Förslag till plan för drogförebyggande arbete i Marks kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till plan för drogförebyggande arbete i Marks kommun"

Transkript

1 1(18) Tjänsteställe Socialförvaltningen Handläggare Hans Borg Datum Beteckning Er beteckning Förslag till plan för drogförebyggande arbete i Marks kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande arbetet har under 2011 arbetat med att ta fram detta förslag till drogförebyggande plan. En harmonisering till regeringens mål för ANDT(alkohol, narkotika, dopnings och tobaks)-politiken har varit vägledande i arbetet. De föreslagna åtgärderna finns inom områdena: Tillgänglighetsbegränsande Efterfrågebegränsade Insatser för riskgrupper Bland förslagen märks; fortsatt omfattande tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen åtgärder för att minska langning, främst från äldre kamrater och syskon kommungemensam policy för att motverka tobaksbruk på grundskolor och gymnasiet kommungemensamt program för undervisning om ANDT från grundskolans årskurs 6 till och med gymnasiets årskurs 3. försöksverksamhet enligt riskbruksmodellen för årskurs 2 på gymnasiet, självscreening av alkoholbruk och möjlighet till individuell rådgivning prioritering från elevhälsan av insatser till de ungdomar som visar tidiga tecken på alkohol-, tobaks- eller narkotikamissbruk Bakgrund Styrgrupperna för det gemensamma barn- och ungdomsarbetet beslutade 2010 att tillsätta en arbetsgrupp för det drogförebyggande arbetet. Gruppens uppdrag var att kartlägga befintligt drogförebyggande arbete i kommunen och upprätta ett förslag till plan för det fortsatta drogförebyggande arbetet. Arbetsgruppen startade sitt arbete och har sedan haft ett arbetsmöte i månaden med uppehåll för juli och augusti.

2 2(18) Följande personer har ingått i arbetsgruppen, Örjan Andersson (KFF), Inger Strömberg (BUF), Mia Johansson (SOC) december 2010 april 2011, Anne-Marie Abbeli (SOC) maj 2011 augusti 2011, Lars-Göran Högeryd (SOC) september 2011 ff., Hans Borg (SOC), Christer Jonsson (BUF), Per Blanck (KFF) september 2011 ff. och Carl-Arvo Olsson (polisen). Hans Borg har varit sammankallande i gruppen. Nationella mål Den nationella mål- och uppföljningsstrukturen för ANDTpolitiken beskrivs i regeringens proposition En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (prop. 2010/11:47). Här beskrivs ett gemensamt övergripande mål för ANDT-politiken och sju långsiktiga mål. Övergripande mål Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. De sju långsiktiga målen 1. Tillgång till narkotika, dopningsmedel, alkohol och tobak ska minska. 2. Barn ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning eller tobak. 3. Antalet barn och unga som börjar använda tobak, narkotika och dopningsmedel eller debutera tidigt med alkohol ska succesivt minska. 4. Antalet personer som utvecklar skadligt bruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska succesivt minska. 5. Personer med missbruk eller beroende ska ha ökad tillgänglighet till vård och stöd av god kvalitet. 6. Antalet döda och skadade p.g.a. sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska minska. 7. En folkhälsobaserad och restriktiv syn på ANDT inom EU och internationellt. Mål fem i strategin berör vård och stödinsatser för personer med en missbruksproblematik och mål sju handlar om hur Sverige skall agera internationellt i ANDT området. Detta är områden som inte berör det som planen för det drogförebyggande arbetet i Marks kommun ska täcka in.

3 3(18) Planen för det drogförebyggande arbetet i Marks kommun bygger på propositionens övergripande mål och fem av de långsiktiga målen. Folkhälsomål inom drogområdet i Marks kommun Det övergripande målet för folkhälsoarbetet i Mark är enligt kommunens folkhälsopolicy att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett av de mål som kommunfullmäktige antagit för folkhälsoarbetet i Marks kommun är att synen på bruket av tobak och alkohol ska vara restriktiv, narkotika- och dopninganvändning ska inte tolereras samt skadeverkningarna av spelande ska motverkas. I riktlinjerna till folkhälsopolicyn specificeras detta ytterligare: - Narkotika och dopning ska inte förekomma i några sammanhang. - Arbete ska genomföras med fokus på drogfria zoner, alkohol och andra droger ska inte förekomma i följande sammanhang; i trafiken, under graviditeten och amningstiden, på arbetsplatsen, under barn- och ungdomstiden, i idrotts- och friluftsliv, i all samvaro med barn och ungdomar, vid offentliga arrangemang där barn, ungdomar och vuxna deltar tillsammans som vid konserter, bio, teater, festivaler och marknadsdagar. - Arbete genomförs för att begränsa tillgänglighet och att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. - Arbete genomförs för att åstadkomma attitydförändring hos ungdomar, föräldrar och andra vuxna. Forskning Arbetsgruppen har haft tillgång till en omfattande litteraturlista under arbetets gång. Den mesta av denna litteratur är utgiven av FHI (Statens folkhälsoinstitut) men även en del litteratur från andra kommuner och från CAN (Centralförbundet för alkoholoch narkotikaupplysning). Vi har valt att lyfta fram de slutsatser som ges i boken Alcohol no ordinary comodity, research and policy (på svenska Alkohol ingen vanlig handelsvara utgiven av FHI). Denna bok är utgiven av WHO år 2003 under redaktörskap av Thomas Babor och den har reviderats och återutgivits år Boken utgör den hittills mest grundliga genomgången av preventionsforskning inom alkoholområdet. I slutet av boken ges i tabellform en översikt över olika typer av preventionsåtgärder och för det kommunala verksamhetsfältet kan man lyfta fram: Upprätthålla regler för försäljning och servering.

4 4(18) Begränsa öppettider för restauranger och vara återhållsamma vid tillståndsgivning för att undvika överetablering. I samverkan med polisen verka för täta nykterhetskontroller i trafiken. Allmänbilda våra ungdomar för att ge legitimitet åt den restriktiva alkoholpolitiken. Upptäcka och ge råd till riskbrukare av alkohol. Behandla och därmed förbättra livsvillkoren för dem som drabbats av alkohol och andra drogers skadeverkningar. Kartläggning av insatser Arbetsgruppen har i sin kartläggning funnit att det finns en flora av drogförebyggande aktiviteter och verksamheter i kommunen. Någon uttalad strategi eller samordning av denna verksamhet har vi inte kunnat se utan mycket bygger på initiativ från enskilda eller enstaka verksamheter. Det har varit svårt att kartlägga hur stor del av olika verksamheter som är direkt drogförebyggande men även här verkar det mer bero på enskilda eller enstaka verksamheters engagemang i frågan. Vi kan konstatera att det finns ett behov av att samordna och utveckla aktiviteter och verksamheter kring det drogförebyggande arbetet. Likaså att välja insatser utifrån och att de ska vara verkningsfulla enligt någon form av forsknings- eller beprövad erfarenhetsresultat. Det behövs också en uthållighet och långsiktighet kring de val av insatser som skall genomföras. Några verksamheter som är värda att lyfta fram från vår kartläggning: Elevhälsans arbete med elever när hälsorisker uppmärksammas. Föräldraträffar i årskurs sju och åtta, enligt modellen Fritsla föräldraprogram. Policy i tobaksfrågor. Alkoholinformation med värderingsövningar, årskurs 2 på gymnasiet. Policy om drogfrihet vid skolans verksamhet. Tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen. Direktförverkande av alkohol (polisen). Ungdomsutvecklarnas förebyggande och uppsökande verksamhet bland ungdomar i riskzonen. Hälsolektioner med ANDT-undervisning. Lathund Agerande vid missbruk/droger hos ungdomar. Vår kartläggning finns i tabellform som bilaga. Användning av tobak, alkohol och narkotika För att ge en bild av hur användningen av tobak, alkohol och narkotika ser ut bland ungdomar i Marks kommun har vi valt att använda oss av diagram från lokala och nationella drogvaneundersökningar.

5 5(18) Rökning Figur 1, CAN riket Rökningen bland ungdomar i årkurs 9 har minskat sedan talet och är idag på ungefär halva den nivån som den hade för 40 år sedan. Figur 2, CAN-Mark Åren 2006 och 2010 gjordes lokala mätningar som visade att ungdomarna i Mark i stort sett hade samma tobaksvanor som i riket i övrigt.

6 6(18) Figur 3, CAN Riket Det dagliga, mer vanemässiga, rökandet i den här åldersgruppen är betydligt lägre. Figur 4, CAN Mark I Mark är det ungefär var 20:e pojke och var tionde flicka som röker varje eller nästan varje dag i åk 9.

7 7(18) Alkohol Figur 5, CAN Riket Skolelevers drogvanor 2011 Figur 6, CAN Riket Skolelevers drogvanor 2011 Även när det gäller alkohol har vi sett en nedgång sedan talet. Andelen alkoholkonsumenter i årskurs 9 är idag ca 60 pro-

8 8(18) cent och årskurs 2 på gymnasiet drygt 80 procent. Nivån är i stort sett densamma i Mark. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 33% Intensivkonsument, alkohol Pojkar 21% Årskurs två gymnasieelever Mark 2011: 42 % män och 37 % kvinnor intensivkonsumenter. 26% Flickor 27% Figur 7, CAN Mark Andelen ungdomar som dricker alkohol regelbundet och på berusningsnivå, så kallad intensivkonsument*, har även den minskat över åren och vi kan se nära nog en halvering av den gruppen sedan 70-talet. Undersökningarna i Mark pekar på ett liknande resultat. *dricker alkohol motsvarande minst 18 cl sprit eller en helflaska vin eller fyra stora flaskor stark cider/alkoläsk eller fyra burkar starköl eller sex burkar folköl vid samma tillfälle någon gång i månaden eller oftare.

9 9(18) Narkotika Figur 8, CAN Riket Skolelevers drogvanor 2011 I Mark var det 2010 sex procent av pojkarna och fem procent av flickorna som uppgav att de någon gång använt narkotika i årskurs 9 och 2011 var det på årskurs 2 bland gymnasieeleverna 9 procent av både de manliga som kvinnliga eleverna som uppgav detta. Förslag till åtgärder Gruppens förslag baseras på en avvägning mellan de mål som regeringen ställt upp på området, lokala kommunala mål, forskningsbaserad evidens och en pragmatisk bedömning av vad som är realistiskt att genomföra med hänsyn till lokala förhållanden. Vi har valt att satsa på ett mindre antal insatser för att öka sannolikheten för att dessa skall kunna genomföras väl och med tillräcklig omfattning. Skyddsfaktorer Det finns faktorer som på ett positivt sätt påverkar barn och ungas livsvillkor och bidrar till att barn och ungas hälsa kan utvecklas gynnsamt, de benämns skyddsfaktorer och kan ses inom fem områden; familjen, kamratgruppen/fritiden, skolan, sam-

10 10(18) hället och individen själv. Bland viktiga skyddsfaktorer kan nämnas: Goda, nära och kärleksfulla relationer till sina föräldrar, anhöriga och kamrater. En skola där alla elever trivs och fungerar väl och där det råder ett gott klimat, samt där eleverna lyckas med sina studier. Socialtjänst, hälsovård och andra välfärdsinstanser som klarar av att fånga upp och stötta de barn, unga och familjer som riskerar att utvecklas ogynnsamt och ge dem det stöd som de behöver. Ett allsidigt och utvecklande utbud av fritidsaktiviteter som den unge av egen fri vilja kan välja att delta i. Arbetet att utveckla den kommunala verksamheten inom dessa områden får anses ingå i förvaltningarnas huvuduppgifter och kommer inte i någon större utsträckning ingå i den drogförebyggande planen. Med detta vill vi ha sagt att vi ser skyddsfaktorerna som viktiga och att vi anser att kommunen ska arbeta intensivt med en utveckling av dem. I den drogförebyggande planen har vi valt åtgärder som är mer riktade som drogförebyggande. För föräldrastödet finns det redan en plan och det är kommunens folkhälsoenhet som har uppdraget att samordna den verksamheten. I någon enskild del kan den drogpolitiska planen och planen för föräldrastöd tendera att ta upp samma teman. Tillgänglighetsbegränsande åtgärder De mest verkningsfulla drogförebyggande åtgärderna är att minska tillgängligheten av tobak, alkohol och narkotika visar den forskning vi tagit till oss. Följande åtgärder inom detta område föreslår vi att kommunen prioriterar: Ett fortsatt omfattande tillsynsarbete enligt tobaks- och alkohollagen, både vad gäller serveringstillstånd, försäljning av folköl och tobak och rökfria områden. Åtgärder för att minska langning av alkohol och tobak. Den vanligaste langningen sker främst från äldre kamrater och syskon. Metoder för att nå dessa grupper utvecklas. Träffarna som erbjuds tonårsföräldrar i årskurs 7 och 8 utvecklas så att de särskilt tar upp frågan om langning och

11 11(18) vikten av en restriktiv hållning till tobak, alkohol och samt öka medvetenheten i hemmen om riskerna med cannabis. Att i samverkansavtalet med polisen verka för att polisen intensifierar insatser mot langning och utökar verksamheten med direktförverkande av alkohol enligt den så kallade Kronobergsmodellen. Efterfrågebegränsande Även inom det efterfrågebegränsade området hittar vi flera åtgärder som bör utvecklas i kommunen. Följande åtgärder inom detta område föreslår vi att kommunen prioriterar: En kommungemensam policy för hur grundskola och gymnasiet ska arbeta för att motverka tobaksbruk och upprätthålla tobakslagens regler om rökfria skolgårdar tas fram. Ett kommungemensamt basprogram för undervisning när det gäller tobak, alkohol och andra droger tas fram. Programmet ska sträcka sig från årskurs 6 till och med gymnasiets tredje årskurs. Målet med basprogrammet ska vara att eleverna löpande under sin skoltid får kunskaper och färdigheter för att kunna fatta hälsosamma beslut och att de får förståelse för samhällets restriktivitet inom ANDT-området. Fortsätta träffarna som erbjuds tonårsföräldrar i årskurs 7 och 8 och som behandlar föräldrars förhållningssätt i ANDT-frågor. Utveckla metoder så att ännu fler föräldrar nås av budskapet. Aktualisera de policys som finns vad gäller tobaks- och alkoholbruk vid studieresor, lägerverksamhet och liknande. Se över att reglerna i dem upprätthålls. Fortsätta bedriva informationsverksamhet och opinionsbildning kring ANDT-området. Detta för att motivera och förstärka andra insatser. Fortsätta utveckla de drogförebyggande verksamheterna kring skolavslutningarna. Här tänker vi i första hand på Mingla i Mark men också på det arbete som just påbörjats på gymnasiet kring studentavslutningen.

12 12(18) Insatser för riskgrupper När det gäller ungdomar är det viktigt att uppmärksamma de som uppvisar ett tidigt riskbeteende kring alkohol, narkotika och tobak. Följande åtgärder inom detta område föreslår vi att kommunen prioriterar: Marks gymnasieskola inleder en försöksverksamhet enligt riskbruksmodell där alla elever från årskurs 2 erbjuds individuell screening av alkoholbruk och vid behov individuellt anpassad rådgivning. I den samverkan som styrgrupperna för det gemensamma barn- och ungdomsarbetet ger möjlighet till påverka Primärvården så att man inom vårdcentraler och ungdomsmottagning i högre grad än idag använder screening och kort rådgivning enligt riskbruksmodellen i mötet med ungdomar. Prioritering från elevhälsan av insatser till de ungdomar som visar tidiga tecken på alkohol-, tobaks- eller narkotikamissbruk. Socialtjänsten utvidgar sina rådgivande och stödjande insatser till ungdomar och föräldrar. Socialtjänsten bör kunna erbjuda spetskompetens kring ungdomars missbruk för behandling och stöd till såväl enskilda som andra kommunala verksamheter. Vid händelser kring ungdomar där behovet anses vara så stort att den befintliga organisationen inte klarar situationen finns konceptet SSPF (socialtjänst, skola, polis och fritid). Arbetet kring SSPF bör utvecklas och om möjligt samordnas med GAIK (gemensamt arbete i kommunen). Reflektioner Under den tid vi arbetat med denna plan har vi reflekterat över några företeelser som vi känner inte riktigt passar in under förslag till åtgärder men som ändå är värda att ta upp i denna plan för drogförebyggande arbete.

13 13(18) Det händer vid några tillfällen om året att kommunala lokaler hyrs ut till tillställningar där man befarar att ungdomar festar med alkohol och andra droger. Likaså händer det att man på skolor får samla in tomflaskor från helgernas uthyrningar. En reflektion vi gjort kring detta är att de regler och policys som gäller för lokalernas ordinarie verksamheter även borde gälla vid uthyrning av lokalerna övrig tid. Till och från får skolor och annan kommunal ungdomsverksamhet förfrågningar eller erbjudanden om att före detta missbrukare ska komma och informera kring alkohol och andra droger. Det finns idag bra kunskap om att detta är kontraproduktivt, speciellt för de ungdomar som befinner sig i någon form av riskzon kring alkohol och andra droger. Någon form av rekommendation om att inte använda sig av föreläsare som själva haft en missbruksproblematik borde finnas och göras känd ute i verksamheterna. Denna typ av föreläsningar bör åtminstone inte användas som enstaka händelse utan i så fall ingå i ett större sammanhang. Uppföljning De åtgärder som kommer att genomföras enligt denna plan måste dokumenteras vad gäller såväl volym, täckningsgrad och omfattning. Detta för att det skall vara möjligt att göra en uppföljning av verksamheten. Planen måste revideras med jämna mellanrum. Med tanke på att detta arbete skall ske med stor uthållighet och långsiktighet så bör planen revideras som tidigast var tredje år. MARKS KOMMUN Arbetsgruppen för drogförebyggande arbete Hans Borg Sammankallande

14 14(18) Referenser B Babor, Thomas (2004). Alkohol: ingen vanlig handelsvara. Stockholm: Statens folkhälsoinstitut Babor, Thomas (red.) (2010). Alcohol: no ordinary commodity: research and public policy. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press Blanck, Per (2011) Drogvaneundersökning årskurs 9 Marks Kommun 2010 Regeringens prop. 2010/11:47 (2010) En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Henriksson C, Leifman H (2011) Skolelevers drogvanor, CAN Rapport 129

15 15(18) Bilaga. Kartläggning av drogförebyggande verksamhet i Mark Version 1: Aktör Primärprevention. Insatser som riktar sig till alla ungdomar, år. Sekundärprevention. Insatser som riktar sig till de ungdomar som befinner sig i olika riskgrupper, år. Tertiärprevention, begränsa problem som redan finns. (Ej aktuellt nu) BUF (grundskola) BUF (gymnasiet) o (Individuella utvecklingsplaner, IUP) Elevhälsan Föräldrasamtal FFP åk 7 och 8 o (Kamratstödjare) Kunskap, hit hör de tre kommande punkterna: Hälsolektioner ANDT-undervisning Föreläsningar Utvecklingssamtal Policy i tobaksfrågor Hälsosamtal, elevhälsan, åk 1 o (Besök av ungdomsmottagning i alla klasser) o (Mentorsamtal 1 gg/termin tillsammans med förälder) Alkoholinformation med värderingsövningar, åk 2 o (Handlingsplan vid Uppföljning av elevhälsan enskilt eller i grupp när hälsorisk uppmärksammas o (Västbus samverkan med SOC, BUP kring elever) o (Elevvårdskonferens, elever i behov av stöd) o (Åtgärdsprogram för elever som riskerar att inte nå målen) o (Kamratstödjare) Handlingsplan vid drog- och alkholanvändning o (Kurator för vuxna) (föräldrar) Uppföljning av elevhälsan enskilt eller i grupp när hälsorisk uppmärksammas o (Kommunal ungdomsuppföljning för ungdomar upp till 20 år) (BUF kansliet) o (Västbus samverkan med SOC, BUP

16 16(18) Aktör Primärprevention. Insatser som riktar sig till alla ungdomar, år. Sekundärprevention. Insatser som riktar sig till de ungdomar som befinner sig i olika riskgrupper, år. Tertiärprevention, begränsa problem som redan finns. (Ej aktuellt nu) elevs frånvaro. Samarbete med elevhälsan.) Rökförbud på skola och dess kringliggande områden Policy om drogfrihet vid alla skolans verkamheter inkl. studieresor o (elevskyddsombud) o (antimobbinggrupp) o (Kamratstödjare) Alla elever på gymnasiet får i kursen Idrott och hälsa information om doping. Idrottslärarna tar varje år hit en sakkunnig från Riksidrottsförbundet s k dopingpolis som föreläser om doping. kring elever) o (Elevvårdskonferens, elever i behov av stöd) o (Åtgärdsprogram för elever som riskerar att inte nå målen) Handlingsplan vid förekomst av droger SOC Tillsyn av tobaksoch folkölsförsäljning, Visa Leg Tillsyn av serveringstillstånd Tillsyn rökfria områden o (Närvara vid polisförhör) Råd och stöd till tonårsföräldrar vid förekomst av droger, enskilt och som gruppverksamhet Samverkan med skolor kring elever med drogproblematik Samverkan med ungdomsutvecklarna kring ung-

17 17(18) Aktör Primärprevention. Insatser som riktar sig till alla ungdomar, år. Sekundärprevention. Insatser som riktar sig till de ungdomar som befinner sig i olika riskgrupper, år. Tertiärprevention, begränsa problem som redan finns. (Ej aktuellt nu) domar med drogproblematik Påverkansprogram för unga lagöverträdare, drogproblem berörs LOB-samtal KFF o (Sommarverksamhet) Ungdomsutvecklarna o (Fritidsgårdar) Drogfria arrangemang o (Kulturarrangemang) o (Bibliotek) FFP år 7 och 8, KFF har huvudansvaret för denna aktivitet. Policy vid uthyrning av kommunala lokaler o (Arrangemang på fritidsgårdar) Ungdomsutvecklarna, samtal och stöd vid drogproblematik Polisen Direktförverkande av alkohol (med kontakt till vårdnadshavare för de som inte är myndiga) Tillsyn av serveringstillstånd Nykterhetskontroller i trafiken Begränsa tillgängligheten till illegal alkohol Uppdaga och lagföra narkotikamissbruk Medverka med info till de som dömts till vård enligt socialtjänstlagen

18 18(18) Aktör Primärprevention. Insatser som riktar sig till alla ungdomar, år. Sekundärprevention. Insatser som riktar sig till de ungdomar som befinner sig i olika riskgrupper, år. Tertiärprevention, begränsa problem som redan finns. (Ej aktuellt nu) Begränsa tillgängligheten till narkotika Primärvården o (Ungdomsmottagningen) Kyrkor o (Ungdomsverksamhet) Gläntan, gruppverksamhet för barn till missbrukare Föreningar o (Ungdomsverksamhet) Trafikskolor Risk 1:an, teoretisk kurs för alla körkortselever Aktivitet/verksamhet som är skrivna med fet stil är direkt drogförebyggande. o Aktivitet/verksamhet som är skriven utan fet stil och inom () är antingen en del av skyddsfaktorerna eller ingår i det som är tertiärprevention.

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31 Lokalt program Alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksförebyggande arbete i Kungsörs kommun 2015-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-07, 12 Innehållsförteckning REGIONAL OCH LOKAL STRUKTUR... 2

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Alkohol- och drogpolitiskt program Antaget av Kommunfullmäktige 2007-10-11, 178 Folkhälsorådet Skrivelse 1 (5) 2007-05-14 Lis palm 0526-19121 Dnr: lis.palm@stromstad.se

Läs mer

Innehåll UNDERSÖKNINGEN I SAMMANDRAG... 5

Innehåll UNDERSÖKNINGEN I SAMMANDRAG... 5 Drogvaneundersökning Åk 2 gymnasiet Stenungsunds Kommun 2011 En rapport från Per Blanck Utveckling AB, Fritsla, 2011 Frågor om undersökningen kan ställas till Stefan Persson, Stenungsunds Kommun Tel. 0303-73

Läs mer

Reviderat Drogpolitiskt handlingsprogram 2012-2014

Reviderat Drogpolitiskt handlingsprogram 2012-2014 Reviderat Drogpolitiskt handlingsprogram 2012-2014 Handläggare: Johan Sjöholm Datum: 2012-10-08 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Bakgrund... 4 2.1 Definition droger... 4

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska

Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska Handläggare Datum Mats Linde 2011-06-30 0480-45 30 02, 070-273 39 47 Barn- och ungdomsnämnden Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska program 2011-2012 Bakgrund En arbetsgrupp med Kjell

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM

DROGPOLITISKT PROGRAM DROGPOLITISKT PROGRAM 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se www.kalmar.se INLEDNING Kalmar

Läs mer

REVIDERING AV KALMAR KOMMUNS DROGPOLITISKA PROGRAM 2011 2014

REVIDERING AV KALMAR KOMMUNS DROGPOLITISKA PROGRAM 2011 2014 REVIDERING AV KALMAR KOMMUNS DROGPOLITISKA PROGRAM 2011 2014 Tobak, alkohol och övriga droger Inledning Många, både vuxna och barn, har det bra i Sverige. De flesta ungdomar är friska och har god kontakt

Läs mer

Drogvaneundersökning år 2008. Jämtlands gymnasium årskurs 2

Drogvaneundersökning år 2008. Jämtlands gymnasium årskurs 2 Drogvaneundersökning år 2008 Jämtlands gymnasium årskurs 2 Sammanfattning Under hösten 2006 tog den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting och Kommunförbundet samt Polisen initiativ till en bred

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun 1(8) Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun Handlingsplanen riktar sig till aktörer som på olika sätt arbetar med barn och ungdomar. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-23

Läs mer

Drogpolitiskt program för Kumla kommun

Drogpolitiskt program för Kumla kommun Drogpolitiskt program för Kumla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 19 april 2010, 57 Bakgrund Hösten 2007 antogs Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål. En god och jämlik hälsa i Örebro län 2008-2011.

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt. Hultsfreds kommun

Alkohol- och drogpolitiskt. Hultsfreds kommun Alkohol- och drogpolitiskt program för Hultsfreds kommun Arbeta fram strategier tegier för att t senare- lägga alkoholdebuten hos ungdomar Att t nedbringa den totala konsumtionen av alkohol Att t kraf

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Kommunfullmäktige 2005-06-14, 43 Sidan 1 av 14 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Hur har arbetet bedrivits 4. Samverkan 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola 1 Stora Hammar skola ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud mot användning av tobak, samt att medföra, överlåta eller förtära alkohol eller

Läs mer

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2016/0083.11.01 0480-450885 Socialnämnden Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun 2016-2020 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

DRoGFöReByGGAnDe handlingsplan

DRoGFöReByGGAnDe handlingsplan Drogförebyggande Handlingsplan Sölvesborgs kommun innehåll Del 1 Tillsyn 5 Del 2 Förebyggande insatser 9 Del 3 Informations- och utbildningsinsatser 15 Del 4 Behandlande insatser 24 Kontakta oss 26 Denna

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth 2016-03-01 2016-1056 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på LJUNGBY Handlingsplanen upprättad 6 maj 2013 Reviderad 20140811 Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol-

Läs mer

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Bakgrund Åtvidabergs kommun tilldelades statligt bidrag för att anställa en drogsamordnare. Samordnaren påbörjade sitt arbete den 15

Läs mer

Handlingsprogram för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete i Simrishamns kommun 2007-2010

Handlingsprogram för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete i Simrishamns kommun 2007-2010 Handlingsprogram för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete i Simrishamns kommun 2007-2010 Antaget av Kommunfullmäktige den 26 mars 2007 Inledning Kommunstyrelserna i Simrishamns, Sjöbo och Tomelilla

Läs mer

Ungdomars drogvanor 2011

Ungdomars drogvanor 2011 Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9 och gymnasiet år 2 CAN Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Ungdomars drogvanor 2011 Deltagande: Åk 9-18 av 18 klasser. Bortfall 0%.

Läs mer

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet. Bräcke kommun

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet. Bräcke kommun Drogvaneundersökning år 2008 Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet Bräcke kommun Sammanfattning Under hösten 2006 tog den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting och Kommunförbundet samt Polisen initiativ

Läs mer

ANDT-strategi för Söderhamns kommun 2015 2019. ANDT Alkohol Narkotika Dopning Tobak

ANDT-strategi för Söderhamns kommun 2015 2019. ANDT Alkohol Narkotika Dopning Tobak ANDT-strategi för s kommun 2015 2019 ANDT Alkohol Narkotika Dopning Tobak ANDT-strategi, innehåll Innehåll Sid. Bakgrund 3 5 Sammanfattning 6 Alkoholkonsumtion 7 Intensivkonsumtion alkohol 8 Högkonsumtion

Läs mer

Länsrapportens undersökning 2014 Stockholms stadsdelar ANDT

Länsrapportens undersökning 2014 Stockholms stadsdelar ANDT Länsrapportens undersökning 2014 Stockholms stadsdelar ANDT Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets samtliga 21 länsstyrelser

Läs mer

alkohol- och drogpolitiskt program

alkohol- och drogpolitiskt program alkohol- och drogpolitiskt program Särtryck ur Folkhälsopolitiska programmet för gotlands kommun 2003-2006 Alkohol- och drogpolitik en del av folkhälsopolitiken Var tredje elev röker i årskurs 9 varav

Läs mer

Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012

Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012 1 (6) Enheten för sociala frågor Kaisa Snidare 08-7854078 Sammanfattande årsredovisning av arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak på Länsstyrelsen i Stockholms län år 2012 Förebyggande arbete

Läs mer

alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011

alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011 Strategi för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011 Samrådsgruppen för alkohol- och narkotikapreventivt arbete i Örebro län Omslag: Sjön Möckeln en frusen vinterdag i januari

Läs mer

tobak alkohol - narkotika

tobak alkohol - narkotika Preliminär redovisning av några av svaren på Drogvaneundersökningar i Gotlands kommun under perioden 1998 26 avseende elever i åk 9 Vissa av frågorna belyser även elever i gymnasiet åk 2 för åren 24 26

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Förslag till drogpolitiskt program för Knivsta kommun KS-2010/298

Förslag till drogpolitiskt program för Knivsta kommun KS-2010/298 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-04-27 Kommunstyrelsen Förslag till drogpolitiskt program för Knivsta kommun KS-2010/298 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att förslag till

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Tranås Vaggeryd Värnamo Vetlanda

Läs mer

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2016-03-07 ON 2016/0047 0480-453515 Omsorgsnämnden Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-05-25 KS 2016/0279 Kommunfullmäktige Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag till Drogpolitiskt program

Läs mer

2016-01-20 FÖREBYGGARGRUPPEN. Verksamhetsbeskrivning

2016-01-20 FÖREBYGGARGRUPPEN. Verksamhetsbeskrivning 2016-01-20 FÖREBYGGARGRUPPEN Verksamhetsbeskrivning INLEDNING Uppdragsbeskrivningen syftar till att ge en samlad bild av förebyggargruppens verksamhet som utförs på olika nivåer och samverkanskonstellationer.

Läs mer

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet. Åre kommun

Drogvaneundersökning år 2008. Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet. Åre kommun Drogvaneundersökning år 2008 Årskurs 9 & Årskurs 2 på gymnasiet Åre kommun Sammanfattning Under hösten 2006 tog den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting och Kommunförbundet samt Polisen initiativ

Läs mer

Remiss - Drogpolitiskt program

Remiss - Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0029 52904 Södermöre kommundelsnämnd Remiss - Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx xx Inledning Riksdagen beslutade i mars 2011 om en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Älvkarleby Enköping Håbo Heby Knivsta Östhammar Tierp Uppsala Alkohol 100% 8 Tobak 100% 8 Narkotika

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Info Kommunens namn: Borgholm Borgholms kommun Emmaboda Emmaboda Högsby Högsby kommun Hultsfred Hultsfred Kalmar

Läs mer

Drogvaneundersökning år 9 2003

Drogvaneundersökning år 9 2003 Drogvaneundersökning år 9 2003 Innehåll SAMMANFATTNING... 5 OM UNDERSÖKNINGEN... 7 Svarsandel... 7 Läsanvisning... 7 DEFINITIONER... 8 Intensivkonsumtion... 8 RESULTAT... 9 TOBAK... 9 Andel rökare... 9

Läs mer

Cannabis och unga rapport 2012

Cannabis och unga rapport 2012 Cannabis och unga rapport 12 Kartläggning av cannabisanvändandet bland ungdomar och unga vuxna i Göteborg 11. Data från drogvaneundersökningar, UngDOK, folkhälsoenkäter och kartläggning av tungt narkotikamissbruk

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:29 Diarienr: 2001/0399 Handläggare: Gigi Isacsson Sektion/Enhet: Socialtjänst, skydd och säkerhet Datum: 2001-02-22 Mottagare:

Cirkulärnr: 2001:29 Diarienr: 2001/0399 Handläggare: Gigi Isacsson Sektion/Enhet: Socialtjänst, skydd och säkerhet Datum: 2001-02-22 Mottagare: Cirkulärnr: 2001:29 Diarienr: 2001/0399 Handläggare: Gigi Isacsson Sektion/Enhet: Socialtjänst, skydd och säkerhet Datum: 2001-02-22 Mottagare: Socialnämnd el motsvarande Individ-/och familjeomsorg Rubrik:

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Studentfirandet och alkoholen. Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län

Studentfirandet och alkoholen. Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län Studentfirandet och alkoholen Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län Stockholm 2013 2 INNEHÅLL Inledning... 4 Syfte... 5 Metod... 5 Resultat... 6 Kommunens alkohol-

Läs mer

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007 Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 METOD 4 RESULTAT

Läs mer

Drogvaneundersökning År 9

Drogvaneundersökning År 9 Drogvaneundersökning År 9 Uddevalla Kommun 2001 2 (23) Innehåll SAMMANDRAG... 5 OM UNDERSÖKNINGEN... 7 Svarsandel... 7 Läsanvisning... 7 RESULTAT... 9 TOBAK... 9 Andel tobakskonsumenter... 9 Andel rökare...

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM 2007-2011 2011 Antaget av kommunfullmäktige ktige 2007-12 12-1717 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Handlingsprogram för Åstorps kommun... 3 Övergripande mål för alkohol-

Läs mer

Alkohol, tobak, narkotika och dopning

Alkohol, tobak, narkotika och dopning 7 APRIL 21 Alkohol, tobak, narkotika och dopning Elever i årskurs sju och gymnasiets första år tillfrågades om alkohol- och tobaksbruk, liksom om inställning till narkotika, och om de använt narkotika

Läs mer

Stockholmsenkäten 2008

Stockholmsenkäten 2008 SIDAN 1 Stockholmsenkäten 2008 Ungdomars drogvanor, psykiska hälsa och upplevelse av skolan. Stockholmsenkäten Utgör underlag för planering av och beslut om preventiva insatser. Mäter normbrytande beteende,

Läs mer

Drogvanor. årskurs 2 på gymnasiet. 2006 i Västernorrland

Drogvanor. årskurs 2 på gymnasiet. 2006 i Västernorrland Drogvanor årskurs 2 på gymnasiet i Västernorrland Undersökningens genomförande Denna statistiksammanställning baseras på Centralförbundet för alkohol & narkotikaupplysning, CAN: s undersökning av skolelevers

Läs mer

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET SURAHAMMARS VISION BARN OCH UNGDOMSTIDEN 0-18 ÅR SKALL VARA FRI FRÅN ALKOHOL, NARKOTIKA OCH TOBAK ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2007-2010 SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Årjäng Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Hammarö Karlstad Kil Kristinehamn Munkfors Säffle

Läs mer

Förord. Människor är som stenar, en del är runda, en del är välslipade andra är kantiga. Heléne Björklund Kommunstyrelsens ordförande

Förord. Människor är som stenar, en del är runda, en del är välslipade andra är kantiga. Heléne Björklund Kommunstyrelsens ordförande Förord Hälsa och trygghet är viktiga grundstenar i vårt samhälle. Missbruk av alkohol och narkotika leder ofta till allvarliga problem med hälsan samt våld och kriminalitet. Därför är det drogförebyggande

Läs mer

Drogpolitiskt program Örkelljunga kommun

Drogpolitiskt program Örkelljunga kommun Drogpolitiskt program Örkelljunga kommun Inledning Kommunen tar i detta program tydlig ställning vad gäller droger på det lokala planet. Det skall vara vägledande för nämnder och förvaltningar i verksamhetsplanering

Läs mer

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE 1:1 Socialkontoret Dnr SN/2015:264-034 Individ- och familjeomsorgen 2015-06-29 1/4 Handläggare Annica Westling Tel. 0152-296 80 Socialnämnden Remissvar på motion om förstärkning av det

Läs mer

En drogfri miljö. Drogpolicy

En drogfri miljö. Drogpolicy En drogfri miljö Drogpolicy Denna policy gäller för kommunala och fristående grundskolor, gymnasieskolor och gymnasiesärskolan i Kungsbacka kommun från och med vårterminen 2012 kungsbacka kommun Målsättning

Läs mer

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (6)

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (6) Drogpolicy StorsjöGymnasiet 0 (6) Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Definition... 2 Målsättning... 3 Handlingsplan... 3 Förebyggande åtgärder... 3 Direkta åtgärder... 3 Tecken och symtom... 5

Läs mer

Övergripande mål Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk Målet innebär - en nolltolerans mot narkotika

Läs mer

Handlingsplan för det drogförebyggande arbetet 2015 2016 i Munkedals kommun Alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT)

Handlingsplan för det drogförebyggande arbetet 2015 2016 i Munkedals kommun Alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) Handlingsplan för det drogförebyggande arbetet 2015 2016 i Munkedals kommun Alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) Antagen i kommunstyrelsen 3 dec 2014 Utgångspunkt Genom en handlingsplan vill Munkedals

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet

Länsrapport 2012 Stockholms stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet Länsrapport 2012 Stockholms stadsdelar Det ANDT-förebyggande arbetet 1. 1. Stadsdelens namn Stadsdelens namn: Bromma Enskede-Årsta-Vantör Farsta Hägersten-Liljeholmen Kungsholmen Norrmalm Rinkeby-Kista

Läs mer

Länsrapport 2012 Storstadskommunerna: Stockholm, Göteborg och Malmö. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Storstadskommunerna: Stockholm, Göteborg och Malmö. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Storstadskommunerna: Stockholm, Göteborg och Malmö Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Malmö Stockholm Göteborg Alkohol 100% 3 Tobak 100% 3 Narkotika

Läs mer

Remissvar - Drogpolitiskt program

Remissvar - Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-03-02 BUN 2016/0191 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun KS 22:1 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:46-034 2015-09-21 1/2 Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016. Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND

VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016. Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND VERKSAMHETSPLAN ANDT 2016 Alkohol Narkotika Dopning Tobak SAMHÄLLSRÅD VÄRMLAND PUBLIKATIONSNUMMER 2016:10 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND 2016-04 Publ nr 2016:10 ISSN 0284-6845 Rapporten är sammanställd av Maude

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program för s kommun Innehåll Drogpolitiskt program... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Alkohol... 5... 5 Barn och ungdomar... 6 Vuxna... 6 Narkotika... 8... 8 Barn och

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Arboga Fagersta Hallstahammar Köping Kungsör Norberg Sala Skinnskatteberg Surahammar Västerås Procent

Läs mer

Länsrapport 2014 Jönköpings län

Länsrapport 2014 Jönköpings län Länsrapport 24 Jönköpings län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets samtliga

Läs mer

Länsrapport 2012 Jämtlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Jämtlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Jämtlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Åre Berg Bräcke Härjedalen Krokom Östersund Ragunda Strömsund Alkohol 75% 6 Tobak 75% 6 Narkotika

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Hallands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Alkohol 83,3% 5 Tobak 66,7% 4 Narkotika

Läs mer

Folkhälsoplan 2014 och budget

Folkhälsoplan 2014 och budget Folkhälsoplan 2014 och budget Dokumenttyp Folkhälsoplan och budget 2014 Ämnesområde Folkhälsa Ägare/ansvarig Folkhälsorådet /Susanne Hafstad Antagen av Folkhälsorådet 2013-11-29 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor.

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Grund och särskolans handlingsplan mot droger skall vara tydlig och syfta till att förebygga, upptäcka och ingripa mot bruk samt missbruk

Läs mer

Drogvanor, åk 9, Kalmar, 2010

Drogvanor, åk 9, Kalmar, 2010 Drogvanor, åk 9,, 2010 Enkätundersökning, CAN Generellt lägre nivåer jämfört med riket Alkoholkonsumenter Total årlig alkoholkonsumtion Intensivkonsumtion Provat narkotika Rökare Snusare Alkoholkonsumenter

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

i Västernorrland Drogvanor årskurs 9 i grundskolan 2008

i Västernorrland Drogvanor årskurs 9 i grundskolan 2008 Drogvanor årskurs 9 i grundskolan i Västernorrland Undersökningens genomförande Denna statistiksammanställning baseras på Centralförbundet för alkohol & narkotikaupplysning, CAN: s undersökning av skolelevers

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Uppsala. Otti Aoif-äWI. Handlingsplan mot droger för grundskolan. Utbildningsnämnden. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

Uppsala. Otti Aoif-äWI. Handlingsplan mot droger för grundskolan. Utbildningsnämnden. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta Otti Aoif-äWI Uppsala * "KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Annbritt Öqvist Datum 2015-01-16 Diarienummer UBN-2015-0423 Utbildningsnämnden Handlingsplan mot droger för grundskolan Förslag till

Läs mer

PM om livsstilsstudien 2012 och handlingsprogram för Ungt Fokus

PM om livsstilsstudien 2012 och handlingsprogram för Ungt Fokus 1(11) om livsstilsstudien 2012 och handlingsprogram för Ungt Fokus Ungt Fokus Uppdrag och verksamhet Ungt Fokus är en verksamhet inom Danderyds kommun som syftar till att ge unga i kommunen en bra och

Läs mer

Länsrapport 2012 Västra Götalands län exklusive Göteborgs stad. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Västra Götalands län exklusive Göteborgs stad. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Västra Götalands län exklusive Göteborgs stad Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Ale Alingsås Åmål Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 3. Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 3. Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Styrdokument 1 Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Inledning Det alkohol- och drogpolitiska programmet uttrycker Fagersta kommuns

Läs mer

Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015

Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015 Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015 Bakgrund Att minska brottsligheten och öka människors trygghet är kriminalpolitikens grundläggande målsättning I januari 2008 presenterade

Läs mer

DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR ÅTVIDABERGS KOMMUN

DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR ÅTVIDABERGS KOMMUN 1 DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR ÅTVIDABERGS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige, 5 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DROGPOLITIK... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Nationella handlingsplaner... 3 1.3 Lokala styrdokument...

Läs mer

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län Foto: Richard Ryan Danderyds kommun den 17 april 2013 Nationell

Läs mer

Alkohol & narkotika bland ungdomar

Alkohol & narkotika bland ungdomar Alkohol & narkotika bland ungdomar Siri Nyström CAN 08 412 46 24 siri.nystrom@can.se Barnsäkerhetsforum 2011, 4 oktober, Karlstad Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning Intresseorganisation

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ANDT-FÖREBYGGANDE ARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR ANDT-FÖREBYGGANDE ARBETE Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR ANDT-FÖREBYGGANDE ARBETE ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2016-03-09, 80 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: KOMMUNCHEF GÄLLER

Läs mer

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd 2013-03-05 2(9) Sammanfattning Målsättningen med Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013

Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013 Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013 Definitioner ANT: AUDIT: Barn: BDI: BUN: BVC: Droger: Galaxen: IFO: KUF: LPF-94 : LPO-94: MVC: Riskbeteende/ riskzon: Trafiknykterhet: Ungdomar: Vuxna: Alkohol,

Läs mer

- alkohol- och drogpolitiskt program - Alkohol- och drogpolitiskt program 2010-2015. antaget av kommunfullmäktige 2010-06-14, 68

- alkohol- och drogpolitiskt program - Alkohol- och drogpolitiskt program 2010-2015. antaget av kommunfullmäktige 2010-06-14, 68 - alkohol- och drogpolitiskt program - Alkohol- och drogpolitiskt program 2010-2015 -1- antaget av kommunfullmäktige 2010-06-14, 68 - 2 - - alkohol- och drogpolitiskt program - Innehållsförteckning Inledning...5

Läs mer

Drogpolitisk handlingsplan 2018

Drogpolitisk handlingsplan 2018 Drogpolitisk handlingsplan 2018 Inledning Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad samordnar arbetet med att ta fram en kommungemensam drogpolitisk handlingsplan. I planen specificeras insatser

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer ANDT (ALKOHOL, NARKOTIKA, DOPNING OCH TOBAK) ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 Bakgrund Den 30 mars 2011 antog riksdagen en samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-,

Läs mer

2015:9. Utvärdering av regeringens strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

2015:9. Utvärdering av regeringens strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2015:9 Utvärdering av regeringens strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken MISSIV DATUM DIARIENR 2015-04-13 2013/135-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2013-05-30 S2013/4220/FST (delvis)

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Örebro län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Askersund Degerfors Hällefors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Lindesberg Ljusnarsberg Örebro

Läs mer

Från ord till handling i regeringens ANDT-strategi

Från ord till handling i regeringens ANDT-strategi Från ord till handling i regeringens ANDT-strategi Maria Renström Ämnesråd/Gruppledare ANDT och Socialtjänst Min presentation Hur kom vi fram till regeringens ANDT-strategi? Hur involverade vi praktiker,

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007 Kristianstads Kommun

Skolelevers drogvanor 2007 Kristianstads Kommun Skolelevers drogvanor 2007 Ansvarig uppgiftslämnare: Annika Persson, drogförebyggande samordnare Inledning Socialmedicinska enheten vid Lunds universitet genomförde under 2007 lokala drogvaneundersökningar

Läs mer

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun 2019-2020 1 Innehållsförteckning Inledning...2 En nationell strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2020...2 En plan för ANDT-arbetet

Läs mer