Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt LK/150041

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-16 LK/150041"

Transkript

1 Minnesanteckningar 1 (9) Framtidsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt LK/ Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Rigel, landstingshuset, Karlstad Margareta Ivarsson (C), ordförande Kenneth Johannesson (S), vice ordförande Bodil Murås (V) Anina Laroma (SD) Fereshteh Jalayer (M) Myrna Labusan Jönsson (S) Lena Lindefelt (M), t o m kl. 15:10 Helena Granvik (SIV) Bengt Sjöberg (KD) Thomas Ohlsson (C), t o m kl. 15:10 Asso Zand (MP), t o m kl. 11:50 Anne-Marie Larsson (S) Jessica Hildén (S) Stellan Jansson (M) Dan-Aria Sucuri (FP) Mathias Andersson (S) Göran Eriksson (S) Kent Hallesson (V) Ingrid Magnusson, hälso- och sjukvårdschef (LiV) Anna Bodin, verksamhetsutvecklare, utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård (LiV) Daniel Foxhage, verksamhetsutvecklare, utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård (LiV) Kjerstin Almqvist, professor i medicinsk psykologi, Karlstad universitet och teamchef, FoU-enheten, division psykiatri (LiV) Erik Olsson (S), Folkhälso- och tandvårdsutskottet (LiV) 1 Mötet öppnas Ordförande Margareta Ivarsson öppnade dagens sammanträde. 2 Fastställande av föredragningslistan Med tillägg om punkt om mötestider 2016, fastställdes föredragningslistan. 3 Minnesanteckningar från föregående sammanträde Minnesanteckningarna från föregående sammanträde godkändes.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) 4 Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdschef Ingrid Magnusson presenterade arbetet med utvecklingsplanen för framtidens hälso- och sjukvård. Varför utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård? Vi möter en rad olika utmaningar, i form av ökade kostnader, minskade skatteintäkter, personalbrist, fler äldre och fler sjuka. Invånare och patienter har andra förväntningar på hälso- och sjukvården än tidigare och den medicintekniska utvecklingen har lett till att vi lever längre och får andra, mer livsstilsrelaterade, sjukdomar. Den medicintekniska utvecklingen har också lett till att vi i dag kan bota allt fler sjukdomar som vi tidigare bedömde som kroniska. Utvecklingstendenser Värmland Om femton år kommer befolkningen i Värmland att öka med ca tre procent. Andelen 65 år och äldre kommer att öka och andelen i arbetsför ålder kommer att minska. Livsstilssjukdomar, som fetma, KOL, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes kommer fortsatt att öka i länet, förutsatt att vi fortsatt lever som vi gör i dag. Den psykiska ohälsan bedöms också öka. För den psykiska ohälsan är dock inte det statistiska underlaget lika omfattande för att göra adekvata prognoser. Utgångspunkter för utvecklingsplanen Hälso- och sjukvårdsledningen har i utvecklingsplanen undersökt hur värmlänningarnas behov av hälso- och sjukvård kommer att se ut om femton år, detta utifrån statistik och beräkningar, bl.a. avseende: - Demografi - Socioekonomi - Sjukdomspanorama - Prevention - Förväntningar och beteenden När det gäller hälso- och sjukvårdens framtida utbud har man i utvecklingsplanen framförallt haft följande i fokus: - E-hälsa - Flöden och processer - Utbudspunkter och innehåll - Lokal nivåstrukturering (regional och nationell) - Workshifting (vem ska göra vad) - Samverkan (region, kommuner, privata utförare) - Patientmedverkan - Flexibilitet Utvecklingsplan utbud och innehåll Utvecklingspotential har framförallt identifierats när det gäller mobila hälso- och sjukvårdslösningar, e-hälsa och fortsatt arbete för patientens bästa väg genom vården.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) Förslag utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård I rapporten, som kommer att behandlas av landstingsstyrelsen den 22 september 2015, presenteras ett förslag för framtidens hälso- och sjukvård. Förslaget innehåller fem olika vårdnivåer som föreslås tillhandahållas i Värmland. De olika vårdnivåerna ska ha olika innehåll och utgå från befolkningens behov av hälso- och sjukvård. Det är framförallt förslagen om utbudspunkter som hälso- och sjukvårdsledningen kommer att överlämna till den politiska ledningen att fortsatt behandla. Viktigt i det fortsatta arbetet är att kunna kommunicera hälso- och sjukvårdens utmaningar till befolkningen och att tillse att befolkningen kan känna trygghet inför de förändringar som kommer att vara nödvändiga att genomföra. Intentionen är att landstingsstyrelsen den 22 september 2015 ska fatta beslut om fortsatt inriktning som hälso- och sjukvårdsledningen därefter kan arbeta vidare utifrån. 5 Prioriterade uppdrag för framtidsberedningen 2016 Beredningen diskuterade presidiets förslag på prioriterade uppdrag för framtidsberedningen Bl.a. diskuterades beredningens förändrade inriktning, jämfört med föregående mandatperiod, där fokus förflyttats från frågor om landstingets arbete för att minska klimatpåverkan till frågor om folkhälsa, detta med särskild inriktning på barns och ungas hälsa och uppväxtvillkor. Förslag lyftes om att bland Folkhälsomyndighetens elva prioriterade målområden, under 2016 fördjupa sig i fem områden, detta för att ta återstående sex målområden under Folkhälsomyndighetens elva målområden för folkhälsans utveckling är: 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Ekonomiska och sociala förutsättningar 3. Barn och ungas uppväxtvillkor 4. Hälsa i arbetslivet 5. Miljöer och produkter 6. Hälsofrämjande hälso- och sjukvård 7. Skydd mot smittspridning 8. Sexualitet och reproduktiv hälsa 9. Fysisk aktivitet 10. Matvanor och livsmedel 11. Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel Efter beredningens diskussion, ställde sig beredningen bakom presidiets förslag på prioriterade uppdrag för framtidsberedningen Beredningen enades också om att fördjupa sig i fem av Folkhälsomyndighetens prioriterade målområden under 2016 och fördjupa sig i återstående sex målområden under Det finns ett visst budgetutrymme att delta på konferenser eller dylikt för att fördjupa sig inom områdena. Ärendet kommer att behandlas i landstingsfullmäktige november 2015.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) 6 Familjecentraler och ungdomsmottagningar samt betydelsen av samverkan kring barn och unga Anna Bodin, verksamhetsutvecklare för länets familjecentraler och Daniel Foxhage, verksamhetsutvecklare för länets ungdomsmottagningar, föredrog landstingets utvecklingsarbete inom området. Kort historik om familjecentraler Anna Bodin berättade inledningsvis om hur familjecentralerna uppkom på 1990-talet. I mitten av 1990-talet togs ett initiativ i Västsverige om att utveckla samverkansarbetet mellan mödra- och barnhälsovården och kommunernas öppna förskolor, vilket resulterade i att man startade s.k. familjecentraler. För att kunna erbjuda adekvat stöd till vissa familjer, såg man tidigt ett behov av att också inkludera socialtjänsten i samverkansarbetet, vilket ledde till att även socialtjänstens förebyggande verksamhet kopplades till familjecentralerna. I Värmland fattade Folkhälsodelegationen 1999 ett inriktningsbeslut om att stötta utvecklingen av familjecentraler i länets alla kommuner. Projektmedel erbjöds i samband med detta som 14 kommuner sökte. Mellan 1999 och 2004, startade nio familjecentraler i Värmland. Definition av familjecentral För att en verksamhet ska kunna kalla sig för familjecentral ska det finnas en barnmorskemottagning, en barnhälsovårdsmottagning (BVC), en öppen förskoleverksamhet samt socialtjänst med ett förebyggande uppdrag. Familjecentralens arbete karaktäriseras av ett förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt. Verksamheten är generell och vänder sig till alla blivande föräldrar och alla föräldrar med små barn. Verksamheten består av olika professioner som arbetar i team för barnens och familjernas bästa. Utvärderingar har visat att både föräldrar och personal är mycket nöjda med utformningen av familjecentralerna. Föräldrarna tycker att det är bra att ha ett ställe att gå till där man kan få olika slags stöd i föräldraskapet och personalen tycker att det underlättar med närheten till de olika kompetenserna och att arbeta i team i mötet med barnen och föräldrarna. Familjecentraler i Värmland I Värmland finns familjecentraler i: - Forshaga (1999) - Storfors (2000) - Årjäng (2002) - Kristinehamn (2002) - Hammarö (2003) - Kil (2003) - Sunne (2004) - Hagfors (2004) - Arvika (2012) - Filipstad (2013)

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) - Eda (2014) Kommunerna och landstinget samordnar sina resurser kring länets familjecentraler och samarbetet regleras i samverkansavtal. I Torsby, Grums och Karlstad pågår processer för att starta upp familjecentraler. I Säffle och Munkfors finns ingen planering i nuläget, men etablerad kontakt och pågående diskussioner finns. En utmaning för familjecentralerna är att öka samverkansarbetet med skolan, eftersom detta är en annan plats där alla barn finns. Det finns ett behov av att eventuellt kunna utöka målgruppen att gälla upp till och med 12 år. Bl.a. efterfrågar många föräldrar föräldrastöd i mellanstadieåldern. Ungdomsmottagningar Första ungdomsmottagningen startade i början av 1970-talet. Uppsving för ungdomsmottagningarna kom bl.a. i samband med abortlagstiftningen 1975 och i samband med sjukdomen HIV på 1980-talet. Det finns ca st. ungdomsmottagningar i landet. Eftersom ungdomsmottagningarnas verksamhet inte är nationellt styrt är det dock oklart exakt hur många ungdomsmottagningar som finns. I Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar (FSUM) är 220 ungdomsmottagningar organiserade. Landstingets ungdomsmottagningar är medlemmar i FSUM. Syfte med ungdomsmottagningar Det övergripande målet för ungdomsmottagningar är att främja fysisk och psykisk hälsa, med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa, samt rättigheter hos unga. Arbetet ska ske utifrån en helhetssyn medicinskt, psykologiskt och psykosocialt. Varje person har rätt till kunskap, information, stöd och behandling. Målgruppen är ungdomar och unga vuxna från 12 år till 25 år. Det övergripande målet är framtaget av FSUM. Landstingets övergripande inriktning för ungdomsmottagningarna utgår från FSUM:s övergripande mål. Idén med ungdomsmottagningar är att barn och unga ska kunna komma till en plats utan sina föräldrar, dit det är helt frivilligt att komma och där man ska känna sig välkommen, oavsett anledning till att man sökt sig dit. Ungdomsmottagningarna arbetar aktivt med normkritik och med ett inkluderande förhållningssätt. Två av länets ungdomsmottagningar har HBT-certifierats genom RFSL (Karlstad och Arvika). Ungdomsmottagningarna arbetar mycket med tillgänglighetsaspekten och att tänka nytt avseende vad tillgänglighet för målgruppen är. Det ska vara lätt för ungdomar att komma till en ungdomsmottagning och de ska inte behöva känna att de bollas vidare till annan instans. Tillgänglighet för dagens unga kanske inte är att erbjuda telefontider utan snarare att erbjuda alternativ för att kommunicera via nätet eller via sms. Det finns exempelvis en efterfrågan på att kunna ha samtal, exempelvis kuratorstöd, via webbkamera.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) Professionerna som arbetar på en ungdomsmottagning är barnmorskor, kuratorer och läkare. Ungdomsmottagningar i Värmland I Värmland finns 18 st. ungdomsmottagningar. Landstinget har samverkansavtal med länets samtliga 16 kommuner. Kuratorerna är oftast anställda av kommunen. Utöver samarbete mellan landsting och kommuner, samarbetar ungdomsmottagningarna även med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), Första linjen för unga, Experio Lab osv. Ungdomsmottagningarna i framtiden Framöver ser verksamhetsutvecklare Daniel Foxhage ett behov av att reducera antalet ungdomsmottagningar i länet och tänka nytt kring tillgänglighet, exempelvis avseende mobila enheter och kontakt över webben. Utgångspunkten ska vara målgruppens behov och kvalitet bör prioriteras högre än geografisk placering. 7 Barns och ungas psykiska hälsa Kjerstin Almqvist, professor i medicinsk psykologi, föredrog för beredningen om varför psykisk ohälsa uppstår och vad man kan göra åt den. Kjerstin Almqvist berättade inledningsvis om huvuddragen i the ACE study, som är den största internationella studien om förekomst av negativa barndomsupplevelser och samband med hälsa i vuxen ålder. Studien visar bl.a. att: - negativa barndomsupplevelser är betydligt vanligare än vad vi vanligtvis är medvetna om, - sambandet är starkt mellan negativa barndomsupplevelser och riskbeteende, - sambandet är starkt mellan negativa barndomsupplevelser och psykisk sjukdom/missbruk i vuxen ålder, - sambandet är starkt mellan negativa barndomsupplevelser och fysisk sjukdom i vuxen ålder. Detta innebär bl.a. att tidigare förklaringar kring missbruk, exempelvis avseende rökning, som reklam, grupptryck osv. inte håller. Det finns andra funktioner av nikotin som bl.a. är ångestreducerande, antidepressivt osv. och som har högre förklaringsvärde. Detta gäller även andra beteenden som överkonsumtion av alkohol, alkoholism, narkotikamissbruk, att använda våld i nära relationer osv. Svenska studier I en svensk studie uppger 10 procent att de varit med om att en förälder har blivit slagen av den andre föräldern, 5 procent uppger att det har hänt ofta. 63 procent av barnen i familjer där det förekommer våld, har själva utsatts för våld.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) I en studie av Socialstyrelsen uppger 20,9 procent av pojkarna att de varit utsatta för våld fem gånger eller fler i åldern 0-12 år, motsvarande siffra för flickor är 13,3 procent. Utsatta barn i Sverige 1. Barn som drabbats av krig och katastrofer Barn som drabbats av civila katastrofer eller naturkatastrofer (Utöya, Tsunamin, branden på Hisingen) och asylsökande barn, flyktingbarn. 2. Barn vars föräldrar: - har psykisk sjukdom/funktionshinder, - har kognitiva funktionshinder, - har missbruksproblem (alkohol, narkotika, spelberoende), - har avlidit/tagit sitt liv, - är våldsbenägna (misshandlar sin partner, misshandlar sina barn), - är kriminella/sitter i fängelse, - lever isolerade från övriga samhället eller med avvikande/brottsliga värderingar (t.ex. sekter, föräldrar som utnyttjar sina barn sexuellt). 3. Barn med egna svårigheter som: - allvarliga/kroniska sjukdomar, t. ex. leukemi, cystisk fibros, - funktionsnedsättningar, t.ex. Downs syndrom, - barn som har andra svåra dysfunktioner som påverkar livskvaliteten negativt. Många barn som utsätts för våld, ca procent, utvecklar allvarliga symtom på psykisk ohälsa i olika former. Det kan handla om låg självkänsla och depressivitet, symtom på posttraumatisk stress, aggressivitet, benägenhet att använda våld mot andra, irritabilitet, hyperaktivitet och en försämrad förmåga till emotionell reglering. Befintliga metoder som används i Sverige för våldsutsatta barn ger otillräcklig hjälp avseende barnens symtom på psykisk ohälsa. Nationella utvärderingar som genomförts, avseende stödinsatser till barn som bevittnat våld mot sin mamma, visar att insatserna gett viss effekt för barnen, men att de fortfarande har höga symtom på psykisk ohälsa. Uppdrag från Socialstyrelsen Två olika behandlingsmetoder för våldsutsatta barn har prövats i Sverige, detta på uppdrag av Socialstyrelsen. Fem verksamheter inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har testat metoden Child-Parent Psychotherapy (CPP) och tre verksamheter har testat metoden TF-KBT. Metoderna har visat sig ha betydande effekter på de behandlade barnens psykiska hälsa. Svårigheter vid införandet av de två metoderna har bl.a. varit personalomsättning, svårigheter att identifiera våldsutsatta barn och föräldrar samt svårigheter med att få båda vårdnadshavarnas tillstånd för behandlingen. Det var också svårt att rekrytera barn i de yngre åldrarna. Utvärderingen av behandlingsmetoderna visar att psykisk ohälsa som uppkommit p.g.a. negativa barndomsupplevelser, kan behandlas. Detta ger

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) goda förhoppningar om att i framtiden kunna reducera sjukdomsförekomst som har med negativa upplevelser i barndomen att göra. 8 Rapport från nationell konferens om social hållbarhet (Malmödagarna) Erik Olsson (S), ersättare i folkhälso- och tandvårdsutskottet, redogjorde för sina reflektioner efter deltagandet i den nationella konferensen för Mötesplats social hållbarhet, som ägde rum i Malmö maj Mötesplats Social hållbarhet är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Utgångspunkterna för konferensen är de framtida utmaningar vi står inför, med en åldrande befolkning, urbanisering, utarmning av glesbygden och skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper. För att hantera dessa utmaningar, krävs ett livscykel- och helhetsperspektiv, från barns- och ungas uppväxtvillkor, till arbetsliv och sysselsättning och till äldres villkor. Samling för social hållbarhet har enats om fem rekommendationer för att stärka den sociala hållbarheten och minska skillnader i hälsa: - integrera jämlikhet i hälsa i all politik och i ordinarie styrning och ledning, - mät och analysera problemet och bedöm effekterna av olika åtgärder, - ge alla barn och unga en bra start i livet, - ge alla förutsättningar till en egen försörjning, - skapa hälsofrämjande och hållbara miljöer och samhällen. Övrigt från konferensen att särskilt lyfta fram: - folkhälsoministern ska tillsätta en kommission för jämlik hälsa, - Daniel Lindvall, från Demokratiutredningen, talade om att delaktighet skapar ägandeskap till politiska beslut och behovet av gemenskap för politiska beslut vid bygget av en gemensam välfärd, - Mikael Stigendahl, från Malmö högskola, uppmanade till kunskapsallianser. 9 Övrigt Medborgardialog om utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Landstingsfullmäktiges presidium är tillsammans med fullmäktigeberedningarnas presidier, styrgrupp för medborgardialogen om utvecklingsplanen för framtidens hälso- och sjukvård. Kenneth Johannesson berättade om styrgruppens första möte, som ägde rum den 14 september. Styrgruppen har enats om att ett första steg i en medborgardialog om hälsooch sjukvårdens framtida utmaningar, är att höja kunskapsnivån om nuläge och framtida förutsättningar. Bl.a. planeras det för medborgardialog på olika platser i länet, där framtidens utmaningar kommer att diskuteras. Ett informationsmaterial kommer också att tas fram.

9 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (9) Mötesdagar 2016 Beredningen ställde sig bakom presidiets förslag på mötesdagar Mötesdagarna är: - 23 februari, kl mars, kl maj, kl juni, kl augusti, kl oktober, kl november, kl december, kl Mötet avslutas Ordförande Margareta Ivarsson avslutade dagens sammanträde.

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (7) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Plats Lokal Skogsstjärnan, Centralsjukhuset (Psykiatrihuset), Karlstad,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041 Minnesanteckningar 1 (6) Framtidsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041 Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Rigel, landstingshuset,

Läs mer

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV)

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV) Minnesanteckningar 1 (8) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-04-27 LK/150040 Plats Lokal Rigel, landstingshuset, Karlstad, kl. 9-15 Närvarande

Läs mer

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR FRAMTIDSBEREDNINGEN 2011-03-10 LK/110023 Plats Brage, Landstingshuset torsdag 10 mars kl. 09:00-11:55 Närvarande Presidiet Övriga ledamöter Ersättare I tjänsten

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen)

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Sida 1(7) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Arbetsgruppen Sårbara familjen Datum 2015-09-14 Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (6) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039 Plats Sirius, kl. 09.00 12.00 Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Plats Beslutande Landstingshuset Nordstjärnan Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Mats Sandström (S),

Läs mer

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Minnesanteckningar Demokratiberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt 2014-05-28 LK/140050 Plats Närvarande I tjänsten Ej närvarande Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Malin Berglund (M),

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 FOLKHÄLSOPLAN För Emmaboda kommun 2013-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 Hållbar och Hälsa Miljö tog initiativ till att en lokal folkhälsoprofil skulle tas fram, och

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Annica Lidén LK/150041

Handläggare Datum Diarienummer Annica Lidén LK/150041 Minnesanteckningar 1 (6) Framtidsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Annica Lidén 2015-12-09 LK/150041 Plats Närvarande Lokal Skogstjärnan, hus 1, CSK, plan 2 Karlstad Margareta Ivarsson

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

Remissvar om förslag till folkhälsoprogram

Remissvar om förslag till folkhälsoprogram Administrativa avdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Christina Johansson Tfn: 08-508 10 076 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-03 Dnr 2006-007-258 Östermalms stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2013-04-12 ON 2013/0049 0480-45 35 15 Omsorgsnämnden Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsutskottet

Barn- och ungdomsutskottet 1 (6) Landstingets Kansli Barn- och ungdomsutskottet/ Justerat 2010-02-19 Barn- och ungdomsutskottet Tid Fredagen den 12 februari kl. 13.00 17.15 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet Ingelstadsvägen

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoredovisning

Välfärds- och folkhälsoredovisning Välfärds- och folkhälsoredovisning Lunds kommun 2013 Inledning och resultat i korthet Kommunkontoret 4 Kartläggningens olika delar A. Inledning och resultat i korthet B. Resultatdel, välfärd C. Resultatdel,

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Folkhälsopolitisk strategi för Norrbotten. Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

Folkhälsopolitisk strategi för Norrbotten. Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Folkhälsopolitisk strategi för Norrbotten Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Folkhälsopolitisk strategi för Norrbotten Folkhälsopolitisk strategi

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Tid Fredagen den 18 februari 2011, kl 8.30-11.30. Landstingshuset i Linköping, Östra sammanträdesrummet

MINNESANTECKNINGAR. Tid Fredagen den 18 februari 2011, kl 8.30-11.30. Landstingshuset i Linköping, Östra sammanträdesrummet MINNESANTECKNINGAR Ledningsstaben Beredningen för samverkan Maud Jonsson 2011-02-18 1 (3) Tid Fredagen den 18 februari 2011, kl 8.30-11.30 Plats Landstingshuset i Linköping, Östra sammanträdesrummet Närvarande

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN för Filipstads kommun 2015-2018

FOLKHÄLSOPLAN för Filipstads kommun 2015-2018 FOLKHÄLSOPLAN för Filipstads kommun 2015-2018 Ett aktivt folkhälsoarbete har bedrivits i Filipstad under en längre tid. Sedan år 2004 är det Lokala folkhälsorådet (LFHR) direkt underställt kommunstyrelsen.

Läs mer

Valärenden till landstingsfullmäktige 2014

Valärenden till landstingsfullmäktige 2014 1 Valärenden till landstingsfullmäktige 2014 2 Innehåll Innehåll... 2 Valberedning... 4 Landstingsstyrelsen... 6 Krisledningsnämnden... 9 Framtidsberedningen... 10 Hälso- och sjukvårdsberedningen... 12

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (MP), Arvika, vice ordförande

Presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (MP), Arvika, vice ordförande Minnesanteckningar FRAMTIDSBEREDNINGEN Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-06-01 LK/120036 Plats Närvarande Rigel, Landstingshuset i Karlstad, torsdag 31 maj 2012, kl. 09:00-12:10 Presidiet: Asso Zand (MP),

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad LK/110156 PROTOKOLL 1 (6) HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I VÄRMLAND Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget,

Läs mer

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Protokoll 1 (5) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Folktandvården/Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten David Kvicklund LK/160033 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Lokal Pilstjärnan, Landstingshuset

Läs mer

Folkhälsoplan. Hultsfred kommuns mål 2012-2014

Folkhälsoplan. Hultsfred kommuns mål 2012-2014 Folkhälsoplan Hultsfred kommuns mål 2012-2014 1 (4) Folkhälsa i Sverige Det övergripande målet för svensk folkhälsopolitik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för

Läs mer

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling.

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Folkhälsoplan 2013 2014 1 Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Längre ner i visionstexten står det att Vi värnar om varandra och vårt samhälles

Läs mer

Folkhälsostrategi 2014-2018

Folkhälsostrategi 2014-2018 Folkhälsostrategi 2014-2018 En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en

Läs mer

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete En dialog där vi gemensamt ställer frågor och hittar svar som gör skillnad! Varför länsdialoger? 1. Samverka fram en levande

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

Från presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (S), Arvika, vice ordförande

Från presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (S), Arvika, vice ordförande Sekretariatet AAj MINNESANTECKNING FRAMTIDSBEREDNINGEN 2012-01-26 LK/120036 Plats Nya landstingshuset, rum 141 F, torsdag 26 januari 2012, kl. 09:00-12:00 Närvarande Från presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad,

Läs mer

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C)

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C) PROTOKOLL 1 (5) FOLKHÄLSO- OCH TANDVÅRDSUTSKOTTET Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Folktandvården Filipstad Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel

Läs mer

BESTÄLLARBOKSLUT 2007. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän

BESTÄLLARBOKSLUT 2007. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän BESTÄLLARBOKSLUT 2007 Hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Ordförande har ordet...4 2 Inledning...5 3 Övergripande mål...5 3.1 En god hälsa utifrån jämlika villkor...6 3.2

Läs mer

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri.

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri. Beställarförbundet DELTA Tjänsteutlåtande Dnr 2004/23 på Hisingen 2004-10-13 Sekretariatet Ärendenr. 6 Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun 1 Inledning Kommunstyrelsen har beslutat om att ta fram en Folkhälsostrategi för Mariestads kommun 2014-2017. Syftet med folkhälsostrategin är att

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Folkhälsopolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 Folkhälsopolicy för Strömstads kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-05-20 Innehåll Bakgrund...4 Jämlika

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2010

Laholmsnämnden Bokslut 2010 Laholmsnämnden Bokslut 2010 Bokslut Laholmsnämnden LNLHM110014 Ledamöter Margareta Bengtsson (M), ordf. Thomas Jönsson (M) Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson (S), v ordf. Villemo

Läs mer

Bo Ekelund (M), Alkvettern, ersättare Lennart Melin (S), Karlstad, ersättare

Bo Ekelund (M), Alkvettern, ersättare Lennart Melin (S), Karlstad, ersättare Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR DEMOKRATIBEREDNINGEN 2011-06-15 LK/110222 Plats Brage, Landstingshuset, onsdag 15 juni kl. 09:00-11:45 Närvarande Malin Hall (M), Karlstad, ordförande Hans

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009

Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009 Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009 Så arbetar demokratiutskottet I demokratiutskottet ingår en representant för respektive parti. Ordförande är Britt Westerlund (s). Övriga ledamöter är Ingmari

Läs mer

Fyra hälsoutmaningar i Nacka

Fyra hälsoutmaningar i Nacka Fyra hälsoutmaningar i Nacka - 1 Bakgrund 2012 är den fjärde folkhälsorapporten i ordningen. Rapporten syfte är att ge en indikation på hälsoutvecklingen hos Nackas befolkning och är tänkt att utgöra en

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Utvecklingstendenser Ökat fokus på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete för att klara framtidens utmaningar Den

Läs mer

Hälso- och sjukvård Förebyggande insatser. Matti Leijon, PhD, MPH Enheten för Folkhälsa & Social Hållbarhet, Region Skåne

Hälso- och sjukvård Förebyggande insatser. Matti Leijon, PhD, MPH Enheten för Folkhälsa & Social Hållbarhet, Region Skåne Hälso- och sjukvård Förebyggande insatser Matti Leijon, PhD, MPH Enheten för Folkhälsa & Social Hållbarhet, Region Skåne 1 2.3 Hälso- och sjukvård (se sidan 117) Det viktigaste folkhälsoarbetet ligger

Läs mer

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016 Folkhälsoplan för Partille 2015 2016 Innehåll Del 1 3 Folkhälsa 3 Uppgift 3 Folkhälsoarbete 3 Mål och fokusområden 4 Övergripande mål 4 Inriktningsmål livscykelperspektiv 4 Fokusområden 4 Del 2 Handlingsplan

Läs mer

Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor

Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU21 Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2013/14:87 Ett stärkt föräldrastöd

Läs mer

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 1 (11) Typ: Program Giltighetstid: 2011-2016 Version: 1.0 Fastställd: KF 2011-11-16, 126 Uppdateras: 2015 Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 Styrdokument för kommunens folkhälsoarbete Innehållsförteckning

Läs mer

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro OBS! Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Tibro 1 Inledning En god hälsa är grunden för ett gott liv. Kommuninvånarnas hälsa är en betydelsefull resurs och ett grundläggande villkor för en positiv samhällsutveckling.

Läs mer

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07 1 Folkhälsorapporten 2011 2011-12-07 2 Invånarna i länet mår bättre men utmaningar finns kvar Folkhälsan blir allt bättre i länet dödligheten i hjärt- kärlsjukdom minskar, alkoholkonsumtionen minskar och

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Folkhälsovetenskapligt centrum 2005-03-15 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Britt-Marie

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 Plan för folkhälsoarbetet 2007 2011 Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 2 Foto omslag: Fysingen, Jan Franzén. Valstadagen, Franciesco Sapiensa. Grafisk form: PQ layout. 2007 Innehåll Inledning

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Hälsosamma Skinnskatteberg

Hälsosamma Skinnskatteberg Hälsosamma Skinnskatteberg Folkhälsoplan 2012 2015 Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24, 77, Dnr 2012.0577.773 1. Alla har lika rätt till god hälsa För att skapa förutsättningar

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:8 av Tove Sander och Nanna Wikholm (s) om stöd kring sex och samlevnad för unga funktionshindrade Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011

alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011 Strategi för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Örebro län 2008-2011 Samrådsgruppen för alkohol- och narkotikapreventivt arbete i Örebro län Omslag: Sjön Möckeln en frusen vinterdag i januari

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad

Gör jämlikt gör skillnad Gör jämlikt gör skillnad SAMLING FÖR SOCIAL HÅLLBARHET MINSKAR SKILLNADER I HÄLSA Anna-Maarit Tirkkonen Eskilstuna kommun Åsa Ranung Åsa Ranung Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland Eskilstuna 31 maj

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

2013-05-23. Jämlik hälsa

2013-05-23. Jämlik hälsa 2013-05-23 Jämlik hälsa 2 (13) Innehållsförteckning Inledning... 3 En god hälsa för alla medborgare... 4 Den geografiska ojämlikheten... 4 Socioekonomiska förutsättningar för en god hälsa... 5 Ojämlikhet

Läs mer

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster 103 33 STOCKHOLM Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk

Läs mer

Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland

Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Sekretariatet, Administrativa staben 1,0 1 (5) Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Landstinget i Värmland och Arvika-, Eda-, Filipstads-, Forshaga-,

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 101-106

Sekreterare Paragrafer 101-106 Sammanträdets plats och tid Folkets Hus, Ramselevägen 6, Strömsund kl 10.00-10.30 Beslutande Anna Gundersson David Berglund BrittInger Håkansson Björn Karlsson Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Värmland Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län Prognos för arbetsmarknaden 2016-2017

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län Prognos för arbetsmarknaden 2016-2017 Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län Prognos för arbetsmarknaden 2016-2017 Lena Hertzberg, Af-chef Karlstad Torbjörn Johansson, Af-chef Norra Värmland Åsa Rosendal, Af-chef Västra Värmland Ann Mannerstedt,

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Kungsbackanämnden 1-9

Kungsbackanämnden 1-9 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-01-26 Kungsbackanämnden 1-9 Tid: Måndag 26 januari 2009 kl 13:00-15:30 Plats: Sammanträdesrummet, Tjolöholm Närvarande Margareta Ödman (M) Maud Lanne (S) Marianne Hultén

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Folkhälsorådet. Hjo kommun

Verksamhetsplan 2014. Folkhälsorådet. Hjo kommun Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Hjo kommun Folkhälsoarbetet i Hjo kommun Ett av de viktigaste värdena i livet är att ha en god hälsa. Människor som har goda utbildningsmöjligheter, meningsfull sysselsättning

Läs mer

Regionpolitik för barn och ungdomar

Regionpolitik för barn och ungdomar 2006-09-11 Regionpolitik för barn och ungdomar Rapport från Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen www.socialdemokraterna.se/vastsverige Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i Sverige

Läs mer

34 338 1 105 440 90-94 1 092 604 4 875 115 90-94 4 872 240 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4

34 338 1 105 440 90-94 1 092 604 4 875 115 90-94 4 872 240 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4 Bakgrundsfakta % Folkmängd 31 december 2014 Riket Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 36 441 90-94 34 338 1 105 440 90-94 1 092 604 4 875 115 90-94 4 872 240 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Diarienummer

PROTOKOLL 1(6) Diarienummer PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Konferensrummet, Vårdcentralen Bra Liv i Vaggeryd Britt Johansson (M), ordförande Marianne Andersson (KD) Bo Kärreskog (S) Lis Melin (M) Arne Ekegren (M)

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-27 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 2 Folkhälsomål i Mönsterås kommun... 1 3 Folkhälsoarbete i Mönsterås kommun... 2 3.1

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-06-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Skånes Fagerhult rummet, Örkelljunga kommunhus. tisdagen den 5 juni 2012,

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommun: Årjäng Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Hammarö Karlstad Kil Kristinehamn Munkfors Säffle

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-21 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förlängning av missbrukspolicyn

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-04-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 6 april 2011 kl. 13.00 16.00 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet, Landstinget

Läs mer

Livet efter diagnos. Lennarth Johansson, Socialstyrelsen & Aging Research Center (ARC)/KI

Livet efter diagnos. Lennarth Johansson, Socialstyrelsen & Aging Research Center (ARC)/KI Livet efter diagnos Lennarth Johansson, Socialstyrelsen & Aging Research Center (ARC)/KI Vården flyttas/r hem... Hemma Institution TID Andel ensamboende i den äldre befolkningen, relaterat till kön och

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige,

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige, 2015-04-10 Bakgrund Att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Möjligheten att påverka äldres hälsa är större än vad man tidigare trott och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Från riktlinjer till effekter

Från riktlinjer till effekter 19 SEPTEMBER 2008 Minnesanteckningar från seminarium Från riktlinjer till effekter Tid och plats 18 september kl 10.00 16.00, Hornsgatan 15, Stockholm. Närvarande Nätverket Hälsa och Demokrati Birgitta

Läs mer