BöneLIV! Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BöneLIV! Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 BöneLIV! Av: Johannes Djerf Det finns ingenting som är så fantastiskt, som ger ett sådant pirr i hjärteroten och som är så spännande som gemenskapen mellan skaparen och det skapade. Det finns ingenting som är så underbart och som ger en sådan frid och trygghet som att få berätta om det som ligger på ens hjärta för honom som älskar mig utan baktankar, som känner hela mig, rakt igenom och som känner hela min situation som jag står i till och med bättre än vad jag själv gör. Det finns ingenting som kan ge sådan tröst under de svåra dagarna som gemenskapen med Gud. Och det finns ingenting som kan ge sådan glädje som att få sin längtan, få se sina drömmar och önskningar verkliga genom denna gemenskaps kraft och möjligheter. Det finns ingenting som är större i livet än att få se hur bönen kan förändra en annan människas liv! Men samtidigt så finns det nästan ingenting som är så svårt ibland. Som kan vara så tungt, som kan väcka så många frågor, och så mycket tvivel. Ibland finns det ingenting som kan ge så mycket dåligt samvete och så många bördor på ens axlar som just bönen. Och därför så tror jag att det finns ett djupt behov att hålla samtalet om bön levande och samtala om vad du och jag behöver veta när vi ber? Hur du och jag kan finna glädjen i vårt böneliv? Hur du kan hitta livet i bönen helt enkelt, och inte bara någon sista utväg när det gör lite ont. För jag tror att vi alla kan hålla med om att vi alla längtar efter gemenskapen! Som en av våra alphadeltagare sa förra våren jag vet inte om jag tror på Gud, men jag har för ett tag sedan börjat be varje kväll. Alltså dragningen till Gud ligger nerlagd i oss på något sätt. Vi är inte bara beroende av det naturliga hela tiden som går att förklara med logiken utan vi är beroende av det övernaturliga! Vi är beroende av Gud, han som ger oss liv i överflöd. Och för att närma oss några goda och viktiga nycklar till att komma hem till glädjen och kraften i bönen så ska vi idag följa Nehemja. Då vi befinner oss i den persiska huvudstaden Susa år 445 f.kr. Där den persiska kungen Artaxerxes, ska inte mitt barn heta, men det hette denna kung och här i Susa så hade han sin vinterbostad, i en borg byggt av cederträ och smyckad med mängder av guld och silver. Och i denna borg, Susans vackraste byggnad så jobbade Nehemja som munkskänk. Han hade alltså tillsyn över drycken som serverades. Han provsmakade den och hällde upp åt gästerna.

2 Han var ansvarig för att inget gift var blandat i sin herres dryck och ibland var han tvungen att dricka av den innan den serverades. Så munskänken vann ofta sin herres tillgivenhet vilket även kunde ge honom en ställning med stort inflytande. Vilket nu skulle behövas. För i den judiska månaden kislev, alltså runt november/december någongång så kommer Hanani, en bror till Nehemja, kanske biologisk, det vet vi inte, men i vilket fall så verkar det vara en trofast vän som tillsammans med några män nu kommit ifrån Juda. Då Nehemja direkt vill veta hur det är med hans folk judarna och hur det är med hans stad, Jerusalem. Hur har det gått med alla de som räddats ifrån fångenskapen i Babylon? Och hur har det gått med återuppbyggnaden av templet i Jerusalem? Han längtar efter att få höra goda nyheter, men möts istället av oerhört tragiska rapporter. Männen berättar att de som är kvar efter fångenskapen lider stor nöd och utsätts för en enorm förnedring. Jerusalems mur är nedbruten. Portarna till templet är nedbrända. Allt det arbeta som Esra hade börjat i templet. All återuppbyggnad som gjort att gudstjänsten kommit igång igen hade nu stannats av. Tempeltjänsten hade stannat av. Lovsången hade tystnat. Fienden hade tagit över allt av tro och hopp. När jag hörde detta satte jag mig ner, och jag grät. Jag sörjde i flera dagar och fastade och bad inför himmelens Gud. står det i kap.1:4. Nehemja bad till Gud. Han kunde inte bara skaka av sig det. Han är 120 mil därifrån och för många av oss så kanske det låter som att det inte borde röra han så jätte mycket då. Han kunde väl bara säga att det angår inte mig, han hade det ju bra. Han var en av kungens närmaste män. Han bodde i värsta grymma slottet och hade mat på bordet och levde i trygghet. En liten bön är ju förståligt, men att sörja i flera dagar över något som var så långt bort för honom själv, låter kanske mycket märkligt. Men för Nehemja så var det inte så konstigt. För det var ju hans församling, hans folk det handlade om. Det var Guds stad, och han låter sig identifiera sig med situationen och är bredrövad. Och det står att han fastade och bad till Himmelens Gud. Och anledningen till att han fastade var inte att han ville plåga sig själv på något sätt eller komma i bättre läge för Gud och bli bättre bönhörd. Det har fasta aldrig handlat om och det kommer det aldrig att göra, i alla fall inte i tron på vår Gud. Man kan aldrig köpa sig ett bönesvar på något sätt! Så är det, du kan aldrig göra något speciellt för att Gud ska lyssna mer eller svara snabbare, löftet ifrån Gud om svar på vår bön är detsamma för oss var och en, vilka vi än är, vad vi än har gjort eller inte gjort så säger Jesus be, så skall ni få.

3 Det finns inga men fasta först i två dagar eller om du ber högt och länge, utan han säger bara be, så skall ni få punkt. Så för Nehemja så handlar fastan i denna stund om ett uttryck för sorg i första hand. Nehemja kunde inte äta. Han kunde inte dricka. Hans sorg över synden som begåtts i Jerusalem var för stor, och han börjar sin bön i vers 5 med att säga: O, HERRE, himmelens Gud, du store och fruktansvärde Gud, du som håller fast vid förbundet och ger nåd åt dem som älskar dig och håller dina bud. Nehemja börjar sin bön på ett sätt som vi har mycket att lära av. När vi börjar vår bön så är vi oftast angelägna om att direkt få berätta varför vi nu kommit för att be och vad våra stora förbönsämnen är, inte minst om livet är surt och svårigheter drabbat oss. Men Nehemja, liksom många andra i Bibeln, rusar inte fram med sina önskningar det första de gör, utan han börjar med att tänka till på ok, vem är det som jag pratar med!? Det är Himlens Gud som han pratar med, han som har makt över himmel och jord och som är större än alla andra smågudar i Persien, Han pratar med den Gud som är värd vördnad och respekt, alltså det är inte vem som helst! Och Gud är trofast. Inom honom så kanske tvivlet började närma sig hans hjärta för att slå sig ner och ta en trevlig kopp kaffe, men för att inte fylla på tvivlets kaffekopp igen så behöver han påminna sig om och göra klart för sig själv att Gud är inte den som sviker. Och med den proklamationen så är det som att det tänds ett hopp inom honom och han påminner sig om Guds nåd, där inga krav finns och Guds kärlek som är stor att ingen människa kan greppa. Det finns inget givet sätt att be på men Nehemja ger oss ett väldigt bra exempel att följa. För att påminna oss vem det är vi talar med gör någonting med oss och fortsättningen av vår bön. Det gör att Gud blir inte bara någon springpojke som ska göra det jag säger åt honom att göra, utan det öppnar upp för en större gemenskap. Det ger oss tro på det vi ska be om och det ger oss hopp. Tacksägelsen över vem Gud är gör att vi kan se på våra bönämnen med ett par större och ljusare glasögon. Kanske att vi till och med glömmer bort det som var vårt stora lidande och problem från början, för det drunknar i jämförelse med Guds kärlek och det som han har lidit för vår skull. Det ger oss nya vingar, en glädje i vårt böneliv. Lova HERREN, min själ, och glöm inte alla hans välgärningar han som förlåter dig alla dina synder och botar alla dina sjukdomar. Han som återlöser ditt liv från förgängelsen och kröner dig med nåd och barmhärtighet, han som mättar ditt begär med sitt goda, så att du blir ung på nytt som en örn. Står det i Ps.103:2-3.

4 Gud är God och vill mätta oss med sitt goda, det behöver vi lyfta upp inom oss innan vi lämnar våra önskningar inför Gud. Jag citerade kort ifrån matt.7 innan och jag tänkte att vi skulle fortsätta läsa de verserna om bön i vers När Jesus ser på papporna omkring honom så känner han igen dragen ifrån himlen. Gud ger oss goda gåvor, precis som en far till sitt barn. Något som vi säkert har hört många gånger men ändå så är det inte självklart. För då och då så börjar vi anklaga Gud för uteblivna bönesvar, eller hur? Vi skyller på Gud om inte våra böner slår in. Vi skyller på Gud om inte vår farmor blir frisk eller om våra barn lider. Eller så börjar vi tro att Gud är trött på mig och mina böner, eller att han är på dåligt humör eller inte glömt det som jag gjorde förra veckan, och måste övertygas på något sätt att lyssna på min bön. Men lyssna en gång till. Gud är genomgod! Fienden, Satan är däremot genomond. Gud vill ge bönesvar! Fienden vill stjäla eller förhindra ett bönesvar. Så om vi börjar anklaga Gud för uteblivet bönesvar när vi istället borde anklaga fienden så har vi ju riktat bönebössan åt fel håll! Är ni med!? Gud blir heller aldrig trött på dig och dina böner!! För dig som var här fjärde advent på Gudstjänst så berättade jag för dig att du däremot är högt benådad, och det är skillnad det! Alltså Guds ögon är riktade mot dig och han hälsar att du är innesluten i hans nåd och han är intresserad av dig, och din bön, vad det än är. Gud handlar inte mot oss som vi kanske förtjänat, utan han handlar med nåd. Hans nåd som skänkte oss Jesus Kristus, som gjorde oss rättfärdiga. Och i ordspråksboken så står det att de rättfärdigas bön hör han. Alltså faktumet att du är ett Guds barn gör att du redan då kan veta att Gud lyssnar och hör din bön. Så när du börjar be så har du aldrig Gud som fiende! Och detta är en sådan där sak som du inte får missa i dagens predikan. Gud står aldrig som ett hinder för dina böner. Du har istället Gud i ryggen inför problemberget som i bön ska attackeras. Jesus attackerade det onda och han har sagt att vi skall göra så. Vi ska inte bestorma Gud. Vi ska bestorma djävulen! Och som benådade så har vi fått allt av Gud! Vi har fått makt att trampa sönder ormar och skorpioner, som kan heta andlig torka, ihållande huvudverk, modlöshet, eller skvallersjuka, och vi kan stå emot hela fienders styrka och ingenting ska skada oss. Vi kan i lugn och ro, bestämt och säkert säga till fienden att nu får du ge dig. Backa. Stick härifrån. Det är en makt som vi har fått i Jesus! I matt.16:19 så säger Jesus Jag skall ge dig himmelrikets nycklar, alltså jag ska ge dig auktoritet. Allt vad du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad du löser på jorden skall vara löst i himlen."

5 Och helvetet skakar av dessa sanningar! Det berättas om den engelska predikanten Smith Wigglesworth att han en natt vaknade och fann djävulen sittandes på sängkanten. Han tittade upp och sa: Jaså, är det bara du, vände sig om och somnade om. Så sover och så lever en kristen som vet vilken makt han har fått av Jesus, Och vilken god Gud som står på hans sida. Om Gud är för dig, vem kan då vara emot dig! Amen! Det behöver du och jag ta in i vårt inre när vi kommer till Gud i vår bön. Vi bör precis som Nehemja börja med löftena Gud gett oss. Vi fortsätter och läser i vers.6-11 i neh.1. Nehemja tror att han talar till en god Gud och en levande Gud. En Gud som kan lyssna och en Gud som hör hans bön. Gud behöver nog inte en påminnelse om det men Nehemja behöver det. Han behöver tala ut Guds löften, Inte minst för att veta att han har Gud i ryggen när han nu ber (Bibeln på ryggen) Gud är inget hinder, utan Gud har sagt att om hans folk vänder om så ska han föra dem samman och bo ibland dem i sitt namn. Det löftet vill han luta sig emot inför hans bön för sitt folk. På samma sätt som du och jag med stor frimodighet kan veta att Gud kommer att svara när vi ber pågrund av hans löften. Svaret kanske inte blir så som vi vill, men svara det kommer han att göra, det har vi hans ord på. Och därför så kan vi vara frimodiga i vår bön! Och vi kan med all frimodighet också vara konkreta i vår bön. Hemma i min familj så har vi utöver våra föräldrar gett julklappar till var och en av oss 6 syskon + 3 respektive och två syskonbarn under några år. Men pågrund av att detta materiella överflöd alltid ingett en märklig känsla varje jul och för att inte julklappsutdelningen skulle ta 4 timmar i år också så bestämde vi oss för att bara ge julkappar till två st, vilket också betydde att det blev lite mer noga med vad man faktiskt behövde och vad man önskade sig. Jag ville ha tydliga önskningar för att veta vad mins syskon ville ha och de syskon som fick mig på sin lott ville ha konkreta önskningar. Och på samma sätt så säger Jesus att vi tydligen får vara konkreta. Han vill ge det som är gott åt dem som ber honom och därför så tror jag att inför Gud så ska vi vara frimodiga att använda oss av detaljerna och även av datum och tid. Jag tror du kan med all frimodighet be att Gud jag vill be att jag ska ha ett jobb före sommaren eller Gud rör vid mins sons hjärta på något sätt innan 10/3, för att ta ett exempel. Kanske inte minst för att vi själva ska upptäcka de bönesvar vi faktiskt får, upptäcka det effektiva och det spännande som finns med bönen! Precis som Nehemja gjorde med löftena som grund. Vers 11. Herre, låt ditt öra lyssna till din tjänares bön, och till dina tjänares bön, de som har sin glädje i att frukta ditt namn.

6 Låt din tjänare idag ha framgång och låt honom finna barmhärtighet inför denne man. Spännande i denna vers är också att Nehemja vågar inkludera sig själv i bönesvaret. Gud om du vill, om du kan använd mig idag. Använd mig för att ändra på mitt folks situation. Och det får vi också ta till oss som en utmaning i vårt böneliv att våga be om. Gud, rör vid min grannes hjärta, och om du vill använd mig så att han får upptäcka vem du är eller Gud var med min vän som är sjuk idag och använd mig till att trösta och ge uppmuntran. Hans väldiga kraft och starka hand vilar över dig och din bön, inte minst när det också är Guds angelägenhet. Gud är inte beroende av många. Det behövs bara en enda man ibland, en enda kvinna som böjer sina knän och vill vara till användning för hans rike. Men vi behöver andra. Det får vi se när vi fortsätter och läser i Kap.2:1-5. Jag tror att vi kan känna igen oss i känslan av att vänta på ett bönesvar eller tystnaden som vi kanske skulle kalla det. Vi vet och tror att det är Guds angelägenhet att den här personen ska komma till tro eller att vår vän ska bli frisk ifrån hennes sjukdom, eller att jag ska få ha det bra på jobbet eller i skolan, men ändå får vi det tysta svaret av väntan många gånger. Ifrån Nehemjas bön som vi läst om i kapitel 1 så har det nu gått till månaden Nisan, som brukar vara någongång i mars/april. Alltså det har gått 4 månader men fortfarande inget bönesvar. Nehemja var väldigt konkret i sin bön. Han visade stor nöd och stort hjärta för det han bad för men han fick ändå bara väntan som svar. Men så en dag när han står och skall hälla upp vinet till sin kung så är det som att han inte kan hålla tillbaka hans känslor längre. Vid kungens bord skulle det vara glädje. Det hörde till hela hans uppgift, och därför så har hans bön också varit något som han hållit för sig själv, men nu har rollspelet kommit till en gräns och kungen ser att det är något som inte stämmer. Nehemja berättar vad det är som gör ont i hans hjärta vilket kungen svarar honom med: Vad är det då du begär? Han tror inte sina öron. Den högste kungen på jorden erbjuder honom hans tjänst. Plötsligt så känner han en vind av Guds vingslag. Nu började det röra sig! Då bad jag till himmelens Gud stod det. En snabb bön, en tanke direkt till Gud käre Gud hjälp mig nu. Och Gud hörde den lilla bönen. Den nervösa sucken. Bönesvaret som han väntat på började komma nära honom, när han började visa sina känslor! Och här har vi en av de viktigaste nycklarna hör ni att ta med idag till vårt böneliv!

7 Vi ber och ber Gud varför gör du ingenting! Vi kan gråta, vi kan brottas med bönerna i vårt inre men inför andra så håller vi masken. Vi leker ett rollspel för att inte andra människor ska oroa sig. Men vet ni, då har vi missat bönens, ja hela vår tro och hela vår församlings grund, Bär varandras bördor!! Bär varandras bördor! Jag tror att när vi går och väntar och väntar och ropar efter bönesvar så svarar Gud med Ja, jag vill svara dig, men varför tappar du inte masken och låter min ande verka! Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord, rom.8:26. Det är inte bara du som ber utan någon annan som hjälper dig att be! Guds ande ger gemenskapen med Gud liv. Gud har aldrig tänkt att bönen bara ska vara en lista full av bördor. Gud har aldrig tänkt att bönen ska vara tung och tråkig! Han vill lyfta bönens börda ifrån dig och ge dig bönens ande istället. Guds Ande som har sammanfogat oss som församling att bära varandra genom livet. Vi har missförstått alltihop om vi tror att bönen bara är en privatsak! Och med tanke på hur vårt bönerum ekar nästintill tomt så önskar jag att vår bön den här söndagen skulle vara Gud hjälp oss att sluta upp med rollspelet och börja be för varandra i Jesu namn! För när vi öppnar oss för varandra, släpper på våra masker och möts tillsammans i bönen så kommer vi hitta till glädjen och vi kommer hitta hem till kraften i bönen! Du kanske har svårt för att tro det men vet du, Bönemöte kan bli det roligaste som finns! Det är sant!! Smaka och se

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Renovera med Guds ord

Renovera med Guds ord Renovera med Guds ord Nehemja kap.7-8 Av: Johannes Djerf Efter några söndagars paus så har vi åter igen kommit tillbaka till Nehemja bok. Där nu alla stenar sitter på sin plats runt muren, den sista dörren

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

I väntan på Livets krona

I väntan på Livets krona I väntan på Livets krona Brevet till Smyrna. Upp.2:8 11 Av: Johannes Djerf Hur kommer det sig att just jag måste genomlida detta? Har du tänkt så någon gång? Jag tror på Gud och jag försöker göra rätt

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Bön som grund Av: Johannes Djerf

Bön som grund Av: Johannes Djerf Bön som grund Av: Johannes Djerf När man har gjort en sak väldigt länge, så pass länge att det blivit en god vana så tror jag att man ständigt behöver återkomma till varför man gör det och varför det är

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Skapad för att glädja Gud

Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud För två veckor sen så inledde vi vår temaserie Ett meningsfullt liv med att Peter

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Att vara en givare. Fil.4:10 22. Av: Johannes Djerf

Att vara en givare. Fil.4:10 22. Av: Johannes Djerf Att vara en givare Fil.4:10 22 Av: Johannes Djerf Det finns en berättelse om en amerikansk teveevangelist som ville öka intäkterna i sin kyrka och lät koppla in elledningar i kyrkbänkarna. Alla som är

Läs mer

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Vigselgudstjänst Den ordning som finns här är en grundritual. Vid läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnen/namnet. Inledningsmusik - Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 19 april 2015 Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig (Johannes evangelium 9:4a) Bibeltext

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Lycklig eller välsignad

Lycklig eller välsignad Lycklig eller välsignad Av: Johannes Djerf Sedan 1939 så är det lagstadgat i Sverige att alla arbetare har rätt till betald semester. Något som i stort sett alla länder över hela världen har idag. Det

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Bidrag från Bengt Pleijel 2009-10-21 Senast uppdaterad 2010-04-20 Bibelskolan.com Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet FRÄLSNINGEN Låt oss be om

Läs mer

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter.

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 11:1-45 eller Joh 11:3-7, 17,20-27,33b-45 (den kortare presenteras här nedan) Lasaros uppväcks Systrarna skickade

Läs mer

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!)

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) Kärleken till nytta Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon

Läs mer

En ledare efter Guds hjärta

En ledare efter Guds hjärta En ledare efter Guds hjärta Ur Bibeln: Men jag skall låta en präst framträda åt mig, som blir bestående, en som handlar efter vad som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom skall jag bygga ett hus som

Läs mer

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Mark.11:1-10. Det är efter en tung och lång klättring som vi här i texten möter Jesus ridande nedför oljeberget och in i Jerusalem till människors lovprisning. Ifrån

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så pratade vi om hur Gud många gånger kastar om de korta och snabba vägarna i livet och istället leder oss in på den långa och många gånger osynliga vägen

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen :

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen : Vittnesbörd från elever på upprättelseprogrammet bibelskolan Jesus Helar och Upprättar läsåret 2015 2016 i Church of the Glory of God i Minsk Vitryssland. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

HEALING vs. GUDS HELANDE *(1) *(2) *(3) Bön *(4)

HEALING vs. GUDS HELANDE *(1) *(2) *(3) Bön *(4) www.theministryofhealing.se HEALING vs. GUDS HELANDE Finns det något så kallat "falskt helande" eller är allt helande bra och sant? Var kommer helandet ifrån? Vad är det för skillnad på healing (New Age)

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta JESUS trons upphovsman och fullkomnare...låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong. 201 3 Timoteus- B Förlag står för portot Timoteus-Förlag AB SVARSPOST 20492032 545 20 Töreboda Så får du tag på almanackan för 2014 Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Läs mer

240 millioner träd har planterats i Israel sedan 1901

240 millioner träd har planterats i Israel sedan 1901 240 millioner träd har planterats i Israel sedan 1901 90 km från Haifa ute i Medelhavethar Israel funnit ca 30 milliarder kubikmeter gas. Geologer antyder att det finns mer gas där ute. Öknen och ödemarken

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 FÖRSTA VECKAN I FASTAN MÅNDAG 15 februari Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 Herren talade till Mose och sade: Tala till Israels barns hela menighet och säg till dem: Ni skall vara heliga, ty jag, Herren, er

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN

LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN psalm tid titel LOVSÅNG OCH TILLBEDJAN 1 16:00:00 Gud, vår Gud, vi lovar dig 2 16:01:30 Herren, vår Gud, är en konung 3 16:03:00 Helig, helig, helig 4 16:04:30 hela världen fröjdes Herran 5 16:06:00 Nu

Läs mer