Oscarsteatern i Stockholm. Tidigare säsonger har Mattias bland mycket annat medverkat i Ronja Rövardotter, Festen, Repeteras: fröken Julie, Kalla det vad fan du vill, Nysningen, Snövit, Rampfeber, Min vän fascisten, Yarden, Amadeus, De sista trollen, Folkets fiende och senast i En ny revy. Katarina Lundgren-Hugg Katarina Lundgren-Hugg har jobbat på Malmö Stadsteater, Unga konstnärliga teatern, Ensembleteatern och Malmö Dramatiska Teater. Hon har spelat mycket radioteater, bl a pjäserna Elektra och Tabomcabaret, Skämmerskans dotter samt läst Dagens dikt i P1. Hon har också haft flera film- och TV-roller, till exempel i Zorn, Ronny och Julia (julkalendern 2000), samt i den danska TV-serien Väninnor. Sommaren 2002 spelade hon i Värmlänningarna i Ransäter medverkade Katarina i Beckfilmen Den japanska Shungamålningen. Hon har några roller som hon tycker känts fantastiska att göra på teatern, nämligen Indras dotter i Ett drömspel av August Strindberg, Lady Macbeth i Shakespeares Macbeth, Hill i Hill och Gargamella av Cristina Gottfridsson och Babbelibjäfs i Sagornas Hav av Salman Rushdie. Katarina gästade Helsingborgs Stadsteater hösten 2009 och medverkade där i Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig i regi av Melanie Mederlind. Hon syns också som Drottning Belawin i rollspelsprogrammet Barda på SVT. Hon har dessutom flera gånger framfört sin sång- och diktföreställning Fröding var en hipp poet. De senaste åren har hon haft bärande roller i bl a INGVAR! En musikalisk möbelsaga (2010), Förvandlingen (2011), Min vän fascisten (2012), Misantropen (2013), Mitt unga idiotiska hjärta (2014), Ottar och kärleken (2014), Martyrer (2014), Tolvskillingsoperan (2015) och senast i familjeföreställningen Hjältar, gudar, monster (2015). Maria Naidu Maria Naidu är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och senare vid Alvin Ailey American Dance center i New York. Hon debuterade som dansare 1987 och som koreograf Maria blev fast anställd 1991 vid det New York-base-rade, internationellt turnerande danskompaniet Jennifer Muller/THE WORKS och tog då ett avbrott från det egna koreografiska arbetet. Efter 13 år i NYC och åtta med THE WORKS återvände hon till Europa och eget skapande. Sedan flytten har hon, förutom att presentera en mängd egna verk, koreograferat för opera och teater (Norrlandsoperan, Vadstenaakademien, Raseborgsoperaförening, Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Teater 23, Teaterhögskolan Malmö, Helsingborgs Stadsteater,

7 Moomsteatern), medverkat i massor av scenkonstproduktioner samt ar-betat som repetitör vid NorrDans och senare vid Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtidsdans. Hennes verk har visats i Sverige, Finland, Japan, England, USA, Tyskland, Österrike, Indien, Danmark, Norge, Frankrike, Schweiz och på Kuba. Maria är sedan 1992 en auktoriserad Mullerteknikpedagog och undervisar professionella dansare över hela världen. Hon var en av initiativtagarna till kooperativet RÖRELSEN-koreografer i Skåne och driver sedan 2013 MISCELLANEOUS AB som förutom att producera scenkonst utvecklar ett användarvänligt, digitalt kompositionsverktyg för koreografer. Erik Olsson Erik Olsson gick på Teaterhögskolan i Malmö Efter examen startade han och tre vänner från skolan teatergruppen Teater Terrier tillsammans. Där var Erik med-dramatiker och med-regissör i flera av uppsättningarna. Några av de Teater Terrier-produktioner han medverkade i var Plocka kottar själv, gubbjävel!, Jag skulle ha ropat för länge sen, Hamlet, Söndag och Om det dom gjorde. Erik har också medverkat i Lady Pygmalion på Skillinge Teater. På film har han synts i Wallander - Skulden, Per Flys Arvet och i Fyra Kvinnor av Baker Karim. Tillsammans med kollegorna i Teater Terrier fick Erik Kultur Skånes kulturstipendium, Thaliapriset och Nöjesguidens Malmöpris. På Malmö Stadsteater har Erik bl a medverkat i Loranga, Masarin och Dartanjang, Kung Oidipus, Fanny och Alexander, Nora, Malmö for the fittest, En midsommarnattsdröm, Ottar och kärleken, 9,3 på Richterskalan, Ägget på Unga Teatern samt Hjältar, gudar, monster. Sandra Stojiljkovic Sandra Stojiljkovic gick ut Teaterhögskolan i Malmö Dessförinnan studerade hon på Scenstudion och på Kulturama. På Teaterhögskolan gjorde hon sin praktik på Angereds Teater och medverkade där i The mental States of Gothenburg (2006). Sandra har arbetat på Backa Teater och där bl a medverkat i Utopia 2012 och 5boys.com. På Malmö Stadsteater har Sandra tidigare bl a medverkat med det egna projektet Panik panik kom inte hit, Jösses flickor Återkomsten, Zlatans leende, Häxjakten, Love and Information, familjeföreställning De sista trollen, i Lennart Hellsings Ägget och senast i familjeföreställningen Hjältar, gudar, monster. Sandra har också medverkat i senaste säsongen av SVTs Bron samt i flera kortfilmer och även i en del radioproduktioner på Sveriges Radio.

8 Hon tilldelades Malmö Teatermuseums stipendium 2009 för sina insatser under året som gått.

Lilla Döden hälsar på Av Kitty Crowther

Lilla Döden hälsar på Av Kitty Crowther Lilla Döden hälsar på Av Kitty Crowther Regi: Ada Berger Scenografi och kostym: Erika Magnusson Kompositör: Stefan Johansson Ljus: Anni Johansson Mask: Åsa Trulsson Koreografi: Minna Krook I rollerna Elsewise

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL till Blod och eld

INSPIRATIONSMATERIAL till Blod och eld INSPIRATIONSMATERIAL till Blod och eld Det här är ett inspirationsmaterial som bygger på teman ur föreställningen Blod och eld. Här hittar du också diskussionsfrågor, tips på litteratur, artiklar, filmer

Läs mer

HJÄLTAR, GUDAR, MONSTER Vilda äventyr i den grekiska mytologin av Pontus Stenshäll

HJÄLTAR, GUDAR, MONSTER Vilda äventyr i den grekiska mytologin av Pontus Stenshäll HJÄLTAR, GUDAR, MONSTER Vilda äventyr i den grekiska mytologin av Pontus Stenshäll Urpremiär på Hipp 28 november 2015 Regi: Pontus Stenshäll Scenografi: Johan Bergman och Jenny Ljungberg Kostym: Jenny

Läs mer

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka Johan Friberg - Den andra pingvinen Johan är utbildad vid bl a Teaterhögskolan i Göteborg och Dramatiska Institutet, och har arbetat som skådespelare på Malmö Dramatiska Teater, Teater Galeasen, Angereds

Läs mer

SVEK Av Harold Pinter

SVEK Av Harold Pinter SVEK Av Harold Pinter Premiär på Intiman 11 mars 2017 Översättning: Anna Kölén Originaltitel: Betrayal Förlag: Nordiska ApS Regi: Dennis Sandin Scenografi och kostym: Stine Martinsen Ljus: Mads Nielsen

Läs mer

DET SVARTA VATTNET Av Roland Schimmelpfennig

DET SVARTA VATTNET Av Roland Schimmelpfennig DET SVARTA VATTNET Av Roland Schimmelpfennig Sverigepremiär på Intiman 15 september 2017 Originaltitel: Das schwarze Wasser Förlag: Colombine Teaterförlag Översättning: Ulf Peter Hallberg Regi och scenografi:

Läs mer

Folkteaterns ensemble hösten 2015

Folkteaterns ensemble hösten 2015 Folkteaterns ensemble hösten 2015 Evin Ahmad Evin avslutade sina skådespelarstudier på Stockholms Dramatiska Högskola våren 2015 med produktionen X (regi: Farnaz Arbabi) på Unga Klara. Evin har gjort ett

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

KOJAN Av Tove Sahlin. Urpremiär på Studion 29 januari 2016

KOJAN Av Tove Sahlin. Urpremiär på Studion 29 januari 2016 KOJAN Av Tove Sahlin Urpremiär på Studion 29 januari 2016 Regi och koreografi: Tove Sahlin Scenografi och kostym: Erika Magnusson Kompositör: Brita Björs Ljus: Sven-Erik Andersson Mask: Agneta von Gegerfelt

Läs mer

9,3 PÅ RICHTERSKALAN Urpremiär på Intiman 13 februari 2015

9,3 PÅ RICHTERSKALAN Urpremiär på Intiman 13 februari 2015 9,3 PÅ RICHTERSKALAN Urpremiär på Intiman 13 februari 2015 En monolog om tsunamin i Thailand 2004 Nyantagen till UD:s diplomatprogram skickas Andreas Norman till Thailand, dagarna efter tsunamin i Indiska

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

DE SISTA TROLLEN Av Dennis Magnusson

DE SISTA TROLLEN Av Dennis Magnusson DE SISTA TROLLEN Av Dennis Magnusson Urpremiär på Hipp 29 november 2014 Förlag: Colombine Teaterförlag Regi: Dennis Sandin Scenografi och kostym: Nina Fransson Ljus: Sven- Erik Andersson Musik: Mikael

Läs mer

KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON Av Tage Danielsson

KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON Av Tage Danielsson KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON Av Tage Danielsson Årets stora familjeföreställning för alla över 7 år! Premiär på Hipp 26 november 2016 Dramatisering: Sofia Fredén Förlag: Marlon Productions AB Regi: Sara

Läs mer

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 Om jag så bara har en enda dag kvar att leva ska jag resa tillbaka Kan en människa bli kvitt sitt förflutna och radera sin historia? Salim har allt

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Valberedningens presentation av namn i det slutliga förslaget till ny förbundsstyrelse 2014-2018

Valberedningens presentation av namn i det slutliga förslaget till ny förbundsstyrelse 2014-2018 Valberedningens presentation av namn i det slutliga förslaget till ny förbundsstyrelse 2014-2018 VU Anna Carlsson (ordförande) Född 1950. Skådespelare. Anna gick Skara Skolscen 1969-70 och arbetade därefter

Läs mer

VILJA VÄL Av Kristian Hallberg Urpremiär på Hipp 17 oktober 2014

VILJA VÄL Av Kristian Hallberg Urpremiär på Hipp 17 oktober 2014 VILJA VÄL Av Kristian Hallberg Urpremiär på Hipp 17 oktober 2014 Urpremiär för Vilja väl inspirerad av unga Malmöbors livsberättelser Sju ungdomar, två vuxna, en stad. Under ett knappt dygn i Malmö möter

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

presenterar två enaktare på Lilla Teatern Livets trappa av Annmari Asker

presenterar två enaktare på Lilla Teatern Livets trappa av Annmari Asker presenterar två enaktare på Lilla Teatern Livets trappa Livets trappa Regi: Annmari Asker Scenografi och kostym: Mona Book Mannens röst: Bengt Andreasson Alexandras röst som barn: Josefin Samuelsson Alexandras

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Schlagerhjältar funderingsfrågor och presentationsövning

Schlagerhjältar funderingsfrågor och presentationsövning en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Schlagerhjältar funderingsfrågor och presentationsövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 4-6, 7-9, Särgymn, Särvux, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 4, 2015 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Solna stads kulturstipendium Som ett led i stadens vilja att stödja kulturarbetare utlyser Solna stad vartannat år ett kulturstipendium, som kan sökas av den

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

välkommen till köräventyret maria magdalena församlings körverksamhet för barn och ungdomar

välkommen till köräventyret maria magdalena församlings körverksamhet för barn och ungdomar välkommen till köräventyret maria magdalena församlings körverksamhet för barn och ungdomar Maria Magdalena församling S:t Paulsg 10 08-462 29 40 maria.magdalena@svenskakyrkan.se svenskakyrkan.se/mariamagdalena

Läs mer

Produktion. Suzanne Carling. Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson. Bepa Hedåsen. Andreas Ekbåge

Produktion. Suzanne Carling. Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson. Bepa Hedåsen. Andreas Ekbåge Pettson & Findus 2013 Produktion Författare Sven Nordqvist Manus Suzanne Carling Regi Suzanne Carling Koreograf Cecilia Tomasdotter Scenografi Erik Bohlin Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Nedan finns lite bilder från min utbytes tid,

Nedan finns lite bilder från min utbytes tid, Mitt Utbyte I Prag För ungefär ett år sedan blev jag intresserad av att prova på något nytt, att åka på utbyte. Jag var nyfiken över hur det känns att bo utomlands och fast jag har rest mycket så kändes

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

I VÄNTAN PÅ GODOT Av Samuel Beckett

I VÄNTAN PÅ GODOT Av Samuel Beckett I VÄNTAN PÅ GODOT Av Samuel Beckett Premiär på Intiman 1 oktober 2016 Översättning: Lill-Inger och Göran O Eriksson Förlag: Nordiska ApS Regi: Carl Kjellgren Scenografi och kostym: Ilkka Isaksson Ljus:

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Välkommen till landslaget!

Välkommen till landslaget! Välkommen till landslaget! - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9 Lektionstyp: diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-3 Introduktion Det kan vara intressant

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

matsalen för- och efterarbete LÄRARHANDLEDNING

matsalen för- och efterarbete LÄRARHANDLEDNING matsalen för- och efterarbete Detta material är tänkt att användas som inspiration till för- och efterarbete kring föreställningen Matsalen. Först finns lite praktisk information, sedan följer förslag

Läs mer

Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.

Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen. Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen. De stora upptäckternas tid I slutet på medeltiden började forskare ifrågasätta kyrkans världsbild JORDEN VAR RUND! Nya uppfinningar, större

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B Program nr 1 hösten 2009 SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B TEATER OPERA Teaterhösten 2009 startar med kritikerrosade komedier och med nya uppsättningar av Ingmar Bergmans pjäser. Ni som är medlemmar

Läs mer

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Året som gått

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Året som gått Året som gått Hej - Kalle här! Idag tänkte jag bjuda på lite roliga fakta från det första året som gått med vår blogg. Jag kommer bland annat att lyfta fram några av de personer vi jobbat med, och presentera

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

LEDARE. God Jul och Gott Nytt År! /Ulf Nilsson, red. I DETTA NUMMER. Nervöst och givande på taekwondogradering sid 2. En blick framåt på 2016 sid 4

LEDARE. God Jul och Gott Nytt År! /Ulf Nilsson, red. I DETTA NUMMER. Nervöst och givande på taekwondogradering sid 2. En blick framåt på 2016 sid 4 Kime - dec 2015 LEDARE Nu när jul och nyår står inför dörren kan det vara på sin plats att sammanfatta året som gått. Som sig bör har det varit fullt av träningar, läger och nya bekantskaper. Från ett

Läs mer

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film Fucking Åmål Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film TROLLHÄTTAN Finns det saker du skulle vilja göra men som du inte vågar? Se Fucking Åmål. Efteråt känns ingenting omöjligt.

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

STRÖMSUND. 2 april TV: Dansen som förenar människor från hela världen i Gäddede

STRÖMSUND. 2 april TV: Dansen som förenar människor från hela världen i Gäddede STRÖMSUND 2 april TV: Dansen som förenar människor från hela världen i Gäddede http://www.ltz.se/jamtland/stromsund/tv dansen som forenar manniskor fran hela varlden i gaddede 1/10 Catrine Ljunggren och

Läs mer

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund.

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants bedriver sin verksamhet i Lunds ishallen

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm Scener ur Shakespeares komedi 1 FÖRSTA AKTEN (i staden) SCEN 1 (MUSIK. Sommar i stan.,, och fnissar och jagar runt varandra. landar ) Kära lyssnare. Jag ska be att få presentera mig.

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 info@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Inspirationsmaterialet bygger på en föreläsning av professor

Läs mer

Brev i april. Vätterbygdens Gambiagrupp

Brev i april. Vätterbygdens Gambiagrupp Brev i april Vätterbygdens Gambiagrupp 3 april 2016 Hej allesamman! Nu är vi inne i månadsskiftet mars april. Solen lyser, men idag är det inte särskilt varmt. Jag undrar vart vintern tog vägen. Ja, inte

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden ETT JULSPEL Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren Maria Josef Stjärnan Ängeln Herden FÖRSTA AKTEN Klassen släntrar in, pratar och stojar Då samlas vi! Schhhhh! Hallå! Lyssna

Läs mer

Musikskolan. inbjuder till. Musikvecka. 16-21 maj 2016. vanersborg.se/musikskolan

Musikskolan. inbjuder till. Musikvecka. 16-21 maj 2016. vanersborg.se/musikskolan Musikskolan inbjuder till Musikvecka 16-21 maj 2016 Måndag 16 maj 9.30 Musikcafé Kommunhuset, Klarinettensemble 12.00 Lunchmusik Gågatekrysset, Storbandet Fox Pack 18.30 Konsert Blåsutkyrkan, Stråkdraget

Läs mer

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER SJUN MED PETTSON & FINDUS SÅNTEXTER Snart kommer vi att möta era elever och sjunga sånger om Pettson och Findus. Det ser vi verkligen fram emot med spänning. För att konserten ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

KASIMIR OCH KAROLINE Premiär på Hipp 14 mars 2015

KASIMIR OCH KAROLINE Premiär på Hipp 14 mars 2015 KASIMIR OCH KAROLINE Premiär på Hipp 14 mars 2015 En karusell av brustna hjärtan på Hipp! Det är folkfest, öl och tivoli. Kasimir och Karoline är ute och festar tillsammans, men förhållandet knakar. Kasimir

Läs mer

en kompis i kulturdjungeln

en kompis i kulturdjungeln UNG KULTUR UNG KULTUR KONTAKT KulturUngdom Västra Ringgatan 8A Box 40 441 21 Alingsås Fax 0322 66 51 65 info@kulturungdom.se www.kulturungdom.se KulturUngdom är en regional ideell ungdomsorganisation med

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Ansökan för Projekt KulturTorget.net

Ansökan för Projekt KulturTorget.net Göteborg 2010-01-01 Ansökan för Projekt KulturTorget.net Kontaktpersoner Hans Jacobsson Studiefrämjandet Hans.jacobsson@studieframjandet.se 031-192531, 0706-192530 Reza Rahimi, Projektledare Scorpion Studio

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Anslag 28:6 Regional musikverksamhet samt regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner

Anslag 28:6 Regional musikverksamhet samt regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner 1 (5) Bilaga till styrelsens beslut -02-16 AB Regionteatern Blekinge Kronoberg 10 978 000 1 104 000 0 285 000 285 000 0 10 693 000 AB Upsala Stadsteater 14 794 000 0 0 0 0 0 14 794 000 Borås Stadsteater

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

ARTIKEL, NAKEN KEJSARE

ARTIKEL, NAKEN KEJSARE ARTIKEL, NAKEN KEJSARE Kejsare Uppträde Naken Inför Folket STOCKHOLM: Kejsaren vid namn Harald uppträdde idag inför stadens befolkning naken, kejsaren säger att han inte gjorde det medvetet utan att han

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester.

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. Det hade en lugnande inverkan på fostret. Musik gör skillnad! Nu för tiden

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

Women on the Board diskuterar krishantering 5 maj 2015

Women on the Board diskuterar krishantering 5 maj 2015 www.pwc.se Women on the Board diskuterar 5 maj 2015 diskuterar Hur en bolagsstyrelse bör agera i en krissituation var temat vid nätverket s träff i början av maj hos i Stockholm. Kvällens höjdpunkt var

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail. Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.com Det var en hel del informationstillfällen, blanketter och datum

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Produktion. Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign. Ljusdesign Kostymdesign. Mask och hårdesign Grafisk profil Foto

Produktion. Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign. Ljusdesign Kostymdesign. Mask och hårdesign Grafisk profil Foto Pettson & Findus Produktion Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign Ljusdesign Kostymdesign Mask och hårdesign Grafisk profil Foto Marknadsföring Producent Sven Nordqvist Suzanne Carling

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Medverkande Räls. Sara Wikström - Alice

Medverkande Räls. Sara Wikström - Alice Sara Wikström - Alice Sara tillhör Folkteaterns ensemble och har spelat en mängd roller på teaterns olika scener, bland annat i KRAKEL SPEKTAKEL KUSIN VITAMIN, KÄR LEK, JULORATORIET, DEN OFFENTLIGA SEKTORN,

Läs mer

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL

INSPIRATIONSMATERIAL INSPIRATIONSMATERIAL INNEHÅLL 1. Vad handlar pjäsen om? 2. Ada Berger 3. Marilyn Monroe och andra världsstjärnor 4. Vem vill du ha? 5. Syns du inte finns du inte 6. Dramaövning 7. Tips Det här är ett inspirationsmaterial

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

den magiska dörren john

den magiska dörren john den magiska dörren john kapitel 1 Jag vaknade i min säng min pappa väckte mig och sen ot jag frukost sen kläde jag på mig i mitt rum och jag tittade på tv en liten stund sen sa min pappa till mig att jag

Läs mer

På spaning efter jämställdhet Kvinnor och män i scenkonsten i Sverige 2007

På spaning efter jämställdhet Kvinnor och män i scenkonsten i Sverige 2007 På spaning efter jämställdhet och män i scenkonsten i Sverige 2007 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet och män i scenkonsten i Sverige 2007 Innehåll 7 Förord 9 Skilda världar av

Läs mer

Göte Hennix samling. Wictor Johansson

Göte Hennix samling. Wictor Johansson Göte Hennix samling Wictor Johansson Svenskt Visarkiv, mars 2015 Göte Hennix samling Göte Hennix (1902-1907) var konstnär och filmare samt sångare och visdiktare. Han studerade vid Högre Konstindustriella

Läs mer