Riddagbok för Killen 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riddagbok för Killen 2003"

Transkript

1 Riddagbok för Killen 2003 Alla noteringar fram till är baserade på vad jag kommer ihåg. 0305xx I maj blev jag tillfrågad av om jag ville bli medryttare på hennes nya häst fr.o.m. augusti. Jag svarade bara att jag vill träffa hästen först Första provridningen på Killen. Jag är väldigt nervös. Jag har ju aldrig ridit en privathäst förut. Ridningen går väldigt bra. Killen känns stabil och lyssnar väldigt bra på mina klumpiga hjälper. När jag gör en perfekt volt med bara vikthjälper så är jag såld. *ler* När jag travar honom känns det som jag ska åka ur sadeln i varje steg. Han har ett hemskt lyft. Jag pratar med om att jag har bestämt mig, men hon kräver ytterligare minst 3 provridningar, för min skull. Hon hade redan bestämt sig, i maj Första lektionen på Killen. Det fungerar inget bra. D.v.s. ingenting fungerar Red Killen i paddock för att lära känna honom. Jobbade honom med grimma och grimskaft (ledövningar). Det fungerade ganska bra, men han var ganska ofokuserad Det fungerar iaf. lite bättre, men traven går inte alls I dag duschade jag Killen för första gången. Det var en del tjafs i spolspiltan, men det gick ändå bra min Vila Vila. I dag börjar jag skriva riddagbok. Det fungerar inte med lösa lappar längre. Red ut i skogen som ankare med ponnyskolan. Mest skritt. Killen började tjafsa en gång, men det var lugnt. Lektion med mycket trav, kort och ökad över cavaletti. Korta traven börjar fungera lite bättre, iaf för mig. Avslutade med galopper, men jag får inte till det. Killen skötte sig bra och blev tom lite svettig! Provade westernsadeln. Med bra pad och ev. en brösta så blir det superbt. Lös markträning i paddock. Killen helt okoncentrerad och MYCKET hungrig. Red sedan på kvällen. Mjukgörande sida och avslutade med en galopp på ängen. Skogstur med skritt och trav. Killen pigg och framåt. Vi letade nya stigar, men fick vända pga. jaktlag med hundar.

2 Vila Ingen ridning i dag pga vaccination. Det blev ledövningar både med och utan grimskaft. Allt fungerade bra, förutom backa. Lät honom också skritta och trava i fyrkantspåret och tränade röstkommandon. Det fungerade också bra. Satte även fram ett lågt kryss och löshoppade. Det märks att han har blivit mer uppmärksam på mig nu. Jag tror att både han och jag behövde den här dagen. Hoppning! Mjukade upp med mycket trav och sidoförande hjälper. Han var mycket stel i ena sidan, men det släppte och vi gjorde en perfekt framdelsvändning. Sedan travade vi över bommar och kryss. Avslutade med 2 kattlikt mjuka språng över liggande tunnor (60 cm). Avslutade med 15 lugn fri trav Lövhamra-ovalbanan-Lövhamra. Travade också på asfalten för att stärka leder och ligament. Skrittade ut en sväng i skogen och lät sedan Killen vila. Lektionen var kort trav i volter, sidoförande hjälper och skänkelvikningar. Avslutade med galopper. Killen känns bra, men jag har svårt att känna om han är stel i ngn sida. Jag lär väl mig. *ler* Lite mtrl-förlust hö.bak insida. Knölarna på ryggen är kvar, men oförändrade. red en lugn lektion i paddock på Killen. Ridning i paddock och runt ängen. Mycket trav och några varv galopp (i paddock). Sitsträning, sidoförande hjälper och mycket volter. Knölarna på ryggen har minskat lite min Vila. Red ut och letade nya ridvägar. Killen var mycket framåt och alert. Travade mycket på stigar och där han var tvungen att tänka var han satte fötterna. Tog en galopp på en traktorväg där han utan att sticka fick en fin taktmässig och mycket vägvinnande galopp. Det kändes mycket bra. Red också ut i dag. Mycket skritt men också trav och galopp. Killen har verkligen en härlig galopp. Han halkade till med hö.bak på asfalten i trav (halkade utåt). Jag har känt igenom honom, men inte hittat något. Det kan ju komma efteråt. Han markerar inte heller. Hoppas det är OK. Började ambitiöst med dressyr i paddock, lösgörande skritt, trav och galopp. Gav snart upp eftersom det blåser något fruktansvärt. Löshoppade i stället Först några gånger över liggande tunnor, höjde sedan till stigsprång med stående tunnor (90 cm). Han bara svävade över!

3 Vila min Vila min Red 2 varv runt ängen. Skritt, lätt trav och volter. Tränade lätt trav på långa tyglar i paddock. Mycket volter och serpentiner. Lät Killen vila. Lektion med mycket trav i fältsits. *aj, aj i morgon* Hoppade kryss och liggande tunnor. Det fungerade jättebra. Vågade inte prova stående tunna. Killen jobbade fint, men hade en liten downperiod i början av lektionen. red sin första lektion för M.. Mest skritt och lite trav. Killen var positiv och glad. Killen glad, positiv och pigg. 1 varv runt ängen i skritt, lätt trav och mycket åttor. Framåt och positiv trots regnet. Red lektion för M.. Skritt, kort trav och halter utan stigbyglar. Träning på sits och mjuka händer. Longerade Killen i dag. Han tycker ju inte att det är kul precis, men gick villigt med på både skritt och trav i båda varven. Arbetade honom riktigt inspänd ca. 4+4 min. Då var han riktigt sur, men gav efter efter ett tag och arbetade riktigt fint. Killen var lite på tå i dag, vilket gjorde att jag blev lite spänd. Det blev inget seriöst jobbande i dag. Lite hopp, olika trav och halter. Avslutade med trav runt ängen. Tränade mycket på mjuka händer. Svårt att få upp ambitionen på måndagar. *ler* Killen var pigg i dag också, men i dag fegade jag inte. Red ängen i skritt, trav och åttor. Lektionen var mycket trav och volter. Killen spökade en hel del med mig, men lektionen gick bra ändå. red först me i paddock och på ängen. Sedan red lektionen för Å.. Killen var trött i dag. Ridning i paddock och på ängen. I dag var Killen pigg igen. red lektion för M. i 15 min. Sen red han ut i me. Träning i paddock med. Tränat farlig vass efter bäcken. *ler* Totalt 5 varv runt ängen i skritt och lätt trav. Avslutade med kort trav i paddock. red i paddock och tränade galoppfattningar. Dock utan resultat. Mycket kort trav. Tränade öppnor och slutor i skritt. Fick även några galoppsteg när jag provade din (s) galoppskänkel. Lektionen gick suveränt. Killen var villig att jobba hela tiden. Jag tror jag behöver lägga en längre uppvärmning på honom innan lektionen. Det känns som han behöver minst 15 min till, eller så är det jag!

4 min Vila Morgon: hade lektion för. Tränade lättridning och fältsits i lina. Tränade sedan själv över bommar och liggande tunnor. Killen tyckte det var lite för lågt, men hoppade 1 gång och klev dom andra. Kväll: Lektion för Å.. Tränade att ställa och flytta undan. Avslutade med träning av galoppombyten. Han var stel och lite stum i vä.sida och tog inte heller vä.galoppskänkel. Uppvärmning runt ängen. Tränade sits i olika trav. Hoppade små och stora kryss. Avslutade med trav runt ängen. Killen var lugn och samarbetsvillig i dag. Han hittade heller inga farligheter efter bäcken Vila min ,5 tim Vila ,5 tim Tränade galoppfattningar i båda varven. Han är fortfarande stel i vä.sida, men tog fattningarna. Övade mycket att flytta undan, spin m.m. i skritt. Han var mycket duktig. Sista 15 min i låg form med lätt stöd på tygeln. Han mjuknade faktiskt lite efter det. Han var duktig i dag! Pysselkväll i dag. Tvättade ben och tassar samt utsidan på täcket. Masserade sedan hela killen. Han var väldigt känslig i ljumskar och innanlår. Det har han inte varit förut. Tränade skritt, trav och galopp i paddock. Provade soft-hack och han trivdes jättebra i det. Lektion med mycket slutor i skritt. En del kort trav. Killen var framåt men inte överpigg. Lektion för M. efter 15 min uppvärmning på ängen. Tränade skänkelvikningar (mina). Jag sitter snett åt höger. Jobbade på det. Lite fri träning. Avslutade med trav i paddock. Killen fick vila. Turridning upp mot Lingsberg där vi letade nya ridvägar. Avslutade med en härlig galopp längs bäcken. Red hela dagen på hacket. Killen är som en helt ny häst!! Härlig dag, väder och Kille!! Uppvärmning runt ängen och i paddock. Tränade skänkelvikningar i skritt och trav. Fungerade i skritten men inte i traven. Red ut i skogen med Nina och letade nya stigar. Vi hittade flera härliga trav/galoppsträckor och en underbar klätterbacke. Nästan bara skritt i skogen. Red på hackamore i dag också. Killen trivs verkligen med det! Lite hoppning i paddock, kryss och liggande tunnor. Försökte med galopp över, men det blev lilla V75 med hinder i stället. Tränade ridning på långa tyglar och serpentiner bara med sitsen.

5 Mys & pys-dag. Smort sadel och träns. Finpassat hacket, blev jättenöjd. Putsat på Killen och ryckt manen. Tanken var arbete i paddock från marken och några löshoppningshinder. Allt gick jättebra tills jag av misstag kom bakom honom med långpisken. Han blev som förbytt och kastar sig fram och attackerar mig! Hade inget annat val än att krypa ut ur paddocken för bakhovarna var väl inriktade. Jag gick in igen när han lugnat sig och myste och fortsatte, helt lugn. Testade att gå bakom igen och samma sak händer. Jag var kvar och tillrättavisade honom så länge han hade minst 3 meter, men han gick på igen. Det jag kunde se bland alla hovarna i luften var att han var livrädd i ögonen. Antagligen från travträningen tidigare i livet. Jag kunde sen gå fram utan reaktion. Jag ser det här som en rädsla och valde att inte arbeta med det och tror att det bästa är att inte arbeta honom bakifrån alls för att inte plocka fram gamla bekymmer. Man kan nog träna bort det, men ser inget måste för min del att arbeta bakom honom. Det sitter nog så djupt att det kan bli mer farligt än i dag. Killen blir skodd i kväll Barbackalektion i skritt med volter, skänkelvikningar och form. Killen börjar bråka efter ca.. Han gjorde ansatser till att skicka av mig. Det visade sig att hacket skavde mot hans kindben. Plockat ner hacket 2 hål på varje sida och kortat käkremnmen med ett hål på varje sida. Jag tror han kommer att slippa skavet nu Vila Vila Det blåser storm! Skogstur. (bett) Galoppträning på ängen. (hack) J ? Vila. Paddockträning med mycket trav. Volter och serpentiner. Tränade även galoppen som börjar fungera (för mig). Div. ridning. Blandad ridning i paddock och på ängen under dagen. Kort trav i volter, slalom och serpentiner. Killen var lite trög i början, men vaknade sedan till. Jag har köpt eget hack till Killen nu. red lektion på Killen. Mycket träning på galoppfattningar. tog en lugn tur i morgonregnet. Uppvärmning runt ängen i skritt och trav. Volter och åttor. Tränade min sits i skritt och trav i paddock. Tränade även lätt- och fältsits. Jobbade med skänkelvikningar och öppnor. Hoppade även några kryss. Tindra bråkade med Killen så jag avslutade.

6 Vila Vila min tim Slalombana i skritt och trav med volter och skänkelvikningar. Galoppträning. Vä. hopplös, hö. börjar fungera. Killen slår ihop fram/bak. Långa tår? Han är väldigt knölig på ryggen igen, men verkar inte besväras av det. Skrittade på lång tygel och arbetade bara med vikten. Killen kommer att verkas nästa gång med kort tå fram (snubblas) och med 24- broddars alu-skor för att få bort påtrampet. Sedan tror jag inte på att knölarna beror på sadel/ridning, utan att han har täcke! Serpentiner och galoppträning. Ängen runt med skritt, trav, volter och åttor. Slalombana i skritt och trav med volter och skänkelvikningar. Killen gick kanon! Avslutade med lite vild galopp åt båda hållen. Tog ner honom till till skritt så fort det blev trav eller tralopp. Vila 1,45 tim. Mycket kort trav och kort galopp. Killen gick förvånansvärt bra. Vi tränade även öppnor (skritt) och framdelsvändningar. Uppvärmning runt ängen. Bäcken och dimman var riktigt farliga i dag. *ler* Hoppträning med. Det gick väldigt bra. Killen var väldigt pigg och framåt. Galoppen börjar fungera i båda varven. busred Killen i dag i paddock och på ängen med mycket ökad trav och frisk galopp. Hennes def. av bus är ju inte riktigt bus. Killen var fräsch i dag! 20 min skrittning före + efter och 20 min effektivt arbete med rumpan och bakbenen. Red med bett för att få ut maximalt. Han var jättepigg och försökte springa ifrån mig i början, men gav med sig. Skritt, slutor, öppnor och piruetter. Trav i samlad taktmässig trav med mera höjd än längd med mycket volter och piruetter. (4 m dia, men iallafall) Inget speciellt på lektionen. Killen jobbade bra. Klagade lite på hacket.?? Stretchade honom efteråt. red lektion. Mys-pys kväll. Mycket ryktning. Olja i man och svans. Massage. Skogstur med alla gångarterna. Killen är helt underbar att rida ut på! Han är lite snubblig när man jobbar honom ute Barbackaridning.

7 Vila Vila Anna Killen var pigg och samarbetsvillig i dag. Ingenting avancerat, bara massor med galopp och galoppfattningar från skritt och trav. Stretchade honom efteråt. Inget speciellt. Lektion med hoppning och ridning i form. Kort trav, kort galopp. Killen gick helt underbart! Bästa ritten hittills. Jag bara älskar den hästen!! Ryktade och masserade. Körde lite galopper, hopp 50 cm och skänkelvikningar. Ingen av oss hade någon inspiration i regnet. Stretchade honom efteråt. (Jag får en känsla av att det är någonting hö.bak. Kan vara inbillning.) Dressyrträning. Mycket kort trav. Han kändes lite stel, så jag krävde inte så mycket. Kan han ha blivit kall när han av misstag gick utan täcke tors-fred? red runt ängen och var sedan med på hopplektionen. Killen var duktig och inte stel, men tyckte inte om att gå i motvind. (Det är snöstorm!) Mest skritt i paddock. Volter och skänkelvikningar. Lite trav på ängen. Provade att rida med lampa. Det gick kanon. Killen trevlig som vanligt. red dubbellektion för M.. Mycket skritt och trav i rätt form. Tränade alternativa ridvägar. red och tränade sin lättridning i trav. Killen glad och positiv båda dagarna. Värmde upp före lektionen. Skritt, trav, galopp, volter osv. Lektion med skänkelvikningar, hopp och galopper. Killen positiv nästan hela tiden. Han hade en dipp efter ca, men sen vaknade han igen. Hoppträning på 1 meter. Killen var pigg och nästan lite het. Han visade mycket framåtanda. Galopp i båda varven, men högern behöver mera träning. Värmde upp runt ängen. Tränade galopper på långsidan (5 ggr ToR). Tränade galoppfattningar från halt, skritt och trav. Provade ökad galopp. Gjorde samma övningar i paddock. Hoppade cm. Killen pigg och ibland het, men lyssnade snällt på halvhalterna. Helmassage av massör. Spänd i bogarna och ryggen. Muskelfattig vid sidan om manken. Sadeln är för trång!! Red lektion för M.. Killen var framåt! Hoppade oxer (50 cm), men han tog den som cavaletti i stället. Galoppfattning som gick som smort. Masserade Killen enl. anvisningar jag fått av massören. (innan ridning-massage) Lektion med kort trav, hoppning och skänkelvikningar. Killen var PIGG! Han känns väldigt mjuk.

8 Vila Vila Anna Vila Började i mörkret och blåsten på ängen. Killen hoppade, snurrade och kastade sig för allt, speciellt fladdrande plast från hösilagebalarna! Han lugnade ner sig och vi värmde upp i trav och galopp. Lektion för Å.. Kort-ökad-kort trav, volter och tajta cavaletti. Avslutade med 2-studs och liggande tunna. (hoppade över tunnorna) Killen var het första men, men blev lugnare och mycket lyhörd på slutet. Hopplektion för. Killen gick kanon, trots snöstorm. Red skritt runt ängen samt några varv i paddock efteråt. Kornsnö, blåst och snöstyltor gjorde att jag avbröt ridningen. Det fungerar kanon med svanskappan. Massage av massör. Killen är mycket bättre. Han har dock vissa spänningar kvar i högersidan, men mindre än förra måndagen. Killen har haft sönder en sko. Hö.fram, utsida fattas det ca. 5 cm. Jag bedömer honom som ridbar pga. det mjuka underlaget. Killen vaccinerad mot botulism i dag. Jobbade lite cavaletti och kort trav. Killen kändes seg. Trol. pga. vaccineringen. Skritt och travarbete i spöregn. Killen lagom framåt och positiv. Han får ny sko på tisdag. Du kan rida honom som vanligt, ser ingen fara i det eftersom det är en så pass bra bit som är borta och sömmarna sitter bra. Lugnt i dag. Stenhårt i backen. Glad och positiv Kille. Killen har tappat en tåbrodd i båda bak. Ryktade honom ordentligt. Oljade man, svans och kronränderna. Red ut runt ängen i skritt och lite trav. Provade några varv i paddock med volter och skänkelvikningar. Luciatåget gick inget vidare. Killen stressade upp sig på Rodde och Malins vilda galopperande. Han spårade sen ur totalt när vi mötte lucian. Började studsa och piaffa/passaga vid vallen mot paddock. Jag var livrädd!! Det slutade ändock bra och han lugnade ner sig. Publiken i paddock tyckte iaf att det var en fin dressyruppvisning. Dom skulle bara veta! Dressyr. Tränade skänkelvikning, öppna och sluta i skritt. Sluta gick inte alls men öppnor börjar fungera. Mycket volter och serpentiner i trav med mycket böjning. Galoppfattningar: Höger klockren första försöket, vänster på andra försöket. Ny sko fram, nya broddar där det har lossnat.

9 Anna Massage av massör. Anna körde sitt specialprogram för Killen. Hals, bog och rygg. Killen känns bättre än förra gången. Jag skall fortsätta med hals, bog och rygg före varje ridning. Anna rekommenderar tömkörning för att snabbare bygga upp rygg- och bukmuskler. Även liksidigheten gynnas då. Killens svagare (stelare) högersida beror troligtvis på min sneda sits Vila Killen kan vara lite speedad i dag. Stod i stohagen i natt! () Lite?! *pust* *stön* Det tog nästan me att få upp honom från hagen! Killen har tappat en kastanj hö.bak. Han har också sparkmärken bak. Pga. hans humör tänkte jag strunta i ridningen. Red bara i paddock. Plockade av svanskappan eftersom han var irriterad på den och sparkade bakut flera gånger. Då lugnade han sig. Han var mycket på tå, men jag lyckades fokusera ner hans kraft. Jobbade mycket i skritt och trav, även kort trav, över cavaletti. Killen var härligt duktig och jobbade rätt nästan hela tiden. Fick till några fina skänkelvikningar åt höger. Vänster gick inte alls lika bra Vila Vila Vila Vila red i paddock i skritt och trav. Killen var lugn och fin i dag. I dag gick det bättre att hämta i hagen, bara 5-10 min. Killen var ett riktigt lermonster i dag. Kastanjen hö.bak har dragit ihop sig. Ser bra ut. Vä. framsko sprucken i tån. Jobbade honom på ängen i skritt, trav och galopp. Han var framåt, men inte överdrivet pigg på ängen. Cavalettibommar och hoppträning i skritt och trav. Jag fick jobba ordentligt för att få honom framåt red med på min lektion. Lugnt eftersom det var massor med snö. Lugn julaftonsridning. Markövningar i skritt och trav. Killen måttligt road. Killen har en tappsko vä.bak. (hänger på 2 sömmar) Jag tar bort skon. Ingen ridning. Jag masserar nacke, hals, rygg, mage och bakdel. Killen är stel hö.bak. jag får det att släpp överallt utom hö.underhals. Troligtvis är han stel pga. bråk i hagen. Hovslagar-Mia kommer 28/12 em.

10 min Vila. Ingen ridning. Påslagen sko på em. Stelheten hö.sida börjar släppa. Killen känns bättre i dag. Han är fortfarande stel i en muskel bak, troligtvis spark. Red i paddock 15 min. Det fungerade inte pga. snöstyltor, trots massor med hovfett. Han kändes iaf fin och framåt. Dressyrträning.

Riddagbok för Lucky 2002-03

Riddagbok för Lucky 2002-03 Riddagbok för Lucky 2002-03 020919 Blev beordrad att vara med på lektion. Red på Lucky. Det gick alldeles utmärkt. Lyckades få honom att arbeta i rätt form i hela 45 min! Får mycket beröm av min ridlärare

Läs mer

Riddagbok för Killen 2004

Riddagbok för Killen 2004 Riddagbok för Killen 2004 040101 040102 040103 2 tim 040104 040105 040106 40 min 040107 040108 040110 Lugn dressyr i skritt och trav med mycket böjningar. Märks att vi börjat med örterna, eftersom han

Läs mer

Plugghäfte Barnmärken

Plugghäfte Barnmärken Plugghäfte Barnmärken Förberedande häfte inför märkestagning av märkena Vita Hästen Guld Hästen Vita Hästen Gula Hästen Brons Hästen Silver Hästen Guld Hästen Barnmärken Innehåll Sida Översikt och krav

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

eller ryttare på ryggen. Vi brukar alltid välja en unghäst av den ras som är mest känd i landet.

eller ryttare på ryggen. Vi brukar alltid välja en unghäst av den ras som är mest känd i landet. Kära Hästägare, Tack för ditt visade intresse att anmäla din häst till kommande Monty Roberts Join-Up Demonstration Vi ber Er att noga läsa igenom följande information Uttagnings/Demohästkriterium. Om

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Hunter Klasser Snabb och enkel förklaring av klasserna. wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Att longera är ett ypperligt

Att longera är ett ypperligt Karin Engström är unghästutbildare och lärare i unghästutbildning på Flyinge. Hon undervisar både hippologprogrammets årskurs 1 och 2, samt eleverna som läser KY-programmet i unghästutbildning. Hästen

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Ny tävlingsform på prov: Hestamennska FT

Ny tävlingsform på prov: Hestamennska FT Ny tävlingsform på prov: Hestamennska FT Förutsättningar, mål och syfte Tanken bakom denna nya tävlingsform är att den ska ha ett positivt inflytande på hästmannaskapet och ridningen av islandshästen och

Läs mer

TREC PTV anvisningar för uppgifter www.trecsverige.se

TREC PTV anvisningar för uppgifter www.trecsverige.se PTV anvisningar för uppgifter 1 TREC PTV anvisningar för uppgifter www.trecsverige.se PTV anvisningar för uppgifter 2 Välkommen att läsa nya PTV anvisningar för uppgifter. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ATT VISA HÄST VID HAND Unga hästar visas vid hand många gånger under uppväxten: som föl, vid rådgivande bedömning av unga hingstar,

Läs mer

Rönninge-ritten 7/6-08.

Rönninge-ritten 7/6-08. Rönninge-ritten 7/6-08. Varsågoda och rid! Sa en glad funktionär när vi i min grupp ivrigt skrittade iväg på den första CR slingan på 30 km. Det var en varm och solig dag så vi fick det goda rådet att

Läs mer

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Ridlekis Den här gruppen vänder sig till barn från fem års ålder som är nybörjare. Föräldrarna bör vara behjälpliga i stallet och under lektionerna tills barnet

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna.

Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna. PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna. tidning ridlektioner jobba syskon ridit 1. Några gånger

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar

TRÄNING Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar 72 HÄSTFOCUS #1/2016 Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement till

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: Kapitel 1 - sida 2 Kapitel 2 - sida 3 Kapitel 3 - sida 5 Kapitel 4 - sida 7 Kapitel 5 - sida 9 Kapitel 6 - sida 11 KAPITEL 1 Sommarlovet börjar! Julia satt precis som vanligt i skolbänken

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund 5 gånger enligt särskild plan för respektive kategori Nybörjare - Skritt, de enklaste hjälperna, start och stopp. - Styra hästen. - De enklaste

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

10 Vi börjar rida hela timmar from denna vecka! Ridvägar- stora mittvolten.

10 Vi börjar rida hela timmar from denna vecka! Ridvägar- stora mittvolten. Måndag, Sussi Nybörjare 15.30-16.30 2 Dressyr, kontroll 3 Dressyr, kontroll 4 Markarbete 5 Markarbete 6 Markarbete 7 Ridvägar- vänd snett igenom, vänd över banan. 8 Ridvägar- vänd rätt upp, vänd halvt

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Klara Andersson, hästägare

Klara Andersson, hästägare PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför sålde ridskolan Sigge? 2. Vad heter Klaras nya häst? Frågor mellan raderna

Läs mer

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg)

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Avresedatum: 2016 10 30 Destination: USA Arizona Cowboy i Vilda västern Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten?

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till 1 av 6 2011-03-25 10:03 Utrustning Publicerad: 2007-01-29 Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till En illa tillpassad sadel kan försämra hästens prestationsförmåga och i förlängningen ge både

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

VISNING AV HÄST VID HAND

VISNING AV HÄST VID HAND VISNING AV HÄST VID HAND Här är en beskrivning på hur det ofta går till på en utställning eller premiering. Det kan ibland skilja sig något åt, men följ bara anvisningarna som domaren ger. Ofta finns en

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) PIA HAGMAR SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Klara drömmer om att rida. Varje gång hon ser en häst växer längtan inuti henne. Men hennes mamma har inte råd att betala för ridlektioner. En dag

Läs mer

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Beskrivning Ridhästprofilen är framtagen av FEIF för att hjälpa hästköpare att skaffa sig mera djupgående information om den tilltänkta hästen. Profilen

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Olika överlinjer/ olika bommar

Olika överlinjer/ olika bommar Olika överlinjer/ olika bommar Alla hästar är olika. Har din sadel rätt sittpunkttill din hästs överlinje? För att din sadel skall passa hästen, ligga stilla och sätta dig på rätt plats så måste man ta

Läs mer

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar Modellbeskrivningar Amerigos sadlar Rätt anpassad= bättre ridbarhet. Amerigos "Topline Adjustment System" ökar din hästs scope och ridbarhet. Vi vill ge hästen bättre förutsättning att hoppa med rundad

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen.

3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen. 3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen. Alexandra Larsson Examensarbete för B-tränarutbildning 2013-01-12 alexandralarsson@hotmail.co.uk Innehållsförteckning 1. Introduktion sid 3

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Jag skall nu berätta en historia som nästan känns som en saga.

Jag skall nu berätta en historia som nästan känns som en saga. Kan verkligen kvantmedicin hjälpa eksemhästar? Finns det verkligen hjälp att få för eksemhästar? Jag skall nu berätta en historia som nästan känns som en saga. Vi har haft islandshästar i drygt 15 år.

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska).

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska). Namn: Anna Maria Lidström Resa: Alentejo - dressyr Datum: 24/4-3/5-14 Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: bra Kommentar boende: -Helt OK. Jag sov på en bäddsoffa

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen.

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen. PROJEKT POLISEN: Polishästar, del 1 Det här är Sierra. Han är 12 år och jobbar som polishäst här i Malmö. Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Där har de alla varsin

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015!

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015! Bergahästen Välkommen vårterminen 2015! TERMINEN STARTAR V 3 torsdagen den 15/1. Terminen slutar v.25, onsdagen den 17 juni. Terminen består av 26 ggr, varav 22 lektioner på ordinarie dag samt 2 uteritter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

som spegel och helande kraft

som spegel och helande kraft kommunikation Hästen som spegel och helande kraft Hästen kraft som spegel och helande kraft text & foto Petra Carlsson Katrin Gunnarsson har tillbringat mycket tid hos Nordamerikas indianer där hon fått

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Lektionsplanering HT - 16

Lektionsplanering HT - 16 Måndagar 16.30-17.30 33 Inledning, repetition 34 Sits och inverkan 35 Ingen ridning p.g.a dubbel uteritt 38 36 Bomövning 37 Hoppning 38 Dubbel uteritt kl 16.30 18.30. Kläder efter väder! 39 Böjda spår,

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

TREC PTV anvisningar för uppgifter Debutklass

TREC PTV anvisningar för uppgifter Debutklass PTV anvisningar för uppgifter, Debutklass 1 TREC PTV anvisningar för uppgifter Debutklass www.trecsverige.se PTV anvisningar för uppgifter, Debutklass 2 PTV anvisningar för uppgifter, Debutklass Dokumentet

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening På Ryttargården tar vi emot elever på alla nivåer från nybörjare till tävlingsryttare. Vårt motto är att erbjuda en hög kvalité på ridutbildningen med utbildade

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

3-månaders rapport och summering av den gångna månaden.

3-månaders rapport och summering av den gångna månaden. Kapitel 3 från valp till jakthund 3-månaders rapport och summering av den gångna månaden. Molly - Lila Mail den 26/3 Molly rumsren sedan en vecka kan inte skriva mer Molly sover på armen mvh Richard Jag

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt.

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. HÄSTENS FORM När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. Med ändamålsenlig form menas den form där just den här hästen

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer