SBO-NYTT. Skogsbrukarfest Välkommen till Eringsboda Brunn lördagen den 17 januari klockan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SBO-NYTT. Skogsbrukarfest Välkommen till Eringsboda Brunn lördagen den 17 januari klockan 19.00-01.00."

Transkript

1 SBO-NYTT Information från Karlskrona skogsbruksområde december 2014 Ordföranden har ordet Nu är det snart jul igen, trots att jag och troligen en hel del av er andra tycker att det nyss var sommar. Efter den varma höst vi har haft kommer kyla och eventuell snö lite som en chock, fast vi alla borde veta hur det brukar vara. En del spekulerar om klimarförändringar, då kan vi passa på att berätta att skogen kan vara en del av lösningen i klimatomställningen. Mer välskött och produktiv skog binder mer koldioxid. Vi skogsägare behöver frihet under ansvar i skogspolitiken. Signaler efter höstens riksdagsval visar på hot om fler regleringar och tvång. Nyligen presenterade Skogsstyrelsen uppgifter om att både naturvårds- och miljöhänsynen har blivit mycket bättre sedan 1994 då vi fick skogsvårdslagen vi har idag, som ju innebär mer frihet under ansvar. Södras certifierade medlemmar har i snitt avsatt 14 procent av arealen för naturvård, med eller utan skötsel. Vid årets höstmöte fick vi en genomgång av allt som görs av Södra inom näringspolitiken, vi behöver alla hjälpas åt att sprida information om hur vi jobbar med dessa viktiga frågor, för ingen annan gör det åt oss. Våra industrier producerar med bra fart och det finns god avsättning för våra produkter, så tveka inte att ta kontakt med din inspektor för att på bästa sätt sköta din skog. Vi förtroendevalda känner som vanligt att det är ett bra gensvar från er ägare till Södra att komma på våra aktiviteter, hoppas vi ses i minst samma utsträckning Har du synpunkter eller ideer om Södra eller våra aktiviteter, så hör gärna av dig till mig eller någon av de andra förtroendevalda. Med detta vill jag tacka er alla för ett aktivt ägande i Södra under 2014 och önskar en riktigt god jul och ett gott nytt år! Jörgen Johansson Ordförande Karlskrona sbo Skogsbrukarfest Välkommen till Eringsboda Brunn lördagen den 17 januari klockan Vi börjar med att äta middag, därefter dans till Widebands orkester, i pausen serveras kaffe och tårta. Kostnad 250 kronor per person. Anmälan senast 12 januari till: Carina Johansson , bergsmala.carina@bahnhof.se Magnus Svensson , magnus.pernilsholka@spray.se Ekonomikväll med Johan Frej Välkommen till AMBs lokaler vid Wasaskolan i Tingsryd den 20 januari klockan Johan räknas som nordens säkraste marknadsanalytiker och skriver marknadskrönikan i tidningarna ATL och Land. Tillsammans med Christer Segerstéen, Södras ordförande, kommer han att reda ut några av dessa teman: y Träden struntar i börskurserna y Gubbklubben i skogen ett problem? y Trävaruindustrin gifter sig med marknaden y Den runda stockens förbannelse för sågverken Anmälan senast 15 januari till Södras medlemsservice på telefon eller via e-post medlemsservice@sodra.com.

2 Södra stärker erbjudandet på björktimmer Södra stärker sitt medlemserbjudande på björktimmer och höjer prislistan med på 25 kr/m 3 fub. Södra Wood ser positivt på marknaden och har knutit till sig ett antal nya kunder. Efterfrågan av sågbar björk ökar inför 2015 och därför kan vi nu stärka vårt erbjudande till skogsägarna ytterligare, säger Håkan Larsson, affärsområdeschef Södra Skog. Efterfrågan på ektimmer är fortsatt hög. Kontakta din inspektor om du funderar på en åtgärd i dina ekbestånd. Virkestillredning och kvalitetsarbete för skogsgårdens lönsamhet Ett viktigt arbete för tjänstemän och entreprenörer i Södra är det löpande kvalitetsarbetet i och på våra gallringar, slutavverkningar och skogsvårdsåtaganden. Begreppet kvalitet är vitt och omfattar allt från miljöfrågor till tekniska frågor rörande exempelvis beståndsanpassad gallring eller optimal aptering som ger maximalt värde för slutavverkningen. Utbildningsdagarna är många per år i syfte hålla en hög kompetensnivå. Som ett exempel kan nämnas en utbildningsdag för Ronnebys slutavverkningsentreprenörer i oktober, där VMF höll en repetitionskurs i timmertillredning med fokus på rötbestämmelser. Parallellt med utbildningar följer VMF löpande våra krönta skördare, som är kvalitetssäkrade och godkända för att köra stamprisavverkningar. De högt satta mätkraven på diameter och längd kräver ständigt kalibreringsarbete av dugliga förare och en bra utrustning. På bilden har nyss en av våra godkända skördare i Ronneby fått förnyat förtroende av VMF. Stampriskontrakt Skördarmätning med stampris är en betalningsform för slutavverkning. Den möjliggör snabbare redovisning av virkeslikviden och att du som skogsägare får betalt för den avverkade stammen, oavsett hur Södra väljer att aptera den. Volymmätningen som utförs av skördaren ligger till grund för betalningen och skogsägaren kan på så sätt få ersättning för virket bara några dagar efter avslutad avverkning. De så kallade krönta skördarna som får utföra stamprisavverkningar kvalitetssäkras och kontrolleras löpande av VMF.

3 Södra justerar priser på talltimmer och klensortiment Södra sänker priserna för talltimmer och barrkubb med 20 kronor per kubikmeter fast under bark (m 3 fub). Klentimmerpriserna sänks med 20 kr/ m 3 fub för gran och med 35 kr/m 3 fub för tall. Sänkningen är en anpassning till lägre marknadspriser på färdigvara. - Vi ser detta som en smärre justering utifrån en färdigmarknad som möter sjunkande priser och där furan möter det största motståndet. Försörjningsläget är samtidigt gott, framförallt för klentimmer och kubb av barr, säger Håkan Larsson, affärsområdeschef för Södra Skog. Priset på grantimmer lämnas tills vidare oförändrat. Förändringarna gäller från den 1 december. Bilvägslager och leveransvirke Vi går nu in i en period som är logistiskt utmanande. Vädret kan vara nyckfullt och påverkar drivningsförhållande i skogsmark och inte minst framkomlighet på skogsbilvägar. Ett stort flöde av leveransvirke gör det nödvändigt att styra om våra egna avverkningsresurser från vissa typer av trakter. Hjälp oss i vår planering och var noggrann med att anmäla ditt leveransvirke i rätt tid enligt kontrakt. Använd klarkortet du blivit tillsänd. Aktuella bilvägslager är i skrivande stund ca en månad på massavedssortiment, och cirka två veckor på de sågbara sortimenten. Beställ Södras gröna skogsbruksplan En aktuell grön skogsbruksplan är det bästa verktyget för att ta rätt beslut i sitt skogsbruk. Planen hjälper dig att formulera ett övergripande mål med ditt skogsägande. Du får också ett stöd för att omsätta målet till en konkret handlingsplan, där varje åtgärd planeras till rätt tidpunkt för att utnyttja den potential just din fastighet har. Den gröna skogsbruksplanen blir ditt effektivaste beslutsunderlag för en god skogsskötsel, naturvård och ekonomi på din fastighet. Skogsbruksplanen levereras på webben skog.sodra.com under fliken mina sidor. Du får också en vädertålig karta med avdelningsbeskrivningar och Södras handbok för skogsskötsel, Så sköter Södra skog. Den aktuella gröna skogsbruksplanen ligger även tillgrund för PEFC och FSC certifiering. Vi rekommenderar alla vars plan som börjar närma sig tio år eller till och med är äldre att beställa en ny grön skogsbruksplan. Du vet väl om att du genom Södras app Skogsägare får tillgång till planen direkt i din smarttelefon/platta!

4 Dags att beställa plantor? I Södra har vi starkt fokus på att erbjuda plantor som passar för sydsvenskt skogsbruk. Varje plantsort har sina egenskaper och passar i olika miljöer. Det ger dig som medlem ett brett sortiment att välja mellan, vilket gör att just dina krav kan tillgodoses. I Södras breda sortiment erbjuder vi tre olikaplanttyper: täckrot, PluggPlusEtt och barrot. Kontakta din lokala skogsinspektor för rådgivning om vilken planttyp som passar för dina förhållanden, då var och en av planttyperna har sin karaktär och styrka. Täckrot PluggPlusEtt Barrot Det är lönsamt att röja Röjning är en lönsam investering som betalar sig redan vid första gallringen. Välröjd skog ger bra ränta. Det är i röjning man bestämmer vilka trädslag som ska producera virke i beståndet. Genom att ta bort oönskade stammar och styra mot produktionsträdslaget ökar tillväxten i den röjda skogen. I den välröjda skogen blir träden grövre. Skördarens arbete går då snabbare och avverkningskostnaden sjunker. Lägre avverkningskostnader och mer virke ger ett högre netto i avverkningarna. Röjningen gör träden stabila och beståndet blir tidigare moget att slutavverkas. Det gör att risken för skador av snö och vind minskar kraftigt. Röjning i rätt tid minskar också risken för angrepp av rotröta i gran.

5 Skogsvårdarna Kent & Micke AB Kent Johansson 60 år och Mickael Olsson 55 år har många års erfarenhet av skogsarbete och är mycket omtyckta i bygderna. De har läst skogsbruk i Sjöarp och började som huggare i södra 1972, respektive Hösten 2011 startade de eget skogsvårdsföretag. Kent & Micke utgår från Karlshamn/Pärsgärde och är verksamma framför allt i Karlshamns kommun men har kommit in i Ronneby kommun mer och mer. Förröjning och ungskogsröjning utgör större delen av deras dag men plantering och manuellhuggning av löv förekommer i perioder. Bild från vänster Kent Johansson och Mickael Olsson. Investeringar i massabruket i Mönsterås beslutade Massabruket i Mönsterås är Södras största med en total årlig produktion om ton barr- och lövmassa. Nu har Södra beslutat att investerar drygt 100 MSEK i massabruket där investeringen leder till effektivare energianvändning och ökar produktiviteten vid bruket genom en expanderad indunstning. Då bruket är Södras äldsta, grundlagt 1958, syftar investeringarna till att bli ett av världens modernaste genom successiva investeringar. Södra Timber och Södra Interiör blir Södra Wood Södra kraftsamlar resurser inom sågade och hyvlade trävaror med interiörträ genom att fusionera affärsområdena Södra Timber och Södra Interiör. Det nya affärsområdet får namnet Södra Wood. Sammanslagningen stärker Södras marknadsnärvaro och industriella struktur vilket gör det möjligt att realisera synergier på hela flödet från råvara till kund inom administration, teknik, logistik och försäljning. Södra kommer på så sätt att kunna ge bättre erbjudande till kunder och därigenom stärka deras konkurrenskraft. Fusionen är ett naturligt steg i Södras koncernstrategi att bli en mer sammanhållen och lönsam koncern. För mer information om sammanslagningen besök

6 Södra storsatsar på utbildning för god miljöhänsyn Målbilderna för miljöhänsyn är en summering av skogsvårdslagens krav och skogsägarnas frivilliga avsättningar. Södra har aktivt arbetat i processen med att ta fram målbilderna tillsammans med Skogsstyrelsen, skogsbruket och ideella organisationer. Målbilderna är inte kopplade till lagens krav eller till intrångsbegränsningar utan är en gemensam bild av hur vi höjer kvaliteten på vår hänsyn. Kantzoner mot vatten och våtmark, hänsynskrävande biotoper, kulturmiljöer samt sociala värden är exempel på framtagna målbilder. Alla avverknings- och skogsvårdsentreprenörer som är verksamma på Ronneby vo har under november månad genomgått en endagarsutbildning med fokus på målbilderna och intresset har varit stor bland alla som deltagit. Otroligt roligt att få genomföra dessa utbildningar när det finns ett så stort engagemang och kunskap bland vår entreprenörskår, berättar Annelie Jonsson skogsvårdsledare. Bilderna till höger är exempel på ett urval av målbilder för naturvårdshänsyn. Bilden nedan visar deltagarna från en av tre utbildningstillfällen. Skuggig brantmiljö liten baronmossa (signalart) En bladmossa som behöver skuggiga trädbärande miljöer. Växer främst på bergbranter och stenblock samt ibland på basen av gamla grova ädellövträd. Beskuggade nordbranter är bra miljöer. För att mossan skall finnas kvar krävs fortsatt beskuggning. Det finns fyra arter baronmossor i landet, alla behöver skugga och tre av dem är signalarter.

7 Solig brantmiljö Guldlocksmossa (signalart) En bladmossa som trivs i mer solexponerade lägen. Finns i bergsbranter, men även på gamla grova lövträd som står öppet i brynmiljöer, i hagmarker, alléer m.m. Kantzon mot våtmark tjäderhöna Tjädern har en mångsidig ekologi. Tjäderhönorna nyttjar gärna kantzoner mot våtmarker och särskilt de sumpigare partierna. På våren äter hon knoppar av tuvdun som är näringsrika och viktiga för att bygga upp energi inför äggläggningen. När kycklingarna är kläckta nyttjas gärna kantzonernas insektsrikedom. Från storskogsdagen Den 4 oktober anordnade Södra en storskogsdag vid Eringsboda Brunn. Temat för dagen var självverksamhet, intressanta utställare, aktiviteter för barnen och ett fantastiskt väder resulterade i 500 besökare. En av stationerna var en tipsrunda. Nedan presenteras vinnarna som tilldelas ett pris skänkt av utställarna. Välkommen till kontoret i Ronneby för att avhämta ditt pris! 1. Elisabeth Svensson 10p 2. Inez Pettersson 10p 3. Anders Abrahamsson 10p 4. Elisabeth Söderström 10p 5. Kjell Israelsson 10p Bland barnaktiviteterna fanns bland annat en mycket välbesökt och välanvänd hinderbana. Samtliga deltagare skulle på tid ta sig runt en bana och belönades på plats med ett litet pris. Här nedan presenteras de fem snabbaste tiderna, med en fyrdelad första plats! 1. Inez, Lukas, Lisa och Viktor 31 sekunder 2. Casper 32 sekunder 3. Malte 35 sekunder 4. Marie 37 sekunder 5. Alva 39 sekunder

8 Avsändare: Södra, Växjö Förnamn Efternamn Adressrad 1 Adressrad 2 Postnr Postadress Land B Kontraktera biobränsle och markberedning samtidigt som slutavverkningskontraktet och erhåll markskoningsgaranti i hela kedjan. Kontaktinformation Ronneby verksamhetsområde, Västra industrigatan 5, Ronneby Fredrik Nilsson, områdeschef fredrik.nilsson@sodra.com Henrik Mollgård, produktionsledare henrik.mollgard@sodra.com Annelie Jonsson, skogsvårdsledare annelie.jonsson@sodra.com Hans-Olof Mattsson, skogsinspektor hans-olof.mattsson@sodra.com Inge Eriksson, skogsinspektor inge.eriksson@sodra.com Martin Petersson, skogsinspektor martin.petersson@sodra.com Håkan Andersson, skogsinspektor hakan.a.andersson@sodra.com Tomas Svensson, skogsinspektor tomas.svensson@sodra.com Bengt-Anders Widerberg, skogsinspektor bengt-anders.widerberg@sodra.com Johan Rosenquist, skogsinspektor johan.rosenquist@sodra.com Elsa Eneman, skogsinspektor elsa.eneman@sodra.com Förtroenderådet Jörgen Johansson, ordförande jorgen.johansson@karlskrona.se Johan Hjalmarsson, vice ordförande johan.hj@euromail.se Södras medlemsservice Telefontid vardagar och medlemsservice@sodra.com Besök vårt Skogsägarnät skog.sodra.com

SBO-NYTT. Skogsbrukarfest Välkommen till Eringsboda Brunn lördagen den 17 januari klockan 19.00-01.00.

SBO-NYTT. Skogsbrukarfest Välkommen till Eringsboda Brunn lördagen den 17 januari klockan 19.00-01.00. SBO-NYTT Information från Mitt-Blekinge skogsbruksområde december 2014 Ordföranden har ordet December månad är här och snart har också det året gått. Är det mer än jag som tycker tiden går för fort!? Man

Läs mer

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Gallring är en mycket viktig åtgärd i din skog. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa

Läs mer

Prislista Södras Nycklar

Prislista Södras Nycklar 22 Prislista Södras Nycklar Produkter och tjänster för en värdefullare skog 2 Prislista Södras Nycklar Skogsförvaltning och skogsskötselavtal skogsförvaltning Med Södras skogsförvaltning sköts skogsfastigheten

Läs mer

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER Nettoprislista D 113-01, 1/10 2012 tillsvidare TALLSÅGTIMMER Pris kr/m3to Kvalitet 1 420 490 550 600 680 740 780 800 820 840 850 Kvalitet 2 390 420 530 580 580

Läs mer

SBO-NYTT. Information från Mark skogsbruksområde juni 2015. Vilken härlig tid

SBO-NYTT. Information från Mark skogsbruksområde juni 2015. Vilken härlig tid SBO-NYTT Information från Mark skogsbruksområde juni 2015 Vilken härlig tid Nu är väl livet som bäst, dagarna är långa, solen värmer gott ibland och det händer mycket i naturen när allting förnyas. I går

Läs mer

En naturlig partner för trygga skogsaffärer.

En naturlig partner för trygga skogsaffärer. En naturlig partner för trygga skogsaffärer. Vi bygger hus och broar av din skog. Värdet stannar i bygden. Det är många som är intresserade av din skog i dag, samtliga erbjuder rådgivning, högsta kvalité

Läs mer

Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare

Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare Vid affärsformen virkesmätning med skördare mäts och registreras stammens m 3 fub-volym i skördarens dator redan vid avverkningen ute i

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Skogsägande på nya sätt

Skogsägande på nya sätt Skogsägande på nya sätt Sätt guldkant på arbete och ledighet I din egen skog har du plats för såväl fritidsintressen som ett stabilt sparande åt kommande generationer. Nu har du som privatperson chans

Läs mer

södras nycklar tjänster och produkter som bidrar till en värdefullare skog

södras nycklar tjänster och produkter som bidrar till en värdefullare skog södras nycklar tjänster och produkter som bidrar till en värdefullare skog Innehållsförteckning Södras nycklar 04 Södras markberedning 05 Södras plantor 06 Södras ny skog 08 Södras röjning 0 Södras gröna

Läs mer

I Wedaskogen. Information från Weda Skog - din partner i skogen. Specialist på timmer www.wedaskog.se

I Wedaskogen. Information från Weda Skog - din partner i skogen. Specialist på timmer www.wedaskog.se I Wedaskogen Information från Weda Skog - din partner i skogen Specialist på timmer www.wedaskog.se Erik Andersson, vd Weda Skog. Foto: Sidney Jämthagen - Weda Skog ska vara ett självklart och naturligt

Läs mer

Prislista timmer och massaved Prislista nummer: HS15N1, gäller fr o m 150819 och tills vidare Ersätter tidigare prislistor: HS14S1, HS14N1

Prislista timmer och massaved Prislista nummer: HS15N1, gäller fr o m 150819 och tills vidare Ersätter tidigare prislistor: HS14S1, HS14N1 Prislista timmer och massaved Prislista nummer: HS15N1, gäller fr o m 150819 och tills vidare Ersätter tidigare prislistor: HS14S1, HS14N1 Klentimmer öka värdet i din avverkning med klentimmer Genom att

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Förvaltningsavtal både tryggt, enkelt och utvecklande En överenskommelse som säkerställer att din skog sköts på bästa sätt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Läs mer

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen PEFC Skogscertifiering Vi tar ansvar i skogen Det är en bra känsla att vara certifierad, dels miljömässigt för att det känns bra i hjärtat, men också ekonomiskt för att vi får mer betalt för virket. BIRGITTA

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

PLUS Avverkning. enkelt och tryggt. SCA SKOG www.scaskog.com

PLUS Avverkning. enkelt och tryggt. SCA SKOG www.scaskog.com PLUS Avverkning enkelt och tryggt SCA SKOG www.scaskog.com Att sälja virke är ofta en stor affär. SCAs målsättning är att det ändå ska kännas både enkelt och tryggt. Därför har vi infört PLUS Avverkning

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

Prislista Södras plantor 2015

Prislista Södras plantor 2015 Prislista Södras plantor 2015 2 PRISLISTA PLANTOR Södras plantprislista 2015 Inom Södra har vi 50 års erfarenhet av plantproduktion och vi satsar stora resurser på forskning och utveckling för att kunna

Läs mer

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län.

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län. Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01 Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 171 401 Diam (mm) 120 130 140 150 160 170 180 190 200 220 240 260 280 300 Kvalitet 1 365 405 475

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon:

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon: VIRKESBÖRSENS 10 TIPS FÖR EN LÖNSAMMARE VIRKESAFFÄR EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN WWW.VIRKESBORSEN.SE Mail: info@virkesborsen.se Telefon: 08339944 OM VIRKESBÖRSEN Virkesbörsens vision är att rätt virke ska

Läs mer

DM 1409. Prislista sågtimmer, limträstock och massaved

DM 1409. Prislista sågtimmer, limträstock och massaved DM 1409 Prislista sågtimmer, limträstock och massaved Prislista sågtimmer, limträstock och massaved 1409-tv TALLTIMMER Prislista nr DM1409 Pris kr/m 3 to Kvalitet 1 397 467 535 602 658 715 756 780 801

Läs mer

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen 2 Södras plantor Förädlingens bidrag till ökad tillväxt på gran 650 Total produktion av gagnvirke (m 3 sk), hela omloppstiden 600 550 500 450 Lokalt material

Läs mer

Prislista. timmer och massaved Prislista nummer: HS19N1, gäller fr o m och tills vidare Ersätter tidigare prislista: HS18N2

Prislista. timmer och massaved Prislista nummer: HS19N1, gäller fr o m och tills vidare Ersätter tidigare prislista: HS18N2 Prislista timmer och massaved Prislista nummer: HS19N1, gäller fr o m 190801 och tills vidare Ersätter tidigare prislista: HS18N2 Våra tjänster Att äga skog är ett långsiktigt projekt, där varje beslut

Läs mer

Skördetid i skogen. Föryngringsavverkning

Skördetid i skogen. Föryngringsavverkning Skördetid i skogen. Föryngringsavverkning Föryngringsavverkning skördetid i skogen Föryngringsavverkning är den åtgärd som ger de största intäkterna från skogsbruket. Det är nu du skördar de värden som

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag SCA SKOG www.scaskog.com Hur mycket naturhänsyn vill du lämna? Vid alla avverkningar måste man följa de bestämmelser om naturhänsyn som finns i skogsvårdslagen. Men kanske

Läs mer

Lilla firman trumfar med FULL SERVICE

Lilla firman trumfar med FULL SERVICE Ofrivillig expert sprider kunskap om hybridasp... s 37 Prisbelönta Emma inspirerar Europas skogsbrukare....... s 46 Virkesmätning på distans så funkar det...... s 42 SKOGEN når fler. 2016 ökade läsarskaran

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Södras resultatrapport för 2013

Södras resultatrapport för 2013 Växjö 2014-02-13 Södras resultatrapport för 2013 Trots en svag konjunktur och en stark krona ökade Södra den underliggande intjäningen kraftigt under 2013. Rörelseresultatet exklusive omstruktureringskostnader

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Korsnäs Din skogliga partner

Korsnäs Din skogliga partner Korsnäs Din skogliga partner Aptering för högsta möjliga virkesvärde Korsnäs följer noga upp hur virket blir apterat, dvs om det blir kapat så att skogsägaren får ut högsta virkesvärde enligt prislistorna.

Läs mer

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län Ägare Borlänge Kommun Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 2008 2011-2020 Rickard Larsson

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

En naturlig partner för enkla, trygga skogsaffärer.

En naturlig partner för enkla, trygga skogsaffärer. En naturlig partner för enkla, trygga skogsaffärer. Vi bygger hus och broar av din skog. Värdet stannar i bygden. Det är många som är intresserade av din skog i dag och alla vill vinna förtroendet att

Läs mer

Gör ditt skogsägande enklare och lönsammare. Skogsbruksplan

Gör ditt skogsägande enklare och lönsammare. Skogsbruksplan Gör ditt skogsägande enklare och lönsammare. Skogsbruksplan För att kunna säkra en uthållig produktion av värdefullt virke krävs en kombination av bra planering och effektiva skötselåtgärder. Med en skogsbruksplan

Läs mer

Södraskolans kurser för skogsägare

Södraskolans kurser för skogsägare Södraskolans kurser för skogsägare Kunskap, inspiration och glädje Södraskolan är ett unikt skogsutbildningskoncept för privata skogsägare som ska ge deltagaren kunskap, inspiration och glädje. et med

Läs mer

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Korta fakta om koncernen Omsättning 17 miljarder kronor

Läs mer

Lättfattligt om Naturkultur

Lättfattligt om Naturkultur Lättfattligt om Naturkultur Optimering av skogens långsiktiga värdeavkastning Mats Hagner 29-11-11 Skogsägarens nettoinkomst om trädet skördas nu 15 1 5 UBICON Rapport 6, 29 ISSN 1654-4455 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog.

En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog. En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog. Låt oss göra något fantastiskt med din skog. Det är många som är intresserade av din skog i dag. Efterfrågan på trävaror ökar och priserna

Läs mer

Henrik Larsson in på livet... Fortsatt högtryck. Lokal information till skogsägare i Uppland. www.korsnas.com/skog

Henrik Larsson in på livet... Fortsatt högtryck. Lokal information till skogsägare i Uppland. www.korsnas.com/skog Lokal information till skogsägare i Uppland Henrik Larsson in på livet... Mitt namn är Henrik Larsson och jag är från och med i höst virkesköpare och kontaktperson hos Korsnäs inom distriktet Uppland Östra.

Läs mer

SBO-NYTT. Södra höjer priset på lövmassaved. Information från Alvesta skogsbruksområde april 2015. Ordföranden har ordet

SBO-NYTT. Södra höjer priset på lövmassaved. Information från Alvesta skogsbruksområde april 2015. Ordföranden har ordet SBO-NYTT Information från Alvesta skogsbruksområde april 2015 Ordföranden har ordet Igår var ännu en sådan där underbar dag, de nordliga vindarna byttes mot sydliga och man ångrade att långkalsongerna

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Virkesprislista Leveransvirke kust Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar Toppdiam (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering

Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering När skogen avverkas ska den ersättas med ny. Vid föryngringen lägger du grunden till det nya beståndet. Du har då stora möjligheter att forma skogen och skapa

Läs mer

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Leveransvirke Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall och Gran För att i rådande situation förenkla och effektivisera hanteringen

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

Storskogsbrukets sektorsansvar

Storskogsbrukets sektorsansvar Storskogsbrukets sektorsansvar Åke Granqvist Bergvik Skog Örebro 2011 03 29 Vad är Bergvik Skog? Bildades 2004, säte i Falun Marker från Stora Enso resp Korsnäs 1,9 Mha produktiv (2,3 Mha tot) 50 milj

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra

Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra Skoglig verksamhet Avverkning, skogsvård, rådgivning, transporter med mera 19 verksamhetsområden i 3 regioner

Läs mer

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE Utifrån de frågor, önskemål och ibland kritiska röster som nått oss under åren har vi fått en allt klarare bild av skogsägarens behov. Från detta unika skogsägarperspektiv

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Ture Johanssons Trävaru Tenhults Impregneringsverk

Ture Johanssons Trävaru Tenhults Impregneringsverk Ture Johanssons Trävaru Tenhults Impregneringsverk Lennart Johansson, vd: Vi är det starka, lokala alternativet På Ture Johanssons Trävaru drivs vi av vår vision: att vara ditt självklara val. Oavsett

Läs mer

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista BL1302 Leveransvirke SCA SKOG Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28-

Läs mer

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter:

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: Fagerberg, N. (2012) Industrin eller skogsägarna - vems

Läs mer

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad 1(5) Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad Denna prislista gäller fr o m 2015-04-15 och tills vidare inom följande Skogsbruksområden: SBO Sollefteå SBO Borgsjö-Haverö SBO Torp-Stöde

Läs mer

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016 Södra visar vägen Företagspresentation 2016 Detta är Södra Omsättning 18,3 Mdr SEK Virkesvolym Anställda 3 600 3 massabruk 9 sågverk 15,1 miljoner m 3 fub 50 000 medlemmar 2015-03-12 2 Geografiska marknader

Läs mer

Återväxt med garanti!

Återväxt med garanti! Återväxt med garanti! Återväxtgarantin ger Göran mervärde Det började som en släng av Gröna vågen, när stockholmaren och läkaren Göran Carlsson flyttade till Kramfors. Men med köpet av gården i byn Ås

Läs mer

En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna

En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna 24 Statens fastighetsverk förvaltar cirka en miljon hektar skog i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Skogen ska brukas så att påverkan på rennäringens

Läs mer

Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg

Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg Detta är Södra 2014 Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg Södra i korthet Södra är Sveriges största

Läs mer

13 Redovisning per län

13 Redovisning per län 13 Redovisning per län 203 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län SOU 2002:40 204 SOU 2002:40 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län 205 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län

Läs mer

Virkesprislista nr 130AC kusten. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Västerbottens län

Virkesprislista nr 130AC kusten. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Västerbottens län Virkesprislista nr 130AC kusten. Fr o m 14-11-01 Gäller inom Västerbottens län Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 181 401 Kvalitet 1 365 405 475 542 590 638 683 715 745 773

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Karin André, SEI Research Fellow karin.andre@sei-international.org Klimatanpassning Sverige 23 september 2015 Forskning om anpassningsprocesser Projektets syfte

Läs mer

Ett enklare skogsägande

Ett enklare skogsägande Ett enklare skogsägande Tänk om du hade en egen skogvaktare... Din skog är ett levande system, som med rätt omsorg och skötsel växer på det sätt du vill. Med Siljan Skog får du noga planerade åtgärder,

Läs mer

TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG

TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG Vad behöver din skog? Vilket av exemplen påminner mest om din situation? Exemplen hjälper dig att hitta rätt servicenivå. Jag har inte gjort just några

Läs mer

Skogsbrukets lönsamhet. Virkesforum 2010. Göran Örlander Södra Skogsägarna. Södra Skog

Skogsbrukets lönsamhet. Virkesforum 2010. Göran Örlander Södra Skogsägarna. Södra Skog Skogsbrukets lönsamhet Virkesforum 2010 Göran Örlander sägarna Rapport 2004-10 Om virkesförrådets utveckling. Uppdaterat till 2008/2009 Kostnader och priser avser 2009 års prisnivå Data har hämtats från:

Läs mer

Ett enklare skogsägande

Ett enklare skogsägande Ett enklare skogsägande Tänk om du hade en egen skogvaktare......med full koll på när åtgärder ska göras i din skog. Någon som ser till att det blir gjort, och stämmer av med dig, så ofta du vill, så att

Läs mer

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Röjning för en värdefull skog Vid röjning bestämmer du hur din skog ska se ut i framtiden. Du kan styra utvecklingen så att kvalitativa stammar gynnas

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

Värdetrappan steg för steg till en värdefull skog

Värdetrappan steg för steg till en värdefull skog Värdetrappan steg för steg till en värdefull skog Förvaltning Att äga skog är ett långsiktigt projekt, där varje delbeslut påverkar slutresultatet. Rätt beslut från återväxt till slutavverkning ger dig,

Läs mer

Virkesprislista CC16C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC16C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 toub

Läs mer

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32- 34- Klass

Läs mer

Korsnäs Din skogliga partner

Korsnäs Din skogliga partner Korsnäs Din skogliga partner Gallringskvitto i praktiken Korsnäs gallringskvitto innehåller två delar, en beståndskarta och en beståndsbeskrivning och dessa beskriver hur din skog ser ut efter en gallring.

Läs mer

Prislista Södras plantor 2017

Prislista Södras plantor 2017 Prislista Södras plantor 2017 Prislista 2017 Inom Södra har vi femtio års erfarenhet av plantproduktion och vi satsar stora resurser på forskning och utveckling för att kunna erbjuda dig som skogsägare

Läs mer

SKOGSBRUKSPLAN. Flasbjörke 11

SKOGSBRUKSPLAN. Flasbjörke 11 SKOGSBRUKSPLAN Flasbjörke 11 Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark Impediment myr Impediment berg Inägomark 2 0,0 0,1 7 20 0 1 71 Väg och kraftledning (linjeavdrag) 0,0

Läs mer

Virkespriser D66. Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde. D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Gällande fr o m (6)

Virkespriser D66. Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde. D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Gällande fr o m (6) D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Virkespriser D66 Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde 1(6) Denna prislista gäller fr o m och tills vidare D66 - Avverkningsuppdrag 2 (5) 2(6) Prislista

Läs mer

SBO-NYTT. Södra höjer priset på lövmassaved. Information från Älmhult-Markaryd skogsbruksområde april 2015. Ordföranden har ordet

SBO-NYTT. Södra höjer priset på lövmassaved. Information från Älmhult-Markaryd skogsbruksområde april 2015. Ordföranden har ordet SBO-NYTT Information från Älmhult-Markaryd skogsbruksområde april 2015 Ordföranden har ordet Ännu ett årsmöte har passerat med goda talare i form av Håkan Larsson, affärsområdeschef Södra Skog och Karin

Läs mer

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog NYHETER I PEFC & FSC RIU 2017 2019 11 16 Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog 1 PEFC & FSC 2 MEDLEMSFÖRENINGAR Skogsägarföreningar Skogsbolag/industri Entreprenörsrepresentanter Svenskt

Läs mer

En trygg affär. från kontrakt till årsbesked. SCA SKOG www.scaskog.com. SCA SKOG www.scaskog.com

En trygg affär. från kontrakt till årsbesked. SCA SKOG www.scaskog.com. SCA SKOG www.scaskog.com En trygg affär från kontrakt till årsbesked 2012 SCA SKOG www.scaskog.com SCA SKOG www.scaskog.com En trygg affär Att välja SCA för din virkesaffär ska vara både enkelt och tryggt. Vi gör vårt allra bästa

Läs mer

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil Anmälan om avverkning m.m. 1(4) Plats för streckkodsetikett Mottagare Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö A 40816-2012 Anmälan ska göras minst 6 veckor innan avverkning som omfattar

Läs mer

Det är skillnad på spår och spår

Det är skillnad på spår och spår Det är skillnad på spår och spår 1. Skogsmark med särskilda värden Stor försiktighet är nödvändigt 2. Vanlig skogsmark - terränglådan Här kan vi tillåta oss att ta ut svängarna lite i samförstånd med skogsägaren

Läs mer

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG I generationer har vi sett skogen på samma sätt. Tills idag. nu revolutionerar vi metoden för att överblicka din skog. Med verktyget Skogsvinge

Läs mer

Virkesprislista Leveransvirke. Från den 1 oktober 2019 och tills vidare avseende SCA Skog Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommun AL19-A2

Virkesprislista Leveransvirke. Från den 1 oktober 2019 och tills vidare avseende SCA Skog Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommun AL19-A2 Virkesprislista Leveransvirke Från den 1 oktober 2019 och tills vidare avseende SCA Skog Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommun Sågtimmer Tall Kr/m 3 toub, vid fullgoda vägar Toppdiam (cm) 12-13-

Läs mer

En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog.

En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog. En personlig relation som hjälper dig att tjäna mer på din skog. Låt oss göra något fantastiskt med din skog. Det är många som är intresserade av din skog i dag. Lika många idéer har gått från tanke till

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark 42,9 99 Myr/kärr/mosse 0,0

Läs mer

Virkesprislista nr 132VB. Fr o m Gäller inom Västerbottens län samt Arvidsjaur och Arjeplog.

Virkesprislista nr 132VB. Fr o m Gäller inom Västerbottens län samt Arvidsjaur och Arjeplog. Virkesprislista nr 132VB. Fr o m 18-05-31 Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 182 801 Kvalitet 1 426 468 540 613 672 736 780 800 825 852 878 902 926 950 Kvalitet 2 450 513 580

Läs mer

Skogen, friheten och ansvaret

Skogen, friheten och ansvaret Att leva med sektorsmål och marknadstryck Vad styr produktions- och miljöarbetet i en skogsägarförening och virkesorganisation Gustaf Aulén Södra Skogen, friheten och ansvaret Skogsstyrelsen, Borås 110407

Läs mer

Prislista Södras plantor 2017

Prislista Södras plantor 2017 Prislista Södras plantor 2017 Prislista 2017 Inom Södra har vi femtio års erfarenhet av plantproduktion och vi satsar stora resurser på forskning och utveckling för att kunna erbjuda dig som skogsägare

Läs mer

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län Ägare Adress Dagrun Fransson Hjälmseryd 570 02 Stockaryd Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 20120823

Läs mer

Investeringskalkyler, föryngring

Investeringskalkyler, föryngring Investeringskalkyler, föryngring En investeringskalkyl görs för att beräkna lönsamheten av en investering i t.ex. en maskin eller en åtgärd. Föryngringskostnaden betraktas ofta som en investering som ger

Läs mer

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring Skog till nytta för alla Skogsbränslegallring Biobränslen och kretsloppet Biobränsle från skogen är ett viktigt inslag i ett kretsloppsanpassat samhälle. Men för att inte uttagen ska försämra skogsmarkens

Läs mer

SILJAN Group. Naturvård i Skogen

SILJAN Group. Naturvård i Skogen SILJAN Group Naturvård i Skogen SILJAN-koncernen Ca 250 anställda Tillsammans med entreprenörer och övriga underleverantörer sysselsätts ca 1000 personer Omsättning ca 1 miljard (år 2011) Fyra bolag SILJAN

Läs mer

SkogsAffärer. Högre netto i gallring! Välkommen på Skogsdag! En informationsskrift från Rörvik Skog Nr 3-2008

SkogsAffärer. Högre netto i gallring! Välkommen på Skogsdag! En informationsskrift från Rörvik Skog Nr 3-2008 SkogsAffärer En informationsskrift från Rörvik Skog Nr 3-2008 Högre netto i gallring! Välkommen på Skogsdag! I förra numret av SkogsAffärer skrev vi om barkborrens härjningar i Kråketorpsreservatet. Det

Läs mer

I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande:

I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande: I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande: Rubrik Kriterie Uttag av traditionella skogsprodukter 8.2a Sågtimmer

Läs mer

Effektiv skogsskötsel projektgruppen

Effektiv skogsskötsel projektgruppen 1 Effektiv skogsskötsel projektgruppen 2 Nils Broman Norra Skogsägarna, Ordförande Dan Glöde Hargs Bruk Per Hazell Skogsstyrelsen Henrik Holmberg Södra Skogsägarna Lena Leonardsson Älvdalens Besparingsskog

Läs mer