(Introd. 0:35) Gud använder dessa olyckor eller plågor, för att förlossa sitt folk - och för att uppenbara för Egyptierna: Vem han är!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Introd. 0:35) Gud använder dessa olyckor eller plågor, för att förlossa sitt folk - och för att uppenbara för Egyptierna: Vem han är!"

Transkript

1 Program Mosebok kap.5: (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2.Mosebok kapitel 5. Och kapitlet börjar med förhandlingarna med Farao, eller skall vi kanske säja, kraftmätningen eller kampen med Farao. Olyckorna som skall drabba Egypten - har som mål att krossa egyptens alla avgudar. Avgudstron och avgudarna skall jämnas med marken, läggas i grus. Mose återvänder till Egypten efter att ha varit borta i 40 år. Nu är Guds redskap fostrat och förberedd för att leda sitt folk ut ur träldommens Egypten. Han skulle församla Israels älste och tillsammans med dom gå till Farao och presentera Guds önskemål. Men Farao vägrar att låta Israels folk fara - och därmed står kampen mellan Gud, och Egyptens alla avgudar. Och dom olyckor eller plågor som nu kommer över Egypten, dom var inte tillfälliga. Varje olycka hade sin speciella mening, och riktade sig helt bestämt, mot Egyptens olika avgudar. 2.Mosebok.5:1-2. "Därefter kom Mose och Aron och sade till Farao: Så säger Herren, Israels Gud: Släpp mitt folk, så att de kan hålla högtid åt mig i öknen. Men Farao svarade: Vem är Herren, eftersom jag på hans be-fallning skulle släppa Israel? Jag vet inte av Herren och vill ej heller släppa Israel." Farao frågar: Vem är Herren - jag känner inte honom, och jag tänker inte låta Israel fara! Därför presenterar Gud sig själv - och han gör det genom att bringa olycka till Egyptens land. I 2.Mos.7:5. talar Herren om vad det är, han har tänkt! "Och egyptierna skall erfara att jag är Herren, när jag räcker ut min hand över egypten och för Israels barn ut från dem." Gud använder dessa olyckor eller plågor, för att förlossa sitt folk - och för att uppenbara för Egyptierna: Vem han är! Varje plåga, var riktad mod en av dom olika avgudarna i Egypten. Det var tusentals tempel, miljoner av avgudsbilder och ca: tre tusen gudar i Egypten. Och vi bör väl nämna, att det var kraft i den Egyptiska religionen. Egyptierna var inga dumskallar. Vi har transistor-radio, telefax, PC och TV-satteliter - och människan har varit på månen...men det betyder inte att vi är överlägsna. Vi har byggd på kunskap och erfarenheter som gjorts genom århundraden. Kraften i den Egyptiska religionen var satanisk, och Satan ger krafter till dem som tillber honom. Och olyckorna är först och främst ett uppgör med Satan och med egyptens alla gudar.

2 Time: 4:40. Och det vi läser i 2.Mos.12:12. stadfäster det. "Ty jag skall på den natten gå fram genom Egyptens land, och slå allt förstfött i Egyptens land, både människor och boskap. Och över Egyptens alla gudar skall jag hålla dom. Jag är Herren." Gud avslöjar Egyptens gudar som falska - och uppenbarar för Israel, att han kan befria dom. Dessa Israeler hade vuxit upp mitt i avgudsdyrkan - och Gud måste visa Israels folk att Han är den ende sanne Gud. Time: 5:30. Musik: "Majesty" ca: 0:30. Time: 6:00. ============================================================== Innan vi går vidare, kan det vara nyttigt att ge en liten sammanfattning av plågorna som drabbade egypten, för att inse att det var en mening med det. När Mose först stod inför Farao, så förvandlade han sin stav till en orm. Egyptens trollmän gjorde detsamma! Detta visar, att Satan absolut har makt. Och efter denna demonstration kommer de tio plågorna: 1. Vatten förvandlas till blod! 2.Mos.7: Fruktbarheten och bördigheten i egypten, var beroende av Nilflodens översvämmningar. Som bringade både vatten och gödningsämnen. Floden var därför invigd åt guden Osiris, - vilkens allseende öga återfinns i många egyptiska målningar Och varje vår, så utfördes hedniska riter, när bildlikt floden skapade liv i den döda torra naturen. När vattnet blev förvandlat till blod, bringade det död i stället för liv. De egyptiska trollmännen imiterade undret med hjälp av sin magi och svarkonst. 2. Plågan i form av Paddor! 2.Mos.8:1-15. Ett av dom vackraste templen i Memphis var templet tillägnat Heka, den otäcka gudinnan med Grod, eller Padd-huvud. Det var en bespottelse att döda de heliga grodorna eller paddorna, men om du fann dem i ditt hus, din säng, som egyptierna ofta gjorde - så hadde du verkligen lust att ta livet av dom. Men dom var heliga Och egyptens spåmän kopierade även detta under med hjälp av sin magi. 3. Den tredje plågan var: MYGG! Egyptierna tillbad och dyrkade jord-guden Geb. På Herrens befallning slår Aron med staven i stoftet på jorden, så att det förvandlades till mygg. Det som dom helgat åt Geb, och som dom tillbad, blev nu deras avsky. Egyptens spåmän kunde inte kopiera eller göra det undret. Och dom ser Guds finger i detta, men Farao vill inte ens

3 höra på sina egna spåmän. Time: 9: Och den fjärde plågan var: Flugor! 2.Moseb.8: Här handlar det om dom flugor eller skalbaggar. Denna flygande skarabe, eller skalbagge, har man funnit i egyptiska gravar - och det var för många något som talade om evigt liv. Skalbaggen som levde i även i graven! Khepara var skalbaggens gud. Och dessa skalbaggar offrades åt Sol-guden "RA" 5. Den femte plågan var: Pest bland boskapen! 2-Mos.9:1-7. Det näst största templet i Egypten, var i Memphis och var för tillbedjan av den svarta oxen Apis. Genom denna pest blev Egypterna tvungna att tillbedja en oxe, som inte kunde hjälpa alla sjuka djur, den själv representerade. 6. Bulnader som slår ut med blåsor! 2.Mos.9:8-17. Prästerna till alla de religiösa sekterna i Egypten, måste vara felfria. Dvs, ingen fläck eller lyte på kroppen, - för att få tjäna i templen. -- Därför gavs det anstånd, med tempeltjänsten för en tid, under denna plåga, eftersom ingen präst kunde tjänstgöra. Denna plåga var med andra ord, en total dom över all religion i egypten. 7. Det sjunde, var Haglet! 2.Mos.9: Här demonstrerar Gud sin makt över skyns, eller luftens gudinna, som är hjälplös även i sitt eget element. 8. det åttonde var: Gräshopporna! 2.Mos.10:1-20. Egypten hade många insekts-gudar - och denna plåga är en dom, över det dom tillber. Och denna plåga var ett bevis på Guds dom, som vi kan läsa både hos profeten Joel och i Uppenbarelseboken. 9. Den nionde plågan var: Mörker över egypten. 2.Mos.10:21-29 Gud täcker egypten med mörker. Guden framför andra i Egypten, var Sol-guden "RA" - och solskivan är den vanligaste av alla symboler man funnit i egyptiska gravar. Den nionde plågan, MÖRKRET, avslöjar hur hjälplös solguden är. 10. De förstfödda skall dö! 2.Mos.11:1-12:36. Den egyptiska religionen hävdade att den förstfödde, tillhörde de egyptiska gudarna. M.a.o. Gud tog det som man helgat åt de egyptiska gudarna. Gud undervisar egyptierna, VEM Han är! Han överbevisar Farao, att Gud är Gud. Han för också sitt eget folk till den punkt, där dom erkjänner Honom som Gud. Det är viktigt att förstå, att det var en mening, ett mål, bakom egyptens plågor. Gud utmanade egyptens gudar och visade deras hjälplöshet. Och vi skall se närmare på det, när vi kommer till kapitel 14, där det talas om den egyptiska guden: Baal-Sefon. Gud har en mening med allt Han gör.

4 När vi börjar ana något av den sanningen, hjälper det oss att se många ting, med andra ögon. Time: 13:10. Sång: Plate 226. kutt: B/3 ca: 0:45. Time: 13:55. 2.Mos.5:1-2. "Därefter kom Mose och Aron och sade till Farao: Så säger Herren, Israels Gud: Släpp mitt folk, så att de kan hålla högtid åt mig i öknen. Men Farao svarade: Vem är Herren, eftersom jag på hans be-fallning skulle släppa Israel? Jag vet inte av Herren och vill ej heller släppa Israel." Att hålla högtid för Herren i öknen, var det första steget mot Israels frihet. Mose och Aron sprang inte till Farao och sa: Låt mitt folk gå. Vi skall lämna Egypten och resa till löftes-landet. Men dom bad endast om att Israel skulle få lov att gå ut i öknen och tillbedja Gud. Och vi lägger märke till Faraos svar: Vem är Gud? Och det är en viktig fråga, att få besvarad. För du måste känna honom, innan det kan bli någon förlossning för dig. Det är två saker, Farao säjer bestämt: 1. Jag känner inte Herren. 2. Jag tänker inte låta Israels barn fara. Men Farao kommer i en nära framtid, att stifta bekantskap med Israels Gud, på ett fruktansvärt sätt. Och han kommer att låta Israels barn fara "Då sade de: hebreernas Gud har visat sig för oss. Så låt oss nu gå tre dagsresor in i öknen och offra åt Herren vår Gud, för att Han inte må komma över oss med pest eller svärd. Men kungen i Eypten, svarade dem: Mose och Aron, varför drar ni folket från deras arbete? Gå bort till era dagsverken. Ytterligare sade Farao: Folket är ju redan alltför talrikt i landet, och ändå vill ni skaffa dem frihet från deras dagsverken." Mose hade haft ett massmöte med sitt folk. Dom var rastlösa och önskade lämna egypten. Farao såg det problem detta medförde - och kommenderar dom tillbaka till tvångsarbetet, samtidigt som han pålägger dem ännu tyngre arbetsbörda "Därefter befallde farao samma dag fogdarna och tillsyningsmännen över folket och sade: Ni skall inte vidare som förut ge folket halm till att göra tegel. Låt dem själva gå och skaffa sig halm. Men samma antal tegel som de förut har gjort skall ni ändå ålägga dem, utan något avdrag. Ty de är lata, därför ropar de och säger: LÅt oss gå och offra åt vår Gud. Man måste lägga tungt arbete på dessa människor, så att de därigenom får något att göra och inte bryr sig om lögnaktigt tal." Farao tror att Israels folk, ber om semester. Och han menar, att om dom ber om ledighet, så betyder det att dom arbetar inte hårt nog.

5 Tanken på att kanske förlora Israeliterna, gör att han nu, är ännu mera på vakt, och håller fast på dom i än starkare grad. Time: 18:10. Och så sänder farao ut sina order: vers "Då gick fogdarna och tillsyningsmännen över folket ut och sade till folket: Så säger Farao: Jag vill inte längre ge er halm. Gå själva och skaffa er halm, var ni kan finna sådan, men i ert arbete skall inget avdrag göras. Då spred sig folket över hela Egyptens land och samlade strå för att använda det som halm. Och fogdarna drev på dem och sade: Fullgör ert arbete, var dag det för den dagen bestämda, liksom när man gav er halm. Och Israels barns tillsyningsmän, de som Faraos fogdar hade satt över dem, fick uppbära hugg och slag, och man sade till dem: Varför har ni inte som förut fullgjort ert förelagda dagsverke i tegel, varken i går eller idag? Då kom Israels barns tillsyningsmän och ropade till Farao och sade: Varför gör du så mot dina tjänare? Ingen halm ger man åt dina tjänare och likaväl säger man till oss: Skaffa fram tegel. Och, se, dina tjänare får nu uppbära hugg och slag, fastän skulden ligger hos ditt eget folk. Men han svarade: Ni är lata, ja, lata är ni. Därför säger ni: Låt oss gå och offra åt Herren. Nej, gå istället till ert arbete. Halm, skall man inte ge er, men det bestämda antalet tegel måste ni ändå lämna. Då märkte Israels barns tillsyningsmän att det var illa ställt för dem, eftersom de hade fått det svaret, att de inte skulle få något avdrag i det antal tegel, som de skulle lämna för varje dag." Satan vill inte gärna släppa, den själ han en gång fått i sina klor. - Han är den starke som håller på sitt byte. Och han plågar och binder sin slav allt mer. Och om någon så mycket som viskar, ordet: Frihet - så spinner Satan sina band allt starkare, och pålägger ännu tyngre bördor. Vi kan säja, att syndaren är såld till slav under synden. Fångad till att göra Satans vilja. Hur hopplöst det än blir - så blir det inte gjort några avdrag. Begärets band binder, Vällusten knyter sina trådar, och syndaren blir mer och mer "maktlös" - utan hopp - utan Gud. Det är sanningen om syndaren! Men det handlar inte bara om syndarens stællning och yttre førhållanden - men också om hans natur. För själva hans natur är fördärvad och helt under Satans herradöme. Så han behöver inte bara få sina omständigheter och förhållanden förändrade - men han måste få en ny natur. Därför ligger det en fantastisk kraft och skönhet i Guds budskap

6 till farao: Släpp mitt folk, så att de kan hålla högtid för mig... Time: 22:10. Medan å andra sidan - Farao, inte förstod mera av dessa gudomliga uppenbarelser som Mose fått, än att han trodde att allt detta var: "lögnaktigt tal..." Farao visste vad det var att göra tegelsten och bära tunga bördor. Men hålla högtid för Herren, var helt okänt! Även Israels folk hade under dessa år blivit främmande för Gud. När dom sett undren som Mose utförde, och hörde att det snart skulle bli slut på träldomen - Gud skulle befria dom. Då böjde man sig ned och tillbad. Men när man upplever att bördorna blir tyngre, svårigheterna bara större, och man inte kunde (mänskligt sett) se någon utväg, då försvann tillbedjan lika fort som den kommit "Och när de kom ut från Farao, träffade de Mose och Aron, som stod där för att möta dem, och de sade till dem: Må Herren hemsöka er och döma er, eftersom ni har gjort oss förhatliga för Farao och hans tjänare och satt svärdet i deras hand till att dräpa oss." Mose var upplärd i all egyptens visdom. Och så länge han hade varit styrd av den visdomen, så var han i egyptiernas ögon, en man som var mäktig i ord och gärning. Men nu möter Farao, den egyptiska prinsen, som har praktiserat som fåraherde i 40 år i Midjans öken - och som blivit fostrad av Gud. Och ju mera trofast han är mot Gud, och ju närmare han vandrar i hans gemenskap - desto mer kommer världen att förakta honom. Men Faraos dom och uttalande var inte det tyngsta. Den som vill leva helt för Gud, måste vara beredd på att denna världens barn betraktar honom som en dåre. Så det skulle inte göra oss modlösa! Men då är det både tyngre och mera alvarligt när hans gärning och hans kallelse blir missförstått av dem som han är kallad att tjäna. När Jesus red in i Jerusalem på palmsöndag, så såg det ganska lovande ut, - så då ropade folket: "Hosianna! Välsignad vare han som kommer i herrens namn!" Men på långfredagens morgon, såg det inte så lovade ut, så då ropade folket: "Korsfäst" Och den sortens supporters är inget nytt. När Mose gjorde tecken inför folkets ögon, och när dom hörde att Herren hade sett deras betryck - så böjde de sig ned och tillbad. Men det var omständigheterna man böjde sig för. Målet var inte att lära känna Gud. Men målet var: "att få det bättre" Seger genom lidande, är något okänt för vår fallna natur. Och när Gud inte gör, som vi hadde trott att han skulle göra, så kommer knot och klagan. Mose har tagit på sig, den fara det innebar att träda fram inför

7 Farao och lägga fram Guds begäran. Tacken som Israels folk ger honom, blir uttryckt med följande ord: Må Herren hemsöka er... Time: 26:15. I sådana stunder är det viktigt för en Herrens tjänare, att söka in till stillheten, ensamheten med Gud. Att i stillheten träda herren Jesus så nära, att man kan bli vidrörd av honom. Och av hjärtat ropa: Giv mig o Herre, öppnade ögon. Och giv folket, öppnade ögon... Mose blir inte sur och säjer till folket, att om detta är tacken, för det jag försöker göra, så behöver ni inte räkna med mig längre - jag reser tillbaka till Midjan! Nej, i stället läser vi i vers "Då vände sig Mose åter till herren och sade: Herre, varför har du gjort så illa mot detta folk? Varför har du sänt mig? Allt ifrån den tid då jag gick till Farao för att tala i ditt namn har han ju gjort illa mot detta folk, och du har ingalunda räddat ditt folk." Det var inte tro och hängivenhet som fick Mose att komma med sina frågor. Men det vi skall lägga märke till, är: Han kom till Gud, med sina frågor. Mose har ännu mycket att lära. Och han kommer att lära, för han går till Gud med allt. Han är ärlig. Han förtränger inte frågorna - och försöker ikläda sig en "påklistrad" andlighet. Han kommer som han är. Och han kommer till Gud! Och den som i allt kommer till Honom, skall aldrig komma på skam. Trofast är han som har kallat - han skall också utföra sitt verk - hur hopplöst det än kan se ut. I himlen är det aldrig kaos, bara planer - och dom blir genomförda - GUD är på Tronen ennu. - På återhörande. Herren vare med dig. Må Hans välsignelse vila över dig. GUD är god. T i m e : 28:50.

8

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. "Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid.

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid. Program 100. 2. Mosebok kap. 9: 1-35. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2.Mosebok kapitel 9, där Herren fortsätter att klargöra för Farao, att han borde släppa Israels folk - och att egyptens avgudar

Läs mer

Program 099. 2.Mosebok kap. 8: 1-32. (Introd. 0:35)

Program 099. 2.Mosebok kap. 8: 1-32. (Introd. 0:35) Program 099. 2.Mosebok kap. 8: 1-32. (Introd. 0:35) Vi avslutade förra programmet med att läsa om hur Herren lät förvandla allt vatten i egypten - till blod, så att ingen kunde dricka, varken vattnet i

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35)

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Vi skall denna gång stanna inför 2.Mosebok kapitel 7, som handlar om Mose som av Gud, på nytt får besked att gå till Farao, med budskapet att han

Läs mer

(Introd. 0:35) Mose har många frågor i sitt hjärta och många hinder som måste övervinnas - men Gud har ett svar på varje protest från Mose.

(Introd. 0:35) Mose har många frågor i sitt hjärta och många hinder som måste övervinnas - men Gud har ett svar på varje protest från Mose. Program 095. 2. Mosebok kap. 4: 1-31. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det fjärde kapitlet i 2.Mosebok. Där det berättas om att Mose återvänder till Egypten, och hur underbart Gud tar itu med alla

Läs mer

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR"

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: JAG ÄR Program 094. 2. MOSEBOK. 3: 1-22. (INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR" Mose som växte upp i Faraos hov - och var i Egypten i 40 år, han har

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära

Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära 07 Tegel utan halm Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära Israels folks frihet, hade han och Aron haft ett sammanträde med Israels förtryckta ledare. Vid det här sammanträffandet

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Surat Al-Baqarah (Kon)

Surat Al-Baqarah (Kon) www.islamguiden.com 1 Surat Al-Baqarah (Kon) Källa: Amro Khaled http://www.amrkhaled.net/ Översättning till svenska: Syster Soona Surat Al-Baqarah (kon) Uppenbarades under Madina-perioden. Består av 286

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12)

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12) 2002-01-31 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Dödsstraff i Bibeln Det finns många kristna fundamentalister idag som inte skulle tveka en sekund att hävda att de islamiska lagarna är uråldriga och barbariska. Vad skulle

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 FÖRSTA VECKAN I FASTAN MÅNDAG 15 februari Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 Herren talade till Mose och sade: Tala till Israels barns hela menighet och säg till dem: Ni skall vara heliga, ty jag, Herren, er

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo Skatter i Torahn Bibelstudium nr 15, A Sabbaten den 8 januari 2011 Bo Gå till abo Torahtext: 2 Mos 10:1 13:16 Haftarah: Jer 46:13-28 Apostoliska skrifterna: Mark 4:1 5:43 Låt din barmhärtighet komma över

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

(Introd. 0:35) Som vi såg i förra programmet, så blev en del av den hedniska världen fientlig. Amalek går till angrepp. (2 Mos. 17:8-16.

(Introd. 0:35) Som vi såg i förra programmet, så blev en del av den hedniska världen fientlig. Amalek går till angrepp. (2 Mos. 17:8-16. Program 110. 2 Mosebok kapitel 18: 1-27. (Introd. 0:35) Vi kommer nu till 2 Moseboks 18 kapitel, där vi möter den sjunde av Israels barns efarenheter mellan Egypten och Sinai berg - erfarenheter som är

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Ett budskap till icke muslimer

Ett budskap till icke muslimer www.konvertitguiden.com 1 Källa: www.kalamullah.com Översättning: www.konvertitguiden.com Ett budskap till icke muslimer I Allahs den Nåderikes, den Barmhärtiges namn Bästa läsare: Avsikten med detta budskap

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!)

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) Kärleken till nytta Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon

Läs mer

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så pratade vi om hur Gud många gånger kastar om de korta och snabba vägarna i livet och istället leder oss in på den långa och många gånger osynliga vägen

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord.

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. PROGRAM 183. LUKAS 1: 26-80. (Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. Och därför kunde han inte utlysa

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

(Introd. 0:35) Och detta skedde på själva "höjden" av hans korta verksamhet.

(Introd. 0:35) Och detta skedde på själva höjden av hans korta verksamhet. Program 131. Markus 4: 1-41. (Introd. 0:35) På vår vandring "Vägen genom bibeln" har vi nu kommit til Markus kapitel 4. - där vi återfinner flera av Jesu liknelser och undret då Jesus stillar stormen.

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Att släppa kontrollen

Att släppa kontrollen Att släppa kontrollen Av: Johannes Djerf Hans väg hade varit lång genom städer och byar som kantats av både medgångar och motgångar. Han hade funnit tro där han minst anade den och han hade mött många

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och

Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och förnekade inte, han bekände: "Jag är inte Messias."

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Mat 16:24 Jesus sade till sina lärjungar: "Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Mat 16:25 Den som vill

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

FJÄRDE VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 7 mars. Läsning Jes 65:17 21

FJÄRDE VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 7 mars. Läsning Jes 65:17 21 FJÄRDE VECKAN I FASTAN MÅNDAG 7 mars Läsning Jes 65:17 21 Så säger Herren: Se, jag vill skapa nya himlar och en ny jord, och man skall ej mer komma ihåg det förgångna eller tänka på det. Nej, ni skall

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

De sju sista plågorna

De sju sista plågorna De sju sista plågorna Befrielsen från Egypten Befrielsen från Egypten De tio plågorna 1. Vatten till blod 2. Paddor 3. Mygg 4. Flugor 5. Boskapsdöd 6. Bölder 7. Hagel 8. Gräshoppor 9. Mörker 10. Förstföddas

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här:

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här: Jona 3 (Vers 1-10) Jona i Nineve 1 HERRENS ord kom för andra gången till Jona. Han sade: 2 Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. 3 Då steg Jona

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år C

Femte söndagen i fastan - år C 383 Femte söndagen i fastan - år C Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer