Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer"

Transkript

1 Remissammanställning Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer Gilbarko Vedeerot (GVR) GVR anser inte att kravet efter reparation var otydligt tidigare efter att vi fått transportstyrelsens svar PM Där anges att «kontroll efter reparation ska ske när någon av de komponenter, som enligt Certifikatet annex C i Standarden SSEN :2013 ingår i systemet för återföring, repareras eller byts ut». Att kravet idag inte skulle gälla alla reparationer är därför inte giltigt enl. GVR GVR är sedan över 1 år ackrediterade och har under denna tid följt detta krav utan att se några problem. Den promemoria som GVR hänvisar sig var svar på en fråga om kontroll efter reparation som baserades på de krav som gällde vid det tillfället. TS2511, 2.0, Väg och järnväg Linda Norberg Teknik väg Infrastrukturregler linda.norberg@transportstyrelsen.se

2 GVR håller inte med om att reparationer föranledda av Drive Offs inte skulle kunna påverka gasåterföringen. Hur vet Transportstyrelsen detta? Lutar man sig mot den test RISE och några serviceföretag gjorde som inte GVR var inbjuden att delta i så har vi redan skickat vår syn på denna till SPT där vi helt underkänner testet. GVR anser att det var för få Drive off simuleringar som gjordes för att kunna dra några rimliga slutsatser och att simuleringarna inte speglade verkliga trafikskador som det normalt är fråga om. Föreliggande föreskriftsändring handlar inte enbart om en viss typ av reparation och lutar sig inte på något specifikt underlag. Föreliggande föreskriftsändring är ett förtydligande för att kravet tydligare ska gå i linje med det syfte som finns i direktiv 2009/126, som vidare också är syftet med föreskrifterna; att minska mängden bensinångor som släpps ut i atmosfären vid tankning av motorfordon på bensinstationer. Att utföra kontroller efter reparationer som inte påverkar gasåterföringen skapar onödiga kostnader för oljebolagen utan att minska mängden bensinångor till luften. Huruvida reparation efter en drive off eller annan reparation påverkar gasåterföringen eller inte är upp till oljebolagen att bedöma och upp till oljebolagen att påvisa vid tillsyn.

3 GVR:s erfarenhet är tvärtom att det enda sättet att bedöma om gasåterföringen fungerar korrekt efter trafikskada är att just göra en Kontroll efter reparation. Det går inte att visuellt bedömma om trafikskadan påverkat gasåterföringen. Vi har klara erfarenheter av att byte av slangbrottsventil SBV inte är någon garanti för korrekt funktion. GVR har erfarenheten att det kan komma in vätska i gasslangen när SBV rycks isär och att denna sedan sugs in i gaspumpen som är känslig mot vätska. GVR har erfarenhet av gaspumpar som skurit efter en tid av detta skäl. Även den inre gasslangen kan lossna i sviveln och orsaka läckage. GVR har också erfarenheten av att ha bytt SBV efter Drive off men inte kunnat Kontrollera pga kylan i vintras. När vi sedan gjort Kontroll när temperaturen hamnat i rätt intervall så har inte gasåterföringen fungerat alls. Pistolerna har skadats och vi har varit tvungna att byta dessa. Bedömning att Kontroll av gasåterföringen efter en trafikskada inte behöver göras för att byte av SBV inte påverkat återföringsgraden är enligt vår mening kvalitativt inte en seriös bedömning. Se kommentar ovan.

4 GVR anser också att det nya tillägget «som kan påverka återföringsgraden» skapar en värre otydlighet när det är upp till oljebolagen själva att bestämma om återföringsgraden påverkas. Det öppnar för de minsta ambitiösa göra just den bedömningen vilket vi också ser ske idag. Dessutom är det i praktiken så att Oljebolagen inte specificerar som kan påverka återföringsgraden utan de säger bara till sin servicepartner att följa TSFS 2016 :36. Då blir det i praktiken den enskilda serviceteknikern som efter reparation gör bedömningen, kanske en sen fredag eftermiddag. Detta kan enligt GVR;s mening just skapa en osund konkurrens om olika kvalitet på bedömningar av återföringsgraden görs av oljebolag och deras servicepartners. Vi ser redan idag att så sker. Enligt 2 i TSFS 2016:36 är oljebolaget ansvarig för att kraven i föreskrifterna följs: 2 Den som är innehavare av tillstånd enligt 16 lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor att hantera bensin ansvarar för att bensinstationen har ett system för återföring av bensinångor som uppfyller kraven enligt dessa föreskrifter. Kravefterlevnad kontrolleras vid tillsyn.

5 GVR anser inte att Transportstyrelsen ska anpassa ändringen så att den öppnar för lägre kvalitetsnivå. Att vissa ännu inte ackrediterat sig är inget skäl att sänka ambitionsnivå och i praktiken friskriva Drive offs från kontroll. Transportstyrelsen borde istället se till att ackrediteringen genomförs så alla oljebolag och service organisationer får lika kostnader. En lägre ambitionsnivå påverkar faktiskt också Hänsysnmålet avseende miljön. GVR anser att ett tydligare krav i föreskriften där tillägget är efter reparation när någon av de komponenter, som enligt Certifikatet annex C i Standarden SSEN :2013 ingår i systemet för återföring, repareras eller byts ut. SPBI SPBI har tagit del av remissförslaget på ändringen av befintlig föreskrift gällande återföring av bensinångor på bensinstationer. SPBI är positiv till ändringar som förtydligar och förenklar, både för drivmedelsbolagen och de myndigheter som kontrollerar att föreskriften efterlevs. En tydlig beskrivning om vad som menas med en reparation som föranleder en gasåterföringskontroll innebär att onödiga kontroller undviks. Föreliggande föreskriftsändring innebär inte en sänkt ambitionsnivå. Föreliggande föreskriftsändring syftar till att förtydliga kraven så att de bättre stämmer överens med direktivets och föreskrifternas syfte. I Transportstyrelsens regelgivning strävar vi efter att utveckla funktionsbaserade regler snarare än detaljerade regler. Det som en av flera strategier att nå våra fyra mål: Våra regler är tidsenliga och möjliggör samhällets utveckling Vi har förmåga att möta teknikutvecklingen i transportsystemet Vi har säkra digitala lösningar som möter samhällets behov Vi bidrar till hållbara transporter

6 SPBI har låtit utföra kontroll på gasåterföringssystem, enligt SS EN :2013, före och efter utbyte av pistolsamt brytventiler och påvisat att dessa komponenter kan bytas mot likvärdiga utan att påverka gasåterföringsfunktionen. Dokumentation med ackrediterade mätprotokoll i fält samt bilder/ filmer finns som underlag. Vår tolkning av remissen är att en funktionskontroll kvarstår även om det utförs en reparation eller utbyte av en komponent som inte påverkar gasåterföringsfunktionen. Oljebolaget ansvarar för att kraven i föreskrifterna efterlevs. Oljebolaget ansvarar därför också för att bedöma om en kontroll efter reparation är behövlig. Att behövliga kontroller har genomförts kommer att efterfrågas vid tillsyn. Då funktionskontrollen utförs regelbundet i enlighet med drivmedelsanläggningens egenkontrollprogram anser SPBI att denna är tillräcklig för att säkerställa funktionen efter reparation eller utbyte av komponenter som inte påverkar gasåterföringsfunktionen.

7 SPT TS skriver att reparationer efter så kallade drive offs inte påverkar gasåterföringen. Det är oklart för oss på vilka grunder detta uttalande görs. Erfarenheten som SPTs medlemmar har är att beroende på omfattningen av skadan efter en drive off samt vilket gasåterföringssystem som är installerat påverkas återföringsgraden. Anledningen till att återföringsgraden påverkas vid drive off är att flera av de komponenter som kan påverka gasåterföringen måste bytas ut när en drive offs repareras. Föreliggande föreskriftsändring handlar inte enbart om en viss typ av reparation och lutar sig inte på något specifikt underlag. Föreliggande föreskriftsändring är ett förtydligande för att kravet tydligare ska gå i linje med det syfte som finns i direktiv 2009/126, som vidare också är syftet med föreskrifterna; att minska mängden bensinångor som släpps ut i atmosfären vid tankning av motorfordon på bensinstationer. Att utföra kontroller efter reparationer som inte påverkar gasåterföringen skapar onödiga kostnader för oljebolagen utan att minska mängden bensinångor till luften. Huruvida reparation efter en drive off eller annan reparation påverkar gasåterföringen eller inte är upp till oljebolagen att bedöma och upp till oljebolagen att påvisa vid tillsyn. Bifogad information om möjlig påverkan vid en drive off kommer att vara till god hjälp i kommande tillsynsarbete. Pistolventil Slangbrottsventil Slang Alla pistolventiler har proportionalventiler med olika funktioner. Vätska kan komma in genom coax slangen. När innerslangen av coax slangen är skadad så är det ett osynligt fel på utsidan.

8 Gasrören i pumpskåpet Reglerventil Gas pump Gas motor CPUkort Reglerkort för gasåterföring Slangen och gasrören är två olika komponenter i systemet. Finns i de system som inte har gasreglering i pistolventilen Vätska kan komma in i pumpen som påverkas Påverkas när det kommer vätska i pumpen Styrning av systemet kan sluta att fungera Finns i de system som inte har gasreglering i pistolen Med den nya definitionen i föreskriften, d.v.s. när en reparation som kan påverka återföringsgraden ska en kontroll utföras enligt standarden SS EN :2013 förstår vi inte hur TS har fastslagit att reparationer efter drive offs inte påverkar återföringsgraden. I utredningen står det även att det råder brist på ackrediterade kontrollorgan som kan utföra kontroller av gasåterföring. SPTs uppfattning är att det inte stämmer. Ett av SPTs medlemsföretag som är ackrediterat kontrollorgan har inte fått några frågor om de kan utföra någon av de föreskrivna kontrollerna. Huruvida reparation efter en drive off eller annan reparation påverkar gasåterföringen eller inte är upp till oljebolagen att bedöma och upp till oljebolagen att påvisa vid tillsyn. Uppgiften om tillgång till ackrediterade organ har inhämtats från oljebolagen. Den begränsade tillgången är inte alltid en fråga om att det inte finns ackrediterade organ att tillgå, utan en avtalsteknisk fråga där det organ oljebolaget har fleråriga avtal med saknar ackreditering i dagsläget. Konsekvensutredningen justeras.

9 Förslag till förändring av TSFS 2016:36 Ändringen i 12 från efter reparation till efter en reparation som kan påverka återföringsgraden är ett klart förtydligande av vad som gäller. I föreskriften står följande: Efter en större renovering, vid byte av cistern, efter flytt av mätarskåp samt efter en reparation som kan påverka återföringsgraden ska en kontroll utföras enligt standarden SS EN :2013. För att underlätta både för kontrollorganen och verksamhetsutövarna borde det dock förtydligas ytterligare när kontroller ska utföras dvs, ner till alla de komponenterna som just kan påverka återföringsgraden för kravet är även fortsatt ett funktionellt krav i föreskriften. Ett förtydligade av föreskriften skulle förhindra att onödiga kontroller utförs samt klargöra vilka reparationer som följts av en kontroll och vilka anledningar som ligger till grund att reparationer exkluderats från efterföljande kontroller. Det naturligaste skulle vara att ett förtydligande kommer in i föreskriften. Om det av någon anledning inte går att ta med förtydligandet i föreskriften skulle det vara lämpligt att ta fram en branschrekommendation för kontroll av gasåterföring. Ett ytterligare argument som stöder att ett förtydligande behövs, är att omställningen för att minska användning av fossilt bränsle kommer att ta cirka år. Kontroller kommer därför att behövas utföras under många år framöver. I Transportstyrelsens regelgivning strävar vi efter att utveckla funktionsbaserade regler snarare än detaljerade regler. Det som en av flera strategier att nå våra fyra mål: Våra regler är tidsenliga och möjliggör samhällets utveckling Vi har förmåga att möta teknikutvecklingen i transportsystemet Vi har säkra digitala lösningar som möter samhällets behov Vi bidrar till hållbara transporter Vi välkomnar att en branschrekommendation tas fram.

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning 2016-04-22 TSF 2015-146 Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Nya föreskrifter och

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Återföring av bensinångor. Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen

Återföring av bensinångor. Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen Återföring av bensinångor Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 1 juni 2016. Rättelseblad TSFS 2016:36 har iakttagits.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1, 2 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen (2011:346)

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den 31 oktober 2014. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1,2 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer

Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer Missiv 1 (3) Datum Dnr/Beteckning 2016-04-22 TSF 2015-146 Enligt sändlista Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer

Läs mer

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016 Denna Metodhandbok har tagits fram av branschorganisationerna Skandinavien Petroleum Technic Association, Jan-Erik Lindström (SPT) och Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, Marie

Läs mer

Branschens kompetenskrav för arbeten på drivmedelsanläggningar

Branschens kompetenskrav för arbeten på drivmedelsanläggningar Branschens kompetenskrav för arbeten på drivmedelsanläggningar Kompetenskraven som oljebranschen ställer är indelade i tre kategorier Kategoriindelningen är beroende av arbetets natur inom eller utanför

Läs mer

Sammanställd av branschorganen

Sammanställd av branschorganen METOD- HANDBOK För kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Naturvårdsverkets gällande föreskrifter.

Läs mer

Bensinstationshandboken i praktiken. 2009-04-23 BJÖRN HERLIN Enheten för brandskydd och brandfarliga vara

Bensinstationshandboken i praktiken. 2009-04-23 BJÖRN HERLIN Enheten för brandskydd och brandfarliga vara Bensinstationshandboken i praktiken 2009-04-23 BJÖRN HERLIN Enheten för brandskydd och brandfarliga vara Till vem riktar sig handboken Ackrediterade kontrollorgan Verksamhetsutövaren Föreståndaren Byggnadsnämnden

Läs mer

Bensin & dieselhantering. Anders Westerfors

Bensin & dieselhantering. Anders Westerfors miljö RAPPORT 2002:3 MILJÖKONTORET Bensin & dieselhantering Anders Westerfors Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Stadshuset vån 4 Telefon: 0920-29 30 00 E-post: Miljokontoret@lulea.se

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

SPBI Drivmedelsanläggningar

SPBI Drivmedelsanläggningar SPBI Drivmedelsanläggningar UTGÅVA 3; 2016-05-23 NYA DRIVMEDELSANLÄGGNINGAR Rekommendationer till medlemsföretagen angående god praxis för konstruktion och drift av bensinstationer för att minimera spill

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

- 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt

- 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (12) Lars Synnerholm 070-609 83 38 lars.synnerholm@msb.se Revidering av MSBFS 2011:8, främst - 2 kap 3, övergångsbestämmelser, samt - 2 kap 11 andra meningen

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96)

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2014-09-22 TSF 2014-204 Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96) Den föreslagna

Läs mer

- Risker. Bild. - Regler - Ansvar. Arbeten på drivmedelsanläggningar En utbildning för dig som arbetar inom drivmedelsbranschen

- Risker. Bild. - Regler - Ansvar. Arbeten på drivmedelsanläggningar En utbildning för dig som arbetar inom drivmedelsbranschen - Risker Bild - Regler - Ansvar Arbeten på drivmedelsanläggningar En utbildning för dig som arbetar inom drivmedelsbranschen ALLA YRKEN HAR SINA EGNA UTMANINGAR OCH SPECIELLA ARBETSMILJÖ. För oss som arbetar

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle Leverans av petroleumprodukter Information till dig som beställer och tar emot bränsle Bränsleleveranser Spill av eldningsolja och andra petroleumprodukter kan ge svåra skador på miljön, hälsan och byggnader.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; beslutade den 14 september 2017. TSFS 2017:84 Utkom från trycket den 27 september 2017 VÄGTRAFIK

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i kungörelsen (SNFS 1991:1) med föreskrifter om återföringssystem för bensingaser vid tankställen

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om återföringssystem för bensingaser vid tankställen för motorfordon; beslutade den 15 november 1990. Senast

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer det upplägg som föreskrivs i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Denna konsekvensutredning följer det upplägg som föreskrivs i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (17) ROS-BRAND Lars Synnerholm 010 240 4348 lars.synnerholm@msb.se Revidering av MSBFS 2011:8, främst 2 kap. 3 övergångsbestämmelser, 2 kap. 11 andra meningen,

Läs mer

MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00

MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00 MSBFS 2014:5 Seminariet inleds 13.00 Jan-Erik Lindström, SPT Program 2 december 2014 Plats: Norra Latin Drottninggatan 71b, Stockholm 13,00 13-10 Inledning Jan-Erik Lindström, SPT 13,10 14,00 Förändringar

Läs mer

TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING

TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING P R O J E K T A P P O R T L J U S D A L S K O M M U N M I L J Ö E N H E T E N TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING 2014 Kristin Berg, miljöinspektör Inledning och bakgrund Projektet görs

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Maja Englund 019-21 15 46 Miljönämnden Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Ärende Miljödepartementet

Läs mer

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor

Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (9) Brandskydd och brandfarlig vara Lars Synnerholm 010-240 43 48 lars.synnerholm@msb.se Cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor 1 Problemet

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissinstans Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) Kapitel Paragraf

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten 1 (8) Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten I juli 2015 skickade Livsmedelsverket ut en remiss med förslag till ändring

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2017:70 RI (Dnr 110-151/2017) Ansvaret för tillsyn över lagen och förordningen om krav på installationer för alternativa drivmedel Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 6 april 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012 Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld Branschdagarna Stockholm 2012 MSB:s uppdrag Arbeta för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Vi arbetar i hela hot- och riskskalan

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:127 Försäljning av drivmedel till

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen i Boverkets rapport 2015:2 Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Inledning Boverket har i sin rapport 2015:2 Genomförande av EU:s

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

Oljebolagens Kompetenskrav för Entreprenörer

Oljebolagens Kompetenskrav för Entreprenörer Oljebolagens Kompetenskrav för Entreprenörer Per Brännström HMS- Logistikansvarig, SPBI. per.brannstrom@spbi.se 08-667 0947 Branschdagarna 2012 Varför Kompetenskrav? Förändring i lagkrav 1.9 2010 Ny LBE

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Synpunkter föreskrifter och allmänna råd Kapitel Punkt Synpunkter Förslag till ändring Övriga kommentarer

Synpunkter föreskrifter och allmänna råd Kapitel Punkt Synpunkter Förslag till ändring Övriga kommentarer Svar på remiss gällande förslag till: Föreskrift om anmälan och identifiering av leverantörer av samhällsviktiga tjänster, dnr 2018:05893 Svarande organisation: Referens/diarienr: Energigas Sverige 2018-05893

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

BENSINSTATIONER Utgåva 2

BENSINSTATIONER Utgåva 2 BENSINSTATIONER Utgåva 2 REKOMMENDATIONER TILL MEDLEMSFÖRETAGEN ANGÅENDE GOD PRAXIS FÖR KONSTRUKTION OCH DRIFT AV BENSINSTATIONER FÖR ATT MINIMERA SPILL OCH LÄCKAGE AV HANTERADE PRODUKTER. REKOMMENDATIONERNA

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissammanställning 1 (5) Datum Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sjöfartsverket 1 kap. Oklart om föreskrifterna omfattar hydrokoptrar

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissinstans Sveriges MotorCyklister Kapitel Paragraf Synpunkt Har inget

Läs mer

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kosmetiska exponeringar och kosmetiska solarier samt föreskrifter om kontrollköp

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kosmetiska exponeringar och kosmetiska solarier samt föreskrifter om kontrollköp Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Remissammanställning; Naturvårdsverkets reviderade (föreskrift 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor

Remissammanställning; Naturvårdsverkets reviderade (föreskrift 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor Remissammanställning; Naturvårdsverkets reviderade (föreskrift 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor 24 st remissvar Avstår från att yttra sig (3): Kemikalieinspektionen,

Läs mer

Gasåterföring vid tankning,

Gasåterföring vid tankning, Gasåterföring vid tankning, Test/Kalibreringsenhet SPT Association, MID seminarie Föreläsare: Malte Ritzén Bürkert Contromatic AB Gasåterföring Bakgrund För att skydda vår miljö och även den som tankar.

Läs mer

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon Sprängämnesinspektionens författningssamling Sprängämnesinspektionens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått.

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått. PM 1 (16) Johan Lidbaum Avdelningen för anläggningar 010-168 05 51 2016-12-14 Dnr 16EV2147-2150 Bilaga 1: Installatörsföretagens synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elinstallationsföretag

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändring i föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från

Läs mer

Förslag för införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten

Förslag för införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten PM 2016:87 RV (Dnr 137-299/2016) Förslag för införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Remiss från Strålsäkerhetsmyndigheten Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Fordonsbesiktningar 1964 Obligatoriska besiktningar Kontrollbesiktningar Registreringsbesiktningar och enskilda godkännande Kran & Lyftplattformar

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter för ackreditering av organ som skall utföra vissa kontroller

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Hanna Garbergs Väg och järnväg Yrkestrafik Yrkestrafikregler Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Statisk elektricitet och potentialutjämning

Statisk elektricitet och potentialutjämning Statisk elektricitet och potentialutjämning Branschdagarna Stockholm 2012 Statisk elektricitet Händelse Spänning, V Gå med gummisulor Upp till 1000 Isolerad människa sommartid Upp till 10 000 Fläns på

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling ATEX och Brand 2013 Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling 1 Bakgrund ATEX : Lagar och föreskrifter Två delar Direktiv 94/9/EG Beslutade 23 mars 1994 Produktdirektivet

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Statens naturvårdsverks föreskrifter om begränsning av utsläpp av flyktiga organiska ämnen vid hantering av bensin vid depåer; SNFS

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018.

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; Utkom från trycket den 20 november

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser. Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014

Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser. Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014 Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014 Utveckling drivmedelsvolymer 2000 2013 Toppåret för bensin 1989 Minus 2 Mm3 eller ca 40 %

Läs mer