Örebroregionens regionala utvecklingsstrategi och flaggskeppsinitiativen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Örebroregionens regionala utvecklingsstrategi och flaggskeppsinitiativen"

Transkript

1 Örebroregionens regionala utvecklingsstrategi och flaggskeppsinitiativen Lissabonstrategin ersattes år 2010 av Europa 2020-strategin vars mål är att skapa en smart och hållbar tillväxt för alla. Dessa tre övergripande mål betyder att EU kommer att sträva efter att: utveckla en ekonomi baserad på kunskap och innovation (främja kunskap, innovation, utbildning och ett digitalt samhälle), alltså smart tillväxt. främja en koldioxidsnål, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi (göra vår produktion mer resurseffektiv och samtidigt öka konkurrenskraften). Med andra ord en hållbar tillväxt. stimulera en ekonomi med hög sysselsättning och med social och territoriell sammanhållning (öka deltagandet på arbetsmarknaden, höja kompetensen och stärka fattigdomsbekämpningen). (Tillväxt för alla). De tre övergripande målen har konkretiserats i fem överordnade mål: En höjning av sysselsättningsgraden bland den yrkesaktiva delen av befolkningen. befolkningen i åldrarna ska ha ett arbete. 75 % av Ökade satsningarna på forskning och utveckling. 3 % av EU:s BNP ska investeras i forskning och utveckling. Energi- och klimatmålen ska nås. Minska växthusgasutsläppen med minst 20 % jämfört med 1990 års nivåer, öka andelen förnybara energikällor i vår slutliga energiförbrukning till 20 % och höja energieffektiviteten med 20 %. En höjning av utbildningsnivån. Den andel ungdomar som slutar skolan i förtid ska minskas till under 10 % och minst 40 % av den yngre generationen (30-34 åringar) ska ha avslutad högre utbildning. Ett aktivt arbete för att minska fattigdom. Antalet personer som hotas av fattigdom ska minska med 20 miljoner. Dessa överordnade mål utgör basen för de sju flaggskeppsinitiativ som Kommissionen lanserat som en del av Europa 2020-strategin.

2 Örebroregionen och Innovationsunionen Bakgrund Med en åldrande befolkning, miljöproblem, begränsade naturtillgångar och en stark global konkurrens, måste Europas framtida ekonomiska tillväxt och sysselsättning i allt högre grad komma från innovation i varor, tjänster och affärsmodeller. Detta är anledningen till att innovation har placerats i hjärtat av Europa 2020-strategin för tillväxt och sysselsättning. Förslagets innehåll Forsknings- och innovationspolitiken ska inriktas på våra stora samhällsproblem som klimatet, energi- och resurseffektivitet, hälsa och befolkningsutvecklingen. Varje länk i innovationskedjan ska stärkas, från grundforskning till marknadsföring. Europa ska bli en världsledare inom vetenskap Avskaffande av hinder för innovation - som dyr patentering, marknadsfragmentering, långsamt sättande av standarder och kompetensbrist som för närvarande förhindrar idéer att nå marknaden Revolutionera sättet som offentliga sektorn och näringslivet samarbetar på, i synnerhet genom innovationspartnerskap, mellan europeiska institutioner, nationella och regionala myndigheter och företag. Strategier för smart specialisering kommer vara ett viktigt verktyg i förverkligandet av Innovationsunionen Flaggskeppsinitiativet Innovationsunionen kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter I enlighet med Innovationsunionens koncept om smart specialisering har Regionförbundet Örebro utformat en regional utvecklingsstrategi. Strategin erkänner det ökade behovet av specialisering, att kunskapsekonomin växer och att dynamiska regioner drar ifrån. Därför ges hög prioritet till entreprenörskap och företagande samt till innovativa miljöer, vid sidan om utbildning och kompetensutveckling. Även framhållandet av Örebro som regionens kärna kan ses som ett satsande i smart specialisering. Under utvecklingsområde 2: Innovationer och entreprenörskap finns följande mål om entreprenörskap och företagande: Inriktningsmål: Antalet nystartade och växande företag ökar.

3 Vår region attraherar fler nya investeringar från omvärlden. Regionens andel av investerat riskkapital ökar kontinuerligt. Logistikberoende företag väljer Örebroregionen ur ett hållbart ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Örebro stad stärker sin position som förvaltningsstad. Inriktningsmål om innovativa miljöer: Minst två internationellt erkända miljöer etableras Fler kunskapsintensiva företag etablerar sig i vår region. I Innovationer regional handlingsplan för Örebroregionen förtydligas även vilka kluster som främjas samt finansiering. Dessutom ges det regionala innovationssystemet, det vill säga samverkan mellan, näringsliv, akademi och offentlig sektor, uppmärksamhet i Länkorganisation för samarbete, vilket är oumbärligt för spridningen av innovationer. Skillnader Örebroregionen verkar satsa mindre på social innovation och användandet av innovationer för att bemöta samhållets utmaningar. Slutord Örebroregionens utvecklingsstrategi och Innovationsunionen följer varandra väl eftersom båda verkar för ett strategiskt angreppsätt för klusterutveckling. Utvecklingsstrategin satsar på offentligprivata partnerskap och finansiering till innovativa företag. Frågan är vilken roll sociala innovationer har och huruvida man satsar på innovationer för samhällets utmaningar.

4 Örebroregionen och Unga på väg Bakgrund Utbildningssystemen skiljer sig åt mellan EU:s medlemsländer, men de har alla likartade problem. Ungdomsarbetslösheten är också mycket hög i många länder. Kommissionen har därför lanserat flaggskeppsinitiativet Unga på väg som ska hjälpa länderna att ta itu med problem som rör utbildning och sysselsättning genom konkret stöd. Länderna kan lära varandra vilka strategier som fungerar. Förslagets innehåll Unga på väg syftar till att förbättra studieresultaten samt förstärka den internationella attraktionskraften hos EU:s institutioner för högre utbildning samt höja den övergripande kvaliteten på alla utbildningsnivåer i EU. Därvid syftar Unga på väg till att kombinera spetskompetens med rättvisa, genom att främja studerandes rörlighet samt förbättra ungas anställningsmöjligheter. Studenter och praktikanter ska få hjälp att studera och praktisera utomlands. Unga ska rustas bättre för arbetsmarknaden. Högskolans resultat och internationella attraktionskraft ska stärkas. Utbildningen på alla nivåer ska förbättras. Flaggskeppsinitiativet Unga på väg kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter Utbildning är ett högt prioriterat område i Regionförbundet Örebros regionala utvecklingsstrategi. Utvecklingsstrategin har även ett speciellt kunskapslyft för barn och unga vilket stämmer väl överens med Unga på vägs ambition om att unga ska rustas bättre för arbetsmarknaden. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens; Kunskapslyft för barn och unga: Skolan är grunden för regionens framtida kompetensförsörjning, för hela samhällets utveckling och inte minst för enskilda individers möjlighet till ett bra liv. Vi vill att barn och unga ska få en gedigen grundutbildning som lockar till kunskapsfördjupning, fritt från könstraditionellt tänkande. Entreprenörskap i skolan är ett sätt att stimulera nytänkande. En

5 följd av detta blir ökat intresse och ökad förmåga att lyckas i gymnasieskolan och vid eftergymnasiala studier. Det finns även en tydlig målkongruens mellan Europa 2020:s mål om färre avhopp i förtid från skolan och inriktningsmålen för Kunskapslyft för barn och unga: Inriktningsmål: Alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst godkänt betyg i alla ämnen. Alla gymnasieelever avslutar sina studier med minst godkänt betyg. Fler än hälften av gymnasieeleverna påbörjar en eftergymnasialutbildning inom tre år. Inom utvecklingsområde 4, Den öppna regionen beskrivs hur Örebroregionen ska locka till sig och behålla fler studenter genom att bli internationellt erkänd som en spännande universitetsstad med ett modernt och starkt universitet, vilket ligger i linje med flaggskeppsinitiativets emfas om förstärkt attraktionskraft hos Europas universitet. Skillnader Örebroregionen lägger inte lika stor vikt vid studentrörlighet som Unga på väg och inte heller nämns praktik eller internationalisering vid universitet. Slutord Två av Örebroregionens viktigaste utvecklingsområden är Kunskap & kompetens och Den öppna regionen vilket innebär att utbildning samt internationalisering och välkomnande prioriteras högt. Dessutom erbjuds specifika insatser för unga, i och med att de betonas i det inledande kapitlet Det är människor som formar framtiden samt Kunskapslyft för barn och unga, helt i linje med Unga på väg. Dock läggs ingen större vikt vid praktikant- och studentrörlighet. En sådan inriktning skulle kunna vara till fördel för Örebroregionen, för att attrahera de bästa studenterna från övriga Europa och omvärlden och samtidigt ge regionens unga ännu bättre möjligheter att erhålla lärdomar och erfarenheter från andra länder och regioner.

6 Örebroregionen och En digital agenda för Europa Bakgrund Den digitala agendan ska bemöta flera samhälleliga problem. Europas marknad för e-tjänster är fragmenterad då handeln över gränserna fungerar väldigt ineffektivt. Interoperabiliteten, det vill säga förmågan hos ett system att arbeta med eller använda delar eller utrustning av ett annat system, är bristfällig mellan olika de europeiska länderna. Vad gäller nätverksutbyggnad är Europa också lång efter sina konkurrenter. Snabbt internet införs för långsamt, vilket negativt påverkar EU:s förmåga att skapa och sprida kunskap. Även distributionen av varor och tjänster skulle gynnas av bättre anslutningar. Förslagets innehåll Målet är att bygga upp en digital inre marknad i Europa på grundval av snabbt eller supersnabbt internet och driftskompatibla tillämpningar. Grundpelare för insatser: 1. Digital inre marknad 5. Forskning och innovation 2. Interoperabilitet och standardsättande 6. Främjande av digital kompetens 3. Säkerhet och förtroende 7. IKT- lösningar för samhälliga 4. Väldigt snabbt internet utmaningar Flaggskeppsinitiativet En digital agenda för Europa kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter Inom utvecklingsområde 4, Den öppna regionen, läggs vikt vid Goda kommunikationer med omvärlden: Goda kommunikationer med omvärlden En förutsättning för att vi ska frodas är att det finns bra möjligheter till kontakt med vår omvärld, det gäller såväl våra grannregioner som nationellt och internationellt. I de inriktningsmål och etappmål som därpå följer nämns emellertid inte bredbandsutbyggnad eller insatser på IT området. Goda kommunikationer med omvärlden tycks snarare inrikta sig helt på transporter.

7 Skillnader Även om utvecklingsstrategin generellt prioriterar kunskap och kompetens högt finns inga specifika mål för IKT- kunskaper. Inte heller finns några indikationer på att man vill använda sig av IKTlösningar för att bemöta samhälleliga utmaningar. Slutord Överlag tycks IKT vara ett lågt prioriterat område i utvecklingsstrategin. Detta kan ha sin förklaring i att bredbandsnätet redan är tämligen välutbyggt i svenska regioner och/eller att satsningar på IKTområdet finns implicit uttryckt i och med prioriterandet av innovationer, kunskap och kompetens samt goda kommunikationer med omvärlden.

8 Örebroregionen och Ett resurseffektivt Europa Bakgrund Ett av Europa 2020-strategins tre övergripande mål handlar om att främja en koldioxidsnål, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi (göra vår produktion mer resurseffektiv och samtidigt öka konkurrenskraften), med andra ord verka för hållbar tillväxt. Således fastställer Europa 2020-strategin att Ett resurseffektivt Europa ska bidra till att koppla isär ekonomisk tillväxt och resursanvändning, stödja omställningen till en koldioxidsnål ekonomi, öka användningen av förnybara energikällor, modernisera vår transportsektor och främja energieffektivitet. Förslagets innehåll Flaggskeppsinitiativet Ett resurseffektivt Europa handlar om att använda naturresurser på ett effektivare sätt. Initiativets övergripande mål är att skapa ett politiskt ramverk för att stödja övergången mot en resurseffektiv ekonomi med låga koldioxidutsläpp och hållbar tillväxt genom att: Främja ekonomisk utveckling och samtidigt minska resursanvändningen. Trygga försörjningen av nödvändiga resurser. Identifiera och skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt, ökad forskning och innovation samt stärkande av EU:s konkurrenskraft. Bekämpa klimatförändringen och begränsa resursanvändningens skadliga miljöpåverkan. Flaggskeppsinitiativet fastställer resurseffektivitet som en vägledande princip för EU:s politik inom en rad olika områden, t.ex. fiske, energi, råvaror, industri, transport och jordbruk. En positiv samverkan mellan dessa områden kan bidra till att en rad olika EU-mål uppnås, bland annat målet om att minska Europas utsläpp av växthusgaser med procent jämfört med 1990 års nivå senast år För att skapa ett resurseffektivt Europa måste alla bidra med sin del. Konsumenter och producenter måste förändra sitt beteende, tekniska förbättringar måste åstadkommas och jordbruks-, transport-, industri- och energisystemen måste ses över.

9 Flaggskeppsinitiativet Ett resurseffektivt Europa kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter Utvecklingsstrategin pekar på att klimatfrågan idag är en av världens viktigaste utmaningar samtidigt som den framhäver att såväl individer som samhället på global, nationell, regional och lokal nivå måste handla för att bekämpa klimatförändringen och åstadkomma ekologisk hållbarhet. Utvecklingsstrategin erkänner behovet av att arbeta med klimatfrågor genom att minska utsläppen samt att anpassa samhället till de förändringar som kommer till följd av den globala uppvärmningen. Men omställningen till ett hållbart samhälle erbjuder även möjligheter. Genom att företag arbetar med energi- och klimatfrågor kan de både stärka sin konkurrenskraft och sänka sina kostnader. Gröna jobb och nya affärsmöjligheter kan bli resultatet av nya idéer, produkter och lösningar inom exempelvis förnybar energi och energieffektivisering. Under utvecklingsområde 2 nämns att: Transportsystemet ska utvecklas, så att det är både ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Under utvecklingsområde 4 nämns, som ett etappmål under Aktiv regionförstoring, att: År 2020 drivs all kollektivtrafik med förnyelsebara drivmedel. Regionen vill satsa på högeffektiv kollektivtrafik för att på så sätt minska resandet i egen bil som ju är en viktig del i miljö- och klimattänkandet. Skillnader Örebroregionens utvecklingsstrategi och flaggskeppsinitiativet för ett resurseffektivt Europa skiljer sig på flera punkter. Miljöarbetet tycks inte ha en framträdande plats i strategin eftersom utvecklingsstrategin endast ett fåtal gånger nämner klimat- och miljöarbetet, och då oftast i förbigående och i relation till något annat område, t.ex. kollektivtrafiken. Även om Örebrostrategin anger som ett etappmål att År 2020 drivs all kollektivtrafik med förnyelsebara drivmedel, fastställs emellertid inte hur detta mål ska uppnås. I Örebrostrategin nämns heller inget om tryggad energi- och resursförsörjning, hur resursanvändningen ska minska och inte heller något om resursanvändningens skadliga miljöpåverkan. Visserligen nämns klimatförändringens möjligheter för gröna jobb och nya affärsmöjligheter, men inget nämns om hur man ska stimulera uppkomsten av dessa.

10 Slutord Örebroregionens utvecklingsstrategi erkänner miljö- och klimatarbetet som en av de viktigaste utmaningar världen står inför. Dock är inget av Örebrostrategins utvecklingsområden helt vigt åt miljö- och klimatarbetet. En lucka skulle kunna vara hur man konkret ska gå tillväga för att arbeta med detta område.

11 Örebroregionen och En industripolitik för en globaliserad tid Bakgrund Kommissionen presenterade den 28 oktober 2010 sitt meddelande om en industripolitik för en globaliserad tid. Meddelandet består av cirka 70 förslag på åtgärder som syftar till att förbättra företagsklimatet, särskilt för små och medelstora företag samt stödja utvecklingen av en stark och hållbar industribas med internationell konkurrenskraft. Förslagets innehåll En industripolitik för en globaliserad tid är en strategi för att öka sysselsättningen och tillväxten genom att både stödja och bevara en stark, diversifierad och konkurrenskraftig industriell bas i EU med välbetalda jobb och en koldioxidsnål ekonomi. Att skapa nya små och medelstora företag och att främja tillväxten i dessa måste stå i centrum för EU:s industripolitik. Kommissionen önskar med hjälp av flaggskeppsinitiativet förverkliga ett mer gynnsamt företagsklimat genom att avlägsna hinder för transaktioner mellan EU-länder, mindre byråkrati och bättre infrastruktur. Insatser kommer att göras i syfte att bekämpa protektionism så att den europeiska industrin, särskilt små företag, fullt ut kan dra nytta av globaliseringen. Kommissionen anser vidare att det är viktigt att satsa på snabbare industriell innovation för att på så sätt säkerställa snabb spridning och kommersialisering av viktig teknik. De 70 olika förslagen finns inom följande områden: - Analys av alla relevanta förslag avseende effekterna på konkurrenskraften. Smart lagstiftning. - Förbättrad kapitaltillgång för företag - Inre marknaden och IPR - Infrastruktur (energi, transport och IT) - Standardisering - Industriinnovation - Kompetensförsörjning - Internationell handel och regleringar - Tillgång till råmaterial - Resurs-, energi- och utsläppseffektivitet - Stimulera omställning och återhämtning av ekonomin - Tillvarata drivkraften som finns i näringslivets sociala ansvar

12 Flaggskeppsinitiativet En industripolitik för en globaliserad tid kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter I utvecklingsstrategins andra utvecklingsområde understryks vikten av att regionen måste tillhandahålla en bra miljö för näringslivsutveckling och entreprenörskap. Därför strävar Örebroregionen efter att öka antalet nystartade och växande företag. Samtidigt framhåller strategin att det är viktigt att Örebrostrategin strävar efter att underlätta för företagande och entreprenörskap. Offentliga aktörer ska utveckla sin förmåga att skapa smidiga och enkla relationer med näringslivet. Samtidigt måste Örebroregionen kunna erbjuda en effektiv och professionell etableringsservice för att på så sätt kunna locka till sig internationella etableringar. Ett av målen i utvecklingsstrategin är att säkerställa friktionsfria kopplingar mellan järnvägs- väg-, och flygtransporter. Transportsystemet måste även bli ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Örebroregionen vill skapa och vidareutveckla innovativa miljöer genom samverkan mellan näringslivet, offentlig sektor, ideell sektor och universitet samt våga prova samarbeten mellan teknik, naturvetenskap, kultur, vård och omsorg och näringsliv. Samtidigt föreslås att regionen kraftsamlar i ett projekt för livslångt lärande genom samverkan mellan universitet, lärcentra, näringsliv och offentliga verksamheter för att på så sätt bidra till att tillgodose Örebroregionens kompetensförsörjning. Örebroregionen önskar utveckla naturturismen. I utvecklingsstrategin menar man att naturen är en resurs för tillväxt inom turistnäringen och att en satsning på hållbar naturturism ger regionen en identitet och bidrar till fler och starkare turistföretag. Detta ligger i linje med flaggskeppsinitiativets mål att öka den europeiska turismens konkurrenskraft. Skillnader Möjliga luckor skulle kunna vara: Tillgång till naturtillgångar och råmaterial. Energi- utsläpps- och resurseffektivitet. Enklare regelverk och mindre administrativa belastningar för företag. Slutord Örebroregionens utvecklingsstrategi täcker flaggskeppsinitiativets prioriteringar någorlunda väl och tre av dess utvecklingsområden (Kunskap och kompetens, Innovationer och entreprenörskap samt

13 Den öppna regionen) kan kopplas till flaggskeppsinitiativet. De tre områden som nämns i Skillnader saknas emellertid.

14 Örebroregionen och En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen Bakgrund EU utsätts för konkurrens från andra delar av världen och medlemsländerna har liknande arbetsmarknadsproblem. Gemensamma europeiska insatser är därför mest effektiva. Arbetstagarna måste lättare kunna flytta inom EU och det främjar man bäst på EU-nivå. Förslagets innehåll Initiativet En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen har fyra prioriterade områden för insatser: 1. Arbetsmarknader som fungerar bättre 2. Rätt kompetens för arbetsmarknaden 3. Bättre jobb och arbetsförhållanden 4. Skapande av nya arbetstillfällen För den enskilde innebär initiativet hjälp att skaffa sig nya färdigheter, anpassa sig till en föränderlig arbetsmarknad och byta karriär. För samhället innebär det en moderniserad arbetsmarknad för ökad sysselsättning, sänkt arbetslöshet, höjd produktivitet och se till att vår samhällsmodell är hållbar. Flaggskeppsinitiativet En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter Precis som i Europa 2020 har utbildning för framtidens arbetsmarknad en framträdande roll i Örebros regionala utvecklingsstrategi. Strategins utvecklingsområde 1 är således Kunskap och kompetens och i dess ingress kan man läsa: Det här utvecklingsområdet handlar om kunskaps- och kompetensutveckling för människor, företag och organisationer. Utvecklingsområdet berör människor i olika skeden av deras liv. Vi anlägger ett helhetsperspektiv på utbildning i regionen. Vi vill att insatserna inriktas så att de direkt eller indirekt ökar regionens konkurrenskraft. Det innebär att vi kopplar samman individens kompetensutveckling med företagens och arbetslivets långsiktiga behov av utveckling och förnyelse.

15 Utvecklingsstrategin, liksom flaggskeppsinitiativet satsar alltså på livslångt lärande samt att denna kompetensutveckling ska stämma överrens med marknadens behov. I utvecklingsstrategin kan man läsa: Kunskapslyft i arbetslivet Omvärldsförändringar och andra krav på omställning gör att arbetslivet ständigt förnyas. En väl avvägd matchning mellan behov och utbud av kompetent arbetskraft stärker konkurrenskraften. Detta kräver en systematisk kompetensutveckling för alla individer genom hela livet. För att regionen ska stärka sin konkurrenskraft krävs ett strategiskt kompetensförsörjningsarbete för arbetslivet. En större andel medarbetare med eftergymnasial utbildning ökar förutsättningarna för förnyelse och ökad innovationsverksamhet i både företag och offentlig sektor. Vår region har en väl fungerande kompetensförsörjning, som balanserar utbud och efterfrågan. Alla regionens företag och organisationer genomför systematisk kompetensutveckling av medarbetare Mer än 25 procent av alla som arbetar har genomgått en minst treårig eftergymnasial utbildning. Utvecklingsstrategin innefattar även ett kunskapslyft för barn och unga som här endast citeras i Unga på väg för att undvika duplicering. I strategin prioriteras även företagande och entreprenörskap: Entreprenörskap innebär att våga, ta initiativ och omvandla idéer till handling. Entreprenörskap kan finnas både i företag och i ideell och offentlig verksamhet. Vi behöver ett aktivt och positivt förhållningssätt till entreprenörskap och företagande inom alla områden för att utveckla vår region. För att vara långsiktigt hållbart behöver näringslivet utvecklas i linje med de klimatmål som regionen har satt upp. Entreprenörskap och företagande Regionen måste vara en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling. Nya företag skapar konkurrens, förnyelse av näringslivet och bidrar till ökad sysselsättning. Flödet av gods är en strategisk faktor, inte bara för näringslivets och slutkonsumenters ekonomi utan också för klimatet och miljön. Transportsystemet ska utvecklas, så att det är både ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Örebroregionens unika läge och kompetens inom området tas tillvara. Inriktningsmål: Antalet nystartade och växande företag ökar. Vår region attraherar kontinuerligt fler nya investeringar från omvärlden.

16 Regionens andel av investerat riskkapital ökar kontinuerligt. Logistikberoende företag väljer Örebroregionen ur ett hållbart ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Örebro stad stärker sin position som förvaltningsstad. Skillnader Utvecklingsstrategin lägger ingen vikt vid incitament för att få fler att utbilda sig. Slutord Överlag följer Örebroregionens utvecklingsstrategi och flaggskeppsinitiativet varandra väl. Båda prioriterar såväl generella kunskapslyft som ett kompetenslyft för arbetsmarknadens behov. Däremot lägger inte utvecklingsstrategin lika stor vikt vid incitament för utbildning.

17 Örebroregionen och En europeisk plattform mot fattigdom och social utestängning Bakgrund Fattigdomsbekämpning är främst de enskilda medlemsländernas ansvar, men EU kan hjälpa till och samordna insatser eftersom alla länder har liknande problem. EU kan hjälpa länderna att hitta nya och effektivare sätt att bekämpa fattigdom. Plattformen ska hjälpa EU-länderna att lära av varandra och samordna sina insatser. Det handlar också om nya lagar och finansiering av projekt. Förslagets innehåll En plattform mot fattigdom ska: sörja för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. garantera respekten för de grundläggande rättigheterna för människor som lever i fattigdom och är socialt utestängda och ge dem möjlighet att leva ett värdigt liv och delta aktivt i samhället. mobilisera stöd så att människor kan integreras där de bor och få utbildning, hjälp att hitta jobb och tillgång till sociala förmåner. Flaggskeppsinitiativet En europeisk plattform mot fattigdom och social utestängning kopplat till Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Likheter Liksom flaggskeppsinitiativet menar Örebroregionens utvecklingsstrategi att det bästa sättet att få människor på rätt väg är att de går av sig själva och lägger betoningen på utbildning. Under strategins utvecklingsområde 1, kan man således läsa: För att säkerställa att alla barn och unga i vår region får en rimlig chans att lyckas bra med sin utbildning, måste vi förändra arbetssätt för att förhindra någon att hamnar i sociala problem under uppväxten. Det handlar dels om att stärka samarbetet mellan olika aktörer i regionen inom området, dels om att säkerställa att socialt arbete sker med beprövade metoder och ökat inflytande för brukarna. I linje med flaggskeppsinitiativet fokuserar utvecklingsstrategin även på invandrares integration genom kompetensutveckling. Under utvecklingsområde 4, Den öppna regionen, finns avsnittet Kompetensfokuserad integration som behandlar just hur invandrares potential skall tas tillvara.

18 I utvecklingsstrategin nämns även betydelsen av mångfald och integration, jämställdhet och en god folkhälsa i det inledande avsnittet Det är människor som formar framtiden: Mångfald och integration Vår syn på integration handlar om allas lika rättigheter skyldigheter och möjligheter, oavsett bakgrund. Mångfald och integration kommer att vara nyckelfrågor för framtidens regioner. Den mångfald som människor med utländsk bakgrund tillför vår region är viktig för vår kompetens och arbetskraftsförsörjning, men också för utvecklingen av vår kultur i vid bemärkelse. Därför är det viktigt att skapa bättre förutsättningar för människor med utländsk bakgrund att stanna i vår region, att etablera sig på arbetsmarknaden och aktivt engagera sig i samhällsutvecklingen. En jämställd region Flickor och pojkar, kvinnor och män i Örebroregionen ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Ett jämställt samhälle är en viktig framgångsfaktor i arbetet att skapa en attraktiv, dynamisk och demokratisk region, där människors förmågor tas tillvara Man kan alltså notera att utvecklingsstrategin, likt flaggskeppsinitiativet tar upp grupperspektivet i fråga om social sammanhållning. Förutom genus uppmärksammas även invandrares särskilda situation. Slutord Utvecklingsstrategin och flaggskeppsinitiativet följer varandra väl. Båda inser vikten av att människor måste ges möjlighet att själva ta sig ur svårigheter samt att barn och ungas potential inte förspills på grund av sociala problem. Båda betonar dessutom vikten av social sammanhållning på flera plan samt positiva bieffekter av ett jämlikt samhälle.

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Innovationer och entreprenörskap vart ska vi? Hit ska vi. Visst finns det väl en väg bortom kurvan?..en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Europa 2020 och dess kopplingar till Värmlands tillväxt och utveckling

Europa 2020 och dess kopplingar till Värmlands tillväxt och utveckling Fakta i korthet Nr. 3 2012 Europa 2020 och dess kopplingar till Värmlands tillväxt och utveckling EU-kommissionen presenterade 2010 EU:s gemensamma tillväxt och sysselsättningsstrategi, Europa 2020 som

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017 Regional utvecklingsstrategi för Örebro län Presentation av remissversion Framtidsforum 25 mars 2017 Vi Uppdraget Utvecklingsstrategi för territoriet Bästa möjliga förutsättningar Hållbarhet - Social hållbarhet

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu Europa 2020 och Socialfonden Roland BLADH 30 augusti 2012 DG Employment, Social Affairs and Inclusion Roland.Bladh@ec.europa.eu www.ec.europa.eu/social europa eu/social Sammanhållningspolitiken 2014-20

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Indikatorer The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Kunskapslyft för barn och unga: Alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst

Läs mer

Förslag till tematisk inriktning i Sammanhållningspolitiken 2014-2020

Förslag till tematisk inriktning i Sammanhållningspolitiken 2014-2020 Promemoria 2013-03-11 Näringsdepartementet Regional tillväxt Förslag till tematisk inriktning i Sammanhållningspolitiken 2014-2020 I förslaget till nytt regelverk på EU-nivå för sammanhållningspolitiken

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 15.5.2012 B7- /2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7- /2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om sysselsättningsaspekter

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Är vägledande och styrande för det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

Aktuellt i spåren av Bryssel

Aktuellt i spåren av Bryssel Aktuellt i spåren av Bryssel PPT från alla vi besökte Fortsatt dialog bjuda hit? Intresse att få gruppens inspel och synpunkter på OECD rapporter och EC landspecifika rekommendationer Signaler om stärkta

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Ett socialt Europa Europeiska kommissionen Vad är den europeiska sysselsättningsstrategin? Alla behöver ett jobb. Vi

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

EUROPA 2020 Smart & hållbar tillväxt för alla EUs tillväxtstrategi -> mål

EUROPA 2020 Smart & hållbar tillväxt för alla EUs tillväxtstrategi -> mål EUROPA 2020 Smart & hållbar tillväxt för alla EUs tillväxtstrategi -> mål Sysselsättning Forskning och innovation Klimat och energi Utbildning Fattigdom och socialutestängning 75 % av 20 64- arbeta. 3

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN 1 DET HÄR VILL VI UPPNÅ VISIONEN OM SÖDERTÖRN 2025 Södertörn är en attraktiv del av Stockholm

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

Strategisk inriktning 2011-2014

Strategisk inriktning 2011-2014 Strategisk inriktning 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige KF 41/2011-06-20 Strategisk plan för Degerfors kommun 2011-2014 Kommunfullmäktiges prioritering Kommunens strategiska inriktning beskriver vilka

Läs mer

Befintliga strategidokument och utredningar

Befintliga strategidokument och utredningar Bilaga 2 Befintliga strategidokument och utredningar 1.1 EU-nivå 1.1.1 Digital agenda för Europa Syftet är att skapa hållbara ekonomiska och sociala fördelar utifrån en digital inre marknad baserad på

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Trollhättan 8 september Angela Andersson Universitets- och högskolerådet

Trollhättan 8 september Angela Andersson Universitets- och högskolerådet Trollhättan 8 september 2017 Angela Andersson Universitets- och högskolerådet UHR:s roll för att främja internationellt utbyte, samarbete och lärande Via programverksamhet möjliggöra stärkta internationella

Läs mer

"Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten

Ett resurseffektivt Europa En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten "Ett resurseffektivt Europa" En undersökning riktad till lokala och regionala myndigheter Sammanfattning av resultaten SV Dessa slutsatser bygger på PM:et "Slutrapport Bedömning av flaggskeppsinitiativet

Läs mer

KalmarÖland En smartare landsbygd!

KalmarÖland En smartare landsbygd! KalmarÖland En smartare landsbygd! Utdrag ur strategins delar som är väsentliga för urval av projekt. Materialet är inte fullt språkgranskat och måste till vissa delar kortas. Kommentarer och förslag till

Läs mer

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 14 november 2014 (OR. en) 15160/14 NOT från: till: Föreg. dok. nr: Rådets generalsekretariat TOUR 22 IND 321 COMPET 607 POLMAR 27 ENV 883 EMPL 150 EDUC 318 CULT 125

Läs mer

Hur står sig Västra Götaland mot målen i Europa 2020

Hur står sig Västra Götaland mot målen i Europa 2020 Fakta & Analys 2012:3 EN KORTRAPPORT FRÅN REGIONUTVECKLINGSSEKRETARIATET Hur står sig mot målen i Europa 2020 Sommaren 2010 lanserade -kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0184/2019 11.3.2019 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om en europeisk

Läs mer

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Upplägg EU-kommissionens roll EU:s väg ur krisen Europa 2020 EU:s budget Tre nyckelaktörer Europeiska kommissionen främjar gemensamma

Läs mer

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin Den snabba guiden till Värmlandsstrategin 2014 2020 En strategi för hela Värmland Kontakter på Region Värmland: Madeleine Norum, processledare, 054-701 11 20 madeleine.norum@regionvarmland.se Bo-Josef

Läs mer

Hur beskriver och analyserar vi EUmålen utifrån ett svenskt sammanhang? Reglabs årskonferens 2013 Wolfgang Pichler

Hur beskriver och analyserar vi EUmålen utifrån ett svenskt sammanhang? Reglabs årskonferens 2013 Wolfgang Pichler Hur beskriver och analyserar vi EUmålen utifrån ett svenskt sammanhang? Reglabs årskonferens 2013 Wolfgang Pichler Analysprocessen... Regional tillväxt 2013 En rapport om tillstånd och utveckling i Sveriges

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 15.7.2014 B8-0051/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om ungdomssysselsättning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Kent Johansson Europaparlamentariker

Kent Johansson Europaparlamentariker Europa som möjlighetsskapare EU består av 500 miljoner invånare 25 000 Skara 400 Västra Götaland Europa 2020 EU:s utmaningar för en smart & hållbar tillväxt för alla Sysselsättning: 75% av 20-65-åringarna

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

En internationell dimension i vardagspolitiken

En internationell dimension i vardagspolitiken Utgångspunkt En internationell dimension i vardagspolitiken Från strategier till praktisk handling Ett lokalt/regionalt uppdrag som löses genom insatser på flera olika nivåer och sammanhang Norrbottenskonferensen,

Läs mer

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM Utbildning och kompetensutveckling Socialtjänst KOMMUNAL ARBETSMARKNADS- POLITIK Kommunfinansierad verksamhet och bolag Näringsliv Kommunfullmäktige februari 2010 VISION

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) 14221/18 COMPET 765 IND 339 MI 826 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13837/18 COMPET 731

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0165/2. Ändringsförslag. Andrew Lewer, Ruža Tomašić för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0165/2. Ändringsförslag. Andrew Lewer, Ruža Tomašić för ECR-gruppen 1.2.2016 B8-0165/2 2 Skäl H H. Tillgängligheten till regionerna och förbindelserna mellan öarna utgör viktiga faktorer för att öka öarnas attraktionskraft. Kostnaderna för sjö- och flygtransporter för

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

Uppföljning av målen i Europa 2020

Uppföljning av målen i Europa 2020 Rapport 216:2 Uppföljning av målen i Europa 22 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 22, under parollen "smart och hållbar tillväxt för alla". Europa

Läs mer