Så arbetar landstingsfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så arbetar landstingsfullmäktige"

Transkript

1 Stockholm (9) Så arbetar landstingsfullmäktige Vem ansvarar för vad? Landstingsfullmäktiges presidium Presidiet utgörs av fullmäktiges ordförande samt 1:e och 2:e vice ordföranden. Presidiet leder fullmäktiges sammanträden enligt beslutad arbetsordning och ansvarar för att alla ärenden som tas upp är beredda. Presidiet svarar också för landstingets officiella värdskap där många representationsuppgifter ingår. Länk till arbetsordning: mente%20och%20delegationsordning/reglementen-och-arbetsordningar-juni-2014.pdf Landstingsrevisorer Landstingsrevisorerna har fullmäktiges uppdrag att granska all verksamhet i eller på uppdrag av Stockholms läns landsting. Revisionens mål är att verka för korrekt redovisning, god ordning och hög effektivitet. Revisionen följer upp att fullmäktiges beslut verkställs. I revisionsarbetet samverkar förtroendevalda revisorer, yrkesrevisorer och externt engagerade specialister och auktoriserade revisorer. Landstingstyrelsen Landstingsstyrelsen bereder förslag till fullmäktige. Styrelsen sammanträder i regel på tisdagar (cirka 10 gånger per år). Landstingsstyrelsen är också landstingets arkivmyndighet. Landstingsråden Landstingsråden är hel- eller deltidsengagerade förtroendevalda utsedda av landstingsfullmäktige. Landstingsråden är skyldiga att närvara vid landstingsfullmäktiges sammanträden. Landstingsrådsberedningen I landstingsrådsberedningen ingår landstingsråden i majoritet. Landstingsrådsberedningen sammanträder varje vecka och dess uppgift är att bereda och framlägga förslag i ärenden som ska behandlas i landstingsstyrelsen. Vissa ärenden bereds av andra organ än landstingsrådsberedningen, t.ex. arvoden och ersättningar till förtroendevalda, revisors- och verksamhetsberättelser, valfrågor, frågor rörande valkretsindelning m.m. Gruppledare Utöver befattningarna som landstingsråd finns ett antal arvoderade gruppledare. De tillsätts av fullmäktige på förslag av partigruppen. Partigrupper Inför landstingsfullmäktiges sammanträden brukar partigrupperna träffas var och en för sig och gå igenom de ärenden som ska behandlas. Detta sker i allmänhet på kvällstid veckan före landstingsfullmäktiges sammanträde. Rotlar Vilka rotlar som ska finnas bestäms i den politiska organisation som beslutas vid varje ny mandatperiod.

2 Stockholm (9) Politiska sekreterare Vid rotlarna finns politiska sekreterare anställda för att biträda landstingsråden och de förtroendevalda. Föredragande landstingsråd ansvarar för utformningen av ärenden som ska upp i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Landstingsfullmäktiges sammanträden Landstingsfullmäktiges sammanträden är offentliga och äger rum i landstingshuset, eller annan plats som ordföranden bestämmer. Tid för sammanträde bestäms i den sammanträdesplan som fullmäktige fastställer varje år. Under januari, juli och augusti äger inga sammanträden rum utom året efter valår då möte även hålls i januari. Man kan följa mötet på Web-TV via landstingets hemsida, Sammanträdet börjar kl och inleds med behandling av interpellationer mellan kl och 12.00, därefter behandlas inkomna frågor mellan kl och Kl inleds behandlingen av beslutsärendena. Mötet avslutas när föredragningslistan är genomgången. För budgetmötets sammanträdestider gäller särskilda regler. Kungörelse Kungörelse om fullmäktiges sammanträde anslås på landstingets anslagstavla och tillställs ledamöter och ersättare. Kungörelsen införs också i de dagstidningar som fullmäktige beslutat, senast en vecka före sammanträdet, och publiceras på landstingets hemsida Kungörelsen innehåller uppgifter om tid och plats för sammanträdet, om de ärenden som ska avgöras genom beslut, och om nya interpellationer som ska besvaras. Närvaro- och yttranderätt Vid landstingsfullmäktiges sammanträde deltar ledamöter och tjänstgörande ersättare. Rätt att delta i överläggningarna men inte i besluten har, även om dessa inte är ledamöter: * Landstingsråd * Ordföranden samt 1:e och 2:e vice ordföranden i landstingsstyrelsen * Ordföranden samt 1:e och 2:e vice ordföranden i annan nämnd eller styrelse. Vid fullmäktiges behandling av ett ärende som beretts av nämnd eller styrelse och vid besvarandet av interpellationer och frågor inom nämnds/styrelses verksamhetsområde har nedanstående rätt att delta i överläggningarna men inte i besluten, även om dessa inte är ledamöter. * Ordföranden eller förtroendevald i styrelsen för ett landstingsägt bolag vid besvarandet av interpellation eller fråga som rör bolagets verksamhet. * Revisor vid behandling av revisionsberättelse. Förvaltningschefer och tjänstgörande personal har närvarorätt i salen. För allmänhet, press och icke tjänstgörande ersättare finns åhörarläktare. Utsändning av handlingar Föredragningslista och övriga handlingar finns tillgängliga på sll.se samt på SLL-appen Politik senast sju dagar före fullmäktiges sammanträde. På fredag i veckan innan sammanträdet finns eventuell tilläggslista med handlingar tillgängliga på samma sätt.

3 Stockholm (9) Vid sammanträdet tillställs ledamötena en förteckning över inkomna frågor, samt inlämnade motioner. Talarordning (överenskommelse mellan partierna) Talarna får ordet i den ordning de anmält sig. Replikrätt i en minut gäller för den som vill ge en upplysning eller rättelse med anledning av annan talares anförande eller bemöta angrepp från dennes sida. Företrädesrätt i debatt rörande ett beslutsärende har det landstingsråd som är föredragande i ärendet, landstingsstyrelsens ordförande samt partiernas gruppledare eller den som partiet gett motsvarande rätt i enskilt ärende. Särskilda debattregler Vid behandling av beslutsärenden, interpellationer och frågor finns enligt fastställd arbetsordning för landstingsfullmäktige särskilda tidsbegränsningar för debatten. Begränsningen omfattar antalet debattinlägg och deras längd. För beslutsärenden gäller ett första inlägg om 5 minuter, ett andra inlägg om 3 minuter och ett tredje om 1 minut samt replik om 1 minut. Den som besvarar en interpellation får, utöver svaret, rätt till två debattinlägg om 3 minuter och ett inlägg om 1 minut. Interpellanten har rätt till två debattinlägg om 3 minuter och ett inlägg om 1 minut. Övriga deltagare i debatten har rätt till två debattinlägg om 3 respektive 1 minut. Om polemiskt inlägg görs från ny talare kan ordföranden medge att svaranden får ytterligare inlägg om 1 minut. Avseende sammanslagna interpellationer gäller andra debattregler. Den som besvarar en fråga får, utöver svaret, rätt till ett första debattinlägg om 2 minuter och därefter två inlägg om vardera 1 minut. Frågeställaren får rätt till tre debattinlägg om vardera 1 minut. Vid behandling av landstingets budget gäller särskilda tidsbegränsningar (partitider) som överenskommits mellan presidiet och gruppledarna. Motsvarande förfarande kan också ske vid behandlingen av ärenden som är mycket omfattande. Motioner Motioner får väckas av ledamöterna eller tjänstgörande ersättare vid fullmäktiges sammanträden och ska vara skriftliga. Ämnet för en motion måste ligga inom landstingsfullmäktiges kompetensområde och den bör beredas så, att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Motion som ska väckas lämnas in till presidiet senast kl vid fullmäktigesammanträdet och ska vara underskriven av motionären/- motionärerna. Interpellationer Ledamot eller tjänstgörande ersättare kan ställa en interpellation i varje ämne som hör till landstingsfullmäktiges kompetensområde och är av mera allmänt intresse för verksamheten. Interpellationen kan riktas till föredragande landstingsråd samt ordföranden i nämnder, styrelser, utskott och fasta beredningar samt landstingets bolag. Interpellationen ska ha ett bestämt innehåll och vara försedd med en motivering.

4 Stockholm (9) Interpellationen ska lämnas in till LSF kansli senast fyra dagar före det sammanträde då den ska ställas. Undertecknade interpellationer lämnas in till receptionen i landstingshusets huvudentré senast kl torsdag före landstingsfullmäktige som hålls nästföljande tisdag, samt skickas via mejl till registrator och ansvarig tjänstman vid LSF Kansli. Fullmäktige beslutar vid sammanträdet om interpellationen får ställas. Om interpellationen godkänns bör den besvaras vid nästa sammanträde. Interpellationen besvaras skriftligt och svaret tillställs interpellanten och fullmäktiges övriga ledamöter senast fredagen innan sammanträdet. Frågor Frågor kan riktas till samma personkrets som interpellationer. Frågan ska vara skriftlig och sändas till partikansliet, som skickar en sammanställning av frågorna till registrator och ansvarig tjänstman vid LSF Kansli senast kl sammanträdesdagen. Varje parti föreslår i mejlet en prioriteringsordning av sina frågor. Fullmäktiges ordförande fördelar frågorna med rimligt hänsynstagande till partiernas storlek. Frågan besvaras vid det sammanträde då den ställs. En förteckning över inkomna frågor tillställs ledamöterna vid sammanträdet. Kommunallagens bestämmelser Landstingsfullmäktiges ledamöter ska enligt kommunallagen behandla ärenden som väcks av: landstingsstyrelsen eller annan nämnd eller styrelse ledamot genom en motion revisorerna om ärendet har samband med revisionsuppdraget en beredning inom landstingsfullmäktige om fullmäktige har föreskrivit det styrelsen för ett företag som handhar en landstingskommunal angelägenhet Enskilda personer kan inte väcka ärenden i landstingsfullmäktige. Beredning av ärenden Varje ärende som behandlas av landstingsfullmäktige måste vara berett, vilket innebär att det ska behandlas av den eller de nämnder och styrelser som berörs. Landstingsstyrelsen ska, med få undantag, yttra sig över alla ärenden som ska behandlas i fullmäktige. Undantagen är t ex val, avsägelse från ett uppdrag som förtroendevald eller behandling av revisionsberättelse. Om landstingsfullmäktige behandlar ett ärende som inte har beretts i vederbörlig ordning, kan beslutet upphävas efter överklagande. Undantag gäller dock för brådskande ärenden som får avgöras utan föregående beredning om samtliga närvarande ledamöter är därom. Ordningen i landstingssalen En förutsättning för att fullmäktigeförsamlingen ska kunna fullgöra sin uppgift på ett meningsfullt sätt är, att god ordning råder i landstingssalen och att ledamöterna kan följa debatten utan distraktioner som splittrar uppmärksamheten. Ordföranden svarar enligt kommunallagen för ordningen under sammanträdena och har befogenhet att ingripa mot den som uppträder störande.

5 Stockholm (9) Placering Placeringen i landstingssalen godkänns av ordföranden. Ledamöterna är placerade partivis och har fasta platser i salen under mandatperioden. Närvaroregistrering Registrering sker genom att ledamoten identifierar sig och registreras i närvarosystemet innan ledamot går in i landstingssalen. Om ledamot eller tjänstgörande ersättare kommer sent till mötet eller lämnar mötet innan det är slut ska detta ovillkorligen anmälas till sekreteraren. Detta för att beslutsfattande och arvodesutbetalningar ska bli riktiga. Förhinder Förhinder att delta i fullmäktiges sammanträde ska meddelas till respektive partikansli. På kallelsen till mötet finns uppgift om vart man vänder sig. Ledamot som i förväg vet att han/hon kommer sent till sammanträdet ska underrätta partikansliet om detta. Inkallande av ersättare Partikansliet kallar in ersättare enligt den fastställda tjänstgöringsordningen för ersättare. Ersättare kan bara kallas från den valkrets ledamoten representerar. Ersättares tjänstgöring En ledamot som inställer sig under pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra, även om en ersättare har påbörjat tjänstgöringen. Byte sker mellan behandlingen av två ärenden. En ledamot som avbrutit tjänstgöringen vid ett sammanträde och ersatts av ersättare, får inte under samma dag återinträda i tjänst. Detta gäller inte om tjänstgöringen avbrutits på grund av att ledamoten varit jävig i någon fråga. Fullmäktiges budgetsammanträde pågår under två dagar. Varje dag räknas som ett separat sammanträde. En ledamot som avbrutit tjänstgöringen under en dag kan alltså återinträda i tjänst nästa dag. Kvittning Eventuell kvittning mellan ledamöter ombesörjes av respektive parti och anmäls till fullmäktiges sekreterare. Jävsregler En ledamot får inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör ledamoten själv, ledamotens make, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller någon annan närstående. Begreppet handläggning omfattar i detta sammanhang såväl överläggning som beslut. Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom/henne, ska självmant ge det till känna. Voteringsanläggning Vid votering används landstingssalens voteringsanläggning. Inför votering ringer en klocka i samtliga korridorer och i restaurangen. Vid varje plats i landstingssalen finns en knappsats med grön knapp för ja, röd för nej och gul knapp för avstår. Feltryckning korrigeras genom att rätt knapp trycks in. Voteringsresultatet visas på en väggtavla med ljusmarkeringar ordnade efter salens sittplatsordning samt läses upp av ordföranden.

6 Stockholm (9) Hörslinga och mikrofon m.m. Hörslinga finns installerad i landstingssalen. Trådlöst nätverk finns installerat i landstingshuset, vid landstingsmöten behövs inget lösenord. Vid andra tillfällen kan lösenord fås i receptionen. Mottagare och handmikrofon lånas ut i landstingssalens reception. Möjlighet finns även att visa bilder. Det finns två internetuppkopplade datorer i foajén som är tillgängliga för ledamöterna. Talarstolarna Talarstolarna i landstingssalen kan höjas och sänkas av talaren till önskad höjd med ett knappreglage. Utskrift av anföranden Anföranden under fullmäktigesammanträdet stenograferas. Ledamot har möjlighet att korrigera eventuella sakfel i utskriften av sitt yttrande. Utskriften skickas till ledamoten med post. Eventuella rättelser skall meddelas LSF kansli senast inom tre dagar efter mottagandet. Förtäring i landstingssalen Drycker, frukt eller annan förtäring får inte medföras i landstingssalen, då det kan förstöra den tekniska utrustningen. Arvoden Fullmäktige beslutar om arvoden, reseersättning m.m. för landstingskommunala uppdrag. Bestämmelserna finns publicerade på landstingets hemsida dig som förtroendevald. Säkerhet Vid Landstingsstyrelsens förvaltning finns en säkerhetsansvarig. Dennes uppgift är bl. a att ge nödvändigt skydd för politiker och att säkerställa att möten och sammankomster som genomförs inom landstingets ram, kan ske inom den grundlagsskyddade yttrandefrihetens ramar. Under fullmäktigesammanträdet finns säkerhetsansvarig och ordningsvakter närvarande i och omkring foajén samt vid åhörarläktaren. Inpassering Ledamöter och 1:e ersättare får passerkort att använda när man har möten i landstingshuset. Försäkringar Som förtroendevald gäller följande landstingsförsäkringar: Tjänstereseförsäkring Försäkringen gäller när man reser på uppdrag för Stockholms läns landsting (gäller ej resa till och från arbetsplatsen) och omfattar såväl person- som sakskador.

7 Stockholm (9) Övrig information Landstingsfullmäktiges sammanträde äger rum i landstingssalen, plan -3 i landstingshuset. Landstingssalens entré är belägen på landstingshusets baksida. För nytillträdda ledamöter och 1:e ersättare kommer fotografering ske för att få ett e- tjänstekort. Detta kort används för inpassering och identifiering i landstingshuset. Tidigare utfärdade e-tjänstekort fungerar även som ID-handling, detta gäller inte vid utfärdande av de nya e-tjänstekorten. För att få ett e-tjänstekort, och mejladress krävs en registrering i landstingets elektroniska katalog (EK). EK hämtar personuppgifter från den centrala folkbokföringen, vilket innebär att det är det namn som är registrerat där som kommer att gälla för mejladress och på e-tjänstekortet. Ledamöter och ersättare utan passerkort som besöker landstingshuset vid övriga tider måste passera via receptionen i huvudentrén. Det finns en åhörarläktare på plan -2, från vilken besökare som önskar lyssna på sammanträdet kan nå via en ingång belägen ovanför landstingssalens entré. Parkering vid landstingshuset för ledamöter och ersättare Under landstingsmötet är gratis parkering tillåten i hela parken, i första hand på markerade platser. Under förutsättning att man inte blockerar gångvägar eller hindrar utryckningsfordon att komma fram, finns det möjlighet att stå på annan plats. Besöker du landstingshuset vid annat tillfälle än vid fullmäktigesammanträden är parkering i landstingsparken avgiftsbelagd. Antingen kan du betala direkt i en parkeringsautomat eller kvittera ut ett parkeringstillstånd. Tillståndet hämtas och kvitteras i receptionen vid huvudentrén eller i receptionen utanför landstingssalen i samband med fullmäktigesammanträden. Ett parkeringstillstånd kostar för närvarande 250 kronor per år. Betalning sker genom avdrag på arvodet. Ett annat alternativ är att kvittera ut ett tillfälligt parkeringstillstånd i receptionen. Då betalar du 3 kronor per timme eller max 15 kronor per kalenderdygn. Reception och handikappingång Receptionen vid huvudentrén har öppet kl men är bemannad och kan kontaktas via telefon kl Telefonnummer till receptionen är eller Bokning av sammanträdessalar görs via receptionen. Alla besök som tas emot skall om möjligt meddelas i förväg till receptionen. När ditt besök anländer kontaktar receptionen dig så att du kan komma och hämta ditt besök i receptionen. Handikappingång med porttelefon till receptionen finns till höger om stora trappan vid huvudentrén. Handikapparkering ligger i anslutning till handikappingången. Handikapptoaletter finns dels i vestibulen utanför landstingssalen plan -3, i korridoren utanför gästmatsalen plan -2 samt innanför handikappingången på plan -1.

8 Stockholm (9) Reception och service vid fullmäktigemöten Till vänster i vestibulen utanför landstingssalen finns en reception som är bemannad under hela fullmäktigesammanträdet. Via receptionen kan ledamöterna t ex lämna och ta emot meddelanden under sammanträdet och få hjälp med andra frågor. Telefonnummer till landstingssalens reception är eller Garderob (obemannad) finns i vestibulen utanför landstingssalen. Vilrum/bönerum finns på plan 1. Receptionspersonalen låser upp. Skötrum finns i anslutning till toaletterna i vestibulen vid landstingssalen. Telefoner finns vid hissarna längst in i vestibulen vid landstingssalen. Kopieringsapparater står till ledamöternas förfogande på respektive partikansli. Landstingshusets restaurang ligger på samma våningsplan som landstingssalen. Restaurangen öppnar kl Under fullmäktiges sammanträden är restaurangen öppen under hela sammanträdet, övriga dagar till kl Lunch serveras mellan kl Lunch betalas av ledamoten, det finns lunchhäften med tio kuponger för 750 kr att köpa i restaurangen, alternativt betala per måltid 79 kr. (Gällande priser för 2014) Middag under fullmäktigesammanträdet serveras i restaurangen från kl om sammanträdet beräknas pågå under kvällen. I sådant fall delas särskilda måltidskuponger ut till tjänstgörande ledamöter. Telefonnummer till restaurangen är Bibliotek Landstingsstyrelsens förvaltningsbibliotek finns i landstingshuset, Hantverkargatan 45, entréplanet. I biblioteket kan du som är förtroendevald få hjälp med att hitta bakgrundsinformation, elektroniskt eller i tryckt form, för motioner, debattinlägg, tjänsteutlåtanden, rapporter och dylikt. Det som inte finns i det egna beståndet lånar biblioteket in. Bibliotekets böcker, tidskrifter och databaser är i huvudsak inriktade på landstingets verksamheter som sjukvård, politik, juridik, offentlig förvaltning, ekonomi, kommunikationer och regional planering. Dessutom finns statliga utredningar, riksdagstryck, statistik, landstingets egna rapporter och utredningar, interna tidningar som Vårdguiden och personaltidningar samt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) publikatioer. Inför varje fullmäktigemöte distribueras en lista på bibliotekets nyinkomna böcker. Biblioteket är öppet kl , vid fullmäktigesammanträden kl Oftast finns personalen på plats utanför öppettiderna. Telefonnummer till biblioteket är:

9 Stockholm (9) Ledamöter/ersättare i landstingets nämnder, styrelser och fasta beredningar, och som inte är avlönade vid någon politisk rotel har möjlighet att beställa facktidskrifter och facklitteratur till ett belopp som för närvarande är kronor per år. Biblioteket ombesörjer prenumerationer och inköp. De fullmäktigeledamöter och ersättare som kostnadsfritt önskar prenumerera på Dagens Samhälle kan ansöka om detta via Landstingshusets bibliotek. Offentlighet och sekretess Landstingets verksamhet omfattas av offentlighetsprincipen, som bl.a. syftar till att garantera rättsäkerheten, effektiviteten i förvaltningen och effektiviteten i folkstyret. Den kontroll från allmänhetens sida som krävs för att dessa syften ska kunna uppnås förutsätter en hög grad av offentlighet. Landstingsfullmäktiges sammanträden är som huvudregel öppna för allmänheten som har rätt att ta del av landstingets allmänna handlingar, inklusive upptagningar för IT och andra tekniska upptagningar. Undantag görs för uppgifter som omfattas av sekretess enligt lag. För att en handling ska betraktas som allmän krävs dels att handlingen förvaras hos landstinget, dels att den inkommit hit eller upprättats här. Även brev ställt till en politiker/tjänsteman personligen är en allmän handling om innehållet berör ett ämne som landstinget har att handlägga. På landstingets hemsida sll.se finns möjlighet att söka ärenden i landstingets webbdiarum. Frågor om offentlighet och sekretess besvaras av landstingets jurister. Denna handbok finns tillgänglig på landstingets hemsida dig som förtroendevald.

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Uppsala kommuns författningssamling

Uppsala kommuns författningssamling Uppsala kommuns författningssamling Arbetsordning för Uppsala kommunfullmäktige; antagen den 7 september 2015 Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 81 ledamöter. I vallagen (1997:157) finns bestämmelser

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning i tillämpliga delar. Antalet

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Sida 1/11 Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 Antalet ledamöter Fullmäktige har

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Innehåll Antalet ledamöter... 2 Ordförande och vice ordförande... 2 Presidiets

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Arbetsordningar, reglementen och delegationsordning 2015-02-17

Arbetsordningar, reglementen och delegationsordning 2015-02-17 1 Arbetsordningar, reglementen och delegationsordning 2015-02-17 2 Inledning Kommunallagen innehåller bl.a. bestämmelse om obligatoriska reglementen för landstingsstyrelsen och övriga nämnder, som en följd

Läs mer

Uppdrag Båstad GUIDE TILL DIG SOM FÖRTROENDEVALD I BÅSTADS KOMMUN

Uppdrag Båstad GUIDE TILL DIG SOM FÖRTROENDEVALD I BÅSTADS KOMMUN Uppdrag Båstad GUIDE TILL DIG SOM FÖRTROENDEVALD I BÅSTADS KOMMUN 2014-2018 1 Uppdrag Båstad - Guide till dig som förtroendevald i Båstads kommun 2014-2018 1. Inledning sid. 3 a. Båstads kommun sid. 3

Läs mer

Utbildning för fullmäktige. Utbildning för fullmäktige

Utbildning för fullmäktige. Utbildning för fullmäktige 2014 Vad styr ledamöternas arbete i fullmäktige? Kommunallagen Kompletterande bestämmelser som fullmäktige fastställt i Arbetsordning Arvodesbestämmelser Närvaro och inkallande av ersättare Ledamöter och

Läs mer

Arbetsordning för styrelse och nämnder

Arbetsordning för styrelse och nämnder Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 72, 2011-05-02 Utöver vad som föreskrivs om nämnder och styrelser i kommunallagen gäller bestämmelserna i denna

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

Till dig som är kongressombud

Till dig som är kongressombud Till dig som är kongressombud Det här är en enkel guide för dig som är på väg till journalistkongressen. Den gör inte anspråk på att täcka allt som händer eller kan hända på en kongress, men tar upp sådant

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag ARBETSORDNING Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktiges 134 2015-09-22 1(3) Beteckning KST 2015/000274-003 Författningssamling MBLAFS 2015:22 Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag Motioner

Läs mer

NACKA KOMMUNFULLMÄKTIGE EN GUIDE FÖR LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE

NACKA KOMMUNFULLMÄKTIGE EN GUIDE FÖR LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE NACKA KOMMUNFULLMÄKTIGE EN GUIDE FÖR LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE INNEHÅLL Välkommen till Nacka kommunfullmäktige... 3 Kommunallagen... 4 Ledamoten i närmare betraktelse... 5 Tjänstgöring... 5 Yttranderätt...

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5)

ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5) ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5) ARBETSORDNING FÖR STYRELSER OCH NÄMNDER I ÄLMHULTS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-01-31, 9. Utöver det som föreskrivs om nämnder och styrelser i kommunallagen

Läs mer

Reglemente 1 (39) Fullmäktige fastställer storleken på de totala resurserna genom beslut om utdebitering, avgifter och övrig finansiering.

Reglemente 1 (39) Fullmäktige fastställer storleken på de totala resurserna genom beslut om utdebitering, avgifter och övrig finansiering. Reglemente 1 (39) Arbetsordning och reglementen Gäller för: Landstingsfullmäktige, styrelse, beredningar, nämnder samt revisorer Utgåva: 1 Godkänd av: Landstingsfullmäktige Giltighetstid: 2011-03-09 Utarbetad/reviderad

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(5) Antaget av kommunfullmäktige 2014-09-25, 142 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och skollagen m.m. gäller bestämmelserna i detta reglemente Verksamhetsområden

Läs mer

Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Stadgar för Riksorganisationen Folkets Hus och Parker (FHP) 1 Firma Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. 2 Ändamål

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B. 7 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN KRISLEDNINGSNÄMNDEN OCH DESS UPPGIFTER 1 Kommunstyrelsen utgör kommunens krisledningsnämnd. Nämnden har befogenhet att, med de begränsningar

Läs mer

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01 REGLEMENTE 1 (6) 1 PARTER Landstinget Västmanland samt kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås, nedan kallat parter, har inrättat

Läs mer

SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N

SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N SEPTEMBER 2003 SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N Varför behövs en kommun... Kommunen sköter mycket av allt det som behövs för att ett samhället ska fungera. Skola, snöröjning, äldreomsorg, bibliotek, brandkår,

Läs mer

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning för Skaraborgs Kommunalförbund Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Skaraborgs

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM 1 Ändamål Same Ätnam den samiska riksorganisationen (RSÄ) skall vara en samisk huvudorganisation för samerna i Sverige. RSÄ har till uppgift att under demokratiska

Läs mer

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas.

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas. 2013-05-16 Förslag till kompletteringar i arvodesbestämmelserna. Tillägg i kursiverad stil 9. ledigheter, sjukdom mm Vid föräldraledighet och sjukdom kan landstingsråd, oppositionsråd och gruppledare för

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Inledande bestämmelser 1 Ersättningar till förtroendevalda i kommunala organ utgår i enlighet med dessa bestämmelser för förlorad arbetsinkomst,

Läs mer

Samtliga ersättare Landstingets revisorer Landstingsdirektören Förvaltningschefer m.fl. inom ÖLL Landshövdingen

Samtliga ersättare Landstingets revisorer Landstingsdirektören Förvaltningschefer m.fl. inom ÖLL Landshövdingen TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Magnus Persson 2010-11-10 10OLL3258 Till Landstingsfullmäktiges ledamöter Kopia för kännedom: Samtliga ersättare Landstingets revisorer Landstingsdirektören

Läs mer

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente Servicenämnden Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27 Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente för servicenämnden i Degerfors kommun ALLMÄNT 1 Kommunallagen (1991:900)

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16. Ändringar 1995-11-27, 1997-04-28, 1998-02-09, 1998-08-17, 1998-11-02, (kommunstyrelsen) 1998-10-29, 1998-11-02, 1999-12-13, 2000-06-13,

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 1 juni 2012 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Eva Andrén Landstingsdirektörsstaben +46155245795 2015-12-01 LS-LED15-0230-3 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott

Läs mer

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 25 26 februari 2015, 14

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kommunstyrelsen Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kf 2014-06-09, 61 Dnr. 2013/110 1 Tillämpningsområde Reglementet gäller för - kommunfullmäktige - av

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN 1 (7) Antaget KF 040614 48 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER Lednings- och styrfunktionen... 2 Ekonomisk förvaltning... 3 Löne- och personalpolitiken... 3 ANSVAR OCH RAPPORTERINGSSKYLDIGHET...

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-28 1 (4) HSN 1412-1624 Handläggare: Julia Forssmed Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 5 Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation

Läs mer

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849)

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) 1 Firma Föreningens firma är Leader Gränslandet, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen ska verka inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2007 2013. Föreningen

Läs mer

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Allmänna bestämmelser för kommunens nämnder Ks 2010:525 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och

Läs mer

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker.

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker. Stadgar för Reumatikerförbundet Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01 Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Reumatikerförbundet Org.nr 802002-7838 Box

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kommunallagen (1991:900); SFS 2014:573 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om kommunallagen

Läs mer

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN 2014:15 REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-25 att gälla från och med mandatperioden efter 2014 års allmänna val. Tillämpningsområde

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet Stadgar 2013 Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013 Astma- och Allergiförbundet Stadgar för Astma- och Allergiförbundet Antagna av kongressen 2013 1. Ändamål Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

STADGAR FÖR VÄTGAS SVERIGE IDEELL FÖRENING

STADGAR FÖR VÄTGAS SVERIGE IDEELL FÖRENING STADGAR FÖR VÄTGAS SVERIGE IDEELL FÖRENING 1 Firma Föreningens namn är Vätgas Sverige Ideell Förening. 2 Ändamål och verksamhet Vätgas Sveriges ändamål skall vara att: 1 Främja vätgas som energibärare

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Utrikespolitiska Förbundet Sverige, fastställd den 7 september 2014.

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Utrikespolitiska Förbundet Sverige, fastställd den 7 september 2014. Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Utrikespolitiska Förbundet Sverige, fastställd den 7 september 2014. Förbundsstyrelsen 1 Förbundsstyrelsen ansvarar för UFS verksamhet mellan förbundsstämmorna och

Läs mer

Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen

Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen 1 (7) Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen Allmänt Ett landsting är en juridisk person som har egen rättskapacitet, det vill säga kan förvärva rättigheter och ikläda

Läs mer

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande STADGAR Antagna vid det konstituerande årsmötet 1999-05-08 i Missionskyrkan, Alingsås. Ändrade 2007-04-21 vid ordinarie årsmöte i Konserthuset, Grästorp. Ändrade 2011-04-16 vid ordinarie årsmöte på Hjälmareds

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Stadgar för Sveriges Ingenjörer

Stadgar för Sveriges Ingenjörer 1 (17) Stadgar för Sveriges Ingenjörer Fastställda av fullmäktige 2008-11-23/25 Gäller från och med 2010-08-01 [Övergångsbestämmelserna till artikel 321 och 322 upphörde att gälla 2010-07-31] Anmälda till

Läs mer

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008, 2010 och 2012 Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008,

Läs mer

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND 1 Uppgift Göteborgs Fotbollförbund, med säte i Göteborg, och stiftat den 27 maj 1905, i dessa stadgar kallat GFF är en politiskt, religiöst oberoende ideell organisation,

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03 Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighetsprincipen Yttrande- och meddelarfrihet Offentlighet vid beslutande församlingars sammanträden Allmänna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2015/262 003 KFS 2015:6 Reglemente för kommunstyrelsen (Antagen av kommunfullmäktige den 2015-08-31, 88) (Gäller från och med 2015-09-01) Utöver det

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen

STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen 1 FIRMA Föreningens firma är Läkemedelsindustriföreningen. 2 INTRÄDE Föreningen utgör en sammanslutning av i Sverige verksamma läkemedelsföretag, som dock inte

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn 21 augusti 2012 Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn Samordningsförbundet Östra Södertörn (nedan kallat förbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Reglemente Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktiges 133 2015-09-22 1(5) Beteckning KST 2015/000443-003 Författningssamling MBLAFS 2015:21 Reglemente för valnämnden m:\policy styrdok - beslutade\reglemente för

Läs mer

Motion 2015:53 av Anna Sehlin (V) och Pia Ortiz Venegas (V) om vegetariska måltider under landstingsfullmäktiges möten

Motion 2015:53 av Anna Sehlin (V) och Pia Ortiz Venegas (V) om vegetariska måltider under landstingsfullmäktiges möten Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2015-1516 Landstingsstyrelsen Motion 2015:53 av Anna Sehlin (V) och Pia Ortiz Venegas (V) om vegetariska måltider under

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Reglemente för kommunstyrelsen i Melleruds kommun

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Reglemente för kommunstyrelsen i Melleruds kommun Ersätter Utbytt den Sign 1:16 Innehållsförteckning Inledning... 3 Kommunstyrelsens uppgifter... 3 Allmänt om kommunstyrelsen uppgifter... 3 Lednings- och styrfunktion... 3 Allmänt om lednings- och styrfunktionen...

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Underlag revisionsreglemente

Underlag revisionsreglemente PM 2014-09-17 1 (16) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för demokrati och styrning Karin Tengdelius Underlag revisionsreglemente Inledning Fullmäktige får meddela närmare föreskrifter om revisionen.

Läs mer

STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN

STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2006-11-20 Dnr CK 2006-0253 STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN REGLEMENTE FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER

Läs mer

Riktlinjer för klagomål & synpunkter

Riktlinjer för klagomål & synpunkter Riktlinjer för klagomål & synpunkter 2 [7] Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Kvalitetsdefinition... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Klagomål & synpunkter... 4 4.1 Vad är synpunkter

Läs mer

Reglemente för Nämnden för Folkhögskolan i Bräkne-Hoby

Reglemente för Nämnden för Folkhögskolan i Bräkne-Hoby 2014-11-10 Håkan Blomgren Reglemente för Nämnden för Folkhögskolan i Bräkne-Hoby 1. Huvudman för Blekinge läns folkhögskola är Landstinget Blekinge. Landstingsfullmäktige utser ledamöterna i nämnden för

Läs mer

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund STADGAR för Sveriges Skateboardförbund Antagna 2012-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 2 Organisation 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ 2 5 Firmateckning 2 6 Verksamhets-

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige i Stockholms läns landsting

Arbetsordning för fullmäktige i Stockholms läns landsting LS 1410-1211 Arbetsordning för fullmäktige i Stockholms läns landsting Gäller för Landstingsfullmäktiges ledamöter Beslutad av landstingsfullmäktige den 16-17 december 2014, 176 LS 1410-1211, den 8 maj

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

1 Namn och syfte 1:1. Lokalföreningens namn är Svenskar och Invandrade Mot Narkotika i X (förkortat SIMON i X).

1 Namn och syfte 1:1. Lokalföreningens namn är Svenskar och Invandrade Mot Narkotika i X (förkortat SIMON i X). Normalstadgar för lokalförening inom Riksförbundet Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON) Fastställda av Riksförbundet Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON) den 8 april 2006 vid stämma i

Läs mer

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE Grundstadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 23

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun

Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun 1 Antaget av kommunfullmäktige 2003-02-24 6 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-02-16 5. Reviderat av kommunfullmäktige 2007-02-22 8 ((Reglemente för handläggning

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE Riksnätverket är Sveriges organiserade nattvandrares gemensamma förening 1. Mål och uppgifter 1.1 Organisationens mål Organisationens grundläggande mål

Läs mer