MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019"

Transkript

1 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM, Palmfeltsvägen 5 Närvarande Victoria Lagerkvist Margareta Hallner Ingela Nilsson Kjell Stjernholm Catharina Montgomery Åsa Agerbring Lovisa Karlsson Kjellin David Södergren Medin Frånvarande Nina Ström Biblioteksutveckling Sörmland FUB Forum Carpe (ersätter Anna Ohlsén) Studieförbundet Vuxenskolan Demensförbundet MTM MTM MTM Kulturrådet Nytt och på gång på MTM Lovisa Karlsson Kjellin, David Södergren Medin Det finns nu en lokal för MTM i Malmö. I januari 2020 flyttar myndigheten in i Bylgiahuset 7. Då ska det finna cirka 65 anställda på plats så att kärnverksamheten täcks upp. Som det ser ut i dagsläget så kommer cirka personer som idag arbetar i Stockholm att följa med MTM till Malmö. Arbetet med Läsombud och omsorg kommer organisatoriskt ligga under en enhet som heter Användarstöd. De nya cheferna kommer att anställa från de behov som finns i den nya organisationen. I framtiden kommer MTM att vara en mer platt och mindre hierarkisk organisation med mer fokus på användaren. Det går inte idag att säga hur arbete med MTM:s referensgrupper kommer att se ut i framtiden. Det är till exempel inte säkert att träffarna behöver vara i Malmö. MTM ska fortsätta att arbeta med läsombudsverksamhet, man kommer att rekrytera för en tjänst som ska arbeta med detta. För att säkra övergången till Malmö har MTM:s punktskrifts- och prenumerationstjänst utlokaliserats till Depåbiblioteket i Umeå. Förhoppningen är också att kunna utlokalisera MTM:s svarstjänst till ett bibliotek med kunskap om MTM:s produkter och användare. Nu fortgår arbete med myndighetens framtidsstrategi, med användaren i fokus. Inom området Marknaden och vi samarbetar MTM med stora förlag för att undersöka hur tillgängliga dagens e-böcker är. Trots att de flesta inte är det i dag så är det oftast inte så stora hinder för att tillgängliggöra dem. Förlagen är intresserad av att arbeta med oss. Flera digitala lästjänster är på väg att bli mer tillgängliga. Om marknaden kan följa vissa riktlinjer så kan det tillgängliggöra läsning direkt för stora grupper som idag är beroende av MTM:s tillgängliga format. Då kan MTM i större 1 (6)

2 utsträckning fokusera på dem som behöver särlösningar som marknaden inte täcker. Det kan till exempel röra sig om enkla tillgängliga appar, direkta kontakter eller högläsning. Kjell: I Österrike finns en populär app för lättlästa nyheter i flera svårighetsnivåer. Den har har 1 miljon prenumeranter. Det som framkommit i kartläggning av produkter och tjänster och sammanställning av kunskapsunderlag är bland annat att: MTM har traditionellt sett haft fokus på produkterna, inte på användarna MTM har överlag goda kunskaper om synnedsättningar och läs- och skrivsvårigheter och ytterligare fördjupad kunskap om punktskriftläsare Enligt vårt uppdrag ska vi arbeta med alla funktionsnedsättningar som kan ha behov av tillgänglig läsning. Vi behöver lära oss mer om dessa behov och hur vi bäst tillgodoser dem. Vi behöver också veta mer om it-ovana och ovana läsare. 2/3 av produkterna är beroende av förmedlare för att nå användarna. Vi behöver bli bättre på att uppskatta räckvidden för våra produkter och tjänster. Hur stor är den potentiella målgruppen och hur många når vi? Några av de saker MTM gör för att förbättra vårt arbete med användaren i fokus är: Vi utökar vårt samarbete med SPSM för att förstå användarnas behov. Vi har tagit kontakt med Begripsam för att öka vår kunskap kring personer med olika kognitiva svårigheter och användarundersökningar och -tester riktade till de målgrupperna. Vi gör en kartläggning av läsfrämjande och främjande av tillgänglig läsning till MTM:s målgrupper. Organisation och bemanning i Malmö sker för att bättre fånga upp användarnas behov. Översyn av hur vi arbetar med riktlinjer för tillgänglighet som till exempel wcag 2,1 och hur vi kan systematisera det arbetet. Under 2019 planerar arbetsgruppen för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg att ge ut 4 nr av tidningen Läsombudet och att göra två nyhetsbrevsutskick. Vi tar gärna emot tips till artiklar. Passa på att lyfta aktiviteter runt om i landet. Priset Årets läsombud delas ut som vanligt i juni. Vi har också lämnat förslag på seminarier till Bokmässan i Göteborg och vi ordnar den traditionella studiedagen för läsning inom omsorgen den 25 oktober. Avstämning och information om pågående projekt Läslust hela livet i Kalmar Catharina Kåberg Ett treårigt projekt som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan. De vill fortsätta det arbete som redan idag görs med frivillig högläsare genom att stötta dagens högläsare och underlätta och lyfta verksamheten för att locka till sig nya. Projektet startade i september 2018 och finansieras av Arvsfonden. Samarbetspartners är Demensförbundet, regionbiblioteket, SPF i Kalmar län och MTM. 2 (6)

3 Vid undervisningstillfällen kommer man att använda sig av det studiematerial som MTM har tagit fram. Tanken är att man även ska ta fram en digital kunskapsbank på Learnify så att den kan användas nationellt. På så sätt kan man utjämna den ojämlikhet till stöd och utbildning som finns i landet. Tanken är att kunna lägga ut inspirationsföreläsningar av skådespelare och författare och utbildningsmaterial fritt tillgängligt för att på så sätt öka den litterära upplevelsen och lyfta verksamheten för personer med demens. De vill utvärdera och hitta metoder för hur högläsarna ska ha en kontinuerlig kompetensutveckling. Redan idag arbetar 12 kommuner i Kalmar län i detta projekt men målet är att få med hela länet. Målet är att att på samtliga länets 77 äldreboende ska det finna högläsare. Samuel Fröler och Lill Lindfors är engagerade som ambassadörer för projektet. Shared Reading i Jönköpings län Catharina Kåberg Ett treårigt arvsfondsprojekt som startade i mars 2018 och som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköpings län. Målgruppen som projektet arbetar med är personer med psykisk ohälsa eller som befinner sig i riskzonen för att drabbas. De arbetar via vårdcentraler, träffpunkter, boenden, psykiatriska klinker och bibliotek. Shared reding är en brittisk högläsningsmetod där en utbildad läsledare leder gruppen. Det finns forskning från universitetet i Liverpool som visar att detta kravlösa läsande ger mervärden för människor som befinner sig i någon form av utanförskap på olika sätt. Inom ramen för projektet har läsledare utbildats av utbildare från Liverpool. Catharina berättar om sina egna erfarenheter av att vara läsledare för äldre med demens och vuxna med psykiatrisk funktionsnedsättning. Hon har också vidareutbildat sig till utbildare av nya läsledare. Det finns idag sju sådan utbildare i Sverige varav fem är knutna till detta projekt. De har också översatt själva studiematerialet till svenska och tagit fram texter med många bottnar som passar till lästillfällen och skapat en litteraturbank. Catharina menar att det viktigast är att texterna handlar om vad det innebär att vara människan. Det finns egentligen inte något terapeutiskt syfte utan målet är att låta ovana läsare möta litteraturen och visa dem vad litteraturen kan ge människan. Utmaning storstad David Södergren Medin Ett projekt som initierats av MTM men drivs av regionbibliotek Stockholm, projektledare på halvtid är David Södergren Medin, projektet pågår mellan september 2018 och maj Utmaning Storstad är det fjärde större taltidningsprojektet som MTM initierar. Tidigare projekt har varit väldigt fokuserade på att sprida information om taltidningar och haft rätt mycket fokus på teknik. Utmaning storstad är ett projekt som står på två ben. Det ena är att öka kunskapen om tillgängliga medier inklusive taltidningar. Det andra är att undersöka hur det läsfrämjande 3 (6)

4 arbetet med tillgängliga medier ser ut idag i länet, främst från bibliotek mot omsorgen. Därför har mycket arbete lagts ner på att göra en omfattande kartläggning av regionen. Tanken med denna kartläggning är att kunna identifiera metoder och plocka fram goda exempel. I projektrapporten identifieras och beskrivs olika barriärer som försvårar verksamhet och här lyfts även plusfaktorer, sådant som återfinns hos verksamheter som har ett bra samarbete mellan bibliotek och omsorg. Tanken är att dessa specifika omständigheter som påverkar det läsfrämjande arbetet i storstaden ska kunna appliceras på andra storstadsområden i landet. Årets läsombud David Södergren Medin Ett pris som delats ut sedan 2012, nomineringen är öppen till och med den 30 april. Vinnaren meddelas i juni. Viktigt pris som lyfter läsombudet eller högläsaren men även verksamheten med det lättlästa materialet och ofta ger positiv uppmärksamhet i kommunen. Laget runt Kjell Stjernholm, Studieförbundet Vuxenskolan SV arbetar med sina digitala kanaler och försöker hålla dem på en språklig nivå som både personal och brukare känner sig bekväma med. De vill skapa en aktivare delningskultur där man lär sig mer tillsammans och delar sitt material. Kjell ser det som ett sätt att återta folkrörelseperspektivet på folkbildningen och göra det synligt för alla. SV kommer inte att arbeta med EU-valet i samma utsträckning som de gjorde med riksdagsvalet. Men de kommer att uppdatera Mitt val-materialet. De vill också utveckla spel och övningar direkt till målgruppen. Margareta Hallner, FUB Margareta jobbar mycket direkt med politiker från samtliga partier som hon har kontakt med. Hon berättar att ett problem för många medlemmar i FUB är att de lever på existensminimum. Politiker måste göras uppmärksammade på den dåliga ekonomin som finns hos denna grupp. Hon vill lyfta att det fortfarande är många inom gruppen med intellektuell funktionsnedsättning som har alldeles för svårt att få tillgång till Legimus. Hon upplever att det är svårt att kommunicera med biblioteken om detta. På gruppboenden har personalen också alldeles för låg teknisk kompetens. Victoria Lagerkvist, Biblioteksutveckling Sörmland Victoria berättar om arbetet med nationella projektet Digitalt först med användaren i fokus. Här är de regionala biblioteksverksamheterna kompetensnoder för att öka den digitala kompetensen i samhället genom biblioteken. Bland dessa finns ett spår som handlar om tillgänglighet med innehåll som knyter att till digitalt läsande. På det senaste regionala nätverksmötet i Södermanland om läslust inom LSS så fanns en stor efterfrågan om att prata om lättläst litteratur och om hur man kan arbete läsfrämjande. Victoria har efter därför efter detta startat en sluten Facebookgrupp för erfarenhetsutbyte, Lättläst läsning läsfrämjande arbete. Många av medlemmarna har 4 (6)

5 svårt att delta i fysiska träffar p.g.a. tidsbrist. Viktoria har även initierat ett samarbete med FOU Södermanland och planerar för ett arbete med att stärka samverkan och hitta sätt att involvera målgrupperna som läsombuden riktar sig till. Det är ett sätt att hjälpa till med att synliggöra varför verksamheten är viktig. Catharina Montgomery, Demensförbundet Catharina M berättar om ett treårigt arvsfondsprojekt som Svenskt Demenscentrum tagit initiativ till tillsammans med Demensförbundet och Linköpings universitet. Projektets syfte är att öka kunskaperna om kommunikativa funktionshinder hos personer med demens och hur dessa funktionshinder kan bemötas. Målet är att ta fram en webbaserad avgiftsfri utbildning. Demensförbundet är i färd med att ta fram en webbaserad film som riktar sig till anhöriga vars närstående nyligen fått en demensdiagnos. Tre anhöriga berättar om hur de upplever sin situation och ger även tips och råd. Demensförbundet deltar också i ett filmprojekt med Mobila Dokumentärredaktionen och Ersta diakoni som riktar sig till personer med kognitiv sjukdom (även det ett arvsfondsprojekt) som är kostnadsfritt och går att ta del av via webben. Med korta filmer vill man väcka minnen som kan leda till samtal. Det finns en handledning som kan användas tillsammans med filmerna som alla har olika teman. Projektets namn är Ögonblick att minnas filmer för levande samtal. Ingela Nilsson, Forum Carpe Ingela har i samband med en nätverksträff för stödpedagoger och dess chefer lyft frågan om och hur de arbetar med läsfrämjande insatser som en temperaturtagning inför det här mötet. (Forum Carpe är en länsövergripade verksamhet för kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet). Flera kommuner arbetade med läsfrämjande insatser genom att tillhandahålla lättläst litteratur; nyheter, facklitteratur och skönlitterärt. 8 sidor lyftes av flera. Legimus används också till viss del men kunskapen om det behöver öka. Några verksamheter har läsombud. I samband med denna nätverksträff undrade några om när det kommer fler utbildningar, då det finns intresse att utbilda fler. I samband med detta lyftes också att det ett det finns behov av någon form av tillgänglighetsombud för att utvidga perspektivet och nu genom fler medier. Mer av universella lösningar och utformningar för inkludering och delaktighet för alla. Ett gott exempel från en verksamhet som skapat en internutbildning som handlade om lättläst text. Nationella studiedag den 25 oktober 2019 Åsa Agerbring I år kommer studiedagen att äga rum i en ny lokal, Kapitel 8, vid Klarabergsviadukten precis vid Centralstationen i Stockholm. Vi planerar att ha två tre olika teman under studiedagen. Just nu funderar vi på att att lyfta forskningen inom kultur och hälsa, digital delaktighet eller hur man gör ett projekt. 5 (6)

6 MTM:s jämställdhetsintegrering Tobias Willstedt Vid den här punkten medverkade Tobias Willstedt som presenterade MTM:s arbete med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i verksamheten. Jämställdhetsintegreringen ska leda till förbättringar i samhället för medborgarna. Det handlar inte om myndighetens interna arbete, utan om hur man agerar utåt. Det övergripande målet är att alla, oavsett kön, ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. MTM har tagit fram statistik för låntagare under 18 och det visar sig att: - fler pojkar än flickor blir registrerade som användare (fördelning 60/40) - flickor blir i högre utsträckning aktiva låntagare än pojkar (73% jämfört med 67%). Varför beror det här på? Kan det vara så att pojkars bokstavsdiagnoser syns tidigare än flickors? Eftersom det inte krävs diagnos kan det vara lättare att problematisera de stökiga pojkarna och ge dem Legimus. Finns det funktionsnedsättningar som är vanligare hos pojkar? Vad kan MTM göra för att försöka göra detta bättre? Hur kommunicerar vi ut tjänsten Legimus, kan vi analysera vårt utbud av boktips? Påverkar användargränssnittet vilka som använder produkten? Kan vi bli bättre på att stötta skolbiblioteken? Nästa möte 29 november (6)

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 Närvarande Nina Frid Margareta Hallner Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 Närvarande Nina Ström (f.d. Frid) Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

Workshop anteckningar 26/10.

Workshop anteckningar 26/10. Workshop anteckningar 26/10. I detta dokument finns renskrivna anteckningar från de olika gruppernas diskussioner. Först i varje stycke finns en del i kursiv still, detta är det material som grupperna

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Upplevelser MTM 6% har en läsnedsättning 13% behöver mycket enkla texter 40% når inte upp till epitetet god läsare 2017-03-28 6 MTM 2% 2017-03-28 7 MTM

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Alla ska ha möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 Alla ska ha möjlighet att läsa Har du eller någon du känner svårt att läsa? Då finns det andra sätt att läsa som kan passa dig

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-05-14 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet FMLS Linda Bergfeldt,

Läs mer

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker -

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - för dig som möter barn och ungdomar som har dyslexi Dysleximässan 2017-10-20 Helena Nordqvist 1 MTM Vårt uppdrag är att ge människor möjlighet

Läs mer

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund Helena Nordqvist 1 MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund MTM ska vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt IT-ovana läser digitalt och tillgängligt 2018-01-24 Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa Tobias Willstedt, Ida Löfman Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Ett samhälle där all läsning

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Roland Esaiasson Bemötande och tillgänglighet att möta personer med behov av tillgängliga medier! SDK-konferensen 2015, Norra latin 2015-11-18 Ett samhälle där alla

Läs mer

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! MTM:s uppdrag Arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar oavsett läsförmåga eller

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning!

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Om Kulturrådets arbete inom läsfrämjande för en prioriterad målgrupp Nina Frid, Kulturrådet Handlingsprogram för läsfrämjande Nationella målen för

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND Till Vuxennämnden i Katrineholms Kommun För ett år sedan genomfördes en läsundersökning bland läsombuden i Sörmland. En kort sammanfattning följer här men rapporten i sin helhet följer med brevet. I Katrineholms

Läs mer

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt MTM:s arbete med taltidningar MTM:s uppdrag Producera Distribuera Användarstöd Vad är en taltidning? Oavkortad version av papperstidningen Fler än 120 dagstidningar finns som taltidning Talsyntes Vem får

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

Myndigheten för tillgängliga medier

Myndigheten för tillgängliga medier MTM:S INFORMATIONSSERIE Myndigheten för tillgängliga medier Läsning på lika villkor 2 MYNDIGHETEN FÖR TILLGÄNGLIGA MEDIER MTM har ett viktigt uppdrag! Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger människor

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Kommittédirektiv Översyn av statens insatser för lättläst Dir. 2012:109 Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över statens insatser på området lättläst.

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Datum Vår ref 2016-01-13 Pia Hasselrot Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Afasiförbundet Afasi Hjärnskador varierande funktion. Svårt att tala, förstå, oftast läsa och skriva. En del har svårt med siffror

Läs mer

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 STRATEGIDOKUMENT Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 Barn- och Ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 1.1 Inledning Denna strategi anger inriktningen för hur ett barn- och ungdomsperspektiv ska integreras

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist Aktuellt och på gång på MTM 2017-12-01 Helena Nordqvist Aktuellt och på gång Några ord om MTM Framtidsstrategi Enkät till registrerare på skolbibliotek Läromedelsöversyn Läsarpaneler Forskningsöversikt

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Remissvar Lättläst SOU 2013:58

Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Tillgången till lättläst information och litteratur är avgörande för att barn, unga och vuxna med afasi, språkstörning och förvärvade

Läs mer

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander.

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander. Utmaning Storstad Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg David Södergren Medin Foto: Cecilia Brisander Version 20190517 Innehåll Förord... 3 Syfte och bakgrund... 5 Tidigare rapporter...

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia nr 2. 2019 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare FRÅN ISTID TILL EU Bengt Fredrikson skriver lättläst historia AGNETA JSON GRANEMALM BLEV ÅRETS LÄSOMBUD BOKBUSSEN KOMMER TILL LÄSARNA LÄSNING

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Datum Vår ref 2018-10-31 MTM2018/483 Er ref Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Myndigheten

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 21 november 2018 Externa deltagare: Gustaf Hallquist, Borås stadsbibliotek Josef Laeben-Rosén Stark, Kristinehamns bibliotek Anna Grönlund, Östersunds bibliotek

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist Helena Nordqvist 1 Den här timmen Varför talböcker? Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Hitta på legimus.se Demokonto Ur

Läs mer

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA!

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! nr 4. 2016 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! Möt Agneta som läser med alla sinnen LÄTTLÄST BOKMÄSSA I VÄXJÖ RIKSKONFERENSEN LÄSLUST TILL ALLA PROVLÄS

Läs mer

MTM ger ut MTM anpassar

MTM ger ut MTM anpassar Tillgänglig läsning Läsa på olika sätt - med ögon, fingrar och öron MTM ger ut Lättlästa böcker och nyheter MTM anpassar Punktskriftsböcker och taktila bilderböcker Talböcker och taldagstidningar Välkommen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR CHEFS- OCH KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2013-09-06

MINNESANTECKNINGAR CHEFS- OCH KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2013-09-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2013-09-12 MINNESANTECKNINGAR CHEFS- OCH KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2013-09-06 Inledning Carin och Janny hälsade välkommen och presenterade dagens program. Den största delen

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker Frågestund 2 Talboken - en inläst version av en utgiven

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig till en person med demensdiagnos

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Tillgängliga medier i skolan

Tillgängliga medier i skolan MTM:S INFORMATIONSSERIE Tillgängliga medier i skolan För dig som är lärare, skolbibliotekarie eller skolledare Introduktion Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har i uppdrag att se till att alla,

Läs mer

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! -

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - UTVECKLING AV EN NY MODELL FÖR ÖKAD DELAKTIGHET OCH SJÄLVSTÄNDIGHET FÖR VUXNA MED FLERFUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH OMFATTANDE INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING PROJEKTETS

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker MTM:s rekommendationer Frågestund 2 Talboken - en inläst

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek Information till specialpedagoger tillsammans med Lerums bibliotek 2017-09-12 Presentation Heidi Carlsson Asplund Lerum/Sjövik IFLA Kultur i Väst, konsulent Jag ska prata om Kort om biblioteken i Lerum

Läs mer

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Vi ger alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan behöva läsa om sidor tre gånger för att förstå. Med

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Erfarenheter av Tidiga tecken. Josefin Wikner Christina Karlsen

Erfarenheter av Tidiga tecken. Josefin Wikner Christina Karlsen Erfarenheter av Tidiga tecken Josefin Wikner Christina Karlsen Kungsbacka kommun En av sex kommuner i Halland 78890 invånare Ger stöd åt ca 750 personer (LSS) 25 bostäder med särskild service 20 dagliga

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden 2011-2015 Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Inledning Här kan du läsa hur Eskilstuna kommun ska göra sina verksamheter mer jämställda

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Tips och förslag till modell för arbetet i kommunala arbetsgrupper www.lattlast.se/laskraft Innehåll Förord 3 Arbetsgrupp..

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Välkommen till talböckernas värld!

Välkommen till talböckernas värld! Välkommen till talböckernas värld! http://www.legimus.se/barn/film Talboken - en inläsning med stöd av lagen Upphovsrättslagen, 17, möjliggör ljudupptagning av en tryckt bok. Men, det är endast personer

Läs mer

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL Helena Nordqvist Pia Hasselrot Tillgängliga medier på gymnasiebiblioteket och MTM:s roll Att arbeta med tillgängliga medier Ur elevens perspektiv

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Digital teknik som social stimulans för äldre

Digital teknik som social stimulans för äldre Digital teknik som social stimulans för äldre Resultat från ett samarbete mellan fem myndigheter Bakgrund Bättre kunskap behövs om äldres psykiska ohälsa 3 uppdrag/projekt under Rådet för statlig styrning

Läs mer

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5)

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5) 1(5) Biblioteksplan Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KFT 2019/19 Kommunfullmäktige 2019-02-26 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Policy KFTN och BUN 2019-2022 Revideringsansvarig

Läs mer

Välkommen till talböckernas värld!

Välkommen till talböckernas värld! Välkommen till talböckernas värld! http://www.legimus.se/barn/film Talboken - en inläsning med stöd av lagen Upphovsrättslagen, paragraf 17 möjliggör ljudupptagning av en tryckt bok. Men, det är endast

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-02-01 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Klas Nelfelt, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) Linda

Läs mer

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 En strategisk plan med inriktning på att utöka användarnas tillgång till och användning av TPB:s taktila produkter och tjänster Innehåll 1. Uppdrag och

Läs mer

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet 160204 Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet Samarbete mellan Myndigheten för?llgängliga medier och Region Värmland 20151209 Intro MTM ger personer?llgång?ll de medier de behöver

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt Chefer utan högskoleutbildning September 2012 1 Innehåll 1. Projekt Carpe 2... 3 2. Syfte och mål för delprojekt Chefer utan högskoleutbildning...

Läs mer

Strategi för biblioteksverksamheten

Strategi för biblioteksverksamheten Datum Strategi för biblioteksverksamheten Dokumentnamn: Strategi för biblioteksverksamheten Dokumentägare: Avdelningschef, Kultur- och fritidsavdelningen Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel.

Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel. Handläggare Datum Hanna Ivarsson 2016-11-18 0480-45 29 00 Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel. Arbetsvillkor Andel kvinnor och män - samtliga anställda i Södermöre kommundel 368 personer arbetar

Läs mer

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Datum Vår ref 2019-10-08 MTM 2019/622 Er ref Ku2019/00550/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Myndigheten

Läs mer

Barns och ungas läsning

Barns och ungas läsning Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället Läsdelegationen 1 Uppdraget Bidra till mer likvärdiga förutsättningar för barn och unga att uppnå en fullgod läsförmåga och lust att läsa. Läsdelegationen

Läs mer

MTM:s Integritetspolicy

MTM:s Integritetspolicy MTM:s Integritetspolicy I samband med att du använder MTM:s produkter och tjänster eller är i kontakt med oss i något sammanhang kan du förse oss med personuppgifter. Denna integritetspolicy förklarar

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Mål Biblioteken på Gotlands samtliga resurser ska göras tillgängliga på ett sådant sätt att användaren oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund eller funktionsvariation

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Utredningens uppdrag Regeringen har bett en utredare undersöka vad staten gör för lättläst svenska idag. Utredningen ska hjälpa regeringen att besluta

Läs mer