Att vara en givare. Fil.4: Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att vara en givare. Fil.4:10 22. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Att vara en givare Fil.4:10 22 Av: Johannes Djerf Det finns en berättelse om en amerikansk teveevangelist som ville öka intäkterna i sin kyrka och lät koppla in elledningar i kyrkbänkarna. Alla som är villiga att ge hundra dollar till Gud, så ställ er upp, ropade han samtidigt som han tryckte på en knapp och strömmen slogs på i stolarna. Och det blev ett fantastiskt gensvar, men efteråt hittade kyrkvärdarna tre döda smålänningar fastklamrande i stolarna Jag tror inte det finns så mycket sanning i just den här berättelsen, men just detta med att smålänningen är känd för att vara snål är ju lite spännande ändå. Troligen så kommer uttrycket ifrån att när man skulle odla den steniga småländska jorden för flera hundra år sedan så var man tvungen att hela tiden spara på resurserna, och sedan så har detta med att vara snål eller sparsam följt med i historien. Och kanske är det av den bakgrunden som Småland har hälften av Sveriges alla lågprisvaruhus, och kanske det är därför som många, kanske inte minst i vårt område är väldigt rika, då man många gånger kanske har hållit hårt i sina pengar och inte gett för mycket till någon annan eller betalat mer än man behöver för något. Man kan för att ta ett exempel bara, köpa Icas egen julmust som jag personligen tycker nästintill är identiskt med vanligt kranvatten, fast man har mer pengar än van man nästan kan göra av med. En ekvation som inte jag får ihop som en trogen mustälskare, och det finns fler liknande exempel. Men det som ändå är mest obegripligt är uttrycket som ofta följs av en sådan snål eller sparsam handling är man smålänning så är man. Precis som att det skulle vara ok att vara snål. Nu vet jag att detta med just uttrycket, den snåle smålänningen hör ihop med många myter och fördomar, och att det absolut inte stämmer in på alla smålänningar, utan långt ifrån. Men jag skulle ändå vilja använda mig av det där uttrycket är man smålänning så är man och ändra på det. För att vara snål, då jag menar att hålla på sina egna tillgångar och rikedomar för sig själv så långt det bara går, hör ihop med en attityd, en inställning till livet som inte stämmer överens alls med livet i gemenskap med Jesus Kristus. Utan att vara efterföljare till Jesus handlar om att vara en givare. Det är en konsekvens som följer i tron på Jesus som Guds son.

2 Och istället för att stå på sig i sin snålhet och tro att det är något gott, så borde vår livsstil höra ihop med att vara generös och istället säga är man kristen så är man. Jag vet att detta är ett väldigt ömtåligt ämne och inte helt enkelt, Kanske just för att det kommer oss väldigt nära inpå hur vi lever vårt liv, men jag tänkte ändå anta utmaningen för en stund. För nästan en tredjedel av Jesus undervisning i evangelierna handlar om våra pengar och våra ägodelar. Då Jesus talar om att vår inställning till pengar och ägande handlar om var vi har vårt hjärta någonstans, och var vi hämtar den verkliga och hållbara, den slitstarka och livgivande kraften och glädjen ifrån i livet. Vi ska utgå ifrån fil.4:10 22, som är del 8 och den sista delen i församlingens mötesserie i filipperbrevet. I Makedonien, det område där denna församling fanns, så led många av en stor materiell nöd. Jag vet inte riktigt mer vad det innebar, men Paulus beskriver dem som djupt fattiga. Men som mitt i allt detta fann en enorm glädje i att ändå ge av det man hade. När de fattiga i Jerusalem hade varit i stort behov av hjälp så skriver Paulus i 2.kor.8:2-5. Och när Paulus hade lämnat området så var de som vi läste i texten i filipperbrevet, den enda församling som fortsatte visa gemenskap med Paulus genom att de gav till honom. Så pass mycket att det till och med gick att föra bokföring över det och ha koll på det som var utgivet och mottaget. Och nu när tillfället hade getts dem så hade deras omsorg ännu en gång blommat upp, skjutit nya skott genom en ny gåva, som de skickat via Epafroditus, medkämpe och medarbetare till Paulus som i sin mörka fängelsecell i Rom hade det svårt och var i stort behov av denna gåva. Men ändå så skriver Paulus att han egentligen inte behöver pengarna, Inte för att jag har lidit någon nöd säger han, samtidigt som vi alla vet att det är det minsta man kan beskriva allt han gått igenom. Och man kan tycka att det var inget snyggt sätt att tacka på och man kan fråga sig hoho, hur står det till egentligen där inne? Jo, tack bara bra svarar Paulus och berättar något oerhört viktigt, som jag tror att församlingen i Fillipi redan hade upplevt och låg till grunden för deras givmildhet, något som även du och jag skulle behöva uppleva på ett genomgripande sätt. Att vara nöjd med det man har. Martin Luther sa en gång att förnöjsamhet är en sällsynt fågel, men den sjunger så ljuvligt i bröstet. Och visst gör den. Det är en underbar känsla att vara nöjd i livet, men den flyger ganska så snabbt ifrån en.

3 När jag för några veckor sedan fick frågan vad önskar du dig Johannes i julklapp i år? Så var min första tanke, ingenting. Det är sant! Jag kände faktiskt att jag har allt jag behöver. Jag behöver inte önska mig något. En märklig känsla, men helt fantastisk go. Men trots det så hade jag av någon anledning släppt den tanken inom några få sekunder och framför mig så hade jag ändå jobbat mig fram till en lista av saker som jag ändå kunde tänka mig att få i julklapp, t.ex. en ny plånbok, vilket är lite festligt med tanke på det vi pratar om. Det verkar helt enkelt som att vi tror att hemligheten i att få en fridfull jul eller i att vara nöjd i livet ligger i att få allt man vill ha och tror att man behöver. Men skulle man i ett andetag känna sig nöjd, så gör man sig ändå nya behov, det tar liksom aldrig slut. Vi tänker att bara jag får den där plånboken med lite mera pengar, då kommer jag vara nöjd och lycklig, eller om jag bara hade ett lite större hus, då skulle allt vara så mycket bättre. Men när vi väl har lite mer pengar i den nya glänsande plånboken eller ett större hus, eller en nyare bil så vill vi ha ett ännu större hus och ännu mera pengar. bara lite mer än det jag redan har, behövs för att göra oss nöjda och glada, vilket aldrig har ett slut. Affären smålänningen frågar oss i sin nya reklamfilm på tv, du har väl allt du behöver? Då det förväntas att man ska komma på att man inte har det och behöver åka dit för att handla. Och därför så blir Paulus ord väldigt annorlunda och utmanande mitt i vår julklappshysteri och mitt i vårt liv där vi hela tiden arbetar efter att ha mer och mer för att vara nöjd. Han tackar församlingen för pengarna som han fått, men han säger att även när jag lever fattigt och även när jag lever i överflöd så är jag nöjd. Även om den fattiga församlingen kanske inte hade upplevt hur det var att leva i rikedom som Paulus en gång hade gjort så tror jag att de förstod exakt vad han menade och de väntade bara på att orden skulle komma, orden som hör till ett av Bibelns underbaraste löften allt förmår jag i honom som ger mig kraft. Det hade inte bara kommit över Paulus en dag, men genom att han både hade själv upplevt hur det var att förlita sig på det han hade i sin rikedom och även det som han inte hade i sin fattigdom så hade han lärt sig att det finns bara en sak som står över allt, som kan göra mig nöjd i alla livets olika förhållanden, och som på riktigt ger mig ny kraft om och om och om igen i allt. Kraften ifrån Guds son som uppstått för allt. Tänk om även du och jag kunde se detta den här morgonen. Att vi på samma varje morgon vaknade med de här orden i vårt hjärta och på vår tunga. Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.

4 För inför den uppgift som du står inför i veckan som kommer och som känns omöjlig, inför det problem, inför den konflikt, som kanske uppstått i familjen, på jobbet, på skolan. Inför det vägskäl du står inför där du har svårt att veta vilken väg du ska ta, så kan du luta dig med allt vad du är och har och veta att du kommer få ro, du kommer klara allt i honom som ger dig kraft. Ifrån Betlehem så skall Han träda fram och vara en herde i HERRENS kraft, i HERRENS, sin Guds, namns höghet. Och de skall ha ro säger profeten mika. Av egen kraft är ingen stark sjunger Hanna i sin lovsång i 1 samuelsboken då hon fått erfara Guds kraft till att förändra hennes livssituation. När jag ropade svarade du mig, du gav mig frimodighet, min själ fick kraft, ps.138:3. Han ger den trötte kraft och ökar den maktlöses styrka. De som hoppas på HERREN får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De skyndar i väg utan att mattas, de färdas framåt utan att bli trötta, säger profeten Jesaja. Alltså är du för trött och orkeslös för att stiga upp och börja en ny dag. Känner du att din frimodighet och ditt tålamod håller på att tas ifrån dig, Gud har ny kraft till dig..i allt. När sorg drabbar dig, när såren kommer dig nära, när mörkret i den här världen hela tiden verkar vara starkare än ljuset, när ekonomin sviktar, när det känns svårt och helt uttömmande att vara en givare, påminn dig och fyll dig med dessa ord. Att Gud har alltid kraft att ge när du inte har det. Inget av mänsklig eller materiell glädje kan på samma sätt ge oss kraft i allt, Hur mycket och hur gärna vi än vill försöka. Pengar köper en säng men inte sömn. Böcker men inte förstånd. Mat men inte aptit. Prakt men inte skönhet. Ett hus men inte ett hem, Medicin men inte hälsa, lyx men inte liv, nöje men inte glädje, religion men inte frälsning, har Zig Zigler uttryckt det en gång. Det hade Paulus fått lära sig. Det hade församlingen i Filippi fått erfara, och det var därför som de inte var snåla och höll hårt om det som de varken hade i sitt överflöd eller i sin fattigdom och istället kunde vara givare. De hade lärt sig att inte leva på sina yttre tillgångar och rikedomar utan på sina inre som kom ifrån Herren, och den som lärt sig den hemligheten är verkligen rik. Om församlingen i Filippi så står det också i Korinthierbrevet att de först och främst gav åt Herren. Ett perspektiv som också ligger som grund för givandet. I ps.24:1 så står det att Jorden och allt som uppfyller den tillhör HERREN, världen och de som bor i den. Lite längre fram i ps.95 så står det att allt ifrån jordens djup ända upp till bergens toppar är hans. Jorden är alltså inte vår, vilket innefattar allt.

5 Till och med rikedom och ära kommer från dig, du råder över allt, och i din hand är kraft och makt, 1 Krön 29:12. Då människan, genom Guds kärlek, är satt till att bruka och vårda som det står i 1.mos.2:25. Alltså av allt det vi ser, av allt det som vi äger och har, ja, till och med det som du själv har slitit och jobbat för har vi gemensamt fått som ett lån av Gud. Vi är förvaltare av det som är hans. Ett himmelskt perspektiv som jag tycker förändrar bilden av det jag tycker är mitt och hjälper till att förstå detta med att vara en givare. För om det nu är så att allt bara är ett lån så blir givandet, ett enda stort tack till Gud för att han har anförtrott mig det jag har. Det betyder att varje gång kollektboxen går förbi så säger inte Gud att han vill göra livet jobbigare och ta något ifrån dig och mig utan Gud säger vill du vara med i mitt verk med det som jag har gett dig? Här har du din chans! Det går emot hela den mänskliga naturen varje gång vi väljer att ge men ditt givande berättar om vad du tror på. Var din verkliga skatt är någonstans och var ditt hjärta är. Att hålla på pengarna kan göra att kraften i din tro sugs ur dig. Det finns många exempel där människor har förlorat kraften i förkunnelsen för att pengarna tagit över, och det finns många tråkiga berättelser om församlingar där det andliga livet har svalnat pågrund av pengarnas makt. Därför så är alltid kollektboxen ett fantastiskt bra redskap i att öva sig i att vara beroende av Guds kraft. För när du lägger något i kollektboxen så säger du att jag vill inte att pengarna ska ha makten över mig, utan jag vill att Gud ska regera och råda i mitt liv. Kollektboxen behövs för att ständigt bryta fördomarna om den snåla smålänningen & pengarnas makt över vårt liv. De andliga behoven som du har kommer alltid vara viktigast och när din kärlek till Gud tränger sig ändå in i plånboken så visar du Gud att du är äkta med din tro. Sök först Guds rike säger Jesus. Det innebär inte att vi ska slarva med pengar och hantera det hur som helst, men det innebär att vi inte ska behöva bekymra oss om det. Det är endast ett jagande efter vind som predikaren uttrycker det. Er Himmelska fader vet vad du behöver och han kommer att ge dig det, mitt i ditt givande. Genom att vi inte har knutna händer utan öppna händer för att ge, så kan vi lära känna Gud och ta emot av Guds rikedomar & välsignelser. Paulus använder sig av ekonomiska termer när han förklarar för församlingen i Filippi för att visa på att det är en kapitalinvestering de precis har gjort, genom deras gåva till honom. Som han inte är speciellt angelägen att prata om utan mer den allt rikare vinst de fått. Genom deras givande så har de investerat för framtiden.

6 Deras offer som de har gjort har stigit som en rökelsedoft, ett uttryck ifrån gamla testamentet som bokstavligt betyder doften av en ljuv lukt. Ett uttryck som används om Jesus offer av sig själv på korset. Som talar om något vackert, att det är en handlig av stor kärlek och att det finns ett pris att betala. På liknande sätt så kan det vara svårt att ge ibland, det kan vara ett stort pris. Men det befriar. När vi beslutar oss för att ge med hela vårt hjärta så stiger det som en ljuvlig doft till Gud som skall med sin härliga rikedom i Kristus Jesus fylla alla era behov. Alltså, du kommer aldrig att bli fattigare genom att ge, utan Gud har lovat att ge dig tillbaka. Det är en andlig princip, att allt vi ger till Herren mångdubblar han. Vare sig vi ger av våra pengar till något eller av vår tid, vårt hem eller våra gåvor. Vi kan aldrig ge så mycket att Gud inte ger ännu mer. När vi ger och ger av det som vi har så har Gud alltid en större spade till att skyffla in och ösa välsignelse över oss och fylla våra behov. Och då tror jag inte att det alltid är materiellt som vi får tillbaka utan kanske först och främst andlig rikedom, det som verkligen håller. Här finns det lite olika teologier, men jag tror att Gud först vill lära oss att vara nöjda genom de inre rikedomarna. Sedan så tror jag ändå att vi kan få utav materiella välsignelser när vi ger, men kanske inte just i det som vi begär utan i det som vi verkligen behöver. Gud ska fylla våra behov, inte bara ifrån sin rikedom utan på ett sätt som passar hans rikedom, och det är viktigt att ha med tror jag. Och det finns många sådana vittnesbörd att ta del av. Själv har jag inte så stor erfarenhet utav det men jag minns ändå några tillfällen som ungdomsledare då jag på olika sätt då och då på ett konkret sätt gav mer av mina pengar och tid in i ungdomsarbetet än som egentligen var rimligt, men då det nästan varje gång dök upp anonyma kuvert med pengar, eller en sedel i byxfickan ifrån någon i församlingen tillräckligt för att jag skulle klara månaden, och den dagen då kylskåpet var helt tomt så ringde det alltid någon och bjöd mig på middag, det slog aldrig fel. Trots att jag levde på gränsen av mina tillgångar så fattades det aldrig mig något. Det är så det fungerar. Sedan är det viktigt att poängtera att det inte är därför som vi ger. Vi ger inte för att vi ska få något tillbaka. Vi manipulerar inte Gud på något sätt med vårt givande. Du är redan föremål för Guds behag innan du ger något alls. Du är i hans nåd innesluten och accepterad och du fifflar liksom inte till dig några extra förmåner hos Gud. Allt kommer ju ifrån honom ifrån början och Gud står aldrig i skuld till oss på något sätt. Det är inte för att skaffa sig fördelar som vi ger och det är inte av tvång, det är inte bara för att man ska, utan pågrund utav att han har redan gjort allt. Det är utifrån glädjen.

7 Det är pågrund utav nåden som vi i Jesus får lära känna. Att Han var rik men blev fattig för vår skull, för att vi genom hans fattigdom skulle bli rika. 2.kor.8:9. Det är glädjen att få vara rik i Gud, som gör att vi vill ge till andra. Glädjen över att vi förmår allt genom honom som ger mig kraft, gör att jag med glädje vill ge till den som behöver. Skulle det finnas en olustkänsla över att ge, skulle det kännas som att detta gör jag av tvång, så är det bättre att du inte ger något alls. Jag vet att min kassör kanske helst skulle vilja att jag är tyst nu, men Gud vill att vi ska vara äkta. Det är viktigare varför du ger och inte vad du ger. Var och en må ge vad han har beslutat sig för i sitt hjärta, inte med olust eller av tvång. Ty Gud älskar en glad givare, 2.kor.9:7 En äktenhet, en inre rikedom som du kan få upptäcka genom att idag sjuta nya skott i din omtanke och i ditt givande. Det är en utmaning för oss alla, men luta dig på löftet att du förmår allt genom honom som ger dig kraft. Låt dig påminnas om att allt det du har är ett lån ifrån honom, Våga luta dig mot att han kommer ge dig allt det du behöver och jag tror att du kommer att ge i glädje och finna det som vi som hans lärjungar är kallade till, vilket inte är att hålla på våra rikedomar och tycka att det är ok att vara en snål smålänning utan att vara generös pågrund av Guds nåd. Det finns mycket mer som man skulle kunna säga om att vara en givare. Men jag avrundar med de orden och hoppas att predikan varit givande

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

BöneLIV! Av: Johannes Djerf

BöneLIV! Av: Johannes Djerf BöneLIV! Av: Johannes Djerf Det finns ingenting som är så fantastiskt, som ger ett sådant pirr i hjärteroten och som är så spännande som gemenskapen mellan skaparen och det skapade. Det finns ingenting

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong. 201 3 Timoteus- B Förlag står för portot Timoteus-Förlag AB SVARSPOST 20492032 545 20 Töreboda Så får du tag på almanackan för 2014 Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

En ledare efter Guds hjärta

En ledare efter Guds hjärta En ledare efter Guds hjärta Ur Bibeln: Men jag skall låta en präst framträda åt mig, som blir bestående, en som handlar efter vad som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom skall jag bygga ett hus som

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här:

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här: Jona 3 (Vers 1-10) Jona i Nineve 1 HERRENS ord kom för andra gången till Jona. Han sade: 2 Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. 3 Då steg Jona

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

I väntan på Livets krona

I väntan på Livets krona I väntan på Livets krona Brevet till Smyrna. Upp.2:8 11 Av: Johannes Djerf Hur kommer det sig att just jag måste genomlida detta? Har du tänkt så någon gång? Jag tror på Gud och jag försöker göra rätt

Läs mer

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Vigselgudstjänst Den ordning som finns här är en grundritual. Vid läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnen/namnet. Inledningsmusik - Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

Skapad för att glädja Gud

Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud För två veckor sen så inledde vi vår temaserie Ett meningsfullt liv med att Peter

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Lycklig eller välsignad

Lycklig eller välsignad Lycklig eller välsignad Av: Johannes Djerf Sedan 1939 så är det lagstadgat i Sverige att alla arbetare har rätt till betald semester. Något som i stort sett alla länder över hela världen har idag. Det

Läs mer

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så pratade vi om hur Gud många gånger kastar om de korta och snabba vägarna i livet och istället leder oss in på den långa och många gånger osynliga vägen

Läs mer

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32).

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32). Inledning Vår Frälsare Jesus Kristus, som skaffat fram en fullkomlig förlåtelse åt hela världen (Rom 5:18) säger: Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. Titus 3. (Vers 1-11) Påminnelser

Christian Mölks Bibelkommentarer. Titus 3. (Vers 1-11) Påminnelser Titus 3 (Vers 1-11) Påminnelser 1 Påminn dem om att de skall underordna sig och lyda myndigheter och makthavare och vara beredda att göra allt som är gott, 2 att inte förolämpa någon utan hålla frid och

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Bidrag från Bengt Pleijel 2009-10-21 Senast uppdaterad 2010-04-20 Bibelskolan.com Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet FRÄLSNINGEN Låt oss be om

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN

LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN psalm tid titel LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN 1 16:00:00 Gud, vår Gud, vi lovar dig 2 16:01:30 Herren, vår Gud, är en konung 3 16:03:00 Helig, helig, helig 4 16:04:30 hela världen fröjdes Herran 5 16:06:00 Nu

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35)

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Vi har nu hunnit fram till kapitel 33 i Andra Mosebok. Där vi möter Herrens befallnig till Israels barn, att dom skall dra vidare från Horebs berg. Och

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4 Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft Bibeltext: Fil 4 1.Dagens predikan hämtar vi från Fil 4 och något textens huvudpoäng är, som jag uppfattar det, framställd i den 13:e versen: Allt förmår jag

Läs mer

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Inledning I den här predikan kommer jag att ta upp några svåra frågor. Tyvärr är det väl annars så att det är de frågor som är svårast att svara

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30)

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30) Program 138. MARKUS 10: 1-52. (Introd: 0:35) Vi har nu kommit till Markus evangeliums tionde kapitel, och skådeplatsen är än en gång Judeen och landet på andra sidan Jordan. Och inför detta textavsnitt

Läs mer

Guds ljus leder hem. Av: Johannes Djerf

Guds ljus leder hem. Av: Johannes Djerf Guds ljus leder hem Av: Johannes Djerf Mitt minne är inte som det en gång var nu när man är 30 fyllda, men jag tror inte att jag har berättat här framifrån någongång om när jag och några vänner kom vilse

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Others Av: Johannes Djerf

Others Av: Johannes Djerf Others Av: Johannes Djerf [Youtubeklipp (The Empress of Ireland: my immortal) start1:27.] Klockan är 16.30, 28 maj 1914 och fartyget Empress of Ireland har nyligen lämnat hamnen I Quebec, Kanada, och påbörjat

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

3 Hur ska vi uppfatta naturen?

3 Hur ska vi uppfatta naturen? 3 HUR SKA VI UPPFATTA NATUREN? 27 3 Hur ska vi uppfatta naturen? Vi människor är i naturen och lever av naturen. När vi människor reflekterar över naturen kan vi uppfatta den på olika sätt. Som en maskin

Läs mer

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll.

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll. GEMENSAMMA KURSER (BIBELSKOLA ICHTUS, de första fyra veckorna) BIBELSYN Bibeln är den främsta källan för kunskap i den kristna tron. Vad är det för bok? Vilka olika sätt finns det att se på Bibeln? Hur

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Läsning: Rom 4:20 25

Läsning: Rom 4:20 25 TJUGONIONDE VECKAN»UNDER ÅRET«MÅNDAG 19 oktober Läsning: Rom 4:20 25 Inför Guds löfte tvivlade Abraham inte i otro utan fick kraft genom tron. Han gav Gud äran och var förvissad om att det Gud har lovat

Läs mer

S:t Eskils Katolska Församling

S:t Eskils Katolska Församling S:t Eskils Katolska Församling Box 276, 701 45 Örebro www.sankteskil.com Tel. 019-611 1360. Bg 934-2957 Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner /Joh 15:13/ Församlingsbladet Fastan

Läs mer

Sions framtid Detta är det ord om Juda och Jerusalem som uppenbarades för Jesaja, Amos son.

Sions framtid Detta är det ord om Juda och Jerusalem som uppenbarades för Jesaja, Amos son. Advent Jesus kommer Första söndagen i advent (år A) (1 december 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelium är Matteus 24:37-44 eller Matteus 21:1-9. Med hänsyn till barnens ålder väljer vi här att

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka. Guds rike är nära

Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka. Guds rike är nära Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka Guds rike är nära Jag kunde inte låta bli att låta tankarna fara iväg en aning när jag satt här i kyrkan för ett par veckor sedan och lyssnade till Anders Bengtsson

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani Björksäterkyrkan december 2015 - februari 2016 Människor med djup är vår tids brist. Det finns ett överflöd av intelligenta och begåvade människor i vår tid. Men djupa människor kan vi kanske räkna på

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Renovera med Guds ord

Renovera med Guds ord Renovera med Guds ord Nehemja kap.7-8 Av: Johannes Djerf Efter några söndagars paus så har vi åter igen kommit tillbaka till Nehemja bok. Där nu alla stenar sitter på sin plats runt muren, den sista dörren

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

för sam lings nytt Bibel ordet Vetlanda alliansförsamling program I detta nummer, bl a: sommaren Nr: 36 Från ungdomsledarens penna Notiser

för sam lings nytt Bibel ordet Vetlanda alliansförsamling program I detta nummer, bl a: sommaren Nr: 36 Från ungdomsledarens penna Notiser för sam lings nytt Vetlanda alliansförsamling Nr: 36 program I detta nummer, bl a: Från ungdomsledarens penna Notiser Från pastorns penna Program för sommaren 2014 Ekonomi Annons om familjeträff mm. sommaren

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9)

2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9) Tro Hopp - Kärlek 2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9) Paulus föredöme (kap 9) Aposteln Paulus vet, att han aldrig kan påverka de troende att tänka och handla

Läs mer

HEALING vs. GUDS HELANDE *(1) *(2) *(3) Bön *(4)

HEALING vs. GUDS HELANDE *(1) *(2) *(3) Bön *(4) www.theministryofhealing.se HEALING vs. GUDS HELANDE Finns det något så kallat "falskt helande" eller är allt helande bra och sant? Var kommer helandet ifrån? Vad är det för skillnad på healing (New Age)

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

Bön som grund Av: Johannes Djerf

Bön som grund Av: Johannes Djerf Bön som grund Av: Johannes Djerf När man har gjort en sak väldigt länge, så pass länge att det blivit en god vana så tror jag att man ständigt behöver återkomma till varför man gör det och varför det är

Läs mer