TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR AVDELNING VII I ANSTÄLLNINGSVILLKOREN FÖR ÖVRIGA ANSTÄLLDA VID EUROPEISKA UNIONEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR AVDELNING VII I ANSTÄLLNINGSVILLKOREN FÖR ÖVRIGA ANSTÄLLDA VID EUROPEISKA UNIONEN"

Transkript

1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR AVDELNING VII I ANSTÄLLNINGSVILLKOREN FÖR ÖVRIGA ANSTÄLLDA VID EUROPEISKA UNIONEN PRESIDIETS BESLUT AV DEN 14 APRIL 2014 EUROPAPARLAMENTETS PRESIDIUM HAR FATTAT DETTA BESLUT med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 336, med beaktande av rådets förordning (EG) nr 160/2009 av den 23 februari 2009 i dess ändrade lydelse enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 1023/2013 av den 22 oktober 2013 om ändring av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen 1 (nedan kallad förordningen), i enlighet med artikel 23.2 och 23.5 i Europaparlamentets arbetsordning 2, och av följande skäl: (1) Med hänsyn till det ömsesidiga förtroende som måste känneteckna arbetsrelationen mellan de ackrediterade parlamentsassistenterna och den eller de ledamöter av Europaparlamentet som de bistår fastställs genom förordningen gemensamma regler för anställningsvillkoren för de ackrediterade parlamentsassistenterna, som utgör en ny kategori av övriga anställda. Enligt förordningen ska assistenterna omfattas av anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen, så att man beaktar deras särskilda situation, de särskilda uppgifter som de ska utföra och de specifika förpliktelser och skyldigheter som de ska uppfylla gentemot de parlamentsledamöter som de har anställts att arbeta för. Även deras särskilda arbetsuppgifter har beaktats i samband med utarbetandet av dessa tillämpningsföreskrifter. (2) För tillämpningen av denna förordning har lagstiftaren gett parlamentet befogenhet att genom ett internt beslut anta tillämpningsföreskrifter. Presidiet har befogenhet att anta dessa tillämpningsföreskrifter och kan se över dem när som helst, bland annat för att justera föreskrivna belopp och procentsatser. (3) Dessa tillämpningsföreskrifter syftar till att komplettera förordningen med avseende på de bestämmelser i denna där det uttryckligen anges att det är parlamentet som ska fastställa villkoren för genomförandet, men också med avseende på de bestämmelser vilkas genomförande kräver på förhand fastställda tillämpningsföreskrifter. 1 EUT L 287, Den version som gällde den dag då den sista ändringen av detta beslut gjordes.

2 (4) När det gäller de ackrediterade parlamentsassistenternas förpliktelser och skyldigheter är det nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i de ackrediterade parlamentsassistenternas uppgifter och ansvar och det ömsesidiga förtroende som måste känneteckna arbetsrelationen mellan dem och den eller de parlamentsledamöter som de bistår. (5) När det gäller lönegradsplaceringar fastställs i tillämpningsföreskrifterna en transparent ram som gör det möjligt att placera de ackrediterade parlamentsassistenterna i lönegrader enligt uppgift från de berörda ledamöterna. (6) När det gäller grupper av ledamöter som bildats för att gemensamt utnyttja en eller flera ackrediterade parlamentsassistenters tjänster finns det anledning att fastställa grundläggande regler för hur grupperna ska bildas, ändras och upplösas, med tanke på de betydande konsekvenser som grupperna kan få för avtalsförhållandet mellan den ackrediterade parlamentsassistenten och parlamentet. (7) Dessa tillämpningsföreskrifter respekterar principen om budgetneutralitet. HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE. Kapitel 1 Allmänna bestämmelser I dessa tillämpningsföreskrifter avses med Artikel 1 Definitioner (1) tjänsteföreskrifterna: tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen; 3 (2) anställningsvillkoren för övriga anställda: anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen; 3 (3) assistent: en ackrediterad parlamentsassistent i den mening som avses i artikel 5a i anställningsvillkoren för övriga anställda; (4) ledamot: en ledamot av Europaparlamentet; (5) kontaktledamot: a) den ledamot på vars begäran assistenten anställts eller; b) om assistenten anställts på begäran av en grupp av ledamöter: den ledamot som dessa ledamöter utsett att företräda dem och vars namn skriftligen meddelats till den ansvariga avdelningen; under avtalets löptid kan gruppen skriftligen meddela den ansvariga avdelningen ett annat namn, och ändringen av kontaktledamot gäller då från den dag som 3 Rådets förordning (EKSG, EEG, Euratom) nr 259/68 av den 29 februari 1968 om fastställande av tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkor för övriga anställda i dessa gemenskaper (EGT L 56, ) i dess ändrade lydelse enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 1023/2013 av den 22 oktober 2013 om ändring av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen (EUT L 287, ).

3 anges i meddelandet eller, om datum saknas, från den dag då den ansvariga avdelningen tog emot meddelandet; vid tillämpningen av tjänsteföreskrifterna och dessa tillämpningsföreskrifter ska kontaktledamoten vara assistentens överordnade; (6) myndighet som har befogenhet att sluta anställningsavtal (nedan kallad anställningsmyndigheten): den myndighet som avses i artikel 6 i anställningsvillkoren för övriga anställda; de befogenheter som tilldelas denna myndighet ska utövas enligt de villkor som föreskrivs genom presidiets beslut om fördelningen av befogenheter för tillsättningsmyndigheten och anställningsmyndigheten 4, (7) anslag för assistentstöd till ledamöterna: det högsta belopp som varje månad kan utbetalas för utgifter för assistentstöd till ledamöterna och som avses i artikel 33.4 i tillämpningsföreskrifterna för Europaparlamentets ledamotsstadga. 5 Artikel 2 Grupper av ledamöter 1. Ledamöterna kan bilda de facto-grupper för att gemensamt utnyttja tjänsterna från en eller flera assistenter. De ska upprätta ett avtal som bland annat innehåller följande: a) gruppens namn, b) en förteckning över de ledamöter som ingår i gruppen samt deras andel av de avgifter som följer av avtalet med assistenten eller assistenterna, c) namnet på kontaktledamoten och på dennes suppleant, d) närmare bestämmelser för ändring av gruppens sammansättning eller medlemmarnas andelar, e) de bestämmelser som ska tillämpas vid upplösning. 2. En ledamot som lämnar gruppen ska skriftligen meddela gruppens övriga medlemmar och anställningsmyndigheten detta beslut, vilket får verkan två månader efter den dag då det meddelades. Om de ledamöter som kvarstår i gruppen inte lyckas uppnå en överenskommelse inom denna tidsfrist för att garantera gruppens fortbestånd, upplöses denna automatiskt. Upplösningen av gruppen innebär att avtalen med den assistent eller de assistenter som anställts avslutas med den uppsägningstid som föreskrivs i artikel d i anställningsvillkoren för övriga anställda, under vilken samtliga ledamöter som ursprungligen utgjort gruppen var och en förblir ansvariga för sin del av betalningarna av utgifterna till följd av avtalet med assistenten eller assistenterna. Dessa bestämmelser ska tillämpas på motsvarande sätt i händelse av att en ledamot i gruppen avlider. 4 Presidiets beslut av den 3 maj 2004 såsom ändrat genom presidiets senare beslut i ärendet. 5 Tillämpningsföreskrifterna för Europaparlamentets ledamotsstadga, antagna genom presidiets beslut av den 19 maj 2008 och 9 juli 2008.

4 Artikel 3 Administrativ utrustning 1. Assistenterna har fri tillgång till den utrustning som parlamentet erbjuder tjänstemän och övriga anställda. 2. Assistenterna har dock tillgång enbart till den kontors- och telekommunikationsutrustning som ställts till den eller de ledamöters förfogande för vilken eller vilka de arbetar, i enlighet med de regler som kvestorerna utfärdat. Kapitel 2 Rättigheter och skyldigheter Artikel 4 Ömsesidigt förtroende 1. Assistenterna ska bistå och ge råd till ledamöterna när dessa utövar sitt mandat. 2. Ledamöterna och deras assistenter ska respektera och ta vederbörlig hänsyn till varandra. Deras samarbete förutsätter ömsesidigt förtroende. Artikel 5 Skyldighet att visa lojalitet Artikel 11 första stycket i tjänsteföreskrifterna gäller för assistenterna, med full hänsyn till deras skyldighet att lojalt följa de instruktioner som ledamöterna ger. Artikel 6 Intressekonflikter 1. När artikel 11a.2, artiklarna 12b, 13, 15 och 16 samt artikel 17a.2 första stycket i tjänsteföreskrifterna är tillämpliga ska assistenterna meddela anställningsmyndigheten och kontaktledamoten de upplysningar som avses i var och en av de nämnda bestämmelserna. 2. Efter att ha hört kontaktledamoten ska anställningsmyndigheten gentemot assistenterna vidta de åtgärder som avses i artikel 11a.2 och artiklarna 12b, 13 och 15 i tjänsteföreskrifterna. Den tjänstledighet av personliga skäl som avses i artikel 15 i tjänsteföreskrifterna kan inte förlängas för assistenten utöver avtalets varaktighet. Artikel 7 Respekt för ledamöternas och ämbetets anseende Artikel 12 i tjänsteföreskrifterna gäller också för alla handlingar och allt uppträdande som kan skada ledamöternas anseende.

5 Artikel 8 Skyldigheter efter tjänstgöringens upphörande Artikel 16 i tjänsteföreskrifterna gäller bara för assistenter som arbetat som sådana under minst fem år. Artikel 9 Skyldighet att visa diskretion Assistenterna är skyldiga att visa diskretion enligt artikel 17.1 i tjänsteföreskrifterna under hela den tid som avtalet varar och under två år efter det att anställningen upphört. Artikel 10 Yttrandefrihet 1. Assisterna har rätt till yttrandefrihet enligt artikel 17a i tjänsteföreskrifterna, dock med strikt respekt för principerna om lojalitet gentemot ledamöterna och om ömsesidigt förtroende. 2. Anställningsmyndigheten kan motsätta sig sådant offentliggörande av texter som avses i artikel 17a.2 andra stycket i tjänsteföreskrifterna i de fall då ledamöterna kan visa att offentliggörandet allvarligt kan skada deras legitima intressen. Vid tillämpningen av denna artikel ska anställningsmyndigheten agera i samförstånd med de berörda ledamöterna och fatta beslutet efter att ha hört dem, inom den angivna tidsfristen. Artikel 11 Vidareutbildning 1. Assistenten har rätt att delta i sådan vidareutbildning som parlamentet anordnar för sin personal, förutsatt att kontaktledamoten godkänner detta och att det sker inom de gränser som fastställs i de interna reglerna för vidareutbildning för Europaparlamentets personal. 2. Om kontaktledamoten godkänner det får assistenten delta i annan vidareutbildning i högst två veckor om året, förutsatt att utbildningen är relevant med tanke på assistentens uppgifter. 3. Om vidareutbildningen äger rum på en annan ort än assistentens anställningsort ska det upprättas en tjänstereseorder i enlighet med de relevanta bestämmelserna i artiklarna Artikel 12 Beslut i enskilda fall De beslut i enskilda fall som föreskrivs i artikel 25 i tjänsteföreskrifterna ska också meddelas kontaktledamoten.

6 Kapitel 3 Anställningsvillkor Artikel 13 Begäran om anställning 1. Assistenten ska anställas av parlamentet på uttrycklig begäran av den ledamot eller de ledamöter som assistenten ska bistå. 2. I begäran om anställning ska man ange det datum då man önskar att assistenten påbörjar sin anställning, önskad varaktighet för avtalet, tjänsteort (Bryssel, Luxemburg eller Strasbourg), den tjänstegrupp och lönegrad som assistenten ska placeras i samt arbetstiden (heltid eller deltid på 50, 60, 75, 80 eller 90 procent). Om assistenten anställs för att bistå flera ledamöter ska avtalet om bildandet av gruppen av ledamöter bifogas till begäran om anställning, som ska undertecknas av kontaktledamoten. 3. Enligt artikel 43 d i tillämpningsföreskrifterna för ledamotsstadgan får ledamöterna inte begära en anställning för vare sig sin make/maka eller fasta partner enligt definitionen i artikel 58.2 i de nämnda tillämpningsföreskrifterna och inte heller för föräldrar, barn eller syskon. 4. Ledamöterna får inte begära anställning för en person som allvarligt brutit mot de regler som gäller i parlamentet. Artikel 14 Minimikrav för anställning 1. Enligt artikel f i anställningsvillkoren för övriga anställda krävs det för anställning som assistent åtminstone följande: a) examen från högre utbildning, b) examen från gymnasieutbildning som ger tillträde till högre utbildning samt intyg om lämplig yrkeserfarenhet på minst tre år, eller c) likvärdig yrkesutbildning eller yrkeserfarenhet, om det ligger i tjänstens intresse. 2. För att kunna placeras i lönegrad 14 till 19 måste assistenten inneha examen från en fullständig universitetsutbildning på minst tre år eller ha likvärdig yrkeserfarenhet. 3. Med likvärdig yrkeserfarenhet avses allt avlönat arbete som motsvarar den kvalifikationsnivå som krävs för att man ska kunna placeras i den aktuella lönegraden. Allt sådant arbete måste vederbörligen intygas med styrkande handlingar.

7 Artikel 15 Läkarundersökning 1. För att parlamentet ska kunna försäkra sig om att assistenten uppfyller det anställningsvillkor som fastställs i artikel d i anställningsvillkoren för övriga anställda ska vederbörande genomgå en läkarundersökning som ska utföras av en förtroendeläkare vid parlamentet eller under dennes ansvar. 2. Läkarundersökningen ska göras på begäran av generalsekretariatets ansvariga avdelning, inom tre månader från den dag då assistentens avtal börjar gälla. Den tidsfrist på tre månader som avses i första stycket kan om omständigheterna så kräver förlängas av anställningsmyndigheten. 3. Om läkarundersökningen görs efter det att avtalet börjat löpa ska anställningsmyndigheten anställa assistenten på det villkoret att avtalet automatiskt ska sägas upp om det slutliga läkarutlåtandet är negativt. 4. Om assistenten inte genomgår den läkarundersökning som avses i punkt 1 inom den tidsfrist som anges i punkt 2, ska anställningsmyndigheten säga upp assistentens anställningsavtal i enlighet med artikel första stycket i anställningsvillkoren för övriga anställda. 5. Om den läkarundersökning som föreskrivs i punkt 1 resulterar i ett negativt läkarutlåtande får assistenten, inom 20 dagar efter det att parlamentet meddelat undersökningsresultatet, begära att hans eller hennes fall ska prövas av den läkarkommitté som avses i artikel i anställningsvillkoren för övriga anställda. 6. Uppsägningen av assistentens avtal får verkan tre arbetsdagar efter det att parlamentet meddelat det slutliga negativa läkarutlåtandet. 7. De utgifter som assistenten ådrar sig för denna läkarundersökning ska ersättas på samma villkor som för parlamentets övriga anställda. Om den läkarkommitté som avses i punkt 5 bekräftar resultatet av den läkarundersökning som föreskrivs i punkt 1 ska assistenten dock stå för hälften av arvodena och extrakostnaderna för läkarkommitténs arbete. 8. Principerna i artikel 28 andra stycket och artikel 100 i anställningsvillkoren för övriga anställda gäller också för assistenterna. Artikel 16 Nödvändiga handlingar för upprättande av avtal 1. För att parlamentet ska kunna försäkra sig om att assistenten uppfyller anställningsvillkoren i artikel 128 i anställningsvillkoren för övriga anställda och artikel 14 i dessa tillämpningsföreskrifter ska assistenten lämna in samtliga originalhandlingar som efterfrågas av generalsekretariatets ansvariga avdelning. 2. Alla efterfrågade originalhandlingar ska lämnas in till generalsekretariatets ansvariga avdelning senast fem arbetsdagar före den dag då ledamoten har begärt att avtalet ska börja löpa. Om denna tidsfrist inte respekteras ska den dag då avtalet börjar löpa senareläggas.

8 3. Med avvikelse från punkt 2 får anställningsmyndigheten gå vidare med anställningen av assistenten på grundval av enkla kopior av de handlingar som krävs, under förutsättning att avtalet automatiskt sägs upp om originalhandlingarna och/eller de bestyrkta kopiorna enligt vad som avses i punkterna 1 och 2 a) inte lämnas in av assistenten inom tre månader från den dag då avtalet börjar löpa, eller b) inte gör det möjligt att fastslå att assistenten uppfyller de anställningsvillkor som fastställs i artikel 128 i anställningsvillkoren för övriga anställda. Den tidsfrist på tre månader som avses i led a kan om omständigheterna så kräver förlängas av anställningsmyndigheten. 4. Assistentens avtal ska sägas upp tre arbetsdagar efter det att parlamentet meddelat att assistenten a) inte har lämnat in de handlingar som avses i punkt 1 inom den tidsfrist som anges i punkt 3, b) inte uppfyller de anställningsvillkor som fastställs i artikel 128 i anställningsvillkoren för övriga anställda, eller c) inte uppfyller bestämmelserna i artikel 20 i tjänsteföreskrifterna. 5. Den dag då avtalet börjar löpa får under inga omständigheter infalla före den dag då assistenten godtar erbjudandet. I assistentens avtal ska följande anges: Artikel 17 Avtalets form a) Anställningsmyndigheten. b) Assistentens för- och efternamn. c) De datum då avtalet börjar respektive upphör att gälla. d) Ledamotens för- och efternamn eller benämningen på den grupp av ledamöter som assistenten ska bistå. e) Vilken tjänstegrupp som assistenten ska placeras i. f) Vilken lönegrad som assistenten ska placeras i och grundmånadslönen för denna. g) Arbetstiden. h) Anställningsorten. i) De regler som ska tillämpas för uppsägningstiden. Artikel 18 Avtalets varaktighet och förlängning 1. Assistentens avtal är tidsbegränsat och löper ut senast när den valperiod för vilken det har ingåtts upphör. Inga avtal får förlängas längre än den dag då kontaktledamotens

9 mandatperiod upphör eller den dag då gruppen upplöses, i förekommande fall. Alla avtalsvillkor som eventuellt innebär något annat ska anses ogiltiga. 2. Varaktigheten för assistentens inledande avtal får inte understiga sex månader, med undantag för de sista sex månaderna av valperioden och i de fall som anges i punkt Avtalet kan förlängas två gånger under samma valperiod med en tidsperiod som fastställs av ledamoten eller gruppen av ledamöter, under förutsättning att begäran om förlängning överlämnas till generalsekretariatets ansvariga avdelning senast en månad innan avtalet löper ut. Dessa förlängningar noteras i tilläggsavtal till det ursprungliga avtalet, utan att någon annan klausul i detta avtal ändras. 4. Efter det att avtalet, som eventuellt förlängts enligt villkoren i punkt 3, har löpt ut kan assistenten inte längre anställas av parlamentet för att bistå samma ledamot eller samma grupp av ledamöter under samma valperiod, såvida inte avtalet sades upp på assistentens begäran innan det hade löpt ut. Denna bestämmelse gäller inte för assistenter som omfattats av ett avtal på grundval av punkt Begäran om ändring av en av klausulerna i avtalet ska lämnas in till generalsekretariatets ansvariga avdelning av kontaktledamoten senast en månad innan ändringen träder i kraft. 6. En assistent kan anställas för att fylla en vederbörligen motiverad frånvaro under en period på minst tre månader för en assistent som är a) sjukledig, b) mammaledig, c) föräldraledig, d) ledig av familjeskäl, e) ledig för plikttjänstgöring, eller f) tjänstledig av personliga skäl för att ställa upp i ett val till ett offentligt uppdrag eller till en hög politisk befattning eller för att utöva dessa uppdrag. 7. En lokal assistent i den mening som avses i artikel 34.1 b i tillämpningsföreskrifterna för Europaparlamentets ledamotsstadga får i enlighet med de gällande bestämmelserna undantagsvis ersätta en assistent vars frånvaro motiveras av något av de skäl som anges i punkt 6 a f. Ansökningar om en sådan lokal assistents tjänsteresor till parlamentets tre arbetsorter ska inges till generalsekretariatets ansvariga avdelning före tjänsteresans början. Kostnader i samband med sådana tjänsteresor ska återbetalas i enlighet med de bestämmelser för lokala assistenter som fastställs i tillämpningsföreskrifterna för Europaparlamentets ledamotsstadga, med tillägg av följande villkor: a) Bestämmelserna om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen och säkerheten i parlamentets lokaler ska respekteras. b) Den sammanlagda tiden för sådana tjänsteresor ska begränsas till 90 arbetsdagar per år. Tjänsteresan måste avslutas så snart den berörda ackrediterade assistenten återvänt.

10 8. Anställningskostnaden för den person som ersätter en assistent som är ledig av något av de skäl som anges i punkt 6 a f ska belasta ledamotens anslag för assistentstöd. Anställningskostnaden för en assistent som är sjukledig eller mammaledig ska, från och med den tredje månaden efter ledighetens början, inte belasta ledamotens anslag för assistentstöd. Anställningskostnaden för en assistent som är föräldraledig eller ledig av familjeskäl ska inte belasta ledamotens anslag för assistentstöd. Artikel 19 Placering i lönegrad 1. Vid anställningen placeras assistenten i en av de 19 lönegrader som avses i artikel 133 i anställningsvillkoren för övriga anställda. 2. De assistenter vilkas huvudsakliga uppgift är att lämna administrativt stöd och sekretariatsstöd, men som också utarbetar texter och ger rådgivning, placeras i en av lönegraderna 1 13 (tjänstegrupp I). De assistenter vars huvudsakliga uppgift är att utarbeta texter och ge rådgivning, men som också lämnar administrativt stöd och sekretariatsstöd, placeras i en av lönegraderna 7 19 (tjänstegrupp II). 3. Placeringen i lönegrad sker efter de upplysningar som lämnas av kontaktledamoten när det gäller den tjänstegrupp och lönegrad som assistenten ska rekryteras till. 4. En begäran om ändring av lönegrad måste motiveras av kontaktledamoten. Artikel 20 Avtalets upphörande 1. Assistentens avtal upphör enligt de villkor som föreskrivs i artikel i anställningsvillkoren för övriga anställda och artiklarna 15.4, 15.6 och 16.4 i dessa tillämpningsföreskrifter. 2. Om assistenten, ledamoten eller gruppen av ledamöter avser att säga upp avtalet innan det löper ut, i enlighet med artikel d eller i anställningsvillkoren för övriga anställda, ska assistenten eller kontaktledamoten till anställningsmyndigheten lämna in en skriftlig begäran med angivande av skälet eller skälen till att en förtida uppsägning av avtalet begärs. 3. Efter mottagandet av begäran om uppsägning ska anställningsmyndigheten underrätta assistenten eller kontaktledamoten om den andra partens avsikt att säga upp avtalet. Anställningsmyndigheten ska uppmärksamma vederbörande på tillämpningen av det förlikningsförfarande som föreskrivs i artikel 139.3a i anställningsvillkoren för övriga anställda. 4. Om begäran om uppsägning har lämnats in av kontaktledamoten ska anställningsmyndigheten kalla den berörda assistenten till ett samtal i parlamentets lokaler på dennes anställningsort, med förslag till ett eller flera datum för detta samtal.

11 Assistenten får avböja samtalet eller anföra skäl för force majeure som gör att han eller hon måste begära att samtalet görs via videokonferens. Under samtalet ska anställningsmyndigheten informera assistenten om det eller de skäl som kontaktledamoten anför i begäran om uppsägning och lyssna till assistentens eventuella kommentarer, som ska tas till ett protokoll. 5. Om båda parter avböjer uppmaningen att delta i det förlikningsförfarande som föreskrivs i artikel 139.3a i anställningsvillkoren för övriga anställda, ska anställningsmyndigheten besluta om avtalets upphörande i enlighet med punkt 1 d eller punkt 3 i artikel 139 i anställningsvillkoren för övriga anställda. 6. Förlikningsförfarandet fortsätter om minst en av parterna uttrycker intresse för att tillämpa det. Artikel 21 Ledighet utan lön I enlighet med artikel i anställningsvillkoren för övriga anställda ska en assistent vars anställningsavtal ännu inte sagts upp i kraft av artikel 48 b i anställningsvillkoren för övriga anställda vara ledig utan lön om sjukledigheten överstiger tre månader eller den sammanlagda tjänstgöringstiden, om denna är längre. Anställningsmyndigheten ska underrätta kontaktledamoten om att villkoren i artikel är uppfyllda och att denne har möjlighet att föreslå en uppsägning av assistentens avtal med omedelbar verkan. I händelse av uppsägning ska assistenten ha rätt till den ersättning som föreskrivs i artikel 48 b i anställningsvillkoren för övriga anställda. Artikel 22 Övergångsersättning vid avtalets upphörande 1. Hela beloppet för den ersättning som föreskrivs i artikel i anställningsvillkoren för övriga anställda ska utbetalas i en enda utbetalning när avtalet upphör i enlighet med artikel c. 2. Rätten till övergångsersättning vid avtalets upphörande bortfaller om mottagaren hittar ett nytt arbete inom den referensperiod som anges i artikel i anställningsvillkoren för övriga anställda, varvid denna referensperiod begränsas till högst nio månader. Om lönen för det nya arbetet är lägre än den månatliga ersättning som assistenten har rätt till, ska denne dock få ett differentierat tillägg.

12 Kapitel 4 Förlikningsförfarande Artikel 23 Allmänna principer 1. Förlikningen utförs av en kvestor som utsetts av Europaparlamentets talman för kvestorernas mandattid. 2. Förlikningsförfarandet syftar endast till att undersöka möjligheten för assistenten och den eller de berörda ledamöterna att fortsätta sitt samarbete. Det syftar inte till att göra en sakprövning av de skäl som anges i begäran om uppsägning eller att fastställa eventuellt ansvar. Förlikningsförfarandet utgör inte ett rättsmedel och inga rättsliga åtgärder kan vidtas mot det. Artikel 24 Anhängiggörande hos medlaren 1. Om en av parterna, efter den underrättelse som avses i artikel 20.3, uttrycker önskemål om att inleda ett förlikningsförfarande, ska anställningsmyndigheten omgående underrätta den andra parten och kvestorernas sekretariat om detta och avbryta behandlingen av begäran om uppsägning. 2. Efter den underrättelse som avses i artikel 20.3 ska assistenten eller kontaktledamoten ha fem arbetsdagar på sig för att bekräfta hos anställningsmyndigheten att de önskar inleda ett förlikningsförfarande. 3. En begäran om ett förlikningsförfarande kan dras tillbaka när som helst utan några formaliteter, vilket då leder till att förfarandet omedelbart avslutas. Artikel 25 Genomförande och slutförande av förfarandet 1. Efter mottagandet av det godkännande som avses i punkt 1 i den föregående artikeln ska medlaren inleda förlikningsförfarandet och se till att både assistenten och kontaktledamoten kan lägga fram sina argument. Medlaren ska leda diskussionen på ett konstruktivt sätt, främja dialog mellan parterna och ta upp alla frågor som han eller hon bedömer viktiga. 2. Om medlaren konstaterar att det är omöjligt för parterna att fortsätta sitt samarbete ska han eller hon omedelbart avsluta förlikningsförfarandet. 3. Om medlaren däremot anser att samarbete mellan assistenten och ledamoten fortfarande är möjligt, ska han eller hon uppmana parterna att överväga villkoren för en överenskommelse

13 och skriftligen meddela honom eller henne en slutlig ståndpunkt i frågan inom rimlig tid. 4. Medlaren ska omedelbart underrätta anställningsmyndigheten om slutförandet av förlikningsförfarandet och dess resultat. Artikel 26 Resultat och uppföljning 1. Om assistenten och den eller de berörda ledamöterna har enats om att fortsätta sitt samarbete ska begäran om uppsägning av avtalet betraktas som ogiltigt. Anställningsmyndigheten ska notera detta genom ett meddelande till parterna och till kvestorernas sekretariat. 2. Om förlikningsförsöket misslyckas ska anställningsmyndigheten utan dröjsmål fortsätta behandlingen av begäran om uppsägning i enlighet med artikel Kapitel 5 Särskilda individuella ersättningar Artikel 27 Bosättnings- eller flyttningsbidrag 1. En assistent får, på begäran av ledamoten och i kraft av artikel 132a i anställningsvillkoren för övriga anställda, ta emot det bosättningsbidrag som föreskrivs i artikel 24.1 i anställningsvillkoren för övriga anställda, om han eller hon uppfyller kraven för beviljande av bidraget enligt artikel 5 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna. 2. Om assistenten inte fick något bosättningsbidrag vid påbörjandet av sin tjänst får han eller hon, på begäran av ledamoten och i kraft av artikel 132a i anställningsvillkoren för övriga anställda, ta emot det flyttningsbidrag som föreskrivs i artikel 24.1 i anställningsvillkoren för övriga anställda, om assistenten uppfyller kraven för beviljande av bidraget enligt artikel 6 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna. 3. Bosättningsbidraget eller flyttningsbidraget får aldrig överstiga en månads grundlön för assistenten. Den grundlön som utbetalades den månad då rätten till ersättning uppstod ska användas för beräkningen av bosättningsbidraget och flyttningsbidraget; det vill säga den första månadslönen för bosättningsbidraget respektive den sista månadslönen för flyttningsbidraget. 4. Det går inte att betala ut en del av bosättningsbidraget och en del av flyttningsbidraget; ledamoten måste välja den ena eller andra ersättningen.

14 Kapitel 6 Ersättning för kostnader vid tjänsteresor Artikel 28 Allmänna principer 1. Ledamöterna får själva bestämma vilka tjänsteresor som deras assistenter ska göra Tjänsteresorna ska genomföras inom ramen för assistentstödet till ledamöterna när dessa utövar sitt mandat. 3. Kontaktledamoten ska skriftligen godkänna assistenternas tjänsteresor och ange syftet, den planerade längden och destinationen för varje tjänsteresa. 4. Den behöriga myndighet som ska godkänna dessa tjänsteresor är generalsekreteraren, i egenskap av chefsutanordnare, eller dennes delegerade utanordnare. Artikel 29 Resor mellan parlamentets tre arbetsorter 1. På begäran av ledamoten och på grundval av en i förväg upprättad planering i samförstånd med kontaktledamoten ska den behöriga myndigheten reservera det beräknade beloppet för utgifter för tjänsteresor avseende flera plenarsammanträden i Strasbourg och Bryssel. 2. För tjänsteresor som inte planerats i den mening som avses i punkt 1 ska en tjänstereseorder upprättas och undertecknas av kontaktledamoten innan tjänsteresan inleds. 3. Assistenten ska åta sig att genomföra nödvändiga reservationer och stå för de olika kostnader som uppstår inom ramen för tjänsteresan. Assistenten kan på begäran erhålla ett förskott för kostnader i samband med tjänsteresor. 4. Assistenterna har rätt till kostnadsersättning för resor mellan parlamentets tre arbetsorter enligt följande regler: a) Resekostnaderna ersätts med ett schablonbelopp som motsvarar priset för en tågresa i första klass enligt de priser som gäller i parlamentets resebyrå. b) Med avvikelse från led a kan extrakostnader för utnyttjande av de tåg som parlamentet chartrar ersättas mot uppvisande av styrkande handling för denna resa. c) Alla andra kostnader (övernattningar, måltider och kostnader på plats) ersätts med ett schablonbelopp på 120, 140 eller 160 euro för de första 24 timmarna av tjänsteresan och med halva beloppet för varje påbörjad ytterligare tidsperiod på 12 timmar. Det tillämpliga beloppet ska fastställas av kontaktledamoten innan tjänstereseordern för assistenten upprättas. Beloppen på 120, 140 och 160 euro ska indexeras i enlighet med 6 Detta ska tillämpas med beaktande av att assistenter inte får delta i en utskottsdelegation eller en interparlamentarisk delegation.

15 bestämmelserna för indexering av dagtraktamenten vid tjänsteresor för parlamentets tjänstemän och övriga anställda. d) Ingen ytterligare ersättning är möjlig. 5. Vid återkomsten från tjänsteresan ska assistenten snarast möjligt till den behöriga myndigheten överlämna sin tjänsteresedeklaration, som ska godkännas av kontaktledamoten och åtföljas av originalen av de styrkande handlingar som är nödvändiga för avräkningen. För en oplanerad tjänsteresa enligt vad som avses i punkt 1 ska assistenten också bifoga tjänstereseordern. Artikel 30 Tjänsteresor utanför parlamentets tre arbetsorter 1. Kostnader för tjänsteresor utanför parlamentets tre arbetsorter ersätts på motsvarande sätt enligt de regler som gäller för tjänsteresor för parlamentets tjänstemän och övriga anställda. 2. Innan tjänsteresan inleds ska en tjänstereseorder upprättas och undertecknas av kontaktledamoten. 3. Innan tjänstereseordern godkänns ska den behöriga myndigheten uppskatta den förutsebara kostnaden på grundval av den tabell som gäller för parlamentets tjänstemän och övriga anställda och försäkra sig om att det beräknade beloppet ryms inom ledamotens anslag för assistentstöd. 4. Om budgetmedel inte finns tillgängliga ska den behöriga myndigheten omedelbart informera assistenten och kontaktledamoten om detta. 5. Assistenten ska försäkra sig om att den behöriga myndigheten har godkänt tjänsteresan innan han eller hon ådrar sig kostnader; i annat fall kan assistentens begäran om ersättning avslås. 6. Assistenten ska åta sig att genomföra nödvändiga reservationer och stå för de olika kostnader som uppstår inom ramen för tjänsteresan. Assistenten kan på begäran erhålla ett förskott för kostnader i samband med tjänsteresor. 7. Vid återkomsten från tjänsteresan ska assistenten snarast möjligt till den behöriga myndigheten överlämna sin tjänsteresedeklaration, som ska godkännas av kontaktledamoten och åtföljas av originalen av de styrkande handlingar som är nödvändiga för avräkningen. 8. Ersättning för utgifter utöver de beräknade förutsebara kostnader för tjänsteresan som avses i punkt 3 är möjlig endast om det aktuella beloppet ryms inom ledamotens anslag för assistentstöd och inom de gränser som fastställts genom de regler som gäller för tjänsteresor för parlamentets tjänstemän och övriga anställda.

16 Artikel 31 Tjänsteresor med kostnader som betalas från andra källor Tjänsteresor kan godkännas i de fall då kostnaderna helt eller delvis betalas från andra källor än den eller de berörda ledamöternas anslag för assistentstöd. Närmare uppgifter om sådana källor ska lämnas till generalsekretariatets berörda avdelning. Artikel 32 Inställande av en tjänsteresa Om en tjänsteresa ställs in ska assistenten omedelbart annullera de reservationer som gjorts. Om kostnader kvarstår ska assistenten begära ersättning enligt de villkor som föreskrivs i artikel 29.5 eller artikel Artikel 33 Övriga bestämmelser För de delar som inte täcks av detta kapitel ska reglerna för tjänsteresor för parlamentets tjänstemän och övriga anställda gälla efter nödvändiga ändringar. Kapitel 7 Assistenternas representation Artikel 34 Assistentkommittén Assistenterna representeras i sina förbindelser med anställningsmyndigheten och parlamentets administrativa organ av en assistentkommitté. Artikel 35 Assistentkommitténs mandat 1. Assistentkommitténs uppgift är att vara samtalspartner med parlamentets behöriga myndigheter. 2. Assistentkommittén ska också på ett konstruktivt sätt bidra till att upprätta formella förbindelser med parlamentets personalkommitté för att säkerställa en direkt och formell kontakt mellan de båda kommittéerna. Artikel 36 Assistentkommitténs arbetsordning Assistentkommittén ska utarbeta en arbetsordning och anta de bestämmelser som den anser nödvändiga för att kunna utöva sitt mandat.

17 Artikel 37 Val till assistentkommittén Assistentkommittén består av sju medlemmar som väljs för en period på två och ett halvt år. Bestämmelserna för valet till assistentkommittén ska antas vid assistenternas allmänna personalmöte. Kapitel 8 Överklaganden Artikel 38 Överklaganden 1. Ledamöterna ska informeras av den ansvariga avdelningen om att deras assistenter inlämnat en begäran eller ett klagomål enligt artikel 90 i tjänsteföreskrifterna. 2. Ledamöterna kan skriftligen lämna synpunkter på begäran eller klagomålet inom fyra veckor från den dag då de informerades av den ansvariga avdelningen. 3. Ledamöterna ska informeras om anställningsmyndighetens motiverade beslut i enlighet med artikel 90 i tjänsteföreskrifterna. 4. Ledamöterna ska informeras av den ansvariga avdelningen om att assistenterna inlämnat ett överklagande enligt artikel 91 i tjänsteföreskrifterna mot det beslut som fattats av anställningsmyndigheten och som avses i punkt 3. Kapitel 9 Disciplinåtgärder Artikel 39 Disciplinåtgärder 1. Bestämmelserna i avdelning VI och bilaga IX i tjänsteföreskrifterna samt de allmänna genomförandebestämmelserna för disciplinförfaranden och administrativa utredningar som parlamentet antagit är tillämpliga även på assistenterna, om dessa underlåter att uppfylla någon av sina skyldigheter enligt dessa tillämpningsföreskrifter, antingen det sker avsiktligt eller genom försumlighet. 2. Kontaktledamoten ska informeras av den ansvariga avdelningen om begäran att inleda en administrativ utredning inför ett eventuellt disciplinförfarande mot dennes assistent och om utgången av detta förfarande. 3. Vid ett disciplinförfarande inför disciplinnämnden det organ som avses i bilaga IX till tjänsteföreskrifterna ska denna nämnd kompletteras med två extra medlemmar som båda ska vara anställda som assistenter. Dessa två extra medlemmar ska utses av anställningsmyndigheten och assistentkommittén enligt ett ad hoc-förfarande som ska fastställas i samförstånd.

18 Kapitel 10 Slutbestämmelser Artikel 40 Betalning av utestående belopp De belopp som ska utbetalas till assistenten erläggs i euro i det land där assistenten är anställd. Artikel 41 Belopp som tas från anslaget för assistentstöd till ledamöterna Följande belopp eller andel ska tas från anslaget för assistentstöd till varje ledamot när ledamoten ingår i en grupp av ledamöter: Assistentens grundlön. En schablonavgift på 2,5 procent av anslaget för assistentstöd till ledamöterna för att täcka assistenternas familjetillägg. Arbetsgivaravgifter för sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Utlandstillägg eller särskilt utlandstillägg om assistenten har rätt till detta. Bosättningsbidrag eller flyttningsbidrag enligt vad som föreskrivs i artikel 27. Övergångsersättning vid avtalets upphörande enligt vad som föreskrivs i artikel 22. Kostnaderna för ersättning för semester som inte tagits ut av assistenten. Anmälningsavgifter för sådan vidareutbildning som avses i artikel Kostnader i samband med tjänsteresor enligt vad som föreskrivs i artiklarna 11.3 och Artikel 42 Ledamöternas överklaganden Ledamöter som anser att dessa tillämpningsföreskrifter inte tillämpats korrekt i deras fall kan inleda det förfarande som avses i artikel 72 i tillämpningsföreskrifterna för ledamotsstadgan. Artikel 43 Ikraftträdande Detta beslut träder i kraft en kalendermånad efter den dag det antas av presidiet. Det ersätter presidiets beslut av den 9 mars 2009.

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.11.2008 KOM(2008) 786 slutlig (SEK(2008) 2604) 2008/0224(CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av anställningsvillkoren för övriga

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 56/ 1

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 56/ 1 Ol/Vol. 01 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 39 368R0259 4.1.68 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 56/ 1 RÅDETS FÖRORDNING (EEG, EURATOM, EKSG ) nr 259/68 av den 29 februari 1968

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 augusti 2010 (OR. en) 11633/10 Interinstitutionellt ärende: 2010/0011 (NLE) HR 47 CORDROGUE 60

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 augusti 2010 (OR. en) 11633/10 Interinstitutionellt ärende: 2010/0011 (NLE) HR 47 CORDROGUE 60 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 augusti 2010 (OR. en) 11633/10 Interinstitutionellt ärende: 2010/0011 (NLE) HR 47 CORDROGUE 60 LAGSTIFTNINGSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om ingående

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till GEMENSAMMA REGLER. om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till GEMENSAMMA REGLER. om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.4.2004 SEK(2004) 411 slutlig Förslag till GEMENSAMMA REGLER om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna (framlagt av

Läs mer

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR CT/CA-012/2004/01sv ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR STYRELSEN HAR FATTAT DETTA BESLUT med beaktande av rådets förordning

Läs mer

[MARIE CURIE-PROGRAMMETS EUROPEISKA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG] [MARIE CURIE-PROGRAMMETS INTERNATIONELLA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG]

[MARIE CURIE-PROGRAMMETS EUROPEISKA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG] [MARIE CURIE-PROGRAMMETS INTERNATIONELLA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG] BILAGA III Särskilda bestämmelser [MARIE CURIE-PROGRAMMETS EUROPEISKA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG] [MARIE CURIE-PROGRAMMETS INTERNATIONELLA ÅTERINTEGRERINGSBIDRAG] III. 1 Definitioner Utöver definitionerna

Läs mer

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER 23.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 103/1 II (Icke-lagstiftningsakter) ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER ARBETSORDNING FÖR EUROPEISKA UNIONENS REVISIONSRÄTT INNEHÅLL AVDELNING I REVISIONSRÄTTENS

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet BESLUT AV GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHETS FÖRVALTNINGSRÅD av den 25 mars 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 4.5.2018 L 114 I/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU, Euratom) 2018/673 av den 3 maj 2018 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET INTERNA BESTÄMMELSER OM PRAKTIKTJÄNSTGÖRING FÖR ÖVERSÄTTARE INOM EUROPAPARLAMENTETS GENERALSEKRETARIAT

EUROPAPARLAMENTET INTERNA BESTÄMMELSER OM PRAKTIKTJÄNSTGÖRING FÖR ÖVERSÄTTARE INOM EUROPAPARLAMENTETS GENERALSEKRETARIAT EUROPAPARLAMENTET INTERNA BESTÄMMELSER OM PRAKTIKTJÄNSTGÖRING FÖR ÖVERSÄTTARE INOM EUROPAPARLAMENTETS GENERALSEKRETARIAT Avdelning 1 Allmänna bestämmelser Artikel 1 Praktikplatser för översättare inom

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2017 C(2017) 5635 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.8.2017 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2016/1240 vad gäller avsättning av

Läs mer

BILAGA. till FÖRSLAG TILL RÅDETS BESLUT

BILAGA. till FÖRSLAG TILL RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 1 BILAGA till FÖRSLAG TILL RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska intas i det stabiliserings-

Läs mer

BESLUT NR 438/2015 om bestämmelser för utstationerade nationella experter vid Europeiska regionkommitténs enheter

BESLUT NR 438/2015 om bestämmelser för utstationerade nationella experter vid Europeiska regionkommitténs enheter BESLUT NR 438/2015 om bestämmelser för utstationerade nationella experter vid Europeiska regionkommitténs enheter EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS GENERALSEKRETERARE HAR FATTAT FÖLJANDE BESLUT med beaktande

Läs mer

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN HAR FATTAT DETTA BESLUT

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN HAR FATTAT DETTA BESLUT Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Läs mer

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER PRESIDIETS BESLUT AV DEN 15 APRIL 2013 Kapitel: 1. Gåvor som mottagits inom

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Frankrike om tillämpning vad

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.4.2018 L 96/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/573 av den 15 december 2017 om centrala delar i de avtal om datalagring som ska ingås som en del

Läs mer

BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING]

BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING] SJUNDE RAMPROGRAMMET BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING] (ange FINANSIERINGSSYSTEM) [Europeiska unionen ( unionen )], [Europeiska atomenergigemenskapen ( Euratom )], företrädd av Europeiska

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 19. 12. 98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 345/3 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2743/98 av den 14 december 1998 om ändring av förordning (EG)

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.11.2013 COM(2013) 770 final 2013/0378 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om anpassning med verkan från och med den 1 juli 2013 av storleken på avgiften till pensionssystemet

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0047 (NLE) 8421/17 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RECH 106 FIN 269 COMPET 263 ENER 143 RÅDETS BESLUT

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontrollutskottet 2011/0455(COD) 9.2.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetkontrollutskottet till utskottet för rättsliga frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) 8709/19 NOT från: till: Föreg. dok. nr: 7763/19 Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté/rådet SPORT 47 DOPAGE 12

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR UTSTATIONERING AV NATIONELLA EXPERTER VID EUROPAPARLAMENTET

BESTÄMMELSER FÖR UTSTATIONERING AV NATIONELLA EXPERTER VID EUROPAPARLAMENTET 7.1.5. BESTÄMMELSER FÖR UTSTATIONERING AV NATIONELLA EXPERTER VID EUROPAPARLAMENTET LES PRESIDIETS BESLUT AV DEN 4 MAJ 2009 Europaparlamentets presidium har beslutat följande med beaktande av artikel 22

Läs mer

BILAGA I UPPFÖRANDEKOD FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER

BILAGA I UPPFÖRANDEKOD FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER BILAGA I UPPFÖRANDEKOD FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER Artikel 1 Vägledande principer När Europaparlamentets ledamöter utövar sina uppdrag Artikel

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 22.5.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 126/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 440/2010 av den 21 maj 2010 om de avgifter som ska betalas till Europeiska

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

FÖRETRÄDARNA FÖR REGERINGARNA I EUROPEISKA GEMENSKAPENS MEDLEMSSTATER, FÖRSAMLADE I RÅDET, HAR ENATS OM FÖLJANDE

FÖRETRÄDARNA FÖR REGERINGARNA I EUROPEISKA GEMENSKAPENS MEDLEMSSTATER, FÖRSAMLADE I RÅDET, HAR ENATS OM FÖLJANDE INTERNT AVTAL MELLAN FÖRETRÄDARNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS REGERINGAR, FÖRSAMLADE I RÅDET, OM ÄNDRING AV DET INTERNA AVTALET AV DEN 18 SEPTEMBER 2000 OM ÅTGÄRDER OCH FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV AVS EG-PARTNERSKAPSAVTALET

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december (OR. en) 14910/15 FIN 873 STAT 17 FÖLJENOT från: inkom den: 2 december till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

Yttrande nr 7/2015. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 7/2015. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 7/2015 (i enlighet med artikel 287.4 andra stycket och artikel 322.2 i EUF-fördraget) över förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 609/2014 om metoder och

Läs mer

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET 4.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 229/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPAPARLAMENTET Arbetsordning för Konferensen mellan de parlamentariska

Läs mer

C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012. PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER

C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012. PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER C 326/266 Europeiska unionens officiella tidning 26.10.2012 PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER DE HÖGA FÖRDRAGSSLUTANDE PARTERNA, SOM BEAKTAR att, i enlighet med artikel

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 115/12 Europeiska unionens officiella tidning 27.4.2012 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 363/2012 av den 23 februari 2012 om förfarandereglerna för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.7.2001 KOM(2001) 411 slutlig Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT om tjänsteföreskrifter och allmänna villkor för utövande

Läs mer

BILAGA. till. förslag till rådets beslut

BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.3.2016 COM(2016) 149 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till rådets beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0163 (NLE) 9361/18 FÖRSLAG från: inkom den: 25 maj 2018 till: Komm. dok. nr: Ärende: EPPO 12 EUROJUST 58 CATS

Läs mer

EUROPEISKT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING

EUROPEISKT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING BILAGA III Särskilda bestämmelser EUROPEISKT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING III. 1 Definitioner Utöver definitionerna i artikel II.1 gäller följande definitioner i detta bidragsavtal: 1.

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS BESLUT. av den 12.11.2008

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS BESLUT. av den 12.11.2008 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.11.2008 C(2008) 6866 final KOMMISSIONENS BESLUT av den 12.11.2008 om anställningsvillkor för nationella experter och nationella experter under utbildning

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

1. Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål ( )

1. Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål ( ) Verksamhetsstatistik Personaldomstolen 1. Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål (2005 2009) 250 200 150 100 50 0 2005 2006 2007 2008 2009 Nya mål Avgjorda mål Anhängiga

Läs mer

1. Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål ( )

1. Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål ( ) . Personaldomstolens allmänna verksamhet Nya mål, avgjorda mål och anhängiga mål (2006-200) 250 200 50 00 50 0 Nya mål Avgjorda mål Anhängiga mål Nya mål Avgjorda mål Anhängiga mål 8 57 3 39 50 50 29 55

Läs mer

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation P7_TA(2014)0301 Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation 1. Europaparlamentets beslut av den 3 april 2014 om ansvarsfrihet för genomförandet av

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) L 181/74 SV Europeiska unionens officiella tidning 20.6.2014 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 641/2014 av den 16 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 1.7.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1002/2005 av den 30 juni 2005 om ändring av förordning (EG) nr 1239/95 när det gäller beviljande av tvångslicenser

Läs mer

L 352/12 Europeiska unionens officiella tidning

L 352/12 Europeiska unionens officiella tidning L 352/12 Europeiska unionens officiella tidning 31.12.2008 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1361/2008 av den 16 december 2008 om ändring av förordning (EG) nr 219/2007 om bildande av ett gemensamt företag för

Läs mer

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde L 107/76 25.4.2015 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/656 av den 4 februari 2015 om villkoren för att kreditinstitut ska få inräkna delårs- eller årsöverskott i kärnprimärkapitalet i enlighet med

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 14 juni 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) PE-CONS 22/16 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 176/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 10.7.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 584/2010 av den 1 juli 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG vad gäller

Läs mer

BILAGA. till. Rådets beslut

BILAGA. till. Rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.7.2015 COM(2015) 381 final ANNEX 1 BILAGA till Rådets beslut om Europeiska unionens ståndpunkt gällande AEP-kommitténs arbetsordning, i enlighet med det inledande

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.11.2012 COM(2012) 700 final 2012/0330 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Europeiska unionens ståndpunkt i associeringskommittén EU Algeriet beträffande genomförandet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 7.6.2014 L 168/29 RÅDETS FÖRORDNING (EU, Euratom) nr 608/2014 av den 26 maj 2014 om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 30.11.2009 KOM(2009)194 slutlig/2 2009/0060 (COD) CORRIGENDUM Upphäver och ersätter KOM(2009)194 slutlig av den 21 april 2009Detta gäller den ursprungliga

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) 14531/15 FÖLJENOT från: inkom den: 24 november 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: MAP 32 MI 756 COMPET 542 IND 191 POLARM 8 COARM 253 CFSP/PESC

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26) L 179/72 EUROPEISKA CENTRALBANKENS FÖRORDNING (EU) nr 673/2014 av den 2 juni 2014 om inrättandet av en medlingspanel och panelens arbetsordning (ECB/2014/26) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om administrativt samarbete inom Europeiska unionen i fråga om beskattning; SFS 2012:848 Utkom från trycket den 14 december 2012 utfärdad den 6 december 2012. Regeringen

Läs mer

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN REVISIONSRÄTTEN MEDDELANDE OM LEDIG TJÄNST ECA/2018/1. En (1) direktörstjänst revision

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN REVISIONSRÄTTEN MEDDELANDE OM LEDIG TJÄNST ECA/2018/1. En (1) direktörstjänst revision 6.3.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 84 A/1 V (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN REVISIONSRÄTTEN MEDDELANDE OM LEDIG TJÄNST ECA/2018/1 En (1) direktörstjänst revision (tjänstegrupp

Läs mer

PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER

PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER C 202/266 Europeiska unionens officiella tidning 7.6.2016 PROTOKOLL (nr 7) OM EUROPEISKA UNIONENS IMMUNITET OCH PRIVILEGIER DE HÖGA FÖRDRAGSSLUTANDE PARTERNA, SOM BEAKTAR att, i enlighet med artikel 343

Läs mer

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version)

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version) 16.6.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 152/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 2014-2019 Konsoliderat lagstiftningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 11 december 2018 inför antagandet

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 3.4.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 98/3 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 27 januari 2014 om en samordningsram för behöriga eller utsedda myndigheters

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 COM(2017) 556 final 2017/0241 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om uppsägning av partnerskapsavtalet om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Unionen Komorerna,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 30.5.2000 KOM(2000) 346 slutlig 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA

Läs mer

EUROPEISKA OMBUDSMANNEN

EUROPEISKA OMBUDSMANNEN EUROPEISKA OMBUDSMANNEN Europeiska ombudsmannen har till uppgift att utreda missförhållanden inom den verksamhet som bedrivs av EU:s institutioner, byråer och organ. Ombudsmannen ingriper antingen på eget

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT. Konsoliderat lagstiftningsdokument. 18 januari /0106(COD) PE2

EUROPAPARLAMENTET ***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT. Konsoliderat lagstiftningsdokument. 18 januari /0106(COD) PE2 EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Konsoliderat lagstiftningsdokument 18 januari 2000 1998/0106(COD) PE2 ***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid andra behandlingen den 18 januari 2000 inför antagandet

Läs mer

INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR FORSKARE FRÅN TREDJE LAND

INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR FORSKARE FRÅN TREDJE LAND BILAGA III SÄRSKILDA BESTÄMMELSER INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR FORSKARE FRÅN TREDJE LAND III. 1 Definitioner VISTELSEFASEN Utöver definitionerna i artikel II.1 gäller följande definitioner

Läs mer

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet för transportörer att lämna uppgifter om passagerare

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet för transportörer att lämna uppgifter om passagerare EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 23 februari 2004 (26.2) (OR. en) 6620/04 LIMITE FRONT 27 COMIX 119 NOT från: till: Ärende: Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2016 COM(2016) 86 final 2016/0052 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen, Island, Furstendömet Liechtenstein och Konungariket

Läs mer

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Aktuell lydelse Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Bestämmelser oavsett om betalning sker i efterskott eller förskott Starttidpunkt för beviljandeperiod 1 När Försäkringskassan

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET BUDGETUTSKOTTET. Meddelande till ledamöterna. Ärende: Genomförande av Europaparlamentets budget för 2004

EUROPAPARLAMENTET BUDGETUTSKOTTET. Meddelande till ledamöterna. Ärende: Genomförande av Europaparlamentets budget för 2004 EUROPAPARLAMENTET BUDGETUTSKOTTET Meddelande till ledamöterna Ärende: Genomförande av Europaparlamentets budget för 2004 Härmed bifogas förslaget till anslagsöverföring C 5 - budgetåret 2004. GENERALDIREKTORATET

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 304/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska unionens officiella tidning L 304/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 23.11.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 304/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1905/2005 av den 14 november 2005 om ändring av förordning (EG) nr

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekreterare för Europeiska unionens råd

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekreterare för Europeiska unionens råd Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0163 (NLE) 9361/18 ADD 1 FÖRSLAG från: inkom den: 25 maj 2018 till: Komm. dok. nr: Ärende: EPPO 12 EUROJUST 58

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

1. Inledning. 2. ECB och dess administrativa omprövningsnämnd. 3. Den administrativa omprövningsnämndens sammansättning ECB-PUBLIC

1. Inledning. 2. ECB och dess administrativa omprövningsnämnd. 3. Den administrativa omprövningsnämndens sammansättning ECB-PUBLIC SV ECB-PUBLIC Uppmaning att inkomma med intresseanmälan för externa experter som ska utnämnas till suppleant i Europeiska centralbankens administrativa omprövningsnämnd (Frankfurt am Main, Tyskland) 1.

Läs mer

A8-0373/17 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0373/17 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 12.4.2018 A8-0373/17 Ändringsförslag 17 Danuta Maria Hübner för utskottet för konstitutionella frågor Betänkande A8-0373/2017 Mercedes Bresso, Rainer Wieland Stadgar för och finansiering av europeiska

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010D0022 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 25 november 2010

Läs mer

Europeiska rådet Bryssel den 11 april 2019 (OR. en)

Europeiska rådet Bryssel den 11 april 2019 (OR. en) Europeiska rådet Bryssel den 11 april 2019 (OR. en) EUCO XT 20013/19 BXT 38 RÄTTSAKTER Ärende: EUROPEISKA RÅDETS BESLUT antaget i samförstånd med Förenade kungariket om förlängning av tidsfristen enligt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2007 Utgiven i Helsingfors den 16 april 2007 Nr 39 40 INNEHÅLL Nr Sidan 39 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser som

Läs mer

Avtal. Artikel 1. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, nedan kallade de fördragsslutande staterna,

Avtal. Artikel 1. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, nedan kallade de fördragsslutande staterna, Avtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om ändring av överenskommelsen av den 14 juni 1993, med senare ändringar av den 11 november 1998, om gemensam nordisk arbetsmarknad för viss hälso-

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 79/34 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2016/456 av den 4 mars 2016 om villkor och närmare bestämmelser för utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning av Europeiska centralbanken

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 14.7.2010 2010/0171(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av tjänsteföreskrifterna

Läs mer

(EUT L 283, , s. 36) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015

(EUT L 283, , s. 36) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 2008L0094 SV 09.10.2015 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/94/EG av den

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

BILAGOR. till. Gemensamt förslag till. rådets beslut

BILAGOR. till. Gemensamt förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 3.2.2017 JOIN(2017) 5 final ANNEXES 1 to 2 BILAGOR till Gemensamt förslag till rådets beslut om den

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 2.6.2015 L 135/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/850 av den 30 januari 2015 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 241/2014 om komplettering

Läs mer

E U R O P A P A R L A M E N T E T

E U R O P A P A R L A M E N T E T E U R O P A P A R L A M E N T E T INTERNA BESTÄMMELSER OM PRAKTIKTJÄNSTGÖRING OCH STUDIEBESÖK VID EUROPAPARLAMENTETS GENERALSEKRETARIAT DEL 1: PRAKTIKTJÄNSTGÖRING Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Artikel

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 15 februari 2017 (OR. en) 2016/0142 (COD) PE-CONS 58/16 VISA 399 COMIX 821 CODEC 1872 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS OCH

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 14.11.2011 2011/0152(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om minimikrav

Läs mer

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.4.2015 COM(2015) 168 final 2013/0273 (NLE) Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av ett protokoll

Läs mer

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning 17.5.2006 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 736/2006 av den 16 maj 2006 om arbetsmetoder för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet vid standardiseringsinspektioner

Läs mer

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet.

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet. 01-0439 AKTSKRIVELSE Ärende: Begäran om upphävande av styrekonomens nekande av godkännande nr 01/04 1. I ett meddelande av den 11 juni 2001 informerade styrekonomen chefen för personalavdelningen om sitt

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 129/68 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/764 av den 2 maj 2018 om de avgifter som ska betalas till Europeiska unionens järnvägsbyrå och villkoren för deras betalning (Text av betydelse för

Läs mer

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER L 82/56 2.6.204 ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER ARBETSORDNING FÖR EUROPEISKA CENTRALBANKENS TILLSYNSNÄMND EUROPEISKA CENTRALBANKENS TILLSYNSNÄMND HAR ANTAGIT DENNA ARBETSORDNING med beaktande av rådets

Läs mer