Lokal plan för området Ballasjön i Bollebygd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal plan för området Ballasjön i Bollebygd"

Transkript

1 Lokal plan för området Ballasjön i Bollebygd

2 Innehållsförteckning Sida 1. Syfte med den lokala planen Vem har tagit fram planen och hur Beskrivning av området kring Ballasjön: Vad är det bästa med området och sjön Ballasjön? Slogan för Ballasjön Trender Naturområden Fritids och rekreationsområdet Turism Föreningar/ intressegrupper: Lokaler och mötesplatser Näringsliv Kultur och nöjen Boende Grannsamverkan Nyinflyttning Kommunikationer Handel och service Kommunal verksamhet Badplatsen sköts och ägs av kommunen Bollebygd. Vi vill som utvecklingsgrupp stötta deras arbete för en bra kommunal badplats för alla invånare i god samverkan Framtidsvision 5 år Framtidsvision 20 år SWOT-analys Prioriteringar...11 Bilaga: Önskelista/Åtgärdsplan

3 1. Syfte med den lokala planen l att öka fokus på området. l att vända utvecklingen till ett attraktivt och tillgängligt fritidsområde. l att tillgängliggöra och öka information om möjligheter för området. l att öka samverkan, gemenskap och ansvar för området. l att skapa ett hållbart utnyttjande av området. l att verka för att sjöområdet och badplats inte fortsätter växa igen, så att även framtida generationer har möjlighet att nyttja sjön som en bad- och fiskeplats. 2. Vem har tagit fram planen och hur Planen är framtagen av Ballasjöns Utvecklingsgrupp i samverkan med de närboende och kommunens tjänsteman genom att antal möten. 3. Beskrivning av området kring Ballasjön: Ballasjön finns i Bollebygds kommun, avståndet från den kommunala grundskolan år 1-9 i Bollebygd är 2,1 km. Närheten till samhället gör området till en väl besökt plats för boende i samhället som inte vill eller har möjlighet att använda bil, som helt enkelt vill få vardagsmotion eller enbart vill ta ett snabbt kvällsdopp efter jobbet. Sjön är den enda i kommunen som har ett så kort färdavstånd från samhället. Området är också populärt för fiskeintresserade, där området är känt för främst karpfiske, men även för brax, regnbåge, sutare och ål. Vintertid används sjön för skridskoåkning och sjön brukar då plogas av närboende. Bild 1. Karta Ballasjön Själva badplatsområdet ägs och förvaltas av Bollebygds kommun (grönmarkerat område). Övriga tomtgränser kan ses på nedanstående karta.

4 Namnet Ballasjön härstammar från det tidigare namnet på det närliggande samhället Bollebygd. Ursprungsnamnet Bollebygd kommer från det fornnordiska adjektivet "ball", som betydde båld, kraftig eller duktig. Det har använts för att beskriva att orten är kraftigt utvecklad eller ståtlig (källa Bollebygds sockenkrönika från 1959). Statistik: Bollebygds kommun består kvartal 1 år 2011 av (källa SCB). Bollebygds kommuns hemsida med statistik visar på att tätorten Bollebygd består av cirka invånare. Dessa och boende kring sjön är den främsta målgruppen i arbetet, men då främst barn från hela kommunen besöker området runt sjön i samband med skolgång i grundskolan och olika former av sportaktiviteter presenterar vi statistik här från hela kommunen. Kring själva området kring Ballasjön finns ett 40 tal hushåll med helårsboendet. Tabell 1. Åldersfördelning År 2005 År 2009 År år år år Totalt Uppgifterna avser förhållandena den 31 december för valt/valda år enligt den regionala indelning som gäller den 1 januari året efter. Källa: SCB. 4. Vad är det bästa med området och sjön Ballasjön? Det bästa med området är att det ger bra fritids- och rekreationsmöjligheter i närhet till samhället Bollebygd. Om området utvecklas kan det också användas som en marknadsföring för Bollebygds kommun för såväl nyinflyttning som turism. Det är viktigt att det sker på ett hållbart sätt som främjar de närboende. 5. Slogan för Ballasjön Ballaste sjön Ballasjön! Denna slogan har tagits fram via en förslagstävling på Facebook. När vi i föreningen valde denna slogan, så gjorde vi det med bakgrund av att den kanske kan beskriva ett visionärt mål med utvecklingen av sjön samt även för att något ta udden av det annars lite komiska namnet som sjön har, om man inte har bakgrunden till uppkomsten av namnet.

5 6. Trender Bollebygds centrum utvecklas och bebyggelse, liksom nyinflyttning ökar (se tabell 2). En förbättring av området kring Ballasjön skulle kunna stötta de positiva trenderna kring Bollebygds kommun som en attraktiv plats för invånarna ur rekreations- och fritidsaspekt. 7. Naturområden Själva området kring Ballasjön har vägar, främst skogsvägar och stigar där det är populärt att vistas på fritid (se rubrik 3). 8. Fritids och rekreationsområdet Tillgänglighet till fritids- och rekreationsområden är viktigt och närheten till området är bra ur den aspekten. Trots detta kan Ballasjön som kommunal badplats inte idag ses som tillgänglig för alla grupper av kommuninvånare. Det finns inget omnämnt om att någon av badplatserna i kommunen är mer tillgänglig för funktionshindrade i vår kommuninformation, men Ballasjön har utvecklats till att i dagsläget nog vara den mest otillgängliga för denna grupp. I vår gemensamma marknadsföring för Bollebygds kommun finns denna text att läsa: I kommunen finns flera barnvänliga badplatser. Ballasjön kan i dagsläget inte räknas som barnvänlig, det saknas plan eller separat stranddel för de minsta, stenar och rötter gör att det är lätt att trilla och det är svårt för barnföräldrar att vaka över hela badplatsområdet p g a flera träd som skymmer sikten. Utvecklingsgruppen vill arbeta för att alla åldrar har en bra miljö vid sjön samt försöka att hitta vägar för att underlätta för de med funktionshinder att besöka vår mest närliggande sjö. Både målgruppen småbarnsföräldrar samt funktionshindrade har till föreningen inkommit med önskemål om att platsen ska anpassas. Vandringsmöjligheterna är många runt sjön, men det saknas information om valmöjligheter och i vissa fall skulle man kunna förbättra framkomsten. Fiskemöjligheterna är goda, men det saknas bland annat information på plats om vart det är lämpligt att fiska, vilket ibland har skapat onödiga missförstånd. Utvecklingsgruppen vill främja att information finns tillgänglig.

6 9. Turism Möjlighet att hyra en st 4-bäddars timmerstuga och båt. Stugan ligger 10 meter från sjön. Bokas via : ( Campingplats saknas vid sjön, liksom tillgång till el, vatten. Möjlighet att köpa fiskekort till Ballasjön finns via Claudia och Leif Andersson, tel Det finns en anläggning vid namn Bollekollen där det finns 12 stugor och möjlighet till att använda 90 elplatser för husvagnar, husbilar, tält. Bokas via Knalleleden ligger inom närområdet. Vid sjön saknas i stort information om dessa möjligheter och föreningen vill verka för att informationen är lättare att återfinna på i området. 10. Föreningar/ intressegrupper: I Bollebygds kommun finns det ett stort utbud av föreningar, där vi i framtiden hoppas på ett samarbete med några av dem i frågor kring området för Ballasjön. De flesta föreningarna finns samlade på kommunens hemsida, under förutsättning att de lämnat sin information och tillåtelse. Föreningar med direkt anknytning till området är Ballasjöns utvecklingsgrupp och Fiskevårdsföreningen Lokaler och mötesplatser Det finns inga direkt tillgängliga mötesplatser runt sjön, förutöver grillplatsen. Lokaler som är centralt belägna och som finns att låna, för exempelvis årsmöten, är den närliggande skolan, där man kan låna lokal gratis efter bokning. Även andra möteslokaler hos kommunen finns som alternativ att boka. Det är mycket positivt att kommunen upplåter sina möteslokaler kostnadsfritt till föreningar som har sin huvudsakliga verksamhet inom kommunen. 11. Näringsliv I Bollebygds kommun finns genuina småföretagartraditioner, låga mark- och fastighetspriser och väl utbyggd kommunal service. I Bollebygd är det nära till beslutsfattarna. (Källa Bollebygds kommuns hemsida). Näringslivet kring sjön begränsar sig till jord- och skogsbruk samt ett antal enskilda företag inom olika branscher.

7 12. Kultur och nöjen Vi vill skapa en bra kultur kring området, där man tydligare kan se det gemensamma ansvaret för en god närmiljö, samtidigt som vi vill visa på invånarnas påverkansmöjligheter. Vi vill förutom de nöjen som naturen erbjuder där, öka engagemanget och ansvarskänsla genom att minst en gång per år ha en gemensam aktivitet där vi bjuder in de som vill och kan komma, för att exempelvis kratta badplatsens botten i samband med att vi bjuder på grillmeny vid vår nya grillplats, kanske visa på hur man fiskar karp i sjön e t c. Detta hoppas vi på sikt även kan bidra till en minskad förstörelse och nedskräpning av området till nytta för alla. 13. Boende Runt sjön finns villor och stugor, merparten består av permanent boende. Flera av de boende har framfört klagomål på att området inte anpassas för de fritidsaktiviteter som bedrivs där. Bland annat så används enligt uppgift privata soptunnor av de besökande, andra alternativ erbjuds inte för de besökande, förutom att det vid badplatsen finns en soptunna, den finns där enbart under sommartid. Resterande del av året slängs ofta sopor, engångsgrillar rakt i de boendes närområde. Vidare blir de närboende drabbade av att besökande inte har någon plats att uträtta sina behov på, vilket då görs i rakt i naturen och enligt de boende i stor omfattning, främst under sommartid, men även under resten av året vid sportaktiviteter som skridskoåkning, fiske och promenader. För att lösa det problemet har besökande och boende försökt att få en bajamaja utplacerad via kommunen, för att ersätta den tidigare permanenta utetoaletten, hittills utan framgång. Den mycket äldre utetoaletten var redan i mycket dåligt skick när orkanen Gudrun slutligen förstörde den i januari år De boende har också framfört att de är oroade över den snabba vasstillväxten i sjön och hur detta framledes kommer att påverka miljön och utseendet av deras boendeområde. Ett samarbete mellan de boende, de besökande och kommunen för att få till stånd en förändring av ovanstående vore positivt för alla.

8 14. Grannsamverkan Föreningen har som mål att ha minst en gemensam dag per år för gemensam trivselaktivitet för alla åldrar kombinerat med nyttoaktivtet för området. Målgruppen är då både boende runt sjön och de som annars nyttjar området. 15. Nyinflyttning När vi förhoppningsvis får det lite vackrare vid Ballasjön så kanske ett foto av badplats med den nya grillplatsen skulle kunna vara med i marknadsföringen av kommunen. Bollebygds kommun välkomnar nyinflyttade via brev samt några erbjudande. Tabell 2. In- och utflytning i Bollebygds kommun (källa SCB). Överskott nedan innebär skillnad mellan in- och utflytttningar Inflyttade Utflyttade Invandrare Utvandrare Flyttningsöverskott Invandraröverskott Inrikes inflyttade Inrikes utflyttade Inrikes flyttningsöverskott Kommunikationer Till området finns ingen cykel- eller gångbana. Dock har Bollebygds kommun, Samhällsbyggnadsavdelningen ansökt om medel hos Trafikverket. för utbyggnad av detta år , förmodligen utifrån att vår förening ökat fokus på området. Parkeringsplats för bilar finns vid sjön, men den är knölig och det finns risk för skador på bilarna om man inte är försiktig. Cykelställ finns, men de är gamla och rostiga. Föreningen vill på sikt försöka få till stånd en förbättring av parkeringen.

9 16. Handel och service I centralorten Bollebygd finns ett stort utbud med tillgänglig service. 17. Kommunal verksamhet Badplatsen sköts och ägs av kommunen Bollebygd. Vi vill som utvecklingsgrupp stötta deras arbete för en bra kommunal badplats för alla invånare i god samverkan. 18. Framtidsvision 5 år (en önskelista har sammanställts över både idéer och önskemål, bilaga 1) Att vi har vänt de senaste årens ibland negativa diskussioner kring Ballasjön till positiva. Att vi har en mer badvänlig badplats på större yta än vad det är idag. Att badplatsen är mer barnvänlig och öppen, så att föräldrar lättare kan ha uppsikt över sina barn. Att vi efter fyra års klippning av vass har minskat igenväxningen av sjö och badplats. Att det finns samlade informationsplatser vid sjön om; fiskekort, fiskeplatser, lämpliga platser att campa på, vandringsvägar, vattenmätningar, vad som planeras framledes e t c. Att träden vid strandkanten tagits bort, så att nedfall på badplatsen har minskat. Att det är möjligt att sola på några platser som är plana. Att vi har lyckats få bort det mesta av ved och skräp som i dagsläget återfinns på högerdelen av badplatsen. Att den nya grillplatsen används mycket och är populär. Att vi har en bajamaja som sköts av kommunen och att den finns där året om, såväl för de boendes mer trivsamma miljö, som för de besökandes. Likväl fler papperskorgar. Att vi har en ny och större brygga som mer ser ut som den ursprungliga som var i H-form. Att det finns en cykel- gångbana. Att någon åtgärd för att det ska vara lättare att ta sig ned till badplatsen vid funktionshinder ska ha gjorts. Att det återigen finns omklädningsrum. Att tillväxten av sly vid strandkanten har stoppats. Att parkeringen jämnats och fyllts ut.

10 19. Framtidsvision 20 år Att det finns någon form av hopptorn eller flytbrygga lång ut i sjön som förr i tiden. Att det finns gungor för barnen. Att det finns någon form av lusthus med tak. Att det finns möjlighet till ngn ytterligare aktivitet vid stranden, ex boule, beachvolleyboll. Att det finns minst en riktigt fin och bra nedgång tillbadplatsen. Att badplatsen ska kunna rekommenderas för de med funktionshinder. Att parkeringsplatsen är bättre och erbjuder fler, bättre och tydligare platser än idag. Att vandringsvägarna är fina och välskötta. Att det finns en simskola sommartid vid badplatsen. Att de som bor i Bollebygd är stolta över ett bra område kring Ballasjön samt för en fin badplats. Att området kring Ballasjön är så fint och välskött att det har en självklar plats som en del i marknadsföringen av kommunen. 20. SWOT-analys Styrkor: Aktiv och motiverad styrelse Vilja till positiv förändring bland invånare Positiv kommun med nära kommunikation. Vi är nu en förening med större möjlighet till anslag. Möjligheter: Vår grillplats har redan sponsrats av Hedareds Sand och Betong och är under uppbyggnad. Vi har alltså ett första steg till en trevlig mötesplats för gemensamma förbättrings- och gemenskapsaktiviteter. Svagheter Brist på tid Viss uppgivenhet idag bland invånare Vissa åtgärder är kostsamma Vi saknar i dagsläget medel Hot: Fortsatt nedskräpning, avföring och toalettpaper i området kan skapa en negativ bild både hos de boende och hos besökarna, vilket kan minska viljan till förändring. Hur ska vi göra för att behålla och förbättra våra styrkor? Se varje framsteg som ett steg i rätt riktning, ingen stress och inget dåligt samvete till någon. Fördela arbetsuppgifter till den som har mest kunskap, tid och motivation.

11 Hur ska vi göra för att minimera svagheter? Fler aktiva kring intresset att fördela arbetet på utifrån motivation. Ansöka om medel för åtgärder. Hur ska vi göra för att tillvarata våra möjligheter? Så snart som vi har medel så bjuder vi in till en gemensamhetsdag vid sjön för att öka samarbets- och gemensamhetskänsla. Hur ska vi göra för att förebygga och neutralisera hot? Försöka att påverka kommunen till att sätta upp fler papperskorgar och en bajamaja. Föreningen kan också kontrollera vilka möjligheter det finns till info om den nya lagen kring nedskräpning och anslå runt sjön. 21. Prioriteringar Att vi får klart vår grillplats, så att vi kan bjuda till en gemensamhetsdag. Att försöka få anslag till möjlighet till att bekosta aktiviteter och städning på gemensamhetsdag och skapa en positiv atmosfär för bland anat diskussion med fler samarbetspartners. Att få anslag till att klippa ned vassen i sjön fyra år i rad för att minska tillväxten samt ta undan de nedklippta resterna, ev även detta via en gemensamhetsdag. Att återigen försöka lyfta frågan om en bajjamajja och fler papperskorgar. Ev försöka få en bajjamajja sponsrad om kommunen sköter den? Efter detta arbetar vi vidare med 5-års visionen.

12 Önskelista/åtgärdsprogram Badplats Ballasjön UTKAST/ARBETSMATERIAL Önskemål: Finansiering: Åtgärdas av, kommentar: Gamla grillplatsen tas bort, den är i dåligt skick, mindre funktionell Ny grillplats och sittplatser. Bra om det får stå vem som ev sponsrat den. Soptunna där det står att kommunen tömmer den samt hur ofta och vilka tider på året den står där. Träd, sly, rötter bort kring strandsidan. Ngn stubbe kanske Kontaktpersoner kommun/förening: Första mailkontakt med kommunen gjorts om önskemål. Sponsring? Föreningen: Sponsring? Kan göras tidigt så kan den användas som en samlingsplats för förbättringsaktivite ter under våren. Förslag ska godkännas av kommunen. Åtgärder hittills: Klart datum: Underhåll fortsättn vis Fråga ställts till ev sponsor. Föreningen. Föreningen. tillstånd, tar ned träd, ev utifrån föreningens

13 kan stå kvar och läggas bordsskiva på samt plana ut marken så att det går att sitta. Sittplatser? Gräva ut något så att det kan bli en strand som tidigare. Rensning av nuvarande botten Borttagning av vass fyra år i rad så att den försvinner Ny sand till stranddel och även till vattendel. Ny brygga då den gamla är sliten och i dåligt skick, den sjunker dessutom ned. under vattennivån önskemål. Bör göras tidigt. tillstånd. Föreningen. Dykåtgärd behövs. Glas längst ut vid bryggan finns. Hur sköts det fortsättningsvis? tillstånd. Föreningen utför. levererar+tillstånd. Arbetet kan utföras av föreningen.

14 när man står längst ut. Gärna en brygga som är utformad i samma form som förr. Etager så att det går att sitta/sola på stranden Hopptorn Gunga Rutchbana Toalett Omklädningsrum Informationstavla vid badplatsen om vad för möjligheter som finns (fiske e t c), vem som sköter vad och vart man tillstånd. Informationsskylt om vem som sponsrat (?) samt hur och när den töms och var man ringer vid problem. Vi vet idag inte om det är möjligt, tillräckligt vattendjup e t c. Inledande kontakt om sponsring material tagits.

15 ringer vid klagomål el annat Lusthus med tak för att kunna sitta vid regn när barn väntar på skjuts eller för fika i skugga. Beachvolleybollpl an Bouleplan Sponsringskyltar sponsdrade detaljer. Livboj Handikappvänlig nedgång till badplats, önskemål om ledstång Utplanad parkering med tydligare p-platser och cykelparkering. Inledande diskussion med kommunen tagits. / föreningen

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN. Rastplatsen - Vårt ansikte utåt. Ordförande i styrelsen: Anna Nilsson E-post: nilsson.anna@home.se Telefon: 0709-188525

PROJEKTANSÖKAN. Rastplatsen - Vårt ansikte utåt. Ordförande i styrelsen: Anna Nilsson E-post: nilsson.anna@home.se Telefon: 0709-188525 PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N O M S K A P A N D E T A V E N R A S T P L A T S S O M S K A L L V A R A A N S I K T E T U T Å T Rastplatsen - Vårt ansikte utåt 1 Föreningen

Läs mer

Synpunkter - Lanna badgruva - Samråd 2015-10-19

Synpunkter - Lanna badgruva - Samråd 2015-10-19 Synpunkter - Lanna badgruva - Samråd 2015-10-19 Alla gruppers samtliga synpunkter återges ordagrant i denna sammanställning. De är kategoriserade utifrån rubriker satta av kommunens tjänstemän. Syftet

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Hestra, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Hestra, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Hestra, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Hestra 2010-09-28 Ansvarig förtroendevald politiker: Mikael Stenquist Handläggare: Martin Berry Arbetsmetod Detta är den första

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt.

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt. 14038 ÖVERSIKTSPLAN FÖR KILS KOMMUN Fördjupning för Nedre Fryken Resultat workshop 2 Workshopen hölls onsdagen den 1 oktober 2014 på Stora Kils hembygdsgård och ett drygt 30-tal personer deltog. Under

Läs mer

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen!

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen! PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N K R I N G Ö L S J Ö B A D E T E N A V K O M M U N E N S, L Ä N E T S O C H B E R G S L A G E N S V A C K R A S T E B A D P L A T S E R Välkommen

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Välkommen till Sandöarna!

Välkommen till Sandöarna! Välkommen till Sandöarna! Sandöarna förvaltas av Svinninge Marina Klubb. Bryggorna är avsedda för klubbens medlemmar som för klubbens vimpel. Icke medlemmar kan, i mån av plats, disponera hamnen mot erläggande

Läs mer

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN Historik En del äldre uppgifter från bildandet av Furusjön, Kiasjön och Badebodaåns gemensamhetsfiske från början av 1940-talet visar att ett visst sportfiske förekom redan

Läs mer

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Varför behövs en lekplatspolicy? En lekplatspolicy behövs för att säkerställa kvalitén och tillgängligheten till de kommunala lekplatserna. Den är tänkt som en

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet

Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet MINNESANTECKNINGAR 1 [7] Referens Martin Sundman Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet Dag och tid Torsdag den 4 februari 2010 kl. 19-21 Plats Närvarande

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

Högholmen. Standardrapport

Högholmen. Standardrapport Högholmen Standardrapport 1 18,9% 7 2 37,8% 14 3 0% 0 4 32,4% 12 5 0% 0 6 eller fler 10,8% 4 1 2 3 4 5 6 eller fler Svarande Inget svar 0-17 år 28,6% 57,1% 0% 7,1% 7,1% 0% 14 23 18-35 år 33,3% 66,7% 0%

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun

Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun ORDFÖRANDEFÖRSLAG 6:1 Dnr KS/2017:680-037 2017-12-05 1/1 Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun Förslag till beslut Till

Läs mer

Björklinge friluftsområde BJÖRKLINGE Hitta hit Tänk på att: Skötsel och förvaltning

Björklinge friluftsområde BJÖRKLINGE Hitta hit Tänk på att: Skötsel och förvaltning BJÖRKLINGE Badbryggan vid Långsjön Välkommen till Björklinge Björklinge friluftsområde ligger vid Långsjön två mil norr om Uppsala. Den stora badplatsen med sand strand, bryggor och hopptorn är känd för

Läs mer

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Våren känns i luften och stranddagarna väntar runt hörnet. För den som föredrar att sola och bada i födelsedagsdräkten i sommar kan det vara svårt att navigera

Läs mer

Information om fiskevatten i Kronoberg

Information om fiskevatten i Kronoberg Information om fiskevatten i Kronoberg Informationen svarar på frågor om fysisk tillgänglighet enligt nedan. Om du är intresserad av att fiska och känner dig osäker på om det fungerar för dig, tar du kontakt

Läs mer

Nyhetsbrev. För Hjortsberga & Kvenneberga

Nyhetsbrev. För Hjortsberga & Kvenneberga Nyhetsbrev För Hjortsberga & Kvenneberga Detta är det första nyhetsbrevet som ges ut som en del i Leader Linnéprojektet Attraktiva Hjortsberga. I detta nummer kommer det att finnas med information om projektet

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Arbete K Fotografier från elevutställningen

Arbete K Fotografier från elevutställningen Arbete K Fotografier från elevutställningen K Vårt Sollentuna 2040 Häggviksparken Lovisa, Hannes, Salman, Lisa, Zaynab Geografi 1, Rudbeck Sollentuna 2019-05-13 L Utformning Fontän som man kan leka i

Läs mer

BADPLATSPROGRAM. Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27

BADPLATSPROGRAM. Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27 BADPLATSPROGRAM Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rakel Edqvist Lars Winterstain Staffan Löfmarck Christer Karlsson Jocke Liukkonen Emelie Roupe

Läs mer

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050?

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsspaningar Dialog med samhällsplaneringens aktörer Megatrender Hantera växande stadsregioner Skapa en hållbar

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Bollebygd. Bada i Bollebygd. Njut av vår vackra natur. Foto: Shutterstock

Fyra måsten när du besöker Bollebygd. Bada i Bollebygd. Njut av vår vackra natur. Foto: Shutterstock Fyra måsten när du besöker Bollebygd Bada i Bollebygd Vår vackra natur, vandringslederna Lanthandlarmuseet i Hultafors Kommunfakta 01 Antal invånare 8 179 Yta 284,34 km² Centralort Bollebygd Län Västra

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Anvisningar till mallen för Lokala planer

Anvisningar till mallen för Lokala planer Försättssidan Det ska vara samhällets/ortens plan! Inte en enskild plan för en grupp. Det är en grupp som tar fram planen men den ska gälla för utvecklingen av orten och där ingår ju t ex byalaget! Ett

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA!

VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA! FJÄLLNORA VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! NATUREN Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana.

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana. Landskrona 2011-03-10 KS 45 Stadsbyggnadskontoret har lämnat ut till samråd förslag till planprogram för Norra Borstahusen. Avsikten med programmet är att skapa planstöd för byggnation på upp till 1100

Läs mer

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD 2016-06-22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att ta fram detaljplan för Brunnsjöliden, viss angränsande mark samt hela det norra strandområdet

Läs mer

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017)

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Deltagare: Polis, Räddningstjänst, Social Resursförvaltning, Stadsledningskontoret (säkerhetschef), Stadsdelsförvaltningen

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Eriksöre Anläggningen ligger fantastiskt vackert i direkt anslutning till Kalmarsund och dess vackra stränder inbjuder till

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Förslag till design program för Ekskär 20090915

Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslaget innerhåller ett första utkast till en samlad design idé för en upprustning av Ekskär. Vi har besökt och inventerat ön och föreslår nu en tre stegs

Läs mer

BADPLAN i Kristianstads kommun

BADPLAN i Kristianstads kommun BADPLAN i Kristianstads kommun 2003-2010 Bakgrund Kristianstads kommun har en cirka 45 kilometer lång kuststräcka som sträcker sig från Tosteberga i norr och till Juleboda i söder. Detta utgör en av kommunens

Läs mer

NY Kundundersökning skärgård

NY Kundundersökning skärgård NY Kundundersökning skärgård Informationen om skärgården är tillräcklig 3 9,4 B. 2 8 25 C. 3 7 21,9 D. 4 11 34,4 E. 5 0 0 1 3,1 G. Vet ej 2 6,2 Medelvärde 3 Median 3 Synpunkter och förbättringsförslag

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN ÖNSKEMÅL FÖR MIG PERSONLIGEN -Möjlighet att bygga större än dagens tillåtna 80 + 20 m 2 -Ingen ny väg intill/nära min fastighet -Vill kunna välja NÄR vi

Läs mer

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Ekerum Campingen ligger mycket attraktivt alldeles vid Kalmarsund endast en dryg mil från sommarmetropolen Borgholm med dess

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand

Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand Sammanfattning I Arvika kommun ligger Ingestrands badplats vid sjön Glafsfjorden. Glafsfjorden är Värmlands näst största sjö efter Vänern och sjöns yta uppgår till

Läs mer

Friluftsliv och rekreation

Friluftsliv och rekreation Friluftsliv och rekreation Förutsättningar Riksintresse för rörligt friluftsliv Norrlandets strandremsa mot Gudingen utgör riksintresse för rörligt friluftsliv. Lögareberget Lögareberget är ett välbesökt

Läs mer

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1 Utvecklingssatsning - skärgård Version maj 2009 Handlingsprogram för skärgårdsutveckling Utvecklingssatsning Inledning och bakgrund Söderhamns skärgård

Läs mer

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08 Plats Bjevrödsdammarna Fulltofta Rt 90 Wgs 84 Anpassning Put and take-fiske med en tillgänglighetsanpassad strövslinga på 2 km i området. Den lämpligaste platsen att fiska är på en tillgänglighetsanpassad

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING 2017-10-09 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden fick 2015-08-31 125 i uppdrag av Kommunstyrelsen detaljplanelägga Rinna 1:4 m.fl,. med syfte att

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Nöjdhet politiker/ansvariga Malmö stad

Nöjdhet politiker/ansvariga Malmö stad Nöjdhet politiker/ansvariga Malmö stad Frågeställningar, Copyright: SCB 1. Om du tänker på politiker och ansvariga i Malmö stad, hur nöjd är du med Skala: 1= Mycket missnöjd; 10=Mycket nöjd Andel vet ej/..

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Sundbyholm. ett område i utveckling

Sundbyholm. ett område i utveckling Sundbyholm ett område i utveckling Åtgärder för Sundbyholmsområdet 28 januari 2010 beslutade kommunfullmäktige om en åtgärdsplan för Sundbyholmsområdet. En arbetsgrupp har sedan 2007 arbetat för utveckling

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Deltagare: Yvonne Lubera, kontaktombud grannsamverkan Altona by. Carina Arvidsson, grannsamverkan Altona by. Anna Backe,

Läs mer

Flyingebygden ett Öresund i miniatyr

Flyingebygden ett Öresund i miniatyr Flyingebygden ett Öresund i miniatyr 2003-01-01 av Gunnar Petersson, ordförande Flyinge Utveckling www.flyinge.nu Sammanfattning Föreningen Flyinge Utveckling (FU) vill skapa en väl integrerad bygd inom

Läs mer

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ VIRKESJÖN 153 Kort beskrivning Virkesjön ligger sydväst om Nybro tätort. Planområdet som ligger i Siggegärde, ligger i anslutning till gammal gårdsbebyggelse. Gårdarna tillsammans med gamla stenmurar,

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress

Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress Projektets namn: Bevara Lammsjön Projektägare: Kontaktperson: Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress Roger Ek ordförande Adress Postadress Telefon Bakgrund Detta dokument är ett underlag

Läs mer

fastighetsägare i Växjö kommun

fastighetsägare i Växjö kommun Du som är fastighetsägare i Växjö kommun Det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning, snöröjning och att bygga i tomtgränsen 1 VI HAR DELAT ANSVAR Växjö kommun och du som fastighetsägare har ett

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Röbäcks IF. Reklam & sponsorskap

Röbäcks IF. Reklam & sponsorskap Röbäcks IF Reklam & sponsorskap Erbjudande: 1. Reklamskylt på sarg, plats på Röbäcks IF hemsida ingår *: 5000kr/2år Tillkommer skyltkostnad och reklamskatt 8% 2. Reklamskylt i hallen, plats på Röbäcks

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård 2017-05-02 Dnr: Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård Morgondagens hemvård finns med som ett av delområdena i en av de fyra kommunövergripande strategierna gällande Välfärdstjänster

Läs mer

Arrendeavtal Vita sands camping AB avseende badplatsen

Arrendeavtal Vita sands camping AB avseende badplatsen UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-03-27 Servicenämnden 39 Arrendeavtal Vita sands camping AB avseende badplatsen Dnr SFN 2019/0067 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2019-03-18 Bilaga 1 Driftåtgärder

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

AVTAL OM PARTIELL NYTTJANDERÄTT

AVTAL OM PARTIELL NYTTJANDERÄTT AVTAL OM PARTIELL NYTTJANDERÄTT FASTIGHET Del av Laholm Knäreds Prästgård l : l i Hallands län. OMRÅDESSKYDD Del av fastigheten avses ingå i det planerade naturreservatet Prästaskogen. FASTIGHETSÄGARE

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken"

Vårt Sollentuna 2040 Framtidsparken Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken" Av Max, Theo, Lina, Ronja. 8 an i Sollentuna Musikklasser Sr INTERVJU frågor och resultat Var ska Parken vara? - Viby, Ekbacken (nära busshållplats)? Norrviken, bakom

Läs mer

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ Lektionsupplägg: Det här är vårt kvarter om vi får bestämma! Hur skulle det se ut där ni bor om ni fick bestämma? Här är en uppgift där klassen utifrån medborgardialogskonceptet

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 6. Vad tycker panelen om skärgårdsutveckling. December 2009. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 6. Vad tycker panelen om skärgårdsutveckling. December 2009. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 6 Vad tycker panelen om skärgårdsutveckling December 2009 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Inledning Piteå skärgård består av ca 500 öar som tillsammans bjuder på en specifik

Läs mer

Information och bestämmelser om badplatsen vid: Mörudden

Information och bestämmelser om badplatsen vid: Mörudden Mörudden - Dykning från pir med dolda stenblock under ytan. - Dykning från bryggor med lågt vatten. - Bad i hamninloppet och från ångbåtsbryggan = Kollisionsrisk. - Skiftande vattendjup. - Mycket folk

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Verksamhetsplan Askerödgården

Verksamhetsplan Askerödgården 2015-07-05, Intagan - Hålleröd Verksamhetsplan Askerödgården Verksamhetsplan 2015-2017 Innehåll 1. Inledning 2. Ledning och samordning 3. Prioriterade åtgärdsområden 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Vision Tidö-Lindö. Möte den 15 mars En natur, som kan smälta vilket hjärta som helst, står till buds VLT den 1 augusti 1959

Vision Tidö-Lindö. Möte den 15 mars En natur, som kan smälta vilket hjärta som helst, står till buds VLT den 1 augusti 1959 Vision Tidö-Lindö Möte den 15 mars 2017 En natur, som kan smälta vilket hjärta som helst, står till buds VLT den 1 augusti 1959 Projektgrupp Vision Tidö-Lindö Arbetat och arbetar på uppdrag av Styrelsen

Läs mer

Välkommen till medlemsmöte. Tyresö Strands Båtklubb 2015-05-10

Välkommen till medlemsmöte. Tyresö Strands Båtklubb 2015-05-10 Välkommen till medlemsmöte Tyresö Strands Båtklubb 2015-05-10 Tyresö Strands båtklubb (aktuell statistik 150509) Idag 231 medlemmar (ny-ansökningar ligger på 3 blivande medlemmar) Båtplatser idag: Brygga

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

FÖRSTUDIE. Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort

FÖRSTUDIE. Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort FÖRSTUDIE Nya områden för odlingslotter inom Härnösands tätort 1 Sammanfattning Det har valts ut några lämpliga platser i förstudien för odlingslotter med bra lägen och förutsättningar på ett antal olika

Läs mer