Jazz. Alla mottog dock inte jazzen lika bra som människorna på New Orleans barer och musikklubbar. En svensk kritiker skrev:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jazz. Alla mottog dock inte jazzen lika bra som människorna på New Orleans barer och musikklubbar. En svensk kritiker skrev:"

Transkript

1 Blues Efter det amerikanska inbördeskriget ( ) avskaffades slaveriet i USA. Men detta förändrade inte nämnvärt förhållandena för den svarta befolkningen som till största delen bodde i den amerikanska södern. I slutet av 1800-talet levde de fortfarande i misär. Det var ont om arbete och de jobb som fanns var ofta uselt betalda. Rasdiskrimineringen var utbredd och de svarta var i stort sett lika rättslösa som före kriget. Det var vid den här tiden, i området kring Mississippideltat, som bluesen uppstod. I kyrkan kunde de svarta uttrycka sin tro på en bättre tillvaro och ett liv efter detta genom andliga sånger så kallade Negro spirituals (tex. Nobody knows ). Att sjunga Blues blev ett sätt att ge uttryck för de mer jordnära problemen som Tex. olycklig kärlek och fattigdom. Att ha the blues betyder att vara nedstämd. Muddy Waters Den tidiga bluesen kallades country blues eller delta blues. Den framfördes vanligtvis av en sångare som ackompanjerade sig själv på akustisk gitarr. Till de största namnen inom blues räknas Muddy Waters och B B King. Båda spelar gitarr som är bluesens huvudinstrument. Gitarren svarar sångaren med samma melodi.. På talet spreds countrybluesen till de större städerna och blev cityblues och så småningom rhythm and blues (r&b). Man började spela i grupp. Bluesbanden kunde bestå av en sångare/sångerska, munspel, elgitarr, bas, trummor, och eventuellt blås (saxofon, trumpet) Rhythm & blues är det närmsta vi kommer till dagens rock n roll. Många av dagens rockartister lyssnade mycket på R & B och hämtade inspiration därifrån. Några av de bästa exemplen är The Rolling Stones och Eric Clapton. Bluesens form var i början relativt fri men standardiserades så småningom till 12 takters vers med fast ackordföljd, den klassiska Bluestolvan, här i D dur. I D I D I D I D I G I G I D I D I A I G I D I A I Tolv takter med denna ackordföljd upprepades hela tiden. Denna bluesform har också legat till grund för en stor del av jazz- och rockmusiken. Blueslåtar: You say you love me darling - Okänd Since I meet you Baby - B.B King 40 Days And Forty Nights - Muddy Waters Worried Life Blues - Eric Clapton (B.B King)

2 Jazz I början av 1900-talet uppstod en helt ny musikstil i staden New Orleans. Musiken liknade bluesen, men den var lättare att följa med i och ackompanjera. Den gav också mer utrymme för improvisation. Jazzen var född. Jazzen kunde spelas av större orkestrar och blev snabbt en publiksuccé. Om Chicago hade blivit bluesen hemstad var New Orleans definitivt jazzen födelsestad. Jazzorkestrarna bestod ofta av en blåssektion med trumpet, trombon och klarinett och en kompsektion med piano, kontrabas, banjo och trummor. Trumpeten hade vanligtvis melodin medan trombonen och klarinetten spelade improviserade stämmor. Improvisation innebär att man spelar på stundens ingivelse. Man hittar på allt eftersom men är ofta baserat på vissa skalor. Från New Orleans kom också jazzens största. Louis Armstrong eller Satchmo som han kallades. ( ). Louis Armstrong räknas som en av jazzens mest betydelsefulla musiker. Alla mottog dock inte jazzen lika bra som människorna på New Orleans barer och musikklubbar. En svensk kritiker skrev: "Jazz är en hemsk infektionssjukdom, som med stora steg närmar sig våra friska kuster. Jazz är importerad från Amerika och har på kort tid smittat ned alla caféer i London och Paris. Pianisten hamrar ideligen på med synkoper, medan de övriga musikerna ackompanjerar med diverse oljud!" Elgitarrens inträde under 30-talet ledde till att man spelade blues mer och mer igen. Jazzmusiker från New Orleans flyttade längre norrut och träffade andra musiker och det ledde till nya musikstilar. Boogie-woogie och Swing utvecklades (storband). En av de mest framstående storbandsledarna var kompositören och arrangören Duke Ellingtons. Duke Ellington Jazzlåtar: Oh when the saints - Louis Armstrong It Don't Mean A Thing - Duke Ellington & Rosemary Clooney

3 Gospel Gospel är det engelska ordet för evangelium, som i sin tur är det grekiska ordet för goda nyheter. ( Det glada budskapet ) Gospelmusiken föddes bland de afrikanska slavarna i USA. Många slavar hade mitt i sitt tunga och förnedrande liv samtidigt en stark tro på Gud. För att underlätta arbetet sjöng de mycket och sångerna kom att handla om längtan bort från slaveriet till himlen och friheten. Sångerna som ofta är lite dystra och dämpade i sina texter kallas ofta för Negro Spirituals. Någonstans ville dock någon börja sjunga om att det också kan bli bra här på jorden och inte bara i himlen: gospeln var född. Gospeltexter har ofta lovsångskaraktär och förmedlar innerlighet och sprittande glädje. Gospel, på svenska evangelium, betyder "glatt budskap" och handlar om att sprida Guds kärlek. Gospel började under 1930-talet dock att bli mer än musik som sjöngs innanför kyrkans väggar. Små sånggrupper startades, stora körer startades och flera duktiga sångare reste runt som artister och sjöng gospel. Aretha Franklin, Andrae Crouch är några som betytt mycket för utvecklingen av gospeln som musikstil under 1900-talet. Andrae Crouch De svarta amerikanerna har en tradition av att vara väldigt delaktiga under en gudstjänst och ett vanligt inslag i de nya gospelkyrkorna som startades under flera väckelser var det som vi idag kallar call and response dvs ett samspel i tal och sång mellan pastor och församling Än i dag hittar man den energin och den rytmiska musiken i de flesta kyrkor med rötter i afroamerikanska gudstjänsttraditionen. Dagens gospel präglas av mångfald och beroende på vem du lyssnar på kan du idag få höra allt från klassiska spirituals till gospel som gränsar till hip-hop, pop, r n b och soul. Aretha Franklin Gospellåtar: Oh Happy day - Aretha Franklin Soon and very soon - Andrae Crouch Down by the riverside - Trad.

4 Rock N Roll 40-talet I slutet av 40-talet var USA en ekonomisk och politisk stormakt. Landet hade klarat sig från den stora ödeläggelsen som andra världskriget hade inneburit för Europa. I USA blomstrade industrin och allt fler unga vita amerikaner kunde utbilda sig. Mellan åren 1945 och 1955 fördubblades antalet collegestuderande i USA. Begreppet ungdomskultur uppstod. Nöjesindustrin, däribland skivbolagen såg de ekonomiska möjligheterna i denna nya köpstarka grupp. Via radion och det nya mediet televisionen kunde musik och modetrender snabbt få en stor spridning. Filmer som tex Ung rebell med James Dean blev stilbildande för den unga generationen. Vad som behövdes var en ny musikstil som dessa ungdomar kunde identifiera sig med. Rock n roll föddes. Musikaliskt hade rock n roll sitt ursprung i fräst de svartas rhythm and blues med också i den vita country och schlager musiken. Flera av de första Chuck Berry rockhitsen var covers på R&B- låtar. 50 talet Den artist som brukar tillskrivas rock n rollmusikerns genombrott är Bill Haley. År 1954 spelade han in Rock around the clock. Om Bill Haley var den förste så blev Elvis Presley ( ) den störste. Hans första listetta kom 1956 med låten Heartbreak hotel. De följande två åren hade han inte mindre än 10 förstaplaceringar på den amerikanska topplistan. Bill Haley möter Elvis Presley The King meets the King. Or is it the other way around? 60 talet Mot slutet av 50-talet dog nästan rock n roll ut. Många av de etablerade rockstjärnorna försvann från scenen. Elvis gjorde lumpen i Tyskland. Little Richard blev präst, Buddy Holly omkom i en flygolycka och Chuck Berry åkte i fängelse för att ha tagit en minderårig flicka över gränsen från Mexico till USA.

5 Nytändningen kom i England. I och med Beatles stora genombrott 1963 kom en våg av brittiska grupper fram. Tidigare hade rockstjärnor ofta varit soloartister som framförde andras låtar. Nu kom popgrupper som både skrev och spelade sina egna låtar. I USA gick musikutvecklingen åt olika håll. The Beatles Soul: En svart musikstil som kommer från gospeln och r&b. De två stora centralfigurerna var Ray Charles och James Brown Surfmusik: Spelades i Kalifornien av grupper som Beach boys. Det var en glad, trallig musik med mycket stämsång, ofta i falsett och texter som handlade om surfing, bilar och flickor. Folkrock: Har sin grund i den vita folkvisetraditionen med långa berättande och ofta poetiska texter. Instrumenten som akustisk gitarr och munspel var vanliga. Några av de främsta var Bob Dylan och Simon & Garfunkel. Låtar: Johnny b Gode - Chuck Berry Rock around the clock - Bill Haley Heartbreak hotel - Elvis Presley I feel good - James Brown Surfin USA - Beach boys Knocking on heavens door - Bob Dylan Mrs Robinsson - Simon & Garfunkel

6 Reggae Reggaemusiken är den musik som för de flesta i världen representerar Jamaica. Den är ett av de första exemplen på att musik från ett litet land kan bli populär över hela världen. Den största stjärnan inom reggaen är Bob Marley. Han var också en av de som skapade reggaen. Reggae uppstod i slutet av 1960-talet och var från början en långsam musik med mycket tyngd. Det är rytmen som gör musiken och jamaicanska musiker har alltid varit inspirerade av att bygga musik kring bastoner. Basgången är styrkan i musiken. Bob Marley Musik har alltid varit en viktig faktor i jamaicanernas och andra västindiers vardag. Musiken på Jamaica har afrikanska rötter med influenser från europeisk musik. På 1950-talet var ungdomar i Jamaica mest intresserade av att lyssna på amerikansk popmusik, som blev tillgänglig genom utvecklingen av radio tekniken och detta förändrade den jamaicanska musikstilen. Den typiska reggaerytmen bygger på en kombination av rytmiska figurer i: Kompgitarren och pianot spelar i baktakt "backbeat" Basen: Spelar rytmiska melodier Reggaelåtar: I shot the sheriff - Bob Marley No woman no cry - Bob Marley Games people plays - The inner circle Bad boys - The inner circle Country Countrymusik eller Westernmusik, som den också kallas, är beteckningen på det vitas USA s folkmusik. Man kan säga att dansbandsmusik är Sveriges svar på country. Ursprunget till Country- och Westernmusiken är de folkliga danser och ballader som brittiska immigranter förde med sig under 1600-talet. Från början var det bara sång eller ackompanjerat av endast fiol. Dagens country har influerats av blues och gospel och har ungefär samma instrumentuppsättning som vår dansbandsmusik. I country används kanske mer akustisk gitarr och fiol. Dolly Parton Countrylåtar: Ruben James - Kenny Rogers I will always love you - Dolly Parton

7 Blues The Blues betyder att vara nedstämd Sångerna handlar om jordnära problem olycklig kärlek och fattigdom Viktiga Instrument: Gitarr och munspel Sången svarar ofta musiken Artister: Muddy waters BB King Jazz Glad blåsinstrument Man improviserar mycket Man hittar på efterhand man spelar Dansar swing Artister: Louise Armstrong Duke Ellington Gospel Körsång i kyrkan Man har ofta på sig kåpor (Rockar) Solisten sjunger och kören svarar (Call and response) Gospel betyder Evangelium (Det glada budskapet) Rock N Roll Startade i början av 50-talet Man behövde en ny musikstil som ungdomarna kunde identifiera sig med. Artister: Bill Haley Elvis Presley Reggae Jamaica Började i slutet av 60-talet Rastaflätor Baktackt Artist: Bob Marley Country Amerikansk dansmusik Cowboymusik Cowboyhatt och Stövlar Viktiga Instrument: Akustisk Gitarr och fiol Artister: Dolly Parton

Robert Johnson (blues)

Robert Johnson (blues) 1 Robert Johnson (blues) Elvis Prestley (rock) The Beatles (pop) Populärmusikens ursprung All pop, rock, jazz, soul, rap, techno och annan populärmusik kommer ursprungligen från samma källa. Samlingsnamnet

Läs mer

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll 3 Namn: Rhythm n blues & Rock n roll Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Rhythm n Blues Rhythm n Blues utvecklades ur blues och gospel

Läs mer

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna!

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! 1 Namn: Blues & Jazz Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Källa till texterna: Natur & Kulturs musikhistoria, 2007 Ne.se/blues (Lars Lilliestam)

Läs mer

Namn: Country & Gospel

Namn: Country & Gospel Namn: 2 Country & Gospel Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Country Countryn föddes på 1920-talet i USA när radion, grammofonen och inspelningar

Läs mer

Afroamerikansk musik.

Afroamerikansk musik. Musikorientering År 6 Afroamerikansk musik. Blues. 1900 Uppkom genom att slavarna i USA sjöng tillsammans på bomullsfälten för att stå ut med deras vardag som var fylld av förtryck och tungt arbete. Ur

Läs mer

Slutet på 50-tålet. Brittiskå invåsionen. The Beatles

Slutet på 50-tålet. Brittiskå invåsionen. The Beatles Slutet på 50-tålet I slutet av 50-tålet försvånn de flestå åv rock n rollens storå stjärnor ur råmpljuset. Mån brukår därför iblånd tålå om rock n rollens död. En ånnån åvgörånde händelse vår den så kallade

Läs mer

Jazz. Improvisation, svåra melodier och sväng är typiskt för jazz som musikstil. Vanliga instrument: Trumpet, trummor, ståbas/ kontrabas, piano, sång.

Jazz. Improvisation, svåra melodier och sväng är typiskt för jazz som musikstil. Vanliga instrument: Trumpet, trummor, ståbas/ kontrabas, piano, sång. Genres Jazz Jazz är en bred musikform som finns i olika varianter i väldigt många länder och regioner. Inom jazzen söker man inspiration överallt. Jazzen utvecklades kring 1910 talet. Improvisation, svåra

Läs mer

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Namn: Musikhistoria åk 7. Genrer som växte fram under 1900-talet

Namn: Musikhistoria åk 7. Genrer som växte fram under 1900-talet Namn: Musikhistoria åk 7 Genrer som växte fram under 1900-talet Här hittar du texter om musikstilarna samt musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna. Om du öppnar häftet på datorn kan du trycka

Läs mer

Pop- och Rockhistoria åk 9. En resa från blues till metal del 1

Pop- och Rockhistoria åk 9. En resa från blues till metal del 1 Pop- och Rockhistoria åk 9 En resa från blues till metal del 1 Afrikanska saffran Små fragment från afrikanernas kultur (musik/dans) som får stor betydelse i den afroamerikanska musiken. 1. Polyrytmik

Läs mer

Tiden före rock n roll

Tiden före rock n roll Tiden före rock n roll Rock n roll uppstod liksom andra afroamerikanska stilar ur en blandning av olika genrer. Eftersom USA fortfarande var ett segregerat land på 1950- talet lyssnade svarta främst på

Läs mer

Blues- och jazzstilar

Blues- och jazzstilar Blues- och jazzstilar Blues Jazz Nutida populärmusik - Blues, Jazz, Rock och Pop Att med ord beskriva en viss typ av musik är lika svårt som att beskriva en färg. Musik måste upplevas och det kan man bara

Läs mer

Åk 7 Södertörns friskola

Åk 7 Södertörns friskola 1 1 Afroamerikansk musik Åk 7 Södertörns friskola 2 2 Afroamerikansk musik. Under flera århundraden fördes människor som slavar via triangelhandeln från Afrika till Amerika. Efter det amerikanska inbördeskriget

Läs mer

Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7

Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7 Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7 Hur ser provet ut? Provet har tre delar. Del 1 och 2 handlar om genrer (röd färg) och del tre handlar om musikens betydelse (blå färg). Del 1. Du ska lyssna på två

Läs mer

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 1 Jimi Hendrix I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 2 James Marshall Hendrix (född Johnny Allen Hendrix den 27 november 1942i seatle Washington,

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik instrument och Genrer Ett utdrag Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik Klassisk musik är ett mer vanligt namn för det som egentligen heter västerländsk konstmusik. Det är sådan musik som vi i Europa

Läs mer

Blues, Jazz, Gospel & Country

Blues, Jazz, Gospel & Country Namn: Blues, Jazz, Gospel & Country Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! På hemsidan hittar du power points & låtlistor musikpaarentuna.weebly.com

Läs mer

1.BEAT-MUSIK. De nya idolerna. The Twist

1.BEAT-MUSIK. De nya idolerna. The Twist 1.BEAT-MUSIK Vid ingången till 60-talet var populärmusikbranschen i kris. Under flera år hände inte mycket av intresse. De små skivbolagen som fungerat som banbrytare för allt nytt, fanns inte längre kvar.

Läs mer

Blues, Jazz, Gospel & Country

Blues, Jazz, Gospel & Country Namn: Blues, Jazz, Gospel & Country Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! På hemsidan hittar du power points & låtlistor musikpaarentuna.weebly.com

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

MUSIKSTILAR. Vad är vad och hur känner man igen dem?

MUSIKSTILAR. Vad är vad och hur känner man igen dem? MUSIKSTILAR Vad är vad och hur känner man igen dem? Den klassiska musiken Renässans Ca 1400-1600-tal medeltidsmusik Festmusik Trummor, flöjter Den klassiska musiken Renässans 1400-1600 Barock Ca 1600-1750-tal

Läs mer

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN.

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN. Lektion 1 50-TALS ROCK (ROCK N ROLL) Ungdomskultur: - Livsstil (livet ska vara roligt, party) - Kläder/Frisyr (gymnastikskor, jeans, brylcrème) - Bilar (cabriolet, raggarbilar) - Mat/Dryck (hamburgare,

Läs mer

För dig som är nyfiken på musik

För dig som är nyfiken på musik Musikskolan i Upplands Musikskolan i Upplands Väsby Väsby För dig som är nyfiken på musik Blåsinstrument Musikens språk Att få utveckla sig genom musik ger barn och ungdomar ett språk och ett verktyg till

Läs mer

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Majorna-Linné stadsdelsförvaltning Program 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Välkommen till Kulturskolan är till för dig som är 6 19 år och bor i Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget,

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Information och anmälan 2015/2016

Information och anmälan 2015/2016 Centrum Information och anmälan 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolancentrum 1 Kulturskolan erbjuder undervisning i musik bild och form dans teater film digitalt skapande Välkommen till kulturskolan Till

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

Lokala kursplaner i musik F-1 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning

Lokala kursplaner i musik F-1 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Lokala kursplaner i musik F-1 Känna att musik är glädje! Kunna några sånger, rim och ramsor. Viss medvetenhet om den egna kroppen/rösten. Öva sig att lyssna. Uppträdande i grupp (vid t ex Lucia) för att

Läs mer

Välkommen till Eskilstuna musikskola

Välkommen till Eskilstuna musikskola Välkommen till Eskilstuna musikskola Vi vill stimulera flickor och pojkar till eget skapande och bidra till ett rikt och varierat musikliv i Eskilstuna. Musikskolan är en frivillig skolform som vill ge

Läs mer

Låtskrivarboken. Monica Welander. Hands Up Music. Innehåll:

Låtskrivarboken. Monica Welander. Hands Up Music. Innehåll: Låtskrivarboken Innehåll: Låtskrivaren 7 Varför göra låtar 11 Vad är en låt? 17 Melodi, Text och Rytm 23 Låtarnas struktur 33 Verktygslådan 41 Mer verktyg 47 Mall för en tre-ackordslåt 54 Övning: tt skriva

Läs mer

Onna daj en redi SKÅNE KVÄLL. Malmö Folkets Park. Vad sägs om en rejäl buffé av klassiska skånska Madarättor!

Onna daj en redi SKÅNE KVÄLL. Malmö Folkets Park. Vad sägs om en rejäl buffé av klassiska skånska Madarättor! Onna daj en redi SKÅNE KVÄLL Malmö Folkets Park Go mad, fina bidar, och en hel del tåsserier! Vad sägs om en rejäl buffé av klassiska skånska Madarättor! Brännesnuda, Äggakaga med krösagröd å fläsk, Redi

Läs mer

MUSIK. Kopiering förbjuden. Staffan Sundberg. Årskurs 1-6 I GRUNDSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE. Elevens namn. Undervisningen i musik ska ge dig

MUSIK. Kopiering förbjuden. Staffan Sundberg. Årskurs 1-6 I GRUNDSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE. Elevens namn. Undervisningen i musik ska ge dig Staffan Sundberg MUSIK I GRUNSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE Undervisningen i musik ska ge dig förutsättningar att utveckla din förmåga att: sjunga, spela och skapa musik i olika sammanhang, kombinera musik

Läs mer

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras?

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Mikrofonteknik i olika genrer 1 Mikrofonteknik mikrofonval, avstånd och placering 2 Disposition Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Närmickning Avståndsmickning Var ska mikrofonen

Läs mer

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE 14/15 Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE Hos oss får du möjlighet att utvecklas genom att utmana din förmåga. Varje elev är unik. Vårt mål är att ge dig det

Läs mer

The Good Morning Blues Story

The Good Morning Blues Story The Good Morning Blues Story Olle Hernegren / OrkesterJournalen Grattis i efterskott till jubiléet, GMB det har blivit många födelsedagstårtor genom åren! I 45 år har Good Morning Blues trotsat puritaner

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjarelever såväl som elever som vill fortsätta att fördjupa sig inom ett konstnärligt område.

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Instrumentkunskap och olika musikgrupper

Instrumentkunskap och olika musikgrupper Instrumentkunskap och olika musikgrupper Namn: Klass: I detta arbetsområde kommer du att få lära dig fakta om olika instrument, vilken instrumentgrupp de olika instrumenten tillhör och lära dig att höra

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad Stränginstrument: Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas"

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte Musik skall byggas 9. MUSIK ÅK 5 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas" (Musik: "Musik skall byggas utav glädje", Lill Lindfors/Björn Barlach/Åke Cato) Hej och välkomna till studio ett. Jag heter Bengt och jag är inspelningstekniker

Läs mer

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MusikteoriForum Öst Medlemsbrev nr 11, april 2012 Ordförande har ordet Bästa MFÖ:are! Våren är sakta i antågande. Vi blev kanske lite lurade av rivstarten i Mars, men nu är Aprilvädret sig likt och vädret

Läs mer

Christina Israelsson

Christina Israelsson Christina Israelsson Box 134 330 27 Hestra 0370-33 63 10 Fax 33 63 20 www.isaberg.nu Innehåll Musiken påverkar oss 9 Det finns musik överallt 10 Musik för kropp och själ 11 Att ha musiken som yrke 16 Sångare

Läs mer

Nu ska vi spela musik!

Nu ska vi spela musik! Nu ska vi spela musik! - Hur elever uppfattar ensemblespelet utifrån sitt fritidsmusicerande Kristoffer Jonsson Examensarbete 10 poäng VT 07 Examensarbete på lärarprogrammet, 180 p Institutionen för estetiska

Läs mer

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9.

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9. Stränginstrument Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Period för planeringen: Läsåret 2009/2010 I årskurs 4 jobbar vi med att sjunga, spela rytminstrument och gestaltning av musik med hjälp av dans/rörelse och bilder till

Läs mer

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 BEATMEET är en kreativ mötesplats för musiker. Kom till Beatmeet som du är, lämna Beatmeet med egen merch, egna artistfoton och massor av musikaliska

Läs mer

Biografi Av Sören Halje

Biografi Av Sören Halje Biografi Av Sören Halje Jag är född i ett musikbejakande hem, där det fanns många instrument att pröva på. Pappa hade en fiol och ett kromatiskt munspel som han spelade på ibland. Där fanns också en gammal

Läs mer

Sång och musik. Röster från musiken Musikaliska inspiratörer. Konstutställning Konsert Gudstjänst Livets bilder. 6, musik och reflektion 27 mars

Sång och musik. Röster från musiken Musikaliska inspiratörer. Konstutställning Konsert Gudstjänst Livets bilder. 6, musik och reflektion 27 mars församlingsblad för Ansgarskyrkan och Gottfridsbergs församling N:r 3 2011 Konstutställning Konsert Gudstjänst Livets bilder Sång och musik 6, musik och reflektion 27 mars Röster från musiken Musikaliska

Läs mer

Afroamerikansk musik.

Afroamerikansk musik. Musikorientering År 7-9 Afroamerikansk musik. Blues. 1900 Uppkom genom att slavarna i USA sjöng tillsammans på bomullsfälten för att stå ut med deras vardag som var fylld av förtryck och tungt arbete.

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag BLECKBLÅSINSTRUMENT Bleckblåsinstrument är ett samlingsnamn på en grupp av musikinstrument som bl.a. består av Valthorn, Trumpet, Trombon, Baryton och Bastuba. De skiljer sig från träblåsinstrument genom

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Broskolans röda tråd i Musik

Broskolans röda tråd i Musik Broskolans röda tråd i Musik Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Musik. årskurs 6 2013

Musik. årskurs 6 2013 Musik årskurs 6 2013 Instrumentkunskap Årskurs 6 2013 När du lärt dig detta kommer du att kunna: Vilka instrumentgrupper det finns. Vilka instrument som hör till vilka grupper. Ur Musik Falköpings bedömningsmatris

Läs mer

1 av 1 2009-08-04 12:25

1 av 1 2009-08-04 12:25 En ärkemusiker och tuff harpist - Musik - www.st.nu http://st.nu/kultur/musik/1.1230315?m=print 1 av 1 2009-08-04 12:25 Publicerad 30 juli 2009 Uppdaterad 30 juli 2009 Textstorlek Stöde kyrka Den fantastiska

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film Kulturskolan i Eslöv UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film Anmäl dig senast den 15 april! Innehåll Information... 4 Allmänt... 5 Förberedande musikundervisning... 6 Bild & Drama Rytmik...

Läs mer

Några av de mest framstående kompositörerna

Några av de mest framstående kompositörerna RENÄSSANS (1450-1600) Renässansen pågick ungefär mellan 1450 och 1600. Ordet renässans betyder pånyttfödelse, och tidsperioden i sig förknippas med en allmän vilja att utforska och lära sig om sig själv,

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Musik. årskurs 9 2013. Namn Klass

Musik. årskurs 9 2013. Namn Klass Musik årskurs 9 2013 Namn Klass Instrumentkunskap Årskurs 9 2013 När du lärt dig detta kommer du att kunna: Vilka instrumentgrupper det finns. Vilka instrument som hör till vilka grupper. (Musik Falköpings

Läs mer

Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015

Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015 Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015 Västerås Kulturskola VASTERAS.SE/KULTURSKOLAN UPPLEV GLÄDJEN I ATT SPELA, SJUNGA, DANSA, AGERA, SKAPA OCH MÅLA...! Välkommen till Västerås Kulturskola För dig som söker kunskap

Läs mer

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument Instrumentkunskap Inledning - Det finns många olika typer av instrument, och de delas in i grupper utifrån hur man spelar på dem. De olika grupperna kallas för familjer och det är stråkinstrument, knäppta

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

Blues Jazz Country. The blues? It s the mother of American music. Thats what it is the source B. B. King

Blues Jazz Country. The blues? It s the mother of American music. Thats what it is the source B. B. King Genrer Blues Jazz Country Blues räknas ofta som den första moderna genren och kan ses som starten på musikutvecklingen under 1900-talet. Förutsättningarna för blues bildades redan på 1700-talet då triangelhandeln

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Vårens kurser för barn och unga!

Vårens kurser för barn och unga! Vårens kurser för barn och unga! Musik är glädje och lust! Från våren -16 har vi musiklekis varje vecka! Kom och möt Bel Cantos nya musiklekislärare Rebecka Aavanen, Pirjo Högbäck och Anders Hallbäck!

Läs mer

2007-05-18 15:13. John Foxx Tror att människor behöver leka mer

2007-05-18 15:13. John Foxx Tror att människor behöver leka mer 2007-05-18 15:13 John Foxx Tror att människor behöver leka mer För inbitna lyssnare och utövare av elektronisk musik väcker blotta namnet John Foxx instinktivt en känsla av djup vördnad. Även om den delen

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ Page 8 of 39 Kurser termin 1 och 2, gällande Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp Bachelor Programme in Jazz, KKJZ 180 credits BG1002 BG1003 BG1004 BG1005 BG1006 BG1007 BG1008 Huvudinstrument 1,

Läs mer

Popmusikhistoria U.S.A. 1954-1959. Varför uppstod pop och rockmusik på 50-talet?

Popmusikhistoria U.S.A. 1954-1959. Varför uppstod pop och rockmusik på 50-talet? Popmusikhistoria U.S.A. 1954-1959 Varför uppstod pop och rockmusik på 50-talet? Först vid 40-talets slut skapades begreppet tonåring och skolungdom. Nu hade man råd att låta ungdomarna få en bättre och

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA

Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA Läsåret 2015-2016 Kulturskolan i Vimmerby Kulturskolan är en mötesplats för kreativitet och skaparglädje. Kulturskolan erbjuder undervisning i musik,

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling Församlingsbladet Hösten 2008 Svenska Kyrkan Hemsjö församling OM VERKLIGHETEN ÄR STÖRRE OM...vad VERKLIGHETEN är det då vi inte ser? ÄR STÖRRE...vad är det då vi inte ser? LEGOLAND sommaren 2008. Vi var

Läs mer

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så!

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! SMM ordförandebrev 2016-02-02 Till alla SMMs kårer sprid gärna vidare! Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! Det är väl inte alltid årsmöten brukar anses vara ljuspunkter i tillvaron,

Läs mer

flygkrasch tillsammans med en annan känd artist Richie Valens. Detta gjorde att många experter förklarade att rocken var död!

flygkrasch tillsammans med en annan känd artist Richie Valens. Detta gjorde att många experter förklarade att rocken var död! Rockens historia 50-talet i USA Det var först på 50-talet som man började tala om en särskild ungdomskultur. Ungdomarna fick det bättre ställt ekonomiskt och kunde spendera pengar på kläder och nöjen på

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje ATT VÄLJA INSTRUMENT Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje Är det svårt att spela klarinett? Måste man ha långa fingrar för att spela gitarr? Kan man spela

Läs mer

Musicerande och musikskapande

Musicerande och musikskapande Musik åk 4-6 - Centralt innehåll Sång, melodispel och ackompanjemang Gehörsmusicerande Imitation och improvisation Musikskapande Musikframföranden Musicerande och musikskapande Musikens verktyg Musik åk

Läs mer

Kulturskolan. Uppropstider VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSÅRET 2013 / 2014 OCH ORDINARIE TIDER FÖR VÅR GRUPPVERKSAMHET KONTAKT 0586-611 95

Kulturskolan. Uppropstider VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSÅRET 2013 / 2014 OCH ORDINARIE TIDER FÖR VÅR GRUPPVERKSAMHET KONTAKT 0586-611 95 Kulturskolan VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSÅRET 2013 / 2014 Uppropstider OCH ORDINARIE TIDER FÖR VÅR GRUPPVERKSAMHET KONTAKT 0586-611 95 INNEHÅLL Stråkinstrument... 3-4 Fiol... 3 Altfiol... 3 Cello... 3 Kontrabas...

Läs mer

RISE UP SHEPHERD, AND FOLLOW

RISE UP SHEPHERD, AND FOLLOW RISE UP SHEPHERD, AND FOLLOW HERDE, FÖLJ STJÄRNAN TEXT MUSIK: Up Shepd, Follow Her stjärnan är en negro spiritual från 1700 1800talet. En grupp officerare i Union Army samlade under inbördeskriget i Amerika

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka

Läs mer

Mål att sträva mot Mål Målkriterier Omdöme Åtgärder/Kommentarer

Mål att sträva mot Mål Målkriterier Omdöme Åtgärder/Kommentarer Musik Steg: BAS kunna delta i unison sång och enkla former av melodirytm-, och ackordspel samt föra samtal kring musicerandet deltar i enkla talkörer och ramsor sjunger med i enkla barnvisor blir förtrogen

Läs mer

Typiskt för Medeltiden

Typiskt för Medeltiden Typiskt för Medeltiden Homofoni en tydlig melodi Bordun en eller ett par toner som ligger still i bakgrunden Rytm på trumma eller entonigt stränginstrument Om musiken låter som om den kunde vara med i

Läs mer

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se Tureholms kyrkan april-september 2014 En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. n 2 www.tureholmskyrkan.se Tre blir ett Text: Derek WALLES När jag för flera

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Kulturkalendern hösten 2014

Kulturkalendern hösten 2014 Kulturkalendern hösten 2014 Information och bokning Hej! Kulturkalendern skickas via mejl till kulturombuden i Sundbybergs stads förskolor/grundskolor för spridning till övrig personal. Föreställningarna

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Tältprojektet///Östersjöfestivalen

Tältprojektet///Östersjöfestivalen Tältprojektet///Östersjöfestivalen 19 juli Kl.11.00-12.00 Staffan Björklund: Madame Rot - prisvinnande dockteater med säreget uttryck En äkta Morotsmadam av ädlaste rotfruktstam! Och Gammelrot, långtifrån

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer