Skolan Brinner amordpå gång Produktionsenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolan Brinner amordpå gång Produktionsenheten"

Transkript

1 Skolan Brinner Konferens amordpå gång Produktionsenheten på temat sedd, hörd, bekräftad den oktober 2010 i Sollentuna Torsdag 14 oktober Lunch Välkomna Vad har hänt sedan sist? Göran Schnell, vd för Brandskyddsföreningen Moderator Kjell Eriksson Inledning Anders Lago, kommunalråd i Södertälje Projekt Pojke så ska unga män förmås att inte begå brott Peter Lindström, samordnare Polisen Stockholms län Hur pratar man med ungdomar som inte vill lyssna? Ulf Mårtensson, samordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen i Karlstad Vem är det som anlägger bränderna i skolan? Hans Ekbrand och Sara Uhnno, forskare Göteborgs universitet Mediarapportering och spridning av anlagda bränder exempel från kravallerna i Göteborg hösten 2009 Micael Björk, docent Göteborgs Universitet Kaffe Vad har du för ansvar när det brinner? Anders Thor, brandmästare Brandskyddsföreningen Grupparbete Slut dag 1 Incheckning och förflyttning Välkomstdrink Middag med underhållning Fredag 15 oktober 8.30 Start dag 2 Lekenskolan i Älvsbyn brann ner till grunden 2009 rektorn berättar Urban Lindgren, rektor Lekenskolan I Ängelholm arbetar man aktivt mot anlagda skolbränder Jan Klauser, brandmästare Ängelholms räddningstjänst Så kan säkerhetsinformation förmedlas på ett intressant sätt Ängelholms säkerhetsmässa för skolungdom Camilla Jönsson, civilingenjör Ängelholms kommun Kaffe Hur kan socialförvaltningen och räddningstjänsten samverka? Peter Löthman, socialdirektör Sundsvall, tidigare räddningschef och Tommy Nilsson, skoldirektör Reagera innan det är försent, så blir inte vägen tillbaka så lång Erik Lannerbäck, behandlingsassistent på Statens Institutionsstyrelse och brottsofferstödjare på Fryshuset Avslutning Lunch Tid och plats oktober på Scandic Star Hotell Sollentuna. Anmälan senast den 15 september.

2 Lite mer om föredragshållare och föredrag Torsdag 14 oktober Kjell Eriksson, är vår populäre moderator även i år. Känd från radio och TV. Läs mer på hans hemsida Anders Lago är kommunstyrelsens ordförande (S) och kommunalråd i Södertälje. Under 2008 inbjöds han till kongressen i USA för förklara hur Södertälje kunde ta emot fler irakiska flyktingar än hela USA och hur flyktingmottagande har påverkat kommunen brann Hovsjöskolan i Södertälje. Skadorna blev mycket omfattande. Sara Uhnno arbetar som biträdande forskare i projektet "Barn och ungdomar som anlägger bränder - orsaker och motåtgärder" på Sociologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Sara analyserar mordbrandsdomar och gör intervjuer med ungdomar som har eldat och med professionella som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och ungdomar som eldar, t.ex. vaktmästare, brandmän och ungdomspoliser. Hans Ekbrand är forskare och lärare i sociologi vid Göteborgs universitet. Han har tidigare forskat om inbrott, våld i nära relationer, hjälp inom familjen samt ungdomars fritid. Peter Lindström är docent och kriminolog, arbetar vid Polismyndigheten i Stockholms län som samordnare för utvärdering och forskning. Var under 2009 utredningssekreterare åt länspolismästaren Carin Götblad i Utredningen mot kriminella grupperingar (SOU 2010:15). Doktorerade 1993 på en avhandling om skolans roll i det brottsförebyggande arbetet. Har sedan dess arbetat på Polishögskolan i Solna, Brottsförebyggande rådet, Växjö universitet och Justitiedepartementet. Ska under dagen försöka presentera tankarna bakom utredningens förslag om att samhället omgående bör göra en omfattande satsning på tonårspojkar och unga män i de mest utsatta bostadsområdena. Ulf Mårtensson samordnare på barn- och utbildningsförvaltningen i Karlstad. Jag tänkte visa lite goda exempel på hur man har försökt att lösa problemet med ungdomskommunikation, särskilt med svåra ämnen som aids, trafiksäkerhet och kanske anlagd brand. Lite om val av media, baserat på vilka grupper vi ska kommunicera med. Micael Björk är docent i sociologi vid Göteborgs Universitet och undervisar i socialpsykologi och kriminologi. I sin forskning har Micael studerat polisen, särskilt insatser mot organiserad brottslighet och kriminella gatugäng. Tidigare har han även forskat om politisk kultur i ett historisktsociologiskt perspektiv. Anders Thor 20-årig bakgrund från operativ räddningstjänst i Uppsala. Jobbat med utbildning, information och organisation inom brandskyddsområdet. Numera anställd av Brandskyddsföreningen samt ingår i projektgruppen för anlagd brand. Anders kommer att redogöra för krav, verklighet och risker vad gäller brandskydd i skolor. Även ansvarsfördelning och gränsdragningar samt organisation och möjligheter vad gäller brandskydd i skolor kommer att behandlas.

3 Fredag 15 oktober Urban Lindgren rektor på Lekenskolan i Älvsbyn. Skolan brann ner helt i februari Urban redovisar vilka konsekvenser branden fick ur tre perspektiv; för personalen, elevernas och för framtiden. Hur uppmärksammar vi alla som mår illa och har svårt att komma vidare? Känslan av att inte andra förstår vad som hänt och tycker att nu är det bara att gå vidare. Tommy Nilsson skoldirektör i Sundsvalls kommun och Peter Löthman socialdirektör i Sundsvall och före detta räddningschef där, kommer att pratar kring samverkan inom och utanför kommunen och vilka förbättringsområden som finns. Jan Klauser brandmästare Räddningstjänsten Ängelholm tillika utbildad brandutredare genom SKL:s utbildning för polistekniker. Jag ingår i Skåne Nordväst samverkan för tio kommuner med totalt ca invånare. Under 2010 är jag anställd för MSB på 30 % i ett projekt som skall se över olycks- och brandutredningsarbetet på samtliga tre nivåer. Vi har arbetat aktivt mot anlagda bränder i cirka tre års tid och haft en tydlig inriktning på detta arbete. Föredraget behandlar en kort historik vad som gjorde att vi satte igång med det arbete som har implementerats i vår kommun idag samt beskriver hur vi resonerade vad som skulle ingå. Det behandlar även delar som har aktualiserats till följd av arbetet såsom alternativa lokaler i händelse om en brand slår ut den normala undervisningen. Camilla Jönsson civilingenjör inom Riskhantering med inriktning på sannolikhetslära och krishantering. Arbetar som riskingenjör inom Ängelholms säkerhetsavdelning som en analytisk och strategisk funktion arrangerades kommunens första Säkerhetsmässa som främst riktade sig till skolungdomar i åk 7-8. Föredraget kommer att handla om konceptet Säkerhetsmässa, fördelarna med att samla säkerhetsrelaterad information under ett "tak" med syfte att höja medvetenheten kring lokala och allmänna problemområden. Jag kommer att behandla vad en Säkerhetsmässa är, hur man kan välja utformning och val av inriktningar, val av målgrupp samt berätta om mina positiva/negativa erfarenheter från vår Säkerhetsmässa. Erik Lannerbäck behandlingsassistent på Statens Institutionsstyrelse, brottsofferstödjare på Fryshuset, deltog i TV4- programmet Inlåst. Det går att lämna gänget och kriminaliteten bakom sig. Erik Lannerbäck är ett levande exempel på det. Idag är han brottsofferstödjare och behandlingsassistent för ungdomsbrottslingar. Men han har varit en riktigt bad boy som hellre dog än tog skit av någon. I skolan blev han misshandlad och mobbad. I samband med en misshandel inträffade miraklet att två grabbar grep in och stoppade misshandeln. Två månader senare var han medlem i deras gäng och blev själv en misshandlare. Då var han 15 år.

4 Praktiska saker att tänka på under konferensen Tid och plats Konferensen arrangeras den oktober på Scandic Star Hotell Sollentuna. Anmälan senast den 15 september Avbokning kan ske utan kostnad fram till den 15 september. Ta sig dit Scandic Star Hotell Sollentuna. Aniaraplatsen 8, Sollentuna, Stockholm Telefon: E-post: Från Stockholm Arlanda flygplats Med buss Ta buss nr 583 (som stannar utanför alla terminaler) till Märsta station (cirka 15 minuter) och byt sedan till pendeltåget mot T-centralen. Stig av vid Sollentuna Station. Hotellet ligger 50 meter från stationen. Sväng vänster och följ skyltarna till Scandic Star Sollentuna. Med taxi Ta en taxi direkt från Arlanda flygplats till Scandic Star Sollentuna. Den knappt 3 mil långa resan tar cirka 30 minuter. Från Stockholm centralstation Med tåg Ta pendeltåget från Stockholms centralstation mot Märsta eller Upplands Väsby och stig av vid Sollentuna Station. Resan tar 15 minuter. Scandic Star Sollentuna ligger endast 50 meter från Sollentuna Station. Sväng vänster när du lämnar stationen och följ skyltarna till hotellet. Från Stockholm Bromma flygplats Med taxi Ta en taxi direkt från Bromma flygplats till Scandic Star Sollentuna. Den 13 km långa resan tar cirka 30 minuter. Med bil Sväng vänster från flygplatsen och kör Ulvsundavägen (väg 279), följ skylten mot Oslo, fortsätt på Ulvsundavägen till E18 och följ skyltarna mot Tensta. Sväng vänster in på Kymlingelänken (väg 279), följ skyltarna mot Uppsala, välj avfarten mot Kista E4 och sedan avfarten 172 mot Sollentuna Centrum. Följ Turebergsleden, kör rakt fram i första rondellen, sväng vänster i andra rondellen och sväng sedan vänster igen in på Allfarvägen. Scandic Star Sollentuna ligger på din högra sida. För fjärde året anordnar Brandskyddsföreningen konferensen Skolan och förskolan Brinner. Sedd, hörd och bekräftad tror vi är den springande punkten för ungdomar som eldar. Blir man det har man inte behov av att anlägga bränder och vandalisera. Brandskyddsföreningen är en ideell förening som bland annat arbetar för att motverka anlagda bränder i skolan. Det gör vi genom att visa på goda exempel och försöka få igång aktiviteter på det lokala planet. Vi vill också få skolorna att ta de tidiga signalerna på allvar och att agera medan problemen ännu är små. För det finns mycket man kan göra för att förebygga, både socialt och med praktiska åtgärder. Välkomna! Brandforsk Tillsammans med ett antal samarbetspartners satsar Brandforsk 17 miljoner kronor under en femårsperiod för att påverka utvecklingen av anlagda bränder i samhället. Satsningen är brett upplagd och omfattar ett stort antal delprojekt både med teknisk samt beteendevetenskaplig inriktning. Följ projektet på se även

5 Anmälan till Sedd Hörd Bekräftad - Skolan Brinner oktober Scandic Star, Sollentuna Namn Företag/Organisation (för namnskylt) Organisationsnummer Adress Postnummer och ort Telefon E-postadress Fakturaadress om annan än ovan Jag anmäler mig till konferensen Skolan Brinner, pris kr exklusive moms Avgiften inkluderar konferensen, middag 14/10, luncher och kaffe Jag deltar vid lunchen den 14/10 Jag deltar vid middagen den 14/10 Jag deltar vid lunchen den 15/10 Eventuell specialkost Rummen på Scandic Star Hotel är fullbokade. Önskas logi hänvisar vi till Hotel Ibis Kista, telefon eller Scandic Järva Krog, telefon Anmälan senast den 15 september Anmälan faxas till eller skickas till Brandskyddsföreningen, Stockholm. Anmälan är bindande men kan avbokas fram till den 15 september utan kostnad. Om avbokning sker efter 15 september debiterar vi hela avgiften samt eventuellt uppkomna kostnader för kost och logi med mera. Avgifter för konferens och hotell faktureras ca 30 dagar innan konferensen. Frågor om konferensprogrammet Susanne Hessler, , susanne.hessler@svbf.se Suzanne Weigl , suzanne.weigl@svbf.se Frågor om anmälan och bokning Sylvia Zacharias , sylvia.zacharias@svbf.se Kristian Öhrn , kristian.ohrn@svbf.se

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER PROGRAM OCH INBJUDAN 9 10 NOVEMBER 2017, SCANDIC STAR SOLLENTUNA 9 10 NOVEMBER 2017 SKOLAN BRINNER PROGRAM TORSDAG 11.00 Välkommen Moderator Kjell Eriksson

Läs mer

Konferensen. Välkomna till Visby! i Gotlands kommun

Konferensen. Välkomna till Visby! i Gotlands kommun Inbjudan & anmälan till Revisionskonferens i Visby 27-28 augusti 2009 Konferensen Revisionen i Gotlands kommun inbjuder, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, till konferens för revisorer i

Läs mer

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER PROGRAM OCH INBJUDAN 8 9 NOVEMBER 2018, SCANDIC STAR SOLLENTUNA 8 9 NOVEMBER 2018 SKOLAN BRINNER PROGRAM, TORSDAGEN DEN 8 NOVEMBER 11:00 Välkomna Kjell Eriksson,

Läs mer

Rikskonferensen för hälsosamt lärande

Rikskonferensen för hälsosamt lärande Rikskonferensen för hälsosamt lärande Örebro universitet 7-8 april 2011 Vilka är de och vart är de på väg? Vart är du på väg? För att vi i skolan även i framtiden ska kunna lyckas i mötet med eleverna

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER

VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! SKOLAN BRINNER VÅGA SE, VÅGA HÖRA, VÅGA AGERA! PROGRAM OCH INBJUDAN, SCANDIC STAR SOLLENTUNA PROGRAM, TORSDAGEN DEN 14 NOVEMBER 11:00 Välkomna Moderator, Kjell Eriksson, Kjelleman 11:10 Anlagd brand i skolor på 2000-talet,

Läs mer

Särskilda satsningar 2012. Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet

Särskilda satsningar 2012. Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet Särskilda satsningar 2012 Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet Sociala medier: Ökad synlighet på nätet Vill du veta vad din lokala polis gör, eller tipsa om något som händer i ditt område?

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun

Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun En vanlig dag i Vellinge stiger 34 003 personer upp på morgonen går 8 100 personer till sin arbetsplats i kommunen inpendlar

Läs mer

Sista anmälningsdag 25 mars

Sista anmälningsdag 25 mars PÅMINNELSE Sista anmälningsdag 25 mars konstruktiv krock 2008 Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Hej Dagens elever är framtidens medarbetare och entreprenörer. De kommer snart att bestämma sig

Läs mer

Nolltolerans i Bollebygds kommun

Nolltolerans i Bollebygds kommun Nolltolerans i Bollebygds kommun Den 29 april 2009 beslutade kommunfullmäktige om en avsiktsförklaring och att Bollebygds kommun ska arbeta för Nolltolerans. Med gemensamma krafter arbetar kommunen, räddningstjänsten,

Läs mer

Program. Årsmöte 2015. 24-25 november, 2015. Clarion Hotel Sense, Luleå

Program. Årsmöte 2015. 24-25 november, 2015. Clarion Hotel Sense, Luleå Program Årsmöte 2015 24-25 november, 2015 Clarion Hotel Sense, Luleå PROGRAM Tisdagen den 24 november Förändringens vindar - medvind eller motvind? 11.00 Registreringen öppnar 11.30 Lunch Luleå Energi

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Svenska Cupen Helgen i Manlig Artistisk Gymnastik

Svenska Cupen Helgen i Manlig Artistisk Gymnastik Gymnastikförbundet i samarbete med Sollentunagymnasterna och KFUM hälsar er alla hjärtligt välkomna till: Svenska Cupen Helgen i Manlig Artistisk Gymnastik Sollentuna den 15-17 november 2013 Plats: Arena

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Trots att jag har det bra, mår jag inget vidare. Det känns som att livet snurrar på och att jag följer

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN Stadsbyggnadsnämnden är huvudansvarig för färdtjänsten och riksfärdtjänsten i Karlstads kommun. VAD

Läs mer

TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016

TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016 INBJUDAN TILL NÄTVERKSKONFERENS I TILLGÄNGLIGHETSFRÅGOR 27-28 OKTOBER 2011 I SAMARBETE MED HANDISAM OCH SKL TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016 De som erbjuds att anmäla

Läs mer

Inbjudan till. Sundsvalls Cup 2012. Sundsvalls Simsällskap har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Sundsvalls Cup 2012.

Inbjudan till. Sundsvalls Cup 2012. Sundsvalls Simsällskap har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Sundsvalls Cup 2012. Inbjudan till Sundsvalls Cup 2012 Sundsvalls Simsällskap har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Sundsvalls Cup 2012. Sundsvalls Cup riktar sig till hela klubben, grenordning och ålderklasser

Läs mer

Barn/ungdomar som anlägger brand orsaker och motåtgärder (GU)

Barn/ungdomar som anlägger brand orsaker och motåtgärder (GU) Barn/ungdomar som anlägger brand orsaker och motåtgärder (GU) Forskargruppen: Sven-Åke Lindgren, Micael Björk, Hans Ekbrand, Sofia Persson och Sara Uhnoo Ett projekt tre delstudier Hur och varför anlägger

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget

Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget En försummad marknad i ett bra läge 2015-12-10 Version 8-2015-12-10 1 Lars B Johansson Sundsvall är mera tåg än flyg Mycket mer än Östersund Passagerare flyget

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK.

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. VÄLKOMMEN TILL ÖSTERSUND 4-6 NOVEMBER! Den 4-6 november är det dags för högskolesveriges årliga nätverksträff för karriär

Läs mer

Program. Strategidagarna. 3-4 februari, 2016. Stockholm, Rimbo - Johannesbergs slott

Program. Strategidagarna. 3-4 februari, 2016. Stockholm, Rimbo - Johannesbergs slott Program Strategidagarna 3-4 februari, 2016 Stockholm, Rimbo - Johannesbergs slott Program onsdagen den 3 februari Tema: Resurseffektivitet 08.45 Buss från Cityterminalen, ca 50 minuter 09.15 Buss från

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

3=delvis av samma åsikt. 4=helt av samma åsikt

3=delvis av samma åsikt. 4=helt av samma åsikt 11. Rektor lyssnar till både föräldrar och elever 7 6 5 4 3 1 11. Rektor lyssnar till både föräldrar och elever 1=helt 4=helt 12. Rektor tar itu med uppkomna problem 6 5 4 3 1 12. Rektor tar itu med uppkomna

Läs mer

Allmän information. Scandic Star, Aniaraplatsen 8, Sollentuna. Inbjudan till konferens 25 26 maj 2009, Scandic Infra City, Upplands Väsby

Allmän information. Scandic Star, Aniaraplatsen 8, Sollentuna. Inbjudan till konferens 25 26 maj 2009, Scandic Infra City, Upplands Väsby Inbjudan till konferens 25 26 maj 2009, Scandic Infra City, Upplands Väsby Allmän information Tid: 22 24 augusti 2006 Plats: Scandic Star, Aniaraplatsen 8, Sollentuna Pris: 3 600 kr, exklusive moms (3

Läs mer

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12)

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) Plats och tid: Efyran kl. 13.00 16.10 Ledamöter Bertil Almgren, gymnasienämnden Rickard Carlstedt, kommunstyrelsen Johan Söderberg, fritidsnämnden Karin Andersson, gymnasienämnden

Läs mer

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014 VERKSAMHETSPLAN 131111 KS-2013/1130.173 1 (7) HANDLÄGGARE Linda Lindblom 08-535 302 86, 0708-790 588 linda.lindblom@huddinge.se Huddinge brottsförebyggande råd Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande

Läs mer

Presentation av nationell jämförelse 2011 för äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning ROADSHOW

Presentation av nationell jämförelse 2011 för äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning ROADSHOW Kostnad Per Brukare Presentation av nationell jämförelse 2011 för äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning ROADSHOW 2012 Datum och orter Tisdag 6 november i Stockholm Fredag 9 november

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Skolkuratorsdagarna Halmstad 2-3-4 oktober 2016

Skolkuratorsdagarna Halmstad 2-3-4 oktober 2016 Skolkuratorsdagarna Halmstad 2-3-4 oktober 2016 foto pamela.se Välkomna till Halmstad staden med tre hjärtan Kunskapsstaden Hemstaden Upplevelsestaden foto pamela.se Vi kommer i år få den stora äran att

Läs mer

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek 1 2 2 vad tror du på? våga prova gud och kyrkan! Vi förutsätter inte att du som anmäler dig till konfirmandundervisningen

Läs mer

Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning!

Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning! 2013-08-12 OBS! Programmet är preliminärt. Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning! Psoriasisförbundet i Västerbotten och Norrbotten anordnar gemensamt en utbildning, kurs

Läs mer

Ingår i utställarpaket

Ingår i utställarpaket 2016-05-16 2016-05-16 Ingår i utställarpaket Monter/utställarplats Golvyta 6 m² Bredd 300 cm Djup 200 cm Höjd (max) 250 cm El 1st grenuttag 220v WiFi trådlöst internet Konferensdeltagande för 2 personer

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Stort intresse för Grannsamverkan Hörsalen på huvudstationen i Solna var mer än fullsatt när distriktets

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Västra regionen Inbjuder till Vårkonferens på Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Stenungsbaden Yacht Club och Västkusten när

Läs mer

Närpolisen hässelby vällingby

Närpolisen hässelby vällingby Närpolisen hässelby vällingby informerar 12 oktober 2012 Anledningen till att månadsbreven har dröjt är att det pågår ett arbete med att ta fram ett nytt format för brevet men i väntan på detta kommer

Läs mer

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm UTBILDNING Tema: Kommunicera mera För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet/hörselskada i kombination med utvecklingsstörning FÖRÄLDRA- UTBILDNING Föräldrautbildning

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013.

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Polisområde Syd Datum Diarienummer 2012-12-19 Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Handlingsplan kopplad till samverkansavtal 2011-2014. Fokusområden

Läs mer

Elevhälsans nya roll och funktion

Elevhälsans nya roll och funktion Elevhälsans nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 maj 2011 LYSSNA TILL Marie Björkqvist Mikael Bernadt Östersunds kommun Catrin Högberg Solveig Westerlund Nu ställs det högre

Läs mer

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder HJÄLP En liten skrift om att släcka bränder Vad är problemet? - Vad fick dig att göra det? - Uppmärksamheten - Men du gömde ju dig och berättade inte att det var du förrän polisen tog dig på bar gärning?

Läs mer

Tisdag 15 mars klockan 16.00-19.00 Drop in på biblioteket i S Sandby, Fritidsgatan 2, S Sandby tel. 046-35 64 33

Tisdag 15 mars klockan 16.00-19.00 Drop in på biblioteket i S Sandby, Fritidsgatan 2, S Sandby tel. 046-35 64 33 Dalbybygdens Släkt- och Folklivsforskarförening Aktiviteter under 2016 Reservation för eventuella ändringar och tillägg samt ändringar av tider. Information om ändringar sker genom uppdateringar via vårt

Läs mer

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd HUDDINGE BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till brottsförebyggande råd Tid Torsdag den 10 december 2015, klockan 15:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 1 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

Skapa hållbara event!

Skapa hållbara event! Skapa hållbara event! SAMMANFATTNING AV WORKSHOPEN Case Ett hållbart event! AMORF är ett internationellt arkitektföretag med huvudkontor i Sverige och verksamhet i Europa och Mellanöstern. Företaget har

Läs mer

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Konferens den 7/10 2011 arrangerad av RSMH, Schizofreniförbundet och Socialpsykiatriskt forum Varför är denna konferens

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Ånge kommun BRÅ:s FÖRSLAG Planeringsenheten/lep 2004-09-20 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Principprogram för det brottsförebyggande arbetet samt

Läs mer

TROLLHÄTTANS HOCKEYCLUB OCH VÄNERSBORGS HOCKEYCLUB HÄLSAR VÄLKOMMEN TILL 2013 ÅRS 2STAD HOCKEY CUP

TROLLHÄTTANS HOCKEYCLUB OCH VÄNERSBORGS HOCKEYCLUB HÄLSAR VÄLKOMMEN TILL 2013 ÅRS 2STAD HOCKEY CUP TROLLHÄTTANS HOCKEYCLUB OCH VÄNERSBORGS HOCKEYCLUB HÄLSAR VÄLKOMMEN TILL 2013 ÅRS 2STAD HOCKEY CUP INTERNATIONELLA UNGDOMS- OCH JUNIORHOCKEYTURNERINGAR U12 (01) 1-3 mars U13 (00) 8-10 mars U14 (99) 15-17

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68)

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Utlåtande 2002:90 RIV (Dnr 1295/00) Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motion

Läs mer

Färdtjänst särskild kollektivtrafik

Färdtjänst särskild kollektivtrafik Färdtjänst särskild kollektivtrafik Tips! Spara foldern den är ditt lilla uppslagsverk. Vad är färdtjänst? Färdtjänsten är en form av kollektivtrafik, det vill säga särskild kollektivtrafik och regleras

Läs mer

FÖRBUNDSMÖTE I GÖTEBORG

FÖRBUNDSMÖTE I GÖTEBORG FÖRBUNDSMÖTE I GÖTEBORG 2-3 april 2005 KONFERENSPLANER VERKSAMHETSBERÄTTELSE BUDGET FÖRSLAG och MOTIONER med mera ii Innehåll 1. Verksamhetsberättelse 2. Resultaträkning, balansräkning, budget, och ekonomisk

Läs mer

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 Karlstad 16 17 juni 2009 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET?

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? 2 Innehåll 1 Inledning 3 2 Förutsättningar för arbetsmetoden 4 2.1 Ansvarsfördelning 4 2.2 Information till socialtjänsten 4 2.3 Sociala insatsgrupper i förhållande till

Läs mer

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten!

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten! Vandring vid Höga Kusten Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten Är du en Äntligen friluftsmänniska får du chansen som gillar Nu att vandra? arrangerar Vill du Ung

Läs mer

Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser

Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN Säkerhetsavdelning Karlstad 2012-01-23 Patrik Vikström Enhetschef Trygghetscenter 054-5402844 patrik.vikstrom@karlstad.se Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet!

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Vintern har rasat ut, vår dvala är över och alla kryper ur sina bon när solens strålar lockar. Vårflöden bryter alla dämningarna, ljuset och värmen släpper alla

Läs mer

INBJUDAN. 1995 kr. Medlemspris (exkl. hotell/transport t/r Umeå)

INBJUDAN. 1995 kr. Medlemspris (exkl. hotell/transport t/r Umeå) INBJUDAN Medlemspris (exkl. hotell/transport t/r Umeå) 1995 kr exkl. moms för båda dagarna (icke medlem betalar 2995 kr) En ung modestad med puls väntar på dig. Umeå är vi inte riktigt som andra. Dom är

Läs mer

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga?

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? En rapport utifrån de öppna frågorna i LUPP-enkäten (Lokal Uppföljning Av Ungdomspolitiken), som besvarades av unga i Luleå i åk 8 och år 2 på gymnasiet ht

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Rapport från tillsynsbesök på Stensbergskolan 13 april 2016 Besöket varade mellan 13.00 och 15.30 Deltagare: Rektor/förskolechef: Nils-Göran

Läs mer

INBJUDAN. Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte på Kapellparken i Lovisa

INBJUDAN. Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte på Kapellparken i Lovisa INBJUDAN Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte på Kapellparken i Lovisa Tid 15-16 november 2013 Adress Beskrivning Målsättning Kostnad

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda 2006-06-30 06/83 Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda TEMADAG - ARBETSTIDER BAKGRUND Vi har under

Läs mer

Väl kommen 2008 till höstens kurser

Väl kommen 2008 till höstens kurser Välkommen till höstens kurser 2008 Vill du hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom försäkrings området? Ja, då ska du passa på att delta på en eller flera av de kurser som Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation

Läs mer

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar 2016 Österrike Wien Salzburg - 9 dagar Schönbrunn Palace Wien Wien Välkommen med på vår sommarresa 2016. Vi väljer att resa till Österrike och till huvudstaden Wien. Vi hinner även med ett besök i Mozarts

Läs mer

Kvantsprång mot Solar Mindfulness

Kvantsprång mot Solar Mindfulness Kvantsprång mot Solar Mindfulness Välkommen till Hearts Center Sveriges sommarkonferens i Östersund/Ås, med internationella Hearts Centers grundare David Christopher Lewis från USA. Konferensen kommer

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Datum: 14-15 maj 2016 Plats: Hotell Scandic, Karlskrona Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Innehåll. UNIK försäkring vid olycksfall... 4. Försäkringsgivare

Innehåll. UNIK försäkring vid olycksfall... 4. Försäkringsgivare Innehåll UNIK försäkring vid olycksfall... 4 Ett exempel: Elin blir skadad när hon cyklar... 6 Vad får Elin av UNIK olycksfallsförsäkring?... 7 Första hjälpen... 7 Sjukhus... 7 Läkare, sjukgymnast... 8

Läs mer

Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby

Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby Styrelsen för lokalföreningen i Täby får härmed avge följande rapport för verksamheten 2015. Styrelsen har under året bestått av Ordförande: Ingela

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Med vänlig hälsning. - dövblinda

Med vänlig hälsning. - dövblinda (För kopiering) Örebro i febr 2008 Välkomna på besök till Riksgymnasiet för hörselskadade 5 7 maj alternativt 22 24 september 2008 Inbjudan gäller hörselskadade elever som ska börja gymnasieskolan höstterminen

Läs mer

Den hållbara hemtjänsten

Den hållbara hemtjänsten Utbildningsdag 10 februari 2016 Folkets hus, Göteborg Den hållbara hemtjänsten - förebyggande arbete mot sjukskrivningar För HR-avdelning och chefer inom kommunal äldreomsorg Hur ska en organisation se

Läs mer

Plats och tid: Näsby fritidsgård, Gamlegårdens centrum, Kristianstad 09.30-12.00

Plats och tid: Näsby fritidsgård, Gamlegårdens centrum, Kristianstad 09.30-12.00 Plats och tid: Näsby fritidsgård, Gamlegårdens centrum, Kristianstad 09.30-12.00 Närvarande Radovan Javurek Katarina Honoré Joakim Thuresson Maria Asklund Agneta Ekner Carlsson Peter Isacson Margareta

Läs mer

Inbjudan till. VÅRKONFERENS och FORSKARDAG ÖKAD KUNSKAP ÖKAD KONKURRENSKRAFT. Metallurgi, teknik, miljö och energi

Inbjudan till. VÅRKONFERENS och FORSKARDAG ÖKAD KUNSKAP ÖKAD KONKURRENSKRAFT. Metallurgi, teknik, miljö och energi Inbjudan till VÅRKONFERENS och FORSKARDAG ÖKAD KUNSKAP ÖKAD KONKURRENSKRAFT Metallurgi, teknik, miljö och energi Torsdagen den 10 mars och fredagen den 11 mars 2016 på Scandic Hotel Elmia, Jönköping Konferens

Läs mer

Upptäck Mälardalen med tåg

Upptäck Mälardalen med tåg Dagsemestrar med NBV 2014 Studieförbundet NBV erbjuder dagsemestrar för personer som bor i gruppbostad eller som jobbar på daglig verksamhet i Stockholms stad. Med detta program följer också ett anmälningsformulär.

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda 2005-12-22 06/11 Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda TEMADAG NYHETER INOM ARBETSRÄTTENS OMRÅDE

Läs mer

Välkommen till Konståkningsläger i Luleå 3 juli- 16 juli 2016

Välkommen till Konståkningsläger i Luleå 3 juli- 16 juli 2016 Välkommen till Konståkningsläger i Luleå 3 juli- 16 juli 2016 Våra tränare Svetlana Igor Tanja Galina Irina Svetlana Bannova (is) Svetlana har jobbat som konståkningstränare i 30 är. Hon är utbildad till

Läs mer

Arbetsplan Fyrisskolan

Arbetsplan Fyrisskolan Arbetsplan Fyrisskolan Bakgrund: Vi, några lärare samt skolledare på Fyrisskolan, började våren 2003 fundera över hur vi skulle kunna ge yrkeseleverna, på elektrikerutbildningen, mer förståelse och kunskap

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Sociala Medier & Offentlig sektor. En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor

Sociala Medier & Offentlig sektor. En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor... och funderar på vad sociala medier betyder och vilken strategi din organisation ska bygga... I mer än 10 år har imcode Partner AB arbetat med att

Läs mer

FRA:S VETERANFÖRENING

FRA:S VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 3 FRA VETERANFÖRENING Anmälan senast måndagen den XX augusti till Olle Sandelid: sndelid@compaqnet.se eller till mobiltelefon: 076-800 50 25 Ange färdsätt och om du vill äta

Läs mer

Är du redo att lära för livet?

Är du redo att lära för livet? Är du redo att lära för livet? Vi assistenter, sekreterare och administratörer är i ständigt lärande vi lär av varandra, av experter, av personliga möten av allt som kan göra oss ännu lite bättre, ännu

Läs mer

Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter

Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter Ulf Lundström Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet Vad ska jag prata om? Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete:

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till:

Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till: Ansökan till tjänst som ekonom 75 % Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till: Katrineholmsbygdens församling Att. Peter Fagerlund Bievägen 3 641 46 Katrineholm Senast 2016-03-25

Läs mer

Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser

Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser 2006-05-18 06/05 Samtliga förvaltningar inom kommunerna och landstinget Länsstyrelsen Kommunala bolag/stiftelser KOMPETENSUTVECKLING FÖR ADMINISTRATIV PERSONAL I VÄSTERNORRLAND OCH GÄVLEBORG Grundläggande

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Stukturerade hot- och riskbedömningar. Går det att förebygga brott i nära relation?

Stukturerade hot- och riskbedömningar. Går det att förebygga brott i nära relation? Stukturerade hot- och riskbedömningar. Går det att förebygga brott i nära relation? Inbjudan till en utbildningsdag för personer verksamma inom rättsväsendet, socialtjänsten, ideella organisationer m.fl.

Läs mer