Värdighets- och servicedeklaration Vård och omsorgsnämnden, Vännäs Kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värdighets- och servicedeklaration Vård och omsorgsnämnden, Vännäs Kommun"

Transkript

1 Värdighets och Dnr: servicedeklaration Rev: [Datum] Värdighets- och servicedeklaration Vård och omsorgsnämnden, Vännäs Kommun I socialtjänstlagen står det att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Denna värdegrund har vård- och omsorgsnämnden som målsättning för hela nämndens verksamhetsområde, inte enbart vad gäller omsorg om äldre. De värdighets- och servicedeklarationer som här redovisas gäller därmed för hela socialtjänstens verksamhet. Ledstjärna i kontakten med den enskilde ska vara den enskilda brukarens perspektiv och önskemål. Detta dokument ligger till grund för att tydliggöra och konkretisera möjligheter för följande grupper: Äldre personer inom ramen för äldreomsorgen Fysiska, psykiska eller andra skäl med funktionsnedsättning som behöver stöd och hjälp med hemtjänst eller annat stöd via LSS eller individ- och familjeomsorgen Barn och unga och deras familjer med behov av hjälp för att barnen ska växa upp under trygga och goda förhållanden inom individ- och familjeomsorgen, liksom hjälp och stöd i familjerättsliga frågor och familjerådgivning Enskilda med beroendeproblematik i behov av hjälp och vård för att komma ifrån missbruket Personer som inte uppnår skälig levnadsnivå och behöver hjälp till sin försörjning Personer som är i behov av stöd och hjälp, som exempelvis är utsatta för våld i nära relationer Information Grunden för nämndens arbete med värdighetsdeklarationer har gjorts i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer. Socialstyrelsen betonar att nämnden ska utarbeta och

2 offentliggöra tydlig och konkret information om vilka möjligheter till hjälp som man kan få del av via kommunen. Socialstyrelsens råd riktas till området för behov hos äldre, men i värdighets och servicedeklarationerna för Vännäs kommun vänder vi oss till samtliga enskilda i någon av ovanstående grupper. Vem kan få hjälp? Alla som själva anser sig ha behov av service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Äldreomsorg För att få reda på om du har rätt till hemtjänst, särskilt boende eller annat bistånd riktat till äldre ansöker du om hjälp hos en biståndshandläggare. LSS omsorg Om du på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i din vardag kan du få hjälp utifrån ditt funktionshinder. Ansökan går via en biståndshandläggare. Om ditt funktionshinder är omfattande kan du ha rätt till insatser enligt LSS. Individ- och familjeomsorg Om du behöver hjälp och stöd i din föräldraroll, familjerättslig rådgivning eller försörjningsstöd kan du vända dig till en socialsekreterare som utreder dina behov. Personer med missbruk vänder sig till socialkontoret för en kontakt med en socialsekreterare. För familjerådgivning vänder du dig till familjecenter. Är du våldsutsatt vänder du dig till familjecenter eller socialkontoret. Även anhöriga kan få hjälp Kommunen kan erbjuda stöd till dig som vårdar en närstående person. Du kan få bistånd för egen del och till exempel vara med i en samtalsgrupp för personer i samma situation. Frivillighet Alla insatser som beskrivs här baseras på att du som enskild gör en ansökan om hjälp. Kommunen får inte börja utreda hjälpbehoven utan att du gjort en ansökan om bistånd. Du har också alltid rätt att tacka nej till hjälp. Inom individ- och familjeomsorgen finns i vissa konkreta fall möjlighet att utföra utredningar mot den enskildes vilja, inom ramen för lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare (LVM). Den delen tas inte upp i detta dokument, utan enbart insatser inom ramen för Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 2 (13)

3 Du skyddas av sekretess Alla dina kontakter med socialtjänsten skyddas av bestämmelser om tystnadsplikt och sekretess. All personal inom socialtjänsten har tystnadsplikt, och din journal eller annan dokumentation får inte läsas eller lämnas ut till någon obehörig utan ditt samtycke. Du har själv rätt att ta del av och kopiera innehållet. Vad kan man få hjälp med? Nedan beskrivs de mest förekommande insatserna som Vännäs kommun erbjuder. Hjälpen siktar på att stärka dina möjligheter att bo kvar i din bostad eller på andra sätt leva ett självständigt liv. Vi på socialtjänsten försöker att hitta den bästa hjälpen för just dig, och du har möjlighet att ansöka om det du anser att du behöver. Kommunens bistånd ska utformas och genomföras tillsammans med den enskilde. Hemtjänst Den som inte klarar av nödvändiga vardagssysslor kan söka kommunal hemtjänst. Till hemtjänstens uppgifter hör städning, inköp och andra hushållsbestyr. Du kan ha rätt till hjälp med promenader eller personlig omvårdnad. Genom hemtjänstens kvälls- och nattpatrull kan du få tillsyn och hjälp dygnet runt. Det är inte bara äldre som kan ha rätt till hemtjänst, även andra som inte klarar sin vardag kan ansöka, till exempel personer med funktionsnedsättningar av olika slag. Kontakta biståndshandläggare för mer information och ansökan. Dagverksamheten fjärilen i Vännäsby Vid dagverksamheten erbjuds fika och lunch i gemenskap samt vissa aktiviteter. Du som är äldre och bor hemma och har fått ett beslut från kommunens biståndshandläggare är välkommen till dagverksamheten i Vännäsby. Vid behov av dagverksamhet kontakta kommunens biståndshandläggare. Ring kommunensväxeln på och be att få prata med en biståndshandläggare. Hjälpmedel och bostadsanpassning Hjälpmedel, som exempelvis toalettstolsförhöjning och rullator, finns att hyra för att du ska kunna leva ett självständigt liv även när viss hjälp behövs. Via bostadsanpassning kan ditt hem bli mer tillgängligt, vanliga åtgärder är att ta bort trösklar så att man lättare tar sig fram med rollator eller rullstol samt att anpassa belysningen. Bostadsanpassning kan också handla om större ingrepp som att bygga om i hygienutrymmen eller liknande. Om du behöver en bostadsanpassning ta kontakt med en sjukgymnast för intyg om anpassning som bifogas med ansökan om bostadsanpassning. 3 (13)

4 Tryggare med trygghetslarm Om du oroas över att något skall hända dig och du snabbt och på ett enkelt sätt vill kunna kalla på hjälp, kan du hos biståndshandläggarna ansöka om att få ett trygghetslarm. Med trygghetslarmet når du personal dygnet runt. Larmet installeras i din bostad. Kontakta biståndshandläggare för mer information och ansökan. Avlösning till närstående För närstående som vårdar en person i hemmet finns det olika former av avlastning att få från kommunen: Avlösning i hemmet Närstående kan få avlösning i hemmet. Är behovet max åtta timmar per månad behövs ingen utredning göras, men är det mer än åtta timmar per månad kan närstående söka bistånd. Bistånd beviljas av biståndshandläggare efter utredningen. Korttidsplats på Slussen Avlösning sker regelbundet. Under vistelsen finns möjlighet att delta i individuella och gemensamma aktiviteter. Särskilt boende äldre omsorg I Vännäs kommun finns särskilda boenden. Dessa består av flera avdelningar med rum som man kan göra personligt med saker från sitt hem, och det finns tillhörande gemensamhetsutrymmen. Här arbetar vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor. Till boendena finns arbetsterapeut och sjukgymnast kopplade för individuell anpassning av vården. Kontakta biståndshandläggare för mer information och ansökan. Särskilt boende LSS omsorgen I Vännäs kommun finns gruppbostäder anpassade för personer med omfattande funktionshinder. Särskild boendeform beviljas som en insats med stöd av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Gruppbostäderna är placerade runt om i kommunen. De flesta lägenheter är utrustade med toalett/badrum och pentry samt gemensamhets utrymmen. Personalen arbetar för att upprätthålla de boendes förmågor och att ständigt finnas till hands i våra gruppbostäder. Kontakta biståndshandläggare för mer information och ansökan. Daglig verksamhet Du som lever med en funktionsnedsättning kan få stöd för att hitta en sysselsättning som passar dig. Daglig verksamhet är en av de insatser du kan söka enligt lagen om stöd och service till vissa 4 (13)

5 funktionshindrade, LSS. Du måste vara i yrkesverksam ålder, sakna arbete och inte på gång att utbilda dig för att ta del av insatsen. Daglig verksamhet ska ge möjlighet till en meningsfull arbetsdag. Verksamheten utformas utifrån behov och egna önskemål. Den ska ge stimulans, utveckling och gemenskap. Vännäs kommun erbjuder daglig verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning inom olika verksamheter. Vännäs kommun erbjuder dagligverksamhet i dom reguljära verksamheterna men finns även i externa verksamheter. God man kan hjälpa dig med ekonomin Du vänder dig till överförmyndarnämnden i Umeå för att själv söka om att få god man, eller så kan du få hjälp via socialtjänstens handläggare att göra detta. Tingsrätten fattar beslut om att en person ska få god man. Personlig assistans Ibland kan personer som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) få personlig assistans. Stödet kan ges till den som på grund av omfattande och varaktiga funktionshinder måste ha hjälp med grundläggande behov. I de flesta fall beviljas ersättningen från Försäkringskassan. Den som har haft personlig assistans före 65 års ålder får behålla den, men man får inte personlig assistans eller utökning av assistans efter 65 år. Du kan välja att själv vara arbetsgivare för de personliga assistenterna eller välja att ge kommunen eller annan assistansanordnare i uppdrag utföra assistansen. I Vännäs kommun finns olika privata utförare inom LSS, såväl som kommunalt anordnad assistans. Korttidsvistelse eller avlösning i hemmet Vännäs kommun erbjuder korttidsvistelse och korttidstillsyn till barn och ungdomar med funktionshinder. Korttidsvistelse och korttidstillsyn är insatser som kan beviljas med stöd av Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Kontakta biståndshandläggare inom LSS för mer information och ansökan. Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst är en anpassad form av kollektivtrafik som finns till för dig som har särskilda behov och inte klarar att resa med våra bussar och tåg. Precis som i den övriga kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra men resorna sker i personbil eller fordon med rullstolsplats. Precis som i den övriga kollektivtrafiken kan resan ta längre tid än om du reser med eget fordon. Du måste ha tillstånd för att åka med färdtjänst och det söker du hos kommunen. För att bli beviljad tillstånd ska du på grund av funktionshinder som inte endast är tillfälligt ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel, enbart bristande tillgång till kollektiva färdmedel utgör inte grund till färdtjänst. Din funktionsvariation ska vara minst tre månader. Om du behöver hjälp 5 (13)

6 under själva resan kan ledsagare beviljas men behov av ledsagare ska vara knutet till själva resan och inte till vistelse vid resmålet. Du måste vara folkbokförd i Vännäs kommun. Kontaktperson eller kontaktfamilj Kontaktperson kan man dels ansöka om som äldre, som funktionsnedsatt eller om man av andra skäl behöver hjälp och stöttning av någon utanför den professionella världen. Det är en privatperson som ställer upp och gör vanliga aktiviteter med den som behöver extra stöttning för att komma ut och göra vissa aktiviteter. Det är biståndshandläggare eller i vissa fall socialsekreterare som du lämnar en ansökan till. För barn och unga och deras familjer kan kontaktperson eller kontaktfamilj också vara ett alternativ, då pratar du med en socialsekreterare för att få veta mer. Familjerådgivning Familjerådgivningen vänder sig huvudsakligen till par med olika svårigheter i samlevnaden. Det kan också handla om relationsproblem mellan barn och vuxna eller med andra närstående vuxna. Gemensamt samtal är vanligast, men du kan också komma ensam. Vårt arbete bygger på förtroende och frivillighet. Målsättningen är att vi tillsammans med dig/er hittar nya sätt att samtala och att öka förståelsen för varandra. Familjerådgivningen finns på Familjecenter, och du vänder dig dit direkt, det behövs ingen ansökan innan. Familjerätt Genom socialsekreterare kan du få hjälp och stöd i frågor om boende, umgänge och vårdnad. Vi kan erbjuda frivilliga samarbetssamtal och ger även sådana på uppdrag av domstol, liksom uppdrag om utredningar. Det går att göra avtal i dessa frågor hos oss också. Adoptioner och frågor runt detta sköts av socialsekreterare. När det gäller faderskap sker ett samarbete mellan Familjecenter och individ- och familjeomsorgen. Behandlingsinsatser, öppenvård och förebyggande arbete IFO I Vännäs kommun kan enskilda och familjer få stöd och hjälp utifrån individuella behov. Oftast görs en ansökan från dig som enskild, och en socialsekreterare träffar dig och ni kommer fram till vilken hjälp som du behöver. Insatserna kan också ges efter en anmälan där utredning genomförts. Insatserna ges ofta av kommunens eget behandlingsteam, men är individuellt utformat. De kan också ges av externa aktörer i vissa fall. Exempel på insatser: Missbruksbehandling behandling kan utföras i öppenvård eller i slutenvård utifrån individens behov. 6 (13)

7 Boendestöd ett individuellt anpassat stöd utifrån behov. Kan ges till personer med psykiska funktionsnedsättningar eller till personer med missbruk. Familjebehandling arbetet utformas utifrån familjens önskemål och behov och utifrån utredning som gjorts. Vi arbetar i hemmet tillsammans i familjens vardag, ibland med hela familjen, ibland med delar av familjen. Det kan även bli aktuellt med stöttning av kontaktfamilj eller kontaktperson. Familjehem - ett barn eller en ungdom får flytta in och leva tillsammans med en annan familj. Placeringen kan sträcka sig från en kort tid till en längre tid beroende på anledningen till barnets eller ungdomens behov av att bo i en annan familj. En utredning av socialsekreterare görs, och ofta har andra insatser provats innan familjehem övervägs. Våldsutsatthet - om du har blivit utsatt för våld i nära relation finns stöd och hjälp att få. Kontakta en socialsekreterare, för mer information. Vi kan också stötta dig som utövar våld på olika sätt. Arbete med ungdomar och deras familjer vi arbetar för att stärka det som fungerar och bryta negativa mönster. Målet är att ge unga stöd och vägledning för att på bästa sätt ta tillvara de egna resurser som finns. Vi har ett helhetsperspektiv med utgångspunkt i ungdomens behov. Uppsökande verksamhet gentemot ungdomar och vuxna ansvar för detta ligger i första hand på vårt behandlingsteam Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bidrag som man kan få om man har behov av det, alltså ett behovsprövat bidrag. Försörjningsstöd betalas ut av kommunens socialtjänst. Ansökan görs varje månad och man får stöd i enlighet med gällande lagar och regler. Om du är arbetslös ska du vara inskriven vid arbetsförmedlingen och ha regelbunden kontakt med handläggare. Du ska söka arbete och ta lämpligt arbete. Du måste även vara beredd på att söka arbeten utanför det yrkesområde eller ort där du tidigare arbetat. Du måste delta i arbetsrehabiliterande åtgärder samt följa överenskommen planering. Om du inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande bör du vara sjukskriven och kunna visa upp medicinskt underlag som i så fall styrker varför du inte kan arbeta, om du uteblir frånarbetsrehabiliterande åtgärder exempel sjuk mer än 7 dagar krävs det sjukintyg från läkare från 8:e dagen. Om sjukintyg inte inlämnas till din socialsekreterare kommer det att beaktas i din ansökan För en familj (par/sambo med eller utan barn) räknas hela familjens 7 (13)

8 inkomster ihop vid prövningen av om man har rätt till stöd. Kontakta socialsekreterare för mer information. Övrig hjälp Frivilligcenter Stöd för att underlätta för de personer som stödjer eller vårdar en närstående som är sjuk, äldre eller som har funktionshinder finns i kommunen och samordnas vid Frivilligcenter Målet med verksamheten är att ständigt utveckla och fördjupa stödet till anhöriga och närstående i Vännäs. Verksamheten är ett samarbete mellan: Svenska Kyrkan Röda Korset, Vännäs och Vännäsby Pensionärernas Riksorganisation PRO Sveriges Pensionärsförbund SPF, Vännäs Riksförbundet Pensionärsgemenskap, RPG Vännäs Hälsocentral Vård- och omsorgsförvaltningen Hemfixare Hemfixarna erbjuder kostnadsfri hjälp i hemmet till äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Insatsernas uppgifter är att förhindra sådant som kan innebära risk för fallolyckor. Tiden för insatserna inriktas på att vara cirka 30 minuter per tillfälle. Du behöver inte ansöka om hjälpen utan kontaktar Hemfixarna direkt, som organiseras under Frivilligcenter. Budget- och skuldrådgivning Budgetrådgivning handlar om att hjälpa dig att få en översikt över din ekonomi. Du och rådgivaren går igenom dina skulder för att få en överblick över din situation. Har du så stora skulder att det inte finns någon möjlighet för dig att betala dem inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering. Vi ger dig information om hur du ska gå tillväga och går igenom din ansökan innan den skickas till Kronofogden. Knytpunkten En plats att mötas, för dig som vill komma ut och träffa människor. Här finns det fika, spel, du kan ta med eget handarbete. Kom bara och prata och umgås. Alla, från ungdomar, unga vuxna till pensionärer är välkomna. Om du har förslag på aktiviteter som du tycker om tar vi gärna emot dessa. Du kanske till exempel tycker om att baka, pyssla eller något annat, då är detta något vi kan göra tillsammans. Knytpunkten finns på Södra Drottninggatan 2 i Vännäs. Följ skyltarna till Knytpunkten när du kommer in genom entrédörren. Vart ska jag vända mig? 8 (13)

9 Hemtjänst Hjälp till äldre och personer med nedsatta funktioner I Vännäs kommun arbetar biståndshandläggarna tätt tillsammans med hemtjänstens personal, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och hälso- och sjukvårdspersonal. Nära samverkan sker för att du som enskild ska få den bästa hjälpen, alltid med fokus på dig och dina behov. Ansökan om stöd - så här går det till Du och biståndshandläggaren bokar tid för ett personligt möte i din bostad, gärna tillsammans med någon närstående. Syftet med mötet är att biståndshandläggaren ska få en så bra bild som möjligt av dina behov och din situation, som underlag för ett beslut till grund för ditt stöd/hjälp. Biståndshandläggaren kan behöva stöd med faktainsamling från arbetsterapeut, sjukgymnast eller sjuksköterska. Biståndshandläggaren har tystnadsplikt. Biståndshandläggare behöver få information om: ditt boende och dess närmiljö, din fysiska och psykiska hälsa, din vardag, hur du klarar att uträtta olika ärenden samt vad du har för intressen. Under mötet ansöker du muntligt eller skriftligt om det stöd och den hjälp du önskar. Du har rätt att ansöka om vad du vill men det är ditt behov som avgör vilket stöd du sedan blir beviljad. Biståndshandläggarna kontakta kommunens växel telefon för information om telefontider. Frivilligcenter Stöd till närstående personer erbjuds i kommunen och samordnas vid Frivilligcenter i Vännäs. Frivilligcenter erbjuder olika stödformer för att underlätta för de personer som stödjer eller vårdar en närstående som är sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning. Frivilligcenter Adress: Södra Drottninggatan 2 Telefon: , eller via e-post frivilligcenter@vannas.se Individ och familjeomsorg Beroende på vilket behovet är finns olika slags hjälp. Vi samarbetar med Familjecenter och har du små barn kan du få hjälp och stöd där, och fråga vidare. Har du problem i din relation kan du få familjerådgivning, vilken också ges på Familjecenter.. Om du själv som ungdom eller förälder till en tonåring har behov av stöd har vi en ungdomsrådgivning. Barn i skolåldern får ofta hjälp via skolan, men om mer stöd behövs till exempel i föräldrarollen kan en socialsekreterare kontaktas. När behoven av hjälp är större görs en utredning för att få fram hur vi kan hjälpa till på bästa sätt. Vårt behandlingsteam kan sedan ge stöd antingen till dig som förälder, eller till ungdomar. En ganska vanlig insats är att barn kan få komma till en kontaktfamilj, eller ungdomar kan få en kontaktperson. Telefon till Familjecenter (13)

10 För budget- och skuldrådgivning kan du bestämma tid för ett personligt möte. Ring kommunens växel eller direkt till handläggaren Gällande familjerätt eller andra frågor liksom försörjningsstöd kontakta socialsekreterare. För att göra ansökan är det enklast att ta kontakt med socialsekreterare, de nås via kommunens växel telefon växeln lämnar information om aktuella telefontider Övrig tid går det att nå receptionen på Vård och omsorgskontoret telefon mellan och Besöks adress: Södra Drottninggatan 2 Värdegrund Enligt socialtjänstlagen kapitel 5, 4 ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det ska vara dina behov som styr hur din vård och omsorg ska ges, så att du kan leva det liv du vill och kan. Dessa tankegångar kan också överföras till övriga grupper som behöver hjälp från socialtjänsten. Vård- och omsorgsnämnden har följande målsättningar för all verksamhet, som definierar vår värdegrund: Verksamheterna kännetecknas av att vård- och omsorgsnämndens insatser stärker och tar till vara den enskildes egna resurser för att leva ett så självständigt liv som möjligt med bra livskvalitet. Nämnden ser, i allt sitt arbete, till möjligheten att den enskilde kan bo kvar i sin närmiljö. Alla kontakter kännetecknas av respekt för individen. Möjligheten för den enskilde att påverka beslut i dennes vardag tillgodoses. Medborgarna i Vännäs kommun känner trygghet i att de får den hjälp de behöver inom rimlig tid. Medborgarna upplever att de får svar på sina frågor. 10 (13)

11 Den enskilde upplever ett gott bemötande. Den enskilde känner trygghet. Den enskilde möter kompetent personal. Lokala värdighets- och servicedeklarationer Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun har inte antagit värdighetsgarantier, utan har tagit fram värdighets- och servicedeklarationer. Detta innebär att en enskild som anser att denne inte har fått det som deklarationerna anger kan anmäla detta, vilket sedan redovisas i nämnden. Det ger nämnden ytterligare ett instrument att följa huruvida mål uppfylls på individnivå. Detta ses som ett komplement till redan befintlig klagomålshantering. Samtlig verksamhet som riktas mot en enskild ska präglas av: Att vård- och omsorgsnämndens insatser stärker och tar till vara den enskildes egna resurser för att leva ett så självständigt liv som möjligt med bra livskvalitet. Äldreomsorgen boenden med särskild service samt korttidsboende Varierat socialt innehåll, med regelbundenhet och anpassat efter varje individ. Erbjuda varje person möjligheter till egna val Genomförandeplan inom 8 veckor och egen utsedd kontaktperson. Kvalitetsmässigt bra mat, och måltidssituationer som präglas av lugn och ro Äldreomsorgen hemtjänst Minimera antal personal hos brukare med mycket insatstid. Genomförandeplan inom 8 veckor, gäller inte för de personer som endast har städ och inhandling samt trygghetslarm Egen utsedd kontaktperson under förutsättning att personen inte endast har trygghetslarm. Att få välja annan insats än just den beslutade om man så önskar och på så vis tillgodose den enskildes möjlighet att påverka sin vardag. Insatserna städ, matlagning och inhandling får ej bytas ut. 11 (13)

12 LSS omsorgen särskilt boende Rak och tydlig kommunikation som anpassas efter individen. Kognitiva hjälpmedel vid behov (till exempel piktogram, tecken som stöd) Stötta individen för att bibehålla och utveckla sina förmågor, ge tid för att vänta ut den enskilde utifrån personens egna möjligheter Låg affektivt bemötande Arbeta för medbestämmande i genomförandeplanen för varje person, och basera den på intervju med personen, låta personen själv få påverka utifrån egen förmåga LSS omsorgen Personlig assistans Individanpassad verksamhet, efter personens behov och önskemål som framkommit i genomförandeplanen. Anpassade aktiviteter utifrån brukarens behov och önskemål. Jobba för att personen ska känna sig trygg genom att samtliga som jobbar hos en person har tillgång till en utförlig beskrivning av personen och arbetsuppgifterna hos honom/henne LSS omsorgen Daglig verksamhet Viktigt att se till varje enskilds individuella behov Ge brukarna tid ge dem möjlighet att prova olika aktiviteter, alltid arbeta för att stärka deras självkänsla. Hjälp till barn, unga och familjer, personer med missbruk, behov av försörjningsstöd eller budget- och skuldrådgivning, våldsutsatta, samt familjerätt Arbeta individanpassat med den enskilde personen i centrum. Klienten ges möjlighet till kontinuerlig kontakt med socialsekreterare När barn är placerade i familjehem eller på hem för vård eller boende, ska socialsekreterare och barn ha kontinuerlig kontakt, och barnet ska besökas minst fyra gånger under ett år Den enskilde ska känna sig delaktig i vården och ska känna sig delaktig när genomförandeplan (och vårdplan) upprättas. Även barn ska göras delaktiga när de berörs. Samtliga personer som ansöker om försörjningsstöd mer än tillfälligt ska tillsammans med socialsekreteraren göra en individuell genomförandeplan 12 (13)

13 Utökad närvaro bland ungdomar vid högriskhelger i form av fältverksamhet Vid arbete med personer med missbruk ska bästa möjliga kunskap och metoder användas, och utredningar göras utifrån beprövade metoder Klagomålshantering En enskild, anhörig eller närstående kan komma in med sina synpunkter eller klagomål till förvaltningen. Om du som enskild uppfattar att det som framgår i dessa värdighets- och servicedeklarationer inte uppfylls, eller om du på annat sätt inte tycker att bilden som framgår i denna information överensstämmer med din bild och dina upplevelser kan du också använda klagomålshanteringen. Hantering av inkomna klagomål När du skrivit vad du har för synpunkter så diarieförs det av nämndsekreteraren som också rapporterar till nämnden. Sedan beslutas vem som ska hantera klagomålet. Det kan leda till en utredning med händelse- eller riskanalys, eller hanteras genom ett beskrivande och förklarande yttrande. Detta delges nämnden liksom den person som har lämnat in klagomålet. När närstående kommer med synpunkter behöver ibland en sekretessprövning göras beroende av innehållet. Inkomna ärenden rapporteras löpande till nämnden vid närmaste nämndssammanträde. Återkoppling sker också till förvaltningens ledningsgrupp, och kan betyda att man ser över rutiner eller behöver göra förändringar om brister upptäcks. Sedan sprids också utfallet ut till medarbetare. Information om klagomålshantering samt blankett finns på hemsidan, och kan delas ut på vård och omsorgskontoret liksom ute i verksamheterna. Kontakt Vård och omsorgskontoret Besöks adress: Södra drottningsgatan 2 Telefon vardagar: mellan och Telefon kommunens växel (13)

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun 2014-01-20 Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun I socialtjänstlagen har man skrivit in att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin i Danderyds kommun 1 Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Service och omvårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva

Läs mer

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.11) TJÄNSTEGARANTIER En tjänstegaranti som talar om vad du kan förvänta dig av Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorgen inom Sociala omsorgsförvaltningen Dokumenttyp Tjänstegaranti

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Värdighets- och servicegarantier för Omsorgsnämndens verksamhetsområden

Värdighets- och servicegarantier för Omsorgsnämndens verksamhetsområden Värdighets- och servicegarantier för Omsorgsnämndens verksamhetsområden Värdighets- och servicegarantier för Omsorgsnämndens verksamhetsområden Den 1 oktober 2013 inför omsorgsnämnden i Karlshamns kommun

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG En informationsbroschyr från socialtjänsten i Timrå kommun till dig som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning som medför ett behov av hjälp

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

funktionsnedsättning

funktionsnedsättning Stöd och service till personer med funktionsnedsättning Information om insatser enligt LSS 2(14) Innehållsförteckning Att söka hjälpinsatser 3 LSS och insatserna 4 Råd och stöd 5 Personlig assistans 6

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Anhörigstöd. Vård & Omsorg

Anhörigstöd. Vård & Omsorg Anhörigstöd Vård & Omsorg Stöd till dig som stödjer Anhöriga står för en mycket stor del av vården av närstående. Det kan gälla någon som blivit långvarigt sjuk, drabbats av psykisk eller fysisk funktionsnedsättning,

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Guiden för vård och omsorg

Guiden för vård och omsorg Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Guiden för vård och omsorg i Timrå kommun 2017 En informationsbroschyr från Socialtjänsten i Timrå Kommun till dig som är äldre och/eller

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

HUR SÖKER JAG BISTÅND/INSATS? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare.

HUR SÖKER JAG BISTÅND/INSATS? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. HUR SÖKER JAG BISTÅND/INSATS? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. Bistånd enligt SoL (Socialtjänstlagen) Biståndshandläggaren bedömer om Du har rätt att få hjälp och

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till - äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA Välkommen till 2 BOENDE & HÄLSA - så att du får ett så bra liv som möjligt Boende och hälsa inom omsorgsförvaltningen ansvarar för Landskrona stads kommunala

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

För dig som vill veta mer om särskilt boende

För dig som vill veta mer om särskilt boende ÖSTERSUNDS KOMMUN INFORMERAR För dig som vill veta mer om särskilt boende INFOBYRÅN, ÖSTERSUNDS KOMMUN 2006-06-30 TRYCK:KOMMUNTRYCKERIET Innehåll Särskilt boende - så fungerar det...sidan 2 Så här söker

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service (FuSS) enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) FuSS-verksamhetens

Läs mer