Återföring av bensinångor. Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Återföring av bensinångor. Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen"

Transkript

1 Återföring av bensinångor Seminarium MID-direktivet och återföring av bensinångor 2015 Linda Norberg, Transportstyrelsen

2

3 Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

4 Varför återföring? Miljö Bensinångor bidrar till bildandet av marknära ozon som gör att växter åldras snabbare, vilket bl a minskar mängden grödor på åkrarna. Hälsa Ozon verkar irriterande för slemhinnor och luftvägar. Bensen kan påverka blodcellernas funktion, minskar motståndskraften mot bakterieinfektioner och är cancerogent (leukemi, benmärgscancer och lungcancer).

5 Så här hänger lagstiftningen ihop EU-direktiv minimilagstiftning som måste implementeras i nationell lagstiftning EU-förordning direkt gällande i alla medlemsstater Lag antas av riksdagen Förordning antas av regeringen Föreskrift antas av myndigheter Ambition inom EU att harmonisera regler eller att medlemsstaterna ömsesidigt ska erkänna varandras produkter.

6 Standarder SS-EN Europastandard fastställd som svensk standard Kan vara frivilliga eller anges som obligatoriska i EUdirektiv, lag, förordning och föreskrifter.

7 Mandat Drivmedelslagen (SFS 2011:319) 22 Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om 4. märkning, utformning, provning och kontroll av anordningar för bränslepåfyllning. Drivmedelsförordningen (SFS 2011:346) 12 Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om 2. märkning, utformning, provning och kontroll av anordningar för påfyllning av drivmedel i syfte att minimera spill och säkra återföring av bensinångor.

8 Regelhistorik Ändrat genom 2014/99/EU TSFS 2014:75

9 För vem gäller kraven? Bensinstation varje anläggning där bensin distribueras till bränsletankar i motorfordon från stationära lagringstankar årlig omsättning större än 500 m 3

10 I klartext Motorfordon (2 lagen (SFS 2011:559) om vägtrafikdefinitioner) Ett motordrivet fordon som är avsett att användas huvudsakligen på väg, oavsett om det är färdigbyggt eller inte, och som är inrättat 1. huvudsakligen för att självständigt användas till person- eller godsbefordran, eller 2. för något annat ändamål än som avses under 1, om fordonet inte är att anse som en traktor eller ett motorredskap. Motorfordon delas in i bilar, motorcyklar och mopeder.

11 I klartext forts. Motorredskap Ett motordrivet fordon som är inrättat huvudsakligen som ett arbetsredskap eller för kortare förflyttningar av gods. Motorredskap delas in i klass I och klass II.

12 För vad gäller kraven? Bensin alla mineraloljederivat med eller utan tillsatser som har ett ångtryck (Reid) på 27,6 kilopascal eller mer och som är avsedda för användning som bränsle i motorfordon, med undantag för flytande motorgas (LPG)

13 I klartext Befintliga bränslen som omfattas är Bensin, och E85 Alkylat bör inte anses vara avsedd för tankning av motorfordon. För pumpar med bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol gäller kraven först från 1 januari 2019 eller vid större renovering.

14 Kraven i korthet System för återföring av bensinångor steg I ska finnas och fungera korrekt System för återföring av bensinångor steg II ska finnas installerat och ha en återföringsgrad på 85 procent Systemet ska vara provat och godkänt innan installation Systemet ska kontrolleras efter installation, efter reparation och årligen Systemet och pumpen ska märkas för information till kontrollorgan samt konsumentinformation

15 Vem får prova och kontrollera? Vad Provning innan installation Kontroll efter installation Kontroll efter reparation Årlig återkommande kontroll Vem Utförs av ackrediterat provningslaboratorium och godkänns av ackrediterat produktcertifieringsorgan A, B eller C*-organ A eller C*-organ A eller C*-organ * Om en kontroll utförs av ett C-organ får den utföras av samma person som installerat, reparerat eller utfört service på systemet. Detta gäller dock inte om kontrollorganet ingår i samma koncern eller bolag som bensinstationen. En återkommande kontroll får inte utföras av ett kontrollorgan som ingår i samma koncern eller bolag som bensinstationen.

16 Årlig återkommande kontroll Omfattar kontroll av att system finns installerat och att det stämmer med certifieringsintyg, kontroll av att volymförhållande är mellan 0,95-1,05, rätt märkning finns, och att driftsjournal finns och tillämpas.

17 Automatiskt övervakningssystem Om automatiskt övervakningssystem finns får de återkommande kontrollerna genomföras minst en gång vart tredje år.

18 Kontroll efter installation Omfattar kontroll av att system finns installerat och att det stämmer med certifieringsintyg, kontroll av att volymförhållande är mellan 0,95-1,05, rätt märkning finns, och att driftsjournal finns.

19 Kontroll efter reparation Omfattar kontroll av att system finns installerat och att det stämmer med certifieringsintyg, och kontroll av att volymförhållande är mellan 0,95-1,05.

20 Ackreditering SWEDAC Räkna med 6 månaders handläggning Kontaktperson Frida Larsson e-post frida.larsson@swedac.se tfn

21 Standarder för provning SS-EN :2013 om provning av produkt SS-EN :2013 om funktionskontroll i fält

22 Märkning För kontrollorganen (laddas ner hos CECOD) För konsumenten (laddas ner hostransportstyrelsen)

23 Tillsyn TS har ansvaret för tillsynen Samarbete med kommunernas miljönämnder Tillsyn sker gentemot innehavare av tillstånd enligt 16 lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor att hantera bensin Timdebitering Anna-Karin Bergström, och Tanja Vainionpää,

24 Tillsyn forts. Register över tillståndsinnhavare BI databas för statistik Ackrediterat kontrollorgan Rapporterar utförd kontroll Lätt klient, t.ex. app. Underlag för övervakning utförda kontroller Sänder kontrollrapport till systemet Ärendehanteringssystem Underlag för riskbaserade tillsyner Övervaka, handlägga, beslutslägga Tillsynshandläggare Titta på egna ärenden och rapporter Ev. något samspel gentemot kontrollorgans system Oljebolag/ tillståndsinnehavare Kontrollorgans system

25 Frågetecken som dykt upp längs vägen Det krävs ingen dispens/inget undantag för bensinstationer med omsättning lägre än 500 kbm/år. Övergångsbestämmelser gäller endast provmetoder enligt standarder. Kontrollorganets namn ska framgå på märkningen, idnummer som komplement. Certifieringsintygets nummer ska framgå på märkning enligt 7, men handskrivet duger.

26 Fel i föreskriften 7 på märkningen ska certifieringsintygets nummer enligt framgå. 15 kontroll av att driftsjournal enligt 5 6 finns. 18 kontroll av att driftsjournal enligt 5 6 finns och tillämpas.

27 Frågor eller synpunkter

28 Tack för att ni lyssnade! Linda Norberg Utredare Väg- och järnvägsavdelningen Telefon E-post Mer information om återföring av bensinångor

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 1 juni 2016. Rättelseblad TSFS 2016:36 har iakttagits.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den 31 oktober 2014. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1,2 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer;

Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer; Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor på bensinstationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1, 2 följande med stöd av 12 drivmedelsförordningen (2011:346)

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Nya föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning 2016-04-22 TSF 2015-146 Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Nya föreskrifter och

Läs mer

Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer

Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer Missiv 1 (3) Datum Dnr/Beteckning 2016-04-22 TSF 2015-146 Enligt sändlista Remiss angående ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2014:75 om återföring av bensinångor på bensinstationer

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer Remissammanställning Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2016:36) om återföring av bensinångor på bensinstationer Gilbarko Vedeerot (GVR) GVR anser inte att kravet

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:127 Försäljning av drivmedel till

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Lag om vägtrafikdefinitioner [8501] Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:3 Utkom från trycket 2006-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser. Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014

Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser. Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014 Hur regleras drivmedelskvalitén? Processen och bestämmelser Ebba Tamm SPBI Luftvårdsföreningen 6 november 2014 Utveckling drivmedelsvolymer 2000 2013 Toppåret för bensin 1989 Minus 2 Mm3 eller ca 40 %

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om vägtrafikdefinitioner; SFS 2001:559 Utkom från trycket den 3 juli 2001 utfärdad den 14 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 De beteckningar som

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner Har du frågor? Kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret Besöksadress: Västra Storgatan 12 Postadress. Kristianstads Kommun, 291 80 KRISTIANSTAD Tfn 044-13 53 33 e-post: mhk@kristianstad.se www.kristianstad.se/mhk

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:19 Utkom från trycket 2007-11-13 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:1 Utkom från trycket 2007-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning som föreskrivs i dessa.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; beslutade den 14 september 2017. TSFS 2017:84 Utkom från trycket den 27 september 2017 VÄGTRAFIK

Läs mer

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr 2013:22013-01-11 Fordonsvågar i grus- och bergtäkter Rapport tillsyn 2012 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; beslutade den 7 december 2011. TSFS 2011:109 Utkom från trycket den 16 december 2011 VÄGTRAFIK

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Kompletterande promemoria avseende. Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon

Kompletterande promemoria avseende. Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon Kompletterande promemoria avseende Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians innehåll... 3 2 Författningsförslag... 4 2.2 Förslag till förordning om ändring i

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Följedokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Följedokument till EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 4.12.2008 SEK(2008) 2938 C6-0470/08 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Följedokument till FÖRSLAG FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter () om återkommande kontroll av mätsystem för andra vätskor än vatten Ändring införd t.o.m. STAFS 2014:4 Tillämpningsområde

Läs mer

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018.

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; Utkom från trycket den 20 november

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2015:933 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:1) om återkommande kontroll av automatiska vågar Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:9 Tillämpningsområde

Läs mer

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2003:5) om kontroll av egna reparationer för ackrediterade verkstäder Ändring införd

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Bensin & dieselhantering. Anders Westerfors

Bensin & dieselhantering. Anders Westerfors miljö RAPPORT 2002:3 MILJÖKONTORET Bensin & dieselhantering Anders Westerfors Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Stadshuset vån 4 Telefon: 0920-29 30 00 E-post: Miljokontoret@lulea.se

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:180

Regeringens proposition 2013/14:180 Regeringens proposition 2013/14:180 Avgifter för tillsyn enligt drivmedelslagen Prop. 2013/14:180 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Lena

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Fordonslag; utfärdad den 6 juni 2002. SFS 2002:574 Utkom från trycket den 19 juni 2002 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Innehåll

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 11

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016 Denna Metodhandbok har tagits fram av branschorganisationerna Skandinavien Petroleum Technic Association, Jan-Erik Lindström (SPT) och Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, Marie

Läs mer

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Cirkulärnr: 09:8 Diarienr: 09/0320 Handläggare: Avdelning: Datum: 2009-01-27 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Miljönämnden

Läs mer

HISSAR. Besiktning av hissar

HISSAR. Besiktning av hissar HISSAR Besiktning av hissar DEKRA Industrial AB DEKRA Industrial AB Presentation av oss Bertil Forsberg Kiwa Inspecta AB Tomas Kolkind DEKRA Industrial AB Mats Janlöv HSAB Vad är en hiss Hissdirektivet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner; SFS 2015:793 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan.

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. OBS! Rödmarkerade fält är obligatoriska att fylla i. Arbetsställe/ort där

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter för ackreditering av organ som skall utföra vissa kontroller

Läs mer

Rapport Analys av organisationen med kontroller av fordon för transport av lättfördärvliga livsmedel

Rapport Analys av organisationen med kontroller av fordon för transport av lättfördärvliga livsmedel TSV 2011-173 Jo2010/2549 REMISSYTTRANDE 1(5) Regeringskansliet Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm registrator@rural.ministry.se Rapport Analys av organisationen med kontroller av fordon för transport

Läs mer

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211)

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Regler om fordons utrustning Ansvar enligt 8 kap. 9 Bilar och släpvagnar som dras av bilar (Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Statens naturvårdsverks föreskrifter om begränsning av utsläpp av flyktiga organiska ämnen vid hantering av bensin vid depåer; SNFS

Läs mer

Nya direktiv Nya föreskrifter

Nya direktiv Nya föreskrifter Nya direktiv Nya föreskrifter Bakgrund Nya direktiv från EU som ska implementeras i svensk lagstiftning som föreskrifter. Lågspänningsdirektivet Direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet ATEX-direktivet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2009:231 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 26 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; beslutade den 21 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i kungörelsen (SNFS 1991:1) med föreskrifter om återföringssystem för bensingaser vid tankställen

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 1999:5 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda föreskrifter för ackrediterade

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; beslutade den 22 augusti 2018. TSFS 2018:56 Utkom från trycket den 7 september

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den 11 augusti 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1, 5 a och 6 körkortsförordningen

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om återföringssystem för bensingaser vid tankställen för motorfordon; beslutade den 15 november 1990. Senast

Läs mer

Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning

Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning ISSN 1400-6138 10:034 Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll,

Läs mer

Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner

Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner Förordning om vägtrafikdefinitioner [8551] Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner 1 [8551] Denna förordning gäller i anslutning till lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner ([8501] o.f.) och

Läs mer

Förvaring i fat: st. liter

Förvaring i fat: st. liter 1(2) Installation av cistern och information om förvaring av brandfarlig vätska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor, NFS 2003:24

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den TSFS 2012:XXX Utkom från trycket

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om personhissar, varupersonhissar och småvaruhissar på svenska fartyg; beslutade den 17 november 2003. SJÖFS 2003:17 Utkom från trycket

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Datum Beteckning 2016-01-25 2016/256 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap.

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; TSFS 2016:118 Utkom från trycket

Läs mer

TSFS 20[YY]:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 20[YY]:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 ; beslutade den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2016:1217 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås; beslutade den 11 augusti 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 a körkortsförordningen (1998:980). TSFS 2011:70

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:107

Regeringens proposition 2008/09:107 Regeringens proposition 2008/09:107 Ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2008/09:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 januari 2009. Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om kvalitetskraven på motorbensin, dieselolja och vissa andra flytande bränslen Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2010 I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning

Läs mer

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Vägverkets föreskrifter (VVSF

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 juni 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Certifiering är lösningen!

Certifiering är lösningen! 2017-03-17 Certifiering är lösningen! Peter Strömbäck Generaldirektör Utmaningar Geografiska variationer och brist på enhetlighet Otillräckliga resurser Organisering och beroendeförhållanden Kort om Swedac

Läs mer

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem 1111%datum%1 Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definitioner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2003:872 Utkom från trycket den 2 december 2003 utfärdad den 20 november 2003. Regeringen föreskriver

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Kim Reenaas Utkom från trycket den 6 oktober 2015 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om stickproppar och uttag för allmänbruk beslutade den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2007:125 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel Miljö- och energidepartementet 2017-01-17 Minskad klimatpåverkan från drivmedel 1 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 4 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förslag till lag om ändring i drivmedelslagen

Läs mer

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson

Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Kontrollbesiktning av gasbilar Gasdagarna 2017 Morgan Isacsson Fordonsbesiktningar 1964 Obligatoriska besiktningar Kontrollbesiktningar Registreringsbesiktningar och enskilda godkännande Kran & Lyftplattformar

Läs mer