RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0450 2013/68385"

Transkript

1 RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer Dokumenttitel Museitrafik, växling 1. Syfte Detta dokument innehåller kompletterande säkerhetsbestämmelser till Järnvägstyrelsens trafikföreskrifter (JTF) bilaga 10 Växling och är anpassad för museitåg. TDOK 2013:0450 ersätter BVF (BVF kom till 2009 när SJF slopades och JTF infördes) Följdändringar och hänvisningar i dokumentnummer ändrats, samt mindre justeringar skett. Sak- och regeländringar är utmärkta med ändringsstreck. Följande ändringar har gjorts: Regler om uppställning av klättringsbara fordon har införts. Dessa fanns tidigare i ett IM som nu slopats. Regler för förflyttning av fordon inom A-skydd. Skärpta regler för backning vid växling med resande har införts. Dessa fanns tidigare i ett IM som nu slopats. 2. Omfattning Dokumentet innehåller kompletterande säkerhetsbestämmelser till JTF om växling. Eftersom JTF ej tar hand om regler om handhavande och arbetsmiljö, så beskriver detta dokument det istället. Detta dokument är tänkt att kunna användas som branschregler för den museala branschen på Trafikverkets järnvägsnät. Det som benämns som tåg i denna föreskrift är tillämpligt även i delar på spärrfärd och växling. 3. Definitioner och förkortningar Definitioner (termer) och förkortningar för SJVM verksamhet finns i TDOK 2013:0441 Museitrafik, termer och förkortningar. 4. Ansvar och kompetens Chefen för Trafikverkets museer godkänner och är ansvarig för att denna föreskrift är uppdaterad. Denne är även ansvarig för att denna föreskrift är implementerad hos personal inom ramen för Sveriges Järnvägsmuseums tillstånd som Järnvägsföretag. Frågor på innehåll och förslag på förbättringar ställs i första hand till denne. Föreskriften riktar sig till personal i trafiksäkerhetstjänst hos: Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum i egenskap av Järnvägsföretag Andra Järnvägsföretag, som kör museal trafik på Trafikverkets spår, och som hänvisar till detta dokument.

2 RUTINBESKRIVNING 2 (11) 5. Växlingsplan Vid hastigt uppkomna behov stäms växlingsplanen av muntligt vid varje tillfälle med trafikledningen. Vid större, publika arrangemang, upprättas i förväg en skriftlig växlingsplan, som sänds in i god tid till trafikledningen för godkännande. 6. Växlingens tillsyningsman och planering Om inget annat bestämts så är det föraren som är tillsyningsman vid en växling. Operativ arbetsledning kan dock bestämma att någon annan behörig person ska vara tillsyningsman vid växling. Under ett pågående arbetspass kan även den förare som är tillsyningsman för en växling, komma överens med någon annan behörig person om att lämna över uppgiften att vara tillsyningsman för växlingen. Överlämningen kan gälla t ex för en viss växlingsuppgift eller under resterande del av arbetspasset. Föraren ansvarar för att tydligt klargöra när överlämningen börjar gälla och när den slutar att gälla. 7. Uppställning av klättringsbara fordon Enligt BVF 922 ska ett järnvägsföretag lista vilka fordon som anses som klättringsbara. Dessa får ej ställas upp under spänningsförande kontaktledning utan bevakning. När trafik pågår på SJVM bangård vid Sörby-Urfjäll i Gävle anses det att bangården är bevakad. Bangården vid Gävle personbangård/maxim anses inte stå under bevakning normalt. Följande fordon är att anse som klättringsbara: Ånglok: Ellok: Diesellok: Lokomotorer: Öppna godsvagnar: Täckta godsvagnar: Cisternvagnar: Alla Litt H, U och Ö, SBB litt Ce III, samt norska ellok med takstege. Ra-lok med steg upp på frontens huvar. My/Tmy, Mx/Tmx samt Di3 med steg upp på frontens huvar. Norska diesellok med takstege. Alla, även elektrisk lokomotor Za. Med last som gör att man kan klättra på lasten och komma in i närområdet (1,4 m) till kontaktledning. Med hög bromsplattform. Med stege upp på cisternen. 8. Islagshastighet Hastigheten när fordon körs ihop bör inte vara högre än ca 2 km/h, d v s långsam promenadtakt. 9. Viss flyttning av spårfordon som inte är växling Förflyttning av spårfordon inomhus någon eller några meter i samband med underhållsarbete på spårfordon, får göras utan att förflyttningen betraktas som växling. En förutsättning är att följande punkter är uppfyllda: Spåret ska vara avstängt för växling. Vid behov ska de åtgärder ha vidtagits som krävs för arbetarskyddet utifrån arbetsmiljölagens krav. Förflyttning av fordon inom gränserna för ett A-skydd behöver inte betraktas som växling. Atsä avgör detta i förväg och reglerar detta i ett IM för varje tillfälle.

3 RUTINBESKRIVNING 3 (11) 10. Växling för hand Om ett fordon växlas med handkraft ska man alltid skjuta det och inte dra det. Man bör gå vid sidan av spåret framåt i rörelseriktningen. 11. Växling med vägfordon Detta är en kompletterande säkerhetsbestämmelse till JTF bilaga Både förare av vägfordon och den som är behjälplig, ska ha kompetens som lägst tsm växling sidospår. Vägfordon som drar spårfordon bör ha ett redskapsfäste som passar för att koppla spårfordonet med erforderligt koppel. 12. Backning med resande Vid växling när växlingssätt med resande ska backas, ska detta genomföras på följande sätt: Växlingsrörelsens största tillåtna hastighet är 20 km/h (anpassad hastighet). Vid bromsning med tryckluftsbroms: Signal- och bromsapparat skall vara verksam på första fordonet i färdriktningen, denna skall också kunna manövreras av signalgivare. Vid bromsning med handbroms ska första fordonet i färdriktningens framästa ände, ha en bemannad handbroms. Kommunikation mellan föraren och signalgivaren (tillsyningsman växling) skall finnas i talform. Antingen via radio eller telefon. Växlingsrörelsen bör stanna vid någon av följande: meter före ett uppställt fordon (säkerhetsavstånd) eller stoppbock 2. Vid U-tavla 3. Hindertavla 4. Vid stillahållen stoppsignal Om hopkoppling av två fordonsätt skall ske, skall den fordonskombination som avses flyttas mot den andra stoppas enligt punkten 1, eventuell personal och resande som finns i växlingssättet skall informeras (av signalgivaren eller tillsyningsmannen) om att hopkoppling kommer ske, så att de är vaksamma på eventuella stötar. 13. Placering vid uppsikt i rörelseriktningen Den som håller uppsikt i rörelseriktningen kan vara placerad på marken eller på främsta fordonet i växlingssättet. Vid uppsikt från främsta fordonet ska i första hand uppsikten hållas från fordonets främre ände. Är detta inte möjligt ska en signalkunnig person medfölja enligt reglerna i TDOK 2013: Missöden vid växling Alla skador (på fordon, spår, personer, gods och infrastuktur) och händelser (t ex urspårningar), som uppstår under växlingsarbetet ska rapporteras till enligt reglerna för olyckshantering. Även om skador inte upptäckts efter att fordon har utsatts för hård stöt eller spårat ur, ska det rapporteras. 15. Övergångsbryggor Som grundregel gäller att alla övergångsbryggor mellan vagnar som ombordpersonal har att passera i sitt arbete ska vara nedfällda. Är det stor skillnad i bufferthöjd mellan vagnarna, ska alltid den högst liggande bryggan fällas först, så att övergången blir så bra som möjligt.

4 RUTINBESKRIVNING 4 (11) 16. Koppling Allmänt Det kan vara livsfarligt att gå mellan uppställda fordon om det inte är säkert att avståndet mellan fordonen är tillräckligt och det inte är absolut säkert att ett fordon inte plötsligt kan sättas i rörelse. Är detta inte säkert bör man huka sig under buffertarna och ta tag i kopplarhandtaget, på samma sätt som om fordonen vore sammankopplade. Med vissa fordon kan man behöva vara särskilt försiktig. Det kan till exempel vara farligt om ett fordon är lastat så att lasten skjuter utanför gavlarna. Även t ex snöplogar kan inkräkta på kopplarutrymmet. När personvagnar ska kopplas måste man kontrollera att övergångsbryggorna är uppfällda och spärrade innan man går in mellan fordonen. Fordon littera Y1 får bara kopplas när de står stilla. Detta gäller också alla fordon som har en norrlandsplog (risk för fot- och ankelskador) Koppling av fordon med skruvkoppel Det är säkrast att utföra tillkoppling av fordon när båda fordonen står stilla. Om tillkoppling av fordon ska ske när ett fordon står stilla och det andra kommer rullande, får inte hastigheten vara högre än långsam gånghastighet (ca 2 km/h). Det är säkrast att använda kopplet på det stillastående fordonet. Om båda fordonen rullar är det olämpligt att utföra tillkoppling. Till- eller frånkoppling av rullande fordon får bara göras om rörelsen kontrolleras av ett drivfordon. Till- eller frånkoppling av fordon ska inte heller utföras om det samtidigt pågår släppning eller skjutsning på spåret eller mot spåret där fordonen står. Frånkoppling med koppelavläggare kan man dock göra i båda fallen. Det är alltid bäst att utföra koppling på så raka spår som möjligt. Ihopkoppling av fordon som ska bilda tågsätt eller spärrfärdssätt, bör om möjligt göras på rakspår. Vid ihopkoppling bör kopplet hållas med ena handen vid tärningen och med den andra i bygelns raka del. Man måste se upp så att inte fingrarna fastnar mellan bygeln och skruven eller mellan bygeln och dragkroken på den vagn som ska kopplas till. I tågsätt och spärrfärdssätt ska kopplen alltid vara dragna. Om ett koppel är för löst draget uppstår ryck i fordonssättet. Det kan medföra självavkoppling eller risk för att ett koppel brister. Dessutom kan gods skadas. För resande upplevs ryck som obekväma och kan även orsaka olyckor. Ifall ett koppel dras för hårt kan buffertarnas återstående fjädringsväg bli så liten, att fordonen kan spåra ur i en skarp kurva. Därför bör inte fordonens buffertar vara sammantryckta när ett koppel läggs på dragkroken på ett fordon som ska kopplas till. Om fordon som ska kopplas ihop står på rakspår, ska skruvkopplet dras så att buffertskivorna lätt berör varandra och sedan ytterligare 1-2 varv. Kopplet ska inte dras snett (så att den ena koppelbygeln är dragen i botten). Sedan kopplet dragits skall koppelsvängeln säkras. Det gör man genom att lägga upp koppelsvängeln mot svängelsäkringen. På vissa vagnar som inte är svenska, kan det förekomma att svängeln har en vikt i form av en kula istället för svängelsäkring Koppling av fordon med skruvkoppel Ett skruvkoppel som inte används ska vara upphängt på en krok på buffertbalken eller i kopplet.

5 RUTINBESKRIVNING 5 (11) Koppling av fordon med automatkoppel I de flesta fall går det att koppla ihop fordon med automatkoppel i kurvradier ner till 250 meter, under förutsättning att kopplen har styrhorn. Det är dock alltid bäst att utföra koppling på så raka spår som möjligt. Om det finns snö eller is i kopplens ingrepp måste den tas bort innan tillkoppling. Isärkoppling sker vanligen med pneumatik som manövreras från en förarhytt. Kopplen kan också kopplas isär manuellt med kopplens dragvajrar. Äldre fordon kan dock ha koppel som saknar pneumatik för isärkoppling. Dessa koppel har koppelvevar ovanpå kopplet. Sådana koppel är slutna när båda fordonens vevar står tvärs spåret. Står någon av vevarna i spårets längdriktning är kopplet öppet Koppling av slangar och kablar Allmänt När kablar och slangar kopplas ska fordonen alltid vara mekaniskt ihopkopplade. Fordonen ska stå stilla när kopplingen görs. Försiktighet ska iakttas vid koppling till fordon med snöplog. En risk för fot och ankelskador föreligger Tryckluftslangar I första hand ska de slangar som finns mitt för varandra användas. Många fordon har dubbla tryckluftsslangar för huvud- och matarledning i varje ände. Då ska bara en slang användas för respektive ledning. Tryckluftslangar som inte används ska vara upphängda i sina hållare. Den som ska koppla isär en tryckluftsslang, ska först alltid kontrollera att kopplingskranarna är stängda. Annars kan de slå upp och orsaka personskador. Matarledningens kopplingsventiler ska dock vara stängda där man kopplat isär UIC-kabel Vid koppling av UIC-kabel mellan lok och vagn, ska i första hand vagnens UIC-kabel användas.

6 RUTINBESKRIVNING 6 (11) 17. Åkning och vistelse utanpå fordon När man åker på fordon ska man huvudsakligen se framåt i rörelseriktningen. Man ska i första hand använda åkfotsteg och handtag som är avsedda för växlingsarbetet. Lågt sittande fotsteg, t ex vissa uppstigningsfotsteg på lok och personvagnar, ska inte användas eftersom det kan medföra klämrisk vid passage av plattformar etc. Sådana fotsteg är vanligen försedda med gul/svart varningsmärkning. Man får inte åka på buffertar, lagerboxar eller andra olämpliga ställen. Man ska inte heller åka på gångbord och fotsteg placerade ovanför fordons gavelparti, om inte något skyddsräcke finns. Vagn litt F5a/FV2, F5b/FV3 samt SV1/S17d har ej plats för åkande personal i den ände som ej har plattform. Fotsteg finns, men vid åkning på detta är man ej hinderfri för plattformar mm. Kan man inte åka riskfritt på ett fordon ska man gå bredvid växlingssättet. Man ska undvika att fatta tag så att man kan klämma sig om en dörr slår igen. Detta gäller även stillastående fordon. Man ska också undvika att stå i dörröppningen på fordon med skjutdörr som inte kan spärras mot att slå igen. Vissa vagnar kan ha lastbärare som är kortare än underredet och som är fjädrande i längdriktningen. När en sådan vagn utsätts för ryck eller stöt, fjädrar lastbäraren ut på ett gul/svart markerat område i vagnens ände. Det förekommer även vagnar med fjädrande buffertbalkar. Tänk på att det är livsfarligt att komma nära kontaktledningen. På stegar som finns på vissa fordon, främst ånglok och tankvagnar, kan något av de nedersta fotstegen vara vinkelformat för att man ska uppmärksamma faran med kontaktledningen. På tendrar finns även fotsteg med taggad kant vilka uppfyller samma funktion. Vistelse uppe på tendertank är förbjuden under arbetsjordad kontaktledning. På och avtagning av gnisthatt är förbjudet under spänningsförande kontaktledning. Stor försiktighet ska iakttagas vid hantering av lansar och rakor som förvaras ovanpå tenderns vattentank. 18. Av- och påstigning Man får bara stiga av och på ett fordon i rörelse om inte hastigheten är högre än ca 2 km/h d v s långsam promenadtakt. Tänk på att risken för att halka eller snubbla på föremål som finns på marken (t ex växelklot). Stig alltid av i rörelseriktningen. Innan man stiger av ska man förvissa sig om att kläderna inte har fastnat i något utskjutande föremål (t ex har vissa vagnar en rangerkrok placerad intill åkfotsteget). 19. Klädsel Det är viktigt att den som deltar i växlingsarbete är klädd så att det inte finns risk för att fastna i utstående föremål eller för att snubbla. Reflexkrav ska följa standard EN 471 lägst klass 3. Man bör ha hela kläder och skor. Byxor bör inte vara vida och jackor bör inte vara oknäppta. Vid halt väglag kan det vara lämpligt att använda halkskydd. Handskar utan krage minskar risken för att fastna. Risken för att klämma sig vid koppling av skruvkoppel blir mindre om man använder tumhandskar. 20. Användning och skötsel av bromsskor mm Användning Endast felfria bromsskor med lämplig sulbredd får användas. Skadade bromsskor kan orsaka urspårning. För att skadade skor inte av misstag ska komma till användning, ska de förvaras på en särskild plats. Bromsskor ska bara användas till det de är till för och inte t ex som hammare. En något använd bromssko fungerar bättre än en ny. När man lägger på en bromssko, ska flänsen tryckas mot rälens innersida. En bromssko bör inte placeras i skarp kurva. Om det undantagsvis är nödvändigt att använda en bromssko i en skarp kurva, ska en dubbelflänsad bromssko användas och den ska då placeras på innerrälen.

7 RUTINBESKRIVNING 7 (11) På spår med spårledning får dubbelflänsad bromssko endast användas om den har låga flänsar. Dubbelflänsad bromssko får aldrig för användas för uppbromsning i växlar och korsningar, eftersom den lätt fastnar och kan orsaka urspårning. På spår med gaturäl skall enkelflänsad sko med 60 mm bred sula normalt användas Målning Bromsskor ska vara målade med gul färg, om de inte är märkta för någon speciell användning. Bromsskor med speciell användning ska märkas särskilt. Bromsskons slityta får inte vara målad Förvaring Bromsskor som inte används får inte ligga slängda på spårområdet. De bör förvaras i särskilda bromsskoställ. Genom detta minskar olycksfallsrisken och man kan lätt finna dem. Dessutom undviks att kvarglömda bromsskor skadar t ex snöröjningsredskap eller blir skadade av sådana. På ställen där obehörig användning kan befaras (t ex obemannade driftsplatser) ska bromsskor förvaras i låst utrymme eller medföras dit och tas med därifrån efter användning.

8 RUTINBESKRIVNING 8 (11) 21. Anvisningar för övergångskoppel Allmänt Av tabellen framgår det vilka övergångskoppel som får användas mellan olika fordonstyper och för olika rörelser, samt om resande får medfölja eller inte. Övergångskoppel kan användas för koppling Typ av koppel BnY2 1) SA3-länk mellan och fordon i dragfordon med: X9, X20- X23 X1 Tåg Spf Vxl Får resande medfölja? med dragkrok dragkrok X X 2) X Ja SA3- koppel X X X X Ja 1) Man bör undvika att skjuta fordon med BnY2. 2) Sth 40 km/h.

9 RUTINBESKRIVNING 9 (11) Handhavande av olika övergångskoppel Övergångskoppel typ Bn Y2 Allmänt Övergångskopplet kopplas först till automatkopplet och därefter till dragkroken. Fordon som är kopplat med denna typ av övergångskoppel får endast skjutas om det absolut inte kan undvikas. Kopplet är konstruerat för dragning och skador kan lätt uppstå vid skjutning. Koppelbulten används även till att skruva ut och in spännskruven. Koppling till automatkopplet Dra ut spärren till spännskruven och vrid spärren åt sidan. Kontrollera att spännskruven är utskruvad ca 2 cm. 1. För automatkopplets losskopplingshandtag sakta mot lossningsläget och passa samtidigt in övergångskopplets koppellänk i urtaget i automatkopplets hjärtskiva. 2. Kontrollera därefter att övergångskopplets tärning griper i automatkopplets koppellänk. Om det inte sker, underlättas ingreppet om losskopplingshandtaget sakta förs mot losskopplingsläget, varvid länken vrids utåt. Koppling till dragkroken Koppling till dragkroken får göras endast på rakspår eller i kurva med minst 400 m radie. Eftersom övergångskopplet vid koppling till dragkroken måste manövreras av en växlare, ska för signalgivning ytterligare en växlare finnas vid kopplingsstället. 1. Passa in dragkroken i övergångskopplet, sätt i koppelbulten i det hål som i höjdled passar till dragkroken på framförvarande fordon och vrid den så att handtaget pekar nedåt. När koppelbulten sätts in, ska den säkras med sprinten, som är fäst vid koppelhuvudet med en kedja. Sprinten är utförd enligt samma princip som en säkerhetsnål och fixeras på samma sätt. 2. Koppla tryckluftslangen till övergångskopplet och öppna luftledningen. Om tryckluftslangen måste sträckas hårt mot kopplingsnäven, bör om möjligt förlängningsslang användas. Losskoppling från dragkroken Vid losskoppling måste övergångskopplet först lossas vid dragkroken. 1. Stäng luftledningen och koppla loss tryckluftslangen vid övergångskopplet. 2. Ta ur koppelbulten. Losskoppling från automatkopplet 1. Dra ut spärren och vrid den åt sidan och skruva ut spännskruven ca 2 cm med koppelbulten. 2. Frigör automatkopplets koppellänk från övergångskopplets tärning genom att sakta föra losskopplingshandtaget och samtidigt med koppelbulten bända länken loss från tärningen. 3. Skruva in spännskruven och spärra den. 4. Placera koppelbulten i ett av hålen i koppelhuvudet och säkra den. 5. Vrid losskopplingshandtaget mot lossningsläget och lyft av övergångskopplet.

10 RUTINBESKRIVNING 10 (11) Övergångskoppel typ SA3-länk Allmänt Övergångskopplet kopplas först till automatkopplet och därefter till dragkroken. Fordon som är kopplat med denna typ av övergångskoppel får endast skjutas om det absolut inte kan undvikas. Kopplet Två länkkoppel ska finnas på varje lok med SA3-koppel. Lok med automatkoppel typ SA3 har buffertar till skillnad mot vagnar med SA3-koppel. SA3-länken får användas endast mellan lok och fordon med dragkrok. SA3-länken består av ett tvärstycke (1) och två länkar (2). Tvärstyckets överdel har två tappar (3) och (4). Tapp (4) har gul märkning. Fig 4 Tillkoppling SA3-länken kopplas till automatkopplet genom att tvärstycket (1) vänds med den gula märkningen (4) uppåt och uppifrån förs ned i automatkopplets gap, så att den gula märkningen sammanfaller med den gula märkningen på automatkoppet (fig 5a). Tvärstycket måste sättas in i automatkopplets gap så att tappen (3) stöder sig mot kilen (5) och tappen (4) går in bakom automatkopplets klo (6).

11 RUTINBESKRIVNING 11 (11) Fig 5a Fig 5b Losskoppling 1. Koppla ur med urkopplingshandtaget på lokets sida, varvid SA3-länken lösgörs. 2. Lösgör länken från dragkroken och placera den på loket.

SMoKD Växling_03

SMoKD Växling_03 SMoKD 33.319 Växling Giltig från: 2011-01-01 Granskat 20160726: Björn Fura Giltig till: Tillsvidare Godkänt 20160730: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse

Läs mer

Växlingsinstruktion. Innehåll

Växlingsinstruktion. Innehåll Dokument-ID: AST-0255 Skapat av: Jens Forsberg Version: 1 Godkänt av: Mats Westling Dokumenttyp: Rutin Godkäntdatum: 2017-01-23 Kategori: Arbetsmiljö, Säkerhet IBAB Växlingsinstruktion Innehåll 1 Syfte...2

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping 1(8) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-20 7.0 2012-11-02 EM

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle 1(8) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-16 5.0 2012-11-02 EM 41-104

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-19 8.0 2014-05-23 EM

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR Följande trafiksäkerhetsinstruktion ska användas i samband med växling och arbeten på Ånge Kommuns spåranläggning. en är reviderad utifrån

Läs mer

Handbok JTF. 11. Broms

Handbok JTF. 11. Broms Handbok JTF 11. Broms 2 Broms 11 Referens Giltigt from datum TSFS 2009:27 2009-05-31 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 11 Broms 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

SMoKD 33.311 Handhavande av drivfordon och manövervagnar i anslutning till färd v03.doc3

SMoKD 33.311 Handhavande av drivfordon och manövervagnar i anslutning till färd v03.doc3 anslutning till färd Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-07-18 Reviderad

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Version 1. 2010-02-01 Järnvägsnätsbeskrivning Skånska makadam För tågplan med början 2010-02-01 Vi levererar material av hög kvalitet. Med lokal kompetens och försäljningsställen över hela landet blir

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Järnvägsnätsbeskrivning 1(11) Innehållsförteckning 1 Allmän information 3 1.1 Inledning 3 1.2 Juridisk status 3 1.3 Giltighetstid och ändringar 3 1.4 Publicering 3 1.5 Kontakter för mer detaljerad information

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö lok- och vagnverkstad

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö lok- och vagnverkstad Dokumentnamn Process Sida 1(14) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-21 4.0 2011-10-01 EM 41-111 Malmö C Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

TRAFIKVERKET BVF 646.6 E1

TRAFIKVERKET BVF 646.6 E1 TRAFIKVERKET BVF 646.6 E1 TRAFIKPLATSINSTRUKTIONER Lokala föreskrifter som berör förare och/eller banpersonal finns för följande tpl (märkta med * efter namnet i linjebeskrivningen): SID TRAFIKPLATS SIGN

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-27 5.0 2012-11-02 EM 41-119

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (36) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin TDOK 2013:0445 2013/68385

RUTINBESKRIVNING 1 (36) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin TDOK 2013:0445 2013/68385 RUTINBESKRIVNING 1 (36) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin TDOK 2013:0445 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01 1.0

Läs mer

Tillsammans blir vi bättre

Tillsammans blir vi bättre Tillförlitligare vintertrafik Tillsammans blir vi bättre Tips, råd och information till dig som jobbar operativt med järnvägstrafik Version 3, 2015 Tillförlitligare vintertrafik Innehållsförteckning Att

Läs mer

MRO säo MRO säo Innehållsförteckning I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK ANVISNINGAR M M...7. Inrättat.

MRO säo MRO säo Innehållsförteckning I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK ANVISNINGAR M M...7. Inrättat. MRO säo MRO säo Innehållsförteckning I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Nr Daterat Inrättat datum 1 2 3 4 5 6 7 8 av ANVISNINGAR M M...7 BEGREPPSFÖRKLARINGAR 1 Begreppsförklaringar...9

Läs mer

Jernhusens Infrastruktur Hallsberg Godsvagnsverkstad Cirkellokstall Lokverkstad

Jernhusens Infrastruktur Hallsberg Godsvagnsverkstad Cirkellokstall Lokverkstad Dokumenttyp Verksamhetsområde Lokal instruktion och vägledning Jernhusens järnvägsverksamhet 5 1 (8) Upprättad av Niklas Lindhe Beslutas av Chef affärsområde depåer Giltigt fr o m 2016-05-16 Jernhusens

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-28 5.0 2012-11-02 EM 41-121

Läs mer

Vanliga avdrag i rallylydnad

Vanliga avdrag i rallylydnad Vanliga avdrag i rallylydnad SAMMANSTÄLLNING AV VANLIGA AVDRAG FRÅN DOMARKONFERENSEN 2014 GENERELLA AVDRAG Sträckt koppel -1 SK Nosar kortvarigt på marken, banmaterial eller person -1 NOS Hunden som tillfälligt

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-22 3.0 2011-10-01

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 3 Gällande fr. o m: 2016-03-14 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mikael Martinsson Oskarshamns Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Oskarshamns Hamn

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge 1(10) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-15 4.0 2012-11-02 EM

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 10, 2015-11-09 Infrastrukturanläggning: Östra hamnen och Västra hamnen

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 15 Gällande fr. o m: 2016-04-01 Utgåva: 4 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mathias Johansson TK Jönköpings kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Jönköpings kommun

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:534 Utkom från trycket den 25 augusti 2015 beslutade

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

OSPA Obehöriga stoppsignalpassager

OSPA Obehöriga stoppsignalpassager OSPA - händelser Infoblad nr 7, april 2014 OSPA Obehöriga stoppsignalpassager Tema Sekundära händelsekategorier Här fortsätter serien med beskrivning av OSPA händelsekategorier. Nu har turen kommit till

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur LULEÅ NOTVIKEN SVARTÖN

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur LULEÅ NOTVIKEN SVARTÖN Dokumenttyp Verksamhetsområde Trafiksäkerhetsinstruktion Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (6) Upprättad av Stefan Halldén, 08-100 3263, stefan.hallden@jernhusen.se Beslutas av CTFI, Maria Denize Giltigt

Läs mer

Trafikledning - System R

Trafikledning - System R Trafikledning - System R 2009 04 27 Trafikledning - System R Trafikledning - System R 3 Innehåll Inledning 5 1 Signal i stopp 6 1.1 INFARTSSIGNAL OCH MELLANSIGNAL 6 1.2 UTFARTSBLOCKSIGNAL 6 1.3 MELLANBLOCKSIGNAL

Läs mer

AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500. Montering & Användarinstruktioner

AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500. Montering & Användarinstruktioner AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500 Montering & Användarinstruktioner INTRODUKTION Gratulerar till ditt köp av en högkvalitativ vinsch. Vi designar och bygger vinschar i enlighet med strikta specifikationer,

Läs mer

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Nya Perkinsmaskinen Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Svensk bruksanvisning Läs denna innan du börjar använda din nya Perkins. Såld i Sverige av: Iris Hjälpmedel AB Tel. 08 39 94

Läs mer

Termer - System E2 2008 09 15

Termer - System E2 2008 09 15 Termer - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Aktörer 6 2 Banan 7 2.1 BANANS INDELNING 7 2.2 SPÅR 7 2.3 VÄXLAR OCH SPÅRSPÄRRAR 8 2.4 SIGNALANLÄGGNINGAR, ALLMÄNT 9 2.5 SIGNALANLÄGGNINGAR,SIGNALER

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid.

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid. Dokumenttyp Verksamhetsområde Instruktion 1 (10) Upprättad av Ansvarig utgivare Giltig från Stefan Halldén Tfn: 08-4100 26 John Boldt-Christmas 2015-0-06 2 (10) 1. Inledning Hagalund är Sveriges största

Läs mer

Knutstorps Trafikövningsplats

Knutstorps Trafikövningsplats RISKUTBILDNING PÅ Välkommen till Knutstorps Trafikövningsplats med halka sommar som vinter Namn Datum Tid Pris Övrigt Innan du får delta i övningarna måste du visa en godkänd svensk/eu-legitimation! Version

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår 1(9) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Utgåva: 1 Gäller fr.o.m.2015-08-31 Infrastrukturanläggning: NLC Terminal i Umeå Infrastrukturförvaltare: Infrastruktur I Umeå AB Utgåva nr Revidering

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T

G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T GHJF 17 VÄXLINGSINSTRUKTION Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 10 sidor

Läs mer

Bärgningsinstruktion

Bärgningsinstruktion Bärgningsinstruktion 102 354 Innehåll INNEHÅLL Allmänt... 2 Lyftpunkter i chassit Generella lyftpunkter i chassit 3 Bärgning/bogsering Förberedande arbeten... 6 Bärgning Bärgning från dike... 8 Lyft av

Läs mer

BLANKETT 1 (9) Innehållsförteckning

BLANKETT 1 (9) Innehållsförteckning BLANKETT 1 (9) Dokumenttitel Innehållsförteckning 1 Bakgrund...2 2 Syfte...2 3 Instruktion...2 4 Beskrivning av de arbeten som avses...2 Bilaga 1. Checklista Platsbesök vid stabilitetspåverkande arbeten...

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Vattenmätarskåp för villa

Vattenmätarskåp för villa 160524 sida 1 av 9 Gäller för: Denna montageinstruktion gäller för Beulco Armaturs vattenmätarskåp med RSK 1881210 och övriga kundanpassade skåp. Rörgenomföringar/gumminippel för inkommande och utgående

Läs mer

Automatdragstång 26-080000

Automatdragstång 26-080000 MOUNTING INSTRUCTION 0-0-8 8-05000h Automatdragstång 6-080000 Beskrivning VBG Automatdragstång 6-080000 är en förlängbar dragstång med två eller fler fasta inställningslägen med luftmanövrerad låsning.

Läs mer

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 3 Avfallshantering 3 Användarinstruktion 4 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga icke

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön. I varje fall när det gäller varpa som motions- och familjeidrott. Som tävlingsidrott

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

GÖTEBORGS SPÅRVKGAR. Trafikavdelningen. Instruktion for trafikering av gemensam bansträcka SÄRÖBANAN/SPÅRVÄGEN. Enl. Trafikorder nr 34/62.

GÖTEBORGS SPÅRVKGAR. Trafikavdelningen. Instruktion for trafikering av gemensam bansträcka SÄRÖBANAN/SPÅRVÄGEN. Enl. Trafikorder nr 34/62. 1 GÖTEBORGS SPÅRVKGAR Trafikavdelningen Instruktion for trafikering av gemensam bansträcka SÄRÖBANAN/SPÅRVÄGEN Enl. Trafikorder nr 34/62 f m Instruktion för trafikering av gem ensam bansträcka SARÖBAN

Läs mer

Järnvägens elanläggningar

Järnvägens elanläggningar Järnvägens elanläggningar Innehåll Förord 3 Så får loket sin el 4 Omformad energi för tågbruk 6 Växelström med rätt spänning 7 Strömbrytare bryter strömmen snabbt 7 Kontaktledningen 7 Två system för att

Läs mer

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Utredningsrapport 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Synerginr: 38307 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning vid Gamleby 2010-05-20 Utredare:

Läs mer

Golfkiosk Modulo 122/222

Golfkiosk Modulo 122/222 Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Golfkiosk Modulo 122/222 EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 28 Innehåll 1 ÖVERSIKT 3 2 INSTALLATION 4 2.1 Rekommendation om placering, rumstemperatur, bultning och inkoppling

Läs mer

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen.

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄNT... 3 BESKRIVNING AV ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 SYMBOLER...

Läs mer

Innehållsförteckning Dokumentation för GROPVAGN A4 Försäkran om överensstämmelse 1 Säkerhetsinstruktion och kontrollrutiner för säkerhet 2 Funktionsbeskrivning och tekniska data 3 Monteringsanvisning och

Läs mer

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Övergångsställen Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Du ska ta hänsyn till fordonens hastighet och hur nära de är när du ska gå ut på ett övergångsställe. Korsa körbana eller cykelbana utan

Läs mer

RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Entreprenör, Drifttekniker 2014-09-01 Gällande

RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Entreprenör, Drifttekniker 2014-09-01 Gällande RUTINBESKRIVNING MAXIMO (6) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Version Kerstin Abrahamsson MX04-LH Roll Dokumentdatum Dokumentstatus 204-09-0 Gällande Dokumenttitel Syfte Denna lathund har tagits

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Balder 210 Revolver (SP210) Manual Rel.1.2-sv-2004 SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Före anslutning av maskinen till batteriet läs instruktionerna noga. Lerduvekastare kan vara farliga och

Läs mer

Driftinstruktioner Arbrå

Driftinstruktioner Arbrå Driftinstruktioner Arbrå Före start av anläggningen. - Stäng alla dräneringsventiler för vatten och tryckluftledningarna (OBS tryckluften i botten på barnbacken) - Använd dränkpumpen i brunnen så att flödet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Marschmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänna regler 2. Klädbestämmelser 3. Stavterminologi 4. Uppställning 5. Lystringsgrader a. Giv akt b. Lystring ställ/manöver 6. Instrumentupptagning/Instrumentnedtagning

Läs mer

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet)

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Grupp 1 Jetline Mät och räkna: Före eller efter: Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Var under turen känner du dig tyngst? Lättast? Spelar

Läs mer

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett PARAD Lördag 3 augusti 2013 Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett VÄLKOMNA ATT DELTA I ÅRETS STOCKHOLM PRIDE PARADE! Alla fordon måste vara anmälda före den 20 juli 2013. Inga oanmälda

Läs mer

Domaranvisningar Träningsklass 2016

Domaranvisningar Träningsklass 2016 Domaranvisningar Träningsklass 2016 Struken skylt utgår, -18 införs -18 poäng ersätter struken skylt. Det ska tydligt anges i protokollet, så att den tävlande förstår att något blivit rejält tokigt och

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

Elolyckor på järnväg. Redovisning av regeringsuppdrag

Elolyckor på järnväg. Redovisning av regeringsuppdrag Elolyckor på järnväg Redovisning av regeringsuppdrag ELSÄKERHETSVERKET Augusti 2011 Förord Regeringen har i regleringsbrevet för 2011 gett Elsäkerhetsverket i uppdrag att, efter samråd med Trafikverket,

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp Bruksanvisning NOAQ Boxvall BW50 1 (6) En NOAQ Boxvall är en självförankrande mobil skyddsvall mot översvämningar. NOAQ Boxvall BW50 dämmer vatten till en höjd av 50 cm. Genom att en boxvall är så lätt

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Utgåva: 2012-B, Gäller fr.o.m. 2012-12-20 Infrastrukturanläggning: Industrispår Kristinehamns kommun Infrastrukturförvaltare: Tekniska förvaltningen Kristinehamns

Läs mer

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon Gäller för Version Föreskrift Bv Koncern 3.0 BVF 925 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 t.v. Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-496/TR25 Leveransdivisionen Jörgen Nicklasson,

Läs mer

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD Dokumenttyp Verksamhetsområde Lokal instruktion och vägledning Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (7) Upprättad av Niklas Lindhe Beslutas av Chef affärsområde depåer Giltigt fr o m 201-05-1 Jernhusens Infrastruktur

Läs mer

Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Laddning av batteri... 5 Säkringar... 5 Manöverbox... 6 Armstöd... 6

Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Laddning av batteri... 5 Säkringar... 5 Manöverbox... 6 Armstöd... 6 Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Inbromsning av rullstol...4 Nödbromsning...4 Låsa bromsen...4 Omkoppling till körning...4 Lossa bromsen...4 Omkoppling till frikopplat läge...4 Laddning

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 I26143-S-13.04 INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 ASSALUB AB - 1 - www.assalub.se GENERELLA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OBS! Läs instruktionen noga innan fettpistolen tas i bruk. Om inte instruktionerna

Läs mer

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Personlig skyddsutrustning och klädsel Personlig skyddsutrustning bärs vid respektive aktivitet Körning Hjälm, handskar, körglasögon Grövre skor som

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion Trafikbestämmelser för järnväg Modul 2 Introduktion Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 2 Introduktion TDOK 2016:0038-2 Introduktion 2 Introduktion 3 Detta är modul 2 Introduktion

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

Installation instructions, accessories. Dragkrok, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden 30796879, 30796876, 31359712, 31359714.

Installation instructions, accessories. Dragkrok, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden 30796879, 30796876, 31359712, 31359714. Installation instructions, accessories Anvisningsnr 30796884 Version 1.3 Art. nr. 30796879, 30796876, 31359712, 31359714 Dragkrok, fast IMG-211570 Volvo Car Corporation Dragkrok, fast- 30796884 - V1.3

Läs mer

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ATT VISA HÄST VID HAND Unga hästar visas vid hand många gånger under uppväxten: som föl, vid rådgivande bedömning av unga hingstar,

Läs mer

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Detta behövs för monteringen: Rev.nr 120116 Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Bågfil Tumstock Kniv Montering Skuggtaket passar under tak där avståndet emellan

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0441 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer